DEMİR ÜRETİM ÜRETİM TESİSİ K a l i t e H e r ş e y d i r K a l i t e H e r ş e y d i r

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DEMİR ÜRETİM ÜRETİM TESİSİ K a l i t e H e r ş e y d i r K a l i t e H e r ş e y d i r"

Transkript

1 DEMİR ÜRETİM TESİSİ K a l i t e H e r ş e y d i r

2 Misyon ve Vizyonumuz Misyonumuz; Üstün teknoloji ve kalitede ürünler üretmek. Bu konuda başka ülkelere bağımlı olmayı, döviz harcamayı azaltmak. Kalite de, üretim de, hammadde teminin de ve teknoloji de gelişmek. AR-GE konusunda üst seviyelere taşıyacağımız platformlar kurmak ve ürün, müşteri hizmetleri, servis etmek, pazarlamak ve geliştirmektir.

3 Misyon ve Vizyonumuz Bu işlemlerin tümü, sanayi, teknoloji, AR-GE istihdam seviye ve kapasitesine katkı sağlayacaktır. Özellikle, ithalat rakamlarının aşağılara çekilmesi, dışarıya bağımlılığı ve döviz harcamasını azaltacaktır. Bu bizleri dik ve güçlü duruşa, kalite ve teknoloji de söz sahibi olmaya götürecektir.

4 Misyon ve Vizyonumuz Vizyonumuz; Vizyon, geleceğin gerçekliğini yakalama arzusu ve iradesidir. Vizyon ne ham hayaldir, ne de gerçekleşmeyecek bir düş. Vizyon, mevcudu çok iyi analiz etmek, potansiyeli hissetmek ve geleceği görmek demektir.

5 Misyon ve Vizyonumuz Ülke ekonomisine katkıda bulunmak, ithalat rakamlarını aşağı çekmek ve kalifiye istihdam rakamlarını üst seviyelere taşımak, ölçek ekonomisinde büyük bir şirket olmayı başarmak ve uluslararası piyasalar da çalışmak; Kalite, Ürün, Teknoloji, AR-GE sağlayacak yatırımlar yapmak, ortaklıklar kurmak ve yönetmek. Uluslararası sermaye kullanımında, tasarruf sahiplerinin birikimlerinin en iyi, en karlı şekilde değerlendirebilmek için, Ülke ve Uluslararası sermaye piyasalarında; ürün ve hizmet kalitesinde norm koyan, yenilikler geliştiren çevreye, doğaya ve insana büyük önem vermek öncelikli vizyonumuz olacaktır.

6 Takımımız Organizasyonumuz Tüm üst düzey yöneticilerimiz, beyaz yakalı çalışanlarımız ve teknik insanlarımız, yani mavi yakalı mühendis, teknisyen ve kalifiye işçilerimiz hazırdır. Bunun dışında, yatırımı yapacağımız lokasyonda da yetiştireceğimiz ve eğiteceğimiz, daha sonra tüm yatırımlarımızda ve operasyonlarımız da kullanabileceğimiz, beyaz yakalı ve mavi yakalı insanları istihdam edebilme imkanımızda vardır. Uygun görüldüğü ve projemize onay verildiği takdirde, hızlı fakat sistemli uygulayacağımız yol haritamız hazırdır. Makina ve teçhizatların siparişinin hemen verileceği, diğer her türlü yazışmaların yapılıp bitirildiği belirtilebilir. Ayrıca, hammadde ilk başlarda fason imalat ve diğer ihtiyacımız olan kaynakların maliyeti en düşük, karlılığı ise yüksek şekilde sağlanması hususunda nasıl ve nerelerle rölasyonlar kuracağımız hususunda hazırlıklarımız tamamdır.

7 Proje Kapsamı Bu proje aşağıdaki sistemlerden oluşur: 1. Atık metal hazırlama (Ayrıştırım - Küçültme) 2. Metal eritme ocakları-potaları 3. Metal havuzu ve akışım hattı 4. Norm Çeliği form hadde hatları

8 Üretilecek Ürün Yelpazesi Dünya Demir Rezervleri Demir, yer yüzünde en çok bulunan madenlerden birisidir. Günümüzde en çok ihtiyaç duyulan maden olduğu gibi bir çok kullanım alanı olmaktadır. Yer kabuğunun altında olup madenler kurularak çıkartılmaktadır. Demir, tüm metaller içinde en çok kullanılandır ve tüm dünyada üretilen metallerin ağırlıkça %95'ini oluşturur. Çelik yapımında karbonla birleştirilerek ısıtılarak oluşturulur.

9 Üretilecek Ürün Yelpazesi Demir Nasıl İşlenir? Yüksek dereceli kazanlarda eritilen ham demir cevherleri, eritilme işleminden sonra erimiş halde bulunan cevher yüksek ısıya dayanıklı potalara dökülür. Dev makineler yardımıyla preslenerek, istenilen uzunlukta ve şekilde demir ürünlerine dönüştürülür.

10 Üretilecek Ürün Yelpazesi Toplama Aşaması Madenlerden çıkarılan ham demir cevheri iş makinaları yardımıyla eleme işleminin yapılacağı alana taşınır.

11 Üretilecek Ürün Yelpazesi Eleme-Kırma Aşaması Ham demir cevheri daha kaliteli üretim için eleme-kırma işleminden geçirilir. Bu işlem demirin kalitesini artırır.

12 Üretilecek Ürün Yelpazesi İşleme Aşaması Eleme-Kırma işlemi uygulanan saf demir yüksek sıcaklıkta eritilmek için büyük fırınlara taşınır. Eritme Aşaması Büyük fırınlara taşınan demir cevheri yüksek sıcaklıkla eritilerek neredeyse sıvı hale getirilir.

13 Üretilecek Ürün Yelpazesi Şekil Verme Aşaması Yüksek sıcaklıkta eritilmiş ham demir, dev makinalar yardımıyla preslenerek istenilen şekilde ve boyutta demir ürünlerine dönüştürülür. Pazarlama Aşaması Tüm aşamalardan geçen demir & demir ürünleri arz-talep durumuna göre pazarlanır.

14 Üretilecek Ürün Yelpazesi Temel Üretim Verileri Tablosu Projenin Ömrü Gerekli bakım ve revize işlemlerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi neticesinde 40 seneden az olmamak üzere uzun yıllar tesiste üretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

15 Üretilecek Ürün Yelpazesi Çalışacak Personel Sayısı ve Çalışma Süresi (İşletme Aşamasında Çalışacak Personelin Görev Dağılımı) Zamana bağlı olarak değişmekle birlikte projenin inşaat aşamasında yaklaşık 30 kişinin işletme aşamasında ise 200 kişinin çalıştırılması planlanmaktadır. İşletme aşamasında tesiste 3 vardiya üzerinden kesintisiz üretim gerçekleştirilecek olup yılda 320 gün çalışılması planlanmaktadır.

16 Üretilecek Ürün Yelpazesi Projenin Fiziksel Özellikleri ve Proses Akım Şeması Proje kapsamında uygulanacak proses akım şeması ve gerçekleştirilecek işlemlerden aşağıda bahsedilmiştir. İşlemlerden bahsedilirken aynı zamanda proses kapsamında kullanılacak ana üniteler ve özellikleri de verilmiştir. Proseste yer alacak ana ve yardımcı prosesler sonraki sayfada listelenmiştir.

17 Üretilecek Ürün Yelpazesi Projenin Fiziksel Özellikleri ve Proses Akım Şeması Hammadde Hazırlama İşlemleri İşlem Görmüş Cevherin ve Diğer Girdi Malzemelerin Şekillendirme Bölümüne Sevk Edilmesi, Şekillendirilmesi ve Fırın Arabalarına Yüklenmesi Fırın Arabalarının Fırına Yüklenmesi Doğrusal Fırın İşlemleri Fırın Arabalarının İşlem Sonrası Fırından Çıkarılışı ve Boşaltma Bölümüne Transferi Ürünlerin Kapalı Sahaya Sevk Edilmesi ve Stoklanması İşlemleri Ürünün Elleçlenmesi, Uygunluk Kontrolü, Analizi ve Ergitilmek Üzere Sevkiyatı Doğalgaz Besleme Sistemi Tanımlamaları ve İşlemleri Toz Tutma Tesisi Tanımlamaları ve İşlemleri Soğutma Suyu Tesisi Tanımlamaları ve İşlemleri

18 Üretilecek Ürün Yelpazesi Proses Akım Şeması

19 Üretilecek Ürün Yelpazesi Hammadde Hazırlama İşlemleri Ekonomik çerçevesine bağlı olarak cevher, ya boyutlandırılmış olarak satın alınacak ya da boyutlandırılmamış veya kısmen boyutlandırılmış olarak satın alınacaktır. Boyutlandırılmamış veya kısmen boyutlandırılmış olarak alınır ise tesis edilecek cevher hazırlama ekipmanları ile boyutlandırılacaktır. Boyutlandırma, cevheri boyut ufaltıcı değirmenden geçirme işlemi olarak gerçekleştirilecektir. Bu ekipmanlar sistemin ayrılmaz parçası olarak sisteme entegre edilecektir. Sistem aşağıdaki şekilde gösterilen boyutlandırma değirmeni, metalik olan ve olmayan unsurları ayrıştıran manyetik seperasyon sistemi, gerekli bantlar, hidrolik ve elektromekanik sistemler ve işlem görmüş cevheri uygun şekilde stoklayacak dağıtıcı bantlar ve silolardan oluşacaktır. Toplam üretim maliyetinin en önemli kısmını oluşturan hammadde konusuna özel bir önem verilecek ve teknolojik alt yapı seçimi bu özeni yansıtacaktır. Sistemde atık oluşturacak herhangi bir işlem olmayacaktır.

20 Üretilecek Ürün Yelpazesi Hammadde Hazırlama İşlemleri Ekonomik çerçevesine bağlı olarak cevher, ya boyutlandırılmış olarak satın alınacak ya da boyutlandırılmamış veya kısmen boyutlandırılmış olarak satın alınacaktır. Boyutlandırılmamış veya kısmen boyutlandırılmış olarak alınır ise tesis edilecek cevher hazırlama ekipmanları ile boyutlandırılacaktır. Boyutlandırma, cevheri boyut ufaltıcı değirmenden geçirme işlemi olarak gerçekleştirilecektir. Bu ekipmanlar sistemin ayrılmaz parçası olarak sisteme entegre edilecektir. Sistem aşağıdaki şekilde gösterilen boyutlandırma değirmeni, metalik olan ve olmayan unsurları ayrıştıran manyetik seperasyon sistemi, gerekli bantlar, hidrolik ve elektromekanik sistemler ve işlem görmüş cevheri uygun şekilde stoklayacak dağıtıcı bantlar ve silolardan oluşacaktır. Toplam üretim maliyetinin en önemli kısmını oluşturan hammadde konusuna özel bir önem verilecek ve teknolojik alt yapı seçimi bu özeni yansıtacaktır. Sistemde atık oluşturacak herhangi bir işlem olmayacaktır.

21 Üretilecek Ürün Yelpazesi Hammadde Hazırlama İşlemleri Konik Kırıcı Kömür piyasadan boyutlandırılmış olarak satın alınacaktır. Bu nedenle kömüre herhangi bir öğütme işlemi uygulanmayacaktır. Uygun spesifikasyonda satın alınacak veya uygun boyuta indirgenecek demir cevheri, stoklandığı silolardan şekillendirme ünitesine bantlar aracılığı ile transfer edilecektir. Manyetik Seperasyon İşlemi Şekillendirme ünitesinde presler vasıtası ile tuğla haline getirilecek demir cevheri hole getirilecek ve arabalara yüklenecektir. Doğrusal fırınlar değişik yakıtlar ile çalışabilmekte ve ortalama kcal/ton luk bir enerji tüketimi isteyen işlem için gerekli ısı enerjisini brülörlerle vermektedir. İşlem sıcaklığı ºC arasındadır.

22 Üretilecek Ürün Yelpazesi Hammadde Hazırlama İşlemleri Fırın içinde demir cevherinin zenginleştirme işlemi aşağıdaki zinciri takip edecektir. Yukarıda tanımlanan reaksiyonlar sonucu zenginleşen demir cevheri fırından çıkarılacaktır. Çıkıştaki sıcaklık yaklaşık 80 ºC civarında olacaktır. Sıcaklığın ortam sıcaklığına inmesinden sonra cevher özel elleçleme sistemleri vasıtası ile boşaltılacak, temizlenecek ve kapalı stok sahasına sevk edilecektir. Nihai ürün resmi aşağıdaki şekilde verilmiştir.

23 Üretilecek Ürün Yelpazesi Hammadde Hazırlama İşlemleri Doğrusal Fırınlarda Zenginleştirilmiş Demir Cevheri Örnekleri Fırının içi belirli sayıda araba ile dolu olacaktır. İtmeli tip mantığı ile çalışacak ve fırına her bir araba girişinde işlem görmüş bir araba da diğer uçtan çıkmış olacaktır. Fırına arabalar saatlik 6,5 tonluk üretim hızını sağlayacak bir zamanlama ile beslenecektir. Demir cevherinin kalitesi ve özellikleriyle ürün spesifikasyonu tercihlerine bağlı olarak bu süre uzatılacak veya kısaltılacak ve sıcaklıkla değiştirilebilecektir. Fırın içi ve arabaların üzeri refrakter ile kaplanacaktır.

24 Üretilecek Ürün Yelpazesi Hammadde Hazırlama İşlemleri Fırın üç ana bölümden oluşacaktır. Fırın arabalarının hareket yönü ile fırın içindeki gaz hareketi ters yönde dizayn edilecektir. Fırın bacası yardımı ile fırından çekilecek fırın atmosferi fırın besleme girişi yönüne doğru hareket edecek, böylelikle fırın ön ısıtma bölgesi fırın içinden çekilen hava ile ısıtılmış olacaktır. Aşağıdaki şekilde de görülebileceği üzere fırın komple dolu olacaktır. Bu doluluk enerji tüketimi açısından önemlidir. Fırın soğutma bölgesi ise cebri hava soğutması ile veya doğal soğutma ile soğutulacaktır. Fırın brülörlerinde eşanjörden gelen ve fırın gazı ile ısıtılmış taze hava yanma havası olarak kullanılacak, böylelikle ısı tasarrufu sağlanacaktır. Üretimin proses ve kalite kontrolü hem tekrarlanabilir bir kalite elde edilmesi hem de maliyetleri ve tüketimi düşük bir proses icrası için önemlidir. Periyodik girdi ve çıktı kontrolleri, baca gazı, yanma havası, yakıt, anlık iç basınç ölçüm sistemleri sürekli kontrol edilecek ve kayıt altına alınacaktır.

25 Üretilecek Ürün Yelpazesi Ürünlerin Kapalı Sahaya Sev Edilmesi ve Stoklanması İşlemleri Yukarıda belirtilmiş işlemlerden geçirilecek ürünler üstü kapalı stok sahasına bantlar yardımı ile sevk edilecektir. Daha sonra ürünler faaliyet sahibine ait olan ve İzmir İli, Aliağa İlçesi, Aliağa Nemrut Sanayi Bölgesi nde gerçekleştirilmesi çalışmaları halen devam eden Çelikhane Tesisi ne hammadde olarak kullanılmak üzere sevk edilecektir. Doğalgaz Besleme Sistemi Tanımlamaları ve İşlemleri Doğrusal fırınlarda yakıt olarak doğalgaz kullanılacaktır. Şebekeden boru hattı ile sağlanacak doğalgaz sistemi ton başına kcal ısı enerjisi ihtiyacı olan 4 fırını besleyecek kapasitede olacaktır. Doğalgazın kalorifik değeri kcal/m3 arasındadır. Doğalgaz sistemi borulamasında, kontrol sistemlerinin yerleştirilmesinde, kullanım sürecindeki teknik emniyet kurallarının uygulanmasında ilgili yönetmelik hükümlerine uyulacaktır.

26 Proje Kapasitesi Bu proje entegre olarak günlük 24/7 çalışma baz alınarak 1000 ton/gün kapasiteli tasarlanmıştır. Kullanılacak Hammaddeler : -İmalat sanayi hurdaları -İnşaat demiri hurdaları -Elektronik metalleri -Otomobil -Kamyon hurdaları -Askeriden çıkan hurdalar -Makine hurdaları -Fabrika hurdaları -Ev atıklarından çıkan hurdalar -Ve diğerleri...

27 Proje Kapasitesi Eritme operasyonu akabinde entegre olan hadde ve form tesisi ile imal edilecek ürünler: -İnşaat demiri: 200 bin ton/yıl kapasiteli - Her kalınlıkta ve kalitede insaat demiri -Diğerleri: 150 bin ton/yıl kapasiteli - L U H Kare Yassı ve diğer profiller, kütükler - Değişik ölçülerde profiller, kare, dikdörtgen vs. - Siparişe uygun dikişli ve dikişsiz borular - Saçlar kalınlığı 1 mm den 200 mm kadar, ebat ve rulo - Çesitli saç profiller, inşaat ve iendüstride kullanılacak siparişe göre. - Ve Pazar isteğine uygun diğer metaller

28 Proje Yerleşim Alanı Bu entegre proje için öngörülen yerleşim alanı: Kapalı alan: Atık metal hazırlama: Ayrıştırma ve metal küçültme,balyalama m2 Kireç ve Silisyum gibi maddelerin depoları m2 Egritme ocakları: Ocaklar bölümü m2 Haddehaneler: İnşaat demiri hattı m2 Dolu Kütük hattı m2 Profiller hattı m2 Saç hattı / 0.5 mm den 200 mm m2 Boru imalatı hattı / dikisli dikişsiz m2

29 Proje Yerleşim Alanı Bu entegre proje için öngörülen yerleşim alanı: Enerji + Su + Gaz vs: Trafo - gaz Su hazırlama m2 Depolar ve sevkiyat: Nakliye için paketleme alanı m2 Depolama m2 İdari binalar: İdari + Sosyal tesisler m2 Açık arazi: Hurda alanı m2 Proje için toplam kapalı alan: m2 açık alan: m2 TOPLAM Arazi ihtiyacı: m2

30 Proje Malzeme Giriş Malzeme giriş tesisi: Gerekli Makine ve Ekipmanlar: 1 x Shredder, ölçüler 2000 x 2000 mm 1 x Shredder, ölçüler 1000x1000 mm 1 x Makas, 1000 mm en 1 x Makas, 500 mm 3 x Bagger, hurda kepçeli 2 x Forlift 5-7 ton kapasiteli 3 x Hol Vinci-mıknatıslı 25 t 2 x Manyetik band - ayrıştırıcı 1 x Analiz Laborotuvarı 1 x Kırıcı - manyetik ayrıştırıcılı 2000 x 2000 mm (inşaat molozu ayrıştırma) 2 x Balya presi

31 Proje Eritme Tesisi Eritme kumando sistemi: ULTRAMELT serisi, PLC ile kumanda edilebilen, tristör kontrollü statik konvertör Şebekeden gelen gerilimi doğru akıma çeviren tristör (Diyot) kontrollu doğrultma gurubundan oluşur.doğrultma gurubu tristörleri (diyotları) tam dalga kontrollu olup böylece şebeke giriş geriliminin % 20 düşmesi veya % 15 yükselmesi durumunda dahi çıkış gücü tam güçte ve constant power olarak sabit kalmaktadır.

32 Proje Eritme Tesisi Eritme Ocakları İçerdikleri: Kontroller: Ana şalter kontrolu Konvertör soğutma su pompası İnvertör başlatma İnvertör stop Güç arttırma Güç azaltma Lamba test Reset (PLC) Acil stop.

33 Proje Eritme Tesisi Eritme Ocakları 3 adet her biri 25t kapasiteli eritme ocağı Bekletme potaları Ara tasıma potaları Tam otomatik bilgisayarlı kontrol Labaratuar sistemleri

34 Proje Haddehane Tesisi Haddehane tesisi: İnşaat hattı: 1 x İnşaat demiri çekme kesme / sarma tesisi 4 mm 20 mm kadar 1 x tam otomatik hasır örme 1 x tam otomatik kesim büküm Profil hattı: 1 x roll former, 20 istasyonlu, otomatik kesim, pres kesimli 1 x roll former, 15 istasyonlu, otomatik kesim, pres kesimli 1 x sıcak kalibre çekme hattı, 5 mm 50 mm 2 x soguk kalibre çekme hattı, 5 mm 150 mm 2 x roll former, dikişli boru imalatı, 15 istasyon

35 Proje Haddehane Tesisi Haddehane tesisi: Saç hattı: 1 x sıcak saç hattı, tam otomatik, 10 mm -0,2 mm, çalışma eni 2000 mm, 1x saç dilme 0,2 5 mm 1 x saç ebatlama 0,2 3 mm Boru hattı: 2 x boru çekme hattı, değişken 25 mm 400 mm 2 x boru tornası 1 x boru test havuzu 1 x röntgen tesisi

36 Üretilecek Ürün Yelpazesi Toz Tutma Tesisi Tanımlamaları ve İşlemleri Tesis girdi malzemeleri minimum % 2-8 nem içermesi nedeni ile girdi malzemede tozlanma olasılığı yoktur. Her iki fırına bir adet baca tesis edilecektir. Fırın içinde tüm malzemenin üzeri refrakter plakalar ile kapalı olacağı için toz oluşumu olasılığı yoktur. Fırın atmosferinde sadece yanma ürünü olacaktır. Fırın atmosfer kontrolü ölçümlemesi yapılacak ve tam yanma gerçekleşmesi için sıcak hava/yakıt oranları otomatik olarak takip edilecektir. Fırın şarj ve deşarj kapıları şarj ve deşarj anları dışında sürekli kapalı tutulacaktır. Ürün, işlem sonrası boşaltılırken oluşacak olan tozuma için bu bölüme özel bir torbalı filtre tesisi kurulacaktır. Torbalı filtre tesisi çıkışında baca tozu miktarı 25 mg/nm3 değerinden düşük olacaktır. Baca tozu, tehlikeli atık sınıfında herhangi bir element bulundurmayacaktır. Toz tutma tesisinde toplanacak baca tozu tesis içinde geri dönüşecek ve hammadde kompozisyonuna tekrar katılacaktır. Atık gaz içerisinde yanma gazları konsantrasyonu (azot oksit (NOx), kükürt oksit (SOx) vb.) sınır değerler dahilinde olacaktır. Yakıtın doğalgaz olması nedeni ile bu konuda sınır değerlerin aşılma ihtimali de bulunmamaktadır. Baca gazı hızı mer i mevzuat hükümlerinin gerektirdiği değerde olacak şekilde baca çapı ve yüksekliği dizayn edilecektir.

37 Üretilecek Ürün Yelpazesi Soğutma Suyu Tesisi Tanımlamaları ve İşlemleri Proje kapsamında proseste herhangi bir su kullanımı söz konusu değildir. Sadece çalışan personelin içme ve kullanma suyu kullanımı sonucu evsel nitelikli atıksu oluşumu söz konusudur. Söz konusu atıksu inşa edilecek paket atıksu arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra alıcı ortama deşarj edilecektir. Sistemde bulunan hidrolik ünitelerin kendi kapalı devre soğutma sistemleri olacaktır. Önerilen Projeden Kaynaklanabilecek Önemli Çevresel Etkilerin Genel Olarak Açıklanması (Su, Hava, Toprak Kirliliği, Gürültü, Titreşim, Işık, Isı, Radyasyon vb.) Projenin inşaat ve işletme aşamasında karşılaşılacak çevresel etkiler; toz ve çöken toz emisyonları oluşumu, egzoz emisyonları, evsel nitelikli atıksu, çevresel gürültü ve titreşim, evsel katı atıklar, evsel nitelikli endüstriyel atıklar, ambalaj atıkları, atık yağlar, atık pil ve akümülatörler, ömrünü tamamlamış lastikler, hafriyat atıkları, bitkisel atık yağlar, tıbbi atıklar, flora, fauna ve habitat kayıpları vb. olacaktır.

38 Hava Kirliliği İşletme Aşamasında Kirletici Emisyonlar Yatırım kapsamında çevreye duyarlı ve insan sağlığına zarar vermeyecek bir tesisin yapılması planlanmıştır. Bu konuda kuru malzemenin elleçleneceği her nokta için paket toz tutma tesisleri dizayn edilecektir. Toz tutma sistemi ile tutulacak toz emisyonları torbalı filtreden geçirilerek tozsuzlaştırıldıktan sonra bir baca vasıtası ile atmosfere deşarj edilecektir. Dolayısı ile bu baca bir ortam tozsuzlaştırma bacası olacaktır. Ayrıca doğalgazın yakıt olarak kullanılacağı bir yanma sistemi mevcut olacak olup elde edilecek sıcak hava fırın içerisinde kapalı arabalar içerisinde yer alacak demir cevherinin ısıtılmasında kullanılacaktır. Doğalgazın yanması sonucu oluşacak yanma gazları (azot oksit (NOx) ve karbon monoksit (CO)) bir baca vasıtası ile atmosfere deşarj edilecektir. Yakılacak doğalgaz hammadde ile kesinlikle temas etmeyeceği için bu baca bir yanma bacası olacaktır. İnşaat ve İşletme Aşamasında Egzoz Emisyonları Projenin inşaat ve işletme aşamasında kullanılacak araç ve iş makineleri için yakıt olarak motorin kullanılacak olup ısınma vb. amaçlı yakıt tüketimi olmayacaktır. Araç ve iş makinelerinin çalışması sonucu egzoz emisyonları meydana gelecektir.

39 Atık Yağlar Projenin inşaat ve işletme aşamasında kullanılacak araç ve iş makinelerinin bakım ve yağ değişimleri esnasında atık yağların oluşması muhtemeldir. Atık yağ değişimleri inşaat ve işletme aşamasında öncelikle ruhsatlı yerlerde gerçekleştirilmeye çalışılacak olup proje yerinde gerçekleştirilmesi zorunlu olursa tamir-bakım ve atelye binasında ve işinin ehli tamirci ustaları veya bakımcılar tarafından yapılacak, yağ değişimleri sırasında atık yağlar varillerde toplanacak, toprak ve yüzey sularının madeni yağlar ile kirlenmesine engel olunacaktır. Ayrıca makinelerin günlük, haftalık ve aylık bakımları düzenli bir biçimde yapılacak ve yağ sızmaları önlenecektir. Projenin inşaat ve işletme aşamasında iş makinelerinin ve nakliye araçlarının bakımı ve yağ değişimi sırasında oluşacak atık yağlar, tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ne göre ağzı kapalı varillerde ayrı ayrı toplanacak ve bu varillerin içerisinde hangi tür atık olduğunu gösterir etiket ile üzerleri etiketlenerek, lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilecektir.

40 Hafriyat Atıkları Projenin inşaat aşamasında arazi hazırlık işlemleri kapsamında hafriyat işlemleri gerçekleştirilecektir. Bu işlemler neticesinde oluşacak kazı fazlası malzeme, proje kapsamında inşa edilecek ünitelerin dolgu işlemlerinde kullanılacaktır. Projenin inşaat aşamasında arazi hazırlık işlemleri kapsamında gerçekleştirilecek hafriyat işlemleri esnasında oluşacak bitkisel toprak kazı fazlası malzemeden ayrı olarak toplanacaktır. Derinliğine ve yapısına bağlı olarak kazılarak yeniden kullanılmak üzere proje yeri içerisinde bir sahada geçici olarak depolanacaktır. Bitkisel toprağın depolanacağı yer % 5 den fazla eğimli olmayacaktır. Bitkisel toprağın saklanma sürecinde olabilecek kayıplar önlenecek ve toprağın kalitesi korunacaktır. Bitkisel toprak uzun süre açıkta bırakılacak olursa yüzeyinin çabuk gelişen bitkiler ile örtülmesi temin edilecektir. Tehlikeli Atıklar Tehlikeli atık geçici depolama alanı projenin inşaat aşamasında inşa edilecektir.

Atık/Hurda Demir & Metal Tam Entegre Geri Dönüşüm Tesisi Fabrikası Demir Boru Profil Üretimi

Atık/Hurda Demir & Metal Tam Entegre Geri Dönüşüm Tesisi Fabrikası Demir Boru Profil Üretimi Atık/Hurda Demir & Metal Tam Entegre Geri Dönüşüm Tesisi Fabrikası Demir Boru Profil Üretimi Demir Çelik hurdaları atıl olarak her yerde bulunmaktadır ve oksidasyon sebebiyle de yok olmaktadır. Bu atıl

Detaylı

Misyonumuz; Üstün teknoloji ve kalitede ürünler üretmek. Bu konuda başka ülkelere bağımlı olmayı, döviz harcamayı azaltmak.

Misyonumuz; Üstün teknoloji ve kalitede ürünler üretmek. Bu konuda başka ülkelere bağımlı olmayı, döviz harcamayı azaltmak. K a l i t e H e r ş e y d i r Misyonumuz; Üstün teknoloji ve kalitede ürünler üretmek. Bu konuda başka ülkelere bağımlı olmayı, döviz harcamayı azaltmak. Kalite de, üretim de, hammadde teminin de ve teknoloji

Detaylı

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN Harici Yanma Tesisi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Özgür AKGÜN 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Alanı 4.2 km² 3 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Ülkemizin en büyük ve tek entegre yassı çelik üreticisi 9 milyon

Detaylı

NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ. Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi

NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ. Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi ADANA (2014) KĐREÇ Kireç taşlarının 900 o C-1200 o C de kalsinasyonu ile kireç (CaO) elde edilir.

Detaylı

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ 1 / 56 EN ÇOK ÜRETİM YAPAN 15 ÜLKE Türkiye, çimento üretiminde dünyada 5. Avrupada

Detaylı

SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi

SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011 Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU

Detaylı

BALIK AĞI ÜRETİMİ FAALİYETİ PROJE OZET DOSYASI

BALIK AĞI ÜRETİMİ FAALİYETİ PROJE OZET DOSYASI TİCARET ANONİM ŞİRKETİ BALIK AĞI ÜRETİMİ FAALİYETİ İSTİKLAL MAHALLESİ, YILDIRIM BEYAZID CADDESİ, NO: 14 ESENYURT / İSTANBUL F21D18C3C3D PAFTA, 159 ADA, 3 PARSEL URBAN ÇEVRE DANIŞMANLIK VE MÜHENDİSLİK TİC.

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ i. Elleçleme (Handling) Tesisi Elleçleme tesisi, uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıkların, parçalanması ve termal bertaraf tesislerinin istediği fiziksel şartları

Detaylı

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 1 2 FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 3 İÇİNDEKİLER 1) TARİHÇE 2) ÇİMENTO nedir ve ÇİMENTO ÜRETİM PROSESİ 3) VERİMLİLİK UYGULAMALARI (Bu sunumda yer alan sayısal

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Üretim aşamaları - Ham madde depolama ve hazırlama - Yakıt depolama ve hazırlama

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Kitapçık B63 (Ek II 27e) Zeytin İşleme Tesislerinin Çevresel Etkileri I. GİRİŞ Bu belge zeytin işleme tesislerinin

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) İşletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)...... FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İŞLETMELERİN FAALİYET KONULARI FARKLI OLSA

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ ERDEMİR 4 NOLU SLAB ISITMA FIRINI: SEVİYE 2 ISI OPTİMİZASYON SİSTEMLİ YÜRÜYEN TABANLI DİJİTAL FIRIN Vedat BEKTAŞ 1, Ercan ARI 2, 1 Ereğli

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 Geri Dönüşüm Metotları Geri dönüştürme metotları her malzeme için farklılık göstermektedir: - Alüminyum - Demir (Çelik) - Plastik malzemeler

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ. Hazırlayan (Unvan) Tarih

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ. Hazırlayan (Unvan) Tarih İşletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İÇİNDEKİLER Sayfa 1. İŞLETME BİLGİLERİ 3 2.....

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Kitapçık B68 (Ek II 36) Kayak Merkezlerinin Çevresel Etkileri I. GİRİŞ Bu belge kayak merkezlerinin çevresel etkileri

Detaylı

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ Başvuru Sürecinin S Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU Çevre MühendisiM ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE

Detaylı

Demir Ve Çelik Üretimi. Üzerine Uygulamalar ve. Teknolojiler Özeti

Demir Ve Çelik Üretimi. Üzerine Uygulamalar ve. Teknolojiler Özeti Demir Ve Çelik Üretimi Üzerine Uygulamalar ve Teknolojiler Özeti Günümüzde çelik üretiminde dünya çapında dört yol kullanılmaktadır: 1. Yüksek Fırın/oksijenli Fırın (BF/BOF) 2. Elektrikli Ark Fırın (EAF)

Detaylı

FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ BEYZA BAYRAKÇI

FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ BEYZA BAYRAKÇI FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ BEYZA BAYRAKÇI FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ 1. Metal Eritme İşleminde Enerji Tasarrufu 2. Fırınlarda Enerji Etüdü İçin Örnek Çalışma 2.1. Ölçme yönetimi ve ölçme cihazları

Detaylı

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ Serpil Çimen Teknik İşler Direktörü Türkiye Çelik Üreticileri Derneği 15 Ocak 2014 WOW Kongre Merkezi -İstanbul Türkiye nin Ham Çelik Üretimi (mmt)

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖĞRENCİNİN ADI:KUBİLAY SOY ADI:KOÇ NUMARASI:15360038 KAZANLAR Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı

Detaylı

TEKNOPLAN MÜHENDİSLİK

TEKNOPLAN MÜHENDİSLİK 1 TEKNOPLAN MÜHENDİSLİK 2 Misyonumuz İleri ve pratik mühendislik çözümleri sunmak, Müşteri memnuniyetini ön planda tutan hizmetler vermek, Sektöre hitap eden yeni teknolojik ürünler geliştirmek, Kaliteli

Detaylı

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır.

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır. Kariyer Mühendislik 2011 yılında gelişen çevre ve iş güvenliği mevzuatlarının Türkiye de uygulanmasını hedef alarak kurulmuştur. Şirket çalışanlarının ve kurucusunun yıllar içerisinde elde etmiş olduğu

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) İşletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)...... FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İŞLETMELERİN FAALİYET KONULARI FARKLI OLSA

Detaylı

ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI

ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI Hasan SEÇGİN Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik 29 Nisan 2009 tarihli

Detaylı

İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI

İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI Mustafa Orçun ÖZTÜRK mustafaozturk@kosbi.org.tr ÖZET Günümüzde fosil yakıtlarının sonunun gelecek olması maliyetlerinin fazla olması ve

Detaylı

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR 1) Kullanılmış lastikler 2) I ve II nci kategori atık yağlar 3) Boya çamurları 4) Solventler 5) Plastik atıklar 6) Çevre ve Orman Bakanlığı

Detaylı

ÇEV 4021: Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği

ÇEV 4021: Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇEV 4021: Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği TUĞLA VE KİREMİT ÜRETİMİ Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Tuğla ve kiremit

Detaylı

TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇED ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLM MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI

TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇED ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLM MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARI VE PROJE TANITIM DOSYASINDA YER ALAN KONULAR 3 ANA GRUPTA TOPLANMAKTADIR 1- PROJE ALANI VE

Detaylı

Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar. Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi

Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar. Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi Atık Nedir Atık: Üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye atılan veya bırakılan

Detaylı

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ Atıktan enerji elde edilmesi, atıkların fazla oksijen varlığında yüksek sıcaklıkta yakılması prosesidir. Yanma ürünleri, ısı enerjisi, inert gaz ve kül şeklinde sayılabilir.

Detaylı

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

ÇİMENTO FABRİKASI PROJE TANITIM DOSYASI

ÇİMENTO FABRİKASI PROJE TANITIM DOSYASI 2015 ÇİMENTO FABRİKASI PROJE TANITIM DOSYASI İÇİNDEKİLER BÖLÜM I: Çimento Üretim Fabrikası Kapasitesi Ve Ana Üretim Binaları BÖLÜM II: Çimento Fabrikası Genel Düzeni BÖLÜM III: Fırın Vakfı İle Klinker

Detaylı

SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011.

SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011. SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011 Sultan ÖRENAY ENDÜSTRİYEL ISIL İŞLEM PROSESLERİNDE ENERJİ KAYIPLARI Endüstriyel

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 10.10.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27372 SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEİAŞ 154kV (Hirfanlı-Cihanbeyli)Brş.-KuluTM EİH TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 154kV (Hirfanlı Cihanbeyli) Brş.- Kulu TM Enerji İletim Hattı ÇEVRE YÖNETİM PLANI ( Ankara- Konya ) ANKARA

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI Ahmet Çağrı GÖR Tıbbi Atık Bertaraf Şefi e-posta: agor@istac.istanbul İstanbul Aralık, 2016 İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN BERTARAFI Dikkat! Tıbbi Atık TIBBİ ATIKLARIN

Detaylı

1954 1957 1976 1982 1996 1998 TSE EN ISO 9002 1999 2003 2004 TS EN ISO 9001:2000 2005 2006 ISO/TS 16949:2002 2009 ISO

1954 1957 1976 1982 1996 1998 TSE EN ISO 9002 1999 2003 2004 TS EN ISO 9001:2000 2005 2006 ISO/TS 16949:2002 2009 ISO TERBAY 1954 yılında İzmir de soğuk demir atölyesi olarak kuruldu. Türkiye nin sanayi ve ekonomik büyümesine paralel olarak şirketin faaliyetleri genişledi. Firmamız 1972 yılından beri mevcut yerinde faaliyet

Detaylı

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş.

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Rapor Bilgileri Yıl 2016 Oluşturulma Tarihi 23.10.2017 Tesis Bilgileri Adres İSKENDERUN ORGANİZE SANAYİ BÖL.SARI SEKİ İSKENDERUN HATAY Telefon 3266562300

Detaylı

Kalite kimse bakmadığında da doğru olanı yapmaktır. Henry FORD

Kalite kimse bakmadığında da doğru olanı yapmaktır. Henry FORD 1 Hakkımızda STARMET YAPI SAN. VE TİC. A.Ş. ; Uzman ve güçlü insan kaynağı ile Yassı Çelik Sektöründe çözüm ortağı ve tedarik merkezi olabilmek adına, özellikle İhracat ve imalata dayalı sanayi kuruluşlarına

Detaylı

ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu. Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00

ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu. Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00 ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00 ÇÖP GAZI İLE KOJENERASYON ve ATIKSU ÇAMURUNUN GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 3 Mayıs 2018 Levent HACIOĞLU Elektronik Mühendisi

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) İşletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İŞLETMELERİN FAALİYET KONULARI FARKLI OLSA BİLE

Detaylı

Organize Sanayi Bölgesi EMKO Sanayi Sitesi D:4 Blok No:4 Eskişehir/TÜRKİYE

Organize Sanayi Bölgesi EMKO Sanayi Sitesi D:4 Blok No:4 Eskişehir/TÜRKİYE Organize Sanayi Bölgesi EMKO Sanayi Sitesi D:4 Blok No:4 Eskişehir/TÜRKİYE Tel: + 90 222 236 16 10 / Fax: +90 222 236 16 07 tugmaksan@hotmail.com HAKKIMIZDA 1975 yılında kurulan firmamız HOFFMAN ve TÜNEL

Detaylı

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ Tesisin Amacı Organik yapıdaki hammaddelerin oksijensiz ortamda bakteriler yoluyla çürütülerek enerji potansiyeli olan biyogaza ve biyogazın

Detaylı

AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ²

AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ² Çevre Danışmanlık Firmasının İsmi ve Logosu AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ² Tetkik Tarihi : Tetkik Saati : A - İŞLETME BİLGİLERİ Adı Adresi Faaliyet Konusu ÇKAGİLHY Kapsamındaki Yeri ÇED Mevzuatına Göre

Detaylı

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı 1 ŞİŞECAM ŞİRKET GRUPLARI

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamak amacı ile tasarlanmış alüminyum

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 16 Ağustos 2011 SALI Resmî Gazete Sayı : 28027 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

Online teknik sayfa MKAS KULLANICIYA ÖZEL TASARIMLI ANALIZ SISTEMLERI

Online teknik sayfa MKAS KULLANICIYA ÖZEL TASARIMLI ANALIZ SISTEMLERI Online teknik sayfa MKAS A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip MKAS Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve

Detaylı

www.saydamcevre.com.tr 2 www.saydamcevre.com.tr Hakkımızda Saydam Çevre olarak; 2014 yılında çevre sektöründe farklı mühendislik gruplarından deneyimli çevre, maden ve kimya mühendisleri ile çevre danışmanlık

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) ĠĢletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)...... FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İŞLETMELERİN FAALİYET KONULARI FARKLI OLSA

Detaylı

RM MAKİNA ve ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER SAN. TİC. LTD. ŞTİ

RM MAKİNA ve ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER SAN. TİC. LTD. ŞTİ Demir çelik sektörü: Nursan Çelik A.Ş. de alevsiz yakma sistemi. 32m 3 /ton gaz tüketimi ve %0.67 tufal 2, 2, x Endüstriyel yakma sistemlerinde tecrübeli teknik servis ekibimiz sisteminizi revize eder,

Detaylı

16 Ağustos 2011 SALI Resmî Gazete Sayı : 28027 YÖNETMELİK

16 Ağustos 2011 SALI Resmî Gazete Sayı : 28027 YÖNETMELİK 16 Ağustos 2011 SALI Resmî Gazete Sayı : 28027 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ndan: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ Ece SARAOĞLU Çevre ve Şehircilik Uzmanı 4. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri 24.09.2014 Sunum İçeriği Atıksu Politikamız Atıksu Mevzuatı Su Kirliliği Kontrolü

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

BÖLÜM IV PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

BÖLÜM IV PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER BÖLÜM IV PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER BÖLÜM IV. PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER IV.1. Önerilen Projenin Olası Etkilerinin Tanıtımı Diyarbakır AAT Projesi,

Detaylı

Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com.

Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com. w w w. s k - c w. c o m Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com.tr VIG Metal, alüminyum ve magnezyum gibi haf

Detaylı

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI ENDÜSTRİYEL TİP ELEKTRİKLİ SICAK SU KAZANI

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI ENDÜSTRİYEL TİP ELEKTRİKLİ SICAK SU KAZANI ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI ENDÜSTRİYEL TİP ELEKTRİKLİ SICAK SU KAZANI 55EWH-B Serisi Ürün No: 55 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr

Detaylı

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü MADEN ARAMA PROJELERİNE YÖNELİK UYGULAMA TALİMATI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü MADEN ARAMA PROJELERİNE YÖNELİK UYGULAMA TALİMATI Sayfa1 MADEN ARAMA PROJELERİNE YÖNELİK UYGULAMA TALİMATI 03.10.2013 tarihli ve 28784 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği nin 5. Maddesi gereği, 26. Maddesi kapsamında yer

Detaylı

MAKİNE TEKNİK ÖZELLİKLERİ ERK /

MAKİNE TEKNİK ÖZELLİKLERİ ERK / MAKİNE TEKNİK ÖZELLİKLERİ ERK / 8060 4 TOPLAM GÜÇ : DİL GRUBU : MAX. KALIP BOYUTLARI : 800 x 580 mm ÜST REZİSTANS GRUBU : 80 kw TURKISH MAKİNA AĞIRLIĞI : 19.200 kg ALT REZİSTANS GRUBU : 80 kw ENGLISH MAX.

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

ETAB ENERJİ ETAB ENERJİ MAKİNA İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ. KONUTKENT MAH CAD. NO: 74A/47 ÇANKAYA /ANKARA TEL: FAX:

ETAB ENERJİ ETAB ENERJİ MAKİNA İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ. KONUTKENT MAH CAD. NO: 74A/47 ÇANKAYA /ANKARA TEL: FAX: ETAB ENERJİ ETAB ENERJİ MAKİNA İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ. KONUTKENT MAH. 3035 CAD. NO: 74A/47 ÇANKAYA /ANKARA TEL: 0312 2172755 FAX: 0312 2172766 FERMANTASYON TESİSİ AKIŞ ŞEMASI Kurulumunu

Detaylı

Hazırlayan (Unvan) Tarih İmza

Hazırlayan (Unvan) Tarih İmza İşletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)...... FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İmza 1.1. İÇİNDEKİLER İçindekiler kısmı aşağıdaki

Detaylı

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI A. Verimlilik Artırıcı Projelerin (VAP) Desteklenmesi B.

Detaylı

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ Ek- 1 ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ İLAÇ ADI: Sıra no İmalat Partisinin Tarih Şarj No Miktar Form. şekli Vardiye Aktif madde miktarı Fiziksel analiz değerleri Kimyasal analiz değerleri Tarih Kontrol

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU

GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU YEŞİL ENERJİ NEDİR? Yeşil Enerji, güneş, rüzgar jeotermal, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji için kullanılan bir deyimdir.

Detaylı

Geçici Faaliyet Belgesi İşlemleri İstenilen Belgeler

Geçici Faaliyet Belgesi İşlemleri İstenilen Belgeler ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ Geçici Faaliyet Belgesi İşlemleri İstenilen Belgeler Yalçın n KARACA Şube MüdürüM

Detaylı

GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER

GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER Kilitli Parke taşı,beton bordür, beton ve betonarme borular, beton briket, beton blok, öngerilimli-öngerilimsiz prefabrik yapı elemanları

Detaylı

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu nun 7 nci maddesi; evsel katı atıkların toplanarak bertaraf tesisine/aktarma istasyonlarına taşınması

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 16 Ağustos 2011 SALI Resmî Gazete Sayı : 28027 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

ERDEMİR LEVHA HADDEHANESİ VE ZIRH ÇELİĞİ ÜRETİM ÇALIŞMALARI

ERDEMİR LEVHA HADDEHANESİ VE ZIRH ÇELİĞİ ÜRETİM ÇALIŞMALARI ERDEMİR LEVHA HADDEHANESİ VE ZIRH ÇELİĞİ ÜRETİM ÇALIŞMALARI Cengiz ŞAHİNTÜRK 1, İbrahim TOZLU 2, Şükrü UTKU 3, Uğur PAMUK 4 1 Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. Kalite ve Teknoloji Baş Müdürlüğü.

Detaylı

ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ. EKOBOX Isı Geri Kazanım Sistemi. Ürün Broşürü

ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ. EKOBOX Isı Geri Kazanım Sistemi. Ürün Broşürü ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ Ürün Broşürü Enerjinin kullanıldığı her alanda istenmeyen yan ürün olarak ısı alınabilmektedir. Ekobox, işletmelerdeki vidalı hava kompresörlerinin kullanımları sırasında

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

A AMASINDA; GERİ KAZANIM VE BERTARAF TESİSLER SUNULMASI GEREKEN BİLGB

A AMASINDA; GERİ KAZANIM VE BERTARAF TESİSLER SUNULMASI GEREKEN BİLGB Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı ÇEVRE LİSANSI L ALMA AŞAMASINDA; A AMASINDA; GERİ KAZANIM VE BERTARAF TESİSLER SLERİNCE SUNULMASI GEREKEN BİLGB

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI

ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI ÇEVRE MEVZUATINDA SON GELİŞMELER 12 Ekim 2012 ANKARA Kapsam Fabrikaların izin durumları Atık yakan tesislerde NO2 sınır değeri Bakanlıkta devam eden

Detaylı

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015 ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ Hasan Çebi Nuh Çimento 2015 Özet Enerjiyi yoğun kullanan çimento tesisler yıllarca proses gereği attıkları ısılarını değerlendirmek için

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1-

Detaylı

PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ

PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ Duvar Tipi Yer Tipi Sessiz çalışma (25 db) sınıf 5 D 95 n C KASKAD İLE 2640kW a KADAR GÜÇ Merkezi sistem için üretilmiş olan akte.mix serisi kazanlar binaların

Detaylı

MIT PAKET SİSTEMLER AKILLI ÇÖZÜMLER SORUNSUZ SİSTEMLER

MIT PAKET SİSTEMLER AKILLI ÇÖZÜMLER SORUNSUZ SİSTEMLER MIT PAKET SİSTEMLER AKILLI ÇÖZÜMLER SORUNSUZ SİSTEMLER Ekin Endüstriyelin Isıtma-Soğutma sanayisine sunduğu paket sistem çözümleri ile uygulamacı firmalar ve son kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Detaylı

G E N E L K A T A L O G w w w. s p t. t c 1

G E N E L K A T A L O G w w w. s p t. t c 1 G E N E L K A T A L O G www.spt.tc 1 İNDEX KATLI FIRIN RESİN HATTI 4 TEK KULE DİKEY KURUTMA FIRINI 6 ÇİFT KULE DİKEY KATALİZE FIRINI 7 BEKLETME ÜNİTESİ 10 PLAKA ÇEVİRİCİ 11 OTOMATİK SPREYLEME ÜNİTESİ 11

Detaylı

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri ERİTME Tanımı ve Önemi Cisimlerin herhangi bir ısı yardımıyla katı hâlini kaybedip akışkan hâle gelmesi işlemine eritme denir. Kuyumculukta en çok yapılan işlemlerden birisi de eritme işlemidir. Altına

Detaylı

SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ

SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ İsken Sugözü Termik Santrali Adana Türkiye de 200 binin üzerinde iģletme, 70 bin dolayında üretim/sanayi iģletmesi bulunmaktadır. Bunlar arasında; Enerji tesisleri

Detaylı

2016 FİNANSAL SONUÇLARI KARDEMİR A.Ş. MART 2017

2016 FİNANSAL SONUÇLARI KARDEMİR A.Ş. MART 2017 2016 FİNANSAL SONUÇLARI A.Ş. MART 2017 Sorumluluk Beyanı Bu sunumda yer alan bilgiler Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş. tarafından hazırlanmıştır ve burada sunulan bilgiler yazım esnasında bir araya

Detaylı

Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı!

Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı! Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı! Yeni nesil Ventum gazifikasyon kazanları çok sessiz, verimli ve ekonomik bir sistem olarak tasarlanmıştır. Geniş yanma odası 7 saate kadar ısıtmaya yetecek

Detaylı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı 2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı A) İşletmenin Sınıfı (1- İşletmenin faaliyetinin Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Madde 4 kapsamında yeri,) B) Faaliyetinin Anlatımı

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

EK-3A GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ BAŞVURU FORMU. Tel : Faks : Web : Parsel :

EK-3A GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ BAŞVURU FORMU. Tel : Faks : Web : Parsel : EK-3A GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ BAŞVURU FORMU 1. Tesisin/Faaliyetin Adı 2. Tesisin/Faaliyetin Adresi Tel Faks Web e-posta 3. İli 4. İlçesi 5. Ada, Parsel Ve Pafta Numarası Ada Parsel Pafta (Kadastro Paftası)

Detaylı

Atık Yakma ve Beraber Yakma Tesislerinin İzin Lisans Süreci

Atık Yakma ve Beraber Yakma Tesislerinin İzin Lisans Süreci ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yakma ve Beraber Yakma Tesislerinin İzin Lisans Süreci Ayşegül KILINÇ MENEKŞE Zonguldak 2014 06.10.2010 tarih ve 27721 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ KBSB Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği - 2014 Ahmet Cevat Akkaya www.kbsb.org.tr Milyar Kaçınılmaz Son? Misyon? Tek gerçek kaynak - Dünya Dünya popülasyon

Detaylı

HİZMETLERİMİZ;

HİZMETLERİMİZ; 1-2- 3-4- 5-6- 7-8- 9-10- 11- HİZMETLERİMİZ; ENDÜSTRİYEL GÖZETİM VE DENETİM SİSTEM BELGELENDİRME ÜRÜN BELGELENDİRME TEKNİK DANIŞMANLIK EĞİTİM İSG VE ÇEVRESEL ÖLÇÜMLER PERİYODİK KONTROLLER TAHRİBATSIZ TESTLER

Detaylı

Ambalaj Gri-Kahverengi Karton Kağıt Sıvama Tesisi

Ambalaj Gri-Kahverengi Karton Kağıt Sıvama Tesisi Ambalaj Gri-Kahverengi Karton Kağıt Sıvama Tesisi K a l i t e H e r ş e y d i r Misyon ve Vizyonumuz Misyonumuz; Üstün teknoloji ve kalitede ürünler üretmek. Bu konuda başka ülkelere bağımlı olmayı, döviz

Detaylı

PROJE RAPORU Ref No: 6403

PROJE RAPORU Ref No: 6403 PROJE RAPORU Ref No: 6403 Proje Başlama Tarihi : 7 Haziran 2006 Proje Bitiş Tarihi: 29 Haziran 2006 Kapsam : 10. Tanker Üs Komutanlığı Güneş Enerjili Merkezi Su Isıtma Sistemi Lokasyon: İncirlik Hava Üssü,

Detaylı

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri.

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri. KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ İNŞAAT VE YAPI SEKTÖRÜ, ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, TURİZM SEKTÖRÜ, EĞİTİM KURUMLARI, ÖZEL PROSES SİSTEMLER, ENDÜSTRİYEL TESİSLER İklimlendirme Sistemleri KFC KFC 3 H:1.80 m Her

Detaylı

KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER

KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER LERİ 1 Mayıs 2009 Mehmet Türkel Türkiye Kojenerasyon Derneği Kojenerasyon ve Trijenerasyon Teknolojileri Tanımlar, Tipleri ve Örnekler Yararları Çevresel Değerlendirme

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Yanma Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr ÇEV 3016 Hava

Detaylı

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT serisi; % 20 taze havalı, tek fanlı, soğutma kapasite aralığı 13 kw - 164 kw olan 12 adet modelden oluşmaktadır. serisi;

Detaylı

formülü verilmektedir. Bu formüldeki sembollerin anlamları şöyledir: için aşağıdaki değerler verilmektedir.

formülü verilmektedir. Bu formüldeki sembollerin anlamları şöyledir: için aşağıdaki değerler verilmektedir. 11.YILLIK YAKIT MİKTARI HESABI VE YAKIT DEPOLARI Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 11.1 Yıllık

Detaylı