Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER"

Transkript

1 * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

2 *Genom ve DNA replikasyonu *Bir birey tarafından taşınan genetik materyalin tamamı genom olarak adlandırılır. *Genomun gen içeren bölümü genik DNA olarak adlandırılır. * Gen nedir? diye bakarsak, bir polipeptit zinciri kodlayan veya bunun fonksiyonel bir RNA molekülüne dönüştüren bir DNA parçası olarak tanımlanır. *Genomda bu genetik bölgelere ek olarak nongenik DNA adı verilen bölgelerde yer alır. *Bu bölgeler gerçekte DNA üzerinde yer alan fonksiyonu henüz tespit edilmemiş gen dizilerini içeren bölgelerdir. *Bu kısımlar için ad hoc terimi de kullanılabilir. *DNA lar üzerinde miktarları farklıdır. *DNA üzerinde transkribe olan bölgelere transkriptom adı verilir. *Bu bölgelerden proteinleri kodlayan bölgelere ise proteom adı verilir.

3 *Tüm organizmalar, her hücre bölünmesinde kendi DNA sını çoğaltır. *DNA replikasyon hızı bakterilerde saniyede yaklaşık 500 nükleotid ve omurgalılarda saniyede yaklaşık 50 nükleotid uzama hızı ile meydana gelir. *DNA çoğaltması sırasında iki DNA ipliğinin her biri, yeni sarmalın oluşumu için bir şablon olarak hizmet vermektedir. *Bir bölünmede bir hücreden iki oluşum aşamasında, her bir hücrede bir "eski" ve bir "yeni" iplikçiği bulunduran bir çift sarmal yer alır. *Dolayısıyla yeni oluşan hücrelerde yer alan DNA sarmalının bir ipliği atasından miras olarak gelir. *Yani DNA yarı-korunumlu olarak (semiconservatively) çoğaltılır.

4 *DNA nın çoğaltılması, çoğaltma ilmeği veya kökeni denilen bir yapıdan başlar. *Çoğaltılma, aşamasında ana DNA sarmalının iki ipliği birbirinden ayrılır. *Çoğalma çatalı denen yapı ortaya çıkar. *Çoğalma her iki yönde de ilerler. *DNA replikasyonu kesintisiz olarak sadece 5'den 3' ne doğru gerçekleşir. *Çünkü kalıp iplikçik olarak bilinen bu yapı, sürekli bir şekilde sentezlenir (Şekil 1.3). *Diğer iplik ise ters yönde olduğu için kesintili olarak sentezlenir. *Bu Sentez aşamasında ortaya çıkan parçalara Okazaki parçaları adı verilir. *Okazaki fragmanları da denilen bu parçalar, bakteriler de 1,000-2,000 nükleotitler uzunluğunda olurken, omurgalılarda nükleotit boyutunda görülürler.

5

6 *Çoğu bakteri genomunda, bakterilerde tek bir replikasyon kökeni olduğu için ve genetik materyalin katlanmasına bağlı olarak en az 40 dakika çoğaltabilirsiniz. *Ökaryotik hücrelerde, pek çok replikasyon kökeni vardır. *Bunlar, DNA üzerinde genellikle birbirlerinden 30, ,000 bp'lik aralıklarla yer alırlar. *Dolayısıyla ökaryotik hücrelerde replikasyon birkaç saat sürebilir.

7 *GENLER ve GEN YAPISI *Geleneksel olarak, bir gen, bir polipeptit zincirini kodlayan veya fonksiyonel bir RNA molekülü oluşturan bir DNA parçası olarak tanımlanır dedik. *Bununla beraber yeni moleküler çalışmalar genlerin bizim kabul ettiğimiz kuralın dışında da DNA da çalışabileceğini bize göstermektedir. *Buna göre, özel bir işlev için gerekli olan bir genin, genomik DNA da ya da RNA da bir dizi içinde belirsiz olarak yer alması mümkündür. *Bu durumda işlevini gerçekleştirmek için proteine çevrilmesi ya da transkribe edilmesine gerek olmayabilir.

8 *GENLER ve GEN YAPISI (Devam) *Buna gore üç tip genin varlığı kabul edilmektedir: (1) Protein kodlayan genler, yani DNA daki dizi RNA'ya çevrilir ve daha sonra ribozomlarda amino asitler diliyle, proteinlere tercüme edilir. (2) RNA ya özgün genler, sadece RNA diline çevrilen genlerdir ve (3) kopyalanmayan genlerdir. *Diğer bir değişle protein kodlayan genler ve RNA ya özgü genler için ifade edilen ya da üretken genler diyebiliriz.

9 *Transkripsiyon, DNA şablonu üzerinde tamamlayıcı RNA molekülü sentezidir. *Üretken genlerin transkripsiyonu DNA bağımlı RNA polimeraz ile gerçekleştirilmektedir. *Eubakterilerde transkripsiyon RNA polimerazın sadece bir türü ile gerçekleştirilirken; * Arkeabakterilerde yapılan çalışmalarda DNA'ya bağımlı RNA polimerazın birkaç tipine rastlanmıştır. *Ancak bugüne kadar yapılan çalışmalarda arkeabakterilerin farklı türlerinin her birin de yalnızca bir tür RNA polimerazın kullanıldığı belirlenmiştir.

10 *Her bir ökaryotik türde RNA polimerazın üç tipi bulunur. *Nüklear genlerin, materyalin transkripsiyonun da hepsi görev alır. *Ribozomal RNA (rrna) genleri RNA polimeraz I tarafından kodlanır. *Protein kodlayan genler RNA polimeraz II tarafından kodlanır. *Küçük, sitoplazmik RNA genleri, örneğin transfer RNA (trna) larla ilgili genler RNA polimeraz III tarafından transkribe edilmektedir. *Bazı küçük nüklear RNA genleri (Ör: U2) polimeraz II tarafından, diğerleri (Ör: U6) gibi polimeraz III tarafından kopyalanırlar. *Bununla beraber bazı farklı örneklerde vardır. *Örneğin; snrna geni U3, hayvanlarda polimerazı II tarafından, bitkilerde polimeraz III ile transkribe edilmektedir.

11 *1.Protein Kodlayan Genler *Standart bir ökaryotik protein kodlayan gen kopyalanan ve kopyalanmayan bölümlerden oluşmaktadır. *Kopyalanmayan parçaların yerleri 5'- 3' yönünde göreceli olarak belirlenir. *5' ucuna yakın yerleşmiş olan bazı özel bölgeler kopyalamanın başlaması, hızı, zamanlaması ve transkripsiyon işleminin özgünlüğünü belirlemeye sağlayan çeşitli, özel sinyal dizileri içerir. *Bu düzenleyici sekanslar-diziler, transkripsiyon sürecinin geliştiren, düzenleyen promotör olarak da adlandırılırlar. *Bu yeri belli bölgeler promotor bölgesi olarak adlandırılır. *Söz konusu promotör bölgesinde yer alan özel sinyaller arasında TATA veya Goldberg-Hogness kutusu yer alır. *Bu bölgeler transkripsiyonun başlangıç bölgesinden bp uzakta bulunan bölgelerdir. *Bunlara ek olarak yine 5 akış yönünde CAAT kutusu, bir ya da daha fazla GC kutusu kopyası veya CAAT kutusu ile ilişkili GGGCGG dizisi içeren bölgeler bulunabilir (Şekil 1.4).

12

13 *CAAT ve GC kutuları RNA polimerazın çalışma yönünü belirlerken, TATA kutusu, transkripsiyonun başlangıç noktasının seçimi ve kontrolünde görev alır. *Bununla birlikte yukarıda sinyallerin hiçbiri tek başına promotorun görevini yerine getiremez. *Bazı genlerde, TATA kutusu yoktur ve bu nedenle onların başlangıç noktası (startpoint) olmadığı için benzersizdir. *Diğer bazı genlerde de hem CAAT kutusu, hem de GC kutusu bulunmayabilir. *Bu genlerin transkripsiyonları 5' ucunda yer alan diğer elemanlar tarafından kontrol edilir. *3 uç bölgeside transkripsiyon işleminin sonlandırılması için sinyallerini içerir. *Çünkü geninin transkripsiyonunda yukarıdan-aşağı doğru yer alan bölge önemli bir mesafe olabilir. *Burada görev alan, genin başlangıcını ve bitişini hassas bir şekilde belirleyebilen bu düzenleyici elemanların neler olduğunu tespit etmek, şu anki bilgilerimizle mümkün değildir.

14 *Kopyalama aşamasında yer alan öncül yapı, öncül-mesajcı RNA (pre-mrna) olarak adlandırılır. *Hücre içindeki herhangi bir zamanda üretilen farklı premrna ların boyları ve dolayısıyla moleküler ağırlıkları birbirinden önemli ölçüde farklı olduğundan, çekirdekte bir pre-mrna topluğu oluştururlar. *Bu yığın, heterojen nükleer RNA (HnRNA) olarak ifade edilmiştir. * Pre-mRNA transkripsiyonu, DNA sarmalının ters yönlü kolundan gerçekleşir. *Pre-mRNA ile sekans olarak özdeş olan kopyalanmayan tamamlayıcı ipliği, anlamlı iplik olarak adlandırılır.

15 *Ökaryotlarda protein-kodlayan genlerin transkripsiyonu, transkripsiyon başlatma bölgesinden başlar (RNA transkripsiyonu içeren kapak bölge) ve transkripsiyon uzama bölgesi ile sonlanır. *Burada bahsedilen bölge, olgun mesajcı RNA (mrna) molekülü içinde yer alan, benzerlikler içeren veya içermeyen bir polyadenil bölgesi (poly-a bölgesi) ile sonlanır. *Diğer bir deyişle, transkripsiyon sonlandırması, daha fazla poliadenilasyon bölgesi içeren dizi varlığı ile oluşabilir.

16 *Pre-mRNA, eksonlar ve intronlar içerir. Intronlar, ya da araya giren diziler, mrna da yer alan ve üretken diziler olarak kabul edilen ekzonların arasında yer alırlar. *Pre-mRNA nın ifade edilmesi için işlenmesi gerekir. *Bu kopyalama sırasında eklenmiş olan bu üretken olmayan sekansların uzaklaştırılmasını gerektirir. *Bunu işlemek için öncelikle; pre-mrna nın olgun mrna olabilmesi gerekir. *Bunun için 5 'ucuna bazı eklentileri olması gerekmektedir (Ör: 5 ucuna metile guanin eklenmesi gibi), *Sonra da örneğin, 3 ucunda yer alan poliadenilasyon bölgesinin eklenmesi (Ör: adenin birimi eklenmesi), mrna nın olgunlaşma işlemleri arasında yer alır. *Son iki işlem tüm ökaryotik protein-kodlayan genlerin meydana gelmez. *Bu iki işlem; etkili - yoğun bir transkripsiyonel aktivite ve transkripsiyon sonrası modifikasyonların mrna da oluşmasıyla gerçekleşir.

17 *Ekzonlar veya ekzon parçaları, protein kodlayan ekzonlar ya da kodlama bölgeleri olarak adlandırılır. *Bir genin ilk ve son kodlanan bölgeleri, sırasıyla, 5' den 3' yönünde bölgelerdir. *Her ikisi de 5 've 3 ' çevirilmiş ve çevirilmemiş bölgeler yer alır. *3 ipliğin çevirilmemiş bölümü, 5' ipliğin çevrilmemiş bölgesinden genel olarak çok daha uzundur. Yani 3 iplikte çok daha fazla çevirilmemiş bölge yer alır. *Örneğin, insanda pre-pro-ürokinaz geninde, 3 çevrilmemiş bölgesi uzunluğu (>850 bp) civarında iken, 5' ipliğin çevrilmemiş bölgesi (79 bp) civarındadır. *Yani aralarında yaklaşık 10 kat lık bir fark vardır. *Çevrilmemiş bölgeler içinde, düzenleyici bölgeler, mrna yı işlemede görev alan bölgeler ya da çeviri işlemini düzenleyen diziler bulunabilir. *Böyle bir dizi, AATAAA veya Proudfoot - Brownlee kutusudur.

18 *Bu bölge transkripsiyonu sonlandırma bölgesinin yaklaşık 20 bp üst kısmında yer alan ve bir poliadenilasyon sinyali olarak hizmet eden bir bölgedir. *Benzer olarak, bazı tercüme edilmemiş parçalar da hücrede, mrna molekülünün döngü hızının belirlenmesinde de görev alabilir. *Pre-mRNA üzerinden yer alan intron bölgeleri özel görevleri bakımından iki ana kategoride sınıflandırabilir. *İntronlar, nüklear genler içinde RNA polimeraz II tarafından kopyalanırlar. *Bunlardan ilki, kendi kendilerine yapışma yeteneği olmayanlar veya spliceosomal intronlar adını alır. *Bunlar bir enzimatik kompleks vasıtası ile pre-mrna'nın üzerinden ayrılmaktadır. *Bunları ayıran enzimal komplekse spliceosom adı verilir. *Diğer intron tipi ise kendi kendine yapışma yeteneği olan intronlardır. *Mitokondriyal ve kloroplast genomları içinde esas olarak bulunan intron tipidir. *Bu intronlar ekzojen gen ürünlerinin yardımı olmadan ayrılmaktadır.

19 *Spliceosomal intron ekleme bölgeleri-birleşme bölgeleri; *Verici ve alıcı bölgeleri olarak da bilinen her intronun uçlarında sırasıyla 5' ve 3' uçlar üzerindeki nükleotitlerde büyük ölçüde belirlenir. *Birkaç istisna dışında, tüm ökaryotik nüklear intronlar GT ile başlar ve AG ile sonlanır (Bu durum GT - AG kuralı olarak bilinir). *Bu dizilerin intronun doğru kesilmesi ve yapıştırılması için gerekli olduğu gösterilmiştir (Şekil 1.4 ). *Bu diziler aynı zamanda ekzonlara bitişik intronlarında doğru ayrılma yerlerinin belirlenmesine katkıda bulunabilir. *Buna ek olarak, her bir intron TACTAAC kutusu olarak adlandırılan belirli bir sekans içerir. *Bu dizi intronun 3' son ucunun yaklaşık 30 bp öncesinde bulunur. *Bu dizinin oldukça korunmuş nüklear bir dizi olduğu düşünülür. *Ökaryot hücrelerinde tek hücreli mayalardan, çok hücreli ökaryotlara kadar muhafaza edilmiştir. *TACTAAC kutusunun eklenmesinde, altıncı pozisyonda yer alan A (adenin) ile 5 ucunda yer alan G (guanin) arasındaki bir fosfodiester bağı üzerinden birleşme gerçekleşir. *Daha sonra, 3' ucundaki yapışkan bölge kırılır ve iki ekzon bağlanır.

20

21 *Intronların sayısı, geninden genine büyük ölçüde değişir. *Bazı genler onlarca introna sahipken, diğer bazı örneklerde (Ör: çoğu histon ve koku reseptör genleri) tamamen introndan bağımsızdır. *Yani intron içermezler. *Omurgalı genlerinde intron boyutları çok geniş bir dağılım gösterir. *Yine bazı örneklerde intronların uzunlukları yüzlerce kilobazı bulur. *Ekzonların boyutlarının dağılımı yaklaşık 150 bp civarındadır. *Ekzonlar gen dizisi boyunca düzgün bir biçimde dağılmamaktadır. *Bazı ekzonlar kümelenmiş, bir arada yer alırken, farklı örneklerde komşu ekzonlar arasında büyük mesafeler yer almaktadır (Şekil 1.5).

22

23 *Omurgalılarda protein - kodlayan genlerin büyük bir çoğunluğu, çok sayıda intronlardan oluşur. *Böyle bir uç örnek olarak insan distrofin geni verebiliriz. *2.3 Mb üzerinde yayılan bu gen 79 ekzon içermektedir. *Olgun mrna üzerinde yer alan sadece ekzonların büyüklüğü ise 12 Kb dır. *Yani yaklaşık genin 1:200, ya da % 0.5 kadar kalanı ise introndur. * Diğer ökaryotlarda da (Ör: Drosophila melanogaster, Arabidopsis thaliana, ve Caenorhabditis elegans) intronlar daha az ve daha küçüktür. *Tüm intron bölgelerinin görevi kodlamayı kesmek değildir. *Bazı örneklerde temel olarak transkripsiyon başlatma yeri ile translasyon başlama kodonu arasındaki bölgede yer alarak işaretleyici gibi görev yapabilir. *Eubakterilerde protein kodlayan genler çeşitli bakımlardan ökaryotlardan farklıdırlar. *En önemlisi intronlar içermezler (Şekil 1.6). *Yani protein ürünleri birbirleri ile yan yanadır.

24

25 *Bunlarda promotor bölge sırasıyla, transkripsiyon başlatma bölgesinin - 10 bp ve -35 bp bulunur. *-10 sırası Pribnow kutusu olarak uzun yıllardır bilinen, sekansı TATAAT veya benzeri bir varyanttan oluşan yapıdır. *-35 ise ikinci uzun yıllardan beri bilinen işaretleyici promotor yapıdır. *Sırası, TTGACA'nın veya varyantından oluşur. *Bir prokaryotik promotor daha da önceden başlayan,(-80 ve-50 ler gibi) -35 dizisinden başka spesifik dizileri içerebilir. *Prokaryotlar yapısal gen grubu polisistronik mrna molekülü transkripsiyonunu ve daha sonra farklı bir protein için transkripsiyonun bir genetik ifade oluşturması için, arka arkaya düzenlenmesi aktivitesini nadiren (ökaryotlarda daha da nadir) gösterir. *Böyle bir aktivitenin olması için, genellikle birime ait genlerin koordineli ifadesini kontrol eden genetik öğelere ihtiyaç vardır. *Genlerin bu düzenlemesi bir operon olarak adlandırılır.

26 *2.RNA ya Özel Genler *Bunlar protein kodlamayan sadece RNA ları üreten genlerdir. *Ökaryotlarda, bu genlerin, RNA molekülünün fonksiyonel halde bağlandığı intron bölgeleri içinde yer aldığı görülmüştür. *Örneğin, birçok nuklear trna ya özel genlerin, çok kısa intronlar içerisinde yer aldığı belirlenmiştir. *RNA-belirleyici genlerin transkripsiyonunun düzenlenmesinde de dizi içinde yer alan bazı küçük dizinlerin rol oynadığı düşünülmektedir. *Özellikle, bütün ökaryotik trna-belirleyici genlerin, transkripsiyonunda tanıyıcı molekülün RNA polimerazı III olduğu görülmüştür. *Bazı düzenleyici yapılar da (Ör: küçük nukleolar RNA = snorna) rrna - belirleyici genlerin intronlarında içinde bulunmaktadır.

27 *RNA nın Post-Translasyonel Modifikasyonları * DNA üzerinde yer alan genler; protein-kodlayan genler ya da RNA-belirleyici genler olsun oluşan bir çok RNA molekülü transkripsiyondan sonra modifiye edilir. *Yani değişim geçirir. *Bu modifikasyonlar bir dizi standart nükleotidlerin eklenmesi veya silinmesini içerebilir ya da bir nükleotidin yerine bir başkasını geçmesini içeren standart değişiklikler (Ör: C (Sitozin) U (Urasil)) şeklinde olabilir. *Standart olmayan modifikasyonlarda ise zincirin 5 veya 3 ucunda yer alan ribonükleotitlerin dizilerine enzimler vasıtasıyla yapılan eklemelerdir.

28 *RNA nın Post-Translasyonel Modifikasyonları * Sonuçta, bu düzenleme transkribe edilmiş olan DNA tamamlayıcı dizisinde olmayan bir RNA molekülü üretim prosesi ile düzenlenmektedir. *Bu işlem genel olarak RNA düzenlemesi olarak bilinir. *Elde edilen RNA da (Şekil 1.7) transkribe edilmiş olan DNA dizisinin yeniden düzenlenmiş halini içerir. *Böylece bu durumlarda kalıp DNA, aslında RNA için şifrelenmiş DNA dır. *Diğer bir değişle, şablon gen, kriptogene (kelimenin tam anlamıyla, gizli bir gen) olarak adlandırılır.

29

30 *3.Kopyası Çıkarılmayan Genler *Kopyalanmayan genler hakkında bilgimiz diğer gen türlerine gore çok daha azdır. *Kopyalanmayan genlerin ya da gen ailelerinin çeşitli tipleri olduğu düşünülmektedir. *Buna göre sıralamaya çalışırsak ilki replikator genlerdir. *DNA replikasyonun başlatılması ve sonlandırılması için bölgeleri belirleyen dizilerdir. *Bu terim ökaryotik genomlarında DNA replikasyonu birimlerinden kökenlendiğinin görülmesi ile verilmiştir. *Belirli dizileri için geçerli olabilir. *Bu diziler, özel bir başlatıcı ya da represör molekül için bağlanma yeri olarak hizmet edebilirler ya da DNA replikasyonu ile ilgili enzimleri için olan tanıma bölgeleri olabilirler.

31 *3.Kopyası Çıkarılmayan Genler (Devam) *Bir diğeri rekombinator genlerdir. *Bunlar mayoz bölünmede, yeniden düzenlemede görev alan enzimler için özel tanıma bölgelerini oluştururlar. *Telomerik diziler bunlar çoğu ökaryotik kromozomun uçunda yer alan kısa ve kendini defalaca tekrar eden dizilerdir. *Segregator genler mayoz ve mitoz bölünmede kromozomların ayrı tutulması ve iğ ipliklerine bağlanarak hareketini sağlayan dizilerdir. *Bu kategori içinde bir telomer benzeri kısa, tekrarlar içeren sentromerik dizilerde bulunabilir.

32 *Ekleme bölgeleri, bunlar DNA dizileri içinde belirli bölgelerde yer alırlar ve yüksek özgünlükte tanınmayı sağlarlar. *Yani DNA ipliğine gerektiğinde yapısal proteinlerin, enzimlerin, hormonların, metabolitlerin ve diğer molekülleri bağlanmasını sağlayan sekanslarıdır. *Bu kategori içinde, bir çekirdek matriksi, iskelet proteinleri veya protein-kodlayan diziler de girebilir. *Yeniden yapılandırma bölgeleri sarılmaya veya kırılmaya yatkın kromozom bölgelerinde yapısal özellikleri, belirlenmesinden sorumlu dizilerdir. *Çok fazla kopyalanmayan genlerin diğer bir fonksiyonlarıda; konumuna ve yapısal özelliklerine bağlı olarak bağımsız hareket edebilir olmalarıdır. *Bu tür dizilerin çok hücreli organizmalar da ontogenetik gelişimde karmaşık düzenleyici fonksiyonlarada sahip olabilecekleri düşünülmektedir. *Bazı bölgeler için bu durum kuvvetle muhtemeldir.

33 *Pseudogenler (Yalancı Genler) *Yalancı genler DNA üzerinde yer alan fonksiyonel genlerin yapısında görülen mutasyonlar, çerçeve kayması ve anlamsız, ifade edilmeyen dizileri içerir. *Bu genler, fonksiyonel gen dizilerine benzerlik sergilese de çalışmaz. * Ör; ψ(psi)β-globin geni bilgisayarlı veri bankalarında tespit edildiğinde işaretlenebilir. *α-karbonikanhidraz metabolizmasında bu işaretlenmiş bozuk ürün yerine CA5P (α-carbonic anhydrase pseudogene 5) kullanılır. *Çok az sayıda pseudogen belirlenebilmiştir.

34 *Pseudogenler (devam) *Tam olarak ne görev yaptıkları ve neden hatalı olmalarına rağmen çevrildikleri bilinmemektedir. *Elde edilen dizilerde görevleri ve işlevleri hakkında bilgi vermemektedir. *Bununla beraber bazı organizmalar da diğerlerinden daha çok olması dikkat çekicidir. *Bu veri ilginç olmakla beraber yine de tüm organizmalarda yer alır. *Pseudogenlerin iki ana türü vardır. *İşlenmiş ve işlenmemiş pseudogenler. *Bu veriden yola çıkarak, bu iki farklı tip molekülün farklı evrim süreçleri tarafından oluşturulduğu düşünülmektedir.

35 *KULLANILAN KAYNAKLAR * 1 Fundamentals of Molecular Evolution (2000) Dan Graur and Wen-Hsiung Li Sinauer Associates, Inc.,Publishers. Sunderland, MA, USA.

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) TRANSKRİPSİYONU (ÖKARYOTİK) STOPLAZMA DNA Transkripsiyon hnrna RNA nın işlenmesi mrna G AAA Eksport G AAA NÜKLEUS TRANSKRİPSİYONU (PROKARYOTİK) Stoplazma

Detaylı

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta:

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta: DNA Replikasyonu Doç. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/202 Eposta: hilalozdag@gmail.com 1 Watson ve Crick Gözümüzden kaçmamış olan bir nokta da.. Replikasyon

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu BYM613 Genetik MühendisliM hendisliği Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik BölümüB 2012-2013 2013 Güz G z DönemiD Salı 9.00-11.45, D9 Dr. Eda Çelik-AKDUR edacelik@hacettepe.edu.tr İçerik Tanımlar: Gen,

Detaylı

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA (Ribonükleik Asit) Nükleik asitler, Friedrich Miescher tara2ndan 1869'da keşfedildi. İl=haplı bandajlardan izole edilen bu maddeye nüklein adını

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON Biyoteknoloji ve Genetik II Hafta 8 TRANSLASYON Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com TRANSLASYON Translasyon a. mrna ribozoma

Detaylı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı Hücrede Genetik Bilgi Akışı 1) Genomun korunması DNA nın tam olarak kopyalanması ve hücre bölünmesiyle yeni kuşak hücrelere aktarılması 2) Genetik bilginin çevrimi Hücre içerisinde bilginin DNA dan RNA

Detaylı

Transkripsiyon (RNA Sentezi) Dr. Mahmut Çerkez Ergören

Transkripsiyon (RNA Sentezi) Dr. Mahmut Çerkez Ergören Transkripsiyon (RNA Sentezi) Dr. Mahmut Çerkez Ergören Transkripsiyon Transkripsiyon DNA molekülündeki bilginin RNA nükleotid dizisi haline çevrilmesi işlemidir. (DNA dan RNA sentezlenmesi) Hücre içi genetik

Detaylı

Ders 5 - mrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri - I -

Ders 5 - mrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri - I - Ders 5 - mrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri - I - Pre-mRNA (hnrna) cap mrna AAAAAAAAAAAAA REPLİKASYON DNA nın kendini eşlemesi TRANSKİPSİYON DNA dan RNA ya gene

Detaylı

Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon

Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon PowerPoint Lecture Presentation for Concepts of Genetics Ninth Edition Klug, Cummings, Spencer, Palladino Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu Copyright Copyright 2009

Detaylı

Prokaryotik promotor

Prokaryotik promotor Transkripsiyon Transkripsiyon-Replikasyon Farkları 1.Replikasyon sırasında tüm kromozom kopyalanır fakat transkripsiyonda sadece bir gen bölgesi kopyalanabilir. 2. Transkripsiyon düzeyi organizmanın o

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER *Evrimsel açıdan genlerin çoğaltılmasının önemi ilk defa Haldane (1932) ve Muller (1935 ) tarafından önerildi ve tanımlandı. *Evrimsel açıdan bir genin

Detaylı

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi MBG 505 BAKTERİ GENETİĞİ Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi Emrah ÖZÇELİK Ribonükleik asit (RNA) 3 tip RNA Mesajcı RNA (mrna) (genetik seviyede) Transfer RNA (trna) Ribozomal RNA (rrna) (fonksiyonel

Detaylı

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ GENETİK MATERYALLER VE YAPILARI HER HÜCREDE Genetik bilgilerin kodlandığı bir DNA genomu bulunur Bu genetik bilgiler mrna ve ribozomlar aracılığı ile proteinlere dönüştürülür

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON Translasyonda nükleik asit kullanılır fakat son ürün bir nükleik asit değil proteindir. Translasyon mekanizması 4 ana bileşenden oluşmaktadır: 1. mrnalar 2. trnalar

Detaylı

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON GEN İFADESİ (GEN EKSPRESYONU) Gen ifadesinin düzenlenmesi çeşitli aşamalarda olur: 1) Primer transkriptlerin oluşumu 2) Primer mrna dan matür (olgun) mrna oluşumu 3) mrna nın

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER *Bitki nüklear, mitokondriyal ve kloroplast DNA'ları *Burada yer alan bugünkü bilgilerimizin çoğu, moleküler evrim mekanizması ve oranları kullanılarak

Detaylı

TRANSLASYON ve PROTEİNLER

TRANSLASYON ve PROTEİNLER TRANSLASYON ve PROTEİNLER Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 13 Aralık 2016 mrna daki baz sırasının kullanılarak amino asitlerin doğru sıra ile proteini oluşturmasını kapsayan olayların tümüne Translasyon veya

Detaylı

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER www.benimdershanem.esy.es Bilgi paylaştıkça çoğalır. BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler, bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan, nükleotid birimlerden

Detaylı

Genetik Şifre ve Transkripsiyon

Genetik Şifre ve Transkripsiyon Genetik Şifre ve Transkripsiyon Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 12 Aralık 2016 RNA (Ribonükleik Asit): Ribonükleotid Polimeri Tek zincirli bir moleküldür. İçerdiği şeker ünitesi riboz dur. DNA dan baz içeriği

Detaylı

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON Prof Dr.Dildar Konukoğlu DNA SENTEZİ DNA DNA RNA sentezi DNA mrna Protein sentezi mrna Protein Tanımlamalar Replikasyon Replikasyon Transkripsiyon Transkripsiyon Translasyon

Detaylı

DNA REPLİKASYONU. Dr. Mahmut Cerkez Ergoren

DNA REPLİKASYONU. Dr. Mahmut Cerkez Ergoren DNA REPLİKASYONU Dr. Mahmut Cerkez Ergoren Arthur Kornberg 1959 Nobel Ödülü "the mechanisms in the biological synthesis of DNA DNA Replikasyonu Replikasyon genetik materyalin tamamen kendi benzeri yeni

Detaylı

2. Histon olmayan kromozomal proteinler

2. Histon olmayan kromozomal proteinler 12. Hafta: Nükleik Asitler: Nükleik asitlerin yapısal üniteleri, nükleozitler, nükleotidler, inorganik fosfat, nükleotidlerin fonksiyonları, nükleik asitler, polinükleotidler, DNA nın primer ve sekonder

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13 Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

Gen Đfadesi, tespiti ve ölçülmesi

Gen Đfadesi, tespiti ve ölçülmesi Gen Đfadesi, tespiti ve ölçülmesi Doç. Dr. Hilâl Özdağ Eposta: ozdag@medicine.ankara.edu.tr Tel: 2225826/202 Ders Notları Đçin: http://bteml.biotek.ankara.edu.tr/wiki/index.php/ana_sayfa adresinden Genombilimde

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA 12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA DNA (DEOKSİRİBONÜKLEİK ASİT) Temel nükleik asittir. Prokaryot hücrelerin sitoplazmasında, ökaryot hücrelerde çekirdek, mitokondri ve kloroplast organelinde bulunur.

Detaylı

Genetik şifre, Transkripsiyon ve Translasyon ASLI SADE MEMİŞOĞLU

Genetik şifre, Transkripsiyon ve Translasyon ASLI SADE MEMİŞOĞLU Genetik şifre, Transkripsiyon ve Translasyon ASLI SADE MEMİŞOĞLU Giriş DNA nın genetik bilgiyi barındırdığının anlaşılmasından sonra; DNA nın genler halinde nasıl organize olduğu ve Genetik işlevin kromozomlar

Detaylı

GEN EKSPRESYONU: GENDEN PROTEİNE

GEN EKSPRESYONU: GENDEN PROTEİNE GENLER ve İŞLEVLERİ GEN EKSPRESYONU: GENDEN PROTEİNE Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Genlerin Doğası Şimdiye kadar öğrendiklerimiz bize canlıya ait bilgilerin DNA da yer aldığını

Detaylı

Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik

Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik hücreler, transkripsiyondan sonra RNA yı değişikliğe uğratırlar

Detaylı

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler)

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU ve REGÜLASYONU (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) Nihal EYVAZ (050559015) Şerife OKAY (050559025) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi Gen

Detaylı

GENOMUN YAPISI. Genom Nedir? Gen ve Genomun tanımı Genom Büyüklükleri DNA Dizi Tipleri 11/11/14. Doç. Dr. Metin Aytekin www.metinaytekin.

GENOMUN YAPISI. Genom Nedir? Gen ve Genomun tanımı Genom Büyüklükleri DNA Dizi Tipleri 11/11/14. Doç. Dr. Metin Aytekin www.metinaytekin. GENOMUN YAPISI Gen ve un tanımı Büyüklükleri Dizi Tipleri Doç. Dr. Metin Aytekin www.metinaytekin.com Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı 11 Kasım 2014 Nedir? Bir organizmanın

Detaylı

Chapter 10 Lecture. Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition. 1. DNA Yapısı. Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu

Chapter 10 Lecture. Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition. 1. DNA Yapısı. Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu Chapter 10 Lecture Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition 1. DNA Yapısı Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu Genetik malzeme nedir? Çoğunlukla genetiğin ikili sarmalın keşfiyle başladığı düşünülür

Detaylı

A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ

A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ DNA nın Yapısı ve Replikasyonu Biyoloji Ders Notları A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ İlk olarak Friedrich Miescher (1869) akyuvar hücreleri ve balık sperminde yönetici molekülleri tespit etmiştir. Çekirdekte

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE Protein sentezini tüm canlılar gerçekleştirir. Bir mrna molekülünde en fazla 64 çeşit kodon bulunur. DOĞRU YANLIŞ SORULARI Canlıların heterotrof beslenenleri

Detaylı

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ Değişik canlı gruplarında kalıtsal molekülün çeşidi, sayısı, biçimi ve organizasyonu bakımından farklılıklar bulunur. Ortak özellik: nükleik

Detaylı

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri mrna trna - rrna Taşıyıcı (transfer) RNA (trna) Nispeten küçük moleküllerdir. Bir öncu molekülün nükleusta işlenmesiyle oluşurlar. trna molekülleri, mrna

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER *2.Rekombinasyon *Rekombinasyonel mutasyonlarda iki tip rekombinasyon bulunur. Bunlardan ilki karşılıklı parça değişimini içeren krosing-over (Crossing over -Reciprocal recombination),

Detaylı

Non-coding RNA Molekülleri

Non-coding RNA Molekülleri Non-coding RNA Molekülleri Dersin Sorumlusu: Dr. Hatice MERGEN Dersin adı: Proteomik ve Genomik Hazırlayan: Çiğdem KAPLAN 2004 2005 GÜZ Non-Coding RNAs (Kodlama Yapmayan RNA lar) Genom projesinin ilk hedefi,

Detaylı

8 - ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

8 - ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 8 - ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Ökaryot gen düzenlenmesi farklı basamaklarda olabilir 2. Kromatin modifikasyonları 3. Transkripsiyonun düzenlenmesi 4. Transkripsiyon sonrası düzenlenme

Detaylı

Nükleik Asitler. DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur

Nükleik Asitler. DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur NÜKLEİK ASİTLER Nükleik Asitler DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur Genetik bilginin nesiller boyu aktarılması ve bunun proteinlere tercüme edilmesinde görev alırlar Nükleotid ünitelerinden oluşurlar

Detaylı

Çukurova Üniversitesi. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü

Çukurova Üniversitesi. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü RNA TEK ZINCIRLIDIR Nükleik asitlerin ikinci çeşidi ribonükleik asit ya da RNA'dır; bu moleküller DNA'ya benzer ancak; RNA'da deoksiriboz yerine riboz şekeri Azotlu baz timin yerine urasil RNA'nın çoğunlukla

Detaylı

GENETİK. Öğt. Gör. Meltem KÖKDENER

GENETİK. Öğt. Gör. Meltem KÖKDENER GENETİK Öğt. Gör. Meltem KÖKDENER 2 5.1. TRANSKRİPSİYONUN AŞAMALARI 5.2. PROTEİN SENTEZİ (Translasyon ) 5.3. GENETİK İFADENİN DÜZENLENMESİ 5 GENETİK TRANSKRİPSİYON ÜNİTE 5 TRANSKRİPSİYON Öğr. Gör. Meltem

Detaylı

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Moleküler biyolojiye giriş Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Molecular biology terimi ilk kez Warren Weaver tarafından 1938 de kullanıldı. Hayatın fiziksel ve kimyasal olarak açıklanması olarak tanımlandı. 1977

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

Ökaryotlarda transkripsiyon. Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU

Ökaryotlarda transkripsiyon. Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU Ökaryotlarda transkripsiyon Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU Transkripsiyonal Düzenlemeye Genel Bakış Ökaryotlarda mrna ve protein sentezi iki farklı hücresel organelde gerçekleşir. Transkripsiyon nukleusta translasyon

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (6. BÖLÜM)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (6. BÖLÜM) MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (6. BÖLÜM) GENLER Bazı genlerde regülatör sekansları transkripsiyon başlama bölgesinin baş kısımlarında bulunabildiği gibi 50 kb yukarıda bulunabilmektedir. Promotör,

Detaylı

Genler ve proteinler arasındaki temel ilişki

Genler ve proteinler arasındaki temel ilişki GENDEN PROTEİNE Genler ve proteinler arasındaki temel ilişki İngiliz hekim Archibald Garrod (1909), genlerin, enzimler aracılığı ile fenotipi belirlediğini ilk öne süren kişidir. Garrod, doğuştan metabolizma

Detaylı

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ VE DÜZENLENMESİ GEN İFADESİ

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ VE DÜZENLENMESİ GEN İFADESİ GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ VE DÜZENLENMESİ GEN İFADESİ Bir organizmanın genetik yapısını DNA da bulunan dntp dizileri belirler ve bu bilginin ifade edilmesi ise (Protein sentezi) RNA lar ile sağlanır.

Detaylı

Gen Organizasyonu ve Genomların Evrimi

Gen Organizasyonu ve Genomların Evrimi GENETĐK 111-503 Gen Organizasyonu ve Genomların Evrimi Doç. Dr. Hilâl Özdağ 1 RNA nın Kendi Kendini Kopyalayabiliyor Olmalıydı Đlkin zamanlardaki RNA dünyasında RNA moleküllerinin kopyalanması. RNA polimerazlar

Detaylı

Dersin Amacı. Organel Genomları. Mitokondri ve Kloroplast. Enerji kaynakları 1/8/14. Doç. Dr. Metin Aytekin

Dersin Amacı. Organel Genomları. Mitokondri ve Kloroplast. Enerji kaynakları 1/8/14. Doç. Dr. Metin Aytekin Organel Genomları Dersin Amacı Doç. Dr. Metin Aytekin Mitokondriyal nın özelliklerini kavramak Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı 7 Ocak 2014 Nükleer Genom 3000 Mb ~80.000

Detaylı

Hücre içinde bilginin akışı

Hücre içinde bilginin akışı Hücre içinde bilginin akışı 1 DNA Çift Zincir Heliks 2 Hücre Çekirdeği ve Çekirdek Zarının Yapısal Organizasyonu Hatırlıyor musunuz? DNA Kromatin Kromatid Kromozom RNA Protein Çekirdek Çekirdekcik Nükleotid

Detaylı

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları Doç. Dr. Ahmet Özaydın Nükleus (çekirdek) ökaryotlar ile prokaryotları ayıran temel özelliktir. Çekirdek hem genetik bilginin deposu hem de kontrol merkezidir.

Detaylı

PROTEİN SENTEZİNİN DÜZENLENMESİ VE AŞAMALARI

PROTEİN SENTEZİNİN DÜZENLENMESİ VE AŞAMALARI PROTEİN SENTEZİNİN DÜZENLENMESİ VE AŞAMALARI Protein Sentezinin Düzenlenmesi Edward TATUM 1940 yılında bir gen bir enzim hipotezini ileri sürmüştür. Bu hipotez daha sonra bir gen bir protein haline gelmiştir.

Detaylı

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi Bugün gelinen noktada genetik Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi «Genetik bilgiden hastaların ve ailelerin yararlanması için tüm sağlık çalışanları insan genetiğinin temelinde

Detaylı

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi 2 Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi «Genetik bilgiden hastaların ve ailelerin yararlanması için tüm sağlık çalışanları insan genetiğinin temelinde yatan prensipleri anlamalıdır»

Detaylı

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ Seçici gen ifadesi embriyonun gelişmesini sağlayan 4 temel işlevi denetler: 1. Hücre çoğalması 2. Hücre farklılaşması 3. Hücre etkileşimleri 4. Hücre hareketi HÜCRE

Detaylı

C H A P T E R. Genler ve Genomlar. Yrd. Doç Dr. Aslı Sade Memişoğlu. PowerPoint Lecture by: Melissa Rowland-Goldsmith Chapman University

C H A P T E R. Genler ve Genomlar. Yrd. Doç Dr. Aslı Sade Memişoğlu. PowerPoint Lecture by: Melissa Rowland-Goldsmith Chapman University C H A P T E R 2 Genler ve Genomlar Yrd. Doç Dr. Aslı Sade Memişoğlu PowerPoint Lecture by: Melissa Rowland-Goldsmith Chapman University Chapter Contents 2.1 Hücre yapısı 2.2 Yaşamın molekülü 2.3 Kromozom

Detaylı

ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU

ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU Doç. Dr. Bengi ÇINAR KUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı İnsan genomu 3 x 10 9 bp (n) İnsan diploidtir (2n) her çekirdek

Detaylı

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ İ.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ Merve YILMAZER 2601120219 İÇERİK Kromatin ve nükleozom yapısı Transkripsiyon aşamasında

Detaylı

Çekirdek 4 bölümden oluşur Çekirdek zarı: karyolemma Kromatin: Chromatin Çekirdekcik: Nucleolus Çekirdek sıvısı: karyolymph

Çekirdek 4 bölümden oluşur Çekirdek zarı: karyolemma Kromatin: Chromatin Çekirdekcik: Nucleolus Çekirdek sıvısı: karyolymph NUKLEUS Bir hücrenin tüm yapılarının ve etkinliklerinin kodlandığı kromozomu Ayrıca, DNA sını dublike edecek ve 3 tip RNA yı ribozomal (rrna), haberci (mrna) ve transfer (trna)-sentezleyecek ve işleyecek

Detaylı

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D 1. DNA replikasyonu.. için gereklidir A) sadece mitoz B) sadece mayoz C) mitoz ve mayoz D) sadece gamet oluşumu E) sadece protein sentezi 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki

Detaylı

ETKİN İLAÇ KULLANIMINDA GENETİK FAKTÖRLER. İlaç Kullanımında Bireyler Arasındaki Genetik Farklılığın Mekanizması

ETKİN İLAÇ KULLANIMINDA GENETİK FAKTÖRLER. İlaç Kullanımında Bireyler Arasındaki Genetik Farklılığın Mekanizması ETKİN İLAÇ KULLANIMINDA GENETİK FAKTÖRLER İlaç Kullanımında Bireyler Arasındaki Genetik Farklılığın Mekanizması Absorbsiyon İlaç hedefleri Dağılım Hastalıkla ilgili Metabolizma yolaklar Atılım Farmakokinetik

Detaylı

Paleoantropoloji'ye Giriş Ders Yansıları

Paleoantropoloji'ye Giriş Ders Yansıları ANT139 PALEOANTROPOLOJİ YE GİRİŞ Genetiğin Basit Temelleri, Kavramlar, Mendel Genetiği, Gen Aktarımı 3. Ders Canlılığı anlayabilmek için moleküler seviyeye inmek gerekir! Hücre Yaşayan organizmaların temel

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA RİBOZOMLAR Ribozom RİBONÜKLEOPROTEİN (RNP) yapısındadır. Ribozomlar hem protein hem de RNA moleküllerinden oluşur. Ribozomlar protein ve RNA moleküllerinden oluşan

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER *DNA, RNA ve Protein Moleküllerinin Yapısı ve Evrimi *Burada Moleküler Biyoloji nin temelini oluşturan DNA-RNA, amino asitler ve proteinler gibi moleküllerin yapılarını hatırlayacağız.

Detaylı

DNA dan Kromozomlara

DNA dan Kromozomlara DNA dan Kromozomlara Giriş DNA nın genetik bilgiyi barındırdığının anlaşılmasından sonra; DNA nın genler halinde nasıl organize olduğu ve Genetik işlevin kromozomlar halinde nasıl organize olduğu araştırılmaya

Detaylı

GENETİK ŞİFRE. Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER

GENETİK ŞİFRE. Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER GENETİK ŞİFRE Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER Genetik Bilgi Akışı Genetik kodun özellikleri 1. Genetik şifre, harfler halinde gösterilen mrna moleküllerini oluşturan ribonükleotid bazları kullanılarak,

Detaylı

NÜKLEİK ASİTLER ( DNA VE RNA)(Yönetici Moleküller)

NÜKLEİK ASİTLER ( DNA VE RNA)(Yönetici Moleküller) NÜKLEİK ASİTLER ( DNA VE RNA)(Yönetici Moleküller) NÜKLEİK ASİTLERİN KEŞFİ *FRIEDRICH MIESCHER * Balık spermlerinin çekirdeklerini ve akyuvar çekirdeklerini ayrıştırarak yaptığı çalışmalarda, bu hücrelerin

Detaylı

cdna Kitaplık Hazırlanışı

cdna Kitaplık Hazırlanışı cdna Kitaplık Hazırlanışı Uzm.Bio.Veysel Sabri HANÇER İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Doktora Programı 2602043040 Genetik Bilginin İki Kaynağı Vardır; Genomik DNA mrna Ökaryotlardaki

Detaylı

Sınıf ; Çalışma yaprağı 3

Sınıf ; Çalışma yaprağı 3 Öğrencinin Adı ve soyadı ; Sınıf ; Çalışma yaprağı 3 F.8.2. DNA ve Genetik Kod / Canlılar ve Yaşam Bu ünitede öğrencilerin; DNA ve genetik kod ile ilişkili kavramları açıklamaları ve aralarındaki ilişkileri

Detaylı

www.demiraylisesi.com

www.demiraylisesi.com YÖNETİCİ MOLEKÜLLER C, H, O, N, P atomlarından meydana gelir. Hücrenin en büyük yapılı molekülüdür. Yönetici moleküller hücreye ait genetik bilgiyi taşır, hayatsal faaliyetleri yönetir, genetik bilginin

Detaylı

PROTEİN BİYOSENTEZİ ve REGÜLASYONU. Yrd.Doç.Dr. Filiz Bakar Ateş

PROTEİN BİYOSENTEZİ ve REGÜLASYONU. Yrd.Doç.Dr. Filiz Bakar Ateş PROTEİN BİYOSENTEZİ ve REGÜLASYONU Yrd.Doç.Dr. Filiz Bakar Ateş RNA Yapısı ve S entezi Ø Bir organizmanın genetik yapısını DNA da bulunan deoksiribonükleotid dizeleri belirler. Ø Genetik bilginin DNA da

Detaylı

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ-3

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ-3 Protein sentezi GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ-3 1 2 Genler ve genetik kod Gen: DNA nın genetik bilgiyi taşıyan bölümleri. Bütün genler DNA dan oluşur. Bir gendeki bilgileri A,G,T,C bazlarının sıralanışı belirler.

Detaylı

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır. TIBBİ GENETİK I-DERS TANIMLARI 1-Tanım: DNA ve RNA yapısının öğretilmesi. b. Amaç: DNA nın genetik materyal olmasında moleküler yapısının önemi ve RNA yapısının proteine geçiş ve gen ekspresyonu kontrolündeki

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER *Domain Çoğalması ve Gen Uzaması *Ökaryotlarda modern genler üzerine yapılan bir araştırma gösteriyor ki, içsel duplikasyonlar evrim boyunca sık sık meydana

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #4. Nükleik Asitler ve Protein Sentezi

LYS ANAHTAR SORULAR #4. Nükleik Asitler ve Protein Sentezi LYS ANAHTAR SORULAR #4 Nükleik Asitler ve Protein Sentezi 1) İncelenen bir nükleotidin DNA ya mı yoksa RNA ya mı ait olduğu; I. Bağ çeşidi II. Pürin bazı çeşidi III. Pirimidin bazı çeşidi IV. Şeker çeşidi

Detaylı

1. Sınıf Güz Dönemi I. Hafta Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Ders Saati

1. Sınıf Güz Dönemi I. Hafta Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Ders Saati I. Hafta Ders Saati 15.09.2014 16.09.2014 17.09.2014 18.09.2014 19.09.2014 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I: Makromoleküller (Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ataş) Türk Dili

Detaylı

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için 8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için koruyucu kalkan görevi görmektedir. Protein kendi kendine

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I III. KURUL

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I III. KURUL III. Kurul Hücresel Metabolizma ve Moleküler Tıp III. Kurul Süresi: 6 hafta III. Kurul Başlangıç Tarihi: 23 Aralık 2009 III. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 1 2 Şubat 2010 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç.

Detaylı

SANRAL DOGMA REPLİKASYON 11.10.2012. Memeli hücre döngüsü. DNA sentezi ve histon sentezi. DNA sentezi için hızlı gelişim. fazı. fazı.

SANRAL DOGMA REPLİKASYON 11.10.2012. Memeli hücre döngüsü. DNA sentezi ve histon sentezi. DNA sentezi için hızlı gelişim. fazı. fazı. SANRAL DOGMA 1 2 REPLİKASYON Memeli hücre döngüsü DNA sentezi için hızlı gelişim S fazı DNA sentezi ve histon sentezi G0 Hücreler sessiz G1 fazı M fazı G2 fazı Gelişim ve hücre bölünmesi için hazırlık

Detaylı

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Gen Ekspresyonun Kontrolü Kontrol genellikle transkripsiyon başlangıç düzeyinde gerçekleşir. Transkripsiyonda düzenleyici proteinler tarafından

Detaylı

BAKTERİLERİN GENETİK YAPISI

BAKTERİLERİN GENETİK YAPISI BAKTERİLERİN GENETİK YAPISI Kromozom bakteri hücrelerinde genellikle çift zincirli helikal çembersel (bazı bakterilerde lineer) yapıdaki DNA molekülü Genom kromozomal ve plazmitlerde bulunan toplam genetik

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Genetik nedir? Biyolojinin kalıtım ve varyasyonlarla (çeşitlilikle) ilgilenen bilim dalıdır. Genetik yaşayan tüm organizmalarda

Detaylı

1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM

1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1 DNA (Deosiribo Nükleik Asit) Kalıtım maddesi hücre çekirdeğinde bulunur. Kalıtım maddesi iğ ipliği (Yumak) şeklinde bir görünümdedir. İğ ipliğindeki kalıtım maddesi

Detaylı

DNA VE GENETİK KOD KAZANIM KONTROL SINAVI

DNA VE GENETİK KOD KAZANIM KONTROL SINAVI NA VE GENETİK KO KAZANIM 4. 1. 1. GEN 3.KROMOZOM 6 2. NA 4.NÜKLEOTİ 5 1 2 ukarıdaki kutucuklarda verilen kavramları basitten karmaşığa doğru sıralayınız? A) 4-3-1-2 B) 2-1-3-4 C) 4-1-2-3 ) 2-1-4-3 3 4

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI MOLEKÜLER 2014-2015 BİYOLOJİ LABORATUVARI GÜZ DÖNEMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 7.HAFTA DERS NOTLARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ Sayfa 1 / 6 1. RFLP (RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUK

Detaylı

Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.fazlalıkları karaciğerde depo edilir.

Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.fazlalıkları karaciğerde depo edilir. DERS: BİYOLOJİ KONU: C.T.B(Vitaminler e Nükleik Asitler) VİTAMİNLER Bitkiler ihtiyaç duydukları bütün vitaminleri üretip, insanlar ise bir kısmını hazır alır. Özellikleri: Yapıcı, onarıcı, düzenleyicidirler.

Detaylı

GENETİK ŞİFRE PROF. DR. SERKAN YILMAZ

GENETİK ŞİFRE PROF. DR. SERKAN YILMAZ GENETİK ŞİFRE PROF. DR. SERKAN YILMAZ Genetik Şifre (Kod) Organizmalardaki proteinlerin birincil yapılarının (amino asit dizilerinin), DNA molekülündeki genlerin nükleotid dizisi tarafından tayin edilmesi

Detaylı

Hücre Neden DNA sını Replike Eder? ÇÜNKİ Mitoz Bölünmenin Gerçekleşmesi İçin S Evresinde DNA nın 2 Katına Çıkması Gerekmektedir

Hücre Neden DNA sını Replike Eder? ÇÜNKİ Mitoz Bölünmenin Gerçekleşmesi İçin S Evresinde DNA nın 2 Katına Çıkması Gerekmektedir DNA REPLİKASYONU Hücre Neden DNA sını Replike Eder? ÇÜNKİ Mitoz Bölünmenin Gerçekleşmesi İçin S Evresinde DNA nın 2 Katına Çıkması Gerekmektedir Hücre yaşam döngüsü G 1, S, G 2, Mitoz,evreleri ile tamamlar.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK 3) Çekirdek Ökaryot yapılı hücrelerde genetik maddeyi taşıyan hücre kısmıdır. Prokaryot hücreli canlılarda bulunmaz. GÖREVLERİ: 1) Genetik maddeyi taşıdığından

Detaylı

Bir enzim olarak RNA ve Riboşalterler

Bir enzim olarak RNA ve Riboşalterler Bir enzim olarak RNA ve Riboşalterler RNA Doğada mevcut en az 8 çeşit RNA enzim vardır. Bu RNA enzimlerinin RNA Dünyasında var olan bir yaşam formunun kalınaları oldukları düşünülmektedir. RNA RNA nın

Detaylı

SİTOPLAZMİK ZAR ve SİTOPLAZMA

SİTOPLAZMİK ZAR ve SİTOPLAZMA SİTOPLAZMİK ZAR ve SİTOPLAZMA Sitoplazmik Zarın İçeriği ve Fonksiyonu Hem gram negatif hem gram pozitif bakterilerde sitoplazmayı saran ve sitoplazma ile hücre çeperi arasında yer alan bu zarın ayrı bir

Detaylı

Genetik materyal: DNA replikasyonu

Genetik materyal: DNA replikasyonu Genetik materyal: DNA replikasyonu Umut Fahrioglu, PhD MSc DNA Replikasyonu DNA replikasyonu genomların ve içerdikleri genlerin nesilden nesile aktarılmasında çok önemli bir rol oynar. Hücreden hücreye

Detaylı

MİTOKONDRİ Doç. Dr. Mehmet GÜVEN

MİTOKONDRİ Doç. Dr. Mehmet GÜVEN MİTOKONDRİ Doç.. Dr. Mehmet GÜVENG Hemen hemen bütün b ökaryotik hücrelerde ve ökaryotik mikroorganizmalarda bulunur. Eritrositlerde, bakterilerde ve yeşil alglerde mitokondri yoktur. Şekilleri (küremsi

Detaylı

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir CANLILARDA ÜREME EYLÜL 3.HAFTA MİTOZ VE EŞEYSİZ ÜREME Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir Üreme canlıların ortak özelliğidir 3 4 Canlılar hücrelerden meydana gelir

Detaylı