DENEY 7 OP-AMP Parametreleri ve Uygulamaları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DENEY 7 OP-AMP Parametreleri ve Uygulamaları"

Transkript

1 DENEY 7 OP-AMP Parametreleri ve Uygulamaları A. Amaç Bu deneyin amacı, op-amp (operational amplifier : işlemsel kuvvetlendirici) parametrelerini tanımak ve ölçümlerini deneysel olarak yapmaktır. Ayrıca op-amp'ın çalışma prensibinin açıklanarak eviren kuvvetlendirici, evirmeyen kuvvetlendirici, fark kuvvetlendiricisi ve gerilim takipçisi olarak kullanılmasıdır. B. Temel Bilgiler İdeal bir işlemsel kuvvetlendirici gerilim kazancı sonsuz, giriş empedansı sonsuz, çıkış empedansı sıfır, band genişliği sonsuz olan bir kuvvetlendiricidir. Bununla birlikte bahsi geçen özelliklere pratikte ulaşılamayacağı aşikardır. Ancak, her ne kadar ideal şartlar gerçekleştirilemese de bu ideal şartlara ne kadar yaklaşılırsa o derece iyi bir işlemsel kuvvetlendirici olacağı açıktır. Şekil 1 de iç yapısı gösterilen bir işlemsel kuvvetlendiricinin performansını karakterize eden bazı temel büyüklükler bulunmaktadır. Bu büyüklüklerin tanımları aşağıda verilmiştir. Çıkış Offset (Dengesizlik) Gerilimi, V 0(offset) : Şekil 1 LM741 işlemsel kuvvetlendiricisinin iç yapısı İşlemsel kuvvetlendiricinin girişlerinde işaret yokken çıkışında bulunan, giriş dengesizlik gerilimi (V IO ), ve giriş dengesizlik akımından (I IO ) kaynaklanan istenmeyen gerilime çıkış dengesizlik gerilimi denir.

2 Giriş Offset (Dengesizlik) Gerilimi, (V IO ): V 0 çıkış gerilimini sıfır yapabilmek için işlemsel kuvvetlendiricinin giriş uçları arasına uygulanması gereken gerilimdir. V IO giriş dengesizlik gerilimi eleman dengesizliklerinden ve işlemsel kuvvetlendiricinin giriş katının kutuplanma dengesizliğinden kaynaklanır. V IO gerilimi değeri işlemsel kuvvetlendirici giriş katının BJT, JFET ya da MOSFET olmasına göre ±1 1.5mV mertebelerinden ±30mV mertebesine kadar değişiklik gösterebilir. V IO dengesizlik geriliminin sıcaklığa bağlı olarak olarak değişmesine ısıl sürüklenme adı verilir. Sürüklenme V IO geriliminin değeri ile artar, ancak V IO gerilimi sıfıra gittiğinde sıfıra gitmez. BJT li işlemsel kuvvetlendiricilerde tipik değer V IO geriliminde mv değişim başına ±3μV/ C olur. İşlemsel kuvvetlendiricinin girişleri arasında yer alan bu dengesizlik gerilimi, yine işlemsel kuvvetlendiricinin kuvvetlendirmesiyle V 0 çıkışına aktarılır ve burada çıkış dengesizlik gerilimi oluşmasına neden olur. İşlemsel kuvvetlendiricinin çıkışına aktarılan dengeszlik gerilimi, kuvvetlendiricinin offset null bacakları arasına (LM741 için ve 5 no lu bacaklar) bağlanan bir potansiyometre aracılığıyla telafi edilebilir. Şekil 2 de işlemsel kuvvetlendiricinin girişlerindeki giriş dengesizlik gerilimi ve bu gerilimin çıkışa yaklaşık olarak nasıl etki ettiği görülmektedir. V 0(VIO dan kaynaklanan ) = V IO R + R f R Giriş Kutuplama Akımı, (I B ): Şekil 2 Giriş dengesizlik akımı ve çıkışa etkisi Bipolar devrelerde giriş transistörlerinin bazlarından akan I B değerli akımdır. Bu akımın değeri, giriş katının sükunet akımına ve giriş transistörlerinin β F kazançlarına bağlıdır. Tipik değeri birçok BJT li işlemsel kuvvetlendirici yapısı için 10nA ile 500nA arasında yer almaktadır. npn transistörlerde giriş akımı baz-dan emitere doğru (işlemsel kuvvetlendiricinin içine doğru) aktığı için pozitif, pnp transistörler için ise negatif değerlidir. Şekil 3 de işelmsel kuvvetlendiricinin eviren ve evirmeyen girişlerinde bulunan giriş kutuplama akımları gösterilmiştir.

3 Giriş Offset (Dengesizlik) Akımı, (I IO ): Şekil 3 Evirmeyen ve eviren girişlerin giriş kutuplama akımları İşlemsel kuvvetlendiricinin giriş uçlarından her birinden akan akımlar arasındaki dengesizlik olup; (I IO ) = I IB+ I IB Şeklinde tanımlanır. Burada - ve + işaretleri sırasıyla eviren (faz çeviren) ve evirmeyen (faz çevirmeyen) girişleri belirtmektedir. β F ve eleman dengesizlikleri I IB+ ve I IB değerlerinde sapmalara neden olur. Böylece giriş kutuplama akımının nominal değeri; bağıntısıyla tanımlanır. I B = I IB+ + I IB 2 İşlemsel kuvvetlendiricilerde giriş dengesizlik akımı da giriş dengesizlik gerilimi gibi çıkışta bir kayma gerilimi oluşturacaktır. I IO dan kaynaklanan bu gerilim; V 0(IIO dan kaynaklanan ) = R fi IO ile tanımlanır. İşlemsel kuvvetlendiricinin çıkışı yukarıda bahsi geçen her iki etmenden kaynaklanan çıkış kayma gerilimine sahip olabileceğinden toplam çıkış dengesizlik gerilimi; V 0(offset) = V 0(VIO dan kaynaklanan ) + V 0(I IO dan kaynaklanan ) olarak ifade edilebilir. Giriş Direnci, : Giriş katı konfigurasyonunun ve β F ın bir fonksiyonu olan giriş direnci bipolar yapılarda tipik olarak 0.1 5MΩ değerleri arasında olur. JFET girişli işlemsel kuvvetlendiricilerde ve MOSFET li yapılarda ise Ω değerleri arasında yer alır.

4 Çıkış Direnci, R 0 : İşlemsel kuvvetlendiricinin çıkış katının yapısına bağlıdır. Değeri Ω arasında bulunur. Açık Çevrim Kazancı, A OL : Açık çevrim kazancı, fark giriş gerilimindeki birim küçük işaret değişimi için çıkış işaretindeki değişim olarak tanımlanır ve bu tanım geri beslemenin uygulanmadığı varsayılarak yapılır. Ortak Mod Bastırma Oranı,(CMRR): İşlemsel kuvvetlendiricinin her iki girişlerine de aynı işaret uygulanıyorsa bu işarete ortak mod işareti adı verilir. İşlemsel kuvvetlendirici yalnızca girişleri arasındaki farka çıkış ürettiğinden giriş işareti aynı olduğunda bir çıkış üretmemesi gerekir. Fakat pratikte ortak işarete karşılık çok küçük bir çıkış işareti üretilir. İşlemsel kuvvetlendiricinin fark mod işaret kazancı ortak mod işaret kazancına göre oldukça büyüktür. Bu durumda fark mod gerilim kazancının ortak mod gerilim kazancına oranına ortak mod bastırma oranı denir. Şekil 4 teki devre CMRR değerini bulmak için kullanılabilir. Eğer R 2 ise; CMRR; ile ifade edilebilir. CMRR = A d A cm = V d V cm R 2 V s V 0 Şekil 4 CMRR ölçme devresi Slew Rate (Yükselme Eğimi), (SR): Bir işlemsel kuvvetlendiricide, giriş işaretinin basamak biçiminde değişimine (örn: kare dalga) çıkış işaretinde karşı düşen değişimin maksimum hızı sınırlıdır. Yani çıkış işaretinin dalga şekli giriş işaretini izleyemez. İşlemsel kuvvetlendiricinin giriş kuvvetlendiricisi saturasyona girer ve çıkış işareti rampa şeklinde yükselir ve düşer. Çıkış işaretinde elde edilen bu rampanın eğimi devrenin iç akım ve iç kapasitelerine bağlıdır. Yine devrenin yapısına bağlı olarak, pozitif ve negatif yükselme eğimleri farklı olabilir. Şekil 5 eviren bir kuvvetlendirici yapısı üzerinde giriş ve çıkış işaretlerinin nasıl olacağını göstermektedir.

5 SR = V 0 t v/μs Şekil 5 SR ölçme devresi ve uygulanan girişe karşılık çıkış işareti C. Temel Bilgiler Elektronik devrelerin temel yapıtaşlarından olan op-amp'lar, doğrusal (linear) ve doğrusal olmayan (non-linear) devrelerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Karmaşık bir iç devre yapısına sahip olan op-amp'lar ilk olarak tek bir eleman olarak incelendikten sonra iç yapısı hakkında ayrıntılı bilgiler de verilecektir. Şekil 6'da bir op-amp sembolik olarak gösterilmiştir. Burada, birisi eviren (inverting) diğeri ise evirmeyen (non-inverting) olmak üzere iki girişli ve tek çıkışlı bir eleman olan op-amp toprağa göre simetrik bir kaynaktan (V +, V ) beslenmiştir. Şekil 6 a)op-amp sembolü ve terminal isimleri b)elektronik devre şemalarındaki yaygın kullanım şekli BJT, FET veya op-amp'ların ön gerilimlendirilmesi ile bunların girişine uygulanan herhangi bir işareti kuvvetlendirmesi veya bu işarete cevap vermesi ayrı olaylardır. Bir op-amp'ın girişindeki işarete çıkış üretmesi için daha önceden ön gerilimlendirilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle Şekil 6b'de görüldüğü gibi çoğunlukla besleme kaynakları devre şemalarında gösterilmezler. Şekil 7'de görüldüğü gibi temel bir op-amp kabaca dört bölümden meydana gelmektedir. Burada giriş katına dikkat edildiğinde bunun bir fark kuvvetlendiricisi olduğu görülmektedir. Fark kuvvetlendiricisi, girişlerine uygulanan işaretlerin farkını kuvvetlendiren simetrik ve dengeli bir kuvvetlendiricidir. Girişte bir V i = V d potansiyel farkının meydana gelmesi için, girişlerden herhangi birinin diğerine göre farklı olması yeterlidir.

6 Şekil 7 Temel bir op-amp mimarisi Temel bir op-amp mimarisindeki ikinci kat, fark kuvvetlendiricisinin çıkışlarından alınan küçük bir işareti kuvvetlendiren, rezistif dirençlerden çok aktif yüklerin kullanıldığı bir kazanç katıdır. Önceki katı yüklememesi için yüksek bir giriş direncine, sonraki katı da sürebilmesi için düşük bir çıkış direncine sahip olması gereken seviye kaydırıcı (öteleyici) katı ise temel op-amp'ın yapısında üçüncü katı oluşturmaktadır. Bu kata ihtiyaç duyulmasının nedeni, op-amp'ın içersinde kuplaj kapasitesi kullanılmamasıdır. Böylece seviye kaydırıcı katı bir önceki katın sükûnet gerilimini bir sonraki kata uygun bir şekilde kaydırarak tatbik etmektedir. Temel bir op-amp'ın son katı ise, güç kazancının sağlanacağı, transistörlü kuvvetlendiriciler arasında en fazla akım kazancının elde edilebildiği ortak kollektörlü çıkış güç katıdır. Op-amp'ın tüm bu yapısal mimarisi dikkate alındığında, ideal bir op-amp girişlerine uygulanan işaretlerin arasındaki farkı alarak bir çıkış işareti üretir. İdeal bir op-amp'ın eşdeğer devresi şekil 3'te gösterilmiştir. Şekil 8 İdeal bir op-amp'ın eşdeğer devresi İdeal bir op-amp'ta Şekil 8'de görünen 1 ve 2 numaralı terminaller arasındaki giriş direnci R i sonsuzdur. Giriş direnci R i 'nin sonsuz olması her iki giriş terminalinde de akımın sıfıra eşit olduğu anlamına gelir. İdeal op-amp'ın çıkış terminalinin direnci R 0, ideal bir gerilim kaynağının çıkış direncinde olduğu gibi sıfırdır. Şekil 8'deki eşdeğer devrede görülen A od parametresi op-amp'ın açık-devre farksal gerilim kazancıdır. Op-amp'ta çıkış işareti v 1 'e göre zıt fazda iken v 2 ile aynı fazdadır. Bu nedenle 1 numaralı terminale eviren giriş terminali adı verilmiş ve (-) ile belirtilmiştir. Benzer şekilde v 2 çıkış ile aynı fazda olduğundan 2 numaralı terminale evirmeyen giriş terminali adı verilmiş ve (+) ile belirtilmiştir. İdeal bir op-amp'ta A od açık devre kazancı çok büyük, yaklaşık olarak sonsuz kabul edilir. İdeal bir op-amp, yalnızca v 1 ve v 2 girişlerindeki işaretlerin farkına cevap verdiğinden v 1 = v 2 olduğunda çıkış üretmeyecektir. Daha öncede bahsedildiği üzere, uygulanan v 1 = v 2 0 giriş işaretine ortak-mod giriş işareti denir. İdeal bir op-amp için ortak-mod çıkış işareti sıfırdır. Buna ortak mod bastırma (common-mode rejection) adı verilir.

7 Bir op-amp hem ac hem de dc işaretleri kuvvetlendirmede kullanılan bir elemandır. Bu özelliği dikkate alınarak girişteki gerilim farkı; V d = V 2 V 1 şeklinde yazılabilir. Bu durumda op-amp'ın çıkış gerilimi; V 0 = A od V d olduğuna göre ideal bir op-amp için girişteki V d gerilim farkı pozitif ise yani V 2 > V 1 ise V 0 çıkışı pozitif olacak, (V 0 = +V 0sat = +V sat ), V d gerilim farkı negatif ise yani V 2 < V 1 ise V 0 çıkışı negatif olacaktır (V 0 = V 0sat = V sat ). Şekil 9'da bu durum gösterilmiştir. a) b) Şekil 9 Op-amp'ın çıkış geriliminin polaritesi V d 'nin polaritesine bağlıdır. a) V 2 > V 1 ise V 0 pozitif olur b) V 2 < V 1 ise V 0 negatif olur. Bir op-amp'ın açık çevreli gerilim kazancının idealde sonsuz olması veya gerçekte çok büyük olması bu elemanların girişindeki her fark gerilimini aynı oranda kuvvetlendireceği anlamına gelmez. Yani kazancı A od = 10 6 olan bir op-amp'ın girişindeki fark gerilimi V d = +1mV ise çıkışında V 0 = A od V d = 1000V değerinde bir gerilim elde edilemez. Bir op-amp'ın V 0 çıkış gerilimi en fazla V 0sat değerine ulaşabilir. V 0sat değeri ise op-amp'ın besleme kaynağının değerine bağlıdır. Eğer op-amp ±15V'luk bir kaynaktan beslenmişse çıkış gerilimi idealde en fazla ±V 0 = ±V sat = ±15V olabilir. Buna göre yukarıda kazancı ve girişindeki fark gerilimi verilen op-amp ±15V'luk bir kaynaktan beslenseydi V 0 çıkış gerilimi 1000V değil satürasyon gerilimine yani 15V'a eşit olacaktı. Yani op-amp çıkışında satürasyon geriliminden daha büyük bir gerilim değeri elde edilemeyecektir. Bir op-amp için çıkıştaki satürasyon gerilim değerleri bilindiği takdirde maksimum fark giriş geriliminin değeri aşağıdaki şekilde hesaplanabilir: ±V dmax = ±V 0sat A od Açık çevre kazancı ve besleme gerilimi ±13V olan ideal bir op-amp'da maksimum giriş fark gerilimi;

8 ±V d = ±13V = ±100μV = ±0.1mV olarak bulunur. Fark geriliminin bu değeri oldukça küçük sayılabilir. Bu kadar küçük değerdeki bir gerilim herhangi bir sensörden, dönüştürücüden ya da biyoelektrik işaret olarak elektrotlardan sağlanabilir. Bir gürültü işareti denilebilecek genlikte bir giriş geriliminin bile bir op-amp tarafından kuvvetlendirilebileceğine dikkat edilmelidir. Piyasada açık çevre kazançları milyonlarla ifade edilebilen op-amp'ların mevcut olduğu bilinmelidir. Böylece girişine el ile dokunulduğunda dahi vücudun statik elektrik yükünden dolayı bazı op-amp'ların çıkışının satürasyona girebileceğine dikkat edilmelidir. Op-amp'ların açık çevrim kazançlarının çok yüksek olması her zaman iyi bir avantaj olarak düşünülmemelidir. Önemli olan, elemanın kazancının kullanıcılar tarafından kontrol edilebilmesidir. Bunun yapılabildiği devreler, op-amp'ın kapalı çevrim iki temel kuvvetlendiricisi olan eviren (inverting) ve evirmeyen (non-inverting) kuvvetlendiricilerdir. Eviren Kuvvetlendirici (Inverting Amplifier): Eviren kuvvetlendirici devresi en fazla kullanılan op-amp devrelerinden birisidir. Bir kuvvetlendirici devresi, girişine uygulanan işareti herhangi bir bozulmaya uğratmaksızın çıkışına kuvvetlendirilmiş şekilde aktaran bir devredir. Eviren kuvvetlendirici ise, girişindeki işareti terslendirerek yani 180ᵒ faz farkı ile çıkışa kuvvetlendirerek aktaran devredir. Evirici kuvvetlendiricinin girişindeki işaret pozitif ise çıkışta negatif, girişteki işaret negatif ise çıkışta pozitif olarak alınmaktadır. Şekil 10 da bir op-amp lı eviren kuvvetlendirici devresi görülmektedir. Daha önce de bahsedildiği gibi bu devrede açık olarak gösterilmemiş olsa da op-amp ın DC beslemelerinin yapıldığı unutulmamalıdır. Şekil 10 Op-amp lı eviren kuvvetlendirici Şekil 10 daki devrenin analizini yapmak için öncelikle Şekil 11 de verilen ideal eşdeğer devresi incelenmelidir. Bu devrenin kapalı çevrim gerilim kazancı, daha önceden bilindiği üzere çıkış geriliminin giriş gerilimine oranı yani; ile ifade edilir. A v = v 0 v I

9 Şekil 11 Op-amp lı eviren kuvvetlendiricinin eşdeğer devresi Op-amp a dışarıdan bağlanan ve R 2 dirençleri ile elemanın açık çevre kazancı A od değişmemekte, fakat kullanıcı tarafından kontrol edilebilen bir kapalı çevre kazancı sağlanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta op-amp ın girişindeki gerilimin görünürde sıfır olmasıdır. Burada 1 numaralı terminale sanal toprak adı verilir ve gerilimi sıfırdır. Fakat 1 numaralı terminalden toprağa akımın akabileceği bir yol yoktur. Sanal toprak kavramı op-amp ların analizinde sıkça kullanılacaktır. Bu önemli kavramı tekrar etmek gerekirse, 1 numaralı terminalin sanal toprak olması demek, buradaki gerilimin sıfır olduğu ama bunun yanında torağa bağlı olmadığıdır. Şekil 11 incelendiğinde; i 1 = v I v 1 R i = v I yazılabilir. Op-amp ın girişinde akımın sıfır olduğu kabul edildiğinden i 1 akımı R 2 direnci üzerinden çıkışa akacaktır. Böylelikle i 1 = i 2 olacaktır. Buradan çıkış gerilimi; şeklinde yazılır. Böylece kapalı çevrim kazancı; ile ifade edilir. v 0 = v 1 i 2 R 2 = 0 ( v I ) R 2 A v = v 0 v I = R 2 Yukarıdaki ifadelerden de anlaşıldığı gibi ideal bir op-amp ın kapalı çevrim gerilim kazancı op-amp parametrelerinin bir fonksiyonu değil iki direncin oranıdır. Buradaki (-) ise faz farkını ifade eder. Şekil 12 eviren op-amp kuvvetlendirici analizini özetlemektedir. Şekil 12 Eviren op-amp kuvvetlendirici devresinde akım ve gerilimler Evirmeyen Kuvvetlendirici (Noninverting Amplifier): Evirmeyen, yani girişine uygulanan işaretin yönünü çıkışında ters çevirmeyen kuvvetlendiricinin temel devresi Şekil 13 de verilmiştir. Şekle bakıldığında giriş işareti v 1 doğrudan op-amp ın evirmeyen terminaline bağlanmış, direnci ise bir ucu op-amp ın eviren girişine diğer ucu ise toprağa bağlanmıştır. Daha önce bahsedilen sanal toprak kavramı burada da göz önünde bulundurulmalıdır.

10 Şekil 13 de verilen devrede v 1 = v 2 olacaktır. Bu duruma ise sanal kısa devre adı verilir. Gerçek kısa devreden farkı ise terminaller arasında akımın akabileceği bir yolun bulunmamasıdır. Şekil 13 Evirmeyen op-amp kuvvetlendiricisi Devrenin analizi yapılırken giriş terminalinden akım akmadığı kabulü yapılır. v 1 = v 2 ve v 1 = v I olduğundan; şeklinde yazılır. i 2 akımı ise; i 1 = v 1 = v I i 2 = v 1 v 0 R 2 = v I v 0 R 2 olacaktır. Önceden gösterildiği gibi i 1 = i 2 olduğundan; v I = v I v 0 R 2 yazılabilir. Buradan kapalı çevrim gerilim kazancı çekilirse; A v = v 0 v I = 1 + R 2 ile ifade edilir. Bu eşitlikten çıkış işaretinin giriş işareti ile aynı fazda olduğu sonucuna varılır. Ayrıca kazancın her zaman birden büyük olduğu gözden kaçmamalıdır. Birim Kazançlı Kuvvetlendirici (Tampon, Gerilim Takipçisi): Şekil 14 deki gibi bir op-amp devresi gerilim takipçisi, birim kazançlı kuvvetlendirici, tampon (buffer) kuvvetlendiricisi veya izolasyon kuvvetlendiricisi gibi isimlerle anılır. Burada kullanılan op-amp için ideal op-amp şartları düşünülürse, yani girişteki fark gerilimi ve giriş akımları sıfır alınırsa, evirmeyen giriş terminaline bağlanacak giriş işaret geriliminin herhangi bir değişikliğe uğramadan çıkışta aynen elde edilebileceği görülecektir. Şöyle ki, op-amp ın girişindeki görünür toprak dikkate alınarak referans toprak ile çıkış ucu arasındaki v 0 gerilimi yazılacak olursa; v I + v 0 = 0 v I = v 0 olur. Gerilim takipçi devresinin kapalı çevrim gerilim kazancı; A v = v 0 v I = 1

11 olarak bulunur. Şekil 14 Op-amp gerilim takipçisi Gerilim takipçisinin girişine uygulanan işaret, kuvvetlendirilmeden, faz farkı meydana getirmeden veya herhangi bir değişikliğe uğramadan devrenin çıkışından aynen alınması devrenin kullanım amacını sorgulatabilir. Bu nedenle öncelikle ideal bir op-amp ın özellikleri hatırlanmalı ve bir gerilim takipçisi devresinde op-amp ın yalın halde kullanıldığına dikkat edilmelidir. Bu nedenle ideal bir gerilim takipçi devresinde de giriş direnci sonsuz, giriş akımı sıfır ve çıkış direnci sıfırdır. Pratikte de bu özelliklere oldukça yaklaşılmıştır. Giriş direncinin çok büyük çıkış direncinin çok küçük olması gerilim takipçisine bir tampon veya izolasyon katı gibi kullanılma imkanı vermektedir. Örneğin bir dönüştürücüde (transducer) olduğu gibi çıkış direnci büyük ve küçük genlikli bir işaret çıkışı olan bir elektronik devre düşünülsün. Bu devrenin yükünün de giriş direnci küçük olan bir başka elektronik devre veya cihaz olduğu varsayılsın. Böyle bir sistemde, ikinci devre veya yükün küçük değerli giriş direnci, çıkış direnci çok büyük olan birinci devreyi aşırı yükleyecektir. Burada maksimum güç transferi gerçekleşemeyeceği gibi belki yük devresinin birinci devreyi aşırı yüklemesinden dolayı bozabilecektir. Bir elektronik devrenin çalışma şartlarını bozmadan ondan işaret alarak bu işareti kendisinden sonra gelen devrenin giriş direncinden etkilenmeden çıkışa aktarabilmek için devrenin büyük bir giriş direncine ve küçük bir çıkış direncine sahip olması gerekir. Bir gerilim takipçisi bu özelliklere sahip olduğu için izolasyon kuvvetlendiricisi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Fark Kuvvetlendiricisi (Difference Amplifier): İdeal bir fark kuvvetlendiricisinin girişlerine uygulanan işaretlerin farkını kuvvetlendirdiği ve yine girişlerine uygulanan ortak işareti bastırdığı daha önceki bölümlerde anlatılmıştır. Şekil 15(a) op-amp lı bir fark kuvvetlendirici devresini göstermektedir. Bu devreyi analiz etmek için süperpozisyon teoremi uygulanacaktır. Şekil 15(b) deki devre Şekil 15(a) nın süperpozisyon gereği v I2 = 0 olduğu halidir. Bu durumda sanal topraktan dolayı v 2a = 0 olduğundan R 3 ve R 4 dirençleri üzerinden akım akmayacaktır. Sonuç olarak devre daha önce bahsedilmiş olan eviren kuvvetlendirici devresine dönüşmüştür. Bu durumda; yazılabilir. v 01 = R 2 v I1

12 Şekil 5 (a)op-amp fark kuvvetlendiricisi (b) v I2 = 0 olduğu durum (c) v I1 = 0 olduğu durum Şekil 15(c) ise yine Şekil 15(a) nın süperpozisyon gereği v I1 = 0 olduğu halidir. Burada gerilim bölücüye dikkat edilirse; v 2b = R 4 R 3 + R 4 v I2 yazılır. Sanal kısa devreden v 1b = v 2b olduğundan devre evirmeyen kuvvetlendirici devresine dönüşmüştür. Böylece; v 02 = (1 + R 2 ) v 1b = (1 + R 2 ) v 2b eşitliği yazılabilir. Bir önceki denklem yerine konulduğunda; elde edilir. İfade düzenlendiğinde; R 4 v 02 = (1 + R 2 ) ( ) v R 3 + R I2 4 v 02 = (1 + R 2 ) ( R 4 R R 4 R ) v I2 3 halini alır. Devrenin net çıkışı her ikisinin toplamı olduğundan; ve buradan; v 0 = v 01 + v 02 v 0 = (1 + R R 4 2 R ) ( 3 R R ) v I2 ( ) v 4 R I1 1 R 3

13 elde edilmiş olur. Burada R 2 = R 4 R 3 ise çıkış gerilimi; v 0 = R 2 (v I2 v I1 ) ifadesi yazılabilir. Burada kuvvetlendiricinin fark kazancı A d = R 2 olur.

14 Deney No Deney Adı Öğrenci No Ad-Soyad İmza D. Hazırlık Çalışması V + = 12V, V = 15V, = 2.2kΩ, R 2 = 22kΩ 1. Aşağıdaki devre için; A v yi teorik olarak elde ediniz ve Tablo 1 e yazınız. v I = 1sin (2π500t) ise çıkış grafiğini çiziniz. v I = 2sin (2π100t) ise çıkış grafiğini çiziniz. R in R out Tablo 1 Hesaplanan A v

15 Deney No Deney Adı Öğrenci No Ad-Soyad İmza E. Deney Çalışması ÖN BİLGİLER Temel opamp, iki girişli yüksek voltaj kazanç kuvvetlendiricisidir. Girişlerden biri terslendirmeyen (noninverting) giriş olarak adlandırılır ve (+) işareti ile gösterilir. Diğer giriş ise terslendiren (inverting) giriş olarak adlandırılır ve (-) işareti ile gösterilir. Opamp, iki giriş arasında görülen her voltaj farkını kuvvetlendirir ve opampın açık çevrim kazancıyla çarpılarak çıkışa aktarılır. V o=a ol*(v 1-V 2) Burada, V o: çıkış voltajı, A o1 : opampın açık çevrim kazancı, V 1 : terslendirmeyen girişteki voltaj, V 2 : terslendiren girişteki voltaj. Çıkış ofset voltajı: İdeal durumda, opampın girişine 0V uygulandığında çıkış 0V olmalıdır. Fakat gerçekte, giriş 0V olsa bile çıkışta küçük bir DC seviye vardır. Bu istenmeyen çıkış temelde iki sebebe dayanır: 1.Giriş kutuplanma akımı 2.Giriş ofset voltajı Giriş kutuplanma akımı: Çıkış geriliminin 0V olması halinde her iki giriş terminalinden akan akımın ortalamasıdır. Giriş dengeleme (offset) akımı: Çıkış geriliminin 0V olması halinde her iki giriş terminalinden giren akımın farkıdır.

16 Giriş dengeleme (offset) voltajı: Çıkış gerilimini 0V yapabilmek için giriş terminalleri arasına uygulanması gereken DC gerilimdir. UYGULAMA 1- AÇIK ÇEVRİM KAZANCI Üzerinde çalışacağımız devre Şekil 1 de verilmiştir. Verilen şemada devre elemanlarının değerleri yanlarına yazılmıştır. Devrelerde kullanılan LM741 tipi op-amp a ait teknik veriler aşağıdaki gibidir. A= Rin=2MΩ Rout=75Ω Sr=0.5 V/usn Deneyin yapılışı 1.Deney seti üzerinde devre 1 e ait şalteri F konumuna getiriniz. 2. Kaynaklar kısmında bulunan V1 voltaj çıkışından 3V, V2 voltaj çıkışından 2V ayarlayarak devre girişinde yer alan 1.1 ve 1.2 girişlerine sıra ile uygulayınız ve bu değerleri not alınız. 3.Devrenin çıkış voltajını ölçüp not alınız ve sonucu yorumlayınız. Şekil 1. Opamp uygulaması Giriş Voltajı Çıkış Voltajı (Görülen) Çıkış Voltajı (Hesaplanan) V1= V V2=.V V V Çıkış Voltajı Hesabı =

17 Yorum: UYGULAMA 2- KAPALI ÇEVRİM KAZANCI 1. Set üzerinde bulunan (Şekil 1) 1.6 ve 1.7 noktaları arasına kısa devre elemanı koyunuz. Böylece geri besleme döngüsü kapanacaktır. 2. Devre üzerinde bulunan V1 kaynağından multimetre yardımıyla 0.3V ayarlayarak, op-amp ın evirmeyen girişine uygulayınız ve bu değeri not alınız. Op-amp ın eviren girişine toprak potansiyeli uygulayınız. 3. Op-amp çıkışındaki voltajı ölçünüz ve çıkan değeri not alarak yorumlayınız. Giriş Voltajı Çıkış Voltajı (Görülen) Çıkış Voltajı (Hesaplanan) V1= V V2= 0 V V V Yorum: Çıkış Voltajı Hesabı = UYGULAMA 3- OFFSET AYARI 1.Set üzerinde bulunan 1.6 ve 1.7 noktaları arasına kısa devre elemanı koyunuz. Böylece geri besleme döngüsü kapanacaktır. 2.Op-amp ın eviren ve evirmeyen girişlerini toprak potansiyeline getiriniz. 3.Devrenin çıkış voltajını ölçünüz, eğer 0V tan farklı bir değer gözlemlerseniz PT1 potansiyometresini ayarlayarak çıkış voltajını 0 yapınız. Ayarlanan Potansiyometre Değeri Çıkış Voltajı UYGULAMA 4- SLEW RATE Bir opampın çıkışının ulaşabileceği maksimum değişim hızı slew-rate olarak adlandırılır. Opamp girişine mükemmel bir kare dalga uygulandığında çıkış bir seviyeden diğerine slewrate ile sınırlandırılan bir eğim ile geçecektir. Frekans cevabı ile slew-rate doğrudan ilişkilidir. Yüksek frekans cevabı slew-rate anlamındadır. Artan frekans kompanzasyonları slew-rate i düşürür. Eğim oranı = Vpp/ Yükselme zamanı

18 Şekil 2. Çıkış İşaretinde Slew Rate Etkisi Uygulama-4 ün yapılışı 1. Sinyal jeneratöründen 10mV/ 10 Hz değerinde kare dalga ayarlayınız. 2. Op-amp ın eviren girişini toprak potansiyeline getiriniz. 3. Set üzerinde bulunan (Şekil 1) 1.6 ve 1.7 noktaları arasına kısa devre elemanı koyunuz. Böylece geri besleme döngüsü kapanacaktır. 4. Op-amp ın evirmeyen girişine bu sinyali uygulayarak osiloskop yardımıyla giriş ve çıkış sinyallerini gözleyiniz. Daha sonra genlik sabit kalmak üzere, sırasıyla 50 Hz, 100Hz, 1kHz frekanslarına sahip sinyaller uygulayarak gözlemleyiniz ve sonucu giriş sinyali ile karşılaştırarak yorumlayınız. Girişteki Frekans Değeri 10 Hz 50 Hz 100 Hz 1 KHz Yorum UYGULAMA 5- EVİRİCİ YÜKSELTEÇ Şekil 3. Eviren Kuvvetlendirici

19 Uygulama 5 in Yapılışı 1. Devre 2 üzerindeki şalteri N konumuna getiriniz. 2. Set üzerinde bulunan 2.1 noktasından sırasıyla 1 V ve -1 V voltaj uygulayınız ve op-amp çıkışından ölçtüğünüz değeri not edip yorumlayınız. 3. Deney setini güç kaynağından ayırınız. Multimetre yardımıyla PT2 potansiyometresini 90 KΩ değerine ayarlayınız ve güç kaynağını tekrar bağlayınız. 4. Set üzerindeki 2.3 ve 2.4 arasına kısa devre elemanı koyunuz. Böylece geri besleme döngüsü kapanmış olacaktır. 5. Set üzerindeki 2.1 noktasından sırası ile -1V, 1V, -2V, 5V uygulayarak çıkış voltajını not ediniz ve çıkan sonucu yorumlayınız. Açık döngü Verilen Voltaj Çıkış Voltajı (Hesaplanan) Çıkış Voltajı (Ölçülen) 1 V -1 V Yorum: Kapalı Döngü Verilen Voltaj Çıkış Voltajı (Hesaplanan) Çıkış Voltajı (Ölçülen) -1 V 1V -2V 5V Yorum:

20 Deney No Deney Adı Öğrenci No Ad-Soyad İmza F. Sonuç ve Tartışma 1. Giriş offset geriliminin nedenlerini yazınız. 2. Yüksek değerli bir slew-rate ne gibi bir avantaj sağlar? Açıklayınız. 3. Eviren yükselteçte ±V CC = 22V olsaydı çıkış için nasıl bir grafik elde etmeyi beklerdiniz?

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM309 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#5 İşlemsel Kuvvetlendirici (OP-AMP) Uygulamaları - 1 Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA,

Detaylı

AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ

AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLER DR. GÖRKEM SERBES İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ İşlemsel kuvvetlendirici (Op-Amp); farksal girişi ve tek uçlu çıkışı olan DC kuplajlı, yüksek kazançlı

Detaylı

Şekil 5.1 Opamp Blok Şeması ve Eşdeğer Devresi

Şekil 5.1 Opamp Blok Şeması ve Eşdeğer Devresi DENEY NO :5 DENEYİN ADI :İşlemsel Kuvvetlendirici - OPAMP Karakteristikleri DENEYİN AMACI :İşlemsel kuvvetlendiricilerin performansını etkileyen belli başlı karakteristik özelliklerin ölçümlerini yapmak.

Detaylı

DENEY 5: İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER ve UYGULAMA DEVRELERİ

DENEY 5: İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER ve UYGULAMA DEVRELERİ DENEY 5: İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER ve UYGULAMA DEVRELERİ Amaç: İşlemsel yükselteç uygulamaları Kullanılan Cihazlar ve Devre Elemanları: 1. Dirençler: 1k, 10k, 100k 2. 1 adet osiloskop 3. 1 adet 15V luk simetrik

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 OPAMP DEVRELERİ-1

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 OPAMP DEVRELERİ-1 T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 OPAMP DEVRELERİ-1 DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Memduh SUVEREN MART 2015 KAYSERİ OPAMP DEVRELERİ

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK LABORATUVARI-II DENEY RAPORU

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK LABORATUVARI-II DENEY RAPORU T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK LABORATUVARI-II DENEY RAPORU İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLER ADI SOYADI: ÖĞRENCİ NO: GRUBU: Deneyin

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI Öğr. Gör. Oğuzhan ÇAKIR 377 42 03, KTÜ, 2010 Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI 1. Deneyin

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM333 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#1 BJT'li Fark Kuvvetlendiricisi Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2017 DENEY 1 BJT'li

Detaylı

Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri

Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri 14.1 DENEYİN AMACI (1) Temel OPAMP karakteristiklerini anlamak. (2) OPAMP ın ofset gerilimini ayarlama yöntemini anlamak. 14.2 GENEL BİLGİLER 14.2.1 Yeni

Detaylı

DENEY 5- TEMEL İŞLEMSEL YÜKSELTEÇ (OP-AMP) DEVRELERİ

DENEY 5- TEMEL İŞLEMSEL YÜKSELTEÇ (OP-AMP) DEVRELERİ DENEY 5 TEMEL İŞLEMSEL YÜKSELTEÇ (OPAMP) DEVRELERİ 5.1. DENEYİN AMAÇLARI İşlemsel yükselteçler hakkında teorik bilgi edinmek Eviren ve evirmeyen yükselteç devrelerinin uygulamasını yapmak 5.2. TEORİK BİLGİ

Detaylı

Deney 3: Opamp. Opamp ın (işlemsel yükselteç) çalışma mantığının ve kullanım alanlarının öğrenilmesi, uygulamalarla pratik bilginin pekiştirilmesi.

Deney 3: Opamp. Opamp ın (işlemsel yükselteç) çalışma mantığının ve kullanım alanlarının öğrenilmesi, uygulamalarla pratik bilginin pekiştirilmesi. Deneyin Amacı: Deney 3: Opamp Opamp ın (işlemsel yükselteç) çalışma mantığının ve kullanım alanlarının öğrenilmesi, uygulamalarla pratik bilginin pekiştirilmesi. A.ÖNBİLGİ İdeal bir opamp (operational-amplifier)

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ. Amaç:

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ. Amaç: KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ Amaç: Bu laboratuvarda, yüksek giriş direnci, düşük çıkış direnci ve yüksek kazanç özellikleriyle

Detaylı

DENEY NO: 7 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ VE UYGULAMALARI. Malzeme ve Cihaz Listesi:

DENEY NO: 7 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ VE UYGULAMALARI. Malzeme ve Cihaz Listesi: 1 DENEY NO: 7 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ VE UYGULAMALARI Malzeme ve Cihaz Listesi: 1. 70 direnç 1 adet. 1 k direnç adet. 10 k direnç adet 4. 15 k direnç 1 adet 5. k direnç 1 adet. 47 k direnç adet 7. 8 k

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM309 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#8 I-V ve V-I Dönüştürücüler Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015 DENEY 8 I-V ve

Detaylı

DENEY 8. OPAMP UYGULAMALARI-II: Toplayıcı, Fark Alıcı, Türev Alıcı, İntegral Alıcı Devreler

DENEY 8. OPAMP UYGULAMALARI-II: Toplayıcı, Fark Alıcı, Türev Alıcı, İntegral Alıcı Devreler DENEY 8 OPAMP UYGULAMALARI-II: Toplayıcı, Fark Alıcı, Türev Alıcı, İntegral Alıcı Devreler 1. Amaç Bu deneyin amacı; Op-Amp kullanarak toplayıcı, fark alıcı, türev alıcı ve integral alıcı devrelerin incelenmesidir.

Detaylı

Bölüm 10 İşlemsel Yükselteç Karakteristikleri

Bölüm 10 İşlemsel Yükselteç Karakteristikleri Bölüm 10 İşlemsel Yükselteç Karakteristikleri DENEY 10-1 Fark Yükselteci DENEYİN AMACI 1. Transistörlü fark yükseltecinin çalışma prensibini anlamak. 2. Fark yükseltecinin giriş ve çıkış dalga şekillerini

Detaylı

DENEY: 1.1 EVİREN YÜKSELTECİN DC DA ÇALIŞMASININ İNCELENMESİ

DENEY: 1.1 EVİREN YÜKSELTECİN DC DA ÇALIŞMASININ İNCELENMESİ DENEY: 1.1 EVİREN YÜKSELTECİN DC DA ÇALIŞMASININ İNCELENMESİ HAZIRLIK BİLGİLERİ: Şekil 1.1 de işlemsel yükseltecin eviren yükselteç olarak çalışması görülmektedir. İşlemsel yükselteçler iyi bir DC yükseltecidir.

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü HAZIRLIK ÇALIŞMALARI İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER VE UYGULAMALARI 1. 741 İşlemsel yükselteçlerin özellikleri ve yapısı hakkında bilgi veriniz. 2. İşlemsel yükselteçlerle gerçekleştirilen eviren yükselteç, türev

Detaylı

ĠġLEMSEL KUVVETLENDĠRĠCĠLERĠN DOĞRUSAL UYGULAMALARI. NOT: Devre elemanlarınızın yanma ihtimallerine karşın yedeklerini de temin ediniz.

ĠġLEMSEL KUVVETLENDĠRĠCĠLERĠN DOĞRUSAL UYGULAMALARI. NOT: Devre elemanlarınızın yanma ihtimallerine karşın yedeklerini de temin ediniz. Deneyin Amacı: Kullanılacak Materyaller: ĠġLEMSEL KUVVETLENDĠRĠCĠLERĠN DOĞRUSAL UYGULAMALARI LM 741 entegresi x 1 adet 22kΩ x 1 adet 10nF x 1 adet 5.1 V Zener Diyot(1N4655) x 1 adet 100kΩ potansiyometre

Detaylı

DENEY FÖYÜ 7: İşlemsel Yükselteçlerin Doğrusal Uygulamaları

DENEY FÖYÜ 7: İşlemsel Yükselteçlerin Doğrusal Uygulamaları DENEY FÖYÜ 7: İşlemsel Yükselteçlerin Doğrusal Uygulamaları Deneyin Amacı: Bu deneyin amacı; İşlemsel yükselteçlerle (OP-AMP) yapılabilecek doğrusal uygulamaları laboratuvar ortamında gerçekleştirmek ve

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ Amaç: Bu deney, tersleyen kuvvetlendirici, terslemeyen kuvvetlendirici ve toplayıcı

Detaylı

İşlemsel Kuvvetlendiriciler (Operational Amplifiers: OPAMPs)

İşlemsel Kuvvetlendiriciler (Operational Amplifiers: OPAMPs) BLM224 ELEKTERONİK DEVRELER Hafta 12 İşlemsel Kuvvetlendiriciler (Operational Amplifiers: OPAMPs) Opamp Sembolü ve Terminalleri Standart bir opamp; iki adet giriş terminali, bir adet çıkış terminaline

Detaylı

DENEY-4 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLERİN DOĞRUSAL UYGULAMALARI

DENEY-4 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLERİN DOĞRUSAL UYGULAMALARI DENEY-4 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLERİN DOĞRUSAL UYGULAMALARI DENEYİN AMACI: Bu deneyde işlemsel kuvvetlendiricinin doğrusal uygulamaları incelenecek ve işlemsel kuvvetlendirici kullanılarak çeşitli matematiksel

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik-1 Laboratuvarı Deney Föyü Deney#7 Ortak Kollektörlü ve Ortak Bazlı BJT Kuvvetlendirici Deneyi Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ Amaç: Bu deneyde terslemeyen kuvvetlendirici, toplayıcı kuvvetlendirici ve karşılaştırıcı

Detaylı

ELM 331 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ

ELM 331 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ ELM 33 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY ÖYÜ DENEY 2 Ortak Emitörlü Transistörlü Kuvvetlendiricinin rekans Cevabı. AMAÇ Bu deneyin amacı, ortak emitörlü (Common Emitter: CE) kuvvetlendiricinin tasarımını,

Detaylı

Deney 2: FARK YÜKSELTEÇ

Deney 2: FARK YÜKSELTEÇ Deney : FARK YÜKSELTEÇ Fark Yükselteç (Differential Amplifier: Dif-Amp) Fark Yükselteçler, çıkışı iki giriş işaretinin cebirsel farkıyla orantılı olan amplifikatörlerdir. O halde bu tip bir amplifikatörün

Detaylı

DENEY 13 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ (Op Amp)

DENEY 13 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ (Op Amp) İŞLMSL KUVVTLNDİİCİ (Op Amp) A. DNYİN AMACI : Opampın kuvvetlendirici özelliğinin daha iyi bir şekilde anlaşılması amacıyla uygulamalı devre çalışmaları yapmak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1. Multimetre

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM309 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#6 İşlemsel Kuvvetlendiriciler (OP-AMP) - 2 Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015 DENEY

Detaylı

ALÇAK FREKANS GÜÇ YÜKSELTEÇLERİ VE ÇIKIŞ KATLARI

ALÇAK FREKANS GÜÇ YÜKSELTEÇLERİ VE ÇIKIŞ KATLARI ALÇAK FREKANS GÜÇ YÜKSELTEÇLERİ VE ÇIKIŞ KATLARI Giriş Temel güç kuvvetlendiricisi yapılarından olan B sınıfı ve AB sınıfı kuvvetlendiricilerin çalışma mantığını kavrayarak, bu kuvvetlendiricileri verim

Detaylı

DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ Deneyin Amacı

DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ Deneyin Amacı DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ 8.1. Deneyin Amacı Ortak emiter bağlı yükseltecin yüklü, yüksüz kazancını tespit etmek ve ortak emiter yükseltecin küçük sinyal modelini çıkartmak. 8.2. Kullanılacak Malzemeler

Detaylı

DENEY NO:2 BJT Yükselticinin Darbe Cevabı lineer kuvvetlendirme Yükselme Süresi Gecikme Çınlama Darbe üst eğilmesi

DENEY NO:2 BJT Yükselticinin Darbe Cevabı lineer kuvvetlendirme Yükselme Süresi Gecikme Çınlama Darbe üst eğilmesi DENEY NO:2 BJT Yükselticinin Darbe Cevabı Yükselticini girişine uygulanan işaretin şeklini bozmadan yapılan kuvvetlendirmeye lineer kuvvetlendirme denir. Başka bir deyişle lineer darbe kuvvetlendirmesi,

Detaylı

Şekil 1. n kanallı bir FET in Geçiş ve Çıkış Özeğrileri

Şekil 1. n kanallı bir FET in Geçiş ve Çıkış Özeğrileri DENEY NO : 3 DENEYİN ADI : FET - Elektriksel Alan Etkili Transistör lerin Karakteristikleri DENEYİN AMACI : FET - Elektriksel Alan Etkili Transistör lerin karakteristiklerini çıkarmak, ilgili parametrelerini

Detaylı

EEM211 ELEKTRİK DEVRELERİ-I

EEM211 ELEKTRİK DEVRELERİ-I EEM211 ELEKTRİK DEVRELERİ-I Prof. Dr. Selçuk YILDIRIM Siirt Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kaynak (Ders Kitabı): Fundamentals of Electric Circuits Charles K. Alexander Matthew N.O. Sadiku

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK-1 LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK-1 LABORATUVARI DENEY FÖYÜ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK-1 LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 LABORATUVARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Laboratuvara kesinlikle

Detaylı

ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ TC SKRY ÜNERSTES TEKNOLOJ FKÜLTES ELEKTRK-ELEKTRONK MÜHENDSLĞ ELM22 ELEKTRONK-II DERS LBORTUR FÖYÜ DENEY YPTIRN: DENEYN DI: DENEY NO: DENEY YPNIN DI ve SOYDI: SINIFI: OKUL NO: DENEY GRUP NO: DENEY TRH

Detaylı

6. TRANSİSTÖRÜN İNCELENMESİ

6. TRANSİSTÖRÜN İNCELENMESİ 6. TRANSİSTÖRÜN İNCELENMESİ 6.1. TEORİK BİLGİ 6.1.1. JONKSİYON TRANSİSTÖRÜN POLARMALANDIRILMASI Şekil 1. Jonksiyon Transistörün Polarmalandırılması Şekil 1 de Emiter-Beyz jonksiyonu doğru yönde polarmalandırılır.

Detaylı

ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 9. --İşlemsel Yükselteçler

ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 9. --İşlemsel Yükselteçler Masa No: No. Ad Soyad: No. Ad Soyad: ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 9 --İşlemsel Yükselteçler 2013, Mayıs 15 İşlemsel Yükselteçler (OPerantional AMPlifiers : OP-AMPs) 1. Deneyin Amacı: Bu deneyin amacı,

Detaylı

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN2024 Elektrik Devreleri Laboratuarı II 2013-2014 Bahar DENEY 3 Maksimum Güç Transferi Deneyi Yapanın Değerlendirme Adı

Detaylı

ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI: SINIFI: OKUL

Detaylı

DENEY-4 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLERİN DOĞRUSAL UYGULAMALARI

DENEY-4 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLERİN DOĞRUSAL UYGULAMALARI DENEY-4 İŞLEMSEL KUETLENDİİCİLEİN DOĞUSL UYGULMLI DENEYİN MCI: Bu deneyde işlemsel kuvvetlendiricinin doğrusal uygulamaları incelenecek, işlemsel kuvvetlendirici kullanılarak hangi matematiksel fonksiyonların

Detaylı

ĠġLEMSEL YÜKSELTEÇLER (ELEKTRONİK II)

ĠġLEMSEL YÜKSELTEÇLER (ELEKTRONİK II) ĠġLEMSEL YÜKSELTEÇLER (ELEKTRONİK II) - + İsmail Serkan ÜNCÜ ŞUBAT-2013 DERS KAYNAKLARI http://www.softwareforeducation.com/wikileki/index.php/inverting_amplifier Elektronik Devre Tasarımında. ~ OP AMP

Detaylı

4. 8 adet breadboard kablosu, 6 adet timsah kablo

4. 8 adet breadboard kablosu, 6 adet timsah kablo ALINACAK MALZEMELER 1. 0.25(1/4) Wattlık Direnç: 1k ohm (3 adet), 100 ohm(4 adet), 10 ohm (3 tane), 1 ohm (3 tane), 560 ohm (4 adet) 33k ohm (1 adet) 15kohm (1 adet) 10kohm (2 adet) 4.7 kohm (2 adet) 2.

Detaylı

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme BÖLÜM X OSİLATÖRLER 0. OSİLATÖRE GİRİŞ Kendi kendine sinyal üreten devrelere osilatör denir. Böyle devrelere dışarıdan herhangi bir sinyal uygulanmaz. Çıkışlarında sinüsoidal, kare, dikdörtgen ve testere

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI

ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI İSTANBUL ÜNİVESİTESİ ELEKTİK ELEKTONİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTONİK DEVELE-II LABOATUVAI DENEY-1 İşlemsel Kuvvetlendirici 1 DENEY-1 İŞLEMSEL KUVVETLENDİİCİ ÖN HAZILIK 1. TL081 ve OP07C işlemsel kuvvetlendiricilerin

Detaylı

ĐŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER

ĐŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER K TÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Sayısal Elektronik Laboratuarı ĐŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER Đşlemsel yükselteçler ilk olarak analog hesap makinelerinde toplama, çıkarma, türev ve integral

Detaylı

ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi

ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi I. Amaç Bu deneyin amacı; BJT giriş çıkış karakteristikleri öğrenerek, doğrusal (lineer) transistör modellerinde kullanılan parametreler

Detaylı

BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi

BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi DENEY 5: BJT NİN KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ 5.1. Deneyin Amacı BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi 5.2. Kullanılacak Aletler ve Malzemeler 1) BC237C BJT transistör 2)

Detaylı

BÖLÜM 2 İKİNCİ DERECEDEN FİLTRELER

BÖLÜM 2 İKİNCİ DERECEDEN FİLTRELER BÖLÜM İKİNİ DEEEDEN FİLTELE. AMAÇ. Filtrelerin karakteristiklerinin anlaşılması.. Aktif filtrelerin avantajlarının anlaşılması.. İntegratör devresi ile ikinci dereceden filtrelerin gerçeklenmesi. TEMEL

Detaylı

DENEY-3. FET li Yükselticiler

DENEY-3. FET li Yükselticiler DENEY-3 FET li Yükselticiler Deneyin Amacı: Bir alan etkili transistor ün (FET-Field Effect Transistor) kutuplanması ve AF lı bir kuvvetlendirici olarak incelenmesi. (Ayrıca azaltıcı tip (Depletian type)

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM309 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#3 Güç Kuvvetlendiricileri Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015 DENEY 3 Güç Kuvvetlendiricileri

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM22 Elektronik- Laboratuvarı Deney Föyü Deney#0 BJT ve MOSFET li Kuvvetlendiricilerin Frekans Cevabı Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA,

Detaylı

Deneyle İlgili Ön Bilgi:

Deneyle İlgili Ön Bilgi: DENEY NO : 4 DENEYİN ADI :Transistörlü Akım ve Gerilim Kuvvetlendiriciler DENEYİN AMACI :Transistörün ortak emetör kutuplamalı devresini akım ve gerilim kuvvetlendiricisi, ortak kolektörlü devresini ise

Detaylı

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuarı I DENEY-2 TEMEL YARI ĐLETKEN ELEMANLARIN TANIMLANMASI (BJT, FET, MOSFET)

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuarı I DENEY-2 TEMEL YARI ĐLETKEN ELEMANLARIN TANIMLANMASI (BJT, FET, MOSFET) 2.1. eneyin amacı: Temel yarıiletken elemanlardan BJT ve FET in tanımlanması, test edilmesi ve temel karakteristiklerinin incelenmesi. 2.2. Teorik bilgiler: 2.2.1. BJT nin özelliklerinin tanımlanması:

Detaylı

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI Deney 3 Temel İşlemsel Kuvvetlendiriciler 1. Hazırlık a. Ön-çalışma soruları laboratuvara gelmeden önce çözünüz. Ön-çalışma çözümleriniz asistan Bürkan Tekeli'ye Z11'de

Detaylı

8. FET İN İNCELENMESİ

8. FET İN İNCELENMESİ 8. FET İN İNCELENMESİ 8.1. TEORİK BİLGİ FET transistörler iki farklı ana grupta üretilmektedir. Bunlardan birincisi JFET (Junction Field Effect Transistör) ya da kısaca bilinen adı ile FET, ikincisi ise

Detaylı

Ölçü Aletlerinin Tanıtılması

Ölçü Aletlerinin Tanıtılması Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2017-2018 Bahar Yarıyılı EEM108 Elektrik Devreleri I Laboratuvarı 1 Ölçü Aletlerinin Tanıtılması Öğrenci Adı : Numarası : Tarihi : kurallarını okuyunuz.

Detaylı

R 1 R 2 R L R 3 R 4. Şekil 1

R 1 R 2 R L R 3 R 4. Şekil 1 DENEY #4 THEVENİN TEOREMİNİN İNCELENMESİ ve MAKSİMUM GÜÇ TRANSFERİ Deneyin Amacı : Thevenin teoreminin geçerliliğinin deneysel olarak gözlemlenmesi Kullanılan Alet ve Malzemeler: 1) DC Güç Kaynağı 2) Avometre

Detaylı

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) OPAMP lı Tersleyen, Terslemeyen ve Toplayıcı Devreleri

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) OPAMP lı Tersleyen, Terslemeyen ve Toplayıcı Devreleri YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK LABORATUARI (LAB I) DENEY 11 Deney Adı: OPAMP lı Tersleyen, Terslemeyen ve Toplayıcı Devreleri Malzeme Listesi:

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik-1 Laboratuvarı Deney Föyü Deney#9 Alan Etkili Transistörlü Kuvvetlendiriciler Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015

Detaylı

Şekil 6.1 Faz çeviren toplama devresi

Şekil 6.1 Faz çeviren toplama devresi 23 Deney Adı : İşlemsel Kuvvetlendiricinin Temel Devreleri Deney No : 6 Deneyin Amacı : İşlemsel kuvvetlendiricilerle en ok kullanılan devreleri gerekleştirmek, fonksiyonlarını belirlemek Deneyle İlgili

Detaylı

DENEY 7 BJT KUVVETLENDİRİCİLERİN FREKANS CEVABI

DENEY 7 BJT KUVVETLENDİRİCİLERİN FREKANS CEVABI DENEY 7 BJT KUVVETLENDİRİCİLERİN FREKANS CEVABI A. Amaç Bu deneyin amacı; BJT kuvvetlendirici devrelerinin girişine uygulanan AC işaretin frekansının büyüklüğüne göre kazancının nasıl etkilendiğinin belirlenmesi,

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ ORTAK EMETÖRLÜ YÜKSELTEÇ DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ ORTAK EMETÖRLÜ YÜKSELTEÇ DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ ORTAK EMETÖRLÜ YÜKSELTEÇ DENEYİ Amaç: Bu deneyde, uygulamada kullanılan yükselteçlerin %90 ı olan ortak emetörlü yükselteç

Detaylı

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 06: BJT TRANSİSTÖR ile KÜÇÜK SİNYAL YÜKSELTECİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney Tarihi:

Detaylı

DENEY NO : 1 DENEY ADI : RF Osilatörler ve İkinci Dereceden Filtreler

DENEY NO : 1 DENEY ADI : RF Osilatörler ve İkinci Dereceden Filtreler RF OSİLATÖRLER VE İKİNCİ DERECEDEN FİLTRELER (1.DENEY) DENEY NO : 1 DENEY ADI : RF Osilatörler ve İkinci Dereceden Filtreler DENEYİN AMACI : Radyo Frekansı (RF) osilatörlerinin çalışma prensibi ve karakteristiklerini

Detaylı

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği ZENER DİYOT VE AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ Küçük sinyal diyotları, delinme gerilimine yakın değerlerde hasar görebileceğinden, bu değerlerde kullanılamazlar. Buna karşılık, Zener diyotlar delinme gerilimi

Detaylı

DENEY 2 Op Amp: AC Uygulamaları

DENEY 2 Op Amp: AC Uygulamaları A. DNYİN AMACI : Opampın kuvvetlendirici özelliğinin ac devrelerde ve ac işaretlerle daha iyi bir şekilde anlaşılması amacıyla uygulamalı devre çalışmaları yapmak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1. Sinyal

Detaylı

Bu deneyde lab cihazlarının kullanımı için 4 uygulama yapılacaktır.

Bu deneyde lab cihazlarının kullanımı için 4 uygulama yapılacaktır. Bu deneyde lab cihazlarının kullanımı için 4 uygulama yapılacaktır. Uygulama -1: Dirençlerin Seri Bağlanması Uygulama -2: Dirençlerin Paralel Bağlanması Uygulama -3: Dirençlerin Karma Bağlanması Uygulama

Detaylı

DENEY 8 FARK YÜKSELTEÇLERİ

DENEY 8 FARK YÜKSELTEÇLERİ DENEY 8 FARK YÜKSELTEÇLERİ 8.1 DENEYİN AMACI Bu deneyde fark yükselteçleri analiz edilecek ve girşçıkış sinyalleri incelenecektir. 8.2 TEORİK BİLGİ Fark yükselteçleri birçok entegre devrelerde kullanılan

Detaylı

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 02: ZENER DİYOT ve AKIM GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney Tarihi:

Detaylı

BC237, BC338 transistör, 220Ω, 330Ω, 4.7KΩ 10KΩ, 100KΩ dirençler ve bağlantı kabloları Multimetre, DC güç kaynağı

BC237, BC338 transistör, 220Ω, 330Ω, 4.7KΩ 10KΩ, 100KΩ dirençler ve bağlantı kabloları Multimetre, DC güç kaynağı DENEY 7: BJT ÖNGERİLİMLENDİRME ÇEŞİTLERİ 7.1. Deneyin Amacı BJT ön gerilimlendirme devrelerine örnek olarak verilen üç değişik bağlantının, değişen β değerlerine karşı gösterdiği çalışma noktalarındaki

Detaylı

DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ

DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ Numara : Adı Soyadı : Grup Numarası : DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ Amaç: Teorik Bilgi: Ġstenenler: Aşağıda şemaları verilmiş olan 3 farklı devreyi kurarak,

Detaylı

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME Amaç Elektronikte geniş uygulama alanı bulan geribesleme, sistemin çıkış büyüklüğünden elde edilen ve giriş büyüklüğü ile aynı nitelikte bir işaretin girişe gelmesi

Detaylı

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü DENEY-5-

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü DENEY-5- KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektrik Makinaları ve Güç Sistemleri Laboratuarı DENEY-5- HAZIRLIK ÇALIŞMASI 1. Opamp uygulama devreleri

Detaylı

ANALOG ELEKTRONİK - II. Opampla gerçekleştirilen bir türev alıcı (differantiator) çalışmasını ve özellikleri incelenecektir.

ANALOG ELEKTRONİK - II. Opampla gerçekleştirilen bir türev alıcı (differantiator) çalışmasını ve özellikleri incelenecektir. BÖLÜM 6 TÜREV ALICI DEVRE KONU: Opampla gerçekleştirilen bir türev alıcı (differantiator) çalışmasını ve özellikleri incelenecektir. GEREKLİ DONANIM: Multimetre (Sayısal veya Analog) Güç Kaynağı: ±12V

Detaylı

TRANSİSTÖRLÜ KUVVETLENDİRİCİLER. ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-II Özhan Özkan / 2010

TRANSİSTÖRLÜ KUVVETLENDİRİCİLER. ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-II Özhan Özkan / 2010 TRANSİSTÖRLÜ KUVVETLENDİRİCİLER ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-II Özhan Özkan / 2010 Transistörlü Kuvvetlendiricilerde Amaç: Giriş Sinyali Kuvvetlendirici Çıkış sinyali Akım kazancı sağlamak Gerilim

Detaylı

Doğru Akım Devreleri

Doğru Akım Devreleri Doğru Akım Devreleri ELEKTROMOTOR KUVVETİ Kapalı bir devrede sabit bir akımın oluşturulabilmesi için elektromotor kuvvet (emk) adı verilen bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. Şekilde devreye elektromotor

Detaylı

Bölüm 12 İşlemsel Yükselteç Uygulamaları

Bölüm 12 İşlemsel Yükselteç Uygulamaları Bölüm 12 İşlemsel Yükselteç Uygulamaları DENEY 12-1 Aktif Yüksek Geçiren Filtre DENEYİN AMACI 1. Aktif yüksek geçiren filtrenin çalışma prensibini anlamak. 2. Aktif yüksek geçiren filtrenin frekans tepkesini

Detaylı

DENEY NO 3. Alçak Frekans Osilatörleri

DENEY NO 3. Alçak Frekans Osilatörleri DENEY NO 3 Alçak Frekans Osilatörleri Osilatörler ürettikleri dalga şekillerine göre sınıflandırılırlar. Bunlardan sinüs biçiminde işaret üretenlerine Sinüs Osilatörleri adı verilir. Pek çok yapıda ve

Detaylı

Bu deneyde kuvvetlendirici devrelerde kullanılan entegre devre beslemesi ve aktif yük olarak kullanılabilen akım kaynakları incelenecektir.

Bu deneyde kuvvetlendirici devrelerde kullanılan entegre devre beslemesi ve aktif yük olarak kullanılabilen akım kaynakları incelenecektir. DENEY 7 AKIM KAYNAKLARI VE AKTİF YÜKLER DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ 7.1 DENEYİN AMACI Bu deneyde kuvvetlendirici devrelerde kullanılan entegre devre beslemesi ve aktif yük olarak kullanılabilen akım

Detaylı

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI Deney 4 Temel İşlemsel Kuvvetlendirici (Op-Amp) Devreleri 1. Hazırlık a. Dersin internet sitesinde yayınlanan Laboratuvar Güvenliği ve cihazlarla ilgili bildirileri

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU ELEKTROMOTOR KUVVETİ Kapalı bir devrede sabit bir akımın oluşturulabilmesi için

Detaylı

DENEY-6 THEVENİN TEOREMİNİN İNCELENMESİ MAKSİMUM GÜÇ TRANSFERİ

DENEY-6 THEVENİN TEOREMİNİN İNCELENMESİ MAKSİMUM GÜÇ TRANSFERİ DENEY-6 THEVENİN TEOREMİNİN İNCELENMESİ MAKSİMUM GÜÇ TRANSFERİ Deneyin Amacı : Thevenin teoreminin geçerliliğinin deneysel olarak gözlemlenmesi. Maksimum güç transferi teoreminin geçerliliğinin deneysel

Detaylı

İşlemsel Yükselteçler

İşlemsel Yükselteçler İşlemsel Yükselteçler Bölüm 5. 5.1. Giriş İşlemsel yükselteçler aktif devre elemanlarıdır. Devrede gerilin kontrollü gerilim kaynağı gibi çalışırlar. İşlemsel yükselteçler sinyalleri toplama, çıkarma,

Detaylı

Değişken Doğru Akım Zaman göre yönü değişmeyen ancak değeri değişen akımlara değişken doğru akım denir.

Değişken Doğru Akım Zaman göre yönü değişmeyen ancak değeri değişen akımlara değişken doğru akım denir. DC AKIM ÖLÇMELERİ Doğru Akım Doğru akım, zamana bağlı olarak yönü değişmeyen akıma denir. Kısa gösterimi DA (Doğru Akım) ya da İngilizce haliyle DC (Direct Current) şeklindedir. Doğru akımın yönü değişmese

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ELEKTRONİK-BİLGİSAYAR BÖLÜMÜ ELEKTRONİK 2 LAB. DENEY FÖYLERİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ELEKTRONİK-BİLGİSAYAR BÖLÜMÜ ELEKTRONİK 2 LAB. DENEY FÖYLERİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ELEKTRONİK-BİLGİSAYAR BÖLÜMÜ ELEKTRONİK 2 LAB. DENEY FÖYLERİ Elektronik 2 Deney föyleri Arş. Gör. Hayriye Korkmaz tarafından hazırlanmıştır. JFET ÖN GERİLİMLENDİRME

Detaylı

DENEY NO : 4 DENEY ADI : Darbe Genişlik Demodülatörleri

DENEY NO : 4 DENEY ADI : Darbe Genişlik Demodülatörleri DENEY NO : 4 DENEY ADI : Darbe Genişlik Demodülatörleri DENEYİN AMACI :Darbe Genişlik Demodülatörünün çalışma prensibinin anlaşılması. Çarpım detektörü kullanarak bir darbe genişlik demodülatörünün gerçekleştirilmesi.

Detaylı

Öğrenci No Ad ve Soyad İmza DENEY 3. Tümleşik Devre Ortak Source Yükselteci

Öğrenci No Ad ve Soyad İmza DENEY 3. Tümleşik Devre Ortak Source Yükselteci Öğrenci No Ad ve Soyad İmza Masa No DENEY 3 Tümleşik Devre Ortak Source Yükselteci Not: Solda gösterilen devre Temel Yarı İletken Elemanlar dersi laboratuvarında yaptığınız 5. deneye ilişkin devre olup,

Detaylı

Yükselteçlerde Geri Besleme

Yükselteçlerde Geri Besleme Yükselteçlerde Geri Besleme Açık çevrim bir yükseltici yandaki gibi gösterebiliriz. vi A Bu devreyi aşağıdaki gibi kazancı β olan bir geri besleme devresi ile kapalı döngü haline getirebiliriz. A= vo A

Detaylı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı DENEY NO : 7 DENEY ADI : DOĞRULTUCULAR Amaç 1. Yarım dalga ve tam dalga doğrultucu oluşturmak 2. Dalgacıkları azaltmak için kondansatör filtrelerinin kullanımını incelemek. 3. Dalgacıkları azaltmak için

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI I DENEY 3

ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI I DENEY 3 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI I DENEY 3 TRANSİSTÖRLÜ KUVVETLENDİRİCİLERİN TASARIMI VE TEST EDİLMESİ 2: AÇIKLAMALAR

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 OPAMP DEVRELERİ-2

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 OPAMP DEVRELERİ-2 T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 OPAMP DEVRELERİ-2 DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Memduh SUVEREN MART 2015 KAYSERİ OPAMP DEVRELERİ

Detaylı

İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER DERS NOTLARI

İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER DERS NOTLARI İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER DERS NOTLARI Hazırlayan: Öğr. Gör. Bora Döken 1 İÇİNDEKİLER Sayfa İÇİNDEKİLER... 2 1. OPAMP IN TANITILMASI... 2 1.1 Opamp Sembolü ve Terminalleri... 3 1.2 Opamp'ların Özellikleri...

Detaylı

Şekil 1 de ortak emiterli bir devre görülmektedir. Devredeki R C, BJT nin doğru akım yük direnci olarak adlandırılır. Çıkış devresi için,

Şekil 1 de ortak emiterli bir devre görülmektedir. Devredeki R C, BJT nin doğru akım yük direnci olarak adlandırılır. Çıkış devresi için, DENEY 6: BJT NİN YÜK DOĞRUSU VE ÇALIŞMA NOKTASI 6.1. Deneyin Amacı İki kaynak ile kutuplandırılan bir BJT nin yük doğrusunun çizilerek, bu doğru üzerinde hesaplanması ve deney sonucunda elde edilen değerlere

Detaylı

ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR

ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR 1.1 Amaçlar AC nin Elde Edilmesi: Farklı ve değişken DC gerilimlerin anahtar ve potansiyometreler kullanılarak elde edilmesi. Kare dalga

Detaylı

DENEY 6-3 Ortak Kollektörlü Yükselteç

DENEY 6-3 Ortak Kollektörlü Yükselteç Deney 10 DENEY 6-3 Ortak Kollektörlü Yükselteç DENEYİN AMACI 1. Ortak kollektörlü (CC) yükseltecin çalışma prensibini anlamak. 2. Ortak kollektörlü yükseltecin karakteristiklerini ölçmek. GENEL BİLGİLER

Detaylı

DENEY NO:1 BJT Yükselticinin frekans Cevabı

DENEY NO:1 BJT Yükselticinin frekans Cevabı DENEY NO:1 BJT Yükselticinin frekans Cevabı Yükselticiler, bir işaret kaynağı tarafından girişlerine verilen işareti çıkışlarına kuvvetlendirerek aktaran devrelerdir. Amaca göre yüke gerilim akım veya

Detaylı

Deney 1: Transistörlü Yükselteç

Deney 1: Transistörlü Yükselteç Deneyin Amacı: Deney 1: Transistörlü Yükselteç Transistör eşdeğer modelleri ve bağlantı şekillerinin öğrenilmesi. Transistörün AC analizi yapılarak yükselteç olarak kullanılması. A.ÖNBİLGİ Transistörün

Detaylı

ALÇAK FREKANS GÜÇ YÜKSELTEÇLERİ VE ÇIKIŞ KATLARI

ALÇAK FREKANS GÜÇ YÜKSELTEÇLERİ VE ÇIKIŞ KATLARI ALÇAK FREKANS GÜÇ YÜKSELTEÇLERİ VE ÇIKIŞ KATLARI Deneyin Amacı: Alçak frekans güç yükselteçleri ve çıkış katlarının incelenip, çalışma mantıklarının kavranması Kullanılacak Materyaller: BD135 (npn Transistör)

Detaylı

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM2104 Elektrik Devreleri Laboratuarı II 2014-2015 Bahar DENEY 3 Maksimum Güç Transferi Deneyi Yapanın Değerlendirme Adı

Detaylı