ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI"

Transkript

1 ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI

2 ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN KİTAPÇIĞI Sevgili Öğretmenler, Bildiğiniz gibi müzeler, sanat merkezleri farklı sanat eserlerini bir araya getirerek geçmiş ve gelecek arasında bağ kurmaya yardımcı olan, estetik duyarlılığı geliştiren, bilgilendirirken hoş vakit geçirmeye imkan sağlayan özel mekanlardır. Genellikle geçmişe ait sanat eserlerinden oluşan koleksiyonların toplanması, korunması, sergilenmesi işlevini üstlenmelerinin yanı sıra, zaman içerisinde toplumu sanat ile tanıştırma, eğitim düzeyini arttırma, özellikle gelecek kuşakların bilgiye erişimlerini amaçlayan eğitim kurumları haline gelmiştir. Arkas Sanat Merkezi de sanata ve sanatçılara verdiği değer ile 2011 yılından bu yana, uluslararası boyutta 17 sergi düzenlemiş, her sergide birbirinden farklı dönemlere ışık tutan eserlere evsahipliği yapmıştır. Yeni sergimiz olan Renk, Işık, Titreşim: Türk İzlenimcileri nde; Osmanlı dan Cumhuriyet e uzanan süreçte manzara, natürmort ve portre başta olmak üzere müze ve özel koleksiyonlardan derlediğimiz 125 eser ile Türk resim sanatına damgasını vuran Türk İzlenimcileri ni tanıtmayı amaçlıyoruz. Sergimizde ağırlıklı olarak Türkiye nin modernleşme sürecinde yurtdışında gördükleri eğitimlerden sonra yurda dönen ve modern sanatın temsilcileri olarak bilinen 1914 Kuşağı sanatçıları ile birlikte bu kuşağın öncesi ve sonrası sanatçılar yer alıyor. Düzenlediğimiz sergiler aracılığı ile toplumu, özellikle gençleri bilgilendirmek, onları küçük yaşta sanat ile tanıştırmak, farklı kültürleri tanıtarak hayal güçlerini genişletmek öncelikli amacımız. Bu konuda en büyük destekçilerimiz olan siz öğretmenler için, sergimiz hakkında genel bilgileri, eser açıklamalarını ve öğrencileri düşünmeye teşvik edecek soruları bir araya getirerek, anlatımlarınızı desteklemek amacıyla Öğretmen Rehber Kitapçığı tasarladık. Sizin desteğiniz ve hazırladığımız bu kitapçık sayesinde, Arkas Sanat Merkezi ne düzenlediğiniz gezilerin öğrencileriniz için keyifli vakit geçiririrken bilgilendikleri verimli bir etkinlik olmasını umuyoruz.

3 ARKAS SANAT MERKEZİ Arkas Sanat Merkezi, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ın kişişel ilgisi ve profesyonel yaklaşımı ile oluşan Arkas Koleksiyonu nu sanatseverler ile paylaşmak isteği doğrultusunda kuruldu. İzmir de döneminin en güzel yapılarından biri olarak 1875 yılından beri hizmet veren Fransız Fahri Konsolosluk binasının denize bakan bölümü, Fransız Hükümeti tarafından 20 yıllığına, kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas Holding e tahsis edildi. Bir yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından bina Kasım 2011 de Arkas Sanat Merkezi adıyla açıldı. Çağdaş donanımlı bir sanat merkezine dönüştürülen iki katlı tarihi binada, 10 adet sergi odası bulunuyor. Arkas Sanat Merkezi, İzmir e kazandırılmış tarihi bir bina olmasının yanında, birçok uluslararası ressamın eserlerinin sergilendiği ilk sanat merkezi olma özelliği de taşıyor.

4 Arkas Sanat Merkezi, başta İzmir olmak üzere, ülkemizin sanatsal ve kültürel hayatına katkı sağlayabilmeyi ve İzmir in kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamı ile paylaşmayı ve yediden yetmişe herkese sanatı sevdirmeyi hedeflemektedir. ARKAS SANAT MERKEZİ GEÇMİŞ SERGİLER 1. Arkas Koleksiyonu nda Post Empresyonizm ( ) 2. Batılının Fırçasından Ege nin Bu Yakası (2012) 3. Sessizliğin Yankısı (2012) 4. Naci Kalmukoğlu O, Bir Yıldızdı (2013) 5. Asker Ressamlar (2013) ve 19. yüzyıllarda İzmir; Batılı Bir Bakış (2013) 7. Gallé, Daum, Lalique Camın Şairleri (2014) 8. Hoca Ali Rıza (2014) 9. Arkas Koleksiyonu nda Osmanlı Halı Sanatı (2015) 10. İzmir: Yarınlara Bir Miras (2015) 11. Antik Anadolu nun Tanıkları ( ) 12. Üç Denizin Arasında Osmanlı ve Fransız Boğaz Haritaları (2016) 13. Anadolu Seyahatleri (2016) 14. Arkas Koleksiyonu nda Işığın Ustaları (2017) 15. Victor Vasarely (2017) 16. Arkas Koleksiyonu ndan Su Manzaraları ( ) 17. Renk, Işık, Titreşim; Türk İzlenimcileri (2018)

5 ARKAS SANAT MERKEZİ NDE GERÇEKLEŞEN SERGİLERDE İŞBİRLİĞİ YAPILAN MÜZE VE KURUMLAR Türkiye Alman Arkeoloji Enstitüsü / Istanbul Deutsches Archäologisches Institut Başbakanlık Osmanlı Arşivi Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, Istanbul / Institut Français d etudes anatoliennes (IFEA) İstanbul Kültür Üniversitesi İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (IFOD) Sakıp Sabancı Müzesi Türk ve İslam Eserleri Müzesi Belçika Bibliothèque Royale de Belgique / Belçika Kraliyet Kütüphanesi Hollanda Rijksmuseum, Amsterdam İngiltere National Maritime Museum, Greenwich The British Museum, London İsviçre Musée Cantonal des Beux-Arts, Lausanne İtalya Biblioteca Nazionale Marciana, Venice / Venedik Marciana Ulusal Kütüphanesi Museo Correr, Venice Macaristan Musée des Beaux-arts, Budapest Musée Vasarely à Pécs Fransa Archives nationales de France / Fransa Ulusal Arşivleri Bibliothèque municipale de France, Paris Bibliothèque municipale de Lyon Bibliothèque municipale du Blanc Bibliothèque nationale de France (BnF) / Fransa Ulusal Kütüphanesi CCI Marseille Provence Cinémathèque Robert-Lynen, Paris Ecole nationale supérieure des Beaux-arts, Paris Fondation Vasarely à Aix-en-Provence Musée d Orsay, Paris Musée des Augustins, Toulouse Musée des Beaux-arts, Bordeaux Musée des Beaux-arts, Marseille Musée des Beaux-arts, Tours Musée du Louvre, Paris Musée Fabre, Montpellier Musée national du château de Malmaison, Rueil-Malmasion

6 ARKAS SANAT MERKEZİ BİNASI MİMARİ TARİHÇESİ Fransa Konsolosluğu, yılları arasında kıyı ile Mecidiye Caddesi arasında yer alan geniş bir bahceye inşa edilmiş iki binadan oluşmaktaydı yılında meydana gelen depremden sonra Parisli mimar Edmond Renaud tarafından yeni bir bina inşa edilmiş, ancak bu bina da 1866 daki yangın ve 1880 deki depremle yeniden zarar gormuştu. 20. yüzyılın başına gelindiğinde, Fransız yönetimi mimar Emmanuel Pontremoli yi yeni bir bina tasarlamakla görevlendirdi. Pontremoli nin denize yakın olarak konumlandırdığı yeni bina 1906 yılında tamamlandı deki büyük yangında Kordon daki pek çok bina tahrip olurken taştan yapılmış olan Fransa Konsolosluğu binası yangından kurtulmayı başardı. Binanın hasar gören merdiven, zemin gibi ahşap aksamının restorasyonu için İzmir Saat Kulesi nin de mimarı olan Raymond Pere öncülüğünde başlayan süreç 1929 a kadar sürdü. Binanın denize bakan kısımları rezidans ve kabul salonları, caddeye bakan kısmı ise konsolosluk ofisleri olarak kullanılmaktaydı. Eylül 1983 e kadar İzmir Fransa Başkonsolosluğu olarak hizmet veren bina, Mayıs 1984 ten itibaren Fransa Fahri Konsolosluğu olarak hizmet vermeye başladı. İzmir in 130 yıl once inşa edilmiş ve ayakta kalmayı başarmış nadir binalarından biri olan Fransa Konsolosluğu Binası, 2010 yılının Ekim ayında Arkas Holding tarafından, Y. Mimar Niko Filidis ve ALTERA Mimarlık işbirliği ile restore edilerek binanın denize bakan bölümünün Arkas Sanat Merkezi adı ile hayata geçirilmesi hedeflendi. Yaklaşık 8 ay süren çalışmalar neticesinde binanın izolasyonu sağlandı, elektrik, sıhhi, güvenlik tesisatı ile ahşap aksamı yenilendi, dış cephesi temizlendi. Böylelikle güçlü bir altyapıya kavuşan ve en az 50 yaş gençleşen binanın denize bakan bölümü çağdaş, donanımlı bir sanat merkezine dönüştürüldü. Kasım 2011 de kapılarını ziyarete acan Arkas Sanat Merkezi, düzenlediği önemli sergilerle İzmir in kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamı ile paylaşmaya devam ediyor.

7 RENK, IŞIK, TİTREŞİM; TÜRK İZLENİMCİLERİ SERGİSİ HAKKINDA 12 Nisan Temmuz 2018 tarihleri arasında ziyarete açık olan Renk, Işık, Titreşim: Türk İzlenimcileri isimli sergi, Osmanlı nın son döneminden Cumhuriyet e geçiş sürecinde Türk resim sanatının gelişmesinde önemli rol oynamış 1914 Kuşağı ağırlıklı olmak üzere bu kuşağın öncesi ve sonrası sanatçılarının İzlenimci anlayışla yarattıkları eserleri kapsıyor. Serginin üç kuşak sanatçıyı bir araya getirebilmesi, tüm bu sanatçıların doğa tutkusuyla gerçekleştirdikleri manzaralar sayesinde mümkün olabiliyor. Sergide 1914 Kuşağı sanatçılarına öncülük eden Hoca Ali Rıza ve Halil Paşa, asker kökenli ressamlardan Şevket Dağ, Ali Rıza Beyazıt, Mehmet Ali Laga, kuşağa adını veren İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Feyhaman Duran ve onları takip eden kuşağa ait sanatçılardan Sabiha Rüştü Bozcalı, Melek Celal Sofu, Hamit Görele, Şeref Akdik, Edip Hakkı Köseoğlu na ait eserler yer alıyor. Aslen 19.yüzyılda Fransa da ortaya çıkan İzlenimcilik akımı, zaman içerisinde Türkiye deki sanat ortamını da etkisi altına almış ve özellikle 20. yüzyılın ilk yarısında, ülkemizin önde gelen sanatçıları bu anlayışla pek çok eser üretmiştir. Türk İzlenimcileri olarak da adlandırılan 1914 Kuşağı sanatçıları, resim sanatına hakim olan doğayı objektif olarak tuvale yansıtmayı öngören anlayış yerine, parlak ve canlı renkleri kullanarak, gün ışığının nesneler üzerindeki yansımalarını, titreşimlerini tasvir etmeye başlamışlardır. Işığın etkilerini daha iyi yakalayabilmek için dış mekanlarda, açık havada resim yapmayı seçmiş, günün farklı saatlerinde aynı manzarayı defalarca resmetmişlerdir. Manzara resimlerinin yanı sıra portre, natürmort, enteriyör ve figüratif kompozisyonların bulunduğu sergi, hem Batılı anlamda Türk resminin örneklerini sunuyor hem de Cumhuriyet öncesi ve sonrası döneme ilişkin detaylara ve modern Türk resminin gelişimine ışık tutuyor.

8 SERGİ HAKKINDA YARARLI BİLGİLER Sergide, 75 I Arkas Holding Koleksiyonu na, 50 si ise farklı müze ve özel koleksiyonerlere ait toplam 125 eser bulunmaktadır, Sergi, Batılı anlamda Türk Resim Sanatının gelişiminde büyük rol oynayan ve farklı dönemlere ait Türk ressamların İzlenimci fırçalarını görme imkanı sunmaktadır, Sergide manzara resminin yanı sıra natürmort, figüratif kompozisyonlar ve portre çalışmaları da yer almaktadır, Sergide, 1914 Kuşağı na öncülük eden ressamlar, bu kuşağın önemli temsilcilerinin yanı sıra yetiştirdikleri öğrenciler olmak üzere 3 kuşağın eserleri yer almaktadır. Türk Resim Sanatında İzlenimcilik nasıl başlamıştır? o Batılı tarzda resim eğitimi, Osmanlı imparatorluğu nun batılılaşma hamleleri çerçevesinde 19. Yüzyıldan itibaren askeri okullar öncülüğünde eğitim sistemine dahil edilmiştir, o Sergideki eserlerin çoğu 1883 yılında Osman Hamdi Bey in kurucusu olduğu Sanay-i Nefise Mektebi nden (Bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi adıyla eğitime devam eden sanat okulu) mezun olan ressamlara aittir, o Eğitimlerinde başarılı olan öğrenciler sanat eğitimi almak üzere Avrupa ya gönderilmiş, 1914 yılında I. Dünya Savaşı nın başlaması ile yurda dönmeye başlamışlardır. Bu nedenle bu ressamlar; 1914 Kuşağı olarak anılmaktadır.

9 SERGİNİN ÖNEMİ NEDİR? Renk, Işık, Titreşim; Türk İzlenimcileri sergisi, üç kuşak sanatçıyı bir araya getirerek Osmanlı nın son dönemimden Cumhuriyet e geçiş sürecinde resim sanatımıza ait önemli örnekleri bir araya getirmesi açısından büyük önem teşkil ediyor. Sergide 1914 Kuşağı na öncülük eden Hoca Ali Rıza, Hail Paşa yine asker kökenli ressamlardan Şevket Dağ, Ali Rıza Beyazıt, Mehmet Ali Laga, kuşağın önemli temsilcilerinden İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Namık İsmail, Feyhaman Duran gibi sanatçıların eserlerini birlikte görmek mümkün. İbrahim Çallı, ( ) Ada da Sohbet detay

10 SERGİ SEYİR REHBERİ Renk, Işık, Titreşim; Türk İzlenimcileri sergimizde yer alan eserler salonlara kronolojik olarak yerleştirilmiştir, tarihsel bütünlüğü yakalamak adına aşağıdaki seyir rehberinden yararlanabilrisiniz. Sergi turunuza, Arkas Sanat Merkezi nin giriş katı ana salonun sol tarafında yer alan Öncüler bölümünden, 1914 Kuşağı na öncülük etmiş, Hoca Ali Rıza, Halil Paşa nın eserleri ile başlayabilirsiniz. ÖNCÜLER SALONU Türk resminde, açık hava resim geleneğini başlatmasıyla İzlenimciliğe öncülük eden Hoca Ali Rıza, onu takip eden birçok çağdaşına da ışık tutar. Bu kuşakla birlikte Türkiye de açık hava ressamlığı (Fransızca: En plein air, Açık havada) yaygınlaşır; hatta yaşamının son yıllarında Halil Paşa da onlara uyarak bu geleneğin peşinden gider. Dolayısıyla bu kuşağın 19. yüzyılda olduğu gibi fotoğraftan yararlanarak resim yapması değil; tıpkı 19. yüzyıl Paris inde, Akademizm e karşı Empresyonizm in gelmesi gibi, bu olguyu tam tersine çevirerek İstanbul un çeşitli semtlerinden, günün, mevsimin farklı saatlerinde kaydettikleri görüntülerle gündeme gelmeleri söz konusu olur. Bu bölümde yönlendirebileceğiniz sorular; SORULAR 1. Empresyonizm (İzlenimcilik) nedir? 2. Açık hava ressamlığı (Fransızca: En plein air, Açık havada) nedir? 3. Sizce ressamlar dışarıda resim yapmaya nasıl başlamış olabilirler? 4. Siz hiç açık havada resim yapmayı denediniz mi? CEVAPLAR yüzyılda ortaya çıkan Empresyonizm, bir başka adıyla İzlenimcilik, modern sanat akımlarının başlangıcı olarak kabul edilir. Resim sanatında İzlenimcilik, doğadaki unsurların kişide oluşturduğu izlenimlerin resme aktarılmasıdır yüzyılın başlarında resim konusu olarak literatüre giren manzara resmi, yine aynı yüzyılda icat edilen boya tüpüyle beraber ressamları stüdyolarından çıkıp doğada çalışmalarını teşvik etmiştir. Böylece açık hava ressamlığı yaygınlaşmıştır. Ülkemizde açık hava ressamlığının ilk temsilcileri arasında Hoca Ali Rıza ve Halil Paşa yer almaktadır. 3. Önceleri ressamlar, resimleri açık havada taslaklar halinde biçimlendirilip daha sonra atölyede tamamlarlardı.yağlıboya gibi yapımı zahmetli ve uzun süren boya malzemelerinin tüplere girmesi ve taşınabilir olmasıyla sanatçılar atölyelerin dışına çıkmaya başladılar. 4. Evet /Hayır

11 Hoca Ali Rıza / Çubuklu Sırtlarından Boğaz a Bakış ( ) SORULAR 1. Ressamın Üsküdarlı Ali Rıza yanı sıra Hoca Ali Rıza olarak anılmasının nedeni ne olabilir? 2. Bu eser size hangi mevsimi çağrıştırıyor? Neden? 3. Hoca Ali Rıza bu manzarayı aynı konumdan kış mevsiminde yapmış olsaydı ne gibi farklılıklar görebilirdik? CEVAPLAR 1. Ali Rıza Bey ismi, Hocalığı ile özdeşleşmiştir çünkü 28 yılı ( ) Harbiye Mektebi nde olmak üzere emeklilik dönemi süresince de resim öğretmeye devam etmiş, birçok başarılı sanatçı yetiştirmiştir. Hoca Ali Rıza, öğrencilerine sevecenliği ve hoşgörüsü ile tanınmıştır. 2. İlkbahar. Çubuklu Sırtlarından Boğaz a Bakış isimli bu eserde, köşkün bahçesindeki ağaçların, çiçeklerin renkleri; karşı kıyıya yol almakta olan yelkenli, gökyüzü ve kompozisyondaki ışık bizlere açık, ılık bir ilkbahar havasını hissettirmektedir. 3. Resimde kış mevsimini yansıtmak istediğimizde, genellikle güneşin arka planda kaldığı düşünülerek soğuk renklerin ağırlıklı kullanıldığı kompozisyon akla gelir. Dolayısıyla bu resim kış mevsiminde yapılmış olsaydı, gri tonların hakim olduğu gökyüzü ve deniz, yapraklarını dökmüş ağaçlar,ışığın soluklaştığı ve belki de kar ile kaplı bir manzara görürdük.

12 Sergi turunuza giriş kat ana salon ile devam ederek, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti ressamlara ait eserleri görebilirsiniz. OSMANLI RESSAMLAR CEMİYETİ SALONU Türkiye de ilk bağımsız sanatçı örgütü olarak kurulan ve yılları arasında etkinliğini sürdüren Osmanlı Ressamlar Cemiyeti, II. Meşrutiyet in ilanının akabinde kurulur. Daha sonra halife olacak Prens Abdülmecid in desteğiyle yola çıkan cemiyet, dönemin kültür-sanat hayatına damgasını vurur. Birçoğu Sanayi-i Nefise Mektebi mezunu olan sanatçıların bir araya geldiği bu cemiyetin yayın organı niteliğindeki Osmanlı Ressamlar Cemiyeti Gazetesi de ilk sanat dergisi olarak literatüre geçer. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti, 1921 de Türk Ressamlar Cemiyeti, 1926 da Türk Sanayi-i Nefise Birliği ve 1929 yılında ise Güzel Sanatlar Birliği olarak adlandırılır. İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Halil Paşa, Hüseyin Zekai Paşa, Sami Yetik, Şevket Dağ, Mehmet Ruhi Arel, Nazmi Ziya Güran, Hüseyin Avni Lifij, Feyhaman Duran ve Mehmet Ali Laga cemiyetteki isimler arasındadır. SORULAR 1. Portre nedir? 2. Otoportre nedir? 3. Sizce ressam kendi portresini nasıl çizebilmiştir? CEVAPLAR 1. Resimde portre; bir kişinin yüz kısmının, bazen gövdesi de dahil edilmek suretiyle yüz ifadesinin hatta ruh halinin yansıtıldığı çalışmalardır. Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı, Feyhaman Duran, Şeref Akdik bu resim konusunun önde gelen ustalarıdır. 2. Otoportre, sanatçının kendi yüz kısmının, bazen gövdesini de dahil ederek yağlıboya, suluboya veya karakalem gibi farklı malzemeler kullanarak resmetmesidir. 3. Ressamlar otoportre çalışmalarında aynalardan faydalanmışlardır. Fotoğraf makinesinin icadı sayesinde birçok ressam fotoğraftan bakarak otoportre çalışması yapmıştır. Feyhaman Duran / Otoportre ( )

13 Sergi turunuza, ana salonun sağ tarafında kalan 1914 Kuşağı sanatçılarının eserlerini görebileceğiniz 1914 Kuşağı Salonu ile devam edebilirsiniz KUŞAĞI SALONU 1914 Kuşağı sanatçıları, Osmanlı İmparatorluğu nun parçalanma sürecinin ve aynı zamanda Batılılaşma hareketlerinin ivme kazandığı Meşrutiyet dönemlerinin tanığı, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti nin de karşılayıcısı olan bir kuşaktır yılları arasında Paris e giderek ağırlıklı olarak Fernand Cormon ( ) atölyesinde çalışan ve 1914 yılında I. Dünya Savaşı nın patlak vermesi üzerine İstanbul a dönen 1914 Kuşağı sanatçıları, Paris te son demlerini yaşamakta olan İzlenimci anlayıştan etkilenerek İstanbul a dönerler. Böylelikle, resim sanatına hakim olan doğayı objektif olarak tuvale yansıtmayı öngören anlayış, yerini parlak ve canlı renklerin kullanıldığı, gün ışığının nesneler üzerindeki yansımasını, titreşimini tasvir etmeyi hedefleyen anlayışa bırakır. Popülerliği nedeniyle bu kuşağa adını veren İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Feyhaman Duran, Namık İsmail, Mehmet Ruhi Arel, Sami Yetik, İzlenimcilikle beraber resme yeni bir görüş ve anlatım zenginliği katan bu kuşağın sanatçıları arasındadır. Osman Asaf, Orman ( )

14 Mehmet Ruhi Arel / Fatih Kaymakamlığı ( ) SORULAR 1. Figüratif kompozisyon nedir? 2. Sizce bu eserdeki figürler Cumhuriyet Dönemi nde yapılan devrimlerin hayata etkisini, sosyal yaşamdaki değişimleri yansıtıyor mu? Neden? 3. Sergi genelinde sanatçıların imzalarında yer alan harflerdeki farklılık dikkatinizi çekti mi? Sizce neden olabilir? CEVAPLAR 1. Figüratif kompozisyon, insan ya da hayvan figürlerinden oluşan ve her bir figürün arasındaki bağın tuvale aktarıldığı bir resim konusudur. 2. Evet, yansıtıyor. İlk olarak resimde Türk Bayrağını görüyoruz; bu, Cumhuriyetin bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Kadın figürlerinin gündelik yaşamın içinde, ön planda resmedilmesi ve figürlerin modern giyimleri Şapka ve Kıyafet Devrimi ne işaret ediyor. 3. Osmanlı nın son döneminden Cumhuriyet e geçiş dönemi sanatçılarını kapsayan sergide, Cumhuriyet in ilanıyla hayatımıza giren Harf Devriminin eserlere de yansıdığını görüyoruz. Osmanlı dönemi eserlerinde eski Türkçe imza kullanılırken, Erken Cumhuriyet Dönemi eserlerinde Türkçe imza kullanılmıştır. Ayrıca sanatçılar genellikle eserlerini imzalamalarına rağmen bazı eserlerini imzasız bırakmayı tercih ettiklerini görebilirsiniz.

15 Arkas Sanat Merkezi nin üst katına ilerleyerek, 2.kat sağ bölümde kalan Asker Ressamlar Kuşağı eserlerinin yer aldığı koridoru görebilirsiniz. ASKER RESSAMLAR KUŞAĞI Batılı tarzda resim eğitimi, Osmanlı İmparatorluğu nun batılılaşma hamleleri çerçevesinde 19. yüzyıldan itibaren askeri okullar öncülüğünde eğitim sistemine dahil edilmiş, başarılı öğrenciler Avrupa da sanat eğitimine gönderilmiştir. Çalışmalarında kullandıkları savaş konularının yanı sıra, manzara ve natürmort betimlerine de yer verirler. Açık hava manzara resimlerinde gün ışığının etkilerini araştırmaları, İzlenimci tarzda resim yapma doğrultusunda atmış oldukları güçlü bir adımdır. Hüseyin Zekai Paşa, Hoca Ali Rıza ve Halil Paşa nın ilk neslini oluşturduğu Asker Ressamlar Kuşağı, aralarında Adil Doğançay, Pertev Boyar, Arif Kaptan, Ayetullah Sümer, Ali Rıza Beyazıt ve Nazmi Çekli gibi asker kökenli ressamların da yer aldığı kuşakla devam eder. Sergi turunuza 2. Kat ana salona ilerleyerek İbrahim Çallı ve Öğrencilerinin yer aldığı salondaki eserleri görebilirsiniz. İBRAHİM ÇALLI VE ÖĞRENCİLERİ SALONU İzlenimci fırçaya sahip, 1914 Kuşağının öncü ressamlarından olan İbrahim Çallı, Türk resim sanatına olan katkılarının yanı sıra Akademi de de önemli bir yere sahiptir. Güçlü kişiliği ve diğer ressam arkadaşlarıyla sisteme oturttukları Galatasaray Sergileri ( ) sayesinde İstanbul un resim sanatıyla kaynaşmasında, başka bir deyişle resim sanatının yaygınlaştırılmasında öncü olmuştur. Akademi de yaptığı hocalık sayesinde birçok Cumhuriyet kuşağı sanatçısı yetiştirmiştir. Sami Lim, Şeref Akdik, Saim Özeren, Eşref Üren, Edip Hakkı Köseoğlu ve Hamit Görele, onun izinden giden öğrencileri arasındadır.

16 Edip Hakkı Köseoğlu / Köprü, Mandalar ( ) SORULAR 1. Bu eser ile salondaki diğer eserler arasında nasıl bir fark görüyorsunuz? Ressam sizce fırçasını ve renkleri nasıl kullanmış? 2. Puantilizm / Noktacılık akımı nedir? 3. Sizce Puantilizm / Noktacılık akımı ile resim yaparken yeşil yaratmak isteseniz hangi ana renkleri kullanmanız gerekir? CEVAPLAR 1. Köseoğlu bu eserinde ışığın etkisini daha iyi yakalamak için küçük ve sık fırça darbeleri ile renkleri birbiriyle karıştırmadan, kontürleri kesin olarak belirtmeden, bütünlük hissi vermek istemiştir. Resimde bu tekniğe, Puantilizm (Noktacılık) adı verilmektedir. 2. Puantilizm veya Noktacılık, Fransa da izlenimci akımı takiben oluşan yeni izlenimci (neoemprestyonizm) ressamlar tarafından yaygın olarak kullanılmış bir resim tekniğidir. Bu teknikle yapılan resimlerde, sanatçılar saf renkleri birbiriyle karıştırmadan, tuval üzerinde yan yana küçük noktalar halinde kullanarak izleyicinin gözünde çeşitli ara renklerin illüzyonunu oluşturmayı amaçlar. Puantilizmde, insan gözünün, birbirine yakın duran ufak renkleri birleşik görme esası temel alınmıştır. Aslında günümüzde televizyon ve bilgisayarlar da aynı prensip ile çalışmakta, çok sayıda küçük kırmızı, yeşil ve mavi noktaların (piksel) bir araya gelmesi ile renk bütünlüğü sağlanmaktadır. 3. Puantilizm/ Noktacılık akımında yeşil yaratmak için, palette sarı ve maviyi karıştırmak yerine, iki ana rengi tuvalde ufak noktalar halinde birbirine yakın olarak uygulayabilir, uzaktan baktığınızda yeşil olarak algılıyabilirsiniz.

17 Cevat Erkul / Peyzaj ( ) SORULAR 1. Resimde peyzaj nedir? 2. Bu eserde sizce neden öndeki evler daha belirgin ve büyük arkadakiler daha ufak ve silik yapılmıştır? 3. Sizce resimde perspektif kuralları kullanılmazsa nasıl bir görüntü olur? CEVAPLAR 1. Resimde peyzaj genel olarak doğa ve kırsal yerleşim manzaralarının farklı resim teknikleri (gravür, desen, yağlıboya, suluboya gibi) kullanılarak resmedilmesidir. 2. Resimde perspektif, iki boyutlu bir yüzeyin üç boyutlu bir görüntü verebilmesi için kullanılan, derinlik yaratan bir tekniktir. Bu eserdeki evlerin büyüklükleri ve kompozisyondaki konumları, atmosferik perspektif yaratmak amacıyla bilerek seçilmiştir. Öndeki evlerin daha net ve büyük resmedilip, arkadaki evlerin küçük ve silik resmedilmesi resimde derinlik algısını oluşturur. Bu derinlik sayesinde resimi üç boyutlu algılarız ve gerçeğe yakın buluruz. 3. Eğer bu resimde perspektif kullanılmasaydı, manzaraya baktığımızda derinlik algımız olmazdı ve resimdeki her objeyi yanyana çizilmiş gibi görürdük. Bu da bizi gerçeklik algısından uzaklaştırırdı.

18 Sergimizin 2.kat sol bölümündeki Natürmort Salonu ile turunuza devam edebilirsiniz; NATURMORT SALONU Feyhaman Duran ( ) Natürmort İbrahim Çallı / Manolyalar ( ) SORULAR 1. Naturmort nedir? 2. Sıcak ve soğuk renkler nedir? Natürmort resimlerde sıcak ve soğuk renklerin kullanımı sizce nasıl uygulanmıştır? 3. İbrahim Çallı nın aynı konuyu işlediği bu iki eserinde nasıl bir farklılık dikkatinizi çekiyor? CEVAPLAR 1. Natürmort, hareketsiz ya da cansız varlıkların, nesnelerin bir araya getirilerek bir kompozisyon oluşturulmasıyla ortaya çıkan resim türüdür. Vazo içerisinde çiçekler, tabakta meyveler en sık resmedilen natürmort konulardır. 2. Renkleri sıcak ve soğuk renkler olarak ikiye ayırabiliriz. Renk çarkında bize sıcaklığı, canlılığı hissettiren, güneşi ve ateşi çağrıştıran kırmızı, turuncu, sarı ve bu renklerin tonları sıcak renklerdir. Bu renkler, gözü daha önce etkiler, aydınlığı, ışığı, sıcaklığı daha çok hissettirir. Soğuk renkler ise; insan üzerinde soğuk bir etki bırakan yeşil, mavi, mor ve bu renklerin tonlarıdır. Natürmort çalışmalarda renkler arasındaki geçişlere, sıcak ve soğuk renkler arasındaki uyuma dikkat edilir. Işıklı ve canlı bölümleri sıcak renkler kullanarak, gölgeli ve durgun alanları soğuk renkler ile tamamlayarak kompozisyonda denge yaratılabilir. 3. İbrahim Çallı nın Manolyalar isimli çiçekli natürmortlarındaki en belirgin fark, ışığın kompozisyon üzerindeki etkisidir. Bir eser daha canlı, aydınlık bir ışık ile çiçeklerin, vazonun hatları daha belirgin görülürken, diğerinde Manolyalar ışığı dolaylı yoldan aldığı için daha koyu, soğuk renkler kullanılarak loş bir oda izlenimi verecek şekilde resmedilmiştir.

19 ENTERIYÖR (İÇ MEKAN) SALONU Şevket Dağ ( ) Enteriyör, Ayasofya SORULAR 1. Enteriyör (İç Mekan) resim nedir? 2. Perspektif nedir? 3. Resimde figür nedir? Bu resimde kullanılan figürün resme ne gibi bir katkısı olmuştur? CEVAPLAR 1. Enteriyör (İç Mekan Resmi); kapalı alanların iç mekânlarını ve bu mekânlardaki yaşam biçimlerini konu alan resim türüdür. Bu dönemde ev, camii, köşk ve tarihi binaların iç mekanları da resmedilmiş, gelecek kuşaklara tarihi bir belge niteliğinde ulaşmıştır. 2. Resimde perspektif, iki boyutlu bir yüzeyin üç boyutlu bir görüntü verebilmesi için kullanılan, derinlik yaratan bir tekniktir. Çok eski zamanlardan beri sanatçılar perspektif kurallarını uygulayarak resimlerine gerçekçi bir görünüm kazandırmaya çalışmışlardır. 3. Resimde figür insan veya hayvan şekillerine verilen addır. Bu resimde kullanılan insan figürünün küçük resmedilmesi izleyicide uzaklık algısı yaratır, derinlik duygusunu verir.

20

ARKAS SANAT MERKEZİ Arkas Koleksiyonu nda Post-Empresyonizm

ARKAS SANAT MERKEZİ Arkas Koleksiyonu nda Post-Empresyonizm ARKAS SANAT MERKEZİ Arkas Koleksiyonu nda Post-Empresyonizm ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI Jan Sluijters 1881-1957 / Heeze de Bahar / Tuval üzerine yag lıboya Arkas Sanat Merkezi Öğretmen Kitapçığı Sevgili

Detaylı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Sanayi-i Nefise Mektebi hocaları. En önde oturanlar Ressam Valeri, De Mango, Osman Hamdi, Yervant Oskan, W. Zarzecki Güzel Sanatlar Akademisi

Detaylı

Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan 34467 İstanbul

Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan 34467 İstanbul SAKIP SABANCI MÜZESİ TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Lisans Programı, MİM 103 Mimarlıkta Araştırma Yöntemleri dersi kapsamında, Sakıp Sabancı Müzesi teknik gezisi 20 Aralık 2012 tarihinde,

Detaylı

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY 1842 yılında İstanbul'da doğdu. 1860'da hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemim ünlü ressamlarının

Detaylı

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ TÜRKİYE DE SANAT EĞİTİMİNİN KÖKENİ Askeri Okullar Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn

Detaylı

Hoca Ali Rıza ( )

Hoca Ali Rıza ( ) P E Y Z A J Hoca Ali Rıza ( 1864-1935) w Æ & k S ï* a % J T* V! v \ je í^ ^ & ip 3 ' æ jn & W g a-.jfva ' & V j W I ~*j t \ M m $ 'l 'Ék! \ j ğ j * v Bk.! a r v St ifim - ^5fc/Şİ j L V - ^ * jlm. ^ * r

Detaylı

ARKAS KOLEKSİYONU NDA POST-EMPRESYONİZM

ARKAS KOLEKSİYONU NDA POST-EMPRESYONİZM ARKAS KOLEKSİYONU NDA POST-EMPRESYONİZM POST-EMPRESYONİZM 19. Yüzyılın sonlarında Fransa'da Empresyonizm in kurallarına tepki olarak ortaya çıkmış bir sanat akımıdır. Empresyonizm ile yakınlıklarına rağmen

Detaylı

ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI

ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI Sevgili Öğretmenler, Bildiğiniz gibi müzeler, sanat merkezleri farklı sanat eserlerini biraraya getirerek geçmiş ve gelecek arasında bağ kurmaya yardımcı olan,

Detaylı

Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN

Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN İÇİNDEKİLER İlk Söz /9 Hayatı ve Sanatı /17 Paris'te Resim Dersleri /19 İstanbul'a Dönüş /20 "Doğululuk" Eğilimi /23 Kadın Figürleri /25 Bilimsel

Detaylı

SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU

SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU SÜLEYMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ KONSERVASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU HOCA ALİ RIZA BEY KİMDİR? Üsküdarlı Hoca Ali Rıza

Detaylı

1824 yılında Paris Salonu'nda John Constable'ın eserleri sergilendi. Ressamın, kırsal manzaraları bazı genç meslektaşlarını etkiledi.

1824 yılında Paris Salonu'nda John Constable'ın eserleri sergilendi. Ressamın, kırsal manzaraları bazı genç meslektaşlarını etkiledi. Çağdaş Dünya Sanatı 1824 yılında Paris Salonu'nda John Constable'ın eserleri sergilendi. Ressamın, kırsal manzaraları bazı genç meslektaşlarını etkiledi. Bu genç ressamlar, şekilciliği reddedip doğadan

Detaylı

ÜSKÜDAR SEMPOZYUMU I BİLDİRİLER CİLT 2. Editörler. Prof. Dr. Zekeriya Kurşun Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili Dr. Kemal Kahraman Celil Güngör B E L E D

ÜSKÜDAR SEMPOZYUMU I BİLDİRİLER CİLT 2. Editörler. Prof. Dr. Zekeriya Kurşun Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili Dr. Kemal Kahraman Celil Güngör B E L E D ÜSKÜDAR SEMPOZYUMU I 23-25 MAYIS 2003 BİLDİRİLER CİLT 2 Editörler Prof. Dr. Zekeriya Kurşun Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili Dr. Kemal Kahraman Celil Güngör Ü S K Ü D A R B E L E D Y E B A fi K A N L I I Üsküdar

Detaylı

40. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, karakalem kayalar, ağaç, deniz ve yelkenli konulu peyzaj x 9 cm.

40. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, karakalem kayalar, ağaç, deniz ve yelkenli konulu peyzaj x 9 cm. 40. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, karakalem kayalar, ağaç, deniz ve yelkenli konulu peyzaj. 16.5 x 9 cm. 1.500.000 TL / u i 41. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, kırmızı pastel deniz kenarında figürlü ev ve yelkenli konulu

Detaylı

Müze eğitiminin amaçları nelerdir?

Müze eğitiminin amaçları nelerdir? Müze eğitiminin amaçları nelerdir? Sergilenen nesnelerle insanlar arasında köprü kurarak nesnelerin onların yaşantıları ile bütünleşmesini sağlamak; Nesnelerin maddi ve ideal değerleri ile algılanması

Detaylı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Müstakil Ressam ve Heykeltıraşlar Birliği 1922 yılında Münih e giderek Akademi de ekspresyonist sanatçı Hans Hofmann ın öğrencisi olan

Detaylı

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ 1.Sanatsal düzenleme öğeleri Çizgi: Çizgi, noktaların aynı veya değişik yönlerde sınırlı veya sınırsız olarak ardı arda dizilmesinden elde edilen şekildir. Kalemimizle

Detaylı

çocukların çok ilgisini çekti. Turdan sonra çocuklar müzedeki atölyede

çocukların çok ilgisini çekti. Turdan sonra çocuklar müzedeki atölyede Yaz Sanat Kulübü 2010 Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Fener-Balat bölgesinde yaşayan çocuklar ve kadınlar için eğitim, kişisel gelişim ve sağlık gibi konularda projeler yürütüp kültürel

Detaylı

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Eylül 2017 Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Aziz Ogan, 30 Aralık 1888 tarihinde Edremitli Hacı Halilzade Ahmed Bey'in oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Kataloglama

Detaylı

İSTANBUL UN İZDÜŞÜMLERİ

İSTANBUL UN İZDÜŞÜMLERİ İSTANBUL UN İZDÜŞÜMLERİ İSMEK RESİM ÖĞRETMENLERİ KARMA SERGİSİ 5-11 NİSAN 2013 / MARMARA ÜNİVERSİTESİ SULTANAHMET KAMPÜSÜ REKTÖRLÜK BİNASI Başkan dan İstanbul, kâh tablolarda hayat bulmuş, kâh en dokunaklı

Detaylı

-DERS PLANI- Görsel Sanatlar Dersi. 2 Ders Saati (40+40dk)

-DERS PLANI- Görsel Sanatlar Dersi. 2 Ders Saati (40+40dk) DERS SINIF KONU SÜRE AMAÇLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR DERS İÇERİĞİ VE SÜREÇ Görsel Sanatlar Dersi 9. Sınıf Doku 2 Ders Saati (40+40dk) -DERS PLANI- 1. Işığın etkisiyle objelerin dokusal özelliklerini tanır.

Detaylı

BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU

BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU Sergi açılış kokteylini onurlandırmanızı dileriz. Tarih: 26 Eylül 2014 Cuma Saat: 18.00 Birlik Mahallesi Doğukent Bulvarı 450. Cadde Vadi İkizleri Sitesi No: 3/A Çankaya ANKARA BEDRİ

Detaylı

Bir Sergi 'T199A I U I

Bir Sergi 'T199A I U I İ b r a h i m s a f I B R A H İ M S A F İ 'T199A I U I EYLÜLSARMAŞIĞI İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde 3 Mayıs-18 Mayıs 1990 tarihleri arasında İbrahim Safi'nin (1898-1983) şimdiye kadar sergilenmemiş

Detaylı

NESLİHAN AYDINLIOĞLU EŞİN BİRİKİMLERİM VE BİRİKTİRDİKLERİM

NESLİHAN AYDINLIOĞLU EŞİN BİRİKİMLERİM VE BİRİKTİRDİKLERİM NESLİHAN AYDINLIOĞLU EŞİN BİRİKİMLERİM VE BİRİKTİRDİKLERİM DETAYLARDAKİ ETKİLEŞİMLER Değerli hoca Şeref Akdik in yaktığı ışık ile sanatla tanışan ve lise çağlarında ressam olmaya karar veren Neslihan

Detaylı

Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı

Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı Devrim Erbil 1 Devrim Erbil 2 1 Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı 1937 Uşak ta doğdu. 1955 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü ne girdi. Galeride, Halil Dikmen in atölyesinde,

Detaylı

TT-')CPlr0l t h. 90 NAZLI ECEVİT (1900-1985) "Şile tual üzeri yağlıboya, 1959 tarihli ve imzalı. 45x55 cm. 1.750-2 MİLYAR.-TL.

TT-')CPlr0l t h. 90 NAZLI ECEVİT (1900-1985) Şile tual üzeri yağlıboya, 1959 tarihli ve imzalı. 45x55 cm. 1.750-2 MİLYAR.-TL. TT-')CPlr0l t h 90 NAZLI ECEVİT (1900-1985) "Şile tual üzeri yağlıboya, 1959 tarihli ve imzalı. 45x55 cm. "Albay Emin Sargut'un kızıdır. 1915 te Darül Muallimat ı (Kız Öğretmen Okulu) bitirdi. İlk kadın

Detaylı

Adı: REMBRANDT HARMENSZOON VAN RİNJN Doğum: 15 Temmuz 1606 Leiden Hollanda Milliyeti: Hollandalı Sanat Akımı: Lüministik sanat Alanı: Resim Baskı

Adı: REMBRANDT HARMENSZOON VAN RİNJN Doğum: 15 Temmuz 1606 Leiden Hollanda Milliyeti: Hollandalı Sanat Akımı: Lüministik sanat Alanı: Resim Baskı REMBRANDT Adı: REMBRANDT HARMENSZOON VAN RİNJN Doğum: 15 Temmuz 1606 Leiden Hollanda Milliyeti: Hollandalı Sanat Akımı: Lüministik sanat Alanı: Resim Baskı Ölümü: 4 Ekim 1669 Ünlü Yapıtları: Dr.Nicolaes

Detaylı

Rönesans Heykel Sanatı

Rönesans Heykel Sanatı Rönesans Heykel Sanatı Ortaçağda heykel mimariye bağımlıdır. Fakat Rönesans döneminde, heykel mimariden bağımsız eserler olarak karşımıza çıkar. Heykeller meydanlarda, saraylarda ve köşklerde sergilenmeye

Detaylı

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE Öğr. Gör. Ruhsar KAVASOĞLU 23.10.2014 1 Işık-Gölge Işığın nesneler, objeler ve cisimler üzerinde yayılırken oluşturduğu açık orta-koyu ton (degrade) değerlerine

Detaylı

Rembrandt Harmensz van Rijn! Paletime ışık koyar, fırçamı karanlığa batırırım.

Rembrandt Harmensz van Rijn! Paletime ışık koyar, fırçamı karanlığa batırırım. Benim resimlerimde ışık ve karanlık birbirinden ayrılamayan iki sevgili gibidir. Yan yana durdukları için, tablolarım güzelleşir. Işığın resmini yapabilir misin? Peki, ya karanlığın? Benim adım, Rembrandt

Detaylı

Sergi açılış kokteylini onurlandırmanızı dileriz.

Sergi açılış kokteylini onurlandırmanızı dileriz. ABİDİN ELDEROĞLU Sergi açılış kokteylini onurlandırmanızı dileriz. Tarih: 26 Eylül 2014 Cuma Saat: 18.00 Birlik Mahallesi Doğukent Bulvarı 450. Cadde Vadi İkizleri Sitesi No: 3/A Çankaya ANKARA ABİDİN

Detaylı

CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÖRSEL SANATLAR GÜNLÜK DERS PLANI

CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÖRSEL SANATLAR GÜNLÜK DERS PLANI CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Süre 40 dakika Görsel Sanatlarda Biçimlendirme (G.S.B.) ALT LERİ KONU: Ders Araç Gereçlerinin Tanıtımı Görsel sanatlar kavramı, bazen bir amaca yönelik olarak

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 10.10.2016 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 17.10.2016 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 24.10.2016 Yaprak çizimleri,

Detaylı

TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 09.10.2017 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 16.10.2017 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 23.10.2017 Yaprak çizimleri,

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 12 Ekim 2015 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 19 Ekim 2015 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 26 Ekim 2015 Yaprak çizimleri,

Detaylı

H.CAHİT DERMAN 18. KİŞİSEL RESİM SERGİSİ 30 MART-13 NİSAN

H.CAHİT DERMAN 18. KİŞİSEL RESİM SERGİSİ 30 MART-13 NİSAN H.CAHİT DERMAN 18. KİŞİSEL RESİM SERGİSİ 30 MART-13 NİSAN 1987 Açılış: 17.00-19.00 Çiçek gönderilmemesi rica olunur. AZMİN ZAFERİ 1966 yılınınbireylül günü. Besim Usta'nm atölyesinde resim çalışıyordum.

Detaylı

file://c:\documents and Settings\Ozan\My Documents\My Web Sites\turkresmi\darus...

file://c:\documents and Settings\Ozan\My Documents\My Web Sites\turkresmi\darus... Page 1 of 7 DARÜŞŞAFAKALI RESSAMLAR SORUNU Darüşşafakalı ressamlar sorununa geçmeden önce sanırım Darüşşafaka okulunun geçmişine göz atmak gerekiyor. Darüşşafaka 1863 yılında kurulmuş ve 1873 yılında eğitim

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF (A) GÜZ DÖNEMİ 13 Ekim 2014 9.30-12.30 13.30-16.00 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 20 Ekim 2014 9.30-12.30 13.30-16.00 Hatai çizimleri,

Detaylı

TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 15.10.2018 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 22.10.2018 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 05.11.2018 Yaprak çizimleri,

Detaylı

85 IVAN KONSTANTINOVIC AYVAZOVSKI ( ) Kalyonlar, tual üzeri yağlıboya, 1869 imzalı. 90x138 cm.

85 IVAN KONSTANTINOVIC AYVAZOVSKI ( ) Kalyonlar, tual üzeri yağlıboya, 1869 imzalı. 90x138 cm. I 85 IVAN KONSTANTINOVIC AYVAZOVSKI (1817-1900) Kalyonlar, tual üzeri yağlıboya, 1869 imzalı. 90x138 cm. Osmanlı uyruklu bir Ermeni ailesinin oğlu olan Ayvazovski 1817 yılında Kırım ın Feodosiya kentinde

Detaylı

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (31 Ekim - 16 Aralık 2016 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Atatürk Ankara da sergi gezerken, 1934. SAÜ GSF İsmet İnönü, Akademi ziyaretinde. SAÜ GSF Şeref Kâmil Akdik, Millet Mektebi, tuval üzeri

Detaylı

AÇIK - KOYU. Amaç: Açık-koyu karakalem tekniği ile objeleri hacimlendirmek

AÇIK - KOYU. Amaç: Açık-koyu karakalem tekniği ile objeleri hacimlendirmek III. HAFTA 1.AÇIK-KOYU Amaç: Açık-koyu karakalem tekniği ile objeleri hacimlendirmek 1.1 Açık-Koyu Tanımı Işık, doğada var olan objelerin her tarafını aynı ölçüde aydınlatmadığı için açık-koyu farkları

Detaylı

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (30 Ekim - 15 Aralık 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Devrim Erbil: Ritmin Resmi

Devrim Erbil: Ritmin Resmi Devrim Erbil 2 Devrim Erbil: Ritmin Resmi Tuvalden baskıya, ahşaba, seramiğe, vitraya, mozaiğe, halıya kadar çok çeşitli malzeme üzerinde çalışan Devrim Erbil, hangi tema üzerine yoğunlaşırsa yoğunlaşsın,

Detaylı

ALPEK İNŞAAT AŞ.; Haziran 1987 tarihinde PEÇEN, ERKILAVUZ ve KURT ailelerinin işbirliği ile kurulmuş bir aile şirketidir.

ALPEK İNŞAAT AŞ.; Haziran 1987 tarihinde PEÇEN, ERKILAVUZ ve KURT ailelerinin işbirliği ile kurulmuş bir aile şirketidir. ALPEK İNŞAAT AŞ.; Haziran 1987 tarihinde PEÇEN, ERKILAVUZ ve KURT ailelerinin işbirliği ile kurulmuş bir aile şirketidir. Gerek fonksiyonel ve modern mimari çözümleri, gerekse estetik ve kaliteye vermiş

Detaylı

TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ

TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ Müze Nedir? Sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı, halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapılara müze denir. Müzeler,

Detaylı

Editörlük Yaptıgım Yayınlar:

Editörlük Yaptıgım Yayınlar: Editörlük Yaptıgım Yayınlar: Novartis - Novadays (2008-2009): Novartis in doktorlar için; kişiye özel içerikte hazırlanan periyodik dergisi... Konuların belirlenmesinden yazıların toplanmasına kadar tüm

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

Benim en büyük şansım Adnan Turani gibi hem iyi bir sanatçı hem de iyi bir eğitimci atölye hocamın olmasıydı.

Benim en büyük şansım Adnan Turani gibi hem iyi bir sanatçı hem de iyi bir eğitimci atölye hocamın olmasıydı. Mehmet Güler Türkiye de yetişen resim sanatının önemli isimlerinden Mehmet Güler ile Malatya dan Almanya ya uzanan yolculuğunu, resim kariyerinde rol oynayan isimleri, Almanya yı tercih etmesinde etkili

Detaylı

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı)

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) ÇİZGİ (Line) DOKU (Texture) TASARIM UNSURLARI (Elements of Art) ŞEKİL-BİÇİM (Form) ÖLÇÜ-ÖLÇEK (Scale) ARALIK (Space) RENK (Color)

Detaylı

HOCA ALÎ RIZA ( ) Peyzaj 47 x 74 cm

HOCA ALÎ RIZA ( ) Peyzaj 47 x 74 cm 157 HOCA ALÎ RIZA (1858-1930) Peyzaj 47 x 74 cm :.v Hoca Ali Rıza Tual üzerine yağlıboya 59 x 73 cm. rr-ça.ı/1-s 155 HOCA ALİ RIZA (1845-1935) Tahta üzerine tuval, yağlıboya Orman ve Pınar konulu peyzaj,

Detaylı

İSTANBUL SAĞLIK MÜZESİ TARİHÇE

İSTANBUL SAĞLIK MÜZESİ TARİHÇE İSTANBUL SAĞLIK MÜZESİ TARİHÇE Resim 1: Sıhhi Müze, 1925, MSGSÜ Fotoğraf Arşivi Türkiye nin ilk Sağlık Müzesi 1917 yılında, nüfusun büyük bir bölümünü etkileyen salgın hastalıklara karşı halkı bilinçlendirmek

Detaylı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müze Tarihi Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müzenin ana binası olan villa, 1927 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens

Detaylı

Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi

Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi 1880 yıllarındaki kayıtlardan Bodrum da: birisi Çarşı Mahallesi nde, diğeri Tepecik Mahallesi nde olmak üzere iki medrese ve yine Çarşı Mahallesi nde

Detaylı

BOĞAZA. sevgiyle gülümseyen bir ev... Özlem ve Halit Akyürek ten Boğaz da bir restorasyon çalışması...

BOĞAZA. sevgiyle gülümseyen bir ev... Özlem ve Halit Akyürek ten Boğaz da bir restorasyon çalışması... ev de Kuzguncuk un köy içi dokusunu, bugüne dek geçirdiği yangınlardan kalabilen ve 19. yy ın ikinci yarısıyla 20 yy ın başına tarihlenen sıra evler, tek evler, köşkler ve son dönem apartmanları oluşturuyor.

Detaylı

CUMHURİYET ORTAOKULU 7. SINIF GÖRSEL SANATLAR GÜNLÜK DERS PLANI

CUMHURİYET ORTAOKULU 7. SINIF GÖRSEL SANATLAR GÜNLÜK DERS PLANI CUMHURİYET ORTAOKULU 7. SINIF GÜNLÜK PLANI Süre 40 dakika Görsel Sanatlarda Biçimlendirme (G.S.B.) ALT LERİ KONU: Ders Araç Gereçlerinin Tanıtımı Görsel sanatlar kavramı, bazen bir amaca yönelik olarak

Detaylı

www.zeytuniteras.com Hayalini Kurduğunuz Müstakil Yaşam... www.zeytuniteras.com Diğerleri... Kargaşa içinde... Trafikten bunalmış... Şehir hayatını stres içinde yaşarken... Zeytuni Teras sakinleri ne

Detaylı

KARŞILAŞMA. Sergi Kataloğu. Peker Sanat Yayını 16 Ankara, Haziran Sanat Danışmanı İbrahim Karaoğlu. Fotoğraflar Sanatçıların arşivinden

KARŞILAŞMA. Sergi Kataloğu. Peker Sanat Yayını 16 Ankara, Haziran Sanat Danışmanı İbrahim Karaoğlu. Fotoğraflar Sanatçıların arşivinden KARŞILAŞMA KARŞILAŞMA Sergi Kataloğu Peker Sanat Yayını 16 Ankara, Haziran 2014 Sanat Danışmanı İbrahim Karaoğlu Fotoğraflar Sanatçıların arşivinden Grafik Tasarım Hüseyin Ayışıt Renk Ayrımı ve Baskı Desen

Detaylı

30 Eylül - 23 Ekim 2010 Asım İşler Anısına Resim Sergisi

30 Eylül - 23 Ekim 2010 Asım İşler Anısına Resim Sergisi 30 Eylül - 23 Ekim 2010 Asım İşler Anısına Resim Sergisi Milliyet - Cadde Eki / 21 Eylül 2010 Habertürk - İstanbul Eki / 2 Ekim 2010 Radikal İki / 3 Ekim 2010 Hürriyet Daily News / 15 Ekim 2010 Asım İşler

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (19 Ekim- 04 Aralık 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 2 Ünvanı : Prof.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

ÖZGEÇMİŞ. 2 Ünvanı : Prof.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans 1. Adı ve Soyadı : AYLA ERSOY ÖZGEÇMİŞ 2 Ünvanı : Prof.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Edebiyat.Fakültesi.Sanat Tarihi Bölümü İstanbul Üniversitesi 1971 Yüksek Lisans Doktora Türk

Detaylı

Etkinlik No 15 Dersin Adı Görsel Sanatlar Sınıf

Etkinlik No 15 Dersin Adı Görsel Sanatlar Sınıf Etkinlik No 15 Dersin Adı Görsel Sanatlar Sınıf 4.Sınıf Tarih / /2013 Etkinlik Adı Duygusal Renklerim Önerilen Süre 40'+40 1. Renklerin ışığa göre değiştiğini fark eder. Öğrenci Kazanımları 2. Renklerin

Detaylı

Kara tarafından sunulmuş 3 boyutlu görseller. Siz hayal kurun Biz fark yaratalım.

Kara tarafından sunulmuş 3 boyutlu görseller. Siz hayal kurun Biz fark yaratalım. Kara tarafından sunulmuş 3 boyutlu görseller Siz hayal kurun Biz fark yaratalım. 1 Felsefemiz İşverenin hayallerini referans alarak tasarımda fark yaratmak, kişiye özel ve projenin gerektirdiği konsepti

Detaylı

1910-1930 Yılları Arasında Avrupa da Eğitim Alan Sanatçılarımızın Aldıkları Resim Eğitimlerinin Eserlerine Etkisi

1910-1930 Yılları Arasında Avrupa da Eğitim Alan Sanatçılarımızın Aldıkları Resim Eğitimlerinin Eserlerine Etkisi Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalı, Yoncalık Yerleşkesi, Erzurum, Tel:04422137011-228 E-posta:oguzdilmac@atauni.edu.tr

Detaylı

BAKIŞ PORTRE FOTOĞRAFININ DEĞİŞEN YÜZÜ BANK OF AMERICA KOLEKSİYONUNDAN 3 EKİM 2012-20 OCAK 2013 SORULAR:

BAKIŞ PORTRE FOTOĞRAFININ DEĞİŞEN YÜZÜ BANK OF AMERICA KOLEKSİYONUNDAN 3 EKİM 2012-20 OCAK 2013 SORULAR: PORTRE FOTOĞRAFININ DEĞİŞEN YÜZÜ 3 EKİM 2012-20 OCAK 2013 6 5 9 4 2 7 3 1 8 SORULAR: 1- Fotoğrafta kaç çocuk var? 2- Çocuklardan kaç tanesi sana doğru bakıyor? 3- Kız çocuğu elinde ne tutuyor? 4- Fotoğrafçı

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları 54 MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN SARAYLARI FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Eski Saray (Beyazıt Sarayı) MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN

Detaylı

Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz.

Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz. Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz. Estetik değerlere bağlı ve kullanımı kolay mekanları yaratırken

Detaylı

ABİDİN DİNO 1913-1993

ABİDİN DİNO 1913-1993 ABİDİN DİNO 1913-1993 Abidin Dino 23 Mart 1913,İstanbul`da doğdu. Ressam, karikatürist, yazar, film yönetmeni. Çok yönlü bir kültür adamı olan Abidin Dino, çağdaş Türk resminin öncülerindendir. 1933 yılında

Detaylı

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Ayasofya, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Thomas Allom, Constantinople, 1838 Üsküdar, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Julia Pardoe, The Beauties of the Bosphorus, 1838

Detaylı

Mustafa Tunçalp Seramikler Sergisi 21 Ekim 10 Kasım tarihlerinde Rezan Has Müzesi nde ziyaret edilebilir.

Mustafa Tunçalp Seramikler Sergisi 21 Ekim 10 Kasım tarihlerinde Rezan Has Müzesi nde ziyaret edilebilir. MUSTAFA TUNÇALP SERAMİKLER Mustafa Tunçalp Seramikler Sergisi 21 Ekim 10 Kasım tarihlerinde Rezan Has Müzesi nde ziyaret edilebilir. Günümüz seramik sanatçılarından Mustafa Tunçalp, köklerinden yola çıkarak

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI - 2012. PAMUK ŞEKERİM I (Kavram Eğitimi Kitabı)

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI - 2012. PAMUK ŞEKERİM I (Kavram Eğitimi Kitabı) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI - 2012 PAMUK ŞEKERİM I (Kavram Eğitimi Kitabı) ANKARA 2012 BAŞLARKEN Okul öncesi yıllar çocukların örgün eğitime başlamadan

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 12.02.2015 : AKSARAY ÜNİVERSİTESİ/EĞİTİM FAKÜLTESİ/GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ/RESİM-İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI/

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 12.02.2015 : AKSARAY ÜNİVERSİTESİ/EĞİTİM FAKÜLTESİ/GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ/RESİM-İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI/ MUSTAFA DİĞLER ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 12.02.2015 Adres : AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ RESİM- İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 6800 AKSARAY Telefon

Detaylı

Davetkar Atıf YAPI - HİZMET BİNASI - KAYSERİ

Davetkar Atıf YAPI - HİZMET BİNASI - KAYSERİ YAPI - HİZMET BİNASI - KAYSERİ Davetkar Atıf fotoğraflar: Alp Eren (Altkat Architectural Photography) ARALIK 17 / OCAK 18 - XXI 42 YARIŞMA SONUCU ELDE EDİLEN PROJE, HEM SÜREKLİ KULLANICILARI HEM DE ÇEVRE

Detaylı

Savaş ve Barış: "Kurtuluş Savaşından Cumhuriyet'in ilk Yıllarına Türk Resminden Kesitler"

Savaş ve Barış: Kurtuluş Savaşından Cumhuriyet'in ilk Yıllarına Türk Resminden Kesitler Zafer Toprak, "75. Yıldönümünde Cumhuriyet ve Sanat", içinde Savaş ve Barış: "Kurtuluş Savaşından Cumhuriyet'in ilk Yıllarına Türk Resminden Kesitler", İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 1998,

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI PROJESİ SANAT TARİHİ TÜRK HEYKEL SANATI HEYKEL SANATINDA GERÇEKÇİ YORUMLAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI PROJESİ SANAT TARİHİ TÜRK HEYKEL SANATI HEYKEL SANATINDA GERÇEKÇİ YORUMLAR T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI PROJESİ SANAT TARİHİ TÜRK HEYKEL SANATI HEYKEL SANATINDA GERÇEKÇİ YORUMLAR Prof. Dr. Kıymet GİRAY KASIM- 2009 ANKARA 11.2. Heykel Sanatında Soyut

Detaylı

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE)

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) YRD.DOÇ.DR.IŞIL KAYMAZ, 2017, ANKARA ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BU SUNUMU KAYNAK GÖSTERMEDEN KULLANMAYINIZ YA DA ÇOĞALTMAYINIZ! Türk Bahçesi Günümüze kadar gelen bazı

Detaylı

Fotoğraf Rehberi: Booking Home Tesisleri

Fotoğraf Rehberi: Booking Home Tesisleri Fotoğraf Rehberi: Booking Home Tesisleri Sizinle bir Booking.com ortağı olarak çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Fotoğraflar, ziyaretçilerin online olarak konaklama rezervasyonu yapmalarında çok önemli bir

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Adı Soyadı : Hüseyin Birol Köseoğlu Doğum Tarihi : : Yardımcı Doçent

ÖZGEÇMİŞ. Adı Soyadı : Hüseyin Birol Köseoğlu Doğum Tarihi : : Yardımcı Doçent 1 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Hüseyin Birol Köseoğlu Doğum Tarihi : 21.04.1963 Ünvanı : Yardımcı Doçent Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Tarih Lisans İçmimarlık Marmara Üniversitesi 1980-1984 Yüksek Lisans

Detaylı

Yaşam. Kandilli si. Hayalinizdeki. Yatırımın. Yaşamın ve

Yaşam. Kandilli si. Hayalinizdeki. Yatırımın. Yaşamın ve Hayalinizdeki Yaşamın ve Hep hayalini kurduğunuz o ev artık gerçek oluyor. Şehrin merkezinde, her yere yakın, bir o kadar da şehrin gürültüsünden uzakta, doğayla iç içe, sakin ve konforlu bir yaşam Yatırımın

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (31 Ekim- 16 Aralık 2016 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

Okul Öncesinde İyi Örnekler Uygulaması

Okul Öncesinde İyi Örnekler Uygulaması Okul Öncesinde İyi Örnekler Uygulaması 1 1) Uygulamanın Adı: Çocukların Yüreğinden 2) Uygulayıcı: Meltem KAYAN 3) Branşı ve Unvanı: Okul Öncesi Öğretmeni 4) Uygulandığı Yer: Şenay Öztürk Anaokulu 5) Uygulama

Detaylı

İstanbul Modern de zengin imgeler dünyasıyla. İnci Eviner Retrospektifi: İçinde Kim Var?

İstanbul Modern de zengin imgeler dünyasıyla. İnci Eviner Retrospektifi: İçinde Kim Var? İstanbul Modern de zengin imgeler dünyasıyla İnci Eviner Retrospektifi: İçinde Kim Var? SERGİ SPONSORU 22 Haziran 23 Ekim 2016 İstanbul Modern, İnci Eviner in 1980 li yıllardan günümüze uzanan yaratım

Detaylı

17- S Q T 3 9. Tuval -yağlıboya, 130x100 cm. özgün dokuma. 80x90 cm. »I GARANTİ

17- S Q T 3 9. Tuval -yağlıboya, 130x100 cm. özgün dokuma. 80x90 cm. »I GARANTİ 17- S Q T 3 9 Tuval -yağlıboya, 130x100 cm. özgün dokuma. 80x90 cm. FİKRET OTYAM FİLİZ OTYAM»I GARANTİ SANAT GALERİSİ İstiklal Caddesi 141 Beyoğlu-İstanbul Resim / Özgün Dokuma Sergisi 23 Kasım - 7 Aralık

Detaylı

BiLECiK KIRSALDA TASARIM ETKiNLiĞi KURŞUNLU KÖYÜ

BiLECiK KIRSALDA TASARIM ETKiNLiĞi KURŞUNLU KÖYÜ BiLECiK KIRSALDA TASARIM ETKiNLiĞi KURŞUNLU KÖYÜ 1 2 Kurşunlu Köyü, Eko Turizm konusundaki öncü girişimleriyle sadece Türkiye de değil dünyada da tanınan bir köy konumuna geldi. Bu gurur veren gelişmeler

Detaylı

TEKNİK GEZİ RAPORU. Ders: MİM 121 MİMARİ TASARIM I. Tarih: 07.10.2011 Gezi alanı: Antrepo 3 & 5

TEKNİK GEZİ RAPORU. Ders: MİM 121 MİMARİ TASARIM I. Tarih: 07.10.2011 Gezi alanı: Antrepo 3 & 5 TEKNİK GEZİ RAPORU Ders: MİM 121 MİMARİ TASARIM I. Tarih: 07.10.2011 Gezi alanı: Antrepo 3 & 5 Meclis-i Mebusan Caddesi - Liman İşletmeleri Sahası - Tophane Konumu: Bienal alanının konumunu gösteren harita

Detaylı

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU GÖKYÜZÜ SINIFI KASIM AYI KAVRAM VE ŞARKILAR

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU GÖKYÜZÜ SINIFI KASIM AYI KAVRAM VE ŞARKILAR RENKLER Ben bir küçük ressamım Pembe sarı boyarım Yeşil yeşil ormanlar Mavi mavi denizler Turuncudur portakal Gökte sarı güneş var Fırça kalem ve kağıt Olmazsa resim olmaz Reklerle oynamaktan Hiç bir çocuk

Detaylı

Denizli nin Çal ilçesinde, 13 Temmuz 1882 tarihinde

Denizli nin Çal ilçesinde, 13 Temmuz 1882 tarihinde Cumhuriyet Kuşağının Not Karnesi İBRAHİM Ressam Denizli nin Çal ilçesinde, 13 Temmuz 1882 tarihinde doğdu.»ilk ve orta öğrenimini Çal ve İzmir'de yaptı.»1899 yılında, ailesi onu İstanbul'a gönderdi. 1900

Detaylı

TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL

TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL 2013-2014 EĞİTİM YILI KELEBEK GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİ TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL Uzay ve gökyüzü panosu hazırlama

Detaylı

Mark Howorth imzasıyla

Mark Howorth imzasıyla DEKO TASARIM Senem ÖZTÜRK / senem.ozturk@alem.com.tr Mark Howorth imzasıyla CHALET SOLAIS İsviçre nin Villars bölgesindeki dağların tepesinde, vadiye hakim bir noktada bulunan Chalet Solais, ünlü İngiliz

Detaylı

Mustafa Kemal ATATÜRK

Mustafa Kemal ATATÜRK Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ışığısınız. Ülkemizi aydınlığa sizler kavuşturacaksınız. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunu düşünerek ona göre çalışınız.

Detaylı

İnsanlar yazdıkları eserler, besteledikleri müzikler, yaptıkları buluşlar ve yarattıkları sanat eserleri ile tarihe mal olur, takdirle anılırlar.

İnsanlar yazdıkları eserler, besteledikleri müzikler, yaptıkları buluşlar ve yarattıkları sanat eserleri ile tarihe mal olur, takdirle anılırlar. İnsanlar yazdıkları eserler, besteledikleri müzikler, yaptıkları buluşlar ve yarattıkları sanat eserleri ile tarihe mal olur, takdirle anılırlar. Tüm bu olumlu ve kalıcı var oluşların ortak duygusu yaratıcılıktır.

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF (A) GÜZ DÖNEMİ 07 Ekim 2013 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 14 Ekim 2013 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 21 Ekim 2013 Yaprak çizimleri,

Detaylı

BEYAZ YALI Yalı dekorasyonu deyince, genellikle nostaljik çizgiler, eski ve yeniyi içiçe yaşatan dizaynlar, klasik, y a da y an klasik döşenmiş m ekanlar akla geliyor. Oysa, First için görüntüleûiğimiz

Detaylı

En İyi Üniversite Kampüsleri

En İyi Üniversite Kampüsleri On5yirmi5.com En İyi Üniversite Kampüsleri Üniversitenizi seçtiniz ve öğrencilik hayatınıza başladınız. Üniversite seçimi yaparken şüphesiz en önemli şey üniversitenin eğitimdeki başarısıdır. Peki yıllarca

Detaylı

Fotograf Geçidi : İstanbul 2010 Etkinlikleri Bülent ÖZGÖREN in Yüzümüzü Ağartanlar Sergisi ile Devam Ediyor!

Fotograf Geçidi : İstanbul 2010 Etkinlikleri Bülent ÖZGÖREN in Yüzümüzü Ağartanlar Sergisi ile Devam Ediyor! Fotograf Geçidi : İstanbul 2010 Etkinlikleri Bülent ÖZGÖREN in Yüzümüzü Ağartanlar Sergisi ile Devam Ediyor! İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında, sanat yönetmenliğini ve küratörlüğünü

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

T.C SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI RESİM ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI

T.C SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI RESİM ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI T.C SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI RESİM ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI CUMHURİYETİN İLANINDAN GÜNÜMÜZE TÜRK RESMİNDE KÖY VE KÖY YAŞANTISININ RESİM EĞİTİMİNE

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SANAT TARİHİ ANABİLİM DALI

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SANAT TARİHİ ANABİLİM DALI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SANAT TARİHİ ANABİLİM DALI ANKARA DEVLET RESİM VE HEYKEL MÜZESİNDE 1914 KUŞAĞI, MÜSTAKİL RESSAMLAR VE HEYKELTIRAŞLAR BİRLİĞİ VE d GRUBU RESSAMLAR Yüksek

Detaylı

DOĞANIN YEŞİLİNDEN ŞEHRİN MAVİSİNE DOKUNUN!

DOĞANIN YEŞİLİNDEN ŞEHRİN MAVİSİNE DOKUNUN! DOĞANIN YEŞİLİNDEN ŞEHRİN MAVİSİNE DOKUNUN! YENİ BİR DASİF! Yine şehir kültürüyle uyumlu, insana ve çevreye değer veren, mükemmel bir yaşam alanı. DASİF BlueBell. Yeniden kalbiniz çarpacak, heyecanlanacaksınız!

Detaylı