KURUCAOVA ORTAOKULU KUR AN-I KERİM GÜNLÜK DERS PLANI (EYLÜL 4. HAFTA) BÖLÜM I: Dersin adı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KURUCAOVA ORTAOKULU KUR AN-I KERİM GÜNLÜK DERS PLANI (EYLÜL 4. HAFTA) BÖLÜM I: Dersin adı"

Transkript

1 GÜNLÜK DERS PLANI (EYLÜL 4. HAFTA) KUR AN KERİMİ ÖĞRENİYORUZ-1 ÖĞRENME ALANI:KUR AN I KERİM VE MESAJI 1-Kur an-ı Kerim i Niçin Okumalıyız? Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1-Kur an ın Kerim i okumanın ve öğrenmenin önemini kavrar. Dersin işlenişi hakkında bilgi sahibi olur. Rahmet, Kitap, Mushaf, Kur an Anlatım, Soru-Cevap Tanışma, Ders müfredatı hakkında bilgi verme. Aşağıdaki hadis okunarak öğrencinin dikkati hayırlı ve üstün olma kavramlarına yönlendirilir. Sizin en hayırlı/üstün olanınız, Kur an ı öğrenen ve öğretendir. (Buhârî, Fezâilü l Kur ân, 21) Öğrencilere bir kılavuzun ne işe yaradığı, bir Peygamberin Kur an ın kılavuzu olduğu vurgulanarak güdülenmesi sağlanır. 1. Kur an-ı Kerim i Niçin Okumalıyız: Kur an-ı Kerim, biz insanları yaratan Allah ın sözüdür. Bizi çok seven Rabb imizden gelen bir mektuptur. Dinimiz İslam ın temel kaynağıdır. Bize Allah ı anlatır, Peygamberimizi tanıtır ve nasıl yaşayacağımızı öğretir. Kur an, yaşadığımız hayatı bütün yönleriyle kuşatır. İnanç, ibadet ve ahlak ilkelerinden bahseder. Kur an-ı Kerim, birey ve toplum olarak nelere dikkat edeceğimizi, nelerden kaçınmamız gerektiğini açıklayan bir rehberdir. Allah ın, kullarının iyiliği için indirdiği kılavuzdur. Kur an-ı Kerim in gönderiliş amacı, insanların doğruya, güzele ulaşmaları ve her iki dünyada da mutlu olmalarını sağlamaktır. Bu da Kur an ın mesajını öğrenmekle mümkündür. O hâlde, içerisinde yer alan esasları anlayıp hayatımızı onun ilkeleri doğrultusunda düzenlemek için Kur an-ı Kerim i okumamız gerekir. Biz insanlara düşen görev Kur an ın gönderiliş amacını düşünmek ve hayatımızda Kur an ın öğretilerine yer vererek O nun gönderiliş amacını gerçekleştirmektir. Dünya hayatının mutlu yaşanmasını isteyen her bireyin Kur an ın kılavuzluğuna ihtiyacı vardır. Kur an ı öğrenip, anlamaya çalışmamız konusunda bize örneklik eden kişi, Peygamberimizdir. O, hayatını insanlara Kur an ı öğretmeye ve anlatmaya adamıştır. Onun ahlakını öğrenmek ve Peygamberimiz gibi yaşamaya çalışmak için de Kur an ayetlerinin anlamını öğrenmeliyiz. Mutlu ve huzurlu bir hayat sürdürebilmek için Kur an ı okuyup anlamaya önem vermeliyiz. Kur an a önem verip onun bizden istediği gibi yaşarsak, her alanda ileri bir düzeye ulaşabiliriz. Kur an bizden başarı için çalışmamızı, yardımlaşmayı ve işimizi en güzel şekilde yapmamızı ister. Kendimiz, ailemiz ve milletimiz adına her alanda faydalı işler yapmak için çalışmalıyız. : sorulan sorulardan bazıları yöneltilerek cevaplamaları istenecek, değerlendirilecek, yanlışlar ve eksikler tamamlanacak. 1- Kur an ın niçin gönderilmiştir? 2- Kur an ın kılavuz olmasını yorumlayınız?

2 GÜNLÜK DERS PLANI (EKİM 1. HAFTA) KUR AN KERİMİ ÖĞRENİYORUZ-1 ÖĞRENME ALANI:KUR AN I KERİM VE MESAJI 1-Kur an-ı Kerim i Niçin Okumalıyız? 2. Kur'an Sevgisi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1-Kur an-ı Kerim i öğrenmeye istekli olur. 2-Kur'an-ı Kerim'e bağlanmanın sevgi ile mümkün olduğunu kavrar. Kıraat, Hafız, Sevgi, Şefkat Anlatım, Soru-Cevap Temel Dini Bilgiler(Diyanet),Kur an-ı Kerim Meali (Diyanet),İlmihal (Diyanet), İslam Ansiklopedisi(Diyanet) Pdf Ders Kitabı Öğrencilerden Kur an a karşı olan sevgi ve saygılarının nasıl olduğu konusunda örnekler verilmesini istenir. 1. Kur an ı Kerim i Niçin Okumalıyız: Allah ı anmanın en güzel yollarından biri namaz kılmaktır. Namaz kılarken okumak için de Kur an dan bazı ayet ya da sureleri öğrenmeliyiz. Kur an okumak, insanı psikolojik açıdan da rahatlatır. Kendisini görüp gözeten yüce bir varlığı tanıyan, boş yere yaratılmadığını, dünyada bulunma gerekçesini ve bu hayatın bitiminde sürekli kalacağı bir ahiret hayatının varlığını öğrenen insan, bu hayatı en güzel şekilde değerlendirmeye çalışacaktır. Allah a inanan insan, kendisine rehberlik edecek Kur an-ı okumalı, O nu anlamalı ve hayatına uygulamalıdır. Anlaşılmadan okunan hiçbir kitap insanın hayatına müdahil olmaz. 2. Kur an ı Kerim Sevgisi: Sevgi kardeşliktir, başkalarını düşünmektir, paylaşmaktır. Sevdiğimiz bir arkadaşımızdan aldığımız bir mektup veya hediye bizi ne kadar çok mutlu eder, öyle değil mi? Allah bizi yaratmış, bizi çok sevdiği için de yalnız bırakmamıştır. Mutlu ve huzurlu olmamızı istemiş, bizi düşündüğü için peygamberler ve kitaplar göndermiştir. Kur an ın gönderilişi, bütünüyle Allah ın kullarına duyduğu sevginin eseridir. Bizim gibi bir insan olan son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.) ise Kur an esaslarını hayatımıza nasıl aktaracağımızı, Allah a olan sevgimizi nasıl ifade edeceğimizi öğretmiştir. Sevdiğimiz insanın sözleri de davranışları da bizim için değer taşır. Onu kırmamaya, üzmemeye özen gösteririz. Âdeta onun üzerine titreriz. Biz de ona sevgi ve saygımızı göstermek isteriz. Bizi çok seven Rabb imizin sözlerine vereceğimiz önem, ona duyduğumuz sevginin ifadesi olacaktır. Ona olan sevgi ve saygımızı ifade etmenin yolu, yalnızca onu öpüp başımıza koymak değildir. Mübarek gün ve gecelerde Kur an okumakla da bu sevgiyi tam olarak göstermiş olamayız. Onu sevdiğimizi ayet ve Surelerinin anlamını kavramaya çalışmakla gösterebiliriz. Mesela namazlarımızın her rekâtında okuduğumuz Fatiha suresinde Allah a verdiğimiz sözlerin, yaptığımız duaların anlamını öğrenmekle bu sevgimizi göstermeye başlayabiliriz. Kur an ın emrettiği doğruluk, güvenilirlik gibi güzel ahlak ilkelerine uygun yaşamak da bu sevginin en büyük göstergesi olacaktır. : sorulan sorulardan bazıları yöneltilerek cevaplamaları istenecek, değerlendirilecek, yanlışlar ve eksikler tamamlanacak. 1- Dünya ve ahiret mutluluğu için insanlar ne yapmalıdır? 2- Kur an sevgisi nasıl olmalıdır? 3- Kur an sevgisi neyi gerektirir?

3 GÜNLÜK DERS PLANI (EKİM 2. HAFTA) KUR AN IN MESAJINI ANLIYORUM-2 ÖĞRENME ALANI:KUR AN I KERİM VE MESAJI 1. Kur'an Kıssaları Öğreniyorum: Hz. Âdem Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1.Hz. Âdem, Hz. Nuh, Hz. Hud, Hz. Salih kıssalarını temel özellikleriyle açıklar. Kıssa, Peygamber, Tövbe, Cinayet Anlatım, Soru-Cevap Öğrencilerden Habil ve Kabil olayı konusunda örnekler verilmesini istenir. Öğrencilere emre itaat etmemenin kötü neticeleri anlatılarak güdülenmeleri sağlanır. 1.Kur an ı Kerim i Kıssaları:Hz.Adem(a.s) Kur an-ı Kerim kıssaları, Allah ın bize anlattığı örnek olaylardır. Yüce Allah Kur an da Hz. Muhammed den önceki peygamberlerin ve bazı insanların yaşamlarından örnekler verir. Bunlardan ders çıkarmamızı ister. Bu sebeple Allah ın Kur an da anlattığı kıssaları anlamaya önem vermeliyiz. Hz.Adem kıssası bizlere insanın yaratılışı ve sonraki merhaleleri hakkında ipuçlarını içinde barındıran bir kıssadır. Hz.Adem in cennetten yeryüzüne indirilişi, oğulları Habil ve Kabil arasında geçen olay ve neticesinde işlenen ilk cinayet ve yansımaları üzerinde düşüneceğimiz önemli noktalardır. İlk insan, ilk peygamber, ilk baba, ilk eş olan Hz. Âdem uzun yıllar yaşadı. Yeryüzünde doğruların hâkim olması için çalıştı. Bu konuda en büyük destekçisi eşi Hz. Havva oldu. Ancak her insan gibi o da ömrü bittiğinde öldü. Allah ın selamı ona ve onun yolunda olan tüm insanlara olsun! İnsanoğlu Hz. Âdem den günümüze kadar gelen süreçte hep bir bocalama yaşamıştır. Ne zaman iyiye ve güzele yönelse hep karşısına kötüyü, çirkini daha güzel gösteren bir olgu hep çıkagelmiştir. İnsanlar Hz. Âdem ve diğer peygamberlerin yasam kesitlerinde ince ayrıntıları dikkatli okumalıdır. : sorulan sorulardan bazıları yöneltilerek cevaplamaları istenecek, değerlendirilecek, yanlışlar ve eksikler tamamlanacak. 1- Kıssaların amacı nedir? 2- Hz. Adem in kıssası bize neyi öğütler?

4 GÜNLÜK DERS PLANI (EKİM 3. HAFTA) KUR AN IN MESAJINI ANLIYORUM-2/ ÖĞRENME ALANI:KUR AN I KERİM VE MESAJI 1. Kur'an Kıssaları Öğreniyorum: Hz. Âdem, Hz Nuh, Hz.Salih Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1.Hz. Âdem, Hz. Nuh, Hz. Hud, Hz. Salih kıssalarını temel özellikleriyle açıklar. Kıssa, Peygamber, Tövbe, Tufan Anlatım, Soru-Cevap Öğrencilerde Nuh un Gemisi tabiri hakkında bilgileri sorulur. Öğrencilere emre itaat etmemenin kötü neticeleri anlatılarak güdülenmeleri sağlanır. 2. Hz. Nuh(a.s) Hz. Âdem e gönderilen din, Allah a teslimiyet temelleri üzerinde yükselmiş İslam dı. Bu dinde sadece Allah a kulluk edilirdi. Ancak yeryüzünde insanlar çoğalmaya başlayıp kendilerine gönderilen dinden uzaklaşınca Allah a isyan edenler, haksızlık yapanlar, putlara tapanlar da görülür oldu. Doğru yoldan çıkanlara peygamber göndermek Allah ın yasası idi. Böyle bir dönemde Yüce Allah, peygamber olarak Hz. Nuh u gönderdi. Nuh (a.s.) un kavminden putlara tapanlar vardı. Putlarının isimleri Vedd, Suva, Yeğus, Yeuk, ve Nesr idi. Vedd erkek, Suva kadın, Yeğus aslan, Yeuk at, Nesr kartal şeklindeydi. 3. Hz. Hud, Hz. Salih (a.s) Ahkâf, Yemen ile Umman arasında, bağlar ve bahçelerle çevrili harika bir yerdi. Orada yaşayanlar sağlıklı, güçlü kuvvetli insanlardı. Hz. Nuh un (a.s.) torunu Âd ın soyundan geldikleri için Âd Kavmi diye anılıyorlardı. Yüksek yüksek binalar, görkemli saraylar yapıyorlardı. İrem şehri dillere destan güzellikte idi. Mal ve mülkün, türlü türlü nimetlerin içerisinde sefa sürüyorlar ama Allah a şükretmeyi unutarak büyükleniyorlardı. Zorba ve kaba insanlardı. Ülkelerine uğrayan kişilere zulmediyor, onların haklarını gasp ediyorlardı. Allah Hz.Hud peygamberi bu kavme gönderdi. Allah Semud kavmine Hz.Salih (a.s) peygamberi göndermiştir. : sorulan sorulardan bazıları yöneltilerek cevaplamaları istenecek, değerlendirilecek, yanlışlar ve eksikler tamamlanacak. 1- Nuh tufanını özetleyiniz. 2- Ad kavminin özellikleri nelerdir? 3- Hz.Salih (a.s) hangi kavme gönderilmiştir?

5 GÜNLÜK DERS PLANI (EKİM 4. HAFTA) KUR AN IN MESAJINI ANLIYORUM-2/ ÖĞRENME ALANI:KUR AN I KERİM VE MESAJI 2. Sureleri Tanıyorum: Lokman Suresi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1. Lokman suresini genel özellikleriyle tanır. Hekim, Sure, Ayet,Cüz, Dua, Anlatım, Soru-Cevap Öğrencilerden Kur an a ait bildikleri sürelerin adlarını söylemeleri istenir. Öğrencilere iletişimin insan için ne kadar gerekli olduğunu belirtilerek güdülenme sağlanır. 1-Kur an Sureleri:Lokman Suresi Adı: Lokman suresi Ayet Sayısı: 34 Kur an daki Yeri: 31. suredir. İndiriliş Zamanı: Mekke Dönemi. Lokman suresi, ahlaki ilkeleri ön plana çıkaran Kur an surelerinden biridir. Peygamberimizin Medine ye hicretinden önce Mekke döneminde inmiştir. 12 ile 19. ayetleri arasında yer alan ayetlerde bilge bir kişi olan Hz. Lokman ın oğluna verdiği tavsiyelerden söz ettiği için bu adı almıştır. Surenin öne çıkan konusu, doğru bilgi, bunun söz ve davranışlara yansıtılmasıdır. Lokman suresinde Rabb imiz, İslam ın inanç ve ahlakla ilgili bazı temel ilkelerini, çocuğuna düşkün ve şefkatli bir baba olan Hz. Lokman ın oğluna verdiği öğütler şeklinde özetlemektedir. Hz. Lokman, evladına üç defa Yavrucuğum! diye seslenerek, onun şahsında her insan için büyük önem taşıyan tavsiyelerde bulunmaktadır. Bu bölümde Allah a inanılması emredilmiş, başka ilahlara tapmak yasaklanmış, anne ve babaya saygı gösterip onların, Allah ın emirlerine aykırı olmayan isteklerinin yerine getirilmesi istenmiştir. : sorulan sorulardan bazıları yöneltilerek cevaplamaları istenecek, değerlendirilecek, yanlışlar ve eksikler tamamlanacak. 1- Lokman suresi kaç ayettir ve nerede inmiştir?

6 GÜNLÜK DERS PLANI (KASIM 1. HAFTA) KUR AN IN MESAJINI ANLIYORUM-2/ ÖĞRENME ALANI:KUR AN I KERİM VE MESAJI 3-Kur an dan Dualar Öğreniyorum: Bakara 201, İbrahim 41 Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1- Bakara suresinin 201. ve İbrahim suresinin 41. ayetlerinde yer alan duaların anlamını kavrar. Sure, Ayet, Cüz, Dua, Anlatım, Soru-Cevap Öğrencilere, Allah a nasıl dua ettikleri sorularak dua konusuna dikkat çekilir. Dua etmenin de bir çeşit ibadet olduğunu belirtilerek güdülenme sağlanır. 1-Kur an dan Dualar Öğreniyorum: Dua, kul ile Allah arasında iletişimi sağlayan aracısız bir iletişim aracıdır. Dua samimiyet ve içtenliktir. Kur an a göre insana Allah katında saygınlık kazandıran özelliklerden biri de duadır. Duamız, yalvarıp yakarmamız, ibadet ve niyazımız yani kulluğumuz yoksa Allah katında değerimiz de olmaz. Rabb imiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi cehennem ateşinin azabından koru!...(bakara,201) Ey Rabb imiz! Beni, annemi, babamı ve bütün mü minleri kıyamet günü affeyle! (İbrahim,41) Dua, Kur an ın önemle üzerinde durduğu temel konulardan biridir. Dua bir çağrıdır, sesleniştir, kişinin Allah a yönelişidir. Bağlılıktır, teslimiyettir. Allah ı anmak ve yüceltmektir. İnanan insan, Rabbiyle iletişim kurmak istiyorsa dua etmeli ve dua ederken de tüm kalbiyle Allah a yönelerek dua etmelidir. : sorulan sorulardan bazıları yöneltilerek cevaplamaları istenecek, değerlendirilecek, yanlışlar ve eksikler tamamlanacak. 1- Dua nedir? Bizler neden dua etmeliyiz?

7 GÜNLÜK DERS PLANI (KASIM 2. HAFTA) KUR AN IN MESAJINI ANLIYORUM-2/ ÖĞRENME ALANI:KUR AN I KERİM VE MESAJI 4- Kur'an Kavramlarını Öğreniyorum: Hamd, Şükür, Rahmet, İhlas Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1. Hamd, Şükür, Rahmet, İhlâs kavramlarının anlamlarını ifade eder. Hamd, Teşekkür etmek, Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme Sınıfa girdikten sonra öğrencilere sınıfa zamanında geldikleri için teşekkür edilir ve nedeni öğrencilere sorulur. Öğrencilere öğrendiğimiz kavramların, Allah ile ve insanlarla olan ilişkilerimizi daha güzel hala getireceği söylenerek güdülenme sağlanır. 1- Kur an Kavramlarını öğreniyorum: Hamd(Övgü) Kur an-ı Kerim, besmelenin ardından el-hamdü sözcüğüyle başlar. Kur an ın ilk suresi olan Fatiha suresinin başında hamd in, bütün âlemlerin yaratıcısı ve düzenleyicisi olan Allah a özgü olduğu belirtilir. Hamd, bir kimseyi güzel bir şekilde anmak, övmek, bir kimseden razı olmak, birinin hakkını ödemek ve ona teşekkür etmek demektir. Allah a hamd etmek ise onu çokça anmak, daima övmek, onun üstünlüğünü kabul etmek ve ona şükretmektir. Kur an da, yerde ve gökte, dünya ve âhirette her türlü övgünün Allah a ait olduğu bildirilmiştir. Hamd ve şükür kelimeleri eş anlamlı kelimeler olmakla birlikte, aralarında fark da vardır. Şükürden daha geneldir. Hamd, bir nimet verilsin verilmesin, övüleni sahip olduğu nitelikleriyle övmek; şükür ise verdiği bir nimet sebebiyle bir kimseyi övmektir. Hamd, yaşıyor olmanın bir gereğidir; şükür ise iyilikler karşısında yapılan teşekkürdür. Peygamberimiz, bir şey yiyip içtiği zaman; Bizi yediren, içiren ve bizi Müslümanlardan yapan Allah a hamd olsun! diye dua etmiş ve Bir şey yiyip içip de o nimet sebebiyle Allah a hamd eden kuldan Allah hoşnut olur. buyurmuştur. Allah a hamd edebilmek için onun varlığına, birliğine peygamberlerine ve kitaplarına, Kur an da bildirdiklerine iman etmek, güzel davranışlarda bulunmak, emir ve yasaklarına uymak, Allah ın, insanların ve diğer varlıkların haklarına saygılı davranmak gerekir. 2- Şükür(Teşekkür Etmek): Şükür, nimetleri Allah'ın verdiğini bilip O'na şükranda bulunmaktır. Şükür, her nimetin Allah tan geldiğini bilip dil ile de hamd etmektir. Allahü teâlânın emirlerini yapıp yasak ettiklerinden sakınmak şükretmek olur. İnsanların hidayeti için çalışmak, onları irşat etmek de şükür sayılır. Şükür hem dil, hem beden hem de kalp ile yapılabilir. Kur an a göre şükür, nimetin artmasına vesile olduğu gibi Allah ın bizden memnun kalmasını da sağlar. Bir kimsenin yaptığı iyiliğe karşı teşekkür etmek bir görgü kuralı olduğuna göre bizi yaratan ve sahip olduğumuz her şeyi bize armağan eden Allah a ne kadar çok şükür görevimiz olduğunu düşünmeliyiz. İyilikte bulunanı övmek ve ona dua etmek de bir teşekkürdür. Allah a şükreden kişi, insanlara da teşekkür etmelidir. Peygamberimiz (s), İnsanlara teşekkür etmeyen kimse, Allah a da şükretmemiş olur. Buyurmuştur. : sorulan sorulardan bazıları yöneltilerek cevaplamaları istenecek, değerlendirilecek, yanlışlar ve eksikler tamamlanacak. 1- Allah ın yarattığını nimetler karşısında ne yapmalıyız? 2- Allah ı en çok ne zaman anarız?

8 GÜNLÜK DERS PLANI (KASIM 3. HAFTA) KUR AN IN MESAJINI ANLIYORUM-2/ ÖĞRENME ALANI:KUR AN I KERİM VE MESAJI 4- Kur'an Kavramlarını Öğreniyorum: Hamd, Şükür, Rahmet, İhlas Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1. Hamd, Şükür, Rahmet, İhlâs kavramlarının anlamlarını ifade eder. Samimiyet, Rahim, Mağfiret, Merhamet Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme Sınıfa girdikten sonra öğrencilere Kur an okumaya neden besmele ile başladığımız sorulur. Öğrencilere öğrendiğimiz kavramların, Allah la ve insanlarla olan ilişkilerimizi daha güzel hala getireceği söylenerek güdülenme sağlanır. 3-Rahmet: Merhamet ve rahmet kelimeleri; acımak, esirgemek, korumak, affetmek, bağışlamak, nimet vermek gibi anlamlara gelir. Rahmet; hayır, iyilik, ihsan, nimet ve kalp yumuşaklığı demektir. Kur an da daha çok rahmet kelimesi kullanılmıştır. Allah, Kur an daki sözlerine besmele ile başlayarak rahmetine vurgu yapar. Fatiha suresinde rahmet kelimesinden türeyen Allah ın er-rahman ve er-rahîm isimlerine yer verilir. Bu sebeple Kur an, Allah ın rahmeti ile başlar; ona sığınmaya çağıran Felâk ve Nâs sureleri ile son bulur. Peygamberimiz (s.a.v) de Küçüklere sevgi, büyüklere saygı göstermeyen bizden değildir. Buyurarak İslam ın merhamete verdiği önemi göstermiştir. 4-İhlâs: İhlâs (bir şeyi hâlis kılmak, halis olmak, özünü almak ve seçmek) îmân, ibâdet, itâat, ahlâk, amel, dua gibi her türlü dinî görevleri, halkın övme ve beğenmesini, yerme ve kınamasını düşünmeksizin sırf Allah için iyi ve halis bir niyetle yapmak, şirk, nifak, riya (gösteriş)) vb şâibelerden uzak durmak, söz, fiil ve davranışlarında samimi ve dosdoğru olmak demektir. İhlâs, Allah ile iletişiminde bireyin, görev ve sorumluluklarını başka bir amaçla değil, sadece Allah emrettiği için yerine getirmesi, onun memnuniyetini hedeflemesidir. İhlâs, kalbin bir eylemidir ve Allah da kişiye niyetine, kalbinin eğilimine göre değer verir. İhlâs Süresi ve anlamı üzerinden Allah ın eşsiz bir yaratıcı olduğu vurgulanır. : sorulan sorulardan bazıları yöneltilerek cevaplamaları istenecek, değerlendirilecek, yanlışlar ve eksikler tamamlanacak. 1- Fatiha Suresinde geçen Allah ın isimleri nelerdir? 2- İhlâs Suresinin anlamını söyleyiniz?

9 GÜNLÜK DERS PLANI (KASIM 4. HAFTA) 1-Harfler ve Özellikleri Ünite Kavramları ve Sembolleri/ Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Kullanılan Eğitim Teknolojileri- Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1- Kur an a karşı saygılı davranmasını kavrar. 2-Harfleri tanır. Kur an, Tertil, Vahiy, Kura, Ayet, Sure Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri Temel Dini Bilgiler (Diyanet), Kur an-ı Kerim Meali (Diyanet), İlmihal (Diyanet), İslam Ansiklopedisi 1-Kur an nedir? Niçin O na saygı göstermeliyiz? Öğrencilere Kur an-ı Kerim e neden saygı gösteriyoruz soru yöneltilir. Alınan cevaplar tahtaya yazdırılır. Kur an-ı Kerim in Allah ın insanlığa gönderdiği son kitap olduğu vurgulanır ve Kur an ın bir hayat kılavuzu olduğu hatırlatılarak öğrencilerin konuya yoğunlaşması sağlanır. Kur an ın ne zaman nerede nasıl ve kime indirildiği öğrencilere söylenir. yla ilgili ayetler tahtaya yazılır.ilk inen ayetler söylenir ve Kur an-ı Kerim den öğrencilerin bulması istenir. Kur an ın Allah tarafından, son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v) e Cebrail aracılığı ile indirilen son ilahi ve evrensel kitap olduğu söylenir. Kur an-ı Kerim le ilgili genel bilgiler verilir.(ayet-sure-cüz ve sayıları) Öğrencilere Kur an karsı saygı ve sevginin nasıl olması gerektiği söylenir. Kur an ı oluşturan harflerin tanıtımına geçilir. 2-Harfler ve Özellikleri? Öğrencilere Kur an ı Kerim in hangi alfabeyle yazıldığı sorusu yöneltilir, alınan cevaplar tahtaya yazılır. Kur an ı Kerim in öğrenilmesinin kolaylığı söylenir. Arap alfabesi tanıtılır. Harfler yazılarak gösterilir, Öğrencilerden de harfleri yazmaları istenir. Kalın sesli, ince sesli harfler tanıtılır. Birbirine benzeyen harfler gösterilir. Öğrenciye alıştırma yaptırılır. Harfler sınıfça koro halinde tekrarlanır. Harflerin çıkış yerleri gösterilir. : 1- Kur an daki cüz ve sure sayıları kaçtır? 2- Kur an hangi alfabe ile yazılmıştır?

10 GÜNLÜK DERS PLANI (ARALIK 1. HAFTA) 1-Harfler ve İsimleri Ünite Kavramları ve Sembolleri/ Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Kullanılan Eğitim Teknolojileri- Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1-Harfleri tanır. Kur an, Kıraat, Mahreç Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri Temel Dini Bilgiler (Diyanet), Kur an-ı Kerim Meali (Diyanet), İlmihal (Diyanet), İslam Ansiklopedisi 1-Harfler ve İsimleri? Öğrencilere Kur an ı Kerim in Arap alfabesinin harfleriyle oluştuğu söylenir. Arap alfabesi hakkında bilgiler sunulur ve 28 harften oluştuğu bildirilir. Harflere ses verilirken Türkçe deki ses benzerliklerine vurgu yapılarak öğrencinin ilgisi konuya çekilir. Kur an harflerini oluşturan harflerin isimleri söylenir ve öğrenciye gösterilir. Öğrenciden yazılan ve gösterilen harfleri söylemesi istenir. : 1-Şekilleri benzer olan harfler hangileridir?

11 GÜNLÜK DERS PLANI (ARALIK 2. HAFTA) 2- Harflerin Yazılışları Ünite Kavramları ve Sembolleri/ Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Kullanılan Eğitim Teknolojileri- Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1-Harflerin kelime içindeki yazılış biçimlerini tanır. Harf, Mahreç, Tilavet Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri Temel Dini Bilgiler (Diyanet), Kur an-ı Kerim Meali (Diyanet), İlmihal (Diyanet), İslam Ansiklopedisi 2-Harflerin Yazılış Biçimleri Harflerin tek tek yazılış şekli uygulamalı olarak gösterilir. Birbirine benzeyen harfler gruplar halinde gösterilir. Öğrencilerden kendilerinden defterlerine yazması istenir. İfade edilen bilginin görselle desteklenmesi öğrencinin ilgisini arttıracağından, harflerin yazım şekli ve okunuşu ile ilgili görsellerden faydalanılır. Öğrencilerden harfler ve isimleri okutturulur. Alıştırma örnekleri ev ödevi olarak verilir. : 1- Tahtaya yazılan herhangi bir harfin adı sorulur?

12 GÜNLÜK DERS PLANI (ARALIK 3. HAFTA) 1-Harflerin Mahreçleri Ünite Kavramları ve Sembolleri/ Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Kullanılan Eğitim Teknolojileri- Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri: 1-Harfleri mahreçlerine uygun olarak telaffuz eder. Harf, Mahreç, Tilavet Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri Temel Dini Bilgiler (Diyanet), Kur an-ı Kerim Meali (Diyanet), İlmihal (Diyanet), İslam Ansiklopedisi 1-Mahreç nedir? Öğrencilere mahrecin tanımı yapılır. Harflerin çıkış yerleri demektir. Harflerin çıkış yerleri, boğaz, dil ve dudaklar ile boğaz boşluğu ve genizdir. Kuran okurken, her harfin hakkını vermek, harfleri çıkış yerlerinden çıkararak yerli yerince her bir harfi diğerine karıştırmadan okumak demektir. 2-Kur an-ı kerim okunurken harfler 5 yerden çıkar: 1-Boğaz ile Ağız boşluğu: Boğazın göğse bitişik olan yerinden, dudaklara kadar, boğaz ile ağız içinde olan boşluğa denir Buradan و ى ا çıkar 2-Boğaz: Boğazın göğse bitişik olan yerinden, dil dibine kadar olan yere denir Üç mahreçtir: ء ه: 1-Boğaz aşağısı ع ح : ortası 2-Boğaz غ خ: 3-Boğaz üstü 3-Dil; Boğazın ağza yakın olan yerinden, ön dişlere kadar ağız içinde olan dile denir On mahreçtir ث ذ ظ ص س ز ت د ط ر ن ل ض ى ش ج ك ق 4-Dudaklar: Ön dişlerden dışarı olan dudaklara denir Buradan ف ب م و çıkar 5-Geniz; Geniz boşluğuna denir Ğunne çıkar. Öğrencilere harfler okutturulur. Alıştırma örnekleri ev ödevi olarak verilir. : 1- Mahreç nedir, söyleyiniz? 2- Kaç tane mahreç bölgesi vardır?

13 GÜNLÜK DERS PLANI (ARALIK 4. HAFTA) 1-Harflerin Mahreçleri 2- İnce ve Kalın Sesli Harfler Ünite Kavramları ve Sembolleri/ Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Kullanılan Eğitim Teknolojileri- 1- Harfleri mahreçlerine uygun olarak telaffuz eder. Harf, Mahreç, Tilavet, Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri Temel Dini Bilgiler (Diyanet), Kur an-ı Kerim Meali (Diyanet), İlmihal (Diyanet), İslam Ansiklopedisi Bireysel Öğrenme Etkinlikleri 1-Kalın,İnce ve Peltek Harfler Arapça da 28 harf vardır. Lamelif= Lam ile Elif in birleşmesinden oluşan ve müstakil olmayan bir harftir. ر ق ط ظ ص ض غ ع خ ح: Kalın harfler 10 tanedir Geriye kalan 18 harf incedir.. ق ط ظ ض غ خ : Harfler Tam Kalın ح ع : Harfler Yarım Kalın ر : Harf Bazen Kalın Bazen İnce olan ث ذ ظ : tanedir Peltek Harfler 3 HARFLERİN ÇIKIŞ YERLERİ VE OKUNUŞLAR ا : nızağob.ridecni zimifrah.rakıç nedrey nalo kişitib esğög adnunos es rib iltevvuk kararuv eniribrib ığadud iki : sب ile çıkarılır.harfimiz incedir ت : lid.ritfrah rib ecni.rılırakıç kararuv anısatro nirelşid tsü unucu ث : nilid.ritfrah rib ketlep ev ecni.runuko karalırıtsab fifah relşid tsü anucu ج : lid.ridecni.rılırakıç kararuv ağamad tsü ınısatro t nızağob : amح ortası sıkılarak çıkarılır.kalındır. خ : nızağob.rıdnılak.rılırakıç karalıtlırıh nednilevve zarib د : nilid.ridecni.rılırakıç karaluruv anısatro nirelşid tsü unucu ذ : lid.ritketlep ev ecni.rılırakıç karalırıtsab fifah relşid tsü anucu nunucu lid : ر arkasını üst ön dişlerin içine hafif dokandırarak çıkarılır.kalındır. (bazen inceokunur) ز : lid ridecni.rılırakıç kereridğed erelşid nö ucu س : lid.ridecni.rılırakıç kereliridğed eniçi nirelşid tla nö ucu ılırakıç karayayad ağamad tsü ınısatro nilid :. r.incedirش ص : nilid.rıdnılak.rakıç karalırıtsab anısıray nirelşid tla nö ucu ض : nilid.rıdnılak.rılırakıç kararuv erelşid ıza tsü ınıfarat nay ط : nilid.rıdnılakrakıç nedrey nıkay enirelte nirelşid tsü ucu ع : nızağob. unur.kalındırظ.rıdnılak.rılırakıç karalıkıs fifah ısatro : lid ko kararıtsab eçfifah relşid tsü anucu غ : nızağob rıdnılak.rılırakıç nednilevve ف : tsü.ridecni.rakıç natkararıtsab eniçi nığadud tla relşid ك : nı fag ridecni.rılırakıç nadnısığaşa ق : nilid.rıdnılak.rılırakıç kararuv ağamad ununos م : kadud.ridecni.rakıç karalırıtsab eçfifah eniribrib irelçi ل : lid.ridecni.rılırakıç alkamayad ağamad unucu ن : lid.ridecni.rılırakıç natkamad nalo nıkay enibid nirelşid tsü eli ucu çıkar.incedir. Dudaklar büzülerek ileriye doğru uzatılması suretiyle و : ال : mal ritşimleg anadyem nednisemşelrib ni file ev ه : nızağob.ridecni.rakıç nadatkon iğitşelrib elsüğög ى : nilid.ridecni.rılırakıç kararuv ağamad tsü ısatro Özet : Dersin genel bir özeti öğrenciler tarafından yapılmaya çalışılacak varsa 1- Kalın harfler hangileridir? 2- Peltek harfler nasıl çıkarılır?

14 KURUCAOVA ORTAOKULU GÜNLÜK DERS PLANI (ARALIK 5. HAFTA) 2. Harflerin Okunuşu 2.1. Harekeler: Üstün, Esre, Ötre 1- Harfleri harekelerine ve med durumlarına göre seslendirir. Harf, Mahreç, Tilavet, Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri Bireysel Öğrenme Etkinlikleri 2. Harflerin Okunuşu 2.1. Harekeler: Üstün, Esre, Ötre Kur an harflerinin tamamı sessizdir. Bu harfleri seslendiren ve dilimizdeki sesli harflerin yerini tutan işaretlere hareke denir. Bu işaretler harflerin üstünde veya altında bulunur. Harflerin sesli okunmasını sağlayan üç hareke vardır: Üstün, esre ve ötre. Üstün: Harfin üstüne yazılan yatık bir çizgidir ( ). Bu işarete Arapçada fetha denilir. Üstün, ince harflerin e, kalın harflerin a sesiyle okunmasını sağlar. Örneğin sin ( س ) harfine üstün işareti konulunca se ( س ), sad ( ص ) harfine üstün konulunca sa ( ص ) şeklinde okunur. Esre: Harfin altına yazılan yatık bir çizgidir ( ). Bu işarete Arapçada kesre denilir. Esre, ince harflerin i sesiyle, kalın harflerin ı-i arası bir sesle okunmasını sağlar. Ötre: Harfin üstüne yazılan ve küçük bir vav a benzeyen işarettir ( ). Bu işarete Arapçada damme denilir. Ötre, ince harflerin u-ü arası bir sesle, kalın harflerin u sesiyle okunmasını sağlar Özet : Dersin genel bir özeti öğrenciler tarafından yapılmaya çalışılacak varsa 1- Hareke nedir? 2- Üstün nedir, söyleyiniz?

15 KUURUCAOVA ORTAOKULU GÜNLÜK DERS PLANI (OCAK 1. HAFTA) 2.2. Cezim (Sükun) 2.3. Şedde 2.4. Tenvin 1- Harfleri harekelerine ve med durumlarına göre seslendirir. Cezim, Şedde, Tenvin Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri 1. Cezim (Sükûn) Cezim, harfin üzerine küçük bir daire şeklinde yazılan işarettir. Cezim, harflerin harekesiz olarak okunmasını sağlar. Harekeli bir harf cezimli bir harfle birleşince Türkçedeki sessiz harfle biten kapalı hece biçimi oluşur. Örneğin, üstünlü hemze ile cezimli lam birleşince ا ل (el) şeklinde okunur. Bireysel Öğrenme Etkinlikleri 2. Şedde Şedde, harfin üzerine birleşmiş iki küçük u harfine benzer şekilde yazılan işarettir (.( Üzerinde bulunduğu harfin iki defa okunmasını sağlar. Dolayısıyla şeddeli harf, aslında iki harftir. Bunlardan birincisi cezimli, ikincisi harekelidir. Örneğin ا ن şeklinde yazılan kelime ا ن ن (inne) diye okunur. Öğrencilerden cezimli ve şeddeli kelimelerin okunması istenir. 3. Tenvin Tenvin, kelimenin sonuna cezimli nun sesi veren iki üstün ( ), iki esre ( ) ve iki ötre ( ( işaretleridir. Arapçada sadece isimlerin sonunda bulunur. ا) ( elif ) dışındaki harflerde ء ( hemze ) ve ة ( te İki üstün: Harfin üzerine yazılır ( ). Yuvarlak desteği üzerine yazılır. İnce harflerin en sesiyle, kalın harflerin an sesiyle okunmasını sağlar. Özet : Dersin genel bir özeti öğrenciler tarafından yapılmaya çalışılacak varsa 1- Cezim nedir? 2- Şedde nedir, söyleyiniz? 3- Tenvin nasıl okutur?

16 KURUCAOVA ORTAOKULU GÜNLÜK DERS PLANI (OCAK 2. HAFTA) 2.5. Med Harfleri: Elif, Vav, Ya 1- Harfleri harekelerine ve med durumlarına göre seslendirir. Med, Tenvin Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri 2. Med Harfleri: Elif, Vav, Ya Med, uzatmak demektir. Kendinden önceki harfin uzatılarak okunmasını sağlayan harflere med harfleri (uzatma harfleri) denir. ) ى ( ya ), و ( vav ), ا ( Elif Med harfleri üçtür: Elif ( ا ): Kendisinden önceki üstünlü harfin uzatılarak okunmasını sağlar. İnce harfleri e-a arası bir sesle, kalın harfleri a sesiyle uzatır. Bireysel Öğrenme Etkinlikleri Vav ( و ): Kendisinden önceki ötreli harfin uzatılarak okunmasını sağlar. İnce harfleri u-ü arası bir sesle, kalın harfleri u sesiyle uzatır. Örnek: و ا و ا ( 8Uu-buu-tüuا و Ya ( ى ): Kendisinden önceki esreli harfin uzatılarak okunmasını sağlar. İnce harfleri i sesiyle, kalın harfleri ı-i arası bir sesle uzatır. Özet : Dersin genel bir özeti öğrenciler tarafından yapılmaya çalışılacak varsa 1- Med nedir? 2- Med harflerini, söyleyiniz?

17 GÜNLÜK DERS PLANI (OCAK 3. HAFTA) 2.6. Vav ve Ya Şeklinde Yazılan Elif Ünite Kavramları ve Sembolleri/ Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Kullanılan Eğitim Teknolojileri- 1- Harfleri harekelerine ve med durumlarına göre seslendirir. Med,Tenvin Anlatım, Soru-Cevap,Gösteri Temel Dini Bilgiler (Diyanet), Kur an-ı Kerim Meali (Diyanet), İlmihal (Diyanet), İslam Ansiklopedisi 2.6-Vav ve Ya Şeklinde Yazılan Elif Kur an yazısında elif harfi üç şekilde yazılır. ا ك لك ve لل Örnek: ) şeklinde yazılır. ا ( elif 1. Genellikle, bildiğimiz ز ك ا ve و ل ا ) şeklinde yazılır. Örnek: و ( vav 2. Bazen 3. Bazen de ya ( ى ) şeklinde yazılır: ا ve Bireysel Öğrenme Etkinlikleri Özet : Dersin genel bir özeti öğrenciler tarafından yapılmaya çalışılacak varsa 1- Elif harfi hangi harflerin yerine yazılabilir?

Yazılışı: Eşhedu en lâ ilâhe illellâh ve eşhedüennemuhammedenabdühü ve Resûlühü.

Yazılışı: Eşhedu en lâ ilâhe illellâh ve eşhedüennemuhammedenabdühü ve Resûlühü. 5.SINIF KURAN-I KERİM DERSİ 1.ÜNİTE ÖZETİ Kelime- i tevhid'inokunuşu, yazılışı ve anlamı Yazılışı: La ilahe İllallah MuhammedunResulüllah Okunuşu: La ilahe İllallah Muhammedur-Resulüllah Anlamı:Allah tan

Detaylı

TECVİD Lügat manası; Güzel yapmaktır.

TECVİD Lügat manası; Güzel yapmaktır. TECVİD TECVİD Lügat manası; Güzel yapmaktır. Peygamberimiz(sav): Allah Kur an ı indirildiği gibi okuyanı sever. buyurarak bu tarz okuyuşu teşvik etmiştir. Kur an-ı Kerim de Allah; Kuranı açık açık, tane

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

ORTAOKUL - İMAM HATİP ORTAOKULU. KUR AN-I KERİM DERSİ (5-8. Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI

ORTAOKUL - İMAM HATİP ORTAOKULU. KUR AN-I KERİM DERSİ (5-8. Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI ORTAOKUL - İMAM HATİP ORTAOKULU KUR AN-I KERİM DERSİ (5-8. Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI 1.GİRİŞ Kur an-ı Kerim İslam dininin temel kaynağıdır. İslam toplumlarının temel referansı olan Kur an-ı Kerim indirilişinden

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Dua Dua İbadetin Özüdür Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Dua Arapça kökenli bir kelime olup «istemek, davet etmek» demektir.

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet.

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet. BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME ETKİNLİK Ders: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Sınıf: 9.Sınıf Ünite: İslam da İman Esasları Konu: Kitaplara İman Etkinliğin adı: İlahi Mesaj Süre: 40 dak + 40 dak Yine onlar, sana indirilene

Detaylı

ORTAÖĞRETİM. KUR AN-I KERİM DERSİ (9-12.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI

ORTAÖĞRETİM. KUR AN-I KERİM DERSİ (9-12.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI ORTAÖĞRETİM KUR AN-I KERİM DERSİ (9-12.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI 1.GİRİŞ Kur an-ı Kerim İslam dininin temel kaynağıdır. İslam toplumlarının temel referansı olan Kur an-ı Kerim indirilişinden itibaren

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri 1 ) İlahi kitapların sonuncusudur. 2 ) Allah tarafından koruma altına alınan değişikliğe uğramayan tek ilahi kitaptır. 3 ) Diğer ilahi

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ)

KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ) KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ) ب ت خ ح ج ث Dil ucu ile üst uçlarından ا ذ ر ز Boğazın ağza en yakın olan kısmından Dil ucu ile üst diplerinden Peltektir. Boğazın orta kısmından Dudaklar

Detaylı

Med Yapmanın Hükümleri

Med Yapmanın Hükümleri 33 Med Yapmanın Hükümleri S. Med nedir? C. Med harflerinden herhangi biriyle sesi uzatmaktır. S. Med harfleri nelerdir? ( ا و ي ) : şunlardır C. Med harfleri a. ا : Kendinden önceki harf üstün harekesi

Detaylı

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek

Detaylı

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. İlk Ders Genelgesi 1. Allah Her Şeyi Bir Ölçüye

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ. ÜNİTE: KAZA VE KADER Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek konular ve ders işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

VI-CAMİLERDE KUR AN ÖĞRETİMİ PROGRAMI ALANLARI VE DERSLERİ TABLOSU

VI-CAMİLERDE KUR AN ÖĞRETİMİ PROGRAMI ALANLARI VE DERSLERİ TABLOSU VI-CAMİLERDE KUR AN ÖĞRETİMİ PROGRAMI ALANLARI VE DERSLERİ TABLOSU KUR AN-I KERİM DİNİ BİLGİLER ÖĞRENME ALANI Yüzünden Okuma Ezber İtikat İbadet Siyer Ahlâk 6 ÜNİTELER 1. Kur (50 ) 2. Kur (50 ) 3. Kur

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Allah

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANADOLU İMAM-HATİP LİSELERİ YILLIK PLANLARI

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANADOLU İMAM-HATİP LİSELERİ YILLIK PLANLARI 205-206 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANADOLU İMAM-HATİP LİSELERİ YILLIK PLANLARI 9. Sınıf Zorunlu Dersler S A 0. Sınıf Zorunlu Dersler S A. Sınıf Zorunlu Dersler S A 2. Sınıf Zorunlu Dersler S A Kur'an-ı Kerim

Detaylı

Dua Dua, insan ile Allah arasında iletişim kurma yollarından biridir. İnsan, dua ederken Allah ın kendisini işittiğinin bilincindedir. İnsan dua ile dileklerini aracısız olarak Allah a iletmekte ondan

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

HURUF-İ MUKATTAA MUKATTA HARFLERİNİN TECVİT TAHLİLLERİ

HURUF-İ MUKATTAA MUKATTA HARFLERİNİN TECVİT TAHLİLLERİ 81 HURUF-İ MUKATTAA HURUF-İ MUKATTAA: Kuran ı kerimde bulunan 114 sûrenin 29 tanesi huruf i mukatta diye tabir edilen harflerle başlar. MUKATTAA kelimesi arapça bir isimdir. KAT EDİLMİŞ, KESİLMİŞ, KESİK,

Detaylı

Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları. Üç Hareke

Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları. Üç Hareke ب س م الل ه الر ح ن الر ح ي م Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları Üç Hareke ا ل ر ك ات الث الث ة Kesra(Esre) - Damme (Ötre) - ف ت ح ة - (Üstün) Fetha ض م ة ك س ر ة (i) (u) (a) Sükûn(Cezm) Şedde - - س

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN KUR AN KARANLIKLARDAN AYIDINLIĞA ÇIKARIR Peygamber de (şikayetle): Ya Rabbi! Benim kavmim bu Kur an ı (okumayı ve hükümlerine uymayı bırakıp hatta menedip onu) terkettiler. dedi. (Furkân /30) Elif, Lâm,

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Varlıklar Âlemi Meleklere İman Meleklerin

Detaylı

KUR AN-I KERİM SINAV SORULARI

KUR AN-I KERİM SINAV SORULARI KUR AN-I KERİM SINAV SORULARI 1. DÜZEY 1.Aşağıdakilerden hangisi Kur an-ı Kerim in tevatür yoluyla gelmiştir ifadesinin tanımıdır? A) Doğru söyleyen insanlar tarafından nakledilmesi. B) Her asırda yalan

Detaylı

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER Abdullâh Saîd el-müderris Rahmân ve Rahîm olan Allâh In ismiyle. Hamd, Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz.

Detaylı

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III 5. Sınıf 01 Allah İnancı - I 02 Allah İnancı - II 03 Allah İnancı - III Allah inancı 04 Ramazan ve Orucu - I 05 Ramazan ve Orucu - II Ramazan orucu 06 Ramazan ve Orucu - III 07 Adap ve Nezaket - I 08 Adap

Detaylı

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Mülheim an der Ruhr Fatih Camii Islam kelimesi üc manaya gelir 1. Yüce Allahın emirlerine itaat edip, yasaklarından kacınmak. 2. Bütün insanlarla diğer canlılar

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EYLÜL 23 EYLÜL 27 EYLÜL (2. Hafta) EYLÜL 18 EYLÜL - 22 EYLÜL (1. Hafta) ARA DİSİPLİNLER VE DERS İÇİ 1. Doğal ve yapay ses kaynaklarından çıkan sesleri ayırt eder. T.1.2.1. Kelimeleri anlamlarına uygun

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir.

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. TEMEL DİNİ BİLGİLER KİTAPLARA İMAN 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. 2 Kutsal kitap neye denir? Allah ın emir ve yasaklarını,

Detaylı

Dinleme Kuralları. 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur?

Dinleme Kuralları. 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur? 1. SINIF Dinleme Kuralları TEST-1 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur? A) Dinleme sırasında müzik dinleyebiliriz. Dinleme için hazırlık yapmalıyız. C) Dinleme sırasında resim yapabiliriz. 2.

Detaylı

KUR'AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA KURS PROGRAMI

KUR'AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI KUR'AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KAHRAMANMARAŞ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIF OSMANLI TÜRKÇESİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KAHRAMANMARAŞ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIF OSMANLI TÜRKÇESİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI AY: EYLÜL (2 Hafta) 208 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KAHRAMANMARAŞ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 0. SINIF OSMANLI TÜRKÇESİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI GÜN SAAT KONULAR ÖĞRENCİLERİN KAZANACAĞI HEDEF VE DAVRANIŞLAR

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

KURAN YOLU- DERS 1-2. DERSTE GEÇEN KAVRAMLAR 1) ikra : İlk inen vahiy. Oku! anlamına gelir. Kıraat (okumak) kelimesi de aynı kökten gelir.

KURAN YOLU- DERS 1-2. DERSTE GEÇEN KAVRAMLAR 1) ikra : İlk inen vahiy. Oku! anlamına gelir. Kıraat (okumak) kelimesi de aynı kökten gelir. KURAN YOLU- DERS 1-2 (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 2 no lu dersinin özeti) DERSTE GEÇEN KAVRAMLAR 1) ikra : İlk inen vahiy. Oku! anlamına Kıraat (okumak) kelimesi de aynı kökten 2) Tilavet,

Detaylı

Fatiha süresi-dil Yönünden İnceleme

Fatiha süresi-dil Yönünden İnceleme م م ب Fatiha süresi-dil Yönünden İnceleme Video olarak bak Önemli not :Bu yazı, şaz kıraatler içerir.bu yüzden kendi bildiğiniz şekilde Kur an ı okumaya devam ediniz. ا رل س م ب ا رل ح بي م ب س بي ه للا

Detaylı

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : İBADET : 2 / İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM MATERYAL TÜRÜ : ETKİNLİK (HAYDİ HİKAYENİ ANLAT BAKALIM) SINIF 5 ÜNİTE 2

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : İBADET : 2 / İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM MATERYAL TÜRÜ : ETKİNLİK (HAYDİ HİKAYENİ ANLAT BAKALIM) SINIF 5 ÜNİTE 2 MATERYAL TÜRÜ : ETKİNLİK (HAYDİ HİKAYENİ ANLAT BAKALIM) 2 TEK- NİKLER DEĞERLEN- DİRME ÖĞ- RETMENİN ADI- 15 dakika İbadetin ve ibadetle ilgili kavramların anlamlarını yorumlar. İbadetlerle ilgili kavramlar

Detaylı

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI 1- Soru: Allah ın insanlar arasından seçip vahiy indirdiği kişiye ne ad verilir? Cevap: Peygamber/Resul/Nebi denir. 2- Soru: Kuran da peygamber hangi kelimelerle ifade edilmektedir? Cevap: Resul ve nebi

Detaylı

PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ 7. 10. Ey Resûl! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Doğrusu Allah, kâfirler

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Hayat Amaçsız

Detaylı

ÖĞRETİM YILI HAFIZLIK EĞİTİMİ TEMEL ÖĞRETİM KUR AN-I KERİM DERSİ YILLIK PLÂNI

ÖĞRETİM YILI HAFIZLIK EĞİTİMİ TEMEL ÖĞRETİM KUR AN-I KERİM DERSİ YILLIK PLÂNI HAFIZLIK İ TEMEL ÖĞRETİM KUR AN-I KERİM DERSİ YILLIK PLÂNI EYLÜL EKİM 1 2 3 4 K.Kerim ve Muhtevasını Tanıma K.Kerim Okumaya Giriş Yüzünden Okunup Ezberlenecek Bazı Dua, Sure ve Anlamları 1. İslam ın i

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

PEK OKULLARI 1A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur!

PEK OKULLARI 1A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! PEK OKULLARI 1A 2018 2019 KASIM İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! 1.SINIF HAT BİLGİSİ ÜNİTE ADI: EVİMİZDE HAT KAZANIMLAR ETKİNLİK VE AÇIKLAMALAR DEĞERLER

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 06 07 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ AY EKİM KASIM HAFTA ARALIK DERS KONU ADI SAATİ Allah Her Şeyi Bir Ölçüye Göre Yaratmıştır Kader ve Evrendeki Yasalar İnsan İradesi ve Kader

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri değildir?

1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri değildir? DİN KÜLTÜRÜ 6. SINIF 1. ÜNİTE TEST 1 1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri a)hz. İbrahim b)hz. Yunus c)hz. Şit d)hz. Adem 2- Varlıklar hakkında düşünerek Allah ın varlığına ve

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları Ramazan Bayramı Sevinci Maun Suresi ve Anlamı BÖLÜM: 2 Sosyal hayatımızı

Detaylı

İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 3 Siyer 3 Ahlak 3 İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 2 Siyer 3

İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 3 Siyer 3 Ahlak 3 İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 2 Siyer 3 İçindekiler İlmihal 1 Öğretici Notları...4 Siyer 1 Öğretici Notları... 38 Ahlak 1 Öğretici Notları... 56 İlmihal 2 Öğretici Notları... 98 Siyer 2 Öğretici Notları...114 Ahlak 2 Öğretici Notları...148 İlmihal

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı. (İl Müftülüğü)

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı. (İl Müftülüğü) T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı Sayı Konu : 28941822-814-E.60422 : Ramazan Ayı Kitap Kampanyası. 21.05.2018 E. ^ Z ı ^.^ ^ A L İ L İ Ğ İ N E (İl Müftülüğü) Başkanlığımız yayınlarını tanıtmak,

Detaylı

Harflerin Mahreçleri

Harflerin Mahreçleri 12 Harflerin Mahreçleri S. Mahreç (çıkış yeri) nedir? C. Bir harfi seslendirirken harfin sesinin çıktığı yerdir. Mahreçler vasıtasıyla harfler birbirinden ayırt edilir. S. Harfin mahreci nasıl bilinir?

Detaylı

5. SINIF DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / TÜRKÇE

5. SINIF DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / TÜRKÇE TÜRKÇE Öğrenme Alanı Alt Öğrenme Alanı OKUMA YAZMA DİL BİLGİSİ Söz Varlığını Zenginleştirme Okuduğu Metni Değerlendirme Görsel Okuma Metnin Türleri Cümlede Anlam Özellikleri Yazma ve ktalama Kurallarını

Detaylı

Kur'an-ı Kerim Öğretiminde Yeni Bir Yaklaşım: Ses Temelli Elifbâ Yöntemi

Kur'an-ı Kerim Öğretiminde Yeni Bir Yaklaşım: Ses Temelli Elifbâ Yöntemi Kur'an-ı Kerim Öğretiminde Yeni Bir Yaklaşım: Ses Temelli Elifbâ Yöntemi EDAM Birdirbir Kitaplığı: 37 Kur'an-ı Kerim Öğretiminde Yeni Bir Yaklaşım: Ses Temelli Elifbâ Yöntemi Editör Hatice Işılak Durmuş

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Kur'an ve Anlam. Yazarlar Mürsel Ethem Yusuf Topyay Mehmet Akın. Editörler İsmet Eşmeli Mehmet Akın ISBN:

Kur'an ve Anlam. Yazarlar Mürsel Ethem Yusuf Topyay Mehmet Akın. Editörler İsmet Eşmeli Mehmet Akın ISBN: Kur'an ve Anlam Yazarlar Mürsel Ethem Yusuf Topyay Mehmet Akın Editörler İsmet Eşmeli Mehmet Akın ISBN: 978-605-2233-19-1 1. Baskı Aralık, 2018 / Ankara 2000 Adet Yayınları Yayın No: 284 Web: grafikeryayin.com

Detaylı

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir?

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Din Kültürü. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Düşünmeyi öğretir Hayata anlam katar Sabretmeyi öğretir Herkesten yardım istemeyi öğretir Özgür olmayı öğretir. Peygamberimizin Medine'ye

Detaylı

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar yusufisik1@hotmail.de K ur ân-ı Kerim deki dua ayetleri gibi Peygamberimizin duaları da Arapça aslından okunursa daha iyidir. Ancak, tercümeleri de dua olarak okunabilir.

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

ELİF CÜZÜ. Farklı Bir Yöntemle. (Tecvîd İlaveli)

ELİF CÜZÜ. Farklı Bir Yöntemle. (Tecvîd İlaveli) Farklı bir metotla hazırlanan bu çalışma Kur an okumayı kolay, hızlı ve doğru bir şekilde öğretmeyi amaçlıyor. Kur an okumayı öğrenmek isteyen herkes için tasarlanmıştır. ELİF CÜZÜ Farklı Bir Yöntemle

Detaylı

KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA KURS PROGRAMI

KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I Ş U B A T 25.02.203 / 0.03.203 8.02.203 / 22.02.203 Tel : 0 26 39 59 38 Faks : 0 26 334 96 96 http://pamem.meb.k2.tr ÖĞRETİM YILI : 202 / 203 İN ADI : DİN KÜLTÜRÜ VE MESLEK AHLAKI ÖĞRETMENLERİ : YAVUZ

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : ALİ İHSAN ASLAN Eğitsel Performans Bismillâhirrahmanirrahim

Detaylı

ORTAOKUL VE LİSE SEÇMELİ KUR AN I KERİM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI VE KUR AN ÖĞRETİMİNDE STRATEJİLER

ORTAOKUL VE LİSE SEÇMELİ KUR AN I KERİM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI VE KUR AN ÖĞRETİMİNDE STRATEJİLER ORTAOKUL VE LİSE SEÇMELİ KUR AN I KERİM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI VE KUR AN ÖĞRETİMİNDE STRATEJİLER GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. A. Vasfi KURT Kur an ı Kerim İslam dininin temel kaynağıdır. İslam toplumlarının temel

Detaylı

Din Ve Ahlak Hakkında Neler Biliyoruz?

Din Ve Ahlak Hakkında Neler Biliyoruz? İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 1. Ünite Sunusu Din Ve Ahlak Hakkında Neler Biliyoruz? Anlatım Yoluyla Ders Veren: Ömer AKKAŞ Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dkab Alanı Pedagojik Formasyon Öğrencisi

Detaylı

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL Ey İnsanlık! Sizi bir tek canlı varlıktan yaratan, ondan da eşini var eden ve her ikisinden de bir çok erkek ve kadın üreten Rabbınıza karşı sorumluluğunuzun

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı İnsanın Evrendeki

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı.... VALİLİĞİNE (İl Müftülüğü)

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı.... VALİLİĞİNE (İl Müftülüğü) Evrak Tarih ve Sayısı: 29/12/2016-E.63586 T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı *BENN3L0T3* Pin: 21791 Sayı :69097877-204- Konu :Yıllık Çalışma Programı... VALİLİĞİNE (İl Müftülüğü) Aile ve Dini Rehberlik

Detaylı

HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ

HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ ب س م الله الر ح من الر ح يم الل ه ل نت ل ه م و ل و ك نت ف ظ ا غ ل يظ ال ق ل ب ف ب م ا ر ح م ة م ن لا نف ض وا م ن ح و ل ك İmran, 159) (Al-i HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ Muhterem Müslümanlar!

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Kader ve

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata yön veren, temel hak ve

Detaylı

2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN

2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN 2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN VAİZİN TARİHİ GÜNÜ VAKTİ ADI SOYADI ÜNVANI GÖREV YAPACAĞI YER KONUSU 1.01.2016 Cuma Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Mermerler Camii SORUMLU

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK NORMAL ÖĞRETİM DERS PLANI VE İÇERİKLERİ (2014-2015 Akademik Yılı)

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK NORMAL ÖĞRETİM DERS PLANI VE İÇERİKLERİ (2014-2015 Akademik Yılı) KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK NORMAL ÖĞRETİM DERS PLANI VE İÇERİKLERİ (2014-2015 Akademik Yılı) ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI GÜZ YARIYILI (BİRİNCİ KUR) Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERNDİRME VE SINAV HİZMETRİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Adı ve Soyadı

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com dinkulturuahlakbilgisi.com 1-Ülkemizde Kızılay, Sosyal hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Aşevleri -gibi kurumların varlığı aşağıdakilerden hangisine önem verildiğini göstermektedir? A- Milli eğitime

Detaylı

Dua ve Sûre Kitapçığı

Dua ve Sûre Kitapçığı Dua ve Sûre Kitapçığı Hazırlayan: Melike MÜFTÜOĞLU instagram.com/oyunveetlinliklerledinogretimi SÜBHANEKE DUASI Allah ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin

Detaylı

İHTİYAÇ ODAKLI ÖĞRETİM PROGRAMI HAFIZLIK EĞİTİMİ TEMEL ÖĞRETİM UYGULAMA ESASLARI. Bünyamin ALBAYRAK Program Geliştirme Daire Başkanı

İHTİYAÇ ODAKLI ÖĞRETİM PROGRAMI HAFIZLIK EĞİTİMİ TEMEL ÖĞRETİM UYGULAMA ESASLARI. Bünyamin ALBAYRAK Program Geliştirme Daire Başkanı İHTİYAÇ ODAKLI ÖĞRETİM PROGRAMI HAFIZLIK EĞİTİMİ TEMEL ÖĞRETİM UYGULAMA ESASLARI Bünyamin ALBAYRAK Program Geliştirme Daire Başkanı Öğrenim Hakkı Madde 57 Özürleri nedeniyle okula devam edemeyen, okula

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ Varlıklar Âlemi Evrende bulunan varlıklar yalnızca duyularımızla algılayabildiklerimizden ibaret değildir. Âlemde görünen ve görünmeyen sayısız varlık bulunmaktadır.

Detaylı

İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ

İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ Memduh ÇELMELİ İLÂH İlâh: Tapılmaya lâyık görülen yüce varlık. «Lâ ilahe illallah Allah tan başka ilah yoktur.» İlâhî: Allah a ait. Allah a özgü. Allah ile ilgili. ilahi KİTAP VAHİY

Detaylı

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI 5.10.2015 Pazartesi 06.10 2015 Salı Y.ÇİFTÇİ S.AL Y.ÇİFTÇİ 7.10.2015 Çarşamba Y.ÇİFTÇİ 15:00 8.10.2015 Perşembe S.AL S.AL 9.10.2015 Cuma E.ÜZÜM S.AL Y.ÇİFTÇİ 15:00 E.ÜZÜM (Siyer ) Mirac ve Hediyesi Namaz

Detaylı

2015 YILI 3. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI. 20.7.2015 Pazartesi Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Kapucu Camii

2015 YILI 3. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI. 20.7.2015 Pazartesi Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Kapucu Camii VAAZIN 2015 YILI 3. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAİZİN TARİHİ GÜNÜ VAKTİ ADI SOYADI ÜNVANI GÖREV YAPACAĞI YER KONUSU 20.7.2015 Pazartesi Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Kapucu Camii PEYGAMBERİMİZİN

Detaylı

Hz. Adem den Hz. Muhammed (s.a.v.)e güzel ahlakı insanda tesis etmek için gönderilen dinin adı İslam dır.

Hz. Adem den Hz. Muhammed (s.a.v.)e güzel ahlakı insanda tesis etmek için gönderilen dinin adı İslam dır. Necip Fazık Kısakürek in gençliğe hitabındaki aynı manadır yazımın başlığında ki kim var? 'Kim var? ' diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert 'ben varım! ' cevabını verici, her ferdi 'benim

Detaylı

Dinleme Kuralları. 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur?

Dinleme Kuralları. 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur? 1. SINIF Dinleme Kuralları TEST-1 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur? A) Dinleme sırasında müzik dinleyebiliriz. Dinleme için hazırlık yapmalıyız. Dinleme sırasında resim yapabiliriz. 2. Aşağıdaki

Detaylı

CEVAP ANAHTARI. Meleklerin Özellikleri ve Görevleri - Meleklere İman, Davranışların Güzelleşmesine Katkıda Bulunur

CEVAP ANAHTARI. Meleklerin Özellikleri ve Görevleri - Meleklere İman, Davranışların Güzelleşmesine Katkıda Bulunur Ünite 1 MELEKLER VE AHİRET İNANCI Varlıklar Âlemi - Meleklere İman 1- A 2-C 3-D 4-D 5-B 6-A 7-D 8-C 9-B 10-C Meleklerin Özellikleri ve Görevleri - Meleklere İman, Davranışların Güzelleşmesine Katkıda Bulunur

Detaylı

Kur an-ı Kerim Öğretimi

Kur an-ı Kerim Öğretimi Kur an-ı Kerim Öğretimi Dr. Öğr. Ü. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com EĞİTİM Bireyin kendi iradesi ile belirli bir program dahilinde davranış kazandırma, davranış geliştirme, davranış değiştirme

Detaylı

Güzel Ahlâkı Kazanmak

Güzel Ahlâkı Kazanmak Ramazan, Allah a yakınlaşma vesilesidir. Oruç tutan insan Allah ın beğendiği davranışlar sergilemeye, nefsinin tutkularından sakınmaya çalışır. Şeytana karşı dikkatli ve şuurludur, vicdanının doğruyu fısıldayan

Detaylı

Gençlik Eğitim Programları KULLUK VE SORUMLULUK BİLİNCİ

Gençlik Eğitim Programları KULLUK VE SORUMLULUK BİLİNCİ Gençlik Eğitim Programları KULLUK VE SORUMLULUK BİLİNCİ Kulluk ve Sorumluluk Bilinci 1. HAFTA YARATILIŞ İnsanın yaratılışı ve yaratılış amacı Kulluk Kelime-i tevhid Ezber ayeti: Zariyat 56 Yaratılmış

Detaylı

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları Ön Söz Bu dergide namaz ibadetinden bahsedilmektedir. Namaz ibadetinin bize kazandırdıklarını, nasıl namaz kılacağımızı, namazın içindeki ve dışındaki şartları vb. gibi konuları özetlemektedir. Dergi kolay

Detaylı

Baleybelen Müfredatı

Baleybelen Müfredatı Baleybelen Müfredatı Dil veya Lisan, İnsanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal veya yapay bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, temeli tarihin

Detaylı

SINIF DEFTERİ. Gurup. Muallim/e:

SINIF DEFTERİ. Gurup. Muallim/e: SINIF DEFTERİ Gurup Muallim/e: Yaz Okulu 2014 Devam Çizelgesi 18 Haziran 2014 Çarşamba 19 Haziran 2014 Perşembe 20 Haziran 2014 Cuma 23 Haziran 2014 Pazartesi S. No Öğrenci İsim Soyisim 1 2 3 4 5 6 7 8

Detaylı