DİNİ BİLGİLER KİTABIM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DİNİ BİLGİLER KİTABIM"

Transkript

1 DİNİ BİLGİLER KİTABIM

2 DİNİ BİLGİLER KİTABIM 2015 HAZİRAN ISBN: Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Nişantaş Mahallesi Vatan Caddesi No:2 Selçuklu/KONYA twitter.com/komekkonya facebook.com/konyameslekedindirme Genel Koordinatör Ahmet KÖSEOĞLU Yayın Yönetmeni Abdullah KALELİ Yayın Editörü Ümit KALKAN Yazarlar Abdullah KASAY Betül FELHAN Gülşen ÜNÜVAR Dr. Mehmet ERKOL Ümit KALKAN Zeynep KÜÇÜKTENEKECİ Tasarım Fetullah MERCAN Tashih Tülay AKTAŞ Baskı Damla Ofset Matbaacılık ve Tic.A.Ş. Büsan San. Ankara Yolu Girişi Sk. No: Karatay / Konya Matbaa Sertifika Numurası: Komek Yaz Okulu için hazırlanan bu kitapta bulunan yazı, fotoğraf, grafik, illüstrasyon vb. çalışmaların her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Ücretsizdir, para ile satılmaz.

3 ÖNSÖZ Sevgili Çocuklar, Sevgili Gençler Bir eğitim - öğretim yılını geride bıraktınız. Çalıştınız, yoruldunuz, başardınız ve güzel bir tatili hak ettiniz. Dinlenmek ve eğlenmek sizin en doğal hakkınız. Farkında mısınız, zaman hızla akıp geçmekte, bir an evvel büyümek ve bir yetişkin olmak istiyorsunuz. Sizi daha küçük görmeleri belki de hoşunuza gitmiyor. Hayır! ben büyüdüm artık diyorsunuz. Zamanın hızlıca geçmesini beklerken geride bıraktığınız çocukluğunuz ve gençliğinizde güzel hatıralarınız, güzel dostluklarınız, güzel paylaşımlarınız olacak ve bunları bir ömür boyu unutmayacaksınız. KOMEK YAZ OKULU projemizle sizlerin çocukluğunuza ve gençliğinize dair güzel anılarınız, güzel hatıralarınız, güzel dostluklarınız ve güzel paylaşımlarınız olsun istiyoruz. Dünyamız hızla değişmekte ve gelişmekte, uzaklar yakın olmakta. Bilgiye daha çabuk ulaşabildiğimiz bir dünyada, teknoloji alanındaki gelişmeler insan hayatını kolaylaştırırken, bir yandan da çocuklarımız ve gençlerimiz kendi kültürüne, milli ve manevi değerlerine yabancı kalmaya başlamaktadır. Bizim millet olarak köklü bir geçmişimiz var. Bizleri bu kadar köklü bir millet yapan sahip olduğumuz milli ve manevi değerlerimizdir. Günümüz dünyasında insanın mutlu olmasının yegâne unsuru milli ve manevi değerlere bağlı kalmaktır. KOMEK YAZ Okulu nda, bir yandan eğlenirken bir yandan da bilgilenmenizi istiyoruz. Milli ve Manevi değerlere bağlı bir nesil ümit ediyoruz. Sizlerin iyi bir insan olmasını, annesine, babasına, kardeşlerine, akrabalarına, komşularına, hemşerilerine, vatanına ve milletine sımsıkı değerlerle bağlanmış iyi bir nesil olmanızı istiyoruz. Sizler yarının büyükleri olacaksınız, yarınlarımız size emanet. Sizler büyüdüğünüzde kültürümüzü milli ve manevi değerlerimizi yaşatmak ve geliştirmek görevi sizlere düşecek. Sizlerin de geleceğinizin yarınları olan çocukların ve gençlerin iyi bir şekilde yetişmeleri için en iyi şekilde çalışacağınızdan eminiz. Bu duygularla sizleri sevgiyle kucaklıyorum. Tahir AKYÜREK Konya büyükşehir Belediye Başkanı

4

5 ünite 1 ALLAH-SEVGİ

6 1 RABBİM ALLAH Sevgili çocuklar hiç etrafınızda size sunulan şeylere baktınız mı? Bize ne kadar çok nimetin verildiğine mesela. Mesela anne babamızın bize verilmesini bir nimet olarak gördünüz hiç. Düşünün ki en muhtaç olduğumuz zamanda bize bakıp bizi gözetleyen birilerinin olması. Yemek yemeyi bilmediğimiz zaman bizi doyuran ve yürüme bilmediğimiz zamanlarda elimizden tutan anne babamızı. Bazı istisnalar dışında anne babalar çocuklarını çok severler. Sevgilerini onlara koşulsuz sunarlar. Hata yaptığı zaman bile severler çocuklarını, tabi ki onları sinirlendirdiğimiz zamanlarda hiç sevmediğimiz cezalar da verebilirler. Aslında ceza vermelerinin sebebi de bizi çok sevdiklerinden dolayı değil mi bir daha aynı hataya düşmemek için ve canımızın bir daha acımaması için. Sonra bizim ahlaklı ve başarılı insanlar olmamız için uğraşıp dururlar. Bazen de kendi ihtiyaçlarından çok bizimkini düşünürler. Anne baba için daha birçok şey söylenebilir tabi. Şimdi şöyle düşünelim o zaman bizi bu kadar çok seven varlıkları bize kim verdi? Mutlaka bizi daha çok seven ve sürekli gözeten biri olmalı. Bizi o kadar çok sevmeli ki bize bu iki varlığı armağan etti. Başka bir şekilde düşünelim hadi. İnsan sevdiği varlığın sürekli yanında olmasını ister değil mi. Sürekli onun sıcaklığını duymak ister.

7 Dini Bilgiler Kitabım 7 Hatta yanından ayrıldığı zamanlarda tedirgin olur kendini güvensiz hisseder. Şimdi öyle bir varlık düşünün ki hiç yanınızdan ayrılmıyor ve sürekli sizi izliyor. Konuşmak istediğiniz her an yanınızda sizi dinliyor. Hatta ben size şahdamarınızdan daha yakınım diyor. Evet evet Şah damarı, yani vücudumuzda bulunan bize çok yakın olan bir şeyden daha yakın. Sonra diyor ki siz, bana doğru bir adım atarsanız ben size koşarak gelirim ve sizi anne babanızdan daha koşulsuz severim, zaten anne babanızı da ben size verdim. Tabi beni de kızdırmayın bende ceza verebilirim ama iyi insanlar olup iyi işler yaparsanız size bu dünyada verdiğim nimetlerin çok çok daha fazlasını veririm, diyor. Sonra diyor ki dünyadaki bütün her şeyi sizin hizmetinize verdim, her şey sizin için var. Bu muhteşem bir şey değil mi her şey bizim için var bize hizmet ediyor. Bu varlık bizi çok seviyor olmalı hem de çok çok seviyor olmalı. Cevapları duyuyor gibiyim evet bu varlık kim? Tabi ki de Allah Teâla değil mi. Onun kadar güçlü ve cömert başka hangi varlık var ki. O kadar güçlü ki bir şeye ol dediği zaman hemen o oluveriyor. Bizi o kadar çok seviyor ki bizi karanlıktan kurtarıp iyi işler yapmamızı sağlamak için kitap gönderiyor. O kitapla birlikte anlamadıklarımızı açıklasın ve bize örneklik etsin diye bir de peygamber gönderiyor. Bizi zorlukta bırakmıyor ve gönüllerimize ferahlık veriyor her zaman. Bazen hata yapabiliyoruz değil mi herkes gibi. Eğer hatamızda ısrar etmezken onu da affediyor. Hatta hata yaptıktan sonra pişman olup ondan özür dilersek çok mutlu olup yaptığımız hatayı iz kalmayacak şekilde siliyor. Bizi korumaları için melekler gönderiyor bir de. O melekler Allah tan, bizi uyarmak için peygamberlere bazı haberler getirip bizim hata yapmamızı engelliyorlar. Evet bizi o kadar çok seven bir yaratıcımız var ve bizden çok şey de istemiyor aslında. Sadece ona kulluk etmemizi ve onun dışındaki hiçbir şeyi Tanrı olarak görmememizi istiyor, ona belirli zamanlarda ibadet etmemizi ve ahlaklı insanlar olmamızı istiyor.

8 8 Dini Bilgiler Kitabım Ve tabi en önemlisi en çok onu sevmemizi istiyor. zaten sürekli yanımızda olup bizi koruyup gözeten ve bize birçok nimet veren varlık olarak onu en çok sevmemiz zorunlu değil mi sizce de. O sizi seviyor, sizde en çok onu sevmelisiniz. Şimdi şöyle dua edelim: Ey Rabbimiz bizi sevdiğin kulların isimlerini andığın gibi bizim de adımızı meleklerin yanında an ve bizi seni görecek kulların arasına koy. Âmin.

9 2 İman İman, gönül huzuru ile benimsemek, şüpheye yer bırakmayacak şekilde yürekten inanmak, güçlü inanç anlamına gelir. Biz Müslümanlar, iman denilince Peygamberimizin Allah tan aldığı hükümleri ve haber verdiği şeyleri hiç tereddüt etmeden kabul etmeyi ve bunların doğru olduğuna gönülden inanmayı, anlarız. İmanı kısaca Kalp ile tasdik, dil ikrar olarak ifade edebiliriz. Tasdik, onaylamak, doğrulamak anlamlarına gelmektedir. İkrar ise açıkça söylemek, kabul etmek anlamlarında kullanılmaktadır. İman ettiğimiz esasları kalbimizin tam olarak onaylaması ve bunların doğruluğuna inanması, dilimizin de inandığımız bu esasları söylemesi gerekmektedir. Bunların bir devamı olarak da güzel işler yapmamız gerekir. Çünkü iman, güzel işlerle yani salih amel ile desteklenmelidir. Tıpkı akıllı olmak gibi inanmak da insanı diğer varlıklardan ayıran özelliklerindendir. İnsanların tarih boyunca her zaman bir varlığa inandıklarını hatırladığımızda bu özelliğimizi daha iyi anlayabiliriz. Zaman zaman farklı ve yanlış inanışlara sahip olsalar da hep kendilerinden yüce ve gücü her şeye yetecek bir varlığa inanmışlardır. Çünkü inanmak, bağlanmak, güvenmek, sığınmak ve sevildiğini hissetmek insanın temel ihtiyaçları içindedir. İman kalp ile tasdik, dil ile ikrardır.

10 10 Dini Bilgiler Kitabım Kelime-i Tevhid: ل ا ل ه ا ل الل ه م ح م د ر س ول الل ه Okunuşu: Lâ ilâhe illallâh, Muhammedun Rasûlullah Anlamı: Allah tan başka hiçbir İlah yoktur. Hazreti Muhammed Allah ın elçisidir. İnancı olmayan bir insanın mutlu ve huzurlu olması mümkün değildir. İnancı olmayan insanın amacı da olmaz. Oysa her türlü zorluğa rağmen dünya hayatına devam edebilmemiz için imanımız ve inancımız bize yardım eder. Böylece hayatımızı amaçsız ve anlamsız olmaktan, boşa geçmekten kurtarmış oluruz. Hem bu dünyayı hem de ahireti kazandıracak olan iman, hayatlarımızı huzur, güven, sevgi ile güzelleştirir. Kelime-i Tevhid İman, kelime-i tevhid ve kelime-i şehadet ile en özlü ve kısa biçimde ifade edilir. Kelime-i tevhid, kelime ve tevhid sözcüklerinden oluşan bir isim tamlamasıdır. Kelime, söz demektir. Tevhid ise Allah ın bir ve tek olması anlamına gelir. Yani kelime-i tevhid; tevhid sözü, tevhid cümlesi demektir. İnsanlar bu sözü inanarak söylerse, mümin olurlar. Tevhid, hem imanın hem İslami dünya görüşünün temelidir. Çünkü tevhid ile Allah ın birliğini ve diğer iman esaslarını ifade ederiz. Yani tevhidi kabul ettiğimizde Allah ın bizim için çizdiği yolda yürüyeceğimizi de kabul etmiş oluruz. Bu durumda tevhid, İslam ın özü ve özetidir, diyebiliriz. Allah ı emirlerine boyun eğmemiz gereken biricik güç sahibi olarak gördüğümüzde: Tabiatı daha çok sever ve koruruz. Çünkü tabiatı gözlediğimizde Allah ın muhteşem düzenini görebiliriz. Hem de bizim için tabiatın düzenini sağlayan Allah ın bizi ne kadar sevdiğini görmüş oluruz. Bütün insanları daha çok severiz. Zaten İslam da dil, renk, ırk gibi ayrımlar yoktur. Çünkü İslam barış ve sevgi dinidir. Birbirimizi sevdiğimizde saldırgan ve çirkin davranışlardan uzak dururuz. Bencilce davranmaktan vazgeçeriz.

11 Dini Bilgiler Kitabım 11 Kelime-i Şehadet Kelime-i şehadet ise, kelime ve şehadet sözcüklerinden oluşan bir isim tamlamasıdır. Şehadet, bir şeye görür gibi inanmak, o şeyin gerçek olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Kelime-i şehadet; şehadet sözü, şehadet cümlesi demektir. Kim bu sözü inanarak söylerse, Müslüman olur. Kelime-i şehadet Müslüman olmanın ilk adımıdır. Müslümanların bir sloganıdır. Ve her gün ezanlarda bu slogan tekrarlanır. Kelime-i tevhid ve kelime-i şehadet İslam ın özü, özeti ve temelidir. Mümin ve Müslüman olabilmek için bu sözleri, doğru olduklarına gönülden inanarak söylemek gerekir. Bu sözlere inanarak, Allah ın birliğine inanan, Peygamberimizin de O nun kulu ve elçisi olduğunu kabul eden kişi diğer iman esaslarını da kabul etmiş olur. Çünkü diğer iman esasları Peygamberimiz aracılığı ile bildirilmiştir. Öyleyse Peygamberimizin Allah ın elçisi olduğuna inanmak, onun getirdiği hükümleri de kabul ve tasdik etmek demektir. O halde kelime-i tevhid ve kelime-i şehadeti inanarak söylediğimizde: Allah dışında inanılacak, emirlerine boyun eğilecek hiçbir varlık olmadığına, Allah ın bütün varlıkları yaratan ve yaşatan biricik ilah olduğuna, Kendisine ibadet edilmeye layık olanın sadece Allah olduğuna, Hz. Muhammed i insanlara doğru yolu göstermesi için Allah ın gönderdiğine, Kelime-i Şehadet: ا ش ه د ا ن ل ا ل ه ا ل الل ه و ا ش ه د ا ن م ح م د ا ع ب د ه و ر س ول ه Okunuşu: Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlühü. Anlamı: Ben şehadet ederim ki, Allah tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Hazreti Muhammed O nun kulu ve elçisidir. Bütün iman esasları Amentü duasında vardır. Amentü duasını ve iman esaslarını öğrenelim o halde

12 12 Dini Bilgiler Kitabım Hz. Muhammed in Allah ın kulu ve elçisi olduğuna Hz. Muhammed in bize getirdiği esasları Allah ın bildirdiğine inanmış oluruz. Bütün bunlara inanmak aynı zamanda bize bazı yükümlülükler getirmektedir: Kelime-i tevhid ve kelime-i şehadetin içerdiği anlamlara uymak, Bu sözlerin bilincinde olarak hayatımızı bu sözlere göre şekillendirmek. Bu sorumlulukları yerine getirdiğimizde ise: Dünya da sevgiyle ve kardeşçe bir yaşam ve Ahirette ise cennet ile ödüllendiriliriz. İslam İslam, Allah tarafından Hz. Muhammed aracılığıyla insanlara gönderilmiş son ilahî dindir. Aslında Allah ın bütün peygamberlere gönderdiği dinin adı da İslam dır. İslam, insanları hem dünyada hem ahirette mutluluğa ulaştıracak olan dindir. Mümin ve Müslüman Mümin, inanan iman eden kimse demektir. Yani Allah a, Hz. Peygamber e ve onun getirdiği her şeye gerçekten inanan ve bunları kabule den kişi, mümin olur. Müslüman, İslam dininden olan ve dinin emirlerini yerine getiren kimse demektir. Yani, Allah ın dinine ve Hz. Peygamber in haber verdiği her şeye inanan ve hayatını bu inandığı şeylere göre düzenlemeye çalışan kişi, Müslüman olur.

13 Dini Bilgiler Kitabım 13 İmanın 6 Şartı Bir kimse, kelime-i tevhid ve kelime-i şehadet söylediğinde Müslüman olur. Ancak dinimizi daha güzel yaşayabilmemiz için bazı temel esasları da öğrenmemiz gerekir. Bunun için İslam dinini kabul eden Müslümanlar, şu iman esaslarını da kabul eder: Allah a İman Meleklere İman İnandım ki Amentü duasını öğrenen İnandım Ki diyerek arkadaşına bu duayı okusun. Bakalım önce kim öğrenecek? Peygamberlere İman Kitaplara İman Kaza ve Kadere İman Ahirete İman İman etmiş olmamız için bu esasların tamamını kabul etmemiz gerekir. Bu altı esası hem öğrenmemiz hem de bunları kabul etmediğimiz anlamına gelecek sözlerden, davranışlardan uzak durmalıyız. Öyleyse iman esaslarını daha yakından tanıyalım. ا م ن ت ب الل ه و م ل ئ ك ت ه و ك ت ب ه و ر س ل ه و ا لي و م ا ال خ ر و ب ال ق د ر خ ي ر ه و ش ر ه م ن الل ه ت ع ال ى و ا لب ع ث ب ع د ا لم و ت ح ق ا ش ه د ا ن ال ا ل ه ا ال ا لل ه و ا ش ه د ا ن م ح م دا ع ب د ه و ر س ول ه

14 14 Dini Bilgiler Kitabım Kur an dan Bize En güzel isimler Allah ındır. O na o güzel isimleriyle dua edin. A râf Suresi, 180 Esmaü l-hüsna, Allah ın güzel isimleri demektir. En güzel isimler elbette bütün güzelliklerin sahibi olan Allah a aittir. Bu isimleri Kur an dan ve Peygamberimizden öğreniriz. Allah, kendisine bu isimlerle dua etmemizi ister. O halde bu güzel isimleri öğrenelim ve bu isimlerle dua edelim ki Allah bizi sevsin. 1. Allah a İman: Yüce Rabbimiz olan Allah a iman etmek bütün iman esaslarının temelidir. Allah a iman ettiğimizde onun tek ve biricik yaratıcımız olduğunu kabul etmiş oluruz. Allah ın varlığını ve birliğini kabul ettiğimizde O nun bütün yüce ve üstün niteliklere sahip, tüm eksiklik ve noksanlıklardan uzak olduğuna inanmış oluruz. Yine Allah ın kâinatı yaratan, idare eden, kendisine ibadet edilen, tek ve en yüce varlık olduğunu kabul ederiz. İnsan, yaratıcısını merak eder. Onu tanımak için birçok soru sorar. Ancak insan, aklı ile mükemmel ve noksansız olan Allah ın zatını ve mahiyetini kavrayamaz. Ancak evrene bakarak Allah ın var ve bir olduğunun delillerini görebilir. Çünkü evrendeki düzen bu düzenin bir yaratıcısı olmasını gerektirir. Aynı zamanda bu yaratıcının tek olması da gerekir. Çünkü birden fazla Tanrı olsaydı evrende karmaşa meydana gelirdir. Mesela sınıfımızda bir kişi sınıf başkanı olursa sınıfta düzeni sağlayabilir. Ama iki tane sınıf başkanı olsa sınıfın içinde karmaşa meydana gelir. Evrende de birden fazla Tanrı olsa kesinlikle karmaşa meydana gelir, düzen sağlanamazdı. Allah ın varlığına inanmak bütün insanların yaratılışında vardır. Ama insanlar zaman zaman Allah ın bir olduğunu unutmuş, O na ortak koşmuşlardır. Ama Allah her seferinde yeniden peygamberler göndererek, yanlıştan kurtulmaları için insanlara yardım etmiştir. Çünkü Allah, kullarını sever ve onların yanlış işler yapmasını istemez. Bizi çok seven Allah ımızı bizim de çok sevmemiz gerekir. Ama bunun için önce O nu tanımalıyız. Allah ı isimleri ve sıfatları ile tanıyabiliriz. Bunları ise Kur an-ı Kerim den ve Hz. Peygamber den öğreniriz.

15 Dini Bilgiler Kitabım 15 Allah ı Çok Seviyoruz. Çünkü Allah da kullarını yani bizi sever. Güzel bir manevi yaşantımız var. İyi bir kul ve iyi bir insan olmak istiyoruz. Allah ı Çok Sevdiğimiz İçin O nun isteklerini yerine getiriyoruz. O nun yasakladığı şeylerden uzak duruyoruz. Ahlaklı davranıyoruz. Tevhid inancını ifade etmeyi öğrenmiştik. Nasıldı peki? Birbirimizi yani Müslüman kardeşlerimizi de seviyoruz. Dünyadaki bütün varlıklara da sevgi ve merhamet ile davranıyoruz. Besmele Çekiyorum Besmele çekmek, Bismillahirrahmanirrahim cümlesini söylemek demektir. Bu cümle Rahman Rahim olan Allah ın adıyla. demektir. Bu ifadeyi kısaca Bismillah diyerek de söyleriz. Bu ise Allah ın adıyla demektir. Rahman ve Rahim Allah ın isimleridir. Her iki isim de Allah ın merhametini ifade eder. Bizi bu kadar seven, bize merhamet gösteren Allah ı, bizim de de sevmemiz ve bu sevgimizi davranışlarımızla göstermemiz gerekir. Allah ın bizi gördüğünü unutmazsak bütün davranışlarımızda O nun rızasını, hoşnutluğunu kazanabiliriz. Yapacağımız her işten öce Besmele çekersek yani her işe Allah ın adı ile başlarsak Allah ın bizi gördüğünü hiç unutmayız. Böylece hem güzel işler kötü işlerden uzak dururuz hem de başlayacağımız iş için Allah tan yardım istemiş oluruz.

16 16 Dini Bilgiler Kitabım Allah ın Sıfatları Allah ın sıfatlarını öğrenerek O nu daha iyi tanıyabiliriz. Allah ı nitelendiren sıfatlar iki gruba ayrılır. Zatî Sıfatlar: Vücud: Vardır, yok olması düşünülmez. Kıdem: Başlangıcı yoktur. Beka: Sonu yoktur. Vahdaniyet: Birdir, tektir. Eşi benzeri yoktur. Muhalefetün li l-havadis: Yaratılmış hiçbir şeye benzemez. Kıyam bi-nefsihi: Hiç kimseye ve hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Subûtî Sıfatlar: Hayat: Diridir, ölmez. İlim: Her şeyi bilir. Semi: Her şeyi işitir. Basar: Her şeyi görür. İrade: Her şey ancak Allah ın dilemesi ile olur. Kudret: O nun her şeye gücü yeter. Kelam: Allah ın konuşmasıdır. Tekvin: İstediğini yaratır. Kur an dan Bize De ki: O, Allah tır, bir tektir. Allah Samed dir. (Her şey O na muhtaçtır, o, hiçbir şeye muhtaç değildir.) Ondan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir). Hiçbir şey O na denk ve benzer değildir. İhlas Suresi, 1-4

17 Dini Bilgiler Kitabım Meleklere İman Görebildiğimiz varlıkların yanı sıra göremediklerimiz de vardır. Bunlardan bazılarını çok küçük oldukları için, bazılarını ise farklı nitelikte olmaları sebebiyle göremeyiz. Örneğin; aklı, merhameti ve havadaki ses dalgalarını göremeyiz. Ancak onları göremesek de var olduklarını biliriz. Göremediğimiz varlıklardan biri de meleklerdir. Melekler, gözle görülemeyen, Allah ın emriyle verilen görevleri yerine getiren, güçlü, hızlı ve zor işlere gücü yeten bir varlıklardır. Allah, melekleri nurdan yaratmıştır. Meleklerin cinsiyeti yoktur. Onlar yiyip içmezler, Allah ın emirlerini hiç itiraz etmeden yerine getirirler. Sürekli olarak, gece gündüz Allah ı anarlar. Çünkü meleklerin en önemli görevleri Allah a kulluk etmek ve O nun emirlerini yerine getirmektir. Melekler aynı zamanda Müminler için de dua ederler. Her birinin farklı görevleri olan meleklerin kesin sayısını sadece Allah bilir. Ama meleklerin bazılarının görevlerini Kur an dan öğrenebiliriz. Melekleri Seviyoruz. Çünkü İnsanların kalbine doğruları ilham ediyorlar. Namaz kılanlarla birlikte Fatiha nın sonunda Amin diyerek dua ediyorlar. Müminlere yardım ediyorlar. Sıkıntılı zamanlarında Müminlere destek olurlar. Meleklerin özelliklerini yazınız. Nurdan yaratılmışlardır. Bazı insanlar için bazen Melek gibi deriz. Peki, bu ne demek? Kur an dan Bize (Melekler), Rablerini överek tesbih ederler, ona inanırlar ve ondan müminleri bağışlamasını isterler, Ey Rabb imiz! Senin rahmet ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O hâlde tövbe eden ve senin yoluna gidenleri bağışla, onları cehennem azabından koru! (derler). Mümin, 7

18 18 Dini Bilgiler Kitabım Kur an dan Tanıdığımız Melekler Cebrail: Allah tan aldığı vahyi peygamberlere iletmekle görevli olan melektir. Vahiy meleği de denilen Cebrail, dört büyük melekten biridir. Azrail: Eceli gelenlerin canlarını almakla görevli olan melektir. Ölüm meleği de denilen Azrail, dört büyük melekten biridir. Mikail: Tabiat olayları ve insanların rızıklarını düzenlemekle görevli melektir. Dört büyük melekten biridir. İsrafil: Dört büyük melekten biridir. Sûra üflemekle görevlidir. Kiramen Kâtibin: İnsanların sağında ve solunda bulunan meleklerdir. Sağdaki iyilikleri, soldaki kötülükleri yazmakla görevlidir. Münker ve Nekir: Ölenleri kabirde sorgulamakla görevli olan meleklerdir. Hafaza: Allah ın emri ile insanları kötülüklerden koruyan meleklerdir. 3. Peygamberlere İman Allah ın insanlar arasından seçtiği ve vahiy yoluyla emir ve yasaklarını insanlara ulaştırmak üzere görevlendirdiği kimselere peygamber denir. Peygamber kelimesinin karşılığı olarak Kur an da resul ve nebi sözcükleri kullanılır. İslam da temel inanç esaslarından birisi de peygamberlere imandır. Peygamberlere iman, peygamberlerin Allah tarafından seçildiğine, Allah tan getirdikleri bilgilerin gerçek ve doğru olduğuna inanmaktır. Allah, insanların peygamberlere ihtiyacı olduğu için onları göndermiştir. Çünkü bu dünya bir sınav yeridir. Burada yaptığımız davranışların iyileri ve kötüleri vardır. Rabbimiz, bize bunları öğreten, aynı zamanda bizim iyi davranışlar yapıp iyi insan olmamız için rehberlik yapan peygamberler göndermiştir. Nasıl ibadet etmemiz gerektiğini, günah ve sevapları da peygamberlerden öğreniriz.

19 Dini Bilgiler Kitabım 19 Allah ın doğru yolu öğrenmemiz için gönderdiği peygamberler arasında hiçbir ayrım yapmadan hepsine inanmamız ve hepsini sevmemiz gerekir. Çünkü onlar bizim kötülükten, cahillikten kurtulmamız ve iyiliğe, gerçek bilgiye ulaşmamış için çalışmışlardır. Biz, ilk insan ve ilk peygamber olan Hz. Adem den son peygamber olan Hz. Muhammed e kadar gönderilen bütün peygamberlere inanır ve onları severiz. Allah, peygamberlik vazifesini dilediği kimselere verir. Yani peygamberlik Allah vergisidir. İstemekle, çalışmakla elde edilmez. Peygamberler de bizim gibi insandır. Onlar da yer, içer, evlenir, hastalanır ve ölürler. Ama diğer insanlardan farklı olarak Allah onlarla konuşur. Kur an dan Bize Biz peygamberleri ancak müjdeleyiciler ve uyarıcılar olarak göndeririz. Kim iman eder ve kendini düzeltirse onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olacak değillerdir. En am, 48 Kur an dan Tanıdığımız Peygamberler 1. Hz. Adem 2. Hz. İdris 3. Hz. Nuh 4. Hz. Hud 5. Hz. Salih 6. Hz. İbrahim 7. Hz. Lût 8. Hz. İsmail 9. Hz. İshak 10. Hz. Yakub 11. Hz. Yusuf 12. Hz. Şuayb 13. Hz. Musa 14. Hz. Harun 15. Hz. Davud 16. Hz. Süleyman 17. Hz. Eyyüb 18. Hz. Zülkifl 19. Hz. Yunus 20. Hz. İlyas 21. Hz. Elyesa 22. Hz. Zekeriya 23. Hz. Yahya 24. Hz. İsa 25. Hz. Muhammed Mucize Allah ın izni ile peygamberlerin gerçekleştirdiği ve insanların benzerini getirmekten aciz kaldığı olağanüstü olaylara mucize denir. Her peygamberin birbirinden farklı mucizeleri vardır. Örneğin, Hz. Muhammed e mucize olarak Kur an verilmiştir.

20 20 Dini Bilgiler Kitabım Peygamberleri Seviyoruz. Çünkü Biz Müslümanlar bu dünyanın sınav yeri olduğunu bilir. Başımıza gelen bazı sıkıntılara sabrederiz. Peygamberler de dünya hayatında pek çok sıkıntı çekmişlerdir. Mesela Hz. Yakub çok sevdiği oğlu Yusuf tan çok uzun süre ayrı kalmış, hatta üzüntüden gözleri görmez olmuştur. Onun hayat hikayesini öğrenelim mi? Vahiy Allah ın bildirmek istediği mesajları, peygamberler aracılığı ile insanlara ulaştırmasıdır. Onlar da ümmetlerini çok severler. Bize rehberlik ederler ve örnek olurlar. Mükemmel insanlardır. Bize doğru yolu gösterirler. Allah ın sevgisini kazanacağımız davranışları bize öğretirler. Peygamberlerin Sıfatları Bütün peygamberlerin sahip olduğu beş tane ortak özellik vardır: Sıdk: Doğru sözlüdürler. Asla yalan söylemezler. Emanet: Güvenilir ve dürüstlerdir. Fetanet: Bütün peygamberler çok akıllı ve zekidir. İsmet: Günahsızdırlar. Kötülüklerden de uzak dururlar. Tebliğ: Allah tan aldıkları vahyi insanlara eksiksiz bir biçimde iletirler.

21 Dini Bilgiler Kitabım Kitaplara İman Allah, insanlara doğru yolu göstermek için peygamberler aracılığıyla değişik zamanlarda mesajlar göndermiştir. Yüce Allah ın peygamberlerine vahiy yoluyla göndermiş olduğu buyruklarına ve bunların yazıya geçirilmiş haline ilahî kitap veya kutsal kitap denir. Kutsal kitaplara iman, temel iman esaslarından biridir. Kitaplara iman, Allah tarafından bazı peygamberlere ilahi mesajlar indirildiğine ve bunların tümüyle doğru ve gerçek olduğuna inanmak demektir. Allah, biz insanlar akıllı olarak yaratmıştır. Ancak yine de iyiyi, doğruyu, güzeli bilebilmek için peygamberlere ve onlara gelen vahye ihtiyacımız vardır. Allah, dünya ve ahirette mutluluğa ulaşabilmemiz için zaman zaman farklı toplumlara ilahi mesajlar göndermiştir. İlahi kitaplar, hayatımızı Allah ın istediği gibi yaşayabilmemiz için en önemli kaynaktır. Çünkü ilahi kitaplar Allah ile iletişim kurabilmemizi sağlar. Bir önceki konuda Peygamberleri gönderiliş sıralarına göre öğrenmiştik. Şimdi de kendisine kitap ve sahife verilen peygamberleri tanıdık. Haydi şimdi kitap ve sahife verilen peygamberleri gönderiliş zamanlarına göre sıralayalım. Allah ın gönderdiği bu vahiylerin özü aynıdır. Hepsi tevhidi anlatır. Ancak Kur an-ı Kerim dışındakiler zamanla insanlar tarafından bozulmuştur. Oysa Kur an-ı Kerim asla değişmeyecek ve hiç bozulmayacaktır. Kur an dan Bize Ey iman edenler! Allah a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman ediniz. Kim Allah ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve kıyamet gününü inkâr ederse tam manasıyla sapıtmıştır. Nisa, 136

22 22 Dini Bilgiler Kitabım Kitapları Seviyoruz. Çünkü Bize yol gösteriyorlar. Kitaplar sayesinde Allah ın istediği gibi bir kul olabiliriz. Kutsal kitaplar, Allah ın konuşmasıdır. Kutsal kitaplar ile Allah ı tanırız. Kur an dan Bize Allah ın sana verdiği şeylerde ahiret yurdunu ara. Dünyadan da nasibini unutma. Allah ın sana iyilik yaptığı gibi sen de iyilik yap ve yeryüzünde bozgunculuk isteme. Çünkü Allah bozguncuları sevmez. Kasas, 77. Sâhifeler Allah, bazı peygamberlerine birkaç sayfadan oluşan kitapçıklar göndermiştir. Bunlara suhuf da denilir. Hz. Adem e 10 sahife Hz. Şit e 50 sahife Hz. İdris e 30 sahife Hz. İbrahim e 10 sahife vahyedilmiştir. Dört Kutsal Kitap Allah tarafından peygamberlere vahyolunan kitaplara kutsal kitaplar denir. Tevrat: Hz. Musa ya Zebur: Hz. Davud a İncil: Hz. İsa ya Kur an-ı Kerim: Hz. Muhammed e vahyedilmiştir.

23 Dini Bilgiler Kitabım Ahiret Gününe İman Ahiret, sözlükte son, son gün gibi anlamlara gelir. Dünya hayatının sona ermesine de ahiret günü deriz. Bugün ile başlayacak olan sonsuz hayata ise ahiret hayatı deriz. Allah canlı ve cansız varlıkları yaratmıştır. Her canlı dünyaya gelip bir süre yaşadıktan sonra ölür. Bu durum bizi üzse de hayatlarımızın bir gerçeğidir. Ama sevdiklerimizi, ahiret hayatında yeniden görebilecek olmamız onları kaybetmiş olmamızın üzüntüsünü hafifletir. Bu dünyanın sınav yeri olduğunu bilir, başımıza bazı sıkıntıların gelebileceğini de kabul ederiz. Ahiret hayatı bize bu dünyanın amaçsız olmadığını da gösterir. İnsan iyiliklerinin karşılığını bu hayatta görmeyebilir. Aynı şekilde kötülük yapan kimseler de yaptıklarının karşılığını dünyada göremeyebilirler. Ama ahiret hayatının olduğunu bilmek bu dünyada yapıp ettiklerimizin karşılığı olacağını ve adaletin er ya da geç gerçekleşeceğini bilmemizi sağlar. Çünkü ölüm bir yok oluş değil, yeni bir hayatın başlangıcıdır. Ahiret Gününden Korkmuyoruz. Çünkü Müslümanız. Sevdiklerimizle orada yeniden buluşacağız. İçinde üzüntünün, sıkıntının, kötü şeylerin olmadığı sonsuz bir hayat yaşayacağız. Dünya hayatında iyi işler yapan bir kişi ahiretten neden korksun ki! Allah ın bu dünyada iyi işler yapanlar için hazırladığı cennet nimetlerine kavuşacağız. Kıyametin ne zaman kopacağını Allah tan başka hiç kimse bilemez. Hatta Peygamberimiz kıyametin kopma vaktini kendisinin de Cebrail in de bilmediğini söylemiştir. Ahiret Hayatımız Kabir Hayatı: Ölümle başlayıp yeniden dirilmeye kadar devam edecek olan hayat. Kıyamet: Evrenin düzenin bozulması, tüm yaşamın sona ermesidir. İsrafil in (as) sûra üflemesi ile meydana gelecektir. Ba s: Kıyamet in kopmasından sonra İsrafil in (as) sûra ikinci defa üflemesi ile bütün canlıların yeniden dirilmesidir. Haşir: Tekrar dirildikten sonra Allah ın insanları bir araya toplamasıdır. Mahşer: Tekrar dirildikten sonra hesaba çekilmek üzere toplanılacak yerdir. Amel defteri: Dünyada yapıp ettiğimiz her şeyin kaydedildiği defterdir. Hesap ve Sual: Bütün insanların Allah tarafından sorguya çekilmesidir. Mizan: Hesaptan sonra günah ve sevapların tartılacağı terazidir.

24 24 Dini Bilgiler Kitabım Rızık Allah ın canlılara yemek, içmek ve yararlanmak için verdiği her şeye rızık denir. Rızkı yalnızca Allah verir. Ancak tembellik yapana, çalışmayana değil, helal yollardan gerekli gayreti gösterene. Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki rızkı Allah a ait olmasın. (Hud, 6) 6. Kaza ve Kadere İman: İmanın bir diğer esası kader ve kazaya imandır. Başka hiç kimsenin bilemeyeceği şekilde Allah her şeyi bilir. Ve her şey, O nun bilgisi, dilemesi ve yaratması ile olur. Allah ın bu bilgisi ile dünyanın başlangıcından kıyamete kadar olacak bütün şeylerin zaman ve yerini, özellik ve niteliklerini belirlemesine kader deriz. Allah ın takdir etmiş olduğu şeyleri, zamanı gelince yaratmasına ise kaza deriz. Allah, bizim yapacağımız işleri sonsuz bilgisi ile bilir. Ama biz yapmak istediğimiz şeylere kendimiz karar veririz. Yani, yaptığımız şeyleri Allah bildiği için değil, kendimiz seçtiğimiz için yapıyoruz. Ve bunun için yaptığımız seçimlerden ve eylemlerden sorumluyuz. Bu sorumluluğumuzdan dolayı N apalım kaderimiz böyleymiş diyerek günah işleyemez ve kendimizi suçsuz gösteremeyiz. Kur an dan Bize O, göklerin ve yeryüzünün mülkü (hükümranlığı) kendisine ait olandır. Çocuk edinmemiştir. Mülkünde hiçbir ortağı da yoktur. O her şeyi yaratmış ve yarattığı O şeyleri bir ölçüye göre takdir etmiştir. Furkan, 2 Cennet: İçinde, müminlerin nimetlerle dolu ve sonsuz hayat yaşayacakları ahiret evidir. Cennet büyük sevinçlerin, ödüllerin, nimetlerin, güzelliklerin, mutlulukların yaşanacağı yerdir. Orada çirkin ve kötü hiçbir şey yoktur. Cennetteki nimetlerin en büyüğü ise Allah ın hoşnutluğunu kazanmaktır.

25 Dini Bilgiler Kitabım 25 Kaderimize Kızmıyoruz ve Küsmüyoruz. Çünkü Biliyoruz ki her şey sadece Allah ın bilgisi ile olabilir. Bu dünya bir sınav yeri ve sınavda bazen zor sorular da olabilir. Bu sınavların bize ne kazandırdığını, neyi öğrettiğini düşünürüz. Ümidimizi kaybetmeyiz. Çünkü bu sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmüyor. Karşılaştığımız zorluklarda Allah a güvenmenin ve sığınmanın huzuru paha biçilemez. Tevekkül: Hedefe ulaşmak için gerekli olan her şeyi yaptıktan ve yapacak başka bir şey kalmadıktan sonra Allah a dayanıp güvenmek ve sonucunu Allah a bırakmaktır. Yani ilaç kullanmadan tedavi olamayız. Kararını verdiğin zaman artık Allah a dayanıp güven. Çünkü Allah kendisine dayanıp güvenenleri sever. (Al-i İmran, 159) Peygamberim Demiş ki; Cennet nimetlerinin insanın akıl ve hayalinin çok ötesinde güzelliklerle dolu olduğunu Peygamberimiz şöyle açıklamıştır: Allah buyuruyor ki: Salih kullarım için ben, cennette hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği ve insanın kalbinden bile geçmeyen nice nimetler hazırladım. Cehennem: Kafirlerin sürekli olarak, günahkar müminlerin de günahları ölçüsünde cezalandırılmak üzere kalacakları azap yeridir. Cehennem büyük sıkıntıların, acıların, azapların mutsuzlukların yaşanacağı yerdir. Orada güzel bir şey yoktur. Cehennemdeki en büyük azap, cehennemliklerin Allah ın rahmetinden uzak kalmasıdır.

26 26 Dini Bilgiler Kitabım Bir Dua Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru. (Amin) Bakara, 201 Hayr ve Şer Allah ın emrettiği, sevdiği ve hoşnut olduğu davranışlar hayr, Allah ın hoşnut olmadığı, sevmediği, doğru olmayan davranışlar ise şerdir. Allah ın hayra rızası vardır, şerre yoktur. Olur ki, bir şey sizin için hayırlı iken, siz onu hoş görmezsiniz. Yine olur ki, bir şey sizin için kötü iken, siz onu seversiniz. Allah bilir, siz bilmezsiniz. (Bakara, 216) Ecel İnsan ve diğer canlılar için belirlenmiş süreye ve bu sürenin sona ermesine yani ölüme, ecel denir. İnsanları yaratan, yaşatan ve onlara rızık veren Allah, insanların ecelini de belirler. Allah, eceli geldiğinde hiçbir kimseyi asla ertelemez. (Münafikûn, 11)

27 3 Hikaye SEVGİ DOLU BİR KALP Allah, canlı cansız bütün varlıkları sevgiye değer yaratmıştır. Diye bir söz yazdı Aslı nın öğretmeni tahtaya. Bu cümle hakkında araştırma yapmalarını ve pazartesi günü derste bu konu hakkında bir münazara yapmayı teklif etti. Artık altıncı sınıf oldunuz arkadaşlar. Kendi duygu ve düşüncelerimizi, deneyimlerimizi rahat bir şekilde ifade edebilecek yaştasınız diye de ekledi. Aslı ve sınıf arkadaşları, tahtadaki bu cümleyi defterlerine not ettiler ve şimdiden pazartesi gününü sabırsızlıkla beklemeye başladılar. Okul servisinde derin düşüncelere dalmıştı Aslı. Aslında hiçte basit bir konu değildi bu sevgi meselesi. Sadece insanlarla sınırlı değildi. İnsan sevgisini sorsaydı öğretmeni, söyleyecek birçok şey bulabilirdi. Arkadaşlarını çok sevdiğinden bahsedebilirdi mesela. Aile içinde birbirlerine duydukları sevgi ve saygıdan da bahsedebilirdi. Ama canlı cansız demişti öğretmeni. Yani her şey bu genellemenin içerisine giriyordu; hayvanlar, bitkiler, taşlar, ağaçlar, sular, kitaplar Aklımıza gelebilecek her şey Aslı nın kafası birazcık karışmıştı. Nasıl çıkacaktı bu işin içinden? Ailesinden yardım alarak işini kolaylaştırabilirdi. Önünde koskoca bir hafta sonu vardı. Kısa kısa genel örnekler verebilirdi aslında. Ama daha derinlemesine araştırılmalıydı bu konu. Öğretmeni onlara iki

28 28 Dini Bilgiler Kitabım gün süre vermişti ve pazartesi günü geniş bir münazara düzenlenecekti. Hazırlıklı olmalı ve konu hakkında geniş ve derinlemesine bilgiler edinmeliydi. Servisten inip koşarak evine girdi Aslı. Kapıyı açan annesini büyük bir coşkuyla selamladı. Birbirlerini öperek sarıldılar. Daha sonrasında koltukta oturan babaannesini fark etti Aslı. Koşarak boynuna sarıldı; Hoş geldin babaanneciğim dedi. Tonton yanaklarından uzun uzun öptü onu. Sonra elini öptü ve halini hatırını sordular birbirlerinin. Aslı nın babaannesi çok muhterem bir insandı. Sakin sakin konuşarak güzel hikâyeler anlatır, Aslıyı kendine hayran bırakırdı. Çok sıcakkanlı bir insandı Aslı nın babaannesi. Aslıyı ve onun iki küçük kardeşini içten bir sevgiyle bağrına basar sarar sarmalardı. Şimdide öyle yapmıştı. Üç kardeş ve babaanneleri, koltukta bir sevgi yumağı olmuşlardı. Babaanneleri onlar için hediyeler getirmişti. Birlikte onları açtılar. Aslı için çok güzel, pembe bir bere çıkmıştı paketten. Küçük kardeşleri için de örgü çorap ve eldivenler vardı. Çocuklar bu hediyeleri büyük bir mutlulukla karşıladılar. Babaannelerine teşekkür ettiler. Aslı; Çok teşekkürler babaanneciğim, bu bereye bayıldım. Ellerine sağlık dedi. Birlikte akşam yemeği yenildi, çaylar içildi. Mutfakta annelerine yardım eden kızlar, artan yemekleri itina ile buzdolabına yerleştirdi. Aslı, sofradan artan ekmekleri evlerinin bahçesinde besledikleri küçük köpekleri pamuğun kabına bıraktı. Bir parçasını da sokak havanları için duvarın kenarındaki kutunun üzerine bıraktı. Merhametli olmak, insan olmanın bir gereğiydi nede olsa. Hep beraber oturarak muhabbetler edildi. Aslı, öğretmeninin verdiği ödevi ailesi ile paylaştı. Babaannesinden de fikrini paylaşmasını rica etti. Senin, fikre ihtiyacın yok Aslıcığım dedi babaannesi. Sevgiyle baktı torununun gözlerine ve devam etti;

29 Dini Bilgiler Kitabım 29 Günlük hayatından vereceğin örnekler, yapacağınız münazarada çok faydalı olacaktır eminim dedi. Aslı, tam olarak anlayamamıştı. Günlük hayatından vereceği örnekler biraz yavan kalmaz mıydı? Babaannesi Aslı nın düşüncelerini okumuştu adeta. Torununun ellerini tutarak sakin bir ses tonuyla konuşmaya devam etti; Bak yavrum, öğretmenin Allahtan, sevgiden bahsetmiş. Allah; biz kullarının her şeyi, herkesi sevmesini ister. O, bizim kalbimize sonsuz bir sevme gücü vermiştir. Onun yarattığı her şey özedir, biz kulları içindir. Dolayısıyla biz insanlar da, bizim için yaratılmış canı cansız tüm varlıklara karşı sonsuz bir sevgi beslemeliyiz. Başta bizi yaratan cenabı Allah a olmak üzere tüm herkese ve her şeye sonsuz sevgi ve saygı duymalıyız. Sende sevgi dolu bir çocuksun ve günlük hayatında da bunu çok güzel uyguluyorsun dedi. Hiç farkında değilim babaanneciğim. Ben çok doğal davranıyorum. Yani özellikle yapmıyorum Biliyorum yavrucuğum. İşte bu yüzden günlük hayatından örnek vermeni istiyorum. Farkına varmadan ne kadar doğru ve güzel davranışlarda bulunduğunu hem sen fark et hem de etrafındakilerin seni daha iyi tanımasına fırsat yarat diye Babaannesini bu düşünceleri çok hoşuna gitti. Ama ayıp olmaz mıydı kendini över gibi örnekler vermesi. Babaannesi onun bu düşüncesini yersiz buldu ama eğer rahatsız olacaksa kardeşinin ismini vererek münazarada örnekler sunabileceğini söyledi. Bu konuda anlaşmışlardı. Aslı, babaannesinin kendisi hakkındaki gözlemlerini dinlemek için sabırsızlanıyordu. Sen, anne babana ve diğer tüm büyüklerine karşı saygılı bir çocuksun. Kardeşlerine karşı şefkatli ve anlayışlısın. Arkadaşlarına değer veriyor ve onları çok önemsiyorsun. Hayvanlara karşı oldukça merhametli ve sevgi dolusun. Sahip olduğun kılık kıyafet ya da hediye edilen eşyalara karşı özenlisin, önemsiyorsun sahip olduklarını. İşte bütün bunlar, senin; canlı cansız tüm varlıklara sevgiyle değer verdiğini gösterir dedi. Torun ve babaanne birbirlerine sımsıkı sarılarak muhabbetlerine devam ettiler.

30 4 Hadis Öğrenelim 1) Hz. Peygamber (sav) buyurdu ki: Kimde şu üç şey bulunursa imânın lezzetini tatmış olur: Allah ile Resulunu herkesten daha çok seven kimse; bir kulu yalnızca Allah için seven kimse; Allah kendisini kâfirlikten kurtardıktan sonra yine kâfirliğe dönmekten ateşe atılacakmışçasına hoşlanmayan kimse 2) Çölde yaşayan bir kişi Resulullaha (s.a.v): - Kıyamet ne zaman kopacak? diye sormuş. - Resûlüllah (sav) ona : «Sen kıyamet için ne hazırladın?» demiş. - Çölde yaşayan kişi: Allah ile Resulünün sevgisini! cevabını vermiş, - Allah Resulu: Sen sevdiklerinle berabersin! buyurmuştur. 3) Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdu: Allah ı bütün eksikliklerden uzak tutar, en güzel övgülerin Allah a ait olduğunu bilir, Allah tan başka ilâh olmadığına ve Allah ın her şeyden büyük olduğunu söylemiş olmam, benim için üzerine güneş doğan her şeyden çok daha kıymetlidir. buyurdular.

31 Dini Bilgiler Kitabım 31 4) Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: Allah kulum bana bir karış yaklaşırsa, ben ona bir arşın yaklaşırım; bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak gelirim. buyurdu. 5) Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdu: Şüphesiz şu üç şey Allah ın hoşuna giderken şu üç şeyden hoşlanmaz. Sadece kendisine ibadet etmenizden, ona hiçbir şeyi ortak koşmamanızdan ve Allah a verdiğiniz sözde durup onun kitabı olan Kur an a ve gönderdiği din olan İslam a sımsıkı sarılıp diğer Müslümanlarla düşünce ayrılığına düşmemenizden hoşlanır. Dedikodu yapmanızdan gereksiz yere çok soru sormanızdan ve malınızı boş yere harcayıp israf etmenizden hoşlanmaz. 6) Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: Bir topluluk Allah ın evlerinden bir evde toplanır, Kuran-ı Kerim okur ve Kuran-ı Kerimdeki ayetler hakkında yorumlamalar yapıp, düşünce alışverişinde bulunurlarsa kalplerinden sıkıntı gider ve yerine huzur, rahatlık gelir. Onları şefkat (rahmet) kaplar ve etraflarını melekler kuşatır. Allah o kimseleri sevdiği kullarla birlikte anar.

32 5 ETKİNLİKLER Doğru Olanı Bulalım 1) İmanı genel manasıyla kısaca nasıl tanımlarız? A) Kalp ile sevmek, dil ile tekrar etmek B) Kalp ile tasdik edip, dil ile ikrar etmek C) Kalp ile sevmek, dil ile inanmak D) Kalp ile sığınmak, dil ile bağlanmak 2) Allah ın emirlerine boyun eğip O nu biricik güç olarak kabul ettiğimizde hangisini yapmamız beklenir? A) Bencilce davranmak B) Tabiatı sevmek ve korumak C) İnsanlar arasında ayrım yapmak D) Yaşadığımız çevreye duyarsız kalmak

33 Dini Bilgiler Kitabım 33 3) Bir hedefe ulaşmak için gerekli olan her şeyi yaptıktan ve yapacak başka bir şey kalmadıktan sonra Allah a dayanıp güvenmek ve sonucu Allah a bırakmaya ne ad verilir? A) Tevekkül B) Tevessül C) Hayr D) Vahiy 4) Kutsal kitaplara niçin inanırız? I- Bize yol gösterici oldukları için II- Kitaplar sayesinde Allah ın istediği bir kul olabileceğimiz için III- Allah ile iletişim kurabildiğimiz için A) Yalnız I B) I-II C) Yalnız III D) Hepsi 5) Tekrar dirildikten sonra Allah ın insanları bir araya toplamasına ne ad verilir? A) Haşir B) Mizan C) Hesap ve sual D) Ba s 6) Esmaü l-hüsna ne demektir? A) İmanın şartları B) İslam ın şartları C) Allah ın güzel isimleri D) Tevhid inancı

34 34 Dini Bilgiler Kitabım 7) Bütün iman esasları hangi duada geçmektedir? A) Amentü duası B) Hacet duası C) Mübin duası D) Yemek duası 8) İmanın şartı kaçtır? A) 1 B) 7 C) 6 D) 10 9) Besleme çekmek hangi anlama gelmektedir? A) Rahman ve Rahim olan Allah ın adıyla B) Meleklerin bilgisiyle C) O nun isteğiyle D) O nun rızası için 10) Allah ın emri ile insanları kötülüklerden koruyan meleklere ne ad verilir? A) Münker ve Nekir B) Hafaza C) Kiramen Kâtibin D) Dört büyük melek CEVAPLAR: 1B 2B 3A 4D 5A 6C 7A 8C 9A 10B

35 Dini Bilgiler Kitabım 35 HANGİSİ DOĞRU HANGİSİ YANLIŞ Aşağıdaki cümlelerden hangisi doğru, hangisi yanlış? Doğru olanların başındaki kutucuğa D, yanlış olanlarınkine Y yazalım İman, gönül huzuru ile benimsemek, şüpheye yer bırakmayacak şekilde yürekten inanmak, güçlü inanç anlamına gelmektedir. Kim Kelime-i Şehadet i inanarak söylerse Müslüman olur. İnanan, iman eden kimselere müşrik denir. Amentü duasında ahiret gününe inandığımızı söyleriz. Allah ın subûti sıfatlarından olan Basar, Allah ın her şeyi işitmesi demektir. Allah ın belirlediği görevleri yerine getiren ve nurdan yaratılmış varlıklara melek denir. Allah ın bildirmek istediği mesajları, peygamberler aracılığı ile insanlara ulaştırması vahiydir. Kıyametin ne zaman kopacağına ilişkin insanlar bilgi sahibidir. Cevaplar: D-D-Y-D-Y-D-D-Y

36 36 Dini Bilgiler Kitabım TAKİP EDELİM Aşağıdaki harfleri takip ederek kutucuklara yerleştirelim Dinin emirlerini yerine getirenlere verilmiş olan ismi öğreneceğiz. M L M Ü Ü N S A Dinin emirlerini yerine getirenlere verilmiş olan ismi öğrendik. Şimdi de bu kimselerin kabul ettiği iman esaslarını buraya yazalım (Allah a iman, Meleklere iman, Peygamberlere iman, Kitaplara iman, Kaza ve Kadere iman, Ahirete iman)

37 Dini Bilgiler Kitabım 37 DOĞRU KELİME HANGİSİ? Aşağıdaki cümlelere parantez içindeki kelimelerden birisi gelecek. Doğru olanı yerleştirelim. İman hayatımızı huzur, güven ve... ile güzelleştirir. (sevgi / seyahat) İnananlar her işe... çekerek başlar. (tesbih / besmele) Kelime-i şehadet... olmanın ilk adımıdır. (iyi insan / Müslüman) İslam, Allah tarafından... aracılığı ile gönderilmiş son dindir. (Hz. Muhammed / Hz. Yusuf) Allah ı çok sevdiğimiz için bütün varlıklara da... ile davranmamız gerekir. (merhamet / kötülük) İçinde, müminlerin nimetlerle dolu yaşayacaklar yere... deriz. (cennet / kabir) Allah ın sevdiği ve hoşnut olduğu davranışlara... denir. (hayr / şer) Cevaplar: sevgi- besmele - müslüman - Hz. Muhammed - merhamet - cennet - hayr

38 38 Dini Bilgiler Kitabım KELİME EŞLEŞTİRME Aşağıda iki sütunda verilen ifadeleri uygun şekilde eşleştirelim. İman ın 6 şartından biri Cennet Allah ın sıfatlarından biri Mucize Peygamberlerin Allah ın izni ile gerçekleştirdiği olağanüstü olaylar Mahşer Tekrar dirildikten sonra toplanılacak yer Semi Hayırlı işler yapanların karşılığını bulacağı yer Allah a inanmak

39 ünite 2 İSLÂM-HOŞGÖRÜ

40 1 DİNİM İSLAM Sevgili çocuklar daha önce Asr-ı Saadet diye bir kavram duydunuz mu? Asır, yüzyıldan oluşan bir zaman dilimi olup saadet mutluluk anlamına gelir. Asr-ı Saadet, mutluluk asrı demektir. Peki bu dönemde insanlar gerçekten çok mutlu, hiçbir sıkıntısı olmadan mı yaşarmış? Neden bu döneme mutluluk asrı denmiş ki? Hayır, aksine bu dönemde yaşayanlar bu döneme kadar çekmedikleri bütün sıkıntıları çekmiş, görmedikleri birçok işkenceye maruz kalmış hatta evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kalmışlar. Yine de bu döneme Asr-ı Saadet denmiş. Neden mi çünkü bu dönemde aynı inanca sahip olan insanlar bir birlerine güven verirmiş, herkes elinde bulunan malını, mülkünü diğer din kardeşleriyle paylaşırmış. Kardeşinin bir sıkıntısı olduğu zaman hep beraber aşmaya çalışırlarmış. Kendi dinlerinden olmayan insanlara da aynı şekilde davranıp onlara geniş haklar tanımışlardır. İnsanlara sonsuz bir hoşgörü sunulmuş. Yukarıda bahsettiğim dönem İslam ın ilk dönemi. İslam insanların can ve mal güvenliğini garanti altına aldığı gibi insanların özgürce yaşamalarını ve düşüncelerini aktarmalarını da güvence altına almıştır. Başka dinden olan insanların ibadet etmelerine ve kendi dinlerine göre hüküm verilmesine izin vermiştir. Komşun aç kaldığı zaman senin tok yatamayacağın bir sistem oluşturulmuş. Senden olmayan birinin cenazesi geçtiği zaman ayağa kalkılıp, insan olduğu için saygı gösterilmesi gerektiği öğütlenmiştir.

41 Dini Bilgiler Kitabım 41 Zenginin fakiri gözetmesi ve hatta onun malında hakkı olduğu söylenmiştir. Haksız yere insan öldürmenin bütün insanlığı öldürmüşçesine kötü sayıldığı bir sistem oluşturulmuştur. Sevgili çocuklar bildiğiniz gibi İslam evrensel bir dindir ve bütün insanlığı muhatap alır. Yani sadece Asr-ı Saadet dönemindeki insanları değil bizleri de içerisine alır. Eğer İslamî ilkeleri yerine getirmiş olursak tıpkı o dönemdeki insanlar gibi bütün işkencelere rağmen mutlu oluruz. İslam hayattır ve o hayatı yaşamak bizim elimizde. İnsanlara insan olduğu için değer verip kendi haklarımızı gözettiğimiz gibi onların da hakkını gözetirsek kendimizi tamamlamış ve İslam toplumunun bir parçası olmuş oluruz. Diğer insanlara İslam ı anlatmak gibi insanlara insan gibi davranmak da bir görevimiz olduğunu unutmamalıyız. Şimdi şöyle dua edelim: Ey Allah ım İslam ın hoşgörü çerçevesinden bizleri çıkarma. İnsanlara değer veren, sorunlarıyla ilgilenen ve kurtuluşa eren kullarından eyle bizi. Amin.

42 42 Dini Bilgiler Kitabım Bilgisayar oyunlarının yeni versiyonu, önceki sürümlerinin geliştirilmesi ile oluşturulur. Peygamberimizin getirdiği din olan İslam ı önceki peygamberlerin getirdiği dinin en yeni, en geliştirilmiş, en güzel versiyonuna benzetelim mi? Din Nedir? Din, bir uyanıştır. Din, insan için bir yol haritasıdır. Din, dünya görüşüdür. Kur an dan Bize Şüphesiz Allah katında din İslam dır. Ali İmran, İslam İslam kelimesinin, sözlükte itaat etmek, bağlanmak, esenlikte kılmak gibi anlamları vardır. Ama İslam deyince aklımıza Hz. Peygamber in insanlara bildirdiği (tebliğ), temel kaynakları Kur an ve sünnet olan din gelir. Aynı zamanda, Allah ın Hz. Adem den Hz. Muhammed e kadar bütün peygamberlere gönderdiği dinlerin ortak adı da İslam dır. İslam, insanları hem bu dünyada hem de ahirette mutluluğa ulaştıracak dindir. Bu dine inananlara ise Müslüman denir. İslam, son din; Peygamberimiz son peygamberdir. Din, sözlükte itaat etmek, boyun eğmek, kabullenmek, hesap ve sorumluluk anlamlarına gelir. Terim olarak ise din, akıl sahibi insanları kendi Vahye Dayalı Dinler Yahudilik: Hz. Musa ya indirilen dindir. Hıristiyanlık: Hz. İsa ya indirilen dindir. İslam: Hz. Muhammed e indirilen dindir. özgür iradeleriyle iyiye ve doğruya yönelten ve onların mutluluğunu amaçlayan kurallar bütününü ifade eder. Bu kuralların başında inanç esasları, ibadetler ve ahlak ilkeleri gelmektedir. Yani diyebiliriz ki din, Allah ın insanlara peygamberler aracılığıyla göndermiş olduğu mesajları kabullenip onlara boyun eğmek demek-

43 Dini Bilgiler Kitabım 43 tir. Din, yaratılışta iyi olan ama hayatında iyiyi de kötüyü yapabilecek olan insanı, iyiye yöneltme projesidir. İslam dinlerin en evrenselidir. Çünkü İslam ın tevhid esası ile tüm ırk, renk, bölge ve kültürler birleşir. Böylece İslam ın bütün insanlığa sevgi ve hoşgörü ile yaklaştığını görebiliriz. Aynı zamanda İslam, Hz. Adem den Hz. Muhammed e kadar bütün peygamberlere sahip çıkar. Dinimiz İslam ın temel özellikleri: İslam dini son ilahî dindir. Hz. Muhammed son peygamberdir. Mümin ve Müslüman ile tanışmıştık. Peki, kimdi onlar? İslam bir düşünüş biçiminden ziyade bir yaşayış tarzıdır. Aliya İzzetbegoviç Kur an-ı Kerim, hiç değişmeden günümüze kadar ulaşmış tek ilahî kitaptır. Kur an-ı Kerim in mesajı evrenseldir. Tevhit inancı hiç bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. İslam bir ahlak dinidir. İslam da ayrıcalıklı bir sınıf yoktur. Bütün insanlar Allah katında eşittir. Hiçbir insan soy, renk, ırk gibi birtakım özellikleri dolayısıyla başkasından üstün olamaz. Müslüman olduğumuz için; Kur an ın tamamına inanıyoruz. İnandığımız gibi yaşamaya çalışıyoruz. Allah a, insanlara ve bütün varlıklara karşı sorumluluklarımızın bilincine varıyoruz. Adil, merhametli, sevecen, saygılı, dürüst, güvenilir, barışsever, hoşgörülü oluyoruz.

44 44 Dini Bilgiler Kitabım Peygamberimiz bir hadisinde İslam ın beş temel esas üzerine kurulduğunu söylemiştir: Kelime-i Şehadet Namaz Oruç Hac Zekat İşte bu esasların İslam ın şartlarıdır. Daha önce kelime-i şehadet getirmeyi öğrenmiştik. Nasıldı? Peygamberim Demiş ki: Namaz dinin direğidir. Tirmizi, İman, 8 Peygamberim Demiş ki: Oruç, bir kalkandır. Buhari, Savm, 9 Namaz Kılmak Kelime-i Şehadet İnsanların Müslüman olabilmesinin ilk şartıdır. Kelime-i şehadet getirmeden Müslüman olunmaz. Ben şehadet ederim ki Allah tan başka ilah yoktur ve ben yine şehadet ederim ki Hz. Muhammed O nun kulu ve elçisidir. anlamına gelir. Gerçekten inanarak kelime-i şehadet getiren kişi Müslüman olur. Kelime-i şehadet getirdiğimizde bir din olarak İslam ı kabul etmiş, emir ve yasaklarına uyacağımızı söylemiş oluruz. Namaz, İslam ın kelime-i şehadetten sonra en çok önem verdiği ibadettir. Dinimizde, Müslüman olan herkesin günde beş farklı vakitte namaz kılması gerekir. Namaz kılan kimse kötülüklerden geri durur. Çünkü namaz kılan kişi Allah ı hiç unutmaz. Böylece namaz kıldığımızda Allah a daha çok yakınlaşırız, O nu daha çok severiz, O da bizi daha çok sever. Oruç Tutmak İslam ın esaslarından biri de Ramazan ayı boyunca oruç tutmaktır. Oruç, Allah ın rızasını ve hoşnutluğunu kazanmak için imsak vaktinden iftar vaktine kadar hiçbir şey yiyip içmeyerek yapılan ibadettir. Ramazan ayı orucu, dinen sorumlu olan herkes için farzdır. Oruç tuttuğumuzda aynı zamanda başka güzel işler yapmaya çalışır ve her türlü kötülükten de uzak dururuz. Hem kişisel hem de toplumsal pek çok faydası olan oruç ibadeti, Allah ın bizden hoşnut olmasını da sağlar.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet.

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet. BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME ETKİNLİK Ders: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Sınıf: 9.Sınıf Ünite: İslam da İman Esasları Konu: Kitaplara İman Etkinliğin adı: İlahi Mesaj Süre: 40 dak + 40 dak Yine onlar, sana indirilene

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ Varlıklar Âlemi Evrende bulunan varlıklar yalnızca duyularımızla algılayabildiklerimizden ibaret değildir. Âlemde görünen ve görünmeyen sayısız varlık bulunmaktadır.

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ. ÜNİTE: KAZA VE KADER Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek konular ve ders işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi

Detaylı

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek

Detaylı

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. İlk Ders Genelgesi 1. Allah Her Şeyi Bir Ölçüye

Detaylı

PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ 7. 10. Ey Resûl! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Doğrusu Allah, kâfirler

Detaylı

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI 1- Soru: Allah ın insanlar arasından seçip vahiy indirdiği kişiye ne ad verilir? Cevap: Peygamber/Resul/Nebi denir. 2- Soru: Kuran da peygamber hangi kelimelerle ifade edilmektedir? Cevap: Resul ve nebi

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 06 07 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ AY EKİM KASIM HAFTA ARALIK DERS KONU ADI SAATİ Allah Her Şeyi Bir Ölçüye Göre Yaratmıştır Kader ve Evrendeki Yasalar İnsan İradesi ve Kader

Detaylı

İTİKAT ( İNANÇ ) 1 KELİME- İ TEVHİD

İTİKAT ( İNANÇ ) 1 KELİME- İ TEVHİD KELİME- İ TEVHİD Allah tan başka ilah yoktur, Muhammed, Allah ın elçisidir. İTİKAT ( İNANÇ ) 1 TEVHİD: Allah ın bir ve tek olduğuna inanmak demektir. İnsanlar inanarak Kelime-i Tevhid i söylerlerse Mümin

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

Din Ve Ahlak Hakkında Neler Biliyoruz?

Din Ve Ahlak Hakkında Neler Biliyoruz? İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 1. Ünite Sunusu Din Ve Ahlak Hakkında Neler Biliyoruz? Anlatım Yoluyla Ders Veren: Ömer AKKAŞ Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dkab Alanı Pedagojik Formasyon Öğrencisi

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri değildir?

1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri değildir? DİN KÜLTÜRÜ 6. SINIF 1. ÜNİTE TEST 1 1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri a)hz. İbrahim b)hz. Yunus c)hz. Şit d)hz. Adem 2- Varlıklar hakkında düşünerek Allah ın varlığına ve

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

Dua Dua, insan ile Allah arasında iletişim kurma yollarından biridir. İnsan, dua ederken Allah ın kendisini işittiğinin bilincindedir. İnsan dua ile dileklerini aracısız olarak Allah a iletmekte ondan

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : ALİ İHSAN ASLAN Eğitsel Performans Bismillâhirrahmanirrahim

Detaylı

ZAFER TALHA ÇİMEN 8/E - 1453

ZAFER TALHA ÇİMEN 8/E - 1453 ÖZEL EGE LİSESİ (ORTAOKULU) DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ KAZA VE KADER (Allah, herkesin ne yapacağını bilip yazdığına göre, insanların hayır işlemesinin bir anlamı var mı? İslam da İnsanın İradeli Fiilleri

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

...Bir kitap,bir mesaj!

...Bir kitap,bir mesaj! ...Bir kitap,bir mesaj! Bu dünyada ne yapıyorum sorusuna yanıt veren bir kitap Tüm soru ve şüphelerınize yanıt verebilecek bir kitap. Bu kitap sizin doğal olarak Tanrı dan ayrı olduğunuzu anlatacak, ancak

Detaylı

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller yayın no: 117 PEYGAMBERİMİZİN DİLİNDEN HİKMETLİ ÖYKÜLER Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Hayat Amaçsız

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ

İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ Memduh ÇELMELİ İLÂH İlâh: Tapılmaya lâyık görülen yüce varlık. «Lâ ilahe illallah Allah tan başka ilah yoktur.» İlâhî: Allah a ait. Allah a özgü. Allah ile ilgili. ilahi KİTAP VAHİY

Detaylı

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir?

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir? Besmele Kitapcığı Besmelenin Anlamı Besmele, bütün varlıkların hal diliyle ve iradeli varlık olan insanın lisanıyla ve haliyle meşru olan her işine Allah ın ismiyle başlamasıdır. En önemli dua ve zikirlerdendir.

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Dua Dua İbadetin Özüdür Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Dua Arapça kökenli bir kelime olup «istemek, davet etmek» demektir.

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Detaylı

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU 25 Ders 3 İnsan Bir gün ağaçtan küçük bir çocuk oyan, ünlü bir ağaç oymacısı hakkında ünlü bir öykü vardır. Çok güzel olmuştu ve adam onun adını Pinokyo koydu. Eserinden büyük gurur duyuyordu ama oyma

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

Dua ve Sûre Kitapçığı

Dua ve Sûre Kitapçığı Dua ve Sûre Kitapçığı Hazırlayan: Melike MÜFTÜOĞLU instagram.com/oyunveetlinliklerledinogretimi SÜBHANEKE DUASI Allah ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin

Detaylı

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III 5. Sınıf 01 Allah İnancı - I 02 Allah İnancı - II 03 Allah İnancı - III Allah inancı 04 Ramazan ve Orucu - I 05 Ramazan ve Orucu - II Ramazan orucu 06 Ramazan ve Orucu - III 07 Adap ve Nezaket - I 08 Adap

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

Eşhedü en lâ iâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlüh.

Eşhedü en lâ iâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlüh. Âmentü billahi ve melâiketihi ve kütübihî ve rusülihî ve'l yevmi'l-âhıri ve bi'l-kaderi hayrihî ve şerrihi mine'llâhi teâlâ ve'l-ba'sü ba'de'l mevti hakk Eşhedü en lâ iâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden

Detaylı

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Mülheim an der Ruhr Fatih Camii Islam kelimesi üc manaya gelir 1. Yüce Allahın emirlerine itaat edip, yasaklarından kacınmak. 2. Bütün insanlarla diğer canlılar

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Varlıklar Âlemi Meleklere İman Meleklerin

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

Zengin Adam, Fakir Adam

Zengin Adam, Fakir Adam Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Zengin Adam, Fakir Adam Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

İman. Çalışmanın ana fikri. İsa ya iman etmek, zihin, duygu ve iradeyle O na güvenmek, dayanmak demektir. Çizimler: Meghan Burns

İman. Çalışmanın ana fikri. İsa ya iman etmek, zihin, duygu ve iradeyle O na güvenmek, dayanmak demektir. Çizimler: Meghan Burns Müslümanlar da Hristiyanlar da İsa ya inanıyorum derler. Peki bu ifade ikisi için de aynı anlamı taşıyor mu? Taşımıyorsa, farklar nelerdir? Bu çalışmada Kutsal Kitap a göre iman sözcüğünün anlamını öğreneceğiz.

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata yön veren, temel hak ve

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri 1 ) İlahi kitapların sonuncusudur. 2 ) Allah tarafından koruma altına alınan değişikliğe uğramayan tek ilahi kitaptır. 3 ) Diğer ilahi

Detaylı

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri :١ mı, mi? baba ( ) uzaklaştım uzaklaştırmak uzaklaştırmak evin kapıları babam yetişiyorum eğitim görüyorum ecdadım, atam saygı otur! seviyorum seni seviyorum

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Allah

Detaylı

3 Her çocuk Müslüman do ar.

3 Her çocuk Müslüman do ar. TAHR C * 1 Sözlerin en güzeli Allah ın kitabı, yolların en güzeli Muhammed in yoludur. Buhari, Edeb, 70; tisam, 2. z Müslim, Cuma, 43. z Nesai, Iydeyn, 22. z bn Mace, Mukaddime, 7. z Darimî, Mukaddime,

Detaylı

SAHİP OLDUKLARIMIZI KORUMANIN 4 RUHSAL ADIMI

SAHİP OLDUKLARIMIZI KORUMANIN 4 RUHSAL ADIMI 1 KORUMANIN 4 RUHSAL Çoğu insan nasıl dua edeceğini bilemez. Bu yüzden size yardımcı olabilecek örnek bir dua metni hazırladım. Bu duayı sesli olarak okuyabilir ya da içinizden geldiği gibi dua edebilirsiniz.

Detaylı

ISBN : 978-605-65564-3-2

ISBN : 978-605-65564-3-2 ISBN : 978-605-65564-3-2 1 Baba, Bal Arısı Gibi Olmak İstemiyorum ISBN : 978-605-65564-3-2 Ali Korkmaz samsun1964@hotmail.com Redaksiyon : Pelin GENÇ Dizgi/Baskı Kardeşler Ofset Matbaacılık Muzaffer Ceylandağ

Detaylı

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir.

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. TEMEL DİNİ BİLGİLER KİTAPLARA İMAN 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. 2 Kutsal kitap neye denir? Allah ın emir ve yasaklarını,

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 1. İnsanın sorumlu bir varlık olması aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir? A) Düşünmesi B) Konuşması ) Yürümesi D) Beslenmesi 4. Hz. Muhammed

Detaylı

Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor.

Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor. Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor. Bugün her şeyi sorgulayan genç beyinlere ikna edici cevaplar

Detaylı

7.SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI

7.SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI 7.SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI I. İnsanın apaçık düşmanıdır. II. Kötülükleri güzel gösterir. III. İnsanları kötü yola yönlendirmeye çalışır. 1. Yukarıda özellikleri verilen varlık hangisidir?

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

Sınıf. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. TEOG DENEME SINAVI. 8. Sınıf TEOG. Sınavına. Bizim İçin Hepiniz Özelsiniz...

Sınıf. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. TEOG DENEME SINAVI. 8. Sınıf TEOG. Sınavına. Bizim İçin Hepiniz Özelsiniz... ORTAOKUL 8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. TEOG DENEME SINAVI ORTAOKUL 8. Sınıf TEOG Sınavına H A ZI R LI K Bizim İçin Hepiniz Özelsiniz... R Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi I. TEOG Deneme Sınavı 8.

Detaylı

NİÇİN EVLENMEDEN ÖNCE İNSANIN KENDİNİ TANIMASI ÇOK ÖNEMLİDİR? YA DA KENDİNİ TANIMAK NEDİR?

NİÇİN EVLENMEDEN ÖNCE İNSANIN KENDİNİ TANIMASI ÇOK ÖNEMLİDİR? YA DA KENDİNİ TANIMAK NEDİR? Asiye Türkan NİÇİN EVLENMEDEN ÖNCE İNSANIN KENDİNİ TANIMASI ÇOK ÖNEMLİDİR? YA DA KENDİNİ TANIMAK NEDİR? İNSAN NEDEN EVLENİR? İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsen Bu nice okumaktır.

Detaylı

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI 8. SINIF DĠN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BĠLGĠSĠ DERSĠ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIġMA TAKVĠMĠNE GÖRE DAĞILIM ÇĠZELGESĠ

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI 8. SINIF DĠN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BĠLGĠSĠ DERSĠ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIġMA TAKVĠMĠNE GÖRE DAĞILIM ÇĠZELGESĠ KASIM EKĠM EYLÜL Öğrenme Alanı: ĠNANÇ. ÜNĠTE: KAZA VE KADER Öğrencilerle TanıĢma, Dersin Amacı ve ĠĢleniĢ ġekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste iģlenecek konular ve ders iģleme teknikleri hakkında

Detaylı

CEVAPLARIM GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır.

CEVAPLARIM GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır. Ünite Konular Kader ve Kaza İnancı İnsanın İradesi ve Kader KADER İNANCI 8. Sınıf AD SOYAD NUMARAM 01 CEVAPLARIM 0 0 0 0 1 A B C D 11 A B C D 1 1 1 1 2 A B C D 12 A B C D 2 2 2 2 3 A B C D 13 A B C D 3

Detaylı

HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ

HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ ب س م الله الر ح من الر ح يم الل ه ل نت ل ه م و ل و ك نت ف ظ ا غ ل يظ ال ق ل ب ف ب م ا ر ح م ة م ن لا نف ض وا م ن ح و ل ك İmran, 159) (Al-i HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ Muhterem Müslümanlar!

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları Ramazan Bayramı Sevinci Maun Suresi ve Anlamı BÖLÜM: 2 Sosyal hayatımızı

Detaylı

Peki, bu bayramın bizlere nasıl hediye edildiğini biliyor musunuz? Dilerseniz bu kıssayı hep birlikte hatırlayalım.

Peki, bu bayramın bizlere nasıl hediye edildiğini biliyor musunuz? Dilerseniz bu kıssayı hep birlikte hatırlayalım. Bayramınız Mübarek Olsun Görülür sevgi seli, kokar bahçenin gülü, Bayram günü gelince öpülür büyüklerin eli. Sevgili arkadaşlar kurban bayramı yaklaştı hepimizi tatlı bir heyecan sardı. Şimdiden bayramlıklarımız

Detaylı

LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı

LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı LGS(Liselere Geçiş Sistemi) deneme sınavı arayan birçok öğrenci için güzel bir hizmet Şanlıurfa MEM tarafından veriliyor. LGS deneme sınavı ile 2 Haziran

Detaylı

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir?

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Din Kültürü. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Düşünmeyi öğretir Hayata anlam katar Sabretmeyi öğretir Herkesten yardım istemeyi öğretir Özgür olmayı öğretir. Peygamberimizin Medine'ye

Detaylı

Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): da: - Yavrum ne oldu niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Bu soruya karşılık çocuk - Efendim,

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. ÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 İN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 1. 3. Peygamberler bir meslek edinerek çalışmışlar, rızıklarını kazanmışlardır. Örneğin Hz. avut demircilik, Hz.

Detaylı

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı.

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Yuhanna 1:1 Yaşam O ndaydı ve yaşam insanların ışığıydı. Yuhanna 1:4 1 İsa şöyle dedi: Ben dünyanın ışığıyım. Benim ardımdan gelen, asla

Detaylı

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU Nereden geliyor bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme isteğim? Kim verdi düşünce deryalarında özgürce dolaşmamı sağlayacak özgüven küreklerimi? Bazen,

Detaylı

Güzel Ahlâkı Kazanmak

Güzel Ahlâkı Kazanmak Ramazan, Allah a yakınlaşma vesilesidir. Oruç tutan insan Allah ın beğendiği davranışlar sergilemeye, nefsinin tutkularından sakınmaya çalışır. Şeytana karşı dikkatli ve şuurludur, vicdanının doğruyu fısıldayan

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com PEYGAMBERLERE İNANÇ PEYGAMBER İNSANLAR Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com PEYGAMBERLERE İNANÇ PEYGAMBER İNSANLAR Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com PEYGAMBERLERE İNANÇ PEYGAMBER İNSANLAR Memduh ÇELMELİ PEYGAMBER İSMET Allah tarafından, insanlar arasından seçilen ve O nun mesajlarını insanlara ileten elçidir. «Peygamber» kavramı Farsça dır. Kur an

Detaylı

Aynı kökün "kesmek", "kısaltmak" anlamı da vardır.

Aynı kökün kesmek, kısaltmak anlamı da vardır. Kıssa, bir haberi nakletme, bir olayı anlatma hikâye etmek. Bu Arapça'da kassa kelimesiyle ifade edilir. Anlatılan hikâye ve olaya da "kıssa" denilir. Buhâri, bab başlıklarında "kıssa"yı "olay" anlamında

Detaylı

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır.

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır. İnsanın toplumsal bir varlık olarak başkaları ile iyi ilişkiler kurabilmesi, birlik, barış ve huzur içinde yaşayabilmesi için birtakım kurallara uymak zorundadır. Kur an bununla ilgili ne gibi ilkeler

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK İLGİSİ 1. Allah ın önceden takdir ettiği, programladığı şeylerin yeri ve zamanı gelince gerçekleşmesine... denir. Cümlede

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

Ramazan ve Bayram Ramazan Ramazan Allah a yakınlaşmak için yegane bir zaman. Allah dünyada kendisi ve insanlar arasına perdeler koymuş. Bu perdeleri açmak ve aşmak, Allah a yakınlaşmak, onu hissetmek için

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN. Muhammed Şahin. ] تر [ Türkçe Turkish. Tetkik : Ümmü Nebil

ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN. Muhammed Şahin. ] تر [ Türkçe Turkish. Tetkik : Ümmü Nebil ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN الا يمان باالله تعا ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 2009-1430 1 الا يمان باالله تعا» باللغة ال ية «بن مسلم شاه مد مراجعة: أم نبيل 2009-1430 2 Allah Teâlâ'ya

Detaylı

Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor

Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Okul Başarısı Anne Babalardan Dualar İster (2) Perşembe, 06 Aralık :11. Dualar Beddualar

Okul Başarısı Anne Babalardan Dualar İster (2) Perşembe, 06 Aralık :11. Dualar Beddualar Dualar Beddualar Çocuklara gösterilen sevgi, dua ile birlikte beden diliyle de gösterilmesi onların okul başarısını artıracaktır. Çocuklar okula giderken sarılarak ve dua ile yollanmalıdır. Bu, çocukların

Detaylı

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir.

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir. ÖRNEKLER DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHL. BİLGİSİ ÜNİTE: 1. ÜNİTE (KADER İNANCI) KONU: KAZA VE KADER İNANCI KADER: Kelime olarak KAZA: Kelime olarak kader; bir şeye gücü kaza, hükmetmek, - Su 100 yetmek, biçimlendirmek,

Detaylı