Rahmanın musafirleri.. haccın ve hacıların selametinde rolunuz büyüktür

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Rahmanın musafirleri.. haccın ve hacıların selametinde rolunuz büyüktür"

Transkript

1 Rahmanın musafirleri.. haccın ve hacıların selametinde rolunuz büyüktür Bizim için sıhhatin önemlidir ve salim olarak haccı olman gayemizdir Kendini sabır ve tahammüle kendini alıştır Hac tan önce sağlık talimatlar: - Hac vazifesini yerine getirebilme kudretini ve Sağlık durumunun yerinde olduğundan emin olmak için yolculuktan önce doktorlara danışmak. - Yeterli miktarda ilaç almağa özen göstermek, özellikle sürekli ilaç almayı gerektiren hastalıklardan şikâyet ediliyorsa. Örneğin kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları, astım ve şeker hatalıkları gibi. - Eyer kronik bir hastalıktan şikayet ediyorsanız, Takdiri ilahi olarak yaralanmanız veya hastalık belirtileriniz ortaya çıktığında size acil müdahaleyi yapıla bilinmesi için hastalık bilgilerinizi gösteren bir bileklik bileklerinize takmayı veya bir kart taşımayı özen gösteriniz.

2 - Gerektirdiği takdirde durumunuzun takip edilmesi için hastalığınızın teşhisi, ilaçları ve ilaç ölçeklerini belirten teferruatlı rapor taşımaya özen gösteriniz. - Çantanızda Havlu, Tıraş Takımı, Sabun, Diş Macunu Ve Fırçası, Güneç Şemsiyesi, Pamuklu Ve Geniş Elbiseler Ve Nemlendirici Kremler gibi vücut temizliğiniz için gereken kişisel malzemeleri bulundurduğunuzdan emin olunuz. - İlk yardım çantanızda ateş düşürücü, ağır kesici ve yara dezenfekte malzemeleri bulunduramaya özen gösterin. - Şeker hastalığından şikayet ediyorsanız Şeker Ölçme Aleti getirdiğinizden emin olunuz. - Uçakta veya Toplu taşıma araçlarında (otobüste) oturduğunuz yerde bacaklarınızı sürekli hareket ettirmeye, bir veya iki saatte bir ayağa kalkıp veya yürümeye özen gösteriniz. Zira bu bacaklarınızın şişmemesi için yardımcı olur. - Eyer akciğer tüberkülozu hastalığından şikâyet ediyorsanız, Allahın kutsal evinin haccılarını bulaştırmayacağınızı ispatlayan bütün tıbbi tahlilleri yapmanız gerekmektedir. Zira tedavinizin tamamlanması ve de sağlıklı olduğunuzu emin oluncaya kadar hac vazifesini tecil etmenizi tavsiye edilmektedir. -

3 İki haftadan fazla bir süreden sürekli bir öksürükten şikayet ediyorsanız yolculuğa çıkmadan önce akciğer tüberkülozu hastalığına yakalanmadığınıza emin olmanız için gerekli tahlilleri yapmanız gerekmektedir Uçaklar ve toplu taşıma araçları bulaşıcı hastalıkların konuşma hapşırma ve öksürme yoluyla yayılmasına en etkili yerlerdir. Bunun için hapşırdığınızda veya öksürdüğünüzde mendil ve de gerektiğinde maske kullanmaya özen gösteriniz. Haccın özel aşıları: Aşılar hac tan önce yeterli bir süre içinde alınması Haccıları Allahın izniyle bulaşıcı hastalıklardan kurumak için gereklidir. Zira hac tan en az on gün önce alınması tavsiye edilen bazı aşılar vardır, bu aşılardan bazıları gerekli bazıları isteğe bağlıdır. Keza bu aşıları almadan önce doktorlara danışması daha uygundur.

4 Aşılar Hedef Kitle Zamanı Not Neisseria enenjitine (Menenjit iltihabına) karşı dört aşı. bütün haccıları ve iki yaşında büyük olan çocukları, keza gebe kadınlara verilebilir. En az Hac tan on gün önce Mecburi Aşıdır, üç yıl bağışıklık kazandırır Sarı Humma Aşısı. Mevsimsel Grip Aşısı Pnömokok enfeksiyonlarına (Akciğer İltihaplarına) karşı aşı. Sahra çöllerine yakın olan Afrika bölgeleri ve güney Amerika gibi Salgın hastalıkların yayıldığı yerlerden gelen hacılara verilir. Hacca veya Umreye gelen herkese, özellikle kronik hastalığı olan yaşlılara, Konjenital veya sonradan HIV hastalığına yakalanmışlara, Obezite ile metabolik hastalığı olanlara ve dördüncü aydan itibaren hamile kadınlara yapılması tavsiye edilir. Bazı Hastalara verilir, Örneğin Orak Hücre Anemisi, Böbrek Yetmezliği, HIV, Splenektomi Testisleri Alınan Hastalara verilir. Ayrıca Karaciğer, Kalp veya Akciğer gibi Kronik Hastalıklardan şikayeti olan Yaşlı Hacılara verilebilir. En az Hac tan on gün önce En az Hac tan on gün önce On yıla kadar bağışıklık kazandırır.

5 Çocuk felcine karşı aşı Çocuk felci virüsünden etkilenmiş bölgelerden gelen hacılara verilir. Ve de her yaşa verilir. Hac tan altı hafta önce Kırallığa geldiklerinde bir doz daha verilir. Suudi Arabistan Krallığı (kara, hava ve deniz ) hudutlarına vardığınızda Aşıları yaptığınızı ispatlayan kartı yanınızda bulundurmaya özen gösteriniz. Aşıları yaptırmayı ihmal etmeyin ve de sahte bir Aşı Belgesi almayı denemeyin- çünkü zararı daha fazladır.

6 Bizim İçin Sıhhatin Önemlidir ve Salim Olarak Haccı Olman Gayemizdir Hastalara, Yaşlılara ve Kadınlara yardımcı olun ve onları Sıkıştırmayın Hac Sırasında sağlık talimatları: Bazı Hacılar Hac Farizasını yerine getirdikleri sırada bazı yaralanmalara ve Hac mevsiminde yayılan hastalıklara maruz kalırlar, bunlardan: - Solunum yolları hastalıkları. Sindirim yolları hastalıkları. Gıda zehirlenmesi. Deri hastalıkları. Göz kuruması. Güneç çarpmaları. Solunum Yolları Hastalığı: Nezle, Mevsimsel Grip, Solunum Yolları iltihapları gibi hastalıklar Hac sırasında en yaygın hastalıklardan olup konuşmak, öksürmek ve hapşırmakla havada uçuşan zerrecikler aracılığıyla etrafa yayılmaktadır.

7 Korunmanın yolları: - Özellikle kalabalık yerlerde Maske giyip her 6 saate bir veya kirlendiğinde onu değiştirin. - Hapşırdığınızda ve öksürdüğünüzde Ağzınızı ve burnunuzu kapatmak için mendil kullanıp çöp tenekelerine atarak ondan kurtulun. Mendil bulamadığınız takdirde elleriniz değil de daha çok kolunuzun üst tarafını kullanmanız tercih edilmektedir. - Ellerinizi yıkamadan gözünüze, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın. - Başkalarıyla selamlaştığınızda sadece toklaşmakla yetinin. - Buzlu veya çok soğuk suları içmeyin. - Terlediğinizde doğrudan klimalara maruz kalmayın. Bunlara maruz kaldığınızda: - Dinlenin ve daha fazla limon ve portakal meyve suları gibi C vitaminlerini içeren sıvı meşrubatları için. - Ağır kesici ve ateş düşürücü ilaçları kullanın. - Daha Ağır belirtiler gözüktüğünde doktorlara müracaat edin..1 Hac ve tüberküloz hastalığı: Tüberküloz hastalığı Hac te kalabalık ve bu hastalıktan etkilenen bazı yerlerden gelen haccılardan dolayı kolayca yayılabilen hastalıklardan sayılmaktadır. Tüberküloz hastalığı öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havada uçuşan zerrecikler aracılığıyla yayılmaktadır. Bunun için Suudi Arabistan sağlık bakanlığı Tüberküloz hastalarına aşağıdaki şartları bulunmaması halinde hac vazifesini daha sonraki senelere ertelemeleri tavsiye etmektedir. 1. Tükürük sonuçları negatif olması ve hastalığın başkalarına bulaştırılmayacağını belirlenmesi. 2. Tüberküloz hastalığı beden bağışık sistemine dayanıklı olmaması. 3. Hasta ilaçları muntazam bir şekilde aldığına dair emin olunması. Eyer iki haftadan fazla sürekli bir öksürükten şikayet ediyorsanız Hac yolculuğuna çıkmadan evvel Tüberküloz hastalığına yakalanmadığınıza emin olmak için gereken tahlilleri yapmanız gerekmektedir.

8 Hac sırasında Tüberküloz hastalığından korunmanın yolları: Özellikle kalabalık yerlerde ağız maskesi kullanmak. Gerektirmediği sürece kalabalık yerlerde oturmamak. Öksürme ve hapşırma esnasında ağzınızı ve burnunuzu kapatmak için mendil kullanılmak ve çöp tenekelerine atarak ondan kurtulmak. Elleri sürekli yıkamak. İkamet edilen yerleri sürekli havlandırılmak. Uzun bir süreden beri Sürekli bir öksürükten şikayet eden biri bulunması halinde kafileye eşlik eden doktora bildirilmeye özen gösterilmek. Tüberküloz hastalığına yakalanmışsan hac süresi esnasında durumunu takip etmeleri için kafilene eşlik eden özel doktor heyetine bildirmen gerekmektedir. Allahın selametiyle ülkene döndüğünde, Hac sırasında Tüberküloz hastalığına yakalanmadığından emin olmak ve gerekli tahlilleri yapmaya için uzman doktorlara danışılması tercih edilir. Özellikle kalabalık yerlerde Ağız Maskesini kullanın. Allahın izniyle seni öksürme ve hapşırma sırasında uçuşan zerreciklerin aracılığıyla yayılan bulaşıcı hastalıklardan koruyacaktır. Sindirim yolları hastalıkları Hac sırasında yayılan ve Sindirim yollarına bulaşan bir sürü hastalıklar vardır. Bunlardan ishal, kabız, bulantı ve kusmadır, bunların etkilerin azaltmak için aşağıdakileri izlemeniz gerekmektedir: İshal : - Yağlı yemeklerden uzak durmak. - Yemeklerin temiz olduğuna ve iyi pişirildiğine emin olmak.

9 - Vücudun sıvı kaybına uğramaması için daha çok sıvı meşrubat içmek. - İshal in durmaması veya devam etmesi halinde en yakın sağlık merkezine başvurmak. Kabuz : - Büyük miktarda taze sebze ve meyve yemek. - Sıvı meşrubatları içmek. Bulantı ve kusma (istifrağ) - Bulantı ve kusma duruncaya kadar geçici bir süre için az miktarlar veya gerekli ilaçları hariç hiç bir şey yememek veya içmemek. - Sıvı kaybını önlemek için Sık sık ve azar azar miktarlarda sıvı meşrubatları içmek. Hac ta gıda zehirlenmesi: Bir çok haccı salmonella ya yakalanmaya maruz kalabilir. Bu bağırsaklarda ve kolonlarda şiddetli bir iltihaplanmadan oluşan bakteriyal hastalıktır. Bunun belirtileri karın ağrısı, baş ağrısı, yüksek ateş, ishal ve kusmadır. Ve bu yollarla yayılmaktadır: 1. Kaynatılmamış sütü içmek 2. Çiğ (Pişirilmemiş) veya tam pişmemiş etleri yemek. 3. Yemeden önce sebzeleri yıkamamak. 4. Ellerin yemek hazırlamadan veya yemeden önce yıkamamak. 5. Çiğ Yumurta yemek veya çiğ yumurta katılarak hazırlanan yemekleri yemek mayonez gibi. 6. Döner yemek. Zira bir çok vakada baş sebep olduğu belirlenmiştir. Korunma Yolları: - Yemek hazırlamadan önce ve hazırladıktan sonra elleri iyice yıkamak. - Temiz su kullanmak, içmek ve yemek pişirmek için hazırlanan şaşal (Damacana suyu) suları tercih edilir. suların temiz olduğu emin olunmaması durumunda iyice kaynatılması gerekmektedir. - Musluk suyu ve temiz olmayan buz küpleri içmemek. - Pastörize süt ve yoğurtları içtiğinizden emin olmak ve kapalı meyve suları seçmek.

10 - Konservelerin son kullanma tarihinden ve içeriğini dışarıya sızmadığından emin olmak. - Kolay bozulabilen yiyecekleri (Süt ürünleri, ton balığı, peynir) gibi açmadan önce veya açtıktan sonra buzdolabında muhafaza etmek. - Kapalı kutularda bulunan gıdaları almak ve çok uzun sure önce hazırlanan veya açık ortamda bulunan yiyecekleri yememeye özen göstermek. - Bakterileri öldürmek için Yemekleri iyice pişirildiğine emin olmak. - Seyyar satıcıları sattığı yemeklerden uzak durmak. yemek artıklarından kurtulmak ve onu saklamamaya özen göstermek. - Yemeden önce sebzeleri ve meyveleri iyice yıkamak. - Temiz olması ve kirlenmediğinden emin olmanız için Muz veya Portakal gibi kalın kabuklu meyveleri yemeniz tercih edilir. - Temiz Çanaklar ve tabaklar kullanmak. Kağıt tabaklar ve bardaklar kullanılması tercih edilir. - Yemeğin rengi, kokusu ve tadının değişmesi yemeklerin bozulduğuna ve zehirlendiğine işaret olduğunu hatırlayın. Pişirilmiş yemekleri oda sıcaklığında veya toplu taşıma araçlarında iki saatten fazla saklamak içinde bakterilerin oluşmasına yol açacaktır dolaysıyla gıda zehirlenmesi yapacağına unutmayın Deri hastalıkları Hac zamanında en yaygın olanı da pişiklik hastalığı (bacaklar Arası). Korunma yolları : - Pudra veya onun gibi nemlendirici kremleri kullanmak. - Pişikliği önlemek için geniş adımlarla yürümek. - Bacak arası bölgesin kuru ve temiz kalmasını sağlamak. Göz kuruması: Sebebi havanın kuru ve tozlu olması ve doğrudan güneç ışınlarına maruz kalınması. Korunma yolları : - Güneç gözlüklerini kullanmak. - Birincisi kayıp veya telef olduğu takdirde yedek bir gözlük getirmeye özen gösterilmesi. Çerçevesi plastikten olması tercih edilir.

11 - Doktora danışmadan Lens kullanılmaması. - Doktora danışıldıktan sonra nemlendirici göz damlası kullanmak. Göz çarpması ve bunaltıcı Sıcaklık: Korunma yolları : - Yeterli miktarda sıvıların alınması. - Güneç ışınlarına uzun bir sureye maruz kalmamak. Kaliteli, beyaz renkli, sıcaklığı dışarıya aksettiren ve güneç ışınlarını kesen bir şemsiyenin kullanılması tavsiye edilir. - Vücudu çok fazla yormamak. - Hacın Her bir şartını yerine getirdikten sonra bedene direncini yeniden kazandırmak için mümkün olduğu kadar yeterlince dinlenmek. - Geniş ve pamuklu elbiseleri kullanmak. - Bunaltıcı sıcakların veya güneç çarpmasının Yüksek ateş, baş ağısı, baş dönmesi, Mide bulantısı, aşırı yorgunluk, susuzluk, karın ve bacak kaslarında kramp gibi belirtileri hissettiğinizde aşağıdakileri uygulayın: Güneç ışınlarından uzaklaşmak, serin ve gölgelik bir yere sığınmak. Vücudu serinletmek ve onu soğuk suyla ıslatmak. Yeterli kadar dinlenmek. Gerektiğinde ateş düşürücüyü kullanmak. Daha Aşırı durumlarda en yakın sağlık merkezine müracaat etmek. Güneç Şemsiyesi güneç yanıklarına ve çarpmalarına karşı en pratik ve basit çözümdür

12 Sıcaklıktan en çok vakaların olduğu yerleri bil. ü ü ü ü Tavaf ta özellikle Öğlen vakti. Say-i de özellikle aşırı kalabalık ve dış sıcaklıkların artığında. Arafat ta Öğlen saatleri. Mina da ( kurban kesme ve şeytan taşlama yerleri) buda mesafenin uzunluğu ve taşları atma yerinde izdihamın olması. AİDS veya Hepatit virüslerinden korunma yöntemleri: Saç tıraşı ve kısaltmasında Hepatit (B), (C) virüsleri, beklide AİDS gibi Bulaşıcı bazı hastalıklardan yayılmasını engellemek için aşağıdaki talimatları izlemelisiniz. Bunlar: - Belirlenmiş yerlerde tıraş olmaya özen gösteriniz. Yol ve kaldırımlardaki berberlerden kaşının. - Tıraştan veya kısaltmadan önce Berberden ellerini su ve sabunla iyice yıkamasını veya el sterile jeli kullanmasını isteyin. - Bir kullanımlık ustura kullandığından emin olun.

13 - Tıraş malzemeleri başka kişilerle ortaklaşarak kullanmayın. - Yere atılan kirli iğne veya jiletlerle yaralanmamanız için yalın ayak yürümeyin. Unut mayı korumanın en iyi yolu kendinize öze Şahsi temizliğiniz hakkındaki talimatlar: ü Ellerinizi su ve sabunla iyice yıkayın veya el sterilize jeli kullanın. ü Öksürme veya hapşırma esnasında ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatmaya özen gösterin daha sonra onu çöp tenekelerine atarak kurtulun. Mendil bulunmaması durumunda ellerinizi değil de kolunuzun üst kısmını kullanın. ü Yemekten önce, yemekten sonra, tuvaletten sonra, öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda Ellerinizi mutlaka yıkayın. ü Muntazam bir şekilde ağız ve diş temizliği yapmaya özen gösterin. ü Çöplerden ona özel hazırlanan konteynırlarda atarak kurtulun. ü Mümkün olduğu kadar su ve sabunla yıkanın. ü Kalabalık yerlerde özel ağız maskeleri kullanın. ü Yerlere tükürmeyiniz çünkü bu hastalığı bulaştırmada ve yaymada en tehlikeli vesiledir. Ellerin temizliği önemlidir fakat Hac ta daha da önemli. Yerlere tükürmeyiniz çünkü bu hastalığı bulaştırmada ve yaymada en tehlikeli vesiledir.

14 Hac Zamanın genel talimatları: ü Çadırların içinde ateş yakmayın ve yemek pişirmek için hazırlanan yerleri kullanın. ü Haccıların selameti için yollarda ve kaldırımlarda yatmayınız. ü Otobüslerin ve otomobillerin tavanına binmeyin. ü İzdiham vakitlerinde itişmeyin, zira bu herkesi özellikle yaşlıları ve kadınları tehlikelere maruz bırakmaktadır. ü Sağlık bakanlığının ve diğer devlet organlarının çıkardığı talimatlara uyun. ü İhtiyaç duyulduğunda en yakın sağlık kurumuna müracaat edin. ü Salgın hastalıkların yayılmaması için hacetlerinizi gidermek için tuvaletleri kullanın. ü Kurbanlıklara hazırlanan yerlerden hariç Yol ve Çadır gibi başka yerlerde kesmeyin. Çünkü herkesi hastalanmaya ve kötü kokuya maruz bırakmaktadır. Bunun için kurbanların kesimi bu işe hazırlanan yerlerde yapılır. Acil müdahale, ambulans ve en yakın sağlık merkezinin veya hastanenin telefonu sor ve mümkünse her zaman ilk yardım kitapçığı yanınızda taşıyın

15 Bizim için sıhhatin önemlidir ve salim olarak haccı olman gayemizdir Kendinizi yormaktan kaşının çünkü ibadetin değeri içinde yapılan takvadır ve onu doğru şekilde eda etmektir. Kronik Hastalıklar ve Hac Kronik hastalığa yakalanmış olan haccılar aşağıdaki talimatları izlemeleri halinde kolaylıkla Hac Farizasını yerine getirebilirler: ü Farizaları eda etmeden önce Hac esnasında muntazam bir şekilde alınması gereken münasip ilaçları vermek için tedavinizi yapan doktora müracaat etmelisiniz. ü Bileğinize Adınızı, yaşınızı ve hastalığınızın bilgilerini yazan bir bileklik taktığınızdan emin olun. ü Hastalık durumunuz ve tedavi ilacınız hakkında teferruatlı bir rapor taşıdığınızdan emin olun. ü Verilen tedavi ilaçları yeterli miktarda getirilmesi ve onu münasip ve kolayca ulaşılabilen bir yerde muhafaza edilmesine özen göstermek.

16 Eyer kendinizi hac farizasını tamamlayabilecek kudretine haiz olmadığınızı hissederseniz tekerlikli sandalye üzerinde Tavaf ve Sa-i eda edebilirsiniz. Aşırı yorgunluk ve halsizlik belirtileri hissettiğinizde bütün faaliyetlerinizi durdurun. Dinlenmeniz ve de ilaçlarınızı aldığınız halde kendi durumunuzda bir iyileşme hissetmiyorsanız en yakın sağlık merkezine müracaat edin. Bütün kötü beslenme adetlerinizden uzaklaşın zira durumunuzu daha kötüye götürebilir, örneğin çok çay ve kahve içmek, aşırı yağlı yemekleri yemek ve sigara içmek. Kronik hastalıklar ve hac: Astım hastalığı Astım hastası genellikle hac ta astımın etkilerine ve nefes darlığına bir çok sebepten dolayı daha fazla maruz kalmaktadır: Kalabalık, tozlu ve araba egzozlarından çıkan dumanlardan kirlenen yerlerde bulunmak. Aşırı yorgunluk ve sürekli hareket. İzdiham nedeniyle artabilecek akciğer iltihapları. Havanın ani ısı değişimi.

17 Astım hastalarının sağlık talimatları: ü Durumunuzun muntazam ve yolculuk yapabilecek kudretine sahip olduğunuzu emin olmanız için doktora müracaat edin. ü Hap ve sprey gibi ilaçlarınızı muntazam bir şekilde almanıza bağlı kalmak. ü Sık sık dinlenme araları almak ve havale krizine yakalanmamak için aşırı izdihamlardan uzak durmak. ü Şiddetli astım krizine girdiğiniz takdirde en yakın sağlık merkezi veya hastaneye müracaat edin. Böbrek hastalarının ( böbrek iflası, böbrek yetmezliği veya fonksiyonlarının yitirme, böbrek taşı) sağlık talimatları: ü Hac farizasını eda edebilecek kudrette olduğunuzdan emin olmak için tedaviyi gerçekleştiren doktora müracaat etmek ve verdiği ilaçları almaya devam etmek. ü Verilen ilaçları taşımak ve ulaşılması kolay ve uygun bir yerde muhafaza etmeye özen göstermek. ü İlaçları zamanında ve muntazam bir şekilde alınmasına bağlı kalmak. ü Daha önce doktorun belirleyeceği sıvıları ve tuz miktarları almak. ü Bağırsak Gastroenterit ve idrar yolları enfeksiyonu gibi hastalıkların vücutta her hangi bir belirtisi oluştuğunda kafile doktorunu veya en yakın sağlık merkezine başvurmak. ü Vücudunuzun sıvı ve tuz kaybına uğramaması için uzun sureye yakıcı güneç ışınlarından maruz kalmaktan uzak kalın. ü Böbrek görevlerine tesir etmemesi için Et yiyecekleri fazla yememek. Kalp ve yüksek tansiyon hastalarının sağlık talimatları: ü Hac farizasını eda edebilecek kudretinin olduğuna dair emin olmak için tedaviyi gerçekleştiren doktoru müracaat etmek ve verilen ilaçları almaya devam etmek. ü Verilen ilaçları sürekli taşıdığınızdan emin olmak, onları uygun ve kolayca ulaşılabilecek bir yerde muhafaza etmek.

18 İlaçlar zamanında ve muntazam bir şekilde almaya mukayyet olmak, özellikle Tavaf, Sa-i ve şeytan taşlama gibi büyük çaba isteyen Farizaları eda ederken. Eyer kalp spazm ağrıları geçirme riski taşıyan kişilerden iseniz dilaltında koyulan naytrocesilin hapları taşımak için doktorlara danışmalısınız ve bu hapları gittiğiniz her yere yanınızda götürmeye riayet edin. Aşırı beden yorgunluğuna maruz kalmayın ve halsizlik hissetliğinizde Tavaf ve Sa-i farizalarını eda ederken tekerlikli sandalyeleri kullanın. Aşırı tepkilere ve sinirlenmelere maruz kalmayın ve unutmayın ki bağışlamak hac. Biridir. Göğüs ağrılarınız çoğalması durumunda gerekli tıbbi müdahaleyi almanız için en yakın sağlık merkezine veya hastaneye müracaat edin. Şeker hastaların sağlık talimatları: Bileklerinde gerek yardımı sana yapılabilmesi için şeker hastası olduğunu ve ilacının ne olduğunu belirten bir bileklik takmaya veya bir kart taşımaya özen gösterin. Sağlık durumunu teferruatlı bir şekilde anlatan bir rapor taşımaya özen gösterin. İkamet ettiğiniz yerlerde size yakın olan kişilere ve kafile doktoruna her zaman şeker hastası olduğunu bildirmeye özen gösterin. Yanınızda yeterli miktarda Şeker hastalığın ilaçları almaya özen gösterin. İnesolin iğnelerinin nakli ve depolaması esnasında uygun bir soğuk termos veya kaldığınız yerlerdeki olan buzdolapları içerisinde muhafaza ederek soğuk kalmasına emin olun. Yemek yiyemediğiniz veya bilinç kaybına uğramanız durumunda ailenizden veya kafilenizde olan herhangi bir kişi size uyguluya bilmesi için yanınızda Jilokolin iğneleri (doktora danışıldıktan sonra ) taşımaya özen gösterin. Hac sırasında ayakları her hangi bir yaralanmadan korumak için rahat bir çorap giymeyi ve yalın ayak yürümemeye özen gösterin. Yeterli yemek yemeden ve ilacı alamadan Sa-i ve Tavafa başlanmaması nasihat edilir. buda vücuttaki şeker oranı düşmemesi içimdir. Sık sık ve uygun miktarda su içmeye özen göstermek.

19 ü Kendinizde titreme, yorgunluk ve halissizlikle beraber gelen baş dönmesi, ani açlık hissi, aşırı terleme veya göz bulanması gibi şeker düşmenin yan etkileri hissedildiği durumlarda geçici olarak farizaların eda etmeyi durdurma. ü Yaraları ve iltihapları önlemek için ustura yerine elektrikli tıraş makinesini kullanın. ü hac ve yolculuk sırasında aşırı şeker oranının düşmemesi için Hafif (Aperatif) ve ana yemekleri yemeyi sürdürün. ü deri yaralarının olduğu takdirde bazı iltihap dezenfekte ilaçları beraberinizde getirmeye özen gösterin. ü Her gün ve muntazam bir şekilde şeker seviyesini ölçmek için özellikle şeker oranında bir dengesizlik hissettiğinizde Şeker Ölçme Cihazınızı yanınızda getirdiğinizden emin olun. ü Deri iltihaplanmaları veya ülserleri gibi bir yan belirti gözüktüğü takdirde doktorlara danışın. Aşırı Yorgunluk, Ani Aşlık, Göz Bulanıklığı veya Aşırı Terleme gibi Şekerinizin düşüş belirtiler hissettiğinizde geçici olarak farizaların yerine getirmeye devam etmeyin. Kanda şeker düşmesinin ilacı nedir: Eyer Uyanık isen veya (az bir şey) bilincin yerindeyse aşağıdakileri yapabilirsiniz: ü (2-5) Adet Glikoz hapı alabilirsiniz. (onu Eczanelerden alabilirsiniz.)

20 ü Veya bir adet tatlandırıcı meyve (Portakal, Kokteyl, Elma) suyu içebilirsiniz. ü Veya (2) Adet yemek kaçığı kuru uzum. ü Veya (2) Adet Çay kaşığı bal. ü Veya bir bardak su içinde eritilmiş iki Çay kaçığı kadar şeker. Ama tepki veremeyecek bir duruma girerseniz- yani bilinç kaybı seviyesine düşerseniz, bu durumda Glukagon iğnesine ihtiyacınız var demektir. Bilinciniz kaybolursa aile fertlerinizden veya ikamet yerinde beraber olduğunuz kişiler aşağıdakileri yapması gerekmektedir: ü Şeker düştüğü yerde bulunabiliyorsa hemen Glukagon iğnesini size uygulaması. ü Glukagon iğnesi bulunmaması veya hasta Glukagon iğnesini uygulandığından dakika sonra kendine gelemiyorsa hastayı en kısa zamanda en yakın hastaneye veya sağlık merkezine götürülmesi gerekmektedir. Şeker seviyenizin düş yapabileceklerine emin olmanız gerekmektedir. Sara Hastalığı: Sara hastaları değişmektedir, bazıları ilaçla hastalığı kontrol altında tutulabilir bunlar Allahın izniyle Hac vazifesini yerine getirebilirler. Diğerleri hastalar ise bu hastalığa yeni yakalananlardır veya hastalığı kontrol altına alınmayanlardır. Bunlar tıbben Hac vazifelerini hastalıkları kontrol altına alınıncaya kadar tecil etmeleri tercih edilir. Sara Hastalarının Sağlık Talimatları: ü Gereği duyulduğunda gerekenleri yapabilmesi için kafile doktoruna bildirmek ü Yeterli miktarda ilaç getirmeye özen göstermek. ü Aşırı strese ve yorgunluğa maruz kalmamak. ü Farizaları eda ederken acil bir durum karşı her zaman akrabalarınızdan veya dostlarınızdan birini size arkadaşlık etmesine özen gösteriniz.

21 Kadın Çocuk ve Hac. Hac uzun ve meşakkatli bir yolculuk diye sayılır, bu esnada da kadınların özel durumları vardır, hac süresinde hamile olabilir, aylık adetleri gelebilir veya beden yapısı ile ilgili hükümler açısından daha fazla meşakkat çekebilir. Aşağıda kadının sağlığı açısından bilmek itsiye bileceği bazı şeyler sıralanmıştır. Aylık Adetleri (Regli): Hac farizasını eda etmek üzere olan kadın aylık adetlerini engelleyen hapları kullanmak istemesi durumunda, hac farzlarını tam olarak yerine getirebilmesi için aşağıdaki talimatlara uyması gerekmektedir: - Hapların kullanma şekli ve yeterli dozun belirlenmesi için Hac a gitmeden önce ve yeterli bir süre içinde (en az 7 gün ) uzman bir doktora danışması gerekmektedir. - Bunun gibi ilaçları kullanmanın gayesi kanın gelmesini engellemek, bunun için hac suresi bitinceye kadar her gün aynı saatte alınması gerekmektedir. - Bu hapların bazı yan etkileri vardır en önemlileri bulantı, baş ağrısı, göğüslerde ağrı, ruhsal ve sinirsel bazı değişikliklerdir.

22 HER KADIN KENDİNE HAS OLAN BİR BÜNYESİ VARDIR ONUN İÇİN KENDİSİNE UYGUN OLANI BİLMESİ İÇİN UZMAN DOKTORA DANIŞMASI GEREKMEKTEDİR. Hamile kadınlar ve hac Hamile kadınlar aşağıdaki sebeplerden dolayı hac ı tecil etmeleri tercih edilir - Bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir örneğin Aşırı kalabalık ve vücut direncinin azalmasından dolayı enfeksiyonlara ve iltihaplar maruz kala bilir. - Güneç çarpmalarına maruz kalma ihtimali. - Uzun yollar yürümesi neticesinde vücudunun yorulması bundan dolayı da karın aşağı bölgesinde gerilmeler ve sırt ağrılarına maruz kalma ihtimali. - Aşırı kalabalık yüzünden fiziksel yaralara maruz kalma ihtimali. Buda Hamileliğin selameti ve Bebeğin hayati tehlikelerini artıracak komplikasyonlara yol açabilir. - Yeterli şekilde sıvıların alınmaması yüzünden aşırı sıvı kaybına maruz kalma ihtimali. Hamiller aşağıdaki durumlarda hac ı tevil etmeleri gerekmektedir. Yakın tarihli Erken doğum hatalığı. Yakın kürtaj vakaları. Gestasyonel (Gebelik )diyabet hastalığı. Yüksek tansiyon ya da böbrek hastalıkları Plasentanın ayrılması. Hamilelik süresince devam eden kanama

23 Hamile Kadınların Sağlık Talimatları: - Her hangi bir komplikasyona maruz kalınmaması için hacca yolculuk yapabilme imkanın öğrenmek için Uzman Doktorlara danışılması. - Hac süresince gerekli olan bütün ilaçları yetecek kadar alındığına dair emin olunması. - Münasip, rahat giysileri ve ayakkabıları giymeye özen gösterilmesi. - Yeterli miktarda sıvıların alınması. - Ayaklarda damar tıkanıklığı olmaması için her bir saat veya iki saat arayla bir az yürümek. - Aşırı kalabalıktan uzak durmak ve farzları yerine getirmek için uygun zamanı seçmek. - Kanama, karın kasılmaları, şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş hissedildiği andan itibaren en yakın sağlık merkezi veya hastaneye başvurulması gerekmektedir. - Aşırı bedensel çabalardan uzak kalınması, Tavaf ve Sa yi tatbik ederken bedensel yorgunluk hissedilirse yürüyen sandalyeleri kullanılması. - Hac tan en az on gün önce menenjit ve gribe karşı aşı olabilme imkanı olabileceğine dair emin olmak için uzman doktorlara danışılması. Hac sırasında Emzirme ve çocuklar: Çocukları ve baliğ olmayanları hacca getirmek uygun değildir sebepleri ise aşağıdaki gibidir: - - Çocuklar yaralanmalara ve virüslere daha çok maruz kalmaktadır, örneğin solunum yolları, sindirim yolları veya bağırsak enfeksiyonları. Çocuklar ya yüksek ısının yüzünden yada çocukların tüketeceği içme suyunun az olmasından dolayı büyüklerden daha fazla su kaybına maruz kalabilirler. Hac sırasında aşırı yorgunluk çocukları etkilemekte buda İştihalarının azalmasına dolaysıyla vücut sıvılarını kaybetmelerine neden olmaktadır.

24 - Hac sırasında çocuklar aşırı kalabalıktan dolayı kaybolma olasılığı daha fazladır Çocuklarını kendilerine eşlik etiğinde ebeveynlerin bilmesi gereken talimatlar: - Ebeveynler çocuklarının bileklerinde Adını, Soyadını, İkamet Adresini, Telefon Numarasını ve Kafile Adını yazan bir bileklik takmasına özen göstermeleri gerekmektedir. - Çocuklarının temel aşıların tamamı yaptıklarına dair emin olmaları gerekmektedir. - Çocukların, temel aşıların arasında gribal kan bakteri virüsünün (Haemophilus influenzae) aşısı yoksa, yolculuktan en az 10 gün önce yapmalarına önerilmektedir. - Sıvı kaybını (Dehidratasyonu) önlemek için sıvı içecekleri çok içmek. - Sık sık Ellerin yıkanılması. - Deride pişik olmaması için Bacak arası bölgelerinde temiz ve kuru kalması emin olunmalıdır. - Yemeklerinin temiz olmasına emin olunmalıdır. - Çocukları aşırı kalabalık yerlere mümkün olduğu kadarıyla götürülmemesi. - Özellikle aşırı kalabalık yerlerde ağız maskesinin takılması. - İshal, Kusma, Yüksek Ateş gibi her hangi bir Sağlık sorunu ortaya çıktığında doktora başvurulması önerilmektedir. Eyer çocuklarını hacca sana eşlik ederse, temel aşılarının yanında hac ile ilgili diğer özel aşıların yaptıklarına dair emin olunuz.

25 Bizim için sıhhatin önemlidir ve salim olarak Haccı olman gayemizdir. Allahın Kutsal evinin haccıları hac farizasını sağlık ve selametle tamamladınız ne mutlu size Hac Sonrası Sağlık Talimatları: Allahın kutsal evini Hac edildikten sonra haccılarının büyük bir kısmında ortak bazı yan etkiler görülmektedir. Örneğin: Halsizlik, Kas Ağrıları, Baş Ağrısı, Nezle, Tembellik, Uyku Düzensizliği ve Cilt Kuyulaşması gibi. Bu yan etkiler güneşe maruz kalmaktan, daha önce yapılmayan çok hareket etmekten, nezle ve grip virüslerine bulaşmaktan ortaya çıkar. Buda ülkene sağ salim döndüğünde senin ve etrafındakilerinin sağlığıyla ilgili bazı nasihatlerdir: 1. Eyer gribe yakalanmışsanız aşağıda belirtilen koruyucu uygulamaları izleyerek Hapşırma ve Öksürme yoluyla başkalarına bulaştırmamaya özen gösterin. Hapşırdığınızda veya Öksürdüğünüzde burunuzu ve ağzınızı kapatmak için mendil kullan ve çöp tenekesine atarak ondan kurtulun. - Sürekli ellerinizi yıkamaya özen göstertin - Yeter derecede dinlenin ve sıvı içecekleri için. Allahın izniyle bu şifa - olmanıza yardımcı olacaktır. - Gerektiğinde ağır kesicileri kullanın. - Gerektiğinde doktorlara müracaat edin.

26 2. Hac sırasında şeker veya yüksek tansiyon gibi hastalıkların belirtileri kendinizde keşfederseniz Hac tan döndükten sonra doktorları ziyaret etmeyi özen gösterip gereken önlemleri alın. Sayın Hacı sanırız hac sırasında bedensel liyakatı ve ideal kiloları kurumanın önemini fark etmişsinizdir. Bunun için Hac yolculuğunuz genel sağlık ve bedensel liyakati muhafaza etme nedeniniz olsun.

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD de görülmüş ve

Detaylı

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER Gribin nasıl bir hastalık olduğunu, Gripten korunmak için neler yapmamız gerektiğini, Grip aşısını ve ne zaman aşı olmamız

Detaylı

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar Verem Haftası etkinlikleri çerçevesinde Akkuş İlçe Sağlık Grup Başkanımız Dr. Mustafa AKDOĞAN 18/01/2010 tarihinde ilçemizde çalışan din adamları ve halka yönelik verem hastalığı ile ilgili çeşitli bilgiler

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ

KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ www.vggm.nl KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ Yıllardır Hollanda da yaşıyorsunuz, fakat kendi ülkenize döneceksiniz. Vücudunuz Hollanda nın koşullarına alışmış. Eskiden normal olarak yaptıklarınız,

Detaylı

f D r. f akup İMREN Halk Sağlığı Müdürü

f D r. f akup İMREN Halk Sağlığı Müdürü T.C. VAN V A LİLİĞ İ Van Halk Sağlığı M üdürlüğü Sayı : 37.811.563-934/ 30/11/2015 Konu : Teklife Davet Kurumumuzun ihtiyacı olan (2) kalem AFİŞ VE BROŞÜR ALIMI işi için aşağıda yazılı ihtiyaç kalemleri,4734

Detaylı

İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT

İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT H1N1 A (DOMUZ GRİBİ) TÜM DÜNYADA YAYILMAYA DEVAM EDİYOR Hastalık ilk kez

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem hastalığı; verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler. Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi)

H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler. Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi) H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi) İnfluenza olarak da bilinen grip, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini

Detaylı

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir.

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. BEYAZ KAN HÜCRELERİ Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. 1 Görevleri nelerdir? Bu hücreler vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı korur.

Detaylı

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş;

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; TİFO Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; Tifo ve paratifo hastalığı Salmonella bakterisi ile meydana gelen sistemik enfeksiyon hastalıklarıdır. Tifoya Salmonella typhi paratifoya ise Salmonella paratyphi neden

Detaylı

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir Grip. Korunun, koruyun. MEVSİM GRİBİ: NEDEN AŞI OLMANIZ GEREKİR Son zamanlarda sık sık mevsim gribi ve domuz gribi gibi farklı grip türlerinden söz edildiğini duymuş

Detaylı

tabip tarafından yazıldı. Perşembe, 21 Aralık :12 - Son Güncelleme Perşembe, 28 Aralık :58

tabip tarafından yazıldı. Perşembe, 21 Aralık :12 - Son Güncelleme Perşembe, 28 Aralık :58 Grip nedir? Grip, ya da tıbbi ismiyle influenza, her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyen, 250-500 bin kişinin ölümüne neden olan influenza virüsünün yol açtığı bir enfeksiyon hastalığıdır.

Detaylı

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur.

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur. Dr.Armağan HAZAR ZATÜRRE (PNÖMONİ) Zatürre yada tıbbi tanımla pnömoni nedir? Halk arasında zatürre olarak bilinmekte olan hastalık akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden

Detaylı

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014

GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014 GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014 GRİP NEDİR? Influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle Sonbahar-Kış aylarında çok sık görülür

Detaylı

için kılavuzunuz Hasta Bilgilendirmesi

için kılavuzunuz Hasta Bilgilendirmesi için kılavuzunuz Hasta Bilgilendirmesi Bu ilaç, ek bir denetime tabi tutulmaktadır. Böylece güvenliğe ilişkin yeni bulguların hızlı bir biçimde saptanması mümkün olur. Görülebilen her türlü yan etkileri

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

KITALARARASI GRİP SALGINI. Aileniz ve sizin için önemli bilgiler

KITALARARASI GRİP SALGINI. Aileniz ve sizin için önemli bilgiler KITALARARASI GRİP SALGINI Aileniz ve sizin için önemli bilgiler Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, kıtalararası bir grip salgını olacağını öngörmektedirler. Bu broşürde grip salgını, bu ülkede ortaya çıkma

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALĐMATI. MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALĐMATI MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir tablet 160 mg megestrol asetat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalize selüloz, kolloidal silikon

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 20 Mayıs 2015 20. Hafta (11-17 Mayıs 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 20. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN 1 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, mısır nişastası,

Detaylı

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI 1 Dersin Amacı: Su ve besinler ile bulaşan hastalıklar ve korunma yolları konusunda bilgi ve tutum kazandırmak. 2 Dersin Öğrenim Hedefleri Su ve

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her VENDİOS tablet 600 mg diosmin içermektedir. Yardımcı maddeler: Her VENDİOS tablet povidon, mikrokristalin selüloz, mısır nişastası

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi MUTFAK HİJYENİ VE KİŞİSEL HİJYEN ENFEKSİYON KONTROL KURULU MUTFAK HİJYENİ Mutfakta fiziki iki alanlar; l Yemek pişirilme ünitesi Hazırlanan yemeklerin bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZİNCOPLEX 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Gliserin, sorbitol, esans olarak raspberry

Detaylı

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1 Kod: ISG_TGE_10 GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Isının Vücut Üzerindeki Olumsuz Etkileri konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin CD

Detaylı

KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK (%0.9) AMPUL;

KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK (%0.9) AMPUL; KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK (%0.9) AMPUL Kas içine, deri altına, damara ya da benzeri bölgelere uygulanır. Steril - Apirojen Etkin madde: Her 10 ml lik ampul 0.09 g sodyum klorür içerir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür KULLANMA TALİMATI XYZAL 5 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selülöz, laktoz monohidrat, kolloidal anhidrus

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN oral damla Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Propil paraben

Detaylı

DOMUZ GRİBİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

DOMUZ GRİBİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER Turkish DOMUZ GRİBİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER Bu broşürde size ve ailenize yardımcı olacak önemli bilgiler bulunmaktadır GÜVENLİ BİR YERDE SAKLAYIN Yararlı bilgi kaynakları Domuz gribi hakkında en son bilgileri

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

Pandemik grip. Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler.

Pandemik grip. Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler. Pandemik grip Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler. Bu broşürde neler yazılıdır? Bu broşürde grip pandemisi (dünya grip salgını) hakkında bilgiler verilmiştir. Dünya grip

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: 10 mg rupatadin (fumarat şeklinde). Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, prejelatinize nişasta, mikrokristalin selüloz, kırmızı demir

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GRİZİNC 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat bulunur. Yardımcı maddeler: Şeker (sükroz), gliserin, nipajin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ADELEKS IM 4 mg/2 mi Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi. Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi. Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi KALP KRİZİ Kalp krizi (miyokard

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. MUSCOFLEX 8 mg kapsül Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir kapsülde 8 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mısır nişastası, magnezyum stearat, jelatin, sodyum

Detaylı

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 02 Diyabet ve egzersiz Diyabetli bireyler

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 14.08.2014 Madde 5.1.3 teki Personel Kılık ve Kıyafet Prosedürü ne 01 yapılan atıf kaldırılarak, mutfak/kafeterya personelinin sakal ve bıyıklı olmaması

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

domuz gribi nerelerde görülür

domuz gribi nerelerde görülür domuz gribi nerelerde görülür Article Number: 246 Rating: Unrated Last Updated: Sun, Jan 17, 2010 at 3:27 PM Genel olarak grip hastalığı etkeni bir virüstür. Yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir tablet 500 mg okserutin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol, magnezyum stearat Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 3 gram fosfomisine eşdeğer 5.631 gram fosfomisin trometamol Yardımcı maddeler Portakal aroması, mandalina aroması, sakkarin, şeker içerir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir.

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir. KANSER HASTALARINDA BESLENME DESTEĞİ Dengeli ve sağlıklı beslenme sadece tedavi gören kanser hastaları için değil tedavi sonrası süreçte de sağlıklı yaşamı oluşturan önemli unsurlardan biridir. Kanser

Detaylı

ORDUDA VE HACILARDA MENİNGOKOK AŞILAMASI. Dr. Levent Akın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı

ORDUDA VE HACILARDA MENİNGOKOK AŞILAMASI. Dr. Levent Akın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ORDUDA VE HACILARDA MENİNGOKOK AŞILAMASI Dr. Levent Akın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Meningokok hastalığı, yüksek hastalandırma ve ölüm oranı ile seyreden meningoksemi

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ BAĞIRSAK PARAZİTLERİ VE KORUNMA YOLLARI BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanları, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklarını tehdit eden pek çok riske maruz

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR? Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Gebelik öncesi ideal ağırlığında olan yetişkin kadınların ortalama 9-14 kg arasında (ayda 1-1,5kg)

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 29 Nisan 2015 17. Hafta (20-26 Nisan 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 17. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK EL YIKAMA AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ VÜCUT TEMİZLİĞİ EL YIKAMA ELLERİMİZİ NİÇİN YIKARIZ? Ellerimizdeki mikropları uzaklaştırmak

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI TĐORELAX 4 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir tablette 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, prejelatinize nişasta, kopovidon,

Detaylı

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ GÜLDER GÜMÜŞKAYA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ TROMBOSİT NEDİR? 1 Kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinden biridir. Pıhtılaşma hücreleri olarak bilinir. 1mm 3 kanda

Detaylı

Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler

Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. TYOFLEX 4 mg kapsül Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. TYOFLEX 4 mg kapsül Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI TYOFLEX 4 mg kapsül Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir kapsülde 4 mg tiyokolşikosid. Yardımcı madde(ler): Laktoz monohidrat, nişasta, magnezyum stearat Bu ilaç ek izlemeye tabidir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır.

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır. KULLANMA TALİMATI HEDNAVİR 0,5 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 0,5 mg entekavir içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, krospovidon,

Detaylı

FİZİKİ HUKUKİ MANEVİ YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIKLAR. Bedenimizi Hazırlama. Ruhumuzu Dinlendirelim. İbadet. Dua. Sabır

FİZİKİ HUKUKİ MANEVİ YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIKLAR. Bedenimizi Hazırlama. Ruhumuzu Dinlendirelim. İbadet. Dua. Sabır FİZİKİ YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIKLAR Yeşil Pasaport Sahiplerinin Yapması Gerekenler Gri Pasaport Sahiplerinin Yapması Gerekenler HUKUKİ Bedenimizi Hazırlama Yürüyüş Egzersiz Yanımıza Alacaklarımız İlaçlarımız

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Cabral Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (3 ml), 800 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, deiyonize su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK % 0.9 5 ml Ampul Damar içine uygulanır. - Etkin madde: 1 ml si 9 mg sodyum klorür içerir. - Yardımcı madde (ler): Enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ölçek (5 ml) şurup 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Propil parahidroksibenzoat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. 2. MUSCOFLEX i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

KULLANMA TALİMATI. 2. MUSCOFLEX i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg kapsül Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir kapsülde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mısır nişastası, magnezyum stearat, jelatin, sodyum

Detaylı

Gıda Zehirlenmesi ve Önlenmesi

Gıda Zehirlenmesi ve Önlenmesi (16.12.2001) İçindekiler... 1 Gıda Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?... 1 Gıdalara Nasıl Bulaşma Olur?... 2 Gıda Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?... 3 Bazı Yaygın Gıda Zehirleyen Bakteriler... 3 Salmonella... 3 Bacillus...

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 8 Nisan 2015 14. Hafta (30 Mart 5 Nisan 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 14. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

Aşırı Sıcakların Sağlık Üzerine Etkileri

Aşırı Sıcakların Sağlık Üzerine Etkileri Aşırı Sıcakların Sağlık Üzerine Etkileri Güneş veya Sıcak Çarpması: Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi

Detaylı

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ Sağlıklı bir yaşam için vücudun deri, saç, el ayak, ağız ve diş gibi kısımlarının bakımı ve temizliğine önem verilmesi gerekir. Derinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücuda

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CASODEX film tablet 28 tablet içeren ambalajda sunulmaktadır.

KULLANMA TALİMATI. CASODEX film tablet 28 tablet içeren ambalajda sunulmaktadır. KULLANMA TALİMATI CASODEX 50 mg film tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde : 50 mg bikalutamid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, magnezyum stearat, polividon, sodyum nişasta glikolat, metil hidroksi

Detaylı

KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU

KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU Türkiye ulusal düzeyde ölüm nedenleri arasında ilk sırayı 205.457 ölümle kardiyovaskülerhastalıklar (tüm ölüm nedenlerinin %47,73 ü) almaktadır. Kardiyovasküler

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 7 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ve ozaenae,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir poşet 282.5 mg Liyofilize Saccharomyces boulardii içerir. Yardımcı maddeler: Fruktoz, karışık meyve aroması.

Detaylı

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Hipoglisemi-Hiperglisemi Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Diabetin Acil Sorunları Hipoglisemi Diabetik Ketoz ( veya Ketoasidoz) Hiperosmolar Nonketotik Durum Laktik Asidoz Hipoglisemi

Detaylı

Grip Salgını: Bilmeniz Gereken Hersey

Grip Salgını: Bilmeniz Gereken Hersey Künye Federal Sağlık İşleri Dairesi BAG Yayımcı: Federal Sağlık İşleri Dairesi Yayım tarihi: Eylül 2009 Bu broşür başka dillerde de yayımlanmaktadır. Almanca Fransızca İtalyanca Romence Arnavutça Boşnakça

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ZĐNCOBEST 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Metil paraben sodyum, sükroz, portakal

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TĐORELAX 4 mg/2 ml IM ampul Steril-apirojen Kas içine uygulanır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Bir ampulde, 4 mg tiyokolşikosid bulunur. Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, distile su. Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

HAC ÖNCESİ TEKNİK HAZIRLIKLAR

HAC ÖNCESİ TEKNİK HAZIRLIKLAR HAC ÖNCESİ TEKNİK HAZIRLIKLAR EVİMİZDE YAPILACAK HAZIRLIKLAR ÇANTA VE VALİZLERE İSİM - ADRES BİLGİLERİ Valiz ve çantaların üzerine isim adres ve telefon bilgileri yazılmalıdır. Kaybolma durumunda eşyanın

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Her çiğneme tableti beyaz, bir yüzü çentikli, yuvarlaktır ve 80 mg simetikon içerir.

KULLANMA TALİMATI. Her çiğneme tableti beyaz, bir yüzü çentikli, yuvarlaktır ve 80 mg simetikon içerir. METSİL FORT 80 mg çiğneme tableti Ağızdan alınır. Etkin madde: 80 mg simetikon KULLANMA TALİMATI Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin dihidrat, laktoz monohidrat, mannitol (E421), povidon k-30, magnezyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MYODİN 4mg/2ml IM ampul Kas üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, sitrik asit monohidrat, susuz sodyum

Detaylı

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım http:www.babycentre.co.uk/midwives 10 steps to a healthy pregnancy (Turkish) Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım 1. Hamilelik sürecini erkenden planlayın ve organize edin! 2. Sağlıklı

Detaylı

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma 17. Hafta ( 05 09 / 01 / 2015 ) BAKTERİLERİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR GIDA ZEHİRLENMELERİ Slayt No : 37 Etken ve Bulaşma Yolları Stafilokoklarla oluşan gıda zehirlenmelerinde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. - Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

KULLANMA TALĐMATI. - Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz. KULLANMA TALĐMATI MUSCOFLEX 8 mg kapsül Ağızdan alınır. Etkin madde : Her kapsülde 8 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler : Laktoz monohidrat, mısır nişastası, magnezyum stearat, saflaştırılmış su, jelatin,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır. - Etkin madde: Her bir tablet 10 mg enalapril maleat ve 20 mg nitrendipin içerir. - Yardımcı maddeler: Sodyum hidrojen karbonat, Mikrokristalin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir.

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. KULLANMA TALİMATI ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: DL-alfa tokoferol, mikrokristalin selüloz, laktoz monohidrat,

Detaylı

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba KULLANMA TALİMATI MAXTHİO 4 mg/2 ml İM Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, sitrik asit monohidrat,

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 3,5 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ve ozaenae,

Detaylı