Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1 Temmuz Ortodontist Dr. Med. Dent. Benan OÐUZ Dr. Med. Dent. Cem CANÝKLÝOÐLU

2 Ý Ç Ý N D E K Ý L E R ortonorm DÝÞ ÇÜRÜKLERÝ Diþ çürükleri daha çok koyu renklenmelerle birlikte görülen oyuklar olarak algýlanmaktadýr. Önlenebilir bir hastalýk olmasýna karþýn dünyada diþ çürüðü deneyimi yaþamayan çok az insan vardýr. Devamý için týklayýn 3 Diþler neden çürür? Çürük belirtileri nelerdir? Diþ çürüðü nasýl ilerler? 4 Çürükten korunmak için ne yapmalýdýr? Devamý için týklayýn Diþ plaðý ve karbonhidratlý gýdalar neden çürük oluþturur? Çürük nasýl önlenebilir? 5 Kimlerde daha çok çürük olur? Devamý için týklayýn Çürük Aþýsý Var mýdýr? Çürüðe karþý antibiyotik var mýdýr? Antiseptik gargaralar kullanalým mý? Çürük oluþumuna bazý alýþkanlýklarýn etkisi Diþ çürümesi önlenebilir mi? 6 Çürük nasýl tedavi edilir? AÐIZ KORUYUCULARI Özellikle futbol, basketbol, güreþ, gibi kontakt spor yapan sporcularda ve oyun çaðýndaki çocuklarda ya diðer sporcularýn ya spor ekipmanlarýnýn çarpmasý ya da düþme sonucu yaralanmalar olabilmektedir. Devamý için týklayýn DÝÞ HEKÝMLÝÐÝNDE ACÝL YAKLAÞIM (Diþ Aðrýsý, Diþ Kýrýlmasý, Diþ Çekimi) Kiþiler genellikle, beklenmedik zamanlarda ortaya çýkan, diþlerindeki acil sorunlara yönelik ilk yardýmýn nasýl yapýlacaðý konusunda yeterli bilgiye sahip deðildirler. Devamý için týklayýn 9 Diþ aðrýsý Diþ kýrýlmasý Devamý için týklayýn 10 Daimi diþin yerinden çýkmasý Devamý için týklayýn 11 Dudak ve yanak yaralanmalarý Devamý için týklayýn Diþ çekimi sonrasýnda oluþan kanamalar Diþ çekimini takiben öneriler Web sitemize kullanýcý adýnýzý ve parolanýzý girerek, baþlangýç ve bitiþ fotoðraflarýnýza ulaþabilirsiniz.

3 DÝÞ ÇÜRÜKLERÝ Diþ çürükleri daha çok koyu renklenmelerle birlikte görülen oyuklar olarak algýlanmaktadýr. Önlenebilir bir hastalýk olmasýna karþýn dünyada diþ çürüðü deneyimi yaþamayan çok az insan vardýr. Diþler neden çürür? Aðýzda bulunan bakterilerden oluþan bakteri plaðý, þekerli ve unlu yiyeceklerin aðýzda kalan artýklarýndan asit oluþturabilmektedir. Bu asitler, diþlerin mineral dokusunu çözerek diþin minesinin bozulmasýna ve sonuçta da diþ çürüðünün baþlamasýna ve diþhekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadýrlar. Uzun yýllar, nedeni bilinmeyen bir hastalýk gözüyle bakýlan diþ çürüðünün günümüzde çok sebebe baðlý bir hastalýk olduðu anlaþýlmýþtýr. Diþ çürüðünün baþlýca 3 etkeni vardýr: Bakteri plaðý (Diþ plaðý adý da verilir), Karbonhidratlý gýdalar (þeker, un... gibi), Bünyesel etkenler (Diþin yapýsý. tükürüðün bileþimi... gibi) Diþ saðlýðý dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi deðiþikliðe uðrarsa, çürük ortaya çýkar. Çürük belirtileri nelerdir? Çürük ve oyulmuþ bir diþ, koyu renkli boþluðuyla kolayca tanýnýr. Fakat bazen çürük çukurcuðu gizli kalýr ve diþ hekimi ancak yardýmcý taný araçlarýyla (mesela diþ röntgeni gibi) teþhis koyabilir. Çoðu zaman çürük, diþ tüberküllerinin yani tümsekciklerin birbiriyle kesiþtiði yerde veya diþin boyun kýsmýnda görülür. Ýki diþ arasýnda kalan gizli çürükler uzun süre fark edilmez. Bu tür çürüklerde... akþam yemek yerken diþime taþ geldi zannettim, bir de baktým, diþimin bir parçasý aðzýmda... denildiðini sýkça duyarýz. Diþ çürüðünde diþ hekimine baþvurmayý gerektiren en önemli belirti aðrýdýr. Aðrý, soðuk, sýcak, tatlý veya ekþiden olur. Aðrýnýn þiddeti kiþiden kiþiye deðiþir ve etken ortadan kalkýnca aðrýda geçer; fakat tedavi edilmeyen çürüklerde aðrýlar bir süre sonra sürekli olmaya baþlarlar. Diþ çürüðü nasýl ilerler? Çürük, daima diþin yüzeyinden baþlar ve ilerleyerek dentin tabakasýna eriþir. Dentin, mineden daha fazla organik madde içerir. Bu nedenle çürük bu tabakada daha çabuk yayýlarak dentini bir burgu gibi deler; fakat, çürüðün ilerleme hýzý, kiþiden kiþiye ve diþten diþe çok deðiþir.

4 Unutulmamasý gereken bir husus da, dentinin diþin bir savunma organý olduðudur. Dentin içinde önceki bölümde tanýmý yapýlan kanalcýklarýn ucunda odontoblast denilen yapým ve onarým hücreleri bulunur ve bunlar çürük dentini tamir dokusu ile týkayabilirler. Týpký kuþatýlan bir kaleyi savunanlarýn güllelerle açýlan gedikleri onarmalarý gibi... Kendiliðinden olan bu savunma, bazen hýzla ilerleyen çürük karþýsýnda yetersiz kalabilir. Çürükten korunmak için ne yapmalýdýr? Ýlk yapýlmasý gereken þey diþ hekimine gitmek ve onun önerilerine uymak olmalýdýr. Aslýnda çürükten korunma, bir kiþisel irade konusudur ve hepimizin saðlam diþler ve saðlýklý aðzýn getireceði rahatlýðýn bilincinde olmamýz gerekir. Diþ plaðý ve karbonhidratlý gýdalar neden çürük oluþturur? Günümüzde bakteri plaðý ile ilgili çok sayýda araþtýrma yapýlmaktadýr ve artýk þekerle birlikte bakteri plaðýnýn, çürüðün baþ etkenlerinden birisi olduðu anlaþýlmýþtýr. Bakteri plaðý görülebilir mi? Evet görülebilir. Bunlar, diþlerin boyun kýsmýnda ve iki diþ arasýnda yer alan beyazýmsý kirlerdir. (Fark edilmesini kolaylaþtýrmak için piyasada Disclosing Tablet veya Disclosing solution adýyla bilinen boyayýcý tablet ve eriyikler satýlýr.) Plak þöyle teþekkül eder: Önce tükürükle protein diþe yapýþýr. Bu proteindeki bol miktarda aðýz ortamýnda bulunan þekerden kimyasal yolla dekstran yapar. Dekstran bu protein plaðýna tutunur ve böylece diþ plaðý teþekkül eder. Teþekkül eden plak artýk yalnýz aðýz çalkalamakla giderilemez. Buraya kadar oyunun-yani çürük oluþumunun-piyonlarý (yani bakteriler) hazýr olmuþtur... þimdi bakteriler, mineye bir hamle yapacaklardýr... Bakteriler bu hamleyi iki koldan yaparlar: Bazý bakteriler þekerden asit yaparak, minenin inorganik örgüsünü bozarlar. Bir kýsmý da, minenin organik kýsýmlarýný parçalayan enzimler yaparlar. Ýþte diþ çürüðü oyununun senaryosu kýsaca böyledir. Bu oyun nasýl bozulur ve çürük nasýl önlenebilir? Bakteri - þeker iþbirliði önlenirse oyun bozulur mu? Bu nasýl olabilir? Müttefiklerden birisini; Örneðin þekeri ortadan kaldýrarak... þeker, çikolata, pasta yemeden... Olur mu? þeker, organizma için kaçýnýlmaz gýdalardan birisidir ve hayvan deneyleri þekerden yoksun beslenmenin çürüðü durdurmadýðýný, sadece biraz azalttýðýný göstermiþtir. Evet, þeker bir çürük etkenidir ama, ne tek baþýna ne de baþlýca etken...

5 Öyleyse, çürükten korunmak için ne yapmalýdýr? Asýl korunma, ikinci saldýrgana yani mikroplara karþý mücadele ile olur. Bu da diþleri fýrçalayarak gerçekleþtirilir. ortonorm Kimlerde daha çok çürük olur? Þekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluþmasý sonucunda çürükler oluþtuðuna göre herkes için bir tehlike var demektir. Ancak beslenmelerinde karbonhidratlý ve þekerli yiyeceklerin oraný çok yüksek olanlar bir de sularýnda florür oraný çok düþükse çok daha fazla çürük tehlikesi altýndadýrlar. Bakteri plaðý tarafýndan oluþturulan aside karþý tükürük doðal bir savunma mekanizmasý oluþtursa da tek baþýna çürüðü önleyemez.tükürük akýþýný ve miktarýný azaltan hastalýklar ya da ilaçlar da çürük oluþumunu hýzlandýrmaktadýrlar. Bu nedenle de diþhekimleri tükürük akýþýný artýrdýðý için þekersiz sakýzlarý sýklýkla önerirler. Çürük Aþýsý Var mýdýr? Hayýr... Ama gazetelerde okuyoruz diyeceksiniz. Biraz önce size çürüðün çok sebebe baðlý bir hastalýk olduðunu söyledik. Neye karþý, hangi etkene karþý aþý hazýrlanacak? Bilim adamlarý yaklaþýk elli yýldýr bu konuda çalýþmaktadýrlar. Çürüðe karþý antibiyotik var mýdýr? Çürüðü durduracak bir antibiyotik yoktur. Üstelik, antibiyotikler çocuklarda oluþum döneminde diþlerin üzerine çökelerek onlarý boyarlar ve gri-kahverengi, morumtýrak renk almalarýna neden olurlar. Antiseptik gargaralar kullanalým mý? Bazý aðýz ve diþeti hastalýklarýnda belirli bir süre için belirli dozda antiseptik gargara verilebilir; fakat þunu unutmayýn ki, aðýz saðlýðýnda en etkin araç fýrçadýr. Çürük oluþumuna bazý alýþkanlýklarýn etkisi Beslenme alýþkanlýklarýnýn çürük oluþumuna etkisi olduðu öteden beri bilinmektedir. (Örneðin sert ve lifli gýdalarla beslenen Eskimolarda çürük hemen hemen hiç görülmez.) Buna karþýlýk yumuþak ve yapýþkan besinlerin diþler üzerine tutunmalarý, plak oluþturmalarý ve çürük meydana getirmeleri daha kolaydýr. Diþ çürümesi önlenebilir mi? EVET. Sabah kahvaltýsýndan sonra ve akþam yatmadan önce diþlerin fýrçalanmasý ve her gün diþ ipliðinin düzenli kullanýlmasý en etkili yoldur.

6 Yiyecek artýklarý en çok diþlerin çiðneme yüzeylerindeki girintilerde ve diþlerin birbirine deðdiði ara yüzeylerde biriktiði için, diþ fýrçalarý küçük baþlý seçilmelidir. Diþlerin iç yüzeyleri, dýþ yüzeyleri, çiðneyici yüzeyleri ve dilin üstü fýrçalanmalý ve ara yüzlerde diþ ipliði kullanýlmalýdýr. Fýrçalar, orta derecede sert ya da yumuþak kýllý olmalý ve belirli aralýklarda deðiþtirilmelidirler. Fýrça kýllarýnýn aþýnmamýþ olmasý ve bakteri taþýmayacak bir þekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Asla baþkasýnýn diþ fýrçasý kullanýlmamalýdýr. diþ fýrçalama sýrasýnda florürlü bir diþ macunu kullanýlarak, florürün diþ çürüðünü önlemedeki rolünden yararlanýlmalýdýr. Florürlü macunlara yardýmcý olarak ayný zamanda aðýz kokusunu gidererek ferahlýk ve temizlik hissi veren florürlü gargaralar da kullanýlabilir. Þekerli yiyecekleri ana öðünlerde tüketmeye çalýþmak ve yemek aralarýnda bir þey yememeye gayret etmek de diðer bir önlemdir. Diþhekimine muntazam aralýklarla baþvurmak bir çürüðü önlemek ya da erken yakalamada en iyi yoldur. Ayrýca sýcak ve soðuða duyarlý diþler ya da aðrýlý diþlerde veya tebeþirimsi renkte olan baþlangýç çürükleri, kahverengi renklemeler ve oyuklar gibi durumlarda vakit geçirilmeden hekime baþvurulmasý tedavinin þeklini deðiþtirecek ve zorluðunu azaltacaktýr. Çürük nasýl tedavi edilir? Diþ çürüðünün kendiliðinden iyileþmediðini ve çürüyen yapýnýn tamir olmadýðýný biliriz. Çürük tedavi edilmezse ilerler. Öyleyse, mutlaka çürük diþi doldurmak gerekir. Henüz diþ özüne kadar ilerlememiþ çürükler þöyle tedavi edilir: 1. Önce Çürük Temizlenir Mine ve dentin çok sert yapýlardýr. Çürüðü temizlerken bu yapýlarýn kaldýrýlmasý gerekir. Çürük, frez dediðimiz özel uçlarla temizlenir. Günümüzde çürük, elmas uçlu veya tungsten çeliðinden yapýlmýþ frezlerle temizlenir. Bu frezler yüksek dönülü, hassas motorlara takýlýr. Bu motorlarýn dönüþü dakikada dir. Saniyede, (ya da 2 sayana kadar) kullanýlan alet tam devir yapar. Ayrýca dönme esnasýnda hiç titreþim de yoktur. Biraz aðrý olabilir. Çünkü, dentin yüzeyi biraz hassastýr ve kiþiden kiþiye deðiþen þiddette aðrý duyulur. Bunun çaresi lokal anestezidir. Lokal anestezi ile hiç aðrý duymadan diþ dolgusu yaptýrýlabilir. 2. Temizlenen Çürük Boþluðu þekillendirilir Diþ doldurturken sadece çürüðün temizlenmez çürük etrafýnda bazý düzeltmeler de yapýlýr. Çürük boþluðunun geniþletilmesi kavite hazýrlama belirli kurallara göre biyomekanik ve yapýsal (morfolojik) zorunluluktan dolayý yapýlmaktadýr.

7 Birazda gülelim Diþhekimi hastasýna : Sizden mümkün olduðunca yüksek sesle baðýrmanýzý rica edebilir miyim? Hasta : Niçin doktor? O kadar kötü deðil ki! ;-) Doktor : Bekleme salonunda çok hastam var ve ben de bugün saat 18:00 deki maçý kaçýrmak istemiyorum! ;-) HÜRRÝYETE DOÐRU Gün doðmadan, Deniz daha bembeyazken çýkacaksýn yola. Kürekleri tutmanýn þehveti avuçlarýnda, Ýçinde bir iþ görmenin saadeti, Gideceksin Gideceksin ýrýplarýn çalkantýsýnda. Balýklar çýkacak yoluna, karþýcý; Sevineceksin. Aðlarý silkeledikce Deniz gelecek eline pul pul; Ruhlarý sustuðu vakit martýlarýn, Kayalýklardaki mezarlarýnda, Birden Bir kýyamettir kopacak ufuklarda. Denizkýzlarý mý dersin, kuþlar mý dersin; Bayramlar seyranlar mý dersin, Þenlikler cümbüþler mi? Gelin alaylarý, teller, duvaklar, Donanmalar mý? Heeey Ne duruyorsun be, at kendini denize: Geride bekliyenin varmýþ, aldýrma; Görmüyor musun, her yanda hürriyet; Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balýk ol, su ol; Git gidebildiðin yere... Orhan Veli KANIK ÞÝÝR KÖÞESÝ

8 AÐIZ KORUYUCULARI (mouthguard = sports guard) Özellikle futbol, basketbol, güreþ, gibi kontakt spor yapan sporcularda ve oyun çaðýndaki çocuklarda ya diðer sporcularýn ya spor ekipmanlarýnýn çarpmasý ya da düþme sonucu yaralanmalar olabilmektedir. Spor yaralanmalarý içerisinde diþ, çene, dudak ve dil gibi aðýz içerisindeki dokularýn yaralanmalarý önemli yer kaplamaktadýr. Aðýz koruyucularý kullanýlarak bu yaralanmalar önemli ölçüde önlenebilmektedir. Aðýz koruyucular hangi amaçla kullanýlýrlar? Aðýz koruyucularý alt ve üs diþler arasýna yerleþtirilerek yumuþak plastikten yapýlmýþ apereylerdir. Alt ve üst diþler arasýnda yumuþak bir yastýk görevi yaparak, diþlerin arasýnadaki direk temasý kaldýrýr.bu þekilde alt ve üst diþlerin çarpmasý ile meydana gelen travmalar sonucunda oluþan þoku absorbe ederek, olasý beyin sarsýntýlarýný, diþ ve çene kýrklarýný, dil ve yanak yaralanmalarýný büyük oranda önlerler. Bu özellikleri ile aðýz koruyucularý her yaþtaki sporcunun vazgeçilmez ekipmanlarýndan bir tanesi olmalýdýr. Aðýz koruyucularýnýn koruyuculuk iþlevlerini yerine getirebilmeleri için alt ve üst çene diþlerinin arasýna yerleþtirilen ve diþelerin birbirleri ile temasýný önleyen bölümünün 3-5 mm kalýnlýðýnda olmasý gerekmektedir. Üç çeþit aðýz koruyucusu vardýr. 1. Hazýr tipte aðýz koruyucularý : Spor malzemesi satan maðazalarýndan kolaylýkla elde edilebilirler. Fabrikasyon olarak üretilmiþlerdir. Diðerlerine kýyasla daha ucuzdurlar. Ancak diþlere uyumu tam olmadýðý için koruyuculuk iþlevini istenildiði gibi yerine getirememektedirler. 2. Aðýz içerisinde þekillenen aðýz koruyucularý : Akrilik ya da kauçuk esaslý özel maddeler aðza yerleþtirilerek gerekli þekli aldýktan sonra sertleþmeleri saðlanýr. Diþhekimi tarafýndan hazýrlanmasý gerekmektedir. 3. Kiþiye özel yapýlan aðýz koruyucularý : Diþ hekimi tarafýndan kiþiye özel üretilir. Bu nedenle diþler ile tam bir uyum saðlayabilmektedir. En iyi koruma bu tip aðýz koruyucularý ile saðlanmaktadýr. Aðýz koruyucularýnýn kiþiye özel bir malzeme olduðu unutulmamalýdýr. Ýþlevlerini uzun süre ve yeterli bir þekilde yapabilmeleri için kullanýmlarýnda ve bakýmlarýnda özen gösterilmelidir. Aðýz koruyucularýnýn kullanýmýnda dikkat edilecek hususlar: Kullanmadan önce ýlýk su ve sabunla yýkanmalýdýr. Sýcak su kullanýlmamalýdýr. Özellikle 2. tip aðýz koruyucularýný sýcaklýk karþýsýnda yumuþayacaðý için deforme olabilir. Saklanmadan önce bir aðýz gargarasý içerisine batýrýlýp çýkartýlmalýdýr. Aðýz koruyucusunun kuru muhafaza edilmesi gereklidir. Bunun için iyi havalanabilen saklama kutusu kullanýlmalýdýr. Aþýrý sýcak deformasyonlara neden olacaðý için güneþ ýþýðýnda ya da sýcak havalarda otomobil içerisinde tutulmamalýdýr. Üzerine herhangi bir aðýrlýk koyulmamalýdýr. Bir baþkasýnýn kullanmasýna izin verilmemelidir.

9 DÝÞ HEKÝMLÝÐÝNDE ACÝL YAKLAÞIM (Diþ Aðrýsý, Diþ Kýrýlmasý, Diþ Çekimi) Kiþiler genellikle, beklenmedik zamanlarda ortaya çýkan, diþlerindeki acil sorunlara yönelik ilk yardýmýn nasýl yapýlacaðý konusunda yeterli bilgiye sahip deðildirler. Oysa yapýlacak çok basit uygulamalarla daha sonradan çözümlenmesi çok zor olan tablolarýn ortaya çýkmasý önlenebilmektedir. Acil yaklaþým gerektiren diþ sorunlarý nelerdir? Diþ aðrýsý Aðrýyan diþ üzerinde ve diþlerin arasýnda bulunan gýda birikintileri, diþ fýrçasý ve diþ ipi kullanýlarak temizlenmeli ve yarým su bardaðýna yarým çay kaþýðý tuz ilave edilerek elde edilen tuzlu su ile aðýz iyice çalkalanmalýdýr. Kesinlikle aðrýyan diþ üzerine ASPÝRÝN ya da herhangi bir aðrý kesici ilaç uygulanmamalýdýr. Kimyasal yapýlarý nedeni ile bu gibi ilaçlar diþ etinde ve çevre yumuþak dokularda tahriþlere neden olabilmektedir. Bu da diþ aðrýsýnýn yanýnda ikinci bir aðrýnýn oluþmasýna neden olacaktýr. Eðer iltihap nedeni ile yüzde þiþlik oluþmuþsa o bölgeye soðuk kompres yapýlmalýdýr. Diþhekimine gitmeden önce bir aðrý kesici ilaç alýnabilir. Diþ üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluþmuþsa buraya çok az karanfil yaðý (eugenol) emdirilmiþ pamuk koyulabilir. Eugenol aðrýnýn azalmasýný saðlayacaktýr. Ancak, bu iþlemi yaparken eugenol fazla kullanýlarak diþ etine sýzmasýna neden olunmamalýdýr. Çünkü karanfil yaðý da yumuþak dokularý tahrip edici özelliðe sahiptir. Bir an önce diþhekimine baþvurulmalýdýr. Diþ kýrýlmasý Tedaviye yardýmcý olabilir düþüncesi ile -mümkünse- kýrýlan diþ parçasý bulunarak koruma altýna alýnmalýdýr. 30 dakika içerisinde diþhekimine gidilmelidir. Bu arada bölgede kanama meydana gelmiþse temiz bir gazlý bez ile basýnç uygulanmalýdýr. Basýnç uygulamasýna raðmen kanama 15 dakika içerisinde durmazsa en yakýn saðlýk kuruluþuna baþvurulmalýdýr. Diþ kýrýlmalarý, diþlerin yerlerinde oynamasý ya da çýkmasý, aðýz dokularýnda yaralanmalar ve beyin sarsýntýsý sýklýkla da basketbol, futbol vs. gibi kontak sporlarý yaparken oluþan çarpma ve düþmeler ile trafik

10 kazalarý sonucunda oluþmaktadýr. Özellikle kontakt spor yapan çocuklarda oluþabilecek aðýz yaralanmalarýný ve diþ kýrýklarýný önlemek için uygulanacak en uygun yöntem aðýz koruyucusu (mounth guard) kullanmalarýný saðlamaktýr. ortonorm Diþ darbe nedeni ile kendi yuvasýnda yer deðiþtirir ise hafif bir parmak basýncý ile diþ eski pozisyonuna getirilmeye çalýþýlmalýdýr. Diþi yuvasýna yerleþtirirken kesinlikle zorlanmamalýdýr. En geç 30 dakika içerisinde diþhekimine baþvurulmalýdýr. Daimi diþin yerinden çýkmasý Yerinden çýkan diþ bulunmalýdýr. Bulunan diþ taç (kuron) kýsmýndan tutulmalýdýr. Diþi kök kýsmýndan tutarak buradaki dokularýn daha fazla hasar görmesine neden olunmamalýdýr. Eðer diþin kök kýsmýndaki dokular fazla hasar görürse diþin yuvasýna tutunmasý mümkün olmaz. Kuron kýsmýndan tutulan diþin üzerinde bulunan yabancý maddeler akan su altýnda yýkanmalýdýr. Diþ yüzeyinin temizlenmesi sýrasýnda ovalama iþlemi yapýlmamalý ve kesinlikle fýrça kullanýlmamalýdýr Öncelikle diþi yuvasýna yerleþtirmeye çalýþýlmalýdýr. Diþi yerine yerleþtirirken aþýrý kuvvet uygulanmamalýdýr. Aksi taktirde diþ ve diþ yuvasýnda ciddi hasarlara neden olunabilir. Diþ yuvasýna yerleþtirilebilmiþse yerinde sabit kalabilmesi için üzerine temiz bir gazlý bez koyularak ýsýrtýlmalýdýr. Bu þekilde en kýsa zamanda diþhekimine baþvurulmalýdýr. Eðer diþ yuvasýna yerleþtirilememiþse diþ hekimine gidinceye kadar süt ya da su içerisinde korunmalýdýr. Yerinden çýkmýþ diþi tekrar kazanýlmasý için diþ dokularýnýn fazla zedelenmemesi ve mümkün olduðunca çabuk diþ hekimine baþ vurulmasý gereklidir.. Uygun þartlarda korunmuþsa ve en geç yarým saat içerisinde diþ hekimine ulaþtýrýlmýþsa diþin tekrar kendi yuvasýna yerleþtirilerek (reimplantasyon) ile kurtulma þansý %90 dýr.

11 Dudak ve yanak yaralanmalarý Yaralý bölge ýlýk su ile temizlenmelidir. ortonorm Yara bölgesinde kanama varsa kanamanýn durmasý için gazlý bezle basýnç uygulanmalýdýr. Yanak ya da dudak dýþýndan soðuk kompres uygulanmalýdýr. Eðer yara fazla büyükse ve kanama devam ediyorsa, diþhekimine ya da en yakýn acil polikliniðine baþvurulmalýdýr. Diþ çekimi sonrasýnda oluþan kanamalar Diþ çekiminden sonra oluþan hafif kanamalar normaldir. Þiddetli kanama varsa hemen diþ hekiminize ya da en yakýn saðlýk kuruluþuna baþvurmalýsýnýz. Sýzýntý þeklinde kanama varsa çekim yeri üzerine konulan gazlý bez basýnç uygulayarak yarým saat tutulursa kanama duracaktýr. Eðer kanama hala devam ederse en uygun olaný diþhekiminize baþvurmanýzdýr. Bu mümkün deðil ise bir çay poþetini suda ýslattýktan sonra gazlý beze sarýnýz ve çekim yerine basýnçla uygulayýnýz. Çay yapraðý içerisinde bulunan kanýn pýhtýlaþmasýna yardýmcý mineraller sayesinde yarým saat içerisinde kanama duracaktýr. Eðer sonuç alýnmaz ise diþ hekiminiz ya da en yakýn saðlýk merkezine baþvurunuz. Diþ çekimini takiben öneriler Hekiminizin yanýndan ayrýldýktan sonra, gaz tamponu ýsýrarak yerinde tutunuz. Kanama var ise ikinci tamponu da çekim yerine uygulayabilirsiniz. Çekimi takiben 4-6 saat kadar sýzýntý halinde kanama meydana gelebilir. Çekimden sonra mümkünse baþýnýz yüksekte olmak kaydýyla yatýnýz. Çekimi takiben yaklaþýk 2 saat kadar herhangi bir þey yemeyiniz. Sýcak yiyeceklerden kaçýnýnýz. Alkol ve kanamayý arttýrabilecek olan ilaçlarý kullanmayýnýz. Eðer herhangi bir sorun olur ise (diþ aðrýsý, fazla ve uzun süre kanama) diþhekiminize baþvurunuz.

12

T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ. Engelli Kliniði El Kitabý

T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ. Engelli Kliniði El Kitabý T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ Engelli Kliniði El Kitabý Osmanlý Ýþ Merkezi Keçiören Osmanlý Aðýz ve Diþ Saðlýðý Merkezi Adres: Yeni Etlik Cad. No: 103 Osmanlý Ýþ Merkezi

Detaylı

Yaþlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen

Yaþlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen 9 Prof. Dr. Selçuk BÖLÜKBAÞI Yaþlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen deðiþiklikler gibi vücut duruþunda ve yürüyüþünde de deðiþiklikler meydana gelir. Kas-iskelet sistemi vücudun destek ve temelidir.

Detaylı

Saðlýklý Bir Diþeti Nasýl Olmalýdýr? Saðlýklý diþeti, çoðunlukla açýk pembe renkli, sert kývamlý, mat, yüzeyi portakal kabuðu görünümünde ve diþlerin

Saðlýklý Bir Diþeti Nasýl Olmalýdýr? Saðlýklý diþeti, çoðunlukla açýk pembe renkli, sert kývamlý, mat, yüzeyi portakal kabuðu görünümünde ve diþlerin Saðlýklý Bir Diþeti Nasýl Olmalýdýr? Saðlýklý diþeti, çoðunlukla açýk pembe renkli, sert kývamlý, mat, yüzeyi portakal kabuðu görünümünde ve diþlerin arasý býçak sýrtý gibi sonlanan özelliklere sahiptir.

Detaylı

e-bülten İÇİNDEKİLER ARALIK 2009-33 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ SAĞLIK BİLGİSİ Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent.

e-bülten İÇİNDEKİLER ARALIK 2009-33 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ SAĞLIK BİLGİSİ Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Cem CANİKLİOĞLU e-bülten ARALIK 2009-33 Online randevu alabilmek İçin tıklayınız. DİŞ ÇEKİMİ VE SONRASI İÇİNDEKİLER Günümüzde, bilimsel ve teknolojik ilerlemenin

Detaylı

Modüler Proses Sistemleri

Modüler Proses Sistemleri Ürünler ve Hizmetlerimiz 2011 Modüler Proses Makineleri Modüler Proses Sistemleri Proses Ekipmanlarý Süt alým tanklarý Süt alým degazörleri Akýþ transfer paneli Vana tarlasý Özel adaptör Tesisat malzemeleri

Detaylı

Depo Modüllerin Montajý Öncelikle depolarýmýzý nerelere koyabileceðimizi iyi bilmemiz gerekir.depolarýmýzý kesinlikle binalarýmýzda statik açýdan uygun olamayan yerlere koymamalýyýz. Çatýlar ve balkonlarla

Detaylı

TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu

TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Neden Grip Aşısı Yaptırmalıyız? Grip her yýl görülür ve günlük yaþamý etkiler Her yýl trafik kazalarýndan daha fazla insan grip nedeniyle ölmektedir. Özellikle çocuklar,

Detaylı

Larson'un 1960'larda veciz olarak belirttiði gibi,

Larson'un 1960'larda veciz olarak belirttiði gibi, 5 Prof. Dr. Semih KESKÝL Larson'un 1960'larda veciz olarak belirttiði gibi, yaþlýlarýn acil hastalýklarý diye bir durum yoktur. Bizimde burada söz konusu edeceðimiz yaþlýlar arasýndaki acil týbbi durumlardýr.

Detaylı

düþürücü kullanmamak c-duruma uygun ilaç kullanmamak Ateþ Durumunda Mutlaka Hekime Götürülmesi Gereken Haller:

düþürücü kullanmamak c-duruma uygun ilaç kullanmamak Ateþ Durumunda Mutlaka Hekime Götürülmesi Gereken Haller: Ayna-Gazetesi-renksiz-11-06.qxp 26.10.2006 23:39 Seite 2 Çocuklarda Ateþ Deðerli Ayna okuyucularý, bundan böyle bu sayfada sizleri saðlýk konusunda bilgilendireceðim. Atalarýmýz ne demiþti: olmaya devlet

Detaylı

17a EK 17-A ÖYKÜ KONTROL LÝSTESÝ. ² Rahim Ýçi Araçlar - Ek 17-A²

17a EK 17-A ÖYKÜ KONTROL LÝSTESÝ. ² Rahim Ýçi Araçlar - Ek 17-A² EK 17-A RÝA ÝÇÝN DEÐERLENDÝRME KONTROL LÝSTESÝ ÖYKÜ KONTROL LÝSTESÝ Hizmet verenin sorularý: Hizmet alana aþaðýdaki sorularý sorun: Hizmet veren için kurallar: Eðer yanýtlar evet sütununda ise aþaðýdaki

Detaylı

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta Mikro Dozaj Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta ve aðýr hizmet tipi modellerimizle Türk

Detaylı

T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ. Hasta Eðitimi El Kitabý

T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ. Hasta Eðitimi El Kitabý T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ Hasta Eðitimi El Kitabý Osmanlý Ýþ Merkezi Keçiören Osmanlý Aðýz ve Diþ Saðlýðý Merkezi Adres: Yeni Etlik Cad. No: 103 Osmanlý Ýþ Merkezi

Detaylı

0.2-200m3/saat AISI 304-316

0.2-200m3/saat AISI 304-316 RD Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip hava kilidleri her türlü proseste çalýþacak rotor ve gövde seçeneklerine sahiptir.aisi304-aisi316baþtaolmaküzerekimya,maden,gýda...gibi

Detaylı

T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ. Çocuk Diþleri Hakkýnda Bilinmesi Gerekenler

T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ. Çocuk Diþleri Hakkýnda Bilinmesi Gerekenler T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ Çocuk Diþleri Hakkýnda Bilinmesi Gerekenler Osmanlý Ýþ Merkezi Keçiören Osmanlý Aðýz ve Diþ Saðlýðý Merkezi Adres: Yeni Etlik Cad. No:

Detaylı

PÝS SU BORU VE EK PARÇALARI TEKNÝK BOYUTLAR KANALÝZASYON BORULARI

PÝS SU BORU VE EK PARÇALARI TEKNÝK BOYUTLAR KANALÝZASYON BORULARI PÝS SU BORU VE EK PARÇALARI TEKNÝK BOYUTLAR KANALÝZASYON BORULARI PÝLSA KANALÝZASYON BORULARI MEM TEK MUFLU AnmaÇapý (mm) Dýþ Çap S 2 S 4 S 8 d1 (mm) S1 (mm) S1 (mm) S1 (mm) Muf Ýç Çapý d2 (mm) Conta Yuvasý

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Dünyanýn en büyük dairesel pizzasý 128 parçaya bölünecektir. Her bir kesim tam bir çap olacaðýna göre kaç tane kesim yapmak gerekmektedir? A) 7 B) 64 C) 127 D) 128 E) 256 2. Ali'nin

Detaylı

Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler. Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung. Freie Hansestadt Bremen.

Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler. Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung. Freie Hansestadt Bremen. Gesundheitsamt Freie Hansestadt Bremen Sozialmedizinischer Dienst für Erwachsene Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung Yardýma ve bakýma muhtaç duruma

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz ZANUSSI ZKF661LX

Kullanım kılavuzunuz ZANUSSI ZKF661LX Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya ZANUSSI ZKF661LX için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki ZANUSSI ZKF661LX tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar,

Detaylı

Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ

Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ çevresine. Bu adý ona bir kuyrukluyýldýz vermiþ. Nasýl mý

Detaylı

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji nedir? Periodontoloji 1 2 Periodontoloji Periodontoloji nedir? Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir dişhekimliği

Detaylı

ClimaTech Yaþam ve bütçe konforu için... 142 ClimaTech FX 120 Sistem Yapýþtýrýcýsý Çevre dostu katký maddeleri ve polimer ile takviye edilerek hazýrlanmýþ, suya ve neme karþý dayanýklý, tüm ýsý yalýtým

Detaylı

ÜRÜNLER SH Q SH QC SH C Taným Zemin Sertleþtirici - Kuvars Agregalý Zemin Sertleþtirici Kuvars ve Korund Agregalý Zemin Sertleþtirici - Korund Agregalý Kullanýldýðý Yerler Sürtünmeye maruz kalan zeminlerde.

Detaylı

Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir.

Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir. Ağız ve Diş Sağlığı Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir. Ağız sağlığı: Dişler ve onları

Detaylı

* Okuyalım: * Akıl Oyunları: * Matematik: * El Becerisi: * Alıștırma-Bulmaca: * Bilim ve Teknoloji: * Gezelim-Görelim:

* Okuyalım: * Akıl Oyunları: * Matematik: * El Becerisi: * Alıștırma-Bulmaca: * Bilim ve Teknoloji: * Gezelim-Görelim: 3. SINIF 1.ta haf * Okuyalım: Eșek * Matematik: Çevremizdeki Üçgenler * Alıștırma-Bulmaca: Sözcük Avı * Gezelim-Görelim: Doğal Yașam Parkı * Alıștırma-Bulmaca: Sıradaki Șekil Hangisi * Doğa: Karıncaların

Detaylı

MEÝSTER 178 Meister MY Mantolama Yapýþtýrýcýsý Çevre dostu katký maddeleri ve polimer ile takviye edilerek hazýrlanmýþ, su geçirmeyen, suya ve neme karþý dayanýklý, EPS ve XPS ýsý yalýtým plakalarýnýn

Detaylı

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip proses filtreleri ile, siklonlar, seperatörler çalýþma koþullarýna göre anti nem,anti

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip proses filtreleri ile, siklonlar, seperatörler çalýþma koþullarýna göre anti nem,anti Filtre Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip proses filtreleri ile, siklonlar, seperatörler çalýþma koþullarýna göre anti nem,anti statik seçenekleri, 1-200m2 temizleme alaný ve

Detaylı

PANEL YAPIÞTIRMA TEKNOLOJÝSÝ SIMSON PANELTACK Simson PanelTack Simson FoamTape Simson Primer PanelTack Panel Yapýþtýrýcýsý Çift Taraflý Yapýþkan Köpük Bant Astar SAYFA NO 174 175 176 Simson PanelTack Panel

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Aþaðýdaki þekillerden hangisi bu dört þeklin hepsinde yoktur? A) B) C) D) 2. Yandaki resimde kaç üçgen vardýr? A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 3. Yan taraftaki þekildeki yapboz evin eksik parçasýný

Detaylı

17 ÞUBAT kontrol

17 ÞUBAT kontrol 17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 3 puanlýk sorular 1. Ahmet, Beril, Can, Deniz ve Ergün bir çift zar atýyorlar. Ahmet Beril Can Deniz Ergün Attýklarý zarlarýn toplamýna bakýldýðýna göre, en büyük zarý kim atmýþtýr?

Detaylı

Termik Röleler ÝÇÝNDEKÝLER Özellikler Karakteristik Eðriler Teknik Tablo Sipariþ Kodlarý Teknik Resimler EN TS EN IEC Ra

Termik Röleler ÝÇÝNDEKÝLER Özellikler Karakteristik Eðriler Teknik Tablo Sipariþ Kodlarý Teknik Resimler EN TS EN IEC Ra TERMÝK RÖLELER www.federal.com.tr Termik Röleler ÝÇÝNDEKÝLER Özellikler Karakteristik Eðriler Teknik Tablo Sipariþ Kodlarý Teknik Resimler EN 60947-4-1 TS EN 60947-4-1 IEC 60947-4-1 Rak m : 2000 m (max)

Detaylı

PLASTÝK ENJEKSÝYON VE ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SAN. TÝC. Hakkýmýzda KAMÝ GRUP 2007 yýlýnda Ýstanbul Topçularda, Sn. Baþak Kami tarafýndan kurulmuþtur. 2007 yýlýndan bu yana geliþimciliði ilke edinen firmamýz,

Detaylı

Bütün talepleri karþýlýyacak en optimal ürünler: Seramik döþemesi için ARDEX.

Bütün talepleri karþýlýyacak en optimal ürünler: Seramik döþemesi için ARDEX. Bütün talepleri karþýlýyacak en optimal ürünler: Seramik döþemesi için ARDEX. Sorunlar yok: Sadece çözümler var! Yüksek kalitedeki özel-yapý malzemeleri ile ilgili ARDEX ilk adresinizdir. Ürün yelpazesi

Detaylı

ULTRASONÝK SEVÝYE ÖLÇER ULM-53 Açýk veya kapalý tanklarda, çukurlarda, açýk kanal vb. yerlerde, sývýlarýn (kirli olsa bile), partikül ve yapýþkan ürünlerin sürekli seviye ölçümünde kullanýlýr. Ölçüm aralýðý

Detaylı

FBE Kelebek Tip Dairesel Yangýn Damperi

FBE Kelebek Tip Dairesel Yangýn Damperi Taným tipi yangýn damperleri, ateþ ve dumanýn diðer bölümlere yayýlmasýný engellemek için havalandýrma sistemlerindeki dairesel kanallarda kullanýlmak üzere tasarlanmýþlardýr. Özellikler Ateþe dayaným

Detaylı

POLiPROPiLEN BORU VE EKLEME PARÇALARI

POLiPROPiLEN BORU VE EKLEME PARÇALARI POLiPROPiLEN BORU VE EKLEME PARÇALARI 0 07 hakan plastik product catalogue Hakan Plastik üretim kataloðu Polipropilen Random Kopolimer (Tip 3) hammaddeden üretilen ve kimyasal maddelere karþý dayanýklý

Detaylı

4 star - 2011 ÜCRETSÝZ DANIÞMA HATTI: 0800 34 11 111 - DANIÞMA HATTI: (0222) 444 4 595 www.kyk.com.tr - www.mantotherm.com.tr Mantotherm Dýþ Cephe Isý Yalýtým Sistemleri Isý Yalýtým Levhasý Yapýþtýrma

Detaylı

KULLANIM KLAVUZU EFE KULUÇKA MAKINELERI KULLANMA TALIMATI

KULLANIM KLAVUZU EFE KULUÇKA MAKINELERI KULLANMA TALIMATI Ambalaj içinde bulunanlar: Köpük korumasý Kuluçka makinesi Güç kablosu Talimat kitapçýðý Açýklama: 1. Ýlk önce makineyi test ediniz. 2. Sýcaklýk ayarýný yapýnýz. 3. Sýcaklýk alarm parametre ayarlarý (AL

Detaylı

Haziran 2007 Ortodontist Dr. Med. Dent. Benan OÐUZ Dr. Med. Dent. Cem CANÝKLÝOÐLU www..com Ý Ç Ý N D E K Ý L E R DÝÞÝ KAN VE KEMÝKLE KURTARIYORLAR Mesude ERÞAN / HÜRRÝYET Eriþkinlerin diþlerini kaybetmelerine

Detaylı

QS 2 Kuvars Kumu Bostik Kuvars Kumu QS 2, yýkanmýþ, elenmiþ ve kurutulmuþ doðal kuvars kumudur. 0,2-0,8 mm boyutlarýndadýr. Yýkanmýþtýr. Elenmiþtir. Kurutulmuþtur. Granülometri (mm) Kuru 0,2-0,8 ~ 1,5

Detaylı

21 (+0,5) Kalýnlýk: 1,0 (±0.05) 21 (+0,5) Ekstrüzyon için Polystrol >95%, diger katkýlar < 5% Cam elyafý < 80%, Reçine >17%, diger katkýlar >3% / Mavi / Turuncu 23 ºC sýcaklýkta 1,05 gr/cm 3 Birim Aðýrlýk:

Detaylı

ünite VÜCUDUMUZUN BÝLMECESÝNÝ ÇÖZELÝM Fen Bilimleri TEST 1

ünite VÜCUDUMUZUN BÝLMECESÝNÝ ÇÖZELÝM Fen Bilimleri TEST 1 ünite 1 TEST 1 1. Proteinler, vücutta yapýcý ve onarýcý görevdedir. Karbonhidratlarýn görevi enerji vermektir. Vitaminler, vücuttaki faaliyetleri düzenler. Görevleri verilen besin maddeleri ile ilgili

Detaylı

Adým Adým Çelik Kapý Montaj Þemasý

Adým Adým Çelik Kapý Montaj Þemasý Montaj Klavuzu 09 Adým Adým Çelik Kapý Montaj Þemasý Baþlamadan Gerekenler : Küçük Spiral (Avuç) Taþlama (Kesme Taþý ile) El Matkaý Su Terazisi Keski Çekiç Levye Çimento Ayarlanailen Gerdirme Aparatý Ýnþaat

Detaylı

Yüksek kapasiteli Bigbag boþaltma proseslerimiz, opsiyon olarak birden fazla istasyonile yanyanabaðlanabilirözelliðesahiptir.

Yüksek kapasiteli Bigbag boþaltma proseslerimiz, opsiyon olarak birden fazla istasyonile yanyanabaðlanabilirözelliðesahiptir. Firmamýzmühendisliðindeimalatýnýyaptýðýmýzendüstriyel tipbigbag dolum,bigbag boþaltma prosesleri kimya,maden,gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta ve aðýr hizmet tipi modellerimizle TürkSanayicisininhizmetindeyiz...

Detaylı

Nokia Þarj Baðlantý Kablosu CA-126

Nokia Þarj Baðlantý Kablosu CA-126 Nokia Þarj Baðlantý Kablosu CA-126 TÜRKÇE Bu kabloyla, uyumlu bilgisayarýnýzla Nokia cihazý arasýnda verileri aktarabilir ve senkronize edebilirsiniz. Ayrýca, bilgisayardan ayný anda uyumlu Nokia cihazýnýzdaki

Detaylı

KÖÞE TEMÝZLEME MAKÝNASI ELEKTRONÝK KONTROL ÜNÝTESÝ KULLANIM KILAVUZU GENEL GÖRÜNÜM: ISLEM SECIMI FULL

KÖÞE TEMÝZLEME MAKÝNASI ELEKTRONÝK KONTROL ÜNÝTESÝ KULLANIM KILAVUZU GENEL GÖRÜNÜM: ISLEM SECIMI FULL KÖÞE TEMÝZLEME MAKÝNASI ELEKTRONÝK KONTROL ÜNÝTESÝ KULLANIM KILAVUZU GENEL GÖRÜNÜM: calismaya hazir Enter Tuþu menülere girmek için kullanýlýr. Kýsa süreli basýldýðýnda kullanýcý menüsüne, uzun sürelibasýldýðýnda

Detaylı

Aðrý tanýsý klinik olarak, DITI ile konulabilir

Aðrý tanýsý klinik olarak, DITI ile konulabilir Fibromiyalji hasta görüntüleri Aðrý tanýsý klinik olarak, DITI ile konulabilir Aðrýyý görüntüleme ve patolojisini tanýmlamada baþarýlý yöntemdir. Aðrý kaynaðýnýn vücudun neresinde olduðunu gösterebilir.

Detaylı

ÜRÜNLER AquaRoll PU Mono AquaRoll Easy AquaRoll Saniter AquaRoll Bitumy Taným Poliüretan Esaslý Su Yalýtým Kaplamasý Likit Membran Likit Membran Bitüm Emülsiyon Kullanýldýðý Yerler Sadece pozitif tarafta,

Detaylı

Teknik Özellikleri : Ölçülecek Malzeme. Çýkýþ. Hassasiyet Linearite Kapasite Ölçü Sahasý Min. Di-Elektrik Sabiti Baðlantý Malzemesi

Teknik Özellikleri : Ölçülecek Malzeme. Çýkýþ. Hassasiyet Linearite Kapasite Ölçü Sahasý Min. Di-Elektrik Sabiti Baðlantý Malzemesi ECAPm seviye transmitterleri, iletken sývýlarda, iletken olmayan sývýlarda, katý partiküllü ve toz malzemelerde, yapýþkan ve asit/bazik sývýlarda seviyenin ölçülmesi amacýyla kullanýlan kapasitif seviye

Detaylı

ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 3. vücudumuzun dik olarak durmasýný saðlayan sistemi elemanýdýr. Verilen cümledeki sembollere aþaðýdakilerden

ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 3. vücudumuzun dik olarak durmasýný saðlayan sistemi elemanýdýr. Verilen cümledeki sembollere aþaðýdakilerden ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 1. TEST 1 Ali, öðretmenin verdiði çizim ödevini yukarýdaki þekilde yapmýþtýr. Buna göre Ali nin çizdiði iskelet bölümü için, I. Kafatasý olarak adlandýrýlýr. II.

Detaylı

Eylül 2007-6 Ortodontist Dr. Med. Dent. Benan OÐUZ Dr. Med. Dent. Cem CANÝKLÝOÐLU www..com Ý Ç Ý N D E K Ý L E R DÝÞ BEYAZLATMA Diþlerdeki þekil ve renk bozukluklarý hepimizde rahatsýzlýklýk oluþturabilen

Detaylı

T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ. Ortodonti Kliniði Ýçin Hasta Eðitimi El Kitabý

T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ. Ortodonti Kliniði Ýçin Hasta Eðitimi El Kitabý T.C. SAÐLIK BAKANLIÐI KEÇÝÖREN OSMANLI AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI MERKEZÝ Ortodonti Kliniði Ýçin Hasta Eðitimi El Kitabý Osmanlý Ýþ Merkezi Keçiören Osmanlý Aðýz ve Diþ Saðlýðý Merkezi Adres: Yeni Etlik Cad.

Detaylı

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum ÇEVRE VE TOPLUM 11. Bölüm DOÐAL AFETLER VE TOPLUM Konular DOÐAL AFETLER Dünya mýzda Neler Oluyor? Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum Volkanlar

Detaylı

Montaj. Duvara montaj. Tavana montaj. U Plakalý (cam pencere) Açýsal Plakalý Civatalý (cam pencere)

Montaj. Duvara montaj. Tavana montaj. U Plakalý (cam pencere) Açýsal Plakalý Civatalý (cam pencere) Genel Özellikler Hava perdeleri yüksek debili ve ince formlu hava akýmý saðlamak amacýyla üretilmiþlerdir. Kullanýlýþ amacý birbirinden farklý sýcaklýk deðerlerine sahip iki ortamý hareket serbestisi saðlayacak

Detaylı

e-bülten İÇİNDEKİLER www.ortonorm.com Kasım 2008 20 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent.

e-bülten İÇİNDEKİLER www.ortonorm.com Kasım 2008 20 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Cem CANİKLİOĞLU e-bülten Kasım 2008 20 Online randevu alabilmek için tıklayanız. Ortodontik tedavinizin,kurumumuz tarafından karşılanıp karşılanmadığını

Detaylı

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ ELİMİZDE

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ ELİMİZDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ ELİMİZDE Ağız ve diş sağlığı anne karnında başlar Doğum öncesi yeterli beslenen ve sağlam doğan bebeklerin 6 aylıktan itibaren ilk SÜT DİŞLERİ çıkar 2,5 3 yaşın sonuna kadar çocuğun

Detaylı

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ-YER TUTUCULAR-FLOR UYGULAMASI-FİSSÜR ÖRTÜCÜLER

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ-YER TUTUCULAR-FLOR UYGULAMASI-FİSSÜR ÖRTÜCÜLER KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ-YER TUTUCULAR-FLOR UYGULAMASI-FİSSÜR ÖRTÜCÜLER Koruyucu Diş Hekimliği Çocuklarda koruyucu diş hekimliği yaklaşım ve tedavileri şu başlıklardan oluşur:» Fırçalama» Diş gelişiminin

Detaylı

Ekim 2007-7 Ortodontist Dr. Med. Dent. Benan OÐUZ Dr. Med. Dent. Cem CANÝKLÝOÐLU www..com Ý Ç Ý N D E K Ý L E R KADINLARDA AÐIZ ve DÝÞ SAÐLIÐI Kadýnlarýn ergenlik, mensturasyon, hamilelik, emzirme ve menapoz

Detaylı

ECAM KAPASÝTÝF SEVÝYE SENSÖRÜ

ECAM KAPASÝTÝF SEVÝYE SENSÖRÜ seviye sensörü iletken sývýlarda, iletken olmayan sývýlar seviyenin kontrolü amacýyla kullanýlan kapasitif seviye sensörüdür. Ürün sensör üzerine gelince bir kapasite deðiþimi yaratmakta ve bu deðiþim

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 3 puanlýk sorular 1. Aþaðýdaki seçeneklerden hangisinde bulunan parçayý, yukarýdaki iki parçanýn arasýna koyarsak, eþitlik saðlanýr? A) B) C) D) E) 2. Can pencereden dýþarý baktýðýnda, aþaðýdaki gibi parktaki

Detaylı

Beþ ergin insandan dördü bel aðrýsý yaþamaktadýr.

Beþ ergin insandan dördü bel aðrýsý yaþamaktadýr. 1 1 Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Beþ ergin insandan dördü bel aðrýsý yaþamaktadýr. Ýþyerinizde, dýþarda veya evde yaptýðýnýz iþler, hareketler belinizi aðrýtabilir. Bulaþýk yýkama, evi süpürme, hatta telefonda

Detaylı

Teknolojisi nedir? Teknolojisi, 1970'lerin sonunda Japonya'da geliþtirilmiþ, 25 yýldan fazla bir geçmiþe ve tecrübeye sahiptir. Avrupa'da ilk defa 1986'da BOSTÝK tarafýndan kullanýlmýþtýr. Solvent, silikon,

Detaylı

Matematik ve Türkçe Örnek Soru Çözümleri Matematik Testi Örnek Soru Çözümleri 1 Aþaðýdaki saatlerden hangisinin akrep ve yelkovaný bir dar açý oluþturur? ) ) ) ) 11 12 1 11 12 1 11 12 1 10 2 10 2 10 2

Detaylı

T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI EÐÝTÝMÝ ARAÞTIRMA VE GELÝÞTÝRME DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI KENDÝNÝ TANIYOR MUSUN? ANKARA, 2011 MESLEK SEÇÝMÝNÝN NE KADAR ÖNEMLÝ BÝR KARAR OLDUÐUNUN FARKINDA MISINIZ? Meslek seçerken

Detaylı

OTOMATÝK O-RÝNG TAKMA. A.Turan GÜNEÞ. Makina Mühendisi

OTOMATÝK O-RÝNG TAKMA. A.Turan GÜNEÞ. Makina Mühendisi OTOMATÝK O-RÝNG TAKMA A.Turan GÜNEÞ Makina Mühendisi Giriþ Uzun süreli ve çok sayýda yapýmý gereken montaj iþlerinin otomatik yapýlmasý maliyet avantajlarý saðlayabilir. Örnek olarak aþaðýda basit bir

Detaylı

ÜRÜNLER CeraBest Bronze CeraBest Silver CeraBest Gold Taným Seramik Yapýþtýrýcýsý Seramik Yapýþtýrýcýsý Fleks Seramik Yapýþtýrýcýsý Kullanýldýðý Yerler Ýç mekanlarda, Zeminlerde. Yatayda ve düþeyde. Yatayda

Detaylı

Metapan Metal Panel CLIP-IN TAVANLAR

Metapan Metal Panel CLIP-IN TAVANLAR Metapan Metal Panel CLIP-IN TAVANLAR Clip-In (gizli) tip taþýyýcý sistemlerde taþýyýcý sistem görünür deðildir. Sistem, ana taþýyýcýlar, bunlara dik açýyla kenetlenen clip-in profilleri ile tüm kenarlardan

Detaylı

ValFoam Valfli PU Köpük Bostik ValFoam, nemle genleþen ve kürleþen tek komponentli, mekanik valfi sayesinde kullaným öncesi ve sonrasý asla týkanmayan aerosol poliüretan köpüktür. Elektrik tesisatlarýnýn

Detaylı

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz!

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! Asýlsýz iddia neden ortaya atýldý? Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! 19 Haziran 2004 tarihinde, Ovacýk Altýn Madeni ile hiçbir ilgisi olmayan Arsenik iddialarý ortaya atýlarak madenimiz

Detaylı

Teknik Özellikleri : Ölçülecek Malzeme. Çýkýþ. Hassasiyet Linearite Kapasite Ölçü Sahasý Min. Di-Elektrik Sabiti Baðlantý Malzemesi.

Teknik Özellikleri : Ölçülecek Malzeme. Çýkýþ. Hassasiyet Linearite Kapasite Ölçü Sahasý Min. Di-Elektrik Sabiti Baðlantý Malzemesi. seviye transmitterleri, iletken sývýlarda, iletken olmayan sývýlarda, katý partiküllü ve toz malzemelerde, yapýþkan ve asit/bazik sývýlarda seviyenin ölçülmesi amacýyla kullanýlan kapasitif seviye sensörüdür.

Detaylı

Nokia Holder Easy Mount HH-12 9249387/2

Nokia Holder Easy Mount HH-12 9249387/2 Nokia Holder Easy Mount HH-12 1 4 2 3 9249387/2 5 7 6 TÜRKÇE 2006 Nokia. Tüm haklarý mahfuzdur. Nokia i Nokia Connecting People su ¾igovi ili za¹tiæeni ¾igovi firme Nokia Corporation. Giriþ Bu montaj cihazý,

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Küçük bir salyangoz, 10m yüksekliðinde bir telefon direðine týrmanmaktadýr. Gündüzleri 3m týrmanabilmekte ama geceleri 1m geri kaymaktadýr. Salyangozun direðin tepesine týrmanmasý

Detaylı

TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor

TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor Türkiye'nin insanlarý, mevcut saðlýk düzeyini hak etmiyor. Saðlýk hizmetleri için ayrýlan kaynaklarýn yetersizliði, kamunun önemli oranda saðlýk

Detaylı

Arbon Okul Diş Kliniği ile ilgili bilgiler

Arbon Okul Diş Kliniği ile ilgili bilgiler Arbon Okul Diş Kliniği ile ilgili bilgiler Schulzahnklinik Arbon Telefon: 071 446 65 61 Stacherholzstrasse 32 Fax: 071 446 65 67 9320 Arbon E-Mail: szk.arbon@psgarbon.ch Temel Bilgiler İsviçre çapında

Detaylı

6. Büyük kan dolaþýmýnýn amacý nedir? Büyük kan dolaþýmýnda kanýn izlediði yolu kýsaca açýklayýnýz.

6. Büyük kan dolaþýmýnýn amacý nedir? Büyük kan dolaþýmýnda kanýn izlediði yolu kýsaca açýklayýnýz. Soru - Yanýt 10 1. Dolaþým sisteminin elemanlarý nelerdir? Yanýt: Dolaþým sisteminin elemanlarý kalp, damarlar ve kandýr. 2. Dolaþým sisteminin görevi nedir? Yanýt: Vücuttaki hücrelere oksijen ve besin

Detaylı

Metapan Metal Panel DOGRUSAL TAVANLAR

Metapan Metal Panel DOGRUSAL TAVANLAR Metapan Metal Panel DOGRUSAL TAVANLAR Asma tavan çözümleri arasýnda fonksiyonel ve esnek bir alternatif olarak yer alan lineer tavan, hem iç mekan hem de dýþ mekan kullanýmýna uygun özellikleriyle, uzun

Detaylı

GEOMETRÝK ÞEKÝLLER. üçgen. bilgi

GEOMETRÝK ÞEKÝLLER. üçgen. bilgi bilgi GEOMETRÝK ÞEKÝLLER Tacýn ve basket potasýnýn þekilleri arasýnda nasýl bir benzerlik veya fark vardýr? Tacýn þeklinde bir açýklýk varken, basket potasýnýn þekli tamamen kapalýdýr. Buradan þekillerin

Detaylı

TRANSFER. 1. Daðýtma öncesi,transferin dýþýný buharlý temizleyici veya temizlik çözeltisi ile boydan boya temizleyin.

TRANSFER. 1. Daðýtma öncesi,transferin dýþýný buharlý temizleyici veya temizlik çözeltisi ile boydan boya temizleyin. ... J3-1 ÖNLEM... J3-1 TRANSFER ELEMANININ DAÐITILMASI... J3-2 ÖN TAHRÝK DÝÞLÝ ELEMANININ DAÐITILMASI/ TOPLANMASI... J3-4 TRANSFER ÇIKIÞ MÝLÝ ELEMANININ DAÐITILMASI TOPLANMASI... J3-5 TRANSFER ELEMANININ

Detaylı

014-015 Eðitim Öðretim Yýlý ÝSTANBUL ÝLÝ ORTAOKULLAR ARASI "7. AKIL OYUNLARI ÞAMPÝYONASI" Ýstanbul Ýli Ortaokullar Arasý 7. Akýl Oyunlarý Þampiyonasý, 18 Nisan 015 tarihinde Özel Sancaktepe Bilfen Ortaokulu

Detaylı

Set Makina Tic. Ltd. Þti.

Set Makina Tic. Ltd. Þti. En Ýyisi - The Best Set Makina Tic. Ltd. Þti. Ývedik Organize Sanayi Bölgesi 27. Cadde No: 60 TR-06370 Ostim Ankara TÜRKÝYE Tel: +90 (312) 395 34 00 (pbx) Þirket GSM: +90 (533) 772 06 26-27 - 28 Fax: +90

Detaylı

Süt dişleri neden önemlidir? İlk dönemde süt dişlerinin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Süt dişleri neden önemlidir? İlk dönemde süt dişlerinin bakımı nasıl yapılmalıdır? 1 2 Süt Dişleri Süt dişleri neden önemlidir? Sanılanın aksine, diş sağlığı açısından süt dişleri önemli dişlerdir. Bu dişler, daimi dişlerin oluşumu ve çenelerin gelişimi esnasında konuşma ve çiğneme açısından

Detaylı

240 Serisi Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3241/3374 Glob Vana Tip 3241 Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3244/3374 Üç Yollu Vana Tip 3244

240 Serisi Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3241/3374 Glob Vana Tip 3241 Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3244/3374 Üç Yollu Vana Tip 3244 240 Serisi Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3241/3374 Glob Vana Tip 3241 Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3244/3374 Üç Yollu Vana Tip 3244 Uygulama Çok yönlü kullanýlan kontrol vanalarý,tek oturtmalý glob veya üç

Detaylı

Ýç Sýva Alternatifleri Alt Zemin Tuðla / Bims Blok Gazbeton Meister EYA Alt Yüzey Hazýrlýðý Meister CMS Ýç Meister SDH Meister AES Alt Sýva Katý Meister CMS Ýç Meister IS Meister ASS Meister AMS Meister

Detaylı

3AH Vakum Devre-Kesicileri: Uygun Çözümler

3AH Vakum Devre-Kesicileri: Uygun Çözümler 3AH Vakum Devre-Kesicileri: Uygun Çözümler Beþ tipin saðladýðý üç büyük avantaj: Uyumlu, güçlü, ekonomik Devre-kesicileri günümüzde, trafolarýn, enerji nakil hatlarýnýn, kablolarýn, kondansatörlerin, reaktör

Detaylı

PANEL RADYATÖRLERÝ MV 21 geprüfte Sicherheit

PANEL RADYATÖRLERÝ MV 21 geprüfte Sicherheit MV 1 geprüfte Sicherheit Teknik Katalog PANEL RADYATÖRLERÝ EN 44 ISO 9001:000 T S E BAG UV PRODUCTO CONFORME A NORMAS Épitésügyi Minóségellenórzó Intézet GÝRÝÞ Bu katalog genelinde siz sayýn müþterilerimize,

Detaylı

EDMS, þirketlerin dinamik dokümanlar oluþturmasýný saðlayan, bu doküman ve belgeleri dijital olarak saklayýp, dünyanýn deðiþik noktalarýndaki

EDMS, þirketlerin dinamik dokümanlar oluþturmasýný saðlayan, bu doküman ve belgeleri dijital olarak saklayýp, dünyanýn deðiþik noktalarýndaki with BIM Suite EDMS, þirketlerin dinamik dokümanlar oluþturmasýný saðlayan, bu doküman ve belgeleri dijital olarak saklayýp, dünyanýn deðiþik noktalarýndaki kullanýcýlarýnýn eriþmesine olanak veren ve

Detaylı

(Domuz Gribi Virüsü) Bu Broþür Ankara Tabip Odasý Tarafýndan Hazýrlanmýþtýr. ANKARA ÞUBELERÝ Kasým 2009 - ANKARA Tasarým : Cafer ASLAN Baský : Mattek Matbaacýlýk Bas. yay. Tan. San. Tic. Ltd. Þti. GMK

Detaylı

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI HĠJYEN NEDĠR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r. KĠġĠSEL HĠJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz

Detaylı

1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir?

1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir? Soru - Yanýt 3 1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir? Yanýt: Nöron 2. Merkezi sinir sistemini oluþturan organlar nelerdir? Yanýt: Beyin, beyincik, omurilik soðaný

Detaylı

CHEMORBIS ONLINE REKLAM ÇÖZÜM TEKLÝFÝ Alternatif Çözümler ChemOrbis e reklam vermek, web sayfasýnda ve e-bültenler üzerinden olmak üzere iki þekilde mümkündür. 1) ChemOrbis Web Sayfasýnda a) Ana Sayfada

Detaylı

HPL Laminar Akýþ Ünitesi

HPL Laminar Akýþ Ünitesi HPL Laminar Akýþ Ünitesi H P L Lam i na r Aký þ Ünitesi Taným Ameliyathane tipi Laminar Akýþ Üniteleri, ameliyathane masasý ve üstünde istenen laminar akýþý saðlamak ve bu laminar akýþ sayesinde bulunduklarý

Detaylı

Türkiye'den Dünya'ya KAÇAK AKIM KORUMA ŞALTERİ (FK2 / FK4 / FK4L) KULLANMA KILAVUZU

Türkiye'den Dünya'ya KAÇAK AKIM KORUMA ŞALTERİ (FK2 / FK4 / FK4L) KULLANMA KILAVUZU Türkiye'den Dünya'ya KAÇAK AKIM KORUMA ŞALTERİ (FK2 / FK4 / FK4L) KULLANMA KILAVUZU Genel : Federal Kaçak Ak m Koruma şalterleri (RCCB), bağl bulunduğu şebekede oluşan herhangi bir kaçak durumunda devreyi

Detaylı

ECASm KAPASÝTÝF SEVÝYE ÞALTERÝ

ECASm KAPASÝTÝF SEVÝYE ÞALTERÝ seviye þalteri iletken sývýlarda, iletken olmayan sývýlarda, katý partiküllü ve toz malzemelerde seviyenin kontrolü amacýyla kullanýlan kapasitif seviye sensörüdür. Ürün sensör üzerine gelince bir kapasite

Detaylı

PANEL YAPIÞTIRMA TEKNOLOJÝSÝ SIMSON PANELTACK Simson PanelTack Simson PanelTack HM Simson FoamTape Simson Primer PanelTack Simson Primer MSP Simson Primer M Panel Yapýþtýrýcýsý Panel Yapýþtýrýcýsý Çift

Detaylı

SIVA VE ÖRGÜ HARÇLARI ALÇI SIVALAR Meister AMS Meister AES Meister ASS Meister BBA ÇÝMENTOLU SIVALAR Meister SH Meister CMS Beyaz Meister CMS Dýþ Meister CMS Ýç Meister IS Meister EYA ÖRGÜ HARÇLARI Meister

Detaylı

Kalite Güvence Sistemi Belgesi.... Sulamada dünya markasý.

Kalite Güvence Sistemi Belgesi.... Sulamada dünya markasý. Kalite Güvence Sistemi Belgesi... Sulamada dünya markasý. Filtreler Plastik Filtreler Çeþitli filtre tipleri. Çok çeþitli filtrasyon dereceleri (mesh). Aþýnmaya karþý dayanýklýlýk Kolay bakým : filtre

Detaylı

QUALSTIKPLUS KULLANIM KLAVUZU

QUALSTIKPLUS KULLANIM KLAVUZU QUALSTIKPLUS KULLANIM KLAVUZU QualstikPlus Live-Line Power Qual i ty Survey Meter Model 8-061 XT Plus Model 8-062Plus Ýçerik Tablosu Sayfa Ýþlem Teorisi 2 Özellikler 3 Güvenlik Önlemleri 4 Ýþlem Direktifleri

Detaylı

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði, üyeler arasýndaki haberleþme aðýný daha etkin hale getirmek için, akademik çalýþmalar yürüten bilim insaný, antrenör, öðretmen, öðrenci ve ilgili

Detaylı

7215 7300-02/2006 TR(TR) Kullanýcý için. Kullanma talimatý. ModuLink 250 RF - Modülasyonlu kalorifer Kablosuz Oda Kumandasý C 5. am pm 10:41.

7215 7300-02/2006 TR(TR) Kullanýcý için. Kullanma talimatý. ModuLink 250 RF - Modülasyonlu kalorifer Kablosuz Oda Kumandasý C 5. am pm 10:41. 7215 73-2/26 TR(TR) Kullanýcý için Kullanma talimatý ModuLink 25 RF - Modülasyonlu kalorifer Kablosuz Oda Kumandasý off on C 5 off 2 on pm 1:41 24 Volt V Lütfen cihazý kullanmaya baþladan önce dikkatle

Detaylı

Yaþlý hastanýn deðerlendirilmesi aþamasýnda bazý

Yaþlý hastanýn deðerlendirilmesi aþamasýnda bazý 4 Prof. Dr. Yeþim GÖKÇE-KUTSAL Yýllar bizi bulduklarý gibi býrakmýyorlar Owen Meredith Yaþlý hastanýn deðerlendirilmesi aþamasýnda bazý temel özellikler klinisyen hekimlerce mutlaka önüne alýnmalýdýr.ýleri

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 Kanguru Matematik Türkiye 07 4 puanlýk sorular. Bir dörtgenin köþegenleri, dörtgeni dört üçgene ayýrmaktadýr. Her üçgenin alaný bir asal sayý ile gösterildiðine göre, aþaðýdaki sayýlardan hangisi bu dörtgenin

Detaylı