GİRİŞ. 2 milyon /yıl AS başvurusu ¼ oranında hastane yatışı astım ilişkili ölüm / yıl. Bir çoğu hastane öncesinde

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GİRİŞ. 2 milyon /yıl AS başvurusu ¼ oranında hastane yatışı 5.000-6.000 astım ilişkili ölüm / yıl. Bir çoğu hastane öncesinde"

Transkript

1 ASTIM İLİŞKİLİ KARDİYAK ARREST

2 GİRİŞ ABD de; 2 milyon /yıl AS başvurusu ¼ oranında hastane yatışı astım ilişkili ölüm / yıl Bir çoğu hastane öncesinde Ciddi astım olguları, YBÜ ne yatışların %2-20 si Bu hastaların 1/3 oranında MV ihtiyacı

3 Patofizyoloji BRONKOKONSRİKSİYON ASTIM MUKUS TIKAÇ HAVAYOLU İNFLAMASYONU

4 Patofizyoloji CİDDİ ASTIM ATAĞI HİPERKARBİ ASİDEMİ HİPOTANSİYON BİLİNÇ BULANIKLIĞI ÖLÜM

5 Klinik Wheezing (Hışıltı): Yaygın fizik bakı bulgusu ancak havayolu tıkanıklığı ile korelasyon göstermiyor. Sessiz akciğer: kritik HY tıkanıklığı Oksijen saturasyonu; İlerleyici hava yolu tıkanıklığını göstermez Bronkodilatör tedavini başlangıcında SaO2 ; Bronkodilatasyon, vazodilatasyon ve şanta bağlı

6 Wheezing sebepleri Pulmoner ödem KOAH Pnömoni Anafilaksi Yabancı cisim aspirasyonu Pulmoner emboli Bronşiektazi Subglottik kitle

7 İlk stabilizasyon Ciddi astım atağında; Oksijen, Bronkodilatörler ve Streoidler ile acil ve agresif yaklaşım gerekir. Tedavi bronkokonstriksiyon ve inflamasyonu azaltmaya yöneliktir. Yakın takip ve monitorizasyon

8 Primer tedavi Oksijen; Normal oksijenizasyon olsa bile tüm ciddi astım atağı olan hastalara verilmeli. Bronkodilatör tedavi başlangıcında SaO2 düşebilir.

9 Primer tedavi İnhale β2 agonistler; Kısa etkili ajanlar tercih edilir; Albuterol (Ventolin ) Sürekli uygulama ile aralıklı uygulama arasında fark olmadığı gösterilmiş. Ciddi astım atağı olan hasta alt gruplarında sürekli uygulama daha etkili bulunmuş. IV β2 agonistlerin iyileşmeye katkı yapmadığı gösterilmiş.

10 Primer tedavi İnhale β2 agonistler; Antikolinerjik ajanlar ile birlikte (Combivent ) kullanıldıklarında, tek başına β2 agonist kullanımına göre klinik olarak daha iyi sonuçlar elde edilmiştir.

11 Primer tedavi Stereoidler: İnflamasyon komponentine yönelik akut atakta etkin olduğu gösterilen tek tedavi. Erken dönemde verilmeli. Etkisi 6-12 saat sonra ortaya çıkıyor. Hastane yatış oranını azaltıyor.

12 Primer tedavi Stereoidler: Oral ve IV uygulamanın klinik etkileri arasında fark yok. Ancak ciddi astım ataklarında IV yol tercih edilmeli. Tipik başlangıç dozu: Metilprednizolon: 125 mg ( mg) Dexamethosone: 10 mg

13 Yardımcı tedaviler Antikolinerjikler; İpratropium bromide (Atrovent ) Nebülizer dozu: 500 mcg Etki başlangıcı: 20 dk Maks etki: d Sistemik yan etki yok Uygulama: inhaler olarak tek doz veya 20 dk ara ile multipl doz Ciddi astım atak hastalarında hastane yatış sayısında azalma gösterilmiştir.

14 Yardımcı tedaviler Mg Sülfat; Serum düzeyinden bağımsız olarak bronşial düz kaslarda relaksasyon oluşturuyor. β2 agonist ve steroidler ile birlikte kombine olarak kulanıldığında, IV magnezyum sülfat pulmoner fonksiyonları iyileştirmektedir. Ciddi ve tedaviye dirençli astım atak tedavisinde; 2 g / 20 dk IV infüzyon

15 Yardımcı tedaviler Epinefrin ve Terbutalin; Ciddi astım atak tedavisinde SC olarak kullanılan adrenerjik ajanlar. Epinefrin 1:1000 lik 0.01 mg/kg; 3 doza bölünerek 20 dk ara ile 0.3 mg Kalp hızı-myokard uyarılaması ve oksijen kullanımını Buna rağmen >35 yaş bile iyi tolerasyon Terbütalin 0.25 mg 3 doz 20 dk ara ile β2 agonistlere gösterilmiş üstünlük yok.

16 Yardımcı tedaviler Ketamin: Standart tedaviye üstünlüğü yok. Entübasyon planlanırsa yararlı olabilir. Heliox (70:30 helium-oksijen karışımı) Nebülize Albuterolün faydasını arttırdığı gösterilmesine rağmen Bir meta analiz çalışma sonucu kullanımını desteklemiyor.

17 Yardımcı tedaviler Metilksantinler: Artık önerilmiyor. Lökotren Antagonistleri:Akut atakta yaraları ispatlanmamıştır. İnhale anestezikler: Sevofluran ve isofloran Maksimal tedaviye yanıtsız ciddi astım atağı tedavisinde erişkin ve çocuk hastada kullanımına dair vaka sunumlar bulunmaktadır. Randomize çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Direkt bronkodilatör etki Mekanik ventilasyonu kolaylaştırırlar. Yoğun bakım ortamında uzman konsültasyonu ile kullanımı gerekmektedir.

18 NIPPV Hasta bilinçli olmalıdır. Akut solunum yetmezliği olan hastalarda kısa dönem desteği sağlar Endotrakeal entübasyon ihtiyacını erteleyebilir veya ortadan kaldırabilir. BiPAP ile inspiratuar ve ekspiratuar basınç kontrolü ayrı ayrı sağlanır.

19 Endotrakeal entübasyon ve mekanik ET endikasyonları: Apne Koma ventilasyon Sürekli veya artan hiperkapni Tükenme Mental durum değişikliği Klinik karar verme süreci çok önemli.

20 Endotrakeal entübasyon ve mekanik ventilasyon ET sonrası bronkodilatör tedavinin devam edilmesi gerekir. ET işlemi hızlı ardışık entübasyon protokolerine göre yapılmalıdır. ET ve MV bronkokonstriksiyonu daha da attırabilir ve hatta hava hapsine ve pozitif ekspirasyon sonu basınca neden olarak intrinsik/auto-peep e neden olur.

21 Endotrakeal entübasyon ve mekanik ventilasyon En büyük boy ( no) ET tüp kullan Manual / Mekanik Ventilasyon sırasında; Daha düşük solunum hızı Daha düşük TV (6-8 ml/kg) Daha kısa inspiratuar süre (erişkin inspiratuar akım hızı ml/dk) Daha uzun ekspirasyon süresi (inspirasyon/ekspirasyon : 1/4 ve 1/5 )

22 Endotrakeal entübasyon ve mekanik ventilasyon Entübe hastada meydana gelen akut bozulma durumunda: DOPE ve Auto-PEEP düşünülmeli. D: tube Displacement O: tube Obstrüksiyonu P: Pnömotoraks E: Ekipman yetersizliği

23 İKYD modifikasyonları Auto-PEEP in koroner dolaşım ve başarılı defibrilasyon kapasitesi üzerine ters etkileri bilinmektedir. Düşük solunum hızı ve tidal hacim ile ventilasyon stratejisi (Class IIa; LOE C) Arest sırasında balon maskenin veya ventilatörün kısa süre ile çıkarılması ve göğüs basısı (Class IIa; LOE C)

24 İKYD modifikasyonları Kardiyak arest olan tüm astım hastaları için ve özellikle mekanik ventilasyon zorluğu olan hastalarda, tansiyon pnömotoraks açısından değerlendirme yapılmalı ve tedavi edilmelidir.

25 ANAFİLAKSİ İLİŞKİLİ KARDİYAK ARREST

26 GİRİŞ Deri, Solunum sistemi, vasküler sistem, GIS gibi birçok sistem etkilenir Klasik: IgE ve IgG nin aracılık ettiği hipersensitivite reaksiyonu Sensitizasyon Anafilaksi Farmakolojik ajanlar, lateks, gıdalar, böcek sokmaları en sık!

27 Klinik Başlangıç semptomları;taşikardi, yorgunluk, ciltte kızarma, ürtiker, lokal veya yaygın kaşıntı. Solunum sistemi; Rinit: en yaygın erken semptom Ciddi üst hava yolu ödemi Alt hava yolu ödemi

28 Anafilakside kardiyak arrest Etkene maruziyet Vasodilatasyon ve kapiller geçirgenlikte artış Preload azalması Dolaşan kan hacminin %37 sine kadar relatif hipovolemi Altta yatan hastalığa veya hipotansiyon/epinefrin tedavisine bağlı kardiyak iskemiye sekonder kardiyak disfonksiyon Kardiyak arest

29 Anafilaksiye sekonder kardiyak arest olguları için standart TYD ve İKYD protokolleri uygulanır

30 TYD Havayolu: Erken ve hızlı hava yolu yönetimi Dolaşım: Epinefrin sistemik allerjik reaksiyon işaretleri özellikle hipotansiyon, havayolunda ödem veya solunum zorluğu olan tüm hastalara erken dönemde IM olarak uygulanmalıdır.

31 İKYD Havayolu: Cerrahi havayolu yönetimi dahil ileri hava yolu yönetimi önerilmektedir. Sıvı tedavisi: Anafilaksiye bağlı vasojenik şok agresif sıvı resüsitasyonu gerektirebilir.

32 Tedavi Önerilen doz; Her 5-15 dakikada bir mg (1:1000) IM uygulanmasıdır. Anafilaksi ve kardiyak arest durumlarında mevcutsa EPİNEFRİN OTOENJEKTÖRÜ kullanılması önerilmektedir. Adrenalinin IV kullanılması 2. seçenektir.

33 Tedavi Kardiyak arrest olmayan hastalar için; IV epinefrin mg (kardiyak arrest dozunun %5-10 u) dozunda anafilaktik şok tedavisinde başarı ile uygulanmıştır. Yakın hemodinamik takip önerilmektedir. Epinefrinin IV sürekli infüzyonu uygun bir alternatiftir ve arrest sonrası bakımda kullanılabilir.

34 Yardımcı tedaviler Diğer uygulamalar Antihistaminikler (H1ve H2 antagonistleri), İnhale β agonistler, IV steroidler anafilaksi olan olguların yönetiminde başarılıdır

35 BOĞULMA İLİŞKİLİ KARDİYAK ARREST

36 GİRİŞ Dünyada ölüm / yıl Sadece kurtarıcı soluk ile resüsite edilen boğulma kazazedelerinin tümü olay yerinde kardiyovasküler durumları normal bile olsa hastaneye götürülmelidir. Uzun süre soğuk su altında kaldıktan sonra başarılı KPR ile tam nörolojik iyileşme gösteren vakalar mevcuttur.

37 Boğulma ;suya batma veya dalmaya bağlı olarak ortaya çıkan yetersiz solunum nedeniyle ilk 24 h içinde ölüm olayının gerçekleşmesi. Boğulayazma; suyun altında kalma ile oluşan kısa veya uzun dönem asfiksinin sonrasında hayatta kalma durumu.

38 İlk önce kurban nefesini tutar.sonra mecburi olarak ilk solunum çabasıyla büyük miktarda sıvı aspire eder. Ardından hipoksi ve bilinç kaybı gelişir.

39 Kuru boğulma Laringospazma bağlı akciğerlere aspirasyonun olmaması Islak boğulma: Boğulan hastada abdominal bası veya Boğulan hastada abdominal bası veya Heimclich manevrası önerilmemektedir.

40 TYD Kurtarıcı Soluk: Boğulan hastada ilk ve önemli tedavi ventilasyonun sağlanmasıdır. Kurtarıcı soluk kazazedeye sığ suda iken veya karaya çıkar çıkmaz verilmelidir. Ağızdan ağza veya ağızdan buruna

41 Hipoksi en önemli ölüm nedeni olduğu için hedef yeterli oksijenasyonun sağlanmasıdır. Hasta uyanık ve alert olsa bile geç dönemde de Hasta uyanık ve alert olsa bile geç dönemde de pulmoner ödem gelişme riski olduğundan maske yada nazal kanülle O2 verilmeli.

42 SUYU ÇIKARMAYA ÇALIŞMA ERKEN KURTARICI SOLUK UZUN KPR

43 ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMALARI

44 Elektrik akımı, bir noktadan diğerine elektrik yükünün hareketidir Bu akım amper (1 colomb/sn) olarak ifade edilir. Akım iki nokta arasında potansiyel farkı olduğunda hareket eder ki bu potansiyel farkı volt (V) olarak ölçülür AC (Alternatif Current) DC (Direct Current)

45 KULLANDIĞIMIZ ELEKTRİK Evlerimizde kullanılan alternatif akımın (AC) gerilimi 220 V Sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 V tur Alçak Gerilim ( AG ) : 1000 Volta kadar Yüksek gerilim ( YG ) : volt ve üzeridir

46 EPİDEMİYOLOJİ Elektrik çarpması yetişkinlerde daha fazla % 80 i düşük gerilimle olan yaralanmalardır ve ölüm oranı düşüktür. - Yetişkinler --- iş ortamında Ölümlerin 2/3 si yaşları arasında görülmektedir -5 yaş altı çocuklarda --- Evkazaları Ev kazalarına bağlı ölüm % 1

47 YILDIRIM YARALANMALARI ABD de her yıl ölüm ~ ölümcül olmayan yaralanma Kampçılar, yürüyüşçüler, çiftçiler, yapı işçileri, golfçüler ve avcılar gibi dışarıda çalışan veya aktivite gösteren insanlardır. En sık Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında Vaka ölüm hızı % 25 ve % 32, Kalıcı sekel % 74.

48 KARAKTERİSTİĞİ YILDIRIM ÇARPMASI ELEKTRİK Akım Tipi Direkt Akım Alternatif Akım Süre Oldukça kısa Uzun Kardiyak Bozukluk Asistoli VF Ortaya çıkış şekli Kapalı yerler dışında Meslek ve ev kazası Voltaj ve akım şiddeti Son derece yüksek ( milyon volt) Düşük ( volt)

49 FİZYOPATOLOJİ Direk çarpma (morbiditesi yüksek-kafaya isabet edenler) Sıçrayan akımlar (vücudun belli bir kısmına isabet eden-alev yanığı benzeri hasar oluşturanlar) Zeminden çarpan akımlar (Aritmi ve asistoli gelişimi sık)

50 Akım İntensitesi ELEKTRİKSEL AKIMIN ETKİLERİ Etki 1-5 ma Karıncalanma 5-10 ma Ağrı ma El ile temas tetanik kontraksiyonlar ma Diyafram ve toraks kaslarında tetani, respiratuar arrest ma Medulladan geçen akımla respiratuar arrest ma VF 2-5 A Kutanöz yanıklar 5-10 A Asistoli

51 ELEKTRİK AKIMINA KARŞI DOKU DİRENCİ En az En fazla Sinir Kan damarları Kas Cilt Tendon Yağ Kemik

52 ELEKTRİK HASARININ ŞİDDETİNİ Akım Şiddeti (A) Elektrik Potansiyeli (V) Akım Tipi (AC yada DC) Temas Süresi Doku Rezistansı Temas Alanı ETKİLEYEN FAKTÖRLER Çevre Şartları (Su ile temas) Akım Yolu (Transtorasik elektrik akımı vertikal akımdan daha fatal seyredebilir))

53 KLİNİK ÖZELLİKLER Hücrelerde termal hasar oluşturur. Enerji temas yerinde en yüksektir. Çıkış yeri hasarı genelde girişten geniştir. Cilt yaralanmasının derecesi ile derin doku hasarı arasında uyum yoktur. Travma ihtimali göz ardı edilmemelidir.

54 KLİNİK Kardiak etkiler - VF - Asistoli Solunum Arresti Kardiyopulmoner sistem dışı etkileri

55 KARDİYAK ETKİLER Katekolamin salınımı ve otonomik stimülasyon sonucu; - Hipertansiyon - Taşikardi - Nonspesifik EKG değişiklikleri - Miyokard nekrozu Sağ ve sol ventrikül ejeksiyon fraksiyon depresyonu.

56 SOLUNUM ARRESTİ NEDENLERİ Elektrik akımının beyinden geçmesi sonucu medüller solunum merkezinin inhibisyonu Göğüs duvarı kasları ve diyaframın tetanik kontraksiyonu Uzamış respiratuar kas paralizisi

57 ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMALARINA BAĞLI ORGAN HASARLARI ORGAN SİSTEMİ KARDİYOVASKÜLER: NÖROLOJİK: CİLT: BULGULAR Atrial - ventriküler disritmiler (Asistoli, VF) Miyokardiyal hasar, vazomotor spazm Geçici taşikardi ve hipertansiyon. Şuur kaybı ya da şuur değişiklikleri Olayı hatırlamama( amnezi), serebral ödem geçici motor paralizi Parestezi, Solunum arresti. Yüzeyel abrazyonlar, lineer yanıklar Derinin tamamen yanması( nadir) Punctuate (benekli noktasal) yanıklar (kısmi ya da tüm deri)

58 İSKELET KAS: RENAL: GASTROİNTESTİNAL: GÖZ: KBB: Kompartman sendromu Miyoglobin salınımı, Kas rüptürü Renal yetmezlik (miyoglobinüri) Gastrik atoni (Dilatasyon) GİS kanaması Katarakt, retinal hasarlar, kemozis, konjonktivit, korneal lezyonlar, akomodasyon parezisi, lens dislokasyonu Timpanik membran rüptürü,işitme kaybı, tinnitus PSİKİYATRİK: Kişilik değişiklikleri, konuşma kaybı, şimşek çakması ve gök gürültüsü fobisi.

59 ELEKTRİK ÇARPMASINDA TANI-AYIRICI TANI Anamnez önemlidir. Yer, zaman, oluş şekli Akım tipi (şebeke, yüksek gerilim) Ek patolojiler (intoksikasyon, travma) Giriş ve çıkış lezyonları arasında izlediği yol ayrıntılı incelenmelidir.

60 Elektrik ya da yıldırım çarpması sonucu hastalar acil servise çeşitli klinik tablolarda gelebilirler. Pek çok kazazede, genç ve önceden kardiyopulmoner rahatsızlığı olmadığından hızlı ve etkin bir resüsitasyon ile iyi bir sağ kalım şansına sahip olabilir.

61 Elektrik yada yıldırım çarpmasındaki resüsitasyon diğer sebeplerden oluşan kardiyak arrest resüsitasyonlarından daha başarılıdır Resüsitasyondan önce uzun bir zaman aralığı geçmiş olsa bile resüsitasyonun efektif olabileceği unutulmamalıdır. Resüsitasyonu uzun tutmalıyız.

62 TYD Basamakları Kurtarıcı elektrik çarpmasına maruz kalmış kazazedeye elektrik akımı kesilmeden dokunmamalı. İletken olmayan bir cisim ile kazazedeyi bu akımdan kurtardıktan sonra dokunmalıdır. Standart TYD basamakları kullanılır.

63 İKYD Basamakları Standart İKYD algoritması uygulanır. Erken dönemde entübasyon Spinal koruma ve immobilizasyon Yanmış elbise, ayakkabı ve kemer çıkarılması

64 ACİL SERVİS Fiziksel bulgu olmaması hasarın ciddi olmadığını göstermez - 12 derivasyonlu EKG - Monitörizasyon - CBC, kan grubu - Elektrolitler - BUN, Kreatinin, KCFT - Koagülasyon testleri - AKG - CK, CK-MB - İdrarda miyoglobin - Gerekli radyolojik görüntülemeler

65 ACİL SERVİS IV sıvı resüsitasyonu için 1. Saatte ml/kg Ringer Laktat ya da serum fizyolojik verilir. Arteriyel kan ph > 7.5 in üzerinde olacak şekilde meq/lt sodyum bikarbonat infüzyonu. İdrar outputu 1,5-2 ml/kg/h olacak şekilde diürezi sağlanmalı Miyoglobinüri oluşmuş ise 25 gr başlangıç dozun ardından gr/kg Mannitol infüzyonu yapılır.

66 YATIŞ ENDİKASYONLARI Yüksek voltaj Düşük voltaj ile - Göğüs ve kafadan geçen akım - Sistemik semptomlar - Potansiyel nörovasküler hasar olabilecek ekstremite veya parmak hasarı - Subkutan doku zedelenmesinin olduğu veya şüphelenildiği elektrotermal yanıklar

67 TABURCULUK V gibi düşük voltaja maruz kalan, asemptomatik, gözlem sonrası Elektro termal yanık olmamalı EKG normal olmalı Miyoglobinüri olmamalı 6-8 saat sonra disritmi olmamalıdır.

68 ÖZET Kurtarıcının emniyeti İmmobilizasyon Temel yaşam desteği Erken defibrilasyon Otomatik eksternal defibrilasyon İleri yaşam desteği

69 DONMA

70 Tanım Vücut iç ısısı < C Hafif hipotermi Vücut iç ısısı C Orta dereceli hipotermi Vücut iç ısısı C Ciddi hipotermi Vücut iç ısısı < 30 C

71 Klinik bulgular - Hafif hipotermi C Soğuk - soluk cilt, titreme, taşikardi, hipertansiyon, takipne. Pasif eksternal ısıtma Orta dereceli hipotermi C Soluk - soğuk cilt, titreme yok, bradikardi, hipotansiyon, bradipne, konfüzyon. Aktif eksternal ısıtma Ciddi hipotermi < 30 C Soluk - soğuk cilt, titreme yok, bradikardi, hipotansiyon, hipoventilasyon, stupor / koma, arefleksi, oligüri, disritmiler. Aktif internal ısıtma

72 Genel bakım Isı kaybını önlemek Islak elbiselerin çıkarılması, battaniye ile izolasyon, rüzgardan korumak Dikkatli nakil Kaba hareketlerden kaçınmak, monitörizasyon Isıtma

73 ABC ile ilgili özel durumlar Havayolu Öksürük ve öğürme refleksi baskılanır Aspirasyon pnömonisi sık! Solunum Dokulara oksijen sunumu güçleşir Dokuların oksijen tüketimi azalır Dolaşım Soğuk diürezi Vazodilatasyon Hipovolemi Soğuk miyokard sıvı yükünü tolere edemez Disritmiler Miyokard dış uyarılara çok duyarlıdır

74 Isıtma yöntemleri Pasif ısıtma - Battaniye, sıcak ortam Aktif dış ısıtma - Isıtma cihazları, ısıtılmış battaniye, sıcak hava, fan, radyan ısıtıcı, sıcak su paketleri Aktif iç ısıtma C ye ısıtılmış nemlendirilmiş O2, peritoneal lavaj, plevral lavaj, ısıtılmış IV izotonik (42-44 C ), özofagiyal ısıtma tüpleri ve ekstakorporyal by pass

75 Isıtma ilkeleri Hafif veya orta dereceli hipotermik hastalar genellikle pasif yöntemlerle kendiliğinden ısınır Aktif ısıtma yöntemlerinin kullanımı

76 TYD Solunum ve Nabız değerlendirmesi için sn Ilık, nemlendirilmiş oksijen ile ventilasyon Hasta ısıtılmadan TYD sonlandırılmamalı Pasif ısıtma yöntemleri başlatılmalı

77 İKYD değişiklikleri Aktif iç ısıtma çalışmaları primer yaklaşım (Hipotermik kalp kardiyovasküler ilaçlara, pacemaker uyarılarına ve şoka cevapsız olabilir) NVT/VF de 1.şoka cevap yoksa,sonraki şoklar ertelenmeli,cpr a başlanmalı ve tekrarlanan şoklar öncesi vücut ısısı C ye yükseltilmeli

78 İKYD değişiklikleri - İlaç metabolizması yavaşlamıştır, toksik doza ulaşabilir - IV ilaçlar <30 C verilmemeli, > 30 C ise; doz azaltılarak veya doz araları uzatılarak uygulanmalı - İlk defibrilasyon girişimine yanıt yoksa sonraki defibrilasyon girişimleri vücut iç ısısı 30 C nin üzerine çıkana dek ertelenmeli - İlaç, alkol, travma ile birlikte hipotermi olabilir

79 Sahada Resüsitasyonu sonlandırma Kesin ölümcül yaraları olanlar Ağız ve burunu buz ile kaplanmış olanlar Göğüs kompresyonu yapmak imkansız Hastanede Hekim klinik yargısı ile karar vermeli UZUN CPR

80 GEBELİK

81 Arresti Önlemek Sol lateral pozisyon Oksijen Damar yolu & iv sıvı Reversibl nedenler

82 Gestasyonun 20. haftasından sonra gebe kadının uterusu İVC ve aortaya bası yapıp venöz dönüş ve kalp debisini bozabilir. Uterusun venöz dönüşü engellemesi prearrest hipotansiyon veya şoka neden olabilir.

83 Elle uterusu sola doğru yerleştirip vena cavaya basıyı kaldırın. Mümkünse hastayı sol yana yatırın.(15-30 Mümkünse hastayı sol yana yatırın.(15-30 derece)

84 İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu

85 İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu

86 İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu

87 Temel Yaşam Desteği C: Dolaşım Sol lateral pozisyon (İVC & aorta bası) Göğüs kompresyonu daha üst seviyeden A: Solunum Baş geri- çene yukarı manevrası ile temiz ve açık bir hava yolu sağlanmalı B: Solunum Gastroözefagial sfinkter gevşer aspirasyon riski! Krikoid bası

88 İKYD A: Havayolu Aspirasyon riski Erken entübasyon & Krikoid bası Ödem Hipoksi riski Küçük tüp Preoksijenizasyon önemli

89 İKYD B: Solunum Oksijen ihtiyacı Hipoksi Fonksiyonel rezidüel kapasite Hipoksi Eleve diyafram Ven lasyon volümü

90 İKYD C: Dolaşım Sol lateral pozisyon (İVC & aorta bası) Göğüs kompresyonu daha üst seviyeden IV yol, diafram üzerinde olmalı Adrenalin, vazopressin ve dopamin; uteroplasental vazokontriksiyon

91 İKYD D: Defibrilasyon - Verilen pozisyondan dolayı zor - Normal elektriksel dozlar kullanılmalı E: Ayırıcı tanı & karar - Gebeliğe bağlı sorunlar - Perimortem Sezeryan-CS

92 Gebeliğe bağlı sorunlar Preeklampsi- eklampsi Magnezyum intox Akut koroner send Aort diseksiyonu Pulmoner emboli Strok Amnion embolisi

93 Perimortem Sezeryan Resüsitasyonun bir parçası İlk 5 dk infantın yaşam şansı çok iyi İdeal ekipte obstetri, pediatri / neonataloji Uygun donanım ve malzeme Kurtarıcı sezeryan konusunda deneyimli olmalı

94 <20 hf:acil sezeryan gerekliliği düşünülmemeli hf olanlarda anneyi başarılı bir şekilde resüsite edebilmek için acil sezeryan başlatılmalı,bu haftalarda fetüsün sağ kalma ihtimali düşüktür hf veya daha büyük olanlarda hem anne hemde fetüsün hayatını kurtarabilmek için acil sezeryan başlatılmalı.

95 >24-25 en yüksek sağkalım oranı annede kardiyak arrest geliştikten sonra 5 dk içinde doğum gerçekleştiğinde görülmektedir. Bu durumda kardiyak arrest sonrası 4 dakika içinde acil sezeryan başlatılmalı.

96 Perimortem Sezeryan Sezaryan öncesinde fetusun yaşayıp yaşamadığı kontrol edilmeli Sezaryan acil servis içinde yapılmalı CPR a sezaryan sırasında devam edilmeli

97 ÖZET Önce anne hayatı, sonra fetus hayatı Annenin yaşam belirtileri kaybolduktan 5 dak sonra sezeryan yapılmış olmalı

98 TEŞEKKÜRLER

Elektrik ve Yıldırım Çarpmaları

Elektrik ve Yıldırım Çarpmaları Elektrik çarpması yetişkinlerde daha fazla Elektrik ve Yıldırım Çarpmaları Yetişkinlerde, iş ortamında Ev kazalarında daha çok (5 yaş altı çocuklarda) Ev kazalarına bağlı ölüm %1 YÜKSEK VOLTAJLI ELEKTRİK

Detaylı

ELEKTRİK, YILDIRIM ÇARPMALARI

ELEKTRİK, YILDIRIM ÇARPMALARI ELEKTRİK, YILDIRIM ÇARPMALARI Elektrik akımı, bir noktadan diğerine elektrik yükünün hareketidir Bu akım amper (1 colomb/sn) olarak ifade edilir. Akım iki nokta arasında potansiyel farkı olduğunda hareket

Detaylı

ÖZEL DURUMLAR - III ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMALARI

ÖZEL DURUMLAR - III ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMALARI İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ÖZEL DURUMLAR - III ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMALARI Elektrik akımı, bir noktadan diğerine elektrik yükünün hareketidir Bu akım amper (1 colomb/sn) olarak ifade edilir.

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU. ASTIM, ANAFLAKSİ ve BOĞULMA OLGULARINDA İKYD

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU. ASTIM, ANAFLAKSİ ve BOĞULMA OLGULARINDA İKYD İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ASTIM, ANAFLAKSİ ve BOĞULMA OLGULARINDA İKYD ASTıM İLİŞKİLİ KARDİYAK AREST Amaç: Katılımcıların bu sunum sonrasında astıma bağlı arrest hastasına müdahale ile ilgili

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Özel Durumlarda CPR

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Özel Durumlarda CPR İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Özel Durumlarda CPR ANAFLAKSİ Anafilaksi Multisistemin etkilendiği allerjik reaksiyon Deri, cilt, havayolu, vasküler sistem, GI sistem IgE ve IgG nin aracılık

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Gebelik Travma Astım

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Gebelik Travma Astım İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Gebelik Travma Astım Gebelik TYD Solunum Gastroözefagial sfinkter gevşer aspirasyon riski! Krikoid bası Dolaşım ABCDE yaklaşımı ardından hastayı sola yatırıp

Detaylı

İnmede Yeniden Canlandırma

İnmede Yeniden Canlandırma İnmede Yeniden Canlandırma İKYD protokollerinde farklılık yok Yrd. Doç. Dr. Aslı Çetin Yeditepe Üniversitesi Acil Tıp AD STROKE ( inme ) Beyinin bir bölgesine kan akımının kesilmesi sonucu oluşan nörolojik

Detaylı

Kemik dokusu. Yağ dokusu ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMASI. Tendon. Elektrik hasarının şiddetini etkileyen faktörler. Elektrik akımına karşı doku direnci

Kemik dokusu. Yağ dokusu ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMASI. Tendon. Elektrik hasarının şiddetini etkileyen faktörler. Elektrik akımına karşı doku direnci ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMASI Yrd.Doç.Dr.Türker YARDAN OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Samsun Elektrik çarpması, iş ortamında yetişkinlerde Evlerde özellikle 5 yaş altı çocuklarda Ev kazalarında ölüm oranı

Detaylı

ÖZEL DURUMLARDA KARDİYAK ARREST

ÖZEL DURUMLARDA KARDİYAK ARREST ÖZEL DURUMLARDA KARDİYAK ARREST Basit yaşam desteği ve ileri kardiyovasküler yaşam desteğinin ötesinde özel tedavi ve işlemler gerektiren durumlardan bahsedilmektedir. Fizyolojik ve metabolik durumlar

Detaylı

Özel Durumlarda KPR Nasıl yapalım. Prof. Dr. Başar Cander NEÜ MTF Acil TIP

Özel Durumlarda KPR Nasıl yapalım. Prof. Dr. Başar Cander NEÜ MTF Acil TIP Özel Durumlarda KPR Nasıl yapalım Prof. Dr. Başar Cander NEÜ MTF Acil TIP 15 özel durum Metabolik: Astma,anafilaksi, gebelik, morbid obezite, pulmoner emboli, elektrolit dengesizliği Çevresel:Toksikolojik,Travma,

Detaylı

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 CPR Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 Kardiyopulmoner Resusitasyon ve Tarihcesi İnsanlar tarih boyunca ölüme çare bulmaya çalışmışlardır. Modern tıbbın başlangıcına kadar ata binerek koşturma,ısıtma,rektum

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

TYD Temel Yaşam Desteği

TYD Temel Yaşam Desteği TYD Temel Yaşam Desteği 1 TYD Temel Yaşam Desteği (TYD,) her hangi bir başka ekipman kullanılmaksızın havayolu açıklığının, solunum ve dolaşımın devamlılığının sağlanmasıdır. 2 Kardiyopulmoner Resüsitasyon

Detaylı

Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi

Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi Doç. Dr. Lale YÜCEYAR Hipotermi Tanım: Kor sıcaklığı < 35 C (düşük okuyabilir termometre) (Özofageal, rektal,timpanik) Hafif 32-35 C Orta 30-32 C Ağır < 30 C Hipotermi

Detaylı

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj İKYD 2010 Önerileri Dr. Erkan GÖKSU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj Uygun hız ve derinlikte Göğüs kafesinin i genişlemesine i izin

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

Hamilelikte KPR Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY

Hamilelikte KPR Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 6.09.2011 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY Epidemiyoloji Tüm insan populasyonunun önemli kısmını teşkil eder. Ölümleri de bir o kadar önem arz eder. 100000

Detaylı

YRD.DOÇ.TANER ÇİFTCİ

YRD.DOÇ.TANER ÇİFTCİ YRD.DOÇ.TANER ÇİFTCİ Basit yaşam desteği ve ileri kardiyovasküler yaşam desteğinin ötesinde Özel tedavi ve işlemler gerektiren durumlardan bahsedilmektedir. astım anaflaksi gebelik morbit obezite pulmoner

Detaylı

Astımlı Olgularda Resüsitasyon

Astımlı Olgularda Resüsitasyon Patofizyoloji Astımlı Olgularda Resüsitasyon Ciddi bronkospazm Havayolu enflamasyonu Muköz tıkaçlar Hava yolu direncinde artma Asfiksi Ölüme yol açan komplikasyonlar Tansiyon pnömotoraks Pnömomediastinum

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

Gebelerde Resüsitasyon

Gebelerde Resüsitasyon 1 2 Gebelerde Resüsitasyon Gebelerde Resüsitasyon Dr. Özgür Karadeniz 14 Eylül 2010 İki hastanız birden olmuştur Fetüsü yaşatmanın yolu anneyi yaşatmaktır Gebelikteki fizyolojik değişiklikleri bilmek gerekir

Detaylı

UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ

UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ 0-4 dakika 10 dakika Beyin hasarı reversible İrreversible beyin hasarı ZAMAN KRİTİKTİR! Temel Yaşam Desteği Basamakları TEMEL YAŞAM DESTEĞİ İLERİ YAŞAM DESTEĞİ UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ

Detaylı

PEDİATRİK RESÜSİTASYON.

PEDİATRİK RESÜSİTASYON. PEDİATRİK RESÜSİTASYON Arrest nedeni: Genellikle HİPOKSİ Hatırlatma: Klas I: Mükemmel; Kesinlikle önerilmektedir. Çok iyi çalışma sonuçlarıyla desteklenmektedir. Etkisi ve yeterliliği ispatlanmıştır. Klas

Detaylı

GEBELERDE KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON. Dr. Gönül Tezcan Keleş

GEBELERDE KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON. Dr. Gönül Tezcan Keleş GEBELERDE KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON Dr. Gönül Tezcan Keleş Sunum Planı Gebelikte kardiyak arrest nedenleri Geri döndürülebilir nedenler Kardiyak arresti önlemek için önemli girişimler Kardiyak arrestte

Detaylı

Allerji ve Anaflaksi

Allerji ve Anaflaksi Allerji ve Anaflaksi Tanım Anafilaksi: Hipotansiyon veya havayolu tıkanıklığı ile karakterize IgE bağımlı mast hücre mediatörlerinin oluşturduğu ciddi sistemik aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Anafilaktoid:

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA ANİ KARDİYAK ÖLÜM DR.FERDA CELEBCİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP A.D. 01/09/2009 ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? TANIM TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA SÜREDE GELİŞEN (GENELLİKLE

Detaylı

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Pediatrik İleri Yaşam Desteğine Giriş Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi; Damar Yolu Erişimi Sıvılar ve ilaçlar Defibrilatörler Öğrenim Hedefleri; Pediatrik

Detaylı

ANAFLAKSİ. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ

ANAFLAKSİ. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ ANAFLAKSİ Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ Hayatı tehdit eden birçok hastalığın ilk tanı ve tedavisi Acil Servis te yapılıyor Anafilaksi gibi, bu hastalıkları içeren kılavuzlar diğer kliniklerce

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI Hareket veya yanıt yok 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin Solunum yok ya da solunum çabası yok yada anormal solunum (gasping) Nabzı

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON Doç.Dr.Hakan Tezcan Kardiyopulmoner Resusitasyon 2005 American Heart Association guidelines for CPR and emergency cardiovascular care European Resuscitation Council

Detaylı

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım Post-kardiyak Arrest Sendromu ve Post-resüsitatif Bakım Yrd.Doç.Dr. Yalçın GÖLCÜK Celal Bayar Üniversitesi Acil Tıp AD Manisa Tarihçe 1740 Fransız Bilimler Akademisi (The Paris Academy of Sciences) boğulma

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK 2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK Kaynaklar Circulation, Ekim 2015 1891 - İnsanlarda rapor edilmiş ilk göğüs kompresyonu 1903 - İnsanlarda ilk başarılı göğüs kompresyonu 1947

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr.Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr.Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Uzm.Dr.Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI Kardiyopulmoner Resüsitasyon (KPR) KPR, kardiyak arrest olgularında hayatı kurtarmak amaçlı yapılan bir seri eylemden oluşur KPR nin başarısı

Detaylı

İleri Kardiyak Yaşam Desteği

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi İleri Kardiyak Yaşam Desteği SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Uzm. Dr.Süha Türkmen Karadeniz

Detaylı

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Olgu 45 yaşında Hipertansiyon için Amlodipin 5 mg Sigara (+) Yoğun alkol kullanımı sonrası fenalık hissi Bilinci bulanık Tedavi? Aritmili Hastaya

Detaylı

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE DAHİLİ SORUNLAR KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON Prof.Dr.Hakan Tezcan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyak Arrest Reversible Kalp pompa fonksiyonunun

Detaylı

MEKANİK VENTİLASYON - 2

MEKANİK VENTİLASYON - 2 MEKANİK VENTİLASYON - 2 DR. M. ŞÜKRÜ PAKSU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Endotrakeal entübasyon endikasyonları Tüp seçimi Başlangıç ayarları Mod seçimi Özele durumlarda mekanik

Detaylı

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD.

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK BİTKİNLİĞİ-Etyoloji Sıcak ve nemli havaya uzun süre maruz kalma Yaşlı, çocuk Bilinçsiz diyet

Detaylı

ASTIM EPİDEMİYOLOJİ PATOFİZYOLOJİ 31.01.2012 HAVA YOLU OBSTRUKSİYONUN FİZYOLOJİK SONUÇLARI HAVA YOLU OBSTRUKSİYONUN FİZYOLOJİK SONUÇLARI

ASTIM EPİDEMİYOLOJİ PATOFİZYOLOJİ 31.01.2012 HAVA YOLU OBSTRUKSİYONUN FİZYOLOJİK SONUÇLARI HAVA YOLU OBSTRUKSİYONUN FİZYOLOJİK SONUÇLARI ASTIM Dr. Bengü MUTLU Bir çok uyarıya karşı artan havayolu cevabı ile karakterize kronik inflamatuar bir hastalıktır İnflamatuar süreçte mast hücreleri, eozinofiller, T lenfositler, makrofajlar, nötrofiller,

Detaylı

05.01.2011. Epidemiyoloji ISI-İLİŞKİLİ ACİLLER. Patofizyoloji. Klinik. Prickly heat. Heat edema

05.01.2011. Epidemiyoloji ISI-İLİŞKİLİ ACİLLER. Patofizyoloji. Klinik. Prickly heat. Heat edema ISI-İLİŞKİLİ ACİLLER Haldun Akoğlu Epidemiyoloji Isı artışı ile ilişkili ölümler daha çok yaşlılarda görülmekte < 40 yaş; 1/1000 000 > 85 yaş; 5/1000 000 Patofizyoloji Isı üretimi ile ısı kaybı arasındaki

Detaylı

Öğrenim Hedefleri. Plan. Dolaşım. Çocukta TYD Temel yaşam desteğinde farklılıklar. Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler

Öğrenim Hedefleri. Plan. Dolaşım. Çocukta TYD Temel yaşam desteğinde farklılıklar. Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler Öğrenim Hedefleri Temel yaşam desteğinde farklılıklar Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler İlaç kullanım esasları Ritim bozukluklarında ana tedavi şeması Resüsitasyon sonu

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR EGE ÜNİVERSİTESİ hemşirelik fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği AD Hastanın ilk değerlendirilmesinin yanı sıra, toraks kompresyonu, hava yolu açıklığının sağlanması, ekspirasyon

Detaylı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Ders İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Yaşam kurtarma zinciri Dikkat edilecek önemli noktalar Olağandışı fizyolojik olayların erken tanınması Kardiyorespiratuvar arrest riski olan hastaların erken dönemde

Detaylı

Pediatrik Havayolu Yönetimi

Pediatrik Havayolu Yönetimi Plan Giriş Pediatrik Havayolu Yönetimi Anatomik farklılıklar Anormal pediatrik havayolu Pediatrik havayolunun değerlendirilmesi Havayolu ekipmanları Akdeniz Üni. Tıp Fak. Acil Tıp A.B.D. Dr. Murat BERBEROĞLU

Detaylı

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D Bradikardi Bradiaritmiler Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D. 26.10.2010 Kalp hızı < 60 atım/dakika Semptomatikse hız genellikle 50 nin altında Bazı kişilerde fizyolojik kalp hızı bu seviyelerde olabilir 1 2

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

Yılan-akrep Zehirlenmeleri

Yılan-akrep Zehirlenmeleri Yılan-akrep Zehirlenmeleri Dünyada 2500 kadar yılan türü olduğu tahmin edilmekte, 1/3 ü insanlar için tehlikeli Türkiye deki 41yılan türünden 28 i zehirsiz, 1/3 ü zehirlidir. Zehirli yılanların; 10 türü

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. AMAÇ Hastane dışında gelişen kardiyo-pulmoner arrest durumunda TYD ilkelerini bilmek. Recovery (iyileşme) pozisyonunu

Detaylı

Otakoidler ve ergot alkaloidleri

Otakoidler ve ergot alkaloidleri Otakoidler ve ergot alkaloidleri Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antihistaminikler 2 2 1 Serotonin agonistleri, antagonistleri, ergot alkaloidleri 3 3 Otakaidler Latince "autos" kendi, "akos"

Detaylı

Anafilaksi de ANAFİLAKSİ

Anafilaksi de ANAFİLAKSİ Kazalar hiçbir zaman planlı değildir Dr Afşın İPEKCİ Okmeydanı EAH Acil Tıp Kliniği İSTANBUL ANAFİLAKSİ Anafilaksi de İlk olarak 1902yılında Portierve Richettarafından tariflenmiştir. EPİDEMİYOLOJİ Gerçek

Detaylı

RESÜSİTASYONDA ÖZEL DURUMLAR: TRAVMA VE GEBEDE RESÜSİTAYON. Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara-2016

RESÜSİTASYONDA ÖZEL DURUMLAR: TRAVMA VE GEBEDE RESÜSİTAYON. Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara-2016 RESÜSİTASYONDA ÖZEL DURUMLAR: TRAVMA VE GEBEDE RESÜSİTAYON Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara-2016 GEBEDE RESÜSİTAYON GEBEDE RESÜSİTAYON Temel ve ileri yaşam desteğinin algoritmaları

Detaylı

HİPOTERMİ HİPOTERMİ KONDÜKSİYON ISI KAYBI NEYLE OLUR EVAPORASYON-RADYASYON KONVEKSİYON 03.02.2012

HİPOTERMİ HİPOTERMİ KONDÜKSİYON ISI KAYBI NEYLE OLUR EVAPORASYON-RADYASYON KONVEKSİYON 03.02.2012 HİPOTERMİ HİPOTERMİ İç sıcaklık < 35 C Soğuk iklim-yaz mevsimi US de her yıl ortalama 700 ölüm Ölenlerin yarısı > 65 yaş Dr.Mehmet AYRANCI Fırat Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Kondüksiyon

Detaylı

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Dr.Canan Aykut Bingöl Yeditepe Üniversite Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kardiak Arrest 200 000-375 000 kardiak arrest/yıl (ABD) %20 spontan dolaşım sağlanıyor

Detaylı

İleri Kardiyak Yaşam Desteği

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Asistan Oryantasyon Eğitimi İleri Kardiyak Yaşam Desteği Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Süha Türkmen Karadeniz Teknik Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Son Güncellenme Tarihi: Mart 2011 Olgu 1 55 yaşında

Detaylı

KAYSERİ ACİL GÜNLERİ TEMEL VE İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ DR. MÜKERREM ALTUNTAŞ KEAH ACİL TIP KLİNİĞİ ARALIK 2017

KAYSERİ ACİL GÜNLERİ TEMEL VE İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ DR. MÜKERREM ALTUNTAŞ KEAH ACİL TIP KLİNİĞİ ARALIK 2017 KAYSERİ ACİL GÜNLERİ TEMEL VE İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ DR. MÜKERREM ALTUNTAŞ KEAH ACİL TIP KLİNİĞİ ARALIK 2017 Sunu Planı Temel Yaşam Desteği Erişkin Pediatrik İleri Kardiyak Yaşam Desteği Temel Yaşam

Detaylı

IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Ders İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Akut Solunum Yetersizliği Solunum fonksiyonunun veya akciğerde oksijen/ karbondioksit gaz değişiminin yetersiz olması Arteriyel kanda parsiyel oksijen (PaO2) ve karbondioksit

Detaylı

Dr. Merve Güneş Özaydın Dr. Lütfi Kırdar Kartal E.A.H. ACİL TIP

Dr. Merve Güneş Özaydın Dr. Lütfi Kırdar Kartal E.A.H. ACİL TIP Dr. Merve Güneş Özaydın Dr. Lütfi Kırdar Kartal E.A.H. ACİL TIP Class I: astım ve kardiyak arrest olan tüm hastalarda tansiyon pnötoraks tanısı düşünülmeli ve tedavi edilmelidir. Class IIa: Kardiyak arrest

Detaylı

KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ. Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D

KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ. Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Kritik Hasta Kim? Hastalık veya travma sonucu hayati fonksiyonları ileri derecede bozulmuş veya her an bozulma riski

Detaylı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı PULMONER HİPERTANSİYONUN YBÜ de TEDAVİSİ Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı YBÜ-pulmoner hipertansiyon PULMONER VENÖZ HİPERTANSİYON

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIM Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda Sağlık görevlilerinin tıbbi

Detaylı

Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016

Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016 http://mahsunprenses.com/uploads/images/kahve-fal%c4%b1nda-ters-kalp%5b1%5d.jpg Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016 1.Kardiyak Arrest

Detaylı

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Öğrenim Hedefleri; Genel durumu bozulan ve resüsitasyon gereksinimi duyacak

Detaylı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Solunum yetmezliği ile başvuran dekompanse kalp yetmezliği hastası 76 yaşında,

Detaylı

Gebede Resüsitasyon. Epidemiyoloji. Epidemioloji. Epidemiyeloji. Epidemiyeloji 05.01.2011. Dr Haldun Akoğlu KEAH Acil Tıp

Gebede Resüsitasyon. Epidemiyoloji. Epidemioloji. Epidemiyeloji. Epidemiyeloji 05.01.2011. Dr Haldun Akoğlu KEAH Acil Tıp Epidemiyoloji Gebede Resüsitasyon Dr Haldun Akoğlu KEAH Acil Tıp Gebeliğin geç dönemlerinde kardiyak arrest görülme sıklığı gelişmiş ülkelerde yaklaşık 1/30.000 Ölümlerin çoğunluğu akut nedenlerden olmaktadır.

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU İNMEDE, DONMADA, GEBELİKTE İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU İNMEDE, DONMADA, GEBELİKTE İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU İNMEDE, DONMADA, GEBELİKTE İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ İNME Amaç: Katılımcıların bu sunum sonrasında inmeye bağlı arrest hastasına müdahale ile ilgili teorik ve pratik

Detaylı

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER EGZERSİZ VE TERMAL STRES Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER TERMAL DENGE ısı üretimi BMH Kas etkinliği Hormonlar Besinlerin termik etkisi Postur Çevre ısısı Vücut ısısı (37 o C±1) ısı kaybı konveksiyon, radyasyon,

Detaylı

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Resusitasyon, solunumu veya kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışarıdan yapılan destekleyici müdahalelerdir. Kardiyopulmoner Resusitasyon (CPR) KARDİYAK

Detaylı

HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU

HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU Prof. Dr. Arzu Topeli İskit Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları YBÜ TTD Kongresi 2008 GÜNÜMÜZÜN MODERN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Solunum terapisti ventilatöre, hemşire

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi 1967: 18.07.2013 2 Tarihçe 1967 Acute Respiratory Distress in Adults 1971 Adult Respiratory Distress

Detaylı

Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması

Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Kardiyak Arrest Nedir? Kalp, dolaşım sistemi içerisinde bir pompa görevi üstlenmekte ve kanı tüm vücuda

Detaylı

MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER GEBEDE RESÜSİTASYON MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER

MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER GEBEDE RESÜSİTASYON MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER GEBEDE RESÜSİTASYON Dr.Dilek DURMAZ 8/9/2009 20.haftadan sonra kardiyak output %30-45 oranında artar ve doğuma kadar bu şekilde devam eder. Uteroplasental kitle artar.gebeliğin 2.

Detaylı

Anestezi ve Termoregülasyon

Anestezi ve Termoregülasyon Anestezi ve Termoregülasyon Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Termoregülasyon Nedir? Isının düzenlenmesi, korunması, ideal aralığa getirilmesi amacıyla vücudun meydana getirdiği

Detaylı

YENİ DOĞAN RESÜSİTASYONU Dr.Alparslan Mutlu

YENİ DOĞAN RESÜSİTASYONU Dr.Alparslan Mutlu YENİ DOĞAN RESÜSİTASYONU 2015 Dr.Alparslan Mutlu HAZIRLIK Temel amaç plasenta tarafı da yapıla işi ak iğer tarafı da üstlenmesine yardı etmektir Geçiş es ası da bazen solunum desteği Nadiren dolaşı desteği

Detaylı

ANİ KARDİAK ÖLÜM.

ANİ KARDİAK ÖLÜM. ANİ KARDİAK ÖLÜM TANIM Tanı almış kardiyak hastalığı olan veya olmayan kişilerde, kardiyak sebebe bağlı kısa sürede gelişen ölüm Genellikle 1 saat içinde GİRİŞ Amerika da; Her yıl 250.000 kişi ani kardiak

Detaylı

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2018 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2018 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2018 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Uzm. Hemşire Songül Demirok 75

Detaylı

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN LİTYUM LİTYUM İNTOKSİKASYONU Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Giriş Farmakokinetik Patofizyoloji İntoksikasyon Tedavi Takip-Taburculuk GİRİŞ Lityum, bipolar bozukluk akut manide

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi SPINAL KORD (1) Spinal kord 33 vertebradan oluşur ve piyamater ile çevrilidir. Vertebraların ortasındaki foramen magnumdan aşağıya doğru uzanır. Belirli

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

15.03.2012. Elektrik ve yıldırım çarpmasına bağlı gelișen. Yüksek voltaj yaralanmalar. Düșük voltaj yaralanmaları. Isıl yaralanmalar.

15.03.2012. Elektrik ve yıldırım çarpmasına bağlı gelișen. Yüksek voltaj yaralanmalar. Düșük voltaj yaralanmaları. Isıl yaralanmalar. Hedefler Elektrik Çarpmaları Dr. Mutlu Kartal Acil Tıp AD Elektrik ve yıldırım çarpmasına bağlı gelișen Yaralanmaları tanımak Yaralanmaların uygun tedavisini yapmak Yaralanmalardaki yatıș ve takip kriterlerini

Detaylı

Kurtarıcılar önceden eğitilmeli ve maruziyet alanına girmeden önce giydirilmelidir. Uygun ekipman yoksa

Kurtarıcılar önceden eğitilmeli ve maruziyet alanına girmeden önce giydirilmelidir. Uygun ekipman yoksa TTD - HAVA KİRLİLİĞİ GÖREV GRUBU SÜLFÜR DİOKSİT GAZI MARUZİYETİ HAKKINDA HEKİMLERE BİLGİ NOTU Sülfür dioksit gazına maruz kalan insanlar başka insanlar üzerinde sekonder bir risk oluşturmazlar. Ama deri

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu 3 24.02.2012. Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu 3 24.02.2012. Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Doç. Dr. Özlem GÜNEYSEL Marmara Ü Acil Tıp AD Uz. Dr. Şebnem BOZKURT Fatih Sultan Mehmet EAH UzmDrOnurYeşil Ümraniye EAH

Detaylı

Temel ve İleri Yaşam Desteği. Dr. Çiğdem KATIRCI EKŞİ 24.09.2013 Mod. Yrd.Doç.Dr H.Ufuk AKDEMİR

Temel ve İleri Yaşam Desteği. Dr. Çiğdem KATIRCI EKŞİ 24.09.2013 Mod. Yrd.Doç.Dr H.Ufuk AKDEMİR Temel ve İleri Yaşam Desteği Dr. Çiğdem KATIRCI EKŞİ 24.09.2013 Mod. Yrd.Doç.Dr H.Ufuk AKDEMİR TYD kardiyak arrest sonrası yaşamın devamı için esası oluşturmaktadır. TEMEL YAŞAM DESTEĞİNİN ÖNEMLİ YÖNLERİ:

Detaylı

Epidemiyeloji. Epidemiyeloji. Epidemiyeloji. Epidemiyeloji

Epidemiyeloji. Epidemiyeloji. Epidemiyeloji. Epidemiyeloji GEBEDE TRAVMA Giriş Gebelik sırasında nonobstetrik mortalite ve morbiditenin en önemli nedeni travmadır Maternal ve fetus travmasında hayatta kalımı hastane öncesi bakım, acil serviste müdahale, erken

Detaylı

ECMO TAKİP. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Perfüzyonist Birol AK

ECMO TAKİP. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Perfüzyonist Birol AK ECMO TAKİP Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perfüzyonist Birol AK ECMO NEDİR Kardiyak yetmezliği olan hastalarda gereken desteğin sağlanmasında konvansiyonel tedavi yöntemlerinin

Detaylı

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Journal of Clinical and Analytical Medicine Acil Tıp El Kitabı Güçlü Aydın, Ümit Kaldırım Opioidler Analjezi bilinç değişikliği yaratmadan ağrının azaltılmasıdır. Akut

Detaylı

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas MYOLOGIA CRUSH SENDROMU Dr. Nüket Göçmen Mas Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Kas hücresi ve kas dokusu Kısalma özelliğini taşıyan hücreye kas hücresi denir. Bunların oluşturduğu dokuya

Detaylı

ANİ KARDİAK ÖLÜM. Dr. Yıldıray Çete Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

ANİ KARDİAK ÖLÜM. Dr. Yıldıray Çete Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı ANİ KARDİAK ÖLÜM Dr. Yıldıray Çete Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı TANIM Tanı almış kardiyak hastalığı olan veya olmayan kişilerde, kardiyak sebebe bağlı kısa sürede gelişen (genellikle

Detaylı

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde Sunum Planı İnvaziv Girişimler Santral Venöz Kateter Uygulamaları Kardiyak Pacemaker Arteriyel Kanülasyon SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar iv yol Uzun süreli iv yol ihtiyacı Hemodinamik monitorizasyon

Detaylı

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma ABDOMİNAL TRAVMALAR Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma AKUT BATIN Nedenleri > Kanama > Perforasyon > İnflamasyon > Obstrüksiyon > Diğer (karın dışı) Belirtiler Ağrı Bulantı / Kusma İştah durumu Kabızlık

Detaylı

Hazırlayan Kontrol Eden Onaylayan

Hazırlayan Kontrol Eden Onaylayan KODU: SYB.PR.76 YAYIN TA: 10.10.2017 REVİZYON TA:-- REVİZYON NO:00 Sayfa 1 / 5 1. AMAÇ: Yoğun Bakım da hastaların güvenli bir şekilde kabul edilmesinden, Yoğun Bakım da hastanın çıkışına kadar olan sürede

Detaylı

PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi)

PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi) Solunum yetmezliği Mustafa Bey (66y) Ayşe Hanım (34 y) ph= 7.24 PaO 2 = 66 mmhg PaCO 2 = 89 mmhg FiO 2 =.33 (Venturi) ph= 7.42 PaO 2 = 66 mmhg PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi) Ayşe Hanım Sekreter,

Detaylı

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ Nagihan KARAHAN*, Murat AKSUN*, Senem GİRGİN*, Tevfik GÜNEŞ**, Levent YILIK**, Ali GÜRBÜZ** * İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Anesteziyoloji

Detaylı

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örneği Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk

Detaylı