Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna"

Transkript

1 Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna

2 Ameliyatın Riski

3 Ameliyatın Riski Major akciğer ameliyatı yapılacak hastalarda risk birden fazla faktöre bağlıdır.

4 Ameliyatın Riski Major akciğer ameliyatı yapılacak hastalarda risk birden fazla faktöre bağlıdır. Planlanan ameliyat

5 Ameliyatın Riski Major akciğer ameliyatı yapılacak hastalarda risk birden fazla faktöre bağlıdır. Planlanan ameliyat Ameliyat yapılma şekli

6 Ameliyatın Riski Major akciğer ameliyatı yapılacak hastalarda risk birden fazla faktöre bağlıdır. Planlanan ameliyat Ameliyat yapılma şekli Hastanın durumu

7 Ameliyatın Riski Major akciğer ameliyatı yapılacak hastalarda risk birden fazla faktöre bağlıdır. Planlanan ameliyat Ameliyat yapılma şekli Hastanın durumu Komplikasyonlar, hastalarda maliyeti, mortaliteyi, yatış süresine etki eder.

8 Komplikasyonların Düşürülmesi

9 Komplikasyonların Düşürülmesi Komplikasyonların azaltılması için elden gelen tüm gayret gösterilmelidir.

10 Komplikasyonların Düşürülmesi Komplikasyonların azaltılması için elden gelen tüm gayret gösterilmelidir. Riskin belirlenmesi, preoperatif kardiopulmoner rehabilitasyonun yarar göstereceği hastaları belirlemede de yararlıdır.

11

12 Fonksiyonel Rezidüel Kapasite

13 Fonksiyonel Rezidüel Kapasite Kapanma hacmi belirleyicidir. Bunu da:

14 Fonksiyonel Rezidüel Kapasite Kapanma hacmi belirleyicidir. Bunu da: Yaş

15 Fonksiyonel Rezidüel Kapasite Kapanma hacmi belirleyicidir. Bunu da: Yaş Sigara kullanımı

16 Fonksiyonel Rezidüel Kapasite Kapanma hacmi belirleyicidir. Bunu da: Yaş Sigara kullanımı Yüklenen sıvı

17 Fonksiyonel Rezidüel Kapasite Kapanma hacmi belirleyicidir. Bunu da: Yaş Sigara kullanımı Yüklenen sıvı Bronkospazm

18 Fonksiyonel Rezidüel Kapasite Kapanma hacmi belirleyicidir. Bunu da: Yaş Sigara kullanımı Yüklenen sıvı Bronkospazm Havayolundaki sekresyonlar

19 Fonksiyonel Rezidüel Kapasite Kapanma hacmi belirleyicidir. Bunu da: Yaş Sigara kullanımı Yüklenen sıvı Bronkospazm Havayolundaki sekresyonlar Normal şartlarda:frc: %50 TLC, CV: %30 TLC dir.

20 Fonksiyonel Rezidüel Kapasite Kapanma hacmi belirleyicidir. Bunu da: Yaş Sigara kullanımı Yüklenen sıvı Bronkospazm Havayolundaki sekresyonlar Normal şartlarda:frc: %50 TLC, CV: %30 TLC dir. FRC de düşme veya CV de artış: Erken hava yolu kapanmasına ve atelektaziye yol açar.

21 Torakotomi

22 Torakotomi Göğüs Duvarı hareketlerini sınırlar

23 Torakotomi Göğüs Duvarı hareketlerini sınırlar Diyafragma aktivesini baskılar

24 Torakotomi Göğüs Duvarı hareketlerini sınırlar Diyafragma aktivesini baskılar Genellikle akciğer parenkim kaybı da eşlik eder.

25 Torakotomi Göğüs Duvarı hareketlerini sınırlar Diyafragma aktivesini baskılar Genellikle akciğer parenkim kaybı da eşlik eder. Epidural analjezi dyafragma disfonksiyonunu geriye çevirmez.

26 Torakotomi Göğüs Duvarı hareketlerini sınırlar Diyafragma aktivesini baskılar Genellikle akciğer parenkim kaybı da eşlik eder. Epidural analjezi dyafragma disfonksiyonunu geriye çevirmez. Torakotomi insizyonu bir çok solunum fonksiyonu parametresini bozar. Bu da yaklaşık 3 ay devam eder.

27 Torakotomi Göğüs Duvarı hareketlerini sınırlar Diyafragma aktivesini baskılar Genellikle akciğer parenkim kaybı da eşlik eder. Epidural analjezi dyafragma disfonksiyonunu geriye çevirmez. Torakotomi insizyonu bir çok solunum fonksiyonu parametresini bozar. Bu da yaklaşık 3 ay devam eder. 6 ay 1 yıl arasında bile: Wedge rez.:%10, Lobektomi: %5-15, Pnömonektomi: %20-40 düşürür.

28

29

30

31 Akciğer Hacmi Ölçümleri

32 Akciğer Hacmi Ölçümleri Ameliyat riski belirlemek için TLC ve RV yi de içeren bir solunum fonksiyon testi yararlıdır.bu hacimler, Helyum eşitleme tekniği ya da vücüd pletismografisi ile yapılabilir.

33 Akciğer Hacmi Ölçümleri Ameliyat riski belirlemek için TLC ve RV yi de içeren bir solunum fonksiyon testi yararlıdır.bu hacimler, Helyum eşitleme tekniği ya da vücüd pletismografisi ile yapılabilir. Kısıtlayıcı (restrisktif) fizyoloji TLC, RV ve FRC yi de düşürür: Pulmoner fibrozis, sarkoidoz, kas güçsüzlüğü hastalıkları, göğüs duvarı deformiteleri, büyük diyafragma hernileri, tuzaklanmış akciğer (fibrotoraks)

34 Obstrüktif Fizyoloji

35 Obstrüktif Fizyoloji Vital kapasiteyi düşürür ancak, TLC, RV ve FRC yi arttırmaz.

36 Obstrüktif Fizyoloji Vital kapasiteyi düşürür ancak, TLC, RV ve FRC yi arttırmaz. B r o n k o d i l a t ö r l e r, c i d d i h a s t a l ı k t a i n h a l e r kortikosteroidler, durumu bir derece düzeltir.

37 Obstrüktif Fizyoloji Vital kapasiteyi düşürür ancak, TLC, RV ve FRC yi arttırmaz. B r o n k o d i l a t ö r l e r, c i d d i h a s t a l ı k t a i n h a l e r kortikosteroidler, durumu bir derece düzeltir. Heterojen amfizemi olan bir hastada, ameliyat sırasında etkilenmiş olan bölgelerin rezeke edilmesi, vital kapasitede artışa yol açabilir.

38 Spirometri

39 Spirometri Genel populasyonda vital kapasite ile mortalite arasında ilişki olduğu 19.yüzyıldan beri bilinmektedir.

40 Spirometri Genel populasyonda vital kapasite ile mortalite arasında ilişki olduğu 19.yüzyıldan beri bilinmektedir. 20. yüzyılda, diğer akciğer hacimleri ölçülmeye başladı.

41 Spirometri Genel populasyonda vital kapasite ile mortalite arasında ilişki olduğu 19.yüzyıldan beri bilinmektedir. 20. yüzyılda, diğer akciğer hacimleri ölçülmeye başladı. MVV ve FEV1, komplikasyonları belirlemede Vital Kapasite den daha hassastır.

42 Spirometri Genel populasyonda vital kapasite ile mortalite arasında ilişki olduğu 19.yüzyıldan beri bilinmektedir. 20. yüzyılda, diğer akciğer hacimleri ölçülmeye başladı. MVV ve FEV1, komplikasyonları belirlemede Vital Kapasite den daha hassastır. VC deki düşme, restriktif patolojiler ile, MVV ve FEV1 deki düşüklük ise daha çok obstrüktif patolojiler ile ilişkilidir.

43

44 Spirometri

45 Spirometri Genellikle FEV1>2 lt ise, pnömonektomi de yapılabileceği 1973 te bildirilmiştir.

46 Spirometri Genellikle FEV1>2 lt ise, pnömonektomi de yapılabileceği 1973 te bildirilmiştir. FEV1 < 2lt altında ise perfüzyon sintigrafisi ile ameliyat sonrası beklenen solunum fonksiyonu hesaplanabilir.

47 Spirometri Genellikle FEV1>2 lt ise, pnömonektomi de yapılabileceği 1973 te bildirilmiştir. FEV1 < 2lt altında ise perfüzyon sintigrafisi ile ameliyat sonrası beklenen solunum fonksiyonu hesaplanabilir. Ameliyat sonrası beklenen FEV1>800 ml ya da 1000 ml ise, hasta yapılacak rezeksiyonu tolere edebilir.

48

49

50

51 Spirometri

52 Spirometri Mutlak değer yanıltıcı olabilir:800 ml FEV1, kısa yaşlı bir bayanın beklenen değerinin %48 i iken, uzun boylu orta yaşlı bir erkek hastada beklenenin %21 i olabilir.

53 Spirometri Mutlak değer yanıltıcı olabilir:800 ml FEV1, kısa yaşlı bir bayanın beklenen değerinin %48 i iken, uzun boylu orta yaşlı bir erkek hastada beklenenin %21 i olabilir. Yapılan bir çalışmada, preop FEV<%60 ise akciğer komplikasyonu oranının 2.5 kat arttığı bulunmuş.

54 Spirometri Mutlak değer yanıltıcı olabilir:800 ml FEV1, kısa yaşlı bir bayanın beklenen değerinin %48 i iken, uzun boylu orta yaşlı bir erkek hastada beklenenin %21 i olabilir. Yapılan bir çalışmada, preop FEV<%60 ise akciğer komplikasyonu oranının 2.5 kat arttığı bulunmuş. Ameliyat sonrası hesaplanan FEV1 in beklenenin %40 ının üzerinde olması komplikasyon ve mortalite oranını düşürür.

55

56 Difüzyon Kapasitesi

57 Difüzyon Kapasitesi DLCO: Gaz alışverişi kapasitesini gösterir.

58 Difüzyon Kapasitesi DLCO: Gaz alışverişi kapasitesini gösterir. Genelde amfizemde düşer ancak, vaskülitte, embolide, inflammatuar akciğer hastalıklarında da düşer.

59 Difüzyon Kapasitesi DLCO: Gaz alışverişi kapasitesini gösterir. Genelde amfizemde düşer ancak, vaskülitte, embolide, inflammatuar akciğer hastalıklarında da düşer. Hemoglobin ile değişir.

60 Difüzyon Kapasitesi DLCO: Gaz alışverişi kapasitesini gösterir. Genelde amfizemde düşer ancak, vaskülitte, embolide, inflammatuar akciğer hastalıklarında da düşer. Hemoglobin ile değişir. DLCO wedge rezeksiyon ile %20, lobektomi ile %30, pnömonektomi ile %40 düşer.

61 Difüzyon Kapasitesi DLCO: Gaz alışverişi kapasitesini gösterir. Genelde amfizemde düşer ancak, vaskülitte, embolide, inflammatuar akciğer hastalıklarında da düşer. Hemoglobin ile değişir. DLCO wedge rezeksiyon ile %20, lobektomi ile %30, pnömonektomi ile %40 düşer. Preoperatif DLCO<%60 ise komplikasyon oranı yüksektir.

62 Difüzyon Kapasitesi DLCO: Gaz alışverişi kapasitesini gösterir. Genelde amfizemde düşer ancak, vaskülitte, embolide, inflammatuar akciğer hastalıklarında da düşer. Hemoglobin ile değişir. DLCO wedge rezeksiyon ile %20, lobektomi ile %30, pnömonektomi ile %40 düşer. Preoperatif DLCO<%60 ise komplikasyon oranı yüksektir. Ameliyat sonrası tahmin edilen DLCO<%40 ise risk yüksektir.

63 Difüzyon Kapasitesi

64 Difüzyon Kapasitesi Postoperatif DLCO, lobektomiden 1 hafta sonra hesaplanandan %12 düşüktür, ancak, 3 ay sonra beklenenden %10 daha yüksek bulunmuştur.

65 Difüzyon Kapasitesi Postoperatif DLCO, lobektomiden 1 hafta sonra hesaplanandan %12 düşüktür, ancak, 3 ay sonra beklenenden %10 daha yüksek bulunmuştur. Ancak DLCO ya nadiren bakılır.

66 Difüzyon Kapasitesi Postoperatif DLCO, lobektomiden 1 hafta sonra hesaplanandan %12 düşüktür, ancak, 3 ay sonra beklenenden %10 daha yüksek bulunmuştur. Ancak DLCO ya nadiren bakılır. FEV1 ya da DLCO<%40 olması kardiopulmoner komplikasyonlar için önemli bir risk faktörüdür.

67 Difüzyon Kapasitesi Postoperatif DLCO, lobektomiden 1 hafta sonra hesaplanandan %12 düşüktür, ancak, 3 ay sonra beklenenden %10 daha yüksek bulunmuştur. Ancak DLCO ya nadiren bakılır. FEV1 ya da DLCO<%40 olması kardiopulmoner komplikasyonlar için önemli bir risk faktörüdür. Kemoterapi %40-50 DLCO düşüşüne neden olabilir.

68

69

70 Egzersiz Kapasitesi

71 Egzersiz Kapasitesi Hem akciğer fonksiyon testini hem de gaz alışveriş kapasitesi birlikte etkiler.

72 Egzersiz Kapasitesi Hem akciğer fonksiyon testini hem de gaz alışveriş kapasitesi birlikte etkiler. Test sırasında oksijejn tüketimi, karbondioksit üretimi, dakikadaki ventilasyon, kan basıncı, EKG ve nabız oksimetresi ölçümleri yapılır.

73 Egzersiz Kapasitesi Hem akciğer fonksiyon testini hem de gaz alışveriş kapasitesi birlikte etkiler. Test sırasında oksijejn tüketimi, karbondioksit üretimi, dakikadaki ventilasyon, kan basıncı, EKG ve nabız oksimetresi ölçümleri yapılır. VOmax<10 ml/kg/dk ise, risk çok yüksektir.

74 Egzersiz Kapasitesi Hem akciğer fonksiyon testini hem de gaz alışveriş kapasitesi birlikte etkiler. Test sırasında oksijejn tüketimi, karbondioksit üretimi, dakikadaki ventilasyon, kan basıncı, EKG ve nabız oksimetresi ölçümleri yapılır. VOmax<10 ml/kg/dk ise, risk çok yüksektir. VOmax>15 ml/kg/dk ise, orta derecede risk vardır.

75

76 Kan Gazları

77 Kan Gazları pco2>45 mmhg : Hiperkapni : Komplikasyon oranına ilişkin bilgi verici değil.

78 Kan Gazları pco2>45 mmhg : Hiperkapni : Komplikasyon oranına ilişkin bilgi verici değil. Bazı araştırmacılar po2<65 mmhg ise rezeksiyona kontraindikasyon olduğunu bildirmiş ancak, doğrulayan çalışma yok.

79 Akciğer Hemodinamiği

80 Akciğer Hemodinamiği Rezeksiyon ile pulmoner arter basıncı ve pulmoner vasküler direnç artabilir.

81 Akciğer Hemodinamiği Rezeksiyon ile pulmoner arter basıncı ve pulmoner vasküler direnç artabilir. EKG ve sağ kalp kateterizasyonu gerekir.

82 Akciğer Hemodinamiği Rezeksiyon ile pulmoner arter basıncı ve pulmoner vasküler direnç artabilir. EKG ve sağ kalp kateterizasyonu gerekir. Belirgin pulmoner arter hipetansiyonu major akciğer rezeksiyonuna kontraindikasyon oluşturur.

83 Yaş

84 Yaş 1970 ve 1980 lerdeki çalışmalar, mortalite oranlarının 60 yaşından sonra her dekad ile birlikte iki kat arttığını gösterdi.

85 Yaş 1970 ve 1980 lerdeki çalışmalar, mortalite oranlarının 60 yaşından sonra her dekad ile birlikte iki kat arttığını gösterdi. ECOG skoru anlamlı ancak cerrahide nadir kullanılıyor.

86 Yaş 1970 ve 1980 lerdeki çalışmalar, mortalite oranlarının 60 yaşından sonra her dekad ile birlikte iki kat arttığını gösterdi. ECOG skoru anlamlı ancak cerrahide nadir kullanılıyor. ECOG 2(Zamanının %50 den azını yatak dışında geçiriyor, kendi bakımını yapamıyor) -4(yatağa bağımlı): Kötü aday.

87 Yaş 1970 ve 1980 lerdeki çalışmalar, mortalite oranlarının 60 yaşından sonra her dekad ile birlikte iki kat arttığını gösterdi. ECOG skoru anlamlı ancak cerrahide nadir kullanılıyor. ECOG 2(Zamanının %50 den azını yatak dışında geçiriyor, kendi bakımını yapamıyor) -4(yatağa bağımlı): Kötü aday. Her 1 puan mortaliteyi 1.7 kat arttırıyor.

88 Risk Tahmin Etme Algoritmleri

89 Risk Tahmin Etme Algoritmleri POSSUm ve APACHE II skorları

90 Risk Tahmin Etme Algoritmleri POSSUm ve APACHE II skorları Kardiopulmoner Risk İndeksi (CPRI), Postoperatif tahmini ürün (PPP), Tahmin edilen Solunumsal Katsayı (PRQ) ve EVAD (FEV1 ve DLCO nun fonksiyonu).

91 Risk Tahmin Etme Algoritmleri POSSUm ve APACHE II skorları Kardiopulmoner Risk İndeksi (CPRI), Postoperatif tahmini ürün (PPP), Tahmin edilen Solunumsal Katsayı (PRQ) ve EVAD (FEV1 ve DLCO nun fonksiyonu). ESTS bir skorlama geliştirdi: Dispne ve ASA ya bağlı: Doğruluğu yüksek değil. ppofev1% ise daha doğru.

92 Risk Tahmin Etme Algoritmleri POSSUm ve APACHE II skorları Kardiopulmoner Risk İndeksi (CPRI), Postoperatif tahmini ürün (PPP), Tahmin edilen Solunumsal Katsayı (PRQ) ve EVAD (FEV1 ve DLCO nun fonksiyonu). ESTS bir skorlama geliştirdi: Dispne ve ASA ya bağlı: Doğruluğu yüksek değil. ppofev1% ise daha doğru. Ancak hiç bir sistem çok doğru değil (%70-80 arası)

93

94

95

Pnömonektomi ve Modifikasyonları Akif Turna

Pnömonektomi ve Modifikasyonları Akif Turna Pnömonektomi ve Modifikasyonları Akif Turna 18 Ocak 12 Çarşamba Pnömonektomi Pnömonektomi Her ne kadar yapılma oranı giderek oranı azalıyor olsa da her zaman yapılmaya devam edilecek bir işlemdir. 18 Ocak

Detaylı

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Doç Dr Tunçalp Demir

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Doç Dr Tunçalp Demir SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ Doç Dr Tunçalp Demir SFT-SINIFLANDIRMA A-)Spirometrik inceleme 1. Basit spirometri 2. Akım-volüm halkası a)maksimal volenter ventilasyon (MVV) b)reversibilite c)bronş provokasyonu

Detaylı

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ DEĞERLENDİRMESİ. Dr. Levent Cem MUTLU Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ DEĞERLENDİRMESİ. Dr. Levent Cem MUTLU Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ DEĞERLENDİRMESİ Dr. Levent Cem MUTLU Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Spirometri üç temel ölçümü sağlar: FVC ( Zorlu vital kapasite) FEV1 (bir saniyedeki

Detaylı

KOAH lı Hastada Preoperatif Değerlendirme. Dr. Baykal Tülek Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

KOAH lı Hastada Preoperatif Değerlendirme. Dr. Baykal Tülek Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı KOAH lı Hastada Preoperatif Değerlendirme Dr. Baykal Tülek Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı KOAH ve Akciğer Kanseri Önde gelen mortalite ve morbidite nedenleri Benzer

Detaylı

Temel Solunum Fonksiyon Testi Uygulamaları. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Temel Solunum Fonksiyon Testi Uygulamaları. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Temel Solunum Fonksiyon Testi Uygulamaları Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Solunum fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan testler nelerdir? Solunum

Detaylı

Geriatrik hastalarda sorunlar ve düzenlemelerd. Dr.Nurettin Karaoğlano

Geriatrik hastalarda sorunlar ve düzenlemelerd. Dr.Nurettin Karaoğlano Geriatrik hastalarda sorunlar ve düzenlemelerd Dr.Nurettin Karaoğlano lanoğlulu Yaşlılık? Eskimektir, gevşemektir, emektir, sarkmaktır, r, solmaktır, Sık k sık s k hastalanmaktır Kişinin inin melekelerini,

Detaylı

Solunum Fonksiyon Testleri. Prof Dr Mustafa Erelel İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları

Solunum Fonksiyon Testleri. Prof Dr Mustafa Erelel İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Fonksiyon Testleri Prof Dr Mustafa Erelel İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Fonksiyon Laboratuvarı Göğüs Hastalıklarının En Gürültülü Yeri İyi ventile edilmiş Nem %2080 Isı 1430

Detaylı

Akciğer Rezeksiyonlarında Pulmoner Komplikasyonlar. Rıfat Özacar İzmir Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Akciğer Rezeksiyonlarında Pulmoner Komplikasyonlar. Rıfat Özacar İzmir Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer Rezeksiyonlarında Pulmoner Komplikasyonlar Rıfat Özacar İzmir Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer Rezeksiyonlarında Pulmoner Komplikasyonlar Postpnömonektomi akciğer

Detaylı

Göğüs Cerrahisinde Preoperatif Değerlendirme. Doç. Dr. Seden Kocabaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi

Göğüs Cerrahisinde Preoperatif Değerlendirme. Doç. Dr. Seden Kocabaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisinde Preoperatif Değerlendirme Doç. Dr. Seden Kocabaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi A hundred years ago, lung cancer was a reportable disease, and it is now the commonest cause of death

Detaylı

Temel SFT Yorumlama. Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD

Temel SFT Yorumlama. Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD Temel SFT Yorumlama Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD SPİROMETRİ ENDİKASYONLARI A. Semptom, bulgu veya anormal laboratuar sonuçları varlığında akciğer hastalığı tanısını doğrulamak

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi 1 2 3 4 5 6 7 Solunum Sistemini Oluşturan Yapılar Solunum sistemi burun, agız, farinks (yutak), larinks (gırtlak), trakea (soluk borusu), bronslar, bronsioller, ve alveollerden

Detaylı

Akciğer Rezeksiyonlarında Preoperatif Hazırlık

Akciğer Rezeksiyonlarında Preoperatif Hazırlık Akciğer Rezeksiyonlarında Preoperatif Hazırlık Anestezist Gözüyle Prof. Dr. Suna GÖREN Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Morbidite - Mortalite Kardiyopulmoner komplikasyon

Detaylı

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 Trakea Rüptürü Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 1 Klinik Öykü Ş.Ş., 75 yaş, erkek, Asenden Aort Anevrizması

Detaylı

OBEZİTE-HİPOVENTİLASYON SENDROMU

OBEZİTE-HİPOVENTİLASYON SENDROMU OBEZİTE-HİPOVENTİLASYON SENDROMU Dr. Gökhan Kırbaş Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi TORAKS DERNEĞİ UYKU BOZUKLUKLARI ÇALIŞMA GRUBU MERKEZİ KURSLAR

Detaylı

Pulmoner hipertansiyon hastalarının takibinde fraksiyone ekshale nitrik oksitin yeri

Pulmoner hipertansiyon hastalarının takibinde fraksiyone ekshale nitrik oksitin yeri Pulmoner hipertansiyon hastalarının takibinde fraksiyone ekshale nitrik oksitin yeri Nilay Orak Akbay*, Züleyha Bingöl*, Nuran Gökbulut*, Esen Kıyan*, Ekrem Bilal Karaayvaz**, Mehmet Kocaağa**, Ahmet Kaya

Detaylı

Kalp Cerrahisinde Postoperatif Değerlendirme Risk Tayini Skorlama Sistemleri. Dr. Bilge ÇELEBĠOĞLU

Kalp Cerrahisinde Postoperatif Değerlendirme Risk Tayini Skorlama Sistemleri. Dr. Bilge ÇELEBĠOĞLU Kalp Cerrahisinde Postoperatif Değerlendirme Risk Tayini Skorlama Sistemleri Dr. Bilge ÇELEBĠOĞLU Skorlama sistemleri Hasta tanımlanması Mortalite ve Morbidite hızı Prognoz tahmini Hasta seçimi Karşılaştırılabilir

Detaylı

Temel Solunum Fonksiyon Testleri Değerlendirme. Prof.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi Göğüs Hast. AD 2016 Antalya

Temel Solunum Fonksiyon Testleri Değerlendirme. Prof.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi Göğüs Hast. AD 2016 Antalya Temel Solunum Fonksiyon Testleri Değerlendirme Prof.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi Göğüs Hast. AD 2016 Antalya x eksenine ölçülen volüm, y eksenine ise akım hızı (volüm/zaman) konulur l Akım

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

Pulmoner Hipertansiyon Ayırıcı Tanısında Solunum Fonksiyon Testleri Spirometri

Pulmoner Hipertansiyon Ayırıcı Tanısında Solunum Fonksiyon Testleri Spirometri Pulmoner Hipertansiyon Ayırıcı Tanısında Solunum Fonksiyon Testleri Spirometri Doç. Dr. Funda Coşkun Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları 1. Ulusal ADHAD Kongresi 26-29 Mayıs 2016 Kıbrıs Amaç Solunum

Detaylı

AKCİĞER HACİM VE KAPASİTELERİ. Prof. Dr. H. Oktay SEYMEN 2006

AKCİĞER HACİM VE KAPASİTELERİ. Prof. Dr. H. Oktay SEYMEN 2006 AKCİĞER HACİM VE KAPASİTELERİ Prof. Dr. H. Oktay SEYMEN 2006 Genel çerçeve Ölü boşluk tayinleri a)anatomik b) Fizyolojik ölü boşluk Akciğer hacim ve kapasiteleri Fonksiyonel rezidüel kapasite tayini a)açık

Detaylı

Solunum Fonksiyon Testleri Tanısal yaklaşım. Doç.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi TF Göğüs Hast. AD TTD MGO Ocak 2010

Solunum Fonksiyon Testleri Tanısal yaklaşım. Doç.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi TF Göğüs Hast. AD TTD MGO Ocak 2010 Solunum Fonksiyon Testleri Tanısal yaklaşım Doç.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi TF Göğüs Hast. AD TTD MGO Ocak 2010 1979 ATS tarafından SFT standardizasyonu 1987 ATS spirometri standartları yenilendi

Detaylı

Solunum: Solunum sistemi" Eritrositler" Dolaşım sistemi"

Solunum: Solunum sistemi Eritrositler Dolaşım sistemi Solunum Fizyolojisi Solunum: O 2 'nin taşınarak hücrelere ulaştırılması, üretilen CO 2 'in uzaklaştırılması." Bu işlevin gerçekleştirilebilmesi için üç sistem koordinasyon içinde çalışır:" " Solunum sistemi"

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

GARD Türkiye Projesi. Kronik solunum hastalıkları Evde Sağlık Hizmetleri

GARD Türkiye Projesi. Kronik solunum hastalıkları Evde Sağlık Hizmetleri GARD Türkiye Projesi Kronik solunum hastalıkları Evde Sağlık Hizmetleri KBYM Triaj Bilgilendirme Eğitim İleri teknoloji hastaneleri 2. Basamak hastane Evde bakım I. basamak Acil Servisler Özel bakım kuruluşları

Detaylı

Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi

Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi Lokal ileri evre akciğer kanserli olgularda cerrahi tedavi, akciğer rezeksiyonu ile birlikte invaze olduğu organ ve dokuların rezeksiyonunu

Detaylı

U.Topuz, T.Akbulak, T.Altunok, G.Uçar, K.Erkanlı, İ.Bakır İstanbul Mehmet Akif Ersoy GKDC Eğ. Ar. Hastanesi

U.Topuz, T.Akbulak, T.Altunok, G.Uçar, K.Erkanlı, İ.Bakır İstanbul Mehmet Akif Ersoy GKDC Eğ. Ar. Hastanesi U.Topuz, T.Akbulak, T.Altunok, G.Uçar, K.Erkanlı, İ.Bakır İstanbul Mehmet Akif Ersoy GKDC Eğ. Ar. Hastanesi Tarihçe Tarihsel olarak ilk extrakorporeal dolaşım ve kardiyopulmoner bypas(kbp)larda prime volumu

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 18 Ocak 12 Çarşamba

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 18 Ocak 12 Çarşamba Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer

Detaylı

Akciğer Kanseri Hastalarının Radikal Tedaviye Uygunluğu Hakkındaki ERS/ESTS Klinik Kılavuzları (Cerrahi ve Kemo-Radyoterapi)

Akciğer Kanseri Hastalarının Radikal Tedaviye Uygunluğu Hakkındaki ERS/ESTS Klinik Kılavuzları (Cerrahi ve Kemo-Radyoterapi) Eur Respir J 2009;33:656-665 DOI: 10.1183/09031936.00124608 Copyright ERS Journals Ltd 2009 ERS/ESTS ÇALIŞMA KOLU Akciğer Kanseri Hastalarının Radikal Tedaviye Uygunluğu Hakkındaki ERS/ESTS Klinik Kılavuzları

Detaylı

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK TORAKAL EPİDURAL ANESTEZİ VE FEMORAL BLOK YÖNTEMİ A.DOSTBİL*, H.BAŞEL**, Ö.TEKİN***, M.ÇELİK*, A.AHISKALIOĞLU*, AF.ERDEM* *ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

ÇOCUKLARDA SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı

ÇOCUKLARDA SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı ÇOCUKLARDA SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Akciğer fonksiyon testleri değerlendirilen fonksiyonlara göre çeşitli gruplara ayrılır

Detaylı

2. Diafragma fonksiyonu Üst abdominal cerrahiler diafragma fonksiyonlarını alt abdominal cerrahiye göre daha fazla etkilediğinden, PPK riski 1.5 kat d

2. Diafragma fonksiyonu Üst abdominal cerrahiler diafragma fonksiyonlarını alt abdominal cerrahiye göre daha fazla etkilediğinden, PPK riski 1.5 kat d PREOPERATİF DEĞERLENDİRMEDE PULMONER FONKSİYON TESTLERİ Dr. Tülay Özdemir Cerrahiden sonra gelişebilecek postoperatif pulmoner komplikasyon(ppk)lar önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Bu yüzden risk

Detaylı

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Uzm. Dr. Haldun Akoğlu KPR esnasında oksijenizasyon Arrest olmuş dolaşım için hem ventilasyon hem de gaz değişimi gerekli olup bu sırada perfüzyon sağlayan bir ritim oluşturulmaya çalışılır Dolayısıyla

Detaylı

ƒ ( ) Fonksiyonel Değerlendirme Dr Göksel Altınışık

ƒ ( ) Fonksiyonel Değerlendirme Dr Göksel Altınışık ƒ ( ) Fonksiyonel Değerlendirme Dr Göksel Altınışık İçerik Solunum Fonksiyon Testleri Basit spirometri Akciğer volümleri Difüzyon testi Arter kan gazı analizi Rezeksiyon cerrahisi öncesinde-genel preop.

Detaylı

AKCÝÐER KANSERÝNDE PREOPERATÝF DEÐERLENDÝRME

AKCÝÐER KANSERÝNDE PREOPERATÝF DEÐERLENDÝRME AKCÝÐER KANSERÝNDE PREOPERATÝF DEÐERLENDÝRME Dr. Sedat GÜRKÖK (*) Gülhane Tıp Dergisi 47 (1) : 83-87 (2005) ÖZET Bütün cerrahi girişimlerin faydası olduğu kadar değişik oranlarda riskleri de mevcuttur.

Detaylı

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Kahramanmaraş 1. Biyokimya Günleri Bildiri Konusu: Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Mehmet Aydın DAĞDEVİREN GİRİŞ Fetuin-A, esas olarak karaciğerde

Detaylı

Solunum Sistemi Ne İş Yapar?

Solunum Sistemi Ne İş Yapar? Solunum Sistemi Solunum Sistemi Ne İş Yapar? O 2 değişimi Havadan kana Kandan hücrelere CO 2 değişimi Hücrelerden kana Kandan havaya Kan ph sının düzenlenmesi Ses çıkartma Solunum Sistemi: Genel Bakış

Detaylı

DİNAMİK VE STATİK AKCİĞER VOLÜMLERİ

DİNAMİK VE STATİK AKCİĞER VOLÜMLERİ DİNAMİK VE STATİK AKCİĞER VOLÜMLERİ Prof Dr Sevgi BARTU SARYAL AÜTF Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı AKCİĞER VOLÜMLERİ STATİK Zamanla ilişkilendirilmeden manevraların tamamlanması esasına dayanır DİNAMİK

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Solunum Solunum kelimesi iki anlamda kullanılır. Hücresel düzeyde ve Organizma düzeyinde. Hücresel düzeyde hücresel oksidatif metabolizma anlamında kullanılmaktadır.

Detaylı

EGZERSİZ TESTLERİ TİPLERİ ve KPET ENDİKASYON ve KONTRENDİKASYONLARI. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu Başkent Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

EGZERSİZ TESTLERİ TİPLERİ ve KPET ENDİKASYON ve KONTRENDİKASYONLARI. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu Başkent Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı EGZERSİZ TESTLERİ TİPLERİ ve KPET ENDİKASYON ve KONTRENDİKASYONLARI Dr. Füsun Öner Eyüboğlu Başkent Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Statik Testlerin tanıda kısıtlayıcı özellikleri: İstirahat

Detaylı

FONKSİYONEL PARAMETRELERİN TANIMLARI. Prof Dr Sevgi BARTU SARYAL AÜTF Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

FONKSİYONEL PARAMETRELERİN TANIMLARI. Prof Dr Sevgi BARTU SARYAL AÜTF Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı FONKSİYONEL PARAMETRELERİN TANIMLARI Prof Dr Sevgi BARTU SARYAL AÜTF Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı SPİROMETRİ Bir bireyin inhale ya da ekshale ettiği hava volümünün zamanın bir fonksiyonu olarak değerlendirildiği

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Ne İş Yapar? O 2 değişimi Havadan kana Kandan hücrelere CO 2 değişimi Hücrelerden kana Kandan havaya Kan ph sının düzenlenmesi Ses çıkartma Solunum Sistemi:

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ 19/11/2015 SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ 19/11/2015 SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI VE FİZYOLOJİSİ FİZYOLOJİSİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Canlılığın sürdürülebilmesi için vücuda oksijen alınması gerekir. Solunumla alınan oksijen, kullanılarak metabolizma sonucunda karbondioksit açığa

Detaylı

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 02.02.2010 Pnömotoraks : Viseral ve parietal plevra yaprakları arasına hava girmesidir Künt Spontan Travmatik olabilir İyatrojenik

Detaylı

Solunum Sisteminde Ventilasyon, Difüzyon ve Perfüzyon

Solunum Sisteminde Ventilasyon, Difüzyon ve Perfüzyon Solunum Sisteminde Ventilasyon, Difüzyon ve Perfüzyon Prof Dr.Fadıl ÖZYENER Fizyoloji AD Tartışma konuları: Akciğer hacim ve kapasiteleri Solunum zarı ve özellikleri Pulmoner basınç ve dolaşım Pulmoner

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 01 Kasım 2010 Pazartesi

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 01 Kasım 2010 Pazartesi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı

Detaylı

GÖĞÜS HASTALIKLARINDA PREOPERATİF DEĞERLENDİRME Dr.Numan Numanoğlu Ankara Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD

GÖĞÜS HASTALIKLARINDA PREOPERATİF DEĞERLENDİRME Dr.Numan Numanoğlu Ankara Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD GÖĞÜS HASTALIKLARINDA PREOPERATİF DEĞERLENDİRME Dr.Numan Numanoğlu Ankara Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD Akciğer dışı cerrahi girişimler ve akciğer rezeksiyonu yapılan hastalarda kısa ve uzun sürede

Detaylı

Taner KÜÇÜKCERİT, Atakan ERKILINÇ. Halide OĞUŞ, Füsun GÜZELMERİÇ, Tuncer KOÇAK Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

Taner KÜÇÜKCERİT, Atakan ERKILINÇ. Halide OĞUŞ, Füsun GÜZELMERİÇ, Tuncer KOÇAK Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Taner KÜÇÜKCERİT, Atakan ERKILINÇ. Halide OĞUŞ, Füsun GÜZELMERİÇ, Tuncer KOÇAK Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Giriş ve Amaç

Detaylı

Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız

Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız Dr.Levent Alpay Süreyyapaşa Egitim vearaştırma Hastanesi Mart

Detaylı

SOLUNUM FONKSİYON TESTİ PARAMETRELERİNİN TANIMLANMASI. Dr. Candan Öğüş Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

SOLUNUM FONKSİYON TESTİ PARAMETRELERİNİN TANIMLANMASI. Dr. Candan Öğüş Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı SOLUNUM FONKSİYON TESTİ PARAMETRELERİNİN TANIMLANMASI Dr. Candan Öğüş Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sunu planı Solunum fonksiyon testleri endikasyonları, kontrendikasyonları

Detaylı

DİFFÜZYON TESTİ ve YORUMU. Dr.Elif Şen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD

DİFFÜZYON TESTİ ve YORUMU. Dr.Elif Şen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD DİFFÜZYON TESTİ ve YORUMU Dr.Elif Şen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Diffüzyon Diffüzyona Etki Eden Faktörler Alveolo-kapiller membran alanı Alveolo-kapiller membran kalınlığı

Detaylı

MEKANİK VENTİLASYON - 2

MEKANİK VENTİLASYON - 2 MEKANİK VENTİLASYON - 2 DR. M. ŞÜKRÜ PAKSU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Endotrakeal entübasyon endikasyonları Tüp seçimi Başlangıç ayarları Mod seçimi Özele durumlarda mekanik

Detaylı

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ SUNU PLANI Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik bakım amacı Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik

Detaylı

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR ÖĞRENİM HEDEFLERİ SFT parametrelerini tanımlayabilmeli, SFT ölçümünün doğru yapılıp yapılmadığını açıklayabilmeli, SFT sonuçlarını yorumlayarak olası tanıyı

Detaylı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Solunum yetmezliği ile başvuran dekompanse kalp yetmezliği hastası 76 yaşında,

Detaylı

Dr.Ayşenur DOSTBİL Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Dr.Ayşenur DOSTBİL Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr.Ayşenur DOSTBİL Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer hastalığı bulunan ve cerrahi planlanan hastalar hem cerrahi, hem de anestezi ile ilişkili komplikasyonlar açısından yüksek riske sahiplerdir.

Detaylı

Mekanik Ventilasyon Takibi. Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun

Mekanik Ventilasyon Takibi. Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun Mekanik Ventilasyon Takibi Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun Amaç Bu sunumda; Mekanik ventilasyon (MV) uygulaması sırasında takip edilmesi gereken parametreleri ve ortaya çıkması muhtemel

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALARINDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALARINDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI SOLUNUM SİSTEMİ HASTALARINDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Sibel KÜÇÜK Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Solunum Sistemi Hastalıklarında Evde Bakımın Amacı Progresyonu önlemek,

Detaylı

Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014

Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014 Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014 Sedasyon Uygulamaları Günübirlik Anestezi Sonrası Derlenme Safhaları Modifiye Aldrete Skoru Nedir ve Nerede Kullanılır? Modifiye

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Prof.Dr.Nurhayat YILDIRIM

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Prof.Dr.Nurhayat YILDIRIM SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ ProfDrNurhayat YILDIRIM Spirometrik ölçüm sakin solunum, zorlu inspirasyon, zorlu ekspirasyon, derin ve hızlı olarak belli bir sürede yapılan solunum esnasında ölçülen zaman,

Detaylı

Çalışmaya dahil edilme kriterleri

Çalışmaya dahil edilme kriterleri Dr.TUĞBA YİĞİT Amaç Bu çalışmada; koroner arter baypas cerrahisi geçirecek hastalarda genel anesteziyle kombine yüksek torakal epidural analjezinin, genel anesteziyle karşılaştırıldığında hemodinamik parametreler

Detaylı

Pulmoner Rehabilitasyona Aday Olgunun Değerlendirilmesi Ve Program Yapılandırma. Dr. Dicle Kaymaz Dr. Fzt. Melda Sağlam

Pulmoner Rehabilitasyona Aday Olgunun Değerlendirilmesi Ve Program Yapılandırma. Dr. Dicle Kaymaz Dr. Fzt. Melda Sağlam Pulmoner Rehabilitasyona Aday Olgunun Değerlendirilmesi Ve Program Yapılandırma Dr. Dicle Kaymaz Dr. Fzt. Melda Sağlam 1 OLGU 70 yaşında, erkek hasta Şikayet: Nefes darlığı,öksürük Hikaye:~25 yıldır olan

Detaylı

ÇOCUKLARDA SOLUNUM FONKSĠYON TESTLERĠ. Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı

ÇOCUKLARDA SOLUNUM FONKSĠYON TESTLERĠ. Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı ÇOCUKLARDA SOLUNUM FONKSĠYON TESTLERĠ Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Akciğer fonksiyon testleri değerlendirilen fonksiyonlara göre çeģitli gruplara ayrılır

Detaylı

KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı

KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH Zararlı gaz ve partiküllere karşı havayolları ve akciğerin artmış kronik inflamatuar yanıtı ile ilişkili ve genellikle ilerleyici özellikteki kalıcı hava akımı

Detaylı

TORASİK CERRAHİDE PREOPERATİF DEĞERLENDİRME, POSTOPERATİF MORTALİTE VE MORBİDİTE İLİŞKİSİ

TORASİK CERRAHİDE PREOPERATİF DEĞERLENDİRME, POSTOPERATİF MORTALİTE VE MORBİDİTE İLİŞKİSİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SÜREYYAPAŞA GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 6. GÖĞÜS HASTALIKLARI KLİNİĞİ Klinik Şefi: Doç. Dr. Haluk C. ÇALIŞIR TORASİK CERRAHİDE PREOPERATİF

Detaylı

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum sistemi kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki

Detaylı

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE):

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE): Pulmoner Emboli Profilaksisi Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD m Pulmoneremboli(PE): Bir pulmonerartere kan pıhtısının yerleşmesi Distaldeki akciğer parankimine kan sağlanaması Giriş Tipik

Detaylı

AKC ER REZEKS YONUNDA PREOPERAT F DE ERLEND RME

AKC ER REZEKS YONUNDA PREOPERAT F DE ERLEND RME AKC ER REZEKS YONUNDA PREOPERAT F DE ERLEND RME Birsen MUTLU Akci er kanseri olan hastalar n de erlendirilmesi oldukça s k görülen bir durumdur ve torakotomi esas olarak kanser cerrahisi için yap lmaktad

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Ekstrakorporeal Yaşam Destek Tedavileri (ECLS)

Ekstrakorporeal Yaşam Destek Tedavileri (ECLS) Ekstrakorporeal Yaşam Desteği Ekstrakorporeal Yaşam Destek Tedavileri (ECLS) Dr. Nermin KELEBEK GİRGİN Uludağ ÜTF, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Yoğun Bakım BD Ø Renal replasman tedavisi Ø Karaciğer

Detaylı

Oksijen tedavisi. Prof Dr Mert ŞENTÜRK. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı

Oksijen tedavisi. Prof Dr Mert ŞENTÜRK. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı Oksijen tedavisi Prof Dr Mert ŞENTÜRK İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı OKSİJEN TEDAVİSİ Kime uygulanmalı? Endikasyonlar? Kaç litre? Ne şekilde? Kime uygulanmalı? Gereksinimi

Detaylı

Solunum Fonksiyon Testlerinin Yorumlanması

Solunum Fonksiyon Testlerinin Yorumlanması Solunum Fonksiyon Testlerinin Yorumlanması UYGULAMA REHBERİ Dördüncü Basım . Solunum Fonksiyon Testlerinin Yorumlanması UYGULAMA REHBERİ Dördüncü Basım Robert E. Hyatt, MD Emeritus Member Division of Pulmonary

Detaylı

Kafa Travmalarında Yönetim

Kafa Travmalarında Yönetim Kafa Travmalarında Yönetim Dr. Uğur YAZAR Karadeniz Teknik Üniversitesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Genel Bilgiler Kafa travması basit bir baş ağrısından ölüme kadar değişik sonuçlara yol açan

Detaylı

Mustafa Kemal YILDIRIM*, Tülay TUNÇER PEKER*, Dilek KARAASLAN*, Betül MERMİ CEYHAN**, Oktay PEKER***

Mustafa Kemal YILDIRIM*, Tülay TUNÇER PEKER*, Dilek KARAASLAN*, Betül MERMİ CEYHAN**, Oktay PEKER*** Mustafa Kemal YILDIRIM*, Tülay TUNÇER PEKER*, Dilek KARAASLAN*, Betül MERMİ CEYHAN**, Oktay PEKER*** Süleyman Demirel Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji AD*, Biyokimya AD**, Kalp Damar Cerrahi

Detaylı

Büllöz akciğer Amfizem Akciğer volüm küçültücü cerrahi. Dr. Ali Özdülger

Büllöz akciğer Amfizem Akciğer volüm küçültücü cerrahi. Dr. Ali Özdülger Büllöz akciğer Amfizem Akciğer volüm küçültücü cerrahi Dr. Ali Özdülger Hiçbir çıkar çatışmam yoktur. Öğrenim Hedefleri Bül, bleb, akciğer volüm küçültücü cerrahi Tanım Sınıflama Patofizyoloji Bulgular

Detaylı

Doç.Dr. Ali Yeginsu. SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Doç.Dr. Ali Yeginsu. SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doç.Dr. Ali Yeginsu SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH); Sıklıkla zararlı partikül ve gaz maruziyetine bağlı gelişen, İnatçı semptomlar

Detaylı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 PREOPERATİF BAKIM ve Hazırlık 2 Genel olarak, planlanmış ameliyat için hazırlık üç aşamada uygulanır: Hastanın

Detaylı

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ Dr. Öznur AKKOCA Solunum fonksiyon testleri (SFT) solunum hastalıklarının klinik değerlendirmelerinde yaygın olarak kullanılan bir laboratuvar yöntemidir. Solunum sisteminin

Detaylı

N-ASETİL SİSTEİNİN AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI NÖROKOGNİTİF FONKSİYONLARA ETKİSİ. Uzm.Dr. Canan ÜNLÜ Dr. Fatma UKİL

N-ASETİL SİSTEİNİN AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI NÖROKOGNİTİF FONKSİYONLARA ETKİSİ. Uzm.Dr. Canan ÜNLÜ Dr. Fatma UKİL N-ASETİL SİSTEİNİN AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI NÖROKOGNİTİF FONKSİYONLARA ETKİSİ Uzm.Dr. Canan ÜNLÜ Dr. Fatma UKİL N-ASETİL SİSTEİNİN AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI NÖROKOGNİTİF FONKSİYONLARA ETKİSİ Anestezi

Detaylı

KOAH'DA HACİM KÜÇÜLTÜCÜ CERRAHİ

KOAH'DA HACİM KÜÇÜLTÜCÜ CERRAHİ Walter WEDER, İlhan İNCİ, Michaela TUTİC Göğüs Cerrahisi Kliniği Üniversite Hastanesi, Zürih, İsviçre e-mail: walter.weder@usz.ch Çeviren: Erkan Yıldırım Medikal Park Göztepe Hastanesi Çeviri Editörü:

Detaylı

TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR VERİLERİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ

TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR VERİLERİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR VERİLERİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ Bilindiği üzere, Teşhis İlişkili Gruplar (İngilizce DRG) hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI 1. SINIF I. DÖNEM Matematik Z 2 0 2 2 Sayılar, cebir, denklemler, trigonometri ve logaritma Fizik Z 2 0 2 2 Maddenin mekanik özelliklerini, sıcaklık

Detaylı

AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ

AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ TTD 10. Yıllık Kongresi Antalya 2007 Dr. S.Ş. Erkmen GÜLHAN Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer apsesi, parankim destrüksiyonu

Detaylı

17.Kas İskemik Kalp Hastalıklarının Patolojisi

17.Kas İskemik Kalp Hastalıklarının Patolojisi Dönem 3 Kurul 3 13.Kas.17 09:00 09:50 Kalp damar Hastalıklarında anamnez, semptom ve bulgular S. YILMAZER KARDİYOLOJİ Pazartesi 10.00-10.50 Kalp damar Hastalıklarında anamnez, semptom ve bulgular S. YILMAZER

Detaylı

AKCİĞER VOLÜMLERİ Sema Umut. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD

AKCİĞER VOLÜMLERİ Sema Umut. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD AKCİĞER VOLÜMLERİ Sema Umut İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD VOLÜM VE KAPASİTELER Akciğerin tek kompartmanlarına volüm birden fazla kompartmanlarına kapasite denir AKCİĞER VOLÜMLERİ

Detaylı

UÜ-SK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE TÜBERKÜLOZ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE TÜBERKÜLOZ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 1. : Göğüs Hastalıkları ve Tb Anabilim Dalı, 12 yaşın üzerindeki ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün

Detaylı

Treitz ligamanı altından köken alan akut veya kronik kanamalar. Tüm GIS kanamalarının %10-20 sini oluşturur.

Treitz ligamanı altından köken alan akut veya kronik kanamalar. Tüm GIS kanamalarının %10-20 sini oluşturur. Treitz ligamanı altından köken alan akut veya kronik kanamalar Tüm GIS kanamalarının %10-20 sini oluşturur. Hemodinami daha stabil Ortostatik değişiklik daha az (%19 vs.%35) Daha az kan trans. ihtiyacı

Detaylı

AKCİĞER KANSERİNDE TEDAVİ

AKCİĞER KANSERİNDE TEDAVİ AKCİĞER KANSERİNDE TEDAVİ Dr. Ufuk YILMAZ İzmir, Dr. Suat Seren GHC SUAM SBU-ASYOD Göğüs Hastalıkları Asistan Buluşmaları, 1.7.2018/İstanbul Akciğer Kanseri KHDAK (%85) KHAK (%15) SKUAMÖZ HÜCRELİ NONSKUAMÖZ

Detaylı

Pnömotoraks Tanım Akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki plevral boşlukta hava birikmesine pnömotoraks denilmektedir.

Pnömotoraks Tanım Akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki plevral boşlukta hava birikmesine pnömotoraks denilmektedir. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Pnömotoraks Tanım Akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki plevral boşlukta hava birikmesine pnömotoraks denilmektedir. Primer spontan pnömotoraks

Detaylı

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Yaşlılara yönelik egzersiz programları hazırlarken Genetik özelliklerine, Hastalık durumuna, Daha önceden sporla ilişkisine, Ne kadar

Detaylı

AKADEMİK TAKVİM Ders Kurulu Başkanı: Doç.Dr. Z.Dicle Balkancı (Fizyoloji) Ders Kurulu 202 Akademik Yılın 5. Haftası.

AKADEMİK TAKVİM Ders Kurulu Başkanı: Doç.Dr. Z.Dicle Balkancı (Fizyoloji) Ders Kurulu 202 Akademik Yılın 5. Haftası. AKADEMİK TAKVİM Ders Kurulu Başkanı: Doç.Dr. () Ders Kurulu 202 Akademik Yılın 5. Haftası 8 Ekim 9 Ekim 10 Ekim 11 Ekim 12 Ekim Thorax Duvarı si Kan Yapımı Periferik Kan Hücreleri Thorax Duvarı si Kan

Detaylı

KAN BASINCI (TANSĐYON) Prof. Dr. Erdal ZORBA

KAN BASINCI (TANSĐYON) Prof. Dr. Erdal ZORBA KAN BASINCI (TANSĐYON) VE SAĞLIK Prof. Dr. Erdal ZORBA KAN BASINCI (TANSĐYON) VE SAĞLIK Kalbimiz günde 24 saat hiç durmamaksızın kan pompalama görevini yerine getirir. Kan basıncı, kalbin kanı vücudun

Detaylı

Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği. Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD.

Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği. Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD. Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD. Tanım Sıklık ve önem Fizyopatoloji Klinik tablolar Önlem ve Tedavi Kalp yetersizliği: Yapısal veya fonksiyonel bozukluk

Detaylı

KHDAK NEDENİ İLE REZEKSİYON YAPILAN HASTALARDA POSTOPERATİF KOMPLİKASYON TAHMİNİNDE SOLUNUM FONKSİYON TESTİNİN YERİ

KHDAK NEDENİ İLE REZEKSİYON YAPILAN HASTALARDA POSTOPERATİF KOMPLİKASYON TAHMİNİNDE SOLUNUM FONKSİYON TESTİNİN YERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SÜREYYAŞA GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖGÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 3. CERRAHİ KLİNİGİ KLİNİK ŞEFİ: DOÇ. DR. CEMAL ASIM KUTLU KHDAK NEDENİ İLE REZEKSİYON YAPILAN HASTALARDA

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI : OKUL NUMARASI :. STAJ DÖNEMİ :. STAJ YAPTIĞI KURUM :. ÖĞRENCİNİN

Detaylı

AKCİĞER HASTALIKLARINDA KPET. Doç. Dr. Fadıl Özyener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı

AKCİĞER HASTALIKLARINDA KPET. Doç. Dr. Fadıl Özyener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı AKCİĞER HASTALIKLARINDA KPET Doç. Dr. Fadıl Özyener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Egzersiz Testleri Kardiyo Pulmoner Egzersiz Testleri Yürüme/Mekik Testleri Maksimal Test? Submaksimal

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

TEMEL SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ DEĞERLENDİRME. Prof.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi Göğüs Hast. AD TTD Kış Okulu, Şubat 2018

TEMEL SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ DEĞERLENDİRME. Prof.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi Göğüs Hast. AD TTD Kış Okulu, Şubat 2018 TEMEL SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ DEĞERLENDİRME Prof.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi Göğüs Hast. AD TTD Kış Okulu, Şubat 2018 Spirometri Standart spirometre kullanarak akciğer fonksiyonlarını ölçmeye

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Künt Toraks Travmaları Ülkemizde künt toraks travmaları trafik kazalarına ve yüksekten düşmelere bağlı daha sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Travmaya

Detaylı