DEVRÝMÝMÝZ BÜYÜYECEK!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DEVRÝMÝMÝZ BÜYÜYECEK!"

Transkript

1 TEMMUZ 2000 SAYI:15 DEVRÝM ÝÇÝN SAVAÞMAYANA SOSYALÝST DENMEZ PARTÝMÝZÝN YOLU KURTULUÞUN YOLUDUR Hücreleriniz, katliamlarýnýz, Kafkaslar'daki taþeronluðunuz, Kopenhag kriterleriniz hiç biri, halkýn mücadelesini durduramayacak! DEVRÝMÝMÝZ BÜYÜYECEK!

2 2 Devrimci Sol 15. Sayý ÝÇÝNDEKÝLER Devrimler Sürecek, Devrimcilik Büyüyecektir Sayfa 3 Devrimci Güzergah... Partimizin Yolu Kurtuluþun Yoludur Sayfa 10 Hücreler ve Türkiye Gerçeði Sayfa 20 Uyarýyoruz! Sayfa 28 Uðruna Öldüðümüz Devrimdir Sayfa 29 Yoldaþlar... Tüm Devrimciler, Demokratlar! Sayfa 38 Burdur Hapishanesinde Saldýrý ve Direniþ Sayfa 41 Eðitimin Özü Sayfa 52 Kitlelerin Hayatýna Girmeli, Dünyasýný Paylaþmalýyýz Sayfa 61 AB, Türkiye ve Devrimci Durum Sayfa 70 Emperyalizmin Türkiye'ye Yüklediði Rol Sayfa Temmuz Yenilmezliðimizdir Sayfa 88 Cephe'den Sayfa 92 Parti'den Sayfa 101 Þehitlerimiz Sayfa 103 Ýcazetcilik ve Legalizm Bataðý Sayfa 108 Türkiye Solunun Asalaklarý Sayfa 116 Halk Düþmanlarý! Halka Sýðýnmaktan Baþka Çareniz Yok Sayfa 123 Bu bayrak altýnda and içtik. Destanlar yarattýk. Bu bayrak altýnda öldük... Daha da öleceðiz! Zaferi bu bayrak altýnda kazanacaðýz!

3 3 DEVRÝMLER SÜRECEK, DEVRÝMCÝLÝK BÜYÜYECEKTÝR! EMPERYALÝZM VAROLDUKÇA DEVRÝMLER ÇAÐI KAPAN- MAYACAKTIR! ANADOLU YU EMPERYALÝZMÝN UÇAK GEMÝSÝ GÝBÝ GÖRENLER, BU TOPRAKLARDA DEVRÝMÝN DOÐUÞUNA TANIKLIK EDECEKLERDÝR! BAÐIMSIZLIÐI, DEMOKRASÝYÝ VE SOSYALÝZMÝ SAVAÞARAK KAZANACAÐIZ! 19. Yüzyýlýn sonunda Avrupa ülkelerinde bir devrim beklentisi vardý. Sonra bu beklenti doðuya kaydý... Ama her halükarda bir beklenti vardý. Devrim, þurada veya burada ama mutlaka olacaktý. Oldu da de Rusya da ezilenler iktidarý ele geçirdiler... Dünya halklarýnýn yeni devrimlere tanýklýk etmesi için aradan yaklaþýk 25 yýl geçmesi gerekti. Doðu Avrupa ülkeleri ve ardýndan Çin Devrimi yle dünyanýn çehresi deðiþti. Zor bir devrimdi Çin Devrimi. Emperyalistler ve yerel iktidar güçleri, devrimi engellemek için aklýn alamayacaðý kadar kan döktüler. Ama zafer halkýn oldu... Vietnam devrimini engellemek içinse, ABD tüm ordusunu seferber etti. Ama baþaramadý. Dünya devrimlerle sarsýlmaya devam etti li yýllar Afrika nýn uyanýþýna tanýklýk etti... Afrika da ulusal kurtuluþ hareketleri, Latin Amerika da devrimci hareketler, ve Ortadoðu dan Uzakdoðu ya kadar, devrim her yerdeydi lü yýllarýn 70 yýlý, devrimlerin, ulusal ve sosyal kurtuluþ mücadelelerinin ilerleyiþ yýllarýydý li, 90 lý yýllar gerileyiþ yýllarý oldu. Gerilemenin nedeni, emperyalizmin, oligarþilerin devrimci ve ulusal hareketler karþýsýnda elde ettiði baþarýlar deðildi. Tersine, emperyalizm ve oligarþiler, geliþen devrimci hareketlerle baþedemez durumdaydýlar. Gerileme, devrimini yapmýþ ülkelerde, sosyalist sistem deki çöküþle birlikte ortaya çýktý. Sosyalist iktidarlar yýkýldýlar, kapitalist restorasyon süreci baþladý. Bu geliþme, devrimini yapma yolundaki ülkelerde mücadele yürüten hareketlerin pek çoðunu olumsuz yönde etkiledi. Kimi barýþ masasýna oturdu, kimi silah býraktý... Yasal mücadeleye yöneldi... Dönem, emperyalizm için bir ilerleme dönemiydi.

4 4 Kendimize güveniyoruz; Güvenimizin kaynaðý zengin. Bu kaynakta Marksist-Leninist ideolojimiz var. Bu kaynakta Parti- Cephe nin devrimci stratejisi var. Bu kaynakta 30 yýllýk tarihimiz var. Bu kaynakta þehitlerimiz ve önderliðimiz var. Bu kaynakta 30 yýldýr yarattýðýmýz gelenekler ve deðerler var... Ama sanýldýðý kadar uzun sürmedi bu. Bugün tarihin seyrinin bu geliþmenin tersine döndüðünü, yani asýl doðrultusuna oturduðunu söyleyebiliriz. Henüz emperyalizmi sarsacak devrimler gerçekleþmiþ deðil, ama emperyalizmin sosyalist sistemdeki daðýlmayla birlikte, dünya halklarý üzerinde tam bir tahakküm kuracaðýný düþünenlerin yanýldýklarý görüldü. Halk hareketleri, ekonomik, demokratik, siyasal, kültürel, çevresel çok çeþitli talepler etrafýnda geliþiyor ve tüm dinamikler gösteriyor ki, daha da geliþecek. Emperyalizmin ilerleyiþ yýllarýnda, adeta zaferini ilan ettiði yýllarda, bu zaferi kabul etmeyip, devrim hedefinden bir milim sapmayanlar, yeniden yükseliþin de tarihsel kaldýracý oldular. ÝYÝMSERÝZ; ÇÜNKÜ... Bakýn dünya tablosuna. Bu tabloda devrimcilerin umutsuz, moralsiz olmalarý için hiç bir neden yoktur. Tablodaki her ayrýntý, devrimcilerin öfkesini, azmini ve zafer inancýný bileyecek unsurlarla doludur. 21. Yüzyýl a dair, devrimcilerin iyimser olmalarý için iki temel neden vardýr. Ýyimserliðimizin bir yaný, dünya ve Türkiye koþullarýnýn bilimsel tahlilidir. Bu tahlil bize, emperyalizmin ve oligarþinin içinde bulunduklarý krizi aþamayacaklarýný, halka hiç bir þey veremeyeceklerini, emperyalizmin ve oligarþinin insiyatifindeki sürecin daha çok sömürü ve daha fazla baský temelinde geliþeceðini gösteriyor. Ne emperyalizm, içinde bulunduðumuz çaðýn bir devrimler çaðý olmasýný önleyebilme, ne de oligarþi, Türkiye yi devrime gebe bir ülke olmaktan çýkarma imkanýna sahip deðildir. Emperyalizm çözümsüzlük üretiyor; Emperyalizm, ekonomisini askeri alanýn dýþýnda döndürmeyi baþarabilecek bir çözüm bulamamýþtýr. Son dönemlerde dünya borsalarýnda yükselen ve özellikle iletiþim, bilgisayar sektöründeki deðerleri ifade eden sanal ekonomi, büyük meblaðlara ulaþmasýna raðmen, kapitalist üretimin temel yapýsýný deðiþtirecek nitelikte deðildir ve kapitalizmin sorunlarýna çare olamaz. Emperyalistler arasý rekabet bitmiþ deðildir. AB nin kuruluþu, ABD nin patronluðunun pekiþmesi, çeliþkileri bitiren deðil, derinleþtiren bir rol oynamaktadýr. Dünya emekçilerinin antiemperyalist, ekonomikdemokratik mücadelesi geliþtikçe, devrimler emperyalist sömürü alanlarýný daralttýkça, bu çeliþkiler kaçýnýlmaz olarak derinleþecektir. Daha bugünden, yeni dünya düzeninin tüm müdahaleleri çözümsüzlük üretmektedir. Ýþte, Irak, iþte Kosova... Emperyalistlerin kendileri bile çözümsüzlüðü itiraf etmek zorunda kaldýlar. Emperyalizmin, yeni dünya düzenine direnenlere karþý yapabileceði baþka bir þey de yok iþte. Ýyimserliðimizin diðer yanýnda ise kendimize duyduðumuz güven ve

5 5 Barýþýn bedeli asla onurumuz olmayacaktýr. Emperyalizmin varlýðý, tüm sömürge ülkelerin ulusal onurlarýnýn her gün her saat çiðnenmesi demektir. Sömürünün varlýðý, insan onurunun her an çiðnenmesi demektir. O halde emperyalizm ve sömürü varoldukça, barýþ olmayacak. Savaþa devam edeceðiz. kararlýlýðýmýz vardýr. Kendimize güveniyoruz; Güvenimizin kaynaðý zengin. Bu kaynakta Marksist-Leninist ideolojimiz var. Bu kaynakta Parti-Cephe nin devrimci stratejisi var. Bu kaynakta 30 yýllýk tarihimiz var. Bu kaynakta þehitlerimiz ve önderliðimiz var. Bu kaynakta 30 yýldýr yarattýðýmýz gelenekler ve deðerler var... Haklý biziz. Doðru biziz. Ýyiyi, güzeli biz savunuyoruz. Ahlaký, adaleti biz savunuyoruz. Bütün bunlara sahip olanlarýn kendine güven duymamasý mümkün mü! Güveniyoruz kendimize. Karþýmýzdakiler tam bir çürümüþlüðün temsilcisi ve savunucusudurlar. Kitlelere, ne ekonomik, ne siyasal, ne kültürel verebilecekleri hiç bir þey yoktur. Halkýn cebinden çalýyorlar, hak ve özgürlüklerinden çalýyorlar, kültüründen çalýyorlar. Böyle iki gücün mücadelesinden devrimcilerden baþka kim galip çýkabilir! Er geç doðrular galip gelecektir. Haklýlar kazanacaktýr. Zafer bizim olacaktýr. YENÝ DÜNYA DÜZENÝNÝN DEMOKRASÝ KIRINTILARINA KARÞI; DEVRÝM! Burjuvazi, sosyalizm öldü çýðlýklarý atarken, tabii ki halkýn baðýmsýzlýk, demokrasi, eþitlik, adalet taleplerinin sona ermeyeceðini biliyordu. Bunun için de bu taleplerin dile getirilebileceði ama sistem açýsýndan da tehlike yaratmayacak bir kanal da açmalýydý. Bu kanal, barýþ, diyalog, uzlaþma... olarak tarif edildi. Hem de barýþý, diyalogu, uzlaþtýrmayý, emperyalizm bizzat müdahaleleriyle saðlayacaktý. Barýþtýracak, uzlaþtýracak, demokratikleþtirecek, sorunlarýný çözdürtecek...ti. Emperyalizmin müdahaleleriyle gelecek demokrasi kýrýntýlarý, kimilerini yoldan çýkarmaya yetti. Emperyalizmin müdahaleleriyle kimi demokratik adýmlar atýlýr mý, atýlmaz mý, bunu tartýþmak bile çok gerekli deðil. Atýlsa ne olur? Emperyalizmin yeni-sömürge diktatörlüklerine yapýn, edin dedikleri nedir ki? Göstermelik haklardan ileri giden tek bir örnek var mý bugüne kadar? Barýþ safsatalarýyla yönlendirmeye çalýþýyorlar dünyayý. Savaþ ve barýþ üzerine devrimci teorinin tekrarýna gerek yok. Devrimciler yýllar önce bu konuda çok net bir sýnýr çizmiþlerdir: Barýþý bize pahalýya maletmek istiyorlar. Cevabýmýz þöyle: Barýþýn bedeli asla onurumuz olmayacaktýr. Emperyalizmin varlýðý, tüm sömürge ülkelerin ulusal onurlarýnýn her gün her saat çiðnenmesi demektir. Sömürünün varlýðý, insan onurunun her an çiðnenmesi demektir. O halde emperyalizm ve sömürü varoldukça, barýþ olmayacak. Savaþa devam edeceðiz. Reformlar yapýlmasýn mý? Yapýlsýn. Ama bizim ufkumuzda çok daha ötesi var. Ýyi bir reformcu da halkýn yaþama koþullarýnda bazý düzeltmeler yapabilir.

6 6 70 li yýllarda devrimcilik revaçtaydý. Adeta doðal bir þeydi li yýllarda karþý-devrim rüzgarý ve oligarþinin terörü bunu tersine çevirdi... Bu karþýdevrimci geliþme, solu, devrimciliði soldan dejenere edenlerden de güç aldý. Bu kesimler devrimciliði kalýplardan kurtarmak adýna, tabularý yýkmak adýna, her türlü ilkesizliði, kuralsýzlýðý, ahlaksýzlýðý devrimciliðe taþýdýlar. Ama bu, -Che nin dediði gibi- devrim olmaz. Devrim özveridir, savaþtýr, geleceðe inanmak, güvenmektir. Devrim, çocuksu reform programlarýný aþmak zorundadýr. Reformlar devrim mücadelesinin yan ürünleridir, deðilse reformlar için ölmüyoruz, onlar için savaþmýyoruz. Savaþýmýz dünyanýn ve ülkemizin çehresinde çok daha köklü bir deðiþiklik yaratmak içindir. SIRADAN BÝR ÇAÐDA YAÞAMIYORUZ, SIRADAN DEVRÝMCÝLER OLAMAYIZ Karþý-devrim rüzgarýnýn güçlü estiði son yirmi yýl içerisinde, burjuvazinin ideologlarý, sosyalizm öldü iddiasýna inandýrýcýlýk kazandýrmak için dinazorluk edebiyatýný geliþtirdiler. Marksizm- Leninizmi savunmak artýk dinazorluktu... Devrimciler artýk kelaynaklar gibiydiler li yýllarda devrimcilik revaçtaydý. Adeta doðal bir þeydi li yýllarda karþýdevrim rüzgarý ve oligarþinin terörü bunu tersine çevirdi... Bu karþý-devrimci geliþme, solu, devrimciliði soldan dejenere edenlerden de güç aldý. Bu kesimler devrimciliði kalýplardan kurtarmak adýna, tabularý yýkmak adýna, her türlü ilkesizliði, kuralsýzlýðý, ahlaksýzlýðý devrimciliðe taþýdýlar. Özellikle bu kesimin devrimciliðe büyük zararlar veren tavýrlarý sonucu, geniþ kitleler nezdinde devrimcilik belli ölçülerde prestij kaybýna, deðer kaybýna uðradý... Ama diyebiliriz ki, bu yýllar boyunca devrimciliðin en az deðer kaybýna uðradýðý, devrimciliðin prestijinin belli bir düzeyde tutulduðu yerlerin baþýnda ülkemiz geliyor. Çünkü, bu ülkede, bu rüzgara kapýlmayan, devrimin deðerlerini yaþatan ve savunan, devrim için ölmeye ve öldürmeye devam eden devrimciler vardý. Türkiye solu, 80 li yýllarýn bu rüzgarýný büyük ölçüde hapishanelerde karþýladý. Bu rüzgar kimilerinde varolan teslimiyet eðilimlerini güçlendirirken, biz, can bedeli direniþlerimizle, yalnýz cuntanýn terörüne karþý deðil, bu rüzgarýn da karþýsýna çýktýk. 90 lý yýllar ise devrimciliði yeniden büyüttüðümüz, kitleler nezdinde de devrimciliðe dair sarsýlan deðerleri yerli yerine oturttuðumuz yýllardýr. Ama devrimci, sosyalist sýfatlarýný kullanmaya devam eden reformizmin, legal çevrelerin sulu politika ve eylemleri, dejenere yaþam tarzlarý, adlarý uzunca süre solla birlikte anýlan Kürt milliyetçiliðinin pragmatizmi, ilkesizlikleri, halka yönelik eylem tarzý, devrimciliði kemirmeye devam etmiþtir. Önümüzdeki süreç, her yönüyle devrimciliðin de büyümesine tanýklýk edecektir. Kuþatýlmýþ üslerdeki savaþçýlarýmýzýn tek baþlarýna da olsalar, düþman karþýsýndaki teslim olmama

7 7 Devrimciliði saflaþtýrmalýyýz. Yalýnlaþtýrmalýyýz....Devrimciler, duygularýnda, düþüncelerinde son yirmi yýlýn tortularýndan oluþan her türlü kirlenmeden, bulanýklýktan kurtulmalýdýr. Bencillikten, çýkarcýlýktan, kaygýlardan, fesatçýlýktan, fýrsatçýlýktan zerre kalmamalýdýr. Devrimciye yakýþan saflýktýr. tavýrlarý, Buca, Ümraniye, Ulucanlar direniþleri, 1996 ölüm orucu, bu büyümenin öncü adýmlarýdýr. Bu adýmlarý devam ettireceðiz. Bugün mücadelenin içindeki her devrimci, bunu görevinin, misyonunun bir parçasý olarak görmelidir. Beyinlerimizde devrimi büyüttüðümüz ve kitleler nezdinde devrimciliðin itibarýný yükselttiðimiz ölçüde, devrim de büyüyecektir. Devrimcilik ýsrardýr, sabýrdýr. Toplumlarýn deðiþmesi, aylarýn, yýllarýn deðil, onyýllarýn iþidir. Devrimcilik kararlýlýktýr. Çünkü devrimcinin deðiþtirmesinin, dönüþtürmesinin karþýsýna yüzlerce engel dikilecektir. Devrimci bu engellerle boðuþmadan, onlarý aþmadan sonuca ulaþamaz. Uzun süreli bir savaþa girenlerin soluðu da, sonu getirmeye yetecek kadar güçlü olmalýdýr. Devrimci olduktan sonra devrimciliði gözümüzde sýradanlaþtýrmaya baþlýyoruz. Tabii devrimciler, kendi baþlarýna çok özel, çok olaðanüstü sayýlmayabilirler. Ama yüklendikleri misyon olaðanüstüdür. Düþünün bir; emperyalizm, faþizm, onlarýn devasa ordularý... Bunlara karþý savaþa giriþiyoruz. Devrimci kiþilik, bu noktada olaðanýn dýþýna çýkar iþte. Bunun aðýrlýðý olmalý yaþamýmýzda. Ýnsani iliþkilerde mütevazi, ama örnek olma anlamýnda, devrim mücadelesinin sorumluluklarýný üstlenme anlamýnda sýradan olandan farklý olmak durumundayýz. Bu farklýlýk, düþman saldýrýsý karþýsýndaki tavrýmýzda da, kitlelerle, yoldaþlarýmýzla iliþkilerimizde de kendini göstermelidir. Devrimciye bakan halktan insan, onda umudu, adaleti, sevgiyi, kurtuluþu görmelidir. Devrimciliði saflaþtýrmalýyýz. Yalýnlaþtýrmalýyýz. Halk için devrimcilik, tüm pratiðimizde kendini göstermelidir. Devrimciler, duygularýnda, düþüncelerinde son yirmi yýlýn tortularýndan oluþan her türlü kirlenmeden, bulanýklýktan kurtulmalýdýr. Bencillikten, çýkarcýlýktan, kaygýlardan, fesatçýlýktan, fýrsatçýlýktan zerre kalmamalýdýr. Devrimciye yakýþan saflýktýr. Tüm duygularý en güzel haliyle duyup yaþayabilmektir. Gerçek devrimci sevgi duygusuyla yönlendirilmiþtir. Sevgiden yoksun bir devrimci düþünemiyorum. Belki de bazý büyük yönetici ve politikacýlarýn sorunu budur. Ateþli, coþkulu bir sevgi, soðukkanlý bir zekayla bütünleþmeli, acý verebilecek bazý kararlar, duygusallýða kapýlmadan alýnmalýdýr. Ýlerici, öncü devrimcilerimiz, halký sevmeyi ideal olarak benimsemelidirler. Soðuk bir þekilcilikle köktenci, aþýrý doðmalara saplanmamak, sakatlanmýþ bir toplum yaratmamak için büyük ölçüde hoþgörülü olmalý, adalete ve gerçeðe büyük pay ayýrmalýyýz. Yaþayan insana olan bu büyük sevginin her gün somut bir

8 8 eyleme, örnek oluþturacak bir davranýþa dönüþmesi için mücadele etmeliyiz... Böyle diyor Che. Halk, karþýsýnda, dürüstlüðü ve tutarlýlýðýyla, sevgisiyle ve acýmasýzlýðýyla, fedakarlýðýyla ve kararlýlýðýyla olmasý gerekeni görmeli. Gençliðimiz her türlü yozlaþtýrýcý, dejenere edici duygulardan, davranýþlardan arýnmak zorundadýr. Che yle sesleneceðiz yine onlara, Che nin Havana da gençlik örgütleri toplantýsýnda söyledikleriyle: Her genç komünistin görevi incelikle insancýl olmaktýr, insanýn özüne, aslýna en yakýn olacak kadar insancýl olmak; çalýþarak, öðrenerek, halkla ve dünyanýn tüm halklarýyla sürekli yardýmlaþma ve güç birliði içinde, insanýn aslýna, özüne ulaþmaktýr; dünyanýn her hangi bir köþesinde bir adam öldürüldüðünde içinde acý bir sezgi uyanacak kadar duyarlý olabilmek ve herhangi bir yerde yeni bir özgürlük bayraðý dalgalandýðýnda çýlgýnca heyecanlanmaktýr. Devrimcilik budur. Duyarsýzlýk gibi bir kavram, devrimciliðin doðasýyla çeliþir. En zengin kaynaða, birikime bu konuda sahibiz belki de. Ta Mahir lerden bu yana, halkýmýz içinde, yoldaþlarýmýz içinde efsaneleþen yüzlerce Parti- Cephe kadrosu, savaþçýsý var. Yüzlerce örnek var gözlerimizin önünde. Onlara bakarak, arýnarak, devrimciliði büyüteceðiz. Cüretle iddia edebiliriz ki, bu konuda tüm dünyada özgün ve örnek bir yerimiz vardýr. Devrimciliði en saf haliyle yaþatan ve sürdüren devrimci hareket Devrimci Halk Kurtuluþ Partisi-Cephesi dir. Örneðimizi büyüteceðiz. Herkesin görebileceði hale getireceðiz. Bu doðrultuda attýðýmýz her adým, hem Türkiye devriminin, hem dünya devrimcilerinin kazancý olacaktýr. KARARLILIÐIMIZ, FEDAKARLIÐIMIZ, CÜRETÝMÝZ KÝTLELERÝ ETKÝLEYECEK, DÖNÜÞTÜRECEK, DEVRÝMÝN SAFLARINDA TOPLAYACAKTIR Arkamýzda öyle bir tarih var ki, burjuvazinin ideolojik cephaneliðindeki tüm silahlar bu tarihe çarpýp etkisizleþiyor. Bu tarihte, eylemlerimizi, stratejimizi bütünleyen þey, geleneklerimizdir. Ve kitlelerin gözünde, stratejimizden daha da önemli olan, daha fazla dikkate alýnan, gözle görülür olan, bunlardýr. Geleneklerimiz, deðerlerimiz, yarattýðýmýz devrimci tipi, kitleleri devrime çeker. Bunlar da tabii ki bizim stratejimizden baðýmsýz düþünülemez. Yarattýðýmýz destanlar, direniþler, kahramanlarýmýz, diþe diþ mücadele örneklerimiz, propaganda ve ajitasyon faaliyetinin ihtiyaç duyacaðý çok güçlü ve zengin bir malzemeyi saðlamaktadýr bize. Tüm dünyada devrimciler, sosyalistler, son yirmi yýlda büyük bir sýnav verdiler. Türkiye devrimcileri olarak bu sýnavdan alnýmýzýn akýyla çýktýk. Bu sonuçlarý, geniþ, daha geniþ kitlelere götürmeliyiz. Ölüm orucu gibi bir kahramanlýk, kitlelerin burjuva politikacýlarla, devrimciler arasýnda tercih yapmasýný saðlayacak önemde ve güçtedir. Ama iþte bunlarý geniþ kitlelere anlatabilmeli, kavratabilmeliyiz. Öylesine duymuþ, dinlemiþ olmalarý her zaman yetmez. Çünkü onlar ayný zamanda düzenin kuþatmasý altýndadýr. Yaþamlarýný idame ettirme kaygýsýnýn aðýr baskýsý altýndadýrlar. Bazen duyarsýzlýk gibi görünür tavýrlarý, bazen korkaklýk, bazen bencillik...

9 9 Emperyalizmin bunalýmý mý sona erdi? Kapitalizmin vahþi niteliði mi deðiþti? Dünyada ve ülkemizde gelir daðýlýmý mý eþitlendi? Dünyaya ve ülkemize adalet mi geldi? Türkiye ye demokrasi mi geldi? Bunlarýn hepsinin cevabý hayýrsa, devrimler sürecektir. Ama biz insanlarýmýzdan kolay kolay umudu kesmeyiz. Bir yazarýmýzýn dediði gibi, her insanýn derininde kalmýþ az da olsa bir insanlýk damarý her zaman depreþebilir. Biz düzenin maiþet derdine gömdüðü kitlelerde de, dejenerasyonun bataklýðýna sürüklediði insanlarýmýzda da iþte o damarý depreþtireceðiz. Ölüm oruçlarýnda, Türkiye nin, dünyanýn en ücra köþelerinde iþte bu damar depreþiyor. Biz kuþatmalarda direndikçe bu damar ayaða kalkýyor lý yýllar boyunca ortaya koyduðumuz pratik, devrimciliði adeta yeniden tanýmlamýþtýr. Devrimciliðin yozlaþtýrýlmasýna, ayaða düþürülmesine karþý bir direniþ rolü oynamýþtýr. Artýk devrimciliðin büyümesi zamanýdýr. Yüzeysel, çarpýtýlmýþ, sahte devrimcilik ayrýþacak, ait olduðu yere -düzenedönecek, dolayýsýyla devrimcilik saflýðýna ulaþacaktýr. Devrim veya karþý-devrim; devrimcilik veya düzenin sýradanlýðý... Netleþme, saflaþma böyle geliþiyor. Bu geliþme iyimserliðimizi, umudumuzu, kararlýlýðýmýzý pekiþtiriyor. Yeniden toparlayalým; Emperyalizmin bunalýmý mý sona erdi? Kapitalizmin vahþi niteliði mi deðiþti? Dünyada ve ülkemizde gelir daðýlýmý mý eþitlendi? Dünyaya ve ülkemize adalet mi geldi? Türkiye ye demokrasi mi geldi? Bunlarýn hepsinin cevabý hayýrsa, devrimler sürecektir. Emperyalizm ayaklanmalara hazýrlanýyor. Oligarþi devrimci örgütleri imha etme, toplumu örgütsüzleþtirme planlarý yapýyor. Demek ki savaþ geliþecek. Yumuþama, barýþçýl imkanlar üzerine yapýlan teoriler, kýsa sürede yine çöplükte bulacak kendini. Sosyalizm kitleler için yeniden çekim merkezi olurken, devrim kitleleri etrafýnda birleþtirecek. Sierra Maestra da gerillacýlarla köylüler tek beden olmaya baþlýyorlar. Bu ortak yaþam, bir mucize deðil, önemli bir ihtiyaca cevap veriyor: Bu, bir zorbayý iktidardan uzaklaþtýrmak için savaþ verenlerle, o güne dek hayal bile etmedikleri özgürlüðün ümit ýþýðýný fark eden esir bir halkýn, bir yerde karþýlaþmasýdýr. Ve bir adý var, o, Devrim dir. (Jean Cormier, Ölüm Nereden... sf. 153) Ýþte bu ihtiyaç dünyanýn her yerinde ve dünyanýn Türkiye sinde hala süren bir ihtiyaçtýr. Bu yaþlý, bu her gün emperyalizm tarafýndan daha da çirkinleþtirilen dünyayý temizleyecek tek þey devrimdir. Kapitalizmin tek alternatifi sosyalizmdir. Kontrgerillanýn bir bataklýða dönüþtürdüðü ülkemizde pisliði temizleyecek tek alternatif devrimdir. Oligarþi hücre planlarý, imha planlarý yapabilir. Katliamlarla devrimciler tasfiye edilemez! Adalet, eþitlik, özgürlük savaþçýlarý hiç tükenmeyecektir! Halk kitlelerinin adalet, eþitlik, özgürlük talebi dünyanýn her yerinde sürüyor. Bu halk denizinde savaþçýlar tükenmez. Böyle bir dünyada devrimler durmaz. Devrimler yaþayacak mücadele sürecektir!

10 10 Açmazlar, çýkmazlar, týkanýklýklar içinde devrimci güzergah... Partimizin yolu Kurtuluþun yoludur Türkiye nin son otuz yýlý, tarihinin en hareketli dönemidir. THKP-C nin ortaya çýkýþýndan baþlayarak karþý-devrimin gerçekleþtirdiði iki cuntaya, kitle katliamlarýndan halk ayaklanmalarýna, yeni bir anayasadan onlarca hükümete, devrimci hareketin ilerleyiþlerine ve gerileyiþlerine kadar pek çok geliþme sýðmýþtýr bu otuz yýla. Bu otuz yýl boyunca Türkiye nin sosyoekonomik yapýsýndaki deðiþmelere, siyasi geliþmelere iliþkin tesbit ve öngörülerimizde yanýlmadýk. Güncel siyasi geliþmelere iliþkin, örneðin 1983 seçimlerinde, seçimlerin Turgut Sunalp in MDP sine kazandýrýlacaðý gibi yanlýþ tahminlerimiz olmuþtur, ama içinde bulunulan süreçlerin niteliði konusunda hiç yanýlmadýk. Solda yanýlgýlarýn süreklileþmesine karþýlýk, biz hep demiþtik demek durumunda kaldýk sonrasý, düzenin emperyalizmle iþbirliði halinde tahkim ediliþi sürecidir Anayasasý ve 1983 seçimleri, cunta sonrasý açýsýndan belirleyicidir. Solun büyük bir kýsmýnda bu dönemde sivilleþme, demokratikleþme beklentisi içinde tahliller yapýlýp politikalar belirlenirken, biz bu dönemin açýk faþizmin kurumsallaþtýrýldýðý bir dönem olacaðýný belirttik. Bu dönemin sonrasýnda da onlar yanlýþlarýna, biz doðrularýmýza devam ettik SHP-DYP iktidarý, Kürt milliyetçileri ve solun bir kýsmýnda yine malum demokratikleþme beklentileriyle karþýlanýrken, bu dönem Türkiye tarihine infazlar, faili meçhuller dönemi olarak geçti da Susurluk kazasý sonrasý, sol býkmadan ayný hatayý tekrarlarken, hiç bir þey eskisi gibi olmayacak teorilerine karþý Susurluk Devlettir tesbitimizle uyarýcý olmaya çalýþtýk ve Pisliði Devrim Temizler diyerek kurtuluþ yolunun altýný bir kez daha çizdik. AB üyeliði konusunda da ayný tesbit farklýlýklarý yaþandý yýldýr temel konularda ayný þeyleri söylüyoruz; halkýn örgütlenmesi, mücadelenin geliþtirilmesi, eylem ve örgüt biçimleri konusunda ise ayný þeyleri söylemiyoruz ama siyasi konumumuz açýsýndan ayný yerde duruyoruz. Türkiye nin yaþadýðý her önemli geliþme, stratejik çizgimizi doðruluyor. Her önemli geliþme, bu ülke siyasetindeki en özlü sloganlardan biri olan Tek Yol Devrim þiarýný doðruluyor. Bu otuz yýl içinde, çeþitli siyasi hareketler, dönemsel koþullarýn etkisi altýnda, güç

11 11 kazandý, öne çýktý, kimisi de yok oldu... Ecevit CHP sinin umut olmasýndan Kürt milliyetçilerinin güç kazanmasýna, silahlý mücadeleyi savunduðu iddiasýnda olan onlarca siyasi hareket in ortaya çýkýþýndan islamcýlarýn geliþmesine, Partimizin kuruluþundan yeni düzen partilerine kadar siyasi güçler haritasýnda pek çok deðiþme, geliþme oldu. Zaman geçici olanla, kalýcý olaný ayrýþtýrdý. Ve ayrýþtýrmaya devam ediyor. Ülkenin, halkýn sorunlarýnýn týlsýmlý reçeteleri yoktur. Sorunlarýn çözümü de, toplumun deðiþik kesimleri açýsýndan farklý farklýdýr. Bu nedenle siyaset sahnesi, her zaman, temsil edilen sýnýf veya katmanlarýn tercihlerine göre, birbirinden farklý onlarca çözüm önerisinin birbiriyle çatýþtýðý bir sahne durumundadýr. Belli bir örgütlenme ve program aracýlýðýyla temsil edilen bu çözümler, her günkü geliþmeler karþýsýnda tekrar tekrar sýnanýrlar; süreç bunlarý eler. 90 lý yýllarýn baþýnda gerek islamcýlar, gerekse de Kürt milliyetçileri, kitlesel düzeyde saðladýklarý yükseliþle, kendi çizgilerinde bir güç, bir alternatif olma özelliði taþýyorlardý. Bu yanýyla belli bir çekim gücüne sahiptiler lý yýllarýn ikinci yarýsý ise, bu güçlerin, alternatif olmaktan uzaklaþma sürecidir. Sistem, onlarý içine çekebilmiþtir. Ama bu, sistemin gücünden ziyade, bu güçlerin taþýdýklarý siyasal zayýflýklarýn ve zaaflarýn sonucudur. Düzene karþý bir konumda siyaset yapýyorlardý. Ama sürecin önlerine çýkardýðý açmazlarý, düzene yanaþarak çözmeye çalýþtýlar. Açmazlarý, çýkmazlarý, týkanýklýklarý içinde boðulup, giderek düzenle bütünleþtiler. Bu iki kesimin geliþmesi, ideolojik, stratejik olarak saðlam bir zeminde durmayanlarý, oldukça sarstý. Kürt milliyetçiliðinin geliþmesi, pek çok siyasi hareketin ulusal sorun konusundaki görüþlerini deðiþtirmesine yol açtý. Ýslamcýlarýn geliþmesi ise, solun önemli 90 lý yýllarýn baþýnda gerek islamcýlar, gerekse de Kürt milliyetçileri, kitlesel düzeyde saðladýklarý yükseliþle, kendi çizgilerinde bir güç, bir alternatif olma özelliði taþýyorlardý. Bu yanýyla belli bir çekim gücüne sahiptiler lý yýllarýn ikinci yarýsý ise, bu güçlerin, alternatif olmaktan uzaklaþma sürecidir. Sistem, onlarý içine çekebilmiþtir. Ama bu, sistemin gücünden ziyade, bu güçlerin taþýdýklarý siyasal zayýflýklarýn ve zaaflarýn sonucudur. bir kesiminde halka güvensizliði derinleþtirdi, zaten dar olan kitle faaliyetlerini daha da daraltmalarýný getirdi, adeta halktan koptular... Biz, bu geliþmeleri elbette deðerlendirdik, ama bu geliþmelerin hiç biri bizim temel tezlerimizin, ulusal sorun, inançlar, mezhepler, halk konusundaki tesbitlerimizin yanlýþlýðýnýn ifadesi deðillerdi. Israrla bu konudaki tesbitlerimizi savunmaya devam ettik. Zamanýn bizi doðrulayacaðýný biliyorduk. Bugün siyaset sahnesinde geliþmeler üzerinde az çok etkide bulunabilen, veya üzerinde hesaplar yapýlýp politikalar geliþtirilen dört kesimi ayrýþtýrabiliriz: Düzen partileri. Kürt milliyetçileri. islamcýlar. Devrimciler. Düzen partileri, gerilemelerini sürdürmektedirler. Hiç bir slogan, hiç bir vaad, onlarýn yeni bir umut rüzgarý estirebilmelerini saðlayamamaktadýr. Hiç biri yüzde yirmileri aþacak durumda deðildir. Hepsi merkez e çekilerek birbirlerinden

12 12 Ya devrime, ya emperyalizme! Her milliyetçi hareket, ya devrimci olacak, ya yeni dünya düzenine sýðýnacaktýr. Günümüz dünyasýnda ulusal hareketlerin önünde baþka seçenek yoktur. Devrime, sosyalizme yönelmeyen her ulusal hareketin sonuçta emperyalizmin denetimi altýna girdiði, yirminci yüzyýl boyunca pek çok örnekte görüldü. farksýzlaþmýþlardýr. Kýsmen farklý duran islamcý ve Kürt milliyetçisi düzen partileri de, merkeze çekilmiþlerdir. 28 Þubat, ayný zamanda düzen partilerini disipline etme operasyonuydu ve hiç bir düzen partisi, bu noktada herhangi bir direniþ göstermemiþtir. Kürt milliyetçiliðinin ve ona tabi olan solun yanlýþlarýný kullanarak, dönemsel koþullarýn da etkisiyle, son seçimlerde DSP ve MHP kýsmen daha fazla oy toplamýþlardýr, ama bu partilerin oylarýnýn da tek baþýna iktidar olmaya yetecek bir orandan uzak oluþu, bu etkinin bile halkýn geneli açýsýndan ancak sýnýrlý bir etki olduðunu göstermeye yeter. Farksýzlýk içinde, 1982 anayasasýnýn engellemek için pek çok madde koyduðu koalisyonlar süreklileþmiþtir. Ýç politikanýn MGK tarafýndan, ekonominin IMF, Dünya Bankasý aracýlýðýyla emperyalistler tarafýndan belirlendiði koþullarda zaten onlara fazla iþ kalmýyor; onlardan beklenen iyi bir icraatcý olmalarýdýr. Bu nedenle düzen partileri adeta kitlelere seslenmeyi de býrakmýþ, emperyalizme, TÜSÝAD çýlara güvence vermeyi temel politika haline getirmiþlerdir. Düzen partilerinin bu geliþmeler sonucunda halk içinde gerçek bir tabaný olduðundan sözedilemez. Ama bu, düzen partilerinin teþhirinin artýk tümüyle gereksiz olduðunu göstermez. Hala kitlelerin önemli bir bölümü için çaresizliðin çaresi veya alternatifsizliðin alternatifi durumundadýrlar. Kürt milliyetçiliði; 1977 de PKK nýn kuruluþuyla baþlayan süreç, Baðýmsýz Kürdistan dan yola çýkýp ABD nin dümen suyuna girerek evrimini büyük ölçüde tamamlamýþtýr. Kürt milliyetçiliðinin ne Kürt halký açýsýndan, ne de Türkiye açýsýndan hiç bir soruna çözüm vadetmediðinin görüldüðü bu kanlý ve bedeli aðýr süreç, hiç kuþku yok ki, halk açýsýndan, devrim teori ve stratejisi açýsýndan öðreticidir. Ya devrime, ya emperyalizme! Her milliyetçi hareket, ya devrimci olacak, ya yeni dünya düzenine sýðýnacaktýr. Günümüz dünyasýnda ulusal hareketlerin önünde baþka seçenek yoktur. Devrime, sosyalizme yönelmeyen her ulusal hareketin sonuçta emperyalizmin denetimi altýna girdiði, yirminci yüzyýl boyunca pek çok örnekte görüldü. Kemalistler, önlerindeki seçenekleri yanlýþ tahlil ettiler; onlara göre, ya emperyalizme yaslanacaklardý, ya milli bir burjuvazi yaratýp kendi ayaklarý üzerinde duracaklardý. Milli burjuvaziyi yaratamadýlar. Bu seçenek yirminci yüzyýlýn dünyasýnda artýk mümkün olmayan bir seçenekti. Gerçek seçenekler yine ikiydi; ama kemalistlerin formüle ettiðinden biraz farklýydý; ya devrime, ya emperyalizme. Kürt milliyetçi hareket açýsýndan da ayný seçenekler sözkonusuydu. Devrime yönelmediler, gidecekleri tek bir yer kaldý. Kürt milliyetçiliðinin 1900 lerin baþlarýndan bu yanaki tarihi ayaklanmalar, ihanetler, iç bölünmeler, aþiret kavgalarý, yanlýþ uzlaþmalarla doludur. PKK farklý olacaðýz diye çýkmýþtý. Barzani gibi Kürt

13 13 milliyetçilerinden farklý olduklarýný göstermek için, kendilerini tanýmlarken modern sýfatýný kullandýlar. Ama PKK da Barzanilerle ayný noktaya geldi. Sýnýfsallýðýn olmadýðý yerde, modernliðin ne anlamý olabilir? Sýnýfsallýk reddedilmiþ, milliyetçi çizgide pragmatizm esas alýnmýþtýr. Sosyalist sistemdeki karþý-devrimlerle birlikte, milliyetçilik emperyalizme yanaþmanýn yollarýný aramaya baþlamýþtýr. Öcalan ýn Suriye den çýkarýlýþýyla birlikte, bu arayýþ fiiliyata dökülmüþ, emperyalizmin istediði tüm tavizler verilerek her þey inkar edilmiþtir. Artýk bu milliyetçiliðin ulusal haklarýn, baðýmsýzlýðýn savunulduðu bir milliyetçilikle hiç bir ilgisi kalmamýþtýr. Emperyalizm ulusallýðý, dille sýnýrlamýþtýr. Bu çerçeveyi kabul eden milliyetçilik, yeni sömürgeciliktir. Emperyalizm tamam dilini konuþ diyor, iþine geldiðinde böyle bir talep ortada yoksa bile, bu talebi teþvik ediyor, hatta senin devletin olsun noktasýna vardýrabiliyor kýþkýrtmalarýný. Bu icazetle hareket eden bir milliyetçilik, devlet istediðinde, baðýmsýzlýk istediðinde emperyalizme karþý olmuyor. Þimdi Kürt milliyetçiliði ABD li yatýrýmcýlarý alkýþlayarak, oligarþik devlete güven vererek tümüyle düzen içi bir güç olmaya çalýþýyor. Kürt sorununda 1977 den bu yanaki geliþmeler, hiç kuþkusuz öðretici olmuþtur. Milliyetçiliðin çözüm olmadýðýnýn görülmesiyle, Kürt sorununun çözümü, hem devrimciler, hem Kürtler dahil olmak üzere geniþ kitleler nezdinde daha netleþmiþtir. En azýndan neyin olmayacaðý net görülmüþtür. Çözüm, Anadolu halklarýnýn birlikte yaþayacaðý bir zemin oluþturmaktýr. Hiç kimsenin benim haklarým reddediliyor diye düþünemeyeceði bir zemin. Parti-Cephe çizgisinin 1970 lerden bu yana ulusal sorun için çizdiði çözüm çerçevesidir bu. Ortak örgütlenme, ortak mücadele, Kürt milliyetçiliðinin açmazlarýyla, týkanýklýklarýyla bir kez daha doðrulanmýþtýr. Tarihi deðiþtiremeyiz. Yüzyýllarýn birlikteliði nden sözediyorsak, bunun pratik, siyasi, sosyal, kültürel sonuçlarýný da görmek gerekiyor.... Kürtler için de geri döndürülemez þeyler sözkonusudur. Kürt halkýnýn haklarý belli bir coðrafi alanla sýnýrlandýrýlýrsa, Ýç Anadolu daki, Batý daki milyonlarca Kürt ün konumu ne olacak? Þurasý Kürtlerin, þurasý Türklerin diye ayrýþtýramayacaðýmýz bir içiçelikte yaþýyoruz. Ayrýlýk da bir adaletsizlik deðil midir? Ortak bir devrim, ulusal haklarýn koþulsuz tanýndýðý ortak bir devlet... Bu çözüm de sýnavdan geçti. PKK lýlar özellikle Ýmralý yla birlikte, halklarýmýz arasýndaki yüzyýllarýn birliðinden sözetmeye baþladýlar. Ama samimi deðillerdi, ayný günlerde hala Türk-Kürt çatýþmasýnýn teorisini de yapmaya devam ediyorlardý. Ýkincisi, o halde, daha önce ayrýlýðý savunurken hareket noktanýz neydi? O zaman bu yüzyýllarýn birliðine neden sýrt çevirmiþtiniz? Halk birlikteydi zaten. Kürt milliyetçiliði ayrýlýðý körükledi. Tarihi deðiþtiremeyiz. Yüzyýllarýn birlikteliði nden sözediyorsak, bunun pratik, siyasi, sosyal, kültürel sonuçlarýný da görmek gerekiyor. Þimdi Anadolu da Ermenilerin toprak hakkýný savunmak ne kadar doðrudur, nasýl yapacaksýnýz? Ayný þekilde Kürtler için de geri döndürülemez þeyler sözkonusudur. Kürt halkýnýn haklarý belli bir coðrafi alanla sýnýrlandýrýlýrsa, Ýç Anadolu daki, Batý daki milyonlarca Kürt ün konumu ne olacak? Þurasý Kürtlerin, þurasý Türklerin diye ayrýþtýramayacaðýmýz bir içiçelikte yaþýyoruz. Ayrýlýk da bir adaletsizlik deðil midir? Bu

14 14 Özgür Halk ýn 2000 Mart sayýsýnda Dönemin temel eylem biçimi: Halkýn sivil itaatsizliði diye yazýyordu. Peki bu sivil itaatsizlikten ne anlýyorlar: En genel anlamýyla tarihteki her baþkaldýrýyý, isyaný, direniþi, ayaklanma ve mücadeleyi bir itaatsizlik olarak tanýmlayabiliriz. (s.15) Diyelim tanýmladýk. Sovyet Ekim devrimini, Çin halk savaþý ný da tarihin en büyük itaatsizlik eylemleri ilan ettik mi tamamdýr. Kürt milliyetçiliði tam bir teorik sefalet içindedir. ülkede, Anadolu nun batýsýnda yaratýlmýþ her þeyde Kürtlerin de emeði yok mu? Bu deðerler artýk Türk, Kürt, Arap, Gürcü, hepimizindir. Teorik olarak ayrýlýðý reddetmeyiz. Ama bugünün koþullarýnda, sosyalizmi hedeflemeksizin ayrýlýðý savunan varsa, bu emperyalizme yeni bir uydu olalým, Barzani gibi olalým demektir. Emperyalizme karþý halklarý güçlendiriyor mu, ayrýlýk o zaman gerekli ve doðrudur. PKK ve Kürt milliyetçiliði, emperyalizmin ve oligarþinin dümen suyuna girdiði noktada, halk kurtuluþ savaþýnýn stratejik bir müttefiki olmaktan çýkmýþlardýr. Peki demokrasi mücadelesi açýsýndan durumlarý nedir? Bugün demokratik mücadele açýsýndan da koparýp alan deðil, oligarþiye güven veren, icazeti esas alan bir konumdadýrlar. Milliyetçilik, zaten pek sevdiði provokasyon teorisi ne de artýk daha fazla baþvurmaktadýr. Hadep li belediye baþkanlarý gözaltýna alýndýðýnda, kitlenin tepkisini kendileri dizginlediklerini, sokaða çýkýlmamasý için çaba sarfettiklerini söylediler. Niye dizginliyorsunuz? Ulucanlar da katliam seyrediliyor. Ve bu tavýr Kürt milliyetçiliði içinde tartýþýlmýyor bile. Herþey oligarþiye güven vermek için. Bu, demokrasi mücadelesi ni de düzenin iznine tabi kýlmaktýr. Bu çizginin teorisi de yapýlýyor. Özgür Halk ýn 2000 Mart sayýsýnda Dönemin temel eylem biçimi: Halkýn sivil itaatsizliði diye yazýyordu. Peki bu sivil itaatsizlikten ne anlýyorlar: En genel anlamýyla tarihteki her baþkaldýrýyý, isyaný, direniþi, ayaklanma ve mücadeleyi bir itaatsizlik olarak tanýmlayabiliriz. (s.15) Diyelim tanýmladýk. Sovyet Ekim devrimini, Çin halk savaþý ný da tarihin en büyük itaatsizlik eylemleri ilan ettik mi tamamdýr. Kürt milliyetçiliði tam bir teorik sefalet içindedir. Bu teorik sefalet örneði yazý þöyle sürüyor: 21 Yüzyýl Manifestosu bu itaatsizliðin programlý biçimidir. Bu teorik sefaleti bir alýntýyla örnekleyip geçelim: Mitra, güneþ tanrýsý Mezopatamya halklarýnýn inancý olarak herþeyin yaratýcýsýydý. Yaradýlýþýn temelinde ýþýk vardýr. Bu Zerdüþt de daha sistemlidir. Aydýnlýk ile karanlýðýn, iyilik ile kötülüðün çatýþmasýna dönüþür. Ýsa nýn þahsýnda sonsuz olanla buluþmaya dönüþür. Iþýk sonsuz bir insan sevgisi ve yaratýmýdýr. Mani de kutsal Iþýk Bahçeleri nde somutlaþýr. Nesimi, Hallac-ý Mansur un derileri yüzülür. Pir Sultan daraðacýnda can verir. Tümünün ýþýk birikimi Önderlik te bir ýþýk nehrine dönüþür... Tüm insanlýðýn Mezopatamya da karanlýða gömülmek istendiði bir çaðda, ýþýk felsefesi ile yeniden insanlýðý aydýnlatýr ve kutsal kurtuluþ yolunu gösterir. (Özgür Halk, sayý 103, 15 Mart 2000) Kürt halkýna, iþbirlikçi, icazetçi, düzen içi çizgiyi benimsetebilmek için, her türlü teorik saçmalama serbest! Kürt halkýnýn sahip olduðu örgütlenme, direnme ve savaþma dinamiklerinin tasfiyesi, ABD Operasyonu nun öncelikli hedeflerindendir.

15 15 Öcalan ýn teorileriyle bu tasfiye sürdürülüyor. Bu tasfiyeye karþý çýkan PKK Devrimci Çizgi Savaþçýlarý ise, halen PKK yý bu noktaya getiren sömürgecilik teorisiyle, milliyetçilik çizgisiyle, tarihsel pragmatizmleriyle köklü bir hesaplaþma yapmaktan uzaktýr. Öcalan talimatýný veriyor: Baharda kesin hamle filan olmayacak. Oyuna gelinmeyecek. PKK nýn her þeyi dikkate almasý gerekir. Devleti tehdit konumunda olmamalý. (Özgür Halk Özel Eki 2) Talimat yerine getiriliyor. PKK devlet için bir tehdit deðil. Kürt milliyetçiliði Diyarbakýr da artýk Demirel leri, Yanki leri alkýþlýyor. Ýslamcýlar; Ýslamcýlarýn özellikle 1980 li yýllarýn ikinci yarýsýndan itibaren giderek belirgin hale gelen yükseliþi üzerine sayýsýz inceleme yapýldý. Makaleler, kitaplar, dizi yazýlar birbirini izledi. Eklenebilecek farklý yönler olmakla birlikte, bu geliþimin özü þudur; Solun býraktýðý boþlukta, bu boþluðu doldurmasý için oligarþinin de desteðiyle geliþip güçlenmiþtir. Tüm düzen partileri çeþitli biçimlerde bu geliþmeye hizmet etmiþlerdir li yýllar, sol açýsýndan oldukça olumsuz uluslararasý koþullar demekken, islamcýlar açýsýndan ise, uluslararasý platformda Ýran devriminden güç alan olumlu bir ortam sözkonusudur. Ýslamcý yükseliþ, asýl olarak Refah partisinde somutlaþmýþtýr. Radikal islamcý kesimler, tarikatlar, her biri kendi özgülünde bir geliþme kaydetmiþtir, ancak, hepsinin aktýðý asýl kanal yine Refah kanalý olmuþtur. Oligarþi, islamcýlarý iktidara gelmesi için deðil, devrimci geliþimi engellemesi için desteklemiþti. Ama islamcý kesimin kendi iç dinamikleri devreye girmiþ ve oligarþinin beklediðinin ötesinde bir geliþme ortaya çýkmýþtý. Ýktidar islamcýlar için tam bir sýnav yeri oldu. Ýktidar koltuðu, islamcýlýðýn Türkiye için bir alternatif olup olmadýðýný gösterdi. Ýslamcýlarýn iktidardaki baþarýsýzlýðý, söyledikleriyle yaptýklarý arasýndaki büyük çeliþki, MGK nýn onlarýn iktidarýný engellemesi, yarýda kesmesi nedeniyle deðildir. Tersine, MGK nýn Refah ý iktidar koltuðundan uzaklaþtýran müdahalesi, bir bakýma islamcý hareket için kurtarýcý da olmuþtur; hala bazý sloganlarýný, söylemlerini sürdürebilme imkaný ellerinde kalmýþtýr. Türkiye için, halk için uygulanabilir hiç bir projeleri yoktu. Adil düzen baþta olmak üzere, tüm vaadleri, kaba bir demagojiden ibaretti. Mevcut sömürü ve baðýmlýlýk düzenine ise karþý deðillerdi ve olamazlardý. Amerikancýlýklarý, anti-batýcýlýklarý yalandý. Ýktidardayken de, muhalefetteyken de pek çok defa görüldü ki, onlarla hemen uzlaþýyorlar. Bu konuda ne ideolojik açýdan, ne de ekonomik çýkarlarý açýsýndan zorlanmýyorlar. Belki tek zorlandýklarý nokta, kendi tabanlarýna o güne kadar söyledikleriyle yaptýklarý arasýndaki çeliþkidir. Sýkýþýnca yine islamcýlýk, yine batý düþmanlýðý... Ama din kardeþliði de sözde. Ýþte Irak. Emperyalizm katletmeye, bombalamaya devam ediyor, din kardeþleri nden en küçük bir tepki yok. Öyle bir sorunlarý yok. Ýslam alemi deyip duruyorlar. Öyle bir þey de yok. Sýnýflar var, sýnýflarýn çýkarlarý var... Bu islam alemi dedikleri birbirlerini nasýl aldatýyor, nasýl satýyor, bilmeyen yoktur. Ýslamcý kesimin bir baþka yüzü, Hizbullah ýn mezar evleriyle birlikte geniþ kitlelerin gözünde açýk hale geldi. Ýslamcýlar, ne emperyalizm karþýsýnda, ne faþist düzen karþýsýnda net bir tavra sahip deðillerdir. Ýflah olmaz bir pragmatizme sahiptirler. Ve iflah olmaz bir anti-komünizm saplantýsý içindedirler. Ýþte bu ideolojik yapý, onlarýn düzen tarafýndan rahatlýkla kullanýlabilmesini getirmektedir. Dini,

16 16 Ýslamcýlarýn ve Kürt milliyetçilerinin politikalarý, olaylar karþýsýndaki tepkileri o kadar çok benzeþmektedir ki, adeta birine bakarak diðerinin tavrýný tahmin etmek mümkün hale gelmiþtir. Sorunlarý ele alýþ tarzlarý, beklentileri, benmerkezcilikleri aynýdýr.... Ayný beklentilerle, ayný icazetçi ruh haliyle Sezer i alkýþladýlar. Ayný mantýkla AB ye evet demektedirler. Milliyetçiler de, islamcýlar da emperyalizme karþý savaþamaz. Kapitalizm karþýtlýklarý da biçimseldir. mezhepleri kullananlar, kullanýlýr. Bu artýk neredeyse siyasetin bir kuralý halindedir. Türkiye de de böyle olmuþtur. Kendi dýþýndakileri kafir, düþman ilan eder. Hatta kendi dýþýndaki mezhepler de kolayca düþman ilan edilir. Tam emperyalizmin, iþbirlikçilerinin istediði ortam. Ýslamcý kesim kendi içinde de bölük pörçüktür. Oligarþi, tarikatlarýn çok ama bölük pörçük olmasýný ister. 28 Þubat operasyonunun nedenleri arasýnda, tarikatlarýn Refah çatýsý altýndaki yakýnlaþmasýnýn da payý olsa gerek. Nitekim, MGK nýn müdahalesi sonrasý, tarikatlarýn kimi, oligarþiye güven vermek için olmadýk soytarýlýklar yaparken, kimileri de yelkenlerini yeniden diðer düzen partilerine kýrmýþlardýr. Sonuçta, devrimcilere düþmanlýklarýyla, halký mezhepler, tarikatlar aracýlýðýyla bölmeleriyle, oligarþinin böl-parçala-yönet siyasetine uygun bir araç durumundadýrlar. Özgürlük ve demokrasi konusundaki tutarsýzlýklarý ise gerek iktidarlarý döneminde, gerekse de türban mücadelesinde çok net görülmüþtür. Devrimciler katledilsin, devrimcilere iþkence yapýlsýn, umurlarýnda deðildir, hatta alkýþçýsý bile olurlar. Ama böyle olduðu için, bu tutarsýzlýk, hem onlarý tecrit etmiþ, hem de tutarsýzlýk kendi içlerinde de ciddi çeliþkilerin, soru iþaretlerinin ortaya çýkmasýna yolaçmýþtýr. Türban konsunda asgari bir eylemliliði bile sürdüremez hale gelmiþlerdir. Haklar ve özgürlükler mücadelesinin çok sýnýrlý alanlarýnda birlikte olabilmek için bile, isamcýlarýn çok ciddi muhasebeler yapmalarý gerekir. Ýslamcýlarýn ve Kürt milliyetçilerinin politikalarý, olaylar karþýsýndaki tepkileri o kadar çok benzeþmektedir ki, adeta birine bakarak diðerinin tavrýný tahmin etmek mümkün hale gelmiþtir. Sorunlarý ele alýþ tarzlarý, beklentileri, benmerkezcilikleri aynýdýr. Mesela Cumhurbaþkanlýðýna Sezer in seçilmesinde tavýrlarý aynýdýr. Ayný beklentilerle, ayný icazetçi ruh haliyle Sezer i alkýþladýlar. Mesela, ayný mantýkla AB ye evet demektedirler. Milliyetçiler de, islamcýlar da emperyalizme karþý savaþamaz. Kapitalizm karþýtlýklarý da biçimseldir. Kürt iþadamlarý, müslüman iþadamlarý diyerek kapitalist sömürüyü ve sömürüden pay almayý meþrulaþtýrmýþlardýr. Ýslamcý kesimin yöneticileri, kodamanlarý, emperyalizm ve kapitalizmle böylesine bütünleþmiþken, islamcý tabanda düzen muhalifi bir kesim olduðu açýktýr. Bu tabanda, Refah ýn devrimcilerden çalýnmýþ sloganlarýnýn etkili olmasý, bu tabandaki anti-emperyalist, anti-siyonist duygularýn güçlü oluþu, devrimciler açýsýndan bu tabanýn görmezden gelinemeyeceðinin baþka göstergeleridir. Ayný islamcý tabanda devletçi, itaate yatkýn bir eðilim de vardýr. Hizbullah türü örgütlenmelerin bu tabanda kolayca örgütlenebilmesi ve bu örgütlenmelerin ayný kolaylýkla devlet tarafýndan kullanýlabilmesi de bu çeliþkili yapýnýn sonucudur. Ýslamcýlar, karþý karþýya kaldýklarý týkanýklýklarda, özgürlüklerin, inançlarýn çiðnendiði noktada, muhalif yanlarýný geliþtirmek yerine, düzenle uzlaþmayý tercih

17 17 etmiþlerdir. Refah a, Fazilet e oy veren kitlenin önemli bir kesimi nezdinde, onlarýn da bir umut, alternatif olma özelliði kalmamýþtýr. Bugün kitle içindeki etkileri, 1990 lý yýllarýn baþýndaki soldan çalýnmýþ sloganlarýn etkisinden çok, dini baðlar ve çýkar iliþkilerine baðlýdýr. Bu temelde de kitle üzerindeki etkileri belli ölçülerde sürecektir. Ama o kadar. Kitlelerin taleplerine sahip çýkan bir mücadele rüzgarý, bu kitlenin büyük bölümünü kendi doðal saflarýna çekecektir. Sol; Türkiye solunun önemli bir kesimi bugün ne geliþmeler üzerinde önemli bir etkendir, ne de herhangi bir politikanýn belirlenmesinde hesaba katýlan bir güç durumundadýr. Belli bir güce sahip bir kaç siyasi hareket ise, PKK yla girdikleri BDG sürecinde kendilerini siyasi olarak adeta inkar ettiler. Kimileri için bu süreç elbette çok daha önceden baþlamýþtý. Beyinleri durmuþtu gerçekten. Ulusal hareketi desteklemek devrimciler açýsýndan meselenin bir yanýydý. Ya öteki yaný? Devrimcilerin ulusal hareketi eleþtirme, etkileme görevi yok muydu? Eleþtiri yapmayan ama etkilemeye çalýþan kimilerinin ise etkileme biçimi ve anlayýþlarý farklýydý. PKK yý etkilemenin bir yöntemi olarak PKK yaðcýlýðýný teorileþtirdiler. PKK ya ne kadar yanaþýrsak, ona ne kadar yedeklenirsek, ne kadar yað çekersek o kadar etkileriz sandýlar. Bu yedeklenmenin, PKK eylemlerine gidip pankart açmanýn teorisini de Kürt kitleyle içiçe olmak diye yaptýlar. Taklitçilik uç noktaya vardý. O Zilanlaþma diyordu, öteki hemen bir baþka isimle ayný þeyi söylüyordu. Roma sürecinde kravatlar takýlýp Öcalan ýn Roma Yürüyüþü ne katýlýndý... Öcalan ýn gizli servislerin kontrolündeki seyahatleri ve nihayetinde Türkiye oligarþisine teslim edilmesi, çok öðreticiydi. Ama yine öðrenemediler. PKK nýn 6. Kongre sinde yine tek muhatap Baþkan kararý alýndý. Baþkanýn durumu ortadaydý! Artýk baþka þeye bakmanýn ne alemi vardý? Ama solun sözünü ettiðimiz kesimleri, 6. Kongre de de olumluluklar bulmaya devam etti. Sol öyle bir hale gelmiþti ki, PKK Kürt- Türk çatýþmasýnýn teorisini yaparken bile, hala bu çember içinden çýkamýyor, dahasý, saða sola sosyal þoven diye saldýrmayý sürdürüyordu. Musibet öðretirdi, ama doðruyu söylemek gerekirse, bir kaç þey hariç, çok sayýda musibetten öðrenmemeyi baþardý kimileri. Emperyalizm Öcalan ý teslim etmeseydi, Kürt milliyetçiliði emperyalizmi kökten unutacaktý. Gerçi hatýrlamalarý da bir iþe yaramadý ama, en azýndan onlarýn dýþýnda bazý kesimlerin gözünü açtý. PKK hayraný bazýlarý Mavi Çarþý eylemini bile savunacak noktaya gelmiþti. Ama yine bu vesileyle devrimcilik ne, devrimci eylem nedir, bir kez daha tartýþýldý. Herkes bütün bu geliþmeler ýþýðýnda olup biteni sorgulama ihtiyacý duydu. BDG süreci bitti, ama onun günahlarý hepsinin sýrtýnda kaldý. Ciddi bir muhasebe cesareti gösterebilmiþ deðiller henüz. PKK ya yedeklendikleri bu yýllarýn Türkiye soluna verdiði zararlarý göremediler henüz. Veya gördüler, itiraf etmeye cesaretleri yok. Bir kýsmý ise, PKK nýn geldiði noktayý, silahlý mücadelenin baþarýsýzlýðý olarak göstermekte acele etti. Çünkü 70 li yýllarýn ortalarýnda silahlý mücadeleyi savunanlarý kitleden kopukluk la suçlayanlar, özellikle 90 lý yýllarda bu nakaratý tekrarlayamaz haldeydiler. Çünkü bu ülkenin en kitlesel siyasi hareketi, silahlý mücadeleyi de en ileri düzeyde uygulayan siyasi hareketti. Bilinen eleþtiri kliþelerini kullanamýyorlardý, dilleri paslanmýþtý. PKK nýn yenilgisi, paslý dilleri çözdü ve PKK deðerlendirmesi yapmak yerine, silahlý mücadele düþmanlýðý yapmaya baþladýlar. PKK þahsýnda açýða çýkan silahlý mücadelenin yanlýþlýðý deðil, silahlý mücadeleyi

18 18 Yolumuz uzundur. Doðrulanmýþ bir yolda yürümenin moral ve stratejik gücü, bizimledir. Emperyalizmin en tehlikeli örgütler listesinde yeralmak, oligarþinin imha operasyonlarýnýn baþ hedefi olmak, üzerimize çok aðýr bir yük bindirse de, doðru yolda oluþumuzun... ifadesidirler. pazarlýk konusu yapmaktýr. Ama bunu görmek için, devrim ve iktidar konusunda kararlý olmak gerek. Ufkunda iktidar olmayanlarýn ne PKK yý, ne de silahlý mücadeleyi doðru deðerlendirmeleri mümkün deðildir. Bütün bunlar, özünde bir sonuçturlar. Solun önemli bir kesimi, teorik tahlil ve tesbitlerindeki, stratejik öngörülerindeki tutarsýzlýklar, þablonculuklar, kendine güvensizliklerin sonucunda, önlerine çýkan sorunlarý aþamama durumuyla karþý karþýyadýr. Büyük ve iddialý düþünmekten iyice uzaklaþmýþlardýr. Dergi sayfalarýndaki büyük sözler, altý boþ iddialar bu eksikliði telafi edecek durumda deðildir elbette. Türkiye solunun reformist kesimi veya baþka bir ifadeyle legal parti çevreleri ise bu dönemin bir baþka hayal kýrýklýðý dýr. Özellikle aydýn kesim, küçük-burjuva çevreler, çok þey bekliyorlardý onlardan. Soldan bazýlarý da reformizmin çok büyük bir geliþme gösterebileceði tahlilleri yapýyordu. 18 Nisan seçimleri, Türkiye tarihinde en çok sol etiketli partinin katýldýðý seçimdir. Dýþarýdan ülkemizdeki seçimlere bakan biri, oy pusulalarýndaki emek, sosyalist, iþçi, özgürlük vb. etiketli bu kadar partiyi görünce, memleketimizdeki demokrasinin geniþliðine hayran olacaktýr! Legal parti çevreleri, özel olarak da ÖDP iddialý bir biçimde çýkmýþtýr ortaya. Kýsa sürede hýzlý bir geliþme beklentisi içindeydiler. Ama bu beklenti, Türkiye gerçeðinin doðru tesbit edilememesinin yarattýðý bir beklentiydi. Legal parti çevreleri, 28 Þubat rüzgarý sayesinde arkalarýna aldýklarý burjuva basýn desteðiyle, geliþmelerinin hemen hemen sýnýrýna vardýlar. Türkiye halkýna söyleyebilecekleri bir þey yoktur bunlarýn. Ne bir çekim merkezi olabilecek dinamikleri, ne de bu ülkede bir þeyleri deðiþtirebileceklerine dair bir güven verebilmeleri sözkonusu deðildir. Partimizin yolu; Kuþatma altýnda Çiftehavuzlarda dalgalanan bayrak resmini herkes hatýrlar. Oradaki bayrak, hareketimizdir. Parti-Cephemizdir. Ýdeolojik saldýrýlarýn, karþý-devrimin komplolarýnýn, askeri saldýrýlarýnýn dizginsizce sürdüðü, dünyada ve ülkemizde çeþitli alt-üst oluþlarýn ve siyasi hareketlerde rüzgara kapýlmýþ yapraklar misali savrulmalarýn yaþandýðý bütün bu dönem boyunca, Parti-Cephemiz, o bayraðýn görkemli dalgalanýþý gibi, görkemle yerinde durmaya devam etti. Sosyalist ülkelerdeki karþý-devrimler, kapitalist restorasyonlar ideolojik olarak geriletemedi bizi. Cuntanýn hapishaneleri bizi rehabilite edemedi. Ýnfazlar, kayýplar bizi bitiremedi. Cuntanýn ve devamcýlarýnýn tüm çabalarýna raðmen, düzenin icazetine sýðýnmayý bir an olsun aklýmýzdan geçirmedik. Ne düzenin gücü, ne de Kürt milliyetçileri gibi geçici olarak öne çýkanlarýn gücü karþýsýnda boyun eðmedik. Ne Avrupa ya ne de baþka ülkelere bel baðlamadýk. Sosyalizmi savunmaya, devrimi savunmaya, halklarýmýzýn birlikte mücadelesini savunmaya devam ettik. Fiziki saldýrýlar ve solun bir kýsmýnýn da içinde yeraldýðý ideolojik kuþatmaya raðmen, silahlý mücadeleden, illegaliteden, devrimci örgüt

19 19 anlayýþýndan vazgeçmedik. Mücadele ve örgütlenmenin karþýmýza çýkardýðý yeni sorunlar karþýsýnda yeni þeyler söylemekten çekinmedik; tersine devrimciliðin hayata cevap vermek olduðunun altýný çizdik. Kimileri dinazorluk, kelaynaklýk olarak görse de, hayatýn doðruladýðý tesbitlerimizi, Türkiye solunun 80 yýllýk mücadelesinin ürünü olan deðerlerimizi, ilkelerimizi, kurallarýmýzý, ahlak anlayýþýmýzý, ve nihai hedefimizi savunmakta ýsrarlý olduk. Bu deðerlerimizi savunmak sözkonusu olduðunda evet biz kelaynaklarýz diye onurla haykýrdýk. Gorbaçov ihaneti karþýsýnda, Romanya daki karþý-devrimci komplo karþýsýnda, emperyalistlerin Irak halkýna saldýrýsý karþýsýnda, Yugoslavya saldýrýsý karþýsýnda, devrimci duyarlýlýk ve uyanýklýðýn, emperyalizmi ve sosyalizmi doðru kavrayýþýn ifadesi olarak, devrimci ve enternasyonalist tavrý temsil ettik. Bütün bu artýlarýn yanýnda, önümüzde yapýlacak o kadar çok þey var ki... Halký daha büyük kitleler halinde örgütlemek, devrimi daha büyük ve etkili bir güçle geliþtirmek, devrime gebe Türkiye de hiç durmadan kafa yorduðumuz, güç ve enerji sarfettiðimiz yetersizliklerimizdir. Belli bir zaman kesiti içinde askeri eylemler yapmadýðýmýzda oportünizm bakýn artýk silahlý eylem yapamýyorlar diye adeta sevinç ifade eden yazýlar döktürmeyi çok seviyor. Ayný þeyi düþman özellikle iþkencehanelerde psikolojik-ideolojik savaþýnýn bir parçasý haline getiriyor. Bizim sorunumuz, çok eylem yapýp yapmamak deðil. Bu ülke topraklarýnda silahlý mücadelenin, askeri örgütlenmenin kesintisizliðini saðlayabilmiþ tek hareketiz. Silahlý mücadele konusunda bizi eleþtirenler, acaba silahlý mücadeleyi yükselttiðimizde çok mu seviniyorlar? Halk düþmanlarýný cezalandýrdýðýmýzda düello, provokasyon edebiyatýna baþlýyorlar bu kez de. Daha önemlisi, Türkiye solunun ruh hali, adeta bir deve kuþunun ruh haline benzerdir. Kendini abartmaktan, baþkalarýný eleþtirmekten halk hareketinin gerçek durumunu tesbit etmeye, bundan sonuçlar çýkarmaya zamaný kalmýyor Mayýs ýndan sonra yaþanan gerileme, hepimizin gözleri önünde cereyan etti. Biz bu süreci tersine çevirmeye çalýþýrken, bunun için özellikle milliyetçilikle yoðun bir ideolojik kavgaya giriþmiþken pek çoðu bu kavganýn niteliðini anlamaktan uzak, hala bize salvo atýþlarý yollamakla meþguldüler. Ýmha operasyonlarýndan, darbelerden sonra hala düzenin karþýsýnda devrimci bir alternatif olarak siyasi arenadayýz. Türkiye nin hemen tüm bölgelerine yayýlmýþ, legal ve illegal alanda varolabilen, kitleselleþmiþ bir güç olarak mücadeleyi sürdürüyoruz. Bunlar zaten gerçek anlamda alternatif bir siyasi hareketin varolmasýnýn asgari koþullarýdýr. Bunlar bizim için þu veya bu kesimlerle kýyas içinde yeterli göreceðimiz þeyler deðildir. Ama düþmanýn, emperyalizmin tüm saldýrýlarýna raðmen, bu noktada olabilmek, ve üstelik siyasi, örgütsel, ideolojik etki açýsýndan geliþen bir güç olabilmek, Parti-Cephe stratejisinin doðruluðu, Parti-Cephe nin doðru önderliði ve þehitlerimiz sayesinde mümkün olabilmiþtir. Yolumuz uzundur. Doðrulanmýþ bir yolda yürümenin moral ve stratejik gücü, bizimledir. Emperyalizmin en tehlikeli örgütler listesinde yeralmak, oligarþinin imha operasyonlarýnýn baþ hedefi olmak, üzerimize çok aðýr bir yük bindirse de, doðru yolda oluþumuzun, bu yolda önemli bir mesafe katederek bir güç haline geliþimizin ifadesidirler. Bu aðýr yük altýnda, saldýrýlar altýnda, ateþ altýnda yolumuza devam ediyoruz. Bu yol, Türkiye halklarýnýn kurtuluþ yoludur. Baðýmsýzlýk, demokrasi ve sosyalizm yoludur. Baðýmsýzlýðý, demokrasiyi kazanmanýn, sosyalizmi kurmanýn bir baþka yolu olmadýðý, son otuz yýllýk Türkiye tarihinin en özet sonucudur.

20 20 HÜCRELER VE TÜRKÝYE GERÇEÐÝ MGK daha önce defalarca tekrarlanan kararýný bir kez daha teyid ediyor. Adalet Bakaný, bu uygulamaya baþlayacaðýz diyor. Bakanlýðýn üst düzey bürokratlarý, sözü daha da açýk hale getirip neye malolursa olsun uygulayacaðýz diyorlar. Teslim mi olacaksýnýz, yoksa ölecek misiniz? sorusu, en üst düzeyde, devletin bir politikasý olarak ortaya konuluyor. Kamuoyu nezdinde yürütülen Avrupa standartý, lüks oda gibi propagandalarýn bu açýk çatýþma sahasýnda yeri yok. Orada teslimiyet dayatmasý, ölüm, ölümüne direniþ ve kahramanlýklar konuþuyor. Ön planda devletle devrimci tutsaklar arasýnda, özünde ise oligarþiyle halk arasýnda bir hesaplaþmaya doðru adým adým gidiliyor. Türkiye, hücreler etrafýnda bir saflaþma yaþýyor. Devrim odaðýnda deðil, ama demokrasi ve haklar-özgürlükler mücadelesi çerçevesinde bu saflaþma daha da geliþecek. MGK nýn 28 Þubat la kendisine yedeklediði güçlerin önemli bir bölümü, hücre politikasýnda devletin en önemli desteði durumundadýr. Ne var ki, aydýn kesimde hava belli ölçüde deðiþmiþtir ve daha da deðiþecektir. Çünkü hücreler, bugünkü geliþmeler içinde, oligarþinin hatta Avrupa devletlerinin politikalarýný anlamakta, yorumlamakta en iyi gösterge durumundadýr. Hücreler, Türkiye gerçeðini görmekte, geliþmeleri anlamakta, yorumlamakta güçlük çekenlerin gözünü açan bir rol oynuyor. Hücreler, Türkiye gerçeðinin ifadesidir. Hücrelerin Fiziki ve Siyasi Anlamý Hücreler, siyasal ve moral açýdan, sýnýf mücadelesinin, devrimle karþý-devrim arasýndaki mevzi savaþýnýn odaðýna oturmuþtur. Hücrelerin fiziki anlamda taþýdýðý önem daha talidir. Nihayetinde 12 Eylül 1980 den 1987 lere kadar cunta yýllarý boyunca zaman zaman hücre uygulamasýna baþvurulmuþtur. Bursa, Gaziantep, Eskiþehir, Saðmalcýlar Özel Tip hapishaneleri, zaten hücre tipi olarak yapýlmýþ ve öyle açýlmýþlardýr. Bu hapishanelerde devrimciler yýllarca hücrelerde yaþadýlar. Ancak hücre uygulamasý esasýnda bu hapishanelerde kýsa sürmüþ, daha sonra, tutsaklar hücrede kalmakla birlikte, hücre kapýlarýnýn günün büyük bölümünde açýk býrakýlmasý hakkýnýn kazanýlmasýyla, mimari olarak hücre tipi olan bu yerler, fiilen koðuþ statüsünde olmuþtur. Ancak yine bu hapishanelerin bazýlarýnda, hücre statüsü fiilen geriletilmiþ olsa da, tümden ortadan kaldýrýlmamýþ, geceleri bir kaç saatliðine de olsa, içinde 3-4 kiþinin kaldýðý hücrelerin kapýlarý kapatýlmýþtýr. Tüm operasyonlar da, hücreler kapatýldýktan sonra baþlamýþtýr. Yani oligarþi hücre statüsünün kendisine saðlayacaðý avantajý o zaman da belli ölçülerde kullanmýþtýr. Daha sonraki yýllar, hapishanelerde kýsmen

1 Sinmiþ analar, kavruk çocuklar Her sene bazý çevreler ve kiþiler "kadýnlar günü de ne demek, erkekler günü diye bir sey var mý ki'' "Aslýnda bir gün deðil, her gün kadýnlar günü

Detaylı

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum ÇEVRE VE TOPLUM 11. Bölüm DOÐAL AFETLER VE TOPLUM Konular DOÐAL AFETLER Dünya mýzda Neler Oluyor? Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum Volkanlar

Detaylı

DEVRÝM ÝÇÝN SAVAÞMAYANA SOSYALÝST DENMEZ!

DEVRÝM ÝÇÝN SAVAÞMAYANA SOSYALÝST DENMEZ! DEVRÝM ÝÇÝN SAVAÞMAYANA SOSYALÝST DENMEZ! Silahlý Propaganda ve Gerilla Savaþý Nikaragua da Devrim ve Seçim Proletarya ve Sosyalist Siyasal Bilinç Demokratik Muhalefette Demokrat! Türkiye Devriminde Kürt

Detaylı

Yeni bir dönem açılıyor: Mali çöküş, depresyon, sınıf mücadelesi

Yeni bir dönem açılıyor: Mali çöküş, depresyon, sınıf mücadelesi Yeni bir dönem açılıyor: Mali çöküş, depresyon, sınıf mücadelesi Devrimci Marksizm Yayın Kurulu Uzun vadede bu felâket konusunda suçun nasýl daðýtýlacaðý çok þeyi belirleyecektir. Ýþte bu, önemli bir entelektüel

Detaylı

Konular 5. Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23. Örnek Çalýþtay Gündemi 29. Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10

Konular 5. Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23. Örnek Çalýþtay Gündemi 29. Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10 Proje Yönetimi ÝÇÝNDEKÝLER Konular 5 Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10 Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23 Araç 1: Araþtýrma sorularý Araç 2: Belirsiz talimatlar Araç 3: Robotlar 28 Örnek

Detaylı

Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ

Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ çevresine. Bu adý ona bir kuyrukluyýldýz vermiþ. Nasýl mý

Detaylı

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ IPA Cross-Border Programme CCI No: 2007CB16IPO008 BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ SINIR ÖTESÝ BÖLGEDE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLÝ ÝÞLETMELERÝN ORTAK EKO-GÜÇLERÝ PROJESÝ Ref. ¹ 2007CB16IPO008-2011-2-063, Geçerli sözleþme

Detaylı

Sunu, MÜCADELE BÝRLÝÐÝ DAÐITIMCILARINA SÝLAHLI SALDIRI! BASINA VE KAMUOYUNA

Sunu, MÜCADELE BÝRLÝÐÝ DAÐITIMCILARINA SÝLAHLI SALDIRI! BASINA VE KAMUOYUNA Sunu, Yeni bir dergide okurlarýmýzla buluþmanýn sevinciyle merhaba. Yeni Evrede Mücadele Birliði, bu yeni dönemde adýna uygun olarak sýçramalý bir geliþim gösterecektir. Ýlk sayýmýzý çýkarýrken okurlarýmýzdan

Detaylı

Fiskomar. Baþarý Hikayesi

Fiskomar. Baþarý Hikayesi Fiskomar Baþarý Hikayesi Fiskomar Gýda Temizlik Ve Marketcilik Ticaret Anonim Þirketi Cumhuriyetin ilanýndan sonra büyük önder Atatürk'ün Fýndýk baþta olmak üzere diðer belli baþlý ürünlerimizi ilgilendiren

Detaylı

T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI EÐÝTÝMÝ ARAÞTIRMA VE GELÝÞTÝRME DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI KENDÝNÝ TANIYOR MUSUN? ANKARA, 2011 MESLEK SEÇÝMÝNÝN NE KADAR ÖNEMLÝ BÝR KARAR OLDUÐUNUN FARKINDA MISINIZ? Meslek seçerken

Detaylı

TEST. 8 Ünite Sonu Testi m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 K 25 6 L 30 5 M 20 7

TEST. 8 Ünite Sonu Testi m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 K 25 6 L 30 5 M 20 7 TEST 8 Ünite Sonu Testi 1. 40 m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 2. A noktasýndan harekete baþlayan üç atletten Sema I yolunu, Esra II yolunu, Duygu ise III yolunu kullanarak eþit sürede B noktasýna

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler

ünite1 Sosyal Bilgiler ünite1 Sosyal Bilgiler Ýletiþim ve Ýnsan Ýliþkileri TEST 1 3. Ünlü bir sanatçýnýn gazetede yayýnlanan fotoðrafýnda evinin içi görüntülenmiþ haberi olmadan eþinin ve çocuklarýnýn resimleri çekilmiþtir.

Detaylı

Merhaba, 8 MART A ÇAÐRI LENÝNÝSTLERÝN ÖZGÜRLÜÐÜ BURJUVAZÝYÝ KORKUTUYOR

Merhaba, 8 MART A ÇAÐRI LENÝNÝSTLERÝN ÖZGÜRLÜÐÜ BURJUVAZÝYÝ KORKUTUYOR Merhaba, Yoðun Mart ayýna girerken, 10. sayýmýzda sizlerle buluþmanýn sevincini yaþýyoruz. Devrimci eylemlerin yoðunlaþacaðý Mart ayýna heyecanla hazýrlanýrken, bu sayýmýzda yine yoðun bir gündemle çýkýyoruz.

Detaylı

KAPÝTALÝZM SORUNLARINI ÇÖZEMEZ

KAPÝTALÝZM SORUNLARINI ÇÖZEMEZ KAPÝTALÝZM SORUNLARINI ÇÖZEMEZ Kapitalizm yeni koþullara ayak uydurabilir mi? Yarattýðý sorunlarý çözümleyebilir mi? Burjuvazi kendisini yenileyebilir mi? Sýnýf mücadelesi açýsýndan önem kazanan bu sorularý

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3 ünite1 Sosyal Bilgiler Sosyal Bilgiler Öðreniyorum TEST 1 3. coðrafya tarih biyoloji fizik arkeoloji filoloji 1. Ali Bey yaþadýðý yerin sosyal yetersizlikleri nedeniyle, geliþmiþ bir kent olan Ýzmir e

Detaylı

Matematik ve Türkçe Örnek Soru Çözümleri Matematik Testi Örnek Soru Çözümleri 1 Aþaðýdaki saatlerden hangisinin akrep ve yelkovaný bir dar açý oluþturur? ) ) ) ) 11 12 1 11 12 1 11 12 1 10 2 10 2 10 2

Detaylı

15 Tandem Takým Tezgahlarý ndan Ýhtiyaca Göre Uyarlanabilen Kitagawa Divizörler Kitagawa firmasýnýn, müþterilerini memnun etmek adýna, standartý deðiþtirmesi yeni bir þey deðil. Bu seferki uygulamada,

Detaylı

BU KEZ GERÇEKTEN FARKLI

BU KEZ GERÇEKTEN FARKLI BU KEZ GERÇEKTEN FARKLI Kulaklarýndan döviz fýþkýran sermaye erbabýnýn korkuyla beklediði günler gelip çattý nihayet. Enflasyon ve faizler elele, omuz omuza yukarýlara doðru týrmanýyorlar. Sadece Türkiye

Detaylı

Merhaba, GENÇ YOLDAÞ IN 4. SAYISI ÇIKTI

Merhaba, GENÇ YOLDAÞ IN 4. SAYISI ÇIKTI Merhaba, Yeni sayýmýzda Newroz la merhaba diyoruz. Cejna Newroz Piroz Be! Newrozlarýn halklarýmýzýn özgür olduðu, zincirlerinden kurtulduðu, tüm Dehaq larýn dünya üzerinden temizlendiði günlerde kutlanmasý

Detaylı

* Okuyalım: * Akıl Oyunları: * Matematik: * El Becerisi: * Alıștırma-Bulmaca: * Bilim ve Teknoloji: * Gezelim-Görelim:

* Okuyalım: * Akıl Oyunları: * Matematik: * El Becerisi: * Alıștırma-Bulmaca: * Bilim ve Teknoloji: * Gezelim-Görelim: 3. SINIF 1.ta haf * Okuyalım: Eșek * Matematik: Çevremizdeki Üçgenler * Alıștırma-Bulmaca: Sözcük Avı * Gezelim-Görelim: Doğal Yașam Parkı * Alıștırma-Bulmaca: Sıradaki Șekil Hangisi * Doğa: Karıncaların

Detaylı

KÜRESEL ÝÇ SAVAÞ GÜÇLERÝNÝN DURUMU

KÜRESEL ÝÇ SAVAÞ GÜÇLERÝNÝN DURUMU Proletarya ile burjuvazi arasýnda, tüm yeryüzünü kaplayan, toplumu boydan boya bir çatýþma alanýna çeviren küresel iç savaþ, her geçen gün biraz daha þiddetleniyor, yoðunlaþýyor. Sýnýf savaþýmý, kendi

Detaylı

KURTULUÞ CEPHESÝ. Devrim yolu engebelidir, dolambaçlýdýr, sarptýr; onyýllarýn mücadelesidir. Kýzýldere ve On lar

KURTULUÞ CEPHESÝ. Devrim yolu engebelidir, dolambaçlýdýr, sarptýr; onyýllarýn mücadelesidir. Kýzýldere ve On lar H Anti-Emperyalist ve Anti-Oligarþik Mücadelede KURTULUÞ CEPHESÝ Zafer Bizim Olacaktýr! http://www.kurtuluscephesi.com YIL: 12 SAYI: 66 Mart-Nisan 2002 Devrim yolu engebelidir, dolambaçlýdýr, sarptýr;

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Kýzýlcaþar Geleceðe Hazýrlanýyor Gelin Birlikte Çalýþalým ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Mart 2014 ALPER YILMAZ Halkla Bütünleþen MUHTARLIK Ankara Gölbaþý Kýzýlcaþar Köyünde 4 Mart 1979

Detaylı

3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? AA 2 1 1 2 1. BÖLÜM

3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? AA 2 1 1 2 1. BÖLÜM 7. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? 2 1 1 2 A) B) C) D) 3 2 3

Detaylı

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi,

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi, ... /... / 2008 Sayýn Makina Üreticisi, Firmamýz Bursa'da 1986 yýlýnda kurulmuþtur. 2003 yýlýndan beri PVC makineleri sektörüne yönelik çözümler üretmektedir. Geniþ bir ürün yelpazesine sahip olan firmamýz,

Detaylı

Arkamdan yürüme, ben öncün olmayabilirim. Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim. Yanýmda yürü, böylece ikimiz eþit oluruz. (Ute Kabilesi Atasözü) BÜRO

Arkamdan yürüme, ben öncün olmayabilirim. Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim. Yanýmda yürü, böylece ikimiz eþit oluruz. (Ute Kabilesi Atasözü) BÜRO Arkamdan yürüme, ben öncün olmayabilirim. Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim. Yanýmda yürü, böylece ikimiz eþit oluruz. (Ute Kabilesi Atasözü) BÜRO EMEKÇÝLERÝ Birþeyleri deðiþtirmek isteyen insan önce

Detaylı

Tarihsel olan toplumsaldýr. Toplumsal

Tarihsel olan toplumsaldýr. Toplumsal PROLETER ÝÇ SAVAÞ HALK KÝTLELERÝNÝ BÝRLEÞTÝRÝR Tarihsel olan toplumsaldýr. Toplumsal olan sürekli bir geliþim ve dönüþüm içindedir. Her toplumun geliþimini etkileyen, ona egemen olan yasalar farklýdýr.

Detaylı

Merhaba, ESKÝÞEHÝR: Ýstiklal Mahallesi Dilekli Sokak No:4/17 Kat:2 ÝZMÝR: 853. Sokak No: 27 Bilen Ýþhaný Kat 6/606 Konak 0 232 445 79 52

Merhaba, ESKÝÞEHÝR: Ýstiklal Mahallesi Dilekli Sokak No:4/17 Kat:2 ÝZMÝR: 853. Sokak No: 27 Bilen Ýþhaný Kat 6/606 Konak 0 232 445 79 52 Merhaba, Dergimizin 4. sayýsý yine dolu bir gündemle çýkýyor. Ýstanbul da 5 gün arayla meydana gelen patlamalar gündemin birinci sýrasýna yükseldi. Patlamalarýn ardýnda kimlerin olduðu ve bununla neyin

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

.:: TÇÝD - Tüm Çeviri Ýþletmeleri Derneði ::.

.:: TÇÝD - Tüm Çeviri Ýþletmeleri Derneði ::. Membership TÜM ÇEVÝRÝ ÝÞLETMELERÝ DERNEÐÝ YÖNETÝM KURULU BAÞKANLIÐINA ANTALYA Derneðinizin Tüzüðünü okudum; Derneðin kuruluþ felsefesi ve amacýna sadýk kalacaðýmý, Tüzükte belirtilen ilke ve kurallara

Detaylı

2003 ten 2009 a saðlýkta dönüþüm þiddet le sürüyor

2003 ten 2009 a saðlýkta dönüþüm þiddet le sürüyor TD 161.qxp 28.02.2009 22:11 Page 1 C M Y K 1 Mart 2009 Sayý:161 Sayfa 6 da 2003 ten 2009 a saðlýkta dönüþüm þiddet le sürüyor Saðlýkta Dönüþüm Programý nýn uygulanmaya baþladýðý 2003 yýlýndan bu yana çok

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Burjuvazi, devrimci iþçi sýnýfý hareketinin olduðu bir

Burjuvazi, devrimci iþçi sýnýfý hareketinin olduðu bir DEVRÝMCÝ ÝÞÇÝ HAREKETÝ VE BURJUVA EGEMENLÝK 67. Sayý / 10-24 Mayýs 2006 Burjuvazi, devrimci iþçi sýnýfý hareketinin olduðu bir yerde egemen deðildir. Egemenlik biçimini saðlamayý, devrimci hareketin ezilmesinde,

Detaylı

Ermeni soykýrýmý nýn avukatlarý

Ermeni soykýrýmý nýn avukatlarý Ermeni soykýrýmý nýn avukatlarý Þu sýra baþta Ýsviçre olmak üzere, Almanya ve Fransa dahil Avrupa ülkelerinin hukuk ve siyasal bilgiler fakültelerinin insan haklarý derslerinde, seminerlerde ve doktora

Detaylı

Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler

Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler Açılış Tarihi Kapanış Tarihi Sona Eriş Nedeni 1 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası 17.11.1924 05.06.1925

Detaylı

KURTULUÞ CEPHESÝ. Milli Krizin Geliþme Dinamikleri ve Solda Özerkleþme Eðilimleri. eodal Tacirlere Politik-Ticaret Dersleri

KURTULUÞ CEPHESÝ. Milli Krizin Geliþme Dinamikleri ve Solda Özerkleþme Eðilimleri. eodal Tacirlere Politik-Ticaret Dersleri H Anti-Emperyalist ve Anti-Oligarþik Mücadelede KURTULUÞ CEPHESÝ Zafer Bizim Olacaktýr! http://www.kurtuluscephesi.com YIL: 16 SAYI: 85 Mayýs-Haziran 2005 Milli Krizin Geliþme Dinamikleri ve Solda Özerkleþme

Detaylı

ünite1 Kendimi Tanıyorum Sosyal Bilgiler 1. Resmî kimlik belgesi Verilen kavram ile aþaðýdakilerden hangisi iliþkilendirilemez?

ünite1 Kendimi Tanıyorum Sosyal Bilgiler 1. Resmî kimlik belgesi Verilen kavram ile aþaðýdakilerden hangisi iliþkilendirilemez? ünite1 Sosyal Bilgiler Kendimi Tanıyorum TEST 1 3. 1. Resmî kimlik belgesi Verilen kavram ile aþaðýdakilerden hangisi iliþkilendirilemez? A) Nüfus cüzdaný B) Ehliyet C) Kulüp kartý D) Pasaport Verilen

Detaylı

2-27 Kasýmdan Bugüne... 3 Bin bir zorluk ve olanaksýzlýkla boðuþarak 8. 3-2005 Girerken... 9

2-27 Kasýmdan Bugüne... 3 Bin bir zorluk ve olanaksýzlýkla boðuþarak 8. 3-2005 Girerken... 9 2 Sayý 8 Merhaba Merhaba, ÝÇÝNDEKÝLER 8. Sayýmýzla karþýnýzda olmanýn sevincini ve 1- Merhaba...2 gururunu yaþýyoruz. 2-27 Kasýmdan Bugüne..... 3 Bin bir zorluk ve olanaksýzlýkla boðuþarak 8. 3-2005 Girerken.........

Detaylı

TKP-1920 nin 1 Mayıs 2015 Mitinglerine ve 7 Haziran Seçimlerine Çağrısı

TKP-1920 nin 1 Mayıs 2015 Mitinglerine ve 7 Haziran Seçimlerine Çağrısı TKP-1920 nin 1 Mayıs 2015 Mitinglerine ve 7 Haziran Seçimlerine Çağrısı İş ve aş için, Demokrasi ve özgürlük için, barış sürecinin ilerlemesi için, 7 Haziran seçimlerinde HDP yi desteklemek için, Haydin

Detaylı

KURTULUÞ CEPHESÝ. Mevcut Durum ve Devrimci Görevler

KURTULUÞ CEPHESÝ. Mevcut Durum ve Devrimci Görevler H Anti-Emperyalist ve Anti-Oligarþik Mücadelede KURTULUÞ CEPHESÝ Zafer Bizim Olacaktýr! http://www.kurtuluscephesi.com YIL: 10 SAYI: 51 Eylül-Ekim 1999 Mevcut Durum ve Devrimci Görevler Ýçeriði Boþaltýlan

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Hangi þeklin tam olarak yarýsý karalanmýþtýr? A) B) C) D) 2 Þekilde görüldüðü gibi þemsiyemin üzerinde KANGAROO yazýyor. Aþaðýdakilerden hangisi benim þemsiyenin görüntüsü deðildir?

Detaylı

TMMOB DANIÞMA KURULU 2. TOPLANTISI YAPILDI

TMMOB DANIÞMA KURULU 2. TOPLANTISI YAPILDI TMMOB DANIÞMA KURULU 2. TOPLANTISI YAPILDI TMMOB Danýþma Kurulu 38. Dönem 2. Toplantýsý 16 Nisan 2005'te Ankara'da TMMOB çalýþmalarý üzerine bilgilendirme ve TMMOB çalýþmalarýnýn deðerlendirilmesi gündemi

Detaylı

SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME

SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME Doç. Dr. Ýlker BELEK Akdeniz Üniversitesi Týp Fakültesi Halk Saðlýðý Anabilim Dalý Öðretim Üyesi SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME Burjuva Sýnýf Saldýrýsýnýn Tepe Noktasý Yukarýda tanýmlanan saðlýk sistemi yapýsý

Detaylı

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz!

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! Asýlsýz iddia neden ortaya atýldý? Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! 19 Haziran 2004 tarihinde, Ovacýk Altýn Madeni ile hiçbir ilgisi olmayan Arsenik iddialarý ortaya atýlarak madenimiz

Detaylı

Merhaba, ESKÝÞEHÝR: Ýstiklal Mahallesi Dilekli Sokak No:4/17 Kat:2 ÝZMÝR: 853. Sokak No: 27 Bilen Ýþhaný Kat 6/606 Konak 0 232 445 79 52

Merhaba, ESKÝÞEHÝR: Ýstiklal Mahallesi Dilekli Sokak No:4/17 Kat:2 ÝZMÝR: 853. Sokak No: 27 Bilen Ýþhaný Kat 6/606 Konak 0 232 445 79 52 Merhaba, Dünyanýn her tarafýnda emperyalist-kapitalist sisteme karþý eylemlerin, direniþlerin yükseldiði bir dönemde, dergimizin 3. sayýsýyla sizlere merhaba demenin sevincini yaþýyoruz. Kapitalizm, insanlýða

Detaylı

17. Devlet ve devrim. Marksist Devlet Teorisi'nin yenilenmesi

17. Devlet ve devrim. Marksist Devlet Teorisi'nin yenilenmesi 17. Devlet ve devrim Tüm devrimlerde merkezi sorun devlet iktidarýdýr. Temel sorun iktidarý hangi sýnýf alacaðýdýr. Lenin'in pek çok kez tekrarladýðý gibi, devrimci teori olmadan devrimci hareket olamaz;

Detaylı

THKP-C/HDÖ YENÝ OPORTÜNÝZM ÜZERÝNE ERÝÞ YAYINLARI THKP-C/HDÖ. Yeni Oportünizm Üzerine

THKP-C/HDÖ YENÝ OPORTÜNÝZM ÜZERÝNE ERÝÞ YAYINLARI THKP-C/HDÖ. Yeni Oportünizm Üzerine THKP-C/HDÖ YENÝ OPORTÜNÝZM ÜZERÝNE ERÝÞ YAYINLARI THKP-C/HDÖ 1 ÝKÝNCÝ BASKI Yeni Oportünizm Üzerine, THKP-C/HDÖ Genel Komitesi tarafýndan, ilk kez 1980 yýlýnda yayýnlanmýþtýr. Eriþ Yayýnlarý - 2003 (Birinci

Detaylı

büyük deðiþiklikler yaratmýþtýr. Halk burjuva partilerinin

büyük deðiþiklikler yaratmýþtýr. Halk burjuva partilerinin OCAK 1999 SAYI: 12 DEVRÝM ÝÇÝN SAVAÞMAYANA SOSYALÝST DENMEZ KENDÝMÝZLE OLAN SAVAÞI AÞI KAZANMALI VE ÖRGÜTLENMELÝYÝZ DURSUN KARATAÞ... Beynimizde, hücrelerimizde burjuvaziye, düzene ait ne varsa söküp atmalýyýz.

Detaylı

BÝRÝNCÝ BASAMAK SAÐLIK HÝZMETLERÝ: Sorun mu? Çözüm mü?

BÝRÝNCÝ BASAMAK SAÐLIK HÝZMETLERÝ: Sorun mu? Çözüm mü? BÝRÝNCÝ BASAMAK SAÐLIK HÝZMETLERÝ: Sorun mu? Çözüm mü? Hükümetler birinci basamak saðlýk hizmetleri konusundaki yasalarý açýkça çiðnemektedir. Türkiye saðlýk sisteminde, birinci basamaktaki kurumlar (saðlýk

Detaylı

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. KONSOLÝDE BÜTÇE ÝLE ÝLGÝLÝ ORANLAR (Yüzde)

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. KONSOLÝDE BÜTÇE ÝLE ÝLGÝLÝ ORANLAR (Yüzde) V KAMU MALÝYESÝ 71 72 KAMU MALÝYESÝ Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. A. KONSOLÝDE BÜTÇE UYGULAMALARI 1. Genel Durum 1996 yýlýnda yüzde 26.4 olan

Detaylı

17 ÞUBAT kontrol

17 ÞUBAT kontrol 17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 3 puanlýk sorular 1. Ahmet, Beril, Can, Deniz ve Ergün bir çift zar atýyorlar. Ahmet Beril Can Deniz Ergün Attýklarý zarlarýn toplamýna bakýldýðýna göre, en büyük zarý kim atmýþtýr?

Detaylı

Geometriye Y olculuk. E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme E E E E E. Çevremizdeki Geometri. Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim

Geometriye Y olculuk. E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme E E E E E. Çevremizdeki Geometri. Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim Matematik 1. Fasikül ÜNÝTE 1 Geometriye Yolculuk ... ÜNÝTE 1 Geometriye Y olculuk Çevremizdeki Geometri E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim E E E E E Üçgenler

Detaylı

TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor

TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor Türkiye'nin insanlarý, mevcut saðlýk düzeyini hak etmiyor. Saðlýk hizmetleri için ayrýlan kaynaklarýn yetersizliði, kamunun önemli oranda saðlýk

Detaylı

DONALD JOHNSTON OECD GENEL SEKRETERÝ INTERVIEW DONALD JOHNSTON OECD GENERAL SECRETARY

DONALD JOHNSTON OECD GENEL SEKRETERÝ INTERVIEW DONALD JOHNSTON OECD GENERAL SECRETARY söyleþi - interview ÝKTÝSAT ÝÞLETME ve FÝNANS SÖYLEÞÝ DONALD JOHNSTON OECD GENEL SEKRETERÝ INTERVIEW DONALD JOHNSTON OECD GENERAL SECRETARY Bu söyleþi, Genel Yayýn Yönetmenimiz Ali Bilge tarafýndan 15

Detaylı

SINIF SAVAÞIMI SÝSTEMÝ HER NOKTASINDA SARSIYOR

SINIF SAVAÞIMI SÝSTEMÝ HER NOKTASINDA SARSIYOR SINIF SAVAÞIMI SÝSTEMÝ HER NOKTASINDA SARSIYOR 48. Sayý / 17-31 Aðustos 2005 Emperyalizm, kapitalizmin tüm hareket yasalarýný, çeliþkilerini ve karþýtlýklarýný öne çýkartýr, olgunlaþtýrýr ve keskinleþtirir.

Detaylı

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði, üyeler arasýndaki haberleþme aðýný daha etkin hale getirmek için, akademik çalýþmalar yürüten bilim insaný, antrenör, öðretmen, öðrenci ve ilgili

Detaylı

ÝLKER AKMAN MEVCUT DURUM VE DEVRÝMCÝ TAKTÝÐÝMÝZ ERÝÞ YAYINLARI

ÝLKER AKMAN MEVCUT DURUM VE DEVRÝMCÝ TAKTÝÐÝMÝZ ERÝÞ YAYINLARI ÝLKER AKMAN MEVCUT DURUM VE DEVRÝMCÝ TAKTÝÐÝMÝZ ERÝÞ YAYINLARI ÝKÝNCÝ BASKI , THKP-C/Halkýn Devrimci Öncüleri nin Merkez Yöneticilerinden Ýlker Akman tarafýndan Aralýk 1975-Ocak 1976 arasýnda yazýlmýþtýr.

Detaylı

Merhaba, 1 MAYIS TA 1 MAYIS ALANINA TAKSÝM E. Taksim Meydaný. artýk yalnýzca devrimci 1 Mayýs ta ýsrar etmenin deðil, devrimde ýsrar etmenin

Merhaba, 1 MAYIS TA 1 MAYIS ALANINA TAKSÝM E. Taksim Meydaný. artýk yalnýzca devrimci 1 Mayýs ta ýsrar etmenin deðil, devrimde ýsrar etmenin Merhaba, 13. sayýmýzda sizlerle buluþmanýn sevincini yaþýyoruz. Bu sayýmýzýn gündemini yine seçimler oluþturuyor; seçimlerde ortaya çýkan tablo oldukça öðretici. Her zaman olduðu gibi bardaðýn boþ olan

Detaylı

07 TEMMUZ 2010 ÇARŞAMBA 2010 İLK ÇEYREK BÜYÜME ORANI SAYI 10

07 TEMMUZ 2010 ÇARŞAMBA 2010 İLK ÇEYREK BÜYÜME ORANI SAYI 10 07 TEMMUZ 2010 ÇARŞAMBA 2010 İLK ÇEYREK BÜYÜME ORANI SAYI 10 'HEDEFÝMÝZ EN BÜYÜK 10 EKONOMÝ ARASINA GÝRMEK' Baþbakanýmýz, Ulusa Sesleniþ konuþmasýnda Türkiye'nin potansiyelinin de hedeflerinin de büyük

Detaylı

THKP-C/HDÖ OLÝGARÞÝ NEDÝR? ERÝÞ YAYINLARI THKP-C/HDÖ. Oligarþi Nedir?

THKP-C/HDÖ OLÝGARÞÝ NEDÝR? ERÝÞ YAYINLARI THKP-C/HDÖ. Oligarþi Nedir? OLÝGARÞÝ NEDÝR? ERÝÞ YAYINLARI 1 BÝRÝNCÝ BASKI OLÝGARÞÝ NEDÝR? , 1976 yýlýnda kitle içi eðitim çalýþmalarýnda iþlenilmek üzere Türkiye Halk Kurtuluþ Partisi-Cephesi/Halkýn Devrimci Öncüleri tarafýndan

Detaylı

3. FASÝKÜL 1. FASÝKÜL 4. FASÝKÜL 2. FASÝKÜL 5. FASÝKÜL. 3. ÜNÝTE: ÇIKARMA ÝÞLEMÝ, AÇILAR VE ÞEKÝLLER Çýkarma Ýþlemi Zihinden Çýkarma

3. FASÝKÜL 1. FASÝKÜL 4. FASÝKÜL 2. FASÝKÜL 5. FASÝKÜL. 3. ÜNÝTE: ÇIKARMA ÝÞLEMÝ, AÇILAR VE ÞEKÝLLER Çýkarma Ýþlemi Zihinden Çýkarma Ýçindekiler 1. FASÝKÜL 1. ÜNÝTE: ÞEKÝLLER VE SAYILAR Nokta Düzlem ve Düzlemsel Þekiller Geometrik Cisimlerin Yüzleri ve Yüzeyleri Tablo ve Þekil Grafiði Üç Basamaklý Doðal Sayýlar Sayýlarý Karþýlaþtýrma

Detaylı

Halk devriminin düşmanları: diktatör rejim ve karşıdevrimci gerici güçler

Halk devriminin düşmanları: diktatör rejim ve karşıdevrimci gerici güçler Halk devriminin düşmanları: diktatör rejim ve karşıdevrimci gerici güçler Geçtiğimiz ay Suriye de Irak Şam İslam Devleti ve diğer muhalif güçler arasında yaşanan çatışmaya ilişkin, Suriye Devrimci Sol

Detaylı

EMEÐÝN YENÝDEN ÖRGÜTLENMESÝ

EMEÐÝN YENÝDEN ÖRGÜTLENMESÝ EMEÐÝN YENÝDEN ÖRGÜTLENMESÝ Burjuvazi, kapitalizmden kaynaklý sorunlarýný ne kadar çözmeye kalksa da, ayný sorunlar daha büyük ölçekli olarak karþýsýna çýkar. Sorunlarý yalnýzca ertelemiþ olur, gerçekte

Detaylı

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý CEBÝRSEL ÝFADELER ve DENKLEM ÇÖZME Test -. x 4 için x 7 ifadesinin deðeri kaçtýr? A) B) C) 9 D). x 4x ifadesinde kaç terim vardýr? A) B) C) D) 4. 4y y 8 ifadesinin terimlerin katsayýlarý toplamý kaçtýr?.

Detaylı

01 EKİM 2009 ÇARŞAMBA FAİZ SAYI 1

01 EKİM 2009 ÇARŞAMBA FAİZ SAYI 1 01 EKİM 2009 ÇARŞAMBA FAİZ SAYI 1 Düþen Faizler ÝMKB yi Yýlýn Zirvesine Çýkardý Merkez Bankasý ndan gelen faiz indirimine devam sinyali bono faizini %7.25 e ile yeni dip noktasýna çekti. Buna baðlý olarak

Detaylı

17 NİSAN 30 MART YOLUMUZ DEVRÝM YOLUNDA DÜÞENLERÝN YOLUDUR PARTÝMÝZÝN YOLU KURTULUÞUN YOLUDUR

17 NİSAN 30 MART YOLUMUZ DEVRÝM YOLUNDA DÜÞENLERÝN YOLUDUR PARTÝMÝZÝN YOLU KURTULUÞUN YOLUDUR NÝSAN 1999 SAYI: 13 DEVRÝM ÝÇÝN SAVAÞMAYANA SOSYALÝST DENMEZ YOLUMUZ DEVRÝM YOLUNDA DÜÞENLERÝN YOLUDUR 30 MART 17 NİSAN DEVRİM ŞEHİTLERİNİ ANMA VE DHKP-C NİN KURULUŞUNU KUTLAMA GÜNLERİ PARTÝMÝZÝN YOLU

Detaylı

KAPÝTALÝZM ÇAÐININ SONU

KAPÝTALÝZM ÇAÐININ SONU KAPÝTALÝZM ÇAÐININ SONU Kapitalizm, bugüne deðin görülen toplumsal sistemlerin içinde, tarihte en kýsa dönemi kaplayan toplumsal bir biçimdir. Emeðe dayanan, bu yüzden dengesizlikler, uyumsuzluklar ve

Detaylı

PARTÝYLE, HEP BÝRLÝKTE DEVRÝME!

PARTÝYLE, HEP BÝRLÝKTE DEVRÝME! MERHABA, Oligarþi halkýn yoðun tepkisine karþýn yeni Lübnan'da bir Kore macerasýna gözü kapalý dalarken dergimizin 44. sayýsý çýkýyor. Doðal olarak bu sayýmýzýn içeriðinde de Lübnan ve Filistin aðýrlýklý

Detaylı

O baþý baðlý milletvekili Merve Kavakçý veo refahlý iki meczup milletvekili þimdi nerededirler?

O baþý baðlý milletvekili Merve Kavakçý veo refahlý iki meczup milletvekili þimdi nerededirler? 28 Þubat Bildirisi MGK'nun 28 Þubat 1997 TARÝHLÝ BÝLDÝRÝSÝ Aþaðýdaki bildiri, o günlerdeki bir çok tehdidin yolunu kapatmýþtý. Ne yazýk ki, þimdiki Akepe'nin de yolunu açmýþtýr. Hiç bir müdahale, darbe

Detaylı

KURTULUÞ CEPHESÝ DÜNYADA VE TÜRKÝYE DE EKONOMÝK BUNALIM ERÝÞ YAYINLARI

KURTULUÞ CEPHESÝ DÜNYADA VE TÜRKÝYE DE EKONOMÝK BUNALIM ERÝÞ YAYINLARI DÜNYADA VE TÜRKÝYE DE EKONOMÝK BUNALIM ERÝÞ YAYINLARI BÝRÝNCÝ BASKI DÜNYADA VE TÜRKÝYE DE EKONOMÝK BUNALIM [KURTULUÞ CEPHESÝ DERGÝSÝ] Bu derlemedeki yazýlar, Anti-Emperyalist ve Anti-Oligarþik Mücadelede

Detaylı

Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri

Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri 1 2 1 1 2 Çok Sýcak Soðuk Sýcak Çok Soðuk D B C Çorba Kutuplar Yanardað Sonbahar Yukarýda yer alan 1. ve 2. kutudakiler

Detaylı

Romalýlar Mektubu Kursu Doðrulukla Donatýlmak

Romalýlar Mektubu Kursu Doðrulukla Donatýlmak Romalýlar Mektubu Kursu Doðrulukla Donatýlmak Ders 10, Romalýlar Mektubu, Onuncu bölüm «Tanrý nýn Mesih e iman yoluyla insaný doðruluða eriþtirmesi» A. Romalýlar Mektubu nun onuncu bölümünü okuyun. Özellikle

Detaylı

KURTULUÞ CEPHESÝ. Tehdit Altýnda Türkiye. Ýç Pazarýn Yeniden Paylaþýmý. Türkiye Laik Kalacak Ama Nasýl? Laikliðin Tarihsel Evrimi ve Þeriatçýlýk

KURTULUÞ CEPHESÝ. Tehdit Altýnda Türkiye. Ýç Pazarýn Yeniden Paylaþýmý. Türkiye Laik Kalacak Ama Nasýl? Laikliðin Tarihsel Evrimi ve Þeriatçýlýk H Anti-Emperyalist ve Anti-Oligarþik Mücadelede KURTULUÞ CEPHESÝ Zafer Bizim Olacaktýr! http://www.kurtuluscephesi.com YIL: 17 SAYI: 94 Kasým-Aralýk 2006 Tehdit Altýnda Türkiye Ýç Pazarýn Yeniden Paylaþýmý

Detaylı

ünite1 3. Burcu yla çocuk hangi oyunu oynayacaklarmýþ? A. saklambaç B. körebe C. evcilik (1, 2 ve 3. sorularý parçaya göre yanýtlayýn.

ünite1 3. Burcu yla çocuk hangi oyunu oynayacaklarmýþ? A. saklambaç B. körebe C. evcilik (1, 2 ve 3. sorularý parçaya göre yanýtlayýn. ünite1 Türkçe Sözcük - Karþýt Anlamlý Sözcükler TEST 1 3. Burcu yla çocuk hangi oyunu oynayacaklarmýþ? Annemle þakalaþýrken zil çaldý. Gelen Burcu ydu. Bir elinde büyükçe bir poþet, bir elinde bebeði vardý.

Detaylı

ARTIMAGE Yapý San. ve Tic. Ltd. Þti. Orhantepe Mahallesi Sahilyolu Sok. No: 19/A Dragos-Kartal / TURKEY Tel: 0216 399 78 72 Faks: 0216 399 68 02 www.artimage.com.tr Estetiðin betonla dansý... DEKOZEMÝN

Detaylı

21-23 Kasým 2011 Çeþme Ýzmir www.tgdfgidakongresi.com organizasyon Ceyhun Atýf Kansu Caddesi, 1386. Sokak, No: 8, Kat: 2, 06520 Balgat / Ankara T:+90 312 284 77 78 F:+90 312 284 77 79 Davetlisiniz Ülkemiz

Detaylı

düþürücü kullanmamak c-duruma uygun ilaç kullanmamak Ateþ Durumunda Mutlaka Hekime Götürülmesi Gereken Haller:

düþürücü kullanmamak c-duruma uygun ilaç kullanmamak Ateþ Durumunda Mutlaka Hekime Götürülmesi Gereken Haller: Ayna-Gazetesi-renksiz-11-06.qxp 26.10.2006 23:39 Seite 2 Çocuklarda Ateþ Deðerli Ayna okuyucularý, bundan böyle bu sayfada sizleri saðlýk konusunda bilgilendireceðim. Atalarýmýz ne demiþti: olmaya devlet

Detaylı

Burjuvazi kendi çýkarýna olaný;

Burjuvazi kendi çýkarýna olaný; BURJUVAZÝ ÝKTÝDARINI GÜVENCEYE ALIYOR Burjuvazi kendi çýkarýna olaný; tüm toplumun çýkarý olarak gösterir. O bu görüþe, burjuva devrimleri sýrasýnda ulaþtý. Kendi amaçlarýný, tüm topluma maletmeden kitleleri

Detaylı

Perinçek'in KDHC'deki tarihi konuşması

Perinçek'in KDHC'deki tarihi konuşması Perinçek'in KDHC'deki tarihi konuşması Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret eden ilk Türk siyasi lider olan Perinçek, onurlarına verilen yemek sırasında bir konuşma gerçekleştirdi. ABD'nin savaş

Detaylı

Benim adým Evþen, annem bana bu adý, evimiz hep þen olsun diye vermiþ. On yaþýndayým, bir ablam bir de aðabeyim var. Ablamla iyi geçindiðimizi pek

Benim adým Evþen, annem bana bu adý, evimiz hep þen olsun diye vermiþ. On yaþýndayým, bir ablam bir de aðabeyim var. Ablamla iyi geçindiðimizi pek Benim adým Evþen, annem bana bu adý, evimiz hep þen olsun diye vermiþ. On yaþýndayým, bir ablam bir de aðabeyim var. Ablamla iyi geçindiðimizi pek söyleyemem. Ýþlerin paylaþýmý yüzünden aramýzda hep kavga

Detaylı

mmo bülteni ...basýnda odamýz...basýnda odamýz...basýnda odamýz... nisan 2005/sayý 83

mmo bülteni ...basýnda odamýz...basýnda odamýz...basýnda odamýz... nisan 2005/sayý 83 ...basýnda odamýz...basýnda odamýz...basýnda odamýz... 2 Mart 2005 Hürriyet Gazetesi Oto Yaþam Eki'nin Editörü Ufuk SANDIK, "Dikiz Aynasý" köþesinde Oda Baþkaný Emin KORAMAZ'ýn LPG'li araçlardaki denetimsizliðe

Detaylı

KURTULUÞ CEPHESÝ KURTULUÞ CEPHESÝ LAÝKLÝK VE ÞERÝATÇILIK ÜZERÝNE ERÝÞ YAYINLARI. Laiklik ve Þeriatçýlýk Üzerine

KURTULUÞ CEPHESÝ KURTULUÞ CEPHESÝ LAÝKLÝK VE ÞERÝATÇILIK ÜZERÝNE ERÝÞ YAYINLARI. Laiklik ve Þeriatçýlýk Üzerine KURTULUÞ CEPHESÝ LAÝKLÝK VE ÞERÝATÇILIK ÜZERÝNE ERÝÞ YAYINLARI Laiklik ve Þeriatçýlýk Üzerine 1 BÝRÝNCÝ BASKI LAÝKLÝK VE ÞERÝATÇILIK ÜZERÝNE [KURTULUÞ CEPHESÝ DERGÝSÝ] Bu derlemedeki yazýlar, Anti-Emperyalist

Detaylı

Mart 2010 Proje Hakkýnda NBÞ sektörünün ana girdisi olan mýsýrýn hasadý, hammadde kalitesi açýsýndan yetiþtirilmesi kadar önemli bir süreçtir. Hasat sýrasýnda gerçekleþtirilen yanlýþ uygulamalar sonucunda

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar 2017 Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

Depo Modüllerin Montajý Öncelikle depolarýmýzý nerelere koyabileceðimizi iyi bilmemiz gerekir.depolarýmýzý kesinlikle binalarýmýzda statik açýdan uygun olamayan yerlere koymamalýyýz. Çatýlar ve balkonlarla

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. þaðýdaki þekilde kenar uzunluklarý 4 ve 6 olan iki eþkenar üçgen ve iç teðet çemberleri görülmektedir. ir uðurböceði üçgenlerin kenarlarý ve çemberlerin üzerinde yürüyebilmektedir.

Detaylı

Devrimci teori olmaksızın devrimci bir hareket olamaz. V. İ. Lenin, Ne Yapmalı?

Devrimci teori olmaksızın devrimci bir hareket olamaz. V. İ. Lenin, Ne Yapmalı? Devrimci teori olmaksızın devrimci bir hareket olamaz. V. İ. Lenin, Ne Yapmalı? Devrimci Marksizm Sayı: 8 Kış 2008/2009 Üç aylık Teorik / Politik dergi (Yerel, süreli yayın) Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri

Detaylı

MERHABA GENÇ YOLDAÞLAR;

MERHABA GENÇ YOLDAÞLAR; MERHABA GENÇ YOLDAÞLAR; Geride býraktýðýmýz 2012 yýlý, devrimin kendini iyiden iyiye hissettirdiði bir yýl oldu. Bahar her zaman bir isyan dönemi olmuþtu; bu yýl her gün bahar oldu. Ne iþçiler terketti

Detaylı

MAO ÇE-TUNG ASKERÝ YAZILAR ERÝÞ YAYINLARI. Mao Çe-tung Askeri Yazýlar

MAO ÇE-TUNG ASKERÝ YAZILAR ERÝÞ YAYINLARI. Mao Çe-tung Askeri Yazýlar MAO ÇE-TUNG ASKERÝ YAZILAR ERÝÞ YAYINLARI Mao Çe-tung 1 ASKERÝ YAZILAR MAO ÇE-TUNG Mao Çe-tung, Çin Devrimci Savaþýnda Strateji Sorunlarý, Aralýk 1936 [Bu metin, Mao Zedung un Selected Military Writing

Detaylı

ÝÇ SAVAÞ VE TOPLUMUN SAFLAÞMASI

ÝÇ SAVAÞ VE TOPLUMUN SAFLAÞMASI ÝÇ SAVAÞ VE TOPLUMUN SAFLAÞMASI Devrim varolan toplumsal sisteme, egemen olana karþý yapýlýr; iktidara gelen proletaryanýn, toplumu dönüþüme uðratmasýyla devam eder. Proletaryanýn sýnýf mücadelesi bu noktaya

Detaylı

BURJUVAZÝ DEVRÝMÝ HIZLANDIRIYOR!

BURJUVAZÝ DEVRÝMÝ HIZLANDIRIYOR! BURJUVAZÝ Kapitalist üretimin iki yönü vardýr: Yýkýcý olan ve devrimci olan. Kapitalizm tarafýndan sürekli mahvedilen küçükmülk sahipleri, durumlarý gereði yalnýzca yýkýcý yaný görürler. Politik temsilcileri

Detaylı

MERHABA GENÇ YOLDAÞLAR;

MERHABA GENÇ YOLDAÞLAR; MERHABA GENÇ YOLDAÞLAR; Yeni bir sayýmýzla yine sizlerle birlikteyiz. Bir önceki sayýmýzda duyurusunu yaptýðýmýz 2. Gençlik Buluþmasý - Gençlik Ne Yapmalý? - Emperyalist Savaþ Karþýtý Gençler Buluþuyor

Detaylı

Sayý:14 Temmuz 2003 Çaðdaþ Sosyal Demokrasi ve Türkiye Gümrük Birliði nin Zararý 70 Milyar Dolar mý? Dünyadaki Ekonomik Dengesizlik Ceza Adaletinin Anatomisi Çanakkale Savaþlarýnýn Önemi ve Sonuçlarý Ýktisat

Detaylı

KURTULUÞ CEPHESÝ. Türkiye Halk Kurtuluþ Partisi-Cephesi Halkýn Devrimci Öncüleri 28 No lu Bildirisi. 20 Mart 2003, 04:32 Globalizm in Sonu

KURTULUÞ CEPHESÝ. Türkiye Halk Kurtuluþ Partisi-Cephesi Halkýn Devrimci Öncüleri 28 No lu Bildirisi. 20 Mart 2003, 04:32 Globalizm in Sonu H Anti-Emperyalist ve Anti-Oligarþik Mücadelede KURTULUÞ CEPHESÝ Zafer Bizim Olacaktýr! http://www.kurtuluscephesi.com YIL: 13 SAYI: 72 Mart-Nisan 2003 Türkiye Halk Kurtuluþ Partisi-Cephesi Halkýn Devrimci

Detaylı

3. Tabloya göre aþaðýdaki grafiklerden hangi- si çizilemez?

3. Tabloya göre aþaðýdaki grafiklerden hangi- si çizilemez? 5. SINIF COÞMY SORULRI 1. 1. BÖLÜM DÝKKT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. Kazan Bardak Tam dolu kazandan 5 bardak su alýndýðýnda kazanýn 'si boþalmaktadýr. 1 12 Kazanýn

Detaylı

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme - 1 8 Konuþmayý Yazýya Dökme El yazýnýn yerini alacak bir aygýt düþü XIX. yüzyýlý boyunca çok kiþiyi meþgul etmiþtir. Deðiþik tasarým örnekleri görülmekle beraber, daktilo dediðimiz aygýtýn satýlabilir

Detaylı

DEVRÝM ÝÇÝN SAVAÞMAYANA SOSYALÝST DENMEZ!

DEVRÝM ÝÇÝN SAVAÞMAYANA SOSYALÝST DENMEZ! DEVRÝM ÝÇÝN SAVAÞMAYANA SOSYALÝST DENMEZ! THKP-C/HDÖ 19 Nolu Bildirisi Körfez Savaþýnýn Öðrettikleri Revizyonizmin Ýflasý 20 Ekim Seçimleri Ekonomide Kaynak Sorunu Milli Krizin Geliþme Dinamikleri Gerilla

Detaylı