ANTRENMAN BİLİMİ KURAM VE KAVRAMLARI. Okutman Çınar Yazıcı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANTRENMAN BİLİMİ KURAM VE KAVRAMLARI. Okutman Çınar Yazıcı"

Transkript

1 ANTRENMAN BİLİMİ KURAM VE KAVRAMLARI Okutman Çınar Yazıcı

2

3 ANTRENMAN

4 ANTRENMAN SÜRECİNDE FİZYOLOJİK BİYO-KİMYASAL PSİKOLOJİK TOPLUMSAL YÖNTEMSEL Bilgilerin kaynağı SPORCUDUR.

5 Antrenman Kavramı Kişinin (sporcunun) ruhsal ve fiziksel gelişimini, uyumlu bir kişilik ve toplum çıkarları doğrultusunda, yüksek sportif verim için sağlamaktır. (Matveyev, 1981)

6 Kişinin fizik, psikolojik, entellektüel ve mekanik verimini (performans) bir kısım organize edilmiş çalışmalar ile geliştirmektir. (Harre, 1982)

7 Antrenman; sporda performansı, sitematik ve amaca yönelik olarak kompleks ve seri hareketlerle geliştirmektir. (Bayer, 1987)

8 Belirli aktivitelerde bireyin enerji kapasitesini ve becerilerini arttırmak için düzenlenmiş egzersiz programları (Ansell, 1991)

9 Kişinin yaşadığı yaşam biçiminin baskı ve zorluklarına başarılı bir uyum için gerekli olan, kontrollü ve düzenli yapılan alıştırmalardır. (Dick, 2000)

10 ANTRENMANIN AMACI Fizyolojik açıdan, kişinin amacı sporsal verimi en uygun bir düzeye çıkartabilmek için kendi organizma sistemlerini ve işlevlerini geliştirmektir. (Astrand ve Rodahl, 1970; Morehouse ve Miller, 1971).

11 ANTRENMANIN KONUSU Bu nedenle, antrenmanın başlıca konusu, organizmanın çalışma niteliğini ve beceri alanını artırmak olmalıdır.bu artış düzeyi, kişinin verimini yükseltecek güçlü psikolojik özelliklerin desteği ile daha da yükseltilebilmektedir.

12 ANTRENMAN ; Fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik değişkenler nedeni ile işi çok karmaşık olan bir ANTRENÖR tarafından DÜZENLENİR-SÜRDÜRÜLÜR-DEĞERLENDİRİLİR.

13 Antrenmanın Amaçları 1. Çok Yönlü Fiziksel Gelişim 2. Spora Ozel Fiziksel Gelişim 3. Teknik Gelişim 4. Taktik Gelişim 5. Psikolojik Hazırlık 6. Takım Hazırlığı 7. Sağlık Gelişimi 8. Sakatlıkları Onleme 9. Kuramsal Bilgi Gelişimi

14 ANATOMİ FİZYOLOJİ BİYOMEK. İSTATİSTİK TEST ve OLÇÜM SPOR HEKİML. ANTRENMAN TEORİSİ VE METODOLOJİSİ PSİKOLOJİ BECERİ OĞRENİMİ PEDAGOJİ BESLENME TARİH SOSYOLOJİ Bompa, 1999

15 BECERİLERİN SINIFLANDIRILMASI BELİRLENMİŞ ÖLÇÜTLER ALIŞTIRMA BECERİLER Fiziksel alıştırmaların geçmişteki ölçütlerinden biri vücudun dış görünümünün kişinin sağlık ve fiziksel gelişiminin ölçütü olarak kabul edildiği ANATOMİK İDEAL üzerine dayandırılmış. I. Ling (Torngren,1924) ve İsveçli çalıştırıcılar. Alman cimnastiğinin kurucusu olan Friedrich Jahn; kullanılan bir aleti ölçüt olarak kabul etmiş. (Elisalen, 1854) diğer yandan Leshhaft ( 1910 ) ilerleme yöntemine dayanan bir ölçüt uygulayarak ; ALIŞTIRMALAR BASİT ALIŞTIRMALAR KALİSTENİK EGZERSİZLER KARMAŞIK ALIŞTIRMALAR ATLAMA GÜREŞ vb. BİRLEŞİK KARMAŞIK ALIŞTIRMALAR OYUNLAR,PATEN ESKRİM

16 BECERİLERİN SINIFLANDIRILMASI KATILAN SPORCU SAYISINA BİREYSEL ATLETİZM,HALTER CİMNASTİK, vb.. TAKIM SPORLARI BASKETBOL, VOLEYBOL, FUTBOL,vb. Biomotor yetileri bir ölçüt olarak kullanmaktadır. BİOMOTOR YETİLER KUVVET DAYANIKLILIK ÇABUKLUK KOORDİNASYON (Grantin, 1940).

17 BECERİLERİN SINIFLANDIRILMASI Biomotor yetiler sınıflaması, uygulamada antrenörler tarafından oldukça kullanışlı alıştırmalar sınıflandırmasıdır.(farfel,1960) Sonuç olarak, sporda yer alan bütün beceriler göz önünde bulundurulduğunda üç ayrı alıştırma ve sınıflama biçimi ortaya çıkmaktadır. DÖNÜŞÜMLÜ (yürüyüş, koşu, kayak v.b ) DÖNÜŞÜMSÜZ ( gülle atma, disk atma, güreş v.b ) DÖNÜŞÜMSÜZ BİRLEŞİK ( artistik patinaj, sırıkla yüksek atlama v.b ) Bu sınıflandırma doğru öğretim yöntemini uygulama açısından, önemlidir.

18 BU NEDENLE! Dönüşümlü sporlar için BÜTÜN yöntemi, Dönüşümsüz sporlar için BÖLÜMLER yöntemi ( Belinovich 1958 ) Öğretim açısından önem taşımaktadır.

19 SPOR DALLARININ SINIFLANDIRILMASI Gandelsman ve Smirnov(1970) bütün sporları 7 gruba ayırmıştır. 1-Koordinasyon ve becerilerin üst düzeyde geliştirilmesini gerektiren tür. (Jimnastik, artistik patinaj,dalış vb.) 2-Dönüşümlü becerilerde üstün bir hız gerektiren tür. (Koşu,yürüyüş,bisiklet,kano vb.) 3-Bir becerinin üst düzetde kuvvetini ve hızını gerektiren tür.(halter,atmalar vb.) 4-Rakiplerle yapılan yarışmalarda üst düzeyde beceriyi gerektiren tür.(boks,güreş,judo vb.) 5-Farklı ulaşım araçlarını üst düzeyde kullanmayı gerektiren tür.(binicilik,yelken,su kayağı vb.) 6-Düşük fiziksel yüklenme ve fiziksel katılım altında MSS nin etkinliğini gerektiren tür.(atıcılık, satranç vb.) 7-Çeşitli spor dallarındaki verimlerin birlikte gerçekleştirilmesini gerektiren tümleşik sporlar.(dekatlon.pentatlon,triatlon vb.)

20

21 ANTRENMAN SİSTEMİ SİSTEM: Sistem düzenli ve yöntemli bir biçimde hazırlanmış düşünceler kuramlar, yorumlamalar dizisi olarak tanımlanır. Bir spor sistemi söz konusu olduğunda 1- Bir ülkenin okul programlarındaki beden eğitimi ve spor düzenlemeleri, rekreasyon ve spor kulüpleri yapısı ve yönlendirici spor yönetimlerinin düzenlemeleri. 2- Sporsal antrenman sistemleri göz önüne alınmalıdır.

22 Tabanını beden eğitiminde yer alan çocuk kitlesinin oluşturduğu piramidin tepesini ülkenin spor elçileri olan yüksek verim sporcuları oluşturmaktadır.şekil 1.2

23 Bir antrenman sisteminin niteliği doğrudan ve destekleyici öğelere dayanmaktadır. Sistemin tüm öğelerinin büyük önemi varsa dan önemlisi doğrudan etmenler ve bunların iki alt aşamasındaki antrenman ve antrenmanın değerlendirilmesinde yatmaktadır.

24

25

26 ANTRENMANA UYUM Üst düzey performans uzun yıllar boyu sürdürülen iyi planlanmış, sistematik ve zorlu antrenmanlar sonucunda elde edilir. Uyum sağlama düzeyi performansla gözlenir. Uyum sağlama düzeyi ne kadar yüksekse performans o kadar iyidir.

27 Antrenmana uyum sağlama, alıştırmaların sistemli bir biçimde tekrarlanması ile ortaya çıkan değişimlerin toplamıdır. Tüm sporcularda yüklenmeler sonucunda sinirkas, kalp-kan-dolaşım sistemi ve biyokimyasal yapılarında değişimler ortaya çıkmaktadır.

28 Fiziksel antrenman, vücudu belirli bir düzeyde zorladıkça uyum gözlenir. Antrenman şiddeti vücudu zorlamıyorsa uyum meydana gelmez veya çok üst düzeyde bir zorlanma olursa sakatlık veya sürantrenman durumu söz konusu olabilir.

29 Akut Uyum Yüklenme Fiziksel ve Kimyasal Çevre Değişimi Reseptörler (Kas, Beyin, Pankreas) Tepki Yolu (Sinirler, Hormonlar) Yeniden Düzenleme (Negatif Feedback) Tepki veya Sinirsel Değişim (Artan KAH, Solunum) Hedef Organlar (Kalp, Akciğer)

30 Düzenli Antrenman Kronik Uyum Hücre Ortamında Değişim Reseptör Tepki Yolu Uyum Yolu Yeniden Düzenleme (N.Feedback) Tepkisel veya Fonksiyonel Değişim Uyuma Uğramış Hedef Organ

31 Yapılan yüklenmeler, düzenli bir şekilde tekrar eden boyuta dönüşürse, tekrarlı yüklenmelerle insan vücudu kalıcı bir değişime uğrayacak şekilde tepki yolu geliştirir. Buna kondisyonlanma adı verilir.

32 Kronik Uyuma Bağlı Olarak -Enerji Sistemini düzenleyen bir kısım enzimlerin miktarında değişim (Aerobik ve anaerobik enerji üretiminde artış) - Kalp hipertrofisi ( SV, KAH) - Kas hipertrofisi (daha kuvvetli kasılabilme) Buna bağlı olarak kuvvetlenme, süratlenme ve daha dayanıklı olma gibi değişiklikler meydana gelir.

33 Superkompenzasyon Organizma var olan kapasitesi ile uygulanan çalışmaya yanıt verir bu yanıta bağlı olarak çalışma ile birlikte organizmada azalan enerji kaynakları, O2 borçlanması, ısı ve La gibi bir takım yan ürünlere bağlı olarak yorgunluk ortaya çıkar

34 Yorgunluğun miktarı çalışmanın şiddeti, miktarı, sıklığı ve süresine göre değişiklik gösterir ve çalışma kapasitesi düşer.

35 Organizmaya yeteri kadar dinlenme süresi verilirse; organizma, yüklenme ile boşalan kaynaklarını ve yüklenmeye hedef olan organlardaki yenilenmeyi eskiye oranla daha farklı yaparak, yüklenme öncesi çalışma kapasitesi üzerinde bir kapasite oluşturacak şekilde tepki gösterir. İşte bu duruma süperkompanse olma (fazla tamlama) adı verilir.

36 Yüklenmeye verilen bu cevap, eğer bir yüklenme daha yapılmazsa yüklenme öncesi durumuna geri dönecektir. Eğer süperkompenzasyon meydana gelmeden yüklenme yapılırsa sporcuda kapasite artışı olmayacaktır.

37 Yüklenmenin miktarı; yenilenebilme (dinlenebilme) miktarına bağlıdır. Daha yüksek yüklenme yapabilmek için dinlenme yeteneğini geliştirmek gerekir.

38 Maksimal Şiddette Uyaran Performans Düşüşü

39 Antrenmanın Temel İlkeleri 1. Özel Olma İlkesi - Spora Özel - Sporcuya Özel

40 2. Aşırı Yüklenme İlkesi - Kapsam - Şiddet - Sıklık - Süre

41 Antrenmanın Kapsamı Antrenmanın miktar olarak ifade edilmesidir. 1. Antrenmanın zamanı ya da süresi 2. Kat edilen mesafe ya da kaldırılan ağırlık 3. Alıştırma ya da teknik çalışmanın tekrar sayısı

42 10-12 birim/hafta >1000 saat/yıl

43 Bir sporcunun başarı düzeyi arttıkça antrenmanın genel kapsamı önem kazanmaktadır?

44 Antrenmanın Şiddeti Antrenmanın nitelik (kalite) olarak ifade edilmesidir. 1. Hız (m/s) 2. Maksimalin Yüzdesi 3. Enerji Sistemleri 4. KAH 5. Laktik Asit 6. Algılanan Zorluk Derecesi

45 ANTRENMAN ŞİDDET ORANLARI Şiddet No Verim (%) Şiddet Türü Düşük Orta Altı Orta Submaksimal Maksimal Supermaksimal

46 N o Çalışma Süresi Şiddet Düzeyi Enerji Sistemi Anaerobik (%) Aeorobik (%) s >Maksimal ATP- CP s Maksimal ATP- CP-LA dk Submaks. LA- AERO (40-30) 30-(60-70) dk Orta AERO (40-30)-10 (60-70)90 5 >30 dk Düşük AERO. 5 95

47 Bölge Şiddet KAH(a/dk) 1 Düşük Orta Yüksek Maksimal >185

48 Hedef Çalışma KAH ın Belirlenmesi 1. Maks. KAH Belirlenmesi 220-yaş Örn: = 198 a/dk

49 2. Çalışma KAH ın (ÇKAH) Belirlenmesi ÇKAH = Maks. KAH Dinlenik KAH ÇKAH = 130

50 3. Eşik KAH ın Belirlenmesi Çalışma KAH x % 60 + Dinlenik KAH 130 x % = 146

51 Karvonen Formülü KAHeşik = KAH dinl (KAH maks KAH dinl.)

52 La (mmol/l) Antrenman Özelliği 20 Maks. Anae. Güç 12 Laktik Asit Tolerans KAH % 200 Maks 200 Maks 8 Maks VO Anaerobik Eşik 2 Aerobik Eşik

53 Borg Skalası Derece Algılanan Efor 7-8 Çok Çok hafif 9 Çok Hafif Hafif Biraz Zor Zor Çok Zor Çok Çok Zor 20

54 Sıklık 1. Antrenmanlar arası sıklık 2. Antrenman içi sıklık

55 Uyaran Superkompenzasyon Gerileme homeostasis Yorgunluk I II III IV

56 Performans Artışı Uyaran A B

57 Yüklenmenin miktarı; yenilenebilme (dinlenebilme) miktarına bağlıdır. Daha yüksek yüklenme yapabilmek için dinlenme yeteneğini geliştirmek gerekir.

58 Maksimal Şiddette Uyaran Performans Düşüşü

59 Antrenmanın Yardımcı İlkeleri 1. Antrenmana Aktif Katılım İlkesi - Antrenör sporcusunun performansını objektif olarak değerlendirebilmeli, performansının (+) ve (-) yönlerini tartışabilmelidir. - Kişisel problemler performansı etkilediği için atlet dengeli bir psikolojik yapı sağlamalı ve sorunlarını antrenörü ile tartışabilmelidir.

60 -Aktif katılım sadece antrenmanla sınırlı olmayıp, sporcunun bir bütün olarak antrenmanı engelleyici davranışlardan kaçınmalıdır (alkol, sigara vb) - Antrenman planlaması hakkında sporcu bilgi sahibi olmalı ve kısa ve uzun süreli planlamaya aktif olarak katılmalı, görüş ve düşünceleri alınmalıdır.

61 -Sporcu periyodik olarak testlerden geçmeli ve performansının düzeyi ve ilerlemesi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. - Sporcuya ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler doğrultusunda antrenman verilmelidir.

62 2. Çok Yönlü Gelişim İlkesi - Seçilen spor özelinde kas gruplarının, eklem hareketliliğinin, dengenin ve bütün vücut üyelerinin aktive edildiği antrenman önemlidir. - Antrenmanın ilk aşamalarında vücudun düzenli fonksiyonel çalışmasını sağlayacak yaklaşım uygulanmalıdır.

63 Olgunlaşma Genç Sporcular Yüksek Verim Özel Antrenman Çocukluk Çok Yönlü Gelişim

64 Yaş Çok Yönlü Gelişim % Özelleşmiş Antrenman

65 Antrenman Yaklaşımı Erken Özelleşme Çok Yönlü Gelişim - Çabuk verim gelişimi - Yavaş verim gelişimi yaş en verim - > 18 yüksek verim - Düzensiz verim (yarışlar) - Düzenli verim - Kısa sporsal yaşam - Uzun sporsal yaşam - Aşırı zorlanmalara bağlı - Düşük sakatlanma olarak yüksek sakatlanma oranı olasılıkları (Harre, 1982)

66 - Özellikle çocuklarda çeşitliliği sağlayıcı, monotonluğu önleyici oyunların çok önemli katkıları bulunmaktadır. - Bir sprinter kadar hızlı, bir halterci kadar güçlü, bir maratoncu kadar dayanıklı, bir canbaz kadar koordineli

67 3. Özelleşme İlkesi - Özelleşme, seçilen spor dalına özgü olarak yapılan egzersizlere morfolojik uyumun sağlanmasıdır. - İlk antrenmandan, sporcunun üst düzey bir atlet olana kadar geçirdiği sürede özel egzersizlerin ağırlığı artar.

68 1- Özel spor dalındaki alıştırmalar 2 - Biyomotor yetenekleri geliştirmekte kullanılan alıştırmalar. Örn. Uzun mesafe koşuda bütün antrenman mesafesinin %100 ü 1.tip alıştırmalarken; yüksek atlama gibi spor dallarında % 40 tır. Geri kalan kısım sıçrama, ağırlık çalışması.

69 Özelleşme ilkesi, çok yönlü gelişim ilkesi üzerine kurulmuştur.

70 4. Bireyselleşme İlkesi - Herhangi bir sporcu yetenekleri, potansiyeli, öğrenme özellikleri ve sporun özellikleri doğrultusunda ele alınmalıdır. - Bireyselleşme sadece teknik düzeltme veya oyundaki belirli bir pozisyonun düzeltilmesi olarak düşünülmemeli; objektif olarak sporcunun eksiklikleri bilinmeli ve antrenman ihtiyaçları düzenlenmelidir.

71 -Bir çok antrenör başarılı olmuş sporcuların antrenman programlarını uygulayıp sporcusunun özelliklerini göz ardı ederler. - Halbuki genç sporcular, bu programlara psikolojik ve fizyolojik olarak uygun değillerdir.

72 Yüklenmelere Dayanabilirlik Düzeyinin Planlaması Bir antrenörün antrenmanlardaki etkinliğini üst düzeyde arttırabilmesi için bazı kuralları göz önünde bulundurması gerekir.

73 - Biyolojik ve Kronolojik (takvim yaşı) - Deneyim (Spora başlama yaşı) - Bireysel nitelik düzeyi - Antrenman ve sağlık durumu - Antrenman yükü ve sporcunun toparlanma hızı - Sporcunun vücut yapısı ve sinir sistemi türü - Cinsiyet özellikleri

74 5. Çeşitlilik İlkesi - Antrenman hacminin yüksek düzeyde olması ( >1000 saat/yıl veya birim/hafta) bir çok egzersizin defalarca tekrar edilmesini gerektirmekte ve bu durum monotonluğa yol açmaktadır. -Bu durumu aşmak için aynı amaca yönelik farklı egzersizler kullanmak gerekmektedir. - yarım squat, bacak presi, jump squat, basamak çıkma, kasalardan atlama

75 6. Antrenman Sürecinin Modellenme İlkesi - Antrenman sisteminin yarışmaya özgü olacak şekilde planlanması - Model bireye ya da takıma özgü olmalıdır. - Antrenörün modeli yarışmanın fizyolojik, sosyo-psikolojik ve taktik profilini yansıtacak alıştırmalardan oluşmalıdır.

76 7. Aşamalı Artan Yüklenme İlkesi I - Standart Yükleme 6-12 saat/hafta Düzlük Duraklama Gelişim Hazırlık Yarışma

77 II. Aşırı Yüklenme No pain no gain - Kısa süreli yüklenimler ve body building için uygun - Uzun süreli yüklenimler için uygun değil - Sürantrenman, sakatlanma ve spordan kopmalar meydana gelebilir.

78 III. Basamaklı Yüklenme - Antrenman yüklenmeleri artışını yüklemesiz bir evrenin izlemesini gerektiren fizyolojik ve psikolojik gerekleri sağlar. - Bu yüksüz evrede organizma uyum sağlar ve kendini yeniler ve böylece yeni bir artışa hazırlanır.

79 Yüksek Orta Düşük

80 -Antrenman birimi ( günlük antrenman) kişinin organizmasında doğru bir uyumu sağlamaya neden olacak fizyolojik değişimleri sağlamak için yeterli değildir. - Bu tür bir uyum sağlamak için benzer türde antrenman birimlerini ve uyaranlarını birkaç kere tekrar etmek gerekir.

81 -Benzer özellikteki antrenman birimleri bütün bir mikro döngü (haftalık plan) için planlanabilir haftalık (genelde 4 hafta) bir makro döngüde ise ilk üç döngüde yük yavaş yavaş arttırılır ve yüksüz evre ile organizmanın kendini yenilemesine olanak tanınmaktadır. - Yenilenmenin amacı, ileride yapılacak yüklenmelere fizyolojik ve psikolojik olarak hazırlanmaktır.

82 Antrenman Yüklenme Eğrisi Verim

83 Antrenman Hazırlığı Psikolojik Ant. Taktik Antrenman Teknik Antrenman Fiziksel Antrenman

84 Fiziksel Antrenman - Temel amaç sporcunun işlevsel niteliğini arttırmak ve biyomotor yetileri en üst düzeye çıkarmaktır. - Genel Fiziksel Hazırlık (GFH) ve Özel Fiziksel Hazırlık (ÖFH) olarak ikiye ayrılır ay arasında olabilir.

85 Antrenman Evr. Hazırlık Dönemi Yarışma D. Gelişim Evr Özellikler GFA ÖFA Biomotor

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Birim Antrenman Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor boyuttaki gözlenebilir ve kalıcı davranış değişikliği

Detaylı

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN BİLGİSİ Bir plan ve program çerçevesinde, Ölçüsü iyi saptanmış, Antrenman sürecinin kapsam ve içeriğinde yapılan değişiklikler, Organizmada Morfolojik Fonksiyonel Biyokimyasal uyumlar sağlayan

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Dayanıklılığın Önemi Dayanıklılık; yoğun ve geniş kapsamlı antrenmanları yürütebilmesi için

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Bilim Konusu Olarak Antrenman. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Bilim Konusu Olarak Antrenman. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Bilim Konusu Olarak Antrenman SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenman Kavramı Bütünleşik bilim olarak antrenman bilimi Antrenman türleri Sporsal antrenman Yüklenme

Detaylı

SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ

SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ Doç. Dr. Hakan Sunay Dr. Dicle Aras Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ANTRENMAN KAVRAMI (1) Spor bilimleri kapsamında antrenman; sporcunun fiziksel, tekniksel,

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 Bölüm 1: ÇOCUK VE GELİŞİMİ... 5 İSKELET GELİŞİMİ VE BÜYÜME... 7 Boy Gelişimi... 8 Ağırlık Gelişimi... 11 Gelişme ve Büyümeyi Etkileyen Faktörler... 13 Çevre Etkenleri... 17 Büyüme

Detaylı

Her spor dalı için; antrenmanlara başlama yaşı, ilk başarı yaşı, araştırmayla ortaya konmuştur.

Her spor dalı için; antrenmanlara başlama yaşı, ilk başarı yaşı, araştırmayla ortaya konmuştur. 1 Her spor branşında, üst düzeyde, yüksek sportif güce ve başarıya ulaşmak için, yetenekli sporcuların zamanında ve doğru biçimde seçilerek uzun süreli ve sistematik bir çalışmaya girmeleri zorunludur.

Detaylı

BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ

BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ 284 ANTRENMAN PRENSİPLERİ Antrenmanın temellerini pedagoji, fizyoloji ve psikoloji oluşturup, antrenmanı bütünü ile yönlendiren kendine has prensipler vardır. Bu prensiplere

Detaylı

BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR

BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEK OKULU Müdür: Doç. Dr. ġahin Ahmedov - sahmedov@neu.edu.tr Yüksek Lisans Programları Program Yürütücüsü Telefon e-mail Beden Eğitimi ve Spor Anabilim D. Doç. Dr. Cevdet Tınazcı

Detaylı

Dayanıklılık ve antrenman

Dayanıklılık ve antrenman Dayanıklılık ve antrenman Çocukların büyüme ile fonksiyonel ve anatomik özelliklerinki gelişme; kalp akciğer, kan ve iskelet kası kapasite ve büyüklükleri de artar. Bu da mak. oksijen kapasitesi artmasında

Detaylı

FUTBOLDA DAYANIKLILIK. Atilla YÜCE

FUTBOLDA DAYANIKLILIK. Atilla YÜCE FUTBOLDA DAYANIKLILIK Atilla YÜCE DAYANIKLILIK DAYANIKLILIK, GENELDE, SPORCUNUN FİZİKİ VE FİZYOLOJİK YORGUNLUĞA DAYANMA GÜCÜ OLARAK TANIMLANABİLİR. BİR BAŞKA TANIMDA İSE, TÜM ORGANİZMANIN, UZUN SÜRE DEVAM

Detaylı

4. BÖLÜM EGZERSİZ VE TOPARLANMA

4. BÖLÜM EGZERSİZ VE TOPARLANMA 4. BÖLÜM EGZERSİZ VE TOPARLANMA EGZERSİZ SONRASI TOPARLANMA Toparlanma, organizmanın egzersiz sonrasında istirahat seviyesine dönmesi olarak tanımlanabilir ve toparlanma süreci 4 ana başlık altında incelenir;

Detaylı

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ HİTİT ÜNİVERİSTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU ANTRENÖRLÜK BÖLÜMÜ GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN DURUMLARI ANTRENMAN DURUMLARI I-FORM(PEAKING) Sporcunun bir sezon içerisinde yakaladığı en iyi

Detaylı

ANTRENMAN BİLİMİ/İLKELER VE PERİYODİZASYON

ANTRENMAN BİLİMİ/İLKELER VE PERİYODİZASYON ANTRENMAN BİLİMİ/İLKELER VE PERİYODİZASYON PROF.DR. SELDA BEREKET YÜCEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ TVF EĞİTİM KURUL KOORDİNATÖRÜ selda.yucel@marmara.edu.tr Antrenmanın tanımı; egzersiz

Detaylı

BÖLÜM - 5. ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI

BÖLÜM - 5. ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI BÖLÜM - 5 ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI 142 ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI Antrenman kavramı farklı otoritelerce, farklı görüş açıları getirerek tanımlanmıştır

Detaylı

Aşırı Antrenman Sendromu (Sürantrenman)

Aşırı Antrenman Sendromu (Sürantrenman) Performans sporu ile uğraşan sporcu ve antrenörlerin, hazırlık süreci içersinde karşılaştıkları en önemli sorunlarından bir tanesi de form durumu artmış olan sporcuda ulaşılan fizik kondisyon seviyesinin

Detaylı

Rekor: 10.49, 1988 Rekor: 9.58, 2009

Rekor: 10.49, 1988 Rekor: 9.58, 2009 PERFORMANS 2 Rekor: 10.49, 1988 Rekor: 9.58, 2009 5 Athlete Time (seconds) Date Usain Bolt (Jamaica) 9.58 Aug 16, 2009 Usain Bolt (Jamaica) 9.69 Aug 16, 2008 Usain Bolt (Jamaica) 9.72 May 31, 2008 Asafa

Detaylı

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar Yusuf Köklü Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu 5. Antrenman Bilimi Kongresi 2-4 Temmuz 2013 Beytepe/

Detaylı

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER MOTOR BECERĐLER HALTER TAKIM SPORLARI SPRİNT MARATON YRD DOÇ DR MURAT BİLGE KÜ BESYO Beceri kısa süre içerisinde zor hareketleri öğrenebilme ve değişik durumlarda amaca uygun çabuk bir şekilde tepki gösterebilme,

Detaylı

BÖLÜM 2 ANTRENMAN BİLGİSİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİM DALLARI VE BİR ANTRENÖR ADAYININ BİLGİ SAHİBİ OLMASI GEREKEN ALANLARDAN BAZILARI NELERDİR?

BÖLÜM 2 ANTRENMAN BİLGİSİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİM DALLARI VE BİR ANTRENÖR ADAYININ BİLGİ SAHİBİ OLMASI GEREKEN ALANLARDAN BAZILARI NELERDİR? BÖLÜM 2 ANTRENMAN BİLGİSİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİM DALLARI VE BİR ANTRENÖR ADAYININ BİLGİ SAHİBİ OLMASI GEREKEN ALANLARDAN BAZILARI NELERDİR? 8 ANTRENMAN BİLGİSİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİM DALLARI VE BİR ANTRENÖR

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 2016-2017 SBA/ANR 301-01 ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan, sinir-kas yeteneği

Detaylı

AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ

AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ 1 Aerobik Egzersiz Programlarının Düzenlenmesi Aerobik uygunluk düzeyi belirlendikten sonra aerobik uygunluğu geliştirmek ve korumak için egzersiz programları

Detaylı

Çocuk ve adolesanlarla çalışma

Çocuk ve adolesanlarla çalışma Çocuk ve adolesanlarla çalışma Çocuklarda çalışma(antrenman) çocuğun kuvvetini, anaerobik ve aerobik kapasitesini iyileştirebilir. Ancak çocuklar yetişkinlerin küçük birer kopyası (minyatürü) değildir.

Detaylı

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği 1 Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği Hareketlerin mümkün olduğunca yüksek bir hızda uygulanma yeteneği 2 Mekanik bakış açısına göre mesafe ile zaman arasındaki

Detaylı

ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ

ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ ENERJININ SÜREKLILIĞI Egzersizin özelliğine bağlıdır 100 m ATP-CP Maraton aerobik sistem 400-800 m laktik asit sistemi 1500 m ATP-CP, laktik asit sistem ve aerobik sistem

Detaylı

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Yaş Gruplarında Kuvvet Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi TEKNİK-TAKTİK KONDİSYON Kuvvet, Sürat, Dayanıklılık, Koordinasyon GENÇ FUTBOLCU PSİKOLOJİK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Algılama,

Detaylı

Yrd Doç Dr MURAT BİLGE 02/12/2010

Yrd Doç Dr MURAT BİLGE 02/12/2010 MOTOR BECERĐLER DAYANIKLILIK HALTER TAKIM SPORLARI SPRİNT MARATON 1 2 Genel olarak, yorgunluğa karşı direnme niteliği ya da yorgunluğa dayanabilme gücü olarak değerlendirilir. SÜRAT KUVVET Jonath a göre

Detaylı

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi Fizyolojik Yaklaşım Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 3 Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini konumlarını ve harekelerini değiştiren

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

ANTRENMAN BİLİMİ/YETENEK SEÇİMİ VE İLKELERİ

ANTRENMAN BİLİMİ/YETENEK SEÇİMİ VE İLKELERİ ANTRENMAN BİLİMİ/YETENEK SEÇİMİ VE İLKELERİ YRD.DOÇ.DR. ESİN ERGİN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU TVF EĞİTİM KURULU ÜYESİ esinergin7@gmail.com 1 Her spor branşında, üst düzeyde,

Detaylı

BÜYÜME. Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir.

BÜYÜME. Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir. BÜYÜME Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir. 2 BÜYÜME Örneğin doku büyümesi gerçekleşerek vücut ağırlığı ve boy uzunluğunda

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl BES505 Spor Bilimlerinde Araştırma Teknikleri K:(3,0)3 ECTS:8 Bilimsel araştırma niteliği ve tanımı özellikleri,

Detaylı

DAYANIKLIK VE ANTRENMANI

DAYANIKLIK VE ANTRENMANI VOLEYBOLDA DAYANIKLIK VE ANTRENMANI PROF.DR. SELDA BEREKET YÜCEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU selda.yucel@marmara.edu.tr DAYANIKLIĞIN ÖNEMİ Voleyboldaki rallyler gibi 7-8 saniyeden

Detaylı

Performans Testleri. Antrenör Nihan DÖNMEZ

Performans Testleri. Antrenör Nihan DÖNMEZ Performans Testleri Antrenör Nihan DÖNMEZ Yetenek seçimi Vücut yapısı Reaksiyon zamanı Güç ve kuvvet testi Anaerobik kapasite Dayanıklılık Sağlık testleri gibi konu başlıkları altında farklı birçok testi

Detaylı

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır.

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvette, Yaş, Cinsiyet, Genetik özelliklerle birlikte

Detaylı

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET Sürat Antrenmanı Bu antrenmanlar sürat ve çabukluk çeviklik gelişimi için antrenörler için temel kaynaktır.özel bir sürat antrenmanını takiben gevşeme egzersizleri her zaman kullanılmalıdır. Sürat antrenmanları

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı

Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders)

Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders) Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders) Büyüme ve Gelişme Çocuk organizmasını yetişkinden ayıran en önemli özellik, sürekli büyüme, gelişme ve değişme süreci

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ Kuvvet antrenman yöntemleri temelde iki grup altında toparlanabilir: (serbest

Detaylı

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Progresif yüklenme Performans gelişimi için daha önce adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

FİZİKSEL ETKİNLİĞİN OLUŞTURDUĞU KISA VE UZUN SONUCU VÜCUTTA ORTAYA ÇIKAN YANITLARI İNCELER.

FİZİKSEL ETKİNLİĞİN OLUŞTURDUĞU KISA VE UZUN SONUCU VÜCUTTA ORTAYA ÇIKAN YANITLARI İNCELER. EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER FİZYOLOJİ BİLİM DALI NIN BİR ALT DİSİPLİNİDİR. FİZİKSEL ETKİNLİĞİN OLUŞTURDUĞU KISA VE UZUN (ANTRENMAN) DÖNEMDEKİ STRES SONUCU VÜCUTTA ORTAYA ÇIKAN YANITLARI

Detaylı

Futbol ve Maç Analizi

Futbol ve Maç Analizi Futbol dünyada en çok tercih edilen spor dallarından biridir. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, FİFA nın liglere kattığı yenilikler Transfer ücretlerinin yükselişi bu spor dalına olan ilgi ve Başarı

Detaylı

YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ. HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1

YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ. HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1 YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1 Spor insanoğlunun var oluşundan beri onunla beraber olan, belirli kurallar içeren, rekabet ortamı olan, haz veren

Detaylı

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik Dr. Olga SEVİM Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik özelliklere eskisinden daha fazla ihtiyaç

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ 6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Dr. Murat BİLGE 2011 Basketbol Yıldız Erkekler Türkiye Şampiyonası na katılacak

Detaylı

YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME. Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU

YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME. Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU Giriş Parklarda, sokak aralarında oyun oynayan çocuklar içerisinden hangi çocuklar sporcu olacak? Hangi çocuklar ay-yıldızlı formayı giyecek?

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl BES601 Spor Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri K:(3,0)3 ECTS:10 Spor alanında bilimsel araştırmaların dayanması gereken temelleri, araştırmaların

Detaylı

PROF. DR. ERDAL ZORBA

PROF. DR. ERDAL ZORBA PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler, kemik mineral yoğunluğundaki artış, beden suyundaki değişimler,

Detaylı

Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında süren yüksek şiddetli kas aktiviteleri için performans göstergesi

Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında süren yüksek şiddetli kas aktiviteleri için performans göstergesi 1 Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında süren yüksek şiddetli kas aktiviteleri için performans göstergesi Anaerobik Güç Maksimal bir egzersiz sırasında birim zamanda oluşturulabilen maksimal enerji

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM 1 2 Büyüme ve Gelişme Çocukluk ve ergenlik döneminde değişkenlik gösteren büyüme ve gelişme özellikleri, çocuk sporcuların fizyolojik standartlarının oluşturulmasında, performans

Detaylı

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir ESNEKLİK 1 ESNEKLİK Hareketleri büyük bir genlikte uygulama yetisi Hareketlilik olarak da bilinmektedir Bir sporcunun becerileri büyük açılarda ve kolay olarak gerçekleştirmesinde önde gelen temel gerekliliktir

Detaylı

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Yaşlılara yönelik egzersiz programları hazırlarken Genetik özelliklerine, Hastalık durumuna, Daha önceden sporla ilişkisine, Ne kadar

Detaylı

SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI

SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI SCAT-SCS 1. Liseli bayan bir futbol orta saha oyuncusuna antrenman durumunu tespit etmek için bir test bataryası uygulanıyor. Sonuçlar

Detaylı

Türkiye Hentbol Federasyonu Türkiye Hentbol Antrenörleri Derneği Alanya Belediyesi

Türkiye Hentbol Federasyonu Türkiye Hentbol Antrenörleri Derneği Alanya Belediyesi Türkiye Hentbol Federasyonu Türkiye Hentbol Antrenörleri Derneği Alanya Belediyesi Gelişim Semineri 2-4 Temmuz 2010 Alanya Uzun Süreli Sporcu Gelişim Programı: Erken ve Geç Özelleşme ve Hentbol? Prof.Dr.

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKULTESI KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ Utku ALEMDAROĞLU Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan,sinirkas yeteneği olarak tanımlanabilir (Bompa,T.)

Detaylı

EGZERSİZ VE TOPARLANMA SÜRECİ

EGZERSİZ VE TOPARLANMA SÜRECİ EGZERSİZ VE TOPARLANMA SÜRECİ 1 Oksijen Borçlanması (Egzersiz Sonrası Fazla Oksijen Tüketimi) Toparlanma sırasındaki enerji ihtiyacı, egzersiz sırasındaki enerji ihtiyacından daha azdır Toparlanma sırasında

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

«uzun süreli spor çalışmaları sırasında organizmanın yorgunluğa karşı gösterdiği yüksek direnç yeteneği»

«uzun süreli spor çalışmaları sırasında organizmanın yorgunluğa karşı gösterdiği yüksek direnç yeteneği» 1 «uzun süreli spor çalışmaları sırasında organizmanın yorgunluğa karşı gösterdiği yüksek direnç yeteneği» «sporcunun psiko-fiziki yorgunluğa karşı direnç yeteneği» 2 Dayanıklılık antrenmanlarının temel

Detaylı

Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü

Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü 1 Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü Çocukların çoğu hareketi uzun süreli orta düzeyde aktivitelerden çok; kısa süreli patlayıcı aktiviteleri içermektedir

Detaylı

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin doğrudan uygulanması önemli olmasına rağmen Sporcular ayrıca çevreden gelen hızlı ve değişken

Detaylı

Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY

Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY Alt Yapı Oyuncularında nda Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY Alt Yapı Oyuncularında nda Kuvvet Antrenmanları Kuvvetin Geliştirilmesi

Detaylı

Sürat ve Antrenman Yöntemleri

Sürat ve Antrenman Yöntemleri Sürat ve Antrenman Yöntemleri SBA302 ANTRENMAN BİLİMİ II Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kondisyonel Özellikler: Kuvvet Dayanıklılık Sürat Hareketlilik Koordinasyon

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ. Bölüm 2 FİZİKSEL UYGUNLUK SAĞLIK VE HASTALIK. Bölüm 3 SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE RİSK SINIFLAMASI

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ. Bölüm 2 FİZİKSEL UYGUNLUK SAĞLIK VE HASTALIK. Bölüm 3 SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE RİSK SINIFLAMASI İÇİNDEKİLER Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ FİZİKSEL AKTİVİTE VE HASTALIKLAR... 5 SAĞLIK BEDEN EĞİTİMİ VE FİZİKSEL UYGUNLUK... 6 Egzersiz Fizyolojisi Araştırma ve Sağlık... 8 Fiziksel Aktivite, Fiziksel

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili ATLETİZM Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

BİEN SPORTS PERFORMANCE

BİEN SPORTS PERFORMANCE BİEN SPORTS PERFORMANCE www.biensporstperformance.com F U T B O L D A F İ Z İ K S E L G E L İ Ş İ M V E Ö L Ç M E D E Ğ E R L E N D İ R M E M E R K E Z İ WWW.BIENPERFORMANCE.COM FUTBOLDA PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA Hızlı Yürüme ve Hafif Tempolu Koşu EGZERSİZ SÜRELERİ (dk) TEKRARLAR Adım Koşma(dak.) Yürüme dak. Koşma Yürüme Toplam Süre dk 1 1 1 12 12 24 2 2 1 8 8

Detaylı

EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI

EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI Prof. Dr. F ÖZYENER EGZERSİZ SIRASINDAKİ DAYANIKLILIĞIMIZ VE SÜRATİMİZ BÜYÜK ORANDA KASLARIMIZIN ENERJİ VE GÜÇ ÜRETEBİLME YETENEĞİNE BAĞLIDIR. Kas Hücresi Sarkotübüler

Detaylı

PLİOMETRİK EGZERSİZLERİN TARİHİ

PLİOMETRİK EGZERSİZLERİN TARİHİ PLİOMETRİK EGZERSİZLERİN TARİHİ Aslında bugün bizlerin Pliometrik çalışmalar diye adlandırdığı; ip atlama, merdiven çıkma, sek sek oynama ya da bir engelin üzerinden atlama gibi aktiviteler neredeyse insanlık

Detaylı

ANTRENÖRLÜK ANTRENMAN

ANTRENÖRLÜK ANTRENMAN İç kapak ANTRENÖRLÜK ve ANTRENMAN Prof. Dr. Fehmi TUNCEL Ankara, 2007 Yazışma Adresi : Prof. Dr. Fehmi TUNCEL Ankara Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 06100 Tandoğan ANKARA e-posta : tuncel@sports.ankara.edu.tr

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler; kemik

Detaylı

KRONOLOJİK YAŞ NEDİR?

KRONOLOJİK YAŞ NEDİR? Yaşlılık YAŞ NEDİR? Yaş;Kronolojik ve Biyolojik yaş olarak iki biçimde açıklanmaktadır. İnsan yaşamının, doğumdan içinde bulunulan ana kadar olan bütün dönemlerini kapsayan süreci kronolojik yaş ; içinde

Detaylı

FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri

FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri DAYANIKLILIK Sporda dayanıklılık "Uzun süre devam eden yüklenmelerde

Detaylı

SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ

SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ SPORCU BESLENMESİ SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ Yeterli ve dengeli beslenmenin bir sporcunun başarısını garanti etmediği, ancak yetersiz ve dengesiz beslenmenin bazı sağlık problemlerine ve performans

Detaylı

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular 1 Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular Daha hızlı ve çabuk olmaya çalışmaktadır Daha yükseğe sıçramaya çalışmaktadır Daha süratli olmaya çalışmaktadır 2 Plimetrik ve sürat antrenmanlarına

Detaylı

SPORCULAR için......sizin için

SPORCULAR için......sizin için SPORCULAR için......sizin için Herbalife24 serisi, egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında size yardımcı olabilecek sporcu beslenmesi ürünlerini içermektedir. Herbalife24 düzenli egzersiz yapan, vücut

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Antrenman Planlaması ve Dönemlemesi. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Antrenman Planlaması ve Dönemlemesi. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Antrenman Planlaması ve Dönemlemesi SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenman planlaması Planlamanın Genel İlkeleri Antrenman Planlaması türleri Uzun Süreli (Persfektif)

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Verim Arzının Zaman İçinde Değişimi Verim Arzının dış görünümü olan iş verimi işin tekrarlanması

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersin Adı Öğretim Dili Yaşam Boyu Spor Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer ( ) Dersin

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Sportif Hareketlerin Anatomisi Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 13. hafta Su Sporları Tüm su sporları, yüksek düzeyde güç, kuvvet ve dayanıklılık

Detaylı

Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri

Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri Futbol da Kuvvet Semineri 22-23 Mayıs 2004 Ankara Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kuvvet Türleri 1- Maksimum

Detaylı

KARDIOVASKÜLER DAYANIKLILIK

KARDIOVASKÜLER DAYANIKLILIK KARDIOVASKÜLER DAYANIKLILIK Kardiovasküler Dayanıklılık büyük kas gruplarını içeren dinamik egzersizleri orta-yüksek şiddet arasında uzun süre uygulayabilme becerisidir. Kardiovasküler sistemin ve kardiovasküler

Detaylı

FUTBOLDA KOORDİNASYON- ESNEKLİK ATİLLA YÜCE

FUTBOLDA KOORDİNASYON- ESNEKLİK ATİLLA YÜCE FUTBOLDA KOORDİNASYON- ESNEKLİK ATİLLA YÜCE KOORDİNASYON Genel anlamda koordinasyon(eşgüdüm) bir hareketin oluşumu boyunca merkezi sinir sistemi ile iskelet kasları arasındaki işbirliği olarak tanımlanabilir.

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK Uzun süreli immobilizasyon sonucu: - Nitrojen ve protein dengesi bozulur. - İskelet kasının kitlesi, kasılma kuvveti ve etkinliği azalır. - İskelet kaslarında

Detaylı

SPOR FİZYOLOJİSİ I. KADEME. Doç.Dr.Mitat KOZ Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

SPOR FİZYOLOJİSİ I. KADEME. Doç.Dr.Mitat KOZ Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPOR FİZYOLOJİSİ I. KADEME Doç.Dr.Mitat KOZ Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Ders İçeriği Enerji Sistemleri (2 saat) İş, güç, enerji tanımları ve ilişkileri Aerobik enerji yolu Anaerobik

Detaylı

Orta-Uzun Mesafe Koşularında VO2 Maks/Koşu Ekonomisi/Laktat Ölçümleri ve Antrenman Çıkarımlar

Orta-Uzun Mesafe Koşularında VO2 Maks/Koşu Ekonomisi/Laktat Ölçümleri ve Antrenman Çıkarımlar Orta-Uzun Mesafe Koşularında VO2 Maks/Koşu Ekonomisi/Laktat Ölçümleri ve Antrenman Çıkarımlar Prof. Dr. Muzaffer Çolakoğlu Ege Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Yrd. Doç. Dr. Tahir Hazır

Detaylı

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA KOORDİNASYON, ESNEKLİK VE KUVVET ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ TANER ATİK ERGENLİK DÖNEMİ Ergenlik dönemi, biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan bir gelişmenin

Detaylı

ERGOJENİK YARDIM. Yunancada Ergon = İŞ Genon = ÜRETMEK anlamına gelir.

ERGOJENİK YARDIM. Yunancada Ergon = İŞ Genon = ÜRETMEK anlamına gelir. ERGOJENİK YARDIM Yunancada Ergon = İŞ Genon = ÜRETMEK anlamına gelir. İş üretmeye yada iş yapmaya yardım eden maddeler yada yöntemler Sportif performansı arttırmak amacıyla yetenek ve antrenmanın dışında

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm ÇOCUKLARDA GELİŞİM ÖZELLİKLERİ, HAREKET EĞİTİMİ VE ÇOCUK ANTRENMANLARI

İçindekiler. Birinci Bölüm ÇOCUKLARDA GELİŞİM ÖZELLİKLERİ, HAREKET EĞİTİMİ VE ÇOCUK ANTRENMANLARI Birinci Bölüm ÇOCUKLARDA GELİŞİM ÖZELLİKLERİ, HAREKET EĞİTİMİ VE ÇOCUK ANTRENMANLARI 1.1. Çocuklukta Fiziksel, Bilişsel, Duyuşsal ve Psiko-Motor Gelişim Dönemleri... 1 1.2. Hareket Kavramı ve Beceri İlişkisi...

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA DAYANIKLILIK NEDİR? Dayanıklılık; uzun süren yüklenmelerde organizmanın yorgunluğa karşı koyabilme yeteneğidir. Kısaca dayanıklılık

Detaylı

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997)

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Aktif başlangıç (3-5) Temel eğitim (eğlence ile) (6-8/9) Antrenman için öğrenme (8/9-12) Antrenman için antrenman (12-16/17) Yarışmak için antrenman

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı Spor Yöneticiliği Bilim Dalı Hareket ve Antrenman Bilimleri

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı Spor Yöneticiliği Bilim Dalı Hareket ve Antrenman Bilimleri BSY HAZ 001 (Z/S) BSY HAZ 002 (Z/S) BSY HAZ 003 (Z/S) BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı Spor Yöneticiliği Bilim Dalı Hareket ve Antrenman Bilimleri LİSANSÜSTÜ

Detaylı

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN PROF.DR. SELDA BEREKET YÜCEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU selda.yucel@marmara.edu.tr Mümkün olan en kısa zamanda maksimal kuvvete ulaşmak için

Detaylı

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre Voleybolda Performans için Güç Kavramının Önemi Nedir? Gücü hangi yöntem ile nasıl geliştirebiliriz? Kuvvet ve güç antrenmanlarının

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD

EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD Kuvvet-Çabukluk (sprint) egzersizleri Atmalar: gülle, çekiç, vb Halter egzersizleri Atlamalar: yüksek, sırıkla, tek adım,

Detaylı

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET 1- Kuvvetin Genel Tanımlanması 2- Futbolda kuvvet neden önemlidir? 3- Kuvvet Konusunda

Detaylı