İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI NİSAN-MAYIS AYLARI İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU M. SEZGİN TANRIKULU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI NİSAN-MAYIS AYLARI İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU M. SEZGİN TANRIKULU"

Transkript

1 İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI NİSAN-MAYIS AYLARI İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU M. SEZGİN TANRIKULU 2014 GİRİŞ Geçtiğimiz yıl Mayıs ayı sonunda başlayıp tüm yaz boyunca devam eden Gezi olayları sırasında temel insan haklarını askıya alan, anayasal hak kullanımını engelleyen, yaşam hakkını defalarca ihlal eden AKP iktidarı, benzer uygulamalarını sistematik hale getirerek bu yıl da sürdürmektedir yılının Mayıs ayına Gezi olaylarındaki uygulamalar damgasını vururken, 2014 Mayıs ında ise Soma daki maden faciasıyla sarsıldık. Soma da 301 işçi hayatını kaybederken, Soma halkıyla dayanışmak isteyenlerin de toplu gösteri ve yürüyüş hakları engellenmiştir. 13 Mayıs ta gerçekleşen Soma faciası bir kez daha iş güvenliğini gündeme getirirken, 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan felaketin siyasi sorumluları hesap vermemiştir. Her gün ölümle sonuçlanan iş kazalarının yaşandığı Türkiye de taşeron sistemi, denetim sorunu ve hükümetin işçiye karşı işverenle ittifak kurduğu mevcut düzende bu alandaki yaşam hakkı ihlallerinin önüne geçilememektedir.

2 2013 ün ilk on ayında aralarında en az 59 çocuk işçinin de bulunduğu toplam işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği bilinmektedir ün ilk üç ayında da 276 işçi hayatını kaybederken, bu sayıya Nisan ve Mayıs ayındaki ölümler eklendiğinde tablonun vahameti daha da netleşmektedir: Nisan 2014 te 115, Mayıs 2014 te de 414 olmak üzere toplam 690 kişi hayatını kaybetmiştir. Mevcut düzenin devam etmesi durumunda 2014 teki işçi ölümlerinin ne yazık ki artarak sürmesi söz konusudur. Kölelik koşullarında çalışmaya zorlanan işçilerin yaşam haklarının ihlali, iktidar açısından kader olarak sunulmakta ve tedbirler konusunda başta CHP olmak üzere muhalefetin önerileri dikkate alınmamaktadır. Sigortasız, sağlıksız ve güvensiz koşullarda çalışan mevsimlik işçilerden fabrikalara, maden sektöründen kamu sektörüne, inşaat ve taşımacılık sektörüne kadar her alanda her ay onlarca insan yaşamını yitirmektedir Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası nın çıktığı Haziran 2012 den bu yana yıllık ortalama ölüm sayılarında bir düşüş yok. Ülkemizde her yıl ortalama ila civarında iş cinayeti yaşanıyor. Buna bir de yılda 2 bin ila civarındaki kalıcı iş göremezlikler eklendiğinde durumun vahameti daha da artıyor! Bu nedenle; 1 Çıkartılan yasalarla her geçen gün kısıtlanan sosyal güvenlik sistemi tüm çalışanları kapsayıcı bir hale dönüşmelidir. İş yasaları tüm çalışanları kapsamalıdır. 2 Meslek hastalıklarının gizlenmesinden vazgeçilmeli ve bu noktada sağlık örgütlerimizin yürütücülüğünde tespit eden/önleyen bir yaklaşım hayata geçirilmelidir. 3 İşçi sağlığı talebi ile iş güvencesi talebi birbirinden ayrılamaz. Güvencesiz ve esnek çalışma biçimleri ortadan kaldırılmalıdır. 4 İşçi sağlığı talebi ve asgari ücret mücadelesi birbirinden ayrılamaz. Çünkü emeğin korunmasının yolu insanca yaşayacak bir ücret almaktan geçer. 5 İşçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için ulaşım, barınma ve beslenme sorunları çözülmelidir. 6 Yaşanan her işçi ölümünde adalet sağlanmalı ve sorumlular cezalandırılmalı, iş güvenliği sistemi insan odaklı olmalıdır. 7 Her geçen gün artan ve önlenmeyen iş kazaları ve işçi ölümleri ülkemizdeki iş güvenliği sisteminin doğru işlemediği gerçeğini göstermektedir. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği konseyi çatısı altında, özerk ve demokratik bir işleyişe sahip, işçi ve işveren ve ilgili meslek odalarının yer aldığı yeni bir yapının oluşturulması gerekmektedir.

3 İnsan hakları ihlallerinin sistematik olarak sürdüğü bir diğer alan da cezaevleridir. Aşağıdaki verilerinden de görüleceği üzere Nisan ve Mayıs 2014 tarihlerinde cezaevlerinde 10 kişi yaşamını yitirmiştir. Hasta mahpuslarla ilgili sorunun ortadan kaldırılması için hiçbir adım atmayan AKP iktidarı, her ay cezaevlerinden cenaze çıkmasına sebep olmaktadır. Üç milletvekilimiz, Sayın Nurettin Demir, Veli Ağbaba ve Özgür Özel, 26 Aralık 2011 tarihinden 09 Temmuz 2012 tarihleri arasında 28 farklı hapishaneyi gezip hasta mahpuslar, işkence, ölüm, yangın, taciz tecavüz konusunda kapsamlı bir rapor hazırlamışlardır. Söz konusu rapor, cezaevlerinin nasıl birer ezaevine dönüştürüldüğünü ortaya koymaktadır. Bugüne kadar 150 yi aşkın cezaevini tek tek dolaşıp tüm sorunları not eden CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu nun 28 cezaevindeki uygulamaları baz alarak hazırladığı raporunda işaret edilen bazı hususları burada vurgulamak gerekmektedir: 1 Ziyaret edilen bütün hapishanelerde, hapishaneye ilk girişte çıplak arama yapılıyor. Bazı hapishanelerde ise kadınların cinsel organlarına ve erkekler makatlarına kadar aranıyor. Teknolojik araç ve altyapıya sahip hapishanelerde dahi bu uygulamaların sürdürülüyor olması, insan onuruna, insan bedeninin dokunulmazlığına yönelik en ağır saldırıdır. F Tipi hapishanelerde hapishane içinde, revire giderken veya telefona giderken bile ayakkabı araması yapılıyor. 2 Bazı hapishanelerde sanatçılara, yazarlara, TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve milletvekillerine hitaben yazılan mektuplara el konuluyor! 3 Bazı hapishanelerde kanunlara göre gün ışığı süresiyle paralel olması gereken havalandırma süresi keyfi olarak kısıtlanıyor. Özelikle hava almaya müsait olmayan mimari yapı ve kapasitesinin üzerinde mahpusun kaldığı hapishanelerde bu durum insan sağlığını doğrudan olumsuz yönde etkiliyor. 4 Uzun süreli su kesintileri uygulanıyor. Demir ve betondan oluşan ve herhangi bir yalıtım sistemi olmayan hapishanelerde özellikle yaz aylarında suya duyulan ihtiyaç, hele hele bir hasta mahpus için ne demektir, varın siz düşünün! Mahpusların tuvalet ihtiyaçlarını dahi su saatine göre ayarlamak zorunda bırakan bu uygulama derece yaygındır utanç vericidir! 5 Yasanın esnekliğinden ve hapishane idarelerinin olumsuz tutumu yüzünden F Tipi hapishanelerde sohbet hakkı sınırlı uygulanıyor. 10 saat olması gereken sohbet hakkı bazı hapishanelerde yer ve personel eksikliği gibi gerekçelerle 1 saate kadar indiriliyor. 6 Yemeklerin kalitesiz ve yetersiz olması gibi çeşitli sorunların yanı sıra hasta mahpuslar için verilmesi gereken diyet yemek uygulaması bazı hapishanelerde hiç bulunmuyor. Diyet yemek çıkartılan hapishaneler ise tek tip diyet yemek çıkarıyor. Örneğin şeker hastası olan biriyle karaciğer hastalığı bulunan birine aynı diyet yemeği veriliyor. Birini diriltirken öbürünü öldürüyorlar yani!

4 7 Bazı hapishanelerde mahpuslara yönelik şiddet uygulanıyor. Darp raporu almak isteyen mahpusların sevki geciktirilerek darp izlerinin geçmesine çalışılıyor. 8 F Tipi hapishaneler tecride dayalı bir infaz rejimi üzerine kurulmuştur. Uzun süre sosyal ilişkiden yoksun kalan insanlar çeşitli problemlerle yüz yüze geliyor. Sosyal ilişkiyi minimum düzeye indiren bu uygulamalar hem ruhsal hem de bedensel hastalıklara davetiye çıkarıyor. Oldukça sınırlı olan uyarıcı ve biyolojik etkileşim bağışıklık sisteminin çökertirken, bireylerde unutkanlık, algı sorunu, yoğunlaşma bozukluğu gibi sorunlarla başlayan problemler daha sonra kalıcı ve tedavi edilemez hastalıklara dönüşüyor. 9 Kadın hapishanelerinde, anneleriyle birlikte hapishanede kalan çocuklar ve anneleri çeşitli sorunlar yaşıyor. Çocuklara özel yemek çıkarılmıyor. Yabancı uyruklu kadınların çocukları herhangi bir resmi statüde olmadığı için sağlık hizmetlerinden ya yararlanamıyor ya da kısıtlı olarak yararlanabiliyor. 10 Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası çekenlerin hapishane koşulları ise bir insanın yaşayabileceği şartlar değildir. Bu mahpuslar 8 metrekare bir hücrede kalıyor ve havalandırma hakları bazı hapishanelerde 1 saate kadar düşüyor. En fazla 3 saat havalandırma hakkına sahip olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası mahpusların Havalandırma saatinde başkalarıyla aynı anda havalandırmaya çıkması da mümkün değildir. Uzun süre aynı mekânda yalnız kalan bireylerde ruhsal ve bedensel hastalıklar başlıyor. 11 Bazı F Tipi hapishanelerde, hücrede en fazla 5 kitap bulundurulabileceği yönünde bir uygulama var. Bu durum özellikle öğrencileri ve tez/kitap çalışması yapan mahpusları olumsuz etkiliyor 12 Oldukça esnek ve yoruma açık olan Ceza İnfaz Kanunu hapishanelerde farklı farklı ve keyfi bir biçimde uygulanıyor. Özellikle de disiplin cezaları. Türkü söylemek, slogan atmak veya 1 Mayıs ı kutlamak gibi temel haklardan dolayı disiplin cezaları verilebilmektedir. Üstelik 3 kez disiplin cezası alan hükümlülerin cezalarındaki infaz indirimi ortadan kaldırılıyor. Bazı F Tipi hapishanelerde kalan siyasi mahpusların hemen hepsinin infaz indirimi yanmış durumda ve bazı mahpuslara 4 yıla varan ziyaret ve mektup yasakları verilmiş. 13 Hapishanelerde bilgisayar ve daktilo bulundurulması yasaklanmıştır. 14 Bazı hapishanelerde cezaevi yöneticisi veya diğer personel mahpuslara karşı hasmane tutumlar sergiliyor, kötü muamele, hakaret ve işkenceye başvuruyor. 15 Hapishanelerdeki giysi sınırlandırılması ciddi bir sorundur. Çamaşırdan, pantolona kadar bir veya birkaç kalemle sınırlandırılmış olan giysi sayısına ek olarak bazı renkler de yasaklanmıştır. Özellikle F Tipi hapishanelerde boya ve tüm resim araç gereçleri yasaklanmış durumdadır. Bireylerin kendini geliştirmesini engelleyen buna benzer pek çok yasak bulunmaktadır. Düzeltici, yapıştırıcı ve delgeç gibi onlarca basit eşya yasaklanmış durumdadır.

5 16 Klima hemen her hapishanede yasaklanmış durumda. Yaz aylarında, özellikle sıcak bölgelerdeki hapishanelerde, 45 dereceye varan sıcaklar altında beton ve demirden oluşan mekânların sıcaklığı düşünüldüğünde sorun daha iyi anlaşılacaktır. Haziran 2012 de Urfa Cezaevi nde sırf bu yüzden isyan çıkmış ve 13 mahpus çıkan yangında hayatını kaybetmişti. 17 Hapishane mimarisi ve kuralları engellileri göz ardı eder niteliktedir. Görmeyen birinin sesli kitap bulundurmasının yasak olması, çoğu hapishane hücresinin/koğuşunun merdivenli olması engelli mahpuslar için yaşamın ne derece zor olacağını ortaya koyan örneklerden sadece birkaçıdır. Adalet Bakanlığı na bağlı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü nün resmi verilerine göre, yılları arasında hapishanelerde 2024 kişi hayatını kaybetti. Bu mahpuslardan 1000 e yakını, yeterli ve gerekli sağlık hizmeti alamadığı için hayatını kaybetmiştir. Aynı yıllar arasında intihar eden mahpus sayısı 432 dir. Dünya Sağlık Örgütü nün 1946 yılında yaptığı tanıma göre; Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir. Dünya Sağlık Örgütü nün bu tanımını mahpuslara uyarladığımızda, vahamet daha da artıyor. Kişi güvenliği, toplu gösteri ve yürüyüş hakkı, ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğü alanlarında da Nisan ve Mayıs 2014 tarihlerinde ihlaller devam etmiştir. Türkiye İnsan Hakları Vakfı nın verilerinin derlenmesiyle oluşturulan aşağıdaki ihlal tablosu, AKP iktidarının insan hakları karnesi olarak görülmelidir! Saygılarımla; M. Sezgin Tanrıkulu CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili

6 NİSAN 2014 İNSAN HAKLARI İHLALLERİ NİSAN AYINDA YAŞAM HAKKI Yargısız İnfaz Kara Mayını Operasyon Nefret Suçları/Irkçı Saldırılar/Linç Girişimi İş Kazası Asker İntiharları Alıkonan Kişiler Ölü Yaralı Gözaltı Tutuklama Vaka asker kişi NİSAN AYINDA KİŞİ GÜVENLİĞİ Vaka Sayısı Mağdur Sayısı Gözaltında Şüpheli Ölüm 2 2 İşkence Ajanlık Teklifi/Tehdit Okul v.d NİSAN AYINDA CEZAEVLERİ Kişi 1 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi

7 Ölüm İşkence ve Kötü Muamele Sağlık Hakkı/Hastalık İletişim Yasağı/Mektuba el koyma ve Diğer Yasaklamalar Hücre Cezası gün (5 Kişi) Hastalık Nedeniyle Tahliye Olan 1 NİSAN AYINDA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ Mahkûmiyet Beraat Yargılanan Para Cezası yıl 7 ay 20 gün (15 kişi) TL (55 Kişi) Kabahatler Yasası 370 TL (2 Kişi) Toplam 14 yıl 7 ay 20 gün (15 kişi)) Tl (57 Kişi) NİSAN AYINDA TOPLANTI ve GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ Kürt Meselesi Berkin Elvan 1 Mayıs İşçi/Sendika Gezi Parkı Mahkûmiyet Gözaltı Para Cezası Yaralı (125 Kişi) yıl 6 ay (4 Kişi)

8 Diğer Toplam 34 2 yıl 6 ay (4 Kişi) (125 Kişi) 33 NİSAN AYINDA ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ Gözaltı Tutuklama Yaralı Ölü Saldırı Toplam MAYIS 2014 İNSAN HAKLARI İHLALLERİ MAYIS AYINDA YAŞAM HAKKI Ölü Yaralı Gözaltı Tutuklama Vaka Yargısız İnfaz Kara Mayını Operasyon Nefret Suçları/Irkçı Saldırılar/Linç Girişimi İş Kazası Veri Yok 2 3 asker, 2 sivil 3 Kaynak: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi

9 Asker İntiharları Alıkonan Kişiler Bombalı Saldırı Faili Meçhul 3 21 kişi 1 2 MAYIS AYINDA KİŞİ GÜVENLİĞİ Vaka Sayısı İşkence 8 15 Geçici Köy Korucuları 1 5 Özel Güvenlik 1 1 Okul v.d. 1 1 Ölüm MAYIS AYINDA CEZAEVLERİ İşkence ve Kötü Muamele Sağlık Hakkı/Hastalık İletişim Yasağı/Mektuba el koyma ve Diğer Yasaklamalar Sevk Hastalık Nedeniyle Tahliye Olan 1 Yangın 20 Tecavüz Mağdur Sayısı Kişi MAYIS AYINDA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ Mahkûmiyet Beraat Yargılanan 3. ve 4. Yargı Paketi Para Cezası Gözaltı 4 16 yıl 1 ay 15 gün

10 125 2 yıl 4 ay 2 gün (3 kişi) TL (1 Kişi) 2911 Sayılı Toplantı Yasası 93 yıl (62 Kişi) 49 TMY yıl 2 ay (1 Kişi) yıl 8 ay 15 gün (3 Kişi) 1 37 Toplam 102 yıl 2 ay 17 gün (69 kişi) Tl (1 Kişi) 1 MAYIS AYINDA TOPLANTI ve GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ Kürt Meselesi Soma 1 Mayıs İşçi/Sendika Diğer Toplam Gözaltı Tutuklama Para Cezası Yaralı TL TL 181 MAYIS AYINDA ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ Gözaltı Tutuklama Mahkûmiyet Yaralı Toplam yıl 6 ay (7 Kişi) 1

İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI ARALIK AYI İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU ARALIK 2012

İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI ARALIK AYI İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU ARALIK 2012 İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI ARALIK AYI İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU 01 31 ARALIK 2012 M. SEZGİN TANRIKULU CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İSTANBUL MİLLETVEKİLİ GİRİŞ: Bugün 10 Aralık İnsan Hakları

Detaylı

2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU

2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU 2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU 1 Av.Dr. M. SEZGİN TANRIKULU İSTANBUL MİLLETVEKİLİ GİRİŞ 2015 yılı Ağustos ayından itibaren tekrar başlayan çatışmalar Türkiye tarihinde eşi az görülmüş bir yıkıma, sayısız

Detaylı

İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI HAZİRAN-TEMMUZ-AĞUSTOS AYLARI İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU

İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI HAZİRAN-TEMMUZ-AĞUSTOS AYLARI İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI HAZİRAN-TEMMUZ-AĞUSTOS AYLARI İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU 2014 GİRİŞ: Türkiye de son üç ayda (Haziran, Temmuz, Ağustos) insan hakları ihlalleri istikrarlı bir biçimde

Detaylı

AKP HÜKÜMETİNİN 2014 İTİBARSIZLIK ENDEKSİ

AKP HÜKÜMETİNİN 2014 İTİBARSIZLIK ENDEKSİ AKP HÜKÜMETİNİN 2014 İTİBARSIZLIK ENDEKSİ Demokrasi Endeksi: 2014 yılı i bariyle 167 ülke arasında Türkiye 89 (Yalnızca ilk 26 ülke tam demokrasi sayılıyor. Türkiye bu ülkelerin çok gerisinde. Sivil Özgürlükler:

Detaylı

2016 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2016 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2016 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 19 EKİM 2016 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ YAŞAM HAKKI İHLALLERİ ÖLÜ YARALI YARGISIZ İNFAZ (Keyfi

Detaylı

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO-

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 21 TEMMUZ 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ -AÇIKLAMA- Bu raporda yer alan veriler ve verilere

Detaylı

2006 Yılı Türkiye Đnsan Hakları Đhlalleri Bilançosu

2006 Yılı Türkiye Đnsan Hakları Đhlalleri Bilançosu 2006 Yılı Türkiye Đnsan Hakları Đhlalleri Bilançosu YAŞAM HAKKI ĐHLALLERĐ Yargısız Đnfazlar 44 914 Toplumsal Gösterilere Müdahalede Aşırı Güç Kullanımı 12 869 Dur ihtarı na Uymama ve Silah Kullanma Yetkisinin

Detaylı

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO-

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 01 KASIM 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ -AÇIKLAMA- Bu raporda yer alan veriler ve verilere

Detaylı

2016 YILI DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2016 YILI DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2016 YILI DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 23 OCAK 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ YAŞAM HAKKI İHLALLERİ ÖLÜ YARALI YARGISIZ İNFAZ (Keyfi Öldürme,

Detaylı

2016 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2016 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2016 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İ RAPORU -BİLANÇO- 21 TEMMUZ 2016 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ YAŞAM HAKKI İ ÖLÜ YARALI YARGISIZ İNFAZ (Keyfi Öldürme,

Detaylı

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU BİLANÇO 05 MAYIS 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU BİLANÇO 05 MAYIS 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU BİLANÇO 05 MAYIS 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ -AÇIKLAMA- Bu raporda yer alan veriler ve verilere

Detaylı

2016 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2016 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2016 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU 15 NİSAN 2016 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ DEĞERLENDİRME İnsan Hakları Derneği Doğu ve Güneydoğu Anadolu

Detaylı

2008 TÜRKİYE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ BİLÂNÇOSU

2008 TÜRKİYE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ BİLÂNÇOSU 2008 TÜRKİYE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ BİLÂNÇOSU YAġAM HAKKI ĠHLALLERĠ ÖLÜ YARALI YARGISIZ ĠNFAZ Dur İhtarına Uymadıkları Gerekçesiyle Güvenlik Güçleri Tarafından Öldürülen ve Yaralananlar ve Silah 33 45

Detaylı

TÜRK YE NSAN HAKLARI HLALLER B LÂNÇOSU YAŞAM HAKKI ĐHLALLERĐ

TÜRK YE NSAN HAKLARI HLALLER B LÂNÇOSU YAŞAM HAKKI ĐHLALLERĐ 007 TÜRK YE NSAN HAKLARI HLALLER B LÂNÇOSU YAŞAM HAKKI ĐHLALLERĐ ÖLÜ YARALI YARGISIZ ĐNFAZ (Keyfi Öldürme, Silah Kullanma Yetkisinin Đhlali ve Dur Đhtarına Uymadığı Gerekçesiyle Öldürülen ve Yaralananlar)

Detaylı

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq q 2014 YILI TÜRKİYE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ BİLANÇOSU wertyuiopgüasdfghj klsizxcvbnmöçqwertyuiopgüasdfghjk lsizxcvbnmöçqwertyuiopgüasdfghjkls izxcvbnmöçqwe rtyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwer tyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwert

Detaylı

OCAK-KASIM 2015 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU

OCAK-KASIM 2015 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU OCAK-KASIM 2015 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU CHP İnsan Hakları Genel Başkan Yardımcılığı Av.Dr. M. Sezgin Tanrıkulu Aralık 2015 1 OCAK-KASIM 2015 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU GİRİŞ: 2015 yılı Türkiye nin başta

Detaylı

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 1 Bildiğiniz gibi son 6 aydır bölgemizde, şiddetli çatışmalar kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Asker, polis, örgüt militanı ve siviller, maalesef yaşamını yitiriyor. Hayatımızdan

Detaylı

LGBTİ MAHKUMLARA HAPİSHANEDE İŞKENCE GİBİ TECRİT

LGBTİ MAHKUMLARA HAPİSHANEDE İŞKENCE GİBİ TECRİT LGBTİ MAHKUMLARA HAPİSHANEDE İŞKENCE GİBİ TECRİT! Aralık 2, 2015, 11:40 Birçok sivil toplum kuruluşu, yaptıkları ortak bildiri ile Alanya L Tipi Hapishanesindeki LGBTİ mahpusların fiili olarak tecrit altında

Detaylı

Ceza İnfaz Hukuku. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Düzenlemesi Işığında. Yard. Doç. Dr. Fatma KARAKAŞ DOĞAN

Ceza İnfaz Hukuku. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Düzenlemesi Işığında. Yard. Doç. Dr. Fatma KARAKAŞ DOĞAN Yard. Doç. Dr. Fatma KARAKAŞ DOĞAN Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Düzenlemesi Işığında

Detaylı

Gözaltına Alınan Sığınmacı ve Göçmenler TOPLAM 5671

Gözaltına Alınan Sığınmacı ve Göçmenler TOPLAM 5671 2015 TÜRKİYE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ BİLÂNÇOSU YAŞAM HAKKI İHLALLERİ YARGISIZ İNFAZ ÖlÜ YARALI Dur İhtarına Uymadıkları Gerekçesiyle Güvenlik Güçleri Tarafından Öldürülen ve Yaralananlar ve Silah Kullanma

Detaylı

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR Bilgi Notu-2: Cinsel Suç Mağduru Çocuklar Yazan: Didem Şalgam, MSc Katkılar: Prof. Dr. Münevver Bertan, Gülgün Müftü, MA, Adem ArkadaşThibert, MSc MA İçindekiler Grafik Listesi...

Detaylı

İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI TÜRKİYE DE ÇOCUK HAKLARI İHLAL TABLOLARI

İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI TÜRKİYE DE ÇOCUK HAKLARI İHLAL TABLOLARI İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI TÜRKİYE DE ÇOCUK HAKLARI İHLAL TABLOLARI M. SEZGİN TANRIKULU CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İSTANBUL MİLLETVEKİLİ 1 BASINA VE KAMUOYUNA 20 Kasım 1959 da Birleşmiş Milletler

Detaylı

2005 Yılı Türkiye Đnsan Hakları Đhlalleri Bilançosu

2005 Yılı Türkiye Đnsan Hakları Đhlalleri Bilançosu 2005 Yılı Türkiye Đnsan Hakları Đhlalleri Bilançosu I. YAŞAM HAKKI ĐHLALLERĐ Ölü Yaralı Yargısız Đnfazlar 45 21 Faili Meçhul Cinayetler 1 Gözaltında Ölümler 5 Cezaevleri 13 2 *Çatışmalar 499 251 Güvenlik

Detaylı

Birleşmiş Milletler Kadın Mahpuslar için. Bangkok Yasaları El Rehberi

Birleşmiş Milletler Kadın Mahpuslar için. Bangkok Yasaları El Rehberi Birleşmiş Milletler Kadın Mahpuslar için Bangkok Yasaları El Rehberi Dünya çapında hapishanelerde mahkûmiyeti takiben veya suçsuzluğunun ispatı için duruşma bekleyen bir buçuk milyondan fazla kadın bulunmaktadır.

Detaylı

İŞSİZLİK HIZLA ARTARKEN İSTİHDAM ARTIŞI YETERSİZ KALDI

İŞSİZLİK HIZLA ARTARKEN İSTİHDAM ARTIŞI YETERSİZ KALDI İşsizlik ve İstihdam Raporu-Haziran 2017 15 Haziran 2017, İstanbul İŞSİZLİK HIZLA ARTARKEN İSTİHDAM ARTIŞI YETERSİZ KALDI Bir yılda 619 bin yeni işsiz Resmi işsiz sayısı 3 milyon 642 bine yükseldi Geniş

Detaylı

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- AĞUSTOS 2018 MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ARTTI, İSTİHDAM DÜŞTÜ

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- AĞUSTOS 2018 MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ARTTI, İSTİHDAM DÜŞTÜ İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 15 Ağustos 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- AĞUSTOS 2018 İŞSİZLİKTE KRİZİN AYAK SESLERİ MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ARTTI, İSTİHDAM DÜŞTÜ

Detaylı

ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2-

ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2- ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2- Değerlendirme Raporu Birey Hak ve Özgürlükleri (I) Yaşam hakkı Kişi dokunulmazlığı Özel yaşamın gizliliği www.tkmm.net 1 2 1. YAŞAM HAKKI Yaşam Hakkı kutsal mı? Toplumun/devletin

Detaylı

ASIL KRİZ İŞSİZLİKTE! Geniş Tanımlı İşsiz Sayısı 7 Milyona Yaklaştı

ASIL KRİZ İŞSİZLİKTE! Geniş Tanımlı İşsiz Sayısı 7 Milyona Yaklaştı İşsizlik ve İstihdam Raporu- 2017 15 2017, İstanbul ASIL KRİZ İŞSİZLİKTE! Geniş Tanımlı İşsiz Sayısı 7 Milyona Yaklaştı Bir yılda 670 bin yeni işsiz Resmi işsiz sayısı 3 milyon 872 bine yükseldi İşsizlik

Detaylı

İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI 2014 yılı İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU Dr.M. SEZGİN TANRIKULU

İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI 2014 yılı İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU Dr.M. SEZGİN TANRIKULU İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI 2014 yılı İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU Dr.M. SEZGİN TANRIKULU 1 GİRİŞ: 2015 e yazık ki 2014 ün enkazı altında girmiş bulunmaktayız. 2014 yılı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde

Detaylı

MAHPUS SAYISI: 246 BİN 416!

MAHPUS SAYISI: 246 BİN 416! 31 Mayıs 2018 Perşembe MAHPUS SAYISI: 246 BİN 416! Adalet Bakanlığı, Ceza İnfaz Kurumlarındaki Mahkûmlara ilişkin bilgi edinme önergeme, 15 Mayıs 2018 tarihi itibariyle Ceza İnfaz Kurumlarında toplam 246

Detaylı

Oğlum yüzme de bilmezdi...

Oğlum yüzme de bilmezdi... 20.03.2015 1 20.03.2015 2 20.03.2015 3 20.03.2015 4 Oğlum yüzme de bilmezdi... Ermenek ilçesindeki kömür ocağında mahsur kalan 18 işçiden Tezcan Gökçe'nin annesi; Oğlum yüzme de bilmezdi... 20.03.2015

Detaylı

1 2 icin- ucretsiz- ped- hakki/

1  2  icin- ucretsiz- ped- hakki/ BASIN DUYURUSU Hapishanelerde ücretsiz ped sağlanması talepli kampanyamız 21 Haziran 2017 tarihinden beri sürüyor. Bu süreçte sosyal medyada ve diğer basın araçları nezdinde konuyu gündeme getirmeye çalıştık.

Detaylı

Özet Rapor. Kürt Öz Yönetim Güçleri Tarafından Gerçekleştirilen Tutuklama Sayıları ve Zorla Kaybolma Vakalarındaki Artış. Pazartesi, Şubat 18, 2019

Özet Rapor. Kürt Öz Yönetim Güçleri Tarafından Gerçekleştirilen Tutuklama Sayıları ve Zorla Kaybolma Vakalarındaki Artış. Pazartesi, Şubat 18, 2019 Özet Rapor Kürt Öz Yönetim Güçleri Tarafından Gerçekleştirilen Tutuklama Sayıları ve Zorla Kaybolma Vakalarındaki Artış Pazartesi, Şubat 18, 2019 1 Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) Haziran 2011 de kurulmuş

Detaylı

KRİZ ÜÇ KOLDAN SARSIYOR ENFLASYON-KÜÇÜLME-İŞSİZLİK

KRİZ ÜÇ KOLDAN SARSIYOR ENFLASYON-KÜÇÜLME-İŞSİZLİK İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 17 Aralık 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU Aralık 2018 KRİZ ÜÇ KOLDAN SARSIYOR ENFLASYON-KÜÇÜLME-İŞSİZLİK Resmi İşsiz Sayısı 330 Bin Artarak 3 Milyon 750

Detaylı

ARAŞTIRMA RAPORU -BİLANÇO-

ARAŞTIRMA RAPORU -BİLANÇO- İNSAN HAKLARI DERNEĞİ DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ÇATIŞMALI ORTAMLARDA MEYDANA GELEN İNSAN HAKLARI İHLALLERİ (24 TEMMUZ 2015 24 TEMMUZ 2016) -BİLANÇO- 30 AĞUSTOS 2016 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ DEĞERLENDİRME

Detaylı

SİYASET ÜSTÜ DÜŞÜNMEK Pazar, 30 Kasım :00

SİYASET ÜSTÜ DÜŞÜNMEK Pazar, 30 Kasım :00 Türkiye de siyaset yalnızca oy kaygısı ile yapılıyor Siyasete popülizm hakimdir. Bunun adı ucuz politika dır ve toplumun geleceğine maliyet yüklemektedir. Siyaset Demokrasilerde yapılır. Totaliter rejimler

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI Uluslararası Arka Plan Uluslararası Arka Plan Birleşmiş Milletler - CEDAW Avrupa Konseyi - Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

Detaylı

2012 YILI İHD MARMARA BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU

2012 YILI İHD MARMARA BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU YAŞAM HAKKINA SAYGI İSTİYORUZ 2012 YILI İHD MARMARA BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU İHD MARMARA BÖLGE RAPORU Bu raporda yer alan bilgiler, İHD Marmara Bölgesi ne yapılan bireysel başvurular,ihd

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ Haklarımız, Özgürlüklerimiz 15 temel maddeyi içeren T-şörtler Haklarımız, Özgürlüklerimiz Madde 2 Yaşama hakkı İnsan hakları herkese aittir: her erkeğe, kadına ve çocuğa

Detaylı

2004 TÜRKĐYE ĐNSAN HAKLARI ĐHLALLERĐ BĐLANÇOSU

2004 TÜRKĐYE ĐNSAN HAKLARI ĐHLALLERĐ BĐLANÇOSU 1 2004 TÜRKĐYE ĐNSAN HAKLARI ĐHLALLERĐ BĐLANÇOSU I. YAŞAM HAKKI I.1. Yargısız Đnfaz Dur Đhtarı na Uymama, Silah Kullanma Yetkisinin Đhlali, Yargısız Đnfaz sonucu ve Köy Korucuları Tarafından Öldürülen

Detaylı

İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI 2014 yılı İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU M. SEZGİN TANRIKULU

İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI 2014 yılı İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU M. SEZGİN TANRIKULU İNSAN HAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI 2014 yılı İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU M. SEZGİN TANRIKULU 1 GİRİŞ: 2015 e yazık ki 2014 ün enkazı altında girmiş bulunmaktayız. 2014 yılı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde

Detaylı

MART 2015 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

MART 2015 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili MART 2015 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Silifke CHP İlçe örgütünü ziyaret ederek 2015 Genel

Detaylı

25 Kasım da kadınlar Ankara daydı!

25 Kasım da kadınlar Ankara daydı! 25 Kasım da kadınlar Ankara daydı! 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nde kadına yönelik şiddetin sona ermesi talebiyle İşçi Cephesi nden Kadınlar olarak biz de Ankara daydık.

Detaylı

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Eylül 2016

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Eylül 2016 İşsizlik ve İstihdam Raporu-Eylül 2016 İşsizlikte patlama! İki yılda 473 bin yeni işsiz! Geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyonu aştı Tarım istihdamı 420 bin, imalat sanayi 47 azaldı Toplam istihdam artışının

Detaylı

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mahpus Hasta Bölümü İnceleme Raporu

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mahpus Hasta Bölümü İnceleme Raporu Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mahpus Hasta Bölümü İnceleme Raporu 24. Dönem 4. Yasama Yılı 2014 (Rapor Komisyonun 29.01.2014 tarihli toplantısında kabul edilmiştir.) ANKARA NUMUNE EĞİTİM

Detaylı

İKİ AYDA 500 BİN YENİ İŞSİZ Krizin Tahribatı

İKİ AYDA 500 BİN YENİ İŞSİZ Krizin Tahribatı İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 15 Kasım 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU Kasım 2018 İKİ AYDA 500 BİN YENİ İŞSİZ Krizin Tahribatı Gerçek İşsiz Sayısı 6,4 Milyona Yaklaştı Kayıtlı İşsiz

Detaylı

HASTA MAHPUSLAR RAPORU

HASTA MAHPUSLAR RAPORU HASTA MAHPUSLAR RAPORU Nurettin Demir Muğla Milletvekili Veli Ağbaba Malatya Milletvekili Özgür Özel Manisa Milletvekili I. GĠRĠġ 3 II. KAPSAM 6 III. AMAÇ 6 IV. YÖNTEM 6 V. HAPĠSHANE KOġULLARI: ĠZLENĠM

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. AHMET HAMDİ TOPAL. KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. AHMET HAMDİ TOPAL. KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. AHMET HAMDİ TOPAL KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ULUSLARARASI CEZA YARGILAMALARINDA CİNSEL SUÇLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix

Detaylı

HASTA MAHPUSLAR RAPORU

HASTA MAHPUSLAR RAPORU HASTA MAHPUSLAR RAPORU Nurettin Demir Muğla Milletvekili Veli Ağbaba Malatya Milletvekili Özgür Özel Manisa Milletvekili I. GĠRĠġ 3 II. KAPSAM 6 III. AMAÇ 6 IV. YÖNTEM 6 V. HAPĠSHANE KOġULLARI: ĠZLENĠM

Detaylı

07 Mayıs 2015 BASINA VE KAMUOYUNA. Mayıs 2015 - İsrail İnsan Hakları İhlalleri Raporu na İlişkin Basın Bildirisi. Değerli Basın Mensupları,

07 Mayıs 2015 BASINA VE KAMUOYUNA. Mayıs 2015 - İsrail İnsan Hakları İhlalleri Raporu na İlişkin Basın Bildirisi. Değerli Basın Mensupları, 07 Mayıs 2015 BASINA VE KAMUOYUNA Mayıs 2015 - İsrail İnsan Hakları İhlalleri Raporu na İlişkin Basın Bildirisi Değerli Basın Mensupları, Uluslararası Adalet ve Hürriyet Derneği`nin, 2015 Yılı İsrail tarafından

Detaylı

BİR GRUP EĞİTİM-SEN ÜYESİ GÖREVİNDEN AYRILAN MUSTAFA ÖZCAN ALEYHİNE EYLEM YAPTI

BİR GRUP EĞİTİM-SEN ÜYESİ GÖREVİNDEN AYRILAN MUSTAFA ÖZCAN ALEYHİNE EYLEM YAPTI BİR GRUP EĞİTİM-SEN ÜYESİ GÖREVİNDEN AYRILAN MUSTAFA ÖZCAN ALEYHİNE EYLEM YAPTI Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özcan ın kurum değişikliği ile Ankara Gölbaşı belediye başkan yardıcılığı görevine

Detaylı

TARİHİ REKOR İŞSİZ SAYISI 7 MİLYONU AŞTI! HALKIN DERDİ BAŞKANLIK DEĞİL İŞSİZLİK!

TARİHİ REKOR İŞSİZ SAYISI 7 MİLYONU AŞTI! HALKIN DERDİ BAŞKANLIK DEĞİL İŞSİZLİK! İşsizlik ve İstihdam Raporu-Nisan 2017 18 Nisan 2017, İstanbul TARİHİ REKOR İŞSİZ SAYISI 7 MİLYONU AŞTI! HALKIN DERDİ BAŞKANLIK DEĞİL İŞSİZLİK! Bir yılda 700 bin kişi işsizler ordusuna katıldı Geniş tanımlı

Detaylı

İşsizlik İstikrarlı Biçimde Yükseliyor! Son 10 Yılın En Yüksek İşsiz Sayısı

İşsizlik İstikrarlı Biçimde Yükseliyor! Son 10 Yılın En Yüksek İşsiz Sayısı İşsizlik ve İstihdam Raporu-Şubat 2017 15 Şubat 2017, İstanbul İşsizlik İstikrarlı Biçimde Yükseliyor! Son 10 Yılın En Yüksek İşsiz Sayısı Bir yılda 590 bin yeni işsiz Resmi işsiz sayısı 3 milyon 715 bine

Detaylı

Şiddetin Psikolojisi Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Cezaevi Ortamında Şiddet

Şiddetin Psikolojisi Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Cezaevi Ortamında Şiddet Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı Cezaevi Ortamında Şiddet Cezaevi Ortamında Şiddet Mahkumların olumsuz davranışı (misconduct), mahkum-personel uyuşmazlıkları,

Detaylı

İŞSİZLİKTE VAHİM TABLO SÜRÜYOR! KAYITDIŞI ve GÜVENCESİZ İSTİHDAM ARTIŞI KAYGI VERİCİ BOYUTTA

İŞSİZLİKTE VAHİM TABLO SÜRÜYOR! KAYITDIŞI ve GÜVENCESİZ İSTİHDAM ARTIŞI KAYGI VERİCİ BOYUTTA İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 15 Ocak 2018, İstanbul İŞSİZLİKTE VAHİM TABLO SÜRÜYOR! KAYITDIŞI ve GÜVENCESİZ İSTİHDAM ARTIŞI KAYGI VERİCİ BOYUTTA GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK YÜZDE 17,1! GENİŞ TANIMLI

Detaylı

ESP/SOSYALİST KADIN MECLİSLERİ

ESP/SOSYALİST KADIN MECLİSLERİ BASINA VE KAMUOYUNA Erkek egemen kapitalist sistemde kadınların en önemli sorunu 2011 yılında da kadına yönelik şiddet olarak yerini korudu. Toplumsal cinsiyetçi rolleri yeniden üreten kapitalist erkek

Detaylı

Bu raporda yer alan bilgiler, İHD Marmara Bölgesi ne yapılan bireysel başvurular,

Bu raporda yer alan bilgiler, İHD Marmara Bölgesi ne yapılan bireysel başvurular, İNSAN HAKLARI DERNEĞİ MARMARA BÖLGE İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU 2011 Roboski de ÖLDÜRÜLEN 34 INSANIMIZIN ANISINA Bu raporda yer alan bilgiler, İHD Marmara Bölgesi ne yapılan bireysel başvurular, İHD Marmara

Detaylı

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ağustos 2016

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ağustos 2016 İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ağustos 2016 Geniş tanımlı işsiz 5 milyon 660 bin İstihdam artışında kamu lokomotif! Tarım dışı genç kadın işsizliği yüzde 24,8! Özet 15 Ağustos 2016, İstanbul Türkiye Devrimci

Detaylı

İşsizlik Dikiş Tutmuyor İşsizlikte Kriz Günlerine Dönüş

İşsizlik Dikiş Tutmuyor İşsizlikte Kriz Günlerine Dönüş İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ocak 2017 16 Ocak 2017, İstanbul İşsizlik Dikiş Tutmuyor İşsizlikte Kriz Günlerine Dönüş Bir yılda 500 bin yeni işsiz Resmi işsiz sayısı 3 milyon 647 bine yükseldi Geniş Tanımlı

Detaylı

TÜRKİYE İŞSİZLİKTE EN KÖTÜ DÖRT ÜLKE ARASINDA

TÜRKİYE İŞSİZLİKTE EN KÖTÜ DÖRT ÜLKE ARASINDA İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 16 Temmuz 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- TEMMUZ 2018 MEVSİMSEL ETKİLERDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ARTTI, İSTİHDAM DÜŞTÜ TÜRKİYE İŞSİZLİKTE EN KÖTÜ DÖRT

Detaylı

13.Mart Mah. Karaman Apt.Kat1/2 Yenişehir MARDİN Tel/faks 0482 212 65 60 Email:mardin@ihd.org.tr

13.Mart Mah. Karaman Apt.Kat1/2 Yenişehir MARDİN Tel/faks 0482 212 65 60 Email:mardin@ihd.org.tr İNSAN HAKLARI DERNEĞİ Human Rights Association Komeleya Mafén Mirovan MARDİN ŞUBESİ 13.Mart Mah. Karaman Apt.Kat1/2 Yenişehir MARDİN Tel/faks 0482 212 65 60 Email:mardin@ihd.org.tr MARDİN E TİPİ CEZAEVİ

Detaylı

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Haziran 2016

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Haziran 2016 İşsizlik ve İstihdam Raporu-Haziran 2016 İmalat sanayiinde istihdam azalıyor! Bölgesel işsizlikte ürkütücü tablo! Özet 15 Haziran 2016, İstanbul Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma

Detaylı

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ BODRUM KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ 25 KASIM KADINLARA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ BASIN BÜLTENİ: Mirabel kız kardeşler,

Detaylı

İŞSİZLİKTE PATLAMA!: AKP İşsizlikle Mücadelede Başarısız!

İŞSİZLİKTE PATLAMA!: AKP İşsizlikle Mücadelede Başarısız! İşsizlik ve İstihdam Raporu-Kasım 2016 15 Kasım 2016, İstanbul İŞSİZLİKTE PATLAMA!: AKP İşsizlikle Mücadelede Başarısız! İşsizlik son beş yıldır düzenli olarak artıyor! Son bir yılda 435 bin yeni işsiz!

Detaylı

İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU

İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU İşsizlik çığ gibi: Bir yılda 501 bin yeni işsiz Ekonomide küçülme işsizliği tetikliyor Sanayi üretimi bir yılda yüzde 6,5 azaldı Geniş tanımlı işsiz sayısı 6,3 milyona yükseldi

Detaylı

ĠNSAN HAKLARI DERNEĞĠ HUMAN RIGHTS ASSOCIATION

ĠNSAN HAKLARI DERNEĞĠ HUMAN RIGHTS ASSOCIATION ĠNSAN HAKLARI DERNEĞĠ HUMAN RIGHTS ASSOCIATION Necatibey Cad. 82/11 12, Kızılay Ankara Tel: 00 90 312 230 35 67 68 69 Faks: 00 90 312 230 17 07 E-mail: posta@ihd.org.tr, http://www.ihd.org.tr 20 Kasım

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi 1) CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ Hukuka aykırılıklar çok çeşitli biçimde gerçekleşebilir. Her hukuka aykırılık

Detaylı

ŞUBAT 2013 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

ŞUBAT 2013 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili ŞUBAT 2013 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. CHP Mersin/Mezitli Gençlik Kolları ile TBMM de bir

Detaylı

Bugün 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü

Bugün 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü 26.06.2015 Bugün 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü Birleşmiş Milletler uzun yıllar süren hazırlık çalışmaları ve tartışmalar sonucunda 1984 yılında Ġşkence ve Diğer

Detaylı

GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK 6 MİLYONA YAKLAŞTI!

GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK 6 MİLYONA YAKLAŞTI! İşsizlik ve İstihdam Raporu-Şubat 2018 15 Şubat 2018, İstanbul GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK 6 MİLYONA YAKLAŞTI! Geniş tanımlı işsizlik yüzde 17,6! Geniş tanımlı işsiz sayısı 5 milyon 981 bin Resmi işsiz sayısı

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu: Gezi Parkından dünyaya yansıyan ses daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi sesidir. Tarih : 15.06.2013 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye de görev yapan yabancı

Detaylı

CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUN DA BELİRLENEN İLKELER

CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUN DA BELİRLENEN İLKELER İnfaz hukukunun temel ilkeleri, İnfaz hukukunun diğer hukuk dalları ile ilişkisi, Uluslararası hukukta infaz hukuku, İnfaz sistemleri, Ülkemizde bulunan ceza infaz kurumları İNFAZA İLİŞKİN EVRENSEL İLKELER

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI 2. KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR VE VE ŞEHİR PLANCILARININ ÜCRETLERİ VE ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ, EMEKLİLERİN KOŞULLARI İNSANCA YAŞAM DÜZEYİNE ÇEKİLMELİDİR! TMMOB Maden

Detaylı

CHP'lilerin telefonlarının izlenme skandalında kritik bilgiler

CHP'lilerin telefonlarının izlenme skandalında kritik bilgiler CHP'lilerin telefonlarının izlenme skandalında kritik bilgiler CHP'lilerin telefonlarına İngiliz-Alman ortaklığı olan FinFisher isimli bir şirketin dinleme, izleme amacıyla ürettiği bir virüs programının

Detaylı

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR Bilgi Notu-2: Cinsel Suç Mağduru Çocuklar Yazan: Didem Şalgam, MSc Katkılar: Prof. Dr. Münevver Bertan, Gülgün Müftü, MA, Adem Arkadaş- Thibert, MSc MA İçindekiler Grafik Listesi...

Detaylı

HAPİSTE SAĞLIK POLİTİKA BELGESİ

HAPİSTE SAĞLIK POLİTİKA BELGESİ HAPİSTE SAĞLIK POLİTİKA BELGESİ Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi nin Üye Devletlere Avrupa Cezaevleri Kuralları Hakkında Rec (2006) 2 Sayılı Tavsiye Kararı, Özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese, insan

Detaylı

İNSAN HAKLARI SORULARI

İNSAN HAKLARI SORULARI 1. 1776 Amerikan ve 1789 Fransız belgelerine yansıyan doğal haklar öğretisinin başlıca temsilcisi kimdir? a) J. J. Rousseau b) Voltaire c) Montesquieu d) John Locke 4. Aşağıdakilerden hangisi İngiliz hak

Detaylı

Prof. Dr. Aytuğ ATICI. CHP Mersin Milletvekili

Prof. Dr. Aytuğ ATICI. CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ ATICI CHP Mersin Milletvekili Türkiye de çocuklar yeterince korunup ihtiyaçları karşılanmadığı için: Suça sürüklenmekte, Çalıştırılmakta, Cinsel istismara ve Şiddete maruz kalmaktadır.

Detaylı

kalınan hak ihlallerinin katlanarak arttığı bir hale gelmiştir. Cezaevleri ıslah edici

kalınan hak ihlallerinin katlanarak arttığı bir hale gelmiştir. Cezaevleri ıslah edici CEZAEVLERİNDE YAŞANAN HAK İHLALLERİ RAPORU 1. Giriş Türkiye de cezaevleri, özellikle AKP hükümeti ile yaşanan sorunların ve maruz kalınan hak ihlallerinin katlanarak arttığı bir hale gelmiştir. Cezaevleri

Detaylı

: İstanbul Barosu Başkanlığı

: İstanbul Barosu Başkanlığı 31.05.2013 815 İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA İHBARDA BULUNAN : İstanbul Barosu Başkanlığı İHBAR EDİLENLER : Şiddet ve zor kullanan kolluk görevlileri, onlara bu yönde emir ve talimat verenler, bu

Detaylı

MAYIS 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

MAYIS 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili MAYIS 2014 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Mersin/Aydıncık CHP İlçe Yönetim Kurulu ve Belediye

Detaylı

EMEK ARAŞTIRMA RAPORU-2

EMEK ARAŞTIRMA RAPORU-2 EMEK ARAŞTIRMA RAPORU-2 KAMU İSTİHDAM RAPORU (Aralık, 2015) Ø KAMU SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİ SAYISI YÜZDE 3,4! GERİLEDİ. KADROLU İŞÇİ SAYISI İSE YÜZDE 4,6 DÜŞTÜ! Ø BELEDİYELERDE KADROLU İŞÇİ SAYISI

Detaylı

Şebinkarahisar lı bir baba ve Rumeli göçmeni bir annenin oğlu, İlk, orta ve lise öğrenimini Özel Tarhan Koleji'nde tamamladı,

Şebinkarahisar lı bir baba ve Rumeli göçmeni bir annenin oğlu, İlk, orta ve lise öğrenimini Özel Tarhan Koleji'nde tamamladı, AHMET BAHA ÖĞÜTKEN 24.DÖNEM İSTANBUL MİLLETVEKİLİ TEŞKİLAT BAŞKAN YARDIMCISI 1961'de İstanbul, Fatih te doğdu, Şebinkarahisar lı bir baba ve Rumeli göçmeni bir annenin oğlu, İlk, orta ve lise öğrenimini

Detaylı

KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ VE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ

KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ VE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ VE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi

Detaylı

İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- EYLÜL 2018 İŞSİZLİK TIRMANIYOR. Gerçek İşsiz Sayısı 6 Milyon. İşsiz Sayısı Bir Yılda 192 Bin Arttı

İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- EYLÜL 2018 İŞSİZLİK TIRMANIYOR. Gerçek İşsiz Sayısı 6 Milyon. İşsiz Sayısı Bir Yılda 192 Bin Arttı 17 Eylül 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- EYLÜL 2018 İŞSİZLİK TIRMANIYOR Gerçek İşsiz Sayısı 6 Milyon Gerçek İşsizlik Oranı yüzde 17,1 İşsiz Sayısı Bir Yılda 192 Bin Arttı 930 Bin Üniversite

Detaylı

Erkek egemenliğine, sömürüye, şiddete ve cinsel ayrımcılığa hayır demek için

Erkek egemenliğine, sömürüye, şiddete ve cinsel ayrımcılığa hayır demek için Erkek egemenliğine, sömürüye, şiddete ve cinsel ayrımcılığa hayır demek için 8 MART TA ALANLARA! 8 Mart, kadın işçilerin daha iyi çalışma koşulları için verdikleri mücadeleyi yaşamlarıyla ödedikleri bir

Detaylı

Soma da 301 maden emekçisinin yaşamını. Bir maden dosyasından yeraltı notları DOSYAMADEN

Soma da 301 maden emekçisinin yaşamını. Bir maden dosyasından yeraltı notları DOSYAMADEN DOSYAMADEN [ Deniz Çaba ] fotoğraf [ Turan Gültekin ] Bir maden dosyasından yeraltı notları Dünya madencilik çevreleri, giderek daha fazla Türkiye yi tartışıyor. Biz ise sadece gündemi değiştirmeye yönelik

Detaylı

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ LAFTA KALDI: İSTİHDAM ARTIŞI YAVAŞLADI

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ LAFTA KALDI: İSTİHDAM ARTIŞI YAVAŞLADI İşsizlik ve İstihdam Raporu-Temmuz 2017 17 Temmuz 2017, İstanbul İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ LAFTA KALDI: İSTİHDAM ARTIŞI YAVAŞLADI 463 bin yeni işsize karşılık 519 bin yeni istihdam İstihdam artışı yavaşladı

Detaylı

2 Kasım 2011. Sayın Bakan,

2 Kasım 2011. Sayın Bakan, SayınSadullahErgin AdaletBakanı Adres:06659Kızılay,Ankara,Türkiye Faks:+903124193370 E posta:sadullahergin@adalet.gov.tr,iydb@adalet.gov.tr 2Kasım2011 SayınBakan, Yedi uluslarası insan hakları örgütü 1

Detaylı

HAYATA KARŞI SUÇLAR. Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır.

HAYATA KARŞI SUÇLAR. Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır. KASTEN ÖLDÜRME HAYATA KARŞI SUÇLAR Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır. (Madde 48- (1) Müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca devam eder.) Nitelikli

Detaylı

İHD MARMARA BÖLGE RAPORU

İHD MARMARA BÖLGE RAPORU 2013 YILI İHD MARMARA BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU İHD MARMARA BÖLGE RAPORU Bu raporda yer alan bilgiler; İHD Marmara Bölgesinde ki şube ve temsilciliklere yapılan bireysel başvurular, İHD Marmara

Detaylı

TÜRKİYE DE KADIN CİNAYETLERİ RAPORU 1 01 Ocak Aralık 2018

TÜRKİYE DE KADIN CİNAYETLERİ RAPORU 1 01 Ocak Aralık 2018 TÜRKİYE DE KADIN CİNAYETLERİ RAPORU 1 01 Ocak 2016-31 Aralık 2018 Necati TIĞLI Giresun Milletvekili TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi 1 Girsun Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ DERS NO#1 KONU: - İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞGÜVENLİĞİ KAVRAMLARI - İSİG NİN GELİŞİM SÜRECİ Yrd. Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Başlıklar

Detaylı

16 ŞUBAT 2011 CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇETİN SOYSAL IN DİNLEMELERLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

16 ŞUBAT 2011 CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇETİN SOYSAL IN DİNLEMELERLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI 16 ŞUBAT 2011 CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇETİN SOYSAL IN DİNLEMELERLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI Değerli Arkadaşlar, Türkiye zor günlerden geçiyor. Ajan filmlerini aratmayan olaylar gün geçmiyor ki gündeme

Detaylı

19 EYLÜL MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCILAR DAYANIŞMA GÜNÜ

19 EYLÜL MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCILAR DAYANIŞMA GÜNÜ 19 EYLÜL MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCILAR DAYANIŞMA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI 19.09.2014 Bugün 19 Eylül. Bugün bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancılarının örgütü TMMOB nin mücadele dolu tarihi açısından

Detaylı

Cinsel haklar / üreme hakları insan haklarıdır.

Cinsel haklar / üreme hakları insan haklarıdır. halk için Cinsel haklar / üreme hakları insan haklarıdır. Bu haklar varolusumuzdan, ileri gelir. Tüm cinsel haklar / üreme hakları yasalarla koruma altına alınmıstır., Hazırlayan : Eylem Karakaya. Illüstrasyonlar

Detaylı

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ KADINLARA DESTEK MEKANİZMALARI ONLİNE KİTAPÇIĞI Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Gençlik Topluluğu 2015-2016 İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2. Kadın Dostu Akdeniz Projesi 3. Projenin

Detaylı

GENÇ, KADIN ve ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZLİĞİNDE VAHİM TABLO!

GENÇ, KADIN ve ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZLİĞİNDE VAHİM TABLO! İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 15 Aralık 2017, İstanbul GENÇ, KADIN ve ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZLİĞİNDE VAHİM TABLO! GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK YÜZDE 17,2! GENİŞ TANIMLI İŞSİZ SAYISI 5 MİLYON 900 BİN!

Detaylı

Her türlü alıkonulma yerinin düzenli ziyaretler yolu ile denetlenerek kişilerin işkence ve kötü muameleye karşı etkin biçimde korunması amacını

Her türlü alıkonulma yerinin düzenli ziyaretler yolu ile denetlenerek kişilerin işkence ve kötü muameleye karşı etkin biçimde korunması amacını Her türlü alıkonulma yerinin düzenli ziyaretler yolu ile denetlenerek kişilerin işkence ve kötü muameleye karşı etkin biçimde korunması amacını taşıyan İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine

Detaylı