2010 SBS de SBS de de

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2010 SBS de. 2011 SBS de de"

Transkript

1 Gelenek yine değişmedi! 2010 SBS de olduğu gibi 2011 SBS de de çok sayıda benzer sorumuz çıktı SBS ile Örtüşen 7 ve 8. Sınıf TÜRKÇE, MATEMATİK, FEN ve TEKNOLOJİ, T.C.İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK SOSYAL BİLGİLER, İNGİLİZCE, Sorularımız...

2 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 2. Bizans İmparatorluğu ile Selçuklu Türkleri arasında; 1071 de Malazgirt Savaşı ardından 1176 da Miryokefalon savaşları yapılmıştır. Bu iki savaşın Türkiye tarihi açısından önemli sonucu aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Türkler Bizans İmparatorluğuna yenilmiş ve geri çekilmişlerdir. B) Anadolu kapıları Türklere açılmış ve Bizans Türkleri Anadolu dan çıkaramayacağını anlamıştır. C) Bizans İmparatorluğu Selçuklu Türklerine yenilerek yıkılmıştır. D) Anadolu da Türk beylikleri dönemi başlamıştır. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 12) 5. Türkiye Selçuklu Devleti ile Bizans ve yardımcı kuvvetleri arasında 1176 tarihinde yapılan ve Türklerin büyük zaferiyle sonuçlanan savaşın sonuçları yukarıdaki diyagramda verilmiştir. Diyagramda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) Pasinler Savaşı nın Sonuçları B) Malazgirt Savaşı nın Sonuçları C) Miryokefelon Savaşı nın Sonuçları D) Kösedağ Savaşı nın Sonuçları (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 14)

3 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 2. Diyagramda boş bırakılan yere getirilmesi gereken başlık aşağıdakilerden hangisidir? A) Osmanlı Devleti nin kuruluş devrinde Bizans la yaptığı savaşlar B) Osmanlı Devleti nin kuruluş devrinde Haçlılarla yaptığı savaşlar C) Osmanlı Devleti nin Anadolu Türk birliğini sağlamak için yaptığı savaşlar D) Osmanlı Devleti nin ticaret yollarını ele geçirmek için yaptığı savaşlar (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 20) 2. Osmanlı Devleti nin kuruluş devrinde yapılan savaşlar ve sonuçları eşleştirilmiştir. Yanlış eşleştirilen aşağıdakilerden hangisidir? A) Maltepe Savaşı (1329) Kocaeli Yarımadası nın fethi tamamlanarak Anadolu daki Bizans gücü kırıldı. B) Sırpsındığı Savaşı (1364) Haçlıların Türkleri Balkanlardan atma ümitleri sona erdi. C) Niğbolu Savaşı (1396) Bu zaferden sonra Bulgaristan tamamen Türk topraklarına katıldı. D) II. Kosova Savaşı (1448) Balkanlar kesin olarak Türk yurdu hâline geldi. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 28)

4 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 4. Fatih Sultan Mehmet devrinde yapılan fetihlerin bir kısmı ticaret yollarını ele geçirmeye yöneliktir. I. Trabzon Rum İmparatorluğu nun fethedil mesi II. Amasra nın Cenevizlilerden alınması III. Kırım ın fethi IV. Akkoyunlu Devleti ile Otlukbeli Savaşı nın (1473) yapılması Yukarıdakilerden hangisinde böyle bir amacın olduğu söylenemez? A) IV B) III C) II D) I (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 21) 6. I- Ege Adaları II- İstanbul III- Amasra IV- Sinop V- Kırım VI- Trabzon Fatih devrinde Karadeniz ve Akdeniz de yapılan fetihler belirli bir plan dâhilinde yapılmıştır. Yukarıda sırasıyla numaralandırılarak verilen yerlerin fethedilmesinde etkili olan ana düşünce olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir? A) Osmanlı sınırlarını genişletmek B) Akdeniz ve Karadeniz den geçen ticaret yollarını denetim altına almak C) Anadolu Türk Birliğini sağlamak için sırasıyla sınır yerlerini almak D) Haçlı Seferlerine engel olmak (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 28)

5 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 8. Aşağıda bazı tarihî olaylar ve sonuçları verilmiştir. Hangisinde verilen olay ile sonuç arasında doğrudan bir ilişki olduğu söylenemez? Olay Sonuç A) İstanbul un fethi Haçlı Seferlerinin başlaması B) Kırım ın fethi Karadeniz ticaret yolunun denetimi C) Mısır ın fethi Halifeliğin Osmanlı Devleti ne geçmesi D) Kıbrıs ın fethi İnebahtı Deniz Savaşı yenilgisi (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 28) 12. Osmanlı Devleti nin aşağıda yaptığı fetihlerden hangisi Akdeniz deki ticaret yollarını ele geçirmeye yönelik değildir? A) Kıbrıs B) Mısır C) Kırım D) Rodos (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 40) 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 6. Divan-ı Hümayun: Padişah başkanlığında toplanan üst düzey görevlilerin devlet işlerini görüştükleri meclistir. Toplantılara katılan asil üyeler ve görevleri aşağıda eşleştirilmiştir. Görevi yanlış verilen divan üyesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Sadrazam: Donanma ve denizcilikle ilgili işlerden sorumludur. B) Defterdar: Maliye işlerine bakar, bütçeyi hazırlar, devletin gelir ve giderlerini denetler. C) Nişancı: Fethedilen toprakları gelirlerine göre ilgili defterlere kaydeder, devletlerarası yazışmaları yapar, fermanlara padişahın tuğrasını çeker. D) Kazasker: Adalet işlerine bakar, kadıların ve müderrislerin atama, ilerletme ve görevden alma işlerini yapar. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 19)

6 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 3. Osmanlı Devleti nde arası yaşanan barış dönemine Lale Devri adı verilir. Bu dönemde yapılan çalışmalardan bazıları diyagramda verilmiştir. Bu çalışmaların daha çok hangi alanda yapıldığının göstergesi olarak diyagrama getirilmesi gereken başlık aşağıdakilerden hangisidir? A) Kültürel Alanda Yapılan Yenilikler B) Askeri Alanda Yapılan Yenilikler C) Siyasi Alanda Yapılan Yenilikler D) Teknoloji Alanda Yapılan Yenilikler (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 24) 3. Diyagrama getirilmesi gereken başlık aşağıdakilerden hangisidir? A) Ekonomik alanda yapılan ıslahatlar B) Askeri alanda yapılan ıslahatlar C) Kültürel alanda yapılan ıslahatlar D) Siyasi alanda yapılan ıslahatlar (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 25)

7 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 1. Osmanlı Devleti nde divan teşkilatının yapısında önemli değişimler sultanların ifadeleriyle yukarıda verilmiştir. Bunlara bakarak yapılacak değerlendirmelerden hangisi en kapsamlı olanıdır? A) Kurultay divan teşkilatına göre daha gelişmiş bir kurumdur. B) Osmanlı sultanları durum ve ihtiyaçlara göre devlet yönetiminde düzenlemeler ve yenilikler yapmışlardır. C) Divanın kurulmasında Selçuklu Devleti örnek alınmıştır. D) Fatih, devlet adamlarını onlara hissettirmeden kontrol etmiş ve onları özgür çalışmaya teşvik etmiştir. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 42)

8 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 7. Hangi öğrenci Aysel Öğretmen in istediği örneğe yanlış bir örnek vermiştir? A) B) C) D) (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 52) 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 1. Öğretmenin, has, ikta, mülk ve vakıf arazilerinin açıklanmasına yönelik sorusuna hangi öğrenci yanlış cevap vermiştir? A) B) C) D) (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 15)

9 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 3. Geliri cami, medrese, kervansaray gibi sosyal kurumların giderleri için ayrılan topraklara vakıf arazi denilirdi. Vakıf arazi gelirleri aşağıdakilerden hangisi için harcanamaz? A) Medreseler B) Kervansaraylar C) Saraylar D) Köprüler (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 15) 3. Tarihte kurulan Türk-İslam devletlerinde çok çeşitli alanlarda vakıflar kurulması ve yaşatılması sağlanmıştır. Hayatın her alanında günümüzde de çevremize baktığımızda vakıf eserlerini görmemiz mümkündür. Aşağıdaki eserlerden hangisi vakıf eseri olarak gösterilemez? A) B) C) D) (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 38)

10 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 9. Bilmem Bursa yı gezerken gördünüz mü? Haffaflar Çarşısı nın ortasında bir meydan var. Bu meydan malul hayvanların düşkünler yurdudur. Kanadı, bacağı kırık leylekler, bunamış kargalar halkın sadakasıyla yaşarlar. (Ahmet Haşim) 19. yüzyılda Osmanlılar tarafından hizmete sokulan Gurabahane-i Laklakan (Hayvan hastanesi), edebiyatçı Ahmet Haşim in anılarında böyle anlatılır. Yazarın ifadelerinden yola çıkarak vakıflar hakkında aşağıdaki genel yargılardan hangisine ulaşılabilir? A) Osmanlı Devleti nde leylekler baharın müjdecisi olarak kabul edilir ve leyleklere değer verilirdi. B) Türk-İslam medeniyetinde hayvanlara fazla değer verilmezdi. C) Türk-İslam medeniyetinde vakıflar Avrupa dan örnek alınarak kurulmuştur. D) Türk-İslam medeniyetinde hayatın her alanında vakıf eserleri yapılmıştır. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 38)

11 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 1. Vakıf: Bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmî bir yolla ayrılarak bir kimse tarafından bırakılan mülk veya para olarak tanımlanır. I. Osmanlı Devleti nde toplumun bazı ihtiyaçlarının karşılanması ekonomik durumları iyi olan kişilerin kurdukları vakıflara bırakılmıştır. II. Tarihin seyri içinde vakıflar; sosyal, ekonomik, eğitim, sağlık, sanat, mimarî, ulaşım ve bayındırlık alanında önemli rol oynamıştır. III. Osmanlı Devleti nde başta padişahlar olmak üzere hanedan üyeleri, yüksek dereceli devlet görevlileri çeşitli vesilelerle vakıflar kurmuşlardır. IV. Vakıflar ticaret hayatının gelişmesi, kolaylaşması ve ortak giderlerin karşılanması ile sosyal yardımlaşmada etkili olmuştur. Vakıflarla ilgili yukarıda verilen bilgilere bakarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılır? A) Devletin en önemli gelir kaynağı vakıflardan elde ettiği vergilerdir. B) Vakıflar devlet tarafından kurulmuş resmi kuruluşlardır. C) Devlet, vakıflar sayesinde birçok hizmeti para harcamadan yerine getirmiştir. D) Vakıfları sadece çok zengin olan tüccar kişiler kurabilir. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 39) 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 2. Eski Türklerde kurultay, Osmanlı Devleti nde Divan-ı Hümayun adını alan meclisin günümüzdeki karşılığı aşağıdakilerden hangisidir? A) TBMM B) Cumhurbaşkanlığı C) Anayasa Mahkemesi D) Milli Eğitim Bakanlığı (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 41)

12 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 8. Eski Türk devletlerinde kurultayın önemi hakkında performans çalışması hazırlayan Burcu nun verdiği bilgilerde boş bıraktığı yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) demokratik B) baskıcı C) laik D) aristokratik (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 41) 9. I. Osmanlı Devleti nde bugünkü Bakanlar Kurulu na benzer bir teşkilat olan Divan-ı Hümayun kurulmuştur. II. Devleti ilgilendiren her türlü malî, hukukî, adlî ve askerî işler divanda görüşülerek karara bağlanırdı. III. Divanda devlet işleri, askerlik konuları görüşülür, dava ve şikâyetler çözüme kavuşturulup karara bağlanırdı. IV. Divan, hangi din ve ırktan olursa olsun her kesimden halka açıktı. V. Divanda herkesin görüşü alınırdı ve son söz sultana aitti. Verilen bilgilere göre Divan-ı Hümayun la ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Divan-ı Hümayun Osmanlı Devleti nin en önemli icra organıdır. B) Divan-ı Hümayun aynı zamanda büyük davaların görüşüldüğü ve karara bağlandığı yerdir. C) Divan-ı Hümayun da sadece Müslümanlara ait meseleler görüşülürdü. D) Günümüzdeki Bakanlar Kurulu nun karşılığı olarak Divan-ı Hümayun gösterilebilir. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 41)

13 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 10. Osmanlı Devleti nden cumhuriyete kadar olan süreçte yapılan düzenlemeler diyagramda verilmiştir. Buna göre; diyagrama getirilmesi gereken başlık aşağıdakilerden hangisidir? A) Devlet yönetiminin geçirdiği aşamalar B) Askeri alanda yapılan düzenlemeler C) Toplumsal alanda yapılan düzenlemeler D) Saltanatı güçlendirmek için yapılan düzenlemeler (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 41) yılında I. Meşrutiyetin ilanı ve Kanun-i Esasi nin kabul edilmesinin Osmanlı toplumuna sağladığı kazanımlar arasında en önemlisi aşağıdakilerden hangisidir? A) Demokrasiye geçişte önemli bir adım daha atılmıştır. B) Halkı temsil edecek meclisin kurulmasıyla ilk kez halk yönetimde söz sahibi olmaya başlamıştır. C) Batılı anlamda hazırlanan ilk anayasa olan Kanun-i Esasi yürürlüğe girmiştir. D) Padişahın yetkileri kısmen de olsa kısıtlanmıştır. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 42) 3. Öğretmenin cümlesinde boş bıraktığı yere aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir? A) divan - senato B) toy - kurultay C) külliye - medrese D) enderun - imaret (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 46)

14 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 6. Yukarıdaki metne bakarak Anadolu Selçuklu Devleti ndeki bilim hayatı hakkında aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz? A) Selçuklu medreselerinde dini ilimlerin yanı sıra pozitif ilimler de okutulmaktadır. B) Cacabey Medresesi nde matematik, fen ve astronomi bilimleri okutulmaktadır. C) Astronomi alanında yapılan çalışmalar batı dünyasındaki gelişmelerden çok geridedir. D) Selçuklu Sultanları ve beyleri Anadolu da bilimin gelişmesi için çaba sarf etmişlerdir. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 15)

15 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 5. Bilim tarihçimizden Prof. Dr. Fuat Sezgin in ifadelerine bakarak yapılacak en kapsamlı değerlendirme aşağıdakilerden hangisidir? A) Avrupalılar bilimsel gelişmeler adına önemli bir çalışma gerçekleştirememişlerdir. B) Bu çağlarda bilim dili olarak sadece Latince ve İbranice kullanılmaktadır. C) Türk-İslam biliminin bilim tarihine tek katkısı eskiçağ kültürünü günümüze aktarmasıdır. D) Türk-İslam bilimi geçmiş medeniyetlerinin birikimini yeniden yorumlayarak günümüze aktarmıştır. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 30) 10. Batılı çağdaş filozoflardan Bergson un sözlerinden çıkarılacak sonuçlar arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez? A) Ortaçağ da İslam Dünyası Avrupa dan her yönüyle üstündür. B) Müslüman hükümdarlar bilim-sanat ve kültürü desteklemişlerdir. C) İslam ülkelerinin büyük kentleri ilim merkezleridir. D) Ortaçağ da Avrupa her yönüyle İslam dünyasından daha ileridir., (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 31)

16 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 4. İslam dünyasında gelişen bilim ve tekniğin Batıya çok büyük etkileri vardır. İslam bilimi ve tekniği Batıya çeşitli yollarla aktarılmıştır. Bunlar; I. Müslüman bilim insanlarının eserlerinin Avrupa dillerine çevrilmesi II. Haçlı Seferleri ve devletlerarası kurulan diplomatik ilişkiler III. Doğuyu seyahata gelen gezginler ve yazdıkları seyahatnameler IV. İslam üniversitelerine gelerek okuyan Avrupalı öğrenciler Bu bilgilere bakarak bilimin batıya geçmesinde aşağıdakilerden hangisinin etkisinden söz edilmemiştir? A) İslam bilginlerinin eserlerinin tercüme edilerek batıda okutulması B) İstanbul un fethi sırasında Bizanslı bilginlerin İtalya ya gitmesi C) Abbasi Halifesi Harun Reşid le Kutsal Roma- Germen Kralı Şarlman arasındaki yazışmalar D) Çin e kadar giden Marko Polo nun dönüşte anlattıkları ve yazdıklarının etkisi (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 32) 2. Prof. Dr. Teoman Duralı nın verdiği bilgiye dayanarak, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz? A) Doğu ve batı arasında ilişkilerin gelişmesiyle Haçlı seferleri sona ermiştir. B) Avrupa nın Ortaçağ anlayışından kurtulmasında İslam bilginlerinin etkisi büyüktür. C) Ortaçağ da İslam dünyası kültürel ve bilimsel açıdan Avrupa dan üstündür. D) Müslüman bilginler antik Yunan düşünce mirasını geleceğe taşımışlardır. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 33)

17 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 9. Yukarıdaki grafikte Türkiye nin yılları arasındaki nüfus miktarı ile nüfus artış oranları gösterilmiştir. Grafikteki bilgilere göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz? A) Türkiye nin nüfusu sürekli artış göstermektedir. B) Nüfus artış hızı ile nüfus miktarındaki artışta paralellik görülmektedir. C) 1945 yılında nüfus artış hızı en düşük seviyededir. D) 1960 yılı nüfus artış hızının en yüksek olduğu dönemdir. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 6) 9. Yukarıdaki grafikte dört ayrı yere ait nüfus artışı ve doğurganlık oranları gösterilmiştir. Diğer faktörler eşit sayıldığında numaralandırılarak verilen yerlerin hangisinde nüfus artışının nedeni göç almasının sonucudur? A) I B) II C) III D) IV (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 8)

18 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 1. Ülkemizde nüfus artışı hızlı olmasına rağmen 1940 ve 1945 arasında nüfus artış hızında düşme gözlemlenmektedir. Bu yıllardan sonra nüfus artışı tekrar devam etmiştir. Bu yıllarda nüfus artışının ülkemizde yavaş olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Aile planlamasının yapılması B) II. Dünya Savaşı ndan dolayı erkeklerin askere alınması C) Kentleşmenin hızlı olması D) Devletin nüfus artışını kontrol altına alması ve halkın eğitim seviyesinin yükselmesi (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 10) 2. Ülkemizde yapılan nüfus sayımlarında gelişmiş ve sanayileşmiş büyük kentlerimizde erkek nüfusu kadın nüfusundan fazladır. Küçük kentlerimizde ise kadın nüfusu erkek nüfusundan daha fazla çıkmaktadır. Küçük kentlerimizde kadın nüfusunun daha fazla olmasının temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir? A) Küçük kentlerde kız çocuklarının daha fazla doğması B) Küçük kentlerde erkek bebek ölümlerinin daha fazla olması C) Küçük kentlerden erkeklerin çalışmak için büyük kentlere göç etmesi D) Büyük kentlerde eğitimin daha iyi olması (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 10)

19 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 3. Yukarıdaki grafiğe bakarak ülkemizde nüfus artış hızının en yüksek ve en düşük olduğu tarih dilimleri aşağıdakilerden hangisinde doğru eşleştirilmiştir? En yüksek A) En düşük B) C) D) (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 51) 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 6. GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) tamamlandığında aşağıdakilerden hangisi olumlu sonuç olarak değerlendirilebilir? A) Komşu ülkelerle su problemi yaşanabilir. B) Bölgede çevre kirliliği yaşanabilir. C) Bölgeden büyük kentlere göç yaşanmaz. D) Tesislere yönelik terör saldırıları artabilir. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 5)

20 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 7. Aşağıdaki diyagramda Türkiye nin nüfusu ile ilgili aşamalar verilmiştir. Diyagramdaki süreci tamamlayacak en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir? A) Bu durum büyük kentlere göçü artırmaktadır. B) Tarım arazileri daha da genişletilebilir. C) Kırsal alanlarda yaşayanlar bu durumdan memnundur. D) Tarımsal üretimden vazgeçilmelidir. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 7) 4. Ülkemizde iç göçü önlemek için yapılması gerekenler arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz? A) Besi ve ahır hayvancılığını geliştirmek ve yaygınlaştırmak B) Kırsal kesimde eğitim ve sağlık hizmetlerini yaygınlaştırmak C) Tarıma verilen her türlü devlet desteğini kaldırmak D) Tarım ve hayvancılığa bağlı sanayi kollarını kırsal alanlara yönlendirmek (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 8)

21 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 4. Aşağıda Güneydoğu Anadolu Projesi nin uygulandığı bölgede yaşayan çocukların projenin bitmesiyle ilgili olarak gelecekteki beklentileri verilmiştir. Çocuklardan hangisinin verdiği cevap GAP ın bitmesiyle karşılanacak beklentiler arasında gösterilemez? A) B) C) D) (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 51) 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 3. Dünya üzerinde nehir boyları ve ovalar çok nüfuslu, yüksek ve dağlık alanlar ise genelde az nüfuslanmış yerlerdir. Buna göre Türkiye nin Coğrafi bölgelerinden hangisi az nüfuslanmış bölgeler içerisinde yer alır? A) Doğu Anadolu Bölgesi B) Marmara Bölgesi C) Ege Bölgesi D) Akdeniz Bölgesi (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 5)

22 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 7. Türkiye de nüfusun en tenha olduğu yerlerden birisi de İç Anadolu Bölgesi nin Tuz Gölü nün olduğu bölümdür. Haritaya bakarak aşağıdakilerden hangisinde Tuz Gölü civarında nüfusun tenha oluşunun gerekçesi verilmiştir? A) Yağış azlığı B) Toprakların verimsizliği C) Aşırı yağışlar D) Heyelan tehlikesi (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 5) 8. Akdeniz Bölgesi nde yer alan Adana ve Antalya kentleri son yıllarda aşırı derecede nüfuslanmıştır. Adana ve Antalya kentlerinin aşırı nüfuslanmasında iki kentin farklı özellikleri etkili olmuştur. Bu iki kentimizin nüfusunun artmasıyla ilgili verilen ortak özelliklerden yanlış olanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Adana nın sanayi alanında gelişmişliği B) Antalya da yaz turizminin gelişmiş olması C) Verimli arazilere sahip olmaları D) Güneşli gün sayısının az olması (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 10)

23 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 4. Öğrencilerin açıklamaları doğrultusunda öğretmenin sorusuna verilecek cevap aşağıdakilerden hangisidir? A) Öğrencilerin akademik başarılarını B) Kız öğrencilerin daha aktif olmasını C) Demokrasi anlayışını D) Öğrencilerin iletişim becerilerini (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 43) 5. Diyagrama getirilmesi gereken başlık aşağıdakilerden hangisidir? A) Totaliter devletlerde olması gereken şartlar B) Cumhurbaşkanının dikkat etmesi gereken özellikler C) Vatandaşların devlete karşı yapması gereken görevler D) Bir devletin demokratik bir devlet sayılabilmesi için gereken şartlar (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 43)

24 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 1. Demokratik devlet olmanın gereklerinden birisi de vatandaşların seçme, seçilme ve siyasi faaliyetlerde bulunma haklarına sahip olmasıdır. Verilen açıklamaya göre yapılacak en olumlu değerlendirme aşağıdakilerden hangisidir? A) Siyasal haklar; halkın halk tarafından yönetilmesi için gereklidir. B) Devlet istediği zaman siyasal hakları kısıtlayabilir. C) Bütün vatandaşların siyasal haklara sahip olması mümkün değildir. D) Seçme ve seçilme hakkının kullanımında insanların eğitim durumu göz önüne alınmalıdır. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 44) 3. Fransız kralının sözünden ülkesindeki yönetim şekli hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Demokrasi B) Teokrasi C) Monarşi D) Oligarşi (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 44) 5. Seda Öğretmen in cümlesinde boş bıraktığı yere öğrencilerden hangisinin söylediği getirilmelidir? A) B) C) D) (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 46)

25 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 9. Türkiye deki yüksek mahkemeler hakkında bilgi veren Münevver Öğretmen in cümlesinin başında boş bıraktığı yere öğrencilerden hangisinin verdiği cevap getirilmelidir? A) B) C) D) (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 46) 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 8. Anayasamızda eğitim ve öğretim hakkı ile ilgili yer alan maddelere bakarak aşağıdaki sonuçlardan hangisi çıkarılamaz? A) Devlet vatandaşa eğitim ve öğretim imkânı sağlamakla yükümlüdür. B) Devlet vatandaşın ihtiyaçları doğrultusunda eğitim kurumları açmakla yükümlüdür. C) Devlet vatandaşın eğitim hakkını güvence altına almakla yükümlüdür. D) Devlet isterse bir kısım vatandaşlarını eğitim hakkından mahrum bırakabilir. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 8)

26 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 7. Verilen maddelere bakarak aşağıdakilerden hangisinin çalışma hakkını devlet sınırlandırabilir? A) B) C) D) (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 9) 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 7. Ortak miras, geçmişteki bütün insanlık tarihini ve geleceği de içine alan maddi ve manevi değerlerin tümüdür. Bilim, teknoloji, sanat ve edebiyat ürünleri ve düşünceler sadece üretildikleri toplumlarda değil, tüm toplumlarda bir değer taşır. Bu ürünler bütün insanlar için anlamlıdır ve bu nedenle de insanlığın ortak mirası olarak kabul edilir. Ortak mirası korumak ve geliştirmek tüm insanların ve toplumların görevidir. Aşağıdakilerden hangisi insanlığın ortak mirasını koruma yollarından birisi olamaz? A) Ortak mirasa ait eserlerin müzelerde sergilenmesi B) Ortak mirasa ait eserlerin aslına uygun onarılması C) Define avcılarının tahribatlarına engel olunması D) Önemli sanat eserlerinin izinsiz çoğaltılarak dağıtılması (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 49)

27 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 8. Yüzyıllar ötesinden bizlere seslenen Mimar Sinan ın şikâyetine konu olan durum aşağıdaki uygulamalardan hangisinin yapılmasıyla engellenebilir? A) Önemli eserlerin bulunduğu alanlar sit alanı olarak ilan edilerek koruma altına alınmalıdır. B) Eseri oradan kaldırıp başka yere taşımalıdır. C) Eser kiraya verilerek boş kalmaktan kurtarılmalıdır. D) Bölgeye giriş çıkış yasaklanmalıdır. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 49) 2. Aşağıdakilerden hangisi insanlığın ortak mirasını korumak amacıyla yapılmış çalışmalar arasında yer almaz? A) UNESCO nun kurulması B) Dünya Anıtlar Vakfı nın kurulması C) Bazı alanların sit alanı ilan edilmesi D) Tarihi surların üzerlerine evler yapılması (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 50) 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 10. Bu yoğun iş temposuna dayanamıyorum. Çalışma saatlerim düzenli olmalı. Haklarımı savunacak bir kuruluşa ihtiyacım var! Çalışanların haklarını savunmak için kurulan teşkilat aşağıdakilerden hangisidir? A) Avrupa Birliği B) Sendika C) Unesco D) Birleşmiş Milletler (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 38)

28 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 7. I. İşçilerin veya işverenlerin iş, kazanç, toplumsal ve kültürel çıkarlarını korumak ve geliştirmek için aralarında kurdukları birliğe sendika denir. II. Sendikalar işçilerin ekonomik, sosyal ve toplumsal haklarını korur. III. Sendikalar işçilerin birlik ve beraberlik içinde; dil, din, ırk ve inanç farkı gözetmeksizin bir araya geldikleri örgütlerdir. Verilen bilgilere bakarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz? A) Sendikalar işçilerin kültürel açıdan gelişmesine katkıda bulunur. B) Sendikalar işçilerin dayanışmasını sağlar. C) Sendikalar işçilerin her türlü haklarını savunmak amacıyla kurulmuştur. D) Sendikalar ülkenin genel sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapamazlar. (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 38) 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 2. Çiftçilikle geçimini sağlayan Bayram Bey aşağıdakilerden hangisinin önemine vurgu yapmaktadır? A) Türkiye de sanayileşmenin önemine B) Türkiye de yer altı madenlerinin önemine C) Türkiye de tarımın önemine D) Türkiye de ihracatın önemine (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 40)

29 2011 Yılı 7. Sınıf SBS Sorusu (A Kitapçığı) 5. Etkili dinleme sadece söylenilenleri duymak değil, aynı zamanda bu söylenenleri önemli bulmak, kavramak ve değerlendirmektir. Ayrıca etkin dinleme aktif bir süreçtir. Dinleyen dinleme sürecine aktif bir şekilde katılır, not tutar ve dikkatini yoğunlaştırırsa etkin dinlemeyi gerçekleştirmiş olur. Aşağıdakilerden hangisinde dinleme sürecinde dinlenilen bilgilerin kalıcı olma süresi daha azdır? A) Dinleyicinin anlatılanlara önem vermesi B) Anlatılanları not tutması C) Ben bunları zaten biliyordum demesi D) Dikkatini yoğunlaştırması, kavraması ve değerlendirmesi (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 1) 11. Hangi öğrencinin cümlesi iletişimde uygulanacak yöntemler arasında gösterilmez? A) B) C) D) (Sosyal Bilgiler Yaprak Test 7. Sınıf, Test 2)

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI:

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: DOĞUBAYAZIT M. M. FAHRETTİN PAŞA ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIFLAR SEÇMELİ TARİH DERSİ 1. DÖNEM 2. ORTAK SINAV SORULARI A GRUBU ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: SORULAR

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: BİREY VE TOPLUM ÜNİTE 1: İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ 7. sınıf

ÖĞRENME ALANI: BİREY VE TOPLUM ÜNİTE 1: İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ 7. sınıf 08-11.10.201 0.09/01-04.10.201 2-27.09.201 09-20.09.201 TED KDZ. EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL ORTAOKULU 201 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖĞRENME ALANI: BİREY VE TOPLUM ÜNİTE 1: İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ 7.

Detaylı

5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT

5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT 5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT 1- Osmanlı Devleti nde ekonominin temeli olan tarımdan elde edilen gelirlerle asker beslenir, devlet adamlarının maaşları ödenirdi. Bundan dolayı tarım gelirlerinde bir

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14 Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Ders Notu OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ (1300-1453) 1. OSMANLI'DA DEVLET ANLAYIŞI Türkiye Selçuklu Devleti

Detaylı

1844 te kimlik belgesi vermek amacıyla sayım yapılmıştır. Bu dönemde Anadolu da nüfus yaklaşık 10 milyondur.

1844 te kimlik belgesi vermek amacıyla sayım yapılmıştır. Bu dönemde Anadolu da nüfus yaklaşık 10 milyondur. Türkiye de Nüfusun Tarihsel Gelişimi Türkiye de Nüfus Sayımları Dünya nüfusu gibi Türkiye nüfusu da sürekli bir değişim içindedir. Nüfustaki değişim belirli aralıklarla yapılan genel nüfus sayımlarıyla

Detaylı

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU Ertuğrul Gazi 1) * Orhan Bey tarafından fethedilmiş olup başkent buraya taşınmıştır. * İpek sanayisinin merkezi konumundaki bu bölgenin fethiyle Osmanlı gelirleri. Yukarıdaki özellikleri verilmiş bölge

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH SORU 1: MÖ 2450 yılında başlayan ve 50 yıl süren bir savaş kaç yılında sona ermiştir? İşlemi nasıl yaptığınızı gösteriniz ve gerekçesini belirtiniz. (2 PUAN) SORU 2: Uygurlar

Detaylı

C)Mevlana Celaleddin Rumi D)Yunus Emre

C)Mevlana Celaleddin Rumi D)Yunus Emre 1. I.Pasinler Savaşı II. Miryokefalon Savaşı III. Kösedağ Savaşı IV. Malazgirt Savaşı Yukarıdaki savaşlardan hangisi Selçuklularla Bizans arasında yapılmamıştır? A) Pasinler Savaşı B)Miryokefalon Savaşı

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER 7 ESKİ VE YENİ MÜFREDAT KARŞILAŞTIRMASI (ÜNİTE YERLERİ DEĞİŞTİRİLMEDEN)

SOSYAL BİLGİLER 7 ESKİ VE YENİ MÜFREDAT KARŞILAŞTIRMASI (ÜNİTE YERLERİ DEĞİŞTİRİLMEDEN) SOSYAL BİLGİLER 7 ESKİ VE YENİ MÜFREDAT KARŞILAŞTIRMASI (ÜNİTE YERLERİ DEĞİŞTİRİLMEDEN) ESKİ MÜFREDAT 1.ÜNİTE İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ 1. İletişimi, olumlu olumsuz etkileyen tutum ve davranışları fark

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER HEPİMİZİN DÜNYASI TESTİ

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER HEPİMİZİN DÜNYASI TESTİ 1) Aşağıdaki seçeneklerde verilen kuruluşlardan hangisi dünya çocuklarını korumak amacıyla kurulmuştur? C) D) 2) Ülkeler, ürettikleri ihtiyaç fazlası ürünleri diğer ülkelere satarak gelir elde ederler.

Detaylı

Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı

Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı 1 Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Nüfus miktarı kadar önem taşıyan bir başka kriter de nüfusun yaş yapısıdır. Çünkü, yaş grupları nüfusun genel yapısı ve

Detaylı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü I. Öğretim Programı Müfredatı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü I. Öğretim Programı Müfredatı Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü I. Öğretim Programı Müfredatı Genel Toplam Ders Adedi : 8 T : 16 U : 4 Kredi : 16 ECTS : 24 T+U : 16 1. YARIYIL No Ders Kodu Ders Adı

Detaylı

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders Dr. İsmail BAYTAK HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları Hristiyanlarca kutsal sayılan Hz. İsa nın doğum yeri Kudüs ve dolayları, VII. yüzyıldan beri Müslümanlar ın elinde

Detaylı

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi.

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi. Orta Asya Türk tarihinde devlet, kağan adı verilen hükümdar tarafından yönetiliyordu. Hükümdarlar kağan unvanının yanı sıra han, hakan, şanyü, idikut gibi unvanları da kullanmışlardır. Kağan kut a göre

Detaylı

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ 1. Osmanlı İmparatorluğu nun Gerileme Devrindeki olaylar ve bu olayların sonuçları göz önüne alındığında, aşağıdaki ilişkilerden hangisi bu devir için geçerli

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11 BİRİNCİ BÖLÜM İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM 1.1. HUNLARDA EĞİTİM...19 1.2. GÖKTÜRKLERDE EĞİTİM...23 1.2.1. Eğitim Amaçlı Göktürk Belgeleri: Anıtlar...24 1.3. UYGURLARDA

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

OSMANLI SİYASİ TARİH 100 Soru-Cevap

OSMANLI SİYASİ TARİH 100 Soru-Cevap - - OSMANLI SİYASİ TARİH 100 Soru-Cevap Osman Bey zamanında Bizans la yapılan ilk savaşın adı nedir? 1302 Koyunhisar (Bafeon) Osman Bey adına bağımsızlık alameti olarak ilk hutbeyi okuyan kimdir? Dursun

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 017-018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1. 1. XIV. yüzyıl başlarında

Detaylı

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 0. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. OSMANLI DEVLETİ NİN KURULUŞU (00-5). XIV. yüzyıl başlarında Anadolu, Avrupa ve Yakın

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL II. YARIYIL Adı Adı TAR 501 Eski Anadolu Kültür 3 0 3 TAR 502 Eskiçağda Türkler 3 0 3 TAR 503 Eskiçağ Kavimlerinde

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz?

1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz? 1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz? A) Hastalanınca doktora gitmek. B) Evde kısık sesle müzik dinlemek. C) Kütüphanede kitap okumak. D)

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS Tezli yüksek lisans programında eğitim dili Türkçedir. Programın öngörülen süresi 4

Detaylı

TÜRK BİLİMLERI VE ÇAĞDAŞ ASYA BİLİMLERİ BÖLÜMÜ. ID Başlık ECTS

TÜRK BİLİMLERI VE ÇAĞDAŞ ASYA BİLİMLERİ BÖLÜMÜ. ID Başlık ECTS TÜRK BİLİMLERI VE ÇAĞDAŞ ASYA BİLİMLERİ BÖLÜMÜ ID Başlık ECTS 1 Yarıyıl 70001 Α Türk Dili I Biçimbilim ve Sözdizimi 70001 Β Türk Dili I Okuma - Anlama ve Yazılı Anlatım Becerileri 70001 C Türk Dili I-

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI.. LİSESİ TARİH I DERSİ BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) FORMU

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI.. LİSESİ TARİH I DERSİ BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) FORMU EYLÜL - EKİM I.ÜNİTE :TARİH BİLİMİ Kaynaştırma *İşlenen ve anlatılan konular aracılığı ile öğrenci tarihin tanımı eğitimine tabi olan * Tarihin zamanla alakalı bir bilim olduğunu kavrar. hakkında bilgi

Detaylı

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta İktisat Tarihi I 13-14 Ekim II. Hafta Osmanlı Kurumlarının Kökenleri 19. yy da Osmanlı ve Bizans hakkındaki araştırmalar ilerledikçe benzerlikler dikkat çekmeye başladı. Gibbons a göre Osm. Hukuk sahasında

Detaylı

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ Selçuklu Devleti nin Kuruluşu Sultan Alparslan Dönemi Fetret Dönemi Tuğrul ve Çağrı Bey Dönemi Malazgirt Zaferi Anadolu ya Yapılan Akınlar Sultan Melikşah Dönemi Sultan Sancar Dönemi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 2016-2017 SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 SOSYAL BİLGİLER Adı ve Soyadı :...

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI... ORTAOKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 7. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI... ORTAOKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 7. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI... ORTAOKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 7. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI SÜRE SÜRE: 12 DERS İ 1. ÜNİTE ÖĞRENME ALANI-ÜNİTE: BİREY VE TOPLUM KONU KAZANIM BECERİLER AÇIKLAMA

Detaylı

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ COĞRAFYA NIVEAU / SEVIYE L-1 1-Coğrafya nedir coğrafyanın bölümleri. 2-Dünyanın şekli ve sonuçları. 3-Dünyanın hareketleri. 4-Harita bilgisi. 5-Atmosfer ve özellikleri. 6-İklim elemanları 7-Sıcaklık 8-Basınç

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

ve AHLAK BÝLGÝSÝ TESTÝ

ve AHLAK BÝLGÝSÝ TESTÝ SOSYAL BÝLGÝLER - DÝN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BÝLGÝSÝ TESTÝ 1 [ 9 ] A kitapçýðý soru numarasý B kitapçýðý soru numarasý 1[9] Anadolu uygarlýklarýndan Ýyonyalýlar denizcilik ve deniz ticaretiyle uðraþmýþlardýr.

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 II.Selim (1566-1574) Tahta Geçme Yaşı: 42.3 Saltanat Süresi:8.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:50.7

Detaylı

Proje Adı. Projenin Türü. Projenin Amacı. Projenin Mekanı. Medeniyetimizin İsimsiz Taşları. Mimari yapı- anıt

Proje Adı. Projenin Türü. Projenin Amacı. Projenin Mekanı. Medeniyetimizin İsimsiz Taşları. Mimari yapı- anıt Önsöz Medeniyet; bir ülke veya toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder. Türk medeniyeti dünyanın en eski medeniyetlerinden biridir. Dünyanın

Detaylı

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B 1- XIX. ve XX. yüzyılın başlarında. Osmanlı. Devleti her alanda çöküntü içinde olmasına karşılık, varlığını ve bağımsızlığını uzun süre korumuştur. Bu durumun en önemli nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI... ORTAOKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 7. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI... ORTAOKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 7. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI... ORTAOKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 7. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI SÜRE SÜRE: 12 DERS İ 1. ÜNİTE ÜNİTE ADI: BİREY VE EYLÜL. SB.7.1.1. İletişimi etkileyen tutum

Detaylı

9. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

9. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI.Tarih biliminin konusunu, tarihçinin kullandığı kaynakları ve yöntemleri kavrar..tarihî olayların incelenmesinde yararlanılan zaman kavramlarını

Detaylı

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 1. Mudanya Mütarekesi, Yunanlıların aslında Osmanlı Devleti nin paylaşımı projesinde bir alet olduğunu, arkalarındaki gücü İngiltere başta olmak üzere İtilâf devletlerinin

Detaylı

Orta Asya Türkleriyle ilgili yukarıdaki kavramlardan hangisi varlığı sürekli olmayan toplumsal ve siyasal birimi ifade eder?

Orta Asya Türkleriyle ilgili yukarıdaki kavramlardan hangisi varlığı sürekli olmayan toplumsal ve siyasal birimi ifade eder? KPSS TARİH DENEME SINAVI 1: I- Orhun Anıtları II- Yenisey Yazıtları III- Manas Destanı Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Kırgız Türklerine aittir? A- Yalnız ll B-l ve ll C-ll ve lll D-l ve lll E-Yalnız

Detaylı

Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ. Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık

Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ. Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR...XXIII TABLOLAR LİSTESİ... XXV GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Vatandaşlığın

Detaylı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri İstanbul (Tersane) Konferansı BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Osmanlı

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ TALAS SAVAŞI (751) Diğer adı Atlık Savaşıdır. Çin ile Abbasiler arasındaki bu savaşı Karlukların yardımıyla Abbasiler kazanmıştır. Bu savaş sonunda Abbasilerin hoşgörüsünden etkilenen

Detaylı

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU KPSS 2009 GK-(31) 31. Bir Türkiye fiziki haritasında kahverengi tonlarının fazla olduğu yerlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Karın yerde kalma süresinin uzun olduğu B) Yıllık sıcaklık

Detaylı

istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk

istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk , istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sonuçları istanbul'un fethinin

Detaylı

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi TARİH Tarihi kaynaklar bize, Adapazarı yerleşim bölgesinde önceleri Bitinya'lıların, ardından Bizanslıların yaşadıklarını bildirmektedir. Öte yandan, ilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre; Sakarya

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER DENEME 1 1. DÖNEM 1. YAZILI

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER DENEME 1 1. DÖNEM 1. YAZILI ADI SOYADI : : 5. SINIF SOSYAL BİLGİLER DENEME 1 1. DÖNEM 1. YAZILI 1. Aşağıdaki cümlelerden doğru olana D yanlış olana Y yazınız? a. Aile hem gruba hem de kuruma örnektir. ( ) b. Kalabalığı oluşturan

Detaylı

3. Eðitim - Öðrenim ve Saðlýk Kýrsal yörelerde (köylerde) eðitim ve saðlýk

3. Eðitim - Öðrenim ve Saðlýk Kýrsal yörelerde (köylerde) eðitim ve saðlýk A) Göçler Göçler ikiye ayrýlýr. a. Ýç göçler: Bir ülke içinde bir bölgeden bir baþka bölgeye ya da bir kentten bir baþka kente yapýlan göçtür. Kýsaca ayný ülke içinde yapýlan göçlerdir. Ýç göçler ülkenin

Detaylı

Tel: / e-posta:

Tel: / e-posta: 1-Sempozyuma Davet: ULUSLARARASI CÂMİ SEMPOZYUMU (SOSYO-KÜLTÜREL VE MİMARÎ AÇIDAN) 01-02/ Ekim/ 2018 Tarih boyunca câmiler Müslümanların itikat, ibadet, ilim, sosyal, kültürel ve mimari açıdan hayatın

Detaylı

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST 1 1) Türklerin Anadolu ya gelmeden önce

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını denetleyen en yüksek organ ise devlettir. Hukuk alanında birlik

Detaylı

ESKĠġEHĠR OSMANGAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ, TARĠH BÖLÜMÜ DERS ġablonu (ÖĞRETĠM PLANI / MÜFREDAT)

ESKĠġEHĠR OSMANGAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ, TARĠH BÖLÜMÜ DERS ġablonu (ÖĞRETĠM PLANI / MÜFREDAT) ESKĠġEHĠR OSMANGAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ, TARĠH BÖLÜMÜ DERS ġablonu (ÖĞRETĠM PLANI / MÜFREDAT) 1. Yarıyıl (Güz) 121711200 İlkçağ Tarihi I Z 2 0 0 2 2 3 121711201 Osmanlıca I Z 4 0 0 4 4

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI

TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI TARİH BÖLÜMÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI I. YARIYIL ECTS II. YARIYIL ECTS BİL 150 Temel Bilgi Teknolojisi 4+0 5,0 TAR 107 İlkçağ Tarihi I 3+0 5,0 TAR 108 İlkçağ Tarihi II 3+0 5,0 TAR 115 Osmanlıca

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU (10 puan) Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Bu konuda

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

İktisat Tarihi I

İktisat Tarihi I İktisat Tarihi I 11.10.2017 12. asrın ikinci yarısından itibaren Anadolu Selçuklu Devleti siyasi ve idari bakımdan pekişmişti. XII. yüzyıl sonlarından itibaren şehirlerin gelişmesi ile Selçuklu ekonomik

Detaylı

Sultan Abdulhamit in hayali gerçek oldu BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU B İ L G İ. NOTU BALKANLAR 2 de İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI

Sultan Abdulhamit in hayali gerçek oldu BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU B İ L G İ. NOTU BALKANLAR 2 de İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI 5 te 7 de AZİZ BABUŞCU AK PARTİ İL BAŞKANI AK 4 te YIL: 2012 SAYI : 167 17-24 ARALIK 2012 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T E N İ 3 te 6 da Sultan

Detaylı

Sosyal Bilimleri söyleyebilir ve yazabilir. Olay-görüş ve Olayı açıklayabilir. Temel insan haklarını söyleyebilir.

Sosyal Bilimleri söyleyebilir ve yazabilir. Olay-görüş ve Olayı açıklayabilir. Temel insan haklarını söyleyebilir. ... ORTAOKULU SOSYAL BİLGİLER -6-2014-2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BEP YILLIK PLANI DERSİN ADI: SOSYAL BİLGİLER- 6 ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:.. OKUL NO:.. SINIFI: 6 AYLAR SAAT HAFTA KONULAR ÜNİTELER KAZANIMLAR

Detaylı

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş )

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş ) Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; ülkelerin kalkınmasında, ülkenin dünyadaki etki alanını genişletmesinde potansiyel bir güç olarak önemli bir faktördür. Nüfusun potansiyel gücü, nüfus miktarı

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI (1.SINIF)

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI (1.SINIF) (1.SINIF) 27 Mart 2017 10:20-12:00 Ofis TAR 1016 Eski Anadolu Tarihi I. Öğr. Gör. Dr. Murat KILIÇ 27 Mart 2017 13:00-14:40 Ofis TAR 1018 Mesleksel Değerler ve Etik Prof.Dr. Bayram BAYRAKDAR 28 Mart 2017

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 3. ÜNİTE Batı cephesinde Kuvâ-yı Millîye birliklerinin faaliyetlerini ve düzenli ordunun kurulmasını değerlendirir.türk milletinin Kurtuluş Savaşı

Detaylı

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL EKREM ELGİNKAN LİSESİ ÇALIŞMA KAĞIDI 13 B. 1.Nüfus artış hızının olumsuz sonuçlarından 5 tanesini yazını.

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL EKREM ELGİNKAN LİSESİ ÇALIŞMA KAĞIDI 13 B. 1.Nüfus artış hızının olumsuz sonuçlarından 5 tanesini yazını. İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL EKREM ELGİNKAN LİSESİ ÇALIŞMA KAĞIDI 13 B Dönem Ders Ünite Konu Tarih 1. COĞRAFYA BEŞERİ SİSTEMLER NÜFUS OCAK 2014 Ad-Soyad Sınıf:10 Numara: A. Aşağıda verilen soruları cevaplandırınız.

Detaylı

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... V GİRİŞ...1 1. Eğitime Neden İhtiyaç Vardır?...1 2. Niçin Eğitim Tarihi Okuyoruz?...2 I. BÖLÜM İSLAMİYET TEN ÖNCEKİ TÜRK EĞİTİMİ 1. Eski Türklerde Eğitim Var mıdır?...5 2. Hunlarda

Detaylı

BÜLTEN İSTANBUL B İ L G İ AZİZ BABUŞCU. NOTU Yeni Dünya ve Türkiye 2 de İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI

BÜLTEN İSTANBUL B İ L G İ AZİZ BABUŞCU. NOTU Yeni Dünya ve Türkiye 2 de İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI AZİZ BABUŞCU 4 te AK AK PARTİ İL BAŞKANI 10 da YIL: 2012 SAYI : 169 24-31 ARALIK 2012-7 OCAK 2013 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T E N İ 3 te 2

Detaylı

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI II. Mahmut ve Tanzimat dönemlerinde devlet yöneticileri, parçalanmayı önlemek için ortak haklara sahip Osmanlı toplumu oluşturmak için Osmanlıcılık fikrini

Detaylı

TÜRKİYE'DE NÜFUSUN TARİHSEL SÜREÇTEKİ GELİŞİMİ

TÜRKİYE'DE NÜFUSUN TARİHSEL SÜREÇTEKİ GELİŞİMİ TÜRKİYE'DE NÜFUSUN TARİHSEL SÜREÇTEKİ GELİŞİMİ Türkiye de Nüfusun Tarihsel Gelişimi I. Türkiye de nüfus ve nüfus sayımları II. III. IV. Türkiye de nüfus grafiği Türkiye de nüfus sayımının amaçları ve snuçları

Detaylı

İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER DERSİ 7. SINIF PROGRAMI ÖĞRENME ALANI: BİREY VE TOPLUM sınıf

İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER DERSİ 7. SINIF PROGRAMI ÖĞRENME ALANI: BİREY VE TOPLUM sınıf İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ ÖĞRENME ALANI: BİREY VE TOPLUM... 7. sınıf 1.ÜNİTE KAZANIMLAR ETKİNLİK ÖRNEKLERİ AÇIKLAMALAR 1. İletişimi, olumlu olumsuz etkileyen tutum ve davranışları fark ederek kendi

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders XIX. YÜZYIL ISLAHATLARI VE SEBEPLERİ 1-İmparatorluğu çöküntüden kurtarmak 2-Avrupa Devletlerinin, Osmanlı nın içişlerine karışmalarını

Detaylı

5. SINIF EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI

5. SINIF EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI 5. SINIF 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI 1. 3. 22 Mart Dünya Su Günü 20 Kasım Çocuk Hakları Günü 5 Haziran Dünya Çevre Günü 1 Eylül Dünya Barış Günü Yukarıda verilen günler

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : OSMANLI TARİHİ II Ders No : 0310440158 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir.

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ İKİLİ ÖĞRETİM DERS PLANI (2013-2014 Eğitim öğretim yılından

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM 1. SÖZCÜKTE ANLAM... 3 A. Sözcükte Anlam Özellikleri... 3 B. Sözcükler Arası Anlam İlişkileri... 5 C. Sözcüklerde Anlam Olayları... 12 D. Kalıplaşmış Söz Grupları... 14 2. CÜMLENİN

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere,

AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere, COĞRAFİ KEŞİFLER 1)YENİ ÇAĞ AVRUPASI AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere, Türklerden Müslüman

Detaylı

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı.

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı. M.Ö 2000 den itibaren Eski Yunan da ve Ege de polis adı verilen şehir devletleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Atina,Sparta,Korint,Larissa ve Megara dır. Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ÜRETTİKLERİMİZ HAYVANCILIK TİCARET

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ÜRETTİKLERİMİZ HAYVANCILIK TİCARET 1- EKONOMİK FAALİYET SANAYİ HAYVANCILIK TİCARET - Doğu Anadolu bölgesinde çayırlık alanların bol olması halkın İle uğraşmasına neden olmuştur. - Kâr elde etmek amacıyla yapılan alışverişe Denir. - İnsanların

Detaylı

SOSYAL BÝLÝMLER 1 TESTÝ (Sos 1)

SOSYAL BÝLÝMLER 1 TESTÝ (Sos 1) Dershanede doðru þýkkýnýz SOSYAL BÝLÝMLER1 TESTÝ (Sos1) Bu testte sýrasýyla, Tarih (113) Coðrafya (1423) Felsefe (2430) ile ilgili 30 soru vardýr. 1. Tarih öncesinde yaþayan insanlar, araç gereç yapýmýnda

Detaylı

3. Ankara şehri yandaki haritada işaretli bölümlerden hangisinde yer almaktadır? ( Anket, soru:3 ). A. I B. II C. III D. IV

3. Ankara şehri yandaki haritada işaretli bölümlerden hangisinde yer almaktadır? ( Anket, soru:3 ). A. I B. II C. III D. IV 56 3. Ankara şehri yandaki haritada işaretli bölümlerden hangisinde yer almaktadır? ( Anket, soru:3 ). A. I B. II C. III D. IV Haritada işaretlenen Ankara şehrinin bulunduğu Bölüm ü bir dizi seçenek arasından

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2014/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2014/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ 998-008 OKS 03... TEOG 009-04 SBS T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 998-04/ SON 6 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ Metin ÖZDAMARLAR Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Detaylı

İ Ç E R İ K. M i s y o n & V i z y o n. N e d e n T a r i h B ö l ü m ü?

İ Ç E R İ K. M i s y o n & V i z y o n. N e d e n T a r i h B ö l ü m ü? A D I Y A M A N Ü N İ V E R S İ T E S İ F E N E D E B İ Y A T F A K Ü L T E Sİ T A R İ H B Ö L Ü M Ü T A N I T I M K İ T A P Ç I Ğ I 2018-2019 İ Ç E R İ K B ö l ü m ü m ü z M i s y o n & V i z y o n T

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Uygarlık Tarihi HIST 201 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

RODOS, ĐSTANKÖY VE ONĐKĐADA TÜRKLERĐ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞĐ BASIN AÇIKLAMASI SÜLEYMANĐYE MEDRESESĐ NDE YIKIMI DURDURUN

RODOS, ĐSTANKÖY VE ONĐKĐADA TÜRKLERĐ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞĐ BASIN AÇIKLAMASI SÜLEYMANĐYE MEDRESESĐ NDE YIKIMI DURDURUN RODOS, ĐSTANKÖY VE ONĐKĐADA TÜRKLERĐ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞĐ BASIN AÇIKLAMASI SÜLEYMANĐYE MEDRESESĐ NDE YIKIMI DURDURUN Derneğimiz, Rodos, Đstanköy ve Onikiadalardan göç ederek Türkiye ye yerleşen

Detaylı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Hadrianopolis ten Edrine ye : Bizans Dönemi.......... 4 0.2 Hadrianopolis Önce Edrine

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ Bahar Dönemi I. Sınıf Birinci Öğretim Bütünleme Programı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ Bahar Dönemi I. Sınıf Birinci Öğretim Bütünleme Programı 2017-2018 Bahar Dönemi I. Sınıf Birinci Öğretim Bütünleme Programı I. YARIYIL TARİH SAAT DERSLİK DERSİN SORUMLU ÖĞRETİM ELEMANI TAR 102 İlkçağ Tarihi II 31.05.2018 09.00-09.45 YD 102 Yabancı Dil İngilizce

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Hukukun Dallara Ayrılması (Kamu Hukuku-Özel Hukuk) Kamu Hukuku Özel Hukuk Ayrımı Hukuk kuralları için yapılan eski ayrımlardan biri, hukukun kamu

Detaylı

ETKİNLİKLER/KONFERSANS

ETKİNLİKLER/KONFERSANS ETKİNLİKLER/KONFERSANS Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü Züriye Oruç 1 Prof. Dr. Salim Koca'nın konuk olduğu Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü konulu Şehir Konferansı gerçekleştirildi.

Detaylı

5. Ünite. ÇEVRE ve TOPLUM. 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154. 2. Çevre Sorunları... 156. Konu Değerlendirme Testi... 158

5. Ünite. ÇEVRE ve TOPLUM. 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154. 2. Çevre Sorunları... 156. Konu Değerlendirme Testi... 158 412 5. Ünite ÇEVRE ve TOPLUM 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154 2. Çevre Sorunları... 156 Konu Değerlendirme Testi... 158 153 Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz? 413 414 İNSANLARIN DOĞAL ÇEVREYİ KULLANMA

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İKTİSDİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİŞLER BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İKTİSDİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİŞLER BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İKTİSDİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİŞLER BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI I. ULUSLARARASI İLİŞKİLER I (3.0.3) Uluslar arası sistem/ Temel Kavramlar/ Devlet/ Sivil Toplum Örgütleri/

Detaylı

1. Aile tarihimizi araştırırken aşağıdaki eşyalardan hangisi bize yararlı olabilir? A) Çeyiz sandığı B) Oyuncak kamyon C) Bilgisayar D) Tansiyon aleti

1. Aile tarihimizi araştırırken aşağıdaki eşyalardan hangisi bize yararlı olabilir? A) Çeyiz sandığı B) Oyuncak kamyon C) Bilgisayar D) Tansiyon aleti 1. Aile tarihimizi araştırırken aşağıdaki eşyalardan hangisi bize yararlı olabilir? A) Çeyiz sandığı B) Oyuncak kamyon C) Bilgisayar D) Tansiyon aleti 2. Aile geçmişini öğrenen bir kimsede aşağıdaki duygulardan

Detaylı

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? S-1 Sosyal bilgiler öğretmeni: (ikinci Meşrutiyet in ilanının ardından (Meşrutiyet karşıtı gruplar tarafından çıkarılan 31 Mart Ayaklanması, kurmay başkanlığını Mustafa Kemal in yaptığı Hareket Ordusu

Detaylı

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ -1699 Karlofça Barış Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğunda gerileme döneminin başlangıcı olurken, siyasi ve sosyal anlamda Batı üstünlüğünün de kabul edildiği bir dönüm

Detaylı