Rehberlik. 1. Çağdaş Eğitimde Öğrenci Kişilik Hizmetleri ve Rehberlik. Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Rehberlik. 1. Çağdaş Eğitimde Öğrenci Kişilik Hizmetleri ve Rehberlik. Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu"

Transkript

1 Rehberlik 1. Çağdaş Eğitimde Öğrenci Kişilik Hizmetleri ve Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu

2 Rehberlik nedir, eğitimde rehberliğin önemi nedir? Eğitimin temel amacı nedir? Okullarda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri neden gereklidir? Öğrenci kişilik hizmetlerinin amacı nedir? Rehberliğin konusu ve amacı nedir? Rehberlik yardımı hizmetleri bireye neler kazandırır? Rehberlikle elde edilen kazanımlar nasıl anlaşılır? Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin başlıca ilkeleri nelerdir? Rehberlik hizmetleri hakkında başlıca yanlış inanışlar nelerdir? Rehberliğin Temelleri Türkiye de rehberlik ve psikolojik danışmanlık kavramları eğitim sistemine ne zaman girmiştir? Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanları nelerdir? Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık hizmetlerinin sınırlılıkları nelerdir? Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık diğer bilim alanlarına neden ihtiyaç duyar?

3 Rehberlik nedir? Rehberlik; bireye yardım etme işidir. bir süreçtir. hizmetlerin merkezinde birey vardır. bilimsel ve profesyonel bir yardımdır. Esası, bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir Rehberlik; bireye, kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini kendine uygu düzeyde geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce verilen psikolojik yardımdır.

4 Eğitimde Rehberliğin Önemi Nedir? Rehberlik, bilen bir kimsenin bilmeyen kimselere yardım etmesi, yol göstermesi demektir. Bu yönüyle rehberlik insan toplumları kadar eskidir. Yani tarihin en eski döneminden beri rehberlik ve danışma kavramı, toplumların hayatında mevcuttur. Düşünen bir canlı olarak her insan, günlük yaşantısında birçok problemlerle karşılaşır. Ailede, meslek hayatında, toplumda kişiler arası ilişkilerde ya da kendi iç dünyasında birçok sevinç, üzüntü, kaygı ve heyecanlar yaşar. Pek çok durumda bazı tercihler yapmak, kararlar almak, yeni uyumlara girişmek durumunda kalır. Sorunların birçoğunu kendi tecrübe ve imkanlarıyla uygun bir çözüme kavuşturabilir. Ama bazen, ya problemin çeşitleri, yönleri hakkında yeterli bilgiye, gerekli tecrübeye sahip olmadığından, ya da kendini iyi tanımadığından zor durumda kalabilir. Böyle durumlarda kişinin dışardan birinin, bilen birinin yardımına ihtiyacı olur.

5 İnsanlar böyle bir dert, sıkıntı durumunda, güvendiği birine derdini açmayı, sorun hakkında ondan fikirler almayı, böylece sorunlarının çözümünde başkalarının bilgi, tecrübe ve birikiminden yararlanmayı bir yol olarak benimsemişlerdir. Problemi bütün yönlerini daha iyi görür, en azından içini boşaltıp baskıdan kurtulup, rahatlar. Güvendiği kişinin akılcı, moral ve güç verici tavır ve sözleri sonucu kendinde yeni bir dayanma gücü bulup, sorunla uğraşma azmi kazanmış olur. Gözü ağrıyan bir dostuna Nasrettin hocanın yardımcı olması gibi...! Geçen gün benim de dişim ağrıyordu. Çektirdim, kurtuldum... Sen de öyle yap..! Hocam!.. Gözüm ağriyi Ne yapayım? İşte bu bir rehberliktir..!

6 Günlük hayatımızda bunun gibi daha bir çok psikolojik yardım etkileşimleri olmaktadır. Aynı şekilde, okullarda da bu tür birçok yardımlar yapılmaktadır. Ama bunlar sistemli, bilinçli ve uzman kişilerce yapılmış psikolojik yardımlar değildir. Bunlar rastlantısal olarak vuku bulmuş yardımlar olduğu için rehberlik kavramıyla ifade edilmezler.

7 Eğitimin Temel Amacı Nedir? Eğitim, toplumun talepleri doğrultusunda bireyde davranış değişikliği meydana getirme süreci olarak da tanımlanabilir. Örgün eğitim, bu davranış geliştirme işlemini planlı bir şekilde yürütme sürecidir. Her insan doğuştan bir takım potansiyel kabiliyetlerle doğar. Bu potansiyel kabiliyetlerin keşfedilip ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi eğitimle mümkündür. Böylece çocuk eğitimle, bir yandan kendisi için, diğer yandan toplumda üstleneceği roller için hazırlanmış olur. Bu anlamda eğitim; bir yandan bireyin kendini gerçekleştirmesini hedeflerken diğer yandan diğer yandan topluma yarayışlı olmasına yardım eder. Bir diğer yönüyle eğitim; bireyin bedensel, duygusal, düşünsel ve sosyal yeteneklerinin kendisi ve toplum yararına uygun olarak geliştirilmesidir. Günümüzde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri eğitimin tamamlayıcı bir unsuru ve ayrılmaz bir parçasıdır. Gerek eğitimin ve gerekse RPD hizmetlerinin ortak amaçları insanların potansiyel yeteneklerini en iyi şekilde kullanabilmelerini sağlamaktır. Böylece okullarda yürütülen RPD hizmetleri eğitimin amaçlarının gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.

8 Eğitimin; öğretim ve yönetim olmak üzere geleneksel olarak iki işlevi vardır. Çağdaş eğitimde buna üçüncü boyut olarak öğrenci kişilik hizmetleri eklenmiştir. Örgün eğitimin toplumun tüm kesimlerine yayılması öğrenci kişilik hizmetlerini zorunlu hale getirmiştir. Öğretim ve yönetim hizmetlerinin çocuğu tüm yönleriyle geliştirmede yetersiz kalması da bu üçüncü boyutu zorunlu kılmıştır. Öğretim hizmetleri; belirli alanlarda çocuklara bilgi, beceri ve tutum kazandırmaya yöneliktir. Öğretimle, bilişsel anlamda gelişmeler ve davranışlarda değişiklikler hedeflenir. Yönetim hizmetleri, eğitim kurumunu varlık amaçları doğrultusunda yönetmeyi ifade eder. Öğretim ve öğrenci kişilik hizmetlerinin etkili şekilde yürütülmesini sağlamada yönetimsel desteği de ifade eder. Planlama, araç-gereç, personel, eğitim mekanları gibi ihtiyaçların karşılanması da yönetimsel alana dahildir.

9 Çağdaş Eğitim Öğretim Öğrenci Kişilik Hizmetleri Yönetim Belli bir alanda öğrencilere bilgi, beceri, tutum kazandırma hedeflenir. Öncelikli olarak öğrencinin bilişsel gelişimi desteklenmeli Öğrencilerin her yönüyle gelişmesini desteklemek için öğretim dışında yürütülen tüm etkinliklerdir. Bu ayrıca öğrencilerin bilişsel gelişmeleri yanında duygusal ve sosyal gelişmelerini destekler Öğretim hizmetlerinin ve öğrenci kişilik hizmetlerinin etkili şekilde yürütülmesini sağlar. İdari personelce yürütülen araç, gereç temini dahil- yönetsel hizmetlerin tümüdür. Ortak Amaç Öğrencinin potansiyel yeteneklerini geliştirmesine ve topluma yarayışlı olmasına yardımcı olmak

10 Şekilde görüldüğü üzere eğitimin üç işlevinin ortak bir amacı vardır. Ortak amaca ulaşmada öğretim ve yönetim kadar öğrenci rehberlik hizmetleri nin de aynı amaca hizmet etmekte olduğu görülmektedir. Bu üç unsur aynı amaca yönelmekle birlikte içerik olarak birbirlerinden oldukça farklılıklar gösterirler. Öğretmen öğrencilerin bilişsel, duyuşsal, psikomotor gelişimini sağlamak için etkinlikler yürütür. Yöneticiler öğrencinin öğrenme etkinlikleri için gerekli ortam, araç, gereç, eleman ve imkanları hazırlamak ve sürekliliğini sağlamaya çalışır. Kişilik hizmetleri ise öğrencinin, öğretim etkinliklerinden en verimli şekilde yararlanması için onları psikolojik olarak hazırlamaya ve yönlendirmeye çalışır. Çağdaş anlayış, çocuklarda bireysel ilgi ve yetenek varlığını kabul eder. çocuğun kendini gerçekleştirmesine ve topluma yararlı gale getirilmesine yardım etmek, bu üç işlevin ortak amacıdır. Öğrenci kişilik hizmetleri ile öğrencilerin kişisel bütünlük içinde gelişmeleri desteklenir.

11 Toplumlarda meydana gelen değişmeler ve toplumu oluşturan bireylerin farklı görüşleri, rehberliğe olan ihtiyacı artırmıştır. Bunlar kısaca özetlenirse; Zamanı ve kaynakları verimli kullanma ihtiyacının ortaya çıkması, Özgürlükçü ve modern eğitim sistemlerinin gelişmesi, Bireysel farklılıklara verilen önemin artması, İş hayatında mesleklerin çeşitlenmesi, İnsana verilen değerin artması, Karmaşıklaşan toplum yapısı vb. Bu gerekçeler öğrenci kişilik hizmetlerini zorunlu hale getirmiştir.

12 Okullarda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri neden gereklidir? Başlıca nedenler; A. Okul çeşitlerinin artması: Bu gün ilköğretim sonrası çocukların gidebileceği bir çok orta dereceli okul mevcuttur. Bu okulların her birisinin giriş koşulları ve öğrenciye sağladığı avantajlar farklı farklıdır. İşte çocuğun ve ailesinin bu hususlarda yanlış bilgiler edinmemesi ve bocalaması için rehberlik hizmetlerine ihtiyaç vardır. B. Okul yapısındaki değişme ve gelişmeler: Herkes çocuğunu okutmak istemektedir. Yetersiz imkanlardan dolayı sınıflar kalabalıklaşmıştır. İmkansızlık nedeniyle yeteneğe göre farklı program uygulanamamaktadır. C. Boş zamanları değerlendirme ihtiyacı: İnsanların bu boş zamanlarını kendilerini geliştirmek için kullanmaları gerekir. Bu alışkanlığın da en iyi verilebileceği kurum okullardır. Okullarda da bu amaçla rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ihtiyaç vardır.

13 D. Meslek seçiminin önemi: Meslek seçimi bir anlamda gireceği okulu seçmek demektir. Bunun için çocuğun özellikleriyle yapacağı işin bağdaşması lazımdır. Bunu yapabilmek de ancak bilimsel bir inceleme yapmakla mümkün olur. E. Okullarda uyumsuzluk sorunları: Öğrenci sayısının artması, teknolojik ilerlemeler, göçler gibi çeşitli nedenlerle hayatı karmaşıklaştı. Bu da insanın çevresi ile uyumunu güçleştirdi. Hırsızlık, yalancılık, okuldan kaçma, kabadayılık, madde kullanımı, sapıklık gibi uyum sorunları ortaya çıktı. Bu sorunları çözmede iyi bir rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti gereklidir. F. Öğrenci başarısızlıkları: Okullarda çok sayıda öğrenci başarısız olmaktadır Bu başarısızlık, okul koşulları, öğretmen kişiliği, öğretim yöntemi, program, aile, çevre gibi faktörlerden kaynaklanır Okul rehberlik hizmetleri bu sorunun çözümüne kendi imkanlarıyla yardımcı olabilir. G. Ortaöğretimde rehberlik ve psikolojik danışma hizmet servislerinin kurulması: Önceleri RPD hizmetleri için bu hizmetler sınıf öğretmenliği bünyesinde yürütülüyordu. İhtiyaçlara bağlı olarak RPD hizmetleri için okullarda resmen servisler kuruldu.

14 Öğrenci kişilik hizmetlerinin amacı nedir? Öğrenci Kişilik Hizmetleri; Okullarda öğretim ve yönetim hizmetlerinin yanında yer alan ve öğretim ve yönetim hizmetleriyle karşılanamayan ihtiyaçların giderilmesini amaçlayan profesyonel hizmetler grubudur. Bunlar okulda, öğretim faaliyetlerinin dışında, öğrencinin kişiliğinin duygusal ve sosyal yanlarının geliştirmesine yardım eden etkinlikleri içerir. Bu hizmetler, beslenme, barınma, kurslar, sosyal etkinlikler, eğitsel kollar, rehberlik, sağlık gibi hizmetlerdir. Öğrenci Kişilik Hizmetlerin Amacı; Bireyin okulda verilen eğitim öğretim hizmetlerinden etkili bir şekilde yararlanmasını sağlamaktır. Eğitim sürecini etkileyen faktörlerin olumlu yönlerini artırmak, olumsuz yönlerini azaltmaktır. Bu hizmetler, bireylerin bütünüyle gelişebilmelerini, eğitimden en iyi şekilde yararlanmalarını ve çevreye uyumlu bireyler olmalarını sağlamayı amaçlar.

15 Öğrenci kişilik hizmetlerinin kapsamında şu hizmetler yer alır; a. Sağlık hizmetleri (sağlık eğitimi, sağlık kontrolleri vb.) b. Sosyal yardım hizmetleri (burs, kredi, barınma, beslenme hizmetleri) c. Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetleri d. Özel yetiştirme hizmetleri (özel kurslar) e. Sosyal ve kültürel hizmetler (boş zaman eğitimi, spor, sanat, kültürel etkinliler vb.)

16 RPD Hizmetlerinin Konusu ve Tanımı Rehberlik nedir? Bireyin kendini tanıması, gerçekçi kararlar alması, problemlerini çözmesi, kapasitesini geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı uyum göstermesi ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce belirli sürelerde verilen psikolojik yardımdır. Bu tanımda süreç, yardım ve birey unsurları öne çıkmaktadır. Rehberliğin konusu bireydir. Okulda verilen rehberlik hizmetlerinin konusu da öğrenci ve öğretmendir.

17 Rehberliğin tanımında vurgulanan önemli noktalar; Rehberlik bir süreçtir: Rehberlik bir anda olup biten bir iş değildir. Rehberlik çalışmalarının etkili sonuç vermesi belli bir süre gerektirir. Rehberlik bireye yardım etme sürecidir: Rehberlik yardımı psikolojik bir yardımdır. Rehberliğin psikolojik bir yardım olma özelliği, onu başka yardım hizmetlerinden belirgin bir şekilde ayırır. Rehberlik hizmetlerinin merkezinde birey vardır: Okul ortamında rehberliğin ilgilendiği esas grup öğrencilerdir. Öğrenciler gelişmekte olan ve farklı kişilik özellikleri bulunan bireydir. Her öğrenci geliştirilebilecek bir kapasiteye sahiptir. Bunun için, günümüzde psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri eğitim sürecinin ayrılmaz ve tamamlayıcı bir parçasını oluşturmaktadır.

18 Rehberlik bilimsel ve profesyonel bir yardımdır: Rehberlik bilimsel çalışmaların uygulamalara yansımasıdır. Rehberlik yardımı bilimsel ilke ve yöntemlere dayanır. Bu yardım belirli bir plân, program ve sistem içinde sunulur. Rehberliğin esası, bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir: Kendini gerçekleştirme psikolojik danışma ve rehberlik yardımının bütün boyutlarını içine alan bir kavramdır.

19 Rehberliğin Amacı Rehberliğin amacı nedir? Rehberliğin en genel amacı, Bireyin; kendini tanımasına, uyum sağlamasına, karar vermesine ve kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir. Kendini gerçekleştiren bireyler, psikolojik sağlığı yerinde olan ve çağdaş insanda bulunması gereken özelliklere sahip kişiliklerdir.

20

21 Rehberlik yardımı hizmetleri bireye neler kazandırır? Kendi dünyasını daha gerçekçi bir gözle anlayabilir. Çevresine daha sağlıklı ve dengeli bir uyum gösterebilir. Bütün kapasite ve yeteneklerini en uygun düzeyde geliştirecek imkanları seçebilir. Rehberlikle elde edilen kazanımlar nasıl anlaşılır? Bireyin kendini tanıması, problemlerini çözebilmesi, kendine en uygun seçimleri yaparak gerçekçi kararlar alabilmesi, kendi kapasitelerini en uygun düzeyde geliştirebilmesi, çevresiyle dengeli ve sağlıklı uyum sağlaması psikolojik danışma ve rehberlik yardımıyla sağlanan gelişmenin belirgin sonuçlarındandır.

22 Aşağıdakilerden hangisi rehberliğin temel amacını ortaya koyar? A. Bireyin çeşitli özellikleri hakkında bilgi toplamak B. Bireyin ihtiyaçlarını belirleyip okulun yakın çevresini buna göre düzenlemek C. Bireye, ne yapması gerektiğini söylemek D. Bireyin kendisini tanımasına ve çevresindeki olanakları fark etmesine yardımcı olmak E. Bireyin sorunlarını belirlemek (2001 KPSS-110) Cevap: D

23 Öğretim ile Rehberlik Faaliyetlerinin Karşılaştırılması Öğretim Öğretim; okullarda yapılan planlı, kontrollü ve örgütlenmiş zorunlu öğretme faaliyetleridir Öğretim sınıf içi etkinliklerle yürütülür. Öğretimde bireye bilgi aktarılır Kullanılan yöntemler, verilen hizmetler ve hizmeti verenler farklıdır Gruplara yapılır Ölçme ve değerlendirme vardır Disiplin sorunu vardır Bireyin nesnel dünyasına yöneliktir Kültürel mirası bireye aktarır Toplumun değer yargıları aktarır. (Ayıp, günah, yasak) Öğretmen tek başına yürütebilir Rehberlik Rehberlik hizmetleri zorunlu değildir Sınıf içi ve özel ortamlardaki etkinliklerle yürütülür Bireyin kendini ve başkalarını anlama potansiyelini kullanması ve sağlıklı kararlar almasını sağlar Kullanılan yöntemler, verilen hizmetler ve hizmeti verenler farklıdır Küçük gruplara yapılsa da daha çok bireylere yapılır Kendini anlama ve değerlendirme vardır Özdisiplin vardır Bireyin iç dünyasına, öznel dünyasına yöneliktir Bilginin hayat açısından değerlendirmesi vardır Yargılama yerine algılama vardır İlgili tarafların içtenlikli katkısı gerekir

24 RPD Hizmetlerinin İlkeleri Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin başlıca ilkeleri nelerdir? Rehberliğin temeli insan hak ve sorumlulukları ile yakından ilgili demokratik ve insancıl bir anlayıştır.. Uygulamalarda, öğrenciyle yakında ilgili olan herkesin anlayış ve işbirliği içinde çalışması gerekir. Rehberlik anlayışı, her türlü çalışmada öğrenciyi merkez alan bir eğitim sistemini öngörür. Rehberliğin esası öğrencilerin kendi kişiliklerini daha iyi anlamalarını, problemlerine çözüm yolları bulmada kendi kendilerine yeterli bir duruma gelmelerini sağlamaktır. Rehberlik; bedensel zihinsel, sosyal ve duygusal bütün kapasitelerini kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geliştirmesi için öğrencilere yardım etmelidir. Öğrencilere rehberlik yardımı sunarken onları türlü yönleri ile tanımak gerekir. Rehberlik uygulamaları her okulun amaç ve ihtiyaçlarına uygun olan alanlarda yoğunlaştırılmalıdır. Rehberlik hizmetleri planlı, programlı, örgütlenmiş bir biçimde ve profesyonel düzeyde sunulmalıdır.

25 Aşağıdakilerden hangisi rehberliğin ilkelerinden biri değildir? A. Tüm bireylere açık olması B. Öğüt vererek gerçekleştirilmesi C. Eğitimin ayrılmaz bir parçası olması D. Her bireyin değerli olduğuna inanılması E. Hizmetlerin bir bütün olması (2001 KPSS-89) Cevap : B

26 Farklı öğretim kademelerindeki rehberlik uygulamalarında aynen geçerliğini koruyan hangisidir? A. Yararlanılacak teknikler B. İzlenecek programlar C. Rehberliğin temel ilkeleri D. Öğrencilerin gereksinimleri E. Gerçekleştirilecek uygulamalar (2003 KPSS- 91) Cevap: C

27 Rehberlik hizmetleri hakkında başlıca yanlış inanışlar nelerdir? 1. Rehberlik ve Psikolojik Danışma yardımı bireye tek yönlü olarak doğrudan doğruya yapılan bir yardım değildir: RPD yardımı ancak karşılıklı bir etkileşim sonucu gerçekleştirilebilir. RPD yardımında hem yardımı veren, hem de yardımı alan önemlidir. Bunlar arasındaki etkileşim karşılıklıdır. Bu bakımdan, RPD yardımını tek yönlü olarak yardım edenin karşı tarafa bazı şeyler aktarması biçiminde anlamak çok yanlıştır. 2. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanın temelinde bireye acımak, onu kayırmak, her sıkıntıya düştüğünde bireye kol kanat germek gibi bir anlayış yoktur: Rehberlik anlayışında birey güçlü ve değerli bir varlıktır. RPD yardımı ile birey sahip bulunduğu gücü kullanma ve geliştirme imkanına kavuşur. RPD yardımı ile birey karşılaştığı sorunları çözmede kendi kendine yeterli bir düzeye erişebilir. Bunun için, RPD yardımı bütün bireylere dönüktür ve her bireyin kendini gerçekleştirme yolunda bu yardımdan kazanacağı şeyler vardır

28 3. Rehberlik ve Psikolojik Danışma bireyin sadece duygusal yanı ile ilgilenmez: RPD yardımında, kuşkusuz duygusal süreçler esastır. Duyguların açıklanması ve anlaşılması bu yardımın özünü oluşturur. Ancak, sürecin özelliğine işaret eden bu durumu, bireyin sadece duygusal yanı ile ilgilenme anlamında almamak gerekir. RPD bir bütün olarak bireyin tüm gelişimiyle yakından ilgilenir. Buna göre, sosyal, duygusal, zihinsel ve hatta fiziksel nitelik gösteren her türlü gelişim sorunu, meslekî ve eğitsel sorunlar ve tüm kişisel sorunlar RPD lığın yakından ilgilendiği konulardır. 4. RPD hizmetinde kullanılan bütün yöntem ve teknikler amaç değil, sadece araçtırlar: RPD da belirli amaçlar için türlü testler, envanterler, anketler ve bilgi fişleri kullanılabilir. Elde edilen bilgilerin bireye dönük olarak etkili bir biçimde kullanılması gerekir. Çünkü, RPD da, bireyin kendini tanımasına yardım esastır. RPD yardımında bu amaçla kullanılmayan ve sonuçları öğrencilere yansımayan tüm bilgiler, dosyalar dolusu olsa da bir anlam ifade etmezler.

29 5.Psikolojik Danışma ve Rehberlik bu yardımı alan birey bakımından akademik bir öğrenme konusu ya da ders değildir: RPD lığı öğretim çalışmalarına eklenmiş ve bu çalışmaların uzantısı gibi görmek yanlıştır. Genel bir kural olarak, rehberlik yardımında gerektiğinde bireye verilecek bilgi, sorunun çözülmesinde yardımcı olacak bir kaynağa işaret etmekten öteye geçmemelidir. Rehberlik yardımının merkezi bireyin kendisidir. Yardım konusu olan sorunla ilgili daha çok bilinçlenmek ve gerekli kararı almak üzere bireye yardım esastır. Bunun için de yardım eden tarafın bilgi aktarmak gibi bir görevi yoktur. Özellikle öğretmenler rehberlik yardımı verme işi ile baş başa kaldıklarında bu noktaya dikkat etmek zorundadırlar.

30 6. Rehberlik bir disiplin görevi değildir, yargılamaz ve ceza vermez: Okullarda RPD lığı bir disiplin ve kontrol aracı olarak görmek kesinlikle yanlıştır. RPD yardımı ile öğrenci davranışlarının değişebileceği ve böylece öğrencilerin çevresine daha sağlıklı ve dengeli bir uyum yapabileceklerini varsayar. Bu açıdan RPD ile okul disiplini arasında ancak dolaylı bir bağlantı kurulabilir. Disiplinde var olan irdeleme, eleştirme, yargılama ve gerekirse ceza verme anlayışlarının rehberlik anlayışında yeri yoktur. Ancak, disiplin anlayışı ile rehberlik anlayışının birbiri ile bağdaşmaması okullarda disiplin işlemlerinin gereksiz olduğu anlamına gelmez. Buna göre, uygulamalarda RPD yardımı vermekle yükümlü personelin ve özellikle uzmanların okul disiplin işlemlerinde etkin rol almaktan ve disiplin kurulu üyeliğine seçilmekten kaçınmaları gerekir. 7. RPD hizmeti her türlü problemi hemen çözebilecek sihirli bir güce sahip değildir: RPD servisinden yardımı alan bireyin bu yardımı almaya hazır ve istekli olması çok önemlidir.

31 Aşağıdakilerden hangisi arkadaşları tarafından fazla sevilmediğini düşünen ergenlik dönemindeki bir gence en etkili yardımdır? A. Yeni insanlarla tanışmak B. Yalnız hareket etmeye alıştırmak C. Sosyal becerilerini geliştirmek D. Öğütler vermek E. Yalnızlığını teselliyle gidermek (2002 KPSS-65) Cevap: C

32 Rehberliğin Temelleri A. Psikolojik Temelleri: Bireysel farklılıkların eğitimdeki önemi Duyguların yaşamdaki öneminin fark edilmesi ve ruh sağlığı alanının gelişimi Kişilik ve benlik gelişimine verilen önemin artması Psikometrideki (Psikolojinin ölçme araçlarıyla ilgilenen alt dalı) gelişmeler. B. Toplumsal Temelleri: Kültür Boşluğu: Maddi kültürün (sanayileşme, bilim, teknoloji vb) hızlı bir şekilde ilerleyerek manevi kültürün önüne geçmesi, manevi kültürün maddi kültürün gerisinde kalması durumudur. Aradaki farka Kültür Boşluğu denir. Yabancılaşma: Bireyin içinde yaşadığı topluma ve toplumdaki kültür, eğitim ve diğer alanlardaki gelişmelere ve yeni durumlara karşı ilgisiz, kayıtsız olmasıdır. Kuşak Çatışması:Değer yargılarındaki değişmeler sonucu birbirini takip eden kuşaklar arasında yaşanan anlaşmazlık ve çatışmadır. C. Felsefi Temelleri: Öğrenci merkezli ve demokratik eğitim anlayışının benimsenmesi Eşit eğitim hakkı, toplu öğretime geçiş, fırsat eşitliği

33 Rehberlik Hizmetlerinin Gelişimi Türkiye de rehberlik ve psikolojik danışmanlık kavramları, eğitim sistemine ne zaman girmiştir? Rehberlik ve psikolojik danışma kavramlarının, Türk eğitim sistemi içinde köklü bir geçmişi yoktur. Çağdaş eğitim sistemlerinin in çok önemli bir parçası haline gelmiş olan bu kavramlardan rehberlik sözü ilk olarak 1938 lerde okul müfredata girmiştir. Ancak daha çok 1950 lerden sonra sıkça konuşulup tartışılmaya başlanmıştır. Özellikle 1970 ten sonra rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri uzman kişilerce yürütülen ayrı bir yardım ve ihtisas faaliyeti olarak okul eğitim programlarında yer almıştır.

34 İlk rehberlik uygulamaları mesleki rehberliğe yönelik olarak başlamıştır. 1908'de Boston'da F. Parsons iş arayanlara yardım hizmetleri verdiği bir büro açmıştı. Bu büroya "Boston Meslek Bürosu" adını vermiş ve kendisine başvuranların ilgi ve yeteneklerini belirleyip uygun işlere yerleşmelerine yardımcı olmuştu. Bu çalışma başarıya ulaşınca bir yıl sonra "Meslek Seçimi" adında bir kitap yazmıştı. Parsons bu çalışmalarıyla rehberlik hareketinin başlatıcısı olmuştur. Türkiye de ise rehberlik çalışmaları 1950'li yıllarda başlamıştır. Bu yıllarda Amerikalı uzmanlar eğitim sistemimizde incelemeler yapmak üzere Türkiye'ye davet edilmişti. Yaptıkları incelemeler sonucu raporlar hazırlayarak yeni uygulamaların başlatılmasını sağlamışlardı.

35 Bu uzmanlar Türk Milli Eğitim sistemini; bireysel farklılıklara önem verilmediği, birey ve toplumun ihtiyaçlarının dikkate alınmadığı, tek tip programların uygulandığı yönünde eleştirmişlerdir. Bu eleştirilerle ilgili olarak okullarda rehberlik uygulamalarının başlatılması gerektiğini vurgulamışlardı. Bu konu ile ilgili çeşitli seminer ve konferanslar düzenlemişlerdir.

36 Milli Eğitim Bakanlığı 1953 yılında Talim ve Terbiye Dairesine bağlı olmak üzere Test ve Araştırıma Bürosu kurulmuştur öğretim yılında Gazi Eğitim Enstitüsünde Pedagoji ve Eğitim bölümlerinin öğretim programında ilk kez Rehberlik dersi açılmıştır. Bu yıllarda rehberlik konusunda yayınların artmaya başladığı görülmüştür yılında altı ilde "Rehberlik ve Araştırma Merkezi" kurulmuştur de Ankara Demirlibahçe ilkokulunda ilk rehberlik merkezi açılmıştır yılından sonra kalkınma planlarında ve Milli Eğitim Şuralarında rehberlik anlayışına ve hizmetlerine yer verilmeye başlandığı görülür. Milli Eğitim Bakanlığı öğretim yılında 24 okulda rehberlik çalışmalarını resmen başlatmıştır öğretim yılında bütün orta dereceli okullarda "yaygın" olarak rehberlik hizmetleri başlatılmıştır. Günümüzde Rehberlik hizmetleri, 1983 yılına kadar daire başkanlığı olan ve daha genel müdürlük olan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda yürütülmektedir. Daha önce açılmış olan Rehberlik ve Araştırma Merkezleri ise sonradan genel müdürlüğe bağlanmıştır.

37 RPD Hizmet Alanları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık hizmet alanları nelerdir? Rehberlikte hizmet alanları dokuz grupta ele alınabilir. Bu hizmet alanları, hizmetin verildiği kurumun özelliklerine göre değişir. Kurumdaki bireylerin nitelikleri ve ihtiyaçlarına bağlı olarak da değişebilir. Burada, rehberlikteki hizmet alanları, okullarda öğrencilere sunulması beklenen rehberlik hizmetleri kapsamında ele alınmıştır. Rehberlik hizmet alanları bir bütündür, birbirini tamamlar. Rehberlikte hizmet alanlarının merkezinde psikolojik danışma hizmet alanı bulunmaktadır. Her hizmet alanı kısmen birbirini kapsamakla birlikte kendine özgü etkinlikleri de içerir.

38 RPD Hizmet Alanları 1. Psikolojik Danışma 2. Oryantasyon (Duruma alıştırma) 3. Konsültasyon & Müşavirlik 4. Araştırma & Değerlendirme 5. Çevre & Veliyle ilişkiler 6. Bilgi toplama & Yayma 7. Bireyi Tanıma 8. Yönlendirme & Yöneltme 9. İzleme

39 1. Psikolojik danışma: Bireyin, karar verme, problem çözme, gelişim ve uyumunu sürdürme, kendini gerçekleştirmesine yardımcı olmayı amaçlar. Bireyle yüz yüze kurulan psikolojik yardım ilişkisidir. Psikolojik danışma sürecinde yardım alan kişiye danışan, yardım veren kişiye psikolojik danışman denir. Psikolojik danışma hizmetleri, tüm rehberlik hizmetlerinin özünü oluşturur. Diğer rehberlik hizmetlerine göre daha tekniktir ve mutlaka uzman personel gerektirir. Bireysel ve grupla psikolojik danışma şeklinde sunulabilir. Okullarda, öğrenciler her türlü sorun ve planlamalarında destek alabilirler. Öğretmenler ve veliler, hem öğrencilere destek olabilmek, hem de kendi kişisel sorunlarına çözüm bulabilmek amacıyla bu hizmetlerden yararlanabilirler.

40 Okullarda; Gelişmek isteyen, kendini çeşitli yönleriyle tanımak isteyen, çeşitli uyum sorunları olan, karar verme güçlüğü çeken, geleceğe dönük öğrenim, meslek seçme planları bulunan, kişisel ve sosyal problemler yaşayan, okulla, ailesiyle, başkalarıyla ilişki kurma konusunda problemleri olan, başarısızlık, gerginlik ya da zorlanmalar yaşayan öğrenciler, psikolojik danışma hizmetinden yararlanabilirler.

41 2. Oryantasyon Bu hizmetler; eğitim kurumlarında, okula yeni gelen öğrencileri, katıldıkları yeni ortama alıştırmak, okulun kuralları, işleyişi, olanakları hakkında bilgi vermek ve böylece okula uyumlarını kolaylaştırmak amacıyla yapılan çalışmaları kapsar. Çalışan yetişkinlere yönelik olarak da sunulabilir. Örneğin; işe yeni giren bir kişinin iş ortamına, arkadaşlarına alışabilmesi için iş yerinin koşullarıyla sunduğu olanaklar hakkında bilgi verilebilir. Okullarda oryantasyon çalışmasının amacı, öğrencilerin okula uyumlarını kolaylaştırmaktır. Bunun için, okula yeni gelecek öğrencilere yönelik olarak sunacak oryantasyon hizmetleri okul yönetimi, öğretmenler ve okul rehberlik servislerince, daha önceden hazırlık yaparak ve örgütlü bir biçimde sunulmalıdırlar. Bu anlamda, öğrencilere verilecek tanıtıcı bilgiler oryantasyon hizmetleri kapsamında yazılı dokümanlar haline getirilebilir. Bütün bu çalışmaların hazırlık aşamasında öğretmenler hizmetlerin sunulmasında önemli görevler üstlenmektedirler.

42 3. Müşavirlik: Okuldaki yönetici ve öğretmenlerin, daha yeterli ve ortak bir rehberlik anlayışına sahip olmalarını, okulun tüm imkanlarını bu anlayışa uygun olarak kullanmalarını sağlamaktır. Müşavirlik hizmetleri, doğrudan öğrencilere dönük olmayan, ancak, okul yönetici ve öğretmenlerini, rehberlik hizmetleri konusunda bilgilendirip yönlendirerek rehberlik hizmetlerinin etkililiğini artırmaya yardım eden bir hizmettir. Okullarda rehberlik hizmetlerinin gereğine yeterince inanılmadığı gibi, yönetici, öğretmenler ve uzmanların sahip oldukları rehberlik anlayışları arasında da önemli farklar ve yetersizlikler bulunmaktadır. Öğretmen yetiştiren yüksek öğretim programları da öğretmenlere doğru ve yeterli bir rehberlik anlayışı kazandırma amacından uzak görünmektedir. Bu nedenle müşavirlik hizmetlerine okullarda önem verilmesi gerekmektedir.

43 4. Araştırma ve Değerlendirme: Okullarda uygulanan psikolojik danışma ve rehberlik programlarının her yıl geliştirilip yenilenmesi gerekir. Bu programları geliştirme ve yenileme ancak araştırma değerlendirme çalışmalarıyla sağlanabilir. Bu anlamda öğrencilerin ilgi, ihtiyaç durumlarıyla çevresel imkanlar konusunda araştırma inceleme ve değerlendirme çalışmaları yapılması gerekir. Yine psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin; gerçekçi ve etkili olup olmadığı; rehberlik hizmetlerini sunmaya nereden ve nasıl başlanacağı, araştırma ve incelemelerle değerlendirilebilir. Bu nedenle okullarda görev yapan psikolojik danışmanların; araştırma ve değerlendirme konusunda gerekli yeterlikleri kazanmış olmaları; yapılacak araştırma, inceleme ve değerlendirme çalışmalarını bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerine göre planlayabilmeleri beklenir. ve

44 5. Çevre ve Veliyle İlişkiler: Okul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin etkililiğini artırmak için, çevre ve veliyle sağlıklı ilişkilerin kurulması ve sürdürülmesi yerinde olur. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri kapsamında, velilere sistemli olarak; öğrenci kişilik hizmetleri, eğitim programları, okul yönetmelikleri, okuldaki disiplin sorunları anlatılmalı, öğrenci veli ilişkisinin öğrencinin gelişmesi açısından önemi vurgulanmalı, Öğretmen öğrenci ilişkisinin; öğrencilerin ilgi, yetenek, başarı, ihtiyaç, gelişim durumları yönünden önemi hakkında bilgi sunulması gerekir. Bu bilgiler çeşitli toplantılar, yazılı ve basılı materyaller aracılığıyla sunulabilir. Velilerle ilişkilerin amacı, okul aile işbirliğini güçlendirmek ve velilerin kendi çocuklarını sağlıklı biçimde desteklemelerine yardımcı olmaktır. Okul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri kapsamında, okulun çevresindeki önemli kişi, kurum ve kuruluşlarla da yakın ilişki içinde olunması gereklidir.

45 6. Bilgi Toplama ve Yayma: Okulda rehberlik hizmetleri kapsamında, öğrencilerin gelişmeleri ve kendilerini gerçekleştirmeleri için çevre imkanları hakkında doğru, güncel bilgi sahibi olmalıdırlar. Bu bilgiler ışığında da kendilerini en iyi nasıl geliştirecekleri konusunda doğru karar vermeleri gerekmektedir. İşte, bilgi toplama ve yayma hizmetleri, öğrencinin ihtiyaç duyduğu her türlü bilgiye ulaşması için yapılan çalışmalardır. Günümüz koşullarında, bilgi iletişim teknolojileri sayesinde dünya küçülmüştür. Bununla birlikte bilgiler hızla artmaktadır, değişmektedir. Dolayısıyla öğrenciler, gereksinim duydukları bilgilerin bir kısmına, bilgi iletişim teknolojileri aracılığıyla, doğrudan kendileri ulaşabilirler. Bunun için tüm okullar bilgisayar ve internet olanağına kavuşturulmalıdır. Ulaşamadıkları bilgileriyse okul rehberlik servisinden alabilirler.

46 7. Bireyi Tanıma: Birey tanıma kavramı; bireyin kendisini yine kendisinin tanıması, ayrıca bireyi bir başkasının tanımasını ifade eder. Dünyanın en zor ve en önemli işi birey tanımaktır. Bireyi tanımanın asıl amacı; onun kendisini tanımasına, kendisinin başkalarından olan farklılıklarını görmesine yardım etmektir. Kendisini çeşitli yönleriyle tanıyan birey doğru, gerçekçi kararlar verebilir. Ben nasıl biriyim? Ne olmak istiyorum? Ne olabilirim ya da olamam? sorularına doğru cevaplar bulan birey, daha gerçekçi kararlar alabilir. Kendisini üstün ve zayıf yönleriyle tanır. Zayıf yönlerini geliştirebilir, üstün yanlarını kullanır. Böylece, çağdaş dünyanın çetin hayat koşullarıyla başa çıkabilir ve çevreye etkili biçimde uyum sağlayabilir.

47 8. Yönlendirme ve Yerleştirme: Yönlendirme kavramının yöneltme olarak da kullanılır. Diğer alanlardan farklı olarak, eğitimde yönlendirme ayrı bir öneme sahiptir. Eğitimde yönlendirme, öğrencinin eğitim süreci içinde bireysel ve toplumsal ihtiyaçlar çerçevesinde kendisini tanımasına, meslek gelişimine ilişkin davranışları kazanmasına, kararlar vermesine ve geleceğini plânlamasına yönelik düzenlenen etkinliklerin tümü olarak tanımlanır sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu nda; bireylerin eğitim sürecinde ilgi, istidat ve kabiliyetlerine göre çeşitli programlara ve okullara yönlendirilecekleri, Milli Eğitim sisteminin her bakımdan bu yönlendirmeyi gerçekleştirecek biçimde düzenleneceği, yönlendirmede rehberlik hizmetlerinden ve nesnel ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanılacağı belirtilmektedir.

48 9. İzleme: Rehberlikte izleme hizmetleri; okul içi programlarda, eğitsel kol ve sosyal etkinliklerde, okulu bitirdikten sonra sürekli bir işe ya da mesleğe yerleşmede, uyum ve gelişim durumları hakkında sürekli bilgi edinmek amacıyla yapılan çalışmalarıdır. İzleme hizmetlerinin amacı, rehberlik hizmeti alan öğrencilerin ; yeni ortamlarına nasıl bir uyum gösterdiklerini, gelişim durumlarını, tercihleri ve yerleştirme hizmetlerinin uygunluğu hakkında bilgi edinmek için sunulan, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetinin değerlendirilmesine yönelik, veri toplamaktır. İzleme hizmetlerinin önemli yararlarından birisi de okul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleriyle okul programlarının, ne ölçüde etkili olduğu konusunda, değerlendirme yapmaya yarayan bilgiler sağlamasıdır.

49 Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık hizmetlerinin sınırlılıkları nelerdir? Rehberlik ve psikolojik danışmanlık her derde deva bir hizmet değil; sınırlılıkları olan bir hizmet bütünüdür. Rehberlik hizmetleri, bu hizmetlerden yararlanmak isteyen kişinin kendisi, ailesi, öğretmeni, yöneticisi ile işbirliği yapılabildiği ölçüde gerçekleştirilir. Öğrenciye, anne-babasına, toplumsal ekonomik koşullarına, öğretmen ve yöneticilerine rağmen, rehberlik hizmeti verilemez. Bu hizmetlerinin temelinde bireye acımak, onu kayırmak, her sıkıntıya düştüğünde ona kanat germek gibi bir anlayış yoktur. Kullanılan bütün yöntemler ve teknikler amaç değil araçtırlar. Test ve anketlerin sonucu öğrenciye dönük olmazsa hiçbir işe yaramaz. RPD yardımı ile öğrencinin davranışları değişebileceği, böylece öğrencilerin daha sağlıklı ve dengeli bir birey olabilmeleri mümkün olmakla birlikte bu mutlak değildir. Bu sayede her türlü sorunu hemen çözebilecek sihirli bir güce sahip değildir. Rehberliğin sağlanabilmesi için bireyin almaya açık olması gerekir. Almaya hazır ve istekli olmayan birey için yardım, sonuç vermeyebilir.

50 RPD Yaralanılan Bilim Dalları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık diğer bilim alanlarına neden ihtiyaç duyar? Kişinin bireysel ve toplumsal boyutlarla incelenmesini kendisine konu edinmiş olan bilim dalları rehberlikte önemlidir. Bireyin nitelikleri ve davranışları, içinde bulunduğu toplum ve kültürel çevre, rehberliği temelini oluşturan kuram, ilke ve kavramlar, kullanılan yöntem ve teknikler geniş bir konu listesini oluştururlar. Bütün bunları tek başına bir disiplin açıklayamaz. O nedenle Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık etkinliğinde yararlanılan kavram ve teknikler, değişik bilim dallarında alınmıştır. Çünkü, Rehberlik ve psikolojik danışmanlık, disiplinler arası uygulamalı bir alandır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlığa katkıda bulunan başlıca bilim dalları; psikoloji, sosyoloji, sosyal psikoloji, ekonomi, antropoloji ve pedagoji dir.

51 Psikoloji: İnsanın iç dünyasını, davranışlarını inceleyen bir bilim olarak Rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanı ile çok yakından ilgilidir. İnsan davranışlarının türlü yönlerini, rehberliğin temel ilke ve kavramlarını psikoloji açıklamaktadır. Zeka, yetenek, ilgi, kişilik yapısı, bireylerin büyüme ve gelişme modellerine kadar RPD alanında kullanılan bilgilerin çoğu kaynağını psikoloji bilimidir. Sosyoloji: Davranış bilimi olarak, insanın toplumsal yaşantı biçimlerini açıklar. RPD sosyoloji bulgularından faydalanmakla, kişiyi daha gerçekçi şekilde ele alır. Bireyin toplum içindeki rollerini, bireylerle olan karşılıklı ilişkilerini inceleyerek bireyin davranışlarını etkileyen toplumsal etmenlerin neler olduğunu ortaya koyar. RPD, bireyin dış dünyası ile ilgili olan bilgilerin kaynağını sosyolojiden alır. Sosyal Psikoloji: Toplum psikolojisi olarak psikoloji, sosyoloji ve antropoloji alanları arası bir disiplindir. İncelediği; toplumsal etki ve uyum, tutumlar, grup yapısı ve dinamizmi, iletişim, toplumsallaşma, kültür ve kişilik, toplumsal değişim ve kültür değişimi gibi konularda RPD hizmetlerine yardımcı olur.

52 Ekonomi: Toplumların insan gücü ihtiyacı, iş ve mesleklerin gerekli bilgiler, gelecekte iş ve meslek alanında ortaya çıkacak yeni gelişmeler ve eğilimler konusunda geçerli bilgiler sağlar. Kişinin eğitiminin, yöneleceği iş ya da mesleğin, yaşam biçiminin en önemli belirleyicisidir. Bu nedenle ekonomi, RPD alanına önemli yaralar sağlayan bir disiplindir. Antropoloji: Toplumların yaşama yollarını, yani kültürlerini inceler. İçinde doğup büyüdüğü kültürel çevrenin, insan kişiliği, benliği üzerinde silinmez izler bıraktığı bilinmektedir. Bu nedenle RPD hizmetleri, kültür ve oluşum süreciyle ilgilenen antropolojiden, önemli yararlar sağlamaktadır. Eğitim Bilimi: Toplumun eğitim sistemine göre oluşturulmuş okul yapısına, programına, amaçlarına, yöntem ve araçlarına ilişkin bilgilerle, RPD hizmetlerine yardımcı olur. Türlü nedenlerle eğitim amaç ve uygulamaların değişmesi, RPD yardımını gerektirir. Yönetimlerde demokratik eğilimler geliştikçe, insan haklarına saygının önemi arttıkça, eğitim de aynı yönde değişme gösterir. Bu değişim ve gelişmeler RPD hizmetlerine ulan ihtiyacı da artırır.

53 İnsanı en çok mutlu eden, "sevmek" ve "yardım etmek" fiilleridir. Teşekkürler

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Eğitimde Rehberlik *Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici

Detaylı

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ 1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK Geleneksel eğitim anlayışı bireyi tüm yönleri ile gelişimini sağlama konusunda sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. Tüm bu anlayış ve

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

3/7/2010. ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ ve ÖNEMİ EĞİTİM EĞİTİM ANLAYIŞLARI EĞİTİM

3/7/2010. ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ ve ÖNEMİ EĞİTİM EĞİTİM ANLAYIŞLARI EĞİTİM EĞİTİM REHBERLİK ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK NİN YERİ ve ÖNEMİ Eğitim? İnsana en iyi olgunluğu vermektir (Eflatun). İnsana tabiatında bulunan gizli bütün kabiliyetlerin geliştirilmesidir (Kant). Bireyin

Detaylı

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ A. AMACIMIZ Öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı

Detaylı

Geleneksel PDR Modeli ( ) Prof. Dr. Serap NAZLI

Geleneksel PDR Modeli ( ) Prof. Dr. Serap NAZLI Geleneksel PDR Modeli (1920-1960) Prof. Dr. Serap NAZLI Sanayi Çağında PDR Hizmetleri Geleneksel eğitim anlayışı bireyi tüm yönleri ile gelişimini sağlama konusunda sorunlar yaşanmasına neden olmuştur.

Detaylı

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik BAHÇELİİEVLER İİLKOKULU PDR HİİZMETLERİİNİİN TANIITIIMII 1. REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik servisi; bireysel veya grupla psikolojik danışma, veli görüşmesi, rehberlik çalışmalarının dokümanlarının oluşturulması,

Detaylı

R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1

R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1 1886 ÖZEL GETRONAGAN ERMENİ LİSESİ R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1 2010 2011 Bilgili olduğumuz oranda özgür oluruz. Sokrates 9. S ı n ı f l a r LĠSELĠ OLMAK ve REHBERLĠK SERVĠSĠNĠN TANITIMI Sevgili

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü AFYONKARAHİSAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir.

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir. Rehberlik Servisinin Ve Rehberliğin Tanıtılması Rehberlik Nedir? Rehberlik; eğitimde bir hizmet alanı olarak demokratik ortam içinde öğrencinin bedensel, zihinsel ve sosyal bütün kapasitelerini en ileri

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not I Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Çağdaş Eğitim *Toplumların ihtiyaç ve beklentileri durmadan değişmiş, eğitim de değişen bu

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ REHBERLİK SERVİSİ NEDİR? Öğrencilerin gelişim süreci içerisinde karşılaştıkları güçlükleri, problem

Detaylı

Okul Rehberlik Servisi, Görevleri ve Amaçları...

Okul Rehberlik Servisi, Görevleri ve Amaçları... Okul Rehberlik Servisi, Görevleri ve Amaçları... REHBERLİK NEDİR? REHBERLİK HİZMETİYLE ÖĞRENCİYE KAZANDIRILMAK İSTENEN NELERDİR? Rehberlik; bireyi tanımak, onu kendisine tanıtmak, problemlerini çözmesi,

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not V Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Bireyi Tanıma ve Tanıma Teknikleri *Kendilerine özgü birer varlık olan bireyler, gerek doğuştan

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I Doç. Dr. Günseli GİRGİN ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMLERİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK... 1 Giriş... 2 Çağdaş Eğitimde Öğrenci Kişilik Hizmetlerinin Yeri... 2 Psikolojik Danışma

Detaylı

2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ. Abdullah ATLİ

2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ. Abdullah ATLİ 2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ Psikolojik Danışma ve Rehberlik 1. Hizmet alanlarına göre 2. Temel işlevlerine göre 3. Birey Sayısına göre 4. Öğretim basamaklarına göre 5. Problem alanlarına

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? 1.Rehberlik bir süreçtir 2.Rehberlik bireye yardım etme işidir: 3.Rehberlik yardımı bireye dönüktür

REHBERLİK NEDİR? 1.Rehberlik bir süreçtir 2.Rehberlik bireye yardım etme işidir: 3.Rehberlik yardımı bireye dönüktür REHBERLİK NEDİR? En geniş anlamında rehberlik; bir insanın başka bir insana ya da gruba, o insanın ya da grubun en iyi bir biçimde yaşamasına, insanların kendilerini gerçekleştirmelerine en elverişli yolları

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Uzm. Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen Feyza UYGUN Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Rehberliğin tanımı Rehberliğin amacı Rehberlik türleri İçerik

Detaylı

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ 2012 ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru

Detaylı

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ 8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ Rehberlik hizmetleri planlı, programlı ve sistemli yürütülmesi gereken hizmetlerdir. Bu nedenle programların hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

Rehberlik Servisi Tanıtımı

Rehberlik Servisi Tanıtımı Rehberlik Servisimiz, öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı olmak, kendini tanıyan, uyum ve iletişim becerisine sahip, çevresine

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK..

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK.. İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ.... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK.. 11 Rehberliğin Amacı... 13 Psikolojik Danışma Ve Rehberlik

Detaylı

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Süleyman SÜRÜL Rehberlik Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Trabzon 2013 Nelerden Bahsedeceğiz *Rehberlik Nedir? *Rehberlikte Hizmet Alanları *Mesleki

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. K. K. T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik

Detaylı

3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER. Abdullah ATLİ

3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER. Abdullah ATLİ 3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER Abdullah ATLİ Okullardaki rehberlik hizmetleri, öğrenciyi merkez alan bir anlayışla ve öğrencinin bütün yönlerinin gelişimini ve kendini gerçekleştirmesini amaçlayan

Detaylı

Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma

Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma sürecidir. Eğitim yaşantısının nihayetindeki önemli amaçlarından

Detaylı

ORTAÖĞRETİMDE KARİYER VE YETENEK YÖNETİMİ KONUSUNDA YASAL ÇERÇEVE

ORTAÖĞRETİMDE KARİYER VE YETENEK YÖNETİMİ KONUSUNDA YASAL ÇERÇEVE ORTAÖĞRETİMDE KARİYER VE YETENEK YÖNETİMİ KONUSUNDA YASAL ÇERÇEVE OKUL AİLE BİREY/ ÖĞRENCİ AKRAN GRUBU SOSYAL ÇEVRE MESLEKİ REHBERLİK Her yaştan bireylere yaşamlarının herhangi bir döneminde Eğitsel ve

Detaylı

Eğitim Bilimlerine Giriş

Eğitim Bilimlerine Giriş Eğitim Bilimlerine Giriş Yrd. Doç. Dr. Tuncay Sevindik E-posta: tuncaysevindik@hotmail.com Web: www.tuncaysevindik.com 1/44 Ders İçeriği Bu dersin amacı; eğitimle ilgili temel kavramlar, eğitimin psikolojik,

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

ÖN SÖZ I ÖN SÖZ II ÖN SÖZ II BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK

ÖN SÖZ I ÖN SÖZ II ÖN SÖZ II BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ I... iii ÖN SÖZ II...iv ÖN SÖZ II...vi 1. BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK...1 ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ...2 KİŞİLİK HİZMETLERİNİN UZMANLIK MESLEĞİ OLMA NİTELİKLERİ...3

Detaylı

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- EĞİTİM VE PSİKOLOJİ İLİŞKİSİ: EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.... 4 2. ÜNİTE-GELİŞİMİN TEMELLERİ........7 3. ÜNİTE-FİZİKSEL

Detaylı

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com KPSS KONU ANLATIMI Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com 9. ÜNİTE REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTSEL YAPI KPSS de bu bölümden bazen ortalama 1 soru gelmektedir. Bu bölümdeki sorular

Detaylı

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN A. AMACIMIZ: TANITIMI Öğrenci yaşamında bilgi ve başarının yanı sıra düşünce ve davranış hazırlığının da önemli bir etken lduğumdan hareketle yla çıkan

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ 1. BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Detaylı

Eğitimde Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri: Aday Öğretmenler İçin Eğitim Programı

Eğitimde Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri: Aday Öğretmenler İçin Eğitim Programı Eğitimde Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri: 3 Aday Öğretmenler İçin Eğitim Programı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Örgün Eğitimin neresinde yer almaktadır? Örgün Eğitim Öğretim -Doğrudan

Detaylı

REHBERLİK Rehberliğin Tanımı Çerkezköy Rehberlik Araştırma Merkezi

REHBERLİK Rehberliğin Tanımı Çerkezköy Rehberlik Araştırma Merkezi REHBERLİK Rehberliğin Tanımı Rehberlik bir süreçtir. Rehberlik bir anda olup biten bir iş değildir. Rehberlik çalışmalarının etkili sonuçlar vermesi bir süre gerektirir. Bunun için rehberlik hizmetleri

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ. 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı

Detaylı

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME İÇERİK KİŞİSEL REHBERLİK Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik Açısından Etkili Öğretmenlik Farklı Eğitim Dönemlerinde Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik? GELİŞİMSEL YAKLAŞIMA

Detaylı

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HEDEFLER İÇİNDEKİLER PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK Rehberlik Hizmetleri Rehberlik Hizmetlerinin Amacı Kendini Gerçekleştirme Rehberlik Hizmetlerinde Temel İlkeler Başlıca Rehberlik Hizmetleri Psikolojik

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMA. Psikolojik Danışma Nedir?

PSİKOLOJİK DANIŞMA. Psikolojik Danışma Nedir? PSİKOLOJİK DANIŞMA Psikolojik Danışma Nedir? Psikolojik danışma, kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözme ve benzeri konularda

Detaylı

Eğitimde Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri: Aday Öğretmenler İçin Eğitim Programı

Eğitimde Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri: Aday Öğretmenler İçin Eğitim Programı Eğitimde Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri: 1 Aday Öğretmenler İçin Eğitim Programı Okul Hem bireyin hem de toplumun ihtiyaçları göz önüne alınarak bir program dahilinde öğretim ve yönetim faaliyetlerini

Detaylı

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumları temsilcilerinden oluşturulan "Öğretmen Yeterlikleri Komisyonu" 1999 yılında başlattığı çalışmalarını 2002 yılında tamamlayarak öğretmen

Detaylı

ORTAÖĞRETİM İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİ

ORTAÖĞRETİM İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİ A. DİL BİLEŞENLERİ VE DİL EDİNİMİ BİLGİSİ A.1. İngilizceyi sözlü ve yazılı iletişimde doğru ve uygun kullanarak model olabilme A.2. Dil edinimi kuramlarını, yaklaşımlarını ve stratejilerini bilme A.3.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ İÇİNDEKİLER ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 1 Çağdaş Anlayışa Göre Eğitim...3 Eğitimin Amaçları...3 İşlevi....4 Okulun Yapısı...4 Öğrenci Kişilik Hizmetleri (Ö.K.H.)....5

Detaylı

Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre

Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre değişimlerdir. Öğrenmede değişen ne???? İnsan ve hayvan arasında

Detaylı

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Giriş Öğretim bir sanattır ve her sanat dalında olduğu gibi öğretim alanında da incelikler vardır. Disiplinler arası

Detaylı

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi Öğrenci Portfolyoları Doç.Dr. İsmail KARAKAYA Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bil. Böl. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD. 1

Detaylı

REHBER ÖĞRETMEN (PSİKOLOJİK DANIŞMAN)

REHBER ÖĞRETMEN (PSİKOLOJİK DANIŞMAN) TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilerin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerini gerçekçi ve ayrıntılı olarak tanımalarına, kendilerine açık eğitim, meslek ve iş olanakları hakkında

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİĞİN KONUSU

PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİĞİN KONUSU PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİĞİN KONUSU Rehberlik ve psikolojik danışma kavramları, modern eğitimin çok önemli bir parçası haline gelmiş faaliyetleri ifade eden terimlerdir. Özellikle rehberlik sözü daha

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr.

Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: 204-205 Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Betül USTA 2 3 4 5 7% 3% 23% 37% 30% Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları

Detaylı

T.C. FATİH SULTAN MEHMET VAKIFÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ EĞİTİM BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. FATİH SULTAN MEHMET VAKIFÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ EĞİTİM BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C. FATİH SULTAN MEHMET VAKIFÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ EĞİTİM BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK AMAÇ MADDE 1- Bu yönergenin amacı; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi nde öğrenim gören

Detaylı

YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ

YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ Ağustos, 2018 1 YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ SİSTEMİN AMACI: Öğrencilerimizin; Kendi

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Düzce Üniversitesi nde öğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim

Detaylı

A-PDF PPT TO PDF DEMO: Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark REHBERLİK DERSİ. Doç. Dr. DİĞDEM MÜGE SİYEZ

A-PDF PPT TO PDF DEMO: Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark REHBERLİK DERSİ. Doç. Dr. DİĞDEM MÜGE SİYEZ A-PDF PPT TO PDF DEMO: Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark REHBERLİK DERSİ Doç. Dr. DİĞDEM MÜGE SİYEZ REHBERLİKTE TEMEL KAVRAMLAR Eğitimin Amacı Bedence ve ruhsal yönden sağlıklı topluma

Detaylı

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir?

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG), okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarının gelişimini destekleyen, etkili öğrenme ve öğretme

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ REHBERLİK VE KARİYER MERKEZİ (ÖRKAM) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ REHBERLİK VE KARİYER MERKEZİ (ÖRKAM) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ REHBERLİK VE KARİYER MERKEZİ (ÖRKAM) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi Sağlık, Kültür

Detaylı

AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ Tebliğler Dergisi : EKİM 1999/2505 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin

Detaylı

ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE. Sağlıklı örgüt için gerekenler: Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan. Örgüt Sağlığı. Örgüt Sağlığı.

ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE. Sağlıklı örgüt için gerekenler: Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan. Örgüt Sağlığı. Örgüt Sağlığı. ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE KÜLTÜR Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan Örgütün amaçlarına uygun olarak görevlerini yerine getirebilmesi, yaşamını sürdürmesi, karşılaştığı sorunları çözmesi ve gelişimini

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin Koordinatörü

Detaylı

Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi

Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi 2014-201 Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi 1 Orta Yüksek Yüksek 2 3 4 Bu ders ile ilgili temel kavramları,

Detaylı

DERS: EĞİTİM YÖNETİMİ

DERS: EĞİTİM YÖNETİMİ DERS: EĞİTİM YÖNETİMİ Dersin verildiği Fakülte: Bölüm: Öğretim Üyesi: İletişim: Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Doç.Dr. Şakir ÇINKIR scinkir@gmail.com 1.HAFTA: EĞİTİM YÖNETİMİ

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler Prof. Dr. Serap NAZLI BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler PDR de bireyi tanımanın amacı öğrencinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır. NEDEN???? Bireyin hangi yönleri???? Bireylerin Tanınması Gereken

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)... III İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Test 1 (Psikolojiye Giriş)... 1 Test 2 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 3 Test 3 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 7 Test 4 (Bilişsel Gelişim)...11 Test 5 (Bilişsel Gelişim)...15

Detaylı

REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜT VE PERSONEL PROF. DR. SERAP NAZLI

REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜT VE PERSONEL PROF. DR. SERAP NAZLI REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜT VE PERSONEL PROF. DR. SERAP NAZLI REHBERLİK HİZMETLERİ MERKEZ TEŞKİLATI ÖRGÜTLENMESİ İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları veya Şube Müdürlerinin Rehberlik Hizmetleri ile İlgili

Detaylı

YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ

YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ Öğrenci profilini belirlemek amacıyla 1.sınıfa başlayacak öğrencilerimize metropolitan (okul olgunluğu) testleri uygulandı. 1. Sınıf velilerine hoş geldiniz söyleşisi yapıldı.

Detaylı

AÇIK SİSTEM. Sistemler, çevrelerinden girdiler alarak ve çevrelerine çıktılar sunarak yaşamlarını sürdürürler. Bu durum, sisteme; özelliği kazandırır.

AÇIK SİSTEM. Sistemler, çevrelerinden girdiler alarak ve çevrelerine çıktılar sunarak yaşamlarını sürdürürler. Bu durum, sisteme; özelliği kazandırır. SİSTEM: Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere, biraraya gelen (getirilen), birbirine dayalı ve birbirini düzenli biçimde etkileyen parçalardan oluşan anlamlı bir bütündür. Sistemler, çevrelerinden girdiler

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI EK-2 1. ETKİNLİĞİN ADI Rehberlik Kursu 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı ile tamamlayan

Detaylı

SINIF REHBERLİK PLANLARI

SINIF REHBERLİK PLANLARI 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SINIF REHBERLİK PLANLARI 7.SINIF REHBERLİK PLANI Sınıf Rehber Öğretmeninin Görevleri Madde 51 - *Sınıf rehber öğretmeni aşağıdaki görevleri yapar a) Okulun rehberlik ve psikolojik

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ

MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ (Not: Tez konuları listesi 25 yeni tez konusu da ilave edilerek güncellenmiştir.) 1. Öğretmen yetiştirme sisteminde mevcut durum analizi

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A- Seçmeli IV-Okul Öncesi Eğitimde Kaynaştırma Ön Koşul -

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A- Seçmeli IV-Okul Öncesi Eğitimde Kaynaştırma Ön Koşul - DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A- Seçmeli IV-Okul Öncesi 478 8 2 2 4 Eğitimde Kaynaştırma Ön Koşul - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Seçmeli Dersi Veren Öğretim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü REHBERLİK VE KARİYER PLANLAMA DERSİ PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü REHBERLİK VE KARİYER PLANLAMA DERSİ PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü REHBERLİK VE KARİYER PLANLAMA DERSİ PROGRAMI ANKARA, 2014 Sayı 101 Tarih 26/11/2014 Kurulda Gör. 16/10/2014 Tarihi Önceki

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER SINIF ÖĞRETMENİ

ZİHİN ENGELLİLER SINIF ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda zihinsel engelli öğrencilere çeşitli bilgi, beceri ve tutumları kazandırmak üzere eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Zihin Engelliler Sınıf Öğretmeninin, zihin engelli öğrencilere

Detaylı

*Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel. *Ayrıca özel eğitim gerektiren öğrencilerin normal

*Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel. *Ayrıca özel eğitim gerektiren öğrencilerin normal *Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel performans düzeyi belirlenir, gelişim alanlarındaki özellikleri değerlendirilir ve bu değerlendirme sonuçları dikkate alınarak eğitim amaçları ve hizmetleri plânlanır,

Detaylı

AİLE OKUL ÇOCUK İLİŞKİSİ AİLE-OKUL ÖĞRENCİ İLİŞKİSİ

AİLE OKUL ÇOCUK İLİŞKİSİ AİLE-OKUL ÖĞRENCİ İLİŞKİSİ AİLE-OKUL ÖĞRENCİ İLİŞKİSİ AİLE OKUL ÇOCUK İLİŞKİSİ Çocuğun gelişimde en önemli kaynak ailedir.çocuğun kalıtımla getirdiği özelliklerin ne kadar gelişeceği,nasıl biçimleneceği ve daha sonraki yılları nasıl

Detaylı

ÇEŞME REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ

ÇEŞME REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ ÇEŞME REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2013 201 ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ İLKOKULLAR İÇİN ÇERÇEVE PROGRAMI Bu program Çeşme Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından

Detaylı

5 (%) 1 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar arasındaki ilişkileri

5 (%) 1 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar arasındaki ilişkileri Ders Kodu: FIZ 438 Ders Adı: Yarıiletken Fiziği Dersin Dönemi: 2014-2015 Bahar Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Sadık Bağcı Ders Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Anketi Sonuçları 1 (%) 2 (%) 3 (%)

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-4

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-4 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-4 Öğretmenlik Meslek Etiği İlkeleri-1 Öğretmenlik mesleğinin ulusal ve uluslararası alanda belirlenmiş etik ilkeleri şu başlıklar altında toplanılabilir (Aydın; 2003, 60)

Detaylı

T.C. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ. Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ. Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi Yönergesi Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, eğitim fakültelerinde

Detaylı

SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRETMENİ

SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Öğr. Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü

Uzaktan Eğitim. Öğr. Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü Uzaktan Eğitim Öğr. Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü İçerik Eğitim Türleri Uzaktan Eğitim Uzaktan Eğitim Etkili midir? Uzaktan Eğitimin Bireylere Sağladığı Olanaklar Dünyada ve Türkiye

Detaylı

OSMANCIK KAYMAKMLIĞI NENAHTUN ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ AİLEM OKULDA PROJESİ

OSMANCIK KAYMAKMLIĞI NENAHTUN ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ AİLEM OKULDA PROJESİ OSMANCIK KAYMAKMLIĞI NENAHTUN ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ AİLEM OKULDA PROJESİ OSMANCIK 2015 Proje Adı: AİLEM OKULDA Projenin Sahibi: Nenehatun Ortaokulu Sekretarya: Nenehatun Ortaokulu Proje Ekibi Projenin Sloganı:

Detaylı

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ Tanımı Görme yetersizliği, görme gücünün kısmen ya da tamamen yetersizliğinden dolayı bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ

22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ 22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ Eğitimde Rehberlik Hizmetleri kitabına gösterilen ilgi, akademik yaşamımda bana psikolojik doyumların en büyüğünü yaşattı. 2000 yılının Eylül ayında umut ve heyecanla

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SÜMER ANAOKULU AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SÜMER ANAOKULU AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI 18 Kasım KASIM 4 Kasım 21 Ekim EKİM 7 Ekim AY HAFTA 2016 2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SÜMER ANAOKULU AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI Verilecek Konu Kaynakça Görevli Öğretmen OKULDAKİ REHBERLİK ÇALIŞMALARI 4.1. Tanımı

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS Ön Koşul Dersler

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS Ön Koşul Dersler Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS002 2 + 0 2 4 Ön Koşul Dersler Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin Amacı Dersin

Detaylı

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu İÇERİK Rehberlik Birimi Tanıtımı Gelişim Dönemleri ve Okula Uyum Süreçleri Öğrencilerimizin; Zihinsel, bedensel, sosyal ve

Detaylı

KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ ÖĞRETMENİ

KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim, kurum ya da kuruluşlarında; öğrencilere konaklama işletmeciliği konularda bilgi, beceri, tutum ve davranışları kazandıran kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr.

Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: 2014-2015 Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Metin Aslan 1 Orta 2 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: Güz Dönemi

Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: Güz Dönemi Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: 2015-2016 Güz Dönemi 1 Orta 2 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar 0% 0% 0% 20% 80% arasındaki ilişkileri anladım Kuramsal ve

Detaylı

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU 2012-2013 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Bölüm Şefi Zuhal ALTINTAŞ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ Bu faaliyet ile çocuk

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

REHBERLİK BİRİMİNİN İDARECİLER-ÖĞRETMEN- ÖĞRENCİ İLE OLAN İLİŞKİLERİ SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ

REHBERLİK BİRİMİNİN İDARECİLER-ÖĞRETMEN- ÖĞRENCİ İLE OLAN İLİŞKİLERİ SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ REHBERLİK BİRİMİNİN İDARECİLER-ÖĞRETMEN- ÖĞRENCİ İLE OLAN İLİŞKİLERİ SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ Özel Gençliğin Rehberlik Modeli Gelişimsel Rehberliktir. Gelişimsel Rehberlik, sadece Okul Rehber Öğretmeninin

Detaylı

SOSYOLOG TANIM A- GÖREVLER

SOSYOLOG TANIM A- GÖREVLER TANIM Sosyolog, insan toplulukları ve toplumsal kurumlar, bunların kökeni, gelişmesi, işlevi ve birbirleriyle ilişkileri, bu ilişkileri belirleyen ilke ve kurallar ile toplumsal sorunlar ve çözüm yolları

Detaylı