Yeşil Yazılım. Gülfem Işıklar Alptekin. Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yeşil Yazılım. Gülfem Işıklar Alptekin. Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü"

Transkript

1 Yeşil Yazılım Gülfem Işıklar Alptekin Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

2 Bilgi ve İletişim Sistemlerinde Sürdürülebilirlik 2012 Global e-sustainability Initiative teknik raporuna göre: : ICT nin neden olduğu sera gazı salınımının 2020 yılında toplam CO 2 salınımın %2.3 ü olması bekleniyor. Bu da 2011 e kıyasla %3.8 lik bir artış demek. En büyük pay: Veri merkezleri. Yılda %7.1 lik bir ivme yılında, veri merkezlerinde kullanılan elektriğin global CO 2 salınımına etkisini yaklaşık %1.1-%1.5 olduğu belirlenmiş [2]. [1] John A. Laitner and Mike Berners-Lee. Gesi smarter 2020: The role of ICT in driving a sustainable future. Technical report, Global e-sustainability Initiative, [2] Jonathan Koomey. Growth in data center electricity use 2005 to Oakland, CA: Analytics Press. August, 1:2010, 2011.

3

4 Bilgi ve İletişim Sistemlerinde Sürdürülebilirlik Çevresel sürdürülebilirliğin yanında, ekonomik sürdürülebilirlik. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin enerji verimliliğinin arttırılması gerek. Bugüne kadarki iyileştirmeler hep donanım ağırlıklıydı. Ama artık yazılım da enerji bakımından en iyilenmeye çalışılıyor. Yazılım enerji verimliliği, yazılım mühendisliğinin alt dalı.

5 Yeşil Yazılım ile İlgili Araştırma 1995, Niklaus Wirth, Wirth s Kuralı: Software is getting slower more rapidly than hardware becomes faster. Donanım kaynakları ucuzladıkça, yazılım tasarımcıları ve geliştiricileri bu kaynakları daha iyi kullanmak için ekstra çaba harcamıyorlar.

6

7 Yeşil Yazılım ile İlgili Araştırma - Motivasyon Donanım cihazları işlem başına daha az enerji harcar hale gelseler bile, yine de toplam ICT nin harcadığı elektrik artmaktadır. Bunun da sebebi, toplam cihaz sayısındaki artıştır: Daha enerji verimli cihazlar ürettikçe, bir taraftan da cihazların fiyatı düşmekte ve bu da talebi arttırmaktadır-> rebound effect Diğer sebep: Fazladan enerji yönetimi araçları (örneğin güç modları, uyuma modları, hibernation, vs.)

8 Yeşil Yazılım Tanımı Yeşil ve sürdürülebilir yazılım kavramı akademik yazında ilk defa 2011 yılında Neumann et al. tarafından şu şekilde yapılmıştır: Yeşil ve sürdürülebilir yazılım, yazılımı geliştirme, piyasaya sürme ve kullanma aşamalarında ekonomiye, sosyal hayata, insanoğluna ve çevreye doğrudan ve dolaylı olarak en az şekilde olumsuz etkisi olan ve/veya sürdürülebilir kalkınmaya olumlu katkıda bulunan yazılımdır. Naumann, S., Dick, M., Kern, E., Johann, T. (2011): The GREENSOFT Model: A reference model for green and sustainable software and its engineering, in: Sustainable Computing: Informatics and Systems, 1, pp

9 Yeşil Yazılım ile İlgili Bazı Araştırma Soruları 1. Enerji verimliliği yüksek bir yazılım nasıl tasarlanır? Yazılım özellikleriyle, donanım enerji harcaması arasındaki korelasyon nedir? 1.a. Yazılımın çalışması sırasındaki enerji harcaması ile donanım kaynak kullanımı arasında bir korelasyon var mıdır? 1.b. Yazılım özellikleri, donanım enerji harcaması için bir yol gösterici olabilir mi?

10 Yeşil Yazılım ile İlgili Bazı Araştırma Soruları 2. Yazılım enerji verimliliğinde üstün yöntemleri (best practices) kullanmanın etkisi nedir? 3. Yazılım mimarisi çözümleriyle enerji verimliliğini sağlayabilir miyiz? 4. Enerji verimliliğini iyileştirmek için kendi stratejilerimizi geliştirebilir miyiz?

11 Araştırma Yöntemleri Donanım ve yazılım arasındaki ilişki oldukça karmaşıklaşmakta -> Dağıtık sistemler, sanallaştırma, mobil işleme, bulut bilişim, vs. Varsayım: Yazılım enerji verimliliği gelişmekte olan (emergent) bir özelliktir. Dolayısıyla, deneysel kanıtlar toplanıp bir araya getirilmek suretiyle konuyla ilgili bilgi oluşturulmaktadır -> tümevarımsal yaklaşım (inductive approach)

12 Akademik Yazın Yazılımın Enerji Tüketimini Ölçmek: Ölçümler ikiye ayrılabilir: 1. Doğrudan (direct) ölçümler: Cihaz üzerine yerleştirilen bir ölçüm cihazıyla, doğrudan ölçüm yapmak. 2. Dolaylı (indirect) ölçümler: İkincil ölçütlere (voltaj, akım, ısı, vs.) bakarak enerji tüketimini belirlemek. Bu değerler de, cihaz içine gömülen sensörler vasıtasıyla ölçülüp, yazılım tarafından okunuyor. Doğrudan ölçümler, genelde, daha kesin olsa da, ölçüm cihazının maliyeti, ölçüm cihazının kendisinin enerji tüketimi ve bazı ölçüm cihazlarının teknik bilgi gerektirmesinden kaynaklanan bazı maliyetleri var. Dolaylı ölçümler, genelde, daha ucuz, çünkü zaten donanımda halihazırda varolan bilgileri alıyor. Ancak, onun da kesinliği donanımın ne kadar çeşitli ve doğru bilgi ürettiğine bağlı. Genelde, donanım üreticileri her sensöre ulaşılmasına izin vermiyorlar. Ayrıca, donanım üzerine bir çok yazılım katmanı bindirildiğinde (ör: bulut bilişim), yazılımla enerji tüketimini izlemek, son derece zor oluyor.

13 Akademik Yazın Yazılımın Enerji Tüketimini Ölçmek: Yazılımın enerji tüketiminin ölçülmesi konusunda Capra ve grubunun çok sayıda çalışması vardır: [1] Capra, E., Formenti, G., Francalanci, C., and Gallazzi, S The Impact of MIS Software on IT Energy Consumption. 18th European Conference on Information Systems. [2] Capra, E., Francalanci, C., and Slaughter, S. A Is software green? Application development environments and energy efficiency in open source applications. Information and Software Technology 54, Sonuçlar: 1. Yazılımın güç tüketimini etkileyen şeyler: - İşletim sisteminin kullanım biçimi, - Runtime ortamı, - Yazılımın kendisi. 2. Uygulamayı geliştirme ortamı küçük uygulamalardan ziyade büyük yazılım uygulamalarında çok daha belirleyicidir.

14 Akademik Yazın Yazılımın Enerji Tüketimini Ölçmek: Gerçek veri tabanı sunucularının kullanımının, genelde benchmark modeli olarak alınan TPC den çok farklı olduğunu savunan Schall ve grubu, yeni bir benchmarking bakış açısı önerdiler. Sisemin test edilirken ölçüldüğü, daha gerçekçi olduklarını düşündükleri bir modeldi. [3] Schall, D., Hoefner, V., and Kern, M Towards an Enhanced Benchmark Advocating Energy-Efficient Systems. In Performance Evaluation and Benchmarking. Third TPC Technology Conference, TPCTC 2011, Seattle, WA, USA, Lecture Notes in Computer Science. Springer, Berlin, Heidelberg.

15 Akademik Yazın Yazılımın Enerji Tüketimini Ölçmek: Genel yaklaşım Jwo ve arkadaşları tarafından da takip edildi, ama farklı bir bakış açısı ile gittiler. Kurumsal uygulamaların enerji harcamasının ölçülmesi için bir model önerdiler. [4] Jwo, J.-S., Wang, J.-Y., Huang, C.-H., Two, S.-J., and Hsu, H.-C An Energy Consumption Model for Enterprise Applications. In 2011 IEEE/ACM International Conference on Green Computing and Communications. IEEE Publishing Services,

16 Akademik Yazın Yazılımın Enerji Tüketimini Ölçmek: Chen ve grubu bulut bilişimdeki enerji harcaması için bir model geliştirdiler. [5] Chen, F. F., Schneider, J., Yang, Y., Grundy, J., and He, Q An energy consumption model and analysis tool for Cloud computing environments. In Proceedings of the First International Workshop on Green and Sustainable Software held in conjunction with The International Conference on Software Engineering, IEEE, Ed. IEEE Computer Society,

17 Akademik Yazın Yazılımın Enerji Tüketimini Ölçmek: Kaynak kodla enerji tüketiminin ilişkisini inceleyen Wand ve grubu, SPAN isimli bir güç inceleme aracı ürettiler. Çalışma anında, kodun hangi kısımlarının daha fazla enerji tükettiğini belirtiyor. [6] Wang, S., Chen, H., and Shi, W SPAN: A software power analyzer for multicore computer systems. SUSCOM 1, Mar. 2011, doi:/ /j.suscom

18 Akademik Yazın Enerji Verimli Yazılım ve Öneriler: Intel den Steigerwald, yazılımın enerji verimliliğini arttırmak için gereken metodolojiler, tasarım yöntemleri, yazılım geliştirme araçlarını anlattığı bir çalışma yapmıştır. Bunun yanında uygulamanın performansını ve uygulama içinde verinin hareketini en aza indirgeyen yöntemlerden bahsetmiştir. [7] Steigerwald, B., Chabukswar, R., Karthik, K., and Jun, D. V Creating Energy-Efficient Software. Accessed 19 January 2011.

19 Akademik Yazın Yeşil Yazılım ve Yeşil Yazılım Mühendisliği: Hilty, Software Bloat adını verdiği kavramda, gitgide daha güçlü donanımlar üretmenin, yazılım geliştiriciler enerji verimliliği konusunda tembel olmaya teşvik ettiğini söylemektedir. Çünkü, yeni donanım çok hızlı biçimde uyarlanabilmekte, ucuz olmakta ve verimli olmayan bir yazılımı büyük ihtimalle telafi edecektir. [8] Hilty, L.M Information technology and sustainability. Essays on the relationship between ICT and sustainable development. Books on Demand, Norderstedt.

20 Akademik Yazın GREENSOFT MODEL: [9] S. Naumann, M. Dick, E. Kern, T. Johann, The GREENSOFT Model: A Reference model for green and sustainable software and its engineering, Sustainable Computing: Informatics and Systems 1(4),

21 Akademik Yazın GREENSOFT MODEL:

22 Akademik Yazın GREENSOFT MODEL: Green and Sustainable Software Engineering is the art of developing green and sustainable software with a green and sustainable software engineering process.

23 Akademik Yazın Bulut Yazılım Mimarilerinde Enerji Verimliliği: - Günümüzde enerji verimliliği bir SLO (Service Level Objective) olarak kabul edilmektedir. Yani, bir SLA (Service Level Agreement) içinde ulaşılması hedeflenen ölçülebilir bir değer. Ör: Müşterinin elektrik faturası 1 sene içinde %20 düşürülecek.

24 Yazılım Özelliklerinin Enerji Tüketimi Üzerine Etkileri Sedef Akınlı Koçak 1, Gülfem Işıklar Alptekin 2, Ayşe Başar Bener 3, Andriy Miranskyy 4 1 Ryerson University, Environmental Applied Science and Management 2 Galatasaray Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3 Ryerson University, Mechanical and Industrial Engineering 4 IBM Toronto Lab

25 Özet DB2 Deneysel çalışmalar için DB2 üzerinde çalışan üç ayrı araç seçilmiştir : DB2 Adaptive Data Compression (C): Veri sıkıştırma eklentisi. DB2 Design Advisor: Indexes (I): Otomatik olarak sorguları analiz edip, yapılarına bakarak gerekli nesneleri (örneğin tablo indisleri) önerir. Bu araç genelde, fazladan saklama alanı ve işlemci gücü gerektirmektedir. DB2 Design Advisor: Indexes and Materialized Query Tables (I+MQT): Design advisor aracının alt araçlarından biridir. Çok işlem gerektiren bazı sorgu işlemlerinin (ör: join, sort) tekrar tekrar yapılmasını engelleyerek, sorgu performansını üssel seviyelerde iyileştirebilir. Bu araç da fazladan saklama alanı ve işlemci gücüne gereksinim duyar.

26 Özet Bu üç araç, aynı iş yükü üzerinde çalıştırılarak, 6 farklı senaryo yaratılmıştır. Deneyleri yapmak için, için TPC-H (Transaction Processing Council) dan alınan OLAP (online analytical processing) tipinde bir iş yükü kullanılmıştır. Veri tabanı içinde 8 bağımsız tablo içinde, 1 GB veri yer almaktadır. Bu veri, oldukça karmaşık 240 sorgudan oluşmaktadır. Veri sıkıştırma yok Veri sıkıştırma var Design Advisor (DA) Objects yok C- DA- (Senaryo 1) C+ DA- (Senaryo 4) Indexes suggested by DA var C- I+ (Senaryo 2) C+ I+ (Senaryo 5) Indexes & MQTs suggested by DA var C- I+ MQT (Senaryo 3) C+ I+ MQT (Senaryo 6)

27 Özet Senaryoların birbirleriyle kıyaslanması için, 3 grup yeşil ölçüt/kriter seçilmiştir: Seçilen Yeşil Ölçütler Birim IT Kaynak Kullanım CPU kullanım oranı % I/O kullanımı % Saklama birimi kullanımı % Yaşam Döngüsü Uygulama performansı (QoSL) Enerji Etkisi Sistem enerji tüketimi Uygulama enerji etkinliği Tamamlanan faydalı iş sayısı / kwh kwh W/tamamlanan komut sayısı

28 Sonuçlar Beklenen bir deney sonucu: Sadece veri sıkıştırması aracının, saklama alanı kullanımını %61 oranında, birim iş için tüketilen enerjiyi ise %34 oranında azalttığı görülmüştür. Ayrıca veri sıkıştırıldığında, saatte işlenen komut sayısında %97 lik bir artış olmuştur. Önemli bir deney sonucu: 3 araç bir arada çalıştırıldığında CPU kullanımının üssel şekilde arttığı görülmüştür. Önemli bir deney sonucu: 2. ve 3. araçlar bir arada çalıştırıldığında, CPU kullanımının azaldığı görülmüştür. Önemli bir deney sonucu: MQT aracının veriyi bir yerde tutup oradan türetebileceği yerde, gereksiz yere başka yerlerde de tuttuğunu ve bunun da fazladan saklama alanı israfı yarattığı görülmüştür.... Asıl sonuç: Yazılım araçlarının yazılım enerji etkinliği üzerine bireysel ve bileşik etkileri vardır ve bu etkilerin şaşırtıcı olabileceği görülmüştür. Bu sonuçların ödünleşim problemleri yaratabileceği öngörülmüştür.

29 Bir Yazılımın Çevre ve Kalite Açısından Değerlendirilmesi için Önerilmiş Karar Alma Modeli Sedef Akınlı Koçak 1, Gülfem Işıklar Alptekin 2, Ayşe Başar Bener 3 1 Ryerson University, Data Science Laboratory 2 Galatasaray Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3 Ryerson University, Mechanical and Industrial Engineering, Data Science Laboratory

30 Giriş Kullanıcıların gereksinimlerini karşılayacak kalitede yeşil yazılım ürünü geliştirmek veya mevcut ürünleri çevresel etkilerini azaltacak şekilde yeniden düzenlemek karmaşık bir problem. Hep daha kaliteli, daha fazla ve daha üstün işlevsellik içeren ürünler... Ancak yazılımın kalite gereksinimleri (ör: performans, kullanılabilirlik, güvenlik, vb.) ve fonksiyonel özellikleri (ör: yapılan işlemler, veri işleme, girdiler-çıktılar, süreçler, hata yönetimi, vs.) çoğu zaman birbirleriyle çelişmektedir. Kalite ve fonksiyonel gereksinimler içinde bir öncelik sırası.

31 Giriş Buna ek olarak, bir de çevresel sürdürülebilirlik kaygıları ortaya çıkmıştır. Sözkonusu yeşil gereksinimler, kalite ve fonksiyonel gereksinimler arasında çoğu zaman uyuşmazlık yaratmaktadır. Dolayısıyla, tüm bu gereksinimler arasında (kalite-fonksiyonellik-çevresel etkiler) bir öncelik belirlemek önemlidir.

32 Giriş Yazılım mühendisliği karar verme süreçlerini destekleyen önemli yöntemlerin başında, G. Ruhe et al., 2003 tarafından geliştirilen yöntem gelir. Bu yöntemde: Gereksinim önceliklendirmesi müşteri memnuniyeti, kaynak dağılımı ve işin değeri/maliyeti gibi etmenlere göre bir algoritma oluşturulup eniyilenmektedir (optimize edilmektedir). Ruhe G, Greer, D. (2003), Quantitative studies in software release planning under risk and resource constraints. In Proceedings of International Symposium on Empirical Software Engineering (ISESE), IEEE, Los Alamitos CA, pp

33 Amaç Gereksinimleri bir öncelik sırasına koymak için, çok kriterli/ölçütlü karar verme yaklaşımlarından biri olan Analitik Ağ Süreci (ANP) kullanılmıştır.

34 Yazılım Kalite Modelleri Yazılım kalitesi, IEEE Standard Standard for a Software Quality Metrics Methodology standardına göre yazılımın istenilen kalite kriterlerinin kombinasyonlarına sahip olması olarak tanımlanmıştır.

35 Yazılım Kalite Modelleri (McCall, 1977) (Boehm et al., 1978) (Bowen et al., 1985) (Murine, 1983) Diğerleri Doğruluk Güvenilirlik Doğruluk Doğruluk Doğruluk Güvenilirlik Etkinlik Güvenilirlik Güvenilirlik Güvenilirlik Etkinlik Anlaşılabilirlik Etkinlik Etkinlik Etkinlik Kullanılabilirlik Değiştirilebilirlik Kullanılabilirlik Kullanılabilirlik Kullanılabilirlik Bütünlük Test edilebilirlik Bütünlük Bütünlük Bütünlük Değiştirilebilirlik Taşınabilirlik Değiştirilebilirli Değiştirilebilirlik Değiştirilebilirlik Esneklik k Esneklik Esneklik Test edilebilirlik Esneklik Test edilebilirlik Test edilebilirlik Taşınabilirlik Çeşitlilik Taşınabilirlik Taşınabilirlik Yeniden Taşınabilirlik Yeniden Yeniden kullanılabilirlik Yeniden kullanılabilirlik kullanılabilirlik Birlikte kullanılabilirlik Birlikte Birlikte çalışabilirlik çalışabilirlik Birlikte çalışabilirlik Kalımlılık çalışabilirlik Güvenlilik Kalımlılık Yönetilebilirlik Genişletilebilirl İşlevsellik ik Desteklenebilirlik

36 Yazılım Kalite Modelleri ISO Yazılım Kalite Kriterleri İçsel ve Dışsal Kalite İşlevsellik Güvenilirlik Kullanılabilirlik Etkinlik Bakım Yapılabilirlik Taşınabilirlik - Uygunluk - Kesinlik -Birlikte çalışılabilirlik - Güvenlik -Fonksiyonel uygunluk - Olgunluk -Hata dayanıklılığı -Geri kazanılabilirlik -Güvenilirlik uygunluğu - Anlaşılabilirlik - Öğrenebilirlik - İşletilebilirlik - Dikkat çekici olma -Kullanım uygunluğu - Süreye karşı davranış -Kaynak kullanımı -Etkinlik uygunluğu - İncelenebilirlik -Değiştirilebilirlik - Kararlılık -Test edilebilirlik -Bakım uygunluğu -Uyum sağlayabilirlik -Kurulabilirlik -Birlikte çalışabilirlik -Değiştirilebilirli -Taşıma uygunluğu

37 Analitik Ağ Süreci 1980 yılında Saaty tarafından önerilen Analitik Hiyerarşi Süreci nin genelleştirilmiş hali. ANP problemleri, kriterlerin aralarındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin yönlerini tanımlayarak, problemi bir ağ şeklinde tasarlamayı sağlar.

38 Analitik Ağ Süreci Tablo 1. Yazılım kalite ve sürdürülebilirlik kriterleri Yazılım Kalite Kriterleri (QC) (ISO / , 2001) QC1 QC2 QC3 QC4 İşlevsellik Güvenilirlik Kullanılabilirlik Etkinlik Çevresel Sürdürülebilirlik Kriterleri (EC) (Mahmoud ve Ahmad, 2012) EC1 EC2 EC3 EC4 Enerji Tüketimi CO2 Salınımı Yeşil Enerji Kullanımı Yeşil Yatırımın Geri Dönüşü

39 Analitik Ağ Süreci Tablo 1. Değerlendirme yapılırken kullanılan ölçek (Saaty, 2004) Önem derecesi Tanım 1 Eşit önemde 3 Biraz daha önemli 5 Daha önemli 7 Çok daha önemli 9 Son derece önemli

40 (a) QC 1 QC 2 QC 3 QC 4 QC 1 1 1/3 1/2 1/2 QC QC 3 2 1/4 1 1/3 QC 4 2 1/3 3 1 (b) EC 1 EC 2 EC 3 EC 4 EC EC 2 1/ /2 EC 3 1/2 1/2 1 1 EC Analitik Ağ Süreci Tablo 1. İki ana kriter grubuna ait ikili karşılaştırma matrisi EC QC EC 1 6 QC 1/6 1 Tablo 2. (a) Kalite ile ilgili alt kriterlere ait ikili karşılaştırma matrisi (b) Çevreyle ilgili alt kriterlere ait ikili karşılaştırma matrisi

41 Analitik Ağ Süreci Tablo 1. Normalize edilmiş süpermatris EC CO2 GEU ROGI E F R U EC CO GEU ROGI E F R U

42 Analitik Ağ Süreci Tablo 1. Kriter ve alt kriterlerin ağırlıkları Kriter Ağırlık Alt Kriter Ağırlık İşlevsellik (F) 0.23 Kalite 0.14 Çevre 0.86 Güvenilirlik (R) 0.24 Kullanılabilirlik (U) 0.19 Etkinlik (E) 0.34 Enerji Tüketimi (EC) 0.35 CO2 Salınımı (CO2) 0.24 Yeşil Enerji Kullanımı (GEU) 0.18 Yeşil Yatırımın Geri Dönüşü (ROGI) 0.23

43 Sonuç Müşterilerin gereksinimleri arasında, çevreye duyarlı ürün de yerini almıştır. Bunun için, bazı kaynakların kullanımını düşürürken, bazılarınınkini arttırmak gerekebilir > Gereksinimleri önceliklendirmek Sonraki çalışma: Şirketlerin bütçe, kaynak ve süre kısıtları göz önünde bulundurularak, gereksinim ağırlıkları da kullanılarak bir hedef programlama tasarlanabilir.

44 Yeşil Ölçütlerle ilgili Akademik Yazın Araştırması Veri Kaynakları: IEEE Explore ACM Digital Library ISI Web of Knowledge SpringerLink ScienceDirect Wiley InterScience P. Bozzelli, Q. Gu, P. Lago, A systematic literature review on green software metrics.

45 Yeşil Ölçütlerle ilgili Akademik Yazın Araştırması Veri Kaynakları: IEEE Explore ACM Digital Library ISI Web of Knowledge SpringerLink ScienceDirect Wiley InterScience P. Bozzelli, Q. Gu, P. Lago, A systematic literature review on green software metrics.

46 Yeşil Ölçütlerle ilgili Akademik Yazın Araştırması P. Bozzelli, Q. Gu, P. Lago, A systematic literature review on green software metrics.

47 Yeşil Ölçütlerle ilgili Akademik Yazın Araştırması Son 10 yılda hangi ölçütler popüler? P. Bozzelli, Q. Gu, P. Lago, A systematic literature review on green software metrics.

48 İlgili Kitap First book to present a comprehensive overview of sustainability aspects in software engineering. Editors: Coral Calero, Mario Piattini 2015

49 İlgili Konferanslar ICSE konferansınına bağlı GREENS (Green and Sustainable Software) workshop u (2012 yılından beri) IEEE GreenCom (2010 dan beri) ICT4S (ICT for Sustainability) (2013 den beri) Enviroinfo (Environmental Informatics and Industrial Ecology)

50 Teşekkür ederim.

Yazılım Özelliklerinin Enerji Tüketimi Üzerine Etkileri

Yazılım Özelliklerinin Enerji Tüketimi Üzerine Etkileri Yazılım Özelliklerinin Enerji Tüketimi Üzerine Etkileri Sedef Akınlı Koçak 1, Gülfem Işıklar Alptekin 2, Ayşe Başar Bener 3, Andriy Miranskyy 4, Emre Doğan 2 1 Ryerson University, Environmental Applied

Detaylı

Bir Yazılımın Çevre ve Kalite Açısından Değerlendirilmesi için Önerilmiş Karar Alma Modeli

Bir Yazılımın Çevre ve Kalite Açısından Değerlendirilmesi için Önerilmiş Karar Alma Modeli Bir Yazılımın Çevre ve Kalite Açısından Değerlendirilmesi için Önerilmiş Karar Alma Modeli Sedef Akınlı Koçak 1, Gülfem Işıklar Alptekin 2, Ayşe Başar Bener 3 1 Data Science Laboratory, Environmental Applied

Detaylı

Üniversitesi. {g.karatas, Library, Science Direct ve Wiley veri içerisinde

Üniversitesi. {g.karatas, Library, Science Direct ve Wiley veri içerisinde :, Üniversitesi 34156, stanbul, {g.karatas, c.catal}@iku.edu.tr Özet. sistematik ebilmek üzere, yöntemlerini in n veri belirlemek, ortaya konulan. IEEE Explorer, ACM Digital Library, Science Direct ve

Detaylı

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC)

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Kontrol Fonksiyonu Gerçekleştirilmek istenen amaçlara ne ölçüde ulaşıldığını belirlemek, planlanan amaçlar (standartlar), ile

Detaylı

Yazılım Kalite Yönetimi (SE 554) Ders Detayları

Yazılım Kalite Yönetimi (SE 554) Ders Detayları Yazılım Kalite Yönetimi (SE 554) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yazılım Kalite Yönetimi SE 554 Bahar 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Deneyimler, KOBİ lere Öneriler.. Leyla Arsan, TAGES leyla.arsan@tages.biz

Deneyimler, KOBİ lere Öneriler.. Leyla Arsan, TAGES leyla.arsan@tages.biz Deneyimler, KOBİ lere Öneriler.. Leyla Arsan, TAGES leyla.arsan@tages.biz TAGES www.tages.biz Teknoloji Araştırma Geliştirme Endüstriyel Ürünler Bilişim Teknolojileri A.Ş. 1996 yılında kuruldu, 2002 den

Detaylı

Avrupa Yüksek Öğretim Alanı Uyum Çalışmaları. 27 Eylül 2016

Avrupa Yüksek Öğretim Alanı Uyum Çalışmaları. 27 Eylül 2016 Avrupa Yüksek Öğretim Alanı Uyum Çalışmaları 27 Eylül 2016 2006-2015 Avrupa Yüksek Öğretim Alanı Uyum Süreci - Bologna Süreci 2015---- YÜKSEK ÖĞRETİMDE KALİTE GÜVENCE SÜRECİ 2 DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

e-devlette Teknolojik Gelişmeler (ISE 423) Ders Detayları

e-devlette Teknolojik Gelişmeler (ISE 423) Ders Detayları e-devlette Teknolojik Gelişmeler (ISE 423) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS e-devlette Teknolojik Gelişmeler ISE 423 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön

Detaylı

SOFTWARE ENGINEERS EDUCATION SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION RESEARCH FINANCIAL INFORMATION SYSTEMS DISASTER MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS

SOFTWARE ENGINEERS EDUCATION SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION RESEARCH FINANCIAL INFORMATION SYSTEMS DISASTER MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION SOFTWARE ENGINEERS EDUCATION RESEARCH FINANCIAL INFORMATION SYSTEMS DISASTER MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION Ö. Albayrak, J. C. Carver,

Detaylı

Servis Yönelimli Mimari ve İş Süreç Yönetimi (SE 564) Ders Detayları

Servis Yönelimli Mimari ve İş Süreç Yönetimi (SE 564) Ders Detayları Servis Yönelimli Mimari ve İş Süreç Yönetimi (SE 564) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Servis Yönelimli Mimari ve İş Süreç Yönetimi SE 564

Detaylı

4. Sanayi Devrimi ve Kütüphanelerin Geleceği

4. Sanayi Devrimi ve Kütüphanelerin Geleceği 4. Sanayi Devrimi ve Kütüphanelerin Geleceği Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html yasartonta@gmail.com @yasartonta ANAMED, Koç Üniversitesi,

Detaylı

GEZİNME ADAPTASYONU: NEDEN VE NASIL?

GEZİNME ADAPTASYONU: NEDEN VE NASIL? GEZİNME ADAPTASYONU: NEDEN VE NASIL? S İ BEL SOMYÜREK B İLAL ATASOY İçerik Neden gezinme adaptasyonuna ihtiyaç duyulur? Gezinme adaptasyonu nedir? Gezinme adaptasyonu nasıl gerçekleştirilir? Sonuç ve öneriler

Detaylı

Yeşil Veri Merkezlerinde Enerji Verimliliği

Yeşil Veri Merkezlerinde Enerji Verimliliği Yeşil Veri Merkezlerinde Enerji Verimliliği Özet: Yüksek enerji tüketimi nedeniyle veri merkezlerinin artan ekonomik ve çevresel maliyeti büyük bir sorun haline geliyor. "Yeşil Veri Merkezleri", veri merkezleri

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Kerem OK Işık Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü kerem.ok@isikun.edu.tr

Yrd. Doç. Dr. Kerem OK Işık Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü kerem.ok@isikun.edu.tr Yrd. Doç. Dr. Kerem OK Işık Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü kerem.ok@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Kerem OK 2. Doğum Tarihi : 02.11.1984 3. Unvanı : Yardımcı Doçent

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 5. İhtiyaç Analizi ve Modelleme II Haftanın Amacı Bilişim sistemleri ihtiyaç analizinin modeli oluşturulmasında,

Detaylı

Bulut Bilişimin Hayatımızdaki Yeri İnternet Haftası Etkinlikleri 17 Nisan 2014. Yard.Doç.Dr.Tuncay Ercan tuncay.ercan@yasar.edu.tr

Bulut Bilişimin Hayatımızdaki Yeri İnternet Haftası Etkinlikleri 17 Nisan 2014. Yard.Doç.Dr.Tuncay Ercan tuncay.ercan@yasar.edu.tr Bulut Bilişimin Hayatımızdaki Yeri İnternet Haftası Etkinlikleri 17 Nisan 2014 Yard.Doç.Dr.Tuncay Ercan tuncay.ercan@yasar.edu.tr SaaS Gündem Kullanım alanları IaaS PaaS Sanallaştırma Hizmet Şekilleri

Detaylı

e-devlette Teknolojik Gelişmeler (ISE 423) Ders Detayları

e-devlette Teknolojik Gelişmeler (ISE 423) Ders Detayları e-devlette Teknolojik Gelişmeler (ISE 423) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS e-devlette Teknolojik Gelişmeler ISE 423 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön

Detaylı

Yazılım Mühendisliğinin Temelleri (SE 100) Ders Detayları

Yazılım Mühendisliğinin Temelleri (SE 100) Ders Detayları Yazılım Mühendisliğinin Temelleri (SE 100) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Yazılım Mühendisliğinin Temelleri SE 100 Güz 1 2 0 2 2 Ön Koşul

Detaylı

Bulut Bilişim. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Web Servisleri

Bulut Bilişim. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Web Servisleri Bulut Bilişim Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Web Servisleri Ediz TÜRKOĞLU 05-07-8509 Özlem GÜRSES 05-07-8496 Savaş YILDIZ 05-07-8569 Umut BENZER 05-06-7670 İ çerik İçerik...2 Bulut Bilişim Nedir?...3

Detaylı

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YÖNETİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi 01/05/2018 Salı Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan Bu dersin amacı, bilgisayar bilimlerinin temel kavramlarını

Detaylı

Adres : Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü C Blok No:216 06836 İncek Ankara

Adres : Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü C Blok No:216 06836 İncek Ankara UĞUR BAÇ YARDIMCI DOÇENT E-Posta Adresi : ugur.bac@atilim.edu.tr Telefon (İş) : 3125868759- Telefon (Cep) : Faks : 3125868091 Adres : Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Gezgin Etmen Sistemlerinin Başarım Ölçümü: Benzetim Tekniği

Gezgin Etmen Sistemlerinin Başarım Ölçümü: Benzetim Tekniği Gezgin Etmen Sistemlerinin Başarım Ölçümü: Benzetim Tekniği Gürol Erdoğan 1, Mustafa Yıldız 1, Mehmet Erdem Türsem 2, Selahattin Kuru 1 1 Enformatik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Işık Üniversitesi, İstanbul

Detaylı

Gereksinim Mühendisliği (SE 560) Ders Detayları

Gereksinim Mühendisliği (SE 560) Ders Detayları Gereksinim Mühendisliği (SE 560) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Gereksinim Mühendisliği SE 560 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Prof.Dr. Oya Kalıpsız GİRİŞ 1 YAZILIM YETERLİLİK OLGUNLUK MODELİ Olgunluk Seviyeleri: Düzey 1. Başlangıç düzeyi: Yazılım gelişimi ile ilişkili süreçlerin tanımlanması için hiçbir sistematik

Detaylı

Business Intelligence and Analytics Principles and Practices: Charting the Course to BI and Analytic Success

Business Intelligence and Analytics Principles and Practices: Charting the Course to BI and Analytic Success Business Intelligence and Analytics Principles and Practices: Charting the Course to BI and Analytic Success Eğitim Detayları Eğitim Süresi : 1 Gün Kontenjan : 10 Ön Koşullar : Herhangi bir önkoşul bulunmamaktadır.

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Hizmetlerinde Temeller (ISE 405) Ders Detayları

Bilgi Teknolojileri Hizmetlerinde Temeller (ISE 405) Ders Detayları Bilgi Teknolojileri Hizmetlerinde Temeller (ISE 405) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgi Teknolojileri Hizmetlerinde Temeller ISE 405 Her

Detaylı

Grontmij Sürdürülebilir Mühendislik ve Tasarım... Övünç Birecik, Grontmij Türkiye

Grontmij Sürdürülebilir Mühendislik ve Tasarım... Övünç Birecik, Grontmij Türkiye Grontmij Sürdürülebilir Mühendislik ve Tasarım... Övünç Birecik, Grontmij Türkiye 1 Grontmij Profilimiz Kuruluş; 1915 Hizmet Alanı; Danışmanlık, Tasarım ve Mühendislik Hizmetleri Halka açık; EuroNext Amsterdam

Detaylı

Yönetilen Baskı Hizmetlerinde Yeni Yaklaşımlar Mehmet SEZER

Yönetilen Baskı Hizmetlerinde Yeni Yaklaşımlar Mehmet SEZER Yönetilen Baskı Hizmetlerinde Yeni Yaklaşımlar Mehmet SEZER Genel Müdür Xerox Türkiye Biz Kimiz? $22,5 milyar ciro ile doküman yönetimi ve iş süreçleri alanında dünyanın en büyük teknoloji ve hizmet şirketi

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğinin Temelleri (COMPE 100) Ders Detayları

Bilgisayar Mühendisliğinin Temelleri (COMPE 100) Ders Detayları Bilgisayar Mühendisliğinin Temelleri (COMPE 100) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayar Mühendisliğinin Temelleri COMPE 100 Güz 1 2 0

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 ( yılı öncesinde birinci

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 ( yılı öncesinde birinci MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 (2016-17 yılı öncesinde birinci sınıfa başlayan öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Dönem CMPE113

Detaylı

Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş (ISE 407) Ders Detayları

Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş (ISE 407) Ders Detayları Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş (ISE 407) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş ISE 407 Her İkisi 3 0 0 3 5

Detaylı

Görev Unvanı Alan Üniversite Yıl Prof. Dr. Elek.-Eln Müh. Çukurova Üniversitesi Eylül 2014

Görev Unvanı Alan Üniversite Yıl Prof. Dr. Elek.-Eln Müh. Çukurova Üniversitesi Eylül 2014 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : MUSTAFA GÖK 2. Doğum Tarihi: : 1972 3. Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Elektronik Mühendisliği İstanbul Üniversitesi 1995 Yüksek Lisans Electrical

Detaylı

MESLEKİ TERMİNOLOJİ I 1. HAFTA YAZILIM MÜH. TEMEL KAVRAMLAR

MESLEKİ TERMİNOLOJİ I 1. HAFTA YAZILIM MÜH. TEMEL KAVRAMLAR YAZILIM: SOFTWARE Yazılım (Software): Yazılım sadece bir bilgisayar programı değildir. Basılı veya elektronik ortamdaki her tür dokümanı da içeren ürün. Dokümanlar yazılım mühendislerine ve son kullanıcıya

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri İş Kuralları (Business Rules) İş Kurallarını Veri

Detaylı

Enterprise Power Platformu. F. Korhan ALTAN Teknik Satış Uzmanı Power Sistemler Systems & Technology Group IBM Turkiye

Enterprise Power Platformu. F. Korhan ALTAN Teknik Satış Uzmanı Power Sistemler Systems & Technology Group IBM Turkiye Enterprise Power Platformu F. Korhan ALTAN Teknik Satış Uzmanı Power Sistemler Systems & Technology Group IBM Turkiye İNSANOĞLUNUN TEKNOLOJİ ADAPTASYONU 10 0 M İ L Y O N 9 AYD A K U L L A N IC I 5 0 MİL

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ YENİ DERS MÜFREDATI (1) FAKÜLTESİ: İŞLETME FAKÜLTESİ / BUSINESS SCHOOL

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ YENİ DERS MÜFREDATI (1) FAKÜLTESİ: İŞLETME FAKÜLTESİ / BUSINESS SCHOOL (3) SINIFI: 1. Yıl Güz Dönemi MIS101 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 1 COMPUTER PROGRAMMING 1 Z 3-0 4 BUS101 BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ HISTORY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Z 3-0 4 BUS103 İŞLETMECİLER İÇİN MATEMATİK

Detaylı

Elena Battini SÖNMEZ Önder ÖZBEK N. Özge ÖZBEK. 2 Şubat 2007

Elena Battini SÖNMEZ Önder ÖZBEK N. Özge ÖZBEK. 2 Şubat 2007 AVUÇ İZİ VE PARMAK İZİNE DAYALI BİR BİYOMETRİK TANIMA SİSTEMİ Elena Battini SÖNMEZ Önder ÖZBEK N. Özge ÖZBEK İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri 2 Şubat 2007 Biyometrik Biyometrik, kişileri

Detaylı

Kanada Sertifika Programları. Marketing Research and Business Intelligence Eylül, Ocak, Mayıs 42 Hafta 15600

Kanada Sertifika Programları. Marketing Research and Business Intelligence Eylül, Ocak, Mayıs 42 Hafta 15600 ALGONQUIN COLLEGE CAPILANO UNIVERSITY CENTENNIAL COLLEGE Kanada Sertifika Programları BÖLGE Program Başlangıç Tarihleri Süre (Ay) İngilizce Şartı Marketing Research and Business Intelligence Eylül, Ocak,

Detaylı

Kablosuz Sensör Ağlar ve Eniyileme. Tahir Emre KALAYCI. 21 Mart 2008

Kablosuz Sensör Ağlar ve Eniyileme. Tahir Emre KALAYCI. 21 Mart 2008 Kablosuz Sensör Ağlar ve Eniyileme Tahir Emre KALAYCI 21 Mart 2008 Gündem Genel Bilgi Alınan Dersler Üretilen Yayınlar Yapılması Planlanan Doktora Çalışması Kablosuz Sensör Ağlar Yapay Zeka Teknikleri

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Büşra ÖZDENİZCİ IŞIK Üniversitesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Büşra ÖZDENİZCİ IŞIK Üniversitesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü Yrd. Doç. Dr. Büşra ÖZDENİZCİ IŞIK Üniversitesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü busra.ozdenizci@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Büşra Özdenizci 2. Doğum Tarihi : 1987 3. Unvanı : Yardımcı Doçent 4. Öğrenim

Detaylı

Gömülü Sistemler. (Embedded Systems)

Gömülü Sistemler. (Embedded Systems) Gömülü Sistemler (Embedded Systems) Tanım Gömülü Sistem (Embedded System): Programlanabilir bilgisayar içeren fakat kendisi genel amaçlı bilgisayar olmayan her türlü cihazdır. Gömülü Sistem (Embedded System):

Detaylı

Bilgisayar Mimarisi Nedir?

Bilgisayar Mimarisi Nedir? BİLGİSAYAR MİMARİSİ Bilgisayar Mimarisi Nedir? Bilgisayar mimarisi, diğer mimariler gibi, bir yapı kullanıcısının ihtiyaçlarını belirleme ve bu ihtiyaçları ekonomik ve teknolojik kısıtlamalar dahilinde

Detaylı

Sağlık Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Süreç Yönetimi

Sağlık Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Süreç Yönetimi Sağlık Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Süreç Yönetimi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yazılım Mühendisliği Araştırma Grubu (HUSE) Yrd. Doç. Dr. Ayça Tarhan atarhan@hacettepe.edu.tr 1. Uluslararası Sağlıkta

Detaylı

Kalite Kontrol ve Güvencesi (IE 326) Ders Detayları

Kalite Kontrol ve Güvencesi (IE 326) Ders Detayları Kalite Kontrol ve Güvencesi (IE 326) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kalite Kontrol ve Güvencesi IE 326 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ SONA MARDİKYAN

ÖZGEÇMİŞ SONA MARDİKYAN ÖZGEÇMİŞ SONA MARDİKYAN (04.03.2015) Hisar Kampüs 34342 R. Hisarüstü, İSTANBUL E-mail : mardikya@boun.edu.tr URL Ofis Tel : +90 212 359 6942 Faks : +90 212 287 3297 Öğrenim Durumu: : http://www.mis.boun.edu.tr/mardikyan/

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ - EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU Ders Kodu Bim Kodu Ders Adı Türkçe Ders Adı İngilizce Dersin Dönemi T Snf Açıl.Dönem P

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. ÖZEL SEBETCİ

Yrd.Doç.Dr. ÖZEL SEBETCİ Yrd.Doç.Dr. ÖZEL SEBETCİ Aydın Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Pr. Eğitim Bilgileri 1991-1997 Lisans Gazi Üniversitesi 1999-2002 Yüksek Lisans Gazi Üniversitesi

Detaylı

UHeM ve Bulut Bilişim

UHeM ve Bulut Bilişim UHeM ve Bulut Bilişim Özden AKINCI Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi (UHeM) Bilim ve Mühendislik Uygulamalar Müdürü 11.07.2012 UHeM hakkında Vizyon: Yüksek başarımlı hesaplama, bilgi teknolojileri

Detaylı

Yaz Stajı II (IE 499) Ders Detayları

Yaz Stajı II (IE 499) Ders Detayları Yaz Stajı II (IE 499) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı II IE 499 Güz 0 0 0 0 6 Ön Koşul Ders(ler)i IE 399 Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

"Bilişimde Devrime Devam"

Bilişimde Devrime Devam "Bilişimde Devrime Devam" Melih Murat Kıdemli Analist, BT Hizmetleri Copyright 2012 IDC. Reproduction is forbidden unless authorized. All rights reserved. Küresel Belirsizlik Çağında Yönetim Geleceğimizi

Detaylı

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetim Etkinliğinin Artırılmasında Kullanılan Performans Ölçüleri 1. Maliyet

Detaylı

Sanayide Enerji Yönetimi... -mış gibi değil gerçekten yapmak için...

Sanayide Enerji Yönetimi... -mış gibi değil gerçekten yapmak için... İyi uygulama örneği ile Sanayide Enerji Yönetimi... -mış gibi değil gerçekten yapmak için... Mahmut DEDE Enerji Verimliliği Müdürü EVK 2015 04 Haziran 2015, Perşembe 1 Enerji Yönetimi İçin 3 Temel İtici

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 13 Kasım 2010

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 13 Kasım 2010 Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 13 Kasım 2010 2010-2011 Eğitim Yılı (Haziran-Kasım 2010 tarihleri arasında) Bölümü Değerlendirme Anket Formu Raporu Öğrencilerimizin staj yaptıkları

Detaylı

BT Portföy Yönetimi ve BT Standartları (ISE 512) Ders Detayları

BT Portföy Yönetimi ve BT Standartları (ISE 512) Ders Detayları BT Portföy Yönetimi ve BT Standartları (ISE 512) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS BT Portföy Yönetimi ve BT Standartları ISE 512 Seçmeli 3

Detaylı

THE DESIGN AND USE OF CONTINUOUS GNSS REFERENCE NETWORKS. by Özgür Avcı B.S., Istanbul Technical University, 2003

THE DESIGN AND USE OF CONTINUOUS GNSS REFERENCE NETWORKS. by Özgür Avcı B.S., Istanbul Technical University, 2003 THE DESIGN AND USE OF CONTINUOUS GNSS REFERENCE NETWORKS by Özgür Avcı B.S., Istanbul Technical University, 2003 Submitted to the Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute in partial fulfillment

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Bülent Ecevit Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü http://bilgisayar.beun.edu.tr İçerik Zonguldak Tanıtımı Üniversite Tanıtımı Mühendis Kimdir? Mühendisin Sorusu Bilgisayar

Detaylı

Ö Z G E Ç M İ Ş. 1. Adı Soyadı: Mustafa GÖÇKEN. 2. Doğum Tarihi: 12 Haziran 1976. 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Ph.D.

Ö Z G E Ç M İ Ş. 1. Adı Soyadı: Mustafa GÖÇKEN. 2. Doğum Tarihi: 12 Haziran 1976. 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Ph.D. Ö Z G E Ç M İ Ş 1. Adı Soyadı: Mustafa GÖÇKEN 2. Doğum Tarihi: 12 Haziran 1976 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Ph.D. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Endüstri Mühendisliği Çukurova Üniversitesi

Detaylı

International Electronic Industry & Sector Relations Conference

International Electronic Industry & Sector Relations Conference 17 Aralık / December, 2015 ULUSLARARASI ELEKTRONİK SANAYİİ VE SEKTÖR İLİŞKİLERİ KONFERANSI International Electronic Industry & Sector Relations Conference 5*The Green Park Pendik Hotel & Convention Center,

Detaylı

aselsan Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi İç Denetçi

aselsan Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi İç Denetçi Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi aselsan ASELSAN'ın İç Denetim Bölümü'nde görevlendirilmek üzere aşağıdaki niteliklere sahip adaylara ihtiyaç bulunmaktadır. Üniversitelerin Bilgisayar

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri MerSis Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Bilgi Teknolojileri risklerinize karşı aldığınız önlemler yeterli mi? Bilgi Teknolojileri Yönetimi danışmanlık hizmetlerimiz, Kuruluşunuzun Bilgi

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veritabanı Sistemleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veritabanı Sistemleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veritabanı Sistemleri Konular Büyük Resim Ders Tanıtımı Niçin Veritabanı? Veri ve Bilgi Kavramları Klasik Dosya Yapıları Klasik Dosya Sistemlerinin Zayıflıkarı

Detaylı

İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ

İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ HCI ya Giriş HCI 2017 yılında 35-40 yaşlarında idi. HCI araştırmalarının ilk yıllarında araştırmalar resmi olmayan kullanımlar için daha çok teknik eğitimleri olmayan kullanıcılara

Detaylı

Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da. işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime

Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da. işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime Bulut Bilişim-Planlama Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime geçemden önce dikkat edilmesi

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Veri Tabanı Nedir? Sistematik erişim imkânı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir kuruluşa

Detaylı

- Yurtiçinde ULUSLARARASI Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bilimsel Toplantı Kitabında Yayınlanan Bildiriler

- Yurtiçinde ULUSLARARASI Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bilimsel Toplantı Kitabında Yayınlanan Bildiriler 1. Adı Soyadı 2. Doğum Tarihi 3. Unvanı 4. Öğrenim Durumu : Ahmet Faik KAŞLI : 12/0711954 : ProfDr. ÖZGEÇMlş Derece Alan Universite Yıl Lisans Matematik Ege 1977 Y. Lisans Bilgisayar Bilimleri Ege 1979

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YÖNETİMİ VE HUKUKİ ÇERÇEVE

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YÖNETİMİ VE HUKUKİ ÇERÇEVE DERS BİLGİLERİ Ders SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YÖNETİMİ VE HUKUKİ ÇERÇEVE Kodu Yarıyıl CE 564 T+U+L Saat Kredi AKTS - 3+0+0 3 10 Ön KoĢul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Yüksek Lisans

Detaylı

MÜFREDAT DERS LİSTESİ

MÜFREDAT DERS LİSTESİ MÜFREDAT DERS LİSTESİ MÜHENDİSLİK FAK. / BİLGİSAYAR MÜHENDİSL / 2010 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ Müfredatı 0504101 Matematik I Calculus I 1 GÜZ 4 5 Z 0504102 Genel Fizik I General Physics I 1 GÜZ 4 4 Z 0504103

Detaylı

Üniversitelerde Bilgi Güvenliği Eğitimi. Dr. Mehmet KARA TÜBİTAK - BİLGEM 26 Kasım 2011

Üniversitelerde Bilgi Güvenliği Eğitimi. Dr. Mehmet KARA TÜBİTAK - BİLGEM 26 Kasım 2011 Üniversitelerde Bilgi Güvenliği Eğitimi Dr. Mehmet KARA TÜBİTAK - BİLGEM 26 Kasım 2011 1 Sunum Planı 1. Üniversitelerde Bilgi Güvenliği Eğitimi 2. Ticari Bilgi Güvenliği Eğitimleri 3. Bilgi Güvenliği Dersleri

Detaylı

EDCON YURTDISI EGITIM Kanada Sertifika Programları. BÖLGE Program Başlangıç Tarihleri Süre (Ay) İngilizce Şartı

EDCON YURTDISI EGITIM Kanada Sertifika Programları. BÖLGE Program Başlangıç Tarihleri Süre (Ay) İngilizce Şartı ALGONQUIN CENTENNIAL OTTAWA Marketing Research and Business Intelligence, Ocak, Mayıs 42 Hafta 15724 Marketing Management, Ocak, Mayıs 1 yıl IELTS 6.5 (her bantta min 14260 Paralegal 1 yıl 6.0) veya TOEFL

Detaylı

Ara Katman Yazılımları İçin İşlemci Değer Birimi Lisanslaması

Ara Katman Yazılımları İçin İşlemci Değer Birimi Lisanslaması IBM Software Ara Katman Yazılımları İçin İşlemci Değer Birimi Lisanslaması Geleceğe İlişkin Temelin Sağlam Olabilmesi İçin Yapının Geliştirilmesi Müşteri Sunumu 2006 IBM Corporation Gündem Ara katman yazılımı

Detaylı

DURSUN AKASLAN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ DOKTOR

DURSUN AKASLAN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ DOKTOR DURSUN AKASLAN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ DOKTOR MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ BĠLGĠSAYAR MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ OSMANBEY YERLEġKESĠ, ġanliurfa, 63000, TÜRKĠYE Telefon / Dahili: 0414 318-30-00 / 1434 Belgegeçer: 0414 318-37-99

Detaylı

BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM BAHAR DÖNEMİ PROGRAMI

BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM BAHAR DÖNEMİ PROGRAMI ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ SINIF / II.YARIYIL in önceki eğitim programında eşdeğer bir dersi var mı? 3 YDİ 0 YDF 0 YDA 0 Temel Yabancı Dil (İngilizce) Temel Yabancı Dil (Fransızca) Temel Yabancı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Birim BALCI 2. Doğum Tarihi : 28.07.1975 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Birim BALCI 2. Doğum Tarihi : 28.07.1975 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Birim BALCI 2. Doğum Tarihi : 28.07.1975 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Teknik Eğitim, Elektronik- Bilgisayar Eğitimi Marmara Üniversitesi.

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DOKTORA YETERLİK SINAVI UYGULAMA ESASLARI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DOKTORA YETERLİK SINAVI UYGULAMA ESASLARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DOKTORA YETERLİK SINAVI UYGULAMA ESASLARI Haziran 2014 Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği

Detaylı

Kamu Sektörü İçin SAP Karar Destek Sistemleri Zirvesi İş Zekası, Appliance ile Buluşuyor!

Kamu Sektörü İçin SAP Karar Destek Sistemleri Zirvesi İş Zekası, Appliance ile Buluşuyor! Kamu Sektörü İçin SAP Karar Destek Sistemleri Zirvesi İş Zekası, Appliance ile Buluşuyor! Ahmet Emre Naza Vektora Bilişim Teknolojileri SAP BI Takım lideri Gündem Vektora Hakkında SAP Hana SAP Lumira Demo

Detaylı

Web Tabanlı Kontrol Uygulamalarında İnternet Katmanının Sistem Performansına Etkisinin İncelenmesi

Web Tabanlı Kontrol Uygulamalarında İnternet Katmanının Sistem Performansına Etkisinin İncelenmesi Akademik Bilişim 07 - IX. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Web Tabanlı Kontrol Uygulamalarında İnternet Katmanının Sistem Performansına Etkisinin

Detaylı

Bilgi Sistemleri Tasarımı (SE 503) Ders Detayları

Bilgi Sistemleri Tasarımı (SE 503) Ders Detayları Bilgi Sistemleri Tasarımı (SE 503) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilgi Sistemleri Tasarımı SE 503 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bilgisayar Organizasyonu BIL

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bilgisayar Organizasyonu BIL DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Bilgisayar Organizasyonu BIL321 5 3+2 4 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 4 Yazılım: Sistemler ve uygulama yazılımı Prensipler ve Öğrenme hedefleri Sistemler ve uygulama yazılımı bireylerin ve organizasyonların

Detaylı

Tarımsal Üretim Uygulamalarında Bulut Hesaplama (Cloud Computing) Teknolojisi

Tarımsal Üretim Uygulamalarında Bulut Hesaplama (Cloud Computing) Teknolojisi Tarımsal Üretim Uygulamalarında Bulut Hesaplama (Cloud Computing) Teknolojisi Dr. İlker ÜNAL Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Bucak Emin Gülmez Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Doç.Dr. Mehmet TOPAKCI

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) İş Kuralları ve Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) İş Kuralları ve Veri Modelleri Celal Çeken Veysel Harun Şahin Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) İş Kuralları ve Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarımı Yaşam Döngüsü Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri

Detaylı

Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş (ISE 407) Ders Detayları

Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş (ISE 407) Ders Detayları Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş (ISE 407) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş ISE 407 Her İkisi 3 0 0 3 5

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi İÇDAŞ A.Ş. Sürdürülebilirlik Yönetim Birimi Amaç ve İçerik Bu eğitim sunumu ile paydaşlarımıza Sürdürülebilirliği tanıtmak ve şirketimizin Sürdürülebilirlik alanında

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER

BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER Dr. Hayrettin Bahşi bahsi@uekae.tubitak.gov.tr 11 Mart 2010 Gündem Bulut Hesaplama Sistemleri ve Bilgi Güvenliği Güvenli Yazılım Geliştirme Hayat Döngüsü

Detaylı

SOA Mimarisi ile Geliştirilen Bankacılık Dönüşüm Projelerinin Kaynak Dağılımının Amprik Analizi

SOA Mimarisi ile Geliştirilen Bankacılık Dönüşüm Projelerinin Kaynak Dağılımının Amprik Analizi SOA Mimarisi ile Geliştirilen Bankacılık Dönüşüm Projelerinin Kaynak Dağılımının Amprik Analizi Özet: Bu çalışma kapsamında bankacılık uygulama dönüşümleri kapsamında projelerin teknik özellikleri ve teknik

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE DURUM

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE DURUM ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE DURUM ARİF KÜNAR DEK ANKARA, DERS1-10.12.2018 SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETME-YÖNETİM DOĞRU UYGULAMA ÖLÇME- DOĞRULAMA DOĞRU PROJE VE TEKNOLOJİ ETÜT-ENERJİ İZLEME VE YÖNETİM

Detaylı

.com.tr agem T E C H L O L O G Y P A R T N E R

.com.tr agem T E C H L O L O G Y P A R T N E R TECHLOLOGYPARTNER agem.com.tr TECHLOLOGYPARTNER 3 Agem, 2005 yılında kurulan bilişim teknolojileri, yazılım ve hizmetleri şirketidir. Agem olarak, sahip olduğumuz uzman kadromuz, bireysel danışma havuzumuz

Detaylı

Bilişim Sistemleri Değerlendirme Modeli ve Üç Örnek Olay İncelemesi

Bilişim Sistemleri Değerlendirme Modeli ve Üç Örnek Olay İncelemesi Bilişim Sistemleri Değerlendirme Modeli ve Üç Örnek Olay İncelemesi Özet Dr. Sevgi Özkan ve Prof. Dr Semih Bilgen Enformatik Enstitüsü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Tel: (312) 210 3796 e-posta:

Detaylı

K U L L A N I M B İLGİLERİ

K U L L A N I M B İLGİLERİ T Ü R K Ç E C O M P U TER SYSTE M U S A B I L I TY QU E S T I O N N A IRE S H O RT VERSIO N (T- C S U Q - S V ) A N K E Tİ K U L L A N I M B İLGİLERİ DOÇ.DR. OGUZHAN ERDINC I S T A N B U L, 2 0 1 5 GENEL

Detaylı

Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası Örnekler 12 Eylül 2014

Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası Örnekler 12 Eylül 2014 TÜRKİYE SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ 10. Yıl Kırşehir Konferansı Küresel Isınma ve Kentlerimizin Geleceği 10-11-12 Eylül 2014 Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası

Detaylı

BLM 4811 MESLEKİ TERMİNOLOJİ II Salı , D-109 Dr. Göksel Biricik

BLM 4811 MESLEKİ TERMİNOLOJİ II Salı , D-109 Dr. Göksel Biricik BLM 4811 MESLEKİ TERMİNOLOJİ II 2017-1 Salı 13.00 14.50, D-109 Dr. Göksel Biricik goksel@ce.yildiz.edu.tr Ders Planı Hafta Tarih Konu 1 19.09 Tanışma, Ders Planı, Kriterler, Giriş 2 26.09 Bilgisayarın

Detaylı

BENİM DÜNYAM ÇOCUK OYUNU: BİR MOBİL UYGULAMA

BENİM DÜNYAM ÇOCUK OYUNU: BİR MOBİL UYGULAMA XVI. Akademik Bilişim Konferansı 5-7 Şubat 2014 Mersin Akademik Bilişim Mersin Üniversitesi BENİM DÜNYAM ÇOCUK OYUNU: BİR MOBİL UYGULAMA Meliha ACAR N. Tuğbagül ALTAN AKIN Sümeyye Elif GÖKDAĞ Zeynep Gazal

Detaylı

Model Tabanlı Geliştirmede Çevik Süreç Uygulanması

Model Tabanlı Geliştirmede Çevik Süreç Uygulanması Model Tabanlı Geliştirmede Çevik Süreç Uygulanması Model Tabanlı Geliştirme Model nedir? Object Management Group Model Tabanlı Mimari «Herşey modeldir» Model Kaynak kod MDD Avantajları Daha hızlı yazılım

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Donanım performans kriterleri Eş zamanlı çalışma Güç tüketimi Yazılım performans kriterleri

Detaylı

Google Web Toolkit ile Öğretim Elemanı Otomasyon Sistemi

Google Web Toolkit ile Öğretim Elemanı Otomasyon Sistemi Google Web Toolkit ile Öğretim Elemanı Otomasyon Sistemi Mehmet Karakoç Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi 28.11.2014 inet-tr'14 : GWT AUFaculty Project 1 İçerik Giriş

Detaylı

Yazılım Gereksinimleri Mühendisliği (SE 221) Ders Detayları

Yazılım Gereksinimleri Mühendisliği (SE 221) Ders Detayları Yazılım Gereksinimleri Mühendisliği (SE 221) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Yazılım Gereksinimleri Mühendisliği SE 221 Güz 3 0 0 3 5.5 Ön

Detaylı

Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları

Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş COMPE 101 Güz 2 2

Detaylı