4. Basit formülü CH 2 olan bir organik bileşiğin yarı açık A) CH 3 CH CH 2 B) CH 2 CH 2 C) CH 3 CH 2 CH 3 D) H 3 C C CH 2 CH 3 E) CH 2 CH CH CH 3

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "4. Basit formülü CH 2 olan bir organik bileşiğin yarı açık A) CH 3 CH CH 2 B) CH 2 CH 2 C) CH 3 CH 2 CH 3 D) H 3 C C CH 2 CH 3 E) CH 2 CH CH CH 3"

Transkript

1 Karbon Kimyasına Giriş / rganik Bileşikler ve Formül Bulma BÖLÜM 08 Test 0. rganik ve anorganik bileşikler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) rganik bileşiklerin ana kaynağı canlı organizmalar, kömür, petrol ve doğal gaz gibi maddelerdir. B) Anorganik bileşiklerin yapısında karbon elementi bulunmaz. C) rganik bileşiklerin tepkimeleri genelde yavaş ve çok basamaklıdır. D) rganik bileşiklerin erime ve kaynama noktaları genelde anorganik bileşiklerin erime ve kaynama noktalarından düşüktür. E) Anorganik bileşik sayısı organik bileşik sayısından daha azdır. Bazı organik bileşiklerde de C atomu bulunabilir. C, C, CaC 3, CN... gibi 4. Basit formülü C olan bir organik bileşiğin yarı açık formülü aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) C 3 C C B) C C C) C 3 C C 3 D) 3 C C C C 3 E) C C C C 3 C 3 C) C 3 8 'dir. Basit formülü de C 3 8 'dir.. I. C 3 II. C 3 C III. CN IV. C 3 4 Yukarıdaki bileşiklerden hangileri organiktir? A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II ve IV E) II, III ve IV C elemenetinin oksitleri, siyanürleri (CN ), siyanotları ve karbonatları (C 3 ) anorganiktir. l. ve lll. anorganik, ll. ve lv organiktir. 5. Bir X organik bileşiğindeki C, ve atomlarının mol sayıları arasındaki oran; n C n 5 n = ve 5 n = ' dir. Bileşiğin molünde 6 mol atom bulunduğuna göre bileşiğin basit formülü ve molekül formülü aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? Basit formülü Molekül formülü A) C C B) C 3 C 6 C) C 5 C 4 0 D) C 3 C 4 6 E) C C Atom sayılarına göre, 6 Basit formül: C 5 'dur ve 8 atomludur. 8 = (C 5 ). = C Aşağıda yarı açık formülleri verilen bileşikler basit formülü aynı olanlar ile eşleştirilirse hangi seçenekteki bileşik açıkta kalır? 3. C C C C Açık yapılı formülü yukarıda verilen molekül ile ilgili, I. Kapalı formülü C 4 8 'dir. II. Basit formülü C 4 'dur. A) C 3 C C B) C 3 C C C 3 C) C 3 C III. rganik bir bileşiktir. D) C 3 C C 3 Verilenlerin tamamı doğrudur. E) C C C C A ve D'de C 3 6, B ve E'de C 4 8 iken C'de C 4 'dir.

2 Test 0. B. D 3. E 4. C 5. C 6. C 7. E 8. B 9. E 0. D. C. B 7. Yalnızca C ve içeren organik bir bileşiğin kütlece %90'ı C'dir. Buna göre, I. Basit formülü C 3 4 'tür. II. Mol kütlesi 80 g/mol ise molekül formülü C 6 8 'dir. III. Yanması sonucu açığa çıkan C 'in mol sayısının 'nun mol sayısına oranı 3 'dir. ( =, C = ) 90 0 n C = n = C 90 0 = C 3 4 'tür. C 3 4 = 40 ise 40. n = 80 n = (C 3 4 ). = C 6 8 n C C + n C = 3 0. X, Y ve Z organik bileşiklerinin birer mollerinin yanması için gereken miktarları arasındaki ilişki Y > X > Z 'dir. Buna göre X, Y ve Z organik bileşiklerinin formülleri; X Y Z I. C 5 C 6 C 4 () II. C 3 6 C 3 7 C 5 C III. C 4 8 C 4 8 C 3 7 C yukarıdakilerden hangileri olabilir? rganik bileşiktki C ve sayısı arttıkça yanma için gereken miktarı artarken sayısı arttıkça yanma için gereken azalır. l. de C ve 'ler aynı iken 'ni en az olan Y'dir. lll. de C ve 'ler aynı iken 'ni en az olanı Y'dir. 8. Basit formülleri aynı olan iki organik bileşik için, I. Mol kütleleri II. Elementlerin kütlece birleşme oranları III. Gerçek formülleri yargılarından hangileri kesinlikle aynıdır? Molekül formülleri farklı olabilir. Mol kütleleri ve gerçek formülleri farklı olabilir. ll. Elementlerin kütlece birleşme oranları kesinlikle aynıdır.. Bir X organik bileşiğinin 0, molü 5 mol hava ile artansız yanarak 4,4 gram ve normal koşullarda 7,9 L C gazı açığa çıkıyor. Buna göre X bileşiğinin basit formülü ve gerçek formülü aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? ( =, C =, = 6, avanın hacimce /5'i 'dir.) Basit formül Molekül formülü A) C C 4 8 B) C C C) C 4 C 4 8 D) C 3 8 C 3 8 E) C C , 4 5 = mol n = 8 = 08, mol 7, 9 nc =, 4 = 08, mol 0, mol X + mol 0,8 mol C + 0,8 mol mol X + 5 mol 4 mol C + 4 mol X = C 4 8 Basit formül = C 4 9. C C C Yukarıda açık yapı formülü verilen bileşik ile ilgili, I. Basit formülü C 'dur. II. Kütlece %40'ı karbondur. III. Mol kütlesi 90 g/mol'dür. (=, C=, =6) A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III Kapalı formülü = C 3 6 3, Basit formülü = C (Doğru). 3. C 3 6 = = 90 (Doğru) = 40 (Doğru). Basit formülleri aynı olan X ve Y hidrokarbonları için, I. Eşit mollerinin yanması için gereken miktarı II. Yanmaları ile oluşan C ve molekülleri arasındaki mol oranı III. moleküllerindeki atom sayıları niceliklerinden hangileri kesinlikle aynıdır? D) I ve III E) II ve III Molekül formülü farklı olabilir. ll. Yanmaları ile oluşan C ve mol oranı aynıdır.

3 Doğada Karbon BÖLÜM 08 Test 0. 6 C atomu ile ilgili, I. Değerlik elektronları s ve p orbitallerindedir. II. rganik bileşiklerin oluşumunda hep 4 bağ yapar. III. Yalnızca sigma (σ) bağı ile diğer atomlara bağlanır. l. 6 C: s s p (Doğru) ll. C organik kimyada 4 bağ yapar. (Doğru) lll. C = C, C C yapılarda pi bağı da yapar. (Yanlış). rganik bileşiklerde C atomunun bir başka karbon atomuna bağlanma biçimi aşağıdakilerden hangisi olamaz? C atomu C A) C B) C C) C D) C E) C bağını oluşturamaz. İki atom arasında en fazla 3'lü ( ) bağ kurulabilir. 4. X: C C C C Y: C C C Z: C C C C X, Y ve Z hidrokarbonlarının 'er molleri ile ilgili, I. X düz zincirli, Y dallanmış zincir yapılıdır. II. alkalı yapıdaki Z ile X'in atom sayıları eşittir. III. Toplam bağ sayıları arasındaki ilişki, Y > Z > X'tir. l. doğru ll. X: C 3 8 Z: C 4 8 (Doğru) lll. X: 0 bağ Y: 3 bağ Z: bağ Y > Z > X (Doğru) 5. Karbon atomunun allotropları olan elmas, grafit ve fulleren ile ilgili, 3. I. C 4 II. C 3 4 III. C 3 8 Yukarıdaki bileşiklerden hangilerinde C atomları arasında çoklu bağ (pi bağı) bulunur? l. C = C ll. C C de pi bağı bulunur. Karbon allotropu I. Elmas II. III. Grafit Fulleren Özellikleri Düzgün bir kristal yapıya sahiptir. Yapıdaki bir C diğer dört C ile düzgün dörtyüzlü geometri oluşturur. Yapısındaki C atomlarının oluşturduğu altıgen halkalar arasında zayıf etkileşimler vardır. Yapay bir C allotropu olup nanometre boyutunda ve sağlam bir yapıya sahiptir. yukarıda belirtilen özelliklerden hangileri doğrudur? C'nin allotropları ile verilenlerin tamamı doğrudur. 3

4 Test 0 6. Fulleren bileşikleri ile ilgili, I. Karbonun grafit allotropundan elde edilirler. II. Tamamı altıgen yapılardan oluşur. III. Nanometre boyutundaki fulleren tüplerin elektronik sanayisinde kullanımı nanoteknolojiyi ortaya çıkarmıştır. A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III ll. Küre, silindir, elips şekillerinde de olabilirler. (Yanlış). C. E 3. C 4. E 5. E 6. C 7. E 8. B 9. D 0. D. E. D 0. Grafit ile ilgili, I. Düzgün dörtyüzlü geometriye sahiptirler. II. Yapısındaki halkalar içi bağlar kuvvetli iken halkalar arası bağları zayıftır. III. Yapısındaki altıgen tabakalar birbiri üzerine kayar. l. Altıgen yapılar ve düzlemsel geometridedir. (Yanlış) 7. Aşağıdakilerden hangisi fulleren tüplerinin gelişimi ile ortaya çıkan nanoteknolojinin kullanım alanlarından birisi değildir? A) Boya sanayisi B) idrojen yakıt pilleri üretimi C) Su geçirmez kumaş üretimi D) İlaç sanayi E) Gıda katkı maddesi üretimi E) Gıda katkısı olarak kullanılmazlar.. Karbon allotropu Özellikleri I. Elmas a. Küre, silindir ve elips şeklinde bulunabilir. II. Grafit b. Bilinen en sert maddedir. III. Fulleren c. Pilde ve endüstriyel elektroliz işlemlerinde elektrot olarak kullanılır. 8. Karbonun allotropları olan elmas ve grafit ile ilgili, I. Molekül geometrileri II. Fiziksel özellikleri Yukarıdaki karbon allotropları ile özellik eşleştirilmesi hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) I. a II. b III. c B) I. b II. a III. c C) I. c II. a III. b III. Yanma ürünleri yukarıdakilerden hangileri farklıdır? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III l. Elmas düzgün dörtyüzlü, grafit altıgen ve düzlemsel yapıdadır. (Farklı) l- b, ll- c, lll- a D) I. a II. c III. b E) I. b II. c III. a ll. Allotropların fiziksel özellikleri (Farklı) lll. Yanma ürünleri C 'dir. (Aynı) 9. Karbonun allotropları ile ilgili, 4 I. Kimyasal aktifliği en az olanı grafittir. II. Fullerenler uygun sıvı çözücülerde çözünebilirler. III. Elmas ve grafit elektrik akımını iletirler. IV. Fullerenler ilk defa lazerle buharlaştırılan grafitten oluşan C buharlarının yoğunlaştırılması ile elde edilmiştir. yukarıdakilerden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve IV E) I, III ve IV l. Kimyasal aktifliği en fazla olanı grafittir. (Yanlış) lll. Grafit iletir, elmas iletmez. (Yanlış). Fulleren, elmas, grafit, ve karbon nanotüpler ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) Elmas üç boyutlu, grafit iki boyutlu yapıdadır. B) Elmasta C atomları sp 3 hibritleşmesine sahiptir. C) Grafit ve karbon nanotüpte C atomları sp hibritleşmesine sahiptirler. D) Fullerenler iki boyutlu yapılar olup en az 0 atomludurlar. E) Fullerenler grafitin buharlaştırılmasıyla elde edilebilir. D) Fullerenler üç boyutlu küre, silindir ve elips şekillerine sahiptir.

5 BÖLÜM 08 Test Kovalent Türlerde Lewis Formülleri 03. C C Yukarıda Lewis formülü verilen organik bileşik ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? ( 6 C) A) rtaklanmamış elektron çifti sayısı 4'tür. B) Bileşikte toplam 7 tane sigma (σ) bağı vardır. C) rtaklanmış elektron çifti sayısı 7'dir. D) Bileşiğin formülü C 3 C'tur. E) C atomlarının değerlik elektronlarının tamamı bağa katılmıştır. 7 sigma, pi bağı toplam 8 bağ vardır. C C = Bağ sayısı = ortaklanmış e çifti sayısı = 8 4. C 3 C molekülü ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) Moleküldeki C atomları oktetini tamamlamıştır. B) Moleküldeki C = grubunda bağ derecesi 'dir. C) Molekülde 6 sigma, pi bağı vardır. D) Bağlayıcı elektron çifti sayısı 7'dir. E) Molekülde ortaklanmamış elektron yoktur. C C çift ortaklanmamış e vardır.. Molekül Lewis formülü I. C C C II. III. C 3 C C C C C Yukarıdaki moleküllerden hangilerinin karşılarında verilen Lewis formülleri doğrudur? (, 6 C, 8 ) A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III l. C C ll. C C D) I ve II E) II ve III 5. Bir C 3 C molekülündeki sigma (σ) ve pi (π) bağları sayısı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? σ bağı sayısı π bağı sayısı A) 7 B) 7 C) 6 0 D) 5 3 E) 6 C C bağında tane pi vardır. 8 bağın 7 tanesi sigma, tanesi pi 3. + N Lewis formülü verilen tanecik ile ilgili, I. Bağlayıcı elektron çifti sayısı 4'tür. II. N atomunun değerlik elektron sayısı 4'tür. III. N atomu oktetini, atomu dubletini tamamlamıştır. ll. N atomunun değerlik elektron sayısı 5'tir. 6. C C Yapı formülü yukarıda verilen molekül ile ilgili, I. Bağlayıcı elektron çifti sayısı 8'dir. II. C - grubunda bağ derecesi 4'tür. III. Sudaki çözünürlüğünde hidrojen bağı etkindir. ll. C bağ derecesi 'dir. (Yanlış) 5

6 Test I. C II. CN III. C IV. N 4 + Yukarıdaki taneciklerden hangilerinin Lewis formülünde ortaklanmamış elektron çifti bulunur? (, 6 C, 7 N, 8 ) A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) II, III ve IV rtaklanmamış eletktron çitfi = Bağa katılmamış elektron çifti ll. C N lll. C. C. C 3. D 4. E 5. A 6. D 7. C 8. B 9. B 0. C. A. D 0. X taneciği ile ilgili; çift ortaklanmamış elektronu vardır. Pi bağı içerir. bilgileri veriliyor. Buna göre, X taneciğinin Lewis formülü aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) C B) C) N C C C C N D) E) C C C C C) N 4 çift ortaklanmamış elektron bulundurur. C = N.. C 3 C 6 8. rtaklanmamış Molekül e çifti sayısı Bağlayıcı e çifti sayısı Doğrultu sayısı I. C II. C 0 5 III. C 3 C Yukarıdaki moleküllerden hangileri için verilen bilgiler doğrudur? (, 6 C, 8 ) l. 4e ortaklanmamış = çift e (yanlış) C = lll. C C 9. I. II. C 4 III. C Doğrultu sayısı olamaz. (Yanlış) Yukarıdaki moleküllerden hangilerinde değerlik elektronlarının tamamı bağ yapımına katılmıştır? (, 6 C, 8 ) l. ve lll. = C = bağa katılmayan elektronlar vardır.. C 5 N 3. C 3 C Yukarıdaki.,. ve 3. maddeler ile ilgili, I. Bağlayıcı e çifti sayısı: > > 3 II. Pi (π) bağ sayısı: > 3 > III. rtaklanmamış e çifti sayısı > = 3 karşılaştırmalarından hangileri doğrudur? C C C C N C C = () () (3) l. Doğru ll. ve lll. yanlıştır.. 3 C 3 - C N 3 C Yukarıda belirtilen taneciklerin merkez atomda ortaklanmamış e çifti bulunduranları ve rezonans yapıya sahip olanları hangi seçenekte doğru eşleştirilmiştir? (, 6 C, 7 N, 8 ) Merkez rtamda ortaklanmamış e Rezonans Yapıya Sahip çifti lanlar bulunduruanlar A) 3, N 3 ve C 3, C ve C B) C, C 3 C, C ve C 3 C) 3 ve N 3 3, N 3, C D) 3 ve N 3 3, C, C 3 E) C 3,C ve C 3, C 3, C ( 3) N (N 3 ) merkez atomda ortaklanmamış e çifti bulundurur. N 3 rezanans göstermez.

7 ibritleşme ve Molekül Geometrileri -. C C Lewis nokta formülü verilen molekül ile ilgili, I. tane pi, 5 tane sigma bağı vardır. II. C atomlarının her ikisininde 3 doğrultusu vardır. III. Merkez atomun hibritleşmesi sp 'dir. (, 6 C) C = C pi, 5 sigma C (Doğrultu sayısı) 3 C = C yapısı Sp hibritleşmesi 4. Molekül BÖLÜM 08 Test 04 VSEPR gösterimi Merkez atomun hibritleşme türü I. C 4 AX 3 sp II. N 3 AX 3 E sp 3 III. C AX 3 sp IV. C 4 AX 4 sp 3 Yukarıda verilen moleküllerden hangilerinin VSEPR gösterimi ve merkez atomunun hibritleşme türü doğru verilmiştir? (, 6 C, 7 N, 8 ) A) I ve II B) I ve III C) II ve IV D) I, II ve IV E) I, II, III ve IV C = C N C = C 5. : C. C C Yukarıda yapı formülü verilen C molekülü ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) Molekül geometrisi doğrusaldır. B) Karbon atomlarının hibritleşmeye katılmayan p orbitallerinin örtüşmesiyle tane pi bağı oluşmuştur. C) Merkez atomunun hibritleşmesi sp'dir. D) Molekülde bağlayıcı elektron çifti sayısı 0'dur. E) Karbonun sp hibrit orbitalleri ile hidrojenin s orbitalleri örtüşerek C sigma bağını oluşturmuştur. D) 5 bağ = 5 çift bağlacı elektron : : Top çubuk modeli yukarıda verilen molekül ile ilgili, I. Lewis gösterimi, C şeklindedir. II. Merkez atomu sp 3 hibritleşmesi yapmıştır. III. VSEPR gösterimi AX 5 şeklindedir. (, 6 C, 8 ) VSPER gösterimi AX 4 'tür C C 3 C 4 C 5 C Yukarıda verilen molekülde numaralandırılmış C atomlarının hibritleşme türleri aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? sp sp sp 3 A) ve 3 4 ve 5 B) 4 ve 5 ve 3 C) ve 3 4 ve 5 D) 4 ve 5 ve 3 E) ve 3 4 ve 5 C sp 3 C = C sp C C sp 6. Elektron orbital şeması, 6C: 6C: şeklinde olan molekül için, I. C atomlarının hibritleşme türü sp 3 tür. II. C atomlarının hibritleşmeye katılmayan p orbitallerinin örtüşmesi ile tane pi bağı kurulmuştur. III. Molekül şekli düzlem üçgendir. C = C hibritleşme türü sp 'dir. 7

8 Test 04. E. D 3. B 4. E 5. C 6. D 7. C 8. E 9. C 0. E. D. A 7. X ve Y molekülleri ile ilgili; X moleküllerinde merkez atomun hibritleşmesi durumundaki elektron dizilimi s (sp ) (sp ) (sp ) p z Y molekülünde merkez C atomunun hibritleşmeye katılmayan p orbitali yoktur. bilgileri veriliyor. Buna göre X ve Y molekülleri aşağıdakilerden hangisi olamaz? X Y 0. Merkez atomunun hibritleşme türü sp 3 olan bir molekül ile ilgili, I. VSEPR gösterimi II. Atom sayısı III. Geometrik şekli IV. Bağ açısı yukarıdakilerden hangileri belirlenemez? A) Yalnız II B) II ve III C) III ve IV sp 3 : VSEPR gösterimi D) I, II ve IV E) I, II, III ve IV A) C C 4 B) C 4 C 3 C) C C D) C C 3 CI E) C C 3 X sp hibritleşmesi, Y sp 3 hibritleşmesi C) C C = C = sp sp 8. Aşağıda VSEPR gösterimleri verilen moleküllerden hangisinin molekül geometrisi yanlış verilmiştir? VSEPR gösterimi Molekül geometrisi A) AX 3 E Üçgen piramit B) AX E Açısal C) AX Doğrusal D) AX 6 Üçgen-çift piramit E) AX 3 Düzgün dört yüzlü AX 3 A Düzlem üçgen Düzgün dört yüzlü A AX 4 AX 4 ve AX 3 E olabilir. S atomlu 4 atomlu Düzgün dört Üçgen piramit yüzlü 09, C l. C =. CN 3. C 3 bilgileri veriliyor. Yukarıdaki.,. ve 3. moleküller ile ilgili, I. Bağ açısı: > > 3 II. ibritleşmeye katılmayan p orbitali sayısı: 3 > > III. Merkez ortamın doğrultu sayısı: 3 > > karşılaştırmalarından hangileri doğrudur? (, 6 C, 8 ) (0 ) C N (80 ) C (Doğru) (09,5 ) 8 9. Elektron dizilimleri, X: s s p Y: s s p 3 Z: s s p 4 şeklinde olan X, Y ve Z elementlerinin ile oluşturdukları X 3, Y 3 ve Z molekülleri ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) X 3 apolar, Y 3 ve Z polar moleküllerdir. B) X - bağ açısı 0º'dir. C) Y 3 'te Y nin hibritleşme türü sp 'dir. D) Z'de ortaklanmamış e çifti sayısı 'dir. E) Y 3 ve Z'de merkez atomları oktetini tamamlamıştır. C) Y VSEPR AX 3 E hibritleşme sp 3 ll. sp, sp, sp 3 (yanlış) lll. 3,, 4 (Doğru).. periyot elementleri olan X, Y, Z ve T'nin oluşturduğu XY ve ZT 3 molekülleri ile ilgili, I. Anorganik bileşiklerdir. II. XY 'de merkez atomun hibritleşme türü sp'dir. III. ZT 3 apolar bir moleküldür. IV. XY doğrusal, ZT 3 düzlem üçgen geometriye sahiptir. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve IV D) I, II ve III E) II, III ve IV. periyot elementleri arasında yalnızca anorganik bileşik oluşur.

9 BÖLÜM 08 Test ibritleşme ve Molekül Geometrileri Bileşik Merkez atomun hibritleşme türü I. C sp II. C sp III. P 3 sp Yukarda verilen bileşiklerden hangilerinin merkez atomunun hibritleşme türü yanlış verilmiştir? (, 6 C, 8, 5 P) A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III = C = sp C sp P sp 3 D) I ve II E) II ve III 4. rganik bir bileşiğin molekülü ile ilgili; rtaklanmamış e çifti sayısı 4'tür. Merkez atomunun hibritleşme türü sp 'dir Buna göre; bilgileri veriliyor. I. C 3 C II. C III. C 3 bileşiğinin formülü yukarıdakilerden hangileri olabilir? (, 6 C, 8 ) ll. C 4 çift ortaklanmamış e içerir. Merkez atom C'nun doğrultusu (3) hibritleşmesi sp dir. 5. rganik bir bileşlik ile ilgili;. Molekül VSPER gösterimi I. N 3 AX 3 II. C 3 AX 4 III. S AX E IV. Be AX Yukarıda formülleri verilen moleküllerden hangilerinin VSEPR gösterimi yanlış verilmiştir? (, 4 Be, 6 C, 7 N, 8, 6 S) A) Yalnız II B) I ve III C) I ve IV l. N AX 3 E D) II ve IV E) II, III ve IV lll. S AX E C C atomlarından bir tanesinin hibritleşme türü sp 'dir. Basit formülü C 'dur. bilgileri veriliyor. Buna göre; I. C 3 C II. C C C III. C 3 C C bileşiğinin formülü yukarıdakilerden hangileri olabilir? (, 6 C, 8 ) yapısına sahip olanlar sp hibrit. epsinin basit formülü C 'dur. 3. CN, C ve C 4 molekülleri ile ilgili, I. Toplam bağ sayıları aynıdır. II. pi bağı sayısı en fazla olanı CN'dir. III. Bağ açıları arasındaki ilişki C 4 > C > CN'dir. yukarıdaki karşılaştırmalardan hangileri doğrudur? (, 6 C, 7 N, 8 ) C N (4 bağ) C = (4 bağ) C (4 bağ) (pi) (pi) ,5 6. VSEPR gösterimi AX 3 E şeklinde olan bir tanecik ile ilgili, I. Merkez atomunun hibritleşmesi sp 3 'tür. II. Merkez atomundan bir çift e bağa katılmamıştır. III. Molekül şekli üçgen piramittir. IV. Merkez atomu 5A grubu elementidir. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve IV D) I, II ve III E) II, III ve IV A X N (N: 5A) + X X (: 6A) lv. kesin değildir. 9

10 Test 05. C. B 3. C 4. B 5. E 6. D 7. C 8. D 9. E 0. E. D. A 7. Molekül Bağ açısı I. CN 80º II. P 3 0º 0.. N + + N + III. 04,5º IV. C 4 90º Yukarıda verilen moleküllerden hangilerinin bağ açısı yanlış verilmiştir? (, 6 C, 7 N, 5 P, 8 ) A) Yalnız II B) I ve II C) II ve IV ll. P üçgen piramit 07,3 D) III ve IV E) I, II ve III. F F B F F + F B F F F Yukarıda gerçekleşen. ve. olaylar ile ilgili, I. N 3 ve F Lewis baz özelliği gösterirler. II.. de merkez atomun hibritleşme türü değişmez iken.de değişir. lv. C düzgün dörtyüzlü 09,5 III. er iki olay sonucu oluşan taneciklerin geometrisi düzgün dörtyüzlüdür. IV.. de bağ açısı 07,3 'den 09,5 'ye çıkarken.de bağ açısı 0º'den 09,5º'ye düşmüştür. 8. C C C C I. II. III. Yukarıda bazı bileşiklerin Lewis formülleri verilmiştir. Buna göre; Bileşik Merkez atom hibritleşme türü Bağ açısı Molekül şekli I. sp 0º Düzlem üçgen II. sp 3 0º Düzgün dötyüzlü III. sp 80º Doğrusal A) Yalnız I B) I ve II C) II ve IV D) I, II ve III E) I, II, III ve IV l. e veren N 3 ve F Lewis bazıdır. ll.. de sp den sp 3 'e değişir. lll. Düzgün dörtyüzlüdür. lv. Bağ açılarındaki değişim doğrudur. verilenlerin tümü doğrudur.. C 3, C ve C ile ilgili, I. Merkez atom hibritleşme türü aynı olanlar: C 3 ve C II. Bağ açılarının yaklaşık değerleri aynı olanlar: C ve C hangi bileşikler ile ilgili verilen bilgilerin tamamı doğrudur? ll. C sp hipritleşmesi yapar ve düzlem üçgen geometriye sahiptir. III. Toplam bağ sayısı aynı olanlar: C 3 ve C yukarıdaki sınıflandırmalardan hangileri doğrudur? C (sp 3 ) (09,5 ) (5 bağ) C C = (sp ) (0 ) (sp ) (5 bağ) (0 ) (4 bağ) 0 9. I. C 3. 4 atomlu bir organik molekülde oluşan bağlar, sp s, sp p, p p örtüşmeleri ile gerçekleşmektedir. II. C 4 III. C Yukarıdaki organik bileşiklerin birer moleküllerinde C atomlarının hibritleşmeye katılmayan p orbitali sayıları arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? Buna göre, I. Atomlardan birisi 'dir. II. Molekülde toplam üç bağ vardır. III. rtaklanmamış e çifti yoktur. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) I > II > III B) II > I > III C) III > II > I C sp 3 C = C C = sp sp D) I > III > II E) II = III > I D) I ve III E) II ve III l. sp S örtüşmesine s atomuna aittir. (Kesin) hipritleşmeye katılmayan p orbitali sayısı ll = lll > l

11 BİRE BİR BÖLÜM 08 Test 06. C 4 molekülü ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? (, 6 C) C = C A) tane pi, 5 tane sigma bağı içerir. B) C atomları sp hibritleşmesi yapmıştır. C) Bağ açısı 0º'dir. D) rtaklanmamış elektron çifti sayısı 'dir. E) Bağ yapımına katılan elektron sayısı 'dir. pi,. S sigma, sp hibitleşmesi, bağ açısı 0, 6 bağ = e D) rtaklanmamış = bağa katılmayan e yoktur. 4. VSEPR gösterimleri verilen aşağıdaki moleküllerden hangisinin merkez atom hibritleşme türü yanlış verilmiştir? VSEPR gösterimi Merkez atom hibritleşme türü A) AX 3 sp B) AX E sp 3 C) AX sp D) AX 3 E sp 3 E) AX 4 sp 3 X A X hibritleşme türü sp dir.. Asetik asit (C 3 C) molekülündeki sigma (σ) ve pi (π) bağlarının sayısı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? σ bağ sayısı π bağ sayısı 5. N 3 molekülü ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) 5 (, 7 N) B) 6 C) 6 D) 7 E) 7 C C tane pi bağı 7 tane sigma bağı A) Merkez atomun hibritleşme türü sp 'dir. B) Bağa katılan elektron çifti sayısı 3'tür. C) Bağ açısı 07,3º 'dir. D) VSEPR gösterimi AX 3 E'dir. E) Molekül geometrisi üçgen piramittir. N merkez atom hibritleşme türü sp 3 tür. 3. Basit formülü (C ) n olan organik bileşiğin kütlesi 60'dır. Bu molekül ile ilgili, I. n='dir. II. Molekül formülü C 3 C'tur. III. rtaklanmamış çift e bulundurur. ( =, C =, = 6) D) I ve III E) II ve III (C ) n ) ( + + 6). n = 60 ise n =, (C ). = C 4 = C 3 C C 3 C 4 çift ortaklanmamış e var. 6. C C C C C 3 C 3 Yukarıda belirtilen molekülde numaralandırılmış C atomlarının hibritleşme türü hangi seçenekte doğru verilmiştir? 3 A) sp sp 3 sp 3 B) sp sp sp 3 C) sp sp sp D) sp sp sp E) sp sp sp C = C (sp ) C C (sp) C C (sp 3 )

12 Test 06. D. D 3. C 4. C 5. A 6. B 7. A 8. C 9. E 0. D. A. E 3. B 7. C CI 0. C 3 C C Yukarıda verilen molekül bağ oluşumunda, I. s s II. sp s III. p p IV. sp p orbital örtüşmelerinden hangilerini gerçekleştirmemiştir? (, 6 C, 8, 7 CI) A) Yalnız I B) I ve III C) II ve IV Yukarıda verilen molekülde ortaklanmamış kaç çift e- bulunur? (, 6 C, 8 ) A) B) C) 3 D) 4 E) 5 rtaklanmamış = Bağa katılmaya C 4 çift e vardır. D) I, II ve III E) II, III ve IV Molekül AX 3 'tür. sp hibritleşmesi vardır. l. s s arasında gerçekleşir. ll. C (sp s) lll. p p (C = ) daki pi bağı lv. sp p (C = ) daki sigma bağı ve (C Cl) deki sigma bağı 8. Karbon atomunun allotropları ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) Elmasta C atomları arası düzgün dörtyüzlü geometri vardır. B) Grafit elektrik akımı iletir. C) Nanotüpler iletken özellik göstermezler. D) Fullerenlerin geneli C 60 moleküllerine sahiptir. E) Elmas bilinen en sert maddedir. C) Nanotüpler ve fullenen tüpler grafitten elde edilir ve elektriği iletirler.. 6 C: s s p : s 8: s s p 4 elementlerinden oluşan C organik molekülünün Lewis nokta gösterimi; C şeklindedir. Bu molekülün geometrik şeklinin adı nedir? A) Düzlem üçgen B) Düzgün dört yüzlü C) Kırık doğru D) Üçgen piramit E) Doğrusal C = VSEPR gösterimi AX 3 ve molekül şekli düzlem üçgendir. 9. Aşağıda formülleri belirtilen moleküllerden hangisinin molekül geometrisi yanlış verilmiştir?. C 3 C C C 3 molekülünde kaç çift elektron bağ yapımına katılmıştır? A) 8 B) 9 C) 0 D) E) 4 Bağ sayısı = Bağ sayısına katılan e çifti sayısı C C C C 4 çift e = 4 bağ Molekül Molekül Geometrisi A) Açısal B) CN Doğrusal C) C Düzlem üçgen D) C 4 Düzgün dörtyüzlü E) N 3 Düzlem üçgen N üçgen piramit olmalıydı. 3. Yalnızca C ve içeren organik bir bileşiğin molünün yeterince ile yanması sonucu 3 mol C ve 4 mol açığa çıkıyor. Buna göre bu bileşiğin molekülünde kaç tane atom vardır? A) 0 B) C) D) 3 E) 4 Cnm + 3C + 4 n = 3 ve m = 4. = 8 tane atom içerir.

13 TÜMEVARIM - IV Test 0. 6Fe element atomu ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? 5. Kapalı bir kapta bulunan eşit mol sayılı C ve gazları % 40 verimle, A) 4. periyot 8B grubu elementidir. C (g) + (g) C (g) B) Değerlik orbitalleri s ve d'dir. C) + yüklü iyonunun l = 0 olan orbital sayısı 3'tür. D) Elektron diziliminde en dış orbitalinin m l = + olan orbitali boştur. tepkimesine göre 0,8 mol C gazı oluşturuyorlar. Buna göre tepkime sonunda kaptaki C ve gazlarının mol sayıları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? E) n = 3, l = olan orbitallerinde toplam 6 elektron bulunur. s s p 6 3s 3p 6 4s 3d 6 3d 6 : 0. Periyodik tabloda A grubu elementleri olan X ve Y aynı periyotta Y ve Z aynı grupta yer almaktadır. Bu atomlar için, Birinci iyonlaşma enerjisi en büyük olanı Y'dir. Atom numarası en büyük olanı Z'dir. bilgileri veriliyor. ml = + olan orbital boş değildir. Buna göre, X, Y ve Z elementlerinin atom numarası aşağıdakilerden hangisi olamaz? X Y Z A) B) C) 7 4 C A) 0,8 0,4 B) 0, 0,6 C),,6 D),6 E) 0,4 0,8 Verim C'ya göre hesaplanır. C + / C n = 08, ise n n 0 n = mol 0,8 0,4 +0,8 n C = 0,8 =, n 0,8 n 0,4 0,8 n = 0,4 =,6 6. P 0 = atm, mol N (g) 4,8 mol (g) Sürtünmesiz piston D) 5 4 E) 0 C) 7 X: 3. periyot 7A Y:. periyot A. iyonlaşma enerjisi büyük olanı X'tir. 3. Aşağıdaki bileşiklerin hangisinde oksijenin yükseltgenme basamağı yanlış verilmiştir? (, Na, K : A, C : 4A, : 6A, F, CI : 7A) Bileşik ksijenin yükseltgenme basamağı A) C B) CI 4 5 L, T K Şekildeki sistemde yer alan N ve gazları arasında; N (g) + 3 (g) N 3(g) tepkimesi tam verimle gerçekleşiyor. Tepkime sonunda başlangıç sıcaklığına dönüldüğüne göre, son durumda gaz hacmi kaç litre olur? A) B) C) 3 D) 4,5 E) 6, + 4,8 = 6 mol gaz 5L 6 mol SL ise, 4,8 3,6 mol X N + 3 N 3 x = 3L, 3,6 +,4 0,,4 7. CN (suda) + (suda) + CN (suda) C) Na D) K Suda iyonlaşma denklemi verilen 5 C'deki CN sulu çözeltisine, E) F + K 'de K: x = 0 x = - dir. 4. Potasyum dikromat bileşiği ile ilgili, I. Formülü K(Cr 4 ) 'dir. II. Bileşikteki Cr atomunun yükseltgenme basamağı +6'dır. III. Bileşik toplam atomludur. I. Saf su eklemek II. NaCN katısı eklemek III. K katısı eklemek işlemleri ayrı ayrı uygulanıyor. Bu işlemler sonucu gerçekleşen değişimler ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) I. işlem, + iyonu mol sayısını artırır. B) II. işlem, iyonlaşma yüzdesini artırır. C) III. işlem, çözeltinin p'sini artırır. 3 D) III. işlem + derişimini azaltır. l. K Cr 7 'dir. (Yanlış) ll. (+) +. (x) + 7. ( ) = 0 ise x = +6 dır. (Doğru) lll. Doğru E) III. işlemde KCN bazik tuzu oluşur. NaCN eklenirse [CN ] artar. CN denge girenlere kayar ve iyonlaşma azalır.

14 Test 0. D. C 3. D 4. D 5. C 6. C 7. B 8. B 9. C 0. B. C. E 8. 0, M NaN 3(suda) NaN 3(k) Şekildeki kapta katısı ile dengede bulunan NaN 3 çözeltisine sırasıyla; I. Dipteki katıyı çözecek kadar su ekleniyor. II. Çözelti hacmini iki katına çıkaracak kadar 0, M NaCI (suda) ekleniyor. işlemleri yapılıyor. Bu işlemlerin etkisi ile ilgili çizilen, 0, 0, [Na + ] (M) 0, 0, [N 3] (M) İyon derişimi (M) 0,4 0, 0. Doygun CaF katısının t C'deki çözünürlük çarpımı (K çç ) 4.0 'dir. Buna göre, t C'de doygun CaF çözeltisinin 500 litresindeki Ca + ve F iyonlarının mol sayıları kaçtır? Ca + (mol) F (mol) A) B) C) 0.0 D) E) 5.0,5.0 CaF (k) Ca + + F x x 4. 0 = x. (x) = 4x 3 ise x = 0 4 M 0 4 n = 500 ise n Ca + = 5. 0 n F = = 0 0 Zaman I 0 Zaman 0 Zaman II III grafiklerden hangileri doğrudur? l. işlem [N 3] ve [Na + ] yı değiştirmez. ll. işlemde [Na + ]: 0,. V + 0,. V = [Na + ]. V ise 0, M (değişmez.) [N 3 ]: 0,. V = M. V ise 0, M olur.. Ag + (suda) + e Ag (k) + Zn (suda) + e Zn (k) + AI 3 (suda) + 3e AI (k) + (suda) + e (g) + Mg (suda) + e Mg (k) E o = +0,8 V E o = 0,76 V E o =,66 V E o = 0 V E o =,37 V Yukarıda verilen standart indirgenme potansiyellerine göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) Zn - Ag pilinde Ag elektrot katottur. B) Mg - Zn pilinin standart pil potansiyeli (E o ),6 volttur. C) AI - standart pilinde zamanla katot elektrotun bulunduğu kaptaki çözeltinin p'si azalır. D) Standart pil potansiyeli en yüksek olan pil Mg - Ag pilidir. 9. P.E E) AI - Zn standart pilinin pil şeması + AI(k) AI 3 (suda) (M) + Zn (suda) (M) Zn(k) şeklindedir. X+Y Z+T C) Al pilinde katodda e + + (g) gerçekleşir. [+] azalır. p'si artar. 4 0 T.K Potansiyel enerji (P.E) tepkime koordinatı grafiği şekildeki gibi olan, X (g) + Y (g) Z (g) + T (g) denge tepkimesinin Kc'si 4'tür. Bu tepkime ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Tepkime entalpisi ( ) < 0'dır. B) İleri aktivasyon enerjisi (Ea i ) < Geri aktivasyon enerjisidir (Eag). C) İleri yönlü hız sabiti (ki) < Geri yönlü hız sabitidir (kg). D) Denge anında [Z]. [T] > [X]. [Y]'dir. E) Sıcaklığı artırılır ise Kc değeri azalır. ki C) K c = = kg 4 yani > 'dır.. VSEPR gösterimi, AX 3 olan bir molekülün Lewis nokta gösterimi, I. C C II. C III. C yukarıdakilerden hangileri olabilir? Tamamı AX 3 gösterime sahiptir.

15 TÜMEVARIM - IV Test 0. Ca (k) + N 3(suda) Ca(N 3 ) (suda) + (g) tepkimesine göre 8 gram Ca metali ile M 500 ml N 3 çözeltisinin tam verimli tepkimesi 0 saniyede gerçekleşmiştir. 4. Sabit sıcaklıkta litrelik sabit hacimli kaptaki X, Y ve Z gazlarının denge tepkimesinde mol sayısı - zaman grafiği aşağıdaki gibidir. Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? (Ca = 40) 4 Mol sayısı A) 0, mol Ca metali harcanmıştır. B) N 3 çözeltisinin ortalama harcanma hızı 0,8 M s 'dir. C) Normal koşullarda 4,48 L gazı açığa çıkmıştır. D) Ca katısının ortalama harcanma hızı 0 mol s 'dir. E) Kaba aynı boyutta 0, mol Ca (k) eklenirse oluşan (g) 'nin mol sayısı artar. n Ca = , mol = 0, mol n N3 =. n Ca = 0,4 mol 05, L. 0S = 004, Ms /. 3 Y X Zaman 0 t t anına kadar toplam 30 kj ısı açığa çıktığına göre, I. Tepkime denklemi X + Y Z şeklindedir. II. Z gazının molar oluşma entalpisi 30 kj/mol'dür. Z III. Tepkimenin denge sabiti (Kc) 4'tür. 0, M 00 ml AI(N 3 ) 3(suda) h 0, M 00 ml NaCI (suda). kap 5 C. kap 5 C ll. Z nin molar oluşma ısısı 60 kj/moldür. g Şekildeki sistemde aynı sıcaklıktaki iki ayrı kapta bulunan çözeltilerin arasına bağlanan cıva manometresinin yükselti farkı belirtilmiştir. Manometredeki cıva düzeyinin her iki kolda eşitlenebilmesi için, I.. kaba aynı sıcaklıkta saf su ekleyerek çözelti hacmini 400 ml yapmak II.. kaptaki çözeltide 0,0 mol NaCI katısı daha çözmek III. Çökelme olmadan. kaptaki çözeltinin hacmi 50 ml olana kadar suyunu buharlaştırmak işlemlerinden hangileri uygulanabilir? İyon derişimileri eşitlenmeleridir. ll ve lll uygulanabilir. lll. K c = = 'tür. 5. X + Y (g) ileri geri X Y (g) tepkimesinin t C'deki derişimler cinsinden denge sabiti (Kc) 8'dir. Aynı sıcaklıkta, litrelik sabit hacimli bir kapta bulunan X, Y ve X Y gazlarının mol sayıları sırasıyla, 0,8 ve,6'dır. Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) Reaksiyon ürünler lehine ilerler. B) Zamanla X 'nin mol sayısı azalır. C) Dengede kaptaki toplam mol sayısı 4,4'ten azdır. D) Dengede X Y'nin mol sayısı, Y 'nin mol sayısının iki katıdır. 3. Sabit basınçlı üç ayrı kapta, aynı koşullarda ve aynı sıcaklıkta eşit mol sayıda gaz bulunmaktadır. Bu gazların gerçekleştirdiği artansız,. N (g) + 3 (g) N 3(g) E) Dengeye ulaşana kadar ileri yöndeki tepkime hızı, geri yöndeki tepkime hızından büyüktür. ^6, h Denge kesri Q c = = 08, < K. 0, 8 c = 8'dir. Denge ürünler lehine bozulur ve n X Y > n Y < 0,8. C (g) + (g) C (g) 3. PCI 5(g) PCI 3(g) + CI (g) tepkimeleri sonucu başlangıç sıcaklığına dönülüyor. Buna göre, I.. ve. kaplarda gerçekleşen tepkimeler sonucu kaptaki gaz özkütlesi artar. II. Son durumdaki hacimleri arasında V 3 > V > V ilişkisi vardır. III. Başlangıçta mol sayısı en az olanı N 'dir. l.. ve. de mol kütlesi büyük gazlar oluşur. Özkütle artar. (Doğru) lll. 'e 3 orandan 6. Ag S 4 katısının 4 M'lik Na S 4 çözeltisindeki çözünürlüğü 0 4 molardır. Ag S 4 katısının aynı sıcaklıkta saf su ile hazırlanan 00 litrelik doygun çözeltisi ile ilgili, I. Derişimi molardır. II. 8.0 mol Ag + iyonu içerir. III. Ag S 4 'ün Kçç'si,6.0 7 'dur. Ag (S 4(k) Ag + + S 4 x = 0 4 M 5 dolayı mol sayısı en az olanı N 'dir. 4 (. 0 4 ). 4 =, = K çç +x +x

16 Test 0. B. D 3. D 4. A 5. D 6. D 7. E 8. D 9. D 0. C. C. E 7. da koşullarında 0, M 300 ml K çözeltisi ile x M C 3 çözeltisinin 300 ml'si tamamen nötrleşmektedir. C 3 çözeltisinin iyonlaşma sabiti (Ka) olduğuna göre, X ve C 3 çözeltisinin başlangıç p'si kaçtır? (log = 0,3) x C 3(suda) 'ün p'si A) 0,,7 B) 0, 3 C) 0, 4 D) 0,4 3 E) 0,,7 0,. 300 = x ise x = 0, M C C ^xh. x , = 40. x = 0 3 m 0, [ + ] = x ). 0 3 ise x +x +x p =, Pb (k) Pb (suda) (0, M) Ag + (suda) ( M) Ag (k) Pil şeması yukarıda verilen pilin potansiyeli (E o pil) 0,93 volttur. Buna göre şeması verilen derişim pilinin potansiyeli kaç volttur? (Nerst bağıntısında 0,059 yerine 0,06 kullanınız.) A) 0,87 B) 0,90 C) 0,96 D) 0,99 E),0-006, E pil = E pil - 0.log 006, - E pil = 0,93 -.log 0 E pil = 0,96V 8. Asidik ortamda gerçekleşen, Sn + + N 3 Sn4+ + N tepkimesi ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? (Not : Tepkime denkleştirilecektir.). I. C 3 II. C III. C 9. A) Sn + indirgen özellik gösterir. B) N 3 'deki N'nin yükseltgenme basamağı +5'dir. C) İndirgenme yarı tepkimesi, + + N 3 + e N + şeklindedir. D) En küçük katsayılarla denkleştirilmiş olan tepkimede 'nun katsayısı 3'tür. E) mol Sn + mol elektron vererek yükseltgenmiştir. Sn + + N Sn 4+ + N + V Tuz köprüsü Yukarıdaki bileşikler ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? (, 6 C, 8 ) A) C 3 molekülünde C atomunun hibritleşmesi sp 3 'tür. B) C molekülünde bağ açısı 0 'dir. C) C molekülünde ortaklanmamış elektron çifti sayısı 'dir. D) C molekülü düzlem üçgen geometriye sahiptir. E) Sigma bağ sayısı en fazla olanı C 3 'tir. C molekülünün Lewis gösterimi C 4 çift ortaklanmamış e vardır. X Y 6 M X +. kap M Y +. kap Şekildeki elektrokimyasal pilin net pil denklemi, X (k) + Y + (suda) + X (suda) + Y (k) şeklindedir. E o pil =, volt Buna göre, aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) X elektrot anot, Y elektrot katotdur. B) Dış devrede elektron X elektrottan Y elektroda doğru akar. C). kaba saf su eklenirse pil gerilimi (Epil) >, volt olur. D). kapta zamanla Y elektrot kütlesi azalır. E) Zamanla. kaptaki X + derişimi artar. X anot, Y katot elektroddur. Y'nin kütlesi zamanla artar.. C 3 C C (X) C C C (Y) Yukarıda yapı formülleri verilen X ve Y molekülleri için, I. Kapalı formülleri II. Basit formülleri III. sp 3 hibritleşmesi yapan C atomu sayıları niceliklerinden hangileri aynıdır? l. C 3 6 (aynı) ll. C 3 6 (aynı) lll. C C C nolu C lar sp 3 yapar.

17 TÜMEVARIM - IV Test X Z element atomunun elektron dizilimi, s s p 5 'dir. Buna göre, X element atomu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 4. C 4 ve gazlarından oluşan mollük karışım sabit hacimli kapta, C 4(g) + 3 (g) C (g) + (g) tepkimesine göre % 75 verimle C ve gazlarını oluşturuyor. A) Atom numarası (Z) 9'dur. B) Nötron sayısı 8'dir. C) Başkuantum sayısı (n) olan orbitallerinde 7 elektron vardır. D) p orbitallerinde bulunan elektronların her birisinin spin kuantum sayısı (m s ) + 'dir. E) Açısal momentum kuantum sayısı (l) 0 olan orbitallerinde toplam 4 elektron vardır. D) s s p 5 en az tane. X Y - sp in kuantum sayısına sahip e vardır. Z L T Q 5. Tepkime sonunda kapta 0,8 mol ürün ve 0, mol reaktif bulunduğuna göre, I. C 4 gazından 0, mol artmıştır. II. Başlangıçta 0,8 mol gazı vardır. III. Gaz özkütlesi azalmıştır. 0, 0,8 C C + 'den artar. 0, 0,6 0,4 0,4 Gaz özkütlesi sabittir. 0 0, m gram S (g) V L t C M Sürtünmesiz piston m gram (g) Şekildeki sistemde yoğunluğu d, basıncı P olan m gram S gazı üzerine m gram gazı eklenerek, Periyodik sistemde yerleri belirtilen elementler ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? S (g) + (g) S 3(g) tepkimesi tam verimli gerçekleştiriliyor. Tepkime sonrası başlangıç sıcaklığına döndürülen sistemdeki değişiklikler ile ilgili, I. Yoğunluğu 0,8 d olur. A) X'in T ve Q ile oluşturduğu XT ve XQ bileşiklerinin sulu çözeltisi asidiktir. B) Y ile L arasında yalnızca Y L bileşiği oluşur. C) Z bileşiklerinde yalnızca + yükseltgenme basamağına sahiptir. D) YT bileşiğinin iyonik bağ sağlamlığı, YQ bileşiğinin iyonik bağ sağlamlığından daha fazladır. E) LT bileşiğinde L'nin yükseltgenme basamağı +'dir. B) Y: A yalnızca + değerlik alır. L: 5A metallerle 3 değerlik alır. Y + L 3 ise Y 3 L olmalıydı. 3. Aşağıda sistematik adları belirtilen bileşiklerden hangisinin Lewis nokta gösterimi yanlış verilmiştir? II. gazının kısmi basıncı 0,6 P olur. III. Gaz hacmi V olur. ( = 6, S = 3) m = 64 g olsun. ns = mol d = m 5, V = 08, d S + / S mol v ise n = mol 0,5,5 mol,5v 5,. 5, = 06, P,5 6. Yoğunluğu, g/cm 3 olan kütlece % 5,'lik N 3 çözeltisinin 00 ml'sine,. 300 ml su ekleme. 3 M'lik 00 ml N 3 çözeltisi ekleme işlemleri ayrı ayrı uygulanıyor. Buna göre bu işlemler sonucu oluşan N 3 derişimleri kaç M'dir? (N 3 = 63) 7 Bileşik adı A) Demir (II) oksit Lewis nokta gösterimi Fe + [ ].. A), 3,6 B) Karbon dioksit C B),5 C) Kalsiyum hidroksit [ ]Ca + [ ] C),4 D) idroklorik asit E) ksijen diflorür D) Cl kovalent bileşiktir. Cl olmalıydı. + [ CI ] F F D),,4 E) 3 5,., 0. M = 63 = 48, M 4,8. 00 = M. 400 M =,M 4, = M. 300 M = 3,6

18 Test 03. D. B 3. D 4. B 5. C 6. A 7. A 8. B 9. C 0. A. D. A 7. Standart koşullarda C 4 ve gazlarının, C 4(g) + (g) C (g) + (g) tepkimesine göre reaksiyonları sonucu, mol ürün oluştuğunda 356 kj ısı açığa çıkmaktadır. Buna göre, C 4 gazının standart molar oluşum entalpisi kaç kj'dir? ( ol [C (g )] = 394 kj/mol, ol [ (g) ] = 85 kj/mol) A) 74 B) 48 C) 74 D) 48 E) 786, mol mol C ve mol = 3 mol ürün = mol T ise = 4,4 kj 4,4 = ( ( 85) ( C4 ) ise C4 = 74 kj/mol M Ca(N 3 ) çözeltisine sabit sıcaklıkta eşit hacimde K C 3 çözeltisi ekleniyor. Çökelme olmaması için K C 3 çözeltisinin başlangıç derişimi en fazla kaç molar olmalıdır? (CaC 3 için Kçç = ) A) 0 4 B) C).0 5 D) 0 6 E).0 6 Eşit hacim karıştığı için derişimler yarıya düşer. [Ca + ] = 0 3 M X M K C 3 'ten [C X 3 ] = M Qi = K çç 0 3 x. = is ex = 0 4. Şekildeki elektrokimyasal hücrenin pil şeması, şeklindedir. X (k) X + (suda) + T (suda) T (k) 8.,8 litrelik sabit hacimli bir kapta 0 C'de 0,5 mol X, 0,5 mol Y ve 0,5 mol Z gazları, X V Tuz köprüsü Y X + Y Z denklemine göre dengededir. Buna göre, tepkimenin 0 C'deki derişimler cinsinden denge sabiti (Kc) ve kısmi basınçlar cinsinden denge sabiti (Kp) hangi seçenekte doğru verilmiştir? Kc A) 5,6 Kp B), 0,5 C),4 D) 5,6 3 E), 05, 05, 8, $ 8, Kc = 05, 05, 05, =, 8, $ 8, $ 8. K p = K c. (RT) n, 4 - ise K p =,. a 73 $ 73 k K p = 0,5 M X +. kap M Y + M T +. kap Buna göre pil sistemi ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) X elektrot anot, Y elektrot katottur. B) Elektron dış devrede X elektrottan Y elektroda akar. C). kaptaki çözeltide T + derişimi zamanla azalır. D) Y + ve T + 'den yükseltgen özelliği daha fazla olan Y + 'dir. E). kaba su eklenirse pil gerilimi artar. D) T + T gerçekleşmiştir. İndirgenen T + nin yükseltgen özelliği daha fazladır , M A zayıf asit çözeltisinin 5 C'de p'si 4'tür. Buna göre, A asidi ile ilgili, I. litresi 0, mol Ba() ile tam nötrleşir.. Molekül Merkez atomun hibritleşme türü VSEPR gösterimi I. C sp AX II. N 3 sp 3 AX 3 E II. İyonlaşma sabiti (Ka) 'dir. III. CCI sp AX 3 III. Suda yüzde 0,5'i iyonlaşır. Yukarıdaki moleküllerden hangilerinin hakkında verilen bilgi yanlıştır? (, 6 C, 7 N, 8, 7 CI) l. p = 4 ise ( + ] = 0 4 M ll. 0,. = 0, mol + -4 ^0 h Ka = 0, = ,. = 0, mol l. = C = sp AX

19 TÜMEVARIM - IV Test 04. A ve 7A gruplarında atom numarasının arttığı yönde elementlerin özellikleri ile ilgili aşağıda belirtilen özelliklerden hangisinin karşısındaki değişimler yanlış verilmiştir? Değişim Özellik A 7A A) Değerlik elektron sayısı Değişmez Değişmez B) Atom çapı Artar Artar C) Reaksiyon aktifliği Artar Azalır D) Erime ve kaynama noktası Azalır Artar E) Elektron verme eğilimi Artar Azalır A'da elektron verme eğilimi artar. 7A'da elektron verme eğilimi artar.. Kapalı bir kapta gerçekleşen kimyasal bir tepkimedeki maddelerin mol sayısı - zaman grafiği aşağıda verilmiştir. 0,8 0,6 0,5 0,3 0, 0 Mol sayısı C X Zaman Bu grafiğe göre, aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) X'in formülü C 3 8 'dir. B) Tepkime yüzde 80 verimle gerçekleşmiştir. C) Zamanla kaptaki molekül sayısı azalır. D) Kaba mol gazı eklenirse artansız tepkime gerçekleşebilir. E) Tepkime denklemi, X + 4 3C + 4 şeklindedir. C),5 mol'den 0,8 + 0,6 + 0,3 + 0, =,9 mol'e artmıştır. 4. X (g) + Y (g) ileri geri Z (g) + 3T (g) = 80 kj Kc = 0,5 tepkimesi belirli bir sıcaklıkta dengededir. Dengedeki bu tepkime ile ilgili, I. Ea i > Ea g 'dir. II. ϑi = ϑg'dir. III. ki > kg'dir. (Ea i = İleri aktivasyon enerjisi, Ea g = Geri aktivasyon enerjisi, ki = İleri hız sabiti, kg = Geri hız sabiti) l. E ai < E ag ll. V i = V g lll. K c < yani k i < kg 5. N (g) + (g) N (g) tepkimesinin t C'de derişimler cinsinden denge sabiti (Kc) 4'tür. Aynı sıcaklıkta, litrelik sabit hacimli bir kapta 5 mol N, 4 mol ve 4 mol N gazı bulunmaktadır. Buna göre, I. Sistem dengede değildir. II. Sistem dengeye ulaşana kadar ileri yönlü tepkime hızı, geri yönlü tepkime hızından büyüktür. III. Dengeye ulaşan sistemde toplam mol sayısı 3 molden azdır. = 5 < K c ileri yönde denge bozulur. Mol sayısı azalır. 3 7 p 3. XY katı kütlesi (g) İyon derişimi mol L 6,6 Y, 0 Zaman 0, X + Çözelti hacmi (ml) İyonik XY bileşiğinin suda çözünmesiyle ilgili katı kültesi - zaman ve iyon derişimi - çözelti hacmi grafikleri yukarıda verilmiştir. Buna göre, XY bileşiğinin mol kütlesi kaçtır? A) 40 B) 58 C) 74 D) 98 E) 0 n [x] = v ise 0,8 = 05 nx, n x = 0, mol 6, = 4,8 gram, n = M m 4 8 0, = M ise M A = 74 A A a 0 V 00 Eklenen S 4(suda) hacmi (ml) Şekildeki grafik 00 ml K çözeltisinin 0, M'lik S 4 çözeltisi ile titrasyonuna aittir. Buna göre, I. K çözeltisinin derişimi 0, M'dir. II. Grafikteki V değeri 00 ml'dir. III. a değeri,3'tür. (log 5 0,7) p = 3 ise = 0, M 0,. 00 = 0,.. V ise V = 00 0,. 0,. 0,. 0, = [ + ]. [0,3] işleminden a =,3 9

20 Test 04. E. C 3. C 4. B 5. E 6. E 7. A 8. D 9. C 0. B. D. D 7. 0,4 M 00 ml S çözeltisi ile 0,4 M 00 ml K çözeltisi 5 C'de karıştırılıyor. Bu olay ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? ( S için Ka = 0 0 ) A) Tam nötrleşme gerçekleşir. B) Tampon çözelti oluşur. C) Çözeltide 0, M S iyonu vardır. D) Çözeltinin p'si 7'den küçüktür. E) Çözeltide 0, M K + iyonu vardır. n S = 0,4. 0, = 0,04 mol n K = 0,4. 0, = 0,04 mol S + K tepkimesinde S artar. Tam nötrleşme değildir. 0. KCI ve CuBr tuzlarının suda çözünmesiyle hazırlanan bir çözeltinin elektrolizinde anot ve katot elektrotlarda öncelikle açığa çıkan maddeler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? (Elektron verme eğilimleri : K > > Cu > Br > CI > ) Anot Katot A) K B) Br Cu C) Cu D) E) Br K Anotta yükseltgenmesi en yüksek olan anyon: Br, Br olarak Katotda indirgenmesi en yüksek olan katyon: Cu birikir. 8. S 3 + I S 4 + I Asidik ortamda gerçekleşen yukarıdaki tepkime ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? (Tepkime denkleştirilecektir.) A) S 'de S'nin yükseltgenme basamağı +6'dır. 4 B) I yükseltgen özellik gösterir. C) İndirgenme yarı tepkimesi, I + e I şeklindedir. D) Yükseltgenme yarı tepkimesi, S 3 + e + + S 4 + şeklindedir. E) En küçük tam sayılarla denkleştirilmiş tepkimede 'nun katsayısı 'dir S 3 S 4 + e + + yükseltgenme yarı tepkimesi. rganik bir bileşikteki C atomlarından yalnızca tanesi s (sp ) (sp ) (sp ) p elektron dizilimine sahiptir. Buna göre bu bileşiğin formülü, I. C 4 II. C III. C yukarıdakilerden hangileri olabilir? (, 6 C, 8 ) l. C = C her biri C atomunda sp yapmıştır. (Yanlış) 9. Üreteç +. Lewis nokta gösterimi, 30 Pt Pt Pt Pt C C şeklinde olan molekül ile ilgili, Cu(N 3 ) (sıvı). kap AgN 3(sıvı). kap Şekildeki seri bağlı elektroliz kaplarından belirli bir elektrik akımı geçirildiğinde. kabın katodunda,8 gram Cu katısı toplanmaktadır. Buna göre,. kabın katodunda kaç gram Ag katısı toplanır? (Cu = 64, Ag = 08) A) 0,8 B),6 C) 43, D) 54 E) 08, 8 64 = 0, mol Cu Cu + + e Cu 0,4 mol 0, Ag + + e Ag 0,4. 08 = 43, 0,4 0,4 mol I. Yapısındaki tüm C atomları sp 3 hibritleşmesi yapmıştır. II. C = (karbonil) grubunda atomlar arası sp p ve p p örtüşmeleri gerçekleşmiştir. III. Molekülde ortaklanmamış 4 çift elektron vardır. C teki C sp 3 C deki C sp

21 TÜMEVARIM - IV Test 05. Temel hal elektron dizilimi s s p 6 3s 3p 6 4s 3d 5 olan X element atomu ile ilgili, I. Küresel simetrik özellik gösterir. II. En yüksek enerjili orbitali 4s ortibatilidir. III. l = 0 olan orbitallerindeki e sayısı 'dir. 4. V 3V (g) P cmg M (g) 40 cmg Yukarıdaki sistemde t C'de M musluğu açılarak gerçekleştirilen tepkimede gazı tamamen harcanıyor. Başlangıç sıcaklığına döndürülen sistemin son basıncı cmg olduğuna göre gazının başlangıçtaki basıncı (P) kaçtır? (t C'de suyun buhar basıncı 0 mmg'dir.) 3d 5 küresel simetriktir. 3d 5 > 4s (yanlış) I. l = S orbitalleridir. s s 3s 4s 7e vardır. A) 50 B) 80 C) 00 D) 5 E) 70 P Standart entropi Madde (S o ) J/mol.K X (g) 80 Y (g) M musluğu açılırsa P = ve P = 0,4P 4 + / (s) = 0 cmg = P gaz 48 4 ise 0,4 P 48 = 0 ve P = 70. nx, n+ Y ve n+ Z atomlarından birisi soygazdır. Buna göre, I. n = ise atom hacmi en büyük olanı Z'dir. II. Y soygaz ile X halojendir. III. Z toprak alkali metali ise periyot numarası en küçük olan X'tir. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? ll. Y soygaz olan e ise X yani A grubu elementi olabilir. (Kesin değil) Z (g) 0 X (g) + Y (g) Z (g) = 49 kj/mol tepkimesinin üyelerine ait standart entropi değerleri yukarıda verilmiştir. Bu tepkime ile ilgili, I. S o sistem = 80 J/mol.K'dir. II. S o ortam = +500 J/mol.K'dir. III. Tepkime standart koşullarda istemlidir. IV. S o toplam > 0'dır. yargılardan hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve IV D) II ve III E) I, II, III ve IV S = S ü S g = 80 S ortam = - T T =+ 500 S toplam > istemlidir. 6. N 3(suda) + (s) + N 4(suda) + (suda) denklemine göre dengede olan sisteme, 3 I. Saf su eklenemek 3. Ca (k) + (s) Ca() (suda) 4 gram Ca örneğinin yeterince su ile tepkimesi sonucu oluşan 00 ml'lik Ca() sulu çözeltisinin p'si 3'tür. Buna göre Ca örneğinin saflık %'si kaçtır? ( = 6, Ca = 40) A) 4 B) 8 C) 4 D) 56 E) 80 p = 3, p =, [ ] = 0, M 056, Ca() = 0,05 M 0,05. 0, = 0,0 mol Ca 0,0. 56 = 0,56 gram 4 $ 00 = 4 II. N 4 CI katısı ekleyip, çözmek III. CI sulu çözeltisi eklemek işlemlerinden hangileri p değerini düşürürken, iyonlaşma yüzdesini artırır? l. Zayıf baza su eklemek p düşürür. İyonlaşmayı arttırır. lll. yi azaltır. İyonlaşmayı artırır.

22 Test 05. A. D 3. A 4. E 5. E 6. D 7. D 8. A 9. E 0. C. A. C 7. Cr 7 + I Cr 3+ + I Asidik ortamda gerçekleşen yukarıdaki tepkimenin indirgenme yarı tepkimesi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) I I + e B) Cr Cr e + C) I + e I D) Cr 7 + 6e Cr E) 7 + Cr 7 + 6e Cr C +6 r 7 + 6e Cr 3+ yük denkliği için girenlere 4 +, denkliği için ürünlere 7 eklenir. 0.. C 3 8. C 3 C 3. C Yukarıdaki moleküller ile ilgili, I. rtaklanmamış elektron sayıları arasındaki ilişki 3 > > 'dir. II. Bağ sayıları arasındaki ilişki > > 3'tür. III. Üç molekülde de en az bir C atomu sp 3 hibritleşmesi yapmıştır. 'lerdeki çift e ortaklanmamıştır. 3 > > (Doğru) Bağ sayıları > > 3 (Doğru) 8. V Tuz köprüsü 3. de C otomu sp hibritleşmesi yapmıştır. Mn Sn. X, Y ve Z molekülleri ile ilgili, X : Merkez atom hibritleşmesi sp 'dir. 0,0 M Mn +. kap Mn + (suda) + e Mn (k) Sn + (suda) + e Sn (k) M Sn +. kap E o =,8 volt E o = 0,4 volt Şekildeki elektrokimyasal pilin gerilimi (Epil) kaç volttur? (Nerst denkleminde 0,059 yerine 0,06 kullanınız.) A), B),08 C),04 D) E) 0,98 Sn + (M) + Mn Mn (0,0M) + 006, + Sn denklemine göre E pil = E pil. n logq - 006, 0 E pil =,04 $ log =, v Y : Geometrik şekli düzgün dörtyüzlüdür. Z : VSEPR gösterimi AX E 'dir. bilgileri veriliyor. Buna göre, X, Y ve Z'nin formülü aşağıdakilerden hangisi olabilir? (, 6 C, 7 N, 8 ) X Y Z A) C C 4 B) C 6 C 4 N 3 C) C C 3 C 6 D) C C 4 C 3 8 E) C C 4 X: C Y: C 4 Z: 3 9. K 3 P 4 sulu çözeltisi 4 amperlik akım ile 965 saniye elektroliz ediliyor. Bu olay ile ilgili, I. Katotta,56 gram K metali toplanır. II. Anotta 0,0 mol gazı açığa çıkar. III. Devreden 0,04 Faradaylık elektrik yükü geçer. (K = 39). C ve 'den oluşmuş organik bir bileşiğin 0,5 molünün tamamen yanması sonucu 8 gram ve normal koşullarda mol C gazı açığa çıkıyor. Buna göre bileşiğin gerçek formülü nedir? ( =, C =, = 6) A) C 4 B) C 3 8 C) C 4 8 D) I ve III E) II ve III l. Q = I. t = 4.965C, = 004, Faraday l. Katotta toplanır. (yanlış) ll. + 4e (Doğru) 0,0 mol 0,04 D) C 4 0 E) C 5 0 molü yansaydı 7 g (4 mol ), 4 mol C açığa çıkardı. C 4 8

4. Açısal momentum kuantum sayısı (,) 2 olan bir orbital türü ile ilgili, 5. Orbitaller Maksimum elektron sayısı

4. Açısal momentum kuantum sayısı (,) 2 olan bir orbital türü ile ilgili, 5. Orbitaller Maksimum elektron sayısı Kuantum Sayıları Ve rbitaller 1. Başkuantum sayısı (n) belirtilen temel enerji düzeylerinden hangisinde bulunabilecek maksimum orbital sayısı yanlış verilmiştir? Başkuantum sayısı (n) Maksimum orbital

Detaylı

12-B. 31. I. 4p II. 5d III. 6s

12-B. 31. I. 4p II. 5d III. 6s -B.. 4p. 5d. 6s Baş kuantum sayısı n, açısal kuantum sayısı olmak üzere yukarıda verilen orbitallerin enerjilerinin karşılaştırılması hangisinde doğru verilmiştir? A) == B) >> C) >> D) >> E) >> ÖLÇME,

Detaylı

KARBON KİMYASINA

KARBON KİMYASINA VİDE FASİKÜLLERİ KARBN KİMYASINA GİRİŞ RGANİK VE ANRGANİK BİLEŞİKLER rganik Bileşikler Anorganik Bileşikler Ana kaynakları bitkisel ve hayvansal kökenli maddeler (kömür, petrol, doğalgaz) Ana kaynakları

Detaylı

4. Oksijen bileşiklerinde 2, 1, 1/2 veya +2 değerliklerini (N Metil: CH 3. Cevap C. Adı. 6. X bileşiği C x. Cevap E. n O2. C x.

4. Oksijen bileşiklerinde 2, 1, 1/2 veya +2 değerliklerini (N Metil: CH 3. Cevap C. Adı. 6. X bileşiği C x. Cevap E. n O2. C x. ÇÖZÜMLER. E foton h υ 6.0 34. 0 7 6.0 7 Joule Elektronun enerjisi E.0 8 n. (Z).0 8 (). () 8.0 8 Joule 0,8.0 7 Joule 4. ksijen bileşiklerinde,, / veya + değerliklerini alabilir. Klorat iyonu Cl 3 dir. (N

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 17 HAZİRAN 2017 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS 2 KİMYA TESTİ 1. Bu testte 30 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Kimya Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Eşit miktarlardaki suda; 3.. 36 gram Fe(NO 3 ) 2. n mol NaCl çözülerek

Detaylı

FEN BİLİMLERİ SINAVI

FEN BİLİMLERİ SINAVI DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. FEN BİLİMLERİ SINAVI KİMYA TESTİ 1. Bu testte 30 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Kimya Testi için ayrılan

Detaylı

ELEKTROKİMYA II. www.kimyahocam.com

ELEKTROKİMYA II. www.kimyahocam.com ELEKTROKİMYA II ELEKTROKİMYASAL PİLLER Kendiliğinden gerçekleşen redoks tepkimelerinde elektron alışverişinden yararlanılarak, kimyasal bağ enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülebilir. Kimyasal enerjiyi,

Detaylı

MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME. (Kimya Ders Notu)

MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME. (Kimya Ders Notu) MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME (Kimya Ders Notu) MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME Periyodik cetvelde A gruplarında bulunan elementler bileşik oluştururken kendilerine en yakın olan soygazın elektron

Detaylı

ÖN SÖZ. Üniversiteye hazırlık yolunda, yeni sınav sistemine uygun olarak hazırladığımız YKS Alan Yeterlilik

ÖN SÖZ. Üniversiteye hazırlık yolunda, yeni sınav sistemine uygun olarak hazırladığımız YKS Alan Yeterlilik ÖN SÖZ Sevgili Öğrenciler, Üniversiteye hazırlık yolunda, yeni sınav sistemine uygun olarak hazırladığımız YKS Alan Yeterlilik Testi Kimya Soru Bankası kitabımızı sizlere sunmaktan onur duyuyoruz. Başarınıza

Detaylı

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır.

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır. KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Genelleme

Detaylı

İSRAFİL ARSLAN KİM ÖĞR. YGS ÇALIŞMA KİMYA SORULARI I

İSRAFİL ARSLAN KİM ÖĞR. YGS ÇALIŞMA KİMYA SORULARI I İSRAFİL ARSLAN KİM ÖĞR. YGS ÇALIŞMA KİMYA SORULARI I D) Elmas E) Oltu taşı 1. I. Civa II. Kil III. Kireç taşı Yukarıdaki maddelerden hangileri simyacılar tarafından kullanılmıştır? D) II ve III E) I, II

Detaylı

a. Yükseltgenme potansiyeli büyük olanlar daha aktifdir.

a. Yükseltgenme potansiyeli büyük olanlar daha aktifdir. ELEKTROKİMYA A. AKTİFLİK B. PİLLER C. ELEKTROLİZ A. AKTİFLİK Metallerin elektron verme, ametallerin elektron alma yatkınlıklarına aktiflik denir. Yani bir metal ne kadar kolay elektron veriyorsa bir ametal

Detaylı

MOL KAVRAMI I. ÖRNEK 2

MOL KAVRAMI I.  ÖRNEK 2 MOL KAVRAMI I Maddelerin taneciklerden oluştuğunu biliyoruz. Bu taneciklere atom, molekül ya da iyon denir. Atom : Kimyasal yöntemlerle daha basit taneciklere ayrılmayan ve elementlerin yapıtaşı olan taneciklere

Detaylı

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR PERİODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR 1. Bir elementin periyodik cetveldeki yeri aşağıdakilerden hangisi ile belirlenir? A) Atom ağırlığı B) Değerliği C) Atom numarası D) Kimyasal özellikleri E) Fiziksel

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 25 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA SORU 1: 32 16X element atomundan oluşan 2 X iyonunun; 1.1: Proton sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.2: Nötron sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.3: Elektron

Detaylı

4. KCIO 3 + SO 2 + H 2 O KCI + H 2 SO 4. A) KCIO 3 'teki CI'nin yükseltgenme basamağı +7'dir.

4. KCIO 3 + SO 2 + H 2 O KCI + H 2 SO 4. A) KCIO 3 'teki CI'nin yükseltgenme basamağı +7'dir. KClO 3 + 3SO + 3H O KCl + 3H SO 4 Kimya ve Elektrik / Redoks Tepkimeleri BÖLÜM 07 Test 0. Aşağıdaki tepkimelerden hangisi elektron alış-verişi yoluyla gerçekleşen bir tepkime değildir? A) Zn + KOH K ZnO

Detaylı

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi KİMYASAL DENKLEMLER İki ya da daha fazla maddenin birbirleri ile etkileşerek kendi özelliklerini kaybedip yeni özelliklerde bir takım ürünler meydana getirmesine kimyasal olay, bunların formüllerle gösterilmesine

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

A A A A A KİMYA TESTİ. 4. Aynı periyotta bulunan X ve Y elementleri 5... C 3 2. X 2 6. CH mol XY gazı ile 4 mol Y 2 Ö Z G Ü N D E R S A N E

A A A A A KİMYA TESTİ. 4. Aynı periyotta bulunan X ve Y elementleri 5... C 3 2. X 2 6. CH mol XY gazı ile 4 mol Y 2 Ö Z G Ü N D E R S A N E KİMY TTİ 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır. 1. Yukarıda eşit hacimli iki kapta aynı koşullar altında bulunan gazlar aradaki musluk sabit sıcaklıkta açıldığında

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

5) Çözünürlük(Xg/100gsu)

5) Çözünürlük(Xg/100gsu) 1) I. Havanın sıvılaştırılması II. abrika bacasından çıkan SO 3 gazının H 2 O ile birleşmesi III. Na metalinin suda çözünmesi Yukardaki olaylardan hangilerinde kimyasal değişme gerçekleşir? 4) Kütle 1

Detaylı

GAZLAR GAZ KARIŞIMLARI

GAZLAR GAZ KARIŞIMLARI DALTON KISMİ BASINÇLAR YASASI Aynı Kaplarda Gazların Karıştırılması Birbiri ile tepkimeye girmeyen gaz karışımlarının davranışı genellikle ilgi çekicidir. Böyle bir karışımdaki bir bileşenin basıncı, aynı

Detaylı

ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER 1- SICAKLIK 2- ORTAK İYON ETKİSİ 3- ÇÖZÜCÜ ÇÖZÜNEN CİNSİ 4- BASINCIN ETKİSİ 1- SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklık etkisi Le Chatelier prensibine bağlı olarak yorumlanır. ENDOTERMİK

Detaylı

Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla

Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla kimyasal bağlar Kimyasal bağ, moleküllerde atomları bir arada tutan kuvvettir. Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek için bir araya gelirler. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları

Detaylı

3) Oksijenin pek çok bileşiğindeki yükseltgenme sayısı -2 dir. Ancak, H 2. gibi peroksit bileşiklerinde oksijenin yükseltgenme sayısı -1 dir.

3) Oksijenin pek çok bileşiğindeki yükseltgenme sayısı -2 dir. Ancak, H 2. gibi peroksit bileşiklerinde oksijenin yükseltgenme sayısı -1 dir. 5.111 Ders Özeti #25 Yükseltgenme/İndirgenme Ders 2 Konular: Elektrokimyasal Piller, Faraday Yasaları, Gibbs Serbest Enerjisi ile Pil-Potansiyelleri Arasındaki İlişkiler Bölüm 12 YÜKSELTGENME/İNDİRGENME

Detaylı

PERİYODİK CETVEL. Yanıt : D. www.kimyahocam.com. 3 Li : 1s2 2s 1 2. periyot 1A grubu. 16 S : 1s2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 3.

PERİYODİK CETVEL. Yanıt : D. www.kimyahocam.com. 3 Li : 1s2 2s 1 2. periyot 1A grubu. 16 S : 1s2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 3. PERİODİK CETVEL Periyodik cetvel, elementlerin atom numaraları temel alınarak düzenlenmiş bir sistemdir. Periyodik cetvelde, nötr atomlarının elektron içeren temel enerji düzeyi sayısı aynı olan elementler

Detaylı

3. Merkez atomu orbitallerinin hibritleşmesi

3. Merkez atomu orbitallerinin hibritleşmesi 3. Merkez atomu orbitallerinin hibritleşmesi Bir atomun yapa bileceği kovalent bağ sayısı taşıdığı ya da az bir enerjiyle taşıyabileceği (hibritleşme) yarı dolu orbital sayısına eşittir. Farklı enerji

Detaylı

LYS KİMYA DENEMESİ 1.SORU: 2.soru: I- 0,9 M Ca C sulu çözeltisi II- 0,6 M Ca ( N0 3 ) 2 sulu çözeltisi

LYS KİMYA DENEMESİ 1.SORU: 2.soru: I- 0,9 M Ca C sulu çözeltisi II- 0,6 M Ca ( N0 3 ) 2 sulu çözeltisi 1.SRU: I- 0,9 M Ca C 2 0 4 sulu çözeltisi II- 0,6 M Ca ( N0 3 ) 2 sulu çözeltisi Yukarıda aynı koşullarda bulunan çözeltilerin aşağıdaki hangi nicelikleri eşit değildir? a)donmaya başlama sıcaklığı b)

Detaylı

Müh. Fak. G. Kimya Vize Soru ve Cevapları A Mühendislik Fakültesi Genel Kimya (Kimya Metal. ve Malz.)) Ara Sınav Soruları

Müh. Fak. G. Kimya Vize Soru ve Cevapları A Mühendislik Fakültesi Genel Kimya (Kimya Metal. ve Malz.)) Ara Sınav Soruları Müh. Fak. G. Kimya Vize Soru ve Cevapları A 08.11.2017 Adı ve Soyadı:.. Fak. No:... Mühendislik Fakültesi Genel Kimya (Kimya Metal. ve Malz.)) Ara Sınav Soruları 1) Bilinen tüm yöntemlerle kendisinden

Detaylı

6. I. Sirke ruhu (CH 3 COOH)

6. I. Sirke ruhu (CH 3 COOH) ph ve poh Kavramları - Asit Baz İndikatörleri BÖLÜM 08 Test 04 1. Aşağıdaki maddelerin standart koşullarda ph değerleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? 4. mavi turnusol kağıdı kırmızı

Detaylı

4. Isı ve sıcaklık ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi. yanlıştır? I. Sıcaklığı sabit olan sisteme izotermal sistem denir.

4. Isı ve sıcaklık ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi. yanlıştır? I. Sıcaklığı sabit olan sisteme izotermal sistem denir. Kimya ve Enerji / Sistemler ve Enerji BÖLÜM 5 Test 1 1. "İncelenmek üzere seçilen sınırlı evren parçasına sistem denir." Buna göre sistem ile ilgili, I. Sıcaklığı sabit olan sisteme izotermal sistem denir.

Detaylı

Kimya Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0102-Genel Kimya-II Dersi, Dönem Sonu Sınavı

Kimya Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0102-Genel Kimya-II Dersi, Dönem Sonu Sınavı Kimya Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0102-Genel Kimya-II Dersi, Dönem Sonu Sınavı 20.05.2015 Soru (puan) 1 (20 ) 2 (20 ) 3 (20 ) 4 (25) 5 (20 ) 6 (20 ) Toplam Alınan Puan Not:

Detaylı

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg PERİYODİK CETVEL Periyodik cetvel elementleri sınıflandırmak için hazırlanmıştır. İlkperiyodik cetvel Mendeleev tarafından yapılmıştır. Mendeleev elementleri artan kütle numaralarına göre sıralamış ve

Detaylı

5. P.E(kj) I. Reaktifler uygun geometride çarpışmalıdır. II. Çarpışan tanecikler yeterli aktivasyon enerjisine sahip olmalıdır.

5. P.E(kj) I. Reaktifler uygun geometride çarpışmalıdır. II. Çarpışan tanecikler yeterli aktivasyon enerjisine sahip olmalıdır. Kimyasal Tepkimelerde Hız ve Denge / Tepkimelerde Hız / Tepkime Hızının Ölçülmesi BÖLÜM 6 Test. Kimyasal tepkimelerin gerçekleşebilmesi için, I. Reaktifler uygun geometride çarpışmalıdır. II. Çarpışan

Detaylı

ATOM BİLGİSİ I ÖRNEK 1

ATOM BİLGİSİ I  ÖRNEK 1 ATOM BİLGİSİ I Elementlerin özelliklerini ta ıyan en küçük yapıta ı atomdur. Son çözümlemede, bütün maddelerin atomlar toplulu u oldu unu söyleyebiliriz. Elementler, aynı tür atomlardan, bile ik ve karı

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. FEN BİLİMLERİ SINAVI KİMYA TESTİ FEM YAYINLARI 4.

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. FEN BİLİMLERİ SINAVI KİMYA TESTİ FEM YAYINLARI 4. DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. EN BİLİMLERİ SINAVI KİMYA TESTİ 1. Bu testte 3 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Kimya Testi için ayrılan

Detaylı

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 Periyodik sistemde yatay sıralara Düşey sütunlara.. adı verilir. 1.periyotta element, 2 ve 3. periyotlarda..element, 4 ve 5.periyotlarda.element 6 ve 7. periyotlarda

Detaylı

Kimyasal Hesaplamalar / Mol I. 6, tane CH 4 molekülü , tane N 2 O 3 molekülünün mol sayısı ve toplam 6. I.

Kimyasal Hesaplamalar / Mol I. 6, tane CH 4 molekülü , tane N 2 O 3 molekülünün mol sayısı ve toplam 6. I. BÖLÜM 02 Test Kimyasal Hesaplamalar / Mol - 1 01 1. I. 6,02.10 23 tane CH 4 molekülü II. 44 gram CO 2 gazı III. Normal koşullarda 11,2 litre hacim kaplayan O 2 gazı ukarıda verilen maddelerden hangilerinin

Detaylı

Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM ATOMUN BÖLÜNEBİLİRLİĞİ ATOM ALTI TANECİKLER

Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM ATOMUN BÖLÜNEBİLİRLİĞİ ATOM ALTI TANECİKLER Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM ATOMUN BÖLÜNEBİLİRLİĞİ ATOM ALTI TANECİKLER ATOMUN BÖLÜNEBİLİRLİĞİ: ATOM ALTI TANECİKLER SÜRTÜNME İLE ELEKTRİKLENME ELEKTROLİZ DENEYİ FARADAY SÜRTÜNME İLE ELEKTRİKLENME:

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ Atomlar bağ yaparken, elektron dizilişlerini soy gazlara benzetmeye çalışırlar. Bir atomun yapabileceği bağ sayısı, sahip

Detaylı

$e"v I)w ]/o$a+ s&a; %p,{ d av aa!!!!aaa!a!!!a! BASIN KİTAPÇIĞI 00000000

$ev I)w ]/o$a+ s&a; %p,{ d av aa!!!!aaa!a!!!a! BASIN KİTAPÇIĞI 00000000 BASIN KİTAPÇIĞI 00000000 AÇIKLAMA 1. Bu kitapç kta Lisans Yerle tirme S nav - Kimya Testi bulunmaktad r.. Bu test için verilen toplam cevaplama süresi 5 dakikadır.. Bu kitapç ktaki testlerde yer alan her

Detaylı

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır.

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır. Atom üç temel tanecikten oluşur. Bunlar proton, nötron ve elektrondur. Proton atomun çekirdeğinde bulunan pozitif yüklü taneciktir. Nötron atomun çekirdeğin bulunan yüksüz taneciktir. ise çekirdek etrafında

Detaylı

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez Elektrot Potansiyeli Uzun metal parçası, M, elektrokimyasal çalışmalarda kullanıldığında elektrot adını alır. M n+ metal iyonları içeren bir çözeltiye daldırılan bir elektrot bir yarı-hücre oluşturur.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

İÇİNDEKİLER TEMEL KAVRAMLAR - 2. 1. Atomlar, Moleküller, İyonlar...36. 1.2. Atomlar...36. 1.2. Moleküller...37. 1.3. İyonlar...37

İÇİNDEKİLER TEMEL KAVRAMLAR - 2. 1. Atomlar, Moleküller, İyonlar...36. 1.2. Atomlar...36. 1.2. Moleküller...37. 1.3. İyonlar...37 vi TEMEL KAVRAMLAR - 2 1. Atomlar, Moleküller, İyonlar...36 1.2. Atomlar...36 1.2. Moleküller...37 1.3. İyonlar...37 2. Kimyasal Türlerin Adlandırılması...38 2.1. İyonların Adlandırılması...38 2.2. İyonik

Detaylı

Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111

Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111 Sayfa 1 /10 Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111 İsminizi aşağıya yazınız. Sınavda kitaplarınız kapalı olacaktır. 6 problemi de çözmelisiniz. Bir problemin bütün şıklarını baştan sona dikkatli bir şekilde okuyunuz.

Detaylı

Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ

Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ PERİYODİK ÖZELLİKLERİN DEĞİŞİMİ ATOM YARIÇAPI Çekirdeğin merkezi ile en dış kabukta bulunan elektronlar arasındaki uzaklık olarak tanımlanır. Periyodik tabloda aynı

Detaylı

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen ÇÖZÜCÜ VE ÇÖZÜNEN ETKİLEŞİMLERİ: Çözünme olayı ve Çözelti Oluşumu: Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen Çözünme İyonik Çözünme Moleküler

Detaylı

KİMYASAL TEPKİMELERDE DENGE II

KİMYASAL TEPKİMELERDE DENGE II KİMYASAL TEPKİMELERDE DENGE II Kimyasal tepkimelerde denge, sıcaklık, basınç ve denge bağıntısında yer alan maddelerin derişimlerine bağlıdır. Denge halindeki bir sistemde bu üç etkenden birini değiştirerek,

Detaylı

FİZİKSEL VE KİMYASAL TEPKİMELER I

FİZİKSEL VE KİMYASAL TEPKİMELER I FİZİKSEL VE KİMASAL TEPKİMELER I Maddenin yapısındaki değişmeleri Fiziksel değişmeler Kimyasal değişmeler Çekirdek olayları şeklinde sınıflandırabiliriz. FİZİKSEL DEĞİŞMELER Fiziksel tepkimeler, maddenin

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA KİMYASAL BAĞLAR Lewis Kuramı Kimyasal bağlanmada esas rolü dış kabuk elektronları (değerlik) oynar. Bazı durumlarda elektronlar bir atomdan diğerine aktarılır. Böylece oluşan (+) ve (-) yüklü

Detaylı

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir.

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir. GENEL KİMYA 1 LABORATUARI ÇALIŞMA NOTLARI DENEY: 8 ÇÖZELTİLER Dr. Bahadır KESKİN, 2011 @ YTÜ Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir

Detaylı

(1) (2) (A) (B) (C) (D) (E)

(1) (2) (A) (B) (C) (D) (E) Analitik Kimya-1 Aşağıda verilen çözeltiler NaH, Na 2 C 3 ve NaHC 3 ten birini veya ikisini içermektedir. Çözeltiden alınan 25.0 ml lik kısımlar (1) fenolftaleyn ve (2) bromokrezol yeşili indikatörleri

Detaylı

PERİYODİK CETVEL

PERİYODİK CETVEL BÖLÜM4 W Periyodik cetvel, elementlerin atom numaraları esas alınarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemede, kimyasal özellikleri benzer olan (değerlik elektron sayıları aynı) elementler aynı düşey sütunda yer

Detaylı

Burada a, b, c ve d katsayılar olup genelde birer tamsayıdır. Benzer şekilde 25 o C de hidrojen ve oksijen gazlarından suyun oluşumu; H 2 O (s)

Burada a, b, c ve d katsayılar olup genelde birer tamsayıdır. Benzer şekilde 25 o C de hidrojen ve oksijen gazlarından suyun oluşumu; H 2 O (s) 1 Kimyasal Tepkimeler Kimyasal olaylar elementlerin birbirleriyle etkileşip elektron alışverişi yapmaları sonucu oluşan olaylardır. Bu olaylar neticesinde bir bileşikteki atomların sayısı, dizilişi, bağ

Detaylı

ANALİTİK KİMYA SORU 1

ANALİTİK KİMYA SORU 1 ANALİTİK KİMYA SORU 1 a) Kçç ve H 2 S için verilecek Ka 1 ve Ka 2 denge ifadelerini kullanarak MS için çözünürlük ifadesini çıkarınız ve metal sülfürün çözünürlüğünün hidronyum iyonunun karesi ile arttığını

Detaylı

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca KİMYASAL REAKSİYONLARDA ENERJİ. kimyaci_glcn_hoca

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca KİMYASAL REAKSİYONLARDA ENERJİ. kimyaci_glcn_hoca KİMYASAL REAKSİYONLARDA ENERJİ KİMYASAL REAKSİYONLARDA ENERJİ Ekzotermik (Isı Veren) Tepkimeler Bir kimyasal reaksiyonda ürünlerin potansiyel enerjileri toplamının girenlerin potansiyel enerjileri toplamından

Detaylı

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ KİMYASAL TÜR 1. İYONİK BAĞ - - Ametal.- Kök Kök Kök (+) ve (-) yüklü iyonların çekim kuvvetidir..halde

Detaylı

Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ

Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ ALKENLERİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkenler sahip oldukları pi bağları sayesinde pek çok farklı kimyasal tepkimeyi gerçekleştirebilirler. Buna göre alkenlerin

Detaylı

Lewis Nokta Yapıları ve VSEPR

Lewis Nokta Yapıları ve VSEPR 6 DENEY Lewis Nokta Yapıları ve VSEPR 1. Giriş Bu deneyde moleküllerin Lewis Nokta yapıları belirlenecek ve VSEPR kuralları ile molekülün geometrisi ve polaritesi tayin edilecektir. 2. Lewis Nokta Yapıları

Detaylı

BASIN KİTAPÇIĞI ÖSYM

BASIN KİTAPÇIĞI ÖSYM BASIN KİTAPÇIĞI 00000000 AÇIKLAMA 1. Bu kitapç kta Lisans Yerle tirme S nav - Kimya Testi bulunmaktad r.. Bu test için verilen toplam cevaplama süresi 5 dakikadır.. Bu kitapç ktaki testlerde yer alan her

Detaylı

ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ (Kçç)

ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ (Kçç) ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ (Kçç) ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNME VE ÇÖKELME OLAYLARI Çözeltiler doymuşluklarına göre üçe ayrılırlar: 1- Doymamış çözeltiler: Belirli bir sıcaklıkta ve basınçta çözebileceğinden daha az miktarda

Detaylı

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz.

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR İki atom veya atom grubu

Detaylı

BÖLÜM. Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler 1. ÜNİTE İÇERİK Elektrot ve Elektrolit Yarı Hücre ve Hücre

BÖLÜM. Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler 1. ÜNİTE İÇERİK Elektrot ve Elektrolit Yarı Hücre ve Hücre 1. 2 1. İÇERİK 1.2.1 Elektrot ve Elektrolit 1.2.2 Yarı Hücre ve Hücre Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler Bitkilerin fotosentez yapması, metallerin arıtılması, yakıt hücrelerinin görev yapması gibi

Detaylı

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu)

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu) KİMYA-IV Alkenler (3. Konu) Alkenler (Olefinler) En az bir tane C=C çift bağı içeren hidrokarbonlara alkenler veya olefinler denir. Alkenler doymamış yapıda hidrokarbonlar olup, katalizörler eşliğinde

Detaylı

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Rb izotoplarından oluşmuştur. İzotopların doğada bulunma yüzdelerini hesaplayınız. Bir bileşik

Detaylı

2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM ATOM ALTI TANECİKLER

2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM ATOM ALTI TANECİKLER 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM ATOM ALTI TANECİKLER ATOM ALTI TANECİKLER: Atom numarası=proton sayısı=çekirdek yükü Kütle numarası (Nükleon sayısı)=proton sayısı+ nötron sayısı Kütle No iyon yükü Atom

Detaylı

www.kimyahocam.com Bu tepkimede; ile CO 2 konjuge asit baz çiftidir. O ile OH konjuge asit baz çiftidir. CO 3 ÖRNEK 1 HCN (suda)

www.kimyahocam.com Bu tepkimede; ile CO 2 konjuge asit baz çiftidir. O ile OH konjuge asit baz çiftidir. CO 3 ÖRNEK 1 HCN (suda) SULU ÇÖZELT LERDE AS T VE BAZ DENGELER I AS T BAZ TANIMLARI Arrhenius Tanımı Arrhenius a göre, suda çözündüğünde iyonlaşarak H iyonu verebilen maddeler asit, H iyonu verebilen maddeler bazdır. Bu tanım

Detaylı

11. SINIF KİMYA YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI

11. SINIF KİMYA YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI 11. SINIF KİMYA YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI Sevgili öğrenciler, oldukça yorucu ve yoğun 11.sınıf kimya programını başarıyla tamamlayarak tatili hak ettiniz. LYS de 30 tane kimya sorusunun 10 tanesi 11.sınıf

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ)

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ) ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ) Hazırlayan: Doç. Dr. Yusuf ÖZKAY 1. Organik bileşik kavramının tarihsel gelişimi

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI KİMYA 1 SORU BANKASI ANKARA

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI KİMYA 1 SORU BANKASI ANKARA ÜKSEKÖĞRETİM KURUMLAR SNAV KİMA 1 SORU BANKAS ANKARA İÇİNDEKİLER. Kimya Bilimi Kimyanın Tarihsel Gelişimi... 1 Kimyanın Uğraşı Alanları... 5 Element Kavramı ve Element Sembolleri... 7 Bileşik azımı ve

Detaylı

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar 10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar kanunları Demir (II) sülfür bileşiğinin elde edilmesi Kimyasal

Detaylı

YKS KİMYA Atom ve Periyodik Sistem 6

YKS KİMYA Atom ve Periyodik Sistem 6 YKS KİMYA Atom ve Periyodik Sistem 6 Atom ve Periyodik Sistem 6 1 Soru 01 Aşağıdaki özelliklerden hangisi periyodik sistemin aynı periyodunda sağa doğru azalırken, aynı grupta aşağıya doğru artar? A) İyonlaşma

Detaylı

İÇİNDEKİLER KİMYASAL DENKLEMLER

İÇİNDEKİLER KİMYASAL DENKLEMLER KİMYASAL DENKLEMLER İÇİNDEKİLER BASİT DENKLEM DENKLEŞTİRME DENKLEM KATSAYILARININ YORUMU ve ANLAMI REAKSİYON TİPLERİ REDOKS REAKSİYONLARI YÜKSELTGENME (ELEKTRON VERME) İNDİRGENME (ELEKTRON ALMA) REDOKS

Detaylı

Soru 3) Ağırlıkça % 10.5 şeker içeren bir çözeltinin 1.5 kg'ı buharlaştırıldığında kaç gram şeker elde edilir?

Soru 3) Ağırlıkça % 10.5 şeker içeren bir çözeltinin 1.5 kg'ı buharlaştırıldığında kaç gram şeker elde edilir? Soru 1) Aşağıdakilerden hangisi bir fiziksel değişimdir. a) Suyun donarak buz haline gelmesi b) Kağıdın yanması c) Tuz ve su karışımı d) Hidroklorik asit ile çinkonun reaksiyonu Soru 2) Kükürt dioksit

Detaylı

GÜLEN MUHARREM PAKOĞLU ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ 8 SORU BANKASI

GÜLEN MUHARREM PAKOĞLU ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ 8 SORU BANKASI 1- John Newlands: Bilinen elementleri artan atom ağırlıklarına göre sıralamıştır. Alexandre Beguyer de Chancourtois: İlk periyodik çizelgeyi oluşturmuştur. Elementler dışında bazı iyon ve bileşiklere de

Detaylı

DERSĐN SORUMLUSU : PROF.DR ĐNCĐ MORGĐL

DERSĐN SORUMLUSU : PROF.DR ĐNCĐ MORGĐL DERSĐN SORUMLUSU : PROF.DR ĐNCĐ MORGĐL HAZIRLAYAN : HALE ÜNAL KĐMYASAL REAKSĐYONLARA GĐRĐŞ -Değişmeler ve Tepkime Türleri- Yeryüzünde bulunan tüm maddeler değişim ve etkileşim içerisinde bulunur. Maddelerdeki

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. Her maddenin bir kütlesi vardır ve bu tartılarak bulunur. Ayrıca her

Detaylı

1H: 1s 1 1.periyot 1A grubu. 5B: 1s 2 2s 2 2p 1 2.periyot 3A grubu. 8O: 1s 2 2s 2 2p 4 2.periyot 6A grubu. 10Ne: 1s 2 2s 2 2p 6

1H: 1s 1 1.periyot 1A grubu. 5B: 1s 2 2s 2 2p 1 2.periyot 3A grubu. 8O: 1s 2 2s 2 2p 4 2.periyot 6A grubu. 10Ne: 1s 2 2s 2 2p 6 PERİYODİK CETVEL Periyodik cetvel, benzer kimyasal özellik gösteren elementlerin alt alta gelecek şekilde artan atom numaralarına göre sıralandıkları çizelgelerdir. Periyodik cetveli oluşturan yatay satırlara

Detaylı

GENEL KİMYA. 7. Konu: Kimyasal reaksiyonlar, Kimyasal eşitlikler, Kimyasal tepkime türleri, Kimyasal Hesaplamalar

GENEL KİMYA. 7. Konu: Kimyasal reaksiyonlar, Kimyasal eşitlikler, Kimyasal tepkime türleri, Kimyasal Hesaplamalar GENEL KİMYA 7. Konu: Kimyasal reaksiyonlar, Kimyasal eşitlikler, Kimyasal tepkime türleri, Kimyasal Hesaplamalar Kimyasal Reaksiyonlar Kimyasal reaksiyon (tepkime), kimyasal maddelerdeki kimyasal değişme

Detaylı

İYON TEPKİMELERİ. Prof. Dr. Mustafa DEMİR. (Kimyasal tepkimelerin eşitlenmesi) 03-İYON TEPKİMELERİ-KİMYASAL TEPKİMELERİN EŞİTLENMESİ 1 M.

İYON TEPKİMELERİ. Prof. Dr. Mustafa DEMİR. (Kimyasal tepkimelerin eşitlenmesi) 03-İYON TEPKİMELERİ-KİMYASAL TEPKİMELERİN EŞİTLENMESİ 1 M. İYN TEPKİMELERİ (Kimyasal tepkimelerin eşitlenmesi) Prof. Dr. Mustafa DEMİR 0İYN TEPKİMELERİKİMYASAL TEPKİMELERİN EŞİTLENMESİ 1 Bir kimyasal madde ısı, elektrik veya çözücü gibi çeşitli fiziksel veya kimyasal

Detaylı

(a) 1,60 (b) 0,80 (c) 0,10 (d) 0, Aşağıda gösterilen potansiyel enerji grafiğinde ileri tepkimenin aktifleşme enerjisi hangisidir?

(a) 1,60 (b) 0,80 (c) 0,10 (d) 0, Aşağıda gösterilen potansiyel enerji grafiğinde ileri tepkimenin aktifleşme enerjisi hangisidir? Adı ve Soyadı.. No:. SEÇEN GUBU ÇEVE MÜENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GENEL KİMYA İNAL SINAVI ; 17 AALIK 2010 YÖNEGE : 27 TEST SUSU 8 KLASİK SU VADI TEST SULAI 1 A B D 15 A B D 2 A B D 16 A B D 3 A B D 17 A B D 4 A

Detaylı

IVA GRUBU ELEMENTLERİ

IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 6 IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. C, Si, Ge, Sn, Pb C: Ametal Si ve Ge: Yarı metal Sn ve Pb: Metal C: +4 ile -4 arası Si

Detaylı

BÖLÜM. Ne Neyi Yükseltger/İndirger? 1. ÜNİTE 3 BÖLÜM İÇERİK

BÖLÜM. Ne Neyi Yükseltger/İndirger? 1. ÜNİTE 3 BÖLÜM İÇERİK 1. ÜNİT Ne Neyi Yükseltger/İndirger? 3. BÖLÜM 3 BÖLÜM İÇRİK 1.3.1 Standart lektrot Potansiyeli 1.3.2 Redoks Reaksiyonlarının İstemliliği ve lektrot Potansiyelleri 1.3.3 lektrot Potansiyelini tkileyen Faktörler

Detaylı

Sevgili Öğrenciler ve Saygıdeğer Meslektaşlarım,

Sevgili Öğrenciler ve Saygıdeğer Meslektaşlarım, Sevgili Öğrenciler ve Saygıdeğer Meslektaşlarım, Endüstri, sanayi, teknoloji ve günlük hayatımızda önemli bir yere sahip olan kimya, aynı zamanda eğitim-öğretim sistemimizde içeriği dört yıla yayılmış

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1. MADDE BİLGİSİ BÖLÜM 2. ATOMUN YAPISI

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1. MADDE BİLGİSİ BÖLÜM 2. ATOMUN YAPISI İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1. MADDE BİLGİSİ 1.1. KİMYA... 2 1.2. MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI... 2 1.3. MADDELERİN HALLERİ VE HAL DEĞİŞİMİ DÖNGÜSÜ... 4 1.4. MADDELERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 5 1.5. MADDELERİN AYIRT

Detaylı

D) NH 3 + HCl NH 4 Cl Nötrleşme E) H / 2 O 2 H 2 O Yanma

D) NH 3 + HCl NH 4 Cl Nötrleşme E) H / 2 O 2 H 2 O Yanma 1) I. Katlı Oranlar Y. a) Gay-Lussac II. Sabit Oranlar Y. b) Dalton III. Sabit Hacimler Y. c) Proust IV. Kütlenin Korunumu Y. d) Lavoiser e) Avagadro Yukarıdaki bilim insanları ve buldukları yasaların

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞLAR KOVALENT BAĞLAR

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞLAR KOVALENT BAĞLAR KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları bir arada tutan kuvvettir. Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek için bir araya gelirler. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları

Detaylı

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER MADDENİN HALLERİ MADDE MİKTARINA BAĞLI ÖZELLİKLER:(ORTAK ÖZELLİKLER) :Madde miktarının ölçüsüdür. :Maddenin boşlukta kapladığı yerdir Eylemsizlik:Maddenin

Detaylı

LYS KİMYA ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST - 1

LYS KİMYA ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST - 1 LYS KİMYA ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST - 1 1. Katot ışınları elektron olduğu için negatif yüklüdür. Kanal ışınları proton dur. I ve II yanlış, kanal ışınları deneyi ile proton için m e değeri bulunur. III doğru

Detaylı

İnstagram:kimyaci_gln_hoca MODERN ATOM TEORİSİ-2.

İnstagram:kimyaci_gln_hoca MODERN ATOM TEORİSİ-2. MODERN ATOM TEORİSİ-2 ATOM YARIÇAPI PERİYODİK ÖZELLİK DEĞİŞİMİ Kovalent Yarıçap: Tek bir kovalent bağla bağlanmış eşdeğer iki atomun çekirdekleri arasındaki uzaklığın yarısına kovalent yarıçap denir.(şekil1)

Detaylı

BÖLÜM. Kimyasal Türler Arası Etkileşimler. Zayıf Etkileşimler Test Kimyasal Tür Nedir? Test Zayıf Etkileşimler Test

BÖLÜM. Kimyasal Türler Arası Etkileşimler. Zayıf Etkileşimler Test Kimyasal Tür Nedir? Test Zayıf Etkileşimler Test BÖLÜM 3 Kimyasal Türler Arası Etkileşimler Kimyasal Tür Nedir? Test - 1... 2 Lewis Sembolleri Test - 2...2 Kimyasal Türler Arası Etkileşimlerin Sınıflandırılması Test - 3...2 Kimyasal Türler Arası Etkileşimler

Detaylı

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur.

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. ASİTLER- BAZLAR SUYUN OTONİZASYONU: Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. H 2 O (S) H + (suda) + OH - (Suda) H 2 O (S) + H +

Detaylı

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha AYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 6 KİMYASAL BAĞLAR

Detaylı

TG 13 ÖABT KİMYA KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ

TG 13 ÖABT KİMYA KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ TG 13 ÖABT KİMYA Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının İhtiyaç Yayıncılık

Detaylı

GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3

GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3 TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ-27 Kasım 2013 Bütün Şubeler GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3 ÖNEMLİ! Ödev Teslim Tarihi: 6 Aralık 2013 Soru 1-5 arasında 2 soru Soru 6-10 arasında 2 soru Soru 11-15 arasında

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı