ÇATILAR. Çatılar, bir yapının üzerini örten, bitişini sağlayan ve yapıyı biçimlendiren yapı elemanıdır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇATILAR. Çatılar, bir yapının üzerini örten, bitişini sağlayan ve yapıyı biçimlendiren yapı elemanıdır."

Transkript

1 ÇATILAR Çatılar, bir yapının üzerini örten, bitişini sağlayan ve yapıyı biçimlendiren yapı elemanıdır. Amacı yapıyı üst taraftan atmosfer etkilerine karşı korumak olan çatıların şekli, örtü malzemelerinin rengi ve dokusu, yapının genel görünümünü etkiler. Çatılar, dış şekillerine, eğimlerine, konstrüksiyonlarına, örtü malzemelerine, konstrüksiyon malzemesine ve ısı yalıtım uygulama biçimlerine göre sınıflandırılabilirler ve buna göre adlandırılabilirler.

2 ÇATILAR - sınıflandırma Dış Şekillerine Göre Çatılar 1- Tek eğimli (rahle) 2-Beşik 3-Kırma 4-Çadır örtüsü (topuz) 5-Haç biçimli 6- İçe kırma (içe eğimli) - Kelebek 7-Mansard 8-Kule (sivri) 9-Kubbe 10-Tonoz 11 -Şed 12-Katlanmış plak 13-Düz (ya da teras) 14 - Çift eğrili (çeşitli biçimde) çatılar, şeklinde adlandırılabilirler.

3

4 Gambrel çatı

5 Mansard çatı

6 Saltbox çatı

7

8 ÇATILAR - sınıflandırma

9 DÜZ ÇATILAR TERAS ÇATILAR Bu tür çatıların seçiminde öncelikli etken mimari anlayıştır. Düz diye anılsalar da, suyun akabilmesi için az da olsa eğimli yapılırlar. Dolayısıyla yoğun ve uzun süreli kar yağışı olan bölgelerde, kar yükünün fazla olması nedeniyle tercih edilmemelidir. «Üzerinde yürünebilen» ya da «yürünmeyen» biçiminde düzenlenebilirler. Üzerinde yürünebilen teras çatılarda eğim % 1,5' in, yürünmeyenlerde ise % 5' in üzerine çıkmamalıdır. Eğimin az olması nedeniyle en önemli sorun sızdırmazlıktır. Parçalı su yalıtım örtülerinde birleşim yerleri en sorunlu noktalardır. Çatı örtüsü eksiz olmalı ya da ek yerlerinde su geçirimsizlik kesinlikle sağlanmalıdır.

10 Teras çatılarda yağış suyunun en kısa yoldan ve dolaştırılmadan yapı dışına atılması sağlanmalıdır. Dolayısıyla, öncelikle, sudan arınım planlarının doğru yapılması gereklidir. Sudan arınım planı yapılırken, dilatasyon derzlerinin eğimin en üst kısmına gelmesine, suyun dilatasyona yönelmemesine dikkat edilmelidir. Ayrıca, paratoner, anten v.b. tesisat elemanlarının yalıtım tabakalarını delmemesine özen gösterilmelidir.

11

12 TERAS ÇATI KATMANLARI A. GELENEKSEL TERAS ÇATI Düz çatılarda, çatı malzeme katmanlarının yapı fiziği kurallarına uygun olarak sıralanması esastır. Isı yalıtım malzemesinin yerine göre; iki türlü yapım sistemi söz konusudur: 1) Geleneksel, (konvansiyonel), (klasik) teras çatı sistemi Üzerinde yürünemeyen geleneksel teras çatı (sıcak çatı-tek kabuk) 2) Ters teras çatı sistemi Üzerinde yürünen geleneksel teras çatı

13 Geleneksel Teras Çatıda Detaylar

14 B. TERS TERAS ÇATI Geleneksel çatıda su yalıtım malzemesi, hem üzerinde bulunan koruyucu katmanının mekanik etkileri, hem de büyük sıcaklık dalgalanmalarının etkisiyle kısa sürede bozulabilir; birleşim yerlerinde ayrılmalar ortaya çıkabilir. Ayrıca, su yalıtımının alt tarafında yoğuşma ve hava kabarcıkları oluşumunu önlemek için eğim betonu ve ısı tutucu arasına buhar kesici gerektirir. Bu da sistemi karmaşık hale getirir, detay çözümlerini zorlaştırır, malzeme ve işçilik maliyetini artırır, uygulama süresini uzatır.

15 B. TERS TERAS ÇATI - devam Bu sorunlara çözüm olarak, ısı yalıtımının su yalıtımı üzerine uygulanması ile «ters teras çatı sistemi» ortaya çıkmıştır. Böylece su yalıtım tabakası, bina iç sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta tutulabileceğinden ısısal gerilimlerden ve iç yoğuşmalardan korunur; buhar kesiciye gerek kalmaz. Ancak bu sistemde kullanılan ısı yalıtım malzemesinin bünyesine su kabul etmemesi, yani kapilaritesinin sıfır olması, yüksek yoğunlukta ve sert, mekanik etkilere karşı dayanıklı olması gibi özellikleri taşıması gerekir. Bu özellikleri taşıyan eksrude polistren sert köpük (EPS) ısı tutucuların uygulamada bu amaçla kullanımları yaygındır.

16 Üzerinde yürünemeyen teraslarda ters çatı uygulaması Üzerinde yürünen teraslarda ters çatı uygulaması Bahçe çatılarda ters çatı uygulaması

17 Ters Teras Çatıda Detaylar

18 Yürünebilen ters teras çatı Yürünemeyen ters teras çatı

19 TERS ÇATILAR -devam Ters çatılarda ısı yalıtım tabakaları yapıştırılmadan, serbest olarak yerleştirilir. Dolayısıyla malzeme kolayca kaldırılabilir, çatı kontrol ve bakımı kolaylıkla yapılabilir; kat ilavesi gerektiğinde tekrar kullanılabilir. Isı yalıtım tabakalarının yüzmemesi ya da rüzgarda hareket etmemesi için üzerlerine en az yalıtım tabakası kalınlığında ağırlık tabakası (çakıl - Ø16-32 mm) getirilir. Diğer yandan, yalıtım tabakasını altına geçen bir miktar su, döşemeden ısı kaybına neden olabilir. Ancak bu ısı kaybı göz ardı edilebilecek düzeyde olup ısı yalıtım kalınlığının bir miktar artırılmasıyla telafi edilebilir. Bu tür çatılar, az yağış alan bölgeler için daha uygundur.

20 EĞİMLİ ÇATILAR Genel olarak 10 den fazla eğimi olan çatılar, eğimli çatı olarak nitelendirilirler. Çatının eğimi yapının biçimini etkiler. Eğimi % 25' den az olanlar az eğimli, % 70' ten fazla olanlar dik, ikisi arasında olanlar ise orta derecede eğimli olarak adlandırılabilir. Eğimin derecesi çatı örtü malzemesi (kiremit, metal vb.) ile ilgilidir. Eğimli çatılarda taşıyıcı konstrüksiyon; Ahşap Çelik Eğimli dökülen betonarme plak, olabilir.

21 AHŞAP ÇATI KONSTRÜKSİYONLAR Konstrüksiyonu ahşaptan yapılan, üzerine gelen yükleri ve kendi ağırlığını ana taşıyıcıya ileten çatılardır. Yük iletme biçimlerine göre: Oturtma Çatılar Asma Çatılar Ahşap Kafes Sistemler Tutkallı Lamine (tabakalı) ahşap kirişli çatılar Kutu kirişler Kontrplak dolgulu I Kesitli kirişler Ahşap dolgulu putrel kirişler, şeklinde ele alınabilirler.

22 1. AHŞAP OTURTMA ÇATILAR Çatı yüklerinin, alttaki taşıyıcı elemanlara dikmelerle aktarıldığı ahşap çatı türüdür. Bu tür çatılarda, çatının yükünü alan dikmelerin alttaki taşıyıcıya (taşıyıcı duvar, betonarme döşeme, kolon, kiriş vb.) en uygun biçimde oturtulması gerekir. Oturtma ahşap çatı esas olarak, en üstte çatı örtüsünün altlığını oluşturan kaplama, kaplamanın altında mertekler, merteklerin oturduğu aşıklar ve aşıkların oturduğu dikmelerle oluşur. Dikme, aşık ve mertekler, kuşaklamalar aracılığı ile birbirine bağlanarak üçgen biçiminde çatı makasları oluşturulur.

23 Ahşap Oturtma Çatılar - devam Bu makaslar çatının ana taşıyıcısı olup, seçilen aşık kesiti ile geçilebilecek aralıkta tekrarlanır. Ayrıca, aşıklara alttan destek veren göğüslemeler ve dikmeler arasına çapraz atılan rüzgar bağlantıları ile stabilite artırılır. Makaslar, çatı genişliğine bağlı olarak 1 (tek), 2,3,4... dikmeli olarak düzenlenir.

24 Ahşap Oturtma Çatılar - devam

25 Ahşap Oturtma Çatılar - devam

26 Betonarme Taşıyıcı Döşeme Üzerine Oturtma Çatı Uygulaması: Önce makas yerleri belirlenir. Daha sonra makastaki aşık aralarının belirlenmesi ile başlanır. Damlalık aşıkları yerleştirildikten sonra ara aşık ve mahya izdüşüm çizgileri çatı uygulanacak düzlem üzerinde belirlenir. Bu izdüşüm üzerinde aşıkların altına gelecek olan dikme yerleri saptanır. Çatının yükünü betonarme döşemeye ileten dikmeler olabildiğince kirişlerin üzerine ya da yakınına getirilmeye çalışılır. Dikmelerin betonarme altlıkla bağlantısını sağlayan yastıklar dikme altlarına konulur. Dikmeler ve üzerlerine aşıklar yerleştirildikten sonra, öncelikli olarak dikmeler üzerine rastlayan bağlama mertekleri getirilir. (Makası oluşturan mertekler) Kuşaklamalar aracılığı ile dikmeler birbirlerine, aşıklara ve aynı doğrultudaki merteğe bağlanarak üçgen makaslar oluşturulur. Göğüslemelerle aşıklar alttan desteklenir. Daha sonra, makasların arasındaki ara mertekler yerleştirilir. Dikmeler ayrıca mahyalar yönünde birbirlerine rüzgar bağlantıları ile bağlanarak stabilite artırılır.

27 Kaplama üzerine su yalıtmı serilir. DİKME

28 Makasların arasındaki mesafe önemlidir. 2.5 m yi aşmaması önerilir.

29 MERTEKLERİN MAHYADA BİRLEŞİMİ ZIVANA GEÇME MERTEKLERİN MAHYADA BİRLEŞİMİ BİNDİRME ¼ oranında yiv açılır. MERTEKLERİN MAHYADA BİRLEŞİMİ YARIM GEÇME

30 (Aşıkların boyunu uzatmak için) NEDEN?

31 Mahya birleşimi Eğik mahya diagonal birleştirilir. Köşede kırlangıç kuyruğu birleşim yapılır.

32

33 2. AHŞAP ASMA ÇATILAR Çatıyı taşıyabilecek mesnetler arasındaki açıklık, oturtma çatı ile çözülemeyecek kadar büyük ise ( > 4 m.), asma makas konstrüksiyonlarından yararlanılır. Asma makaslar, mahyaların geçebileceği açıklıklarda düzenlenir ve mahyalar bu makaslara taşıtılır. Asma çatı makaslarında babalar (mesnede oturmayan dikmeler) ve payandalar, yükleri alttaki kirişin uçlarına, dolayısıyla da kirişin oturtulduğu mesnetlere aktarırlar. Baba sayısı açıklığa bağlı olarak değişir ve makaslar 'bir babalı', 'iki babalı', 'üç babalı makas diye anılırlar.

34

35 Asma çatıda, mesnetlerde moment oluşmamalı, çubuklar eğilmeye ve burulmaya değil, çekme ve basınca çalışmalı, çekme ve basınç yoluyla yükleri taşıyıcı sisteme aktarmalıdır. Bu tür çatılarda prensip olarak makaslar, deforme olmayan biçim olan, üçgenlerden oluşturulur. Makaslarda yanlamalar basınca, baba ve gergi çekmeye çalışır. Asma makaslarda mesnetler hiçbir zaman yatay kuvvet etkisiyle karşılaşmazlar; yatay kuvveti gergi alır. Yanlamaların eğimi arttıkça, Yanlama ve gergilere gelen kuvvetler azalır. Dolayısıyla yanlamaların dik olması tercih edilir.

36 Yanlamaların düğüm noktalarında kullanılan ahşap babaların görevleri: İki yanlamanın konstruktiv bağlantısı kolayca oluşturulabilir, Aşığa göğüsleme yapabilme olanağı sağlanabilir, Tavan, babalara asılarak taşıtılabilir.

37

38

39

40 Karma Çatılar Taban: Hem yastık hem de gergi görevi görüyor.

41

42

43

44 3. AHŞAP KAFES SİSTEMLER Açıklığın fazla olması durumunda, basınç ve çekme elemanlarından oluşan çeşitli ahşap kafes sistemlerin yapılması yoluna gidilebilir. Kafes sistemler, doğru eksenli çubukların eklemli birleşimi ile oluşur. Düğüm noktası olarak anılan birleşimlerde geçmeler yapılabilir, çivi, bulon, özel yapılmış metal bağlantı levhaları ve tutkal kullanılır. Ahşap kafes sistemlerde; Fazladan eğilme gerilmelerine neden olmamaları için, çatı yüklerinin (aşıkların) düğüm noktalarına gelmesine özen gösterilir, Eleman boyutları, geçilen açıklığa, seçilen makas çeşidine, yüklerin dağılım biçimine, kullanılan ahşabın niteliğine ve türüne bağlı olarak hesapla belirlenir, Gerektiğinde yatay yüklere karşı makasların alt ve üst başlıklarına (kafes kiriş düzlemine) dik yönde çapraz bağlama yapılır.

45 Diyagonaller dışa doğru Diyagonaller içe doğru Üst başlıkta, alt başlığın 2 katı sayıda düğüm noktası var. Dikmeler yok, sadece diyagonaller var

46

47 Aşıklar düğüm noktalarına getirilmelidir.

48

49

50

51

52

53

54

55

56 4. TUTKALLI LAMİNE KİRİŞLER

57

58

59

60

61 5. KUTU KESİTLİ KİRİŞLER

62 6. I KESİTLİ KİRİŞLER

63 Ahşap - Çelik Bileşik (kompozit) taşıyıcı konstrüksiyonlar Ahşap ve çeliğin bir arada kullanıldığı konstrüksiyonlardır. Bağlantı noktalarında ve çekmeye çalışan kısımlarda çelik kullanılarak modern konstrüksiyonlar elde edilir.

64 ÇELİK ÇATI KONSTRÜKSİYONLAR Büyük açıklıklar geçilmesi gereken atölye, fabrika, depo, toplantı ve spor salonları, yüzme havuzları vb. binaların çatılarında genellikle çelik konstrüksiyonlar tercih edilir. Nedeni, çelik konstrüksiyonların büyük açıklıklarda ekonomik olması, hafiflik sağlaması ya da başka sistemlere göre daha kolay uygulanabilir olmasıdır. Çeşitli biçimlerde düzenlenebilen çelik çatı konstrüksiyonlarında değişik biçim, boyut ve mukavemette çelik profiller, levhalar kullanılır. Bağlantılar kaynak, bulon ya da perçinle yapılır. Çelik çatı konstrüksiyon uygulamaları aşağıdaki gibi sıralanabilir: Çelik profil çatılar Düzlem kafes kirişler Uzay kafes kirişler Uzay kafes (uzaysal) sistemler

65 1. ÇELİK PROFİL ÇATILAR Çelik profiller belirli açıklıklar üzerine, aralıklı olarak yerleştirilerek çatının esas taşıyıcı konstrüksiyonu oluşturulabilir. Profil kirişler düz, eğimli ya da kemer biçiminde yapılabilir. Bu dolu gövdeli taşıyıcılar üzerine aşıklar getirilir. Kirişler mahyaların geçebileceği aralıklarda yerleştirilir. aşık PETEK KİRİŞ

66 Çelik profil çatılar

67 Çelik profil çatılar

68

69

70 Basınç ve çekmeye çalışan çubukların, aynı düzlemde, üçgen çerçeve oluşturacak biçimde bir araya getirilmesi ile elde edilirler. 2. ÇELİK DÜZLEM KAFES KİRİŞLER Makasların yapımında eleman olarak, genellikle strüktürel köşebentler (L), T ve U profiller kullanılır. Birleşim yerleri, düğüm noktası olarak anılır. Makası oluşturan elemanların ince olması nedeniyle, birleşimlerde genellikle bağ levhaları kullanılır. Bağlantılar en çok kaynak ve bulonla yapılır. ŞEKİL 329. Düzlem çelik kafes kiriş şema örnekleri.

71

72

73

74 Düzlem kafes kirişler

75

76 Farklı düzlemlerdeki boyuna doğrultuda çekme ve basınç kuvvetleri alan çubukların bir düğüm noktasında birleşmesi ile oluşan üç boyutlu kirişlerdir. 3. ÇELİK UZAY KAFES KİRİŞLER 'Uzay' sözcüğü, çubukların tümünün, düzlem kafes kirişlerde olduğu gibi tek bir düzlemde değil, birbirini kesen fazla düzlemde bulunması nedeniyle oluşan üçüncü boyutu anlatmaktadır. Bu kirişlerin belirli aralıklarda, yerleştirilmesi ile taşıyıcı çatı konstrüksiyonu oluşturulur, Kirişler eğrisel (yay, yarım daire gibi) de yapılabilir ve böylece mukavemetleri artırılabilir.

77

78 Uzay kafes kiriş

79 Uzay kafesle yapılmış kolon

80 4. ÇELİK UZAY KAFES (UZAYSAL) TAŞIYICI SİSTEM Üç ayrı düzlemde bulunan ve basit çekme ve basınca çalışan doğrusal çubuk elemanların bir düğüm noktasında birleştirilmesinden oluşan modüler bir sistemdir. Sistem, üçgen biçiminin rijitliğine dayanır. Farklı düzlemlerdeki çubukların bir araya gelmesiyle oluşan ağ sistemi, aslında üç boyutlu bir plak strüktürdür ve diğer sistemlere göre daha hafiftir. Bu sistem XX. Yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. 1950' li yıllardan bu yana mimarlık alanında çok geniş açıklıkların geçilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Uzay kafes strüktürlerin en basit uzaysal birimi, altı çubuk ve dört düğüm noktasından oluşan dörtyüzlüdür. Böyle bir dörtyüzlü, her biri farklı düzlemlerde bulunan üç çubukla kolayca büyütülebilmektedir. Sistemin modül ızgara planı değişik geometrik şekillerden oluşturulabilir. Örneğin üçgen, kare ya da altıgen gibi. En yaygın olanı kare modüldür.

81

82 Yatay, eğik ve düşey olarak kullanılabilen uzay kafes sistemler oldukça geniş biçimsel olanaklar sağlarlar. Sistem düz, çok ya da az eğimli, iki yöne kırık, değişik eğimli, silindir (tonoz), yay, küresel kabuk (kubbe) olarak uygulanabilir

83 Sistem esas olarak çubuklar, düğüm noktaları ve mesnetlerden oluşur. Konstrüksiyon üzerine uygun çatı örtü malzemesi getirilir.çelik çubuk elemanlar, sisteme göre, boru, T, I, L, U profillerden olabilir. En yaygın kullanılanı çelik borulardır. Piramitlerin tepe noktalarını birleştiren çubuklar üst başlık diye anılırlar ve genellikle basınca çalışacak biçimde düzenlenirler. Alt başlık ise genellikle çekmeye çalışacak biçimde düzenlenen ve piramitlerin alt noktalarını birleştiren çubuklardır. Dikme ve diyagonaller, yükleri düğüm noktalarına ileten, basınca ve gerektiğinde çekmeye çalışan çubuklardır

84 uzay kafes sistem

85 Düğüm noktaları, çubukların birleşim noktalarıdır ve sistemin bir bütün olarak çalışmasını sağlarlar. Sisteme gelen tüm dış yüklerin ilk etkilediği elemandır. Düğüm noktasını oluşturan bağlantı parçaları küre, biçimlendirilmiş çelik levhalar olabilir. Çubuklarla düğüm noktası bağlantısında kaynak, bulon, perçin veya özel olarak üretilen, sökülüp takılabilen parçalarlar kullanılır. En güvenli olanı kaynakla yapılanıdır; ancak şantiyede yapımı zordur.

86 Düğüm noktalarında çelik küreler kullanılan, çubukları çelik borularla oluşturulan, birleşimleri cıvata ile yapılan sistem en yaygınıdır. Sistemde boruların uçlarına konik parçalar kaynaklanır. Bu parçalara bağlı cıvatalar aracılığı ile kuvvetler düğüm noktalarındaki, yine hazır yapım çelik kürelere iletilir.

87 Uzay kafes sistemin taşıyıcı yapı ile bağlantıları

88 Uzay kafes sistemin taşıyıcı yapı İle bağlantıları (Çatı örtüsünün şekline dikkat ediniz.)

89 Mesnetler, sistemi doğrudan zemine ya da kolon duvar gibi taşıyıcı konstrüksiyona bağlar. Sabit, doğrusal ve radyal hareketli olarak düzenlenebilirler. Strüktürün mesnetlere bağlantısı sadece düğüm noktalarından yapılabilir. Mesnet (kolon, kiriş, duvar) bağlantısı Asma tavan bağlantısı Tesisat kanalı bağlantısı Bölme duvar bağlantısı

90 Üst başlık, kaplama taşıyıcısı bağlantısı

91 Derenin yerine dikkat ediniz Derenin yerine dikkat ediniz

92 Uzay kafes-b.a. strüktür bağlantısı

93 ÇATI ÖRTÜLERİ

94

95 ÇATI ÖRTÜSÜ HANGİ MALZEMEDEN YAPILACAKSA, EĞİM ONA GÖRE BELİRLENMELİDİR.

96

97 SOĞUK ÇATI SOĞUK ÇATI Sıcak dönemde

98 Soğuk dönemde, havalandırma yapılmayan çatı arasındaki sıcaklık yine dış hava sıcaklığının üzerine çıkar. Özellikle karlı bölgelerde çatının üzerindeki karın erimesi ve eriyen kar suyunun saçak kısımlarında tekrar donması sonucunda oluşan engelin önünde, yer yer su birikmesi ve bu suyun örtü malzemesi ek yerlerinden çatı içine akması sorunu ortaya çıkar. Soğuk dönemde

99 Bu sorunlar göz önüne alındığında, çatı arası boşluğundaki hava sıcaklığının her dönemde dış sıcaklık düzeyinde tutulması zorunluluğu ortaya çıkar. Bunun çözümü, çatı arasında doğal havalandırmanın sağlanması; yani soğuk çatı uygulanmasıdır. Çatı arasında hava dolaşımının diğer önemli yararı da, yapı içerisinden gelebilecek su buharının dışarıya atılması, dolayısıyla çatı arasına uygulanan ısı yalıtımının sürekli kuru kalmasının sağlanmasıdır. Havalandırma giriş delikleri, çatı boşluğunun en alt, çıkış delikleri ise en üst noktalarında düzenlenir. Giriş delikleri toplam alanı: A= 1/500 çatı yatay alanı, Çıkış delikleri toplam alanı: B = 1,5-2 x giriş delikleri toplam alanı olmalıdır. Prensip olarak çatının eğimi azaldıkça hava giriş ve çıkış delik alanları arttırılır. Yüzme havuzları ve çok geniş yüzeyleri örten çatılarda, yukarıda değinilen giriş - çıkış delik alanları % 50 arttırılmalıdır.

100 ÇATI ÖRTÜLERİ 1. KİREMİT Kiremitler kil, çimento, metal, bitüm emdirilmiş organik elyaf ve reçineden üretilebilir. Alaturka, Marsilya (makine), Alman (düz), Flaman, Roma gibi farklı tipleri vardır. Alaturka kiremit dışındaki kiremitler gerek eğim ve gerekse eğime dik olan doğrultuda (iki yönde) birbirine geçmelidir. Kullanımı en yaygın olanı kil esaslı Marsilya tipi kiremitlerdir. Alaturka Marsilya Flaman

101 Alaturka / Oluklu Kiremit

102

103 Metal kiremit

104 Bitüm emdirilmiş Organik Elyaf Çatı Örtüleri «Ondüline» Elyaf ve özel bir reçinenin karşımı ile oluşur. En düşük çatı eğimi %9 dur. Özel bir yöntemle levhanın bünyesinde emdirilen boya, onduline renklerinin sabit kalmasını sağlar.

105 Asfalt kiremit (shingle) Bitüm örtülerde olduğu gibi, uygun bir taşıyıcının asfalt kaplanması suretiyle oluşturulan 3-5 mm kalınlıkta ve cm boyutlarında üst yüzü değişik renk ve dokularda rekleftif mineral kaplı çeşitli modellerde profillendirilmiş bir çatı kaplama malzemesidir. «Okside Bitüm» ve güçlü fibrocam taşıyıcıdan üretilmektedir. Üretim hatlarında fibrocam taşıyıcı ile birleştirilen shingle gerekli kalınlık elde edildikten sonra üst yüzeyine renkli granül uygulanır. Aynı zamanda alt yüzeyine de ince kum kaplanır Salumo alevi ile uygulanır. En düşük çatı eğimi %20 dir. KATMANLAR Asfalt kiremit (shingle) Su yalıtmı OSB Ahşap çıta (5x5 cm) Isı yalıtımı Kaplama tahtası/osb Mertek

106 Kiremitler en alt kısımdan (saçak kenarından) başlayarak yerleştirilir. Kiremit, alt yüzeyinde bulunan bağlantı çıkıntısından galvanizli telle, eğime bağlı olarak, birkaç sırada ya da her sırada bir çatı kaplamasına (ya da çıtalara) bağlanır. Eğim genellikle % 33 alınır. Bu eğimde bağlantı bir sıra atlayarak yapılır.

107 KATMANLAR Marsilya tipi kiremit Ahşap çıta (5x5 cm) Isı yalıtımı Su yalıtımı Kaplama tahtası/osb Mertek Mahyada kullanılan mahya kiremidi çimento harcı ile yerine oturtulur.

108

109 Şekillerde yaygın kullanım alanı olması nedeniyle, Marsilya tipi kiremitle ilgili ayrıntılar verilmektedir. Anılan detaylar, soğuk çatı olarak tasarlanmıştır. (A-KAPLAMA TAHTASINA BAĞLI BAĞLANTI, B-LATALARA BAĞLI BAĞLANTI)

110 Havalandırma kiremiti Kiremit altı latalar (çıtalar)

111 Metal çatıda havalandırmalar

112 GİZLİ ÇATI DETAYI (Çok önemli)

113 Isı yalıtımına dikkat ediniz. Isı yalıtımı Isı yalıtımı EĞİK BETON PLAK

114

115

116 ÇATI ÖRTÜLERİ 2. OLUKLU LEVHA Çatı örtüsü olarak kullanılan oluklu levhalar çimento, plastik, bitüm, metal gibi malzemelerden üretilebilirler. Bu tür levhalar, birbirine bindirilerek yan yana getirilir. Bindirmelerde hakim rüzgar yönü dikkate alınır; bileşim yerleri rüzgara ters yöne getirilir. Su akış yönünde birbiri üzerine bindirmelerde bindirme payı eğime göre değişir. Az eğimlerde iki levha arasına, rüzgar basıncı ile suyun girmesini engellemek amacıyla, fitil, macun v.b malzemeler getirilir. Oluklu levhaların beton veya ahşap yüzeylerle, aşık, lata ve profillere bağlantısında özel vida ya da tirfon kullanılır. Bağlantı oluğun üst tarafından yapılır. Enine ve boyuna bindirmelerin birleştiği yerde 4 levha üst üste geldiğinden kalınlık yapar. Kalınlığı ortadan kaldırmak için köşeleri uç uça gelen karşılıklı iki levha köşelerinden kesilir (Şekil 348. C ve B levhaları). Üretici firmalar detay çözümleri için mahya, şed, sıva dibi, kenar elemanları gibi özel parçalar üretmektedir

117

118

119 Alüminyum trapez levha

120 Alüminyum trapez levha Alüminyum sandviç panel Taşyünü dolgulu EPS/ Polistren/Poliüretan dolgulu

121 Titanyum çinko kaplama

122 Çinko yağmur oluğu

123

124

125 Alüminyum harpuşta, etek

126

127 Baca dibi uygulamaları

128 ÇATI ÖRTÜLERİ 3. METAL LEVHA Çatı örtüsü olarak en çok bakır, çinko, alüminyum, kurşun ve galvanizli sac levhalar kullanılmaktadır. Bunlardan kurşun, günümüzde daha çok tarihi binaların restorasyonlarında kullanılır. Diğer yapılarda ise, daha çok çatıda, uygulamada zorluk çıkaran birleşimlerde kullanılır.

129 Metal örtüler pahalıdır ve iyi işçilik gerektirirler. Isıl genleşme sorunları nedeniyle birbirlerine lehimlenemezler. Dolayısıyla serbest genleşmeyi sağlamak için birleşimler kenetlerle yapılır. Kenetler çıtalı ya da dik kıvrımlı uygulanır. Yıllık 100 C ısı farkında (kış sıcaklığı -20 C, yaz sıcaklığı +80 C) çatı örtüsü olarak kullanılan metallerin genleşme katsayıları şöyledir: Galvanize sac Bakır Alüminyum Çinko 1.2 mm 1.7 mm 2.4 mm 2.9 mm Eğime dik yönde kenetlenme mesafeleri belirlenirken bu değerler göz önüne alınmalıdır.

130 Metal çatı uygulamalarında aşağıdaki noktaların göz önünde tutulması gerekir : Asit, tuzlu su buharı, kireç, çimento ve alçı harçları metal örtülere zarar verir. Nemli ortamda elektrolitik etkilerin oluşabilmesi nedeniyle, farklı metaller birlikte kullanılamaz. Ancak kurşun diğer metallerden etkilenmez, elektrolit olarak nötr bir metaldir. Galvanik Aşınma

131 Metal çatı uygulamalarında aşağıdaki noktaların göz önünde tutulması gerekir : Metal örtülerin altındaki ahşap kaplama, lamba-zıvana geçmeli yapılır. Çünkü geçmesiz kaplama, yaylanma ve burulma etkilerine açıktır. Dolayısıyla kaplama çalışarak çıkıntı oluşturur çivi başları yükselerek örtüye zarar verir. Kaplama tahtasının lamba-zıvanalı yapılması, çivi başlarının tamamen gizlenmesine olanak verir.

132 Metal çatı uygulamalarında aşağıdaki noktaların göz önünde tutulması gerekir : Metal örtü ile ahşap kaplama arasına ruberoit vb. su yalıtım malzemesi getirilir. Bu uygulama, metal örtü alt yüzeyinde oluşabilecek yoğuşma suyunun ahşap kaplamaya geçerek zarar vermesini önler. Ayrıca, kaplamanın hatalı birleşimlerini örter, yağmur nedeniyle oluşabilecek gürültüyü de azaltır. Metal örtülerin uygulamalarında, soğuk çatı sistemi tercih edilmelidir. (NEDEN?)

133

134

135

136

137

138 KIRMA ÇATIDA SUDAN ARINIM Kırma çatılarda çatı, binanın tüm yüzeylerine doğru aynı açı ile eğimlendirilir; saçak ya da bina bitimleri aynı düzlemdedir. Oluklar aynı yükseklikte, binayı çepeçevre dolaşır. Kırma çatı sudan arınım planları için değişik yöntemler kullanılabilir. 1. Saçaklara Paraleller Çizilerek Sudan Arınım Planı Yapılması Kırma çatılarda eğimler her yönde aynı olduğuna ve saçak ya da bina bitimleri aynı düzlemde bulunduğuna göre, tüm saçak ya da bina bitim çizgilerine bina iç tarafına doğru paraleller çizilirse, giderek küçülen çatı planları benzer şekilleri elde edilir; tüm kenarlara eşit eğimi olan çatının üst görünüşü belirir. Bu işlem, başka bir anlatımla, çatının yatay düzlemlerle kesilmesi ve bunların izdüşümlerinin plan düzleminde belirlenmesidir. Ortaya çıkan şekil, çatının topoğrafik haritası gibidir. Bu çizgilerin kesiştikleri yerler bir çizgi ile birleştirildiğinde, sudan arınım planı elde edilir. Yöntem her tür çatıya uygulanabilir

139

140 2. Dış Kenarları Dik Açıyla Kesişen Yapılarda Kırma çatı Sudan Arınım Planı Çözümü İçin Bir Yöntem Bu yöntemde;.iç bahçeli kütlelerden en dar kütlenin orta hattı, mahya hattı başlangıcı olarak alınır (Şekil 359. a -1 nolu hat).,. İç bahçesi bulunmayan kütlelerde ise öncelikle en dar olan kenara ait iki köşenin açıortaylarının (Şekil 359. b ve c de,1 ve 2 nolu hatlar) kesiştiği noktadan komşu kenarlara paralel çizilerek ilk mahya hattı belirlenir.,. İç köşelerden çizilen açıortaylarının mahya hattını kesmesi durumunda, mahya hattı iç köşe tarafına 45 açı ile yaklaşarak, dış köşelerden çizilen açıortaylarının mahya hattını kesmesi halinde ise mahya hattı dış köşe tarafından 45 açı ile uzaklaşarak çizim sürdürülür.,. Köşe açıortaylarının mahya hattını kesmemesi durumunda (Şekil a da 29, b de 24 nolu hat) yeniden başka bir mahya hattı belirlenir; işleme bu hattan devam edilir.,. İki iç köşeden gelen açıortayların 90 ile düğüm noktası oluşturması durumunda da (Şekil 359. b-4 ve 5 nolu hat) yeni bir mahya hattı belirlenerek işleme bu hattan yeniden başlanır.,. İç ve dış köşeden gelen açıortayların mahyayı aynı noktada kesmesi yani aynı doğru üzerinde olması durumunda mahya 90 iç köşeye doğru kırılır (Şekil 359. b de 20,21 ve 22 nolu hatlar).

141 3. Dış Kenarları Dik Açıyla Kesişmeyen Yapılarda Uygulanabilecek Bir Kırmaçatı Sudan Arınım Planı Çözümü Bu tür yapılarda da çözüme planın en kısa kenarından başlanır (Şekil 360. AB kenarları). Bu kenar ele alınırsa (A) ile (B) köşe açıortaylarının (F) kesişme noktası, çatının (BC) ve (AE) kenarlarından geçen arakesitin başlangıcıdır. Mahyanın doğrultusu, bu kesişen yüzeylerin (CGE) açısının açıortayı doğrultusunda olacaktır. Bu doğrultunun bitimini, köşelerden çizilen açıortayları ile ilk kesişme noktası belirler (örneğin Şekil C köşesi açıortayı). Mahyanın bu noktadan itibaren yönü (ALC) açısının açıortayı doğrultusundadır ve (E) ve (D) köşelerine ait açıortaylarının kesişme noktalarında son bulur.

ÇATILAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ÇATILAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILAR Bir yapıyı üstünden etkileyen yağmur, kar, rüzgar, sıcak ve soğuk

Detaylı

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²)

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²) Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Yapı Malzemesi İbreli Ağaç Türleri Yapraklı Ağaç Türleri Birim Ağırlık (kg/m³) Elastisite

Detaylı

ÇATI KAPLAMASI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ÇATI KAPLAMASI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATI KAPLAMASI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATI KAPLAMASI Çatı kaplaması için kullanılan malzemeler şunlardır.

Detaylı

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-8 ÇATILAR

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-8 ÇATILAR YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-8 ÇATILAR ÇATILAR Bir binanın en üst kısmını teşkil eden, binayı üstten kar, yağmur, rüzgar, soğuk ve sıcak gibi tesirlere karşı koruyan, güzelliğini ve sağlamlığını etkileyen yapı

Detaylı

Çatı Şekilleri ve Adları: Çatı şekilleri binanın mimari durumu, yörenin iklim durumu ve mimarî tarzına göre değişiklik gösterir. Üzerinde gezilecek

Çatı Şekilleri ve Adları: Çatı şekilleri binanın mimari durumu, yörenin iklim durumu ve mimarî tarzına göre değişiklik gösterir. Üzerinde gezilecek ÇATILAR Binayı üstten gelen kar, yağmur, rüzgâr, sıcak, soğuk gibi dış tesirlere karşı korumak, estetik bir güzellik ve bütünlük kazandırmak amacıyla inşa edilen yapı elemanlarına çatı denir. Çatılar,

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 241 YAPI BİLGİSİ II Prof.Dr. Nilay COŞGUN Arş.Gör.Dr. Seher GÜZELÇOBAN MAYUK Arş.Gör. Nurşah SERTER Arş.Gör. Fazilet TUĞRUL OKBAZ Arş.Gör.

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler Döşemeler, yapının duvar, kolon yada çerçeve gibi düşey iskeleti üzerine oturan, modülasyon ızgarası üzerini örterek katlar arası ayırımı sağlayan yatay levhalardır. ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE Döşemeler,

Detaylı

ÇATILARDA ISI YALITIMI. 1. Çatı Arası Kullanılan Kırma Çatılarda Mertek Seviyesinde Isı Yalıtımı

ÇATILARDA ISI YALITIMI. 1. Çatı Arası Kullanılan Kırma Çatılarda Mertek Seviyesinde Isı Yalıtımı 1. Çatı Arası Kullanılan Kırma Çatılarda Mertek Seviyesinde Isı Yalıtımı 1- Çatı örtüsü 2- Nefes alan su yalıtım örtüsü 3- Çatı tahtası 4- Havalandırılan çatı arası boşluğu 5- Isı yalıtımı 6- Buhar dengeleyici

Detaylı

ÇATILARDA ISI YALITIMI

ÇATILARDA ISI YALITIMI ÇATILARDA ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILARDA ISI YALITIMI Çatılarda ısı yalıtımı için; cam

Detaylı

Öğr. Gör. Cahit GÜRER

Öğr. Gör. Cahit GÜRER YAPI TEKNOLOJİLERİ-II Konu-1 DERSE GİRİŞ ve ÇATILAR Öğr. Gör. Cahit GÜRER Afyonkarahisar 22 Şubat 2008 GİRİŞ Bu ders kapsamında daha çok yapılarda ince yapı işleri olarak tabir edilen konulara ağırlık

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma ÇATI ELEMANLARI Dersi Dış mekan içinde yapılan ve daha çok dinlenme ihtiyacını karşılayan yapay çatı elemanları Pergola Kameriye Çardaklar Sığınma ve Korunma Işık ve Gölge Yoğunluğu Yağış durumu Çatı elemanlarının

Detaylı

ÇATI VE TERASTA SU YALITIMI

ÇATI VE TERASTA SU YALITIMI ÇATI VE TERASTA SU YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATI VE TERASTA SU YALITIMI Genel olarak eğimi % 5

Detaylı

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER YAPI MARKET SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Formlandırılmış alüminyum kompozit panel kaplamalarının alt taşıyıcı strüktürlerinin yardımı ile mimarinize farklı yenilikler katması, sadece formları

Detaylı

teknik uygulama detayları

teknik uygulama detayları teknik uygulama detayları içindekiler Panel Detayları Betonarme Hatıl-Gazbeton Döşeme Paneli Orta Nokta Bağlantı Detayı...03 Çelik Konstrüksiyon -Gazbeton Döşeme Paneli Orta Nokta Bağlantı Detayı...04

Detaylı

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER Bir yapıyı dış etkilere karşı koruyan taşıyıcı sisteme çatı denir. Belirli aralıklarla yerleştirilen çatı makaslarının, yatay taşıyıcı eleman olan aşıklarla birleştirilmesi ile

Detaylı

info@ kucukdeveci.com.tr

info@ kucukdeveci.com.tr 1 Tek Parçalı Mahya 30+30x92 cm. boyutlarında, 7 kg. ağırlığında ve 6 mm. kalınlığında üretilmektedir. İstenilen tarafa çevrilip monte edilebilir. %10 'dan %70 'e kadar her eğim için üretilebilir. Sipariş

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun Dolu Gövdeli Kirişler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof Dr Görün Arun 072 ÇELİK YAPILAR Kirişler, Çerçeve Dolu gövdeli kirişler: Hadde mamulü profiller Levhalı yapma en-kesitler Profil ve levhalarla oluşturulmuş

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÇATI TEKNİKLERİ

İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÇATI TEKNİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALAR ÇAT TEKNİKLERİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Prof. Doç. Dr. Mehmet Dr. Ali SARBYK İNŞAAT TEKNOLOJİSİUYGULAMALAR Tanım Yapıları dış atmosferden gelen yağmur, rüzgar, kar ve

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ TANIM Yapıların en üstüne inşa edilen, yapıyı kar, yağmur, sıcak, soğuk ve rüzgar gibi dış tesirlere karşı koruyan, lüzumu halinde çatıdan bina içinin

Detaylı

Aşık: - Ahşap çatılarda; dikme üstlerine ve saçak boyunca yerleştirilen, mertekleri taşıyan genelde en az 10x10 cm ölçülerindeki ahşap taşıyıcı elemanlardır. Çelik çatılarda ise kirişleri bağlayan saçağa

Detaylı

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe ÇELİK YAPILAR Cephe elemanı yatay ve düşey elemanların oluşturduğu forma bağlı olarak rüzgar yüklerini iki yada tek doğrultuda aktarır. Bu, döşemenin düşey yükler altındaki davranışına benzer. 8 1 Çelik

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ALİ ÇETİNKAYA KAMPUSÜ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ MORG BİNASI İNŞAATI MAHAL LİSTESİ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ALİ ÇETİNKAYA KAMPUSÜ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ MORG BİNASI İNŞAATI MAHAL LİSTESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ALİ ÇETİNKAYA KAMPUSÜ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ MORG BİNASI İNŞAATI MAHAL LİSTESİ MAYIS 2011 1 AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ALİ ÇETİNKAYA KAMPUSÜ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA

Detaylı

ENLEME BAĞLANTILARININ DÜZENLENMESİ

ENLEME BAĞLANTILARININ DÜZENLENMESİ ENLEME BAĞLANTILARININ Çok parçalı basınç çubuklarının teşkilinde kullanılan iki tür bağlantı şekli vardır. Bunlar; DÜZENLENMESİ Çerçeve Bağlantı Kafes Bağlantı Çerçeve bağlantı elemanları, basınç çubuğunu

Detaylı

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler 2015 Betonarme Çatılar Görevi, belirli bir hacmi örtmek olan

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EKSTRÜDE POLİSTREN KÖPÜK (XPS)

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sabit (ölü) yükler - Serayı oluşturan elemanların ağırlıkları, - Seraya asılı tesisatın ağırlığı Hareketli (canlı) yükler - Rüzgar yükü, - Kar yükü, - Çatıya asılarak yetiştirilen

Detaylı

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Döşemelerde ısı yalıtımı için

Detaylı

6.12 Örnekler PROBLEMLER

6.12 Örnekler PROBLEMLER 6.1 6. 6.3 6.4 6.5 6.6 6.7 Çok Parçalı Taşıyıcı Sistemler Kafes Sistemler Kafes Köprüler Kafes Çatılar Tam, Eksik ve Fazla Bağlı Kafes Sistemler Kafes Sistemler İçin Çözüm Yöntemleri Kafes Sistemlerde

Detaylı

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Yapının kendi ağırlığından ya da oturduğu zeminden

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü Yapı Anabilim Dalı ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü Yapı Anabilim Dalı ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü Yapı Anabilim Dalı ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI ÇİZİMLER Vaziyet Planı (1/100 veya 1/50) Detaylar Paftası (1/5 veya 1/2) Yarım Çerçeve (1/10 veya

Detaylı

Teknik uygulama detayları.

Teknik uygulama detayları. Teknik uygulama detayları www.akg-gazbeton.com /AKG.Gazbeton @AKG_Gazbeton içindekiler Panel Detayları Betonarme Hatıl-Gazbeton Döşeme Paneli Orta Nokta Bağlantı Detayı...03 Çelik Konstrüksiyon -Gazbeton

Detaylı

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

KOMPAKT LAMİNAT PANELLER

KOMPAKT LAMİNAT PANELLER KOMPAKT LAMİNAT PANELLER YAPI MARKET SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Doğal ahşap veya laminat paneller ile kompoze edilmiş kompakt cephe panellerinden oluşan cephe kaplama sistemleri hafif metal alt konstrüksiyon sistemlerle

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 3. Bölüm Duvarlar. 4. Bölüm Kafes Kirişler. Duvarlar Çelik çerçeveli yapılarda kullanılan duvarlar da taşıyıcı yapı elemanları gibi çoğunlukla prefabriktir. Bu özellik üretimin

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Döşemeler 2015 Betonarme Döşemeler Giriş / Betonarme Döşemeler Kirişli plak döşemeler Dişli (nervürlü)

Detaylı

MERDİVEN ÇEŞİTLERİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

MERDİVEN ÇEŞİTLERİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVEN ÇEŞİTLERİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVEN ÇEŞİTLERİ Merdivenler aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.

Detaylı

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÖZET Donatılı gazbeton çatı panellerinin çeşitli çatı taşıyıcı sistemlerinde

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 1 Bölüm 5.1 GAZBETON 2 Giriş Gazbeton; silisli kum ( kuvarsit ), çimento,

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ

KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAŞ YÜNÜ Taş yünü, volkanik bir kaya olan bazalt

Detaylı

ALÇI DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ALÇI DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ALÇI DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ALÇI BLOK DUVAR Alçı panel, alçının belirli oranda suyla karıştırılıp

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.IbrahimCayiroglu.com. STATİK (4. Hafta)

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.IbrahimCayiroglu.com. STATİK (4. Hafta) KAFES SİSTEMLER STATİK (4. Hafta) Düz eksenden oluşan çubukların birbiriyle birleştirilmesiyle elde edilen sistemlere kafes sistemler denir. Çubukların birleştiği noktalara düğüm noktaları adı verilir.

Detaylı

İç duvar detayı. Prensip detayıdır, projeye göre değişebilir.

İç duvar detayı. Prensip detayıdır, projeye göre değişebilir. UYGULAMA DETAYLARI İç duvar detayı. Yükseltilmiş iç duvar detayı. Dış cephe uygulama detayı - Dış cephe uygulama detayı - Dış cephe uygulama detayı - Dış cephe uygulama detayı - Dış cephe uygulama detayı

Detaylı

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama PVC PANEL KİREMİT 2 3 4 1 6 5 1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama ÜRÜN BİLGİSİ ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 5. Bölüm Prefabrik Çelik Kirişli Çatılar 6. Bölüm Dairesel Kesitli Çelik Yapılar PREFABRİK ÇELİK KİRİŞLİ ÇATILAR 5. Çelik Kirişli Çatılar Çatılar; çatı kaplaması, mertekler, aşıklar

Detaylı

KOMPOZİT LEVHA YAPIŞTIRMA

KOMPOZİT LEVHA YAPIŞTIRMA KOMPOZİT LEVHA YAPIŞTIRMA Yalıtımlı kompozit levhalar ile Mevcut duvar yüzeyine, Yalıtımlı Kompozit Levhaların ADERTEK yapıştırma alçısı kullanılarak yapıştırılmasıyla oluşturulan Giydirme Duvar GDY-KL

Detaylı

ZENON PANEL YAPI TEKNOLOJİSİ ZENON PANEL MALZEME VE BİLEŞENLERİ

ZENON PANEL YAPI TEKNOLOJİSİ ZENON PANEL MALZEME VE BİLEŞENLERİ ZENON PANEL YAPI TEKNOLOJİSİ ZENON PANEL MALZEME VE BİLEŞENLERİ İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. ZENON PANEL DUVAR SİSTEMİ AÇIKLAMALARI... 4 2.1. Zenon Panel duvar sisteminin esasları... 4 2.2. Zenon Panel

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI AĞIRLIK TEMİZLİK

ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI AĞIRLIK TEMİZLİK PVC PANEL KİREMİT RENK GARANTİSİ DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ASA ile korunmakta olup, yapılan testler, renk özelliklerinin N.Ş.A 20 yıldan daha uzun bir süre korunduğunu göstermektedir. Rain ANTİ-KOROZYON

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

GROBETON - LENTO VE TEMEL KALIBI

GROBETON - LENTO VE TEMEL KALIBI GROBETON - LENTO VE TEMEL KALIBI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi GROBETON Temeldeki tesviye betonu, beton yol,

Detaylı

ÇATILARDA ISI YALITIMI

ÇATILARDA ISI YALITIMI 1. KIRMA ÇATILARDA ISI YALITIMI 1.1 Tavan Arası Döşemesi Üzerine Yapılan Isı Yalıtımı 1- Çatı örtüsü 2- Su yalıtımı 3- Çatı tahtası 4- Havalandırılan çatı boşluğu 5- Isı yalıtımı 6- Buhar dengeleyici 7-

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EXPANDE POLİSTREN KÖPÜK (EPS)

Detaylı

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Birleşim Araçları Birleşim Araçları Çelik yapılar çeşitli boyut ve biçimlerdeki hadde ürünlerinin kesilip birleştirilmesi ile elde edilirler. Birleşim araçları; Çözülebilen birleşim araçları (Cıvata (bulon))

Detaylı

Goldtile Metal Kiremit Nedir?

Goldtile Metal Kiremit Nedir? Goldtile Metal Kiremit Nedir? Goldtile 0.40 mm galvanizli sacın alaturka kiremit formunda, Brüt; 118 cm x 41.5 cm ebatlarında, Net; 112 cm x 37 cm ebatlarında preslenmiş şeklidir. Goldtile doğal renkli

Detaylı

ÇATILARDA ISI YALITIMI

ÇATILARDA ISI YALITIMI 1. Geleneksel Teras Çatılarda Isı Yalıtımı Bu detayda su yalıtım katmanı ısı yalıtımının üzerinde yer almaktadır. Çatı sistemi, alttan buhar kesici ile su buharına karşı korunurken, üstte uygulanan su

Detaylı

AHŞAP KAPLAMALAR DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. 5. Aşağıdakilerden hangisi ayak ve başlık birleştirme yöntemlerindendir? a. Yabancı çıtalı. b.

AHŞAP KAPLAMALAR DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. 5. Aşağıdakilerden hangisi ayak ve başlık birleştirme yöntemlerindendir? a. Yabancı çıtalı. b. AHŞAP KAPLAMALAR DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi bulundukları yerlere göre uygulanan sütun çeşitlerindendir? a. Taşıyıcı sütun b. Döşeme sütunu c. Tavan sütunu d. Kapı sütunu 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi YAPI Canlıların beslenme ve barınma gibi doğal ihtiyaçlarını

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

ÜRÜN AVANTAJLARI ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI

ÜRÜN AVANTAJLARI ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI PVC PANEL KİREMİT ÜRÜN BİLGİSİ ÜRÜN AVANTAJLARI ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle üretilmiş, 2 katmanlı özel çatı kaplama levhalarıdır. Üst katman malzemesi olarak,

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı

ONURLU İNŞAAT TAAHÜT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ. TEL: 0216 469 21 07-08 FAX: 0216 469 21 09 MAIL:info@onurluinsaat.com. www.onurluinsaat.

ONURLU İNŞAAT TAAHÜT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ. TEL: 0216 469 21 07-08 FAX: 0216 469 21 09 MAIL:info@onurluinsaat.com. www.onurluinsaat. ONURLU İNŞAAT TAAHÜT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ TRIOTEKS BUHAR DENGELEYICI ÖRTÜLERI YETKİLİ SATICISI TEMELDEN ÇATIYA YAPI &YALITIM MALZEMELERİ SATIŞ MERKEZİ TEL: 0216 469 21 07-08 FAX: 0216 469

Detaylı

W152 Diamant Bölme Duvar

W152 Diamant Bölme Duvar W152 Diamant Bölme Duvar DC Profili Duvar C Profiller, Tavan ve Taban DU Profili ne monte edilir. Diamant Kaplama Derz ve Dolgu Knauf Uniflott ve Knauf Fugagips kullanılarak eksiz yüzeyler elde edilir.

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu Taşıyıcı Sistem İlkeleri Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI YÜKLER YÜKLER ve MESNET TEPKİLERİ YÜKLER RÜZGAR YÜKLERİ BETONARME TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI Rüzgar yönü

Detaylı

İÇERİK Uygulama Detayları

İÇERİK Uygulama Detayları İÇERİK 1 Çağdaş yapı konsepti ve Yalıtım 2 Malzeme ve detay seçimi ile ilgili temel bilgiler 3 Isı Yalıtım Malzemeleri 4 Uygulama Detayları 5 Yürürlükteki Mevzuatlar 1 Temel Uygulama Kuralları Isı Köprüsü

Detaylı

UYGULAMA DETAYLARI. 7 Ahşap çatı detayı. 8 Soğuk hava deposu detayı.

UYGULAMA DETAYLARI. 7 Ahşap çatı detayı. 8 Soğuk hava deposu detayı. UYGULAMA DETAYLARI 1 Cephe mantolama, denizlik bölgesi detayı. 2 Cephe mantolama, doğrama üstü detayı. 3 Cephe yalıbaskı detayı. 4 Üzerinde gezilmeyen çatı detayı. 5 Üzerinde gezilen çatı detayı. 6 Bahçe

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Zemin Temel ve Duvarlar (subasman, yan) Çatı elemanları Kapı ve havalandırma açıklıkları İskelet malzemeleri Örtü malzemeleri Sera temel zemini, kolon sömellerine veya temel duvarlarına

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

Yalıtımda yüksek performanslı güvenilir çözümler

Yalıtımda yüksek performanslı güvenilir çözümler Yalıtımda yüksek performanslı güvenilir çözümler MEMBRAN ÜRÜN KATALOĞU HAKKIMIZDA Yapı kimyasalları sektöründe 20 yılı aşkın süredir Türkiye pazarına hizmet veren firmamız, 2011 yılından itibaren hedefini

Detaylı

W118 Bölme Duvar. W118 WK2 _ Her iki yüzünde çift kat Diamant ve tek kat 0,5mm sac levha

W118 Bölme Duvar. W118 WK2 _ Her iki yüzünde çift kat Diamant ve tek kat 0,5mm sac levha W118 Bölme Duvar W118 WK2 _ Her iki yüzünde çift kat Diamant ve tek kat 0,5 sac levha W118 WK3 _ Her iki yüzünde üç kat Diamant ve çift kat 0,5 sac levha Tek dikmeli 5075/100 duvar Duvar C veya M Profili

Detaylı

TEKNİK DÖKÜMANLAR KEPLİ TAŞYÜNÜ SANDVİÇ PANEL

TEKNİK DÖKÜMANLAR KEPLİ TAŞYÜNÜ SANDVİÇ PANEL TEKNİK DÖKÜMANLAR KEPLİ TAŞYÜNÜ SANDVİÇ PANEL 27.02.2017 KEPLİ TAŞYÜNÜ SANDVİÇ PANEL KEPLİ TAŞYÜNÜ SANDVİÇ PANEL KARAKTERİZE EDİCİ ÖZELLİKLERİ Çatı ve cephe kaplama malzemesi Yüksek yangın performansı

Detaylı

DUVARLARIN İÇ YÜZÜNDEN ISI YALITIMI

DUVARLARIN İÇ YÜZÜNDEN ISI YALITIMI DUVARLARIN İÇ YÜZÜNDEN ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DUVARLARIN İÇ YÜZÜNDEN ISI YALITIMI Bu sistemde

Detaylı

Zenon Panel Montaj Kılavuzu - Sayfa 1

Zenon Panel Montaj Kılavuzu  - Sayfa 1 Zenon Panel Montaj Kılavuzu www.zenonpanel.com - Sayfa 1 Bu kılavuz, Zenon Panel montajında dikkat edilmesi gereken önemli noktaların özetlendiği dokümandır. Aşağıda belirtilen hususların dikkate alınması

Detaylı

DC_50_Ω_DCC_100_40AKS (CX+BX+DC50+Ω+BX+DCC100) ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) SİSTEMİN KARBON AYAK İZİ (kg.co 2 /m²) İLAVE YALITIMLI.

DC_50_Ω_DCC_100_40AKS (CX+BX+DC50+Ω+BX+DCC100) ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) SİSTEMİN KARBON AYAK İZİ (kg.co 2 /m²) İLAVE YALITIMLI. DC_50_Ω_DCC_100_40AKS (CX+BX+DC50+Ω+BX+DCC100) DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ OMEGA SİSTEMİ LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) RÜZGAR YÜKÜ (km/h) BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) ISI

Detaylı

ÇATILARDA ISI YALITIMI

ÇATILARDA ISI YALITIMI 1. Ters Teras Çatılarda Isı Yalıtımı Ters teras çatılarda, ısı yalıtımı su yalıtım örtüsünün üzerinde yer alır. Bu sebeple kullanılacak olan ısı yalıtım malzemesi dış iklim koşullarına (sıcak, soğuk, yağmur

Detaylı

KILIÇOĞLU KIREMIT ÇATI İNŞASI ŞARTNAMESI

KILIÇOĞLU KIREMIT ÇATI İNŞASI ŞARTNAMESI KILIÇOĞLU KIREMIT ÇATI İNŞASI SI 1- KAPSAM Kılıçoğlu Granada Kiremit kullanılarak çatı inşası kurallarına ilişkin esasları kapsar. 2- MALZEME TANIMLARI Granada Kiremit: Kılıçoğlu Granada modeli, 24 cm

Detaylı

Çift Plaka Taşıyıcı Duvar Panelleri

Çift Plaka Taşıyıcı Duvar Panelleri Çift Plaka Taşıyıcı Duvar Panelleri Prefabrik yarı mamul plakları çalıştırma fikri, sadece döşemeler için değil aynı zamanda duvarlar içinde, kısmen prefabrik duvar elemanları ile yeni bir bina sisteminin

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME (İş Kalemleri)

TEKNİK ŞARTNAME (İş Kalemleri) Sayfa: 1 İş Grubu: Ana Grup>TAVŞANLI MERKEZ 97 EVLER S.No Poz No İmalatın Cinsi Birim Miktarı Havalandırma Boru Ve Şapkası (Çinko Sacdan, Çap 1 113-103 Adet 41 125 mm) Çatı arasında tavandan çatı örtüsü

Detaylı

KAPLAMA ASIK BORU. ELEKTRiK KABLOLARI ASIK AYDINLATMA

KAPLAMA ASIK BORU. ELEKTRiK KABLOLARI ASIK AYDINLATMA UZAY KAFES SİSTEMLER TANIMLAMA Üç ayrı düzlemdeki çubuk elemanların bir noktada birleşmesinden oluşan ve statik olarak üç doğrultuda da çalışan modüler sistemlerdir. Avrupa orijinli olan ve tüm dünyada

Detaylı

AQUAPANEL DIŞ CEPHE DUVAR GİYDİRME SİSTEMİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL DIŞ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

AQUAPANEL DIŞ CEPHE DUVAR GİYDİRME SİSTEMİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL DIŞ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ AQUAPANEL DIŞ CEPHE DUVAR GİYDİRME SİSTEMİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL DIŞ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ 1 AQUAPANEL UNIVERSAL 8mm PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ 2 A- SİSTEM TANIMI: Mevcut duvar sistemlerinin

Detaylı

Çatı Kaplamaları. 6. Güncellenmİş Baskı

Çatı Kaplamaları. 6. Güncellenmİş Baskı ALTYAPI TASARIM ÖNERİLERİ Çatı Kaplamaları 6. Güncellenmİş Baskı Havalandırmalı veya havalandırmasız çatıların inşası doğruluk kriterlerine bağlı değildir. Her iki tasarımın da planlama ve uygulama şartlarına

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER Yrd. Doç. Dr. Banu Yağcı Kaynaklar G. Kıymaz, İstanbul Kültür Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders Notları, 2009 http://web.sakarya.edu.tr/~cacur/ins/resim/kopruler.htm

Detaylı

ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI

ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI REQUIRED DRAWINGS Vaziyet Planı (Site Plan) (1/100 veya 1/50) Detaylar Paftası (Details) (1/5 veya 1/2) Yarım Çerçeve (Half Frame) (1/10 veya 1/5) Vaziyet Planı

Detaylı

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır.

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır. FİYAT LİSTESİ Rockwool Fiyat si Sayfa Teras Çatılar Dachrock...3 Durock.....4 Roofrock...5 Yüzer Döşemeler Steprock ( Steprock ND, HD )...........6, 7 Floorrock ( Floorrock C )....... 8 Ara Bölme Duvarları

Detaylı

İSTANBUL - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI DIŞ HATLAR TERMİNAL BİNASI ÇELİK YAPISI

İSTANBUL - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI DIŞ HATLAR TERMİNAL BİNASI ÇELİK YAPISI İSTANBUL - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI DIŞ HATLAR TERMİNAL BİNASI ÇELİK YAPISI Necati ÇELTİKÇİ (*) 1983 yılında, İstanbul un Anadolu yakasında, gelişmiş teknolojiye sahip, bilgisayar ve havacılık tesisilerinin

Detaylı

LOJİSTİK BİLGİLERİ STOKLAMA BİLGİLERİ

LOJİSTİK BİLGİLERİ STOKLAMA BİLGİLERİ - ISIPAN ISIPAN PRM LOJİSTİK BİLGİLERİ STOKLAMA BİLGİLERİ 1 ODE ISIPAN ODE ISIPAN DT/ BD 0,03-0,03 W/mK lik ısı iletkenlik katsayısına, 0-0 kpa basma dayanımına, Bünyesine su almayan yapıda ve optimum

Detaylı

Master Panel NOVA 5TM Çatı

Master Panel NOVA 5TM Çatı Master Panel NOVA 5TM Çatı Ürün Tanımı Yangın riskinin yüksek olduğu yapılarda ve azami yangın dayanımı istenen binalarda güvenle kullanılırken beş hadveli formuyla geniş açıklıkların güvenle geçilmesini

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BAÜ MÜH.MİM. FAK. İNŞAAT MÜH. BL. ÇELİK KAFES SİSTEM TASARIMI DERS NOTLARI

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BAÜ MÜH.MİM. FAK. İNŞAAT MÜH. BL. ÇELİK KAFES SİSTEM TASARIMI DERS NOTLARI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK KAFES SİSTEM TASARIMI DERS NOTLARI Yrd.Doç.Dr. Kaan TÜRKER 1.HAFTA (2016) 1 DERS PLANI KONULAR 1. Çelik Çatı Sisteminin Geometrik

Detaylı

CO_DC100_Ω_DCC100_40AKS (BX + DCC100+Ω+DC100 + BX + CX) ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) SİSTEMİN KARBON AYAK İZİ (kg.co 2 /m²) 40 cm AKS

CO_DC100_Ω_DCC100_40AKS (BX + DCC100+Ω+DC100 + BX + CX) ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) SİSTEMİN KARBON AYAK İZİ (kg.co 2 /m²) 40 cm AKS CO_DC100_Ω_DCC100_40AKS (BX + DCC100+Ω+DC100 + BX + CX) DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ CEKET OMEGA DIŞ CEPHE SİSTEMİ LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 40-40 RÜZGAR YÜKÜ

Detaylı

DONATILI GAZBETON YAPI ELEMANLARI İLE İNȘA EDİLEN YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME

DONATILI GAZBETON YAPI ELEMANLARI İLE İNȘA EDİLEN YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME www.tgub.org.tr İÇİNDEKİLER 1. KAPSAM 2. ATIF YAPILAN STANDARD ve/veya DÖKÜMANLAR 3. TARİFLER 4. ÜRETİM 5. PROJELER 6. YAPI ELEMANLARININ STOKLANMASI 7. YAPI

Detaylı

ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI

ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ŞARTNAMELER PREFİ PREFABRİK YAPI ENDÜSTRİ BİLİŞİM VE TİCARET LTD.ŞTİ. 27/200 FORMLU TRAPEZOİDAL

Detaylı

W112 Bölme Duvar. DC Profili Duvar C Profili, Tavan ve Taban DU Profili ne monte edilir. Alçıpan Kaplama

W112 Bölme Duvar. DC Profili Duvar C Profili, Tavan ve Taban DU Profili ne monte edilir. Alçıpan Kaplama W112 Bölme Duvar DC Profili Duvar C Profili, Tavan ve Taban DU Profili ne monte edilir. Alçıpan Kaplama Derz ve Dolgu Knauf Uniflott ve Knauf Fugagips kullanılarak eksiz yüzeyler elde edilir. Taban DU

Detaylı

AQUAPANEL İÇ CEPHE DUVAR SİSTEMLERİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL İÇ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

AQUAPANEL İÇ CEPHE DUVAR SİSTEMLERİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL İÇ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ AQUAPANEL İÇ CEPHE DUVAR SİSTEMLERİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL İÇ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ 1 A- SİSTEM TANIMI: Konutların, otellerin, spor merkezlerinin, stadyumların, alış veriş merkezlerinin,

Detaylı

ALAT 70 İÇ MEKAN SİSTEMLERİ ALAT. Asma Tavan Sistemleri. Aypan Giydirme Duvar Sistemleri. Aypan Şaft Duvarı Sistemleri. Aypan Bölme Duvar Sistemleri

ALAT 70 İÇ MEKAN SİSTEMLERİ ALAT. Asma Tavan Sistemleri. Aypan Giydirme Duvar Sistemleri. Aypan Şaft Duvarı Sistemleri. Aypan Bölme Duvar Sistemleri İÇ MEKAN SİSTEMLERİ Asma Tavan Sistemleri Aypan Giydirme Duvar Sistemleri Aypan Şaft Duvarı Sistemleri Aypan Bölme Duvar Sistemleri ALAT Asma Tavan 70 Tek Profil Agraflı Bandı Çiftli Yay Akustik Levha

Detaylı

İNCE YAPI DERS 7 MERDİVENLER 2

İNCE YAPI DERS 7 MERDİVENLER 2 İNCE YAPI DERS 7 MERDİVENLER 2 KAYNAKLAR: Prof. M. Rifat Çelebi, Yapı Bilgisi, İKÜ, 2012. Francis D.K. Ching, Çizimlerle Bina Yapım Rehberi, YEM, 2011. Prof. Dr. Erkin Erten, Mimarlıkta Yapı-Yapım, Birsen

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK ÇATI TASARIMI ÖĞRETİM YILI DERS NOTLARI

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK ÇATI TASARIMI ÖĞRETİM YILI DERS NOTLARI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK ÇATI TASARIMI 2018-2019 ÖĞRETİM YILI DERS NOTLARI 1 DERS PLANI KONULAR 1. Çelik Çatı Sisteminde Aşık düzeninin ve Kafes Kiriş

Detaylı

Elde tutulan bir kağıt bir kenarından düz olarak tutulduğunda kolayca eğilir ve kendi ağırlığını bile taşıyamaz. Aynı kağıt kıvrılarak, hafifçe

Elde tutulan bir kağıt bir kenarından düz olarak tutulduğunda kolayca eğilir ve kendi ağırlığını bile taşıyamaz. Aynı kağıt kıvrılarak, hafifçe KATLANMIŞ PLAKLAR Katlanmış plaklar Katlanmış plak kalınlığı diğer boyutlarına göre küçük olan düzlemsel elemanların katlanmış olarak birbirlerine mesnetlenmesi ile elde edilen yüzeysel bir taşıyıcı sistemdir.

Detaylı