İŞİTME CİHAZI UYGULAMASINDA SIK YAPILAN HATALAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İŞİTME CİHAZI UYGULAMASINDA SIK YAPILAN HATALAR"

Transkript

1 İŞİTME CİHAZI UYGULAMASINDA SIK YAPILAN HATALAR Mehmet AKŞİT, Ph.D

2 İşitme Cihazı Ne Kadar Çözümdür? İşitme kaybı, sıklıkla, iç kulak ve orta kulakta görülen patolojilerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Orta kulak patolojilerinde, iç kulak yapıları bozulmadığından konuşmayı anlama şikayeti pek belirgin değildir. Ancak iç kulakta ortaya çıkan problemler, sadece işitmeyi değil, anlamayı da oldukça olumsuz etkiler.

3 İşitme Cihazı Ne Kadar Çözümdür? İşitme cihazı uygulamasında yapılan, dış kulak yolu girişini bir kalıp kapatarak, zarla kalıp arasında kalan havayı şiddetli biçimde titreştirip, iç kulağa yapılacak basıncı arttırmaktır. Böylece hasar görmemiş işitme hücrelerinin (Dış Saç ve/veya İç Saç Hücreleri) titreşmesi sağlanarak işitme ve anlama azlığı şikayeti çözülmeye çalışılır. Cihaz uygulamasındaki temel problem tam da bu noktada çıkmaktadır: Dış kulak üzerinden yapılan müdahaleler (çoklu mikrofon, özel kalıp dizaynı vb.), iç kulaktaki şikayeti yeteri kadar çözememektedir. Üstelik, işitme cihazı dış kulağın doğal akustik yapısını da bozmaktadır

4 HATA 1: Problemin Adının Yanlış Konması İŞİTME DÜZELTİLEBİLİR, YA AYIRT ETME? İşitme kaybı kavramı, işitme cihazı uygulamasındaki temel amacın gözden kaçmasına neden oluyor! İşitme kaybı nın çözümü işitmeyi iyileştirmek tir. Halbuki işitme cihazı uygulamasının amacı konuşmanın anlaşılmasını sağlamaktır. işitme kaybı yerine anlama kaybı kavramı kullanılsa, işitme cihazı uygulamasındaki temel amaç daha iyi anlaşılacaktır. Şikayetin bu şekilde tanımlanması, hasta beklentisinin de gerçekçi düzeyde olmasını sağlayacaktır.

5 HATA 2: Kulak Kepçesinin Ciddiye Alınmaması Kulak, insan sesini anlamak için organize olmuştur. Bu organizasyon kulak kepçesinden başlayıp işitme yolları boyunca devam eder. Kulak kepçesinin en önemli fonksiyonu, gürültülü ortamlarda sinyan/gürültü oranını 3 db yükseltebilmesidir (arkadan gelen yüksek frekanslı sesler 3 db kısılır). Sinyan /gürültü oranındaki bu 3 db lik artış, gürültülü ortamlarda konuşmanın anlaşılmasını % 40 oranında arttırabilir! Ülkemizde yaygın olarak omnidireksiyonel mikrofonlara sahip kulak arkası işitme cihazları kullanılmaktadır. Bu mikrofonlar, tüm yönlerden gelen sesleri, sahip oldukları şiddet oranında algılamaktadır. Böylece kepçenin sağladığı 3 db lik sinyal/gürültü oranı yok edilmektedir. Çözüm: 1- Çok mikrofonlu veya direksiyonel mikrofonlu BTE cihazları tercih etmek. 2- Kulak/kanal içi cihaz kullanmak (kulak/kanal içi cihaz uygulamalarında, cihazın kullanım zorluğu aşırı nemlenme, kulak kiri vb.- hastaya net olarak anlatılmalıdır)

6 HATA 3: Kulak Kanalı Rezonansının Hesaba Katılmaması 70 db İki eş mikrofona 70 db şiddetinde geniş bant uyaran verildiğinde, iki mikrofon çıkışının aynı olması beklenir. Ancak mikrofonlardan birini kulak zarının hemen önüne, diğerini ise kulak memesini yanına yerleştirirsek, kanal içindeki mikrofonun yüksek frekanslı sesleri çok daha şiddetli algıladığını görürüz.

7 Kazanç (db) Kulak Kanalı Rezonansı Konuşmanın şiddet/frekans eğrisi KKR k 2k 4k 8kHz Yüksek frekaslardaki bu artış, kulak kanalı rezonansına (KKR) bağlıdır. KKR nin frekans özelliği kişiden kişiye farklılık gösterir. KKR nın temel fonksiyonu, konuşma sesinin yüksek frekanslı bölgelerini yükseltmektir. Çünkü: 1- Konuşma sesinin yüksek frekanslı fonemleri /s/, /t/, /f/ vb. diğer fonemlere göre daha hafiftir. 2- Konuşmanın anlaşılmasında yüksek frekanslar daha belirleyicidir

8 KULAK KANALI REZONANSI: Kalıp Etkisi Kulak Kanalı Rezonansı 37 db Kalıplı Kanal Rezonansı BTE yi kulağa yerleştirmek için kullanılan kulak kalıpları, kulak kanalı rezonansını çok ciddi biçimde değiştirir. Grafikte normal KKR ile standart kalıplı KKR karşılaştırılmıştır. Kulak kalıbının kanal kazancını, özellikle yüksek frekanslarda (en çok ihtiyacımız olan bölgede) 37 db ye kadar azalttığı görülmektedir. İşitme cihazı uygularken, kulağın doğal akustiğini bu derece bozulması, hasta performansını düşmesine neden olur. Çözüm: 1- İşitme cihazının gerçek-kulak ölçümü ile uygulanması 2- Kulak kalıbına vent açılması

9 KULAK KANALI REZONANSI: Ventilasyon Etkisi KKR Sadece Tüp 3 mm Vent 2 mm Vent 1 mm Vent Kapalı Kalıp Kulak kalıbına açılan vent, kulak kanalı rezonansını etkiler. Vent çapı büyüdükçe, rezonans frekansı doğala yaklaşır. Sadece Tüp takıldığında doğal kulak kanalı rezonansına çok yakın bir değer elde edilir. Ancak, bir çok işitme kaybında vent çapı dar olmak zorundadır. Hatta ileri/çok ileri derece işitme kayıplarında genellikle vent açılamaz. Vent açılsın veya açılmasın, kulak kalıbının dış kulak yolu rezonansını ne ölçüde bozduğunu bilmeden doğru işitme cihazı uygulaması yapmak mümkün değildir. Çünkü takılan işitme cihazının, önce kulağın doğal rezonans kazancına ulaşması, sonra hastanın ihtiyacı olan kazancı eklemesi gerekir.

10 HATA 4: Kulak Kalıplarının İhtiyaca Uygun Hazırlanmaması Kulak kalıpları, ventilasyon çapı, kanal boyu, tüp çapı, malzemesi (sert, yumuşak, biopor) ve yerleştirildiği yere göre 5 ana özelliğe sahiptir. İlk 3 özellik (vent çapı, kanal boyu ve tüp çapı) sesin akustik özelliğini etkilerken, 4 ve 5. özellik (malzeme ve yerleşim yeri) kullanım kolaylığı sağlamayı amaçlar. Kalıp özelliğine yeteri kadar önem verilmediğinde ortaya bazı çıkan problemler çıkar

11 KALIP PROBLEMİ A: Tıkanıklık Etkisi Kulak tamamen tıkandığında (kapalı kalıp kullanıldığında), dış kulak yolu hastanın kendi konuşmasını ve çiğneme sesini yükseltir. Bu durum katlanılması zor bir rahatsızlığa neden olur. Grafikteki kırmızı çizgi, bisküvi çiğnerken kulak tıkanması sonucu oluşan çiğneme sesindeki artışı göstermektedir. Yani normalde bisküvi çiğnendiğinde 40 db lik bir ses oluşuyorsa, kulak tıkanıldığında bu ses yaklaşık 60 db e ulaşmaktadır. Tıkanıklık problemi, uygun ventilasyon deliği açılarak çözülebilir.

12 KALIP PROBLEMİ - B: Uygun Ventilasyon Kanalı Açmamak Ventilasyon Etkisi Etkilenen Ventilasyon Kanal frekans çapı uzunluğu mm 17.8 mm mm 8.9 mm mm 4.4 mm mm 17.8 mm mm 8.9 mm mm 4.4 mm mm 17.8 mm mm 8.9 mm mm 4.4 mm mm 17.8 mm mm 8.9 mm mm 4.4 mm mm 2.2 mm

13 KALIP PROBLEMİ - C: Hortum Büzülmesi En sık bebek ve çocuklarda görülür. Genellikle iki nedenden kaynaklanmaktadır: 1- Çocukların kanalları dar olduğundan kalıba standart hortum yerleştirilmesi zordur. Bu durumda, sık sık hortumun kanala açılan kısmı büzülmektedir. Tüpün kanala açılan kısmı büzüldüğünde (çapı daraldığında), yüksek frekanslar kısılırken, alçak frekanslarda kazanç artar (ters horn etkisi). 2- Bazen biopor kalıpta, hortum, kalıp malzemesi soğumadan takılmaktadır. Hortum, kalıp henüz sıcakken yerleştirirlirse büzülür. Bu da ters horn etkisi yaratacağından yüksek frekansları kısacak, alçak frekansları yükseltecektir.

14 KALIP PROBLEMİ - D: Uzun Kalıp Boyu Çocuklarda sık görülen diğer bir kalıp problemi ise, kalıp kanal boyunun gereğinden uzun olmasıdır. Çocuklarda genellikle standart kalıp yapılmaktadır. Ancak çocuklarda kanal boyu kısa olduğundan, standart kalıbın boyu gerektiğinden uzun kalmaktadır. Kanal boyunun uzun olması, yüksek frekans kazancının düşmesine, alçak frekanslardaki kazancın nispeten daha fazla olmasına neden olmaktadır.

15 KALIP PROBLEMİ -E: Kalıp Parametrelerine Önem Vermemek İşitme cihazı uygulamasının yarısı, uygun kalıp kullanmaktır. Hastalar, kalıbın sağladığı akustik kazancı, cihazın sağladığı elektronik kazanca göre daha doğal bulmakta ve tercih etmektedir. Bu nedenle cihaz uygulamasında şu noktalara dikkat edilmelidir: 1- Vent açılabilecekse mutlaka açılmalıdır. 2- Kalıbın kanal boyu gereksiz yere uzun bırakılmamalıdır. 3- Yüksek frekans kazancında ilk tercih Libby-Horn hortum olmalıdır.

16 Kalıbın Akustik Özellikleri 1: 1 mm VENT ETKİSİ db FREKANS (Hz) Standart kalıpla karşılaştırıldığında, 1 mm vent kazancın 250 Hz de 8 db kadar düşmesini sağlar.

17 Kalıbın Akustik Özellikleri 2: UZUN AÇIK KALIP db FREKANS (Hz) Standart kalıba göre kanal boyu uzatılıp, kalıp açık hale getirilirse, Hz arası kazanç azaltılır. Bu tür bir kalıp, feedback e neden olabileceğinden, ancak çok hafif /hafif derece yüksek frekans işitme kayıpları için kullanılabilir.

18 Kalıbın Akustik Özellikleri 3: KISA AÇIK KALIP db FREKANS (Hz) Standart kalıba göre kanal boyu kısaltılıp, kalıp açık hale getirilirse, Hz arası kazanç azaltılır. Bu tür bir kalıp, feedback e neden olabileceğinden, ancak çok hafif derece yüksek frekans işitme kayıpları için kullanılabilir.

19 Kalıbın Akustik Özellikleri 4: SADECE TÜP db FREKANS (Hz) Hortum bir tutturucu yardımı ile dış kulak yoluna yerleştirilir (kalıp kullanılmaz). Çok hafif derece yüksek frekans işitme kayıpları veya bicros uygulamaları için kullanılabilir.

20 Kalıbın Akustik Özellikleri 5: LIBBY-HORN (4mm) db mm FREKANS (Hz) Yüksek frekans kazancını arttırmak için kullanılır. Özellikle 4 khz kazancı arttırılmak isteniyorsa 4mm Libby-Horn, 3 khz kazancı için 3 mm Libby-Horn tercih edilir.

21 Kalıbın Akustik Özellikleri 6: TERS HORN db FREKANS (Hz) Alçak frekanslarda kazancı arttırmak için kullanılır. Otoskleroz, menier gibi hastalıklarda kullanılabilir.

22 HATA 5: Feedback Korkusu Feedback, her zaman uygulama hatası olarak ortaya çıkmaz. Hatta çoğunlukla kullanım hatası sonucu ortaya çıkar. Genellikle, kulak kanalından dışarı sızan 2 4 khz bandındaki seslerin tekrardan mikrofon tarafından algılanması ile oluşur. İlk yapılması gereken kontroller: 1- Boynuz/Hoparlör arızası: Cihazdan kalıp çıkartılıp, boynuz parmakla sıkıca tıkanır. Cihaz maksimum kazanca getirilerek dinlenir. Boynuz tıkalı olduğu halde, feedback sesi duyuluyorsa (çok hafif bile olsa), boynuz veya hoparlör arızalı demektir. 2- Kalıp/hortum yırtığı: Hoparlör sağlamsa, kalıp cihaza takılır. Bu sefer kalıbın kanal ucu sıkıca tıkanır. Cihaz maksimum kazanca getirilir. Feedback sesi duyuluyorsa, kalıp problemli demektir.

23 Feedback Çözümleri - 1 Yaygın Kullanılan Çözümler: 1-Feedback i engellemenin en yaygın ve en hatalı (!) yolu, kulak kanalını daha da sıkı tıkamaktır. Bunun için genellikle biopor veya yumuşak kalıp malzemesi ile dış kulak yolu iyice tıkanmaya çalışılır. Sanılanın aksine -kalıbın küçük gelmesi şikayeti dışında- feedback sıkı kalıpla çözülmesi gereken bir sorun değildir. Hatta sıkı kalıp, çözdüğünden fazla, yeni problemlere neden olmaktadır. Bunların başta gelenleri, yüksek frekans kazancının azalması, tıkanıklık etkisinin artması, gürültü şikayetinin artması ve kulak kanalının zedelenmesidir. 2-Bir diğer yöntem feedback yapan bölgede kazancı kısmaktır. Çaresiz kalındığında uygulanabilir bir yöntemdir. Kalıbı iyice tıkamak yerine, yüksek frekanslar çok hafif kısılarak çözüm bulunuyorsa, tercih edilmelidir. Çünkü kalıpla iyice tıkamak zaten yüksek frekansları kısacaktır. 3-Cihazın kazancını azaltmak. Eğer hasta, kazancı gereğinden çok arttırıyorsa, uygulama doğrudur.

24 Feedback Çözümleri - 2 Kalıbın kanal ağzının, kulak zarını dik olarak gördüğünden emin olun. Kulak kanalı genellikle S şeklindedir. Ancak bazı kulaklarda S nin dönemeçleri daha keskin olabilmektedir. Bu tip kanallarda kalıp izinin doğru alınması çok önemlidir. Eğer kalıbın ucu kulak zarı yerine kanal duvarını dik olarak görürse feedback ortaya çıkar. Feedback kesilemiyorsa yeni bir kanal izi alıp, kalıp ucunun ne yöne açıldığı saptanmalıdır.

25 Feedback Çözümleri 3: Yarı-kapalı Kalıp conchal bowl Kapalı kalıp Yarım-kapalı kalıp Kapalı kalıplar feedback a neden olabilir. Yaygın olarak bilinenin aksine, kepçe içinin iyice doldurulması feedback a neden olabilir. Bunu anlamanın yolu, cihaz kulağa takılıyken kalıba dokunarak titreşim oluşup oluşmadığını kontrol etmektir. Eğer titreşim oluşuyorsa (ve feedback bir türlü engellenemiyorsa), kapalı kalıp, yarım-kapalı kalıp haline getirilebilir. Bunun için kalıp conchal bowl seviyesinden kesilerek üst kısım atılır.

26 HATA 6: Sinyal/Gürültü Oranının Arttırılmaması Sinyal/Gürültü Oranının (S/G O) arttırılması, gürültünün kısılması olarak da ifade edilebilir. İşitme cihazı uygulaması, hemen hemen tüm merkezlerde sessiz ortam koşullarında yapılmaktadır. Ancak, günlük hayatta sessiz ortamda bulunmak çok sınırlı bir süredir. Doğru cihaz uygulaması, hastanın bulunduğu gürültülü ortam koşullarına uygun filtreleme kullanılmasını gerektirir.

27 Cümlenin Algılanma Oranı (%) Gürültü Uyaran 0 % 50 anlama seviyesi Algılamanın S/G Oranı İle İlişkisi Normal işitme İşitme kaybı Grafikte, normal işiten grupla, hafif derece işitme kayıplı bir grubun 3 db %40 artış % 50 anlama seviyesi gürültüde konuşmayı ayırdetme değerleri gösterilmektedir (cümle testi kullanılmıştır). Konuşma seviyesi 60 db de sabit tutulmuş; gürültü seviyesi 75 db den 50 db ye kadar kademe kademe düşürülmüştür. Normal işitenler, gürültü seviyesi konuşma sesinin 8 db üzerinde olduğu koşulda bile konuşulanların % 50 sini anlayabilmektedir. İşitme kayıplıların konuşulanların yarısını anlayabilmeleri için ise gürültünün 8 db daha kısılması gerekmektedir. Bu arada, bazı koşullarda gürültüde 3 db lik azalmanın, ayırt etmede % 40 artış sağlaması dikkat çekici bir bulgudur.

28 Sinyal/Gürültü Oranını Arttırmada Yaygın Olarak Kullanılan Yöntemler HP / LP filtreler: Direksiyonel mikrofon: Çift mikrofon (sabit): Çift Mikrofon (adaptif): Alçak ve/veya yüksek frekanslı sesler tümüyle kesilir. Tek mikrofona, iki mikrofon girişi konularak arkadan gelen sesler yaklaşık 3 db kesilir. İki omni direksiyonel mikrofon mikro çip sayesinde birleştirilerek kullanılır. Arkadan gelen sesler 10 db ye kadar kısılabilir. Gürültünün geldiği yöne göre mikrofon özelliği değiştirilerek gürültü filtrelenir.

29 HATA 7: Cihazın Çıkış Gücünün Ayarlanmaması Çok hafif Hafif Normal Yüksek Çok yüksek Rahatsız edici Hz Çok hafif Hafif Normal Yüksek Çok yüksek Rahatsız edici Grafiğin solunda normal işiten, sağında ise orta derecede koklear işitme kayıplı bir kulağın şiddet algısı derecelendirilmiştir. Normal işiten ile orta derecede işitme kayıplının sesten rahatsız olma düzeyi hemen hemen aynıdır. Bu durumda işitme cihazının yapması gereken, şiddet skalasını sıkıştırarak işitme kayıplı kulağa uygulamaktır. Mevcut teknoloji ile bu gerçekleştirilebilse bile, öncelikle hastanın hangi frekansta, hangi şiddet düzeyini hangi seviyede algıladığını bilmek gerekir. Bu kadar ayrıntıya girmek istenmiyorsa, hafif, orta ve yüksek sesler hastanın tercihine göre yükseltilip, sınırlandırılabilir (teknoloji eski bile olsa, cihazın çıkış gücü sınırlandırılarak hastanın rahatsızlığı kısmen de olsa giderilebilir).

30 İŞİTME CİHAZI BUNLARI YAPABİLİR Her hastanın kulak kanalı farklı rezonansa sahiptir. İşitme cihazı kulak kanalı rezonansını hesaba katabilmelidir. Kulak arkası cihazlar kepçe etkisini ortadan kaldırır. Kulak arkası işitme cihazı kepçe etkisini hesaba katmalıdır. Uyaranın uzaklığı şiddet algısını etkiler. İşitme cihazı uyaran şiddetine adapte olmalıdır. Kokleadaki hasar gürültüde anlama yeteneğini azaltır. İşitme cihazı gürültülü ortamda anlama yeteneğini arttırmalıdır. Farklı gürültüler ayırt etmeyi farklı şekilde etkiler. İşitme cihazı, farklı gürültülere adapte olmalıdır. Klinik ortamda yapılan uygulama gerçek hayata uymayabilir. İşitme cihazı gerçek hayata adapte olabilmelidir.

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI DUYSEL İŞİTME DÜNYASI ÇİFT MİKROFONLU İŞİTME CİHAZININ KONUŞMAYI AYIRDETMEYE ETKİSİ Sensori-neural (SN) işitme kayıplılardaki temel iletişim problemi konuşulanları duydukları halde anlayamamalarıdır. Bu

Detaylı

İşitme Sorunları (1)

İşitme Sorunları (1) İşitme Sorunları (1) Bu videoda bir odyologun (işitme bozukluğunu inceleyen kişi) işitme zorluğunun çeşidini tespit etmek için farklı uygulamalarını izleyebilirsiniz. Muayene/Konsültasyon: Hastanın şikayeti

Detaylı

Baha Bone Anchored Hearing Aid

Baha Bone Anchored Hearing Aid Baha Bone Anchored Hearing Aid Prof. Per-Ingvar Brånemark 1950 lerde mikroskop altında kemiğin iyileşmesiyle ilgili araştırmalar yaptı. Kemik iliğinin yardımıyla kemiğin kendini yenilediğini gözlemledi.

Detaylı

OTOAKUSTİK EMİSYONLAR. Mehmet AKŞİT, Ph.D DUYSEL Odyolojik Tanı Merkezi

OTOAKUSTİK EMİSYONLAR. Mehmet AKŞİT, Ph.D DUYSEL Odyolojik Tanı Merkezi OTOAKUSTİK EMİSYONLAR Mehmet AKŞİT, Ph.D Otoakustik Emisyonlar Thomas Gold (1948) Tüylü hücrelerin aktif elemanlar olabileceğini ve bunları aktivasyonundan emisyonların elde edilebileceğini öne sürdü.

Detaylı

APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi. Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT².

APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi. Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT². APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT² 1 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB ABD, 2 İstanbul

Detaylı

Her iki taraftan da hayatı duyun

Her iki taraftan da hayatı duyun Birlikte daha iyi Her iki taraftan da hayatı duyun Hayat taraf tutmak zorunda olmamalıdır Tek kulakta işitme cihazı kullanmak hayata tam olarak katılmay önleyebilir veya birçok zorluklara sebep olabilir.

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 3 Dalgalar 3. Ünite 3. Konu (Ses Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Sesin yüksekliği, sesin frekansına bağlıdır.

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam Gürültü Kontrolü A) Yapı-kaynaklı gürültü (SbN): Bir yapıdaki değişken kuvvetlerin oluşturduğu ve yapı yolu ile iletilen gürültü

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. Ses; Hava basıncındaki dalgalanmaların kulaktaki etkisinden ileri gelen fiziksel bir

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTO4003 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY FÖYÜ LAB. NO:.. DENEY ADI : SES İLETİM KAYBI DENEYİ 2017 BURSA 1) AMAÇ Bir malzemenin

Detaylı

INIZIA 1 ÜRÜN BİLGİSİ INIZIA 1

INIZIA 1 ÜRÜN BİLGİSİ INIZIA 1 INIZIA 1 ÜRÜN BİLGİSİ INIZIA 1 IN1 CPx IN1 CP IN1 N IN1 ITCD IN1 ITC IN1 CIC AÇIKLAMA uygulama aralığı Inizia 1 ürün grubu, başarısı kanıtlanmış Bernafon ChannelFree teknolojisi ile donatılmıştır. Uyarlanabilir

Detaylı

Sesin renklerini duyun.

Sesin renklerini duyun. Sesin renklerini duyun. Yeni Prompt işitme cihazları. Hayattaki önemli detaylar için. signia.com.tr Yeni Prompt. Yeni Prompt işitme cihazları, kullanım tercihiniz ne olursa olsun her tip işitme kaybına

Detaylı

İşitmedeki güçlü kozunuz

İşitmedeki güçlü kozunuz İşitmedeki güçlü kozunuz Rahat, güçlü ve güvenilir Beltone Bold, ileri çok ileri derecede işitme kaybı olan müşterilere restoranda konuşulanlar, dışarıdaki trafik gibi kaçırdıkları sesleri yeniden işitmenin

Detaylı

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN ĐŞ YAŞAMINA ETKĐSĐ iş yerinde çevre faktörleri klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler MAK4091 Ergonomi 1 Ses; SES elastik bir ortam olan havada, mekanik titreşimlerden

Detaylı

FİZİKSEL ETKENLER. 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ

FİZİKSEL ETKENLER. 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ FİZİKSEL ETKENLER 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. ENDÜSTRİDEKİ

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu 16. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri 2019 Arama Kurtarma Kategorisi Kuralları 1)Amaç Yarışmanın amacı, küçük robotun ortamını analiz edip bunu büyük robota

Detaylı

FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ

FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ Uz.Ody. Çağıl Sarıdoğan Gazi Ün.Tıp Fak. KBB AD Odyoloji BD Gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamak zordur Ancak Çocuk ve özellikle işitme engelli çocuk için durum çok

Detaylı

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI DUYSEL İŞİTME DÜNYASI KLİNİK ODYOLOJİDE MASKELEME YÖNTEMLERİ Klinik odyolojide maskeleme, uygulanması koşullara bağlı olarak değişkenlik gösteren bir yöntemdir. Doğru uygulanmadığında test Dr.Mehmet Akşit,

Detaylı

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/ GÜRÜLTÜDEN KORUNMA SES VE GÜRÜLTÜ SES GÜRÜLTÜ Havada dalgalar şeklinde hareket eden titreşimler İnsan kulağına hoş ve uyumlu gelen titreşimler İstenmeyen, rahatsız edici ve işitme sistemi için tehlikeli

Detaylı

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ODYOMETRİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ODYOMETRİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ODYOMETRİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ Kodu:ODM202 Adı:ODYOMETRİ UYGULAMALARI II Teorik + Uygulama:2+6 AKTS: 10 Sınıf/Yarıyıl Ders Düzeyi Ders

Detaylı

Temel özellikler. Performans seviyeleri. AutoSense OS

Temel özellikler. Performans seviyeleri. AutoSense OS Temel özellikler AutoSense OS Yeni AutoSense OS (İşletim Sistemi) özelliğiyle çalışan Bolero V işitme cihazları, kullanıcının dinleme ortamlarını her zamankinden daha çok tanıyarak otomatik olarak adapte

Detaylı

temel seçim menu eklentileri Hastanıza uygun bir işlevi seçmek daha kolay olamazdı. renkler ve modeller: uygulama aralığı:

temel seçim menu eklentileri Hastanıza uygun bir işlevi seçmek daha kolay olamazdı. renkler ve modeller: uygulama aralığı: menu eklentileri Hastanıza uygun bir işlevi seçmek daha kolay olamazdı. temel seçim konuşma izleyicili hd konumlandırıcı Bu yönlenmeli mikrofon sistemi gürülltüyü azaltır ve kullanıcının sesin nereden

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ HİJYENİ-3 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İş Hijyeni-3 Tozlar Toz ölçümü Gürültü 1 Tozlar Tozlar ve duman sisle birlikte aerosolleri

Detaylı

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması Amaç ve İçerik Projenin temel amacı şehrin farklı bölgelerinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü nün yönlendirmesi ile gürültü

Detaylı

RF MİKROELEKTRONİK GÜRÜLTÜ

RF MİKROELEKTRONİK GÜRÜLTÜ RF MİKROELEKTRONİK GÜRÜLTÜ RASTGELE BİR SİNYAL Gürültü rastgele bir sinyal olduğu için herhangi bir zamandaki değerini tahmin etmek imkansızdır. Bu sebeple tekrarlayan sinyallerde de kullandığımız ortalama

Detaylı

INIZIA 3 1 NANO RITE ÜRÜN BİLGİSİ

INIZIA 3 1 NANO RITE ÜRÜN BİLGİSİ INIZIA 3 1 NANO RITE ÜRÜN BİLGİSİ INIZIA 3 1 Nano rite IN3 NR IN1 NR AÇIKLAMA uygulama aralığı Alıcısı kulak içinde olan Inizia 3 Nano RITE yeni teknoloji işitme cihazı Bernafon ChannelFree teknolojisini

Detaylı

Temel İşitme Muayenesi. Dr. Şule DOKUR Halk Sağlığı Uzmanı

Temel İşitme Muayenesi. Dr. Şule DOKUR Halk Sağlığı Uzmanı Temel İşitme Muayenesi Dr. Şule DOKUR Halk Sağlığı Uzmanı İşitme Muayenesi İnsan sesi Diyapozon Odyometri kullanılarak yapılır. İnsan sesi ile muayene: Normal insan 6-7 m den fısıltı sesini duyar Fısıltı

Detaylı

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ 1.Gürültü Genel olarak maddenin titreşimi ve bu titreşimin; hava, su gibi bir ortam aracılığı ile kulağa iletilmesi ses; hoşa gitmeyen ve rahatsız edici seslerde gürültü olarak tanımlanır.

Detaylı

GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİMİN İNSAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİMİN İNSAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİMİN İNSAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Doç.Dr. Tülin Gündüz Cengiz Uludağ Üniv. Endüstri Müh. Böl. tg@uludag.edu.tr İNSANLIK YAKIN ZAMANA KADAR VEBA VE KOLERA İLE NASIL YOĞUN MÜCADELE ETTİYSE, GÜNÜN

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 10. Hafta Şartlandırılmış Akustik Odalardaki Ölçümler

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 10. Hafta Şartlandırılmış Akustik Odalardaki Ölçümler MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 10. Hafta Şartlandırılmış Akustik Odalardaki Ölçümler Yankısız ve Yarı-Yankısız odalarda yapılabilecek ölçümler Yankısız ve yarı-yankısız odalarda, ses gücü düzeyi ve kaynağın

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf 10. Sınıf Soru Kitabı 3. Ünite Dalgalar 3. Konu Ses Dalgası Test Çözümleri Sismograf 2 3. Ünite Dalgalar Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına

Detaylı

BÖLÜM 6 STEREO VERİCİ VE ALICILAR. 6.1 Stereo Sinyal Kodlama/Kod Çözme Teknikleri ANALOG HABERLEŞME

BÖLÜM 6 STEREO VERİCİ VE ALICILAR. 6.1 Stereo Sinyal Kodlama/Kod Çözme Teknikleri ANALOG HABERLEŞME BÖLÜM 6 STEREO VERİCİ VE ALICILAR 6.1 Stereo Sinyal Kodlama/Kod Çözme Teknikleri Stereo kelimesi, yunanca 'da "üç boyutlu" anlamına gelen bir kelimeden gelmektedir. Modern anlamda stereoda ise üç boyut

Detaylı

10 kişiden birinde işitme kaybı vardır, bu kayıp normal konuşmayı ve anlayabilmeyi etkiler. Aşırı sese maruz kalma işitme kaybının en sık sebebidir.

10 kişiden birinde işitme kaybı vardır, bu kayıp normal konuşmayı ve anlayabilmeyi etkiler. Aşırı sese maruz kalma işitme kaybının en sık sebebidir. GÜRÜLTÜ, KULAKLAR VE İŞİTMENİN KORUNMASI 10 kişiden birinde işitme kaybı vardır, bu kayıp normal konuşmayı ve anlayabilmeyi etkiler. Aşırı sese maruz kalma işitme kaybının en sık sebebidir. Gürültü gerçekten

Detaylı

Ünite. Dalgalar. 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları

Ünite. Dalgalar. 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları 7 Ünite Dalgalar 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları SES DALGALARI 3 Test 1 Çözümleri 3. 1. Verilen üç özellik ses dalgalarına aittir. Ay'da hava, yani maddesel bir ortam olmadığından sesi

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

Super Big MAC (SBM) için Performans Göstergeleri

Super Big MAC (SBM) için Performans Göstergeleri Super Big MAC (SBM) için Performans Göstergeleri Alan Bennetts Bay Systems Ltd. Ekim 2008 Çeviren: Saygın Ayabakan, Tekno Tasarım A.Ş. Özet SBM, ses basınç düzeyi 60dBA civarında olan normal laboratuvar

Detaylı

Bilal ELÇİ tarafından düzenlenmiştir.

Bilal ELÇİ tarafından düzenlenmiştir. SES BU ÜNİTEDE BİLMENİZ GEREKENLER 1. Bir ses dalgasının belli bir frekans ve genliği olduğunu 2. Sesin titreşimler sonucu oluştuğunu 3. Ses yüksekliğinin sesin ince veya kalın olması anlamına geldiğini

Detaylı

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ 1 2 GÜRÜLTÜ 3 Gürültü, genel olarak istenmeyen ve rahatsız eden ses olarak tanımlanır. SES Katı, sıvı ve havada dalgalar halinde yayılan bir enerji şeklidir 4 FREKANS Birim zamandaki

Detaylı

Timpanogram ve Akustik Immitance Akustik Refleksler

Timpanogram ve Akustik Immitance Akustik Refleksler Timpanogram ve Akustik Refleksler Akustik Immitance ESNEKLİK (COMPLIANCE) Aynı ağırlığın bağlandığı iki yaydan kalın olanın (A) esnemeye karşı direnci yani sertliği (stiffness) daha fazlayken; ince olan

Detaylı

ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM YÖNETİMİ. 16 Şubat 2013 ANTALYA

ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM YÖNETİMİ. 16 Şubat 2013 ANTALYA 16 Şubat 2013 ANTALYA Sunum İçeriği Raporlarda Talep ve Değerlendirme Yetkisi Rapor Formatları Ölçümler Genel Hususlar Mikrofon Konumları Arkaplan Ölçümleri Ölçüm Süreleri Ölçüm Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Detaylı

C Seviyesinin Objektif Tanımı

C Seviyesinin Objektif Tanımı C Seviyesinin Objektif Tanımı Odyoloji Tanı Merkezi - İstanbul Objektif Testlerle Belirlenmeye Çalışılan Parametreler Aktif elektrot sayısı Uyarım hızı T/C Seviyesi Güvenli uyarım sınırı Program modu T/C

Detaylı

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK ASİYENUR KESKİN PINAR ESKİN

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK ASİYENUR KESKİN PINAR ESKİN GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK 14010305014 ASİYENUR KESKİN 14010305019 PINAR ESKİN 14010305011 Gürültüden Korunma Yolları 1) Gürültü kaynağında alınması gereken önlemler:

Detaylı

Ses Dalgaları. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları. Test 1 in Çözümleri 34 Ses Dalgaları 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. 1 Y I. Sonar II. Termal kamera 2 Z 3 Sesin yüksekliği ile sesin frekansı aynı kavramlardır. Titreşen bir telin frekansı, telin gerginliği ile doğru orantılıdır.

Detaylı

Direnç(330Ω), bobin(1mh), sığa(100nf), fonksiyon generatör, multimetre, breadboard, osiloskop. Teorik Bilgi

Direnç(330Ω), bobin(1mh), sığa(100nf), fonksiyon generatör, multimetre, breadboard, osiloskop. Teorik Bilgi DENEY 8: PASİF FİLTRELER Deneyin Amaçları Pasif filtre devrelerinin çalışma mantığını anlamak. Deney Malzemeleri Direnç(330Ω), bobin(1mh), sığa(100nf), fonksiyon generatör, multimetre, breadboard, osiloskop.

Detaylı

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü nedir? Basit olarak, istenmeyen veya zarar veren ses db Skalası Ağrı eşiği 30 mt uzaklıktaki karayolu Gece mesken alanları 300 mt yükseklikte

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Amaç: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Uluslararası ODTÜ Robot Günleri 2016 Arama Kurtarma Kategorisi Kuralları Yarışmanın amacı, küçük robotun ortamını analiz edip bunu büyük robota bildirmesi,

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 1. Hafta Ses ve Gürültü ile İlgili Temel Kavramlar

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 1. Hafta Ses ve Gürültü ile İlgili Temel Kavramlar MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 1. Hafta Ses ve Gürültü ile İlgili Temel Kavramlar Ses Nedir? 1: Sessiz durum 2: Gürültü 3: Atmosfer Basıncı 4: Ses Basıncı Ses, dalgalar halinde yayılan bir enerjidir.

Detaylı

www.gmcflexible.com Uygulama Bilgileri : Kanal Çapının Belirlenmesi Uygulama Bilgileri : Montaj Uzunluğunun Belirlenmesi

www.gmcflexible.com Uygulama Bilgileri : Kanal Çapının Belirlenmesi Uygulama Bilgileri : Montaj Uzunluğunun Belirlenmesi www.gmcflexible.com Uygulama Bilgileri : Kanal Çapının Belirlenmesi Fleksible hava kanallarının kullanıldığı sistemler düşük ve orta basınçta çalışan kanal sistemleridir. Bu sistemlerde kanalın çapının

Detaylı

Gürültü, sesler. İstenmeyen. Kulağa hoş gelmeyen. Rahatsız eden

Gürültü, sesler. İstenmeyen. Kulağa hoş gelmeyen. Rahatsız eden Gürültü, İstenmeyen Kulağa hoş gelmeyen Rahatsız eden sesler 3 Endüstrideki gürültüyü ise; İşyerlerinde, Çalışanlar üzerinde fizyolojik ve psikolojik etkiler bırakan ve iş verimini olumsuz yönde etkileyen

Detaylı

GÜRÜLTÜ. İnsanı rahatsız eden, istenmeyen, zamanla işitme kayıplarına neden olan sesler İlerleyen uygarlıklarda en önemli çevre sorunlarından biri

GÜRÜLTÜ. İnsanı rahatsız eden, istenmeyen, zamanla işitme kayıplarına neden olan sesler İlerleyen uygarlıklarda en önemli çevre sorunlarından biri GÜRÜLTÜ İnsanı rahatsız eden, istenmeyen, zamanla işitme kayıplarına neden olan sesler İlerleyen uygarlıklarda en önemli çevre sorunlarından biri 2 SES Titreşim enerjisi Maddeden oluşan ortamda yayılan

Detaylı

X Serisi Dijital İşitme Cihazları

X Serisi Dijital İşitme Cihazları X Serisi Dijital İşitme Cihazları İşitme cihazından istediğiniz her şey ve daha fazlası... X Serisi, modern dış tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle bütün beklen lerinizi karşılamak üzere tasarlandı. Gürültü

Detaylı

Akustik Hava Panjuru. Akustik Hava Panjuru DTS-03. Akustik Hava Panjuru İçin Teknik Bilgi

Akustik Hava Panjuru. Akustik Hava Panjuru DTS-03. Akustik Hava Panjuru İçin Teknik Bilgi Akustik Hava Panjuru Akustik Hava Panjuru DTS-03 Malzeme Kullanım yeri Montaj Galvaniz kaplı 1,2 mm kalınlığında plakadan imal edilir Emiş ve üfleme için uygundur. Ses akustiği istenen yerlerde kullanılır.

Detaylı

BRÜLÖR SUSTURUCUSU TASARIM VE ĐMALATI. Yük. Müh. Remzi TOPRAK 2, Hamdi ERCAN 3. E-Posta: nakturk@gazi.edu.tr ; meroglu@gazi.edu.tr

BRÜLÖR SUSTURUCUSU TASARIM VE ĐMALATI. Yük. Müh. Remzi TOPRAK 2, Hamdi ERCAN 3. E-Posta: nakturk@gazi.edu.tr ; meroglu@gazi.edu.tr BRÜLÖR SUSTURUCUSU TASARIM VE ĐMALATI Doç. Dr. Nizami AKTÜRK 1, Doç. Dr. Mehmet EROĞLU 1, Yük. Müh. Remzi TOPRAK 2, Hamdi ERCAN 3 1 Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Makina Mühendisliği

Detaylı

HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN

HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN 2 INTERTON CENTRO Dertsiz bir yaşam hareketin tam ortasında Kimse sevdiği şeyleri yapmaktan vazgeçmek istemez. İyi haber ise, Interton Centro işitme cihazları ile vazgeçmek

Detaylı

4.2. Masaüstü Fitting Kılavuzu. İçindekiler. Ağustos 2015

4.2. Masaüstü Fitting Kılavuzu. İçindekiler. Ağustos 2015 4.2 Ağustos 2015 Masaüstü Fitting Kılavuzu Bu kılavuz, size Phonak Target ile işitme cihazı fitting işlemi için ayrıntılı bir açıklama sunar. www.phonakpro.com/target_guide Lütfen, Phonak Target başlangıç

Detaylı

Adreslenebilir Hava Örneklemeli Çok Hassas Yangın Algılama Sistemi

Adreslenebilir Hava Örneklemeli Çok Hassas Yangın Algılama Sistemi Adreslenebilir Hava Örneklemeli Çok Hassas Yangın Algılama Sistemi Bu sistemler adından da anlaşılacağı üzere havadan örneklemeler alıp, kendi haznesine getirerek yangını algılayan sistemlerdir. Şaşırtıcıdır

Detaylı

HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN

HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN INTERTON CENTRO. Dertsiz bir yaşam hareketin tam ortasında Kimse sevdiği şeyleri yapmaktan vazgeçmek istemez. İyi haber ise, Interton Centro işitme cihazları ile vazgeçmek

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 11. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 11. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 11. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü Bina Akustiği Bina akustiğinde bazı tanımlar Ses İletim Yolu (Path), Yanaşık İletim (Flanking Transmission) Ses titreşim yolu ile bir odadan

Detaylı

MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ

MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ Dr. Serdar YILMAZ MEÜ Fizik Bölümü Ses dalgalarının özellikleri 2 MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ Matematik, yaşamı anlatmakta kullanılır. Matematik yoluyla anlatma, yanlış anlama ve algılamayı engeller. Yaşamda

Detaylı

Şekil 7.1 Bir tankta sıvı birikimi

Şekil 7.1 Bir tankta sıvı birikimi 6 7. DİFERENSİYEL DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜMLERİ Diferensiyel denklemlerin sayısal integrasyonunda kullanılabilecek bir çok yöntem vardır. Tecrübeler dördüncü mertebe (Runge-Kutta) yönteminin hemen hemen

Detaylı

C M Y CM MY CY CMY K YAȘAMIN TÜM SESLERİ

C M Y CM MY CY CMY K YAȘAMIN TÜM SESLERİ YAȘAMIN TÜM SESLERİ Bilim, insan aklına yaklaşıyor nfusion Konser salonunun ışıkları sönerken azalan fısıltıların ardından başlayan müziğin melodisine odaklanan, trafik gürültüsünün arasında çalan telefonu

Detaylı

LPG DÜŞÜK BASINÇ DEDANTÖRLERİ VE YÜKSEK BASINÇ REGÜLATÖRLERİ, 2012EDITION RE-10

LPG DÜŞÜK BASINÇ DEDANTÖRLERİ VE YÜKSEK BASINÇ REGÜLATÖRLERİ, 2012EDITION RE-10 LPG DÜŞÜK BSINÇ DEDNTÖRLERİ VE YÜKSEK BSINÇ REGÜLTÖRLERİ, KOLLEKTÖR SİSTEMLERİ VE KSESURLR 2012EDITION RE-10 İÇİNDEKİLER Vidalı dedantörler 12 KG EV TÜPLERİ İÇİN DEDNTÖRLER Geçme Kilitlemeli dedantörler

Detaylı

Temel Özellikler. Performans seviyeleri. AutoSense OS

Temel Özellikler. Performans seviyeleri. AutoSense OS Temel Özellikler AutoSense OS Yeni AutoSense OS (İşletim Sistemi) özelliğiyle çalışan Audéo V işitme cihazları, kullanıcının dinleme ortamlarını her zamankinden daha çok tanıyarak otomatik olarak adapte

Detaylı

Dr. İLKER BOZDAĞ (İŞYERİ HEKİMİ)

Dr. İLKER BOZDAĞ (İŞYERİ HEKİMİ) Dr. İLKER BOZDAĞ (İŞYERİ HEKİMİ) SES NEDİR? Ses, bir cismin başka bir cisme çarpması, değmesi ya da sürtünmesi sonucu oluşan titreşimin yarattığı gürültüdür. Ses dalgalar halinde yayılır. Sesin şiddeti

Detaylı

Akustik Camlarda Farklı PVB Ara Katmanları

Akustik Camlarda Farklı PVB Ara Katmanları Akustik Camlarda Farklı PVB Ara Katmanları Fatih Kuyu Market Development Manager Turkey & Middle East GPD 2017 Istanbul Istanbul, 08 Mart 2017 Bir maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucunda oluşur. Ses

Detaylı

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME Amaç Elektronikte geniş uygulama alanı bulan geribesleme, sistemin çıkış büyüklüğünden elde edilen ve giriş büyüklüğü ile aynı nitelikte bir işaretin girişe gelmesi

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması

Soğutma suyu doldurulması Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma sisteminde değişiklikler yapılırken soğutma sisteminin boşaltılması, yeniden doldurulması ve basınç testinin

Detaylı

8. Sınıf. ozan deniz ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVI SES. 4. Sesleri birbirinden ayırmaya yarayan özelliğidir. K L M

8. Sınıf. ozan deniz ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVI SES. 4. Sesleri birbirinden ayırmaya yarayan özelliğidir. K L M 1. 3... Ḳ M Şekildeki çalar saatten etrafa yayılan ses dalgalarının K,, M noktalarındaki şiddetleri ve frekansları arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? Şiddetleri Frekansları

Detaylı

İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR

İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR ENTEGRE MOTOR ÇÖZÜMLERİ Günümüzde enerji kaynakları hızla tükenirken enerjiye olan talep aynı oranda artmaktadır. Bununla beraber enerji maliyetleri artmakta ve enerjinin optimum

Detaylı

Odyolog. Bilimsel yayınlarda «odyoloji» ve «odyolog» kavramlarının kullanımı ilk 1946 yılına dayanır

Odyolog. Bilimsel yayınlarda «odyoloji» ve «odyolog» kavramlarının kullanımı ilk 1946 yılına dayanır ODYOLOJİ NEDİR? Odyoloji İşitme bilimi 1927 de ABD de işitme konuşma ile ilgili meslek sahipleri «American Academy of Speech Correction» adı altında örgütlenmişlerdir Aynı kuruluş 1947 yılında «American

Detaylı

ANALOG FİLTRELEME DENEYİ

ANALOG FİLTRELEME DENEYİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANALOG FİLTRELEME DENEYİ Ölçme ve telekomünikasyon tekniğinde sık sık belirli frekans bağımlılıkları olan devreler gereklidir. Genellikle belirli bir frekans bandının

Detaylı

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 3 Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına ve moleküllerin kinetik enerjisine bağlıdır. Yani ses dalgalarının

Detaylı

SANAYİDE GÜRÜLTÜ DENETİMİ. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ

SANAYİDE GÜRÜLTÜ DENETİMİ. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ SANAYİDE GÜRÜLTÜ DENETİMİ Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ GÜRÜLTÜ DENETİMİNDE SES YUTUCU GEREÇLER Hava içinde yayılan ses enerjisi, duvar, döşeme, kapı, perde, camlı bölme ve benzeri bir engele rastladığı

Detaylı

Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil

Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil ÖZET ÜRÜN BİLGİSİ EGSAN ürünü Üniversal Tip Susturucu: olumsuz iç ve dış etkenlere ve korozif koşullara dayanıklı, tamamen alüminyum kaplı sac gövde ve borudan oluşur.

Detaylı

Bölüm 12 İşlemsel Yükselteç Uygulamaları

Bölüm 12 İşlemsel Yükselteç Uygulamaları Bölüm 12 İşlemsel Yükselteç Uygulamaları DENEY 12-1 Aktif Yüksek Geçiren Filtre DENEYİN AMACI 1. Aktif yüksek geçiren filtrenin çalışma prensibini anlamak. 2. Aktif yüksek geçiren filtrenin frekans tepkesini

Detaylı

PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Elektrik Akımları Eski sınıflamada elektrik akımları: Yönüne göre: Doğru akım (Galvanik akım) Alternatif akımlar Klinik ve elektrofizyolojik etkileri göz önüne alındığında:

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

BİR AKUSTİK DENEY ODASININ ARKA PLAN GÜRÜLTÜ PROBLEMİNİN İNCELENMESİ

BİR AKUSTİK DENEY ODASININ ARKA PLAN GÜRÜLTÜ PROBLEMİNİN İNCELENMESİ BİR AKUSTİK DENEY ODASININ ARKA PLAN GÜRÜLTÜ PROBLEMİNİN İNCELENMESİ H. EROL (1), T. BELEK (1), T. DURAKBAŞA (2) ÖZET Bu çalışmada, arka plan gürültü probleminin ortaya çıktığı bir akustik deney odası

Detaylı

KİŞİSEL GÜRÜLTÜ MARUZİYETİ ÖLÇÜM METODLARI

KİŞİSEL GÜRÜLTÜ MARUZİYETİ ÖLÇÜM METODLARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL GÜRÜLTÜ MARUZİYETİ ÖLÇÜM METODLARI Fatih DEĞER İSG Uzman Yardımcısı Aralık 2015 Ankara TS EN ISO 9612-2009 Akustik-Mesleki

Detaylı

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri 38 Elektromanyetik Dalgalar 1 Test 1 in Çözümleri 1. Radyo dalgaları elektronların titreşiminden doğan elektromanyetik dalgalar olup ışık hızıyla hareket eder. Radyo dalgalarının titreşim frekansı ışık

Detaylı

SES ÇALIŞMA KÂĞIDI. Sadece cetveli aşağıya doğru cetvelin boyunu uzatmalı cetvelin boyunu kısaltmalı daha fazla çekmeli

SES ÇALIŞMA KÂĞIDI. Sadece cetveli aşağıya doğru cetvelin boyunu uzatmalı cetvelin boyunu kısaltmalı daha fazla çekmeli SES ÇALIŞMA KÂĞIDI Yukarıdaki deney düzeneğini hazırlayan Yavuz, cetvelin oluşturduğu ses dalgalarını şekildeki gibi çiziyor. Buna göre Yavuz un aşağıdaki ses dalgaları oluşturması için ne yapması gerektiğini

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU PCE-SC 42

KULLANIM KILAVUZU PCE-SC 42 KULLANIM KILAVUZU PCE-SC 42 Versiyon 1.1 Oluşturma Tarihi: 18/04/2017 İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Güvenlik Bilgisi... 3 3 Teknik Özellikler... 3 4 Sistem Açıklaması... 4 5 Talimatlar... 4 5.1 Kalibrasyon...

Detaylı

(nem) miktarının, o sıcaklıkta bulunabilecek en fazla su buharı miktarına oranına bağıl nem denir ve % cinsinden ifade edilir.

(nem) miktarının, o sıcaklıkta bulunabilecek en fazla su buharı miktarına oranına bağıl nem denir ve % cinsinden ifade edilir. Isıcam DA TERLEME Kış aylarında Isıcam takılı binalarda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri camlardaki terlemedir. Bu terleme genellikle camın oda içine bakan yüzeyinde oluşmakla beraber az da olsa

Detaylı

FİZİKSEL ETKENLER. 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ

FİZİKSEL ETKENLER. 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ FİZİKSEL ETKENLER 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ 13.03.2015 1 G Ü R Ü L T Ü 13.03.2015 2 GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN

Detaylı

Akustik Temizleyici Seçimi. Tipik bir yaklaşım.

Akustik Temizleyici Seçimi. Tipik bir yaklaşım. Akustik Temizleyici Seçimi 00 0 00 0 0 0 00 0 0 00 0 Tipik bir yaklaşım. Önce tamamlanmış bir anket ve DWG çizimi alırsınız. 00 000 00 0 000 000 0 Ses basınç varyasyonlarının kökeni Dalga boyu( ) ve Sesin

Detaylı

SES YALITIMI UYGULAMALARI

SES YALITIMI UYGULAMALARI TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yalıtım Kongresi 23-24-25 Mart 2001 Eskişehir - Türkiye SES YALITIMI UYGULAMALARI Sadık ÖZKAN/Mimar 2D Yapı Danışmanlık Uygulama Ltd. Şti. Salih Omurtak Cd. No: 7/1 Koşuyolu/İstanbul/TÜRKİYE

Detaylı

Sorunların Giderilmesi THOMAS TWIN T2 AQUAFILTER süpürgeniz, beklenenin aksine sizi tatmin edecek şekilde çalışmayacak olursa, Müşteri Hizmetleri Departmanı ile temasa geçmeden önce, söz konusu arızanın

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Özhan ÖZKAN MOSFET: Metal-Oksit Yarıiletken Alan Etkili Transistor (Geçidi Yalıtılmış

Detaylı

Advanced V70. V70 Advanced

Advanced V70. V70 Advanced Temel Özellikler AutoSense OS Yeni AutoSense OS (İşletim Sistemi) özelliği ile çalışan Virto V işitme cihazları, kullanıcının dinleme ortamlarını her zamankinden daha çok tanıyarak otomatik olarak adapte

Detaylı

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak Neresidir : Kulak; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelenir.dış kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak zarı dış ve orta kulağı

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 2. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 2. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 2. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Gürültü Fiziksel olarak düzensiz ses, fizyolojik olarak istenmeyen, hoşa

Detaylı

JABRA EVOLVE 40. Kullanım Kılavuzu. jabra.com/evolve40

JABRA EVOLVE 40. Kullanım Kılavuzu. jabra.com/evolve40 Kullanım Kılavuzu jabra.com/evolve40 2014 GN Netcom A/S / GN Netcom US, Inc. Tüm hakları saklıdır. Jabra, GN Netcom A/S'nin tescilli ticari markasıdır. Bu belgede anılan tüm diğer ticari markalar, sahiplerinin

Detaylı

doğa bize birlikte çalışması İçin İKİ kulak vermiştir

doğa bize birlikte çalışması İçin İKİ kulak vermiştir doğa bize birlikte çalışması İçin İKİ kulak vermiştir doğal sesler dünyası Widex in yeni CLEAR330 işitme cihazları tamamen kablosuz çalışır. Bu cihazlar iki kulak gibi birbirleriyle sürekli olarak iletişim

Detaylı

İşitme Fizyolojisi Gürültüye Bağlı İşitme Fizyopatolojisi

İşitme Fizyolojisi Gürültüye Bağlı İşitme Fizyopatolojisi İşitme Fizyolojisi Gürültüye Bağlı İşitme Fizyopatolojisi 15-16 Eylül 2017 İSTANBUL Dr. Şule DOKUR (MD) Halk Sağlığı Uzmanı Ses: Ses, dalgalar halinde yayılan bir enerjidir. Sesin oluşması için bir titreşim

Detaylı

deşifre edilmesini mümkün olduğunca kolaylaştırmak

deşifre edilmesini mümkün olduğunca kolaylaştırmak Ponto 3, Ponto 3 Power ve Ponto 3 SuperPower Ürün Bilgisi Ponto 3 The Definition of Power Ponto 3, piyasadaki en güçlü abutment seviyesi kemiğe monte ses işlemcileri ailesidir ve kemiğe monte işitme teknolojilerinin

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 İş Ölçümünde Kullanılan Teknikler Zaman etüdü İş örneklemesi Önceden saptanmış zaman standartları

Detaylı

Knauf ile Ses Yalıtımı - Her ses sınıfı için sistem çözümü. Knauf ile Ses Yalıtımı 06/2015

Knauf ile Ses Yalıtımı - Her ses sınıfı için sistem çözümü. Knauf ile Ses Yalıtımı 06/2015 Knauf ile Ses Yalıtımı - Her ses sınıfı için sistem çözümü Knauf ile Ses Yalıtımı 06/2015 es yalıtımı Knauf Kuru Yapı Sistemleri ile Ses yalıtımı Son yıllarda konutlarda değişen yaşam alışkanlıkları, elektronik

Detaylı

VAKUM İNFÜZYON YÖNTEMİ

VAKUM İNFÜZYON YÖNTEMİ VAKUM İNFÜZYON YÖNTEMİ 1) İlk olarak üretimin gerçekleştirileceği cam ıslak bir bezle iyice temizlenir ve sonra kuru bez ile silinerek kurutulur. 2) Elyaflar istenen tasarıma göre kesilir. Örneğin 780

Detaylı

ANALOG HABERLEŞME (GM)

ANALOG HABERLEŞME (GM) ANALOG HABERLEŞME (GM) Taşıyıcı sinyalin sinüsoidal olduğu haberleşme sistemidir. Sinüs işareti formül olarak; V. sin(2 F ) ya da i I. sin(2 F ) dır. Formülde; - Zamana bağlı değişen ani gerilim (Volt)

Detaylı

PSİ153 Psikolojiye Giriş I - Prof. Dr. Hacer HARLAK

PSİ153 Psikolojiye Giriş I - Prof. Dr. Hacer HARLAK Alıcı organların çevredeki enerjinin etkisi altında uyarılmasıyla ortaya çıkan nörofizyolojik süreçlerdir. Beyin Uyarıcı (Dış çevre ya da iç çevre) duyu organı (alıcılar) Birincil Duyular Görme İşitme

Detaylı