ÇOCUKLARDA İŞİTMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇOCUKLARDA İŞİTMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ"

Transkript

1 ÇOCUKLARDA İŞİTMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ Doç.Dr.G.Aydan Genç PhD. Hacettepe Üniversitesi KBB AD Odyoloji Ünitesi Otoloji ve Nörootoloji Derneği Eğitsel Faaliyetleri-V Mayıs 2011 Samsun

2 Odyolojik Değerlendirme Subjektif Testler Objektif Testler

3 İşitme kaybı dışarıdan bakıldığında fark edilmez İşitme kayıplı çocukların aileleri %95 oranında normal işiten ebeveynlerdir. İşitme kaybı gözle görülebilen bir hastalık olmadığı için aileler çocukları için işitme kaybı şüphesine çok nadir sahip olur. İşitme kaybı derecesine göre işitme kaybını fark etme ve uzmana başvurma yaşı; İleri-çok ileri derecede işitme kaybı için en erken 30 ay hafif-orta derecede işitme kaybı için 5-7 yaş

4 Hangi durumlarda çocuklara odyolojik değerlendirme yapıyoruz? İşitme kaybı şüphesi Konuşmada gecikme Konuşma bozukluğu

5 Bebek ve çocuklar, mesleki ilgi ve donanımı gerektiren özel bir hasta grubudur. Bu grupla çalışan uzmanların deneyim ve tecrübeleri çocukların yaşamlarının şekillenmesinde önemli rol oynar.

6 Çocuklarda işitme değerlendirmesi çocuğun yaşına ve gelişim özelliklerine uygun objektif ve subjektif testler kullanılarak yapılır. Çocuk hasta grubu ile çalışan bir uzmanın, hem test yöntemlerinin kullanım avantaj ve dezavantajlarını hem de çocuğun gelişim evrelerini iyi bilmesi sonuçların yorumlanması açısından önemlidir.

7 Yenidoğan işitme tarama programları ile; Pediatrik odyolojik değerlendirme daha erken yaşlarda başlar Bebeklik dönemi işitme kaybı tanı yaşı düşer, Erken rehabilitasyon şansı sağlar İşitme tarama programları ile erken dönemde rehabilite edilen çocuklar okul yaşları geldiğinde normal işiten yaşıtları ile benzer işitme/dil ve konuşma gelişimine sahip olmaktadır

8 Bebek ve çocuklarda zaman çok değerlidir İşiten sadece kulak değil aynı zamanda beyindir. Konuşma ve lisan kazanımı, yaşayarak öğrenilen dinamik bir süreçtir ve özellikle yaşamın ilk üç yılı beyin plastisitesi açısından kritik önem taşımaktadır. Beynin deneyim ve tecrübelerle yeni bir bilgiyi öğrenmesi en hızlı bu dönemde olur.

9

10 Human Brain at Birth 6 Years Old 14 Years Old

11 Duyu organlarından birinden gelen bilgi eksik ise beyin bu duyu organından sağlaması gereken yeni bilgiyi farklı bir duyu ile telafi etme yolunu seçer, bu durum crossmodal reorganization olarak tanımlanır. Zamanında rehabilite edilmeyen işitme sistemi nedeniyle beynin dil ve konuşma özelliklerini normal işiten kişilerle benzer öğrenmesi zorlaşır.

12 İşitme cihazı ya da koklear implant sonrası sesi duyabilse bile işitsel uyaranın beyindeki işitme merkezlerini aktive edemediği, yerine farklı beyin bölgelerinde aktivasyon gözlendiği ortaya konmuştur. Yedi yaşından sonra ise normal işitenlerin dil ve konuşma özelliklerini yakalaması mümkün değildir.

13 Çocuklarda dikkat süresi kısadır ve işbirliği sağlamak zordur Bu nedenle; Testlerin mümkün olduğunca hızlı ancak güvenilir ve amaca uygun yapılması Sonuçların deneyimli odyoloji uzmanları tarafından çocuğun yaşına uygun tüm test bataryası üzerinden değerlendirilmesi test sonuç ve sürecini olumlu etkiler.

14 Bebek/Çocuklarda işitme değerlendirmesinde amaç; çocuğun işitme durumunu (işitme kaybı ya da normal işitme) ortaya koymak orta kulağı değerlendirmek konuşma bataryası kullanılarak işitsel fonksiyonu test etmek çocuğun işitsel davranışlarını gözlemlemek ve yorumlamak

15 Bebeklerde/Çocuklarda işitme değerlendirmesinde cross-check ilkesi kullanılmalıdır. cross-check ilkesi, hiçbir odyolojik test sonucu bağımsız başka bir test sonucu ile doğrulanmadan geçerli değildir temeline dayanır.(jerger ve Hayes 1976)

16 cross-check ilkesi; Çocuğun yaşına ve genel gelişime uygun davranışsal ve elektrofizyolojik test yöntemlerinin birlikte ve doğrulamalı olarak kullanılmasıyla çocuğun işitsel fonksiyonunun belirlenmesi amacını taşır. Odyolojik testlerin bir batarya içerisinde kullanılması uzmanın tek bir test ile sonuca gitmesini engellediği gibi, ek problemlerin ortaya konmasını da yardımcı olur.

17 Çocuklarda işitme kaybının tespit edilmesinde; öykü alma davranış testleri elektrofizyolojik testler Yaş ve gelişim özellikleri test bataryasının kullanım sırasını belirleyen en önemli faktörledir. Yaşla birlikte işitsel uyarana verilen cevaplarda ve eşik şiddet seviyelerinde değişimler olur

18 Özellikle bebek hastalarda gelişim ve davranım değişim dönemleri test yorumlamasında önem taşır. Gelişim dönemleri hakkında bilgi sahibi olmadan yapılan ve yorumlanan odyolojik değerlendirmelerde; işitme kaybı olmadığı halde işitme kaybı tanısı konulması ailenin yanlış bilgilendirilmesi hatta çocuğun gereksiz ve zarar verici şekilde işitme cihazına yönlendirilmesi söz konusu olabilir. Bu durum özellikle prematür, gelişim geriliği ve ek problemi olan çocuklarda daha dikkatli olmayı gerektirir.

19 ÖYKÜ ALMA

20 ÖYKÜ ALMA Çocuk hastalarda işitmenin değerlendirmesi, öykü alınması ile başlar. Detaylı öykü alımı sonrasında klinisyen, çocuğun gelişim özellikleri işitme becerileri değerlendirme sırasında test bataryasında kullanılacak testler testlerin uygulama sıraları ve uygulama yöntemleri açısından önemli bilgiler elde eder.

21 ÖYKÜ ALMA Hastayı değerlendirmeye başlamadan önce, hasta dosyası ya da epikrizi dikkatlice okumalı ve özellikle test sonuçlarını etkilemesi muhtemel kulak muayene notu değerlendirilmelidir.

22 ÖYKÜ ALMA Genel Bilgi Başvuru nedeni Problemin fark edilme zamanı Sözkonusu problemle ilgili olarak daha önce neler yapıldığı Aile hikayesi Ek problem varlığı

23 ÖYKÜ ALMA Prenatal Öykü Annenin hamilelik öyküsü Perinatal Öykü Doğum öyküsü Postnatal Öykü Hastalık öyküsü Gelişim Öyküsü İşitme /Dil ve Konuşma Öyküsü Genel Davranış Öyküsü

24 DAVRANIŞ TESTLERİ

25 Davranış test yöntemleri; Çocuklarda işitsel fonksiyonun tanısal değerlendirmesinde kullanılır Evrenseldir. Motor/mental gelişim ve yaş, kullanılan test yöntemlerinin farklılaşmasına neden olur ancak ulaşılan sonuç aynıdır.

26 Davranış Gözlem Odyometrisi (Behavioral Observation Audiometry; BOA)

27 Davranış Gözlem Odyometrisi İşitsel uyarana cevap olarak bebeğin verdiği istemsiz davranımların gözlenmesi temeline dayanır. Davranış gözlem odyometrisi 0 6 ay arasında kullanılan bir yöntemdir. Test, sessiz odada hoparlör, insert kulaklık ya da kemik vibratör kullanılarak yapılabilir (standart kulaklık,tdh-39, bebeğin kafa boyuna uyum sağlamadığı için kullanılmaz). Uygulamada, uyaranı gönderen uzmanla birlikte davranımı gözlemek için mutlaka test asistanı gereklidir. Bebek, annesinin kucağında, rahat pozisyonda, uyku sonrası teste alınmalıdır.

28 Davranış Gözlem Odyometrisi İşitsel uyarana karşı bebeğin verdiği; solunum değişiklikleri, uzuv hareketliliği, göz kırpma, kıpırdanma davranımları gözlenir Ancak bu davranımlar, tekrarlanabilir olmadığı ve eşik değerine karşılık gelmediği için işitme duyarlılığını test etmesine rağmen işitme eşik tespiti için kullanılmaz Eşik cevabı için en belirleyici ve güvenilir davranım emme refleksidir

29 Davranış Gözlem Odyometrisi Uyarana karşı bebekler emmeyi başlatabilir, kesebilir, emme hızını değiştirebilir. Emme davranımı biberon, emzik ya da doğal beslenme sırasında gözlenebilir. Bebek teste alınmadan önce aç ve emmeye istekli olmalıdır. Davranımın cevap olarak kabul edilebilmesi için uyarım-cevap zamanlamasının tutarlı ve tekrar edilebilir olması gereklidir.

30 Davranış Gözlem Odyometrisi Bebeğin görsel olarak dikkatini dağıtacak objelere, hareketliliğe ve aşırı yüz ifadeleri kullanmamaya dikkat edilmelidir. Kullanılan işitsel uyaran modüle tonlar (Warble Tone; WT) veya darband (Narrow Band; NB) gürültü olabilir. Konuşma sesleri ile eşiklerin doğrulanması yapılmalıdır Bu amaca yönelik olarak; alçak frekanslar için /-ba/, orta-yüksek frekanslar için /-sh/, kullanılır. yüksek frekanslar için /-s/ sesleri

31 Davranış Gözlem Odyometrisi Zamanlama, testin tamamlanabilmesi için önemli olduğundan alınan öykü doğrultusunda teste başlama frekansını belirlemek önemlidir. Örn. sensörinöral işitme kaybı şüphesi olan bebeklerde teste alçak frekanslarla başlayıp, yüksek frekanslara doğru devam etmek uygun olacaktır.

32 Davranış Gözlem Odyometrisi Test uyaranının verilmesinde zamanlama da testi etkileyen önemli bir faktördür. Çok sık aralıklarla uyaran verilmesi bebeğin uyarana alışıp davranım değiştirmesini engeller.

33 Video Davranış Gözlem Odyometrisi

34

35 Görsel Pekiştireç Odyometrisi (Visual Reinforcement Audiometry; VRA)

36 Görsel Pekiştireç Odyometrisi Bebekler 6. aydan sonra motor davranımlarının da gelişmesiyle işitsel uyarana daha kolay yanıt vermeye başlarlar. Görsel pekiştireç odyometrisi aylar arasında kullanılır ve işitsel uyarana karşı çocuğun istemli olarak oluşturduğu motor cevap hareketleri temeline dayanır.

37 Görsel Pekiştireç Odyometrisi Işıklı ya da hareketli bir oyuncak ses kaynağına yakın olarak yerleştirilir Önce oyuncak ile çocuğun ilgisi çekilir, sonra çocuk oyuncağa dikkatini vermişken işitsel uyaran gönderilir. Bu sayede çocuğun işitsel uyaranı duyduğunda oyuncağın hareket ettiğini fark etmesi sağlanır. Birkaç tekrar sonrasında önce işitsel uyaran verilerek, uyaranı fark edince oyuncağa bakması sağlanmış olur ve test düzeneği oluşur. İşitsel uyarana karşı her doğru yönelme davranımında çocuk oyuncak hareket ettirilerek ödüllendirilir. Bu yöntemle eşik seviyesine kadar tüm frekanslarda cevap elde etmek mümkündür.

38 Görsel Pekiştireç Odyometrisi Test serbest alanda hoparlörler ile uygulanabileceği gibi, insert kulaklık ve kemik vibratör ile de yapılır. Çocuğun yaşı dikkate alınarak üst bedeni rahat ve baş hareketleri serbest olacak şekilde oyuncağa uygun açıyla konumlandırılmalıdır. İşitsel uyarana yönelme davranımından emin olunmadan pekiştireç verilmemelidir. Aksi durumda cevap güvenilirliği azalır.

39 Görsel Pekiştireç Odyometrisi Test odasında oyuncak çeşitliliği çocuğun dikkatini dağıtacaktır Bu sebeple, oda basit ve sade olmalı, oyuncaklar sırayla ve test asistanı tarafından çocuğun hareketli oyuncağa sürekli yönlenmesini engellemek üzere kullanılmalıdır. Test uyaranı olarak NB gürültü, WT, saf ses uyaran, konuşma sesleri, devamlılığı olan cümleler kullanılabilir

40 Görsel Pekiştireç Odyometrisi Çok ileri derecede işitme kayıplı ve işitsel uyarana şartlanmakta zorlanan çocuklar için öncelikle dokunsal (tactile) uyaran kullanılabilir. Kemik vibratör çocuğun elinin üzerine ya da dizine konup uyaran verilir ve şartlanma sağlanır, Daha sonra işitsel ve dokunsal uyaran birlikte verilerek işitsel uyarana cevap oluşturulur.

41 Görsel Pekiştireç Odyometrisi İşitme hassasiyet,i 1 yaş üzeri çocuklar için erişkin seviyesine (10 15 db) yakındır. Risk grubu bebeklerde konuşma frekanslarında işitme yaklaşık 20 db seviyesindedir Görsel pekiştireç odyometrisi sağ ve sol taraftan verilen uyarana karşı çocuğun yön tayin etmesi beklenerek de uygulanabilir. Test yöntemi aynı olsa da sesin geldiği tarafa lateralizasyon cevabı beklendiğinden Conditioning Orienting Response Audiometry;COR adını alır.

42 Videolar Görsel Pekiştireç Odyometrisi

43 Oyun Odyometrisi (Play Audiometry)

44

45 Oyun Odyometrisi 1956 yılında Lowell ve ark. tarafından tanımlanmıştır Oyun odyometrisi, 3 yaştan büyük ve normal gelişimi olan çocuklar için, akustik uyarını her duyduğunda belirli bir motor hareket yapmasının (sepete küp atmak gibi) istendiği işitme test yöntemidir. İşitsel uyarana beklenen cevap, sepete küp atmak, küpleri üst üste dizmek, bir oyuncağa mandal takmak, resim parçalarını bir araya getirmek şeklinde olabilir.

46 Oyun Odyometrisi Temel olarak oyun odyometrisinde çocuk oyuncağı kulağına götürür, uyaranı bekler ve uyaranı duyunca oyuncağı sepete atar. Test açısından en dikkat edilmesi gereken durum çocuğun işitsel uyaranı duyduğundan emin olmaktır. Aksi durumda ses verilmediğinde de geliştirilen motor hareket hem zaman kaybına hem de çocuğun kafasının karışmasına ve olumsuz tecrübeye neden olunur. Başlangıç şiddet seviyesi tespiti deneme yanılma yoluyla yapılmamalı, test öncesi alınan öykü ve test öncesi çocukla kurulan iletişim yol gösterici olmalıdır.

47 Oyun Odyometrisi Test uyaranı serbest alan hoparlörleri, insert kulaklık, standart kulaklık, kemik vibratör kullanılarak iletilebilir, Tüm uyaran tipleri kullanılabilir. Ebeveynin test odasına alınması bazı çocuklar için dikkat dağıtıcı ve testi engelleyici olsa da pek çok çocuk için güven oluşturur

48 Oyun Odyometrisi Çocuk teste uyum sağlamaz ve yapmak istemezse test oturumunun yönetimini çocuğa bırakmak yerine alternatif oyunlar ve objelerle dikkati ve isteği toplanmaya çalışılmalı ve teste devam edilmelidir. Bazı çocuklar için aile bireylerinden yardım alınabilir, Farklı test odası, oyun sandalyesi ya da ödüllendirme yöntemi denenebilir. Test süresi hakkında çocuğa bilgi vermek de teste devam için önemli yarar sağlayabilir. Ancak test yöntemini değiştirmek, en son çözüm olmalıdır. Çocuk her zaman çocuktur ve her an yeni bir sürprize hazırlıklı olmak gereklidir.

49 Video Oyun Odyometrisi

50 İşitsel Uyarana Karşı Yaşa Bağlı Olarak Değişen Eşik Değerleri YAŞ DAVRANIM WT UYARAN (dbspl) KONUŞMA UYARANI (dbhl) GÜRÜLTÜ (dbspl) 0-6 hafta Göz kırpma hafta-4 ay Baş döndürme ay Lateral yönelme ay Direkt lateral dönme ay Aşağıya lokalizasyon ay Aşağı/yukarı lokalizasyon ay Her yöne lokalizasyon tamamlanır UYARANI

51 Test Yöntemi Yaş aralığı Beklenen cevap Beklenen sonuç Kısıtlılıkları Davranış gözlem odyometrisi 0-6 ay İşitsel uyarana karşı refleks davranımı İşitme duyarlılığı hakkında önemli bilgi sağlar Dikkatli gözlem gerektirir, beslenme tüpü ile beslenen çocuklarda test uygulanamaz Görsel pekiştireç odyometrisi 6-36 ay İşitsel uyaran karşı görsel pekiştirece şartlanmış dönme davranımı Cevap şartlanmış olduğu için aynı seansta birkaç frekansda bilgi sağlar Kulaklığı takmayan çocuklardan ayrı ayrı kulak bilgisi elde edilemez Oyun odyometrisi 36 ay- 5 yaş İşitsel uyarıma cevap olarak öğrenilmiş motor hareket Eşik seviyesinde ve tüm frekanslarda güvenilir cevap elde edilir Çocuğun dikkatini uzun süreli aynı oyun ile sağlamak zordur

52 Test Yöntemi Yaş aralığı Beklenen cevap Beklenen sonuç Kısıtlılıkları Akustik immitans ölçümü Tüm yaşlar Objektiftir Orta kulak ve işitsel refleks arkı bilgisini verir test sonuçlarını olumsuz etkilmesi nedeniyle sakin durmayan çocuklarda testi yapabilmek zordur TEOAE Tüm yaşlar Objektiftir İç kulak dış tüy hücrelerinin normal fonksiyonunu gösterir Sakin ve konuşmadan test yapılmalıdır, Hafif dereceye kadar işitmeye duyarlıdır. İşitme kaybı derecesini göstermez DPOAE Tüm yaşlar Objektiftir İç kulak dış tüy hücrelerinin normal fonksiyonunu gösterir Sakin ve konuşmadan test yapılmalıdır. Orta dereceye kadar işitmeye duyarlıdır. İşitme kaybı derecesini göstermez

53 Test Yöntemi ABR (klik uyarım) ABR uyarım) ASSR Yaş aralığı Tüm yaşlar (tonal Beklenen cevap Objektiftir Beklenen sonuç İşitsel üzerindeki merkezlerin bütünlüğünü eder yol teyit Kısıtlılıkları Uykuda ya da sedatize durumda test yapılmalıdır. Davranışsal testlerin yerini tutamaz. İşitme testi değildir Tüm yaşlar Objektiftir İşitsel yol üzerindeki merkezlerin bütünlüğünü teyit eder Frekansa spesifik eşik bilgisi sağlar Uykuda ya da sedatize durumda test yapılmalıdır. Tüm yaşlar Objektiftir Odyometrik eşiklere yaklaşık sonuç elde edilebilir Uykuda ya da sedatize durumda test yapılmalıdır. Test süresi uzundur, normal işitmede cevaplar odyometrik eşiklerle uyumlu değildir.

54 Vaka 1 M.K ve S.K., ikiz

55 Vaka 1- M.K. M.K. 4,5 yaş, erkek Konuşmada gerilik 2-3 kelimeyi yan yana kullanamıyor /k/ fonemi yerine /t/ fonemini kullanıyor Anne-baba işitme kaybından şüpheleniyor ama emin değiller 7 aylıkken NSVY ile 1600 gr doğmuş,

56 Vaka 1- M.K. Normal KBB muayenesi Odyolojik tetkik Serbest alanda VRA Yüksek şiddette sese tepki mevcut Konuşma sesine 30 db HL de cevap mevcut Yüksek şiddette minimal akustik refleks mevcut İşitmesinin normal ya da normale yakın olduğu düşünülmüş» Aileye bilgi verilmiş, 1 ay sonra kulaklıklarla test yapmak üzere kontrole çağrılmış» Konuşma gecikmesi yönünden özel eğitim için yönlendirilmiş»»»»

57 Vaka 1- S.K. S.K. 4,5 yaş, erkek Konuşmada gerilik 2-3 kelimelik cümle kurabiliyor, arkasından seslenildiğinde bakıyor, telefon-kapı sesine bakıyor Aile ikiz eşi ile aralarında özel bir konuşma olduğunu belirtiyor 7 aylıkken NSVY ile 1800 gr doğmuş

58 Vaka 1- S.K. Normal KBB muayenesi Odyolojik tetkik Serbest alanda VRA Tepkileri güvenilir Konuşma sesine 30 db HL de cevap mevcut Yüksek şiddette minimal akustik refleks mevcut İşitmesinin normal ya da normale yakın olduğu düşünülmüş» Aileye bilgi verilmiş, 1 ay sonra kulaklıklarla test yapmak üzere kontrole çağrılmış» Konuşma gecikmesi yönünden özel eğitim için yönlendirilmiş»»»»

59 Vaka 1- M.K. 3 yıl sonra (7,5 yaşında) Pediatristi işitme kaybı şüphesi ile konsültasyon istemiş Odyolojik tetkik» Kulaklıklarla test yapıldı» Yüksek frekanslara doğru ani düşüş gösteren S/N işitme kaybı» İkiz eşinin de işitme testinin yapılması önerildi

60 M.K.

61 Vaka 1- M.K. Elektrofizyolojik ölçüm sonuçları işitme kaybı ile uyumlu İşitme cihazı ile özel eğitim önerildi Kontrol sürecinde implant önerildi, aile kabul etmedi.

62 Vaka 1-S.K İkiz eşinin yanlarında olmadığı için test yapılmasının faydalı olacağı anlatıldı Yapılan uyarılar ışığında çocuklarını daha dikkatli gözlemlemişler ve 1 yıl sonra kontrole getirdiler Odyolojik tetkik» Kulaklıklarla test yapıldı» Yüksek frekanslara doğru ani düşüş gösteren S/N işitme kaybı

63 S.K.

64 Vaka 1- S.K. Elektrofizyolojik ölçüm sonuçları işitme kaybı ile uyumlu İşitme cihazı ile özel eğitim önerildi

65 Vaka 1 Çocuk testinde deneyimli klinisyen (doğru test yöntemi, test yönteminin doğru kullanılması, doğru gözlem, çocukla iletişim kurma becerisi) Ör.vaka 4,5 yaşında ama serbest alanda değerlendirilmiş. Pediatrik değerlendirmede tek bir test değil test bataryası kullanılması gerektiği unutulmamalı Test uygulamasının ilk olarak mutlaka klinikte, klinisyen tarafından yapılması gereklidir. Örn. Oyun odyometrisi uygulaması klinikte yapılmalıdır, evde çalışılması önerilmemelidir.

66 Vaka 2 K.T., 2 yaş 5 ay, kız Konuşma gecikmesi Daha önce yapılan testinde orta-ileri derecede işitme kaybı tanısı konmuş ABR de işitme kaybı lehine olduğu düşünülen uzamış latanslı dalga elde edilmiş İşitme cihazı önerilmiş. Cihazı takmak istemiyormuş, sürekli ağlıyormuş. Seslere bazen tepki veriyormuş, bazen vermiyormuş. İşitme kaybı olup olmadığından emin değiller

67 Vaka 2 Serbest alanda VRA ile test yapıldı Tepkileri ve davranımları çok yavaş Frekansa spesifik konuşma uyaranlarına olan cevaplar; 40 db 40 db 55 db

68

69 Vaka 2 OKB; bilateral 0 dapa Bilateral akustik refleks elde edildi Bilateral TEOAE ve DPOAE cevabı var Bilateral 30 db nhl de, uzun latansa sahip V. dalga mevcut İşitme kaybı olmadığı düşünüldü, Pediatrik Nöroloji konsültasyonu istendi.

70 Vaka 2 Tanı : MMR Sonuç: Bilateral normal işitme. MMR için özel eğitim önerildi.

71 Vaka 2 Çocuk testinde deneyimli klinisyen (doğru test yöntemi, test yönteminin doğru kullanılması, doğru gözlem, çocukla iletişim kurma becerisi, gelişimsel öykünün iyi değerlendirilmesi) Ör.vakada MMR mevcut, test sırasında tepkileri yavaş, ancak bu gözlem yoruma katılmamış, elde edilen eşiklere göre cihaz önerilmiş. Pediatrik değerlendirmede tek bir test değil test bataryası kullanılması gerektiği unutulmamalı Test yorumuna katkısı sağlanmazsa iyi yapılan gözlemin bir anlamı olmaz.

72 Vaka 3 E.O., 5 aylık, kız Pediatri bölümündeki kontrolü sırasında bir üniversitenin Nöroloji Bölümünde BAEP yapılmış

73 Vaka 3 80 dbnhl deki bulgular(msn) I. II. III. IV. Sağ Sol V Latanslarda gecikme olduğu ve bebekte işitme kaybı olduğu rapor edilmiş.

74 Vaka 3 Serbest alanda davranımlarına bakıldı.» Sese cevabı çok belirgin» Lokalizasyon yapıyor» Frekansa spesifik konuşma uyaranlarına ort. 20 db de dinleme davranışı mevcut OKB: bilateral 0 dapa (1000 Hz) Bilateral TEOAE (+) Bilateral AABR (+) Sonuç: Normal işitme. Elde edilen latans değerinin yaşı ile uyumlu olduğu anlatıldı.

75 Vaka 3 Çocuk testinde deneyimli klinisyen (doğru test yöntemi, test yönteminin doğru kullanılması, doğru gözlem, çocukla iletişim kurma becerisi, gelişimsel öykünün iyi değerlendirilmesi) Pediatrik değerlendirmede tek bir test değil test bataryası kullanılması gerektiği unutulmamalı Maturasyonel değişikliklerin çok iyi bilinmesi klinisyeni hatadan uzaklaştırır

76 Vaka 4 A.G., 2,5 yaş, kız İşitme kaybı Doğduğundan beri duymuyormuş Gittikleri üniversitenin KBB bölümünde ABR yapılmış, bilateral cevap alınamamış Total işitme kaybı olduğu fayda görmeyeceği için cihaz önerilemeyeceği söylenmiş.

77

78 Vaka 4 Kooperasyonu çok iyi olduğu için serbest alanda oyun odyometrisine şartladırıldı. Şartlandıktan sonra ınsert kulaklıklarla oyun odyometrisi yapıldı. OKB: Bilateral 0 dapa Bilateral akustik refleks yok Bilateral TEOAE ve DPOAE cevabı yok Bilateral ABR cevabı yok

79

80 Vaka 4 Tanı: Bilateral çok ileri derecede S/N işitme kaybı. Bilateral işitme cihazı ve özel eğitim önerildi (Koklear implant adayı)

81 Teşekkür ederim

OTOAKUSTİK EMİSYONLAR. Mehmet AKŞİT, Ph.D DUYSEL Odyolojik Tanı Merkezi

OTOAKUSTİK EMİSYONLAR. Mehmet AKŞİT, Ph.D DUYSEL Odyolojik Tanı Merkezi OTOAKUSTİK EMİSYONLAR Mehmet AKŞİT, Ph.D Otoakustik Emisyonlar Thomas Gold (1948) Tüylü hücrelerin aktif elemanlar olabileceğini ve bunları aktivasyonundan emisyonların elde edilebileceğini öne sürdü.

Detaylı

Odyolog. Bilimsel yayınlarda «odyoloji» ve «odyolog» kavramlarının kullanımı ilk 1946 yılına dayanır

Odyolog. Bilimsel yayınlarda «odyoloji» ve «odyolog» kavramlarının kullanımı ilk 1946 yılına dayanır ODYOLOJİ NEDİR? Odyoloji İşitme bilimi 1927 de ABD de işitme konuşma ile ilgili meslek sahipleri «American Academy of Speech Correction» adı altında örgütlenmişlerdir Aynı kuruluş 1947 yılında «American

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJESİ Projenin Adı: İskenderun ve Çevresinde Yaşayan İşitme Engelli Bireylere, Ailelerine ve Öğretmenlere Yönelik Değerlendirme ve Eğitim

Detaylı

ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ?

ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ? ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ? Cerrahi Servisler İnsanlar duyuları aracılığı ile dış dünyayı algılar, ruhsal, zihinsel, sosyal gelişimini sağlar. Duyulardan birinin eksikliği, algılamanın bütünlüğünü

Detaylı

C Seviyesinin Objektif Tanımı

C Seviyesinin Objektif Tanımı C Seviyesinin Objektif Tanımı Odyoloji Tanı Merkezi - İstanbul Objektif Testlerle Belirlenmeye Çalışılan Parametreler Aktif elektrot sayısı Uyarım hızı T/C Seviyesi Güvenli uyarım sınırı Program modu T/C

Detaylı

Temel İşitme Muayenesi. Dr. Şule DOKUR Halk Sağlığı Uzmanı

Temel İşitme Muayenesi. Dr. Şule DOKUR Halk Sağlığı Uzmanı Temel İşitme Muayenesi Dr. Şule DOKUR Halk Sağlığı Uzmanı İşitme Muayenesi İnsan sesi Diyapozon Odyometri kullanılarak yapılır. İnsan sesi ile muayene: Normal insan 6-7 m den fısıltı sesini duyar Fısıltı

Detaylı

BEYİN GELİŞİMİNİN HİKAYESİ

BEYİN GELİŞİMİNİN HİKAYESİ BEYİN GELİŞİMİNİN HİKAYESİ Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları

Detaylı

Zeynep Eras, Özlem Konukseven, Fuat Emre Canpolat, Çiğdem Topçu, Evrim Durgut Şakrucu, Uğur Dilmen

Zeynep Eras, Özlem Konukseven, Fuat Emre Canpolat, Çiğdem Topçu, Evrim Durgut Şakrucu, Uğur Dilmen Zeynep Eras, Özlem Konukseven, Fuat Emre Canpolat, Çiğdem Topçu, Evrim Durgut Şakrucu, Uğur Dilmen ZTB Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gelişimsel Pediatri Ünitesi GİRİŞ ÇDDA / preterm doğum

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:56 - Son Güncelleme Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:58

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:56 - Son Güncelleme Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:58 Fiziksel Gelişim Bebeklik Döneminde - Fiziksel Gelişim 0-2 yaşlar arasını içeren bebeklik dönemi fiziksel açıdan pek çok temel becerinin kazanıldığı bir dönemdir. Bu dönem içerisinde bebeklerin hem beden

Detaylı

AUDIOLAB. Ġki Kanallı Klinik Odyometre. Tonal Odyometri Vokal Odyometri MASKELEME SISI ABLB DECAY Testi BEKESY

AUDIOLAB. Ġki Kanallı Klinik Odyometre. Tonal Odyometri Vokal Odyometri MASKELEME SISI ABLB DECAY Testi BEKESY AUDIOLAB Ġki Kanallı Klinik Odyometre Tonal Odyometri Vokal Odyometri MASKELEME SISI ABLB DECAY Testi BEKESY AUDIOLAB Ġki Kanallı Klinik Odyometre AudioLab, Küçük bir pakette ileri teknoloji. Sadece 250

Detaylı

APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi. Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT².

APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi. Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT². APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT² 1 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB ABD, 2 İstanbul

Detaylı

İŞİTME ENGELLİLER UNUTMAYINIZ! BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI

İŞİTME ENGELLİLER UNUTMAYINIZ! BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI UNUTMAYINIZ! Erken tanı, erken cihaz kullandırabilme olanağı, erken eğitim işitme engelli bireyleri işitme kalıntıları ve yetenekleri doğrultusunda eğitebilirsek şu an yaşanan işsizlik, iletişim bozukluğu,

Detaylı

Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir.

Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir. Konuşma gecikmesi Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir. Aylara göre konuşmanın normal gelişimi: 2. ay mırıldanma, yabancılara

Detaylı

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ODYOMETRİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ODYOMETRİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ODYOMETRİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ Kodu:ODM202 Adı:ODYOMETRİ UYGULAMALARI II Teorik + Uygulama:2+6 AKTS: 10 Sınıf/Yarıyıl Ders Düzeyi Ders

Detaylı

İşitme Sorunları (1)

İşitme Sorunları (1) İşitme Sorunları (1) Bu videoda bir odyologun (işitme bozukluğunu inceleyen kişi) işitme zorluğunun çeşidini tespit etmek için farklı uygulamalarını izleyebilirsiniz. Muayene/Konsültasyon: Hastanın şikayeti

Detaylı

ECHOLAB. Tarama ve Klinik Modalite. Kullanıcı Tarafından Programlanabilir Protokoller. Otoakustik Emisyon Sistemi TEOAE - D POAE - ABR - AAB R

ECHOLAB. Tarama ve Klinik Modalite. Kullanıcı Tarafından Programlanabilir Protokoller. Otoakustik Emisyon Sistemi TEOAE - D POAE - ABR - AAB R ECHOLAB Otoakustik Emisyon Sistemi - D POAE - ABR - AAB R Tarama ve Klinik Modalite Kullanıcı Tarafından Programlanabilir Protokoller ECHOLAB Otoakustik Emisyon Sistemi - D POAE - ABR - AAB R Labat ın

Detaylı

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI DUYSEL İŞİTME DÜNYASI KLİNİK ODYOLOJİDE MASKELEME YÖNTEMLERİ Klinik odyolojide maskeleme, uygulanması koşullara bağlı olarak değişkenlik gösteren bir yöntemdir. Doğru uygulanmadığında test Dr.Mehmet Akşit,

Detaylı

ODYOMETRİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

ODYOMETRİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ODYOMETRİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ODY 1101 FİZİK (2 0 2) 2 AKTS Ölçme ve birim sistemleri, Fiziksel büyüklükler, İş-enerji ve güç, Mekanik enerji, Maddenin özellikleri, Akışkanlar, Durgun elektrik, Elektrik

Detaylı

Çocuğunuzun sizi duyduğundan emin misiniz?

Çocuğunuzun sizi duyduğundan emin misiniz? Çocuğunuzun sizi duyduğundan emin misiniz? 1. ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ? İlk 6 ay işiterek konuşmayı öğrenme açısından kritik bir dönemdir. Bebeklerdeki işitme kaybının yaşamın ilk üç ay içinde belirlenmesi

Detaylı

İnteraktif Oyun Odyometresi. Genel Giriş

İnteraktif Oyun Odyometresi. Genel Giriş İnteraktif Oyun Odyometresi Genel Giriş R17A Hava Yolu başlığı ile genel görünüm Giriş RESONANCE R17A hava, kemik iletimi ve konuşma testini 7 inch'lik ekranında eşsiz, taşınabilir ve kablosuz bir şekilde

Detaylı

ODYOLOG TANIM A- GÖREVLER İSTANBUL A 1.1 2015/II

ODYOLOG TANIM A- GÖREVLER İSTANBUL A 1.1 2015/II TANIM İnsanların işitme ve denge kontrolleri ile işitme bozukluğunun önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman tabibin teşhis ve tedavi için yönlendirilmesine bağlı olarak işitme ve denge bozukluğunun

Detaylı

ABR UYGULAMASI. DUYSEL Odyolojik Tanı Merkezi

ABR UYGULAMASI. DUYSEL Odyolojik Tanı Merkezi ABR UYGULAMASI Asuman Alnıaçık Mehmet Akşit, Ph.. İşitsel Uyarılmış Potansiyeller İşitsel sistem içinde akustik uyaran ile üretilip kaydedilen aktivite veya cevaptır. ABR ABR Auditory Brainstem Response

Detaylı

Erol BELGİN Başkent Üniversitesi. 59.Türkiye Milli Pediatri Kongresi 4-8 Kasım 2015, Belek-Antalya

Erol BELGİN Başkent Üniversitesi. 59.Türkiye Milli Pediatri Kongresi 4-8 Kasım 2015, Belek-Antalya Erol BELGİN Başkent Üniversitesi 59.Türkiye Milli Pediatri Kongresi 4-8 Kasım 2015, Belek-Antalya LİSAN (DİL) Kognitif ve perseptif yapıya sahip karmaşık bir sentral sinir sistemi fonksiyonudur. Söylenileni

Detaylı

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI DUYSEL İŞİTME DÜNYASI ÇİFT MİKROFONLU İŞİTME CİHAZININ KONUŞMAYI AYIRDETMEYE ETKİSİ Sensori-neural (SN) işitme kayıplılardaki temel iletişim problemi konuşulanları duydukları halde anlayamamalarıdır. Bu

Detaylı

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER BEBEKLİK DÖNEMİNDE (0 3 YAŞ) ERKEN TANI İÇİN KRİTİK DÖNEMLER Bebeklik dönemi, gelişimin en hızlı ilerlediği dönemdir. Çevrelerine

Detaylı

Ünite 4. Öğr. Gör. Halil İbrahim ERTUĞ. Bu ünitede işitme yetersizliği konusu işlenecektir.

Ünite 4. Öğr. Gör. Halil İbrahim ERTUĞ. Bu ünitede işitme yetersizliği konusu işlenecektir. Ünite 4 İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN ÇOCUKLARIN EĞİTİMLERİ Öğr. Gör. Halil İbrahim ERTUĞ Bu ünitede işitme yetersizliği konusu işlenecektir. İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ 1) Bu çocukların

Detaylı

Y.C. Tanı Süreci

Y.C. Tanı Süreci Y.C. Tanı Süreci Y nin yaşıtlarına göre geç konuşmuş olması, ellerini sürekli olarak çırpması, rutinler konusunda ısrarcı davranışları aile tarafından ilk dikkati çeken belirtiler olmuştur. Aile ilk olarak

Detaylı

ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR

ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR Özet: İşitme kaybı tanısının konulması, işitme kayıplı bireylere cihaz uygulanması ve uygun rehabilitatif yaklaşım konusunda yönlendirilmesi açısından Odyoloji biliminin

Detaylı

KULAK BURUN BOĞAZ ve ODYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS

KULAK BURUN BOĞAZ ve ODYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KULAK BURUN BOĞAZ ve ODYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ (-) Ankara-Ocak 2016 KULAK BURUN BOĞAZ VE ODYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK

Detaylı

Dikkat Değerlendirme Bataryası

Dikkat Değerlendirme Bataryası Dikkat Değerlendirme Bataryası Adı: Soyadı Uygulama Tarihi: Uygulayıcı: www.cocukpsikiyatri.org Genel Değerlendirme Puanlaması Vaka Profili Standart Puan Aralığı >75 25-74 9-24 2-8

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız: ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU Çocuğun adı, soyadı: Çocuğun doğum tarihi:.../.../... Formun doldurulduğu tarih:.../.../.. DOĞUM ÖNCESİ DÖNEM 1)Çocuğun doğum öncesi dönemi nasıl

Detaylı

ĠSKENDERUN VE ÇEVRESĠNDE YAġAYAN ĠġĠTME ENGELLĠ BĠREYLERE, AĠLELERĠNE VE ÖĞRETMENLERE YÖNELĠK DEĞERLENDĠRME VE EĞĠTĠM PROJESĠ

ĠSKENDERUN VE ÇEVRESĠNDE YAġAYAN ĠġĠTME ENGELLĠ BĠREYLERE, AĠLELERĠNE VE ÖĞRETMENLERE YÖNELĠK DEĞERLENDĠRME VE EĞĠTĠM PROJESĠ ĠSKENDERUN VE ÇEVRESĠNDE YAġAYAN ĠġĠTME ENGELLĠ BĠREYLERE, AĠLELERĠNE VE ÖĞRETMENLERE YÖNELĠK DEĞERLENDĠRME VE EĞĠTĠM PROJESĠ H. Ü. Engelliler AraĢtırma ve Uygulama Merkezi AÇILIġ GÜNÜ 23 Ocak 2012 Kayıt

Detaylı

REFLEKSİF HAREKETLER DÖNEMİ

REFLEKSİF HAREKETLER DÖNEMİ REFLEKSİF HAREKETLER DÖNEMİ Reflekslerin İşlevleri AŞAMALAR Bilgi Toplama Evresi : D.Ö- 4. ay Bilgi Çözme Evresi: 4.ay sonrası 1 yaş BİRİNCİL REFLEKSLER Moro R. A. Tonik Boyun R. Arama R. Emme R. Kavrama

Detaylı

O Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir.

O Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir. PSİKOMOTOR GELİŞİM O Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanması olarak tanımlanır. O Psiko-motor gelişim

Detaylı

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/ GÜRÜLTÜDEN KORUNMA SES VE GÜRÜLTÜ SES GÜRÜLTÜ Havada dalgalar şeklinde hareket eden titreşimler İnsan kulağına hoş ve uyumlu gelen titreşimler İstenmeyen, rahatsız edici ve işitme sistemi için tehlikeli

Detaylı

ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR

ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR Özet: İşitme kaybı tanısının konulması, işitme kayıplı bireylere cihaz uygulanması ve uygun rehabilitatif yaklaşım konusunda yönlendirilmesi açısından Odyoloji biliminin

Detaylı

FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ

FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ Uz.Ody. Çağıl Sarıdoğan Gazi Ün.Tıp Fak. KBB AD Odyoloji BD Gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamak zordur Ancak Çocuk ve özellikle işitme engelli çocuk için durum çok

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji Tezli Yüksek Lisans Yüksek Lisans/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı İleri Pediatrik Odyoloji Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar

Detaylı

Müh. Salim İMAMOĞLU. Çalışmalarımıza Başlarken dayanak noktası olarak aşağıdaki başlıklardan ilham aldık.

Müh. Salim İMAMOĞLU. Çalışmalarımıza Başlarken dayanak noktası olarak aşağıdaki başlıklardan ilham aldık. Müh. Salim İMAMOĞLU Çalışmalarımıza Başlarken dayanak noktası olarak aşağıdaki başlıklardan ilham aldık. A-İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin madde 26 sı der ki : "Herkesin eğitim hakkı vardır. Eğitim

Detaylı

Ses dalgaları. Dış kulağın işitme kanalından geçer. Kulak zarına çarparak titreşir.

Ses dalgaları. Dış kulağın işitme kanalından geçer. Kulak zarına çarparak titreşir. İşitme engelliler İşitme duyusu İşitme duyusu, ses olarak adlandırdığımız mekanik titreşimleri ortaya çıkarabilme yeteneğidir. İşitmenin gerçekleşebilmesinde etkili ve önemli rolü olan organımız kulaktır.

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ EĞİTSEL SÜRECİ EĞİTSEL NEDİR? Özel Eğitimde Değerlendirme, genel olarak çocukla ilgili sorunların (Akademik, davranışsal ya da fiziksel) belirlenip incelenmesi ve bireyle ilgili eğitimsel kararlar alınması

Detaylı

O Dil; Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır.

O Dil; Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır. DİL GELİŞİMİ O Dil; Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır. O Dil gelişimi; seslerin, kelimelerin, sayıların,

Detaylı

GÜRÜLTÜ. İnsanı rahatsız eden, istenmeyen, zamanla işitme kayıplarına neden olan sesler İlerleyen uygarlıklarda en önemli çevre sorunlarından biri

GÜRÜLTÜ. İnsanı rahatsız eden, istenmeyen, zamanla işitme kayıplarına neden olan sesler İlerleyen uygarlıklarda en önemli çevre sorunlarından biri GÜRÜLTÜ İnsanı rahatsız eden, istenmeyen, zamanla işitme kayıplarına neden olan sesler İlerleyen uygarlıklarda en önemli çevre sorunlarından biri 2 SES Titreşim enerjisi Maddeden oluşan ortamda yayılan

Detaylı

Timpanogram ve Akustik Immitance Akustik Refleksler

Timpanogram ve Akustik Immitance Akustik Refleksler Timpanogram ve Akustik Refleksler Akustik Immitance ESNEKLİK (COMPLIANCE) Aynı ağırlığın bağlandığı iki yaydan kalın olanın (A) esnemeye karşı direnci yani sertliği (stiffness) daha fazlayken; ince olan

Detaylı

BEBEKLĐK VE ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMĐ GELĐŞĐM DEĞERLENDĐRME EĞĐTĐM PAKETĐ 30-31 Mayıs-1 Haziran 2013

BEBEKLĐK VE ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMĐ GELĐŞĐM DEĞERLENDĐRME EĞĐTĐM PAKETĐ 30-31 Mayıs-1 Haziran 2013 BEBEKLĐK VE ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMĐ GELĐŞĐM DEĞERLENDĐRME EĞĐTĐM PAKETĐ 30-31 Mayıs-1 Haziran 2013 Marmara Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Fakültesi Kartal Cevizli-Đstanbul Eğitim paketi, 0-3 yaş döneminde

Detaylı

Soru 1) Fiziksel büyümenin en hızlı olduğu dönem ne zamandır? a) 0-1 yaş b) 2-3 yaş c) 4-5 yaş d) 6-7 yaş

Soru 1) Fiziksel büyümenin en hızlı olduğu dönem ne zamandır? a) 0-1 yaş b) 2-3 yaş c) 4-5 yaş d) 6-7 yaş Soru 1) Fiziksel büyümenin en hızlı olduğu dönem ne zamandır? a) 0-1 yaş b) 2-3 yaş c) 4-5 yaş d) 6-7 yaş Soru 4) Aşağıda verilenlerin hangisi prenatal dönemi sağlıklı olarak tamamlayan bir bebeğin doğum

Detaylı

İntraoperatif Neuromonitoring (IONM) - ameliyat sırasında sinir sistemini Monitörler

İntraoperatif Neuromonitoring (IONM) - ameliyat sırasında sinir sistemini Monitörler İntraoperatif Neuromonitoring (IONM) - ameliyat sırasında sinir sistemini Monitörler ŞEKİL EMG ÖRNEĞİDİR İntraoperatif Neuromonitoring (IONM) sinir sistemi bütünlüğü hakkında cerraha bilgi vermek ameliyat

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ODYOLOJİ BÖLÜMÜ MÜFREDAT PROGRAMI

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ODYOLOJİ BÖLÜMÜ MÜFREDAT PROGRAMI T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ODYOLOJİ BÖLÜMÜ MÜFREDAT PROGRAMI BİRİNCİ SINIF I.DÖNEM (GÜZ) Kodu adı Teorik Uygulama Kredi AKTS ODY101 Anatomi 2 2 3 4 ODY103 Tıbbi Biyoloji ve Genetik

Detaylı

Progresyon Analizi Nasıl Değerlendirilir? Dr. Atilla Bayer

Progresyon Analizi Nasıl Değerlendirilir? Dr. Atilla Bayer Progresyon Analizi Nasıl Değerlendirilir? Dr. Atilla Bayer Progresyon Glokom ya da Glokom Şüphesi Tanısı Tedavi Planlanması/Güncellenmesi Progresyon Tespiti/Hızı 2 Görme Alanı Progresyon Analizi Çoğu glokom

Detaylı

İşitme testi sonucu yetersiz. Ebeveynler için genel bilgi

İşitme testi sonucu yetersiz. Ebeveynler için genel bilgi İşitme testi sonucu yetersiz Ebeveynler için genel bilgi İşitme testinin sonucu yetersiz çıktı, devamında ne olacak Bebeğinize çeşitli işitme testleri uygulanmıştır. Bu testler Gençlik Sağlık Dairesi Kurumu

Detaylı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Doğal seyir & Prognoz Tedavi edilmezse uzun dönemde ekstremite

Detaylı

EK-8 T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU OTOAKUSTİK EMİSYON YÖNTEMİ İLE YENİDOĞAN İŞİTMESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ahmet Derya AYSEV Proje Numarası

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. Ses; Hava basıncındaki dalgalanmaların kulaktaki etkisinden ileri gelen fiziksel bir

Detaylı

Sağlıklı Gönüllülerde Elektriksel Duyu Eşiği Ölçümü. Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D.

Sağlıklı Gönüllülerde Elektriksel Duyu Eşiği Ölçümü. Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. Sağlıklı Gönüllülerde Elektriksel Duyu Eşiği Ölçümü Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. Duyu Fizyolojisi Duyu lifleri A beta A delta C myelinli myelinli myelinsiz İletim hızı hassas

Detaylı

DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARINDA TANI VE TEDAVİ

DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARINDA TANI VE TEDAVİ DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARINDA TANI VE TEDAVİ Konuşma Bozuklukları Konuşma Bozuklukları Üç Büyük Kategoriye ayrılabilir: 1. Artikülasyon Hastalıkları 2. Akıcılık Hastalıkları 3. Dil Bozuklukları Konuşma

Detaylı

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2 NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınknak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Prenatal motor gelişim-1: İlk hareketler, gebeliğin 7.-8. haftasında uyarıya konturlateral kaba fleksiyon şeklinde olur. 9. haftada

Detaylı

ING101 İngilizce - I (3+0) 3 AKTS: 3. ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (2+0) 2 AKTS: 3

ING101 İngilizce - I (3+0) 3 AKTS: 3. ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (2+0) 2 AKTS: 3 T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ODYOLOJİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ BİRİNCİ SINIF I. DÖNEM (GÜZ) TURK101 Türk Dili - I (2+0) 2 AKTS: 3 Dil Nedir, Kültür Nedir? Dil-Kültür İlişkisi, Türkçenin

Detaylı

T.C. ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ODYOMETRİ PROGRAMI 1. YARIYIL GÜZ DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

T.C. ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ODYOMETRİ PROGRAMI 1. YARIYIL GÜZ DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ T.C. ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ODYOMETRİ PROGRAMI ADI 1. YARIYIL GÜZ DÖNEMİ İÇERİKLERİ ING 111 İNGİLİZCE I İngilizce 2 0 2 2 TÜRÜ: Zorunlu İÇERİĞİ: Okuma, yazma, dinleme

Detaylı

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR 1)ÖZELLİKLERİ 2)KARŞILAŞMA SIKLIĞI 3)TÜRKİYE VE DÜNYADA YAPILAN FAALİYETLER 4)EĞİTİMLERİ 5)AİLEYE VE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER ÖZELLİKLERİ MOTOR GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ZİHİNSEL GELİŞİM

Detaylı

KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI ODYOLOJİ VE KONUŞMA SES BOZUKLUKLARI PROGRAMI YÜKSEK LİSANS

KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI ODYOLOJİ VE KONUŞMA SES BOZUKLUKLARI PROGRAMI YÜKSEK LİSANS T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI ODYOLOJİ VE KONUŞMA SES BOZUKLUKLARI PROGRAMI YÜKSEK LİSANS BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ (-) Ankara-Ocak 2018 KULAK BURUN BOĞAZ

Detaylı

IV. YARIYIL

IV. YARIYIL SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ODYOMETRİ PROGRAMI 4 YARIYILLIK PROGRAM I. YARIYIL TURK 103 Türk Dili ve Türkçe İletişim I 2 0 2 2 TCT 103 Türkiye Cumhuriyeti Tarihi I 2 0 2 2 İNG 105 İngilizce I

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

Doç. Dr. Orhan YILMAZ

Doç. Dr. Orhan YILMAZ Yazar Ad 145 Doç. Dr. Orhan YILMAZ İnsanda yaş ilerledikçe tüm organlarda görülebilen yaşlanma işitme organında da görülür ve bu arada işitme duyusu da gün geçtikçe zayıflar. Yaşlılığa bağlı olarak gelişen

Detaylı

YENİ DOĞMUŞ BEBEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ

YENİ DOĞMUŞ BEBEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ YENİ DOĞMUŞ BEBEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ I.Doğum Anı ve Doğumun Hemen Sonrası Akış Şeması 1 e (AŞ1) bakınız. Yeni Doğmuş Bebek II.Bebek Stabilize Olduktan Sonra Bebeğin göbek ve göz bakımını yapın (Y1) 1

Detaylı

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu na göre 2008 yılı sonu itibariyle evlatt edindirilen

Detaylı

Anestezi ve Termoregülasyon

Anestezi ve Termoregülasyon Anestezi ve Termoregülasyon Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Termoregülasyon Nedir? Isının düzenlenmesi, korunması, ideal aralığa getirilmesi amacıyla vücudun meydana getirdiği

Detaylı

YAPILAN BU YENİ FİYAT DÜZENLEMESİ İLE İŞİTME ENGELLİLERİN MAĞDURİYETİ BİR NEBZE DE OLSA AZALACAKTIR.

YAPILAN BU YENİ FİYAT DÜZENLEMESİ İLE İŞİTME ENGELLİLERİN MAĞDURİYETİ BİR NEBZE DE OLSA AZALACAKTIR. İŞİTME CİHAZI SGK ÖDEMELERİNDE DÜZENLEME YAPILDI YAPILAN BU YENİ FİYAT DÜZENLEMESİ İLE İŞİTME ENGELLİLERİN MAĞDURİYETİ BİR NEBZE DE OLSA AZALACAKTIR. EĞİTİM ÇAĞINDAKİ İŞİTME ENGELLİLERİN ZARURİ İHTİYACI

Detaylı

İYOT EKSİKLİĞİ NEDİR?

İYOT EKSİKLİĞİ NEDİR? İYOT EKSİKLİĞİ NEDİR? NEDEN İYOTLU TUZ KULLANILMALI? KIWANIS INTERNATIONAL TÜRKİYE KİWANİS KULÜPLERİ İYOT NEDİR? İyot, insan ve hayvanlarda tiroid hormonlarının oluşumu için gerekli olan ve çok küçük miktarlarda

Detaylı

Dr.Özlem Parlak, Dr.İbrahim Öztura, Dr.Barış Baklan

Dr.Özlem Parlak, Dr.İbrahim Öztura, Dr.Barış Baklan Dr.Özlem Parlak, Dr.İbrahim Öztura, Dr.Barış Baklan Tanı; Dört tanı kriteri Destekleyici tanı kriterleri Eşlik eden özellikler Bu skala; 10 sorudan oluşmaktadır en fazla 40 puan verilmektedir skor sendromun

Detaylı

KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİM PROGRAMLARI. KBB-007 KBB Ab.D. Burun ve Paranazal Sinüs Hastalıkları Teorik Dersleri

KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİM PROGRAMLARI. KBB-007 KBB Ab.D. Burun ve Paranazal Sinüs Hastalıkları Teorik Dersleri KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİM PROGRAMLARI KBB-001: KBB Ab.D. KBB nin temelleri Teorik Dersleri KBB-002: KBB Ab.D. Seminer, Makale ve Olgu tartışması saati KBB-003: KBB Ab.D. KBB

Detaylı

Histeri. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir.

Histeri. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir. Konversiyon bozukluğu, altta yatan organik bir neden bulunmaksızın ortaya çıkan, bayılma, felç olma ve duyu kaybı gibi nörolojik belirtilerdir. Hastalar

Detaylı

TEMEL, İLK 3 YILDA ATILIYOR!

TEMEL, İLK 3 YILDA ATILIYOR! Acıbadem Hastanesi Büyüme ve Ergenlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz ile, çocuğun doğumundan itibaren vücudunda hangi hormonların ne gibi işlevleri olduğunu, ilk 3 yılın önemini ve ergenlik

Detaylı

Duysal Sistemlerin Genel Özellikleri, Duysal Reseptörler. Dr. Ersin O. Koylu E. Ü. Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı

Duysal Sistemlerin Genel Özellikleri, Duysal Reseptörler. Dr. Ersin O. Koylu E. Ü. Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Duysal Sistemlerin Genel Özellikleri, Duysal Reseptörler Dr. Ersin O. Koylu E. Ü. Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Bir Hint Hikayesi: Altı Kör Adam ve Fil DUYSAL UYARAN DUYSAL UYARANIN SİNİR SİNYALLERİNE

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sosyal Güvenlik, İş Hukuku, Mahalli İdareler Ve Kit Dairesi

T.C. MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sosyal Güvenlik, İş Hukuku, Mahalli İdareler Ve Kit Dairesi T.C. MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sosyal Güvenlik, İş Hukuku, Mahalli İdareler Ve Kit Dairesi (Başbakanlık İletişim Merkezi) Sayı : B.07.0.BMK.0.18.102-6115 Konu : Pil Bedeli

Detaylı

Ulusal Yenidoğan Ġşitme Tarama Programı (YDĠTP)

Ulusal Yenidoğan Ġşitme Tarama Programı (YDĠTP) Ulusal Yenidoğan Ġşitme Tarama Programı (YDĠTP) Konjenital ve Erken çocukluk Dönemi Ġşitme Kaybının Erken Tanısı Prof. Dr. Yusuf K. Kemaloğlu Gazi Ün. Tıp Fak. KBB AD Öğr. Üy. ve Odyoloji BD Başkanı 1

Detaylı

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ Tanımı Görme yetersizliği, görme gücünün kısmen ya da tamamen yetersizliğinden dolayı bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

Detaylı

ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI

ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI Çevredeki nesneleri ve olayları, tanıma, kavrama ve anlama, etiketleme ve tepki vermeye hazırlanma gibi işlemlerdir. ALGI Duyu organlarıyla gelen bilginin anlamlandırılmasıdır.

Detaylı

İşitme ve Görme Yetersizliği. Ed törler: Dr. Hasan GÜRGÜR Dr. Pınar ŞAFAK

İşitme ve Görme Yetersizliği. Ed törler: Dr. Hasan GÜRGÜR Dr. Pınar ŞAFAK İşitme ve Görme Yetersizliği Ed törler: Dr. Hasan GÜRGÜR Dr. Pınar ŞAFAK Editörler: Doç. Dr. Hasan GÜRGÜR - Yrd. Doç. Dr. Pınar ŞAFAK İŞİTME VE GÖRME YETERSİZLİĞİ ISBN 978-605-318-745-5 DOI 10.14527/ 9786053187455

Detaylı

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir??

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir?? Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem Sıklığı?? Klinik seyir?? Çocuğun ilk travmatik yaşam olayı emzirme bağlanma olumsuz sağlık koşulları yetersiz bakım Doğum Değişim İyi anne olabilecek

Detaylı

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri Zeka Geriliği nedir? Zeka geriliğinin kişinin yaşına ve konumuna uygun işlevselliği gösterememesiyle belirlidir. Bunun yanı sıra motor gelişimi, dili kullanma yeteneği bozuk, anlama ve kavrama yaşıtlarından

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü

Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü Amaç Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Uyku Bozuklukları Laboratuvarı nda tetkik edilen 86 hastanın klinik ve polisomnografik

Detaylı

Amaç; SAĞLIK BİLİMLERİNDE ÖĞRENCİ OLMAK Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü. Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü

Amaç; SAĞLIK BİLİMLERİNDE ÖĞRENCİ OLMAK Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü. Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü SAĞLIK BİLİMLERİNDE ÖĞRENCİ OLMAK DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ Hakan GÖLAÇ Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Dil ve Konuşma Terapisi

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

HAREKETLİ ÇOCUK DOÇ. DR.AYLİN ÖZBEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ AD. ÖĞRETİM ÜYESİ

HAREKETLİ ÇOCUK DOÇ. DR.AYLİN ÖZBEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ AD. ÖĞRETİM ÜYESİ HAREKETLİ ÇOCUK DOÇ. DR.AYLİN ÖZBEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ AD. ÖĞRETİM ÜYESİ SUNUM PLANI: Hareketli çocuk kime denir? Klinik ilgi odağı olması gereken çocuklar hangileridir?

Detaylı

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUĞU ANLAMAK

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUĞU ANLAMAK DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUĞU ANLAMAK Prof. Dr. Sirel Karakaş Neurometrika Medikal Tıp Teknololojileri Ltd. Şti Nöropsikoloji ve Psikofizyoloji Derneği Başkanı Uslarası Kıbrıs Üniversitesi

Detaylı

Havacılıkta Ġnsan Faktörleri. Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA

Havacılıkta Ġnsan Faktörleri. Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA Havacılıkta Ġnsan Faktörleri Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA BÖLÜM 1 Biyolojik Varlık Olarak İnsan Birinci Bölüm: Fiziksel Faktörler ve Algı Geçen Hafta GEÇEN HAFTA İnsan, Fiziksel Faktörler ve İnsan Performansı

Detaylı

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir."

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir. KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir." KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Tarihi Cinsiyet Okulun Adı Sınıf İl İlçe Uygulama Tarihi Formu Dolduran 8.6.2011 ERKEK

Detaylı

KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı

KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı Programa kabul ön koşulu: Yüksek Lisans : Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji bölümü mezunları, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Detaylı

Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü

Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü Yük. Hem. Gül Şav Özaydemir Danışman Hemşire EUKAM E.Ü.T.F. Radyasyon Onkolojisi ABD XIX. Ege Onkoloji Günleri 6-7 Nisan 2015 İzmir «Kanserle mücadele

Detaylı

fetüs bebek ölüm çocuk İleri yaş yeniyetme yetişkin

fetüs bebek ölüm çocuk İleri yaş yeniyetme yetişkin Döllenmiş yumurta fetüs bebek ölüm çocuk İleri yaş yeniyetme yetişkin Yaşam boyu devam eden biyolojik, bilişsel, sosyal gelişim ve kişilik gelişiminin bilimsel incelemesi Gelişim psikolojisinin başlıca

Detaylı

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I HEDEFLER İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I Gelişim Psikolojisinin Alanı Gelişim Psikolojisinin Temel Kavramları Gelişimi Etkileyen Faktörler Gelişimin Temel İlkeleri Fiziksel Gelişim Alanı PSİKOLOJİ Bu

Detaylı

BÖLÜM 1 Emzirme: Normal Emme ve Yutma

BÖLÜM 1 Emzirme: Normal Emme ve Yutma İÇİNDEKİLER Giriş... x Çeviri Editörünün Ön Sözü...xii Resimsel İçerik Tablosu...xiii BÖLÜM 1 Emzirme: Normal Emme ve Yutma 1 Normal Emme... 1 Anatomi...2 Emme ya da Biberon Kullanma: Memeden Emme ya da

Detaylı

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim K. Ç. Tanı Süreci: Nisan 2013 doğumlu K. Ç. ın yerinde sallanması, 1,5 yaşına geldiğinde etrafı ile iletişimi kesmesi, eve gelen misafirlerle hiç etkileşime geçmemesi ailenin çocuğunda bir farklılık olduğunu

Detaylı

EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER

EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER İÇİNDEKİLER 1. Bölüm ÖZEL EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER Giriş... 3 Türkiye de Özel Eğitim Gerektiren Bireylerle İlgili Sayısal Bilgiler...10 Özel Eğitimde İlkeler...11 Türkiye

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 3 Dalgalar 3. Ünite 3. Konu (Ses Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Sesin yüksekliği, sesin frekansına bağlıdır.

Detaylı

2014

2014 2014 DİKKAT EKSİKLİĞİ BOZUKLUĞU (DEB) ve MentalUP İçerik DEB e Klinik İlgi DEB Nedir? DEB in Belirtileri DEB in Zihinsel Sürece Etkileri DEB in Psikososyal Tedavisi MentalUP tan Faydalanma MentalUP İçeriği

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ Demografik ve Sosyal Özellikler Cinsiyet: Erkeklerde kızlara göre daha sıklıkla görülmektedir. Etnik özellikler: Bazı etnik gruplara ait çocukların zihinsel yetersizlik

Detaylı

Bilgi - Cihaz bir aydan fazla kullanılmadığında daima pilleri çıkarın.

Bilgi - Cihaz bir aydan fazla kullanılmadığında daima pilleri çıkarın. Kullanım amacı PKA avuç içi taramalı odyometre, işitme kaybının öncelikle çocuklar arasında taranması için bir cihaz olarak tasarlanmıştır. Bu cihaz tipinin çıkışı ve özgünlüğü, kullanıcı tarafından tanımlanan

Detaylı

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını EĞİTİCİ OYUNCAKLAR O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştiren en değerli araçlardır.

Detaylı