ÖZEL KÜTÜPHANELER. Tanımı ve Özellikleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖZEL KÜTÜPHANELER. Tanımı ve Özellikleri"

Transkript

1 ÖZEL KÜTÜPHANELER

2 ÖZEL KÜTÜPHANELER Tanımı ve Özellikleri

3 Özel Kütüphane Nedir? Özel kütüphaneyi ifade etmek için her dilde birden çok terim kullanılmaktadır. Örneklersek, o Türkçe de o İngilizce de Özel Kütüphane, İhtisas Kütüphanesi, Bilgi Merkezi, Kurum Kütüphanesi, Enformasyon Merkezi, Dokümantasyon Merkezi gibi Special Library, Information Center, Corporate Library o Fransızca da Bibliotheque Specialisee, o Almanca da Spezialbibliothek ya da Fachbibliothek

4 Özel Kütüphane Tanımları Özel Kütüphanenin ne olduğu konusunda bir çok tanım yapılmıştır. NİÇİN? Özel kütüphanelerin birbirinden çok farklı kuruluşlarda oluşturulmuşlardır. Her kuruluş özel kütüphanesini kendi anladığı biçimde tanımlamıştır. Yapılan bu tanımları, özellikle, vurguladıkları unsurlar açısından dört genel grupta toplayabiliriz: o Kullanıcıları Temel Alan Tanımlar o Hizmetin Niteliğini Temel Alan Tanımlar o Koleksiyonunun Niteliğini Temel Alan Tanımlar o Bilgi Kaynaklarının Biçimini Temel Alan Tanımlar.

5 Tanımlardan Örnekler Kullanıcıları Temel Alan Tanımlar: Buna göre özel kütüphanenin en önemli niteliği, kullanıcılarının özellikleridir. Özel Kütüphane, «..belirli bir kullanıcı grubunun ihtiyacını karşılamak üzere oluşturulan koleksiyondur..» Hizmetin Niteliğini Temel Alan Tanımlar: Bu tanımların ortak yanı, gerçekleştirilen hizmetlerin niteliğine ağırlık vermeleridir. Özel kütüphaneyi özel yapan ne koleksiyonun içeriği, ne parçası olduğu kuruluşun karakteristiği, nede kullanıcılarının niteliğidir. Özel kütüphaneyi diğerlerinden farklı kılan en önemli karakteristiği sunduğu hizmetlerin niteliğinden kaynaklanmaktadır.

6 Tanımlardan Örnekler Koleksiyonunun Niteliğini Temel Alan Tanımlar: Bu grup tanımlar, koleksiyonun niteliğini özel kütüphanelerin en belirgin özelliği olduğu sayıltısına dayanırlar. Özel kütüphane «..belirli bir ya da birden çok birbirleriyle yakinen ilgili konularda bilgi kaynaklarını bulunduran kütüphanedir» Bilgi Kaynaklarının Biçimini Temel Alan Tanımlar: ALA in tanımı örnek olarak gösterilebilir. Özel kütüphane, bazı nedenlerden ötürü belirli bir zaman aralığında, belirli bir konuda ve belirli bir biçimdeki bilgi kaynaklarından oluşan koleksiyondur.

7 Özel Kütüphane Tanımında Aşamalar 20.yüzyılın başlarında gündeme giren özel kütüphanenin ne olduğuna ilişkin yapılmış tanımların zaman içinde aşamalardan geçerek olgunlaştığı söylenebilir. Özel kütüphanelerin o belirli bir konuda/konularda koleksiyon olduğu dönem, o belirli bir biçimde ve/veya konuda koleksiyon olduğu dönem, o belirli bir kullanıcı grubunun bilgi gereksinimleri için düzenlenmiş özel bir koleksiyon olduğu dönem, o belirli bir kullanıcı grubunun bilgi gereksinimleri için özel hizmetler verme amacıyla düzenlenmiş özel bir koleksiyon olduğu dönem, o belirli bir kullanıcı grubunun bilgi gereksinimlerini daha hızlı karşılamak için özel bir koleksiyon çerçevesinde düzenlenmiş özel bir hizmet olduğu dönem.

8 Özel Kütüphane Tanımı Özel Kütüphane Parçası bulunduğu mesleki, ticari, ekonomik, kültürel, endüstriyel, bilimsel, teknolojik ya da idari kuruluş çalışanlarının bilgi gereksinimlerini mümkün olduğunca hızlı bir şekilde karşılamak amacıyla özel bir koleksiyon çerçevesinde özel hizmetler sunmak amacıyla yapılandırılmış bilgi merkezidir.

9 Özel Kütüphanelerin Ortak Özellikleri Özel kütüphaneler birbirinden çok farklı ortamlarda çok farklı düzeylerde hizmet vermekle birlikte, bazı ortak özellikler de taşırlar. Bunlar; o Parçası oldukları kuruluş tarafından ve bu kuruluşun ilgi duyduğu alan ya da alanlarda hizmet vermek için oluşturulmuşlardır. o Faaliyet gösterdikleri alan son derece belirgin olarak çizilmiş bir ya da birkaç konu ile sınırlıdır. o Geleneksel kütüphane hizmetlerinin ötesinde özel hizmetler de sunarak parçası oldukları kuruluşun amaçlarının gerçekleşmesine katkıda bulunurlar.

10 Özel Kütüphaneleri Diğerlerinden Farklı Kılan Özellikler Hizmet Verdikleri Yer Bakımından Farklıdırlar: Bu kütüphaneler kamu ya da özel sektöre bağlı çeşitli sanayi, ticari, iş, kültürel amaçlı kuruluşların yanısıra, mesleki kuruluş ve derneklerde, merkezi ve mahalli yönetimin çeşitli kademelerinde, ticari kazanç gütmeyen müze ve hastanelerde oluşturulmuşlardır. Özel kütüphaneler temel amacı öğretim olmayan kuruluşlarda oluşturulmuşlardır. Koleksiyonlarının Konusal İçeriği Bakımından Farklıdırlar: Özel kütüphanenin parçası olduğu kuruluşun ilgilendiği konu ya da konular, bu kütüphanenin koleksiyonunda yer alan bilgi kaynaklarının içerikleri hakkında bizlere ışık tutar.

11 Özel Kütüphaneleri Diğerlerinden Farklı Kılan Özellikler Kullanıcılarının Nitelikleri Bakımından Farklıdırlar: Özel kütüphaneler halk kütüphaneleri gibi herkese açık kütüphaneler değildir. Bu kütüphaneler parçası oldukları kuruluşun çalışanlarına hizmet verirler. Küçük Olmaları Bakımından Farklıdırlar: Özel kütüphaneler genelde halk ya da üniversite kütüphanesi gibi büyük değildir. Bunlar gerek kapsadıkları alan gerek personel sayısı gerekse koleksiyonlarının hacmi açısından diğerlerinden küçüktürler. Bilgi Erişime Verdikleri Önem Bakımından Farklıdırlar: Diğer kütüphanelerde amaç çoğu kez öğretime yardımcı olma, boş zamanları değerlendirme ya da araştırmacılara yardımcı olma şeklinde ifade edilir. Özel kütüphanelerin amacı ise, artık özel kütüphaneciliğin sloganı haline gelmiş olan Bilgiyi Çalışmaya Uygulamaktır.

12 Özel Kütüphane Hangi Durumlarda Oluşturulmalıdır? Aşağıda belirtilen durumlardan herhangi birinin varlığı söz konusu olduğunda özel kütüphane kurulmalıdır. o Aynı bilgi kaynağından birçok kopyanın alındığının anlaşılması, o Bilgi kaynaklarının çeşitli birimlerde dağınık ve denetimsiz olması, o Yoğun bilgi girdisi olmasına karşın aranılan bilgiye erişilememesi, o Kurumsal bilgi birikiminin uygun olarak kullanılamaması, o Personelin kurumun ilgi duyduğu konulardaki gelişmeleri yeterince izlemediklerinin anlaşılması, o Personelinin çevredeki kütüphanelerden yararlanmasının zor olduğu, o Kurumda yapılacak araştırmaların daha önce yapılıp yapılmadığı hakkında bilgilerin yetersiz kalması ve o Kurumla ilgili gerekli kararların ya da önlemlerin bilgi yetersizliğinden alınamaması durumlarında kütüphaneye gereksinim duyulur.

13 ÖZEL KÜTÜPHANELER Tarihsel Gelişim

14 İlk Özel Kütüphaneler NE ZAMAN, NEREDE ve NASIL Ortaya Çıktı? Özel kütüphanelerin oluşumunu ve gelişimini inceleyen kütüphane tarihçileri, bu konuda farklı saptamalarda bulunmuşlardır. Bu saptamalar ışığında özel kütüphanelerin başlangıcını, o İlkçağ Kütüphanelerinde o Manastır Kütüphanelerinde o Öncü Üniversite Kütüphanelerinde o Özel Koleksiyonlarda aranılması gerektiğini çeşitli nedenlerle ifade etmişlerdir.

15 İlkçağ Kütüphaneleri İlkçağ kütüphanelerinin koleksiyonları belirli konularda örneğin dini, ticari ve hukuki alanlarda yoğunlaşan kil tabletlerden oluşması nedeniyle bazı tarihçiler tarafından özel kütüphane olarak düşünülmüşlerdir. Ancak, bu dönem kütüphanelerini özel kütüphane olarak düşünmek doğru olmaz. Çünkü kütüphane olarak tanımlanan bu kuruluşların koleksiyonları, gerçekte, devletin her türlü resmi işinin yürütülmesinde yararlı olacağı düşünülen resmi belgelerden oluşmaktadır. Bu kuruluşların arşiv olarak tanımlamak uygun olur.

16 Manastır Kütüphaneleri Hiristiyanlıkla ilgili bilgi kaynaklarının derlendiği ve çoğaltıldığı yerler olan manastır kütüphaneleri bazı araştırmacılar tarafından özel kütüphane olarak düşünülmüştür. Bu kütüphanelerdeki bilgi kaynaklarının konusal içerikleri dikkate alınarak yapılan bu değerlendirme gerçekçi olmaktan uzaktır. Çünkü bu kütüphaneler bilgi kaynaklarının kullanılmasından çok korunması amacıyla faaliyet göstermişlerdir.

17 Öncü Üniversite Kütüphaneleri Bu grup kütüphanelerin özel kütüphanelerin başlangıcını olduğu görüşü, bu kütüphanelerdeki bilgi kaynaklarının belirli birkaç konuda (eğitim ve öğretimin yapıldığı alanlarda) yoğunluk kazanmış olmasından kaynaklanmaktadır. Ancak bu durum, öncü üniversite kütüphanelerinin özel kütüphane olarak tanımlanması için yeterli değildir. Çünkü öncü üniversite kütüphanelerinin amacı öğretime yardımcı olmaktır. Özel kütüphanelerin temel amacı ise Bilgiyi Çalışmaya Uygulamaktır

18 Özel Koleksiyonlar Kişilerin genellikle evlerinde oluşturdukları özel koleksiyonlar, bireysel gereksinimler, tercihler ve çabalar sonucu ortaya çıkmışlardır. Bazı durumlarda bu koleksiyonlar çeşitli tür kütüphanelerin nüvesini oluşturacak kadar zengin de olabilmektedir. Ne kadar özenle oluşturulsalar da bu koleksiyonları özel kütüphanelerin başlangıcı olarak kabullenmek mümkün değildir. Çünkü kütüphane kurumunun taşıdığı toplumsal sorumluluk ve kurumsal yapı bu koleksiyonlar için söz konusu değildir.

19 Özel Kütüphanelerin Oluşumuna Yol Açan Nedenler Özel kütüphanelerin bugün anladığımız bağlamda ne zaman, nerede ve nasıl kuruldukları konusunda literatürdeki veriler yeterli değildir. Bu nedenle özel kütüphanelerin gelişimini etkileyen olayları üç başlık altında ele alabiliriz. o Bilimsel ve Mesleki Derneklerin Kurulması o Sanayi Devrimi ile Başlayan Toplumsal Gelişmeler o Yayın Patlaması

20 Bilimsel ve Mesleki Derneklerin Kurulması Günümüz bilimsel ve mesleki derneklerin öncüleri 16.y. Yılda İtalya da kurulmuşlardır. Amaç, benzer konularda çalışma ve araştırma yapanların dayanışmalarını sağlamaktır. Bu çerçevede üyeler sahip oldukları bilgi kaynaklarını biraraya getirerek ortak kullanıma açmışlar ve kütüphaneler kurmuşlardır. Bazılarına göre bu derneklerde yürütülen çalışmalar sanayi devriminin başlamasına da katkı sağlamıştır. Bilimsel ve mesleki derneklerin en tanınmışları 17.yüzyılın ikinci yarısından sonra kurulmuşsa da, 19.yüzyılda sayıları hızla artmıştır. Bu konuda araştırma yapan Predeek özel kütüphane 19.yüzyılın çocuğu olarak Londra da dünyaya geldi ifadesini kullanmıştır.

21 Sanayi Devrimi ile Başlayan Toplumsal Gelişmeler Sanayi devriminin etkisiyle çeşitli iş kollarında verimliliğin arttırılması için işçi sınıfının eğitilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Ticaret ve sanayi kesiminde eğitilmiş insan gücüne duyulan ihtiyaç, 1820 lerden başlayarak İngiltere de birçok kentte Mechanic Institute ların kurulmasına yol açmıştır. İşçi sınıfının eğitilmesi sorumluluğunu taşıyan bu kuruluşlardaki kütüphanelerin özel kütüphanelerin başlangıcını oluşturduğu ifade edilmektedir. Mechanic Institute lerde kurulan bu kütüphaneler, daha sonraları geniş halk kitlelerinin kültürel gelişimlerine yönelik sorumluluklar yüklenmiş ve kısa bir süre içinde halk kütüphanelerinin nüvesini oluşturmuşlardır.

22 Yayın Patlaması Özel kütüphanelerin gelişmesinde ve yaygınlaşmasında önemli etkenlerden bir diğeri, I. Dünya Savaşı sonrasında başlayan, II. Dünya Savaşını izleyen yıllarda hızlanan yayın artışıdır. Bu artış karşısında bilimsel, ve mesleki kuruluşlar, ilgi duydukları alanlardaki yayınlarla başedebilmek, üyelerinin bu yayınlardan yararlanmalarını mümkün kılmak amacıyla kütüphaneler oluşturmuşlardır.

23 TÜRKİYE DE ÖZEL KÜTÜPHANELER Tarihsel Gelişim

24 Tarihsel Gelişim Ülkemizde özel kütüphane konusu, hakkında yok denecek kadar az araştırma yapılmış ender alanlardan biridir. o Bunun en önemli nedenlerinden biri, bu kütüphane türünün çeşitli özellikleri açısından hakkında kapsamlı ve derinlemesine araştırmalar yapmaya elverişli olmamasıdır. o Bir diğer neden ise, bu kütüphane türüne yönelik mesleki bir otoritenin olmaması ve bu kuruluşların bir dernek çatısı altında örgütlenmelerine ortam sağlayacak alt yapının ülkemizde kurulmamış olmasıdır. Söz konusu nedenlerden ötürü ülkemizde özel kütüphanelerin tarihsel gelişimini, her kuruluşa ilişkin ayrı ayrı ele alıp değerlendirmek gerekmektedir.

25 İstatistiki Veri Durumu Ülkemizde özel kütüphaneler hakkında istatistiki bilgi olarak yararlanılabilecek iki temel kaynaktan söz edilebilir: Bunlardan biri 1978 yılında TÜBİTAK tarafından diğeri ise, 1989 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. o Türkiye Bilgi Depoları (TÜBITAK, 1978) o Türkiye Kütüphaneleri ve Diğer Bilgi Merkezleri (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1989) Her iki kaynakta yer alan ülkemizde özel kütüphanelere ilişkin veriler hem eski hem de güvenilirlikten uzaktır.

26 ÖZEL KÜTÜPHANELER Yönetim ve Örgütlenme

27 Yönetimsel Başarı için Amacın İfade Edilmesi Özel kütüphane hizmetlerindeki başarının düzeyi, nasıl yönetildiği ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle de kütüphaneden beklentilerin ne/neler olduğunun (amaç) açıkça ifade edilmesi (yazılı olarak) gerekir. Kütüphanenin amacının nasıl olması konusunda örnek vermek gerekirse, «Kütüphanenin amacı, kurum çalışanlarının faaliyetleriyle ilgili olarak bilgi gereksinimlerini karşılamaktır. Bu doğrultuda gereksinim duyulan yazılı, basılı ya da elektronik ortamdaki her türlü bilgiye erişimi sağlamak ve konuda hizmetleri planlamak ve geliştirmek kütüphanenin öncelikli sorumluluğudur. Kurum, bu amacın gerçekleşmesi yolunda başta bilgi teknolojileri olmak üzere gerekli görülen her türlü desteği kütüphaneye sağlamakla yükümlüdür».

28 Kütüphanenin Kurum İçindeki Konumu Özel kütüphanelerin birbirinden çok farklı ortamlarda faaliyet göstermeleri nedeniyle, parçası bulundukları kuruluşların örgütsel yapılarındaki konumları farklılık gösterir. Herhangi bir kuruluşta kütüphane oluşturmadan önce, ilgililerin bazı konularda fikir birliğine varmaları gerekir. Bunlar, o Kütüphane hizmetlerinden öncelikle ve özellikle kimler yararlanacak? o Kütüphane tarafından sunulması gereken hizmetler neler ne olacak? o Kurumun örgütsel hiyerarşisinde kütüphanenin konumu ne olacak?

29 Özel Kütüphanenin Kurum İçinde Konumunda Nelere Dikkat Edilmeli? Bu konuda karar verilirken gözönünde bulundurulması gereken hususlar arasında başlıcaları şunlardır: o Kütüphane kurum içindeki tüm birimlere eş düzeyde hizmet sunabilmelidir. o Kütüphanecinin kurumdaki tüm birim amirleriyle doğrudan iletişim kurabilecek bir konumu olmalıdır. o Kütüphaneci kurumdaki her birimin sorumluluk alanı ve işlevi konusunda yeterli bilgiye sahip olacak konumda olmalıdır. o Kurum çalışanları kütüphaneye rahatlıkla ulaşabilmeli ve hizmetlerinden yararlanabilmelidir.

30 Özel Kütüphanecinin Nitelikleri Kütüphane hizmetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi ve hizmetlerden beklenilen yararın sağlanabilmesi için özel kütüphanecinin taşıması gereken nitelikler: Özel Kütüphaneci, o Kurumsal faaliyetlerden ve politikalardan haberdardır. o Kurum çalışanlarının ne tür bilgilere gereksinim duyduklarını bilir, o Gereksinim duyulan bilgi kaynaklarının özellikleri konusunda yeterli birikime sahiptir, o Bilgi profesyonelinin taşıması gereken niteliklerle donatılmıştır, o Kurumun faaliyet gösterdiği alandaki diğer kuruluşları tanır ve onlarla çeşitli düzeylerde dayanışma ve işbirliğinde bulunur, o Kurumda yürütülen araştırma projelerine katkıda bulunabilecek nitelikler taşır. o Yönetim teknikleri konusunda yeterli bilgiye sahiptir.

31 TÜRKİYE DE ÖZEL KÜTÜPHANELERİN Yönetim ve Örgütlenmesi

32 Kurumsal Hiyerarşideki Konumları Ülkemizde gerek kamu gerekse özel sektörün çeşitli kuruluşlarında faaliyet gösteren özel kütüphaneler çeşitli adlar altında tanımlanmaktadır. Bunlar arasında sıklıkla kullanılanlar; o Kurum Kütüphanesi o Bilgi Merkezi, o Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi, o Enformasyon Merkezidir. Çeşitli kuruluşlarda hizmet veren bu kütüphaneler gerek kurum içindeki hiyerarşik yapı gerekse hizmetlerin örgütlenmesi açısından büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Kütüphanenin hiyerarşik yapıda konumları bazen «daire başkanlığı», bazen «şube müdürlüğü», bazen «şeflik» bazen de de «memurluk» düzeyindedir.

33 T.C. Kalkınma Bakanlığı Kütüphane Yapılanması Kalkınma Bakanlığı Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcılığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Bşk. Destek Hizm. Daire Bşk. Bilgi ve Belge Yönetimi Daire Başkanlığı Yönetim Sistem Daire Bşk. Kurumsal Gel. Eğitim Daire Bşk. Teknik Hizmetler Okuyucu Hizmetleri Sağlama Kataloglama ve Sınıflama Veri İşlem Birimi Süreli Yayın Ödünç Verme Danışma

34 Türk Dil Kurumu nda Kütüphane Yapılanması BAŞKAN BİLİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI YÜRÜTME KURULU UZMANLAR BİLİM VE UYGULAMA KOLLARI KURUM SEKRETERİ ÇALIŞMA GRUPLARI STRATEŞİ GELİŞTİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YAZI KURALLARI İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KÜTÜPHANE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK HİZMETLER OKUYUCU HİZMETLERİ

35 SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI BAŞKAN Başkan Yardımcıları BİRİM BAŞKANLIKLARI Teknik ve Mali İşler Birim Başkanlığı MÜDÜRLÜKLER KÜTÜPHANE MÜDÜRLÜĞÜ Kütüphane Yönlendirme Kurulu Teknik Hizmetler Okuyucu Hizmetleri

36 T.C. Merkez Bankası İLETİŞİM VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Özel Kalem Md. Haberleşme ve Kütüphane Md. Uluslararası İlişkiler Md. Protokol MD.

37 ÖZEL KÜTÜPHANELER

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları LOGO SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Add your company slogan Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları BUGÜN Bilginin hızla üretildiği ve aynı hızla teknolojik buluşlara/icatlara

Detaylı

YÖK DOKÜMANTAYON MERKEZİ HİZMETLERİ

YÖK DOKÜMANTAYON MERKEZİ HİZMETLERİ TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ DANIŞMA HİZMETLERİ NDEKİ GELİŞMELER VE MAKALE FOTOKOPİ İSTEK SİSTEMİ Filiz YÜCEL Internet ve bilgi teknolojisindeki hızlı gelişmeler bilgi merkezlerinin verdiği

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ. :Tıp Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ. :Tıp Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU ALT : :Dekan Yardımcısı : f) g) h) I) i) Hacer BAYTER Kütüphane Şefinin Görev Tanımı Havale edilen evrakı teslim alarak, personel arasında dağıtımı yapmak. Birim çalışanları tarafından hazırlanan evrakın

Detaylı

T.C. Ankara Üniversitesi. : Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU. Öğr. Gör. Nadiye TUNA Kütüphane Sorumlusunun Görev Tanımı

T.C. Ankara Üniversitesi. : Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU. Öğr. Gör. Nadiye TUNA Kütüphane Sorumlusunun Görev Tanımı Dil ve -Coğrafya Fakültesi Dekanlığı : Dil ve -Coğrafya Fakültesi Dekanlığı ALT YETKİLİSİ : Dekan Yardımcısı ALT YETKİLİSİ : Fakülte Sekreteri Öğr. Gör. Nadiye TUNA Kütüphane Sorumlusunun Görev Tanımı

Detaylı

T.C. GEBZE BELEDİYE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

T.C. GEBZE BELEDİYE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER T.C. GEBZE BELEDİYE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Amaç: Madde 1- Bu Yönetmelik, Gebze Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü ile bağlı birim

Detaylı

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Kütüphanelerde Pazarlama Tarihçe 1876 ALA Konferansı Kuzey Avrupa ve ABD Kütüphane reklâmı 1896 Kütüphanelerin İşletme olarak düşünülmesi

Detaylı

eğitim ve denetim görevini yapmak, 6) Kütüphanecilik alanındaki gelişmelerin ve yeni teknolojilerin kütüphaneye girmesi için çalışmalar yapmak ve bu a

eğitim ve denetim görevini yapmak, 6) Kütüphanecilik alanındaki gelişmelerin ve yeni teknolojilerin kütüphaneye girmesi için çalışmalar yapmak ve bu a HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMLARI 1) Özdemir CİNGİ Daire Başkan V. Harcama Yetkilisi 2) Osman ATILGAN Teknik Hizmetler Şube Müdür V. Elektronik Kütüphane

Detaylı

2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ

2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ 2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ AMAÇ 1- Ayrı bir merkez kütüphane binası yapılarak, kütüphane hizmetlerinin bu alandan yürütülmesini sağlamak. Hedef 1- Çağdaş bir kütüphane binasında bilgi/kültür

Detaylı

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN ( )

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN ( ) KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN (2017 2019) MİSYON Kayseri nin geçmişini doğru anlayarak, bugünü verimli/iyi değerlendirerek ve geleceğini akıllı planlayarak, Kayseri nin

Detaylı

Üniversite Kütüphanelerinde E-Kitap Koleksiyonu Geliştirme: İhtiyaçlar ve Seçenekler. Tuba Akbaytürk Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi

Üniversite Kütüphanelerinde E-Kitap Koleksiyonu Geliştirme: İhtiyaçlar ve Seçenekler. Tuba Akbaytürk Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Üniversite Kütüphanelerinde E-Kitap Koleksiyonu Geliştirme: İhtiyaçlar ve Seçenekler Tuba Akbaytürk Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi 47. Nelerden Söz Etmeyeceğim 1. Tanımı 2. Tarihçesi 3. İlk örnekleri

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV TANIMLARI. : Kütüphane Ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV TANIMLARI. : Kütüphane Ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV TANIMLARI 1.1. DAİRE BAŞKANI GÖREV TANIMI 1.1Birimi : Kütüphane Ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 1.2 Görevin Adı : Kütüphane

Detaylı

İŞ TANIMLARI Özdemir CİNGİ Osman ATILGAN Daire Başkanı 1) Başkanlığın yıllık çalışma ve bütçe planını hazırlamak. 2) Kütüphane hizmetlerinin aksamadan

İŞ TANIMLARI Özdemir CİNGİ Osman ATILGAN Daire Başkanı 1) Başkanlığın yıllık çalışma ve bütçe planını hazırlamak. 2) Kütüphane hizmetlerinin aksamadan HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMLARI 1) Özdemir CİNGİ Daire Başkanı Harcama Yetkilisi 2) Osman ATILGAN Teknik Hizmetler Şube Müdürü Elektronik Kütüphane

Detaylı

Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri

Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri Öğr. Gör. Mithat Zencir İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Kapsam Giriş

Detaylı

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN ( )

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN ( ) KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN (2014 2016) MİSYON Kayseri nin geçmişini doğru anlayarak, bugünü verimli/iyi değerlendirerek ve geleceğini akıllı planlayarak, Kayseri nin

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI Doküman No: KOS-2.5.3.1 Yürürlük Tarihi: 01.01.2014 Revizyon No/Tarih: Bağlı Olduğu ve Amiri Kendisine Bağlı ler ve Kadrolar Görevde

Detaylı

T.C. A nkara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU. : Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı : K ütüphane

T.C. A nkara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU. : Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı : K ütüphane Dil ve -Coğrafya Fakültesi Dekanlığı ALT YETKİLİSİ ALT YETKİLİSİ : Dil ve -Coğrafya Fakültesi Dekanlığı : Dekan Yardımcısı Öğr. Gör. Nadiye TUNA - K ütüphane Sorumlusunun Görev Tanımı 1 Fakültemiz Kütüphanesi

Detaylı

Adnan Menderes Üniversitesi

Adnan Menderes Üniversitesi Adnan Menderes Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanl kanlığı Stratejik Plan 2007-2011 2011 Haziran 2006 05.04.2010 1 Sunu Planı Proje grubu Misyon Misyon analizi Vizyon Değerlerimiz Paydaşlarımız

Detaylı

*1997 senesinde yeni binasında hizmet vermeye başlamıştır

*1997 senesinde yeni binasında hizmet vermeye başlamıştır BİR KÜTÜPHANEDE AĞ OLUŞUMU VE WEB SAYFASI: MARMARA ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tamer TEKGÜL Şube Müdürü Marmara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı *Marmara Üniversitesi

Detaylı

PERSONEL-İNSAN KAYNAKLARI

PERSONEL-İNSAN KAYNAKLARI PERSONEL-İNSAN KAYNAKLARI Güssün GÜNEŞ Marmara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı 09-10 Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA 19.6.2014 SUNUM PLANI ÜNİVERSİTE

Detaylı

Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar

Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar - 1 Standardizasyon; Standart Nedir? Belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik yarar sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile

Detaylı

İşin Adı: KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI. İşin Kodu: İşi Yapan İş görenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih: 05/12/2017

İşin Adı: KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI. İşin Kodu: İşi Yapan İş görenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih: 05/12/2017 Daire Başkanı: Ali AYGÜN İşi Yapan İş görenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih: 05/12/2017 1. Kütüphane hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi için çalışan elemanlar arasında iş bölümü yapmak

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ MERKEZ KÜTÜPHANE VE VERİ TABANLARINI KULLANMA DÜZEYLERİ. Çiğdem BİNBAY *, Rojan ARCAK **

DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ MERKEZ KÜTÜPHANE VE VERİ TABANLARINI KULLANMA DÜZEYLERİ. Çiğdem BİNBAY *, Rojan ARCAK ** DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ MERKEZ KÜTÜPHANE VE VERİ TABANLARINI KULLANMA DÜZEYLERİ Çiğdem BİNBAY *, Rojan ARCAK ** ÖZ Bu çalışma Dicle Üniversitesi Merkez Kütüphanesi nin akademik personel

Detaylı

Kütüphane Hizmetlerinin Pazarlanması

Kütüphane Hizmetlerinin Pazarlanması Kütüphane Hizmetlerinin Pazarlanması Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Kütüphanelerde Pazarlama Tarihçe 1876 ALA Konferansı Kuzey Avrupa ve ABD Kütüphane reklâmı 1896

Detaylı

Türkiye de Yazma Eserler Sorunu

Türkiye de Yazma Eserler Sorunu Türkiye de Yazma Eserler Sorunu 17 Mayıs 2011 BBY 312 NADIR VE YAZMA ESERLER I. Oturum Türkiye de Yazma Eserler Sorunu Gözlenen Sorunlar Yazma koleksiyonların zenginliğine rağmen alandaki araştırmaların

Detaylı

Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi

Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi hkapucu@isikun.edu.tr Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir eğitim

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİRİM FAALİYET RAPORU

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİRİM FAALİYET RAPORU KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİRİM FAALİYET RAPORU OCAK, 2016 -ANKARA BİRİM YÖNETİCİ SUNUŞU Bu faaliyet raporu Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından yürütülen işlerde

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ

ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EGE LİSESİ TÜRKÇE YILLIK PROJE ÇALIŞMASI ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ HAZIRLAYANLAR Dilay BİÇER Engin YAZAR Aslı SAĞGÜL Sınıf/ Şube : 4/B Rehber Öğretmen :

Detaylı

MKÜ nün Bilgi Hazinesi

MKÜ nün Bilgi Hazinesi MKÜ nün Bilgi Hazinesi Büyük ve Donanımlı Bir Üniversit e Küt üphanesiyle Hiz met iniz de Mustafa Kemal Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Tanımlar Madde 3 - Bu Yönetmelikte geçen; a) Üniversite"; Sakarya Üniversitesi'ni,

BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Tanımlar Madde 3 - Bu Yönetmelikte geçen; a) Üniversite; Sakarya Üniversitesi'ni, Sakarya Üniversitesi Kütüphane Yönetmeliği ( 28 Kasım 1994 tarih ve 22125 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Amaç Madde 1- Bu Yönetmelik, Sakarya Üniversitesi Kütüphane

Detaylı

Bakanlık Sistemi. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Bakanlık Sistemi. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Bakanlık Sistemi Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Bakan Merkezi yönetim bakanlıklar biçiminde örgütlenmiştir ve her bakanlıkta en üst yönetici olarak bakan bulunur. Bakanlıklardaki yönetsel

Detaylı

4.Sınıf. Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi

4.Sınıf. Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi 4.Sınıf 7. Yarıyıl (Güz Dönemi) Yönetim ve Mevzuat (AKTS 4) 3 saat Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti nin

Detaylı

DOKÜMANTASYON VE ENFORMASYON ELEMANI

DOKÜMANTASYON VE ENFORMASYON ELEMANI TANIM Her türlü bilgiye en hızlı, en doğru ve en ekonomik şekilde ulaşabilen, bu bilgileri konularına göre sınıflayan, koruyan ve bu bilgileri, gereksinimi olan kişilerin hizmetine sunan kişidir. A-GÖREVLER

Detaylı

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ Üniversitemiz, öğrenim ve öğretimin sürekliliğini sağlamak amacıyla, zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın, akademik program ve bilimsel araştırmaları destekleyen, kullanıcılarının

Detaylı

BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ

BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ 06 BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ 11111 110 BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ 06 BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ Özel araştırma kütüphanesi ya da bilgi merkezi, uluslararası kaynaklarda, dar bir konu alanında belirli bir kesimin

Detaylı

PERSONEL GÖREV DAĞILIM ÇİZELGESİ

PERSONEL GÖREV DAĞILIM ÇİZELGESİ T.C. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONEL GÖREV DAĞILIM ÇİZELGESİ AD SOYAD KADRO UNVANI GÖREVLERİ * GÖREV DEVRİ ** Yaşar BAYAR Daire Başkanı 124 sayılı Yükseköğretim

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İNTERNET TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ÇALIŞMA İLKELERİ

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İNTERNET TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ÇALIŞMA İLKELERİ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İNTERNET TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ÇALIŞMA İLKELERİ Tanım 1. Bu ilkeler "Doğu Akdeniz Üniversitesi İnternet Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi"nin (İTAM)

Detaylı

PERSONEL GÖREV DAĞILIM ÇİZELGESİ

PERSONEL GÖREV DAĞILIM ÇİZELGESİ T.C. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONEL GÖREV DAĞILIM ÇİZELGESİ AD SOYAD KADRO UNVANI GÖREVLERİ * GÖREV DEVRİ ** Yaşar BAYAR Daire Başkanı Çalışan Personellerin

Detaylı

MERKEZ KÜTÜPHANEDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ PLANLANAN 2018 YILI STRATEJİK HEDEFLERİMİZ

MERKEZ KÜTÜPHANEDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ PLANLANAN 2018 YILI STRATEJİK HEDEFLERİMİZ MERKEZ KÜTÜPHANEDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ PLANLANAN 2018 YILI STRATEJİK HEDEFLERİMİZ AMAÇ 1- Yapımına başlanan merkez kütüphane binasının çalışmalarına katkı sağlamak. Hedef 1- Kullanıcı beklentilerine cevap

Detaylı

İşin Adı: KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI. İşin Kodu: İşi Yapan İşgörenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih:

İşin Adı: KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI. İşin Kodu: İşi Yapan İşgörenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih: Daire Başkanı: Ali AYGÜN İşi Yapan İşgörenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih: 13.07.2015 1. Kütüphane hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi için çalışan elemanlar arasında iş bölümü yapmak

Detaylı

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste 3. sınıf 5. Yarıyıl (Güz Dönemi) Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması ve Erişimi I (AKTS 5) 3 saat Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste Kütüphane Otomasyon

Detaylı

dikkat le oluşt u- rulmuştur. Osmanlı d ü n y a s ı v e

dikkat le oluşt u- rulmuştur. Osmanlı d ü n y a s ı v e www. TARİHÇE Robert Kolej 1863 yılında Dr. Cyrus Hamlin tarafından kurulduğunda, kütüphanenin ilk kitapları olan Harvard Üniversitesi'nin 200 kitaplık bağışı Bebek'te eski bir binaya yerleştirilerek Kütüphane'nin

Detaylı

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Kütüphanelerde Pazarlama Tarihçe 1876 ALA Konferansı Kuzey Avrupa ve ABD Kütüphane reklâmı 1896 Kütüphanelerin işletme olarak düşünülmesi

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Amaç Madde 1- Bu Yönetmelik, Sakarya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile bağlı birim kütüphanelerinin tanımını,

Detaylı

Kütüphanemizin Kuruluşu 1992

Kütüphanemizin Kuruluşu 1992 Kütüphanemizin Kuruluşu 1992 KURULUŞ AMAÇLARI: Dinamik ve değişime öncülük eden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, eğitim, öğretim ve araştırma programlarını

Detaylı

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Kütüphanelerde Pazarlama Tarihçe 1876 ALA Konferansı Kuzey Avrupa ve ABD Kütüphane reklâmı 1896 Kütüphanelerin işletme olarak düşünülmesi

Detaylı

Arşivcilik Eğitimi: Hacettepe Üniversitesi Deneyiminin Ardından Archival Education: The Experience of Hacettepe University

Arşivcilik Eğitimi: Hacettepe Üniversitesi Deneyiminin Ardından Archival Education: The Experience of Hacettepe University Arşivcilik Eğitimi: Hacettepe Üniversitesi Deneyiminin Ardından Archival Education: The Experience of Hacettepe University Prof.Dr. Gülbün Baydur H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü gulbun@hacettepe.edu.tr

Detaylı

GEDİK ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Tanımlar

GEDİK ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Tanımlar GEDİK ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönerge Gedik Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon hizmetlerinin yürütülmesine yönelik olarak; yönetim ve örgütlenme

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı HUKUK MÜŞAVİRLİĞİNE

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı HUKUK MÜŞAVİRLİĞİNE *BENF3U7CE* T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Sayı : 66457161-010.04 Konu : Yönergeler HUKUK MÜŞAVİRLİĞİNE İlgi : 02/10/2018 tarihli ve E-38506 sayılı yazınız

Detaylı

TED ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNERGESİ

TED ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNERGESİ Ek : 2.1 TED ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu yönerge, TED Üniversitesi Kütüphanesi nin örgütlenme, yönetim, çalışma esaslarını, sunduğu hizmetleri

Detaylı

Çevrimiçi Kütüphane Kataloglarının Sosyal Ağlarla Yeniden Yapılandırılması: Yazılımlar ve Projeler

Çevrimiçi Kütüphane Kataloglarının Sosyal Ağlarla Yeniden Yapılandırılması: Yazılımlar ve Projeler Çevrimiçi Kütüphane Kataloglarının Sosyal Ağlarla Yeniden Yapılandırılması: Yazılımlar ve Projeler Tolga ÇAKMAK Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tcakmak@hacettepe.edu.tr ~ Nevzat ÖZEL Bilgi ve Belge Yönetimi

Detaylı

TED ÜNİVERSİTESİ AYŞE ILICAK KÜTÜPHANESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

TED ÜNİVERSİTESİ AYŞE ILICAK KÜTÜPHANESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM TED ÜNİVERSİTESİ AYŞE ILICAK KÜTÜPHANESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu yönerge, TED Üniversitesi Ayşe Ilıcak Kütüphanesi nin örgütlenme, yönetim, çalışma esasları,

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE KULLANILAN TÜRKÇE KONU BAŞLIKLARI UYGULAMASI. ŞULE YILMAZ Kadir Has Üniversitesi

TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE KULLANILAN TÜRKÇE KONU BAŞLIKLARI UYGULAMASI. ŞULE YILMAZ Kadir Has Üniversitesi TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE KULLANILAN TÜRKÇE KONU BAŞLIKLARI UYGULAMASI ŞULE YILMAZ Kadir Has Üniversitesi ÜNAK'04 "Bilgide Kaybolmamak İçin Bilgiyi Yönetmek" ( 23-25 Eylül 2004 ) Maltepe

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç: Madde 1: Bu Yönerge, Hacettepe Üniversitesi kütüphane hizmetlerinin sunumunda, görevli personel ve kullanıcıların görev

Detaylı

Bilgi Profesyonellerinin Açık Erişim Yaklaşımları

Bilgi Profesyonellerinin Açık Erişim Yaklaşımları Bilgi Profesyonellerinin Açık Erişim Yaklaşımları Ömer Dalkıran H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü omerdalkiran@hacettepe.edu.tr Terminoloji Açık Erişim; 2001 yılında yayımlanan Budapeşte Açık Erişim

Detaylı

KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Çağdaş ülkelerde kütüphane ve üniversite birbirinden ayrı düşünülemeyen iki kurum olarak kabul edilir. Başlangıçta üniversitelerin kalbi olarak nitelendirilen

Detaylı

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 FAALİYET RAPORU SUNUM Erzurum Teknik Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2014 Yılı Faaliyet Raporu, misyon

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ Demet LAFÇI Şef 0 434 228 33 55 dlafci@beu.edu.tr Maaş işlemlerinin yapılması, Yolluk işlemlerinin yapılması, İhale işlemlerinin

Detaylı

YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER

YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER KÜTÜPHANELERDE DÖNÜŞÜM SÜRECİNİN YENİ DEĞİŞKENLERİ: YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER SİNEM MANTAR Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü TEKNOLOJİ VE KÜTÜPHANELER Teknoloji,

Detaylı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kütüphaneler Yönetmeliği

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kütüphaneler Yönetmeliği Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kütüphaneler Yönetmeliği A BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına bağlı kütüphanelerin

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı DAİRE BAŞKANI GÖREV TANIMI

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı DAİRE BAŞKANI GÖREV TANIMI DAİRE BAŞKANI GÖREV TANIMI Dok. No: GT/906/01 Sayfa 1 / 4 Birim Adı Alt Birim Adı Görev Unvanı Görevin Bağlı Olduğu Unvan Astlar Vekâlet Görev Alanı Temel Görev ve Sorumluluklar Genel Sekreter Yardımcısı,

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI TÜBESS TEZ İSTEK FORMU

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI TÜBESS TEZ İSTEK FORMU TÜBESS TEZ İSTEK FORMU FR. 001 1/2 YÖK Ulusal Tez Merkezi nde https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi/ sorgulama yaptığınızda Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma

Detaylı

BİRİM GÖREV TANIMLARI

BİRİM GÖREV TANIMLARI Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Üniversitemizin eğitim öğretim politikası doğrultusunda, araştırma ve eğitim öğretimde duyulan bilgi gereksinimini karşılamak amacıyla; gereken her türlü bilgi

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı DAİRE BAŞKANI GÖREV TANIMI

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı DAİRE BAŞKANI GÖREV TANIMI DAİRE BAŞKANI GÖREV TANIMI Dok. No: GT/906/01 Sayfa 1 / 4 Birim Adı Alt Birim Adı Görev Unvanı Görevin Bağlı Olduğu Unvan Başkanlık Genel Sekreter Astlar Vekâlet Görev Alanı Temel Görev ve Sorumluluklar,

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ REHBERLİK VE KARİYER MERKEZİ (ÖRKAM) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ REHBERLİK VE KARİYER MERKEZİ (ÖRKAM) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ REHBERLİK VE KARİYER MERKEZİ (ÖRKAM) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi Sağlık, Kültür

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ 2015 MALİ YILI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI BİRİM FAALİYET RAPORU. Üst Yönetici: Havva Pınar KUMRAL- Daire Başkanı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ 2015 MALİ YILI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI BİRİM FAALİYET RAPORU. Üst Yönetici: Havva Pınar KUMRAL- Daire Başkanı DÜZCE ÜNİVERSİTESİ 2015 MALİ YILI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI BİRİM FAALİYET RAPORU Üst Yönetici: Havva Pınar KUMRAL- Daire Başkanı e-posta : pinarcosarkumral@duzce.edu.tr tel : 0380 5421126-1450

Detaylı

YÖNETMELİK. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 5 Aralık 2011 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28133 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: YÖNETMELİK MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane E-kitaplar Sesli Kitaplar Video OverDrive hakkında E-kitap avantajları Neden OverDrive? Eşsiz katalog Video filmler Çeşitli erişim kanalları Referanslar

Detaylı

Üniversite için her şey yapabilirsiniz, Eğer Üniversitenin Kütüphanesi zayıfsa, Hiçbir şey yapmamış olursunuz

Üniversite için her şey yapabilirsiniz, Eğer Üniversitenin Kütüphanesi zayıfsa, Hiçbir şey yapmamış olursunuz Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı Üniversite için her şey yapabilirsiniz, Eğer Üniversitenin Kütüphanesi zayıfsa, Hiçbir şey yapmamış olursunuz Genel

Detaylı

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ Kütüphanelerimiz, sınırsız bilgi ve kaynaklarla 3 senedir hizmetinizde! Üsküdar Üniversitesi olarak, geniş arşivimizle birlikte kolay erişim ve kullanım imkânlarına sahip kütüphanemizde,

Detaylı

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi KULLANICI REHBERİ BTÜ Kütüphanesi Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi - Kütüphane web sayfası Hizmetler Kaynaklara Erişim Danışma/Formlar Bize Ulaşın Bu rehber; Bursa Teknik Kütüphanesinin fiziki

Detaylı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı. Karar Sayısı: 819 Karar Tarihi: 25/09/2002

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı. Karar Sayısı: 819 Karar Tarihi: 25/09/2002 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı Karar Sayısı: 819 Karar Tarihi: 25/09/2002 (28.09.2002 tarih ve 24890 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.)

Detaylı

Plan. Kalite ve Kalite Güvence Sistemi. ISO ve Temel Kavramlar. ISO ve Kalite El Kitabı. ODTÜ Kalite Yönetim Sistemi

Plan. Kalite ve Kalite Güvence Sistemi. ISO ve Temel Kavramlar. ISO ve Kalite El Kitabı. ODTÜ Kalite Yönetim Sistemi ODTÜ Kütüphanesi Plan Kalite ve Kalite Güvence Sistemi ISO ve Temel Kavramlar ISO ve Kalite El Kitabı ODTÜ Kalite Yönetim Sistemi Kalite Yönetim Sistemi Kapsamı ve Örnek Dokümanlar Kalite Günlük kullanım?

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞIMIZIN VERMİŞ OLDUĞU OKUYUCU HİZMETLERİ

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞIMIZIN VERMİŞ OLDUĞU OKUYUCU HİZMETLERİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞIMIZIN VERMİŞ OLDUĞU OKUYUCU HİZMETLERİ Kütüphane içi kullanım Kullanıcı eğitimi Ödünç verme Kitap siparişi Veri tabanları Uzaktan erişim Genel Bilgiler Dumlupınar

Detaylı

TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ BÜLTENİ

TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ BÜLTENİ TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ BÜLTENİ 5. Cilt 1991 2. Sayı Özel Kütüphaneler: Tanım Boşluğu Prof. Dr. İrfan Çakın Diğer kütüphane türlerine oranla daha az tanınan, ancak sayı bakımından

Detaylı

ÖDÜNÇ VERME POLİTİKASI. Amaç

ÖDÜNÇ VERME POLİTİKASI. Amaç ÖDÜNÇ VERME POLİTİKASI Amaç Kocaeli Üniversitesi mensuplarının eğitim-öğretim, araştırma, bilimsel faaliyet ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile kütüphanedeki yayınların belli kurallar çerçevesinde

Detaylı

Şef PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ

Şef PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ Şef 1 PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ Daire Başkanı 2 Oya ÖZBAY 0 (434) 222 0000-1201 oozbay@beu.edu.tr 124 sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı Hakkında

Detaylı

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ T.C. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI BİRİM FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SUNUŞ. 4 I- GENEL BİLGİLER... 5 A- Kuruluş ve Gelişim... 5 B- Vizyon Misyon ve Temel Değerler.

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI FORMLARI İÇİNDEKİLER

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI FORMLARI İÇİNDEKİLER FORMLARI İÇİNDEKİLER 1. TÜBESS Tez İstek Formu 2. TÜBESS Teslim Tutanağı 3. Kütüphanelerarası Kitap İstek Formu 4. Makale İstek Formu 5. Bilgi Kaynağı Bağış Dilekçesi 6. Yayın Arama Formu 7. Merkez Kütüphane

Detaylı

Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor?

Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor? Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor? BBY Mezunları Halk Kütüphanelerinde Nelerle Karşılaşacak? SONU GELMEYECEK BİR SERÜVENE HAZIR MISINIZ? Asuman Nesibe GÖK Bornova İlçe Halk Kütüphanesi

Detaylı

ULUSLARARASI BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ ALANINDA BİLGİYE ERİŞİM/KATALOGLAMA SORUNLARI SEMPOZYUMU

ULUSLARARASI BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ ALANINDA BİLGİYE ERİŞİM/KATALOGLAMA SORUNLARI SEMPOZYUMU ULUSLARARASI BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ ALANINDA BİLGİYE ERİŞİM/KATALOGLAMA SORUNLARI SEMPOZYUMU 14-15 EYLÜL 2017 TÜRKIYE'DEKI HALK KÜTÜPHANELERINDE KATALOGLAMA HIZMETLERI ÜZERINE BIR İNCELEME Büşra SEÇİLMİŞ

Detaylı

Ar-Ge Faaliyetlerinin Küresel Arenalarda Sınanması: Bilgiyi Üretmek, Analiz Etmek ve Yönetmek. A.Semih İŞEVİ * ve Baha KUBAN **

Ar-Ge Faaliyetlerinin Küresel Arenalarda Sınanması: Bilgiyi Üretmek, Analiz Etmek ve Yönetmek. A.Semih İŞEVİ * ve Baha KUBAN ** Ar-Ge Faaliyetlerinin Küresel Arenalarda Sınanması: Bilgiyi Üretmek, Analiz Etmek ve Yönetmek A.Semih İŞEVİ * ve Baha KUBAN ** Giriş Bu çalışmada, Şişecam Araştırma ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcılığı

Detaylı

Çağdaş Yönetim Yaklaşımları

Çağdaş Yönetim Yaklaşımları Çağdaş Yönetim Yaklaşımları Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Yönetim kavramı Farklı yönetim tür ve yaklaşımları Amaçlara göre yönetim Zaman yönetimi Süreç yönetimi Toplam kalite yönetimi Performans

Detaylı

E-kitap: Yerel ve Küresel Boyutlar. Serdar Katipoğlu

E-kitap: Yerel ve Küresel Boyutlar. Serdar Katipoğlu E-kitap: Yerel ve Küresel Boyutlar Serdar Katipoğlu giriş Aydınlanma dönemin insanlığa ve uygarlığa kazandırdığı ve bizim de bugün içinde sektör olarak çalıştığımız kütüphaneler 90 lı yıllardan beri kendi

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2008 YILI FAALĠYET RAPORU

AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2008 YILI FAALĠYET RAPORU AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2008 YILI FAALĠYET RAPORU Bilgi çağının en önemli gereksiniminden biri de, içinde bilgi barındıran her türlü materyalin bulunduğu,

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YÖNERGESİ (26 Mart 2018)

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YÖNERGESİ (26 Mart 2018) T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI YÖNERGESİ (26 Mart 2018) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 Bu Yönerge, Maltepe Üniversitesi Kütüphane ve Bilgi Merkezi ile

Detaylı

Haberler News. ABD'deki Meslektaşlarımıza Mesaj

Haberler News. ABD'deki Meslektaşlarımıza Mesaj Türk Kütüphaneciliği 15, 3 (2001), 352-354 Haberler News ABD'deki Meslektaşlarımıza Mesaj TKD olarak, ABD'de yaşanan terör eylemini ALA, Amerikan Bilgi-Belge Merkezi, Amerikan Elçiliği'ne birer yazı göndererek

Detaylı

TÜRKİYE Bü y ü k M il l e t M e c l İsİ TBMM KÜTÜPHANESİ E g e m e n l ik K a y it s iz Şa r t s iz M İl l e t İn d İr

TÜRKİYE Bü y ü k M il l e t M e c l İsİ TBMM KÜTÜPHANESİ E g e m e n l ik K a y it s iz Şa r t s iz M İl l e t İn d İr TÜRKİYE Bü y ü k M il l e t M e c lisi TBMM KÜTÜPHANESİ E g e m e n l ik K a y it s iz Şa r t s iz M İl l e t İn d İr GENEL BİLGİLER Kütüphane, öncelikle milletvekillerinin yasama, denetim ve temsil görevlerini

Detaylı

K ÜTÜPHANELERİ ÇOMÜ K

K ÜTÜPHANELERİ ÇOMÜ K K ÇOMÜ KÜTÜPHANELERİ ÇOMÜ Kütüphaneleri ÇOMÜ Kütüphanesi barındırdığı kitap koleksiyonu itibariyle Batı ve Güney Marmara nın en büyük kütüphanesidir. ÇOMÜ Kütüphanesi nde yaklaşık 400.000 basılı ve 200.000

Detaylı

Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli

Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli Üniversitelerde Enformasyon Okuryazarlığı Becerilerinin Kazandırılmasında Kütüphane ve Bilgi Merkezlerinin Rolü: Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Enformasyon Okuryazarlığı Programları Güssün Güneş

Detaylı

PLATO Meslek Yüksekokulu Kütüphane ve Dokümantasyon Birimi Yönergesi

PLATO Meslek Yüksekokulu Kütüphane ve Dokümantasyon Birimi Yönergesi PLATO Meslek Yüksekokulu Kütüphane ve Dokümantasyon Birimi Yönergesi Madde-1 Amaç ve Kapsam Bu Yönerge Tasarısı, Plato Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Kütüphane ve Dokümantasyon Birimi nin örgütlenme,

Detaylı

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI POLİTİKA BAŞLIĞI: Bingöl Üniversitesi (BÜ) bünyesinde yapılan akademik çalışmalar için açık erişim, kurumsal arşivleme, uzun dönemli derleme ve dijital koruma.

Detaylı

GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR

GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR 1- Daire Başkanı: Kilis 7 Aralık Üniversitesi nın görevi; Başkanlık bünyesinde bulunan tüm iş tanımlarını ve çalışma gruplarının düzenli çalışması için personel ayırımı yapmaksızın

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bu Yönerge Bartın Üniversitesi Rektörlüğüne

Detaylı

ÇOMÜ Kütüphaneleri. Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı

ÇOMÜ Kütüphaneleri. Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı ÇOMÜ Kütüphaneleri Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı Büşra BİLİR Kütüphaneci busrabircan@comu.edu.tr Zühal ÇİFTCİBAŞI Kütüphaneci zuhalkasap@comu.edu.tr ÇOMÜ Kütüphaneleri 7/24 hizmet Gece ücretsiz

Detaylı

Bilgi Toplumunda Sürekli Eğitim ve Yenilikçi Eğitimci Eğitimi

Bilgi Toplumunda Sürekli Eğitim ve Yenilikçi Eğitimci Eğitimi Bilgi Toplumunda Sürekli Eğitim ve Yenilikçi Eğitimci Eğitimi Bilgi toplumunda, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yarattığı hız ve etkileşim ağı içinde, rekabet ve kalite anlayışının değiştiği bir kültür

Detaylı

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2014-2015 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2014-2015 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2014-2015 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU Kilis 7 Aralık Üniversitesi Kütüphanesi Kütüphanemiz 2007 yılında, Kilis 7 Aralık

Detaylı

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönerge Nişantaşı Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon hizmetlerinin yürütülmesine yönelik olarak; yönetim ve

Detaylı

Sayın Bakan, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel. Kurumu Genel Müdürü, Danışma Kurulu Üyeleri, Kurumların Saygıdeğer

Sayın Bakan, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel. Kurumu Genel Müdürü, Danışma Kurulu Üyeleri, Kurumların Saygıdeğer Sayın Bakan, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Kurumu Genel Müdürü, Danışma Kurulu Üyeleri, Kurumların Saygıdeğer Temsilcileri, Hepinizi saygıyla selamlıyorum, Başbakanlık Sosyal

Detaylı

Web Sitesi/Sayfası/Dokümanı

Web Sitesi/Sayfası/Dokümanı Kütüphane Web Sitelerinde İçerik: Planlama ve Yönetim Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu - İstanbul 31 Mayıs 2001 Dr. Hatice Kübra Bahşişoğlu kubra@hacettepe.edu.tr 6/4/2008 ÜNAK 1 Web Sitesi/Sayfası/Dokümanı

Detaylı

BİRİM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. Gazi Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

BİRİM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. Gazi Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı BİRİM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Gazi Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 06500 Teknikokullar ANKARA 08.06.2016 Kütüphane ve Dokümantasyon

Detaylı