Bu doküman boyun ağrısı hakkında genel bir bilgi vermektedir. Aşağıdaki konuları daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bu doküman boyun ağrısı hakkında genel bir bilgi vermektedir. Aşağıdaki konuları daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır:"

Transkript

1 BOYUN AĞRISI Boyun ağrısı en sık doktora başvuru nedenleri arasındadır. Genellikle aniden tek başına şiddetli bir yakınma olarak başlamayıp günlük yaşantının stres ve gerilimi ile zaman içinde artarak belirginleşir. Sonuçta omurganın belli bir kısmında dejenerasyon başlar ve bu dejenerasyon boyun ağrısının kaynağı olur. Boynun normalde nasıl çalıştığını ve neden ağrı duyduğumuzu bilmek boyun ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için önemlidir. Hastalar durumları hakkında en iyi kararı verebilmeleri konusunda bilgi sahibi olduklarında daha az endişelidirler ve daha fazla tatmin olurlar. Bu doküman boyun ağrısı hakkında genel bir bilgi vermektedir. Aşağıdaki konuları daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır: Omurga ve boynu oluşturan kısımlar Boyun ağrısının sebepleri Doktorunuzun isteyeceği testler Ağrınızı nasıl azaltıp hareketlerinizi nasıl arttırabilirsiniz

2 ANATOMĠ Boyun omurlarının yapısı ve hareket prensipleri nelerdir? İnsan omurgası omur (vertebra) adı verilen 24 kemiğin birbiri üzerinde sıralanması ile meydana gelir. Omurga insan vücudunun dik durmasını destekler. İlk 7 omur omurganın boyun kısmını oluşturur. Doktorlar genelde bu omurları C1-C7 olarak isimlendirirler. İlk boyun omuru kafatasının tabanı ile eklem yapar. Boyun omurları içe doğru bir kavis çizerek uzanırlar ve 7. omurun 1. göğüs omuru ile eklem yaptığı noktada sonlanırlar. Burası göğsün başladığı yerdir. Her omur, omur gövdesi adı verilen yuvarlak kemik bir bloktan oluşur. Kemik bir halka omur gövdesinin arkasına tutunur. Omurlar birbiri üzerinde

3 sıralandığında dar bir tüp oluştururlar. Bu tüp, omuriliği çevreler ve tıpkı kafatasının beyni koruduğu gibi omuriliği korur. Omurilik beyinden aşağı doğru omurilik kanalı içinde uzanırken her omur seviyesinde sinir kökü adı verilen dallar verir. Bu sinir kökleri birleşerek tüm vücuda yayılan ve vücudun elektrik sistemini oluşturan sinirleri meydana getirirler. Boyun bölgesinde omurilikten çıkan sinir kökleri kollara ve ellere dağılan sinirleri oluştururlar. Göğüs omurları seviyesinden çıkan sinir kökleri karna ve göğse, bel bölgesinden çıkan sinir lifleri ise leğen kemiği içindeki organlara, bacaklara ve ayaklara dağılan sinirleri oluştururlar. Boyun omurlarının anatomisini anlamak için kullanılabilecek bir yol da omur segmentini incelemektir. Her bir omur segmenti; iki omuru, iki omur arasındaki diski, ilgili seviyede omurilikten çıkan sinir kökünü ve faset eklemi içerir.

4 Omurlar arasında bulunan disk bağ dokusundan oluşur. Bağ dokusu vücudun yaşayan hücrelerini bir arada tutan materyaldir. Çoğu bağ dokusu, kollajen adı verilen maddeyi içeren liflerden oluşur. Bazı durumlarda kollajen lifleri ip gibi bir yapı oluşturmak için bir araya gelirler. Bazı durumlarda da bir örtü parçası ya da örgü bir süveter şeklinde yapı oluştururlar. Disk, iki omuru birbirinden ayıran özelleşmiş bağ dokusu yapısıdır. Normalde şok emici gibi çalışır. Omurgayı gündelik hayatta yerçekimine karşı korur. Bunun yanında sıçrama, koşma, kaldırma gibi omurgaya kuvvetin uygulandığı aktiviteler sırasında da omurgayı destekler. Omurlar arasındaki disk iki kısımdan oluşur. Merkezdeki nukleus adı verilen kısım süngerimsi bir yapıdadır ve şok emici özelliği sağlayan bölümdür. Nukleus, annulus adı verilen güçlü bir bağ dokusu ( ligament ) ile çevrilidir ve bu yapı ile bulunduğu yere sabitlenir.

5 BOYUN AĞRISI SEBEPLERĠ Neden boyun ağrım var? Boyun ağrısının birçok sebebi vardır. Doktorlar her zaman ağrının ana kaynağını tespit edemeyebilirler. Doktorunuz öncelikli olarak şikayetlerinizin kanser, enfeksiyon gibi başka ciddi bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını bulmak için gerekenleri yapacaktır. Aşağıda belirteceklerimiz en sık görülen boyun ağrısı nedenlerinin kısa bir özetidir. Spondylosis Çoğu boyun problemi zaman içerisinde boyun omurlarının yıpranması sonucu gelişir. Başlangıçta bu küçük yaralanmalar ağrısızdır. Ancak zamanla tekrarlayan travmalar sonucunda boyun ağrısı gelişir. Doktorlar, bazen omurgadaki bu dejeneratif değişikliklere spondiloz derler. Spondiloz omurgadaki kemik ve yumuşak dokuyu etkileyebilir. Ancak bilinmesi gerekli en önemli nokta spondilozun yaşlanmanın normal bir sonucu olduğudur. Dejeneratif disk hastalığı Normal yaşlanma süreci diskteki dejeneratif değişiklikleri içerir. Tekrarlayan stres ve gerilmeler diski oluşturan bağ dokusunu zayıflatır. Zamanla diskin merkezindeki nukleus kuruyup şok emici özelliğini kaybeder. Annulusta da küçük yırtıklar oluşur. Sıklıkla bu değişiklikler ağrısızdır. Annulusun dış sınırına ulaşan büyük yırtıklar ağrıya neden olabilir. Vücut yırtıkları nedbe dokusu ile onarmaya çalışır. Fakat nedbe dokusu bağ dokusu kadar kuvvetli değildir. Bir noktada disk omurga için şok emici özelliğini kaybeder. Sonuçta yerçekimi ve günlük aktivitelerin uyguladığı kuvvet omurgadaki diskler ve diğer yapılar için ciddi strese faktörü haline gelir.

6 Disk dejenerasyonu devam ettikçe omurlar arasındaki mesafe daralır. Bu spinal kolonun arka yüzünde uzanan faset eklemlerine bası oluşmasına neden olur. Bu eklemler hep birlikte basıya uğrarsa eklem kapsülünde ekstra bir bası gelişir ve bu da faset eklemi daha çok yıpratır. Zamanla faset eklemlerde artrit (eklem romatizması) gelişir. Disk, faset eklem ve ligamentlerdeki bu dejeneratif değişiklikler spinal segmentte gevşemeye ve instabiliteye neden olur. Ekstra hareketler, omurganın daha fazla aşınmasına yol açar. Sonuç olarak annulusta daha fazla ve daha geniş yırtıklar olur. Nukleus, zayıflayan ve incelen annulustan dışarı, spinal kanalın içine doğru taşabilir. Buna herniye ya da rüptüre disk (fıtık) adı verilir. Taşan disk materyali sinirlere baskı uygulayabilir. Bunun yanında disk, inflamasyona yol açan enzim ve kimyasalların salınımına da yol açar. İnflamasyonu başlatan kimyasalların salınımı ve diskin sinir dokularını sıkıştırması sonucu ağrı oluşur.

7 Dejenerasyon süreci devam ettikçe diskin ve faset eklemin çevresinde kemik çıkıntılar oluşur. Bu çıkıntıların neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Çoğu doktor, bu kemik çıkıntıları spinal segmentteki ekstra hareketleri sınırlandırmak için vücudun geliştirdiği bir savunma mekanizması olarak değerlendirir. Bu çıkıntılar nöral foramenlerden geçen sinirlere bası oluşturup ağrıya neden olabilirler. Sinir kökleri etrafındaki bu bası, boyun, kol ve ellerde uyuşukluk ve güçsüzlüğe neden olabilir. Kas incinmesi Boyun ağrısı ya da sertlik yakınması olanlarda çoğu zaman kas incinmesi olduğu söylenir. Ancak boyna direk bir travma olmadığı ve kaslarda bir yaralanma olmadığı zamanlarda bu yakınmaların kaynağı omurgadaki disk ya da ligament gibi diğer yapılardır. Bu durumda kaslar problemin olduğu bölgeyi desteklemek ve korumak amaçlı spazm oluştururlar. Mekanik boyun ağrısı Boyunda kullanmaya bağlı yıpranma sonucu gelişir. Bu durum yıpranmaya başlayan bir makineye benzer. Mekanik ağrı genellikle diskin dejenere olmasıyla başlar. Disk dejenerasyonu arttıkça omurlar arasındaki mesafe daralır ve faset eklemlerde inflamasyon gelişir. Ağrı genelde kroniktir. Ağrı çoğunlukla boyunda hissedilse de sırtın üst tarafına ve omuzlara doğru

8 yayılabilir. Mekanik ağrıda problem sinir basısı olmadığından genellikle kollarda güçsüzlük ve uyuşukluk olmaz. RADĠKÜLOPATĠ ( ÇĠMDĠKLENMĠġ SĠNĠR ) Omuriliğin boyun bölgesindeki sinirlerin irritasyonu ya da basısı sonucu sinirlerin elektrik sinyalleri etkilenebilir. Bunun sonucu ciltte hissizlik, kasta güçsüzlük ve sinir trasesi boyunca ağrı oluşabilir. Çoğu kişi bu yakınmaların çimdiklenmiş siniri gösterdiğini düşünür. Sağlıkçılar buna servikal radikülopati derler. Birçok durum radikülopatiye sebep olabilir. En sık görülenleri; dejenerasyon, disk herniasyonu ve spinal instabilitedir. Dejenerasyon: Omurga yaşlandıkça kemik ve yumuşak dokuda birçok değişiklik olur. Disk su içeriğini kaybeder, çökmeye başlar ve omurlar arasındaki disk mesafesi daralır. Yüklenme sonrası basınç artışı faset eklemleri rahatsız edip inflamasyona yol açar ve faset eklemler genişlemeye başlar. Genişleyen fasetler yanından geçip kola giden sinir kökünü sıkıştırır. Dejenerasyon kemik çıkıntı oluşumuna da yol açıp sinir kökü basısı oluşturabilir. Herniye disk (fıtık): Ağır ve tekrarlayıcı eğilme, dönme, kaldırma hareketleri sonrasında diskin üzerine fazladan bir baskı oluşabilir. Eğer bu basınç çok fazla olursa annulus yırtılabilir. Yırtık oluştuğunda nukleus dışarı

9 doğru taşar. Buna herniasyon (fıtık) adı verilir. Normalde günlük aktiviteler sırasında annulus üzerinde basınç oluşur ve genelde bu annulusta belirgin zarar oluşturmaz. Ancak annulus yaşlandıkça gevrekleşir ve yırtılır. Yırtık nedbe dokusu ile iyileşir. Zamanla annulus zayıflar ve disk annulus yırtığından dışarıya taşar. Eğer taşan disk sinir köküne bası yaparsa ağrı, uyuşukluk ve ilgili kaslarda güçsüzlük olabilir. Bu duruma servikal radikülopati adı verilir. Nukleus hasarlı annulus ile temas ettiği anda bu bölgede inflamasyon başlar ve ağrı hissedilir. Eğer taşan disk çok büyükse omuriliği sıkıştırabilir. Servikal myelopati adı verilen bu durumda sinir kökleri ile birlikte omurilikte bası altında kaldığından daha ciddi sorunlara oluşabilir. Spinal instabilite: Omurlar arasında fazladan olan hareketi tarifler. Boyun ya da kafa yaralanması sonrası boyun omurları arasındaki ligamentlerin zarar görmesi ile instabilite gelişebilir. Bağ dokusu gevşek olan kişilerde de instabilite olabilir. Omurların birbiri üzerine kaymasını ifade eden spondilolistezis tablosu da bir diğer instabilite sebebidir. Sebep ne olursa olsun kemikler arasındaki fazladan olan hareket sinir kökleri ya da omurilik basısı sonucu bulgulara yol açar.

10 SERVĠKAL DAR KANAL (SERVĠKAL MYELOPATĠ) Stenoz daralma anlamına gelir. Spinal stenoz ise, omuriliğin spinal kanaldaki daralma sonrası bası altında kalmasını ifade eder. Kemik çıkıntıların kemik kanala doğru uzanıp kanalı daraltması gibi dejeneratif değişiklikler sonrası gelişir. Ancak spinal kanala doğru taşmış büyük disk herniasyonu olan her yaştaki kişide görülebilir. Doktorlar, omuriliğin boyun seviyesinde sıkışması sonucu oluşan klinik tabloya servikal myelopati adını verirler. Medikal tedavi gerektirecek dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Yürüme bozukluğu, mesane ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ve el, parmak kullanımında bozulmaya yol açabilir. YAKINMA VE BULGULAR

11 Boyun problemlerinde bulgular nelerdir? Yakınmalar ve bulgular sizin durumunuza ve etkilenen boyun yapılarına göre çeşitlilik gösterir. En sık görülen bulgular: Boyun ağrısı Baş ağrısı Sırta ya da kola yayılan ağrı Boyunda sertlik ve boyun hareketlerinde kısıtlılık Omuz, kol ya da elde güçsüzlük Omuz, kol ya da elde duyusal değişiklikler (uyuşukluk, karıncalanma) TANI Doktorunuz hastalığınızın sebebini nasıl bulacak? Hastalığınızın sebebini bulmaya yönelik işlemler hastalığınız geçmişini sorgulamak ile başlar. Yakınmaların ne zaman başladığı, hangi durumların ağrınızı azaltıp arttırdığı, ağrıların günlük yaşamınızı ne derecede etkilediği sorulacak sorular arasındadır. Cevaplarınız fizik muayenenin yönlendirilmesine yardımcı olacaktır. Daha sonra doktorunuz fizik muayene yapacaktır. Muayene sırasında normal boyun hareketleriniz, boynunuzun hangi bölgesinin ağrıdığı, ve hangi hareketlerin ağrınızı arttırdığı incelenecektir. Ayrıca doktorunuz sinir fonksiyonlarını belirleyen basit testler de yapabilir. Bu testler kol ve elinizin kuvvetini ölçer, reflekslerinizi kontrol eder, kol, el ya da parmaklarda hissizlik olup olmadığını saptar. Tıbbi özgeçmişiniz ve fizik muayene bulgularınız ışığında doktorunuz hangi tetkikleri isteyeceğine karar verir.

12 Radyolojik görüntüleme Bu tetkikler doktorunuzun omurganızın anatomik yapısını görmesini sağlar. Birçok görüntülüme yöntemi vardır: Röntgen Kemiklerdeki tümör, enfeksiyon ve kırık gibi problemleri gösterir. Ayrıca disk mesafesi ve nöral foramen genişliklerini göstererek dejenerasyonun derecesi hakkında bilgi verir. Genellikle detaylı araştırma öncesi istenecek ilk ve en basit görüntüleme yöntemidir. Eğer omurlar arasında instabiliteden şüpheleniyorsa boyun öne (fleksiyon) ve arkaya (ekstansiyon) doğru eğilerek yan boyun grafileri çekilebilir. Röntgenlerin kıyaslanması ile spinal segmentin hareket aralığı saptanabilir. MRI (MAGNETIC RESONANCE IMAGING) Manyetik rezonans görüntüleme, boyun omurlarının kesitlerinin resimlerini oluşturabilmek için manyetik dalgaları kullanır. Kemik yapılar yanında disk, eklem, sinir dokusu gibi yumuşak dokuları da gösterir. Uygulama ağrısızdır. Günümüzde omurların yapısını incelemek için en sık kullanılan tetkik haline gelmiştir.

13 BT (BĠLGĠSAYARLI TOMOGRAFĠ) Kemik dokunun ince kesitler halinde görülmesini sağlayan özel bir röntgen şeklidir. Cihaz görüntü oluşturabilmek için X ışınlarını kullanır. Özellikle kemik doku ile ilgili bir problemden şüphelenildiğinde kullanılır. Diğer testler EMG (Elektromyogram) Kollara ve bacaklara yayılan sinirlerde problem olup olmadığını belirlemede kullanılan özel bir testtir. Genellikle sinir köklerinin herniye disk tarafından sıkıştırılıp sıkıştırılmadığını anlamak için kullanılır. Test sırasında ince iğne elektrotlar sinir kökünün uyardığı kasın içine yerleştirilir. Eğer sinirin fonksiyonunda değişiklik olmuşsa kastan değişik elektrik sinyalleri alınır. EMG testi, bu sinyalleri okuyarak hangi sinir kökünün etkilendiğini belirler. Laboratuar testleri Boyun ağrısının kaynağı her zaman dejeneratif değişiklikler değildir. Doktorlar, enfeksiyon ya da artrit gibi omurgadan kaynaklanmayan diğer nedenleri belirlemek için kan testleri kullanırlar. TEDAVĠ Yakınmalarımı azaltmak için neler yapılabilir? Cerrahi olmayan tedavi Doktorlar mümkün olduğunca cerrahi olmayan tedavi yaklaşımlarını tercih ederler. Bu tedavilerin ilk amacı ağrınızı ve diğer yakınmalarınızı azaltmaktır. Sağlık çalışanları boyun hareketlerinizi ve kas gücünüzü arttırmak

14 için sizinle birlikte çalışırlar. Bu basamaklar, dejenerasyon sürecini yavaşlatmak ve normal aktivitenize kavuşmanız amaçlanarak belirlenir. Ġlaç tedavisi Boyun ağrısını azaltmak için çok farklı türde ilaç reçete edilir ancak ağrıyı tamamen sonlandıracak bir ilaç yoktur. Doktorunuz ağrıyı azaltmak, inflamasyonu baskılamak ve gece rahat uyuyabilmenizi sağlamak amacıyla ilaç verebilir. YumuĢak boyunluk Eğer boyun ağrınız ciddiyse doktorunuz boyun hareketlerinizi kısıtlamak amacıyla kısa süreli kullanmanız için yumuşak bir boyunluk önerebilir. Kasları ve eklemleri dinlendirmek ağrınızı, kas spazmını ve inflamasyonu azaltacaktır. Soğuk ve sıcak uygulamaları Boyun ağrısı için ağrıyan bölgeye her seferinde dakika olmak üzere soğuk ya da sıcak uygulama yapılabilir. Fizik Tedavi Bazı doktorlar hastalarının fizyoterapistler ile çalışmasını isteyebilir. Tedavi, ağrının azaltılması, boyun hareketlerinin arttırılması ve sağlıklı duruşun sağlanmasına odaklanır. Fizyoterapist, size özgü bir terapi programı düzenleyip gelecekteki olası problemlerinizi önlemeyi amaçlar. Enjeksiyonlar Spinal enjeksiyonlar hem tanı hem de tedavi amaçlı olarak kullanılırlar. Doktorunuzun önerebileceği birkaç çeşit enjeksiyon yöntemi vardır. Bu enjeksiyonlarda genellikle bir anestezik ile bir tür kortizon karışımı kullanılır. Anestezikler, yapıldıkları bölgede hissiyatın kaybolmasını sağlayan ilaçlardır. Eğer enjeksiyon sonrası ağrı belirgin olarak azalır ya da tamamen geçerse enjeksiyon ağrının kaynağı hakkında doktorunuza çok önemli bir bilgi vermiş

15 olur. Kortizon ise inflamasyonu baskılayarak uzunca bir süre boyunca ağrıyı azaltır. Bazı enjeksiyonları yapmak zordur ve uygulama için floroskopi gerekir. Bu cihaz özel bir tür röntgendir ve doktorun bir ekrandan hastanın röntgenlerini sürekli olarak görmesini sağlar. Çekim yapılmadan önce enjeksiyon yapılacak yere yerleştirilen kılavuz iğne ile birlikte kullanılır. Epidural steroid enjeksiyonu: Boyun ya da kola yansıyan ağrı için bazen epidural steroid enjeksiyonu gerekebilir. Burada enjeksiyon sinir kökleri etrafındaki epidural alana yapılır. Genelde epidural enjeksiyonlar, diğer cerrahi dışı tedavilerin uygulandığı ve olumlu yanıt alınamadığı durumlarda yapılır. Bu tür enjeksiyonlar her zaman başarılı olamayabilir. Eğer başarılı olursa genellikle geçici bir rahatlama sağlar. Selektif sinir kökü enjeksiyonu: Enjeksiyon, inflame olmuş sinir kökünün etrafına yapılır. Floroskopi altında ağrılı sinir kökü hedeflenir. Bazı doktorlar bu yöntemle ağrılı spinal sinire daha fazla ilaç verilebildiğini düşünürler. Zor vakalarda cerrahi öncesi selektif kök enjeksiyonu yapılması, hangi sinir kökünün ağrının kaynağı olduğunu belirlemede cerraha yardımcı olur. Faset eklem enjeksiyonu: Ağrının kaynağının faset eklemler olduğunu düşündüren durumlarda bir ya da daha fazla faset ekleme yapılacak enjeksiyonlar ile ağrı kaynağı saptanabilir. İğne ile doğrudan faset eklem

16 hedeflenerek floroskopi altında enjeksiyon noktası saptanır. Ardından eklem içine ilaç karışımı enjekte edilir. Eğer ağrı hemen geçerse ağrının kaynağının bu faset eklem olduğu düşünülür. Kortizon enjeksiyonu birkaç günlük süre içinde inflamasyonu baskılar ve boyun ağrısını geçirir ya da büyük ölçüde azaltır. Tetik nokta enjeksiyonları: Kortizon ve anestezik madde karışımlarının, kas ya da bağ dokusu gibi yumuşak dokular içine enjekte edilmesidir. Kas spazmını azaltır, kas içindeki hassas noktaları rahatlatır. CERRAHĠ TEDAVĠ Servikal spinal cerrahi çok ender durumlarda acil olarak uygulanır. Eğer omurilikte ciddi basının olduğunu gösteren bulgular varsa ya da kaslarınızda belirgin güç kaybı olmuşsa doktorunuz acil cerrahi önerecektir. Diğer durumlarda doktorunuz en az 3 ay süre ile cerrahi dışı tedavileri uygulamanızı önerecektir. Boyun ağrısı olan hastalarda ağrı çoğu zaman azalama eğilimindedir. Belirgin dejenerasyonun olduğu kişilerde bile zamanla ağrının azaldığı görülür. Cerrahi, ağrının şiddetinin azalmadığı durumlarda düşünülebilir. Boyun ağrısı için değişik ameliyat yöntemleri vardır. Hemen hemen tüm omurga ameliyatlarında bası altındaki sinir kökünün rahatlatılması ve iki ya da daha fazla omur arasındaki fazladan olan hareketin sonlandırılması amaçlanır.

17 Ameliyat tekniği hastanın durumuna ve yakınmalarına göre belirlenir. Foraminotomi Nöral foramenin açılması ve sinir kökünün üzerindeki basının azaltılmasıdır. Kemik çıkıntılar ya da inflamasyon nedeniyle yapılabilir. Laminektomi Lamina, spinal kanalı oluşturan kemik halkanın arka duvarının oluşturan çatı şeklinde bir yapıdır. Omurilik, spinal kanalın içinde kemik çıkıntılar ya da fıtık tarafından sıkıştırıldığında, yapılan laminektomi sıkışan omuriliğe alan sağlar ve üzerindeki baskı azalır.

18 Diskektomi Bu operasyonda cerrah problemli diski çıkarır. Genelde boynun ön tarafından yapılır ve anterior servikal diskektomi adını alır. Çoğu hastada diskektomi ile birlikte füzyon da yapılır. Servikal füzyon Füzyon, iki ya da daha çok omuru tek kemik haline getirir. Omurlar arasındaki mesafenin korunması ve fazladan hareketlerin sonlandırılması amaçlanır. Diskin çıkarıldığı yere blok halinde küçük bir kemik greft yerleştirilir. Füzyon, servikal radikülopati, disk herniasyonu, kırıklar ve spinal instabilite gibi durumlarda yapılır. Başlıca iki tip füzyon tekniği vardır:

19 Anterior Diskektomi ve füzyon: Boynun ön tarafından yapılır. Disk tamamen alındıktan (diskektomi) sonra disk aralığı kemik greft ile doldurulur. Greft, iki omurun birbiri ile kaynaşmasını ve tek kemik haline gelmesini sağlar. Posterior Füzyon: Bu yöntemde küçük greftler omurların arka taraflarının üzerine yerleştirilir. Kemikler iyileştiğinde hep birlikte iki omuru birbirine kaynaştırırlar. Öncelikle kırık vakalarında bu teknik tercih edilir. Füzyonun başarılı olabilmesi için kemik greftler zamana ihtiyaç duyarlar. Bu sürede boynun hareketlerinin kısıtlanması gerekir. Servikal füzyon cerrahisinden sonra, hastanın birkaç ay özel bir boyunluk takması gerekir. Bu boyunluklar genellikle iri ve hareketi kısıtlayıcıdır. Son zamanlarda cerrahlar kemikleri sabitlemek için vida ve plak sistemleri kullanmaya başladılar. Enstrümantasyon denilen bu yöntemde vertebralar bağlanıp greft iyileşirken kemikler bir arada tutulur.

20 Korpektomi ve blok greft Bu yöntem geniş bir omurilik parçası üzerindeki basının rahatlamasını sağlar. Cerrah, spinal kolonun ön kısmını ve bir ya da birkaç vertebranın gövdesini çıkarır. Boşluk kemik greft ile doldurulur. Genelde iyileşme olana kadar greft ve omurları bir arada tutmak için vida ve plak sistemi kullanılır. Korpektomi yöntemi ciddi kanal darlığı ve myelopati durumlarında kullanılır. REHABĠLĠTASYON Tedaviden beklentiler neler olmalıdır? Cerrahi olmadan rehabilitasyon Cerrahi dışı tedaviler, hastanın boyun sağlığını iyileştirebilir ve cerrahi tedaviye giden süreci uzatabilir. Boyun ağrılı hastalar için fizik tedavi, sıklıkla 2 4 hafta süre ile önerilir. Tedaviler, ağrıyı azaltmaya, esnekliği ve kuvveti arttırmaya, postürü düzeltmeye yardımcı olmak amaçlı düzenlenir. Fizyoterapi,

21 ileriki dönemlerde boynunuzu nasıl koruyacağınızı, yakınmalarınızı nasıl kontrol edeceğinizi öğretecektir. Cerrahi sonrası Cerrahi sonrası rehabilitasyon daha karmaşık bir durumdur. Hastaların bir kısmı cerrahiden kısa bir süre sonra taburcu olurken bazı cerrahi girişimler hastanın birkaç gün hastanede yatmasını gerektirir. Hastanede kalması gereken bu hastalar cerrahiden hemen sonra bir fizyoterapist ile birlikte değerlendirilir. Tedavi seansları, hastanın boynu üzerine aşırı gerilme yaratmaksızın günlük hareketleri yapmasını öğrenmesine yardımcı olur. Cerrahi yapılan hastaların çoğu ayaktan fizik tedaviye ihtiyaç duyar. Cerrahi girişimin türüne bağlı olarak 1 3 ay fizik tedavi görürler. Fizyoterapi, hastanın kuvvetini ve esnekliğini geliştirmeye, hareketlerin güvenli şekilde yapılmasını öğretmeye, adale spazmını ve ağrıyı azaltma amaçlarına yöneliktir. Terapinin sonuna gelindiğinde fizyoterapist hastanın işe döndüğünde dikkat etmesi gereken noktalar konusunda hastayı bilgilendirir. İdeal olan, hastanın tedavi sonrası daha önceki normal aktivitesine kavuşmasıdır. Ancak bazı durumlarda olası sorunlardan kaçınmak için hastaların günlük aktivitelerini tekrar düzenlemeleri gerekir.

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS NEDİR? Omurga, omur adı

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

SERVİKAL DİSK HERNİSİ

SERVİKAL DİSK HERNİSİ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ SERVİKAL DİSK HERNİSİ (Boyun Fıtığı) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ SERVİKAL MYELOPATİLİ HASTALARIN YAKINMALARI Omurga, omur denilen

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

30.10.2013 BOYUN AĞRILARI

30.10.2013 BOYUN AĞRILARI BOYUN AĞRILARI BOYUN ANOTOMISI 7 vertebra, 5 intervertebral disk, 12 luschka eklemi, 14 faset eklem, Çok sayıda kas ve tendondan oluşur. BOYNUN FONKSIYONU Başı desteklemek Başın tüm hareket

Detaylı

BEL VE BOYUN FITIKLARI

BEL VE BOYUN FITIKLARI BEL VE BOYUN FITIKLARI Genel Bilgilendirme Boynumuzda 7 adet belimizde ise 5 adet omurga kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdak yapılarbulunmaktadır. Diskler omurganın hareketliliğine

Detaylı

Yapay Servikal Disk Replasmanı Hasta Kılavuzu

Yapay Servikal Disk Replasmanı Hasta Kılavuzu Yapay Servikal Disk Replasmanı Hasta Kılavuzu Her yıl, yüz binlerce yetişkine Servikal Disk Dejenerasyonu tanısı konulmaktadır; bu, boyunda, omuzlarda, kollarda ve hatta ellerde ağrı ve uyuşmaya neden

Detaylı

Yapay Servikal Disk Replasmanı Hasta Kılavuzu. Bu broşür doktorunuzun muayenehanesi sayesinde size ulaştırılmaktadır.

Yapay Servikal Disk Replasmanı Hasta Kılavuzu. Bu broşür doktorunuzun muayenehanesi sayesinde size ulaştırılmaktadır. Bu broşür doktorunuzun muayenehanesi sayesinde size ulaştırılmaktadır. Broşürü hazırlayan Spinal Kinetics, Inc. (M6 yapay disk üreticisi) MKT 0063 Rev. 2 2009 Spinal Kinetics, Inc. SPINAL KINETICS, MOTION

Detaylı

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri DONUK OMUZ Omzunuzda geçmeyen bir ağrı ve sertlik hissediyormusunuz? Eğer bu tarz bir şikayetiniz varsa, donuk omuz sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. LOMBER DİSK HENRİSİ (Bel Fıtığı) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. LOMBER DİSK HENRİSİ (Bel Fıtığı) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ LOMBER DİSK HENRİSİ (Bel Fıtığı) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ BEL FITIĞI NEDİR? Omurga, omur adı verilen birbirine bağlı bir dizi

Detaylı

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ MENİSKÜS ZEDELENMELERİ Diz eklemi uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemikleri arasında kusursuz bir uyum içinde çalışır. Bu uyumun sağlanmasında, diz içerisinde yer alan menisküs denilen yarım ay şeklindeki

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. SERVİKAL DAR KANAL ve MYELOPATİ HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. SERVİKAL DAR KANAL ve MYELOPATİ HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ SERVİKAL DAR KANAL ve MYELOPATİ HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ SERVİKAL MYELOPATİLİ HASTALARIN YAKINMALARI Servikal kanal darlığı, genellikle

Detaylı

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102 BR.HLİ.102 Serebral Felç (İnme) ve Spastisitede Botoks Spastisite Nedir? Spastisite belirli kasların aşırı aktif hale gelerek, adale katılığına, sertliğine ya da spazmlarına neden olmasıyla ortaya çıkan

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 Vertebral Kolon 33 omur 23 intervertebral disk 31 çift periferik sinir VERTEBRA KIRIKLARI 3 OMURGANIN EĞRİLİKLERİ Servikal bölgede

Detaylı

BOYUN VE BEL FITIKLARI

BOYUN VE BEL FITIKLARI BOYUN VE BEL FITIKLARI Genel Bilgilendirme Boynumuzda 7 adet belimizde ise 5 adet omurga kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdak yapılar bulunmaktadır. Diskler omurganın hareketliliğine

Detaylı

Boyun Ağrıları. Uzm. Fzt. Kağan YÜCEL - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv.

Boyun Ağrıları. Uzm. Fzt. Kağan YÜCEL - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Boyun Ağrıları Uzm. Fzt. Kağan YÜCEL - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Epidemiyoloji Kronik ağrı sıralamasında, bel ağrılarından sonra ikinci sırayı oluşturur. Genel populasyonda her 3 kişiden biri hayatlarının

Detaylı

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde Artroskopi nedir? Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde çeşitli tedavileri uyguladıkları bir cerrahi prosedürdür. Artroskopi sözcüğü latince arthro (eklem)

Detaylı

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Hastalığın en güzel ilacı, o hastalıktan korunmanın çarelerini öğrenmektir. HİPOKRAT Bu sunumun amacı; bel ağrısından korunmak için doğru oturuş, doğru çalışma ve

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1/5 OMURGA CERRAHİSİ AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat TANIM: Omurga ameliyatları özellikle omurga kemiklerinde meydana gelen kırıklar, omurga kemiklerinde meydana gelen

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana Yazar Ad 111 Prof. Dr. Selçuk BÖLÜKBAŞI Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana gelir. Kas-iskelet sistemi vücudun destek

Detaylı

Bel ağrısı tüm dünyada yaygın olarak gözlenen bir şikayettir. Sanayileşmiş ülkelerde sıklığı giderek artış göstermektedir

Bel ağrısı tüm dünyada yaygın olarak gözlenen bir şikayettir. Sanayileşmiş ülkelerde sıklığı giderek artış göstermektedir Bel Boyun Fıtıkları Dr. Hülya Pekar Sağlık ve Güzellik Kliniği Lazer Epilasyon botox, yüz gençleştirm Bel ağrısı tüm dünyada yaygın olarak gözlenen bir şikayettir. Sanayileşmiş ülkelerde sıklığı giderek

Detaylı

ANTERİOR SERVİKAL DİSKEKTOMİ (FÜZYON/FİKSASYON İLE) AMELİYATI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

ANTERİOR SERVİKAL DİSKEKTOMİ (FÜZYON/FİKSASYON İLE) AMELİYATI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU ANTERİOR SERVİKAL DİSKEKTOMİ (FÜZYON/FİKSASYON İLE) AMELİYATI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU Sayın hasta/ vekili yasal temsilcisi; Sağlık durumunuz / hastanızın sağlık durumu ile ilgili ve size/ hastanıza

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 COLUMNA VERTEBRALİS 2 COLUMNA VERTEBRALİS 1) Columna vertebralis pelvis üzerine merkezi olarak oturmuş bir sütuna benzer ve destek vazifesi görerek vücudun dik durmasını

Detaylı

OMUZ AĞRISI. Klaviküla (Köprücük Kemiği)

OMUZ AĞRISI. Klaviküla (Köprücük Kemiği) OMUZ AĞRISI OMUZ AĞRISI Çoğu kişinin omuz olarak tanımladığı organımız, sırtımızı kaşımaktan smaç vurmaya kadar birçok kol hareketini yapmamızı sağlayan, tendon ve kaslara bağlanan bir dizi eklemden oluşur.

Detaylı

BOYUN AĞRISI SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ

BOYUN AĞRISI SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ BOYUN AĞRISI SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ Boyun, vücuttaki en karmaşık eklem yapısı ve omurganın en hareketli parçası olup, kafadan gövdeye geçen ana damarları, omuriliği, sinirleri korumakla görevlidir. Ayrıca

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ Omurilik yaralanmaları, omurganın içinde bulunan sinir dokusunun, travma ya da

Detaylı

ÖN ÇAPRAZ BAĞ ZEDELENMELERİ

ÖN ÇAPRAZ BAĞ ZEDELENMELERİ ÖN ÇAPRAZ BAĞ ZEDELENMELERİ Diz eklemi çepeçevre bağlarla desteklenen ve cildin altında kaslarla çevrili olmadığı için de travmaya son derece açık olan bir eklemdir. Diz ekleminde kayma, menteşe ve dönme

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

Beyin ve Sinir Cerrahisi. (Nöroşirürji)

Beyin ve Sinir Cerrahisi. (Nöroşirürji) Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) BR.HLİ.016 Beyin, omurilik ve sinir hastalıklarının cerrahi tedavisi ile ilgilenen Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümümüz, tecrübeli ve konusunda yetkin hekim kadrosu

Detaylı

Omurga Girişimleri. Nöroradyolojide Yeni Bir Ufuk. Dr. Osman KIZILKILIÇ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji AD-Nöroradyoloji BD

Omurga Girişimleri. Nöroradyolojide Yeni Bir Ufuk. Dr. Osman KIZILKILIÇ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji AD-Nöroradyoloji BD Omurga Girişimleri Nöroradyolojide Yeni Bir Ufuk Dr. Osman KIZILKILIÇ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji AD-Nöroradyoloji BD ENDİKASYONLAR VERTEBRA DİSKOPATİ DEJENERATİF VERTEBROPLASTİ

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

Normal Omuz Normal omuz üç eklemden oluşmuştur. Bunlar glenohumeral eklem (asıl omuzumuzu hareket ettiren eklem budur ve top ve yuva şeklindedir),

Normal Omuz Normal omuz üç eklemden oluşmuştur. Bunlar glenohumeral eklem (asıl omuzumuzu hareket ettiren eklem budur ve top ve yuva şeklindedir), Normal Omuz Normal omuz üç eklemden oluşmuştur. Bunlar glenohumeral eklem (asıl omuzumuzu hareket ettiren eklem budur ve top ve yuva şeklindedir), akromioklavikular eklem, sternoklavikular eklem ve göğüs

Detaylı

GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Gonartroz, diz ekleminde progresif olarak ortaya çıkan kıkırdak yıkımı, osteofit oluşumu ve subkondral skleroz ile karakterize noninflamatuvar, kronik, dejeneretif bir hastalıktır.

Detaylı

BEL FITIĞI CERRAHİSİNDE AÇIK DİSKEKTOMİ VE MİKRODİSKEKTOMİ

BEL FITIĞI CERRAHİSİNDE AÇIK DİSKEKTOMİ VE MİKRODİSKEKTOMİ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BEL FITIĞI CERRAHİSİNDE AÇIK DİSKEKTOMİ VE MİKRODİSKEKTOMİ HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ AÇIK DİSKEKTOMİ VE MİKRODİSKEKTOMİ NEDİR?

Detaylı

AAM de ikinci düzey tedavi

AAM de ikinci düzey tedavi Hasta Bilgilendirme Formu Türkçe 35 AAM de ikinci düzey tedavi Altı çizili terimler sözlükte listelenmiştir. Bazen reçete edilen ilaçlar semptomlarınızı gidermez. Bu vakalarda diğer tedavi opsiyonları

Detaylı

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065 Gençlerde Bel Ağrısına Dikkat! Bel ağrısı tüm dünyada oldukça yaygın bir problem olup zaman içinde daha sık görülmektedir. Erişkin toplumun en az %10'unda çeşitli nedenlerle gelişen kronik bel ağrıları

Detaylı

BEL CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

BEL CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR BEL CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR Bel ağrısı, mevcut verilere göre dünya nüfusunun %60-80 inin hayatlarının herhangi bir döneminde yaşadıkları çok sık rastlanan ve maliyeti giderek

Detaylı

Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi. (Nöro-Onkolojik Cerrahi)

Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi. (Nöro-Onkolojik Cerrahi) Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi (Nöro-Onkolojik Cerrahi) BR.HLİ.018 Sinir sisteminin (Beyin, omurilik ve sinirlerin) tümörleri, sinir dokusunda bulunan çeşitli hücrelerden kaynaklanan ya

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1/5 TANISAL VE GİRİŞİMSEL DİZ ARTROSKOPİSİ AMELİYATI AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat Yöntem: Eklem içerisini gözlemek için, 0.5 cm'lik kesi deliklerinden artroskopinin

Detaylı

İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI

İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI 1- Vücuda şekil vermek 2- Kaslara bağlantı yeri oluşturmak ve hareketlerin yapılmasına olanaksağlamak 3- Vücut ağırlığını taşımak 4- Vücudun yumuşak kısımlarını korumak

Detaylı

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları BR.HLİ.085 içerisinde kanın bulunduğu dört odacık vardır. Bunlardan ikisi sağ, ikisi ise sol kalp yarımında bulunur. Kalbe gelen kan önce sağ atriuma gelir ve kalbin sağ kulakcığı ve sağ karıncığı arasında

Detaylı

Ali Haydar Baykan 1, Hakan Sezgin Sayıner 2. Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Adıyaman

Ali Haydar Baykan 1, Hakan Sezgin Sayıner 2. Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Adıyaman Ali Haydar Baykan 1, Hakan Sezgin Sayıner 2 1 Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Adıyaman 2 Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

GÜNLÜK YAŞAMDA BEL VE BOYUN AĞRILARI. Dr. Meltem VURAL Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

GÜNLÜK YAŞAMDA BEL VE BOYUN AĞRILARI. Dr. Meltem VURAL Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı GÜNLÜK YAŞAMDA BEL VE BOYUN AĞRILARI Dr. Meltem VURAL Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Ajanda Bel boyun ağrısının önemi Anatomi (yapısı) Bel ve boyun ağrısı nedenleri, risk faktörleri Tedavi yöntemleri

Detaylı

OMUZ ARTROSKOPİSİ. Problemli Bir omuz

OMUZ ARTROSKOPİSİ. Problemli Bir omuz Problemli Bir omuz Omzumuz en hareketli eklemlerimizden birisidir. Fakat tüm bu hareketler becerisi kolayca sakatlanmasına da bir neden oluşturur. Bu problemler, omuzu başın üzerine kaldırma durumunda

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

Kolumdaki yırtık nasıl oluştu?

Kolumdaki yırtık nasıl oluştu? Kolumdaki yırtık nasıl oluştu? Omuzunuzdaki yırtığın genel nedenleri: ilerleyen yaş ile beraber adalelerinizn eski gücünü kaybetmesi ve dejenerasyonu (eskimesi)- ev işleri yada iş nedeniyle tekrarlayıcı

Detaylı

NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR

NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

Gelişen en Olguda Mentamove ile Tedavi

Gelişen en Olguda Mentamove ile Tedavi Spontan Foot Drop (Düşük k Ayak) Gelişen en Olguda Mentamove ile Tedavi Dr. Mustafa Akgün, Dr. Zehra Akgün, Dr. Christoph Garner Mentamove Merkezi Bursa Türkiye Keywords: Lumbar Disc Disease, Foot Drop,

Detaylı

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Beyin Tümörleri Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Sizde mi Diş Sıkıyorsunuz? Diş sıkma ve gıcırdatma, gece ve/veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivitedir.

Detaylı

SERVĠKAL DĠSK HERNĠSĠ ĠÇĠN AYDINLATILMIġ HASTA ONAM FORMU. Hasta Adı - Soyadı: Cinsiyet: K E

SERVĠKAL DĠSK HERNĠSĠ ĠÇĠN AYDINLATILMIġ HASTA ONAM FORMU. Hasta Adı - Soyadı: Cinsiyet: K E Hasta Adı - Soyadı: Cinsiyet: K E Hasta ID No: Doğum Tarihi: Baba Adı: Kimlik No: Sayın Hastamız / Hasta Yakınımız, Tıbbi durumunuz ve hastalığınızın tedavisi için size önerilen tıbbi / cerrahi tedavi

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

LOMBER SPİNAL STENOZ TEDAVİSİNDE MİKRO-HEMİLAMİNEKTOMİ veya LAMİNEKTOMİ SEÇENEKLERİ

LOMBER SPİNAL STENOZ TEDAVİSİNDE MİKRO-HEMİLAMİNEKTOMİ veya LAMİNEKTOMİ SEÇENEKLERİ LOMBER SPİNAL STENOZ TEDAVİSİNDE MİKRO-HEMİLAMİNEKTOMİ veya LAMİNEKTOMİ SEÇENEKLERİ Dr.Hakan BOZKUŞ VKV Amerikan Hastanesi, Nöroşirurji Bölümü İTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü KONJENİTAL İdiopatik Akandroplastik

Detaylı

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ DONUK OMUZ - FROZEN SHOULDERADEZİV KAPSÜLİT Adeziv kapsulit omuz ekleminde, eklem kapsülünün kronik iltihabi bir durumu olup eklem kapsülünde kalınlaşma, sertleşme ve

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI B) ÇEVRESEL (PERİFERAL) SİNİR SİSTEMİ Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir

Detaylı

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR HAREKET SİSTEMİ Üç ana yapı taşı Kemikler Kaslar Eklemler Oynamaz eklemler (Kafa tası) Yarı oynar eklemler (Omurga) Oynar eklemler

Detaylı

Diastomatomiyeli Ameliyatı Sonrası Mentamove İle Tedavi

Diastomatomiyeli Ameliyatı Sonrası Mentamove İle Tedavi Diastomatomiyeli Ameliyatı Sonrası Mentamove İle Tedavi Dr. Mustafa Akgün, Dr. Zehra Akgün, Dr. Christoph Garner Mentamove Eğitim Merkezi Bursa Turkiye Keyword: mentamove, diastomatomiyeli, postoperative

Detaylı

TİTREŞİM. Mekanik bir sistemdeki salınım hareketlerini tanımlayan bir terimdir.

TİTREŞİM. Mekanik bir sistemdeki salınım hareketlerini tanımlayan bir terimdir. TİTREŞİM Mekanik bir sistemdeki salınım hareketlerini tanımlayan bir terimdir. TİTREŞİMİN ÖZELLİĞİNİ 1 Frekansı ve 2 Şiddeti belirler. Titreşimin Frekansı: Birim zamandaki titreşim sayısına titreşimin

Detaylı

Omuz Ağrısı olan Hastaya Yaklaşım. Anatomi. Anatomi. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. Omuz kompleksi:

Omuz Ağrısı olan Hastaya Yaklaşım. Anatomi. Anatomi. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. Omuz kompleksi: Omuz Ağrısı olan Hastaya Yaklaşım Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. Anatomi Omuz kompleksi: Humerus Klavikula Skapula tarafından oluşturulmuştur. Omuz eklemini oluşturan kemik yapı Anatomi Dört eklem Akromioklavikular

Detaylı

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ Prostat her erkekte doğumdan itibaren bulunan, idrar torbasının hemen altında yer alan bir organdır. Yaklaşık 20 gr ağırlığındadır ve idrar torbasındaki idrarı

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

Beyin tümörü, beyni oluşturan üç bölgeden birinden -beyin, beyincik ve beyin sapıkaynaklanabilir.

Beyin tümörü, beyni oluşturan üç bölgeden birinden -beyin, beyincik ve beyin sapıkaynaklanabilir. BEYİN TÜMÖRÜ BEYİN TÜMÖRÜ NEDİR? Beyin tümörü beyinde anormal hücrelerin çoğalması sonucu gelişen bir kitledir. Bazı beyin tümörleri iyi huylu (örneğin meningiom), bazıları ise kötü huylu kitlelerdir.

Detaylı

Giriş. Anatomi. Anterior kompartman BACAK YARALANMALARI. Tibia. Fibula

Giriş. Anatomi. Anterior kompartman BACAK YARALANMALARI. Tibia. Fibula BACAK YARALANMALARI Gülçin BACAKOĞLU Giriş Alt bacak yaralanmaları daha sık görülür Tibia en sık kırılan kemiktir Beraberinde önemli yumuşak doku yaralanmaları oluşabilir Değerlendirmede hikaye ve FM önemlidir

Detaylı

Yrd. Doç. Dr : Tanju ÇELİK MKÜ. Tıp Fak.

Yrd. Doç. Dr : Tanju ÇELİK MKÜ. Tıp Fak. Yrd. Doç. Dr : Tanju ÇELİK MKÜ. Tıp Fak. Ağrı Ağrının tanımı Uluslararası Ağrı Araştırmaları Teşkilâtı tarafından 1979 yılında şu şekilde yapılmıştır: "Ağrı, vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan,

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanan HASTALIK MODELİ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanan HASTALIK MODELİ Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanan HASTALIK MODELİ 1. Semptom ve Bulguların toplanması, 2. Olası Tanının belirlenmesi, 3. Yardımcı tanı yöntemleri ile tanının doğrulanması, 4. Bilimsel olarak ispatlanmış

Detaylı

Hammertoe Düzeltme Sistemi

Hammertoe Düzeltme Sistemi Hammertoe Düzeltme Sistemi MUTLU AYAKLAR YİNE BURADA! BU YENİ, KABLOSUZ PROSEDÜR HAKKINDA SEVİNİLECEK BİR ŞEY nextradesis/nex*tra*de*sis/ (-de sis) interfalanjiyel eklemin cerrahi fiksasyonudur, ve hassaslık,

Detaylı

Uzm. Dr Duygu KURTULUŞ FTR Uzmanı

Uzm. Dr Duygu KURTULUŞ FTR Uzmanı Uzm. Dr Duygu KURTULUŞ FTR Uzmanı ANKILOZAN SPONDILITIN TANIMI Ankilozan spondilit (AS), öncelikle omurgayı tutan, ağrılı, sekil bozukluğu ve aktivite kısıtlanması ile sakatlığa neden olan iltihaplı romatizmal

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

Epidural steroid enjeksiyonu nedir?

Epidural steroid enjeksiyonu nedir? FORAMİNAL ENJEKSİYON ONAM FORMU Epidural steroid enjeksiyonu; boyun, kol, bel ve bacak bölgelerinde sinirlerin sıkışmasına ve uyarılmasına bağlı olarak gelişen ağrıları geçirmek için kullanılan cerrahi-dışı

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR Akciğer kanseri olmak her şeyin sonu değildir. Bu hastalığı yenmek için mutlaka azimli, inançlı ve sabırlı olmanız

Detaylı

Torakolomber Bileşke Patlama Kırıkları

Torakolomber Bileşke Patlama Kırıkları Torakolomber Bileşke Patlama Kırıkları (posterior yaklaşım) Dr.Hakan BOZKUŞ Konuşma Konusu Torakolomber Bileşke T11-L1 Kostavertebral ligaman İnterkostal adale İntertransvers adale Kuadratus lumborum Anterior

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ BİRİNCİL KEMİK KANSERİ KONDROSARKOM (KS) PROF. DR. LEVENT ERALP Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı İÇİNDEKİLER Kondrosarkom Nedir? KS dan kimler etkilenir? Bulgular nelerdir? KS tipleri nelerdir? Risk faktörleri

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen hemen tüm insanlar değişik nedenlerle baş ağrısından

Detaylı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı DİZ MUAYENESİ Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Spor yaralanması nasıl değerlendirilmelidir? Hedefe odaklanmış ayrıntılı bir yaralanma öyküsü Hedefe

Detaylı

Pelvik taban kaslarının 4 önemli görevi vardır:

Pelvik taban kaslarının 4 önemli görevi vardır: PELVİK TABAN REHABİLİTASYONU İnsan vücudunun gövde kısmı ; Göğüs (Toraks),Karın (Abdomen) ve Leğen (Pelvis) olmak üzere 3ana bölümden oluşur.karnın alt kısmında kasıklar olarak da bilinen pelvis; leğen

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1/5 BRAKİAL PLEKSUS ONARIM AMELİYATI AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat..... Tanı: Omurilikten çıkan sinirler boyun bölgesinde oldukça karmaşık bir ağ sistemi oluşturduktan

Detaylı

Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle

Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle Doç. Dr. Onur POLAT Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle gelişirken, spor yaralanmalarında hem dış

Detaylı

SERVİKAL ORTEZLER. Dr.Hakan BOZKUŞ. VKV Amerikan Hastanesi

SERVİKAL ORTEZLER. Dr.Hakan BOZKUŞ. VKV Amerikan Hastanesi SERVİKAL ORTEZLER Dr.Hakan BOZKUŞ VKV Amerikan Hastanesi Burma (Padaung) Kullanım Amacı 1. Ağrıyı azaltmak 2. Boyun hareketlerini kısıtlamak 1. Cerrahi öncesi 2. Cerrahi sonrası 3. Hasta transportunda

Detaylı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu Prof. Dr.Hidayet Sarı Tanım Özellikle omurgayı tutan ve ankiloza götüren kronik iltihabi sistemik romatizmal hastalıktır. Sakroiliak eklem iltihabı oluşturmak ana bulgusudur.

Detaylı

BEL AĞRISI. Prof. Dr. Necdet Altun. Nedenleri. Korunma. www.necdetaltun.com

BEL AĞRISI. Prof. Dr. Necdet Altun. Nedenleri. Korunma. www.necdetaltun.com BEL AĞRISI Nedenleri Korunma Prof. Dr. Necdet Altun www.necdetaltun.com OMURGAMIZIN YAPISI Omurga, kas-iskelet ve hareket sisteminin en önemli yapılarından biridir. Gövdenin orta direğini oluşturur, ona

Detaylı

OSTEOARTRİT. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ

OSTEOARTRİT. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ OSTEOARTRİT Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ Eklem kıkırdağından başlayıp, eklemlerde mekanik aşınmaya ve dejenerasyona yol açan kronik bir eklem hastalığıdır. LİTERATÜRDEKİ İSİMLERİ ARTROZ DEJENERATİF ARTRİT Yavaş

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

EKLEM HASTALIKLARI. Romatizmal Eklem Hastalığı

EKLEM HASTALIKLARI. Romatizmal Eklem Hastalığı EKLEM HASTALIKLARI Ellerimiz, kollarımız, boynumuz, ayaklarımız gibi yürümemizi, hareket etmemizi ya da bir cismi tutmamızı sağlayan tüm fonksiyonlarımız eklemlerimiz sayesinde görevlerini yerine getirmektedir.

Detaylı

Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları. Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni

Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları. Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni 44 yaş Erkek (İşçi) Şikayeti: Sağ Bacağında Şiddetli

Detaylı

Perkütan Lazer Disk Sistemi

Perkütan Lazer Disk Sistemi Perkütan Lazer Disk Sistemi Atatürk Üniversitesi Ata Teknokent Binası B Blok No: 74 / 12 Turkey / ERZURUM Tel: +90 442 234 20 50 Fax:+90 234 40 10 Perkütan Lazer Disk Dekompresyonu Perkütan Lazer Disk

Detaylı

HOŞGELDİNİZ. Dr. Dilek İnce Günal Nöroloji AD Öğretim Üyesi

HOŞGELDİNİZ. Dr. Dilek İnce Günal Nöroloji AD Öğretim Üyesi HOŞGELDİNİZ Dr. Dilek İnce Günal Nöroloji AD Öğretim Üyesi Multipl Skleroz (MS) nedir? n Kronik, potansiyel olarak kişiye zorluk çıkarabilecek n Merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bir

Detaylı