CGM nin Beslenme Planlaması ve Karbonhidrat Sayımı Üzerine Etkileri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CGM nin Beslenme Planlaması ve Karbonhidrat Sayımı Üzerine Etkileri"

Transkript

1 CGM nin Beslenme Planlaması ve Karbonhidrat Sayımı Üzerine Etkileri Dyt. Tuğba Gökçe Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü

2 Öğrenim Hedefleri 1. AKŞ-TKŞ arasındaki fark ne olmalı? Fazla olduğu durumlarda yaklaşım 2. İ/K oranlarını nasıl kontrol edelim? 2 gün üst üste hipoglisemi ya da 3 gün üst üste hiperglisemi görürsek İ/K değeri değiştirilebilir. Örnek çözümleme (besin tüketimi ve CGMS birlikte..) 3. Öğünlerin AKŞ lerinde yükseklikler varsa nedenleri neler olabilir? Sabah (bazal kaynaklı), Öğle ve Akşam (bolus kaynaklı) farklar? Bir önceki öğünün kuyruk etkisi (protein ev yağ içeriği yüksek öğünler..) Bir önceki ara öğün fazla mı? 4. Gece ölçümlerindeki yükseklik ve düşüşte yemekle ilgili nedenler 5. Yaşa göre gece ara öğünü seçenekleri neler olabilir? Geç uyunan günler (sınav vb) Küçük yaş grubunda gece ara öğünü için süt uygun mu? 6. Egzersiz günleri gece ara öğünü tercihleri neler olabilir? Ara öğünü içeriği makronutrient dağılımı nasıl olmalı? 7. Öğün saatlerinin atlanması ya da geciktirilmesi (geç kahvaltı yapmak) durumunda yapılması gerekenler neler? Sık yapıldığı durumlarda ne gibi sakıncaları olur? 8. Glisemik indeks ve glisemik yük CGMS datalarında nasıl görünür? Neler yapılabilir? 9. Öğün içeriğine göre bolus insülin uygulama seçenekleri nasıl olmalı?

3 Stabil Bir Kan Şekeri (KŞ) Elde Edebilmek İçin; Haftada bir kaç kez her öğün için postprandial KŞ ölçümlerinin, periyodik olarak ortalamaları kullanılarak İ/K oranlarının güncellenebileceğini önerilmektedir. 1. Aykırı değerlerin etkilerini en aza indirgemek, 2. KŞ stabilitesi ve güvenilir aralıkta kalmayı sağlamak, Potansiyel avantajlar: 1. Her öğün için spesifik değerlendirme yapılabilmesi, 2. Tutarlılık ve tekrarlanabilirliğin değerlendirilmesi 3. Farklı türde gıdalar ve kombinasyonlarına yönelik varyasyonun saptanması ü Kişiye özgü yaklaşımla detaylı bir diyet öyküsü alınarak öğün türü hatta yemeğe özel İ/K oranı belirlemek mümkün. Rodbard, D. (2018). Optimizing the Estimation of Carbohydrate-to-Insulin Ratio and Correction Factor. Diabetes technology & therapeutics, 20(2),

4 KH miktarı İ/K oranı İDF İnsülin Aktifliği Süresi İ/K oranı ve İDF değerleri mükemmel olsa bile, 1. KH sayımının doğruluğu, 2. Besin tüketim sırası ve zamanlaması 3. Glisemik indeks/yük 4. KH ların kompleks yapıda olup olmaması, 5. Gastrik boşalmadaki değişkenlikler, 6. Öğünün protein, yağ ve posa içeriğine bağlı olarak KH ların emilim farklılıkları, diyabetik gastroparezi olasılığı, 7. Enjeksiyon bölgesi, 8. Lipodistrofi ve deri sıcaklığına bağlı deri altı dokulardan insülin emilimi oranlarında değişkenlik. 9. İnsülin farmakodinamiği 10. Diğer ilaçlar Rodbard, D. (2018). Optimizing the Estimation of Carbohydrate-to-Insulin Ratio and Correction Factor. Diabetes technology & therapeutics, 20(2),

5 Karbonhidrat Sayımı & İ/K Oranı İ/K oranının tahmini, hastanın KH sayımını doğru yaptığı varsayımına dayanarak yapılmakta, ne yazık ki bu konuda hataların olduğu bir gerçek. Akıllı telefonlar için çeşitli mobil uygulamaların yakın zamanda kullanılabilirliği yüzlerce gıda ve menünün karbonhidrat içeriğinin tahminlerinin doğruluğunu artırabilir. Bell KJ, Barclay AW, Petocz P, et al.: Efficacy of carbohydrate counting in type 1 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Lancet Diabetes Endocrinol 2014;2:

6 AKŞ ve TKŞ Arasındaki Fark Ne Olmalı? 1. Sağlıklı besleniyor mu? 2. KH alımı yeterli mi? 3. KH ları doğru sayıyor mu? 4. KŞ çizelgesi ile uyumlu mu? 5. TKŞ doğru zamanda mı bakılmış? 6. Öğüne iyi bir giriş ve iyi bir çıkış: KH/İns İ/K %10-20 arttırılır TKŞ AKŞ İ/K: 9/12/15 İDF:100mg/dL İ/K %10-20 azaltılır TKŞ 2-3 mmol (36-54mg/dL) Hanas, R. (2012). Type 1 diabetes in children, adolescents, and young adults: how to become an expert on your own diabetes. Class Publishing Ltd. 30mg/dL e 60mg/dL mg/dl Bode, B. W., Kaufman, F. R., & Vint, N. (2017). An Expert Opinion on Advanced Insulin Pump Use in Youth with Type 1 Diabetes. Diabetes technology & therapeutics, 19(3),

7 Diyet Kompozisyonu ve Zamanlama, Glisemik Yük Zorlu kısımlar: Öğünün glisemik indeks/yük, Diyetin protein, yağ ve posa içeriğinin postprandial glisemi üzerine farklı etkileri. Ana karbonhidrat yükünden önce çorba veya salata tüketimi yemeklerden sonra glisemik profilleri belirgin şekilde düzeltebilir. Rodbard, D. (2018). Optimizing the Estimation of Carbohydrate-to-Insulin Ratio and Correction Factor. Diabetes technology & therapeutics, 20(2), Bell, K. J., Smart, C. E., Steil, G. M., Brand-Miller, J. C., King, B., & Wolpert, H. A. (2015). Impact of fat, protein, and glycemic index on postprandial glucose control in type 1 diabetes: implications for intensive diabetes management in the continuous glucose monitoring era. Diabetes Care, 38(6),

8 Kontrollerde CGM Diyabet Eğitim Hemşiresi Doktor Diyetisyen Psikolog

9 ARDA CESSUR 4.SYF Öğün saatleri, Kaç gr KH ve insülin aldığı (İ/K) Ara ve ana öğün kısımları

10 Arda cessur-libre-5.syf

11 ARDA CESSUR,6.SYF İ/K Oranı KŞ nin pik yaptığı zamana göre öğün içeriği sorgulanabilir.

12 Libre-Arda Cessur-9.syf İ/K kontrolü yapmak mümkün, S:15/1 Ö:20/1 A:20/1 Haftaiçi: Öğlen AKŞ ve ikindi KŞ yüksek, Akşam öğüne yüksek giriyor. Aralarda okulda atıştırıyor? KH alımı yeterli mi?

13 Önce CGM verisini görmek; Kişiye doğru soruyu sorabilmek!

14 Karbonhidrat sayımı ve öğün planı Öğlen Kuşluk İkindi >230mg/dl Ara öğüne gerek yok Gece Kahvaltı Akşam Max.3 saat açlık 3-5 Öğün mg/dl Yarım ara öğün <140mg/dl Tam ara öğün Hanas, R. (2012). Type 1 diabetes in children, adolescents, and young adults: how to become an expert on your own diabetes. Class Publishing Ltd.

15 Okulda Beslenme Bolus İnsülin Zamanlaması Öğün Saatleri 17 yaş

16 Egehan Atıcı Okul Okul Zamanı..

17 CP Notları:

18 BERKER SELIM 11 yaş arası KŞ leri yüksek, Okulda beslenme?

19 Nelere Odaklanalım? 1. Öğünlerdeki İ/K oranları 2. Okulda nereden besleniyor? (Kantin, yemekhane..) 3. Gün içerisinde kaçamaklar? 4. Ara öğün tercihleri neler? (gece dahil) 5. En az 3 günlük detaylı besin tüketim kaydı!

20 CP Notları: Glisemik indeksi yüksek beslenme Insülini doğru zamanda yapmamak İ/K belirlemek açısından bir sorun Ana öğünde yeteriz beslenen çocuklarda gün içerisinde abur-cubura yönelim daha fazla! Sağlıklı Beslenme/ Temel Eğitim Doğru Hipoglisemi Yönetimi

21 AKŞ ve Öğün İçeriğine Göre Bolus İnsülin Zamanlaması Özellikle Küçük çocuklarda (<8yaş): Sabit beslenme alışkanlıkları olduğu için Açlık Kan Şekeri ne göre Açlık Kan şekeri; <70mg/dL à insülin son lokma ile, mg/dL àinsülin ilk lokma ile, mg/dLàyemekten dk önce, > mg/dLàyemekten dk önce yapılması önerilir. *Çocuğun yemek yeme süresi 20 dk olarak düşünülmüştür. Çocuğa göre yaklaşımda bulunulmalı.

22 Nelere Odaklanalım? 1. Hafta sonu öğlen AKŞ ve TKŞ değerleri iyi, hafta içi sorun var: Okul zamanları öğlen KH sayamıyormuş, 2. Okulda arkadaşlarının verdiği atıştırmalıklara hayır diyemiyor, 3. Akşam yedikleri ve İ/K gözden geçirilmeli, 4. Gece ara öğünü ne yiyor? süt ve galeta tüketiyor.

23 Okulda/Ev Dışı Ortamda Beslenme ve Sık Görülen Sorunlar: Nasıl Çözümlenmeli? İkindi öğünlerinin KH içeriği ve glisemik indeksi yüksek, sağlıksız Okulda çıkan ara öğün/ikindi kahvaltısına benzer alternatif götürmek Özel günlerde (yerli malı haftası, doğum günü gibi..) İ/K oranına göre ek doz yapma, iki insülin arasında en az 3 sa olacak şekilde öğünlerin planlanması Saat 9 gibi 2. bir kahvaltı Sabah evde kahvaltı, okulda arkadaşlarla ara öğün yapabilir, Kahvaltıyı okulda yapabilir (insülinini kendisi/öğretmeni yapabilen çocuklarda) Evde KH lı kahvaltı (insülin yapılır), okulda 0 KH lı yiyeceklerin tüketilmesi Okulda yemekhane olmaması, Evden yemek götürülmeli, seçenekler..

24 İnsülin gönderme zamanları? AKŞ-TKŞ farkı iyi Öğündeki KH miktarları az görünüyor, pompaya girmiyor olabilir..

25 Kahvaltı:08.30 Öğle:13.00 Akşam: : yüksek 1. İ/K oranları iyi 2. Kahvaltıda yüksek glisemik yük? 3. İkindi KŞ yüksek, okulda ara öğünü mü sorun?

26 CP Notları:

27 Yemeksiz KŞ yükseklikleri var, yediklerini girmiyor olabilir.. İ/K farklı olsaydı haftasonu saatlerin gecikmesi ana sayfa analizinde yanıltıcı olabilir.

28 Her zaman aynı saatlerde mi yemek yenmeli? Öğün Saatlerinde Değişiklik yapılabilir mi? KH sız öğünlerde insülin yapmamak (doz atlamak) gecikmiş hiperglisemiye neden olabilir. Sık kan şekeri ölçümü yapılarak 2 saate kadar öğün saatleri ileri ya da geri alınabilir, Hızlı etkili insülin kullananlarda (Humalog, Novorapid, Apidra) iki insülin zamanı arasında en az 3 en fazla 5 saat olacak şekilde planlanmalıdır. Bir çocuk genellikle 3-4 saatte bir acıkır ve bir şeyler yemek ister, rutin oluşturmakta fayda var. Hanas, R. (2012). Type 1 diabetes in children, adolescents, and young adults: how to become an expert on your own diabetes. Class Publishing Ltd.

29 Bolus İnsülin Gönderme Seçenekleri

30 Doz Bölme (kalem, i-port) 1. İDF için gereken kısmı yemekten Öğün İçeriğine Göre Bolus İnsülin Uygulama önce, Yönetimi 2. Yemek için gereken bolus dozunu yemek sonuna doğru Standart Bolus Ev yemekleri (KH-Protein ve Yağ içeriği sağlıklı yiyecekler) İkili Bolus (%50-50, 2,5-3 saat) Yağ ve Protein içeriği yüksek yiyecekler Pizza, pide, kuymak, patates kızartması Yayma Kremalı yiyecek ve içecekler, Uzun süren öğünler (brunch gibi) Taze fasulye, bulgur pilavı, yoğurt, salata GI çok düşük yiyeceklerde Baklagiller, bulgur vb. Ara öğünde tüketilecek yağlı yiyecekler: çikolata gibi.. Hanas, R. (2012). Type 1 diabetes in children, adolescents, and young adults: how to become an expert on your own diabetes. Class Publishing Ltd.

31 İkili Bolus Yağ sayımı Çok Düşük Glisemik indeksli öğün O öğünün bolus insülin dozu %30-35 (1/3 kadar) arttırılır, %50 si hemen %50 si 2,5-3 saatte iletilir Hibbert Jones, E. (2016). Fat and protein counting in type 1 diabetes. Practical Diabetes, 33(7), Doz artışı yapılmaz % 50/50 (2,5-3 saat) % 70/30 (2,5-3 saat) % 80/20 (2,5-3 saat) (kişiye özgü belirlenmeli)

32 Anneden Not:

33 Makarna ya da pirinç pilavı yediği günlerde 1. saatte hipoglisemi görüyorlar İ/K arttırılırsa 2.saatte hiperglisemi oluyor. Doz artışı yapmadan ikili bolus %50-50, 3 sa

34 Nokturnal Hipoglisemi

35 Gece Hipoglisemileri Aleyna yasmin karaman Özellikle küçük yaş grubunda..

36 KH miktarını arttırmadan içeriğini değiştirmek çözüm olabilir.. KH, protein ve yağ içeren tek besin grubu (süt grubu) Gece ara öğünü için; ² mümkünse diğer ara öğünü seçenekleri, ² 2 yaş üzerinde yağsız süt/yoğurt tercih edilebilir.

37

38 Gece Ara Öğünü Seçenekleri Nokturnal hipoglisemiden korunmak için gece ara öğününde KH miktarını arttırmak yerine; Posa içeriği yüksek ve bir miktar yağlı ara öğünler tercih edilebilir. Tahıllı galeta + krem peynir + domates, salatalık ½ porsiyon meyve + 1 avuç kuruyemiş 1 bardak ayran + 1 avuç (100gr) atıştırmalık nohut ya da 30 gr leblebi ½ bardak süt + 1 avuç (30 gr) ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler 1 dilim çavdarlı/tam tahıllı ekmek + 1 dilim kaşar + Ayran

39 Her çocukta gece ara öğünü gerekli mi? Nokturnal hipoglisemi ile; Yatmadan önceki KŞ Egzersiz arasında pozitif ilişki, Haftaiçi-haftasonu, Gece ara öğünü alıp almamak, Cinsiyet, Günlük alınan bazal&bolus dozlar ile anlamlı bir ilişki bulunamamış

40 Egzersiz

41 Riddell, M. C., Gallen, I. W., Smart, C. E., Taplin, C. E., Adolfsson, P., Lumb, A. N.,... & Annan, F. (2017). Exercise management in type 1 diabetes: a consensus statement. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 5(5),

42 Egzersizden 60 dk önce Normal öğün %25 bolus 10 erkek (ort: 27yaş) 45 dk egzersiz (koşu) Egzersizden 60 dk sonra GI ana öğün (1g/kg KH) %50 bolus GI ana öğün (1g/kg KH) %50 bolus Egzersizden 180 dk sonra GI ara öğün (0,4g/kg KH) GI ara öğün (0,4g/kg KH) Egzersiz sonrası; Hiperglisemi Normoglisemi 1. Her iki tür beslenme de bireyleri erken hipoglisemiden korumuş, 2. Egzersiz sonrası nocturnal hipoglisemi açısından iki yemek türünde de anlamlı bir fark bulunmamış.

43 Egzersiz Sonrası Egzersizden sonra insülin duyarlılığının artması egzersiz sonrası 12 saat için risk oluşturmaktadır. Egzersiz sonrasi gece te mutlaka kan şekeri ölçümü yapılmalıdır. Egzersiz sonrası gece hipoglisemisinden korunmak için gece ara öğününde aşağıdaki gibi posalı ve bir miktar yağlı ara öğünler tercih edilebilir, gece ara öğün ihtiyacı 2 katına çıkarılabilir. Tahıllı galeta + krem peynir + domates, salatalık ½ porsiyon meyve + 1 avuç kuruyemiş 1 bardak ayran + 1 avuç (100gr) atıştırmalık nohut ya da 30 gr leblebi 1 bardak süt + 1 avuç (30 gr) ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler 1 dilim çavdarlı/tam tahıllı ekmek + 1 dilim kaşar

44 teşekkürler

İnsülin Pompa Tedavisi ve/veya Sürekli Glukoz İzlem Sistemi(CGMS) Kullananlarda Beslenme Planlanması ve Karbonhidrat/Protein/Yağ Sayımı

İnsülin Pompa Tedavisi ve/veya Sürekli Glukoz İzlem Sistemi(CGMS) Kullananlarda Beslenme Planlanması ve Karbonhidrat/Protein/Yağ Sayımı İnsülin Pompa Tedavisi ve/veya Sürekli Glukoz İzlem Sistemi(CGMS) Kullananlarda Beslenme Planlanması ve Karbonhidrat/Protein/Yağ Sayımı Dyt. Tuğba Gökçe Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve

Detaylı

Karbonhidrat Sayımında, Protein ve Yağların Etkisinde Fark Yaratan İpuçları

Karbonhidrat Sayımında, Protein ve Yağların Etkisinde Fark Yaratan İpuçları Karbonhidrat Sayımında, Protein ve Yağların Etkisinde Fark Yaratan İpuçları Dyt. Tuğba GÖKÇE Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü Karbonhidrat Sayımı Kan şekerimiz hedef düzeylerin

Detaylı

Beslenme Planlamasında Önemli Noktalar. Dyt. Tuğba GÖKÇE Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü

Beslenme Planlamasında Önemli Noktalar. Dyt. Tuğba GÖKÇE Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü Beslenme Planlamasında Önemli Noktalar Dyt. Tuğba GÖKÇE Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü KARBONHİDRAT SAYIMI SAĞLIKLI BESLENME 1. Sağlıklı Beslenme için tabağımız nasıl

Detaylı

Glukoz İzlemi ve İnsulin Dozlarının Ayarlanması. Dr. Sare Betül Kaygusuz Dr. Şükrü Hatun

Glukoz İzlemi ve İnsulin Dozlarının Ayarlanması. Dr. Sare Betül Kaygusuz Dr. Şükrü Hatun Glukoz İzlemi ve İnsulin Dozlarının Ayarlanması Dr. Sare Betül Kaygusuz Dr. Şükrü Hatun Öğrenim hedefleri Kan şekeri ölçümleri ve değerlendirilmesi, yemek öncesi, tokluk, gece yatmadan önce ve gece kan

Detaylı

Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı

Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı Diyetisyen Sevde Kahraman Biruni Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü 10.11.2018, İstanbul Sunum Planı Karbonhidrat

Detaylı

Sağlıklı Beslenme Karbonhidrat, Protein ve Yağ Sayımı

Sağlıklı Beslenme Karbonhidrat, Protein ve Yağ Sayımı Sağlıklı Beslenme Karbonhidrat, Protein ve Yağ Sayımı Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Kliniği Diyetisyenler Elif İrem Yeliz Hülya Tuğba KARBONHİDRAT SAYIMI SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı

Detaylı

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ Dr. Dyt. Cemile İdiz Ne yemeliyim? DİYABET Tatlı meyve yeme!! Limon şekeri düşürür

Detaylı

ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği

ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği Diyabet Nedir? Önce Hastalığımızı Tanıyalım! Şeker Glikoz Karbonhidrat! İnsülin!

Detaylı

KARBONHİDRAT SAYIMI. Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri

KARBONHİDRAT SAYIMI. Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri KARBONHİDRAT SAYIMI Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri Diyabet Tedavisi Eğitim Tıbbi Beslenme Tedavisi Egzersiz İlaç (İnsülin) HEDEF HEDEF İdeal Hedef Gebelik HbA1c (%)

Detaylı

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein,

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, karbonhidrat, yağ ve enerji ihtiyacınızı karşılayacaktır. * Bu

Detaylı

Aktif olan diyabetlilerde diyabetik ketoasidoz ve koma ile birlikte görülen hipoglisemi riski daha düşük olma eğilimindedir.

Aktif olan diyabetlilerde diyabetik ketoasidoz ve koma ile birlikte görülen hipoglisemi riski daha düşük olma eğilimindedir. TİP 1 DİYABETTE EGZERSİZ YÖNETİMİ Tip 1 diyabetlilerin çoğunluğu sağlıksız vücut ağırlığına sahipler; (yaklaşık %60 I fazla kilolu ya da obez) %40`I hipertansiyonlu, %60`ı dislipidemiye sahip ve büyük

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK; Fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. BESLENME; Büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken

Detaylı

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 *Sebze ve meyve normal potasyumlu diyette serbest ama

Detaylı

neden az yağlı az kolesterollü diyet?

neden az yağlı az kolesterollü diyet? neden az yağlı az kolesterollü diyet? DYT-YRD07 Rev / 2 Yürürlük Tarihi / 30.12.2005 Rev Tarihi / 17.18.2012 neden az yağlı az kolesterollü diyet? Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer

Detaylı

İnsülin Pompa Tedavisi Başlangıç, Temel Bilgiler, İzlem

İnsülin Pompa Tedavisi Başlangıç, Temel Bilgiler, İzlem İnsülin Pompa Tedavisi Başlangıç, Temel Bilgiler, İzlem Doç. Dr. Özlem ÜSTAY TARÇIN Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları BD DÜNYADA TİP 1 DM POMPA KULLANIMI 25

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME KARBONHİDRAT SAYIMI EL KİTAPÇIĞI

TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME KARBONHİDRAT SAYIMI EL KİTAPÇIĞI T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BÜYÜME-GELİŞME VE PEDİATRİK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve KARBONHİDRAT

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin vücuda alınıp kullanılabilmesidir.

Detaylı

KARBONHİDRAT SAYIMI. Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri

KARBONHİDRAT SAYIMI. Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri KARBONHİDRAT SAYIMI Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri Diyabet Tedavisi Eğiti Tı i Beslenme Tedavisi Egzersiz İlaç İ süli HEDEF HEDEF İdeal Hedef Gebelik HbA1c (%)

Detaylı

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi TEMD Diyabet Tanı ve Tedavi Rehberi TIBBİ BESLENME TEDAVİ ALGORİTMASI Tip 1 Diyabetli Tip 2 Diyabetli Gestasyonel Diyabetli Diyabetik Gebe Prediyabet

Detaylı

İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ ALAN TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME KARBONHİDRAT SAYIMI EL KİTAPÇIĞI

İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ ALAN TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME KARBONHİDRAT SAYIMI EL KİTAPÇIĞI T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BÜYÜME-GELİŞME VE PEDİATRİK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ ALAN TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI

Detaylı

ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum...

ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum... ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum... ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Ha4ada 2-3 defa kabızlığım oluyor... Kabız olduğumda fissür/hemoroid şikayetlerim

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize

Detaylı

Sürekli ciltaltı insülin infüzyonu (CSII) Sürekli glukoz izlemi(cgm) (Klinik Kullanımı)

Sürekli ciltaltı insülin infüzyonu (CSII) Sürekli glukoz izlemi(cgm) (Klinik Kullanımı) Sürekli ciltaltı insülin infüzyonu (CSII) Sürekli glukoz izlemi(cgm) (Klinik Kullanımı) Prof. Dr. Erdinç Ertürk Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı 49.

Detaylı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Sporcu Beslenmesi Ve Makarna Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı BESLENME Genetik yapı PERFORMANS Fiziksel kondisyon Yaş Cinsiyet Yaş Enerji gereksinimi Vücut bileşimi

Detaylı

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize göre size özgü planlanmıştır.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL SAĞLIKLI BESLENME AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL 1 İNSANLAR NEDEN YEMEK YER 2 3 Sağlığın temeli yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmedir. İnsan vücudunu bir arabaya benzetebiliriz;

Detaylı

KARBONHİDRAT SAYIMI 1. BASAMAK. Uz. Dyt. Ceren Yolaçan İşeri

KARBONHİDRAT SAYIMI 1. BASAMAK. Uz. Dyt. Ceren Yolaçan İşeri KARBONHİDRAT SAYIMI 1. BASAMAK Uz. Dyt. Ceren Yolaçan İşeri Tıbbi Beslenme Tedavisi İlaç/insülin Fiziksel Aktivite Eğitim Yapabilirlik durumu İstekliliği Kanıta dayalı sınırlandırmalar Yeme Zevki Kan

Detaylı

MÜSABAKA VEYA ANTRENMAN ÖNCESİ, SIRASI VE SONRASINDA SPORCU BESLENMESİ

MÜSABAKA VEYA ANTRENMAN ÖNCESİ, SIRASI VE SONRASINDA SPORCU BESLENMESİ MÜSABAKA VEYA ANTRENMAN ÖNCESİ, SIRASI VE SONRASINDA SPORCU BESLENMESİ Sporcuların performansını etkileyen faktörlerden genetik yapı, uygun antrenmanın yanında beslenmeleri de son derece önem taşımaktadır.

Detaylı

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir.

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir. Doğru beslenme için karbonhidrat, yağ ve proteinler belirli oranlarda belirli miktarlarda düzenli olarak alınmalıdır. Alınan kalori verilen kaloriden fazla olduğu zaman kilo alımı başlar. Her gün yenilen

Detaylı

Parmaktan veya CGM ile Glukoz İzlemi ve İnsülin Dozlarının Ayarlanması. Prof. Dr. Şükrü Hatun Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi

Parmaktan veya CGM ile Glukoz İzlemi ve İnsülin Dozlarının Ayarlanması. Prof. Dr. Şükrü Hatun Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Parmaktan veya CGM ile Glukoz İzlemi ve İnsülin Dozlarının Ayarlanması Prof. Dr. Şükrü Hatun Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenim hedefleri Kan şekeri ölçümleri ve değerlendirilmesi, yemek öncesi, tokluk,

Detaylı

1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ ÖRNEK YEMEK LİSTESİ 1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ BİR GÜNDE ALINMASI GEREKEN YİYECEK MİKTARLARI BESİN GRUBU DEĞİŞİM MİKTARI SÜT 3 ET 5 EKMEK VE EKMEK YERİNE GEÇEN 10 SEBZE YEMEĞİ 2 MEYVE 5 YAĞ 4 SABAH: ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

Detaylı

İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİNDE İNSÜLİN DOZ AYARLAMALARI

İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİNDE İNSÜLİN DOZ AYARLAMALARI İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİNDE İNSÜLİN DOZ AYARLAMALARI Doç. Dr. Seda SANCAK Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Sağlık Bilimleri Üniversitesi SAUM Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

DİYABET TEDAVİSİNDE KARBONHİDRAT SAYMA

DİYABET TEDAVİSİNDE KARBONHİDRAT SAYMA KARBONHİDRAT TEDAVİ İNSÜLİN DİYABET TEDAVİSİNDE KARBONHİDRAT SAYMA Diyet Uzmanı Caner KÜÇÜKER Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

Detaylı

Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir.

Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir. Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir. Diyabete ait özel bir diyet yktur. Fakat her diyabetliye özel bir diyet vardır. Diyabetliye uygulanacak diyet; diyabetlinin kilsuna, byuna, yaşına,

Detaylı

İNSÜLİN KULLANAN DİYABETLİDE EGZERSİZ YÖNETİMİ

İNSÜLİN KULLANAN DİYABETLİDE EGZERSİZ YÖNETİMİ İNSÜLİN KULLANAN DİYABETLİDE EGZERSİZ YÖNETİMİ BELGİN BEKTAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Diyabet Eğitim Merkezi Diyabet Hemşireliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi EGZERSİZ NEDİR? İskelet kaslarını

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz Diyetisyen Serap Orak Tufan İstanbul 2015 NEDEN OKULA GİDERİZ? PEKİ NEDEN YEMEK YERİZ? Hastalanmamak için Daha Güçlü olmak için Daha çabuk büyümek için Karnımızı

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI Ekmek, diğer tahıllar ve patates Meyve ve sebzeler Et, balık ve alternatifleri Yağ ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekler Süt ve süt ürünleri Sağlıklı beslenme tabağı insanların

Detaylı

KARBONHİDRAT SAYIMI. Dyt.Halime ÇELİK Trakya Üniversitesi Hastanesi Pediatri Diyetisyeni

KARBONHİDRAT SAYIMI. Dyt.Halime ÇELİK Trakya Üniversitesi Hastanesi Pediatri Diyetisyeni KARBONHİDRAT SAYIMI Dyt.Halime ÇELİK Trakya Üniversitesi Hastanesi Pediatri Diyetisyeni DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ Diyabetlilerdeki beslenme planı kısıtlayıcı bir diyet değil!!!!! Aslında diyabeti

Detaylı

AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU

AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU Adı, Soyadı: Hasta ID No: Doğum Tarihi (Gün/Ay/Yıl): / / Cinsiyeti: K E Uyruğu: KKTC TC Diğer: Kimlik No: Sosyal Güvencesi: Ücretli Hasta Devlet Sevkli

Detaylı

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Prof Dr Zehra Aycan Doç Dr Baran Yosmaoğlu Yrd Doç Dr Cihan Fidan Hasan Göktan Arzu Bektaş Kapsam: Tip 1 diyabet Obezite ve Tip 2 diyabet

Detaylı

Tip 1 DİYABET TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ PEDİATRİK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ

Tip 1 DİYABET TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ PEDİATRİK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ Tip 1 DİYABET TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ PEDİATRİK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ Plan Tip 1 diyabet tedavisinde yenilikler İnsülin pompa tedavisi ve yapay pankreas araştırmalarında

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ DİABETLİ HASTALAR İÇİN BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-02

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ DİABETLİ HASTALAR İÇİN BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-02 FR-HYE-04-719-02 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ DİABETLİ HASTALAR İÇİN BESLENME KILAVUZU Hazırlayan AD/BD/Birim(ler):Beslenme ve DiyetBirimi Sayfa 1 / 10 İlkyayın tarihi:

Detaylı

OBEZĠT MERKEZĠ BESLENME ALIġKANLIKLARI DEĞERLENDĠRME VE TAKĠP FORMU

OBEZĠT MERKEZĠ BESLENME ALIġKANLIKLARI DEĞERLENDĠRME VE TAKĠP FORMU Yandaki kutucuklarda olan rakamlar gözük meyip tercih e dilen kutucukların puanları topla nıp 99 üzerinden % kaç aldığı yorumlana cak. Yandaki kutucuklarda ola n rakamlar gözükmeyip ter cih edile n kutucukların

Detaylı

BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR TÜKETİLMELİ?

BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR TÜKETİLMELİ? BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR TÜKETİLMELİ? SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ NE KADAR TÜKETİLMELİ? Süt ve süt ürünleri tüketiminin; Okul çağı çocuklarında ve yetişkinlerde: Her gün yaklaşık 3 porsiyon

Detaylı

n lf o o d p l a Bu metnin Türkçeye çevirisi Pınar Enstitüsü'nün desteği ile gerçekleştirilmiştir.

n lf o o d p l a Bu metnin Türkçeye çevirisi Pınar Enstitüsü'nün desteği ile gerçekleştirilmiştir. g olf or w. coo n lf o o d p l a et. g or co w w et. ww w.efa d.o rg.eufic.org w ww Bu metnin Türkçeye çevirisi Pınar Enstitüsü'nün desteği ile gerçekleştirilmiştir. Bisiklet sürmeyi öğrendiğin zamanı hatırlıyor

Detaylı

GLİSEMİK İNDEKS (Gİ) NEDİR? AKŞAM GAZETESİ

GLİSEMİK İNDEKS (Gİ) NEDİR? AKŞAM GAZETESİ GLİSEMİK İNDEKS (Gİ) NEDİR? AKŞAM GAZETESİ Ekmek, pirinç, makarna, kahvaltılık gevrekler, süt ve süt ürünleri, meyveler ve sebzeler günlük diyetin bileşenleridir. Bu bileşenlerin her biri karbonhidrat

Detaylı

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Okul Çağı Dönemde (6-12 yaş) Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme OKUL DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARI Öğün atlama görülebilir. Özellikle

Detaylı

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Okul Çağı Dönemde (6-12 yaş) Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme OKUL DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARI Öğün atlama görülebilir. Özellikle

Detaylı

Uzm.Dyt. Rukiye BOZBULUT GAZİ ÜN. TIP FAK. HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI

Uzm.Dyt. Rukiye BOZBULUT GAZİ ÜN. TIP FAK. HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI Uzm.Dyt. Rukiye BOZBULUT GAZİ ÜN. TIP FAK. HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Karın doyurmak yada açlık duygusunu bastırmak değildir. Sevilen

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

Yatan hastalarda güncel diyabet tedavisi

Yatan hastalarda güncel diyabet tedavisi Yatan hastalarda güncel diyabet tedavisi Doç. Dr. Mehmet Uzunlulu Medeniyet Üniversitesi Göztepe EAH İç Hastalıkları Kliniği Diyabet hastası neden yatar? Kontrolsüz diyabet HbA1c: %16 Metformin DPP-4 inhibitörü

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ GÜNLÜK BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-12

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ GÜNLÜK BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-12 FR-HYE-04-719-12 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ GÜNLÜK BESLENME KILAVUZU Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 9 İlk yayın tarihi: 01.05.2007

Detaylı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı Dengeli Beslenme Yaşamımız boyunca sürekli büyürüz. Bebeklikten itibaren sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Beslenmek yani yemek yemek günlük

Detaylı

PERİTON DİYALİZLİ ÇOCUKLARDA BESLENME

PERİTON DİYALİZLİ ÇOCUKLARDA BESLENME PERİTON DİYALİZLİ ÇOCUKLARDA BESLENME FR-HYE-04-423-05 Bu broşürün amacı diyaliz hastalarında hasta ve hasta yakınlarına beslenme ile ilgili önemli noktaları hatırlatmak ve diyetimizde dikkat edilmesi

Detaylı

İNSÜLİN KULLANAN ERİŞKİN HASTANIN TAKİBİ. Hülya Gülyüz Demir Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

İNSÜLİN KULLANAN ERİŞKİN HASTANIN TAKİBİ. Hülya Gülyüz Demir Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İNSÜLİN KULLANAN ERİŞKİN HASTANIN TAKİBİ Hülya Gülyüz Demir Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İnsülin Tedavisi; Tip 1 diyabet Diyabette gebelik ve emzirme dönemi veya gestasyonel diyabet Özel bazı durumlarda

Detaylı

İnsülin Tedavisine Geçiş. Dr Özlem Turhan İyidir Başkent Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. BD

İnsülin Tedavisine Geçiş. Dr Özlem Turhan İyidir Başkent Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. BD İnsülin Tedavisine Geçiş Dr Özlem Turhan İyidir Başkent Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. BD İnsülin, fizyoloji İnsülin,fizyoloji İnsülin, kime? İnsülin, Kime? OAD ile hedefe ulaşılamaması(dual-triple

Detaylı

KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ REHBERİ*

KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ REHBERİ* KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ REHBERİ* Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Ekibi İsim Telefon e-mail Prof. Dr. Şükrü Hatun

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-01 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU Hazırlayan AD/BD/BİRİM(ler) : Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 9 OBESİTE HASTALARI

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41 FR-HYE-04-719-41 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 7 İlk yayın tarihi: 01.05.2007

Detaylı

Ülkemizdeki CGM Sistemlerinin Özellikleri, Uygulanması ve Sık Karşılaşılan Sorunlar

Ülkemizdeki CGM Sistemlerinin Özellikleri, Uygulanması ve Sık Karşılaşılan Sorunlar Ülkemizdeki CGM Sistemlerinin Özellikleri, Uygulanması ve Sık Karşılaşılan Sorunlar Gizem BAYRAKÇI Diyabet Eğitim Hemşiresi Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü İÇERİK Ülkemizdeki

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1 YETERLİ ve DENGELİ BESLENME PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ OKUL ÇAĞINDA BESLENME Okul çağı dönemi, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, besin

Detaylı

OKULDA DİYABET PROGRAMI DİYABETLİ ÇOCUK VE GENÇLER İÇİN SINAV REHBERİ

OKULDA DİYABET PROGRAMI DİYABETLİ ÇOCUK VE GENÇLER İÇİN SINAV REHBERİ OKULDA DİYABET PROGRAMI DİYABETLİ ÇOCUK VE GENÇLER İÇİN SINAV REHBERİ Hazırlayanlar Diyetisyen Tuğba Gökçe Psikolog Serra Küpçüoğlu Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü

Detaylı

İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME BESİN ÖGELERİ

İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME BESİN ÖGELERİ İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME Doğumdan itibaren büyüme ve gelişme, sağlıklı ve uzun bir yaşam için vücudumuza gerekli olan bütün maddeleri besinlerle alırız. Besin; yenilebilen ve yenildiğinde

Detaylı

OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI. Dyt. Ece Köprülü Cumurcu

OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI. Dyt. Ece Köprülü Cumurcu OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI Dyt. Ece Köprülü Cumurcu PLAN Beslenmenin tanımı Besin öğeleri Karbonhidrat, Protein, Yağ, Vitamin ve Mineraller Lif ve su Besin grupları Öneriler BESLENMENIN TANIMI Büyümek

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ* PROGRAMI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ* PROGRAMI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ* PROGRAMI Diyabet, erişkinlerde daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen ve yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle çok önemli bir halk sağlığı

Detaylı

İNSULİN TEDAVİSİNİN MATEMATİK KURALLARI VE TİP 1 DİYABETTE TEDAVİ PROTOKOLLERİ Prof.Dr.M.Temel Yılmaz

İNSULİN TEDAVİSİNİN MATEMATİK KURALLARI VE TİP 1 DİYABETTE TEDAVİ PROTOKOLLERİ Prof.Dr.M.Temel Yılmaz İNSULİN TEDAVİSİNİN MATEMATİK KURALLARI VE TİP 1 DİYABETTE TEDAVİ PROTOKOLLERİ Prof.Dr.M.Temel Yılmaz BRITANNICA-1910 Diyabet oldukça öldürücü bir hastalıktır ve iyileşme nadiren görülür. Hastaların %

Detaylı

Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet!

Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet! On5yirmi5.com Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet! Ender Saraç'tan sağlıklı kilo verdiren diyet... Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2011 Pazar (oluşturma : 11/19/2015) Sağlıklı Kilo Verdirici Diyet 1. Gün Diyet Listesi

Detaylı

DiYABET VE BESLENME N M.-

DiYABET VE BESLENME N M.- DiYABET VE BESLENME Diyabet tedavisinin amacı;kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir.

Detaylı

OBEZĠT MERKEZĠ HAFTALIK BESĠN TÜKETĠMĠ, STRES DURUMU VE AKTĠVĠTE KAYDI VE TAKĠP FORMU

OBEZĠT MERKEZĠ HAFTALIK BESĠN TÜKETĠMĠ, STRES DURUMU VE AKTĠVĠTE KAYDI VE TAKĠP FORMU Doküman Kodu:K.SS.FR.26 Yayın Tarihi:01/11/2018 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi: / /.. Sayfa 1 / 9 Tarih:././. MERKEZ ADI: Hasta Adı Soyadı : TC. Kimlik No : Lütfen aģağıdaki formu hastanın ev ödevi olarak

Detaylı

Diyabette Beslenme. Diyabet

Diyabette Beslenme. Diyabet Diyabette Beslenme Diyabet BR.HLİ.044 Diyabet Hastası Nasıl Beslenmeli? Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet, düzenli beslenme programı gerektirir. Düzenli ve bilinçli bir beslenme

Detaylı

Diyabet ve sosyal yaşam

Diyabet ve sosyal yaşam TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 14 Diyabet ve sosyal yaşam Diyabet

Detaylı

Şeker Kız Yasemin in Sürekli Şeker Ölçüm Sensörü Deneyimleri. Berna Örs Yalçın

Şeker Kız Yasemin in Sürekli Şeker Ölçüm Sensörü Deneyimleri. Berna Örs Yalçın Şeker Kız Yasemin in Sürekli Şeker Ölçüm Sensörü Deneyimleri Berna Örs Yalçın İçerik Yasemin in Kısa Tanıtımı CGM Sensöründen Önce Duygusal Etkileri Olumlu Olumsuz Teknik Etkileri Diyabet Takibi için Kullanılan

Detaylı

Sağlıklı Büyüyelim! Sağlıklı olmak ve sağlıklı büyümek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz.

Sağlıklı Büyüyelim! Sağlıklı olmak ve sağlıklı büyümek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Sağlıklı Büyüyelim! Sağlıklı olmak ve sağlıklı büyümek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Arkadaşlarımızla yorulmadan oynayabilmek, güçlü kas ve kemiklere sahip olmak için dengeli beslenmenin yanında

Detaylı

DOĞA OKULLARI EVDE SAĞLIKLI BESLENME KILAVUZU

DOĞA OKULLARI EVDE SAĞLIKLI BESLENME KILAVUZU DOĞA OKULLARI EVDE SAĞLIKLI BESLENME KILAVUZU HAZİRAN 2015 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 2. BENİM TABAĞIM KONSEPTİ 3. ÖĞÜNLER VE ÖĞÜN ÖRÜNTÜLERİNİN ÖNEMİ 4. KAHVALTI 5. KUŞLUK VE İKİNDİ ARA ÖĞÜNLERİ 6. ÖĞLE YEMEĞİ

Detaylı

İNSÜLİN UYGULAMALARI

İNSÜLİN UYGULAMALARI İNSÜLİN UYGULAMALARI İnsülinin Fizyolojik Özellikleri İnsülin; pankreasın langerhans adacıklarındaki beta hücrelerinden salgılanan ve kan glikozunu düşüren bir hormondur. Sağlıklı bireylerde (gebe ve obez

Detaylı

SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU

SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Sporcunun Kişisel Bilgileri Aileye ait bilgi Siklet Sporları *Diğer Sporlar Tıbbi Öykü Sigara Alkol? ( Vitamin C? ) Kullanılan farmakolojik

Detaylı

Tip 1 diyabet ve tedavisinde Güncel Durum: Sık Sorulan Bazı Sorular

Tip 1 diyabet ve tedavisinde Güncel Durum: Sık Sorulan Bazı Sorular Tip 1 diyabet ve tedavisinde Güncel Durum: Sık Sorulan Bazı Sorular Prof. Dr. Şükrü Hatun Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü shatun@kuh.ku.edu.tr Tip 1 diyabet tanısı

Detaylı

WINTER. Kan Şekeri Takibi. Template. serap yasa 51. DİYABET YAZ KAMPI. diyabet eğitim hemşiresi

WINTER. Kan Şekeri Takibi. Template. serap yasa 51. DİYABET YAZ KAMPI. diyabet eğitim hemşiresi WINTER Template 51. DİYABET YAZ KAMPI Kan Şekeri Takibi serap yasa diyabet eğitim hemşiresi 1 WINTER Evde Kan Şekeri İzlemi Template self monitoring of blood glukoz ( SMBG ) Diyabetli bireyin evde kendi

Detaylı

ARPA VE YULAF EKMEĞİNİN İŞTAH ÜZERİNE ETKİLERİ

ARPA VE YULAF EKMEĞİNİN İŞTAH ÜZERİNE ETKİLERİ ARPA VE YULAF EKMEĞİNİN İŞTAH ÜZERİNE ETKİLERİ Zeynep Caferoğlu 1*, Gözde Ertürk 2, Aslıhan Ünsel 1, Merve Ekici 1, Çağla Nur Nasır 1 1 Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik

Detaylı

PERFORMANSINIZ İÇİN BESLENMENİZE DİKKAT EDİN!

PERFORMANSINIZ İÇİN BESLENMENİZE DİKKAT EDİN! PERFORMANSINIZ İÇİN BESLENMENİZE DİKKAT EDİN! Günümüzde dengeli ve yeterli beslenmenin önemi herkes tarafından kabul edilmektedir. Fakat özellikle sporcular için hangi besin gruplarının ne zaman ve ne

Detaylı

SENTEZ KOLEJİ SABAH KAHVALTISI - ÖĞLE YEMEĞİ - İKİNDİ MENÜSÜ SABAH KAHVALTISI ve İKİNDİ MENÜSÜ SADECE ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE VERİLMEKTEDİR.

SENTEZ KOLEJİ SABAH KAHVALTISI - ÖĞLE YEMEĞİ - İKİNDİ MENÜSÜ SABAH KAHVALTISI ve İKİNDİ MENÜSÜ SADECE ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE VERİLMEKTEDİR. SENTEZ KOLEJİ KAHVALTISI - YEMEĞİ - MENÜSÜ KAHVALTISI ve MENÜSÜ SADECE ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE VERİLMEKTEDİR. PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 09.02.2015 10.02.2015 11.02.2015 12.02.2015 13.02.2015

Detaylı

Dyt. Saliha Merve Andiç Avcılar Baypark Hastanesi GLİSEMİK İNDEKS GLİSEMİK YÜK

Dyt. Saliha Merve Andiç Avcılar Baypark Hastanesi GLİSEMİK İNDEKS GLİSEMİK YÜK Dyt. Saliha Merve Andiç Avcılar Baypark Hastanesi GLİSEMİK İNDEKS GLİSEMİK YÜK Giriş Vücuttaki tüm hücrelerin en önemli enerji kaynağı, karbonhidratların en küçük yapıtaşı olan glukozdur. Glukoz kan şekerini

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ADSIZ SEDAT SEZGİN ORTAOKULU OBEZİTE VE BESLENME KONULU BİLGİLENDİRME ÇALIŞMASI

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ADSIZ SEDAT SEZGİN ORTAOKULU OBEZİTE VE BESLENME KONULU BİLGİLENDİRME ÇALIŞMASI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ADSIZ SEDAT SEZGİN ORTAOKULU OBEZİTE VE BESLENME KONULU BİLGİLENDİRME ÇALIŞMASI İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA OBEZİTE VE BESLENME Obezite vücut ağırlığının ve vücuttaki

Detaylı

TEMEL KARBONHİDRAT SAYIMI

TEMEL KARBONHİDRAT SAYIMI TEMEL KARBONHİDRAT SAYIMI Prof. Dr. M. Emel Alphan Yediğiniz yiyeceklerdeki karbonhidratları sayma yaklaşımını kullandığınız takdirde, kan şekerinizi kontrol edebilir, diyabete bağlı gelişebilecek komplikasyonları

Detaylı

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR? Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Gebelik öncesi ideal ağırlığında olan yetişkin kadınların ortalama 9-14 kg arasında (ayda 1-1,5kg)

Detaylı

Düzenleyen :Burcu GÜLBAHAR Okul Rehber Öğretmeni

Düzenleyen :Burcu GÜLBAHAR Okul Rehber Öğretmeni Düzenleyen :Burcu GÜLBAHAR Okul Rehber Öğretmeni Kilo alımının fizyolojisi Enerji alımı Enerji tüketimi Kontrol faktörleri Genetik etki Diyet Egzersiz Bazal metabolizma Termogenez Yağ içeriği yüksek beslenme

Detaylı

İNSÜLİN İNFÜZYON POMPASININ PRATİK KULLANIMI

İNSÜLİN İNFÜZYON POMPASININ PRATİK KULLANIMI İNSÜLİN İNFÜZYON POMPASININ PRATİK KULLANIMI DOZ AYARLARI ALARMLAR İNFÜZYON SETLERİ Ege Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet BD Dr Damla Gökşen CSII is Safe and Beneficial in Paediatric Patients

Detaylı

İçindekiler. http://d-nb.info/1033563838

İçindekiler. http://d-nb.info/1033563838 İçindekiler Bu Kitap kimin için yazıldı? 11 Önsöz 12 Diyabet üzerine bilmeniz gereken konular 15 Glukagon nedir? 17 Tip-1 -Diyabet 23 Kan şekerinin aşırı düşmesi neden olur? (Hipoglisemi) 25 Kan şekerinin

Detaylı

Doç.Dr.Gonca Üstündağ Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme AD.

Doç.Dr.Gonca Üstündağ Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme AD. Doç.Dr.Gonca Üstündağ Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme AD. Yaşamın ilk yılında beslenme; büyümenin başlıca belirleyicisi iken, Okul çocuğu dönemindeki

Detaylı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU DÜŞÜK KAN ŞEKERİ HİPOGLİSEMİ Diyabetli olmak ve diyabetle beraber

Detaylı

İnkretinler (Olgu sunumları ile)

İnkretinler (Olgu sunumları ile) İnkretinler (Olgu sunumları ile) Prof. Dr. Erdinç ERTÜRK Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı II. Endokrinolojik Sorunlara Olgu Bazında Çözümler Sempozyumu 5-6 Nisan 2007 - İzmir

Detaylı

TİP 2 DİYABETİN TEDAVİSİNDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ

TİP 2 DİYABETİN TEDAVİSİNDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ TİP 2 DİYABETİN TEDAVİSİNDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ Obezite, kandaki yüksek şeker düzeyleri ile karakterize olan ve ömür boyu süren Tip 2 Diyabetin gelişmesindeki en önemli faktörlerden birisidir. Bu hastalık,

Detaylı

NE YİYECEĞİNİZİ PLANLAYIN! YENİ BİR YAŞAM İÇİN

NE YİYECEĞİNİZİ PLANLAYIN! YENİ BİR YAŞAM İÇİN NE YİYECEĞİNİZİ PLANLAYIN! YENİ BİR YAŞAM İÇİN Kilo vermenin ötesinde. Yeni bir yaşam için. Yediğiniz gıdalar, sağlığınız için gerekli besinleri içermelidir ancak, bunun şekline sizde karar verebilirsiniz.

Detaylı

KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME

KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME Kalp hastalıkları deyince; kalp ve kan damarlarına ilişkin hastalıklar aklımıza gelmektedir. Damar sertliği; Atardamar duvarının kalınlaşmasıdır. Yavaş seyreden ilerleyici

Detaylı

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 SUNU PLANI Sağlıklı ve dengeli beslenme Temel besin öğeleri ve grupları Öğün içerikleri: Kahvaltı Fast-food ve zararları Çocuğunuzun beslenme çantası

Detaylı