EPAGNEUL BRETON IRK STANDARTLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EPAGNEUL BRETON IRK STANDARTLARI"

Transkript

1 EPAGNEUL BRETON IRK STANDARTLARI FCI Standard 2003 FCI-Standard N 95 / / GB Çıkış Yeri: Fransa Orginal Standartın Yayın Tarihi: Kullanım: Fermalı Av Köpekleri F.C.I. Sınıflandırma: 7.Grup

2 EPAGNEUL BRETON AV KÖPEKLERİ TARİHİ Geçmişi 1800 yılların öncesine dayanmaktadır.daha iyi ırk bulma çabalarından doğan saf ve verimli ırk çalışmaları sonucu üretilmiştir.1800 lü yıllarda Fransa'nın Brittany bölgesinde bu türün en iyi numuneleri çaprazlanarak çok saf bir ırk elde edilmiştir. 1900'lü yılların başında Arthur Enaud çalışmalarını hızlandırarak 1907'de bir Epagneul Breton kulübü kurmuştur.3 Eylül 1907 de ise bir kongre düzenlemiş ve bu türe ait en iyi av köpeklerini katılımcılara sunmuştur.bu toplantıdan sonra denenen Bretonlar o kadar çok rağbet görmüştür ki Haziran 1908'de ikinci bir kongre daha yapılmış ve bu av köpeğinin kullanımı hızla artmıştır. Nantes şehrinde 1907 de hazırlanan standart projesi, 7 Haziran 1908 de resmen kabul edilmiştir. Bu doğuştan kısa kuyruklu Epagneul Breton Kulübünün ilk standardı olmuştur. Kısaca; ''Minimum hacim maksimum performans ' diye özetleyebiliriz bu fermalı av köpeği cinsini. Pouchain- Fransız avcı ve yazar- Epagneul Bretonlar dan XX.yüzyıl av harikası diye bahsediyor. En iyi av köpekleri /Meilleurs Chiens de Chasse) kitabının yazarı Jean Servier, saf ve iyi kan breton' ların elli yıldır gittikçe yaygınlaştığı ve bu cinsin İngiliz ve Avrupa kıtasının en iyi av köpeklerindeki iyi meziyetleri bir arada toplayan tek ırk olduğunu yazıyor.

3 EPAGNEUL BRETON GENEL GÖRÜNÜŞ Genel görünüş: Fermalı köpeklerin en küçüğüdür.epagneul bretonlar doğuştan kısa kuyruklu ve kuyruksuz olabilir.vücudu kaba olmayan sağlam bir kemik yapısı üzerine hoş bir şekilde inşa edilmiştir. Kompakt, sağlam, ağır olmaktan uzak, yeteri kadar zariftir. Güçlü bir köpektir, bakışı canlı, ifadesi zekidir. Enerji dolu fakat bodur bir görüntüsü vardır. Irkın geliştiricileri tarafından istenmiş olan bodur modeli evrimi boyunca muhafaza etmiştir.

4 EPAGNEUL BRETON ORANTILAR Kafatası burun üst çizgisine göre 3 : 2 oranında daha uzundur (örneğin, yerden sırt başlangıcına yüksekliği 50 cm olan bir Breton için, 12 cm boyunda kafatası ve 8 cm boyunda burun). Kafanın tamamı vücut ile orantılıdır. Göğsün yerden yüksekliği, sırt başlangıcının yerden yüksekliğinin yarısından biraz azdır. Uzunluk sırt başlangıcından yüksekliğe eşittir (köpek bir karenin içine yerleştirilebilir). Tavır-Karakter: Her türlü ortama uyum sağlayabilen, sosyal, zeki ve dikkatli ifadeli, ruhsal olarak dengeli bir köpektir. Erken ava başlayan, her türlü arazide her türlü ava uygun, çok amaçlı bir köpektir. Araması, tavırları, koku duyusu, arama alan genişliği, ani hareketleri ve fermasının sağlamlığı, aportu ve eğitime yatkınlığıyla dikkat çekici bir köpektir.

5 EPAGNEUL BRETON ORANTILAR KAFA: Kafa üzerindeki çıkıntılar muntazam şekillidir. Derisi iyice yapışıktır. KAFATASI BÖLGESİ: Önden ve yandan hafifçe yuvarlaktır. Üstten bakıldığında, yan tarafları hafifçe dışbükeydir. Kafatası ve burun üst çizgileri paraleldir. Kafatasının genişliği kafatasının boyundan daha azdır. Kaş bölgesi fazla çıkıntılı değildir, hafifçe yuvarlak bir eğri çizer. Kafatası orta çizgisi ve şakak çıkıntıları çok belirgin değildir. Alın hafif eğimlidir. Kafatasının arka tarafı ve elmacık kemikleri orta derecede çıkıktır

6 EPAGNEUL BRETON ORANTILAR YÜZ BÖLGESİ: Burun ucu: Geniş, daima ıslak, burun delikleri iyice açık ve büyüktür. Burun rengi, göz kapakları ve diğer tabii vücut delikleri gibi, post ile uyumlu renktedir. Burun üst çizgisi: Bu çizgi düzdür, ağzın yanları birbirine neredeyse paraleldir. Dudaklar: Gevşek ve bol değildir, oldukça ince ve yapışıktır. Alt dudak üst dudağın altında gizlenir. Üst dudak, alt üst dudak birleşimine kadar düzenli bir şekilde kıvrılır. Birleşme yeri iyice kapalıdır ve pek gözükmez. Dudaklar renksiz (pigmentsiz) değildir. Yanaklar: Fazla dolgun değildir, deri yapışıktır. Gözler: Hafifçe eğiktir. İfadesi zeki, yumuşak ve nettir. Hafifçe ovaldir, toparlak değildir. Göz kapakları ince ve gözlere yapışık ve güzelce renklidir (pigmentlidir). Göz bebeği post ile uyumlu renkte, tercihan koyu renklidir. Kulakların başa bağlandığı bölümün gözlerin hareketiyle uyumlu olarak yukarı doğru hareketi, gerçek breton ifadesi ne katkıda bulunur. Kulaklar: Başlangıcı yüksektir. Üçgen şeklinde, oldukça geniş ve kısadır (öne çekildiğinde, ucu alına kadar uzanır). Üst kısımları kısmen kıvırcık kıllarla kaplı olup, uçlardaki kıllar kısa ve yatıktır. Köpek dikkatli ve çalışıyorken kulaklar daima çok hareketlidir. Boyun: Kaslı ve orta boydadır. Konik şekilde olup ortası hafifçe daha kalındır ama kambur değildir. Omuzlardan belirgin bir şekilde ayrılır, gerdan yoktur.kafatası

7 EPAGNEUL BRETON ORANTILAR ÇENE/DİŞLER Diş yapısı güzelce oturmuş, eksiksiz ve sağlıklıdır. Çene mafsalı makas tipinde olması tercih edilir.kerpeten çene kabul olabilir.p1 ve M3 eksikliği önemsizdir.2 adet P2 ve 1 adet P3 eksikliği kabul edilebilinir.bunun dışında eksik olan her diş elenme sebebidir.

8 EPAGNEUL BRETON ORANTILAR GÖVDE Sırt çizgisi: Böbrek bölgesi ve kuyruk başlangıcına kadar düzdür. Sırt başlangıcı: Çıkıntısı azdır, şişkin değildir. Sırt: Düz, kısadır ve esnek değildir. Böbrek bölgesine bağlantısı sıkıdır. Böbrek bölgesi: Kısa, geniş ve kaslı. Kuyruk başlangıcı: Hafifçe eğimli, geniş ve kaslı. Göğüs: Dirseklere kadar iner, geniş, kaburgalar ile güzelce sarılmış, ancak silindir şeklinde değildir. Göğüs kemiği (sternum) geniş ve arkaya doğru az kalkıktır. Son kaburga kemikleri uzun ve esnektir. Karın: Hafifçe kalkıktır. Böğür: Fazla yüksek olmayıp geniş değildir. Kuyruk: Yüksekten vücuda bağlanır, yatay veya hafifçe düşüktür. Köpek dikkatli ve çalışıyorken kuyruk çoğu zaman titrektir. Epagneul breton kuyruksuz veya kısa kuyruklu doğabilir.

9 EPAGNEUL BRETON ORANTILAR AYAKLAR ÖN AYAKLAR: Önden bakıldığında şakulündedir. Eklemler esnek ve sağlamdır. Omuzlar: Hareketli, uzun (sırt başlangıç yüksekliğinin % 30 u), kalın kaslı ve vücuda yapışıktır. Omuzların ekseninin eğriliği dörtnal koşuya has olup yatay çizgiye göre derece açı yapar. Kürek kemiklerinin üst uçları 5 cm mesafededir. Kol: Geniş, kalındır ve kasları belirgindir. Uzunluğu omuz uzunluğundan çok az fazladır. Üst kol: Kaslı ve sinirlidir. Uzunluğu kol uzunluğundan az fazladır. Duruşu dikeye yakın olmalıdır. Alt kol: Belli bir esnekliğe sahip ancak sağlamdır, hafifçe eğiktir (eğimi dikey çizgiye nazaran 10 ila 15 derece arasındadır). Ayaklar: yuvarlak, parmaklar sıkı, yastıklar sert, tırnaklar kısadır. ARKA AYAKLAR: Arkadan bakıldığında paralel ve şakulündedir. Kalça: Geniştir, kalın kasları belirgindir. Yatay çizgiye göre eğimi 70 ila 75 derece arasındadır. Bacak: Uzunluğu kalça uzunluğundan oldukça fazladır, kaslar etsiz fakat belirgindir. Üst kısmı geniştir, aşağıya doğru düzenli bir şekilde incelir. Eklemin alt ve üst kısmı 130 derece civarında bir açı yapar. Alt bacak: etsizdir, tendonlar görünür. Alt bacak kemiği: Sağlamdır, yandan bakıldığında dikeye çok yakındır. Arka ayak: Ön ayaklar ile aynı özelliklere sahip ancak daha uzundurlar.

10 EPAGNEUL BRETON TÜY YAPISI Kıllar: Kıllar ince olmalı, yumuşacık olmamalı, düz veya gövde bölümünde hafifçe ondüle olmalıdır.kıvırcık hiçbir zaman olmamalıdır. Kafada ve bacakların ön tarafında kıllar kısadır. Bacakların arka tarafında bol miktarda kıvrımlı kıllar bulunur ve bunların boyu aşağı doğru düzenli bir şekilde kısalır. Renk: Beyaz ve oranj, beyaz ve kahverengi, beyaz ve siyah. Trikolor: beyaz, oranj ve siyah, beyaz, oranj ve kahverengi «beyaz ve oranj», «beyaz ve siyah», «beyaz ve kahverengi» postlar, orta derecede benekli, düzensiz paftalıdır. Sadece paftalı iki renkli olabilir veya posta serpiştirilmiş beyaz kıllar bulunabilir. Burun üstünde, dudaklarda ve bacaklarda bazen küçük puanlıdır. Trikolorlarda, burun üstünde, dudaklarda, gözlerin üstünde, bacaklarda, göğüste ve kuyruğun bittiği bölgenin üstünde, alev rengi lekeler de olur. Bütün postlarda burun üstünde dar beyazlık tercih edilir. Tek renk kabul edilmez.

11 EPAGNEUL BRETON ORANTILAR Boy: Erkek: Minimum boy : 48 cm. Maksimum boy : 51cm. Dişi: Minimum boy : 47 cm. -1 cm tolerans vardır. +1 cm tolerans vardır. -1 cm tolerans vardır. Maksimum boy: 50 cm. +1 cm tolerans vardır. İdeal boy : Erkekler için : 49 ila 50 cm, dişiler için : 48 ila 49 cm.

12 EPAGNEUL BRETON KUSURLAR KUSURLAR Yukarıdaki özelliklere göre her türlü fark kusur olarak addedilecek ve önemine göre değerlendirilecektir. Karakter: Çekingenlik, kaçak bakışlar. Kafa çizgileri: Hafifçe birbirinden uzaklaşan kafatası ve burun üst çizgileri. Burun: Hafifçe ince kıllı. Burun deliklerinin içi renksiz. Burun: Sivri burun, ucu kare burun. Dişler: Pens şeklinde kapanma. Düzgün olmayan dişler. Dudaklar: Kalın, çok fazla veya yeterinden az sarkık. Aşırı gevşeklik. Gözler: Toparlak, badem şeklinde veya yuvarlak. Kulaklar: Başlangıçları alçak, başlangıçta dar başlayan kulaklar. Sırt: Kemerli veya kambur. Sağrı: çok dar. Karın: Kalın veya tazı tipi. Ayaklar: Yassı, çok uzun veya çok yuvarlak. Boyun: Kısa ve kalın. Hafif gerdan. Böbrek bölgesi: Uzun, dar ve zayıf. Böğür: Fazla çökük, zayıf bir böbrek bölgesi ile birlikte, dar. Bacaklar: Kemik yapısı zayıf. Ayrık dirsekler. İçeri doğru dönük ayaklar, bitişik dizler. Kıl: Gövdede kısa kıl..

13 EPAGNEUL BRETON KUSURLAR ÖNEMLİ KUSURLAR: Tavır: İsteksiz. Kafatası: Aşırı çıkık elmacık kemikleri. Çok belirgin alın, fazla çıkıntılı kaş kemikleri. Gözler: Açık renk, yırtıcı kuş tarzı hain bakış Boyun: Aşırı uzun. Belirgin gerdan. Stil: Stilde zorlanma. Displazi : HD A ve HD B üretim için uygundur.hd C kusurdur ama elenme sebebi değildir.c nin üzeri elenir ve üretimde kesinlikle kullanılmaması önerilir.

14 EPAGNEUL BRETON KUSURLAR ELEMEYE SEBEP OLACAK KUSURLAR Karakterle ilgili her türlü kusur: ısıran, insan ve diğer köpeklere saldırgan, korkak köpek. Tip bozukluğu: Etnik karakter eksikliği, ırkın özelliklerine genelde benzersizlik. Standart sınırları dışına çıkan boy. Kafa/burun çizgileri: kesişme. Bir kulakta beyaz leke. Anormal post: Kulaklarda beyaz leke veya beyaz içinde göz deseni. Gözler: Çok açık renk, birbirinden farklı renkte gözler. Şaşılık, göz kapaklarının içe veya dışa kıvrık olması. Çene: Alt veya üst veya her iki çenenin ileriye doğru çıkık olması (prognatizm). Dişler: 1 No lu ön azı dişi (premoler) ve 3 No lu azı dişi (moler) önem taşımaz. Sadece 2 adet premoler No2 veya 1 adet premoler No2 ve 1 adet premoler No3 eksikliği kabul edilebilir.bu iki dişin altlı üstlü eksik olması elenme sebebidir (premoler No2 ve premoler No3). Eksik olan başka her türlü diş elenmeye sebep olur. Pigment durumu: Burun ucunda ve göz kapaklarında belirgin renksizlik. Çok küçük de olsa mahmuz olması. Önemli morfolojik anomali. Erkekler de her iki testisinde scrotuma inmiş olması gerekmektedir.

Alman Çoban Köpeği (Alman Kurdu) Irk Standartları AlmanKurtlari.com. SempatiVeteriner tarafından yazıldı.

Alman Çoban Köpeği (Alman Kurdu) Irk Standartları AlmanKurtlari.com. SempatiVeteriner tarafından yazıldı. Aşağıda, alman kurdu için ırk standartları maddeler halinde sıralanmıştır. Bu standartlar FCI Ülkeleri ve klüplerince onaylanarak yürürlüğe konulmuştur. İşte Alman Çoban Köpeği ırk standartları : 1. Kafa

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

Kaynak: ANABIC (Associazione Nazionale Allevatori Bovini Italiani Carne) resmi internet sitesi (http://www.anabic.it/index_uk1.

Kaynak: ANABIC (Associazione Nazionale Allevatori Bovini Italiani Carne) resmi internet sitesi (http://www.anabic.it/index_uk1. Kaynak: ANABIC (Associazione Nazionale Allevatori Bovini Italiani Carne) resmi internet sitesi (http://www.anabic.it/index_uk1.htm ) Çok Zayıf Zayıf Orta Şişman Çok Şişman Aksi (Saldırgan) Sakin olmayan

Detaylı

ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ. Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı

ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ. Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı ANKARA KEÇİSİ Ankara keçisi bazı araştırıcılara göre Capra prisca isimli yaban

Detaylı

ANKARA KEÇİSİ. Yayılma Alanı : Ankara ili başta olmak üzere, İç Anadolu bölgesi ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin bazı illeri

ANKARA KEÇİSİ. Yayılma Alanı : Ankara ili başta olmak üzere, İç Anadolu bölgesi ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin bazı illeri ANKARA KEÇİSİ Yayılma Alanı : Ankara ili başta olmak üzere, İç Anadolu bölgesi ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin bazı illeri Verim Yönü : Tiftik ve et Genel Tanımı : Vücut küçük yapılı, ince ve

Detaylı

İneklerde Sütçülük özellikleri. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

İneklerde Sütçülük özellikleri. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ İneklerde Sütçülük özellikleri Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Herhangi bir sığırın verimliliğini belirleyen ekonomik ömür süresini etkileyebilme yeteneğine sahip ve kalıtım yolu ile generasyonlara belirli ölçülerde

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

EGYPTİAN MAU. Karakter Özellikleri Başka kedilerle geçinme Çocuklarla geçinme

EGYPTİAN MAU. Karakter Özellikleri Başka kedilerle geçinme Çocuklarla geçinme EGYPTİAN MAU Bu ırk; Abyssinianlar gibi orta boyutlarda vücut hatlarına ve gelişmiş bir kas yapısına sahiptir. Genellikle 2,5 5 kg arasında değişen kiloları ve benekli vücutları vardır. Vücutlarında boyundan

Detaylı

Sakız Koyunu. Prof.Dr.. Orhan KARACA. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN

Sakız Koyunu. Prof.Dr.. Orhan KARACA. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN Sakız Koyunu Prof.Dr.. Orhan KARACA Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN SAKIZ Türkiye ve Yunanistan ın ortak ırkıdır Adını, İzmir in Çeşme ilçesine komşu olan Yunanistan

Detaylı

E ECZANE EDEBİYAT EDİRNE EFENDİ EĞİLMEK

E ECZANE EDEBİYAT EDİRNE EFENDİ EĞİLMEK E ECZANE EDEBİYAT Her iki el göğüs hizasındadır. Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmakları kapalıdır. Sol elin serçe ve başparmağı kapalı öbür parmaklar açıktır. Sağ el, sol elin açık parmaklarının

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN MORFOLOJİLERİ Memeliler yaşadıkları çok çeşitli habitatlar ve fizyolojilerine uygun olarak çeşitli morfolojik adaptasyonlara sahiptirler.

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

3.1. DURURKEN BACAKLARIN DURUŞU Ön bacak duruşları Ön bacak duruşlarının önden görünümü:

3.1. DURURKEN BACAKLARIN DURUŞU Ön bacak duruşları Ön bacak duruşlarının önden görünümü: 3. ATLARDA BACAK DURUŞLARI (AMUDİYET) Bir tırnağın biçimi hayvanın bacağının duruşuna bağlıdır. Kusurlu bir bacak yapısı bazı hastalıkların gerçek nedenini oluşturur. Bacak kemiklerinin yönünün bütün basınç

Detaylı

G GAGA GALATASARAY GARSON GASP GAZ

G GAGA GALATASARAY GARSON GASP GAZ G GAGA GALATASARAY Her iki el göğüs hizasında, işaret ve başparmaklar açık, kıvrık, öbür parmaklar kapalı (C el) biçimdedir. Sol elin açık parmakları arasına sağ elin işaret parmağı getirilir (başparmaklar

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

Akın Pala, akin@comu.edu.tr. http://akin.houseofpala.com

Akın Pala, akin@comu.edu.tr. http://akin.houseofpala.com Akın Pala, akin@comu.edu.tr http://akin.houseofpala.com 1 Küçükbaş Hayvan Yetiştirme 2 3 Kaç tür koyun var, verimlerine göre Etçi ırklar, Sütçü ırklar, Yapağıcı ırklar 4 Kaç tür koyun var, anatomi Yurdumuzda

Detaylı

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi Postür Analizi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Postür nedir? Postür l Vücut kısımlarının pozisyonu veya dizilimidir. l STATİK: Oturma, ayakta durma ve yatma sırasındaki postür l DİNAMİK:

Detaylı

2. SIĞIRLARDA BACAK DURUŞLARI

2. SIĞIRLARDA BACAK DURUŞLARI 2. SIĞIRLARDA BACAK DURUŞLARI Bacak duruşları tırnağın biçimine, aşınmasına ve yürüyüşe etkir. Burada da bacak duruşları hayvana 3-4 metre mesafeden önden, yandan ve arkadan bakılarak değerlendirilir.

Detaylı

F FABRİKA FAİZ FAKİR FAKÜLTE FALCI

F FABRİKA FAİZ FAKİR FAKÜLTE FALCI F FABRİKA FAİZ Her iki el karın hizasındadır. Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmakları kapalıdır. Sol elin işaret ve başparmağı açık, öbür parmaklar kapalı (L el), sağ elin işaret parmağı sol elin

Detaylı

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması :

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması : KAS SİSTEMİ İskelet sistemindeki kemiklerin üzerini örten, iç organların yapısına katılarak vücudun ve iç organların hareket etmesini sağlayan kasların oluşturduğu sisteme kas sistemi denir. a) Kasların

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ ZAMİRLER GÜNLÜK KONUŞMA DİLİ İBRAHİM DEMİRDÖĞEN BEN SEN Sağ el parmaklar açık düz, avuç içi göğse değdirilir. Sağ el göğüs hizasında

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

TurkTorrent.biz Ailesi Tarafından Hazırlanmıştır AtomCmyLMz 1

TurkTorrent.biz Ailesi Tarafından Hazırlanmıştır AtomCmyLMz 1 Anime Tarzı Elbise, Takı ve Süs Eşyaları Basit Kıvrımlar Kumaş veya kıyafet çizimlerinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta kumaşın hangi yöne doğru olduğudur. Kıvrımlar kumaşın gevşeyip gerildiği yerlerde

Detaylı

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR TÜRKİYE NİN YENEN MANTARLARI Ülkemiz sahip olduğu flora ve iklim koşulları nedeniyle değişik ortamlarda yetişen doğa mantarları yönünden oldukça zengindir.

Detaylı

Ç ÇABUK ÇAKI ÇALIŞMAK ÇAMAŞIR ÇAMUR

Ç ÇABUK ÇAKI ÇALIŞMAK ÇAMAŞIR ÇAMUR Ç ÇABUK ÇAKI Her iki el göğüs hizasında, sol el işaret parmağı ve başparmak açık öbür parmaklar kapalı (C el) biçimde, el öne doğru çıkarılır. Sağ el işaret parmağı açık öbür parmaklar kapalı, sağ el işaret

Detaylı

O OBUR OCAK (AY) OCAK ODA OFSAYT

O OBUR OCAK (AY) OCAK ODA OFSAYT O OBUR OCAK (AY) Sağ el göğüs hizasında, işaret parmağı ve başparmak birbirine dokunacak şekilde, öbür parmaklar açıktır. Her iki el göğüs hizasında, parmak uçları birbirine dokunacak şekilde sağ el ağza

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN

ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Büyümenin değerlendirilmesinde kullanılır. Başlıcaları: * Boy uzunluğunun ölçümü * Vücut ağırlığının ölçümü

Detaylı

DANA PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA DANA KARKAS DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER DAHİL) DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER HARİÇ)

DANA PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA DANA KARKAS DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER DAHİL) DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER HARİÇ) PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA KARKAS Karkas, hayvanın kesimhanede islami kurallara uygun olarak başı kesilip, derisi yüzülerek ve iç organları çıkartılarak geriye kalan bütün gövde hali için kullanılan

Detaylı

OCİCAT. Tüy Bakımı Düzenli fırçalamanın yanısıra ellerle masaj yapılması onlar için iyi olacaktır.

OCİCAT. Tüy Bakımı Düzenli fırçalamanın yanısıra ellerle masaj yapılması onlar için iyi olacaktır. OCİCAT Oval küçük bir baş ve dikkat çekici boyutlarda büyük olan kulaklar bu ırkın en belirgin özelliğidir. Oval kafa yapısıyla uyumlu büyük ve yuvarlak gözlere ve dolgun görünmeyen bir çene yapısına sahiptir.

Detaylı

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER Yrd. Doç. Dr. GÜVEN ÇITAK Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER BOYUN VE OMUZ EGZERSİZLERİ www.guvencitak.com EGZERSİZLERE YÖNELİK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Uyarı:

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

BEAUTY GUİDE Güzellik. Rehberi

BEAUTY GUİDE Güzellik. Rehberi BEAUTY GUİDE Güzellik Rehberi ALLIK VE PUDRA FIRÇALARI Duo Fibre Allık Fırçaları : Toz,krem veya su bazlı ürünlerin yüzdeki bölgelere hafifçe uygulanmasında kullanılır. NASBRUSH0003 Duo Fibre Geniş Allık

Detaylı

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın Ofis Ergonomisi Hedefler Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın MSD belirtilerini tanıyın Stres ve gerilimi en

Detaylı

D DAĞ DAKİKA DAKTİLO DALAK DALGA

D DAĞ DAKİKA DAKTİLO DALAK DALGA D DAĞ DAKİKA Her iki el göğüs hizasındadır. Sağ elin işaret ve başparmağı açık, öbür parmaklar kapalıdır (C el). Sağ elin açık parmaklarının uçları, sol el işaret parmağına değecek biçimde tutulur. Her

Detaylı

Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı

Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı nazangörmüşer/akbal/biyoloji Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı 1-Vücudu komplex, yassılaşmış salataya benzer oluşuyor ve dallarının kenarları dalgalı ya da komplex, dallarının solucana benzer saplarının

Detaylı

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5.Sınıf Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık 5.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul YANLIŞ BİLGİSAYAR KULLANIMINDA OLUŞABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI Bilgisayarla

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ AİLE-GİYECEKLER- SORU CÜMLESİ İBRAHİM DEMİRDÖĞEN 3. AİLE-GİYECEKLER, SORU CÜMLESİ ÖRNEK ÇALIŞMA Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz? 3.1.

Detaylı

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN C CADI CAHİL Sağ el sağ omuz hizasında, işaret parmağı ve başparmak açık öbür parmaklar kapalıdır (C el). El öne doğru hareket ettirilerek C harfi işaret edilir. Sağ el karnın üst hizasında ve sol el göğüs

Detaylı

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ - 1 Ad :... Soyad :... Vücudumuzu ayakta tutan, hareket etmemizi sağlayan ve bazı önemli organları koruyan sert yapıya iskelet denir. İskelet

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

Ö ÖDEMEK ÖDEŞMEK ÖDEV ÖDÜNÇ ÖFKE

Ö ÖDEMEK ÖDEŞMEK ÖDEV ÖDÜNÇ ÖFKE Ö ÖDEMEK ÖDEŞMEK Her iki el göğüs hizasında, sol elin işaret ve başparmağı birbirine bitişik, avuç içi karşıya bakacak şekildedir. Sağ el, sol elin üzerinde sağa sola nokta koyar gibi şıklatılır. Her iki

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir?

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 4. SINIF 1. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 3. Soru 2: Uzunlukları ve şekilleri farklı kemiklerin bir araya gelmesi ile

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-2 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Meridyen Enerjisini Aktive Etmek Qi Gong Egzersizi

Detaylı

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM)

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) Pasif elevasyon egzersizi (1) Hasta sırtüstü yatar durumda, fizyoterapist hastanın kolunu dirseğinden ve bileğinde destekler. Pasif elevasyon egzersizi (2)

Detaylı

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE 1 TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE GİRİŞ : Bir yaralı, hasta ya da kazazedeye ilk yardım yapabilmek ya da herhangi bir yardımda bulunabilmek için, öncelikle gerekenlerin doğru yapılabilmesi için, insan

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır.

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Diğer taraftan

Detaylı

Ö nemli Güvenlik Bilgileri

Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ö NEMLİ BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE LÜTFEN BU KILAVUZU İYİCE OKUYUNUZ! Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkür ederiz.bu kılavuzu iyice okuyunuz ve her zaman yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Egzersiz 1 Yer Egzersizleri Yere sırtüstü uzanın. Dizlerinizi ayak tabanlarınız yere tam basacak şekilde bitişik olarak bükün. Kalçanızı mümkün

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir.

Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir. İSKELET SİSTEMLERİ Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir. A. İSKELET ÇEŞİTLERİ Hayvanların çoğunda, vücuda destek

Detaylı

MUM DUVARLAR: KONTROL KRİTERLERİ. Prof. Dr. Gökhan Yılmaz

MUM DUVARLAR: KONTROL KRİTERLERİ. Prof. Dr. Gökhan Yılmaz MUM DUVARLAR: KONTROL KRİTERLERİ Prof. Dr. Gökhan Yılmaz MUM DUVARLAR: KONTROL KRİTERLERİ 1. Kaide plağına iyice tutturulmuş. 2. Boyutları uygun (fantom laboratuvarı pratiğinde). Hastada ise ağızda ayarlanır.

Detaylı

N NABIZ NAFAKA NAKIŞ NAKİL NAMAZ

N NABIZ NAFAKA NAKIŞ NAKİL NAMAZ N NABIZ NAFAKA Her iki el göğüs hizasında, sol elin işaret parmağı ve orta parmak açıktır (V el). Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmaklar kapalıdır. İşaret parmakları birbirine dokundurulur. N harfi

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi 2- Dikdörtgen tepsi YUVARLAK TEPSİ: Az miktarda olan malzemeler için kullanılır. Bir görevli rahatca hem taşıyıp hem servis yapabilir.

Detaylı

Ş ŞAHİT ŞAKA ŞAM FISTIĞI ŞAMPİYON ŞAMPUAN

Ş ŞAHİT ŞAKA ŞAM FISTIĞI ŞAMPİYON ŞAMPUAN Ş ŞAHİT ŞAKA Her iki el göğüs hizasında, işaret ve başparmaklar açık, öbür parmaklar kapalıdır (C el). Sağ elin başparmağının ucu, sol elin işaret parmağı ile birleştirilir. Sağ elin işaret ve başparmağı

Detaylı

V VAAT VAAZ VADE VADİ VAGON

V VAAT VAAZ VADE VADİ VAGON V VAAT VAAZ Sağ el işaret ve orta parmak açık öbür parmaklar kapalı (V el) sağ göğüs hizasında parmak uçları yukarıyı gösterecek şekilde tutulur. Sağ el yumruk biçiminde işaret parmağı öne doğru çıkıntılı

Detaylı

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI Hareketli Cephe İskeleleri işçilerin 4,000 kg kadar yükle, ikili kurumda 30 metre genişlikteki bina cephesinde çalışabilmesi için dizayn edilmiş, iki ikiz motorun tahrik ettiği

Detaylı

FAALİYET ALANLARIMIZ. Açık Alan Spor Aletleri : 8-13. Çocuk Oyun Grubu : 3-7. Oturma Bankları : 15. Kameriye ve Piknik Masaları : 14

FAALİYET ALANLARIMIZ. Açık Alan Spor Aletleri : 8-13. Çocuk Oyun Grubu : 3-7. Oturma Bankları : 15. Kameriye ve Piknik Masaları : 14 FAALİYET ALANLARIMIZ Çocuk Oyun Grubu 3-7 Açık Alan Spor Aletleri 8-13 Oturma Bankları 15 Kameriye ve Piknik Masaları 14 Çocuk Oyun Elemanları 17 Çöp Kovaları 16 Özel İmalatlar 18-19 2 ÇOCUK OYUN GRUBU

Detaylı

ÜST TARAF KEMİKLERİ OSSA MEMBRI SUPERIORIS

ÜST TARAF KEMİKLERİ OSSA MEMBRI SUPERIORIS ÜST TARAF KEMİKLERİ OSSA MEMBRI SUPERIORIS Üst ekstremitelere üst taraf veya üst yanlar da denir. Gövdenin iki yanına tutunmuş, sağ ve sol simetrik uzantı şeklindedirler. Üst taraf; Omuz, Kol, Önkol El

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018 TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ Erkan GÜLER Haziran 2018 1 HARİTA Yeryüzündeki bir noktanın ya da tamamının çeşitli özelliklere göre bir ölçeğe ve amaca göre çizilerek, düzlem üzerine aktarılmasına harita

Detaylı

Ara sıra tüy bakımı gerekir Tek renkli, Mühürlü, Tekir, Kaplumbağa deseni, Vaşak ve Vizon, Mavi, Lila, Kırmızı, Gümüş, Duman, Krem ve Beyaz renklerde

Ara sıra tüy bakımı gerekir Tek renkli, Mühürlü, Tekir, Kaplumbağa deseni, Vaşak ve Vizon, Mavi, Lila, Kırmızı, Gümüş, Duman, Krem ve Beyaz renklerde RAGAMUFFİN Ragam uffin, boyut olarak oldukça büyük kedilerdir. Baş yapısı da gövdeyle uyumlu olarak büyük, boyun kısa, karın kısmı yumuşak ve sarkıktır. Alın yumuşak bir eğimle yuvarlanmış ve genel yumuşak

Detaylı

Skinfold Ölçümleri (SÖ)

Skinfold Ölçümleri (SÖ) Skinfold Ölçümleri (SÖ) Skinfold kaliper kullanılarak vücut yağ yüzdesi tahmin edilebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu yöntem altın standart değildir. Deri altı yağ dokusunun vücuttaki toplam yağ

Detaylı

ANTETLER. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA A X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M

ANTETLER. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA A X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 C A ÇİZİM 0.14 KAĞITLARI B ve 44.60 44.45 ANTETLER B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 34 Prof. Dr.

Detaylı

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN COSTAE (Kaburgalar) İlk 7 costa, sternum ile costal kıkırdaklar sayesinde eklemleşirken, 8,9

Detaylı

Barbus conchonius (Rosy barb)

Barbus conchonius (Rosy barb) Barbus conchonius (Rosy barb) 10 cm uzunluğa ulaşabilir. Kökeni: Kuzey Hindistan 24 C de toplu yaşamayı sever. Eşleşmeye hazır dişi gül pembe rengini alır. Dirençli ve hareketli balıklardır. Barbus üretimleri

Detaylı

HAVANA BROWN Genişliğe oranla daha uzun olan vücudu oldukça zariftir. Orta boyutlarda olan

HAVANA BROWN Genişliğe oranla daha uzun olan vücudu oldukça zariftir. Orta boyutlarda olan HAVANA BROWN Genişliğe oranla daha uzun olan vücudu oldukça zariftir. Orta boyutlarda olan bu ırkın erkekleri, dişilerden daha yapılıdır. Kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Kafa yapısı geniş ve yuvarlaktır.

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgilerinin topoğrafik harita ya da arazi üzerindeki

Detaylı

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU Hermetik baca montajında yanmış gazın çıkmasını ve taze havanın içeriye alınmasını sağlayan ve rüzgâra karşı (kuşluk) emniyet koruyucusu bulunan

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 8.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100 Çözümler 1. Verilen resimde insan vücuduna bulunan dokuz tane organik sistem gösterilmiştir. Her birinin

Detaylı

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz. 1. Aleti monte etmeden ve kullanmadan önce bu el kitabının iyice okunması

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

Bebek Masajı Uygulama

Bebek Masajı Uygulama AMAÇ Bebek masajının doğru, uygun teknikle yapılarak bebeğin rahatlatılması ve düzenli yapılarak bebeğin büyüme, mental ve motor gelişimine olumlu katkı sağlanmasıdır. TEMEL İLKELER Bebek masajı yüz, göğüs,

Detaylı

P PADİŞAH PAHALI PAKET PAKİSTAN PALTO

P PADİŞAH PAHALI PAKET PAKİSTAN PALTO P PADİŞAH PAHALI Sağ el göğüs hizasında, işaret parmağı açık; orta parmak kıvrık ve işaret parmağına yaslanmış şekilde, öbür parmaklar kapalıdır. Sağ elin işaret parmağı açık, kıvrık, öbür parmaklar kapalıdır.

Detaylı

BAKIR KELEBEKLERİ. Benekli bakır kelebeği ( Lycaena phlaeas ): İsli bakır kelebeği ( Lycaena tityrus ) Büyük mor bakır kelebeği ( Lycaena alciphron )

BAKIR KELEBEKLERİ. Benekli bakır kelebeği ( Lycaena phlaeas ): İsli bakır kelebeği ( Lycaena tityrus ) Büyük mor bakır kelebeği ( Lycaena alciphron ) Benekli bakır kelebeği ( Lycaena phlaeas ): BAKIR KELEBEKLERİ - Tüm bölgelerde yaygındır. Benzerlerinden ayrımı kolaydır. - Kanat üstünde arka kanatta kenar altı turuncu bandı bahar neslinde ön kanat kalın

Detaylı

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir SEVBENİLER Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Grup üyelerinden daha iri ve daha yaygındır. 1- (mavi ok ) ile gösterilen beyaz çizgi içe yay yaparak altındaki büyük beneğe bir şapka oluşturur. 2- Mavi -gümüş

Detaylı

1.ÜNİTE: VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM. Fen ve Teknoloji-4.sınıf

1.ÜNİTE: VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM. Fen ve Teknoloji-4.sınıf 1.ÜNİTE: VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Fen ve Teknoloji-4.sınıf A. DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ İSKELET Kemiklerden oluşan ve eklemlerle bağlanan, vücudumuzun dik durmasını ve hareket etmesini sağlayan yapıya

Detaylı

T TABANCA TABİAT TABLO TABUT TACİZ

T TABANCA TABİAT TABLO TABUT TACİZ T TABANCA TABİAT Sağ el yumruk biçiminde, işaret parmağı öne doğru çıkıntılı ve başparmakla bitişik, öbür parmaklar kapalıdır (T el). Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmakları kapalı, el resimdeki

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el - kol işareti

Detaylı

Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı Amaç Sözlü ve sözsüz iletişim teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak 2 Hedefler Katılımcılar bu dersin sonunda; Sözlü ve sözsüz iletişim tekniklerinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

DOĞUMDA ROL OYNAYAN FAKTÖRLER- FETÜS

DOĞUMDA ROL OYNAYAN FAKTÖRLER- FETÜS DOĞUMDA ROL OYNAYAN FAKTÖRLER- FETÜS B)Fetüs Fetüs ile ilgili faktörler şunlardır; Fetüs başı Fetüsün duruşu Fetüsün yatışı Fetal prezentasyon Fetüsün pozisyonu Plasenta a)fetüs başı Fetüs başı, normalde

Detaylı

1-) Yaprak eksenin ucu, mukro veya arista, bitkiler daima çok yıllık, gövde kanatsız, çiçekler salkımsı

1-) Yaprak eksenin ucu, mukro veya arista, bitkiler daima çok yıllık, gövde kanatsız, çiçekler salkımsı LATHYRUS L. TEŞHİS ANAHTARI 1-) Yaprak eksenin ucu, mukro veya arista, bitkiler daima çok yıllık, gövde kanatsız, çiçekler salkımsı 2-) Yaprakçıklar pinnat ve retikulat damarlanma veya stipullar sagittat

Detaylı

Yaratıcı ruhun eşsiz ürünü FORD B-MAX...

Yaratıcı ruhun eşsiz ürünü FORD B-MAX... Yaratıcı ruhun eşsiz ürünü FORD B-MAX... Ford B-MAX 2010 yılında Cenevre fuarında konsept araç olarak ilk kez tanıtıldığında eşsiz tasarımı sayesinde büyük hayranlık uyandırmış ve tüm otomobilseverlerin

Detaylı

Microsoft Wedge Dokunmatik Fare Pil Kapağı Tespit Klip Tamir

Microsoft Wedge Dokunmatik Fare Pil Kapağı Tespit Klip Tamir Microsoft Wedge Dokunmatik Fare Pil Kapağı Tespit Klip Tamir Sökme, onarım ve pil kapağı kapalı kalacak değil Kama Dokunmatik fare takılması. Ayrıca diğer bileşenleri onarmak için iyi bir rehber Yazan:

Detaylı

BRT Makine Destek Ayakları. Düz Naylon Taban

BRT Makine Destek Ayakları. Düz Naylon Taban BRT 1692 1 Haddeleme yöntemiyle yekpare altıgen çubuktan üretilmiş saplama hem kesinlik, hem de diş gücü sağlar Naylon taban yüksek yük kapasitesi, kimyasal direnç ve ısı değişikliklerinde denge sağlar

Detaylı

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ AÇISINDAN NE DURUMDAYIZ? Çalıştığınız büro YETERİNCE büyük mü? Çalıştığınız büro YETERİNCE aydınlık mı?

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır.

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. İskeletin önemli bir bölümüdür ve temel eksenidir. Sırt boyunca uzanır

Detaylı

DAMIZLIK SEÇERKEN 2. Birkez daha kısaca özetlersek;

DAMIZLIK SEÇERKEN 2. Birkez daha kısaca özetlersek; DAMIZLIK SEÇERKEN 2 İlker Ünkü@Kasım Aralık 2015 Bir önceki yazımızda Akbaş ın ırk tipinin ne olduğunu netleştirerek benzerlerinden nasıl ayırabileceğimizden bahsetmiştik. Akbaş ın kafa tipi ve sırt çizgisi,

Detaylı

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler Yaralanmaları Önleyici Egzersizler 11 EGZERSİZ HAZIRLAYAN: Dr. Ali KIZILET 1- KÖPRÜ 2 - YAN KÖPRÜ Başlama pozisyonu: Baş, omuzlar, sırt ve kalça düz bir çizgi halinde yere paralel bir konumdadır. Kolların

Detaylı

S SAAT SABAH SABIR SABUN SAÇ

S SAAT SABAH SABIR SABUN SAÇ S SAAT SABAH Her iki el göğüs hizasında, her iki el işaret ve başparmağı açık, öbür parmaklar kapalı (C el), sağ elin başparmağının ucu sol elin işaret parmağı ile birleştirilir. Sağ elin işaret parmağı

Detaylı