BÖLÜM 1 GİRİŞ Problem ve Önemi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÖLÜM 1 GİRİŞ. 1.1. Problem ve Önemi"

Transkript

1 1 BÖLÜM 1 GİRİŞ Bu çalışmada, dikdörtgen kesitli, elyaf takviyeli kompozit malzemeden yapılan kirişlerin farklı sınır koşulları altında eğilme davranışları incelenmiştir. Bu bölümde problem ve önemi açıklandıktan sonra, konuyla ilgili olarak daha önce yapılmış çalışmalara yer verilmiş ve son kısımda ise yapılan çalışmanın amacı ve içeriği üzerinde durulmuştur Problem ve Önemi Mühendislikte kullanılan yapı malzemeleri metaller, polimerler, seramikler ve kompozitler olmak üzere dört gruba ayırmak mümkündür. Kompozit malzemeler, aynı veya farklı diğer üç gruptan iki ya da daha fazla malzemenin uygun olan özelliklerini tek bir malzemede toplamak ya da yeni bir özellik ortaya çıkarmak amacıyla makro düzeyde birleştirilmesi ile oluşturulan malzemeler olarak adlandırılabilir. Metal alaşımları da birkaç malzemeden meydana geldiği halde mikroskobik düzeyde birleştirildiği için kompozit malzeme olarak adlandırılmazlar (Gibson, 199). Kompozit malzemelerin en yaygın örneklerinden biri elyaf takviyeli kompozitlerdir. Elyaflar, elyafları bir arada tutan, bağlayıcı matris malzemesi ile birleştirilir. Tipik elyaf malzemesi için boron, grafit, cam, matris malzemesi için ise epoksi örneği verilebilir. Elyaflar, matris içinde parçalı, örülü, kıyılmış veya sürekli biçimde yer alabilir. Kompozit malzemeler binlerce yıldır kullanılmaktadır. Köylerde çamur içine saman çöpleri karıştırarak elde edilen kerpiç kompozit malzemeye bir örnektir. Ayrıca ahşap, kemik gibi kompozit malzemeler doğada değişik biçimlerde bulunabilmektedir. Kompozit malzemeler yüksek dayanım/ağırlık (özgül dayanım) ve yüksek sertlik/ağırlık (özgül modülüs) oranlarına sahip olduğundan, özellikle hafiflik ve dayanımın önem kazandığı hava ve uzay endüstrisi (uçak pervaneleri, kanatları, uzay mekiği gövdeleri vs.), kara ve deniz taşımacılığında birçok uygulama alanına sahiptir. Ayrıca çeşitli spor malzemeleri, tıp gereçleri, mutfak eşyaları, robot malzemeleri yapımında, kimya ve elektroteknik sanayisinde kullanılmaktadır.

2 Bu çalışmanın konusunu oluşturan kompozit malzemeler, sürekli elyaf takviyeli olan katmanların (ply) farklı sıralanışı ile oluşturulmuş laminatlar (laminated) şeklindedir. Elyafların doğrultuları katmandan katmana değişebilmekte, ayrıca katmanların istiflenmesi de değişik biçimlerde oluşturulabilmektedir. Matris ve elyaf malzemesinin de farklı seçilebilmesi mümkün olduğundan, tasarımcı kompozit malzemeden yapılmış yapı elemanlarını istenen mekanik özelliklerde tasarlarken geniş bir özgürlük alanına sahiptir. Kompozit malzemeler uygulama alanlarına göre kiriş, plak ve kabuk gibi taşıyıcı yapılarda kullanılabilmektedir. Eksenine düşey yönde etkiyen yükleri taşıyan, kalınlık ve genişlikleri uzunluklarına göre daha az olan narin yapı elemanları kiriş olarak adlandırılır. Kirişler uçlarında farklı sınır koşullarına sahip olabilirler. Örneğin kirişin bir ucu pimli diğeri ise rulmanlı (kayar) destek olabilir. Bu tip kirişlere basit desteklenmiş kiriş denir. Pimli destekte kiriş yatay ve dik yönde harekete kısıtlanmıştır, fakat dönmesi engellenmez. Kayar destekte ise kiriş yatay yönde hareket edebilir. Ankastre kirişin bir ucu sabit (gömülü) diğeri ise serbesttir. Ankastre (sabit) uçta kiriş ne hareket edebilir ne de dönebilir. Böylelikle bu uçta karşı koyan bir moment ve kuvvet oluşur. Kirişte uygulanan dış yanal yükler etkisinde kesme kuvvetleri ve eğilme momentleri şeklinde iç kuvvetler oluşur. Yüklemeden sonra kirişin düz ekseni çökme eğrisi denen bir eğriye eğilir. Bu olaya kirişin eğilmesi denir. Kirişte ortaya çıkan genleme ve gerilmeler doğrudan eğrilik kavramıyla belirlenen bu çökme eğrisinin şekline bağlıdır (Gere ve Timoshenko,199). Kompozit kirişlerin statik ve dinamik analizleri plak ve kabuk yapılar için geliştirilen analizlerin özel bir durumu olarak ele alınabilir. Klasik kiriş teorilerinde kiriş kalınlığı boyunca düşey yöndeki kayma ve normal deformasyon etkileri, kirişin dış düzlemlerindeki kayma gerilmelerinin olmaması ve katmanlar arası yer değiştirme ve gerilmelerin sürekliliği gibi koşullar göz önüne alınmamaktadır. Bu çalışmada elyaftakviyeli katmanlı dikdörtgen kesitli kirişlerin farklı sınır koşullarında düşey yayılı yük etkisinde eğilme davranışı incelenmiştir. Bu amaçla klasik kiriş teorisinin ve diğer kayma deformasyon etkilerini içeren diğer teorilerin özel bir hal olarak elde edilebildiği, yukarıda belirtilen koşulları hesaba katan bir kiriş teorisi kullanılmıştır. Eğilme etkisindeki, elyafların doğrultularının katmandan katmana birbirine dik olarak değiştiği kirişlerin farklı kesit ve noktalarındaki eğilme ve düşey kayma gerilmeleri, yer değiştirmeleri farklı sınır koşulları için hesaplanmıştır. Ayrıca kiriş boyutlarının ve malzemesinin oluşacak yer değiştirme ve gerilme parametrelerine etkisi araştırılmıştır.

3 3 1.. Önceki Çalışmalar Daha önce belirtildiği gibi, kompozit kirişlerin statik ve dinamik davranışlarını analizlerinin dayandığı teoriler plak ve kabuk yapılar için geliştirilen teoriler ile paralellikler taşımaktadır. Klasik plak teorileri, klasik kiriş teorilerinde karşılığı olan; şekil değiştirmeden (deformasyon) önce plağın orta düzlemine dik olan doğrular, şekil değiştirmeden sonra da dik kalırlar, orta düzleme paralel düzlemlerde etkiyen normal gerilmeler ihmal edilebilirler, şeklinde verilen Kirchoff varsayımlarına dayanmaktadır. Bu varsayımlardan yola çıkarak 3-boyutlu global yer değiştirme alan bileşenleri plağın orta düzlem bileşenleri cinsinden, üç-serbestlik dereceli -boyutlu plak teorilerine indirgenmektedir. Serbestlik derecesi sayısı kayma deformasyon etkilerinin göz önüne alındığı kayma deformasyon teorilerinde beşe (Soldatos ve Tımarcı, 1993) ve normal deformasyon etkileri de göz önüne alınırsa altıya çıkabilmektedir. En basit klasik kiriş teorisi, Euler-Bernoulli kiriş teorisidir. Bu teori plaklar için yukarıda verilen varsayımlar üzerine kurulmuştur. Klasik teoriler özellikle ince ve izotropik yapıların global mekanik davranışını açıklayan karakteristik özellikleri (doğal frekanslar, burkulma yükleri, çökmeler) için iyi sonuçlar verirken, kalınlık/uzunluk oranlarının daha büyük olduğu ve yüksek oranda güçlendirilmiş kompozit katmanlı yapılarda, düzlem-içi gerilmeler ve yer değiştirme bileşenlerinin katmanlar arasında ve yanal düzlemlerde dağılımını, 3-B elastisite çözümleriyle karşılaştırıldığında doğru olarak tahmin edememektedir. Daha sonra geliştirilen Timoshenko (191) kiriş modelinde düşey normal gerilmeleri yine ihmal edilmekte, düşey kayma gerilmesinin ise kiriş kalınlığı boyunca doğrusal (lineer) olarak değiştiği kabul edilmektedir. Bickford (198) ise düşey kayma gerilmelerinin kalınlık boyunca parabolik olarak değişimini göz önüne alarak bir kiriş teorisi oluşturmuştur. Bu modele paralel olarak plaklar için Reddy, (198) parabolik kayma deformasyon teorisini sunmuştur. Reddy ve ark., (1997), izotropik kirişler için klasik ve kayma deformasyon teorilerinin eğilme çözümleri arasında bağıntılar oluşturmuşlardır. Khdeir ve Reddy (1997), farklı sınır koşullarındaki ince ve kalın dik-katmanlı kirişlerin eğilmesi için, klasik ve farklı (kalınlık koordinatının birinci, ikinci ve üçüncü mertebelerinin hesaba katıldığı) kayma deformasyon teorilerini kullanarak kesin çözümler bulmuşlardır. Bu amaçla durum-uzay (state-space) kavramını uygulamışlardır.

4 Soldatos ve Watson (1997), Tımarcı ve Soldatos (1995) da sunulan birleştirilmiş kayma deformasyon teorisine paralel olarak, düşey kayma deformasyonunun ve aynı zamanda düşey normal gerilmelerin de hesaba katıldığı, süreklilik koşullarının göz önüne alınabildiği dört-serbestlik dereceli bir teoriyi homojen ve katmanlı kompozit kirişlerin eğilme analizine uygulamışlardır. Burada göz önüne alınan kompozit kiriş anti-simetrik olup bir ucu sabit diğeri serbest desteklidir. Yer değiştirme alanında kullanılan şekil fonksiyonlarının seçimi Pagano (1969) ta verilen düzlem genleme elastisite çözümlerine dayanmaktadır. Icardi (1), kalın ortotropik katmanlı, basit desteklenmiş kirişlerin silindirik eğilmesi için düzlem-içi yer değiştirmeler için parçalı kübik yaklaşıklığının kabul edildiği ve düşey yer değiştirmelerin ve süreklilik koşullarının hesaba katıldığı, eşdeğertek-katman ve çok-katmanlı modellerinin, değiştirilmiş zig-zag modelleriyle birleştirildiği bir teoriyi sunmuştur. Düşey kayma gerilmesinin trigonometrik olarak değişiminin kabul edildiği zig-zag modeller de, basit desteklenmiş, ortotropik kirişlerin eğilme analizinde kullanılmıştır ( Arya ve ark., ). Matsunaga (), yine basit desteklenmiş sinüsoidal yayılı yük etkisinde dikdörtgen kesitli ortotropik kirişlerde düşey kayma ve normal gerilmelerini hesaba katan yüksek mertebeden bir kayma deformasyon teorisi kullanmış ve yer değiştirme bileşenlerini kalınlık koordinatında kuvvet serisi açılımı şeklinde kabul etmiştir. Düşey gerilmeler 3-boyutlu denklemler kalınlık yönünde integre edilerek, süreklilik ve en dıştaki kayma gerilmelerinin sıfır olması koşulları sağlanarak hesaplanmıştır. Benzer bir problemi Liu ve Soldatos () farklı sınır koşullarındaki anti-simetrik kiriş için tahmin etme-düzeltme (predictor-corrector) yöntemiyle ele almışlardır. Karama ve ark. (3), düşey kayma gerilmesinin sürekliliğini hesaba katan bir model ile çok-katmanlı ortotropik kirişlerin mekanik davranışını statik ve dinamik açıdan incelemişlerdir. Modelde, yer değiştirme alanında kayma gerilme fonksiyonu üstel fonksiyon şeklinde seçilmiştir. Farklı sınır koşullarındaki kiriş probleminde kirişin denklemleri sekiz bilinmeyen katsayı içeren üç denkleme dönüştürülmekte ve bilinmeyen katsayılar sınır koşulları kullanılarak çözülmektedir. Değişik sınır koşullarının göz önüne alındığı problemlerde sonlu elemanlar yönteminin uygulandığı çalışmalar da bulunmaktadır (Murthy ve ark., 5, Karama ve ark., 1998).

5 Çalışmanın Amacı ve Kapsamı Daha önce gerçekleştirilen, kayma deformasyon etkilerini göz önüne alan - boyutlu kompozit plak ve kabuk teorileri incelendiğinde, bu teorilerin çoğunun beş serbestlik dereceli yer değiştirme alanı varsayımına dayalı olduğu görülmektedir. Bilinmeyen yer değiştirme bileşenlerinin üçü, klasik laminasyon teorilerinde varolanlara karşılık gelmekte; diğer ikisi ise genellikle dik koordinatın belli bir fonksiyonu ile çarpılmakta ve klasik teori yer değiştirme alanına eklenmektedir. Bu fonksiyonun lineer olarak seçildiği uniform kayma deformasyon teorisinde (UKDT) düzlem-içi yer değiştirmelerinin plak kalınlığı boyunca lineer değiştiği varsayılmakta, böylelikle dik yöndeki kayma genleme ve gerilmeleri uniform olmaktadır. Bu teoride plağın en dış yüzlerinde kayma gerilmelerinin sıfır olma ve ardı ardına gelen iki katman arasındaki kayma gerilmelerinin sürekliliği şartları sağlanmamakta ve bu durumu iyileştirmek için kayma düzeltme faktörleri kullanılmaktadır (Whitney, 1987). Yer değiştirme alanı açılımında plağın alt ve üst yüzeylerinin gerilmeden bağımsız olma şartının kullanılması ile elde edilen parabolik kayma deformasyon teorisinde (PKDT) ise, kalınlık boyunca düzlem-içi yer değişimleri kübik, böylelikle dik kayma genlemeleri parabolik olarak değişmektedir (Reddy, 198). Bu teorilerden hiçbiri, kompozit yapılarda ardı ardına gelen katmanlar arasındaki süreklilik şartlarını sağlamamaktadır. Bu nedenle Di Sciuva (1987) anizotropik kabuk ve plaklar için katmanlar arasında sürekliliği hesaba katan zig-zag kayma deformasyon teorisini oluşturmuştur. Bu teoride plak kalınlığı boyunca düzlem-içi yer değişimlerinin parçalı lineer olarak değiştiği varsayılmıştır. Soldatos ve Tımarcı (1993), daha önceki kayma deformasyon teorilerinin elde edilebildiği, laminatın alt ve üst yüzeylerinde kayma gerilmelerinin sıfır olması ve katmanlar arasındaki süreklilik koşullarının yer değiştirme alanına eklenen şekil fonksiyonları yardımı ile hesaba katılabildiği bir birleştirilmiş kayma deformasyonu teorisini (BKDT) kabuk yapılar için formülüze etmişlerdir. Bu teori dik-katmanlı kabuk yapıların dinamik (Tımarcı ve Soldatos,1995) ve dik-katmanlı plakların burkulma (Tımarcı ve Aydoğdu, 5) analizinde uygulanmıştır. Bu çalışmanın amacı, bu teoriyi (BKDT) kirişler için uygun bir şekilde değiştirerek dik-katmanlı dikdörtgen kesitli kompozit kirişlerin eğilme davranışını incelemektir. Kompozit kirişler için oluşturulan bu modelin yer değiştirme alanında kiriş ekseni koordinatına bağlı bilinmeyen üç yer değiştirme bileşeni bulunmaktadır. Yer değiştirme alanındaki şekil fonksiyonu kalınlık koordinatının kübik bir fonksiyonu

6 6 olarak seçilmiştir. Bundan dolayı model parabolik kayma deformasyon teorisine karşılık gelmektedir. Çalışmada, ilk önce, sözü edilen kayma deformasyonlu kiriş teorisi çerçevesinde dik-katmanlı kompozit kirişlerin, yayılı yük etkisinde eğilme davranışının diferansiyel denklemleri varyasyonel olarak elde edilmiştir. Bu denklemler iki ucundan basit desteklenmiş, sinüsoidal yayılı yük etkisindeki, dikdörtgen kesitli, simetrik dikkatmanlı, kompozit kirişlerin eğilme problemi için analitik olarak çözülmüştür. Çalışmanın ikinci aşamasında, uçlarından, basit destekli (B), ankastre (A) ve serbest (S) sınır koşullarının farklı kombinasyonlarının etkisindeki katmanlı kompozit kirişlerin düzgün yayılı yük etkisinde eğilme analizi gerçekleştirilmiştir. Bu durumda, kiriş denge denklemlerinin integrasyonu ve birlikte çözümleri ile üç adet bilinmeyen yer değiştirme fonksiyonu sekiz bilinmeyen sabit cinsinden elde edilebilmektedir. Bilinmeyen sabitler kirişin iki ucundaki sınır koşullarında kullanılarak elde edilir. Farklı sınır koşullarındaki kirişlerin belli noktalarındaki, çökme ve düzlem-içi yer değiştirme değerleri, ayrıca belli kesitlerde oluşan düşey kayma gerilmesi ve eğilme gerilmesi dağılımları farklı kiriş malzeme ve boyutlarına bağlı olarak bulunmuştur. Bulunan sonuçlar, literatürdeki farklı teoriler temelinde oluşturulmuş diğer çalışmaların sonuçları ile karşılaştırılmış, çizelge ve grafikler şekilde sunulmuştur. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünden sonraki ikinci bölümde katmanlardaki gerilme-genleme ilişkileri, dik-katmanlı kirişlerin kuvvet ve genleme bağıntıları sunulmuş, üç-serbestlik dereceli yer değiştirme modeli çerçevesinde kiriş denge denklemleri elde edilmiştir. Üçüncü bölümde, kiriş denge denklemleri ilk önce basit desteklenmiş, daha sonra farklı sınır koşulları için çözülerek elde edilen sonuçlar grafik ve çizelgeler şeklinde verilmiştir. Son bölümde elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.

7 7 BÖLÜM KATMANLI KOMPOZİT KİRİŞ DENKLEMLERİ.1. Giriş Bu bölümde eğilme etkisindeki dik katmanlı kompozit kirişlerin denge denklemleri elde edilmiştir. Kiriş katmanlarına ait gerilme-genleme ilişkileri verilip, klasik ve yüksek mertebeden kayma deformasyon teorileri incelenmiştir... Katman Gerilme-Genleme İlişkileri Bu çalışmada elyaf takviyeli katmanlardan oluşan kirişlerin eğilme davranışları incelendiğinden, kirişlerden önce katmanların mekanik davranışlarının bilinmesi gerekmektedir Şekil.1. Diferansiyel küçük bir hacim elemanında gerilme bileşenleri

8 8 Elastik sınırlar içinde bir cisimdeki üç boyutlu gerilme durumu 9 gerilme bileşeni ile temsil edilebilir. Bu bileşenler ij (i, j 1,, 3) olarak gösterilebilir. i j iken ij normal gerilmeyi, i j olduğunda ise kayma gerilmelerini temsil etmektedir (Şekil.1). Her bir gerilme değerine karşılık gelen, ij ile gösterilen bir genleme değeri mevcuttur. En genel durumda elastik bir cisimde bir noktadaki gerilmeler ile genlemeler arasındaki ilişkiyi veren Hooke Yasası tensörel olarak aşağıdaki gibi gösterilir. ij ijkl kl (.1) Yukarıda en genel anizotropik durum için geçerli olan bağıntı, matris formunda aşağıdaki gibi ifade edilebilir (.) Bu eşitlikteki [] matrisi (99) katılık matrisi adını alır. Elastik sabitlerdeki ilk iki indis gerilmeyi, son iki indis ise genlemeye karşılık gelmektedir. Çeşitli simetri koşullarından dolayı ( ij ji, ij ji ) elastik sabitlerin sayısı önce 5, sonra da 36 ya düşmektedir (Gibson, 199). Mekanikte genellikle kısaltılmış notasyon olarak adlandırılan notasyonun kullanılması ile rijitlik ve gevşeklik tansörlerinin ikinci mertebeden olması sağlanmaktadır. Bu durumda gerilme ve şekil değiştirme büyüklükleri aşağıdaki gibi tanımlanır.

9 9 Gerilmeler Genlemeler 1, 1,,, 33 3, 33 3, (.3) 3 3 τ 3, 3 3 γ 3 γ 3, τ13, γ13 γ 31 5, τ1, 1 1 γ1 γ 1 6. Böylece Hooke yasası aşağıdaki hali alır. (i, j 1,,..., 6) (.) i ij j Burada ij matrisi 36 bileşene sahiptir. Bu matrisin simetrik olduğu genleme enerjisi yoğunluk fonksiyonu yardımıyla gösterilebilir. Böylece bağımsız sabit sayısı 1 e düşmektedir. Ayrıca bağımsız sabit sayısı malzeme özellikleri simetri düzlemi sayısına bağlı olarak değişmektedir (Ek-A). Bağımsız sabit sayısı monoklinik malzemelerde 13 e, ortotropik malzemelerde 9 a ve izotropik malzemelerde ye düşmektedir. Katılık matrisi bileşenleri, deneysel olarak elde edilen mühendislik sabitleri olan Young Modülü, Kayma Modülü ve Poisson oranları cinsinden belirlenebilir. Düşey yöndeki normal genleme değeri ihmal edildiğinde gerilme ve genleme ilişkileri aşağıdaki gibi elde edilir Q Q 1 Q Q 1 Q Q Q 66 6 (.5) Yukarıdaki eşitliklerdeki Q ij değerleri indirgenmiş elastik sabitler olup, Young, Kayma modülleri ve poisson oranları cinsinden aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.

10 1 Q E1 1 ν ν 1 1, Q 1 Q 1 E ν 1 1 ν ν 1 1, Q E 1 ν ν 1 1 E E 1 ν ν 1 1, Q G 3, Q 55 G 13, Q 66 G 1 (.6) Elyaf doğrultusundan başlayıp sağ el kuralına göre çizilen eksen takımına asal eksen takımı adı verilir. Katman kenarlarına paralel olarak çizilen eksen takımına ise asal olmayan (global) eksen takımı adı verilir (Şekil.). Global eksenler her zaman malzemenin asal eksenleri ile çakışmayabilir. Özellikle katmanlı yapılarda elyaf yönlenme açısı katmandan katmana değişebilir. Böyle bir durumda farklı yönlerdeki bağıntılar dönüşüm tansörü kullanılarak saptanabilir. y 1 θ Şekil.. Kompozit katmanda asal (1, ), global eksenler (, y) ve yönlenme açısı (θ). Yeni transforme edilmiş indirgenmiş rijitlik matris bileşenleri indirgenmiş sertlikler cinsinden, elyaf yönlenme açısına bağlı olarak aşağıdaki gibi verilmiştir. Q Q cos θ + (Q + Q )sin θ cos θ + Q 1 66 sin Q1 (Q + Q Q )sin θ cos θ + Q (sin θ + cos 66 Q Q sin θ + (Q + Q )sin θ cos θ + Q cos θ θ θ) 3 Q16 (Q Q Q )sin θ cos θ + (Q Q + Q )sin 3 θ cosθ (.7) 3 Q 6 (Q Q Q )sin θ cosθ + (Q Q + Q )sin θ cos Q 66 (Q + Q Q Q )sin θ cos θ + Q (sin θ + cos Q Q cos θ + Q Q55 Q sin θ + Q sin cos θ θ θ) θ

11 Elyaf takviyeli kompozit malzemeler çoğunlukla tek yönde takviyeli çok sayıda ince ortotropik tabakadan oluşmaktadır. Bu yüzden kompozit malzemelerin mekaniği incelenirken laminaların analizi pek kullanışlı olmamaktadır. Laminanın (katman) düşey mekanik özelliklerinin kötü olmasından dolayı, laminaların bir araya getirilmesiyle elde edilen ve laminat adı verilen yapılar kullanılmaktadır. Bu amaçla katmanların bir araya getiriliş şekillerine bağlı olarak sınıflandırmalar yapılmıştır. Eğer yönlenme açısı veya 9 ise bu tip kirişe dik-katmanlı kompozit laminat adı verilmektedir. Eğer yönlenme açısında θ 9 şeklinde bir yönlenme söz konusu ise bu tip kirişe açılıkatmanlı laminat adı verilir. Diğer bir sınıflandırma da referans düzlemine göre simetri durumuna bağlı olarak yapılabilir (Şekil.3). Eğer referans düzlemine aynı uzaklıktaki katmanlar aynı elyaf yönlenme açısına sahipse, oluşan yapı simetrik laminat adını almaktadır. Eğer katmanlar birbirinin eksi işaretlisi ise anti-simetrik laminat adını alır. Eğer referans düzleminde farklı yönlenme açısına sahip katmanlar bir arada bulunuyorsa, simetrik olmayan bir durum söz konusudur (R. M. Jones, 1973). θ 1 θ θ θ θ 1 θ 3 θ θ θ θ 1 θ 1 θ 1 Simetrik Anti-Simetrik Simetrik olmayan Şekil.3. Yönlenme açılarına göre kirişlerin sınıflandırılması.3. Katmanlı Kompozit Kiriş Teorileri.3.1. Klasik kiriş teorileri Kirişlerde deformasyonun kinematiğini temsil edebilmek için birçok kiriş teorisi geliştirilmiştir. Bu amaçla -y-z koordinat sistemi, -ekseni kiriş uzunluğu (L), y-ekseni kiriş genişliği (a) ve z-ekseni kiriş kalınlığı (h) olacak şekilde, kiriş orta düzleminde seçilebilir (Şekil.). Dikdörtgen kesitli katmanlı kompozit kirişler için temelde en basit ve de en çok bilinen modeller Euler-Bernoulli Teorisi (EBKT) diğer adıyla Klasik Kiriş

12 1 Teorisi (KKT) ve Timoshenko Kiriş Teorisi (TKT) dir. Klasik laminasyon teorisine göre herhangi bir noktaya ait yer değiştirme bileşenleri aşağıdaki gibidir. U(, y,z) u(, y) zw, V(, y,z) v(, y) zw,y (.8) W (, y,z) w(, y) U, V, W değerleri katmana ait her bir noktanın sırasıyla, y, z eksenleri doğrultusundaki yer değiştirmeleri, u, v, w ise orta düzlemdeki bir noktanın yer değiştirmelerini temsil etmektedir. Burada () () /, i temsil etmektedir. Kiriş teorisinde tüm büyüklükler y-ekseninden bağımsız olduklarından, (EBKT) için yer değiştirme alanı aşağıdaki hali alır (Reddy ve ark.,1997). U(,z) u() zw, W (,z) w() (.9) Timoshenko Kiriş Teorisine ait yer değiştirme bileşenleri aşağıdaki şekli alır. U(, z) u() zφ() W (,z) w() (.1) Burada φ düşey normalin y-eksenine göre dönmesini hesaba katar. z h y L Orta Düzlem a Şekil.. Kiriş geometrisi ve eksen takımı

13 13 Klasik kiriş teorisi aşağıdaki kabullere dayanmaktadır. Düzlemsel simetri: Kiriş, boyunca uzanan düz bir eksene sahiptir ve kesit alanında eksenel bir simetri söz konusudur. Diklik şartı: Kiriş boyunca orta düzleme dik olan doğrultular, deformasyondan sonra da dik kalırlar, şekil değiştirmezler. Genleme enerjisi: Kiriş elemanlarının iç genleme enerjileri sadece eğilme deformasyonlarında önem kazanır. Diğer tüm etkiler ihmal edilmektedir. Lineerleştirme: Kiriş kalınlığı boyunca oluşacak dönme ve deformasyonlar ihmal edilebilir. Böylece düşey yöndeki normal ve kayma gerilmeleri hesaba katılmaz.3. Kayma deformasyon teorileri Kompozit katmanlı kiriş, plak ve kabuk yapıların analizlerinde kullanılan klasik laminasyon teorileri, özellikle yüksek oranda güçlendirilmiş anizotropisi yüksek, katmanlı kompozit yapılarda kalınlık/uzunluk oranlarının da artmasıyla, bu tip yapıların mekanik özelliklerini, 3-B elastisite çözümleriyle karşılaştırıldığında doğru tahmin edememektedir. Bunun nedeni düşey yöndeki kayma gerilmelerinin göz önüne alınmamasıdır. Düşey kayma gerilmelerinin hesaba katıldığı kayma deformasyon teorilerinin çoğu plak ve kabuk yapılar için 5-serbestlik dereceli yer değiştirme alanı varsayımına dayanmaktadır. Bilinmeyen yer değiştirme bileşenlerinin üçü klasik teorideki bileşenlere karşılık gelmekte, diğer ikisi ise dik koordinatın belli bir fonksiyon ile çarpılıp klasik yer değiştirme alanına eklenmektedir. Uniform kayma deformasyon teorisinde (UKDT) düzlem-içi yer değiştirmeler kalınlık boyunca linner olarak değişmekte, bunun sonucunda dik kayma genleme ve gerilmeleri üniform olmaktadır(yang, 1966). Parabolik kayma deformasyon (PKDT) teorisinde ise, düzlem-içi yer değiştirmelerinin kübik olarak seçilmesi, parabolik kayma genlemesi dağılımına yol açmakta ve böylelikle en üst ve en alt düzlemlerde kayma gerilmelerinin yok olması şartı da sağlanmaktadır (Reddy, 198). Literatürde yer değştirme alanında, kalınlık koordinatının farklı fonksiyonları kullanılmıştır. Bu fonksiyonlara bağlı olarak, teoriler hiperbolik (Touratier, 1991), trigonometrik, üstel (eksponansiyel) (Karama, 1998), kayma deformasyon teorileri isimlerini almıştır.

14 1 Soldatos ve Tımarcı, (1993), bu kayma deformasyon teorilerine, klasik teorideki yer değiştirme bileşenlerine düşey kalınlık koordinatına bağlı şekil fonksiyonları ekleyerek birleştirilmiş bir kayma deformasyon teorisi sunmuşlardır. Bu teori daha önce dik-katmanlı kompozit kabukların dinamik (Tımarcı ve Soldatos, 1995) ve dik-katmanlı kompozit plakların burkulma analizlerinde kullanılmıştır (Tımarcı ve Aydoğdu, 5). Bu teorinin dayandığı, iki şekil fonksiyonu içeren yer değiştirme alanı aşağıdaki gibidir. U(, y,z) u(, y) zw, + φ1(z)u1() V(, y,z) v(, y) zw, y + φ (z)v1() (.) W (, y,z) w(, y) Sunulan çalışmada kullanılan kompozit katmanlı kirişler için yukarıda plaklar için verilen yer değiştirme alanı aşağıdaki gibi basitleştirilir. U(,z) u() zw, + φ(z)u1() W (, z) w() (.1) Burada u, w terimleri orta düzlemdeki bir noktanın yer değiştirme bileşenlerini, w, ise orta düzleme dik doğrultuların dönmelerini göstermektedir. Yer değiştirme bileşenlerinde yer alan u 1, orta düzleme etki eden kayma genlemesini temsil eden bilinmeyen bir fonksiyondur. φ şekil fonksiyonu malzeme geometrisine ve özelliklerine bağlı olarak, kısıtlamaları sağlayacak bir şekilde seçilebilir. Ayrıca bu şekil fonksiyonlarının uygun bir şekilde aşağıdaki gibi seçilmesiyle daha önce geliştirilen kiriş kayma deformasyon teorileri özel bir hal olarak elde edilebilir. KKT : φ( z) TKT : φ( z) z z PKDT : φ( z) z(1 ) 3h HKDT : φ( z) z[ h sinh(z / h) / z cosh(1/ ) ] EKDT : φ(z) ze z ( ) h

15 15 (.1) no lu denklemdeki yer değiştirme alan bileşenleri lineer elastik cismin (EK-B) kinematik ilişkilerinde z kabulü ile yerine yazıldığında, aşağıda verilen genleme bileşenleri orta düzlem gerilme bileşenleri cinsinden elde edilir. e k + zk k + φk a γ z ' e φ a z (.13) Eşitliklerde yer alan k üst indisi klasik teoriyi temsil ederken, a üst indisi ise kayma deformasyonlarından dolayı oluşan ek terimleri temsil etmektedir. e u, e u k, a z 1 k w, k u k, a 1, (.1) Yukarıdaki denklemlerde e k orta düzlemdeki normal genlemeyi, e k z değerleri ise kayma genlemesini temsil etmektedir. k k, -z düzleminde orta düzlemin dönme eğriliğidir. Burada ( ' ) üs işareti z ye göre türevleri göstermektedir. Sonuç olarak genleme alan bileşenleri, yer değiştirme alanları, orta düzlem yer değiştirme bileşenleri ve bunların türevleri cinsinden elde edilir. γ z u, zw ' φ (z) u 1, + φ(z) u 1, (.15).. Katmanlı Kompozit Kiriş Denklemleri Bu kısımda katmanlı kompozit kiriş için denge denklemleri elde edildikten sonra, moment ve kuvvet bileşenleri ile genlemeler arasındaki ilişkiyi veren bünye denklemleri sunulacak ve denge denklemleri yer değiştirme fonksiyonlarının türevleri cinsinden verilecektir. Kirişin düşey q yüküne maruz kaldığı kabul edilecektir. q yükü sadece in bir fonksiyonu olup -z düzleminde aşağı doğru yayılı olarak etkimektedir. Kiriş denge denklemlerini elde etmek için, virtüel iş ilkesi varyasyonel olarak uygulanacaktır. Bu ilkeden yola çıkarak, sistemin denge durumu için;

16 16 δ ( W U D ) (.16) olmalıdır. W yapının genleme enerjisi olup, genleme enerjisi yoğunluna (U G ) bağlıdır. 1 W U G dad, U G ( + τ zγ z ) (.17) V Burada, A kiriş kesit alanını göstermektedir. Dış q yükünün oluşturduğu potansiyel enerji ise U D ile gösterilir. U wqds (.18) D S S kirişin üst yüzeyini göstermekte olup, yüzey integraline karşılık gelmektedir. Genleme-yer değiştirme bağıntıları (.16) da kullanılıp, kiriş kesit alanı integre edilip kısmi integrasyon uygulanırsa aşağıda verilen bir boyutlu kiriş denge denklemleri elde edilmiştir. N, M, q() (.19) a a M, Q Burada, kuvvet ve moment bileşenleri birim genişlikte etkiyip aşağıdaki gibi tanımlanmıştır. h / k N dz, (.) h / h / a ' Q τ φ (z) dz (.1) z h / h / k M zdz (.) h / h / a M φ(z) dz (.3) h /

17 17 Virtüel iş ilkesi aynı zamanda varyasyonel olarak kabul edilebilen sınır şartlarını da oluşturur., L uçlarındaki sınır şartları her çiftten biri seçilerek, aşağıdaki gibi farklı kombinasyonlarda uygulanabilir. u w veya veya k N k M, w u k, veya M veya a 1 M Sunulan çalışmada aşağıdaki sınır şartları kullanılacaktır., L de Basit Destekli Sınır Şartı k k a N w M M (.), L de Ankastre Sınır Şartı u w w u1, (.5), L de Serbest Sınır Şartı k k k a N M, M M (.6) Dik-katmanlı kompozit kiriş için kuvvet ve moment bileşenleri ile yer değiştirme bileşenleri arasındaki ilişkiyi veren bünye denklemleri, gerilme-genleme ilişkileri kullanılarak aşağıdaki gibi matris formunda ifade edilir. N M M k k a A B B 1 B D D 1 B D D 1 1 u w u, 1,, (.7) Ayrıca kayma etkilerinden dolayı oluşacak kesme kuvveti aşağıdaki gibi tanımlanmıştır. Q A a 55 u 1 (.8)

18 18 Matris içerisinde yer alan A ij, B ij ve D ij terimleri sırasıyla uzama, eğilme ve birleşme rijitliklerine karşılık gelmektedir. Bununla birlikte indisleri ikiden fazla olan terimler kayma deformasyonları sonucunda oluşan rijitliklerdir. Simetrik katmanlı kirişlerde B ij rijitliği sıfır olmaktadır. Katmanlı kompozit kirişlere ait rijitlik denklemleri aşağıdaki gibi verilmiştir. A h / h / (k) (k) ' Q dz, A 55 Q55 ( φ ) dz h / h / h / h / (k) (k) Q zdz, B1 Q φdz h / h / B (.9) D h / h / h / (k) (k) (k) Q z dz, D1 Q φzdz, D Q φ dz h / h / h / () ' d() / dz Bünye denklemlerinin (.19) denge denklemlerinde kullanılmasıyla, yer değiştirme bileşenlerine bağlı olarak Navier tip diferansiyel denge denklemleri aşağıdaki gibi elde edilir. A u B w + B,, 1 1, u B u, Dw, + D1u1, q() (.3) B u, D1w, + Du1, A 5555u1 1

19 19 BÖLÜM 3 DİK KATMANLI SİMETRİK KİRİŞLERİN EĞİLME PROBLEMİ 3.1. Giriş Bu bölümde, önceki bölümde elde edilen, düşey yayılı yük etkisindeki katmanlı kompozit kirişlerin denge denklemleri, farklı sınır şartları ve malzemeye sahip dik katmanlı simetrik kirişler için farklı yöntemler uygulanarak çözülmüş, yer değiştirmeler ile eğilme ve düşey kayma gerilmeleri hesaplanmıştır. Çalışma literatürde var olan Karama ve ark., (3) ve Khdeir ve Reddy, (1997) de sunulan yöntem ve sonuçlara paralel olarak gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar bu makalelerdeki sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Ayrıca ek olarak farklı malzeme ve boyutlardaki kirişlerin farklı sınır koşulları ve yükleme halleri için elde edilen sonuçlar grafik ve çizelgelerle sunulmuştur. z h (9 ) 3( ) ( ) 1(9 ) h/ h/ -h/ -h/ L Şekil 3.1. Dört katmanlı simetrik bir kiriş

20 3.. İki Ucu Basit Desteklenmiş Simetrik Dik-Katmanlı Kiriş Bu kısımda, ilk olarak (Karama ve ark., 3) te eğilme analizinde göz önüne alınan kiriş kullanılacaktır. Kiriş iki ucundan basit destekli olup, dikdörtgen kesite ve dört ortotropik katmana [9 / / /9 ] sahiptir (Şekil 3.1). Kiriş malzemesi boron epoksi olup, bu malzemeye ait mekanik özellikler aşağıda verilmektedir. E 1.5GPa, E 18.89GPa E 33 G 3 3.5GPa, G 5.18GPa (3.1) G1 13 ν 3.5, ν1 ν13. Kiriş birim genişliğe sahip olup, uzunluğu L 6.35m ve kalınlığı (yüksekliği) ise h.79m dir. Kirişin, düşey yönde etkiyen sinüsoidal bir yayılı yükün etkisinde olduğu kabul edilecektir. mπ q() q sin( α), α (m 1,,...) L (3.) Bu yükleme biçimi, herhangi bir yayılı yükün Fourier serisi açılımındaki basit harmonik olarak düşünülebilir (Şekil 3.). z q q sin α Şekil 3.. İki ucu basit desteklenmiş sinüsoidal yayılı yük altındaki kiriş

21 1 Kiriş aşağıda verilen basit destekli sınır şartlarına sahiptir. k k a,l de N w M M (3.3) Bu sınır şartları aşağıdaki trigonometrik yer değiştirme bileşenleri ile tam olarak sağlanır. π π A cos( ), w sin( ), L L u 1 u π Bcos( ) L (3.) Simetrik dik-katmanlı kirişler için( B ) bu yer değiştirme bileşenleri B 1 düşey kayma gerilmesinin etkisini de içeren, aşağıda verilen Navier tipi diferansiyel denklemlerde yerlerine yazılırsa, A u, D w, + D1u1, q (3.5) D w, + Du1, A 55u1 1 aşağıda verilen üç adet bilinmeyen (A, B, ) sabitler cinsinden lineer cebirsel denklem sistemi elde edilir. A α A cosα 3 D α sin α D1α Bsin α q sin α (3.6) 3 1 α cosα Dα Bcosα A Bcosα D 55 π Burada α dir. L Gerekli sadeleştirmeler yapıldıktan sonra bu denklemler matris formunda ifade edilebilir. α A α α 3 D D 1 α α D 3 D 1 A 55 A q B (3.7)

22 Matris formunda yazılan denklem sistemi bilgisayar programı aracılığıyla çözülerek sırasıyla orta düzlemdeki yer değiştirmeler elde edilir. Orta düzlemdeki şekil değişimlerinin elde edilmesiyle, kirişin herhangi bir noktasındaki şekil değişimleri de elde edilebilir. Sonuç olarak, elde edilen A, B, değerlerinin aşağıdaki yer değiştirme alanlarında yerine yazılmasıyla, U(,z) u() zw, + φ(z)u1() W (,z) w() (3.8) sinüsoidal bir yayılı yük altındaki iki ucu basit desteklenmiş kompozit kiriş için şekil değiştirme bileşenleri aşağıdaki hali alır. U (A zα + φ(z)b) cosα W sin α (3.9) Katmanlı kompozit kirişlere ait gerilme-genleme ilişkileri (.5) in kullanılması ile aşağıdaki gibi elde edilir. τ (k) (k) z Q (k) Q (k) 55 γ z (3.1) (.15) ile verilen genleme-yer değiştirme ilişkilerinin yerlerine yazılması ve z şekil fonksiyonun φ z(1 ) olarak seçilmesiyle düşey kayma ve eğilme 3h gerilmeleri aşağıdaki gibi elde edilir. τ (k) z (k) (k) z Q55 (1 )u1() h Q (k) [ u zw + φ(z) u ],, 1, (3.) Çizelge 3.1 de kirişin farklı noktalarındaki çökme, yönündeki yer değişimi, eğilme ve düşey kayma gerilme değerleri sunulmuş Karama ve ark., (3) ve sonlu

23 3 elemanlar yöntemleri Karama ve ark., (1998) ile elde edilen değerlerle karşılaştırma yapılmıştır. Karama ve ark., (3), çalışmasında üstel bir fonksiyon kullanırken, Karama ve ark., (1993) teki çalışmasında sinüs fonksiyonunu kullanmıştır. Bu makalelerde elde edilen sonuçlar Karama ve ark., (1998) te verilen Abaqus (sonlu elemanlar yöntemi programı) ile elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmış ve Abaqus ile elde edilen değerler referans alınmıştır. Yapılan çalışmada, elde edilen sonuçlardan τ z değeri dışında kalan tüm değerlerin üstel fonksiyon ile elde edilenlere oldukça yakın olduğu görülmektedir. Elde edilen değerlerin (Abaqus) ile karşılaştırılmasında ortaya çıkan farklılıklar (Abaqus Yeni Değer) % Hata 1 Abaqus (3.1) bağıntısı ile hesaplanmıştır. Şekil 3.3 te kirişin 3L/8 kesitinde, kiriş kalınlığı boyunca oluşan düşey kayma gerilmelerinin (τ z ) değişimi gösterilmiştir. Şekil 3. te z -h/ noktasında kiriş uzunluğu boyunca eğilme gerilmelerinin değişimi verilmiştir. Burada, eğilme momentinin en yüksek değer aldığı kiriş ortasında maksimum normal gerilmeler oluşmaktadır. Şekil 3.5 ve 3.6 da sırasıyla L/ ve 3L/ kesitlerinde ortaya çıkacak düzlem-içi yer değişiminin (U) kiriş kalınlığı boyunca dağılımı görülmektedir. Çizelge 3.1. Sinüsoidal yayılı yük altında basit desteklenmiş simetrik kirişte yer değiştirmeler ve gerilmeler Model W(L/)(m) U(, h/)(m) τ z (L/, )(Pa) (L/, -h/ + )(Pa) Bu Çalışma Hata (%) Karama(3) Hata (%) Karama(1993) Hata (%) Karama(1998)

24 . 1. z Şekil L/8 için, sinüsoidal yayılı yük altında basit desteklenmiş kiriş kalınlığı boyunca kayma gerilmesinin değişimi (τ z ), [9 / / /9 ] τ z Şekil 3.. z -h/ için, sinüsoidal yayılı yük altında basit desteklenmiş kiriş boyunca eğilme gerilmesinin değişimi ( ), [9 / / /9 ]

25 5. 1. z Şekil 3.5. L/ için, sinüsoidal yayılı yük altında basit desteklenmiş kiriş kalınlığı boyunca düzlem-içi yer değişiminin dağılımı (U), [9 / / /9 ] U. 1. z U Şekil L/ için, sinüsoidal yayılı yük altında basit desteklenmiş kiriş kalınlığı boyunca düzlem-içi yer değişiminin dağılımı (U), [9 / / /9 ]

26 Düzgün Yayılı Yük Etkisinde, Ankastre-Serbest Desteklenmiş Simetrik Dik- Katmanlı Kiriş z q q Şekil 3.7. A-S sınır şartlarına sahip düzgün yayılı yük altındaki simetrik kiriş Bu kısımda bir ucu ankastre (A) diğeri ise serbest (S) olan, bir önceki kısımda verilen malzeme ve geometrik özelliklere sahip kiriş göz önüne alınmıştır. Bu durumda kiriş, düşey düzlemde düzgün yayılı q yükünün etkisindedir. Daha önce (.3) ile verilen kiriş denklemlerinin integrasyon ve birlikte çözümleri yapılarak birbiri cinsinden yazılacak olursa, orta düzlemdeki yer değiştirme bileşenleri değişkenine bağlı olacak şekilde aşağıdaki gibi elde edilir. p p u 1() 1e + e (q + D1 3 ) A D 55 B 1 u () u1() A 8 (3.13) w() D pd 1 1e p + e p q + 3 p A D q ( )

27 7 Burada p ile gösterilen terim rijitliklere bağlı olup, aşağıdaki gibi tanımlanmıştır. p D 1 A A 55 A D D A D (3.1) Bu denklemlerde yer alan k (k 1,, 8) terimleri integral sabitleri olup sınır şartlarının denge denklemlerinde yerlerine konulmasıyla analitik olarak elde edilirler. Elde edilen yer değiştirme fonksiyonları (u, u 1, w) kirişin iki ucundaki sınır koşullarında kullanıldığında sekiz bilinmeyenli sekiz tane cebirsel denklem takımı elde edilir. Bilinmeyen sabitler bilgisayar programı yardımı ile hesaplanmıştır. A-S kirişe ait sınır şartları aşağıdaki gibidir. Ankastre Uç (A); da Serbest Uç (S); L de u 1 () A u (L), u () D w (L) D u (L) (3.15), 1 1, w () D w (L) D u (L) 1, 1, w, () D w, (L) + D1u1, (L) Sonuç olarak, elde edilen k integral sabitlerinin yerlerine yazılmasıyla düzgün bir yayılı yük altında A-S sınır şartlarına sahip kompozit kiriş için yer değiştirme bileşenleri ve gerilmeler daha önce açıklandığı şekilde elde edilebilir (Karama ve ark., 3). Elde edilen değerler Çizelge 3. de verilip, Karama ve ark., (1993, 1998, 3) çalışmalarında elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Abaqus (Karama ve ark., 1998) ile elde edilenlerden farklı olarak, bu çalışmada elde edilen sonuçlarda en büyük sapmanın %1 ile L/ ve z h/ için düzlem-içi yer değişiminde (U) oluştuğu görülmektedir. Karama ve ark., 3 te verilen sonuçlarda ise %1 luk bir fark söz konusudur. Bu durumun, şimdiki çalışmada şekil fonksiyonun parabolik olarak seçilmesi ve süreklilik koşullarının göz önüne alınmamasından kaynaklandığı söylenebilir. Şekil 3.8 de 3L/8 için kiriş kalınlığı boyunca τ z kayma gerilmesinin dağılımı görülmektedir. Şekil 3.9 da ise z -h/ de kiriş ekseni boyunca eğilme

28 8 gerilmesinin ( ) değişimi verilmiştir. L/ teki kesitte, düzlem-içi yer değişiminin (U) kiriş kalınlığı boyunca dağılımı Şekil 3.1 da sunulmuştur. Çizelge 3.. A-S sınır şartlarına sahip düzgün yayılı yük altındaki simetrik kirişte yer değiştirmeler ve gerilmeler Model W(L)(m) U(L/, h/)(m) τ z (L/, )(Pa) (L/, -h/ + )(Pa) Bu Çalışma Hata (%) Karama(3) Hata (%) Karama(1993) Hata (%) Karama(1998) z τ z Şekil L/8 için, A-S sınır şartlarına sahip düzgün yayılı yük altındaki kiriş kalınlığı boyunca kayma gerilmesinin değişimi (τ z ), [9 / / /9 ]

29 Şekil 3.9. z -h/ için, A-S sınır şartlarına sahip düzgün yayılı yük altındaki kiriş boyunca eğilme gerilmesinin değişimi ( ), [9 / / /9 ]. 1. z U Şekil 3.1. L/ için, A-S sınır şartlarına sahip düzgün yayılı yük altındaki kiriş kalınlığı boyunca düzlem-içi yer değişiminin dağılımı (U), [9 / / /9 ]

30 3 3.. Düzgün Yayılı Yük Etkisinde, Ankastre-Ankastre Desteklenmiş Simetrik Dik- Katmanlı Kiriş z q q Şekil 3.. A-A sınır şartlarına sahip düzgün yayılı yük altındaki simetrik kiriş Bu bölümde iki ucundan ankastre desteklenmiş (A-A) dört katmanlı, bir önceki malzeme ve geometrik özelliklere sahip kiriş göz önüne alınmıştır. Kiriş, düzgün yayılı yükün etkisindedir (Şekil 3.). A-A kiriş için geçerli sınır şartları aşağıdaki gibidir. Ankastre Uç (A); da u 1 () u 1 (L) Ankastre Uç (A); L de u () u (L) (3.16) w () w (L) w, () w, (L) Önceki kısımda elde ettiğimiz yer değiştirme bileşenlerine (3.13) bu sınır şartları uygulandığında, sekiz bilinmeyenli sekiz denklem elde edilmiş ve bilinmeyenler bilgisayar programıyla hesaplanmıştır. Sonuç olarak, elde edilen k integral sabitlerinin yerlerine yazılmasıyla düzgün bir yayılı yük altında A-A sınır şartlarına sahip kompozit kiriş için yer değiştirme bileşenleri ve gerilmeler analitik olarak elde edilir. A-A sınır şartına sahip simetrik dik-katmanlı kompozit kirişin orta noktasındaki çökme, L/ ve z h/ de

31 31 düzlem-içi yer değiştirme, yine farklı noktalar için düşey kayma ve eğilme gerilmeleri sayısal olarak Çizelge 3.3 te sunulmuştur. Çizelge 3.3. A-A sınır şartlarına sahip düzgün yayılı yük altındaki simetrik kirişte yer değiştirmeler ve gerilmeler W(L/) (m) U(L/, h/) (m) τ z (L/, ) (Pa) (L/, -h/ + ) (Pa) Şekil 3.1 de kirişin 3L/8 kesitinde, kiriş yüksekliği boyunca oluşan düşey kayma gerilmelerinin (τ z ) değişimi gösterilmiştir. Şekil 3.13 te z -h/ noktasında kiriş uzunluğu boyunca eğilme gerilmelerinin ( ) değişimi verilmiştir. Şekil 3.1 te L/ için kiriş boyunca oluşacak düzlem-içi yer değişiminin kiriş kalınlığı boyunca dağılımı görülmektedir.. 1. z τ z Şekil L/8 için, A-A sınır şartlarına sahip düzgün yayılı yük altındaki kiriş kalınlığı boyunca kayma gerilmesinin değişimi (τ z ), [9 / / /9 ]

32 Şekil z -h/ için, A-A sınır şartlarına sahip düzgün yayılı yük altındaki kiriş boyunca eğilme gerilmesinin değişimi ( ), [9 / / /9 ]. 1. z Şekil 3.1. L/ için, A-A sınır şartlarına sahip düzgün yayılı yük altındaki kiriş kalınlığı boyunca düzlem-içi yer değişiminin dağılımı (U), [9 / / /9 ] U

33 Farklı Sınır Şartları ve Uzunluk/Kalınlık Oranlarındaki Simetrik Dik- Katmanlı Kirişler Bu bölümde, aşağıda verilen mekanik özelliklere sahip kompozit malzeme kullanılmıştır. Kiriş üç katmanlı [ /9 / ] olup, düzgün yayılı yük etkisindedir. Kiriş ortasındaki çökme değerlerinin değişimleri farklı sınır şartları (B-B, A-A, A-S) için uzunluk/kalınlık ve E 1 /E oranlarına bağlı olarak incelenmiştir. Yer değiştirme alanlarında şekil fonksiyonu parabolik olarak seçilerek, kayma deformasyon etkileri hesaba katılmıştır. Sonuçlar aynı zamanda KKT çerçevesinde de hesaplanmıştır. E E 5 G 3.E, G 1 G13.5E ν 1.5 Boyutsuz çökme parametresi (Khdeir ve Reddy, 1997), paralel olarak aşağıdaki gibi verilmiştir. W wae h ql 1 (3.) Bulunan değerler Çizelge 3. te sunulmuştur. Yapılan karşılaştırmalarda, Khdeir ve Reddy, (1997) de elde edilen değerler ile sonuçların çoğunun tam olarak aynı olduğu gözlenmiştir. Çizelge 3.. Farklı sınır şartlarına sahip düzgün bir yayılı yük altındaki simetrik kiriş ortasında ( L/) oluşan boyutsuz çökme parametreleri L/h Teori B-B A-A A-S Çalışma Ref. Çalışma Ref. Çalışma Ref. 5 PKDT KKT PKDT KKT PKDT KKT Ref.: Khdeir vereddy, 1997

34 3 Düşey düzgün yayılı yük etkisindeki farklı sınır şartlarına sahip simetrik katmanlı kirişe ait boyutsuz çökme parametresinin E 1 /E ve uzunluk/kalınlık oranlarına göre değişimleri gösteren grafikler L/ için Şekil 3.15, 3.17, ve 3.19 da, L için Şekil 3. de verilmiştir. Şekillerden görüldüğü gibi, sınır şartlarına bağımlı olmaksızın, E 1 /E (ortotropi derecesi) oranı arttıkça kirişlerdeki çökme parametresinin önce ani olarak daha sonra ise yavaş bir şekilde azaldığı görülmektedir. Şekil 3.16, 3.18 ve 3.1 de ise farklı sınır şartlarında, boyutsuz çökme parametresinin uzunluk/kalınlık oranına bağlı olarak değişimleri görülmektedir. Grafiklerden de anlaşılacağı üzere, uzunluk/kalınlık oranı arttıkça diğer bir deyişle kiriş uzadıkça (veya inceldikçe), kirişte oluşacak çökme parametre değerleri de azalmaktadır. 5.. W 3. L/h5. L/h1 1.. L/h5 E 1 /E Şekil B-B sınır şartı için, E 1 /E oranına bağlı olarak elde edilen boyutsuz çökme parametreleri ( W ), ( L/)

35 W Şekil B-B sınır şartı için, L/h oranına bağlı olarak elde edilen boyutsuz çökme parametreleri ( W ), ( L/) L/h.5. L/h5 W L/h1.5 L/h5. E 1 /E Şekil A-A sınır şartı için, E 1 /E oranına bağlı olarak elde edilen boyutsuz çökme parametreleri ( W ), ( L/)

36 W Şekil A-A sınır şartı için, L/h oranına bağlı olarak elde edilen boyutsuz çökme parametreleri ( W ), ( L/) L/h W 8. L/h5. L/h1. L/h E 1 /E Şekil A-S sınır şartı için, E 1 /E oranına bağlı olarak elde edilen boyutsuz çökme parametreleri ( W ), ( L/)

37 W. L/h5 1. L/h1. L/h E 1 /E Şekil 3.. A-S sınır şartı için, E 1 /E oranına bağlı olarak elde edilen boyutsuz çökme parametreleri ( W ), ( L) W L/h Şekil 3.1. A-S sınır şartı için, L/h oranına bağlı olarak elde edilen boyutsuz çökme parametreleri ( W ), ( L/)

38 38 BÖLÜM GENEL SONUÇLAR Bu çalışmada, düşey yöndeki kayma gerilmesini hesaba katan, üç-serbestlik dereceli bir-boyutlu bir kiriş teorisi kullanılarak, farklı sınır koşullarında, iki farklı yayılı yük etkisinde, dikdörtgen kesitli, simetrik dik-katmanlı kompozit kirişlerin eğilme analizi yapılmıştır. Bu teoriye, daha önce Soldatos ve Tımarcı (1993) tarafından kabuk yapılar için geliştirilmiş birleştirilmiş kayma deformasyon teorisinin (BKDT) kompozit kirişler için uyarlanmış özel bir durumu olarak bakılabilir. Kullanılan kiriş teorisinde, laminatın alt ve üst yüzeylerinde kayma gerilmesinin sıfır olması ve katmanlar arasındaki süreklilik koşulları yer değiştirme alanına eklenen, kalınlık koordinatına bağlı, bir şekil fonksiyonu yardımı ile hesaba katılabilmekte, klasik ve farklı kayma deformasyon teorileri elde edilebilmektedir. Varsayılan yer değiştirme alanındaki şekil fonksiyonu kalınlık koordinatının kübik bir fonksiyonu olarak seçilmiştir. Bundan dolayı model parabolik kayma deformasyon teorisine karşılık gelmekte ve kirişin üst ve alt yüzlerinde kayma gerilmesinin sıfır olma koşulu sağlanmaktadır. Bu çalışmada süreklilik koşulları göz önüne alınmamakla birlikte, yer değiştirme alanındaki şekil fonksiyonu, bu koşulları sağlayacak şekilde hesaplanabilir ve kolaylıkla formülasyon içine dahil edilebilir. Çalışmada ilk olarak, kayma deformasyon etkilerini göz önünde bulunduran kiriş teorisi çerçevesinde dik-katmanlı kompozit kirişlerin, yayılı yük etkisinde eğilme davranışının diferansiyel denklemleri varyasyonel olarak elde edilmiştir. Bu denklemler tüm kenarlarından basit desteklenmiş, sinüsoidal yayılı yük etkisindeki, simetrik dikkatmanlı, kompozit kirişler için analitik olarak çözülebilmektedir. Bu durumda yer değiştirme bileşenlerinin kiriş ekseni koordinatına bağlı trigonometrik fonksiyonlar şeklinde seçilmesi basit destekli sınır koşullarını tam olarak sağlamaktadır. Bu yöntemle, kiriş boyut ve malzeme özellikleri, karşılaştırmak amacıyla, (Karama ve ark., 3) te verilenlerle aynı olacak şekilde seçilerek, kirişin belli noktalarındaki çökme ve düzlem-içi yer değiştirme değerleri, ayrıca belli kesitlerde oluşan düşey kayma gerilmesi ve eğilme gerilmesi dağılımları bulunmuş, sonuçlar çizelge ve grafiklerle gösterilmiştir. Elde edilen sonuçların (Karama ve ark., 1998, 3) de elde edilenlere oldukça yakın oldukları görülmektedir. Kirişin 3L/8 uzunluğundaki kesitte düşey kayma gerilmesinin, kalınlık boyunca dağılım grafiğinden gözlendiği gibi, katmanlar

39 39 arasında kayma gerilme değerlerinde bir sıçrama oluşmaktadır. Bu, kullanılan modelde katmanlar arası süreklilik koşulları göz önüne alınmadığından beklenen bir durumdur. Çalışmanın ikinci aşamasında, uçlarından, basit destekli (B), ankastre (A) ve serbest (S) sınır koşullarının farklı kombinasyonlarının etkisindeki katmanlı kompozit kirişler göz önüne alınmıştır. Bu durumda kirişin düzgün yayılı yük etkisinde olduğu kabul edilmiştir. Bu amaçla kiriş denge denklemleri, yapılan integrasyon ve birlikte çözümler ile, toplam sekiz bilinmeyen sabitli, üç adet yer değiştirme bileşenine indirgenmiştir. Bilinmeyen sabitler, kirişin iki ucundaki kabul edilen sınır koşullarında yer değiştirme bileşenlerinin kullanılmasıyla bulunmuştur. Farklı sınır koşullarındaki (B-B, A-S ve A-A) kirişlerin belli noktalarındaki, çökme ve düzlem-içi yer değiştirme değerleri, ayrıca belli kesitlerde oluşan düşey kayma gerilmesi ve eğilme gerilmesi dağılımları farklı kiriş malzeme ve boyutlarına bağlı olarak elde edilmiştir. Bulunan sonuçlar, literatürdeki farklı teoriler temelinde oluşturulmuş diğer çalışmaların sonuçları ile karşılaştırılmış, çizelge ve grafikler şekilde sunulmuştur. Farklı sınır koşullarında, kirişin çökme parametresinin ortotropi derecesine (E 1 /E ) ve uzunluk-kalınlık (L/h) oranına bağlı olarak elde edilen grafikler incelendiğinde, ortotropi derecesi arttıkça ve kirişin boyu uzadıkça (ya da kiriş inceldikçe) kirişin belli noktasındaki çökme parametrelerinin ilk önce keskin bir düşüşle, özellikle yaklaşık E 1 /E ve L/h 5 değerlerinden sonra daha yavaş bir şekilde azaldığı görülmektedir. Bu çalışmada yer değiştirme ve gerilme bileşenlerinin hesaplanmasında MATHAD kullanılarak bir bilgisayar programı geliştirildiğinden, istenilen malzeme özelliklerinin, sınır şartlarının ve yükleme hallerinin keyfi olarak girilmesiyle yeni yer değiştirme ve gerilme değerleri elde edilebilir. Bu çalışmada kullanılan modelde daha önce söylendiği gibi katmanlar arasında yer değiştirme ve gerilmelerin sürekliliği, yer değiştirme alanındaki şekil fonksiyonu uygun bir şekilde hesaplanarak göz önüne alınabilir. Ayrıca düşey yer değişimi bileşenine bir şekil fonksiyonu eklenerek düşey normal gerilmenin hesaba katılması mümkündür. Çalışma anti-simetrik dik-katmanlı ve açılı-katmanlı kompozit kirişlerin statik ve dinamik analizleri için genişletilerek uygulanabilir.

40 KAYNAKLAR Arya, H., Shimpi, R., Naik, N., K.,, A Zigzag Model for Laminated omposite Beams omposite Structures, 56, 1-. Bickford, W.B., 198, A onsistent Higher Order Beam Theory, Developments Theoretical and Applied Mechanics,, Di Scivua, M., 1987, Bending, Vibration and Buckling of Simply Supported Thick Multilayered Orthotropic Plates an Evaulation of a New Displacement Model, Journal of Sound and Vibration, 15, 5-. Gere, J., M., Timoshenko, S., P., 199, Mechanics of Materials, hapman & Hall. Gibson, R., F., 199, Principles of omposite Materials Mechanics, McGraw-Hill International Editions. Icardi, U., 1, Higher Order Zig-Zag Model for Analysis of Thick omposite Beams With Inclusion of Transverse Normal Stress and Sublaminates Approimations, omposites Part B, 3, Jones, R., M., 1975, Mechanics of omposite Materials, Newyork, Hemisphere. Karama, M., Touratier, M., Idlbi, A., 1993, An Evalution of the Edge Solution for a Higher-Order Laminated Plate Theory, omposite Structures, 5, Karama, M., Harb, B., A., Mistou, S., aperaa, S., 1997, Bending, Buckling and Free Vibration of Laminated omposite With a Transverse Shear Stress ontinuity Model, omposites Part B, 9B, 3-3. Karama, M., Afaq. K., S., Mistou, S., 3, Mechanical Behaviour of Laminated omposite Beam by the New Multi-Layered Laminated omposite Structures Model With Transverse Shear Stress ontinuity, International Journal of Solids and Structures,,

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Laminanın Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 2 Laminanın Makromekanik

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Laminanın Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 2 Laminanın Makromekanik

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ. 1.1. Problem ve Önemi

BÖLÜM 1 GİRİŞ. 1.1. Problem ve Önemi BÖLÜM 1 GİRİŞ Bu bölümün birinci kısmında incelenen problem ve önemi açıklandıktan sonra, ikinci kısmında konu ile ilgili daha önce yapılmış çalışmalar belirtilmiştir. Son kısımda ise bu çalışmanın amacı

Detaylı

Elastisite Teorisi Hooke Yasası Normal Gerilme-Şekil değiştirme

Elastisite Teorisi Hooke Yasası Normal Gerilme-Şekil değiştirme Elastisite Teorisi Hooke Yasası Normal Gerilme-Şekil değiştirme Gerilme ve Şekil değiştirme bileşenlerinin lineer ilişkileri Hooke Yasası olarak bilinir. Elastisite Modülü (Young Modülü) Tek boyutlu Hooke

Detaylı

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan ELASTİSİTE TEORİSİ I Yrd. Doç Dr. Eray Arslan Mühendislik Tasarımı Genel Senaryo Analitik çözüm Fiziksel Problem Matematiksel model Diferansiyel Denklem Problem ile ilgili sorular:... Deformasyon ne kadar

Detaylı

KATMANLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN GENETİK ALGORİTMA İLE OPTİMİZASYONU

KATMANLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN GENETİK ALGORİTMA İLE OPTİMİZASYONU KATMANLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN GENETİK ALGORİTMA İLE OPTİMİZASYONU Fatih Karaçam ve Taner Tımarcı Trakya Üniversitesi, MMF Makine Mühendisliği Bölümü 030 Edirne e-mail: tanert@trakya.edu.tr Bu çalışmada

Detaylı

Kirişlerde Kesme (Transverse Shear)

Kirişlerde Kesme (Transverse Shear) Kirişlerde Kesme (Transverse Shear) Bu bölümde, doğrusal, prizmatik, homojen ve lineer elastik davranan bir elemanın eksenine dik doğrultuda yüklerin etkimesi durumunda en kesitinde oluşan kesme gerilmeleri

Detaylı

Elastisite Teorisi Düzlem Problemleri için Sonuç 1

Elastisite Teorisi Düzlem Problemleri için Sonuç 1 Elastisite Teorisi Düzlem Problemleri için Sonuç 1 Düzlem Gerilme durumu için: Bilinmeyenler: Düzlem Şekil değiştirme durumu için: Bilinmeyenler: 3 gerilme bileşeni : 3 gerilme bileşeni : 3 şekil değiştirme

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 3 Laminanın Mikromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 3 Laminanın Mikromekanik

Detaylı

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME)

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) Demir yolu traversleri çok büyük kesme yüklerini taşıyan kiriş olarak davranır. Bu durumda, eğer traversler ahşap malzemedense kesme kuvvetinin en büyük olduğu uçlarından

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii İÇİNDEKİLER... v

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii İÇİNDEKİLER... v İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii İÇİNDEKİLER... v BÖLÜM 1.... 1 1.1. GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR... 1 1.2. LİNEER ELASTİSİTE TEORİSİNDE YAPILAN KABULLER... 3 1.3. GERİLME VE GENLEME... 4 1.3.1. Kartezyen Koordinatlarda

Detaylı

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ 3 DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ Gerilme Kavramı Dış kuvvetlerin etkisi altında dengedeki elastik bir cismi matematiksel bir yüzeyle rasgele bir noktadan hayali bir yüzeyle ikiye ayıracak olursak, F 3 F

Detaylı

Saf Eğilme(Pure Bending)

Saf Eğilme(Pure Bending) Saf Eğilme(Pure Bending) Saf Eğilme (Pure Bending) Bu bölümde doğrusal, prizmatik, homojen bir elemanın eğilme etkisi altındaki şekil değiştirmesini/ deformasyonları incelenecek. Burada çıkarılacak formüller

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 7 İç Kuvvetler Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 7. İç Kuvvetler Bu bölümde, bir

Detaylı

JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur.

JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur. JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur. Prof. Dr. Gündüz Horasan Deprem dalgalarını incelerken, yeryuvarının esnek, homojen

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

Mukavemet-II PROF. DR. MURAT DEMİR AYDIN

Mukavemet-II PROF. DR. MURAT DEMİR AYDIN Mukavemet-II PROF. DR. MURAT DEMİR AYDIN KAYNAK KİTAPLAR Cisimlerin Mukavemeti F.P. BEER, E.R. JOHNSTON Mukavemet-2 Prof.Dr. Onur SAYMAN, Prof.Dr. Ramazan Karakuzu Mukavemet Mehmet H. OMURTAG 1 SİMETRİK

Detaylı

Zemin Gerilmeleri. Zemindeki gerilmelerin: 1- Zeminin kendi ağırlığından (geostatik gerilme),

Zemin Gerilmeleri. Zemindeki gerilmelerin: 1- Zeminin kendi ağırlığından (geostatik gerilme), Zemin Gerilmeleri Zemindeki gerilmelerin: 1- Zeminin kendi ağırlığından (geostatik gerilme), 2- Zemin üzerine eklenmiş yüklerden (Binalar, Barağlar vb.) kaynaklanmaktadır. 1 YERYÜZÜ Y.S.S Bina yükünden

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 5 Rijit Cisim Dengesi Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 5. Rijit Cisim Dengesi Denge,

Detaylı

Tabakalı Kompozit Plakların Sonlu Farklar Yöntemi ile Statik Analizi Static Analysis of Laminated Composite Plates by Finite Difference Method

Tabakalı Kompozit Plakların Sonlu Farklar Yöntemi ile Statik Analizi Static Analysis of Laminated Composite Plates by Finite Difference Method Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Cilt 17, Sayı 1, 2011, Sayfa 51-62 Tabakalı Kompozit Plakların Sonlu Farklar Yöntemi ile Statik Analizi Static Analysis of Laminated Composite Plates

Detaylı

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu BASİT MESNETLİ KİRİŞTE SEHİM DENEYİ Deneyin Amacı Farklı malzeme ve kalınlığa sahip kirişlerin uygulanan yükün kirişin eğilme miktarına oranı olan rijitlik değerin değişik olduğunun gösterilmesi. Kiriş

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

Mukavemet-I. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mukavemet-I. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mukavemet-I Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 5 Eğilmede Kirişlerin Analizi ve Tasarımı Kaynak: Cisimlerin Mukavemeti, F.P. Beer, E.R. Johnston, J.T. DeWolf, D.F. Mazurek, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR:

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR: BURULMA DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Burulma deneyi, malzemelerin kayma modülü (G) ve kayma akma gerilmesi ( A ) gibi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uygulanır. 2. TANIMLAMALAR: Kayma modülü: Kayma gerilmesi-kayma

Detaylı

2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması

2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması 1. Deney Adı: ÇEKME TESTİ 2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması Mühendislik tasarımlarının en önemli özelliklerinin başında öngörülebilir olmaları gelmektedir. Öngörülebilirliğin

Detaylı

MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ

MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ www.sakarya.edu.tr MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ www.sakarya.edu.tr 1. DÜŞEY YÜKLÜ KİRİŞLER Cisimlerin mukavemeti konusunun esas problemi, herhangi bir yapıya uygulanan bir kuvvetin oluşturacağı gerilme

Detaylı

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler Statik ve Mukavemet Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler B ÖĞR.GÖR.GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR Çevre Mühendisliği Mukavemet Şekil Değiştirebilen Cisimler Mekaniği Kesit Tesiri ve İşaret Kabulleri Kesit Tesiri Diyagramları

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 9 Ağırlık Merkezi ve Geometrik Merkez Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 9. Ağırlık

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

p 2 p Üçgen levha eleman, düzlem şekil değiştirme durumu

p 2 p Üçgen levha eleman, düzlem şekil değiştirme durumu Üçgen levha eleman düzlem şekil değiştirme durumu Üçgen levha eleman düzlem şekil değiştirme durumu İstinat duvarı basınçlı uzun boru tünel ağırlık barajı gibi yapılar düzlem levha gibi davranırlar Uzun

Detaylı

L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI

L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI BİTİRME PROJESİ KADİR BOZDEMİR PROJEYİ YÖNETEN PROF.

Detaylı

EĞİLME. Köprünün tabyası onun eğilme gerilmesine karşı koyma dayanımı esas alınarak boyutlandırılır.

EĞİLME. Köprünün tabyası onun eğilme gerilmesine karşı koyma dayanımı esas alınarak boyutlandırılır. EĞİLME Köprünün tabyası onun eğilme gerilmesine karşı koyma dayanımı esas alınarak boyutlandırılır. EĞİLME Mühendislikte en önemli yapı ve makine elemanları mil ve kirişlerdir. Bu bölümde, mil ve kirişlerde

Detaylı

Geometriden kaynaklanan etkileri en aza indirmek için yük ve uzama, sırasıyla mühendislik gerilmesi ve mühendislik birim şekil değişimi parametreleri elde etmek üzere normalize edilir. Mühendislik gerilmesi

Detaylı

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ MUKAVEMET DERSİ (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Ders Planı HAFTA KONU 1 Giriş, Mukavemetin tanımı ve genel ilkeleri 2 Mukavemetin temel kavramları 3-4 Normal kuvvet 5-6 Gerilme analizi 7 Şekil

Detaylı

MMU 420 FINAL PROJESİ

MMU 420 FINAL PROJESİ MMU 420 FINAL PROJESİ 2016/2017 Bahar Dönemi İnce plakalarda merkez ve kenar çatlağının ANSYS Workbench ortamında modellenmesi Giriş Makine mühendisliğinde mekanik parçaların tasarımı yapılırken temel

Detaylı

İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ

İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ Yapı Statiği nde incelenen sistemler çerçeve sistemlerdir. Buna ek olarak incelenen kafes ve karma sistemler de aslında çerçeve sistemlerin

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ GİRİŞ Mekanik tasarım yaparken öncelikli olarak tasarımda kullanılması düşünülen malzemelerin

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ224 YAPI MALZEMESİ II BETONDA ŞEKİL DEĞİŞİMLERİ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter BETONUN DİĞER ÖZELLİKLERİ BETONUN

Detaylı

ÇELİK YAPILAR EKSENEL BASINÇ KUVVETİ ETKİSİ. Hazırlayan: Yard.Doç.Dr.Kıvanç TAŞKIN

ÇELİK YAPILAR EKSENEL BASINÇ KUVVETİ ETKİSİ. Hazırlayan: Yard.Doç.Dr.Kıvanç TAŞKIN ÇELİK YAPILAR EKSENEL BASINÇ KUVVETİ ETKİSİ Hazırlayan: Yard.Doç.Dr.Kıvanç TAŞKIN TANIM Eksenel basınç kuvveti etkisindeki yapısal elemanlar basınç elemanları olarak isimlendirilir. Basınç elemanlarının

Detaylı

R d N 1 N 2 N 3 N 4 /2 /2

R d N 1 N 2 N 3 N 4 /2 /2 . SÜREKLİ TEELLER. Giriş Kolon yüklerinin büyük ve iki kolonun birbirine yakın olmasından dolayı yapılacak tekil temellerin çakışması halinde veya arsa sınırındaki kolon için eksantrik yüklü tekil temel

Detaylı

Yatak Katsayısı Yaklaşımı

Yatak Katsayısı Yaklaşımı Yatak Katsayısı Yaklaşımı Yatak katsayısı yaklaşımı, sürekli bir ortam olan zemin için kurulmuş matematik bir modeldir. Zemin bu modelde yaylar ile temsil edilir. Yaylar, temel taban basıncı ve zemin deformasyonu

Detaylı

İNCE CİDARLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN STATİK VE DİNAMİK ANALİZİ

İNCE CİDARLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN STATİK VE DİNAMİK ANALİZİ İNCE CİDARLI KOMPOZİT KİRİŞLERİN STATİK VE DİNAMİK ANALİZİ M. Gökhan GÜNAY YÜKSEK LİSANS TEZİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Prof. Dr. Taner TIMARCI EDİRNE 2013 TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Detaylı

UYGULAMALI ELASTİSİTE TEORİSİ

UYGULAMALI ELASTİSİTE TEORİSİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ UYGULAMALI ELASTİSİTE TEORİSİ Prof.Dr. Paşa YAYLA 2010 ÖNSÖZ Bu kitabın amacı öğrencilere elastisite teorisi ile ilgili teori ve formülasyonu

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

DÖRTGEN DELİKLİ KOMPOZİT LEVHALARDA ELASTO- PLASTİK GERİLME ANALİZİ

DÖRTGEN DELİKLİ KOMPOZİT LEVHALARDA ELASTO- PLASTİK GERİLME ANALİZİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K Bİ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 000 : 6 : 1 : 13-19

Detaylı

Dairesel Temellerde Taban Gerilmelerinin ve Kesit Zorlarının Hesabı

Dairesel Temellerde Taban Gerilmelerinin ve Kesit Zorlarının Hesabı Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunozmen@yahoo.com Dairesel Temellerde Taban Gerilmelerinin ve Kesit Zorlarının Hesabı 1. Giriş Zemin taşıma gücü yeter derecede yüksek ya

Detaylı

BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER

BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN Çevre Mühendisliği Bölümü BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER Atatürk Barajı (Şanlıurfa) BATMIŞ YÜZEYLERE ETKİYEN KUVVETLER

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

Mukavemet 1. Fatih ALİBEYOĞLU. -Çalışma Soruları-

Mukavemet 1. Fatih ALİBEYOĞLU. -Çalışma Soruları- 1 Mukavemet 1 Fatih ALİBEYOĞLU -Çalışma Soruları- Soru 1 AB ve BC silindirik çubukları şekilde gösterildiği gibi, B de kaynak edilmiş ve yüklenmiştir. P kuvvetinin büyüklüğünü, AB çubuğundaki çekme gerilmesiyle

Detaylı

Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta ( ):

Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta ( ): Tanışma ve İletişim... Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta (e-mail): mcerit@sakarya.edu.tr Öğrenci Başarısı Değerlendirme... Öğrencinin

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: B Blok en alt kat Mekanik Laboratuarı Laboratuar Adı: Strain Gauge Deneyi Konu:

Detaylı

Malzeme yavaşça artan yükler altında denendiği zaman, belirli bir sınır gerilmede dayanımı sona erip kopmaktadır.

Malzeme yavaşça artan yükler altında denendiği zaman, belirli bir sınır gerilmede dayanımı sona erip kopmaktadır. YORULMA 1 Malzeme yavaşça artan yükler altında denendiği zaman, belirli bir sınır gerilmede dayanımı sona erip kopmaktadır. Bulunan bu gerilme değerine malzemenin statik dayanımı adı verilir. 2 Ancak aynı

Detaylı

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR:

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR: BURULMA DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Burulma deneyi, malzemelerin kayma modülü (G) ve kayma akma gerilmesi ( A ) gibi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uygulanır. 2. TANIMLAMALAR: Kayma modülü: Kayma gerilmesi-kayma

Detaylı

Yapı Sistemlerinin Hesabı İçin. Matris Metotları. Prof.Dr. Engin ORAKDÖĞEN Doç.Dr. Ercan YÜKSEL Bahar Yarıyılı

Yapı Sistemlerinin Hesabı İçin. Matris Metotları. Prof.Dr. Engin ORAKDÖĞEN Doç.Dr. Ercan YÜKSEL Bahar Yarıyılı Yapı Sistemlerinin Hesabı İçin Matris Metotları 05-06 Bahar Yarıyılı Prof.Dr. Engin ORAKDÖĞEN Doç.Dr. Ercan YÜKSEL BÖLÜM VIII HAREKET DENKLEMİ ZORLANMIŞ TİTREŞİMLER SERBEST TİTREŞİMLER Bu bölümün hazırlanmasında

Detaylı

(, ) = + + yönünde yer değiştirme fonksiyonu

(, ) = + + yönünde yer değiştirme fonksiyonu . Üçgen levha eleman, düzlem gerilme durumu. Üçgen levha eleman, düzlem gerilme durumu Çok katlı yapılardaki deprem perdeleri ve yüksek kirişler düzlem levha gibi davranır. Sağdaki şekilde bir levha sistem

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GİRİŞ Eğilme deneyi malzemenin mukavemeti hakkında tasarım

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 kışkan Statiğine Giriş kışkan statiği (hidrostatik, aerostatik), durgun haldeki akışkanlarla

Detaylı

34. Dörtgen plak örnek çözümleri

34. Dörtgen plak örnek çözümleri 34. Dörtgen plak örnek çözümleri Örnek 34.1: Teorik çözümü Timoshenko 1 tarafından verilen dört tarafından ankastre ve merkezinde P=100 kn tekil yükü olan kare plağın(şekil 34.1) çözümü 4 farklı model

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 3 Malzemelerin esnekliği Gerilme Bir cisme uygulanan kuvvetin, kesit alanına bölümüdür. Kuvvetin yüzeye dik olması halindeki gerilme "normal gerilme" adını alır ve şeklinde

Detaylı

Uygulanan dış yüklemelere karşı katı cisimlerin birim alanlarında sergiledikleri tepkiye «Gerilme» denir.

Uygulanan dış yüklemelere karşı katı cisimlerin birim alanlarında sergiledikleri tepkiye «Gerilme» denir. Gerilme ve şekil değiştirme kavramları: Uygulanan dış yüklemelere karşı katı cisimlerin birim alanlarında sergiledikleri tepkiye «Gerilme» denir. Bir mühendislik sistemine çok farklı karakterlerde dış

Detaylı

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU HİDROLİK Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Ders Hakkında Genel Bilgiler Görüşme Saatleri:---------- Tavsiye edilen kitaplar: 1-Hidrolik (Prof. Dr. B. Mutlu SÜMER, Prof. Dr. İstemi ÜNSAL. ) 2-Akışkanlar Mekaniği

Detaylı

Hiperstatik sistemlerin çözümünde, yer değiştirmelerin küçük olduğu ve gerilme - şekil değiştirme bağıntılarının lineer olduğu kabul edilmektedir.

Hiperstatik sistemlerin çözümünde, yer değiştirmelerin küçük olduğu ve gerilme - şekil değiştirme bağıntılarının lineer olduğu kabul edilmektedir. 1. HİPERSTATİK SİSTEMLER 1.1. Giriş Bir sistemin hesabının amacı, dış etkilerden meydana gelen kesit tesirlerini, şekil değiştirmelerini ve yer değiştirmelerini belirlemektir. İzostatik sistemlerde, yalnız

Detaylı

GERİLME Cismin kesilmiş alanı üzerinde O

GERİLME Cismin kesilmiş alanı üzerinde O GERİLME Cismin kesilmiş alanı üzerinde O ile tanımlı noktasına etki eden kuvvet ve momentin kesit alana etki eden gerçek yayılı yüklerin bileşke etkisini temsil ettiği ifade edilmişti. Cisimlerin mukavemeti

Detaylı

Akışkan Kinematiği 1

Akışkan Kinematiği 1 Akışkan Kinematiği 1 Akışkan Kinematiği Kinematik, akışkan hareketini matematiksel olarak tanımlarken harekete sebep olan kuvvetleri ve momentleri gözönüne almadan; Yerdeğiştirmeler Hızlar ve İvmeler cinsinden

Detaylı

SONLU FARKLAR GENEL DENKLEMLER

SONLU FARKLAR GENEL DENKLEMLER SONLU FARKLAR GENEL DENKLEMLER Bir elastik ortamın gerilme probleminin Airy gerilme fonksiyonu ile formüle edilebilen halini göz önüne alalım. Problem matematiksel olarak bölgede biharmonik denklemi sağlayan

Detaylı

Malzemelerin Mekanik Özellikleri

Malzemelerin Mekanik Özellikleri Malzemelerin Mekanik Özellikleri Bölüm Hedefleri Deneysel olarak gerilme ve birim şekil değiştirmenin belirlenmesi Malzeme davranışı ile gerilme-birim şekil değiştirme diyagramının ilişkilendirilmesi ÇEKME

Detaylı

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ Kurs Kapsamı SONLU ELEMANLAR KAVRAMI SONLU ELEMANLAR FORMULASYONU UYGULAMALARI Sonlu Elemanlar Çözümleri Rijitlik Metodu Esneklik Metodu Karışık Kullanımlar Rijitlik Metodu Kullanılarak

Detaylı

Mukavemet-I. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mukavemet-I. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mukavemet-I Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Basit Eğilme Kaynak: Cisimlerin Mukavemeti, F.P. Beer, E.R. Johnston, J.T. DeWolf, D.F. Mazurek, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 4.1 Giriş Bu bölümde, eğilmeye

Detaylı

Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması

Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması Farklı sonlu eleman tipleri ve farklı modelleme teknikleri kullanılarak yığma duvarların

Detaylı

Elemanlardaki İç Kuvvetler

Elemanlardaki İç Kuvvetler Elemanlardaki İç Kuvvetler Bölüm Öğrenme Çıktıları Yapı elemanlarında oluşan iç kuvvetler. Eksenel kuvvet, Kesme kuvvet ve Eğilme Momenti Denklemleri ve Diyagramları. Bölüm Öğrenme Çıktıları Elemanlarda

Detaylı

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019 SORU-1) Aynı anda hem basit eğilme hem de burulma etkisi altında bulunan yarıçapı R veya çapı D = 2R olan dairesel kesitli millerde, oluşan (meydana gelen) en büyük normal gerilmenin ( ), eğilme momenti

Detaylı

YAPI STATİĞİ II (Hiperstatik Sistemler) Yrd. Doç. Dr. Selçuk KAÇIN

YAPI STATİĞİ II (Hiperstatik Sistemler) Yrd. Doç. Dr. Selçuk KAÇIN YAPI STATİĞİ II (Hiperstatik Sistemler) Yrd. Doç. Dr. Selçuk KAÇIN Yapı Sistemleri: İzostatik (Statikçe Belirli) Sistemler : Bir sistemin tüm kesit tesirlerini (iç kuvvetlerini) ve mesnet reaksiyonlarını

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Ali DOĞAN TABAKALI KOMPOZİT PLAKLARIN VE SİLİNDİRİK SIĞ KABUKLARIN SERBEST TİTREŞİM ANALİZİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI ADANA, 9 ÇUKUROVA

Detaylı

Açı Yöntemi. 1 ql 8. Açı yöntemi olarak adlandırılan denklemlerin oluşturulmasında aşağıda gösterilen işaret kabulü yapılmaktadır.

Açı Yöntemi. 1 ql 8. Açı yöntemi olarak adlandırılan denklemlerin oluşturulmasında aşağıda gösterilen işaret kabulü yapılmaktadır. çı Yöntemi Kuvvet ve -oment yöntemlerinde, ilave denklemleri zorlamaların sistem üzerinde oluşturduğu deformasyonların sistemde oluşturulan suni serbestliklerden dolayı oluşan deformasyonlardan ne kadar

Detaylı

Mukavemet-II. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mukavemet-II. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mukavemet-II Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 9 Kirişlerin Yer Değiştirmesi Kaynak: Cisimlerin Mukavemeti, F.P. Beer, E.R. Johnston, J.T. DeWolf, D.F. Mazurek, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 9.1 Giriş

Detaylı

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ Malzemelerde Elastisite ve Kayma Elastisite Modüllerinin Eğme ve Burulma Testleri ile Belirlenmesi 1/5 DENEY 4 MAZEMEERDE EASTĐSĐTE VE KAYMA EASTĐSĐTE MODÜERĐNĐN EĞME VE BURUMA TESTERĐ ĐE BEĐRENMESĐ 1.

Detaylı

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATIK MUKAVEMET Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATİK DENGE KOŞULLARI Yapı elemanlarının tasarımında bu elemanlarda oluşan iç kuvvetlerin dağılımının bilinmesi gerekir. Dış ve iç kuvvetlerin belirlenmesinde

Detaylı

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL ELEKTRİKSEL POTANSİYEL Elektriksel Potansiyel Enerji Elektriksel potansiyel enerji kavramına geçmeden önce Fizik-1 dersinizde görmüş olduğunuz iş, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu kavramları ile

Detaylı

GERİLME ANALİZİ VE MOHR ÇEMBERİ MUKAVEMET

GERİLME ANALİZİ VE MOHR ÇEMBERİ MUKAVEMET GERİLME ANALİZİ VE MOHR ÇEMBERİ MUKAVEMET Yrd. Doç. Dr. Emine AYDIN Yrd. Doç. Dr. Elif BORU 1 GENEL YÜKLEME DURUMUNDA GERİLME ANALİZİ Daha önce incelenen gerilme örnekleri eksenel yüklü yapı elemanları

Detaylı

Elastisite Teorisi Polinomlar ile Çözüm Örnek 2

Elastisite Teorisi Polinomlar ile Çözüm Örnek 2 Elastisite Teorisi Polinomlar ile Çözüm Örnek 2 Böylece aşağıdaki gerilme ifadelerine ulaşılır: Bu problem için yer değiştirme denklemleri aşağıdaki şekilde türetilir: Elastisite Teorisi Polinomlar ile

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ GİRİŞ Yapılan herhangi bir mekanik tasarımda kullanılacak malzemelerin belirlenmesi

Detaylı

Malzemelerin Deformasyonu

Malzemelerin Deformasyonu Malzemelerin Deformasyonu Malzemelerin deformasyonu Kristal, etkiyen kuvvete deformasyon ile cevap verir. Bir malzemeye yük uygulandığında malzeme üzerinde çeşitli yönlerde ve çeşitli şekillerde yükler

Detaylı

LİNEER DALGA TEORİSİ. Page 1

LİNEER DALGA TEORİSİ. Page 1 LİNEER DALGA TEORİSİ Giriş Dalgalar, gerçekte viskoz akışkan içinde, irregüler ve değişken geçirgenliğe sahip bir taban üzerinde ilerlerler. Ancak, çoğu zaman akışkan hareketi neredeyse irrotasyoneldir.

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA KRİSTAL KAFES NOKTALARI KRİSTAL KAFES DOĞRULTULARI KRİSTAL KAFES DÜZLEMLERİ DOĞRUSAL VE DÜZLEMSEL YOĞUNLUK KRİSTAL VE

Detaylı

EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele

EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele alınmıştı. Bu bölümde ise, eksenel yüklü elemanların şekil

Detaylı

MUKAVEMET TEMEL İLKELER

MUKAVEMET TEMEL İLKELER MUKAVEMET TEMEL İLKELER Temel İlkeler Mukavemet, yük etkisi altındaki cisimlerin gerilme ve şekil değiştirme durumlarının, iç davranışlarının incelendiği uygulamalı mekaniğin bir dalıdır. Buradaki cisim

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Kuvvet Sistemi Bileşkeleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 4. Kuvvet Sitemi Bileşkeleri

Detaylı

STATİK AĞIRLIK MERKEZİ. 3.1 İki Boyutlu Cisimler 3.2 Düzlem Eğriler 3.3 Bileşik Cisimler. 3.4 Integrasyon ile ağırlık merkezi hesabı

STATİK AĞIRLIK MERKEZİ. 3.1 İki Boyutlu Cisimler 3.2 Düzlem Eğriler 3.3 Bileşik Cisimler. 3.4 Integrasyon ile ağırlık merkezi hesabı 1 STATİK AĞIRLIK MERKEZİ 3.1 İki Boyutlu Cisimler 3.2 Düzlem Eğriler 3.3 Bileşik Cisimler 3.4 Integrasyon ile ağırlık merkezi hesabı 3.5 Pappus-Guldinus Teoremi 3.6 Yayılı Yüke Eşdeğer Tekil Yük 3.7 Sıvı

Detaylı

Gerçekte yükler yayılı olup, tekil yük problemlerin çözümünü kolaylaştıran bir idealleştirmedir.

Gerçekte yükler yayılı olup, tekil yük problemlerin çözümünü kolaylaştıran bir idealleştirmedir. STATIK VE MUKAVEMET 4. Ağırlık Merkezi AĞIRLIK MERKEZİ Gerçekte yükler yayılı olup, tekil yük problemlerin çözümünü kolaylaştıran bir idealleştirmedir. Statikte çok küçük bir alana etki eden birbirlerine

Detaylı

Doç. Dr. Bilge DORAN

Doç. Dr. Bilge DORAN Doç. Dr. Bilge DORAN Bilgisayar teknolojisinin ilerlemesi doğal olarak Yapı Mühendisliğinin bir bölümü olarak tanımlanabilecek sistem analizi (hesabı) kısmına yansımıştır. Mühendislik biliminde bilindiği

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 7- SAYISAL TÜREV Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 GİRİŞ İntegral işlemi gibi türev işlemi de mühendislikte çok fazla kullanılan bir işlemdir. Basit olarak bir fonksiyonun bir noktadaki

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 14 Sayı: 42 sh EKİM 2012

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 14 Sayı: 42 sh EKİM 2012 EÜ MÜHENİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENİSLİK BİLİMLERİ ERGİSİ Cilt: 1 Sayı: sh. 33- EKİM 01 KOMPOZİT EĞRİ ÇUBUKLARIN OĞAL FREKANS VE BURKULMA YÜKÜ ANALİZİ (NATURAL FREUENCY AN BUCKLING ANALYSIS OF LAMINATE CURVE

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Kuvvet Vektörleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö.Soyuçok. 2 Kuvvet Vektörleri Bu bölümde,

Detaylı