Kamu İhale Mevzuatı Metin ARI Ticaret Dairesi Başkanlığı Dış Ticaret Müdürlüğü Müdür Yardımcısı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kamu İhale Mevzuatı Metin ARI Ticaret Dairesi Başkanlığı Dış Ticaret Müdürlüğü Müdür Yardımcısı"

Transkript

1 Kamu İhale Mevzuatı Metin ARI Ticaret Dairesi Başkanlığı Dış Ticaret Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Cep Tel: Web:

2 Yaklaşık maliyet Aşırı düşük teklif

3 İhalenin Tanımı

4 İhalenin tanımı İhale: Kanunda belirtilen usul ve şartlarla mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin istekliler arasından seçilecek birisi üzerine bırakıldığını gösteren ve ihale yetkilisinin onayını müteakip sözleşmenin imzalanması ile sona eren süreçtir.

5 İhale Öncesi Hazırlık İhale Süreci Hukuki Anlamda İhale Süreci Sözleşmenin Uygulanması İdare Teknik Şartname Yaklaşık Maliyet İhale Dokümanı İhale İlanı Teklif Değerlendirme Muayene Kabul Garanti Teminatın İadesi İhtiyacın Ortaya Çıkması İhale Onayının Alınması Tekliflerin Alınması Sözleşmenin İmzalanması Ödeme İşlemleri Tekliflerin hazırlanması Aşırı Düşük Teklif Teslim Tesellüm Piyasa

6 Yaklaşık Maliyetin Tanımı

7 Yaklaşık maliyetin tanımı Yaklaşık maliyet: Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihale onay belgesi düzenlenmeden önce idarece miktar tespiti ve her türlü fiyat araştırması yapılarak, Katma Değer Vergisi (KDV) hariç olmak üzere hesaplanan ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilen, ihale konusu işin/malın öngörülen bedelidir.

8 Yaklaşık maliyete ilişkin esaslar Tanımdan da anlaşılacağı üzere; İhale onay belgesi düzenlenmeden önce, Miktar tespiti ve fiyat araştırması yapılır, Katma Değer Vergisi hariç hesaplanır, Dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir.

9 Yaklaşık Maliyetin İhale Sürecindeki İşlevleri

10 Yaklaşık maliyetin ihale sürecindeki işlevleri İhalenin eşik değerin altında kalıp kalmadığının tespitinde, İstisna kapsamındaki mal veya hizmetlerin istisna limitini ( TL ) aşıp aşmadığının kontrolünde, İhale ilan süre ve kurallarının belirlenmesinde, Belli istekliler arasında ihale usulüyle ihale edilebilecek yapım işlerinin tespitinde ( /2= TL yi aşan), 21. md. (f) bendi uyarınca pazarlık usulü ile temin edilebilecek mal veya hizmetlerin belirlenmesinde ( TL),

11 Yaklaşık maliyetin ihale sürecindeki işlevi 48 inci madde hükmü uyarınca, hizmet olarak ihalesi yapılabilecek olan danışmanlık hizmet alımlarının belirlenmesinde ( X4= TL yi aşmayan), Yerli istekli/yerli malı ile ilgili uygulamaların belirlenmesinde Tekliflerin karşılaştırılmasında, Aşırı düşük ve aşırı yüksek tekliflerin tespitinde, İtirazen şikayet başvuru bedellerinin tespitinde, Bütçenin programlanmasında kullanılır.

12 Yaklaşık maliyeti kim tespit eder?

13 Yaklaşık maliyetin tespiti İhale yetkilisi, idare elemanlarından oluşacak yeterli sayıda ve nitelikte elemanı görevlendirmek suretiyle yaklaşık maliyeti tespit ettirir. Kanunda herhangi bir şekil ve yöntem öngörülmemekle birlikte bu çalışmaları gerçekleştirecek kişinin ya da ekibin yazılı biçimde görevlendirilmesinde fayda bulunmaktadır.

14 . Yaklaşık maliyet danışmanlık hizmet alımı yoluyla hazırlattırılabilir mi?

15 Yaklaşık maliyetin tespiti Yaklaşık maliyet tespitinin danışmanlık hizmet sunucularına yaptırılması, teknik şartnamenin de bu yöntemle hazırlatılması şartına bağlanmıştır. Dolayısıyla yaklaşık maliyetin hazırlatılması işini tek başına danışmanlık hizmet alımına konu etmek mümkün değildir. Eğer teknik şartnamenin hazırlanması danışmanlık hizmet alımı şeklinde yapılıyorsa, aynı alım kapsamında ve aynı danışmanlık hizmet sunucusuna yaklaşık maliyet tespiti işi de ihale edilebilecektir.

16 Yaklaşık maliyet Yaklaşık maliyeti belirlemek için başvurulacak kaynaklar

17 Başvurulacak kaynaklar a) İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar, (Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan uygun endeksten yararlanmak suretiyle bu alımlara ilişkin fiyatlar güncellenir. Döviz ile yapılmış olan alımlarda ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru veya çapraz kur üzerinden fiyatlar güncellenir.)

18 Başvurulacak kaynaklar b) Kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenmiş ve yayımlanmış fiyat ve rayiçler, c) Kamu kurumu niteliğindeki İlgili meslek odaları, üniversiteler ve benzeri meslek kuruluşlarınca belirlenerek yayımlanmış fiyat ve rayiçler, d) Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfalarında yayımlanan fiyatlar.

19 Başvurulacak kaynaklar e) Yüklenici veya alt yüklenici olarak faaliyet gösteren, konusunda deneyimli kişi ve kuruluşlardan alınacak, maliyetler, f) Piyasa fiyat araştırması yapılarak elde edilecek fiyatlar, g) Konusunda uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar,

20 Başvurulacak kaynaklar h) Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan fiyatlardan KDV veya farklı nitelikteki diğer giderler indirilmek suretiyle bulunan fiyatlar, i) Yapılan her türlü araştırmaya rağmen fiyatın tespit edilemediği veya tespit edilen fiyatların rayiçleri yansıtmadığının anlaşıldığı durumlarda; idarece re sen fiyat belirlenir ve gerekçesi yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilir.

21 Başvurulacak kaynaklar Yaklaşık maliyetin hesaplanmasında idarenin herhangi bir kaynağa öncelik vermesi öngörülmemiş, fiyat ve rayiçler konusunda başvurulacak kaynaklar idarenin takdirine bırakılmıştır. İdarenin kamu birim fiyatlarını (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, DSİ, Karayolları, İller Bankası gibi) kullanarak yaklaşık maliyet hazırlama gibi bir zorunluluğu yoktur. Gerçek piyasa ve rayiçlerini esas alması her zaman mümkündür.

22

23 Yaklaşık maliyet Miktar, fiyat ve rayiçlerin tespiti ve hesaplamaya ilişkin ilkeler

24 Miktar, fiyat ve rayiçlerin tespiti ve hesaplamaya ilişkin ilkeler 1. Yaklaşık maliyetin idarelerce hesaplanması esastır. Ancak, işin özelliğinden dolayı, teknik şartnamenin idarelerce hazırlanmasının mümkün olmaması sebebiyle danışmanlık hizmeti alınarak hazırlatılması durumunda, bu kapsamda yaklaşık maliyet de aynı danışmanlık hizmet sunucusuna hesaplattırılabilir.

25 Miktar, fiyat ve rayiçlerin tespiti ve hesaplamaya ilişkin ilkeler 2. İş kalemleri veya grupları ve bunlara ilişkin miktarlar tespit edilir, fiyat araştırması yapılmak suretiyle (KDV hariç) hesaplanır ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir. 3. Ön ilan yayımlanmadan önce tahmini alım miktarı esas alınarak hesaplanan yaklaşık maliyet, ihale veya ön yeterlik ilanı öncesi alım miktarı ve diğer hususlar göz önünde bulundurularak yeniden hesaplanabilir.

26 Miktar, fiyat ve rayiçlerin tespiti ve hesaplamaya ilişkin ilkeler 4. Kısmi teklife açık ihalelerde yaklaşık maliyet her bir kısım için ayrı ayrı olmak üzere işin tamamı dikkate alınarak belirlenir. Yaklaşık maliyetin her bir kısım için ayrı ayrı belirlenmesi ihalelerde sadece o kısma verilen tekliflerin değerlendirilmesini daha kolay yapmamıza imkân sağlar.

27 Miktar, fiyat ve rayiçlerin tespiti ve hesaplamaya ilişkin ilkeler 5. Özel imalat süreci gerektiren mal alımı ihalelerinde; işçilik, malzeme ve alımla ilgili diğer hususlar dikkate alınarak yaklaşık maliyet hesaplanır. 6. İdare tarafından ihale konusu işin bünyesine girecek veya yardımcı olarak kullanılmak üzere malzeme, araç-gereç, teçhizat, makine-ekipman gibi unsurların verilmesi durumunda; yaklaşık maliyet, bu unsurların bedeli hariç tutularak hesaplanır ve bu unsurların listesi yaklaşık maliyet hesap cetvelinin ekine konulur.

28 Miktar, fiyat ve rayiçlerin tespiti ve hesaplamaya ilişkin ilkeler 7. Piyasa araştırmasına dayalı fiyat tespitlerinde; işi yapanlardan, imalat ve/veya malzemenin yapımcılarından, üreticilerinden, ana bayilerinden, toptancılarından, yetkili satıcılarından, satıcılarından fiyatlar veya proforma faturalar alınmak ve gerekli karşılaştırmalar yapılmak suretiyle uygun fiyatlar belirlenir.

29 Miktar, fiyat ve rayiçlerin tespiti ve hesaplamaya ilişkin ilkeler 8. Piyasa rayiçlerine/koşullarına uygun olmayan fiyat bildirimleri ile proforma faturalar değerlendirmeye alınmaz ve değerlendirmeye alınmama gerekçeleri de hesap cetvelinde belirtilir.

30 Miktar, fiyat ve rayiçlerin tespiti ve hesaplamaya ilişkin ilkeler 9. Fiyat farkı verilmeyecek işlerde, yaklaşık maliyet ilerdeki fiyat değişiklikleri de göz önüne alınarak tespit edilmelidir. Aksi taktirde istekliler tekliflerini fiyat farkı verilmeyeceğini göz önüne alarak vereceklerinden yaklaşık maliyetin üzerinde tekliflerle karşılaşılması söz konusu olabilecektir.

31 Miktar, fiyat ve rayiçlerin tespiti ve hesaplamaya ilişkin ilkeler 10. Yaklaşık maliyetin hesaplanmasında kullanılan her tür bilgi ve belgeye hesap cetveli ekinde yer verilir. 11. Hesaplandığı tarihten ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini kaybettiği durumlarda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan ilgili endeksler üzerinden güncellenir.

32 Fiyat isteme koşulları Fiyat istenecek kişi ve kuruluşlara aynı koşulları taşıyan standart yazılarla başvurulmalı ve fiyatlar KDV hariç istenmelidir. Buna rağmen KDV dahil fiyat bildirilmesi durumunda bu fiyatların KDV hariç kısımları yaklaşık maliyete dahil edilmelidir.

33 Başvurulacak kaynak sayısı Yaklaşık maliyetle ilgili piyasa fiyat araştırmalarında belli sayıda (en az üç) satıcıdan fiyat sorulması gerektiği şekilde bir zorunluluk yoktur. Bu husus tamamıyla arz piyasasının durumuna ve/veya idarenin yaptığı araştırmadan emin olmasına bağlı bulunmaktadır. Yapılan piyasa fiyat araştırmalarının gerçek rayice uygun olup olmadığı hususu Ticaret ve/veya Sanayi Odalarından alınacak rayiçlerle netleştirilebilir.

34 Yaklaşık maliyet Kar ve genel giderler karşılığı

35 Yaklaşık maliyetlerde kar ve genel giderler Yapım işlerinde? Yapım işi ihalelerinde %25 kar ve genel giderler karşılığı eklenmesi zorunludur. Hizmet alımlarında? Hizmet alım ihalelerinde %20 yi aşmamak üzere müteahhit karı ve asgari işçilik üzerinden %3 (4) sözleşme ve genel gider öngörülmüştür. Mal alımlarında? Mal alım ihalelerinde Kar ve genel gider öngörülmemiştir.

36 Kar ve genel giderler karşılığı Bünyesinde kar ve genel gider karşılığı taşıyan kamu idarelerince belirlenmiş fiyatlar ile doğrudan yüklenicilerden alınacak fiyatlara kar ve genel giderler karşılığı ilave edilmemelidir. Yapım işlerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan rayiçler (malzeme, işçilik, makine fiyatları) bünyesinde kar ve genel giderler bulunmadığından bu rayiçlerin yaklaşık maliyetin hesabında kullanılması durumunda %25 kar ve genel gider karşılığının eklenmesi gerekir.

37 Gerçekleşmiş ihalelere ilişkin sözleşme fiyatları Hizmet ve yapım işlerinde, emsal alınan sözleşme bedelinin belli oranda yüklenici karı ve genel gider karşılığını ihtiva ettiği kabul edilmelidir. Buna rağmen ayrıca kar ve genel giderler karşılığı eklenmesi mükerrerlik yaratabilir. Bunun için sözleşme yapılan isteklinin teklifi ekinde vermiş olduğu birim fiyatlar ve analizler incelenerek, teklifine eklediği kar ve genel giderler oranı tespit edilebilir. Yapım işlerinde bu oran %25 in altında ise %25 oranına tamamlanacak biçimde gerekli ilaveler yapılabilir.

38 Yaklaşık maliyetin tespiti Yaklaşık maliyetin gerçekçi bir şekilde tespit edilmesi yani, ihale konusu işin gerçek değerini yansıtması gerekir. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından belirlenmiş olan fiyatların kullanılması yaklaşık maliyetin gerçekçi hazırlandığını göstermek açısından idarelerin elini güçlendirecektir.

39 . Hangi alımlarda yaklaşık maliyet hazırlanması zorunludur, hangi alımlarda zorunlu değildir?

40 Yaklaşık maliyet hazırlama zorunluluğu İhale yöntemi ile yapılacak bütün alımlarda ve 22/(a), (b) ve (c) bentleri kapsamında yapılan alımlarda yaklaşık maliyetin hazırlanması zorunludur. 22/d kapsamında doğrudan temin yöntemi ile yapılacak alımlarda idarelerce yaklaşık maliyet hazırlanması zorunlu değildir.

41 . Mal veya hizmet alımları ile yapım işleri için yaklaşık maliyet hesap cetveli adında standart form var mıdır?

42 Yaklaşık maliyet hesap cetveli Mal alımı ve hizmet alımı ihaleleri için, yaklaşık maliyet hesap cetveli adı altında bir standart form üretilmediğinden, hazırlayanlarca uygun görülen bir belge hesap cetveli olarak tanzim edilmelidir. Belirlenen yaklaşık maliyet tutarı, yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilmeli, söz konusu cetvel yaklaşık maliyeti hazırlayan kişilerce imzalanmalı ve bu cetvele hesaplamada veri olarak kullanılan bilgi ve belgeler eklenmelidir.

43 . Yaklaşık maliyet hesap cetvelini ihale yetkilisinin imzalaması gerekir mi?

44 Yaklaşık maliyet hesap cetveli Mal ve hizmet alımlarında yaklaşık maliyet hesap cetveli, yapım işlerinde hesap cetveli ve icmal tablosu, hesap tablosu, tutanak gibi belgelerin hazırlayanlarca imzalanmış olması yeterli olup, bahse konu belgelerin bu çalışmalara katılmayan ihale yetkilisince onaylanması gerekmemektedir.

45

46 Yaklaşık maliyetin gizliliği Yaklaşık maliyete ihale ve ön yeterlik ilânlarında yer verilmez, isteklilere veya ihale süreci ile resmî ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmaz.

47 . Yaklaşık maliyet ihale komisyonunca ne zaman açıklanır ne zaman açıklanmaz?

48 Yaklaşık maliyetin açıklanması İhale komisyonunca 4734 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin birinci fıkrası uyarınca teklif zarflarının incelenmesinin ardından, teklif zarfları açılmadan önce yaklaşık maliyet açıklanır. Ancak, isteklilerce sunulan teklif zarflarının hiçbirinin Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasına uygun olmadığının anlaşılması halinde yaklaşık maliyet açıklanmaz.

49 . Pazarlık usulü ihalelerde yaklaşık maliyet ihale komisyonunca ne zaman açıklanır?

50 Yaklaşık maliyetin açıklanması Pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde, son yazılı fiyat teklifini sunmayan isteklilerin ilk teklifleri son teklifi olarak kabul edileceğinden, son yazılı tekliflerin verilip verilmediğine, teklif zarfları ve tekliflerin usulüne uygun olup olmadığına bakılmaksızın, son yazılı fiyat tekliflerinin verileceği tarih ve saatte yaklaşık maliyet açıklanacaktır.

51 . Kısmi teklife açık ihalelerde yaklaşık maliyet nasıl açıklanır?

52 Yaklaşık maliyetin açıklanması Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerde, ihale komisyonu, yaklaşık maliyetin açıklanacağı aşamada; toplam yaklaşık maliyet tutarı ile her bir kısım için belirlenen yaklaşık maliyet tutarını ayrı ayrı açıklar.

53 Yaklaşık maliyetin açıklanması, yaklaşık. maliyet tutarının yer aldığı bir çizelgenin fotokopisinin ihaleye katılanlara verilmesi şeklinde yapılabilir mi?

54 Yaklaşık maliyetin açıklanması Kısmi teklif verilmesine izin verilen mal alımı ihalelerinde, ihale komisyonu her bir kısma ilişkin yaklaşık maliyet tutarını okuyarak açıklayabileceği gibi her bir kısmın yaklaşık maliyet tutarının yer aldığı bir çizelgenin fotokopisini dağıtmak suretiyle de yaklaşık maliyet tutarlarını açıklayabilir.

55 Yaklaşık maliyetin ifşasında istekli olabileceklerin ve idare personelinin sorumluluğu nedir?

56 Yaklaşık maliyetin gizliliği Kanunun 61. maddesinde yaklaşık maliyetin ifşa edilmesi halinde ilgisine göre 58 ve 60. maddelerin uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir. 58. madde ihalelere katılmaktan yasaklama, 60. madde görevlilerin ceza sorumluluğudur. Ayrıca yaklaşık maliyetin hatalı hazırlanması halinde kamu görevlilerinin Kanunun 60. maddesine göre sorumlulukları söz konusu olacak, danışmanlık hizmet sunucularına ihale edilmişse, 4735 sayılı KİSK in Danışmanlık hizmet sunucularının sorumluluğu başlıklı 32. maddesine göre sorumlulukları söz konusu olacaktır.

57 Yaklaşık maliyetin önce gizlenip ihale saatinde açıklanması ile hedeflenen nedir?

58 Yaklaşık maliyetin başta gizlenip ihale saatinde açıklanması Bu uygulamanın doğru olduğu kanaatindeyiz. Zira yaklaşık maliyetin başta gizli olmasının sebebi isteklilerin yaklaşık maliyetten habersiz olarak ve yaklaşık maliyetten etkilenmeksizin teklif vermelerini ve piyasa şartlarında bir ihale bedelinin oluşmasını sağlamaktır.

59 Mal alımlarında yaklaşık maliyetin hesaplanması

60 2 Adet trafo alımı yaklaşık maliyeti Piyasa Fiyatları İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması Birimi Miktarı Birim Fiyat (TL) Tutarı (TL) A Trafo. Adet ,00 B Trafo.. Adet ,00 C Trafo... Adet ,00 Ortalama Trafo Adet TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)

61 Yüksek fiyatın hesaplamaya katılması durumu

62 Teklif edilen fiyatlar 1. TEKLİF 2. TEKLİF 3. TEKLİF 4. TEKLİF 5 TEKLİF Belge eksik FİYAT ARAŞTIRMASI Belge eksik Yaklaşık Maliyet HESAPLANAN MALİYET A B C Kar belli değil Bu ihale hakkında ne düşünürsünüz?

63 Yüksek fiyatın hesaplamaya katılmaması durumu

64 Teklif edilen fiyatlar 1. TEKLİF 2. TEKLİF 3. TEKLİF 4. TEKLİF 5 TEKLİF Yaklaşık Maliyet FİYAT ARAŞTIRMASI C HARİÇ MALİYET C DAHİL MALİYET A B C % %32

65

66 Hizmet alımlarında yaklaşık maliyetin hesaplanması

67 Hizmet alımlarında yaklaşık maliyet 1) Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde; a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir. b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.

68 Hizmet alımlarında yaklaşık maliyet 2) Götürü bedel üzerinden teklif alınan ihalelerde; İşin gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde işçilik ile varsa malzeme, ekipman ve diğer unsurlar için belirlenen fiyatlar ve bu fiyata dahil olan maliyetler gösterilir.

69 Hizmet alımlarında yaklaşık maliyet 3) Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur.

70 Hizmet alımlarında yaklaşık maliyet Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur.

71 İhale konusu işte amortismana tabi bir unsur kullanılacaksa, bu unsurun maliyeti nasıl hesaplanır?

72 Amortismana tabi unsurlar Personel çalıştırmasına dayalı hizmet işlerinde %3 (4) sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alması nedeni ile herhangi bir bedel öngörülmez ve sorgulama esnasında da bu giderlerin belgelendirilmesi istenemez. Diğer hizmet alımlarında ise, bu unsurun toplam alış maliyetinin değil, ihale konusu işin süresi ile orantılı amortisman değerinin dikkate alınması gerekmektedir.

73 İhale konusu işte kullanılmak üzere idarece yükleniciye verilecek araç, gereç, makine, ekipman veya kullanılacak yerler veya taşınmazlar varsa nelere dikkat edilmesi gerekir?

74 İdarece verilecek unsurlar İdarelerce verilen araç, gereç, makine, ekipman varsa bunlara ilişkin bakım onarım ve kullanım giderlerinin kimin tarafından karşılanacağı, idarenin tasarrufunda bulunan yerlerden hangilerinin yükleniciye kullandırılacağı ile, İdarenin taşınmazlarının kullandırılması neticesinde ortaya çıkan elektrik, su gibi giderlerin de kime ait olacağı ayrıntılı olarak ihale dokümanında açıkça belirtilmelidir.

75 Personel çalıştırmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında yaklaşık maliyetin hesaplanması

76 Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında, yaklaşık maliyetin belirlenmesinde iş kazası ve meslek hastalıkları prim oranı ile % 3 sözleşme ve genel giderler dikkate alınır mı?

77 % 3 sözleşme ve genel giderler Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında, çalışacak personelin sayısı ve çalışacakları saatler net değilse, idarelerce iş kazası ve meslek hastalıkları prim oranları idari şartnamelere yazılmayacak ve KİK işçilik hesaplama modülünde yer alan % 3 sözleşme ve genel giderler de dikkate alınmadan yaklaşık maliyet belirlemesi yapılacaktır.

78 öğün Yemek hizmeti alımı yaklaşık maliyeti Kaynak Piyasa İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması Birimi Miktarı Birim Fiyat (TL) Tutarı (TL) A Öğle ve akşam yemeği Öğün , ,00 B Öğle ve akşam yemeği Öğün , ,00 C Öğle ve akşam yemeği Öğün , ,00 Ortalama Öğle ve akşam yemeği Öğün , TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)

79 Yüksek fiyatın hesaplamaya katılması durumu

80 Teklif Edilen Fiyatlar 1. TEKLİF 2. TEKLİF 3. TEKLİF 4. TEKLİF 5 TEKLİF Belge eksik Belge eksik Tamam Tamam Tamam Yaklaşık Maliyet FİYAT ARAŞTIRMASI HESAPLANAN MALİYET OLMASI GEREKEN A B C ? Bu ihale hakkında ne düşünürsünüz?

81 İhalenin piyasa şartlarına göre verilmediği, ihalede rekabetin ve eşit muamelenin sağlanmadığı izlenimlerini oluşturacaktır. Bu ihalede yaklaşık maliyet hazırlanırken üçüncü firmanın fiyat araştırmasına cevabı gerekçe belirtilmek suretiyle değerlendirme dışı bırakılmalıydı.

82 Kâr oranının belirtilmediği ve kâr tutarının yer almadığı bir yaklaşık maliyette kârsız yaklaşık maliyet nasıl bulunur?

83 Kar oranı ve kar tutarı belirlenmemiş yaklaşık maliyetin azami kar oranı olan %20 oranında kar içerdiğinin kabulüyle, yaklaşık maliyet 1,20 ye bölünerek kârsız yaklaşık maliyet bulunur.

84 Kamu İhale Kurul Kararı İdarece hesaplanan yaklaşık maliyet hesabında kâr oranının belirtilmediği görülmüştür. en yüksek kâr oranının %20 olduğu dikkate alındığında ,59 TL olan yaklaşık maliyetin 1,20 ye bölünmesi sonucu kârsız yaklaşık maliyet tutarının ,33 TL olduğu tespit edilmiş olup, kârsız yaklaşık maliyetin altında teklif sunan Limited Şirketi nin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. 2014/UH.I-1356

85 Karsız maliyete göre

86 Teklif Edilen Fiyatlar 1. TEKLİF 2. TEKLİF 3. TEKLİF 4. TEKLİF 5 TEKLİF Tamam Tamam Tamam Tamam Tamam Aşırı Düşük Aşırı Düşük Yaklaşık Maliyet FİYAT ARAŞTIRMASI HESAPLANAN MALİYET KARSIZ MALİYET A B C

87 Yüksek fiyatın hesaplamaya katılmaması durumu

88 Teklif Edilen Fiyatlar 1. TEKLİF 2. TEKLİF 3. TEKLİF 4. TEKLİF 5 TEKLİF Yaklaşık Maliyet FİYAT ARAŞTIRMASI C HARİÇ MALİYET KARSIZ MALİYET A B C %20 Karlı Karsız

89

90 Personel çalıştırmasına dayalı hizmet alımlarında yaklaşık maliyetin hesaplanması

91 Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında yaklaşık maliyetin hesaplanması 1 Brüt asgari ücret tutarı ile bu tutar üzerinden hesaplanan işveren payı toplamından az olmamak üzere bulunan maliyetler dikkate alınarak işçilik hesaplanır. 2 Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı dikkate alınır ve bu oran idari şartnamede belirtilir.

92 Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında yaklaşık maliyetin hesaplanması 3 Yemek, yol ve giyecek öngörülmesi halinde, yukarıda yapılan hesaplamalara; yemek, yol ve giyecek maliyetlerinin brüt tutarları da eklenerek işçilik maliyeti bulunur. Nakdi olarak ödenmesi öngörülmesi durumunda yemek ve yol bedelinin günlük brüt tutarları ile bir ayda kaç gün üzerinden verileceği idari şartnamede gösterilir.

93 Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında yaklaşık maliyetin hesaplanması 4 Personele asgari ücretin üzerinde ödeme yapılmasının öngörülmesi halinde, bu ücretin brüt asgari ücretin en az yüzde (%) kaç fazlası olacağı idarece belirlenerek, bu oran üzerinden işçilik maliyeti hesaplanır ve söz konusu oran idari şartnamede açıkça gösterilir. İşçilik giderlerine malzeme ve diğer giderler de eklenerek yaklaşık maliyet hesaplanır.

94 Yaklaşık maliyetin hesaplanmasında 4857 sayılı İş Kanunu nun 30 uncu maddesi gereği çalıştırılacak olan engelli personel için Hazinece karşılanan işveren payı dikkate alınır mı?

95 KİGT nin inci maddesi İstekliler tekliflerini hazırlarken 4857 sayılı İş Kanunun ilgili maddelerinde düzenlenen sorumluluk çerçevesinde engelli işçi çalıştıracaklarını beyan etseler dahi, tekliflerin eşit koşullarda değerlendirilmesini sağlamak amacıyla tekliflerin değerlendirilmesinde bu durum dikkate alınmayacak, bütün istekliler tekliflerini olağan işçilik bedelleri üzerinden vereceklerdir.

96 KAMU İHALE KURUL KARARI Bu itibarla idare tarafından yaklaşık maliyetin yukarıda yapılan değerlendirmelere aykırı olarak 4857 sayılı İş Kanunu nun 30 uncu maddesi gereği çalıştırılacak olan 3 engelli personel için Hazinece karşılanan ilgili işveren payı dikkate alınarak hatalı belirlendiği anlaşılmıştır. 2014/UH.II-1327

97 Engelli işçi çalıştırılması durumunda Hazine tarafından karşılanan prim tutarı, idarece yüklenicinin hakedişinden kesilmesi gerekir mi?

98 Ancak işin yürütümü sırasında yüklenicinin engelli işçi çalıştırması durumunda, yükleniciye fazla ödeme yapılmasını engellemek amacıyla 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar gereğince, engelli işçi çalıştırma nedeniyle Hazine tarafından karşılanan prim tutarı, idarece yüklenicinin hakedişinden kesilecektir.

99 Personel çalıştırmasına dayalı hizmet alımı yaklaşık maliyeti Miktarı Sıra İş kaleminin adı ve kısa açıklaması Birimi İşçi Ay/Gün/ No Sayısı Saat Birim Fiyat Tutar 1 Temizlik Personeli (%10) Ay , ,60 2 Şoför (%50) Ay , ,60 3 Temizlik Personeli (%10) Artık gün Gün , ,50 4 Şoför (%50) Artık gün Gün , ,00 I. ARA TOPLAM (KDV) HARİÇ ,70 1 Temizlik Personeli (Bayram-tatil) Gün , ,00 2 Şoför (Bayram-tatil) Gün , ,30 3 Temizlik Personeli (fazla çalışma) Saat , ,00 4 Şoför (fazla çalışma) Saat , ,00 5 Malzeme Ay , ,00 6 Malzeme taşıma (10 adet şoför) Ton , ,00 II. ARA TOPLAM (KDV) HARİÇ ,30 TOPLAM TUTAR (KDV VE KAR HARİÇ) HARİÇ ,00 YÜKLENİCİ KARI % ,29 TOPLAM TUTAR KAR DAHİL (KDV) HARİÇ , ,00 TL eşit ve altındaki teklifler aşırı düşük tekliftir.

100 Ağırlıklı oranlara ilişkin sabit katsayılar Yaklaşık maliyetin unsurları Unsurların tutarları Ağırlık oranları Yaklaşık maliyet (kardan arındırılmış) ,00 Tutar/YM a1 kapsamındaki işçilik (150 kişi) ,00 0,74 a2 kapsamındaki işçilik (10 kişi araç şoförü İn/İo) ,00 0,04 b1 Akaryakıt (Yn/Yo) ,00 0,07 b2 Malzeme ve diğer hizmetler (Gn/Go) ,00 0,13 C Makine ekipman amortismanı (Mn/Mo) ,00 0,02 Toplam 1

101 Fiyat farkına ilişkin esaslar; MADDE 5- (1) Fiyat farkı aşağıdaki formüllere göre hesaplanır: c) Diğer hizmet alımlarında; F = A n x B x ( P n -1) F A n B P n Fiyat farkı Gerçekleştirilen iş tutarı 0,90 sabit katsayı fiyat farkı katsayısı

102 Fiyat farkına ilişkin esaslar; MADDE 5- (1) Fiyat farkı aşağıdaki formüllere göre hesaplanır: c) Diğer hizmet alımlarında; F = A n x B x ( P n -1) İ n Y n G n M n P n = [ a 1 + a 2 + b 1 + b 2 + c ] İ o Y o G o M o

103 F = A n x B x ( P n -1) İ n Y n G n M n P n = [ a 1 + a 2 + b 1 + b 2 + c ] İ o Y o G o M o a 1 : Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden ve 6 ncı maddeye göre fiyat farkı hesaplanan sabit bir katsayıyı, a 2 : Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılmayan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı, b 1 : Akaryakıtın ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı, b 2 : Malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı, c: Makine ve ekipmanın amortismanının ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

104 F = A n x B x ( P n -1) İ n Y n G n M n P n = [0,74+0,04 + 0,07 + 0,13 + 0,02 ] İ o Y o G o M o a 1 : Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden ve 6 ncı maddeye göre fiyat farkı hesaplanan sabit bir katsayıyı, a 2 : Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılmayan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı, b 1 : Akaryakıtın ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı, b 2 : Malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı, c: Makine ve ekipmanın amortismanının ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

105 F = A n x B x ( P n -1) İ n Y n G n M n P n = [ a 1 + a 2 + b 1 + b 2 + c ] İ o Y o G o M o Formüldeki temel endeksler (o) ve güncel endeksler (n) den; İ o, İ n : İşçilikle ilgili temel asgari ücreti ve güncel asgari ücreti, Y o, Y n : Katı ve sıvı yakıtlar için, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun 23 numaralı Kok Kömürü ve Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri, 231 numaralı Kok Fırını Ürünleri, 232 numaralı Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri sütunundaki sayılardan ilgisine göre uygun olan birini veya birkaçını, G o, G n : İhale konusu hizmet kapsamında yer alan malzeme ve diğer hizmetler için fiyat farkı hesabına esas sayı veya sayıları, M o, M n : Makine ve ekipmana ait amortisman için, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun 29 numaralı Makine ve Teçhizat b.y.s., 291 numaralı Uçak, Motorlu Taşıt ve Motosiklet Motorları Hariç Olmak Üzere Mekanik Güç Kullanımı ve Üretimi İçin Makineler, 292 numaralı Diğer Genel Amaçlı Makineler, 293 numaralı Tarım ve Ormancılık Makineleri, 295 numaralı Diğer Özel Amaçlı Makineler sütunundaki sayıyı, ifade eder.

106

107 Yapım işi ihalelerinde. yaklaşık maliyetin hesaplanması

108 Yapım işi ihalelerinde yaklaşık maliyetin hesaplanması 1. İş kalemi ve/veya iş grubu şeklinde tespit edilen imalat miktarlarının, yüklenici karı ve genel gider ihtiva etmeyen birim fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutar KDV hariç olarak hesaplanır ve bulunan bu tutara % 25 oranında kar ve genel gider karşılığı eklenmek suretiyle yaklaşık maliyet tespit edilir. 2. Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına ilişkin hesap cetveli ve icmal tablosu hazırlayanlarca imzalanmak suretiyle ihale onay belgesine eklenir.

109 Yaklaşık maliyeti kim hazırlamalı? Mevzuatta bir açıklık bulunmamakla birlikte, kanaatimizce her bir iş kısmının o işin uzmanı olan ve bu amaçla görevlendirilmiş bulunan teknik eleman veya elemanlarca fiyatlandırılması ve o kısma ilişkin düzenlenen hesap cetvelinin de yine bu kişi/kişilerce imzalanması daha uygun olacaktır.

110 Yaklaşık maliyet icmal tablosu (KİK001.2/Y) no lu icmal tablosunu kimin onaylayacağı hakkında bir açıklık bulunmamaktadır. İhale yetkilisince onaylanmasının zorunlu olmadığı, ihale yetkilisinin ihale konusu işin mahiyeti konusunda teknik ve uzmanlık formasyonuna sahip olması halinde bu onayı kendisinin yapabileceği gibi teknik bilgi ve uzmanlığı bulunan bir başkasını da yetkilendirebilir. İhale yetkilisinin teknik bilgi ve uzmanlığa sahip olmaması durumunda ise, bu nitelikleri taşıyan (örneğin ilgili teknik birimin başında bulunan idare yetkilisi) birisini onay işlemi için yetkilendirmesi gerekir.

111 Yaklaşık Maliyet Akış Çizelgesi Teklif Birim Fiyatlı İşler Arazi ve zemin etüdü yapılır. Proje ve teknik şartname hazırlanır. Mahal listesi hazırlanır. İş grupları ve iş kalemleri (inşaat, tesisat, elektrik gibi) oluşturulur. Proje üzerinden imalat miktarları çıkarılır ve metraj listesi hazırlanır. İmalat, ihzarat ve nakliye birim fiyatları tespit edilir. Yaklaşık Maliyet Hesap Cetveli hazırlanır. Tüm iş kalemlerinin gösterildiği Birim Fiyat Teklif Cetveli hazırlanır. Yaklaşık Maliyet İcmal Tablosu hazırlanır.

112 Yaklaşık Maliyet Akış Çizelgesi Anahtar Teslimi Götürü Bedel İşler Arazi ve zemin etüdü yapılır. Proje ve teknik şartname hazırlanır. Mahal listesi hazırlanır. İş kısımları, iş grupları oluşturulur. Proje üzerinden imalat miktarları çıkarılır ve metraj listesi hazırlanır. İmalat, ihzarat ve nakliye birim fiyatları tespit edilir. Yaklaşık Maliyet Hesap Cetveli hazırlanır. İş kalemlerine ve iş kısımlarına ait pursantaj oranları hesaplanır. Yaklaşık Maliyet İcmal Tablosu hazırlanır.

113 Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktarların tespiti için; a b c ç d Arazi ve zemin etüdünün yapılması Proje hazırlanması Mahal listesinin hazırlanması Metraj listelerinin hazırlanması Birim fiyat ve imalat tariflerinin hazırlanması gereklidir.

114 Yapım işi ihalelerinde yaklaşık maliyetin tespitine ilişkin ilkeler ve miktar tespitleri Arazi ve zemin etüdünün yapılması; projelerin sağlıklı hazırlanmasını temin edeceği gibi zemin ve zeminle ilişkili imalat kalemlerinin miktar ve niteliklerinin doğru tespit edilmesini sağlar. Proje çalışmalarının tam ve kusursuz gerçekleştirilmesi; Projeler üzerinden yapılacak miktar tespitleri açısından belirleyicidir.

115 Yapım işi ihalelerinde yaklaşık maliyetin tespitine ilişkin ilkeler ve miktar tespitleri Projeler üzerindeki bir takım eksiklikler ve müphemlikler; yaklaşık maliyetin doğru hazırlanmasına engel teşkil edeceği gibi, bu yetersizliklerin istekliler tarafından da farklı okunması dolayısıyla aynı projeden her bir isteklinin farklı miktarlara ulaşması gibi olumsuz sonucu beraberinde getirir.

116 Yapım işi ihalelerinde yaklaşık maliyetin tespitine ilişkin ilkeler ve miktar tespitleri Uygulama projesi üzerinden anahtar teslimi götürü bedel ihale edilecek bir bina inşaatında, yapıda kullanılacak her bir imalat ve tesisat (kapı kollarına, armatürlere varıncaya kadar) yapılacağı yerler itibariyle mahal listelerinde gösterilmeli, aynı imalat ve tesisatların nitelikleri yapım şartları gibi hususlar teknik şartnamede açıklanmalıdır. Böylece, yapıda kullanılacak ve maliyeti etkileyecek her bir unsurun sayısı ve nitelikleri belirlenecek, idare yaklaşık maliyet hesabını bu verilere göre yapacak, isteklilerde aynı belgeler üzerinden kendi tekliflerini hazırlayacaklardır.

117 Yaklaşık maliyet icmal tablosu Yaklaşık maliyetin, yaklaşık maliyet icmal tablosu standart formuna (KİK001.2/Y) uygun hazırlanması ve ekine de iş kısımlarına ait yaklaşık maliyet hesap cetvellerinin konulması gerekmektedir. Farklı mühendislik branşlarının konusuna giren (inşaat işleri, makine tesisatı işleri, elektrik tesisatı işleri gibi) ya da iş türleri veya yapım teknikleri itibariyle sınıflandırılması uygun görülen (alt yapı, üst yapı işleri gibi) işler ayrı iş kısımlarını oluşturmaktadır.

118 Yaklaşık maliyet icmal tablosu YAPIM İŞİNİN ADI :... SIRA NO İŞ KISIMLARI TUTAR (TL) 1 İnşaat işleri. 2 Makine tesisat işleri. n... TOPLAM (KDV hariç) DÜZENLEYENLER Adı Soyadı:. Görevi: İmzası: Adı Soyadı: Görevi:... İmzası:.. Adı Soyadı:.. Görevi:. İmzası:... Uygundur _._/_._/_._._._ Adı SOYADI Unvanı İmzası

119 İş kalemi/ grubu no Yaklaşık maliyet hesap cetveli İş kalemi/grubu adı Miktarı Birimi Birim fiyatı Tutarı Toplam yaklaşık maliyet (YM)

120 İş kalemi/ grubu no Sıralı iş kalemleri/grupları listesi İş kalemi/grubu adı Tutarı Tutar/YM Kümülatif toplam ,3200 0, ,2000 0, ,1688 0, Duvar işleri ,1500 0, ,0960 0, ,0240 0, ,0225 0, ,0100 0, ,0075 0, ,0012 1,0000 TOPLAM Ağırlık oranına göre büyükten küçüğe doğru sıralanır.

121 Sıralı iş kalemleri / grupları listesinin amacı Sorgulama sürecinde isteklinin açıklamak ve belgelendirmek zorunda olduğu alanı veya aksi deyişle açıklama veya belgelendirmeden muaf olduğu alanı belirlemektir. Böylece istekli sıralı iş kalemi/grupları listesi üzerinden tespit edilen yaklaşık maliyetin %80 ini (bu oranın geçilmesini sağlayan iş kalemi dahil) oluşturan iş kalemlerinin açıklanmasından ve belgelendirilmesinden sorumlu olacak, geri kalan %20 sini oluşturan iş kalemlerini belgelendirmesi gerekmeyecektir.

122 İş kalemi/grubu analizi İş kalemi / grubu Yangına dayanıklı alçı duvar levhaları ile metal Ölçü Birimi No : 4 iskeletli giydirme duvar yapılması m2 Poz No Girdiler Ö.Br. Mik. B.Fiy. Tutarı.. Vida ve plastik dubel Ad XXX XXX 0,54.. Levha xx mm (yangına yanıklı) m2 XXX XXX 5,00.. Tc 60 Profilli-0,6mm m XXX XXX 3,50.. TU 28 Prof.-0,5 mm m XXX XXX 0,80.. Agraf 12 cm Ad XXX XXX 0,51.. Agraf vidası Kt XXX XXX 0,31.. Derz Bandı (cam.el.) m XXX XXX 0,34.. Ses yal. bandı 5 cm m XXX XXX 0,33.. Borazan vida Kt XXX XXX 0,35.. Derz dol. alçısı harcı m3 XXX XXX 0,43.. Düz İşçi (taş.) Sa XXX XXX 0,68.. Alçı levha ustası Sa XXX XXX 3,25.. Alçı levha usta yar. Sa XXX XXX 2,45 Kar ve genel giderler hariç toplam 18,49 Kar ve genel giderler (% 25) 4,62 TOPLAM TUTAR 23,11

123 Sıralı analiz girdileri tablosu Girdiler Ö.Br. Mik. B.Fiy. Tutarı Agraf vidası Kt XXX XXX 0,31 Ses yal. bandı5 cm m XXX XXX 0,33 Derz Bandı (Cam E.) m XXX XXX 0,34 Borazan vida Kt XXX XXX 0,35 Derz dol. alçısı harcı m3 XXX XXX 0,43 Agraf 12 cm Ad XXX XXX 0,51 Vida ve plastik dubel Ad XXX XXX 0,54 Düz İşçi (taş.) Sa XXX XXX 0,68 TU 28 Prof.-0,5 mm m XXX XXX 0,80 Alçı levha usta yar. Sa XXX XXX 2,45 Alçı levha ustası Sa XXX XXX 3,25 Tc 60 Prof.-0,6mm m XXX XXX 3,50 Levha xx mm (yangına dayanıklı) m2 XXX XXX 5,00 Tutarlara göre küçükten büyüğe doğru sıralanır.

124 Sıralı analiz girdileri tablosunun amacı sıralı iş kalemi/grupları listesi üzerinden tespit edilen yaklaşık maliyetin %80 lik kısmı içinde kalan her bir iş kaleminin analizi esas alınarak oluşturulan sıralı analiz girdileri tablosundaki her bir birim fiyatın %3 ünün altında kalan unsurlar da (kümülatif toplamı %15 i geçenler hariç) belgelendirilmeyecektir.

125 Aşırı düşük teklif Yapım işleri ihalelerinde, 4734 sayılı Kanunun 37 nci maddesi uyarınca geçerli teklifler tespit edildikten sonra; Yaklaşık maliyetin % 120 sinin üzerindeki ve % 40 ının altındaki teklifler dikkate alınmaksızın, geçerli tekliflerin aritmetik ortalaması ve standart sapması hesaplanır. Sınır değer hesaplanmasında idarelerin faydalanmasına yönelik olarak hazırlanan Yapım işlerinde sınır değer hesaplama aracı programına Kurumun ( internet sayfasından erişilebilir. Metin Arı

126 (N) sınır değer katsayısı SD (Sınır değer) = sınır değer eşitliğinde yer alan (N), sınır değer katsayısı nı temsil etmekte olup bu katsayı, 11/06/2011 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği nde yer alan B-Üstyapı (Bina) İşleri, C-Sıhhi Tesisat ve Mekanik Tesisat İşleri, D-Elektrik İşleri, E-Elektronik ve İletişim İşleri grubundaki yapım işleri ile bu işlerle ilgili tamamlama, onarım, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işlerinde (1,00), diğer yapım işlerinde (1,20) dir. Metin Arı

127 (N) sınır değer katsayısı İhale konusu yapım işinin kapsamında farklı katsayılara tabi iş kısımlarının bulunması durumunda; sınır değer katsayısı, söz konusu kısımlardan toplam yaklaşık maliyeti içindeki ağırlık oranı en fazla olana göre belirlenir. İhalede uygulanacak sınır değer katsayısı, ihale ilanı veya davet mektubu ile idari şartnamenin Diğer hususlar başlıklı bölümünde belirtilir. Metin Arı

128

129 Aşırı düşük teklif sınır değer tespiti ve açıklama istenmesi 1) Yaklaşık maliyetin % 120 sinin üzerindeki ve % 40 ının altındaki teklifler dikkate alınmaksızın, geçerli tekliflerin aritmetik ortalaması ve standart sapması hesaplanır. 2) Aşırı düşük teklif sınır değer tespiti yapılır. 3) Sınır değere eşit ve üzerindeki teklifler sorgulanmaz Metin Arı

130 Aşırı düşük teklif sınır değer tespiti ve açıklama istenmesi 4) Sınır değerin altındaki teklif sahiplerinden yaklaşık maliyetin % 80 lik bölümünü oluşturan iş kalemleri/gruplarına ilişkin ayrıntılar yazılı olarak istenir. 5) %40 nın altında olması nedeniyle ortalamaya dahil edilmeyen tekliflerde mutlaka sorgulanır. 6) Tüm tekliflerin yaklaşık maliyetin %40 ının altında olması nedeniyle ortalamanın tespit edilememesi ve formülün uygulanamadığı hallerde de tüm tekliflerin aşırı düşük sorgulaması yapılmalıdır. Metin Arı

131 Aşırı düşük teklif sınır değer tespiti ve açıklama istenmesi 7) Bu çerçevede; istenen açıklamanın niteliği dikkate alınarak, isteklilere beş (5) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilir. 8) İhale süreci devam ederken teklif geçerlik süresi dolan ve süre uzatımını kabul etmeyen isteklilere ait tekliflerin bulunması durumunda yeniden sınır değer tespiti yapılmaz, ilk tespit edilen sınır değere göre işleme devam edilir. Metin Arı

132 Aşırı düşük teklif sınır değer tespiti ve açıklama istenmesi 9) Aşırı düşük teklif tespiti işlemleri yapıldıktan sonra idareye veya KİK e yapılan şikayetler neticesinde, daha önce geçersiz teklif olarak değerlendirme dışı bırakılan teklifin geçerli teklif olarak değerlendirmeye alınması veya geçerli kabul edilen ve değerlendirmeye alınan tekliflerden geçersiz olması nedeni ile değerlendirme dışı bırakılması gereken durumlarda, aşırı düşük teklif sınır değer hesabı ve aşırı düşük teklif tespiti yeniden yapılır. Metin Arı

133 Aşırı düşük teklif sınır değer tespiti ve açıklama istenmesi 10) Yeniden yapılan tespit sonucunda; önce sınır değerin üzerinde olduğu için sorgulanmayan, ancak bu kez sınır değerin altında kalan istekliler de sorgulanır. Daha önce sınır değerin altında olduğu için sorgulanan ancak bu kez sınır değerin üzerinde kalan istekliler için yapılmış olan sorgulama hükümsüz olur. Hatta sorgulama nedeni ile değerlendirme dışı kalmışsa değerlendirmeye alınması gerekir. Metin Arı

134 Sorgulamanın kapsamını belirleme 1. Adım: Yaklaşık maliyet hesap tablosunda yer alan iş kalemleri/grupları yaklaşık maliyet içindeki ağırlıklarına göre büyükten küçüğe doğru sıralanarak yaklaşık maliyete oranları itibariyle kümülatif biçimde toplanarak yaklaşık maliyetin %80 ine karşılık gelen veya tam olarak %80 ine karşılık gelmiyorsa bu oranın geçilmesini sağlayan kalem dahil sorgulanması gereken iş kalemleridir. Metin Arı

135 İş kalemi/ grubu no Sıralı iş kalemleri/grupları listesi İş kalemi/grubu adı Tutarı Tutar/YM Kümülatif toplam ,3200 0, ,2000 0, ,1688 0, Duvar işleri ,1500 0, ,0960 0, ,0240 0, ,0225 0, ,0100 0, ,0075 0, ,0012 1,0000 TOPLAM Yaklaşık maliyeti TL olan bir ihalede; İhale komisyonunca, idarece hazırlanan sıralı iş kalemleri/grupları listesi kullanılarak yaklaşık maliyetin % 80 lik kısmına giren iş kalemleri/grupları belirlenir. ( = Kümülatif toplamları%80 den küçük olan 8,9,10 nolu iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde %80 inin aşılmasına neden olan 4 nolu iş kalemi/grubu açıklama istenecek iş kalemi grupları olarak belirlenir. %80 aşan

136 Sorgulamanın kapsamını belirleme 2. Adım: Sorgulanacak iş kalemlerine ait her bir iş kaleminin/grubunun sıralı analiz girdileri tablosu içerisinden açıklama istenilecek ve istenilmeyecek analiz girdileri belirlenir. Sorgulama yapılacak olan 4 nolu iş kalemi/grubunun kar ve genel gider hariç birim fiyatının 18,49 TL olduğu varsayıldığında, ihale komisyonu tarafın dan, 18,49 TL nin % 3 ü olan (18,49x0,03=0,55) 0,55TL ye eşit veya altında kalan analiz girdileri vida ve plastik dubel, agraf 12 cm, agraf vidası, derz bandı, ses yalıtım bandı, borazan vida, derz dolgu alçısı harcı olarak tespit edilecektir. Metin Arı

137 Açıklama istenilecek analiz girdileri Tutarı, her bir iş kalemine ait karsız ve genel gidersiz analiz toplamının %3 ünü aşan malzeme, makineekipman gibi analiz girdileri, Tutarı, kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3 üne eşit veya altında olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdilerinin tutarlarının kümülatif toplamının kar ve genel gider hariç analiz toplamının %15 ini aşması durumunda; en küçük tutardan itibaren kümülatif toplamda %15 lik tutarın aşılmasına neden olan analiz girdisi, %3 ün altında veya üstünde olduğuna bakılmaksızın tüm işçilik girdileri. Metin Arı

138 Açıklama istenilmeyecek analiz girdileri Tutarı, her bir iş kalemine ait karsız ve genel gidersiz analiz toplamının %3 üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdileri, Aynı girdinin birden fazla iş kalemi/grubunun analizinde yer alması halinde bu girdinin oranı her analiz için ayrı ayrı değerlendirilerek analiz toplamının %3 ünün altında kalıp kalmadığına göre işlem yapılır. Herhangi bir analizdeki oranı %3 ün üstündeki analiz girdisi için açıklama istenir. Metin Arı

139 %15 i aşan analiz girdilerinin tespiti Söz konusu girdilerin (0,54+0,51+0,31+0,34+0,33+0,35+0,43=2,81) tutarları toplamı olan 2,81 TL olduğu ve tutarı 0,54 TL olan vida ve plastik dubel, 4 nolu iş kaleminin kar ve genel gider hariç analiz toplamının (birim fiyatının) % 15 i olan 2,77 TL yi aştığı (18,49x0,15=2,77) sıralı analiz girdileri tablosuna göre 2,77 TL lik tutarı aşanların açıklama yapılması gerekli olan (vida ve plastik dubel açıklama yapılacak) ve 2,77 TL lik tutarı aşmayanların ise (agraf 12 cm, agraf vidası, derz bandı, ses yalıtım bandı, borazan vida, derz dolgu alçısı harcı) açıklama yapılmasına gerek olmayan analiz girdileri olarak tespiti yapılır.

140 İş kalemi/grubu analizi İş kalemi / grubu Yangına dayanıklı alçı duvar levhaları ile metal Ölçü Birimi No : 4 iskeletli giydirme duvar yapılması m2 Poz No Girdiler Ö.Br. Mik. B.Fiy. Tutarı.. Vida ve plastik dubel Ad XXX XXX 0,54.. Levha xx mm (yangına yanıklı) m2 XXX XXX 5,00.. Tc 60 Profilli-0,6mm m XXX XXX 3,50.. TU 28 Prof.-0,5 mm m XXX XXX 0,80.. Agraf 12 cm Ad XXX XXX 0,51.. Agraf vidası Kt XXX XXX 0,31.. Derz Bandı (cam.el.) m XXX XXX 0,34.. Ses yal. bandı 5 cm m XXX XXX 0,33.. Borazan vida Kt XXX XXX 0,35.. Derz dol. alçısı harcı m3 XXX XXX 0,43.. Düz İşçi (taş.) Sa XXX XXX 0,68.. Alçı levha ustası Sa XXX XXX 3,25.. Alçı levha usta yar. Sa XXX XXX 2,45 Kar ve genel giderler hariç toplam 18,49 *%3=0,55 Kar ve genel giderler (% 25) 4,62 TOPLAM TUTAR 23,11

141 Sıralı analiz girdileri tablosu Girdiler Ö.Br. Mik. B.Fiy. Tutarı Kümülat if toplam Agraf vidası Kt XXX XXX 0,31 0,31 Ses yal. bandı5 cm m XXX XXX 0,33 0,64 Derz Bandı (Cam E.) m XXX XXX 0,34 0,98 Borazan vida Kt XXX XXX 0,35 1,33 Derz dol. alçısı harcı m3 XXX XXX 0,43 1,76 Agraf 12 cm Ad XXX XXX 0,51 2,27 Vida ve plastik dubel Ad XXX XXX 0,54 2,81 Düz İşçi (taş.) Sa XXX XXX 0,68 TU 28 Prof.-0,5 mm m XXX XXX 0,80 Alçı levha usta yar. Sa XXX XXX 2,45 Alçı levha ustası Sa XXX XXX 3,25 Tc 60 Prof.-0,6mm m XXX XXX 3,50 Levha xx mm (y.d.) m2 XXX XXX 5,00 Sarı - 18,49X%15=2,77 yi aşmayanlar sorgulanmayacak, (açıklama yapılacaklar) Mavi - 2,77 yi aşanlar sorgulanacak, (açıklama yapılacaklar) =2,27 =2,81

142 Sıralı analiz girdileri tablosu Girdiler Ö.Br. Mik. B.Fiy. Tutarı Kümülatif toplam Agraf vidası Kt XXX XXX 0,31 0,31 Ses yal. bandı5 cm m XXX XXX 0,33 0,64 Derz Bandı (Cam E.) m XXX XXX 0,34 0,98 Borazan vida Kt XXX XXX 0,35 1,33 Derz dol. alçısı harcı m3 XXX XXX 0,43 1,76 Agraf 12 cm Ad XXX XXX 0,51 2,27 2,77 Vida ve plastik dubel Ad XXX XXX 0,54 2,81 İstenecek Düz İşçi (taş.) Sa XXX XXX 0,68 İstenecek TU 28 Prof.-0,5 mm m XXX XXX 0,80 İstenecek Alçı levha usta yar. Sa XXX XXX 2,45 İstenecek Alçı levha ustası Sa XXX XXX 3,25 İstenecek Tc 60 Prof.-0,6mm m XXX XXX 3,50 İstenecek Levha xx mm (yangına dayanıklı) m2 XXX XXX 5,00 İstenecek

143 Açıklama istenilmesi ve cevap 3. Adım: Sorgulama çerçevesi sınır değer altında kalan tüm isteklilere bildirilir. Açıklama talep yazısında; a) Açıklama istenilecek iş kalemleri listesi (8,9,10,4) b) Açıklama istenilen analiz girdileri listesi, c) açıklama istenmeyen analiz girdileri listesi, KİGT/ İhale komisyonu teklifleri aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerden ( ) maddesinde belirlediği iş kalemleri/grupları için isteyeceği açıklama ile ilgili yazıda, ( ) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerini de belirtecektir. İstekliler, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde ( ) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdileri de dahil analizlerini oluşturan tüm girdileri göstereceklerdir. Metin Arı

144 Açıklama istenilmesi ve cevap Analiz formatları ihale dokümanı ekinde verilir, verilmemişse açıklama istenilen iş kalemleri için ihale komisyonunca oluşturulan analiz formatları açıklama talep yazıları ekinde isteklilere gönderilir. İsteklilerden teklifleri kapsamında analiz istenilmez Analizler, teklifleri sınır değerin altında kalan isteklilerden istenir. Metin Arı

145

146 Aşırı düşük teklif sorgulama Tevsik edici bilgi ve belgeler

147 Aşırı düşük teklif Madde 38- İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

148 Aşırı düşük teklif İhale komisyonu; a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması, b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar, c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü, Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

149 İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler; a) Proforma faturalar, b) Fiyat teklifleri, c) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri, d) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilen asgari fiyatlar, e) Mağaza veya marketlerin fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,

150 İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler; f) Borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler, g) Yaş sebze ve meyve için, toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler, h) İsteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.

151 Piyasadan alınan proforma faturaların kullanılması; a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, proforma faturadaki birim satış tutarı, ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olamaz (Ek-O.5) Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.

Hizmet Alımı İhalelerinde Sınır Değer Tespiti ve İhale Dokümanında Aşırı Düşük Tekliflerle İlgili Düzenlemeler

Hizmet Alımı İhalelerinde Sınır Değer Tespiti ve İhale Dokümanında Aşırı Düşük Tekliflerle İlgili Düzenlemeler www.mevzuattakip.com.tr Hizmet Alımı İhalelerinde Sınır Değer Tespiti ve İhale Dokümanında Aşırı Düşük Tekliflerle İlgili Düzenlemeler HİZMET ALIMI İHALELERİNDE SINIR DEĞER TESPİTİ VE İHALE DOKÜMANINDA

Detaylı

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu Yaklaşık Maliyet

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu Yaklaşık Maliyet 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu Yaklaşık Maliyet İhalenin Tanımı İhalenin tanımı İhale: Kanunda belirtilen usul ve şartlarla mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin istekliler arasından seçilecek birisi

Detaylı

İçindekiler BİRİNCİ BÖLÜM 17 YAPIM İŞLERİNDE AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF 17

İçindekiler BİRİNCİ BÖLÜM 17 YAPIM İŞLERİNDE AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF 17 İçindekiler KISALTMALAR 15 BİRİNCİ BÖLÜM 17 YAPIM İŞLERİNDE AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF 17 I. YAPIM İŞLERİ İHALELERİ VE AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF SORGULAMASINA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR 17 1. Anahtar teslimi götürü bedel

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME VE YAKLAŞIK MALİYET

TEKNİK ŞARTNAME VE YAKLAŞIK MALİYET T.C. KAYSERİ VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU İHALE KANUNU EĞİTİMİ TEKNİK ŞARTNAME VE YAKLAŞIK MALİYET 1 İhtiyacın Ortaya Çıkması İHALE İŞLEM ADIMLARI 2 Teknik Şartnamenin Hazırlanması

Detaylı

KAMU İHALE GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

KAMU İHALE GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ Kamu İhale Kurumundan: KAMU İHALE GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1-22.8.2009 tarih ve 27327 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliğinin 38 inci maddesi başlığı

Detaylı

KAMU ĠHALE GENEL TEBLĠĞĠ nin Aşırı Düşük Tekliflerin Değerlendirilmesi Hakkındaki Maddeleri

KAMU ĠHALE GENEL TEBLĠĞĠ nin Aşırı Düşük Tekliflerin Değerlendirilmesi Hakkındaki Maddeleri KAMU ĠHALE GENEL TEBLĠĞĠ nin Aşırı Düşük Tekliflerin Değerlendirilmesi Hakkındaki Maddeleri (30.07.2010 tarihli ve 27657 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan değişiklikler işlenmiştir.) (Değişik: 30/07/2010-27657

Detaylı

AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF SORGULAMA REHBERİ İÇİNDEKİLER

AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF SORGULAMA REHBERİ İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER KISALTMALAR... 20 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL BİLGİLER... 21 1. GENEL OLARAK AŞIRI DÜŞÜK TEKLİFLERİN TESPİTİ VE SORGULANMASI... 21 1.1.Aşırı düşük teklif sorgulamasında Kamu İhale Kanununun getirdiği

Detaylı

İHALEYİ YAPAN İDARE: Meram Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü, Şeyh Sadrettin Mah. Feritpaşa Cad. No:18 42040 Meram/KONYA

İHALEYİ YAPAN İDARE: Meram Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü, Şeyh Sadrettin Mah. Feritpaşa Cad. No:18 42040 Meram/KONYA TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler : II. Başkan Kazım ÖZKANAli Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ: Rifat Yüzbaşıgil Arel İnş.

Detaylı

KAMU İHALE KURULU KARARI

KAMU İHALE KURULU KARARI RESMİ GAZETE SAYISI: RESMİ GAZETE TARİHİ: KAMU İHALE KURULU KARARI Toplantı No : 2013/025 Gündem No : 5 Karar Tarihi : 25.03.2013 Karar No : 2013/UY.I-1467 Şikayetçi: Hüseyin Saraç, ERCİYESEVLER MAH. ENGİNAR

Detaylı

Başvuruya ilişkin olarak 2014/2268 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Başvuruya ilişkin olarak 2014/2268 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Erkan DEMİRTAŞ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ:

Detaylı

Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı

Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı Eren TOPRAK Kamu İhale Uzmanı Giresun, 13 Haziran 2012 Mevzuatın Kaynakları 1) Ana Kaynaklar 2) Yardımcı Kaynaklar Mevzuatın Kaynakları Ana Kaynaklar 1) 4734 Sayılı Kamu

Detaylı

Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı

Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı Dr. Eren TOPRAK Kamu İhale Uzmanı Çanakkale, 26 Ekim 2016 Mevzuatın Kaynakları 1) Ana Kaynaklar 2) Yardımcı Kaynaklar Mevzuatın Kaynakları Ana Kaynaklar 1) 4734 Sayılı Kamu

Detaylı

Metin ARI Şube Müdürü

Metin ARI Şube Müdürü 1 2 3 Hoş Geldiniz GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TİCARET DAİRESİ BAŞKANLIĞI KAMU İHALE MEVZUATI EĞİTİMİ Metin ARI Şube Müdürü www.kamuihalemevzuati.com 0 538 566 28 58 Alım türleri 1 Mal alımı 2 3 Hizmet alımı Yapım

Detaylı

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Mal Alımları İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır.

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Mal Alımları İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. 25.01.2017 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE Mal Alımları İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. Söz Konusu Değişiklikler Yayım Tarihinde Yürürlüğe Girecektir.

Detaylı

Yaklaşık Maliyet Düzenleme Esasları ve Hakedişler

Yaklaşık Maliyet Düzenleme Esasları ve Hakedişler Yaklaşık Maliyet Düzenleme Esasları ve Hakedişler İÇERİK Bu ders kapsamında, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale edilen Yapım işlerinde Metraj Çıkarılması, Yaklaşık Maliyetinin Hesaplanması,

Detaylı

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Hizmet Alımı İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır.

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Hizmet Alımı İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. 25.01.2017 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE Hizmet Alımı İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. Söz Konusu Değişiklikler Yayım Tarihinde Yürürlüğe Girecektir.

Detaylı

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ: Cm Yol İnş. Pet. Tur. Mad. Eml. Gıda San. Tic.

Detaylı

Başvuruya ilişkin olarak 2016/2044 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Başvuruya ilişkin olarak 2016/2044 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Hamdi GÜLEÇ Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ BAŞVURU SAHİBİ: Heltaş İnş.

Detaylı

İHALE İŞLEMLERİNDE PROFORMA FATURA İBRAZI

İHALE İŞLEMLERİNDE PROFORMA FATURA İBRAZI İHALE İŞLEMLERİNDE PROFORMA FATURA İBRAZI Ömer KÖSE * I. GİRİŞ Kamu ihalelerine giren firmalar, ihaleyi kazanmak için teklif vermektedirler. Firmaların verdikleri teklifler, yapılan çeşitli ölçümlemeler

Detaylı

İDARELER TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN İHALE İŞLEMLERİ

İDARELER TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN İHALE İŞLEMLERİ İDARELER TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN İHALE İŞLEMLERİ KAMU İHALE KANUNU ve MEVZUATI 4734 Sayılı Kamu Kanunu 4735 Sayılı Kamu Sözleşmeleri Kanunu Yapım İşleri leri Uygulama Yönetmeliği Standart Dokümanlar

Detaylı

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Dr.

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Dr. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Dr. Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ: İkiz Tem. Sos. Hiz. Dan. İnş. Gıda Hay.

Detaylı

DOĞRUDAN TEMİN SİSTEMİ

DOĞRUDAN TEMİN SİSTEMİ DOĞRUDAN TEMİN SİSTEMİ DOĞRUDAN TEMİN SİSTEMİ 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu Kamu İhale Genel Tebliği Madde 4-Tanımlar : Doğrudan Temin Tanımı Madde 22: Açıklayan Madde Madde 62 (ı) bendi: Ödeneklerin %

Detaylı

AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI

AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI İhale komisyonunun verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük

Detaylı

Tarihli Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği Değişiklikleri

Tarihli Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği Değişiklikleri www.itirazci.com 25.01.2017 Tarihli Değişiklikleri DEĞİŞEN MEVZUAT DEĞİŞEN MADDE YÜRÜRLÜĞE GİRME TARİHİ MADDENİN DEĞİŞİKLİKTEN ÖNCEKİ HALİ 27. Madde 25.1.2017 İstenecek belgeler MADDE 27 (1) Ekonomik ve

Detaylı

T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE

T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE Sayı : 97342770-934.99-E.1758100 08.08.2016 Konu : Personel Çalıştırılması DAĞITIM YERLERİNE Orman Mühendisleri Odası Başkanlığınca bazı Bölge Müdürlüklerimizde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı

Detaylı

Mal Alım İhale Süreci

Mal Alım İhale Süreci YAKLAŞIK MALİYETİN HESAPLANMASI Prof.Dr.Tekin KARSLIGİ KARSLIGİL Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. SATINALMA AMAÇLARI İhaleler üç farklı nedenle yapılabilir Mal alımları Hizmet

Detaylı

BAŞVURU SAHİBİ: Yenal Aldırmaz / Oran Mühendislik, Yenikent Mah. Öykü Sokak No:9 Derince/KOCAELİ

BAŞVURU SAHİBİ: Yenal Aldırmaz / Oran Mühendislik, Yenikent Mah. Öykü Sokak No:9 Derince/KOCAELİ TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ: Yenal Aldırmaz / Oran Mühendislik,

Detaylı

İhale İlanından Sonra Hangi Durumda Yaklaşık Maliyet Güncellenebilir?

İhale İlanından Sonra Hangi Durumda Yaklaşık Maliyet Güncellenebilir? İhale İlanından Sonra Hangi Durumda Yaklaşık Maliyet Güncellenebilir? KAMU İHALE KURUL KARARI Toplantı No : 2015/037 Gündem No : 10 Karar Tarihi : 10.06.2015 Karar No : 2015/UH.III-1594 Şikayetçi: Arcan

Detaylı

SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR SÜREÇLERİ. Sürecin Amacı

SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR SÜREÇLERİ. Sürecin Amacı 02.01.2014 Rev 01 1/15 Sürecin Tanımı Satınalma Süreci Süreç No Süreç Sahibi 3 Satınalma Müdürü 08-03-33 Sürecin Amacı İTÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı birimlerden gelen satınalma taleplerinin

Detaylı

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER VE İŞ BİTİRME SÜRELERİ

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER VE İŞ BİTİRME SÜRELERİ İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER VE İŞ BİTİRME SÜRELERİ YAPIM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Ödenek Teminine

Detaylı

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) SIRA NO

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) SIRA NO OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENİLEN BELGELER 1 Proje incelemesi 2 Röleve projeleri 3 Tadilat projeleri

Detaylı

SATINALMA BİRİMİ SÜREÇ/ AKIŞ ŞEMALARI

SATINALMA BİRİMİ SÜREÇ/ AKIŞ ŞEMALARI SATINALMA BİRİMİ SÜREÇ/ AKIŞ ŞEMALARI DOĞRUDAN TEMİN YOLUYLA MAL ALIMI TEMEL SÜREÇ ve ALT SÜREÇLERİ Ortaya çıkan ihtiyaca göre, satın alınması düşünülen mal ile ilgili bilgilerin (katalog, resim, teknik

Detaylı

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR KARAR SAYISI: 2013/ 5216 KARAR TARİHİ: 27.06.2013 RESMİ GAZETE SAYISI: 28751 RESMİ GAZETE TARİHİ:

Detaylı

12- İHALE VE ÖN YETERLİK DOKÜMANINDA DEĞİŞİKLİK VEYA AÇIKLAMA YAPILMASI İHALE DOKÜMANINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI

12- İHALE VE ÖN YETERLİK DOKÜMANINDA DEĞİŞİKLİK VEYA AÇIKLAMA YAPILMASI İHALE DOKÜMANINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI 12- İHALE VE ÖN YETERLİK DOKÜMANINDA DEĞİŞİKLİK VEYA AÇIKLAMA YAPILMASI İHALE DOKÜMANINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI 1) İdari Şartnamenin 25.3.1.1.maddesinde; Hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan ilkokul,

Detaylı

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 12 Haziran 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29384 Kamu İhale Kurumundan: YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159

Detaylı

45- AŞIRI DÜŞÜK TEKLİFLER TESPİT EDİLİR.

45- AŞIRI DÜŞÜK TEKLİFLER TESPİT EDİLİR. 45- AŞIRI DÜŞÜK TEKLİFLER TESPİT EDİLİR. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında (temizlik, bakım, kaloriferci, aşçılık, özel güvenlik, ziyaretçi danışma yönlendirme, berber, teknisyen yardımcısı

Detaylı

İhale ve İhale Usulleri. Prof. Dr. Zeki GÜNDÜZ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı DEMİR

İhale ve İhale Usulleri. Prof. Dr. Zeki GÜNDÜZ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı DEMİR İhale ve İhale Usulleri Prof. Dr. Zeki GÜNDÜZ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı DEMİR İHALE NEDİR? İhale, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin istekliler arasından seçilecek

Detaylı

4735 SAYILI KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU KAPSAMINDAKİ YAPIM İŞLERİNDE BEKLENMEYEN FİYAT ARTIŞLARI NEDENİYLE UYGULANACAK İLAVE FİYAT FARKI ESASLARI

4735 SAYILI KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU KAPSAMINDAKİ YAPIM İŞLERİNDE BEKLENMEYEN FİYAT ARTIŞLARI NEDENİYLE UYGULANACAK İLAVE FİYAT FARKI ESASLARI 4735 SAYILI KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU KAPSAMINDAKİ YAPIM İŞLERİNDE BEKLENMEYEN FİYAT ARTIŞLARI NEDENİYLE UYGULANACAK İLAVE FİYAT FARKI ESASLARI Mustafa BAŞARAN Sayıştay Denetçisi GİRİŞ: 26.12.2008

Detaylı

İHALEYİ YAPAN İDARE: Karayolları Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü, 152 Evler Mah. Ankara Yolu Cad. No: Yıldırım/BURSA

İHALEYİ YAPAN İDARE: Karayolları Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü, 152 Evler Mah. Ankara Yolu Cad. No: Yıldırım/BURSA TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Hamdi GÜLEÇ Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ BAŞVURU SAHİBİ: Deha

Detaylı

İdari şartnamesinin Teklif fiyata dahil olan giderler başlıklı 25.maddesinde belirtilen;

İdari şartnamesinin Teklif fiyata dahil olan giderler başlıklı 25.maddesinde belirtilen; 47- İSTEKLİ FİRMALARIN AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF AÇIKLAMALARI İdarenin aşırı düşük teklif sorgulama yazısı gereğince tebliğ tarihinden 3 işgünü içinde istekli firmaların belgelere dayanarak yazılı açıklama yapması

Detaylı

7 Haziran 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29023 YÖNETMELİK

7 Haziran 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29023 YÖNETMELİK 7 Haziran 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29023 YÖNETMELİK Kamu İhale Kurumundan: HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159

Detaylı

2012 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ TATİL GÜNÜNÜN İSMİ SÜRE AY GÜN YILBAŞI 1 GÜN 1 OCAK PAZAR ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

2012 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ TATİL GÜNÜNÜN İSMİ SÜRE AY GÜN YILBAŞI 1 GÜN 1 OCAK PAZAR ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI 3- YAKLAŞIK MALİYET HESAPLANIR. İstanbul Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından lise mezunu brüt asgari ücretin %45 fazlası 125 kişi, yüksekokul

Detaylı

TÜM YÖNLERİYLE KAMU İHALE MEVZUATI 2015 YILI HAZİRAN DEĞİŞİKLİKLERİ. Sn. Bahadır KADRON

TÜM YÖNLERİYLE KAMU İHALE MEVZUATI 2015 YILI HAZİRAN DEĞİŞİKLİKLERİ. Sn. Bahadır KADRON TÜM YÖNLERİYLE KAMU İHALE MEVZUATI 2015 YILI HAZİRAN DEĞİŞİKLİKLERİ Sn. Bahadır KADRON Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 35 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi ile yedinci ve dokuzuncu

Detaylı

Hizmet alımı ihalelerinde Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhale Genel Tebliğinde yapılan değişiklikler ne anlama gelmektedir?

Hizmet alımı ihalelerinde Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhale Genel Tebliğinde yapılan değişiklikler ne anlama gelmektedir? Hizmet alımı ihalelerinde Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhale Genel Tebliğinde yapılan değişiklikler ne anlama gelmektedir? Bahattin IŞIK- Sayıştay Uzman Denetçisi (E.Kamu İhale Kurulu Üyesi ve Hizmet Grup

Detaylı

Seminer. Yaklaşı. şık k Maliyet ve Hakediş Düzenleme Semineri

Seminer. Yaklaşı. şık k Maliyet ve Hakediş Düzenleme Semineri Seminer Yaklaşı şık k Maliyet ve Hakediş Düzenleme Semineri İhale Düzenleme ve İhale İşlemlerinin Kontrolu Semineri Oska Yazılım 2008 18 yıllık birikim ve sayısı 3000 in üzerinde program kullanıcısına

Detaylı

HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK. R.G.Tarihi: 26.02.2006 R.G.Sayısı: 26092

HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK. R.G.Tarihi: 26.02.2006 R.G.Sayısı: 26092 HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK R.G.Tarihi: 26.02.2006 R.G.Sayısı: 26092 MADDE 1-11/9/2003 tarihli ve 25226 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Hizmet

Detaylı

İhale İşlemleri Açısından İş Ortaklığı

İhale İşlemleri Açısından İş Ortaklığı www.mevzuattakip.com.tr İhale İşlemleri Açısından İş Ortaklığı İHALE İŞLEMLERİ AÇISINDAN İŞ ORTAKLIĞI Osman Can YENİCE* 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu nun 4 üncü maddesinde ortak girişim; ihaleye katılmak

Detaylı

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ: İbrahim ÖNCEL, Hamidiye Mah. 203.Sokak Bilsel

Detaylı

DANIŞMANLIK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK. R.G.Tarihi: 26.02.2006 R.G.

DANIŞMANLIK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK. R.G.Tarihi: 26.02.2006 R.G. DANIŞMANLIK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK R.G.Tarihi: 26.02.2006 R.G.Sayısı: 26092 MADDE 1-11/9/2003 tarihli ve 25226 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 12 Haziran 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29384 Kamu İhale Kurumundan: YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159

Detaylı

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2014/41341 İhale Kayıt Numaralı Özel Koruma ve Güvenlik Alımı İhalesi

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2014/41341 İhale Kayıt Numaralı Özel Koruma ve Güvenlik Alımı İhalesi TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Erkan DEMİRTAŞ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ:

Detaylı

Sağlıkta Dönüşüm Programı nın finansmanla ilgili olan ve en önemli ayaklarından birisi Genel Sağlık Sigortası sistemine geçilmesidir.

Sağlıkta Dönüşüm Programı nın finansmanla ilgili olan ve en önemli ayaklarından birisi Genel Sağlık Sigortası sistemine geçilmesidir. SAĞLIK MEVZUATI Sağlıkta Dönüşüm Programı nın finansmanla ilgili olan ve en önemli ayaklarından birisi Genel Sağlık Sigortası sistemine geçilmesidir. Bu amaçla, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası

Detaylı

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan V. II. Başkan: Kazım ÖZKAN Üyeler: Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan V. II. Başkan: Kazım ÖZKAN Üyeler: Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan V. II. Başkan: Kazım ÖZKAN Üyeler: Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ: Süperonline İletişim Hizmetleri A.Ş., Yeni

Detaylı

Başvuruya ilişkin olarak 2016/2161 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Başvuruya ilişkin olarak 2016/2161 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Hamdi GÜLEÇ Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ BAŞVURU SAHİBİ: Adabağ Yapı

Detaylı

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr.

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ: Samsun Makina Sanayi A.Ş., Yüzüncüyıl Mah.

Detaylı

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN YAPIM İŞLERİNDE UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN YAPIM İŞLERİNDE UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN YAPIM İŞLERİNDE UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR Amaç MADDE 1- (1) Bu Esasların amacı, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki

Detaylı

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2016/ İhale Kayıt Numaralı Düzce 55 Şube Tesis Rehabilitasyonu İhalesi

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2016/ İhale Kayıt Numaralı Düzce 55 Şube Tesis Rehabilitasyonu İhalesi TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Hamdi GÜLEÇ Üyeler: Osman DURU, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ BAŞVURU SAHİBİ: Koç İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd.

Detaylı

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN HİZMET ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN HİZMET ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR Karar No. 2013/5215 R.Gazete No.28751 K.Tarihi: 27.6.2013 R.G. Tarihi: 31.8.2013 Ekli "4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar"ın

Detaylı

Kamu İhale Mevzuatı; Genel İlkeler ve Ortak Düzenlemeler

Kamu İhale Mevzuatı; Genel İlkeler ve Ortak Düzenlemeler Kamu İhale Mevzuatı; Genel İlkeler ve Ortak Düzenlemeler Dr. Eren TOPRAK Kamu İhale Uzmanı Çanakkale, 26 Ekim 2016 Kavramsallaştırma İhale Kamu İhalesi; Kamu Alımı; Devletin kamu hizmeti sunma sorumluluğu

Detaylı

İdarelerce, Teklif Aşamasında SSK ve Vergi Borcu Yoktur Yazısı İstenebilir Mi?

İdarelerce, Teklif Aşamasında SSK ve Vergi Borcu Yoktur Yazısı İstenebilir Mi? İdarelerce, Teklif Aşamasında SSK ve Vergi Borcu Yoktur Yazısı İstenebilir Mi? RESMİ GAZETE SAYISI: 26531 RESMİ GAZETE TARİHİ: 24.05.2007 KAMU İHALE KURULU KARARI Toplantı No : 2007/007 Gündem No : 89

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı Karar Konusu : GörüşTalebi T.C. YÜKSEK FEN KURULU KARARI I GİRİŞ İl Özel İdaresi tarafından ihale edilerek, anahtar teslimi götürü bedel sözleşmeye bağlanan, Merkez Mustafa Özden İlköğretim Okulu Yapımı

Detaylı

KAMU İHALE KURULU KARARI

KAMU İHALE KURULU KARARI Hizmet Alım İhalesinde İş Artışı Nasıl Yapılır? KAMU İHALE KURULU KARARI Toplantı No : 2010/033 Gündem No : 63 Karar Tarihi : 11.05.2010 Karar No : 2010/UH.I-1312 Şikayetçi: Tuğra Temizlik Gıda İnş. Taah.

Detaylı

Karayolları Genel Müdürlüğü (Program Ve İzleme Dairesi Başkanlığı)

Karayolları Genel Müdürlüğü (Program Ve İzleme Dairesi Başkanlığı) Toplantı No: 2016/031 Gündem No: 5 Karar Tarihi: 25.05.2016 Karar No: 2016/UH.III-1366 Şikayetçi: Apron Proje Mühendislik Müşavirlik İnş. Tic. Ltd. Şti. İhaleyi Yapan Daire: Karayolları Genel Müdürlüğü

Detaylı

DOĞRUDAN TEMİN USULÜ İLE MAL ALIMI, HİZMET ALIMI VE YAPIM İŞİ'NE DAİR İZLENECEK SÜREÇLER

DOĞRUDAN TEMİN USULÜ İLE MAL ALIMI, HİZMET ALIMI VE YAPIM İŞİ'NE DAİR İZLENECEK SÜREÇLER DOĞRUDAN TEMİN USULÜ İLE MAL ALIMI, HİZMET ALIMI VE YAPIM İŞİ'NE DAİR İZLENECEK SÜREÇLER 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan idareler

Detaylı

4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre MAL ALIMI İHALELERİ

4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre MAL ALIMI İHALELERİ 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre MAL ALIMI İHALELERİ 1 Mal Alımı Nedir? (4734 sk. M.4.) Satın alınan her türlü ihtiyaç maddeleri ile taşınır ve taşınmaz mal ve hakları ifade eder. Kit alımı ile birlikte

Detaylı

FİYAT FARKI HESAPLAMALRI DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI

FİYAT FARKI HESAPLAMALRI DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI FİYAT FARKI HESAPLAMALRI DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına

Detaylı

Kamu İhale Tebliği (Tebliğ No: 2003/10)

Kamu İhale Tebliği (Tebliğ No: 2003/10) Kamu İhale Kurumundan: Kamu İhale Tebliği (Tebliğ No: 2003/10) 15.08.2003 tarih ve 25200 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 4964 sayılı Kanun ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 18 inci

Detaylı

Murat ARAPGİRLİ ASGARİ İŞÇİLİK MALİYETİ VE FİYAT FARKI

Murat ARAPGİRLİ ASGARİ İŞÇİLİK MALİYETİ VE FİYAT FARKI Murat ARAPGİRLİ ASGARİ İŞÇİLİK MALİYETİ VE FİYAT FARKI 1. GİRİŞ İhaleye katılan istekliler tekliflerini sözleşme süresini dikkate alarak vermektedir. İhale konusu işte kullanılacak girdi maliyetlerinde

Detaylı

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler :Erkan DEMİRTAŞ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet AKSOY

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler :Erkan DEMİRTAŞ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet AKSOY TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler :Erkan DEMİRTAŞ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ: Mehmet Tekin- İnşaat Taahhüt, Sakarya Mah. Yıldız Sk.

Detaylı

BAŞVURU SAHİBİ: Mautek İnşaat San. ve Tic. A.Ş. - Mehmet Ali Ünal İnşaat Taah. Mad. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı,

BAŞVURU SAHİBİ: Mautek İnşaat San. ve Tic. A.Ş. - Mehmet Ali Ünal İnşaat Taah. Mad. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı, TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Hamdi GÜLEÇ Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ BAŞVURU SAHİBİ:

Detaylı

4734 SAYLI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE YAPILAN İHALELERDE UYGULANACAK FİYAT FARKI ESASLARI

4734 SAYLI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE YAPILAN İHALELERDE UYGULANACAK FİYAT FARKI ESASLARI 4734 SAYLI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE YAPILAN İHALELERDE UYGULANACAK FİYAT FARKI ESASLARI Fiyat Farkı Konu Başlıkları Hizmet Alımı Sözleşmelerinde Fiyat Farkı Uygulaması Personel Çalışması Olmayan Diğer

Detaylı

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE YAPILACAK İHALE İŞLEMLERİ İŞ AKIŞI

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE YAPILACAK İHALE İŞLEMLERİ İŞ AKIŞI 1/5 İhtiyaç sahibi birim tarafından yazılı talep ve ekinde ihtiyaca yönelik(yapım işlerinde yatırım programında yer alan projelerle ilgili)teknik şartnameler ve maliyeti etkileyen unsurlara ilişkin dokümanlar

Detaylı

7 Haziran 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29023 YÖNETMELİK

7 Haziran 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29023 YÖNETMELİK 7 Haziran 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29023 YÖNETMELİK Kamu İhale Kurumundan: YAPIM İŞLERİ İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159

Detaylı

SAYIN BAKANIM. Saygılarımla, Sedat Teoman GÜRSESLİ Adana Müteahhitleri Birliği Başkanı

SAYIN BAKANIM. Saygılarımla, Sedat Teoman GÜRSESLİ Adana Müteahhitleri Birliği Başkanı SAYIN BAKANIM 4734 sayılı yasaya göre Fiyat farklarının nasıl ödeneceği tarif edilmiştir. Ancak, bu kadar detaylı anlatılan fiyat farkı hemen hemen bütün idarelerde 1- Sözleşme kapsamındaki işlerin yapılmasında

Detaylı

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı İLGİLİ FİRMALARA

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı İLGİLİ FİRMALARA Evrak Tarih ve Sayısı: 18/01/2017-214 T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Sayı : 97806279-934.01.11- Konu : Teklif Mektubu İLGİLİ FİRMALARA Mardin Artuklu

Detaylı

KAMU İHALE KURULU KARARI

KAMU İHALE KURULU KARARI Hangi durumlar aritmetik hata olarak kabul edilir? KAMU İHALE KURULU KARARI Toplantı No : 2010/062 Gündem No : 21 Karar Tarihi : 27.09.2010 Karar No : 2010/UH.I-2880 Şikayetçi : Karahan Group İnş. Nak.

Detaylı

T.C. KAYSERİ VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU İHALE KANUNU EĞİTİMİ. Kamu Harcama Yöntemi

T.C. KAYSERİ VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU İHALE KANUNU EĞİTİMİ. Kamu Harcama Yöntemi T.C. KAYSERİ VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU İHALE KANUNU EĞİTİMİ Kamu Harcama Yöntemi 1 Kamu harcama yönetim sistemi, kamu kaynaklarının yönetimi ile ilgili kararların nasıl alınacağına

Detaylı

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2014/9767 İhale Kayıt Numaralı 12 Kişi İle Malzemesiz Temizlik Hizmet Alım İşi İhalesi

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2014/9767 İhale Kayıt Numaralı 12 Kişi İle Malzemesiz Temizlik Hizmet Alım İşi İhalesi TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Erkan DEMİRTAŞ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ:

Detaylı

4734 SAYILI KANUN KAPSAMINDAKİ YAPIM İŞLERİNDE AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF SORGULAMASI

4734 SAYILI KANUN KAPSAMINDAKİ YAPIM İŞLERİNDE AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF SORGULAMASI 4734 SAYILI KANUN KAPSAMINDAKİ YAPIM İŞLERİNDE AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF SORGULAMASI Oğuz ÇALIK Kamu İhale Kurumu Daire Başkanı Sayıştay Uzman Denetçisi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 40 ıncı maddesine göre

Detaylı

BAŞVURU SAHİBİ: Setyol Madencilik A.Ş., Şerefiye Mah. İrfan Baştuğ Cad. Faruk Levent İş Merkezi A Blok Kat: 5 No: 32 VAN

BAŞVURU SAHİBİ: Setyol Madencilik A.Ş., Şerefiye Mah. İrfan Baştuğ Cad. Faruk Levent İş Merkezi A Blok Kat: 5 No: 32 VAN TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Hamdi GÜLEÇ Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Oğuzhan YILDIZ BAŞVURU SAHİBİ: Setyol Madencilik

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ SATINALMA BİRİMİ SÜREÇ/ AKIŞ ŞEMALARI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ SATINALMA BİRİMİ SÜREÇ/ AKIŞ ŞEMALARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ SATINALMA BİRİMİ SÜREÇ/ AKIŞ ŞEMALARI DOĞRUDAN TEMİN YOLUYLA MAL ALIMI TEMEL SÜREÇ ve ALT SÜREÇLERİ Ortaya çıkan ihtiyaca göre, satın alınması düşünülen mal ile ilgili

Detaylı

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2014/26531 İhale Kayıt Numaralı Hizmet Alımı İle 7 İşçi Çalıştırılması İhalesi

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2014/26531 İhale Kayıt Numaralı Hizmet Alımı İle 7 İşçi Çalıştırılması İhalesi TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Erkan DEMİRTAŞ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ:

Detaylı

DEVLET OPERA ve BALESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ön Mali Kontrol İşlemleri Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DEVLET OPERA ve BALESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ön Mali Kontrol İşlemleri Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DEVLET OPERA ve BALESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ön Mali Kontrol İşlemleri Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Genel Müdürlük harcama birimleri

Detaylı

Sayfa 1/10

Sayfa 1/10 Kurumsal Müşteri İlişkileri İK Bize Ulaşın Beni Hatırla Şifremi Unuttum Deneme Kullanımı Yayınlarımız Eğitimlerimiz Abone Olun Çeşitli Bilgiler > MEVZUATTAKİ SON DEĞİŞİKLİKLER > 2017 Mevzuattaki Son Değisiklikler

Detaylı

HİZMET ALIMLARI MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER

HİZMET ALIMLARI MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER HİZMET ALIMLARI MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Genel Hükümler Madde 1- Amaç Madde 2- Kapsam Madde 3- Dayanak Madde 4- İlkeler İkinci Bölüm Muayene ve Kabul Komisyonlarının Kuruluşu

Detaylı

YÖNETMELİK. a) İşin niteliğine uygun yapı yaklaşık maliyetlerinden, rayiçlerinden ve birim fiyatlarından sırasıyla;

YÖNETMELİK. a) İşin niteliğine uygun yapı yaklaşık maliyetlerinden, rayiçlerinden ve birim fiyatlarından sırasıyla; 21 Ocak 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29243 Vakıflar Genel Müdürlüğünden: YÖNETMELİK VAKIF KÜLTÜR VARLIKLARI İHALE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 10/9/2008 tarihli ve

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Ek 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Ek 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 5 Mayıs 2009 SALI Resmî Gazete Sayı : 27219 YÖNETMELİK Kapadokya Meslek Yüksekokulundan: KAPADOKYA MESLEK YÜKSEKOKULU SATIN ALMA VE İHALE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

R.G.Tarihi: 26.02.2006 R.G.Sayısı: 26092

R.G.Tarihi: 26.02.2006 R.G.Sayısı: 26092 MAL ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK R.G.Tarihi: 26.02.2006 R.G.Sayısı: 26092 MADDE 1-11/9/2003 tarihli ve 25226 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mal Alımı

Detaylı

İHALELERE İLK KEZ KATILMAK İÇİN Av.F.Meltem Zorba

İHALELERE İLK KEZ KATILMAK İÇİN Av.F.Meltem Zorba İHALELERE İLK KEZ KATILMAK İÇİN Av.F.Meltem Zorba İhalelerde aranan şartlar ve yeterlik kriterleri ihale ilanı ve dokümanında yer almaktadır. Bu nedenle, ihalelere katılmak isteyenlerin ihale ilanı ve

Detaylı

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2016/ İhale Kayıt Numaralı (Kastamonu-Safranbolu) Ayr-Boyalı Yolu Km: Arasının Yapım İşi İhalesi

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2016/ İhale Kayıt Numaralı (Kastamonu-Safranbolu) Ayr-Boyalı Yolu Km: Arasının Yapım İşi İhalesi TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Hamdi GÜLEÇ Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Oğuzhan YILDIZ BAŞVURU SAHİBİ: Atlasyol Yol Maden

Detaylı

Doğrudan Temin Satınalma İşlem Süreci

Doğrudan Temin Satınalma İşlem Süreci Doğrudan Temin İşlem Süreci Talimatının Mal/Hizmet İhtiyaç Listesinin Mal/Hizmet İhtiyaç Listesi Ödenek Kontrolünün SGB/KBS Ödenek Yeterli Ödenek Yetersiz Ödenek Talebi SGB Talebinin Reddedilmesi Talebi

Detaylı

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr.

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ: Baybora Hizmet Temizlik İnşaat Gıda Ticaret ve Taahhüt

Detaylı

5763 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN 5 PUANLIK İŞVEREN İNDİRİMİ HAKKINDA DUYURU

5763 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN 5 PUANLIK İŞVEREN İNDİRİMİ HAKKINDA DUYURU 5763 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN 5 PUANLIK İŞVEREN İNDİRİMİ HAKKINDA DUYURU 12/5/2008 tarihli ve 5763 sayılı Kanunun 24 ncü maddesinde; 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

KAMU İHALE KURULU KARARI Toplantı No : 2019/009 Gündem No : 4 Karar Tarihi : 20/2/2019

KAMU İHALE KURULU KARARI Toplantı No : 2019/009 Gündem No : 4 Karar Tarihi : 20/2/2019 Toplantı No : 2019/009 Gündem No : 4 Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 9 Gündem Konusu : 2018/11818 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Çerçevesinde Özel Tüketim Vergisindeki Değişikliklere Bağlı Fiyat Farkı Uygulaması

Detaylı

Başka Bir İş İçin Düzenlenen Banka Referans Mektubu Kabul Edilir mi?

Başka Bir İş İçin Düzenlenen Banka Referans Mektubu Kabul Edilir mi? Başka Bir İş İçin Düzenlenen Banka Referans Mektubu Kabul Edilir mi? KAMU İHALE KURULU KARARI Toplantı No : 2007/047 Gündem No : 59 Karar Tarihi : 13.08.2007 Karar No : 2007/UY.Z-2748 Şikayetçi : Yağışan

Detaylı

HİZMET ALIMI İHALE MEVZUATI. Dr. Nazım YILMAZ Kamu İhale Uzmanı

HİZMET ALIMI İHALE MEVZUATI. Dr. Nazım YILMAZ Kamu İhale Uzmanı HİZMET ALIMI İHALE MEVZUATI Dr. Nazım YILMAZ Kamu İhale Uzmanı İhale ilanı öncesi işlemler HİZMET ALIMI İHALE SÜRECİ Yaklaşık maliyetin hesaplanması Uygulanacak ihale usulünün tespiti ve İhale dokümanının

Detaylı

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan: Mahmut GÜRSES Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ: Üstyapı İnşaat ve Madencilik A.Ş. - Şimşekler

Detaylı

Standart Form KİK015.2/Ç Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı Münferit Sözleşmelerde Kesinleşen İhale Kararının Bildirilmesi Formu

Standart Form KİK015.2/Ç Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı Münferit Sözleşmelerde Kesinleşen İhale Kararının Bildirilmesi Formu 14 Kasım 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete 28467 YÖNETMELİK Kamu İhale Kurumundan: ÇERÇEVE ANLAŞMA İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159 sayılı

Detaylı

Birden Çok İş Deneyimini Gösteren Belge Sunulması Halinde Yapılması Gerekenler Nedir?

Birden Çok İş Deneyimini Gösteren Belge Sunulması Halinde Yapılması Gerekenler Nedir? Birden Çok İş Deneyimini Gösteren Belge Sunulması Halinde Yapılması Gerekenler Nedir? KAMU İHALE KURUL KARARI Toplantı No : 2015/028 Gündem No : 27 Karar Tarihi : 29.04.2015 Karar No : 2015/UM.I-1207 Şikayetçi:

Detaylı

Biosidal Ürün Alım Süreci

Biosidal Ürün Alım Süreci Biosidal Ürün Alım Süreci 21.03.2014 Yavuz ATEŞ Strateji Geliştirme Daire Başkanı Türk İhale Sisteminin Gelişimi 2886 sayılı Kanunun uygulamasında ortaya çıkan problemler, Türkiye deki Kamu ihaleleri alanındaki

Detaylı