Endüstri 4.0 ve Nesnelerin Interneti

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Endüstri 4.0 ve Nesnelerin Interneti"

Transkript

1 Endüstri 4.0 ve Nesnelerin Interneti

2 Endüstri 4.0 ve Nesnelerin Interneti Endüstri 4.0, teknolojilerin ve değer zinciri organizasyonları kavramlarının kolektif bir bütünüdür. ( Nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Bu kavram endüstri 4.0 ın bir parçası durumundadır.

3

4 Internet of Things

5 Günümüzde İşlemci Tasarımı

6 Intel İşlemciler

7

8 Algılayıcı (Sensör) Seçimi Sensör seçimi oldukça basit olmasına karşı gözönünde bulundurulması gereken bazı noktalar vardır: Maliyet (Cost) Tedarikçi (Supplier) Doğruluk ve Hassasiyet (Accuracy & Precision) Bulunabilirlik (Availability) Ölçüm Aralığı (Measurement Range) Güç Tüketimi (Power Comsumption)

9 Örnek Isı Sensörü Seçimi

10 IoT Geliştirme Board ları IoT geliştirme boardları geliştiricilerin fikirlerini uygulamaya geçirme fırsatı verir. Bu paketlerde farklı mikrokontrolcüler ve işlemciler kablolu/kablosuz algılayıcılarla bir araya gelerek programlanmaya hazır durumdadırlar. Board seçiminde dikkat edilecek hususlar ise: Maliyet (Cost) Özellikleri (Bellek kapasitesi, İşlemci türü, I/O kapasitesi) Programlama desteği ve seçenekleri Açık tasarım Tedarikçilerin güvenirliği Sensörler ve actuator lar ile olan uyumluluk

11 Farklı IoT Boardları Arduino Uno R3 Intel Edison Raspberry Pi ESP8266

12 Arduino Arduino donanımsal ve yazılımsal olarak kullanımı oldukça kolay olan açık kaynak kodlu (open-source) bir elektronik tabanlı platformdur. Arduino devre kartı (board) ışık, hız, düğme veya Twitter mesajı gibi çeşitli algılayıcılardan aldığı girdileri okuyarak dış ortamdaki bir motoru, ledi veya herhangi online cihazı kontrol edebilir. ( )

13 Arduino (devam) Arduino, mikrodenetleyici kart temelli açık kaynak kodlu fiziksel geliştirme platformudur. Geliştirme ortamı ile board için yazılım üretilir. Geliştirme kartları elle veya hazır olarak oluşturulurlar. Açık kaynak kodlu IDE ücretsiz olarak indirilebilir.

14 20 den fazla Arduino geliştirme kartı mevcuttur. Bazıları;

15 Neden tercih edilmektedir? Farklı platformlarda çalışabilme (Cross-platform): Arduino yazılımı n Windows, Macintosh OSX ve Linux işletim sistemleri üzerinde çalışabilmektedir. Sade ve temiz programlama ortamı (Simple, clear programming environment) : Arduino programlama ortamı yeni başlayanlar için oldukça esnektir. Ayrıca deneyimli kullanıcılar da bu platformun avantajlarını kullanabilmektedir.

16 Açık kaynak kodlu ve esnek yazılım (Open source and extensible software): Arduino yazılımı opensource araçları ile yayınlanmaktadır. Dil, C++ kütüphaneleri ile genişletilmektedir. Açık kaynak kodlu ve esnek donanım (Open source and extensible hardware) : Arduino Atmel in ATMEGA8 ve ATMEGA168 mikrokontrolcüleri üzerine şekillenmiştir. Bu modüllerin planları(çizimleri) Creative Commons Lisansı altında yayınlanmaktadır. Böylelikle deneyimli baskı devre tasarımcıları kendi modüllerini tasarlayıp geliştirebilirler.

17 Arduino Ekosistemi Bu ekosistem aşağıdaki bileşenlerden oluşmaktadır: Arduino Boardu Arduino IDE Temel Arduino Kütüphanesi Üçüncü parti yazılım kütüphaneleri Shield lar Kompenentler

18 Başlangıçta ortada tek bir geliştirme kartı bulunmaktaydı (2005). Günümüzde ise çok farklı çeşitlerde geliştirme kartı mevcuttur. Her bir board birbirinden giriş/çıkış pinlerinin dizilimi ve sayısı, boyut, güç tüketimi, fiyat ve daha birçok farklı parametreler açısından birbirinden farklılık gösterir. Orjinal Arduino board olduğu gibi clone olarak nitelendirilen boardlar da mevcuttur. Clone boardlar uyumluluk ve kalite garantisi sunmazlar.

19 UNO R3 Örnek

20 Arduino Mega 2560 Rev 3 Arduino LilyPad Arduino Mini Arduino Nano

21 Bahsedilenden çok daha fazla çeşitlilikte Arduino board bulunmaktadır. adresinden tümünün karşılaştırılmasına ulaşmak mümkündür.

22 Arduino IDE Arduino IDE programcının kod yazabileceği ve Arduino board a yükleyebileceği bir ortamdır. Bir Arduino program sketch olarak isimlendirilir.

23 Java Runtime Environment (JRE) a gereksinimi vardır.

24 Arduino Dili Geliştirme ortamında kullanılan dil C/C++ dır. Kurulduktan sonra Arduino Core Library de bulunan birçok fonksiyon/metot yardımıyla boardın çeşitli özellikleri aktif bir şekilde kullanılabilir. Örn: - analogread(1); - digitalwrite(10,high); Ayrıca üçüncü parti kütüphaneler de istenirse kullanılabilir.

25 Donanım Eklentileri (Shields) Varolan Arduino boardların üzerine monte edilerek board belirli bir amaç için özelleştirilebilir. Birçok farklı donanım eklentileri mevcuttur.

26 Arduino Motor Shield Arduino Ethernet Shield Arduino RS232 Shield Arduino NFC Shield

27 Microcontroller Operating Voltage ATmega328P 5V Arduino Ethernet Input Voltage Plug (recommended) 7-12V Input Voltage Plug (limits) 6-20V Input Voltage PoE (limits) 36-57V Digital I/O Pins 14 (of which 4 provide PWM output) Arduino Pins reserved: Analog Input Pins 6 DC Current per I/O Pin 40 ma DC Current for 3.3V Pin Flash Memory SRAM EEPROM Clock Speed W5100 TCP/IP Embedded Ethernet Controller Power Over Ethernet ready Magnetic Jack Micro SD card, with active voltage translators Length Width Weight 10 to 13 used for SPI 4 used for SD card 2 W5100 interrupt (when bridged) 50 ma 32 KB (ATmega328P) of which 0.5 KB used by bootloader 2 KB (ATmega328P) 1 KB (ATmega328P) 16 MHz 68.6 mm 53.3 mm 28 gr

28 Arduino UNO R3 Giriş

29 Arduino Uno R3 Giriş

30

31 Microcontroller Operating Voltage ATmega328P 5V Input Voltage (recommended) 7-12V Input Voltage (limit) 6-20V Digital I/O Pins PWM Digital I/O Pins 6 Analog Input Pins 6 DC Current per I/O Pin DC Current for 3.3V Pin Flash Memory SRAM EEPROM Clock Speed LED_BUILTIN 13 Length Width Weight 14 (of which 6 provide PWM output) 20 ma 50 ma 32 KB (ATmega328P) of which 0.5 KB used by bootloader 2 KB (ATmega328P) 1 KB (ATmega328P) 16 MHz 68.6 mm 53.4 mm 25 g 16 Mhz de çalışmaktadır.

32 ATmega328P bir mikrodenetleyici olup mikroişlemci değildir. Üzerinde herhangi bir OS barındırmaz. Dolayısıyla genel amaçlı PC lerden farklıdır. OS bulundurmadığından yazılan programlar mikrodenetletici tarafından direkt olarak çalıştırılır. Adanmış belirli bir görevi üzerinde bulunana GPIO (General Purpose IO) yardımıyla dış dünyayla haberleşerek gerçekleştirir.

33 DIP soket (Dual In-Line Package) SMD (Surface Mount Device)

34 Arduino UNO USB üzerinden programlanabileceği gibi ICSP (In-Circuit Serial Programming) üzerinden de programlanabilir. ICSP üzerinden programlanacağında ilave programlayıcı donanınıma gereksinim vardır. Cihaz üzerinde 2 adet ICSP arayüzü bulunmaktadır. Bir tanesi ATmega328p yi programlıyorken diğeri ATmega16U2 yi programlamak içindir.

35 I / O İşlemleri

36 Dış dünyadan alınan girdiler analog iken Arduino dijital olarak çalışmaktadır. Analog Sinyal Dijital Sinyal

37 Digital Output 13 No lu Pin LED HIGH ON LOW OFF

38 Digital Input Düğmeye basılmadığı durumda algılanacak olan verinin değeri nedir? ( 1 / 0) Düğmeye basılmadığı durumda girdinin d lojik değeri belli değildir. Bu duruma Hanging value veya floating value ismi verilir. Bu durumun oluşması arzu edilmez. Bu nedenledir ki Pull-up veya Pull-down dirençler kullanılır. Yandaki şekilde ise Pull-up direnç kullanılmıştır. Pull-up direnci

39 Buton Durumu Pin 5 Basılmadığında HIGH Basıldığında LOW

40 Analog Input Arduino UNO, dış dünyadan okunan analog değerleri arasında sayısal değerlere dönüştürür. Bu işlem için Arduino kütüphanesinin analogread() metodu kullanılır.

41 Analog Sinyal

42 Sayısala Dönüştürme

43 Yandaki şekilde 0 ile 5V arasındaki gerilim değerleri arasına dönüştürülmüş olur. int val = analogread (A0);

44 Analog Output Arduino Uno gerçek analog(true analog signals) sinyal üretemez. Sadece analog sinyale yakın değerleri üretir. Bu işlemi ise PWM (Pulse Width Modulation) ile yerine getirmeye çalışır.

45 PWM (Pulse Width Modulation) PWM, sayısal değerlerin ortalmasından analog sonuçlar elde eden bir tekniktir. Sayısal bir sinyal lojik 1 ve 0 arasında belirli zaman aralıklarında değişim göstererek 0 ile 5V arasındaki gerilim değerleri simüle edilebilir. Sayısal sinyalin lojik 1 de kaldığı süre (on time) pulse width olarak isimlendirilir. Farklı analog değerler elde edebilmek için pulse width değeri değiştirilir.

46

47

48 Arduino üzerinde PWM i kullanabilmek için dijital I/O bölümünde yer alan ve ~ sembolü ile belirtilmiş olan pinlerin kullanılması gerekmektedir. Bunun yanında Arduino IDE kütüphanesinde yer alan analogwrite() metodu kullanılır. Prototipi ; analogwrite(pin No, DutyCycle); - Duty Cycle değeri (0-255) arasında değerler alır.

49 5 Nolu Pin (Duty Cycle) LED in Parlaklık Seviyesi 0 Yanmaz 255 En parlak şekilde yanar 50 Biraz yanar 200 Parlak şekilde yanar

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TASARIM PROJESİ ÇALIŞMASI PİC PROGRAMLAMA İLE BASİT UÇAK OYUNU MEHMET HALİT İNAN BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BAHAR 2014 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur.

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Açık kaynak nedir? Açık kaynak, bir bilgisayar yazılımının makina diline dönüştürülüp kullanımından

Detaylı

IOT DONANIM ALT YAPISI

IOT DONANIM ALT YAPISI Bölüm 2 IOT DONANIM ALT YAPISI IOT ekosistemi içerisinde pek çok donanım bileşeni kullanılmaktadır. Temel yapıyı devre geliştirme kartları teşkil etmektedir. IOT ekosistemi içerisinde Arduino, Raspberry

Detaylı

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7 PROJE RAPORU Proje Adı: Pedalmatik Projemizle manuel vitesli araçlarda gaz, fren ve debriyaj pedallarını kullanması mümkün olmayan engelli bireylerin bu pedalları yönetme kolu (joystick) ile sol el işaret

Detaylı

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş 29.11.2016 İÇERİK Arduino Nedir? Arduino IDE Yazılımı Arduino Donanım Yapısı Elektronik Bilgisi

Detaylı

DOKUMANLAR

DOKUMANLAR DOKUMANLAR https://www.pickat.org Bu belgeyi yukarıdaki karekodu telefonunuza taratarak veya aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Link sürekli güncellenmektedir. https://drive.google.com/file/d/1wyi3ejzvge9vbu0ujklajnsjukbfldv/view?usp=sharing

Detaylı

Arduino Temel Bilgiler

Arduino Temel Bilgiler Bu e-kitap Arduino ile proje geliştirmek isteyenler için temel bilgiler içermektedir. Arduino Temel Bilgiler Şevket Yılmaz Yazılım Mühendisi sevket-yilmaz@windowslive.com ARDUİNO NEDİR? Arduino bir mikro

Detaylı

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat?

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat? Yedi Karat Kullanım Klavuzu Yedi Karat nedir? Karat, fiziksel dünya ile iletişim ve etkileşim kurulabilmesini sağlayan, elektronik prototip geliştirme kartıdır. Karat, tek başına çalışabilen interaktif

Detaylı

Melih Hilmi ULUDAĞ. Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi. a aittir.

Melih Hilmi ULUDAĞ. Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi.  a aittir. Melih Hilmi ULUDAĞ Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi www.melihhilmiuludag.com a aittir. ÖZET Teknolojiyi kısaca bilimsel bilgiden yararlanarak yeni bir ürün geliştirmek, üretmek ve hizmet desteği

Detaylı

EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı

EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı Power supply voltage regulator J6 ile power supply seçimi yapılır. USB seçilirse USB kablosu üzerinden +5V gönderilir, EXT seçilirse DC connector üzerinden harici bir power

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TASARIM PROJESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TASARIM PROJESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TASARIM PROJESİ TUŞ TAKIMI KONTROLLÜ LCD EKRANLI KAPI KİLİDİ DİLA ZEREN YILMAZ BiLGiSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013-2014 BAHAR YARIYILI KARADENİZ TEKNİK

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TASARIM PROJESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TASARIM PROJESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TASARIM PROJESİ İKİLİ KRONOMETRE MİNE MÜNEVVER EYMİR 229042 DANIŞMAN: PROF. DR. VASİF V. NABİYEV BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANABİLİM DALI TRABZON,

Detaylı

Gömülü Sistemler. (Embedded Systems)

Gömülü Sistemler. (Embedded Systems) Gömülü Sistemler (Embedded Systems) Tanım Gömülü Sistem (Embedded System): Programlanabilir bilgisayar içeren fakat kendisi genel amaçlı bilgisayar olmayan her türlü cihazdır. Gömülü Sistem (Embedded System):

Detaylı

IOT NEDİR? Bölüm 1. Internet of Things ekosistemi altında donanım, programlama, veri tabanı, veri analizi gibi alt yapılar yer almaktadır.

IOT NEDİR? Bölüm 1. Internet of Things ekosistemi altında donanım, programlama, veri tabanı, veri analizi gibi alt yapılar yer almaktadır. Bölüm 1 IOT NEDİR? Yazılım alanında yapılan çalışmalar teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte artık donanım sektörü ile iç içe girmiştir. Günümüzde üretilmekte olan her bir donanıma yazılım entegre

Detaylı

IR Modülü. Kart Özellikleri Çalısma Frekansı: 38KHz Mesafe: 6 Metre Çalısma Voltajı: 3.3-5V Kart Boyutları: 20 mm x 20 mm

IR Modülü. Kart Özellikleri Çalısma Frekansı: 38KHz Mesafe: 6 Metre Çalısma Voltajı: 3.3-5V Kart Boyutları: 20 mm x 20 mm ÜRÜN KATALOGU IR Modülü Kart Özellikleri Çalısma Frekansı: 38KHz Mesafe: 6 Metre Çalısma Voltajı: 3.3-5V Kart Boyutları: 20 mm x 20 mm Modül üzerinde PIC12F675 mikrodenetleyicisi bulunmaktadır. Vcc pinine

Detaylı

Örnek. int analogpin = 3; int val = 0; void setup() { Serial.begin(9600); } void loop() { val = analogread(analogpin); Serial.

Örnek. int analogpin = 3; int val = 0; void setup() { Serial.begin(9600); } void loop() { val = analogread(analogpin); Serial. Seri Port Ekranı Arduinoyu USB üzerinden bilgisayarımıza bağladığımızda aslında seri port bağlantısı yapmış oluyoruz. Bu seri port üzerinden hem bilgi alışverişi yapabilir hem de uç bağlantı noktasındaki,

Detaylı

Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ BSM 460 KABLOSUZ ALGILAYICI AĞLAR Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Nesnelerin İnterneti 1 BSM 460 KABLOSUZ ALGILAYICI AĞLAR 5. Hafta KABLOSUZ ALGILAYICI AĞLAR Nesnelerin İnterneti 2 Kablosuz Algılayıcı Ağlar (Wireless

Detaylı

4-Deney seti modüler yapıya sahiptir ve kabin içerisine tek bir board halinde monte edilmiştir.

4-Deney seti modüler yapıya sahiptir ve kabin içerisine tek bir board halinde monte edilmiştir. MDS 8051 8051 AİLESİ DENEY SETİ 8051 Ailesi Deney Seti ile piyasada yaygın olarak bulunan 8051 ailesi mikro denetleyicileri çok kolay ve hızlı bir şekilde PC nizin USB veya Seri portundan gönderdiğiniz

Detaylı

İletişim Protokolleri (Communication Protocols)

İletişim Protokolleri (Communication Protocols) İletişim Protokolleri (Communication Protocols) Arduino dış dünya ile iletişim kurabilmek için genel amaçlı i/o pinleri önceki konu başlığında incelenmişti. LED, buton, role vb. cihazlardan girdi almak

Detaylı

Adres Yolu (Address Bus) Bellek Birimi. Veri Yolu (Databus) Kontrol Yolu (Control bus) Şekil xxx. Mikrodenetleyici genel blok şeması

Adres Yolu (Address Bus) Bellek Birimi. Veri Yolu (Databus) Kontrol Yolu (Control bus) Şekil xxx. Mikrodenetleyici genel blok şeması MİKRODENETLEYİCİLER MCU Micro Controller Unit Mikrodenetleyici Birimi İşlemci ile birlikte I/O ve bellek birimlerinin tek bir entegre olarak paketlendiği elektronik birime mikrodenetleyici (microcontroller)

Detaylı

ARDUINO PROGRAMLAMA. Yrd.Doç.Dr. Bülent ÇOBANOĞLU

ARDUINO PROGRAMLAMA. Yrd.Doç.Dr. Bülent ÇOBANOĞLU ARDUINO PROGRAMLAMA Yrd.Doç.Dr. Bülent ÇOBANOĞLU Arduino Nedir?http://arduino.cc/ Açık kaynaklı fiziksel programlama platformu Programlama dili : Processing / Wiring dili Arduino, açık kaynak kodlu yazılım

Detaylı

Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler

Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler GİRİŞ Mikroişlemci Nedir? Mikroişlemcileri Birbirinden Ayıran Özellikler Mikroişlemciyi Oluşturan Birimler ve Görevleri Bellekler Mikrodenetleyiciler Mikroişlemci

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 ARDUINO DİJİTAL GİRİŞ-ÇIKIŞ KONTROLÜ DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Burak ULU ŞUBAT 2015 KAYSERİ

Detaylı

İçİndekİler. 1. Bölüm - Mİkro Denetleyİcİ Nedİr? 2. Bölüm - MİkroDenetleyİcİlerİ Anlamak

İçİndekİler. 1. Bölüm - Mİkro Denetleyİcİ Nedİr? 2. Bölüm - MİkroDenetleyİcİlerİ Anlamak XIII İçİndekİler 1. Bölüm - Mİkro Denetleyİcİ Nedİr? Mikrodenetleyici Tanımı Mikrodenetleyicilerin Tarihçesi Mikroişlemci- Mikrodenetleyici 1. İki Kavram Arasındaki Farklar 2. Tasarım Felsefesi ve Mimari

Detaylı

IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ

IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ Bölüm 6 IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ Devre geliştirme kartları, üzerlerinde bulunan portlar yardımıyla, elektronik sistemlerle analog ve dijital değerleri okuyarak ya da değer göndererek haberleşir ve bu cihazları

Detaylı

1. PROGRAMLAMA. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

1. PROGRAMLAMA. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com . PROGRAMLAMA UTR-VC Windows altında çalışan konfigürasyon yazılımı aracılığıyla programlanır. Programlama temel olarak kalibrasyon, test ve giriş/çıkış aralıklarının seçilmesi amacıyla kullanılır. Ancak

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 ARDUINONUN TEMELLERİ 1

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 ARDUINONUN TEMELLERİ 1 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 ARDUINONUN TEMELLERİ 1 Mikrodenetleyiciler ve Arduino 2 Mikrodenetleyiciler 2 Atmel AVR Mikrodenetleyicileri 3 Avr ve RISC Mimarisi 4 Neden Arduino? 5 Arduino Geliştirme Ortamı

Detaylı

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız.

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. ARDUİNO PROGRAMLAMA fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. fonksiyonu: Diğer programlama dillerinden alışık olduğumuz

Detaylı

Bununla birlikte WiSeN sensör düğümü ile enerji, güvenlik, protokol vb. konularında birçok akademik çalışma gerçekleştirebilirsiniz.

Bununla birlikte WiSeN sensör düğümü ile enerji, güvenlik, protokol vb. konularında birçok akademik çalışma gerçekleştirebilirsiniz. WiSeN SENSÖR DÜĞÜMÜ Türkiye de ilk kez üretimi gerçekleştirilen, dünyadaki bulunan çeşitli sensör düğümlerden (TelosB, MicaZ vb.) daha üstün teknolojisi olan WiSeN Zigbee Kablosuz Sensör Düğümünü sizlere

Detaylı

ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME. Dr. Fatma Cemile Serçe

ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME. Dr. Fatma Cemile Serçe ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME Dr. Fatma Cemile Serçe İçerik Android ve Uygulama Geliştirme Android Açık Aksesuar Aksesuar Geliştirme Kiti Aksesuar Geliştirme Ortamı Gereksinimleri Örnek

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2)

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2) BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2) ROBOT PROGRAMLAMA 2.1.1. Robot Mimarisi 2.1.2. Robot Türleri ve Eğitsel Amaçlı Robotlar 2.1.3. Eğitsel Robotta Mekanik Bileşenler 2.1.4. Eğitsel Robotta Elektromekanik Bileşenler

Detaylı

1. Ders Giriş. Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları

1. Ders Giriş. Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları 1. Ders Giriş Hazırlayan: Arş. Gör. Hakan ÜÇGÜN Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları Dikkat ettiniz mi: Etrafımızdaki akıllı cihazların sayısı ne kadar da arttı. Cep telefonlarımız artık sadece iletişim

Detaylı

Mikroişlemci Nedir? Mikrodenetleyici Nedir? Mikroişlemci iç yapısı Ders Giriş. Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları

Mikroişlemci Nedir? Mikrodenetleyici Nedir? Mikroişlemci iç yapısı Ders Giriş. Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları 1. Ders Giriş Dikkat ettiniz mi: Etrafımızdaki akıllı cihazların sayısı ne kadar da arttı. Cep telefonlarımız artık sadece iletişim sağlamakla kalmıyor, müzik çalıyor,

Detaylı

Bazı Gömülü Sistemlerde OpenCV ile Performans Analizi

Bazı Gömülü Sistemlerde OpenCV ile Performans Analizi OpenCV ile Performans Analizi S.Ü Bil.Müh. 2. Sınıf Öğrencisi Faruk GÜNER farukguner@outlook.com.tr S.Ü Bil.Müh. 2. Sınıf Öğrencisi Mesut PİŞKİN mesutpiskin@outlook.com S.Ü Öğr. Gör. Dr. Mustafa Nevzat

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİ- LERİ ÖĞRETMENLİĞİ PROJENIN ADI

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİ- LERİ ÖĞRETMENLİĞİ PROJENIN ADI T.C MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİ- LERİ ÖĞRETMENLİĞİ PROJENIN ADI Ergonomik Eldiven ile Nabız Grafiğinin Gösterimi PROJE DANIŞMANI Yrd. Doç. Dr. OSMAN

Detaylı

Mikroişlemciler. Microchip PIC

Mikroişlemciler. Microchip PIC Mikroişlemciler Microchip PIC Öğr. Gör. M. Ozan AKI r1.1 Microchip PIC Mikrodenetleyiciler www.microchip.com Microchip PIC Mikrodenetleyiciler Microchip PIC Mikrodenetleyiciler Microchip PIC Mikrodenetleyiciler

Detaylı

NES DC.DRV.200 Tanıtım Dokümanı

NES DC.DRV.200 Tanıtım Dokümanı NES DC.DRV.00 Tanıtım Dokümanı 10.08.016 Giri Tasarım ve yazılım faaliyetleri tamamen yerli olarak firmamız tarafından gerçekle tirilen Endüstriyel DC motorlar için geli tirilmi mikroi lemci kontrollü

Detaylı

Ae2 Project Endüstriyel RPI Uygulama Eğitimi

Ae2 Project Endüstriyel RPI Uygulama Eğitimi Ae2 Project Endüstriyel RPI Uygulama Eğitimi Kısım 1 (21.11.16) Kısım 2 (Lab.) ( 28.11.16) Polly Electronics and Automation support@pe2a.com pe2a.com 1 İÇİNDEKİLER : Endüstriyel Otomasyon Giriş Klasik

Detaylı

Fırat Üniversitesi DENEY NO: 5 GÖMÜLÜ SİSTEM PROGRAMLAMA

Fırat Üniversitesi DENEY NO: 5 GÖMÜLÜ SİSTEM PROGRAMLAMA Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği BMÜ-431 Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 5 GÖMÜLÜ SİSTEM PROGRAMLAMA 1. GİRİŞ Gömülü sistemler için kesin bir tanım yapmak kolay değildir. Ama basitçe

Detaylı

ALİ ÇETİNKAYA Tuğba SARAY DERS DANIŞMANI PROF. DR. MEHMET BAYRAK

ALİ ÇETİNKAYA Tuğba SARAY DERS DANIŞMANI PROF. DR. MEHMET BAYRAK T.C. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK VE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI ULTRASONİK SENSÖR İLE RADAR OLUŞTURMA VE BLUETOOTH SENSÖR ÜZERİNDEN GELEN VERİLERE GÖRE ROBOT HAREKETLERİNİN

Detaylı

Sonsuz İmkan için Esnek İnce İstemci

Sonsuz İmkan için Esnek İnce İstemci SC-T45 İnce İstemci: Güç ve Esneklik Sonsuz İmkan için Esnek İnce İstemci Genel Bakış ViewSonic SC-T45 İnce İstemci PC'si, Windows 7 Embedded Standard OS ile güçlü Intel Atom N2800'ü kullanır. SC-T45;

Detaylı

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu Teknik Özellikleri Ethernet 10BaseT Dahili TCP/IP Stack TCP/IP Client-Server Bağlantı Özelliği Dahili DNS İstemcisi DHCP veya Statik IP ile çalışabilme UDP, TCP,ARP,ICMP(ping)

Detaylı

Genişleme Modülleri. Dijital Çıkış Genişleme Modülü. Kullanım Kılavuzu. 1 Genişleme Modülleri Dijital Çıkış Genişleme Modülü

Genişleme Modülleri. Dijital Çıkış Genişleme Modülü. Kullanım Kılavuzu. 1 Genişleme Modülleri Dijital Çıkış Genişleme Modülü 1 Genişleme Modülleri Dijital Çıkış Genişleme Modülü Genişleme Modülleri Dijital Çıkış Genişleme Modülü Kullanım Kılavuzu [Rev_1.0_Dijital Çıkış Genişleme Modülü 2 Genişleme Modülleri Dijital Çıkış Genişleme

Detaylı

idea Kontrol Kartı (idea Board jv2.1) Kullanım Kılavuzu

idea Kontrol Kartı (idea Board jv2.1) Kullanım Kılavuzu idea Kontrol Kartı (idea Board j) Kullanım Kılavuzu 1 Genel Bakış idea (Board) Kontrol Kartı robotbilim ve mekatronik uygulamalar geliştirmek için sizlere yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor! Bu kontrol

Detaylı

A BAYİİ YENİ BAYİLİKLERİMİZ BAYİLİKLERİMİZ. Sipariş Hattı: 0212 222 00 61-0216 660 16 16

A BAYİİ YENİ BAYİLİKLERİMİZ BAYİLİKLERİMİZ. Sipariş Hattı: 0212 222 00 61-0216 660 16 16 MART 2015 67 YETKİLİ ANKA AN YENİ BAYİLİKLERİMİZ BAYİLİKLERİMİZ Sipariş Hattı: 0212 222 00 61-0216 660 16 16 A BAYİİ SC Serisi Operatör Paneller Operatör Paneller SC103A0101 / Adet SC103A0101 SC103 - Dokunmatik

Detaylı

C ile Gömülü Sistemler için Yazılım Geliştirme Eğitimi. Apr 10,

C ile Gömülü Sistemler için Yazılım Geliştirme Eğitimi. Apr 10, C ile Gömülü Sistemler için Yazılım Geliştirme Eğitimi İçerik ARM Geliştirme Ortamı GPIO sürücüsü Seri Haberleşme Interrupt ve Callback UART SPI İşletim Sistemi(FreeRTOS) CAN SD Kart ve SDIO FAT dosya

Detaylı

VIERO ARAÇ SAYIM SİSTEMİ

VIERO ARAÇ SAYIM SİSTEMİ VIERO ARAÇ SAYIM SİSTEMİ VIERO, görüntü tabanlı analiz sayesinde, ortalama araç hızı bilgisi üretmekte ve araç yoğunluğunu da ölçmektedir. Viero Araç Sayım Sistemi Viero Araç Sayım Sistemi, görüntü tabanlı

Detaylı

ARDUİNO TEKNOLOJİSİ KULLANILARAK TARLA İÇİN RADYASYON KAPI KONTROLÜ TASARIMI RADIATION DOOR CONTROL DESIGN USING ARDUINO TECHNOLOGY FOR TARLA

ARDUİNO TEKNOLOJİSİ KULLANILARAK TARLA İÇİN RADYASYON KAPI KONTROLÜ TASARIMI RADIATION DOOR CONTROL DESIGN USING ARDUINO TECHNOLOGY FOR TARLA Arduino Teknolojisi Kullanılarak Tarla için Radyasyon Kapı Kontrolü Tasarımı 39 SDU International Technologic Science pp. 39-47 Computational Technologies ARDUİNO TEKNOLOJİSİ KULLANILARAK TARLA İÇİN RADYASYON

Detaylı

DCAS NGP operatör panel

DCAS NGP operatör panel operatör panel 8739-70 OPERATÖR PANEL 8739-71 PLC MINI OPERATÖR PANEL 4 Adet PNP Input 2 Adet Relay Output 8739-72 PLC MINI II OPERATÖR PANEL 6 Adet PNP Input 4 Adet Relay Output 2 Adet NPN - PNP HSC Input

Detaylı

BLUETOOTH KUMANDA KONSOLU ĐLE KONTROL EDĐLEN ROBOT KOLLU PALETLĐ MOBĐL ARAŞTIRMA ROBOTU

BLUETOOTH KUMANDA KONSOLU ĐLE KONTROL EDĐLEN ROBOT KOLLU PALETLĐ MOBĐL ARAŞTIRMA ROBOTU BLUTOOT KUMANDA KONSOLU ĐL KONTROL DĐLN ROBOT KOLLU PALTLĐ MOBĐL ARAŞTIRMA ROBOTU CRAWLR MOBIL SARC ROBOT WIT ROBOTIC ARM CONTROLLD BY BLUTOOT JOYSTICK Tolga OLCAY, Dokuz ylül Üniversitesi Đzmir Meslek

Detaylı

ATB100. ATB100 GPRS / GPS Tabanlı Filo Yönetim Terminali. Bilgi Dokümanı. www.dtsis.com 1

ATB100. ATB100 GPRS / GPS Tabanlı Filo Yönetim Terminali. Bilgi Dokümanı. www.dtsis.com 1 GPRS / GPS Tabanlı Filo Yönetim Terminali Bilgi Dokümanı www.dtsis.com 1 Tanım kompakt, bağımsız ve ekonomik, ancak güçlü ve zengin özelliklere sahip filo yönetimi terminalidir. Tri-band GSM/GPRS modem

Detaylı

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek 1 Adet Arduino Uno 1 Adet Hc-Sr04 Ultrasonik mesafe sensörü 1 Adet 16 2 Lcd Ekran 1 Adet Breadbord 1 Adet Potansiyometre 2 Ader led Yeteri

Detaylı

Operatör panelleri FED

Operatör panelleri FED Operatör panelleri FED 120x32 to 1024x768 piksel çözünürlük Text bazlı monokrom ve renkli dokunmatik ekranlı tipler Entegre web tarayıcılı tipler Kullanıșlı WYSIWYG editörleriyle kolay tasarım Sistemden

Detaylı

P-100 P-101. Bağlantı Şeması. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

P-100 P-101. Bağlantı Şeması. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri P-100 P-101 Bağlantı Şeması İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri POWER 1 12V DC 12V-24V Güç Soketi LOCAL SENSÖR 1 GND GND 2 TAMPER Tamper swich girişi 3 ALARM Alarm sensörü Local Sensör 4 FIRE

Detaylı

Kalibrasyon laboratuvarları için sayısal sıcaklık-nem ölçer kayıt cihazının tasarım ve gerçekleştirimi

Kalibrasyon laboratuvarları için sayısal sıcaklık-nem ölçer kayıt cihazının tasarım ve gerçekleştirimi SAÜ Fen Bil Der 19. Cilt, 3. Sayı, s. 371-375, 2015 Kalibrasyon laboratuvarları için sayısal sıcaklık-nem ölçer kayıt cihazının tasarım ve gerçekleştirimi Ali İmran Şentürk 1*, Bülent Çobanoğlu 2 ÖZ 21.10.2014

Detaylı

Endüstriyel Haberleşme

Endüstriyel Haberleşme Haberleşme www.wenglor.com Saha seviyesine kadar gerçek zamanlı veri haberleşmesi veri haberleşmesi (Industrial Communication) imkanları çok çeşitlidir. Bunlar, basit PNP sinyal aktarımından, IO-Link uyumlu

Detaylı

İÇİNDEKİLER ASD-B2 Serisi Sürücü Konnektör ve Terminal Bağlantıları

İÇİNDEKİLER ASD-B2 Serisi Sürücü Konnektör ve Terminal Bağlantıları İÇİNDEKİLER 1- ASD-A2 Serisi Sürücüler ve Motorlar 1.1-Temel Bağlantılar 1.1.1- ASD-A2 Serisi Motor Sürücü Bağlantısı 1.1.2- ASD-A2 Serisi Encoder Sürücü Bağlantısı 1.2-Ayrıntılı Bağlantılar 1.2-1. Çevre

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARDUINO-RFID İLE KARTLI KAPI GEÇİŞ SİSTEMİ TASARIM PROJESİ Seçil MATARACI 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Keyestudio SHT31 Temperature and Humidity Module / SHT31 Sıcaklık ve Nem Modülü

Keyestudio SHT31 Temperature and Humidity Module / SHT31 Sıcaklık ve Nem Modülü Keyestudio SHT31 Temperature and Humidity Module / SHT31 Sıcaklık ve Nem Modülü Overview / Genel Bakış This module mainly uses the SHT31 temperature and humidity sensor, which belongs to the SHT3X series

Detaylı

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi arvento Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemleri ile araçlarınızı 7 gün 24 saat on-line ve geçmişe yönelik olarak izleyebilir, hızlarını, izlemiş oldukları güzergahı, duraklama yaptıkları yerleri uzaktan

Detaylı

VLT FC-102 Hvac Drive ile Optimize Performans. 1

VLT FC-102 Hvac Drive ile Optimize Performans.  1 VLT FC-102 Hvac Drive ile Optimize Performans www.naviga.com.tr 1 VLT 6000 cihaz karşılığı FC-102 HVAC işlerinde yeniden belirlenen standartlarla Havaalanı Otel Hastane Ofis Temiz oda M e r k e z i I s

Detaylı

Giriş Nanobot düşük fiyatlı her yaş grubuna hitap eden bir robot ki dir. Kurulumu ve kullanımı çok basi r.

Giriş Nanobot düşük fiyatlı her yaş grubuna hitap eden bir robot ki dir. Kurulumu ve kullanımı çok basi r. Giriş Nanobot düşük fiyatlı her yaş grubuna hitap eden bir robot ki dir. Kurulumu ve kullanımı çok basi r. Özellikleri 5 dk gibi bir sürede kurulumu yapılabilir. Açık kaynaklı bir pla orm olan Arduino temeline

Detaylı

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu PIC Assembly Dersleri 1. Ders: PIC Programlamaya Giriş HUNRobotX - PIC Assembly Dersleri 1. Ders: PIC Programlamaya Giriş Yazan: Kutluhan Akman, Düzenleyen: Canol Gökel - 4 Haziran

Detaylı

Şekil-1. Dr. Özgür AKIN

Şekil-1. Dr. Özgür AKIN Şekil-1 Dr. Özgür AKIN GİRİŞ Mikroişlemci Nedir? Mikroişlemcileri Birbirinden Ayıran Özellikler Mikroişlemciyi Oluşturan Birimler ve Görevleri Bellekler Mikrodenetleyiciler Mikroişlemci ve Mikrodenetleyiciler

Detaylı

4. Bölüm Programlamaya Giriş

4. Bölüm Programlamaya Giriş 4. Bölüm Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 4.1. C# ile Program Geliştirme Net Framework, Microsoft firması tarafından açık internet protokolleri ve standartları

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri -1

Temel Bilgi Teknolojileri -1 Temel Bilgi Teknolojileri -1 Dr. Öğr. Üyesi Aslı Eyecioğlu Özmutlu aozmutlu@bartin.edu.tr 1 Konu Başlıkları Donanım Bileşenleri Harici Donanım Dahili Donanım 2 Donanım Bileşenleri Bilgisayarın fiziksel

Detaylı

Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/

Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/ Autodesk 123D Circuits Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/ 123D Circuits Autodesk ve elektronik mi? Gerçekten mi? Evet, Autodesk online olarak kullanıma sunduğu 123D

Detaylı

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI Bazı pinler çevre birimleri ile çoklanmıştır. Peki bu ne demek? Mesela C portundaki RC6 ve RC7 pinleri seri iletişim için kullanılır. Eğer seri iletişimi

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROJENİN ADI HACI YATMAZ TASARIM PROJESİ Adı SOYADI Hünkar PURTUL İbrahim AKKAŞOĞLU 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ KARADENİZ TEKNİK

Detaylı

Kablosuz Algılayıcı Ağları İçin TinyOS İle Uygulama Geliştirme

Kablosuz Algılayıcı Ağları İçin TinyOS İle Uygulama Geliştirme Kablosuz Algılayıcı Ağları İçin TinyOS İle Uygulama Geliştirme Kasım Sinan YILDIRIM AKADEMİK BİLİŞİM 2010 10-12 Şubat 2010 Muğla Üniversitesi, Muğla Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İzmir,

Detaylı

Ek bilgi Internet:.../cecx

Ek bilgi Internet:.../cecx Modüler PLC ler CECX İki ürün versiyonu: CoDeSys tabanlı modüler PLC CoDeSys ve SofMotion tabanlı motion PLC Kolay konfigürasyon Otomatik modül algılaması Network de PLC yi bulmak için arama fonksiyonu

Detaylı

Giyilebilir Teknolojiler ve Solar Enerjili Şapka Uygulaması

Giyilebilir Teknolojiler ve Solar Enerjili Şapka Uygulaması Giyilebilir Teknolojiler ve Solar Enerjili Şapka Uygulaması 1 Necip Fazıl Bilgin, 2 Bülent Çobanoğlu and 3 Fatih Çelik 2 Faculty of Technology, Department of Mechatronic Engineering, Sakarya University,

Detaylı

8086 nın Bacak Bağlantısı ve İşlevleri. 8086, 16-bit veri yoluna (data bus) 8088 ise 8- bit veri yoluna sahip16-bit mikroişlemcilerdir.

8086 nın Bacak Bağlantısı ve İşlevleri. 8086, 16-bit veri yoluna (data bus) 8088 ise 8- bit veri yoluna sahip16-bit mikroişlemcilerdir. Bölüm 9: 8086 nın Bacak Bağlantısı ve İşlevleri 8086 & 8088 her iki işlemci 40-pin dual in-line (DIP) paketinde üretilmişlerdir. 8086, 16-bit veri yoluna (data bus) 8088 ise 8- bit veri yoluna sahip16-bit

Detaylı

İçindekiler FPGA GELİŞTİRME KARTI ENERJİ BESLEMESİ:... 5 ENERJİ SİSTEMİ ŞEMASI:... 5 FPGA GELİŞTİRME KARTINA PROGRAM YÜKLEME:... 6

İçindekiler FPGA GELİŞTİRME KARTI ENERJİ BESLEMESİ:... 5 ENERJİ SİSTEMİ ŞEMASI:... 5 FPGA GELİŞTİRME KARTINA PROGRAM YÜKLEME:... 6 Hazırlayan: Erkan ÇİL 2016 2 FPGA Geliştirme Kartı Kullanıcı Kılavuzu İçindekiler FPGA Geliştirme Kartı Bilgileri FPGA Geliştirme Kartının Kullanımı FPGA GELİŞTİRME KARTI ENERJİ BESLEMESİ:... 5 ENERJİ

Detaylı

Exper Style Kolay Kullanım Kılavuzu

Exper Style Kolay Kullanım Kılavuzu Kolay Kullanım Kılavuzu Hakkında Bu kolay kullanım kılavuzu, sisteminizi başlatmak için kullanacağınız bir referans niteliğindedir. Daha detaylı bilgiyi cihaz kutusundan çıkan Device Drivers & Utilities

Detaylı

VIERO, görüntü tabanlı analiz sayesinde, ortalama araç hızı bilgisi üretmekte ve araç yoğunluğunu da ölçmektedir. VIERO Araç Sayım Sistemi

VIERO, görüntü tabanlı analiz sayesinde, ortalama araç hızı bilgisi üretmekte ve araç yoğunluğunu da ölçmektedir. VIERO Araç Sayım Sistemi ARAÇ SAYIM SİSTEMİ VIERO, görüntü tabanlı analiz sayesinde, ortalama araç hızı bilgisi üretmekte ve araç yoğunluğunu da ölçmektedir. VIERO Araç Sayım Sistemi VIERO Araç Sayım Sistemi, görüntü tabanlı olarak,

Detaylı

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü OMNET++ 4.2.2 Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları OMNET++ OMNET++ (Objective Modular Network Testbed in C++), nesneye yönelik (objectoriented)

Detaylı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SYISL ELEKTRONİK Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı ÖLÜM 3 Mantık Geçitleri Değil (Inverter) Geçidi İnverter geçidi oolean NOT işlemini yapar. Giriş YÜKSEK olduğunda çıkışını DÜŞÜK, giriş DÜŞÜK

Detaylı

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU LABORATUVARI MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ 1. GİRİŞ Analog işaretleri sayısal işaretlere dönüştüren elektronik devrelere

Detaylı

web-sitesi : satış : teknik destek : tel : IM-SMO20 Ultrasonik Mesafe Sensörü Özellikler

web-sitesi : satış : teknik destek : tel : IM-SMO20 Ultrasonik Mesafe Sensörü Özellikler web-sitesi : www.inovasyonmuhendislik.com www.evarobot.com satış : satis@inovasyonmuhendislik.com teknik destek : destek@inovasyonmuhendislik.com tel : +90 222 2290710 IM-SMO20 ultrasonik mesafe sensörü

Detaylı

Mikrodenetleyicilerde Açık Kaynak Deneyimi: Arduıno ve Köprülü Vinç Kablosuz Kontrol Uygulaması

Mikrodenetleyicilerde Açık Kaynak Deneyimi: Arduıno ve Köprülü Vinç Kablosuz Kontrol Uygulaması Mikrodenetleyicilerde Açık Kaynak Deneyimi: Arduıno ve Köprülü Vinç Kablosuz Kontrol Uygulaması Oğuz Gora1 1 Yaşar Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, İzmir oguz.gora@yasar.edu.tr ÖZET: Açık kaynaklı platformlar,

Detaylı

SC-T46. Genel Bakış. sertifikası. İnce İstemci

SC-T46. Genel Bakış. sertifikası. İnce İstemci Genel Bakış ViewSonic SC-T46 PC, güçlü Intel N2930 1.8GHz CPU ile Windows 8 Embedded Standard veya Linux işletim sistemi kullanır. SC-T46, Citrix ICA/HDX, PCoIP ve Microsoft RemoteFX gibi başlıca uzak

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 3 STM32F4 MIKRO-DENETLEYICISI 23 STM32 Ailesi ve STM32F STM32 Ailesi 23 STM32 Mikrodenetleyicileri 30 Numaralandırılması 30

İÇİNDEKİLER. 3 STM32F4 MIKRO-DENETLEYICISI 23 STM32 Ailesi ve STM32F STM32 Ailesi 23 STM32 Mikrodenetleyicileri 30 Numaralandırılması 30 VII 1 GİRİŞ 1 Gömülü Sistemler (Embedded Systems) 1 Kitap Hakkında 2 Kitap Kimler İçin? 2 Kitabı Takip Edebilmek İçin Gerekenler 3 Kitabın İçeriği ve Uygulamaları 4 2 ARM İŞLEMCISI VE MIKRO-DENETLEYICILER

Detaylı

1- KULLANILACAK DEVRE ELEMANLARININ TANITILMASI

1- KULLANILACAK DEVRE ELEMANLARININ TANITILMASI 1- KULLANILACAK DEVRE ELEMANLARININ TANITILMASI ARDUINO UNO Arduino, kolaylıkla devreler tasarlayabileceğiniz, açık kaynak kodlu bir geliştirme platformudur. Arduino kullanmak için üst düzey bir elektronik

Detaylı

GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ

GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ 1 PROJENİN TANIMI Bu projede bir quadrotora, görüntü tabanlı algılama ile hareketli bir nesneyi otonom olarak takip etme özelliği kazandırılmıştır.

Detaylı

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU Bilgisayar Donanımı Temel Birimler ve Çevre Birimler Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU İçerik Bilgisayarın birimleri; Giriş Çıkış Depolama İşlem Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri

Detaylı

PLC & HMI CONTROLLER PLC HMI

PLC & HMI CONTROLLER PLC HMI & HMI CONTROLLER PL I C HM MC80 MC80 SERİSİ ÖZELLİKLER 24V DC besleme 10,14,16,24,36 Kanal 24V DC PNP/NPN giriş 6,10,14,16,24 Kanal 230V AC Röle ve Trasnsistor çıkışı 16 dijit şifre koruma özelliği MODBUS

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

Genel Özellikler. Radikal Ltd. www.radikaltr.com Aralık 2013 2

Genel Özellikler. Radikal Ltd. www.radikaltr.com Aralık 2013 2 ÜRÜNLER Genel Özellikler Ses ve kontrol sinyalleri ile IP arasında köprü görevi Ethernet bağlantısı (RJ45) Web sunucuları ile uyumlu çalışma Tüm web tarayıcıları ile kontrol edilebilme Seri port bağlantısı

Detaylı

ENDÜSTRİYEL TİP GAZ DEDEKTÖRLERİ. powered by

ENDÜSTRİYEL TİP GAZ DEDEKTÖRLERİ. powered by ENDÜSTRİYEL TİP GAZ DEDEKTÖRLERİ IPACK ENDÜSTRİYEL GAZ ÖLÇÜMLEME VE KONTROL SİSTEMLERİ Endüstriyel işletmelerde kullanılan yanıcı parlayıcı patlayıcı ve/veya toksik gazların anlık veya sürekli olarak tespiti

Detaylı

MİKRODENETLEYİCİLERDE AÇIK KAYNAK DENEYİMİ: ARDUINO VE KÖPRÜLÜ VİNÇ KABLOSUZ KONTROL UYGULAMASI

MİKRODENETLEYİCİLERDE AÇIK KAYNAK DENEYİMİ: ARDUINO VE KÖPRÜLÜ VİNÇ KABLOSUZ KONTROL UYGULAMASI MİKRODENETLEYİCİLERDE AÇIK KAYNAK DENEYİMİ: ARDUINO VE KÖPRÜLÜ VİNÇ KABLOSUZ KONTROL UYGULAMASI Oğuz Gora 1 1 Yaşar Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, İzmir oguz.gora@yasar.edu.tr ÖZET: Açık kaynaklı platformlar,

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ Yenilenebilir enerji sistemleri eğitim seti temel olarak rüzgar türbini ve güneş panelleri ile elektrik üretimini uygulamalı eğitime taşımak amacıyla tasarlanmış, kapalı

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Bilgisayar Bileşenleri Bilgisayarın Fonksiyonu Instruction Cycle Kesmeler (Interrupt lar)

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ 1 İşletim Sistemi (Operating System) 2 Unix İşletim Sistemi Unix AT&T çalışanları tarafından Bell Laboratuvarlarında 1969 yılında geliştirilmiştir. Farklı platformlar

Detaylı

Bilgisayar ile Nasıl İletişim Kurulur?

Bilgisayar ile Nasıl İletişim Kurulur? BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ DERS NOTLARI -2 Bilgisayar ile Nasıl İletişim Kurulur? Bilgisayarlar bizim konuştuğumuz dili bilemediğinden onlarla anlaşmamız için bizim onların konuştuğu dili öğrenmemiz gerekir.

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kamera Kontrollü Otonom Yol Takip Eden Robot TASARIM PROJESİ Adem KÖSE Mahmut KARALİ 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ KARADENİZ TEKNİK

Detaylı

CPU ONE PLC KULLANMA KLAVUZU

CPU ONE PLC KULLANMA KLAVUZU CPU ONE PLC KULLANMA KLAVUZU A. GENEL ÖZELLİKLER CPU One endüstrinin zorlu şartları göz önüne alınarak, otomasyon ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanan yerli üretim programlanabilir kontrol cihazıdır.

Detaylı

Ürün no.: MSI Güvenlik kontrolü İçerik

Ürün no.: MSI Güvenlik kontrolü İçerik Ürün no.: 50132989 MSI 430-03 Güvenlik kontrolü Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Devre şeması Aksesuarlar Uyarılar 1 / 7 Teknik veriler Temel

Detaylı

2019

2019 Uygulama Kitapçığı www.toybotmaker.com 2019 TOYBOT PORT YAPISI Pin Numarası Fonksiyon 3, 5, 6 ve 9 PWM 4 Buzzer 7 Kırmızı LED 8 Sarı LED 10 Servo motor 11 Yeşil LED 12 ve 13 Mesafe sensörü 1) TOYBOT İLE

Detaylı

Gerçekten orjinal: Zorlu hava şartlarına dayanıklı, sağlam, değiştirilebilir lensli ve en son MOBOTIX teknolojisine sahip dual kamera.

Gerçekten orjinal: Zorlu hava şartlarına dayanıklı, sağlam, değiştirilebilir lensli ve en son MOBOTIX teknolojisine sahip dual kamera. ÇIFT. MODÜLER. BENZERSIZ. Gerçekten orjinal: Zorlu hava şartlarına dayanıklı, sağlam, değiştirilebilir lensli ve en son MOBOTIX teknolojisine sahip dual kamera. Sonuç olarak, performans, işlevsellik ve

Detaylı