4. Ünite 1. Konu İş, Enerji ve Güç A nın Yanıtları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "4. Ünite 1. Konu İş, Enerji ve Güç A nın Yanıtları"

Transkript

1 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ 4. Ünite. onu İş, Enerji ve Güç nın anıtları 6. ydınlata aacıyla kullandığıız ışık apul, elektrik enerjisini... enerjisine dönüştüren araçtır.. Erdal Erdal deki koliyi şekillerdeki gibi yukarıya doğru kaldırdığında çekii kuvvetine karşı fizik bilii iş anlaında bir... yapış olur. Erdal koliyi tire iktarına bağlıdır. enerji türlerini yazınız. kinetik enerji b. ere değeden çok az önce ısı enerjisi c. ere çarparken enerjisi oluşur. () veri 0. apılan işin, arcanan enerjiye oranına denir. () Düşey kesiti şekilde verilen sürtünesiz yolların noktasından serbest bırakılan kütleli cisiler eşit büyüklükteki ızlarla noktalarından geçer. 8. Dalından düşen bir ela için bulunduğu konua göre ısı 9. Sürtünen bütün cisiler arasında... 3g olur. ğında... potansiyel enerji a. Dalda areketsiz duruyorken Güç biri zaanda yapılan iş olup SI daki watt birii... dır. 5. potansiyel enerjisi depolanır. ütle yapıldığında g esneklik potansiyel enerjisi..., 3 yapıldıniat Bilgin ayıncılık 3. apılan işin büyüklüğü, cise uygulanan kuvvetin... büyüklüğüne ve cisin değiş- 3 Şekil deki yay sisteinin üstüne kütlesi olan bir g cisi konulduğunda yayda... kadar esneklik 3 nuaralı pozisyondaki gibi tutarak yol alırsa fizik yapaz. bilii anlaında iş... joule. İşin birii N =... dür.. Trobolin üzerinde gerile ya da esneklik sıkıştıra durularında... potansiyel enerji depolanır.

2 4. Ünite: Enerji Bir sporcunun yaptığı alter çalışaları nuaralandırılarak aşağıda veriliştir., 3, 4 ve 5. soruları resilere bakarak boşlukları doldurunuz Halteri kaldırırken... çekii... kuvvetine karşı iş yaparı. er çekii kuvvetine karşı iş yaparak alteri en yükseğe çıkardı. Bu duruda yaptığı iş,... çeki... potansiyel enerjisine dönüştü. Halteri serbest bıraktı. letin yukarıda iken kazandığı potansiyel enerji,... kinetik enerjiye dönüşerek alet e doğru düşüyor. Halter aleti e değince bütün kinetik enerji... ısı enerjisine dönüşür. 6. Su kazanını ısıtan elektrik ocağından başlayarak enerji dönüşülerini boşluklara yazınız.... kinetik enerji... elektrik enerjisi... ses enerjisi... ısı enerjisi... ışık enerjisi... kiyasal enerji

3 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ 3 B nin anıtları ( D ). Bir yay x kadar sıkıştırıldığında veya x kadar gerildiğinde yayda eşit iktarda potansiyel enerjiy depolanır. ( D ). Gerilen ya da sıkıştırılan yayda depolanan enerjiye esneklik potansiyel enerji denir. ( D ). inetik ve potansiyel enerjilerin toplaı, ekanik enerji olarak da adlandırılır. ( ). Bir cise etkiyen net kuvvet sabit ise cisin kinetik enerjisi de sabittir. ( D ) 3. Bir sistee bir dış kuvvet etki ederse, sistee enerji aktarılış olur. ( D ) 3. Bir cise, areket doğrultusuna dik olarak etki eden kuvvet fizik bilii anlaında iş yapaz. ( D ) 4. Net kuvvet ve ız vektörü aynı yönde ise cisin kinetik enerjisi artar. ( ) 5. Bir otoobilin ızı arttıkça kinetik enerjisi artar ve buna bağlı olarak potansiyel enerjisi azalır. ( D ) 6. erden belli bir yüksekliğe çıkarılan cisilerde çeki potansiyel enerjisi depolanır. ( D ) 7. Bir cisin ağırlığı veya den yüksekliği arttıkça çeki potansiyel enerjisi de artar. Niat Bilgin ayıncılık ( D ) 4. ekanik enerjinin korunduğu düzeneklerde kinetik ve potansiyel enerjilerin toplaı sabittir. ( ) 5. Sürtüne kuvvetinin yaptığı iş pozitiftir. ( D ) 6. Sırt çantası ile yolda yürüyen öğrenci iş yapaz. ( ) 7. Hava ortaında düşey yukarı atılan bir top, atılış ızı ile eliize geri döner. ( ) 8. üksek bir den serbest bırakılan bir cisin çeki potansiyel enerjisinin tüü er zaan kinetik enerjiye dönüşür. ( D ) 9. Sabit bir kuvvetin etkisindeki cisin kinetik enerjisi azalabilir. ( ) 8. Bir sistein enerji kaybı taaen ortadan kaldırılabilir. ( ) 9. ekanik enerjinin korunduğu bir düzenekte kinetik enerji artıyorsa potansiyel enerji de artar. ( ) 0. Sürtüneli sistelerde ekanik enerji korunur. ( D ) 0. Sürtüneli sistelerde topla enerjideki azala ısı enerjisi olarak açığa çıkar.

4 4 4. Ünite: Enerji C nin Çözüleri arasında verilen sistelerde yapılan iş ve enerji dönüşüleri aşağıdaki gibidir. 3. Cisiler areket etediği için,, 3 kuvvetleri bir iş yapaz. 5. kuvveti uygulanarak çekii kuvvetine karşı bir iş yapılıyor. apılan iş noktasında çeki potansiyel enerjisine dönüşür.. B Niat Bilgin ayıncılık 6. aratoncu çekii kuvvetine karşı iş yapar. Binanın tepesine çıktığında yapılan tü iş potansiyel enerjiye dönüşür. Cisi noktasında iken çeki potansiyel enerjisine saiptir. Serbest bırakıldığında potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşerek B noktasından geçer. Cisi B den geçerken noktasındaki potansiyel enerji değeri kadar kinetik enerjiye saiptir. Burada çekii kuvveti iş yapıştır. Serbest bırakılan cisin noktasında saip olduğu çeki potansiyel enerjisi noktasında kinetik enerjiye dönüşür. Cisin noktasında saip olduğu tü kinetik enerjisi arasında ısı enerjisine dönüşür kuvveti areket doğrultusuna dik olduğundan iş yapaz. kuvveti areket doğrultusunda olduğundan iş yapar. Sürtüne oladığından yapılan iş, cise kinetik enerji kazandırır. arasında kuvvetinin yaptığı iş kinetik enerjiye dönüşür. arasında yapılan iş, kinetik + çekii potansiyel enerjisine dönüşür. Cisin noktasındaki kinetik enerjisinin tüü noktasında yay potansiyel enerjisine dönüşür.

5 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ 5 8- arasındaki verilen açık uçlu soruların çözüleri aşağıdaki gibidir. 8. Grafikteki ve kuvvet (N) alanları yapılan işi 5 verir. W = 0 + W = yol () W = 00 J apılan iş, cisin kinetik enerjisindeki değişie eşittir. Buradan; W = E k 00 = v 00.. = v v = 0/ s bulunur. 0. v N W 3 W er çekii kuvvetinin yaptığı iş potansiyel enerji değişiine eşittir. arasında; W = E P = g dir. arasında; W = E P = g dir. N arasında; W 3 = E P = 0 dır. Buna göre, işler arasında W 3 < W = W ilişkisi vardır. W Niat Bilgin ayıncılık v = 0 v v N apılan iş kinetik enerjideki değişie eşittir. W = E k - arasında sürtüne kuvvetine karşı yapılan iş; W = 4E E = 3E -N arasında sürtüne kuvvetine karşı yapılan iş; W = E W 3E = = 3 bulunur. W E,, 3 kütleli cisileri bulundukları noktalara çıkarak için çekii kuvvetine karşı iş yapak gerekir. apılan işler eşit olduğundan; W = W = W 3.g. =.g.3 = 3.g.4 = 3 = 4 3 > > 3 bulunur.

6 6 4. Ünite: Enerji otor otor cise e kinetik, e de potansiyel enerji kazandıraktadır. O âlde otorun yaptığı iş; W = Ek+ Ep W = v + g W = W = 04 J olur. otorun gücü; W 04 P = = = 6 watt bulunur. t 4 iziksel güç biri zaanda yapılan işe eşittir. Süreler eşit olduğundan vinçlerin yaptıkları işler fiziksel güçlerine eşittir. Beton bloklar özdeş olduğundan vincinin çekiine karşı yaptığı iş W, vincinin çekiine karşı yaptığı iş 3W olur. Vinçlerin fiziksel güçleri oranı; W P t = = P 3W t 3 bulunur. Niat Bilgin ayıncılık C 0 3 B a. Beton bloğu çatıya çıkartak için yapılan iş, çekii kuvvetine karşı yapılan işe eşittir. W =.g. W = = 5000 J olur. b. İşçinin arcadığı fiziksel güç; W 5000 P = = = 50 watt t 0 olur. Cisi noktasındaki kinetik enerjisiyle C noktasına kadar çıkabiliyorsa, noktasındaki kinetik enerjisi 3g dir. C noktasındaki e göre potansiyel enerjisi ise 4g dir. O âlde noktasındaki kinetik enerjisinin C noktasındaki potansiyel enerjiye oranı; Ekinetik( ) 3g 3 = = bulunur. Epotansiyel( C) 4g 4

7 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ v B = 5 /s v 0 = 3 /s B v = 9 /s = 0,6 v = 0 /s = 80 kg =? B ekanik enerji korunacağı için sürtünesiz yol üzerinde seçilen erangi iki noktada topla enerjiler eşittir. ekanik enerjinin korunuundan; E topla() = E topla (B) g v g v 0 + = = 0. 06, + = 4, bulunur. Niat Bilgin ayıncılık 9. Bisikletlinin noktasındaki tü enerjisi kinetik enerjidir. Bu enerjinin değeri; Ek( ) = v E k( ) = = 4000 J bulunur. B noktasında bisikletlinin e kinetik e de potansiyel enerjisi vardır. ncak ve B noktalarındaki topla enerjiler eşittir. öprünün yüksekliği; Ek( ) = Ek( B) + Ep( B) = + g = = 375, bulunur. = kg = v 0 = 0 /s v son = 0 =? a. Cisin noktasındaki kinetik enerjisi, noktasındaki kinetik ve potansiyel enerjilerinin toplaına eşittir. 7. N dan serbest bırakılan cisi noktasına varabildiğine göre, - arası sürtünesizdir. Cisi N den serbest bırakıldığında, ancak ya varabildiğine göre, N - arası sürtünelidir. E kinetik() = E kinetik() + E potansiyel() Ekinetik( ) =.. v. g. 0 + E ( ). 0 kinetik = Ekinetik( ) = 40 J olur. b. Cisin noktasındaki kinetik enerjisi, noktasında potansiyel enerjiye dönüşüştür. E kinetik() = E potansiyel() 40 =.g. 40 =.0. = 7 bulunur.

8 8 4. Ünite: Enerji 0. düşey ip g = E k 8 g = 8 = = 04, 0 daa yükseğe çıkar. Cisi, C den daa yüksekte bulunan noktaya vardıktan sonra geri döner. B - arasında geriye kalan 8 joule kadar enerjisini de arcayarak ta noktasında durur. Bilye seviyesinden ipin uzunluğu kadar yüksekteki noktasına çıkarılıyor. er çekii potansiyel enerjisi için referans seviyesini noktası olarak alabiliriz. Bilyenin noktasında saip olduğu tü enerjisi, çekii potansiyel enerjisidir. Bilye serbest bırakılıp noktasından geçerken bu kez de tü enerjisi kinetik enerjiye dönüşür. ekanik enerjinin korunuundan;. 6 /s Eilk = Eson g = v v = g =. 0. 3, /s = 3 v = 8 / s bulunur.. = kg v = 4 /s B C Niat Bilgin ayıncılık Sürtüneye arcanan enerjiyi bulak için, noktasındaki ekanik enerjiden noktasındaki ekanik enerjiyi çıkaraız yeterlidir. W sürtüne = E ekanik() E ekanik() W sürtüne = E kinetik() (E kinetik() + E potansiyel() ) Wsürtüne =.. v (.. v. g. ) + Wsürtüne =.. ( ) Wsürtüne = 48 J bulunur. Cisin noktasında saip olduğu kinetik enerji; Ek = v E 4 k =.. = 6 J dür. - B arası sürtüneli olduğundan, cisin saip olduğu enerjinin 8 J kadarı, sürtüneye arcanır. Cisi, B noktasına ulaştığında geriye 8 joule luk bir kinetik enerjisi kalıştır. Cisi B noktasından serbest bırakılış olsa C noktasına kadar çıkabilir. Cisin B noktasında ayrıca kinetik enerjisi olduğundan, cisi C den daa yukardaki bir noktaya çıkar. Başka bir deyişle cisi C noktasında iken daa 8 joule kadar enerjisi vardır. Bu enerji ile C den;

9 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ 9 Test 'in Çözüleri 3.. I x 3 II x Dinaoetrelerin ucuna bakıldığında; III x = biri = 3 biri 3 = 4 biri 3 3 olduğu görülür. IV,5x apılan işin kuvvete bağlılığı incelenektedir. Düzeneklerde er şey aynı, sadece uygulanan kuvvet farklı olalıdır. Öğrenci bu deney için I ve III nuaralı düzenekleri seçelidir. anıt C dir. x 3x. 3 Niat Bilgin ayıncılık 3 x Sürtünesiz yüzeyler üzerinde,, 3 kuvvetlerinin yaptığı işler; W = 3x =.3 = 6 biri W = x = 3. = 6 biri I II W 3 = 3 x = 4. = 4 biri Buna göre, W = W > W 3 tür. anıt dır. III Sürtüne oladığından, cisileri eğik düzlelerin tepe noktalarına çekerek çıkardığıızda yalnızca çekii kuvvetine karşı iş yaparız. apılan iş cisilerin tepe noktalarındaki potansiyel enerjilerine eşit olur. ütlesi olan cisin ağırlığı g olduğundan; W = E P = g W = E P = g W 3 = E P3 = g W > W = W 3 bulunur. anıt dır.

10 0 4. Ünite: Enerji inetik enerji Sabit zalıyor rtıyor I. bölgede kinetik enerji sabit kaldığına göre, cisin bu bölgedeki ızı sabittir. Newton unun I. areket yasasına göre ız sabit ise net = 0 dır. II. bölgede arabanın ızı azaldığından buna bağlı olarak kinetik enerji de azalaktadır. Cisi iveli areket yaptığı için net kuvvet sıfır değildir. III. bölgede arabanın ızı arttığından kinetik enerji artaktadır. Cisi iveli areket yaptığı için net kuvvet sıfır değildir. anıt dır. E Serbest bırakıladan önce cisilerin,, noktalarındaki potansiyel enerjileri; E p () = 3g E p () = g = 4g E p () = g 3 = 3g dir. Cisiler serbest bırakıldığında basaaklara bu enerjiler ile çarpar. ani; E E 3 E = 3g E = 4g E 3 = 3g olup E > E = E 3 tür. 5. 5E 5E 5E x x x E 4E E = 0 3 Niat Bilgin ayıncılık 7. v ilk = 0 3 v anıt D dir. v ilk = düzenekte kaybolan kinetik enerji iktarı 4E,. düzenekte kaybolan kinetik enerji iktarı E, 3. düzenekte kaybolan kinetik enerji iktarı 5E dir. inetik enerji kayıplarından yüzeylerin farklı olduğunu anlıyoruz. Hangi yüzeyde kinetik enerji kaybı en büyükse o yüzeyde sürtüne kuvveti de en büyük olup, > > dir. Hangi yüzeyde kinetik enerji kaybı en büyük ise o yüzey en çok ısınan yüzeydir. Çünkü kaybolan kinetik enerji ısı enerjisine dönüşür. anıt E dir. ve düzeneklerinde cisi konuundan serbest bırakılıyor. Cisilerin konuunda saip oldukları potansiyel enerji, kinetik enerjiye dönüşerek areket ediyorlar. Cisiler konuunda iken e kinetik e de potansiyel enerjiye saipler. 3. konuda ve düzeneklerinin tü enerjisi kinetik enerjidir. düzeneğinde cisi. konuda iken tü enerjisi kinetik enerjidir., ve düzenekleri sürtünesiz olduğundan ekanik enerjileri daia sabittir. anıt E dır.

11 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ v 0 N v arasında net kuvvet, arasında net kuvvet sıfır, N arasında net kuvvet dir. Hareket yönündeki net kuvvet sıfırdan farklı ise cisi sürekli ızlanır. Buna bağlı olarak kinetik enerji sürekli artar. anıt E dir. T Sürtüne oladığına göre bütün noktalardaki ekanik enerji aynıdır. ve T noktalarındaki enerji eşitliğinden; Etop( ) = Etop( ) v g v g 0 + = + yazılabilir. Bu eşitlikten v ızı çekilerek esaplanır. Görüldüğü gibi yolunu bileize gerek yoktur. 9. anıt B dir. 0 N 50 N 00 N Dinaoetrelerdeki değerlere baktığıızda nın ağırlığı 0 N, nin ağırlığı 50 N, nin ağırlığı ise 00 N dur. Niat Bilgin ayıncılık. v = 8 /s B v = 5 /s = 5 N N noktasındaki tü enerji kinetik enerji olup değeri; EkN ( ) = v ( 5 ) 5 J = = adir igen Onur adir, igen ve Onur bu yükleri kucaklarında taşırken çok yorulalarına rağen er üçü de fizik bilii anlaında iş yapaıştır. Çünkü fizik bilii anlaında iş yapabilek için e cise kuvvet uygulaalı e de cisi kuvvet doğrultusunda değiştirelidir. Bu olayda cisilere yukarı yönde kuvvet uygulanakta, cisi ise da yol alaktadır. Bir başka ifadeyle, cise uygulanan kuvvetle cisin yaptığı değiştire birbirine diktir. Bu nedenle iş yapılaıştır. anıt C dir. dür. Cisin B noktasında e kinetik e de potansiyel enerjisi vardır. B noktasında; EkB ( ) = v ( 8 ) 64 J = = E p(b) = g = 00 J E top(b) = E k(b) + E p(b) = 64 J bulunur. N ve B noktalarındaki enerji farkı; 5 64 = 6 J olur. Bu enerji sürtüne nedeniyle ısıya dönüşüştür. anıt C dir.

12 4. Ünite: Enerji. 4. R N N P olun içbir inde sürtüne olasaydı, cisi bırakıldığı seviye olan noktasına çıkardı. Cisi noktasına kadar çıkıp geri döndükten sonra, noktasında bir kinetik enerjisi olacaktır. Cisi N noktasında durduğuna göre N arası kesinlikle sürtünelidir. arasının sürtüneli olup oladığı kesin değildir. Bu aralık e sürtüneli olabilir, e de olayabilir. anıt E dir. Cisi yolun kısından geçtiğine göre, bu arada bir ıza saiptir. O âlde cisi noktasından bir ilk ızla fırlatılıştır. Cisi ek bir enerji arcaadan R noktasına çıkabilir. noktasından bir ilk ızla fırlatıldığına göre, R den daa yüksekteki bir noktaya çıkar. anıt E dir. Niat Bilgin ayıncılık 5. E v 0 = 6 /s D C () B Cisin noktasında saip olduğu kinetik enerji; Ek ( ) = v d d Cisin noktasındaki topla enerjisi 5g dir. B noktasındaki ise 3g dir. O âlde g kadar enerji, arasında ısıya dönüşüştür. B den döndükten sonra, arasından ikinci geçişinde de yine g kadarlık enerji kaybeder. Geriye kalan g kadarlık enerjiyi ise üçüncü geçişinde arasında kaybeder ve noktasında durur. anıt C dir. B 3 Ek ( ) = 8 dir. Cisin noktasındaki potansiyel enerjisi; E P() = g = 0 dir. noktasındaki topla enerji ise 38 kadardır. B noktaları arasında sürtüne olasaydı B noktasındaki kinetik enerjinin değeri de 38 olurdu. ncak cisi B arasında, Ep ( ) = 0 kadarlık bir enerjiyi sürtüneye arcıyor. Bu duruda B noktasındaki topla enerji 38 0 = 8 olur. Cisi bu enerjiyi arcayarak BE yolunda yükselir. Buradan, 8 = g (BE) (BE) =,8 etre bulunur. Bu duruda cisi DE arasına kadar yükselir. anıt D dir.

13 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ 3 Test 'nin Çözüleri. 3. izik bilii anlaında iş olabilesi için bir cise kuvvet uygulanalı ve cisi kuvvet doğrultusunda areket etelidir. x x Gerçek yaşada kaydıraklar sürtünelidir. Çocuk kaydırağın en üst noktasında iken yalnızca potansiyel enerjisi vardır. Çocuk kayarak kaydırağın ortasına geldiğinde başlangıçta saip olduğu potansiyel enerjinin yarısı kinetik, ısı ve ses enerjisine dönüşür. anıt C dir. 3 Bu tanıa göre ve 3 kuvvetleri iş yapıştır. yrıca esnek yaya kuvveti uygulanıp yayın x kadar sıkışası sağlanıyor. Sıkışış yay düzeneğinde esneklik potansiyel enerji depolandığı için iş yapılıştır. anıt E dir. x 3 Niat Bilgin ayıncılık 4. izik bilii anlaında iş olabilesi için bir cise kuvvet uygulanalı ve cisi kuvvet doğrultusunda areket etelidir. I. İşçi deki yükü itek için kuvvet uyguluyor. ncak yük kuvvet doğrultusunda yol alıyor. O âlde işçi, fizik bilii anlaında iş yapaıştır.. izik bilii anlaında iş olabilesi için bir cise kuvvet uygulanalı ve cisi kuvvet doğrultusunda areket etelidir. II. Şekildeki anne kucağında taşıdığı bebekten dolayı fizik bilii anlaında iş yapaz. Çünkü bebeğe uyguladığı kuvvet areket doğrultusunda değildir. ncak arabayı iterek sürtüne kuvetine karşı bir iş yapar. C seçeneğindeki cisi duvara dayalı olduğundan kuvvet doğrultusunda areket eteyecektir. Bu düzenekte fizik bilii anlaında kesinlikle iş yapılaz. anıt C dir. III. Buz okeyi oynayan sporcu küçük bir sürtüneyi yenerek areket etektedir. Bu nedenle fiziksel anlada iş yapar. anıt dır.

14 4 4. Ünite: Enerji 5. ) Basketbolcu e kendini e de topu den belli bir yüksekliğe çıkardığı için çekii kuvvetine karşı bir iş yapar B) Dağa tıranan dağcı, çekii kuvvetine karşı bir iş yapar. Dağcının yaptığı iş potansiyel enerjiye dönüşür. C) izik bilii anlaında iş olabilesi için bir cise kuvvet uygulanalı ve cisi kuvvet doğrultusunda areket etelidir. raba areket etediği için fizik bilii anlaında iş yapılaıştır. Niat Bilgin ayıncılık Şekilde verilen tü konularında sporcunun e bir ızı e de den bir yüksekliği vardır. Bu nedenle,, 3 ve 4 nuaralı konularda sporcunun e kinetik e de potansiyel enerjisi vardır. 7. ay sabiti k olan esnek bir yay x kadar sıkıştırıldığında veya x kadar gerildiğinde yayda depolanan potansiyel enerji; Ep = kx dir. anıt C dir. anıt B dir. 8. Dinaoetrelere dikkat edildiğinde Şekil de dinaoetrenin göstergesi 3 biri dışarıda kalışken Şekil 3 te biri dışarda kalıştır. Buna göre cisine etki eden kuvvetleri şekildeki gibi gösterebiliriz. D) üksek bir noktada potansiyel enerjiye saip kayakçı, aşağı indikçe enerjisinin bir kısı kinetik enerjiye dönüşür. Geri kalan kısı da sürtüneye arcanır. 3 E) utuya uygulanan kuvvet, kutuyu kendi doğrultusunda areket ettireediği için fizik bilii anlaında iş yapaz. anıt C dir. x iziksel anlada yapılan iş, kuvvet ile alınan yolun çarpıı olduğundan; W = 3 x W = x W 3 = x olup, W > W > W 3 tür. anıt D dir.

15 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ ve B seçeneklerinde cise uygulanan kuvvetlere ters yönde ağırlık kuvveti de etki eder. Bu nedenle ve B seçeneklerinde net kuvvet azalır. 3 x () E seçeneğinde net kuvvet 3, yapılan değiştire x olduğundan yapılan net iş; W = 3 x = 6x Sürtünesiz er yolda ekanik enerji korunur. Cisi noktasında iken potansiyel enerjisi g dir. ve noktalarında g kadar potansiyel, g kadar da kinetik enerjisi vardır. olup en büyüktür. anıt E dir. anıt D dir.. 0. P R Niat Bilgin ayıncılık aylarda açıla iktarları göz önüne alındığında cisinin kütlesi en büyük, nınki en küçüktür. Bu üç cisin çekii potansiyel enerjilerinin eşit olası için cisinin bulunduğu yükseklik en fazla, ninki en az olalıdır. S () P noktasının den yüksekliği, R ninki dir. Cisin areketi sırasında çekii kuvvetinin yaptığı iş, potansiyel enerjideki değişi kadardır. Cisi P den R ye ve R den S ye geldiğinde er basaakta potansiyel enerjisi g kadar azalır. Bu nedenle cisin P den R ye, R den de S ye gelesi sırasında çekii kuvveti eşit iktarda iş yapar. I II Güç, yapılan işin geçen zaana oranıdır. PR ve RS arasında yapılan işler eşittir. ncak bu iki aralıkta geçen süreler farklıdır. Bu nedenle çekii kuvvetinin PR ve RS aralığında arcadığı ortalaa güçler eşit değildir. P noktasından serbest bırakılan cisi sürekli ızlanarak areket ettiği için R ve S noktalarındaki ızı eşit değildir. III anıt dır. anıt C dir.

16 6 4. Ünite: Enerji kuvvet (N),5 N 3,5 N 4,5 N Şekil I = J 0 Şekil II yol () Dinaoetrelerden cisilerin kütleleri arasında > > olduğu görülektedir. Şekil II deki grafiğin altında kalan alandan, yapılan iş 00 J bulunur. Cisin = 5 yükseklikteki potansiyel enerjisi 00 J olduğuna göre; 00 = g 00 = 0 5 = 4 kg bulunur. anıt D dir. v v v ütlesi, den yüksekliği olan bir cisin e göre potansiyel enerjisi g dir. Sürtünesiz bir ortada bu cisi serbest bırakılış olsun. Cisi e g değerinde bir kinetik enerji ile çarpar. Cisin e çarpa ızı; Ek = Ep v = g Niat Bilgin ayıncılık v = g olup kütleden bağısızdır. Bu nedenle; v = v = v dir. anıt dır.

17 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ 7 Test 3'ün Çözüleri. 3. Cisiler istenilen yüksekliğe çıktığında kazandıkları potansiyel enerji yapılan işe eşit olur. ura kolu çevrilirken yayda bir potansiyel enerji depolanır. ay boşalırken depolanan potansiyel enerji; kinetik, ısı ve ses enerjilerine dönüşür. anıt E dir. Şekildeki konularda; W = 3g W = g = 4g W 3 = g 3 = 3g 3 yazabiliriz. Buna göre W > W = W 3 bulunur.. anıt E dir. ve B seçeneklerindeki yük yüksekliğine çıkarılırken cisiler çeki potansiyel enerjisi kazanır. Niat Bilgin ayıncılık 4. Öğrenci yayları çekerek açtığında yay, potansiyel enerji kazanıyor. D seçeneğindeki kişi yükü den kaldıraadığı için fizik bilii anlaında iş yapıyor. yrıca cisi de yükseleediği için potansiyel enerji kazanaıyor. Baba çocuğu iterken bir iş yapıyor. apılan iş salıncağa e kinetik e de potansiyel enerji kazandırıyor. Bora, kaydırağın noktasında iken bütün enerjisi çekii potansiyel enerjidir. Bora kaaya başlayıp noktasına geldiğinde e kinetik e de potansiyel enerjiye saip olur. Bora noktasından geçerken enerjinin büyük kısı kinetik enerjiye dönüşür. ncak noktasında den yükseklik sıfır olayacağından bir iktan potansiyel enerji kalacaktır. I potansiyel enerji II kinetik enerji 0 0 konu konu anıt D dir. anıt C dir.

18 8 4. Ünite: Enerji traplen 4 avuz Sporcu konuundaki iken yalnız çekii potansiyel enerjisine saiptir., 3, 4 ve 5 konularında kinetik enerji ile birlikte potansiyel enerjiye saiptir. 6 konuunda suya çarpadan een önce enerjisinin tüü kinetik enerjiye dönüşüştür. anıt dır. 5 6 Salıncak - noktaları arasında gidip gele areketi yapıyor. ve noktalarında ız sıfır olduğundan salıncağın yalnızca potansiyel enerjisi vardır. Salıncak noktasından geçerken e kinetik e de potansiyel enerjisi vardır. ve noktalarının dışında kalan tü nokta ve aralarda kinetik ve potansiyel enerji birlikte bulunur. anıt dır. Niat Bilgin ayıncılık 8. E 6. ütleleri farklı da olsa aynı yükseklikten bırakılan cisiler e aynı ızla çarpar. D seçeneğinde verilen,, 3 3 kütleli cisiler ku avuzuna aynı ızla çarpar. Cisilerin kütleleri farklı olduğu için kua çarpa kinetik enerjileri farklı olur. kütleli cisi kua E kinetik enerjisiyle ku avuzu çarparsa kütleli olanı E, 3 kütleli olanı da 3E kinetik enerjisiyle çarpar. inetik enerjisi 3E olan cisi ku avuzunda daa derine iner. Böylece "inetik enerji kütle ile doğru orantılıdır" ifadesi doğrulanış olur. anıt D dir. E noktası den belli bir yükseklikte olduğu için cisin noktasında iken e kinetik e de potansiyel enerjisi vardır. Cisi noktasına aynı E kinetik enerjisi ile vardığına göre arası sürtünelidir. yrıca arasında, cisin noktasında saip olduğu potansiyel enerji kadar bir enerji ısıya dönüşüştür. arası düzle üzerindedir. Bu aralıkta kinetik enerji değişediğine göre sürtüne de yoktur. Cisi N arasında yavaşlayarak N noktasında durduğuna göre bu aralıkta ısıya dönüşen kinetik enerji E kadardır. E N anıt B dir.

19 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ 9 9. T = T = 3T 3 = 3,5. v = 6 /s 0 v = 0 = İplerde oluşan gerile kuvvetlerinin büyüklüğü cisilerin ağırlıkları ile doğru orantılıdır. Buna göre; = = 3 = 3 alabiliriz. Sürtüneler önesiz olduğundan cisilerin bulundukları konulardaki potansiyel enerjileri e çarpa anındaki kinetik enerjilerine eşit olur. E = g = 4g E = g = g E 3 = 3,5 g = 7,5g Buna göre E 3 > E > E olur. anıt D dir. Niat Bilgin ayıncılık noktasından v 0 = 6 /s ızla atılan = kg kütleli cisin bu noktadaki kinetik enerjisi; Ekx ( ) = v0 E ( 6 kx ( ) = ) = 36 J bulunur. Cisi noktasında durduğunda bu noktadaki potansiyel enerjisi; E p() = g E p() = 0 = 0 J olduğunda ile noktaları arasındaki enerji farkı kadar bir enerji sürtüne kuvvetinin yaptığı işe eşittir. Buna göre; W S = 36 0 = 6 J bulunur. anıt B dir = = d apılan iş ile cisilerin kazandıkları kinetik enerjiler eşittir. W = x olduğuna göre; W = E = d W = E = d W = W bulunur. d anıt C dir. B () noktasının den yüksekliği 4 olduğundan cisin noktasındaki potansiyel enerjisi 4g dir. noktasından serbest bırakılan cisi B noktasına gelinceye kadar sürtüneden dolayı başlangıç enerjisinin yarısını, yani g kadarını kaybeder. Cisin B noktasındaki potansiyel enerjisi g olduğuna göre, topladan geriye kalan g kadarı da kinetik enerji olur. anıt B dir.

20 0 4. Ünite: Enerji Test 4'ün Çözüleri 3.. P y d R y 4 P ve R cisilerine uygulanan kuvvetlerinin yaptığı işler, yaylarda esneklik potansiyel enerji olarak depolanır. d izik bilii anlaında yapılan işler kütleden bağısız olup d kadardır. apılan işler eşit olduğunda y, y yaylarında depolanan esneklik potansiyel enerjileri de eşit olur. Buna göre; E = E dir. anıt D dir. Niat Bilgin ayıncılık 3 d 3 d yolu sonunda yapılan iş, W = d olup eşittir. Cisiler eşit kinetik enerjiyle eğrisel yollarda yükselir. Cisilerin çıktığı yüksekliklerdeki potansiyel enerjiler eşit olur. Potansiyel enerjilerin eşit olası için kütlesi 3 olan yüksekliğine çıkarsa kütlesi olan 3 yüksekliğine çıkalıdır. anıt dır. 4.. = = () = 0 N kg = 0 N 5 () () izik bilii anlaında yapılan iş, kuvvet ile kuvvet doğrultusunda alınan yolun çarpıı kadardır. Her iki şekilde de kuvvet ve kuvvet doğrultusunda alınan yollar eşittir. Bu nedenle er iki duruda da yapılan iş W kadardır. anıt C dir. Sürtüne oladığından yukarı yönde uygulanan kuvveti fizik bilii anlaında iş yapaz. atay yola paralel olarak uygulanan kuvvetinin yaptığı iş, noktasındaki potansiyel enerjiye eşittir. Buradan; W = E p x = g 0 5 = 0 =,5 etre bulunur. anıt B dir.

21 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ 5. Şekil deki düzenekte E noktasından E kinetik enerjisi ile atılan cisi de durduğuna göre, bu düzenekte açığa çıkan ısı enerjisi; x Şekil 7. Bir cisin saip olduğu kinetik ve potansiyel enerjilerin toplaına ekanik enerji denir. E = E dir. Şekil de cisin noktasındaki topla enerjisi; E = g + E olduğundan bu enerjinin taaı ısı enerjisine dönüşüştür. E x Şekil B E : ekanik enerji E k : kinetik enerji E p : potansiyel enerji sıfır Şekil I Şekil II Şekil 3 te cisin noktasındaki topla enerjisi; E 3 = g + E olduğundan bu enerjinin taaı ısı enerjisine dönüşüştür. Buna göre E 3 > E > E olur. E x Şekil 3 E E k E p Şekil II de de görüldüğü gibi cisin noktasında saip olduğu enerji, potansiyel enerjidir. Cisin yüksekliği önesiz olduğu için B noktasında potansiyel enerji sıfırdır. olda sürtüne olduğu için ekanik enerji korunaz. E E k sıfır E p anıt B dir. Niat Bilgin ayıncılık anıt E dir. 6. üksekliği, kütlesi olan bir küpün ağırlık erkezinin den yüksekliği olur. Böyle bir küpün e göre potansiyel enerjisi g olur. 3 3 g g3 E + = = E g g anıt D dir. 8. olda sürtüne olasaydı yapılan iş ile cisin kazandığı kinetik enerji eşit olurdu. apılan iş W, kazanılan kinetik enerji W olduğuna göre, sürtüneye arcanan enerji dolayısıyla sürtüneye karşı 4 yapılan iş; W 3 W = W 4 4 bulunur. ynı cisi x kadar yol aldığında sürtüneye karşı yapılan iş katına çıkarak; 3 3 W = W olur. 4 anıt E dir. x

22 4. Ünite: Enerji T 3T 5T T 3. İplerdeki gerile kuvvetleri cisilerin ağırlıklarıyla doğru orantılıdır. Ep ( ) 5g = = 5 olur. Ep ( ) g anıt dır. () noktasının den yüksekliği olduğundan kaykayın bu noktadaki potansiyel enerjisi g, kinetik enerjisi E dir. noktasındaki potansiyel enerjisi g olan kaykay, geri döndüğünde nin ta ortasında durduğuna göre, bu aralığın taaında sürtüneye arcanan enerji g dir. noktasında kaykayın kinetik enerjisi E = g, potansiyel enerjisi de g olak üzere ekanik enerjisi 3g dir. Niat Bilgin ayıncılık aykay, noktasında saip olduğu 3g ekanik enerjinin g kadarını arasında arcar ve noktasına çıkar. anıt C dir. 0. prizasını nin üstüne çıkarakla bir cisi kat yükseğe çıkarış oluruz. Bir prizayı kat yükseltince sistein e göre kazandığı enerji E olarak veriliştir. ve prizalarını birlikte prizasının üstüne koyunca iki prizayı birlikte kat yukarı çıkarış oluruz. Bir priza için sistein kazandığı enerji E ise, iki cisi için E olur. anıt B dir er çekiine karşı yapılan iş aracın kazandığı potansiyel enerji kadardır., ve noktalarının den ve birbirlerinden olan yükseklikleri karşılaştırıldığında W = W = W 3 olduğu görülür. anıt D dir.

23 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ 3 Test 5'in Çözüleri. 3. v 0 Sürtüne olasaydı cisin arasında kinetik enerjisi artardı. Bu aralıkta kinetik enerji değişediğine göre arası kesinlikle sürtünelidir. olun kısı dır. Cisin arasında kinetik enerjisi değişiyorsa bu aralık kesinlikle sürtünesizdir. anıt D dir. () Cisi noktasına çıktığında den yüksekliği 3 olduğundan bu noktadaki potansiyel enerjisi 3g dir. noktasından geri dönen cisi noktasında duruyorsa arasında 3g kadar bir enerjiyi sürtüneye arcıyor deektir. noktasından atılan cisin kinetik enerjisi; e sürtüneye, e de cisi dan ye çıkaraya yetelidir. Bu nedenle cisin noktasındaki kinetik enerjisi; 3g + g = 4g Niat Bilgin ayıncılık olalıdır. noktasındaki kinetik enerjinin noktasındaki potansiyel enerjiye oranı; E 4g = = bulunur. E g anıt C dir. 4.. noktasından serbest bırakılan cisi aynı yükseklikteki noktasına çıkaadığına göre yol sürtünelidir. olda sürtüneye arcanan enerji kadar bir enerji cise aktarılırsa cisi noktasına çıkabilir. Bunun için I. ve II. öncülde verilenler yapılabilir. ncak yoldaki sürtünenin azaltılası aynı sonucu verez. anıt C dir. E noktasından dönen cisi noktasında durduğuna göre yolda sürtüneden dolayı kaybolan enerji iktarı g dir. Başlangıçta noktasından atılan cisin kinetik enerjisi 4g olalıdır ki noktasına gidip tekrar noktasına dönebilsin. ani E = 4g dir. O âlde cisin ten ya gidip dönesiyle sürtüneden dolayı kaybolan enerji E dir. anıt B dir.

24 4 4. Ünite: Enerji 5. v 0 7. d kütleli cisi noktasında iken E kadar kinetik enerjisi, g kadar da potansiyel enerjisi vardır. Bu cisin den geçerken enerjisi E kadar olduğuna göre, arasında E + g kadar enerjiyi sürtüneye arcaıştır. den E kinetik enerjisi ile geçen cisi noktasına çıkabildiğine göre E = g dir. O âlde arasında ısıya dönüşen enerji; noktasında iken g kadar bir potansiyel enerjiye saip olan cisi, serbest bırakıldığında bu enerji iktarı kadar yayı sıkıştırır. aydaki sıkışa iktarını artırak için cisin enerjisini artırak gerekir. Bunun için de ya ya da artırılalıdır. anıt dır. E + g E + E = 3E bulunur. anıt E dir. 6. Cisin noktasında potansiyel enerjisi 3 g dir. Şekil I Şekil II N () () Şekil I de noktasından serbest bırakılan cisi den yükseklikteki noktasına çıkabiliyor. O âlde sürtüneli yolunda g kadar enerji ısıya dönüşüştür. Cisi Şekil II de yine noktasından atılıyor. ine enerjisinin g kadarı sürtüneye arcanacak ve yine cisi den kadar yükselecektir. ncak Şekil II de yüksekliği noktasına denk gelektedir. N Niat Bilgin ayıncılık 8. ütlesi, den yüksekliği olan bir cisin potansiyel enerjisi E p = g kadardır. Sürtünesiz bir ortada bu cisi serbest bırakılırsa e çarpa anındaki kinetik enerjisi E k = g kadar olur. Cisin e çarpa ızı ise; Ep = Ek g = v v = g bulunur. Bu bağıntıya göre cisin ızı, kütlesine bağlı değildir. Buna göre; v = g 4 v = 8g = g = vise v = g = v olur. anıt dır. anıt B dir.

25 İŞ, ENERJİ VE GÜÇ T v 0 P v v v 3 ütlesi, den yüksekliği olan bir cisin potansiyel enerjisi E p = g kadardır. Sürtünesiz bir ortada bu cisi serbest bırakılırsa e çarpa anındaki kinetik enerjisi E k = g kadar olur. Cisin e çarpa ızı ise; S R Taaı sürtüneli yolun PR kısı eğik düzledir. Cisin ızı bu aralıkta azalaış olabilir. ncak RS ve ST arasında cisin ızı kesinlikle azalır. anıt B dir. Ep = Ek g = v v = g bulunur. Buna göre v = v = v 3 olur. anıt dır. 0. = kg Niat Bilgin ayıncılık 6 B () B seviyesine göre noktasının yüksekliği 4 etredir. noktasındaki cisin B seviyesine göre potansiyel enerjisi; E p = g E p = 0 4 = 40 J dur. Cisi B noktasından sonra 40 J'luk enerjiyi sürtüneye arcayarak duracak. Buna göre; W S = f S x 40 = 4 x x = 0 bulunur. anıt C dir.. () noktasındaki bir cisin daa yüksekte bulunan noktasına çıkabilesi için utlaka cise noktasında bir ilk ız verilesi gerekir. Bunun dışındaki öncüller cisinin daa yükseğe çıkasını sağlaaz. N anıt dır.

İş, Enerji ve Güç Test Çözümleri. Test 1 Çözümleri 4. F = 20 N

İş, Enerji ve Güç Test Çözümleri. Test 1 Çözümleri 4. F = 20 N 3 İş, nerji e Güç Test Çözüleri Test Çözüleri. = 30 N s = 5 4. = 0 N = kg 37 = 5 /s kuetinin yaptığı iş, cisi üzerinde kinetik enerji olarak depolanır. ani kuetinin yaptığı iş, cisin kinetik enerjisine

Detaylı

İş, Enerji ve Güç Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. F = 20 N

İş, Enerji ve Güç Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. F = 20 N 3 İş, nerji e Güç Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 1. = 30 N s = 5 Cise uygulanan net kuetin yaptığı iş; W net = net W net = ( s ) W net = (30 16) 5 = 70 J bulunur. anıt C dir. 4. = 0 N = kg 37 = 5 /s

Detaylı

ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu. Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:...

ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu. Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ADIĞI NOT:.... Boşluk doldura a) uetin büyüklüğünü ölçek için... kullanılır. b) Uyduların gezegen etrafında dolanasını sağlayan kuet... c) Cisilerin hareket

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 6. Konu ENERJİ VE HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 6. Konu ENERJİ VE HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF KONU NLTIMLI. ÜNİTE: KUVVET VE HREKET 6. Konu ENERJİ VE HREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 6. Enerji ve Hareket. Ünite 6. Konu (Enerji ve Hareket) K v 0 0 5 nın Çözüleri L M yatay Cisin K noktasında

Detaylı

İş, Enerji ve Güç. Test 1 in Çözümleri 3. A

İş, Enerji ve Güç. Test 1 in Çözümleri 3. A İş, Enerji e Güç Test in Çözüleri. A. M N Cisi noktasında iken e potansiyel, e de kinetik enerjisi ardır. Sürtüne olasaydı cisi dan ye gelinceye kadar ızı den daa büyük bir değer alırdı. Bu aralıkta ız

Detaylı

İş, Enerji ve Güç. Test 1 in Çözümleri 3. A

İş, Enerji ve Güç. Test 1 in Çözümleri 3. A 5 İş, Enerji e Güç Test in Çözüleri 3. A. M N Cisi noktasında iken e potansiyel, e de kinetik enerjisi ardır. Sürtüne olasaydı cisi dan ye gelinceye kadar ızı den daa büyük bir değer alırdı. u aralıkta

Detaylı

İş, Enerji ve Güç. Test 1'in Çözümleri

İş, Enerji ve Güç. Test 1'in Çözümleri İş, Enerji ve Güç Test 'in Çözüleri 3.. v 5 k B seçeneğindeki düzenekte cisin den yüksekliği olduğundan çekii potansiyel enerjisi en büyüktür. Bu cisi serbest bırakıldığında diğerlerine göre yayı en fazla

Detaylı

İtme ve Çizgisel Momentum. Test 1 in Çözümleri

İtme ve Çizgisel Momentum. Test 1 in Çözümleri İte e Çizgisel Moentu Test in Çözüleri. kuzey. oentu bat doğu 0 I II III zaan Bir cise sabit bir kuet uygulanırsa cisin ızı düzgün olarak artar. I. bölgede ız parabolik olarak arttığına göre, uygulanan

Detaylı

İŞ-GÜÇ-ENERJİ 1.İŞ 2.GÜÇ 3.ENERJİ. www.unkapani.com.tr. = (ortalama güç) P = F.V (Anlık Güç)

İŞ-GÜÇ-ENERJİ 1.İŞ 2.GÜÇ 3.ENERJİ. www.unkapani.com.tr. = (ortalama güç) P = F.V (Anlık Güç) İŞ-GÜÇ-ENERJİ Herangi bir cise kuvvet uyguladığıızda cisi kuvvet doğrultusunda yol alıyorsa kuvvet iş yapıştır denir. Yapılan işin değeri kuvvet ile kuvvet doğrultusunda alınan yolun çarpıına eşittir.

Detaylı

NEWTON UN HAREKET KANUNLARI

NEWTON UN HAREKET KANUNLARI NEWTON UN HAREET ANUNARI. I. aza anında eniyet keeri olayan yolcunun ön cadan fırlaası. II. Hızlanan bir araç içindeki kolilerin devrilesi. III. Masa üzerinde duran vazonun asa örtüsü hızla çekildiğinde

Detaylı

İş Hareket doğrultusundaki kuvvet veya kuvvetlerin bileşkesi (Net Kuvvet) Kuvvet (net kuvvet) doğrultusunda cismin aldığı yol (yer değiştirme).

İş Hareket doğrultusundaki kuvvet veya kuvvetlerin bileşkesi (Net Kuvvet) Kuvvet (net kuvvet) doğrultusunda cismin aldığı yol (yer değiştirme). www.fencebili.co HZIRLYN VE YYIN SUNN: MURT KBŞ www.fencebili.co İŞ VE ENERJİ -İŞ: Bir cise uygulanan kuvvetin cise kendi doğrultusunda yol aldırasına iş denir. Bir kuvvet cise uygulandığında cisi kendi

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 6. Konu ENERJİ VE HAREKET TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 6. Konu ENERJİ VE HAREKET TEST ÇÖZÜMLERİ . SIIF SORU BAASI. ÜİTE: UVVET VE HAREET 6. onu EERJİ VE HAREET TEST ÇÖZÜERİ 6 Enerji e Hareket Test in Çözüleri. Z = kg 7 0 5 Cisin noktasındaki kinetik enerjisinin bir kısı potansiyel enerjiye geri kalan

Detaylı

ENERJİ. 2 kg. 20N 20.5= ½.2.V² V=10 m/s. X=5 m ÖRN: 2 kg. W=Ekı-Ek W=½.2.16-½.2.4 W =F.x 12=20.x x=0,6 m 20N X=? Potansiyel Enerji

ENERJİ. 2 kg. 20N 20.5= ½.2.V² V=10 m/s. X=5 m ÖRN: 2 kg. W=Ekı-Ek W=½.2.16-½.2.4 W =F.x 12=20.x x=0,6 m 20N X=? Potansiyel Enerji ENERJİ İş yapabile yeteneğine enerji denir. Hareket alindeki bir cisi areket sebebiyle iş yapabilir. Bu durudaki enerjiye cisin areket enerjisi ya da kinetik enerji denir. Yerin çeki alanı içinde bulunan

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 6. Konu ENERJİ VE HAREKET TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 6. Konu ENERJİ VE HAREKET TEST ÇÖZÜMLERİ . SIIF SORU BAASI. ÜİE: UVVE VE HAREE 6. onu EERJİ VE HAREE ES ÇÖZÜERİ 6 Enerji e Hareket est in Çözüleri. Z = kg 7 0 5 Cisin noktasındaki kinetik enerjisinin bir kısı potansiyel enerjiye geri kalan kısı

Detaylı

Çizgisel ve Açısal Momentum. Test 1 in Çözümleri. 4. Cisme uygulanan itme, hareketine ters yönlü olduğundan işareti ( ) alınır.

Çizgisel ve Açısal Momentum. Test 1 in Çözümleri. 4. Cisme uygulanan itme, hareketine ters yönlü olduğundan işareti ( ) alınır. 0 Çizgisel e Açısal Moentu 1 Test 1 in Çözüleri 1. Bir cise sabit bir kuet uygulanırsa cisin hızı düzgün olarak artar. I. bölgede hız parabolik olarak arttığına göre, uygulanan kuet artaktadır. II. bölgede

Detaylı

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ MÜHENDİSLİK MEKNİĞİ DİNMİK MDDESEL NOKTLRIN DİNMİĞİ DİNMİK MDDESEL NOKTLRIN DİNMİĞİ İÇİNDEKİLER. GİRİŞ - Konu, Hız ve İve - Newton Kanunları. MDDESEL NOKTLRIN KİNEMTİĞİ - Doğrusal Hareket - Düzlede Eğrisel

Detaylı

4.DENEY . EYLEMSİZLİK MOMENTİ

4.DENEY . EYLEMSİZLİK MOMENTİ 4.DENEY. EYLEMSİZLİK MOMENTİ Aaç: Sabit bir eksen etrafında dönen katı cisilerin eylesizlik oentlerini ölçek. Araç ve Gereçler: Kronoetre (zaan ölçer), kupas, cetvel, disk, alka, leva, kütleler. Bilgi

Detaylı

SİSTEMLERİN DİNAMİĞİ. m 1 m 1

SİSTEMLERİN DİNAMİĞİ. m 1 m 1 SİSTEMLERİN DİNAMİĞİ. ütlesi = k olan bir halka, kütlesi =6 k olan cise iple bağlanıştır. Halka eği açısı =30 olan sürtünesiz bir çubuk üzerinde serbestçe hareket edebilektedir. Başlanıçta ip düşeydir.

Detaylı

PARÇACIKLAR SISTEMLERİNİN DİNAMİĞİ

PARÇACIKLAR SISTEMLERİNİN DİNAMİĞİ PARÇACIKLAR SISTEMLERİNİN DİNAMİĞİ 1. Aynı levhadan kesiliş 2r ve r yarıçaplı daireler şekildeki gibi yapıştırılıştır. Buna göre ağırlık erkezi O2 den kaç r uzaktadır? 2r r O 1 O 2 A) 12/5 B) 3/2 C) 3/5

Detaylı

AĞIRLIK MERKEZİ. G G G G Kare levha dairesel levha çubuk silindir

AĞIRLIK MERKEZİ. G G G G Kare levha dairesel levha çubuk silindir AĞIRLIK MERKEZİ Bir cise etki eden yerçekii kuvvetine Ağırlık denir. Ağırlık vektörel bir büyüklüktür. Yere dik bir kuvvet olup uzantısı yerin erkezinden geçer. Cisin coğrafi konuuna ve yerden yüksekliğine

Detaylı

Fizik 101: Ders 10 Ajanda

Fizik 101: Ders 10 Ajanda Fizik 101: Ders 10 Ajanda İş Dünya yüzeyinde çeki kuvvetinden dolayı yapılan iş Örnekler: Sarkaç, eğik düzle, serbest düşe Değişken kuvvetçe yapılan iş Yay Yay ve sürtüneli probleler 3 boyutta değişken

Detaylı

Su Dalgaları. Test 1'in Çözümleri

Su Dalgaları. Test 1'in Çözümleri 3 Su Dalgaları 1 Test 1'in Çözüleri 1. 3. dalga kaynağı v = 4 c Suya parağıızın ucu ile hafifçe dokunursak dairesel bir ata eydana gelir. Bir cetveli su yüzeyinde sürekli ileri geri hareket ettirirsek

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SRU BANASI. ÜNİTE: UVVET VE HAREET 7. onu İTME VE ÇİZGİSE MMENTUM TEST ÇÖZÜMERİ 7 İte e Çizgisel Moentu Test in Çözüleri. Patlaadan önceki oentu + yönünde; P 5 4 0 kg./s. a dir. Patlaadan sonra

Detaylı

Video Mekanik Enerji

Video Mekanik Enerji Video 06 05.Mekanik Enerji Sürtünmenin olmadığı bir sistemde toplam enerji kinetik ve potansiyel toplamıdır. Herhangibir anda sistemin toplam enerjisi sabittir. Örnek: 2 Kg lık bir kütleye sahip bir cismin

Detaylı

GÜÇ Birim zamanda yapılan işe güç denir. SI (MKS) birim sisteminde güç birimi

GÜÇ Birim zamanda yapılan işe güç denir. SI (MKS) birim sisteminde güç birimi İŞ-GÜÇ-ENERJİ İŞ Yola paralel bir F kuvveti cisme yol aldırabiliyorsa iş yapıyor demektir. Yapılan iş, kuvvet ile yolun çarpımına eşittir. İş W sembolü ile gösterilirse, W = F. Δx olur. Burada F ile Δx

Detaylı

ENERJİ Bölüm - 4. Ġġ: - Doğalgaz - Odun - Nükleer enerji

ENERJİ Bölüm - 4. Ġġ: - Doğalgaz - Odun - Nükleer enerji ENERJİ Bölü - Günlük ayatta çevreizi incelediğiizde, enerjinin birbirinden farklı birçok biçide olduğunu görürüz. Oyuncak bir arabayı çalıştıran pildeki kiyasal enerji, elektrik enerjisine ve areket enerjisine

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741

FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741 FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741 İŞ İş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir. Yola paralel bir F kuvveti

Detaylı

DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI

DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI AMAÇ Bu deney bir cisin hareketi ve hareketi doğuran sebepleri arasındaki ilişkiyi inceler. Bu deneyde, eğik hava asası üzerine kuruluş Atwood akinesini kullanarak, Newton un ikinci

Detaylı

NEWTON'UN HAREKET KANUNLARI

NEWTON'UN HAREKET KANUNLARI Bölü - EYEMSİZİ PRENSİBİ NEWON'UN HAREE ANUNARI DİNAMİĞİN EME PRENSİBİ Bir cisi üzerine etkin eden net kuvvet sıfır ise, cisin o andaki hareket duruunu koruak isteesi olayına denir. Bir cisi üzerine net

Detaylı

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu Fiz 1011 - Ders 8 Potansiyel Enerji Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi Esneklik Potansiyel Enerjisi Mekanik Enerjinin Korunumu Korunumlu ve Korunumsuz Kuvvetler Enerji Diyagramları, Sistemlerin Dengesi

Detaylı

Yay Dalgaları. Test 1 Çözümleri cm m = 80 cm

Yay Dalgaları. Test 1 Çözümleri cm m = 80 cm Yay Dalgaları YY DGRI 1 Test 1 Çözüleri 3. 0 c = 80 c 1. = 8 biri 0 c rdaşık iki tepe arasındaki uzaklık dalga boyudur. Bu duruda dalga boyu şekildeki gibi 80 c olarak bulunur. v = f bağıntısına göre hız;

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Enerji

7. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Enerji Bir cismin iş yapabilme yeteneğine enerji denir. İş yapabilmek için enerjiye ihtiyaç vardır. Bir cisim üzerinde iş yapıldığında o cisim enerji kazanır. İşin birimi Joule olduğuna göre enerjinin birimi

Detaylı

ENERJİ. Konu Başlıkları. İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu

ENERJİ. Konu Başlıkları. İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu ENERJİ Konu Başlıkları İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu İş Bir cisme uygulanan kuvvet o cismin konumunu değiştirebiliyorsa, kuvvet iş yapmış denir. İş yapan bir kuvvet cismin

Detaylı

Su Dalgaları. Test 1. Suya parmağımızın ucu ile hafifçe dokunursak dairesel bir atma meydana gelir. Dalgaların hızı; v = m f

Su Dalgaları. Test 1. Suya parmağımızın ucu ile hafifçe dokunursak dairesel bir atma meydana gelir. Dalgaların hızı; v = m f 3 Su Dalgaları 1 Test 1 1. 3. dalga kaynağı = 4 c Suya parağıızın ucu ile hafifçe dokunursak dairesel bir ata eydana gelir. Bir ceteli su yüzeyinde sürekli ileri geri hareket ettirirsek dalga leğeninde

Detaylı

ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ

ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ ENERJ AIfiTIRMAARIN ÇÖZÜMÜ. f s =N 3kg II = 30N 6/s 3. (N). a) a) Cisi den ye geldi inde çocu un yapt ifl, W =. = 30. = 60J b) Sürtüne kuvveti N oldu una göre yapt ifl, W s = f s. =. = 4 J c) Cisi üzerine

Detaylı

SORULAR 1. Serbest düşmeye bırakılan bir cisim son iki saniyede 80 m yol almıştır.buna göre,cismin yere çarpma hızı nedir? a) 40 b) 50 c) 60 d) 70

SORULAR 1. Serbest düşmeye bırakılan bir cisim son iki saniyede 80 m yol almıştır.buna göre,cismin yere çarpma hızı nedir? a) 40 b) 50 c) 60 d) 70 SORUAR 1. Serbest düşmeye bırakılan bir cisim son iki saniyede 80 m yol almıştır.buna göre,cismin yere çarpma ızı nedir? a) 40 b) 50 c) 60 d) 70 2. cismi v ızı ile ukarı atılıp, ise serbets bırakılıyor.

Detaylı

G = mg bağıntısı ile bulunur.

G = mg bağıntısı ile bulunur. ATIŞLAR Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir.

Detaylı

2.Seviye ITAP 15 Aralık_2011 Sınavı KORUMA YASALARI

2.Seviye ITAP 15 Aralık_2011 Sınavı KORUMA YASALARI .Seviye ITAP Aralık_0 Sınavı KORUMA YASALARI.Yatay bir zeinde bulunan bir top, yataya göre 0 açıyla ateş etektedir. Ateşten s sonra ateş edilen bir gülle yörüngesinin tepe noktasında kütleleri eşit olan

Detaylı

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT:

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT: Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir. Daha önceki

Detaylı

İtme ve Momentum. c) Cis min B nok ta sın da ki mo men tu mu, P B

İtme ve Momentum. c) Cis min B nok ta sın da ki mo men tu mu, P B İTME E MOMENTUM BÖÜM 7 Alıştıralar ÇÖZÜMER İte ve Moentu P i 0/s kg P s 0/s kg x +x düzle a Du va rın cis e uy gu la dı ğı it e, o en tude ği şi i ne eşit tir P i i 0 0 kg/s P s s ( 0 0 kg/s it e " P "

Detaylı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Öde- İçin Çözüler assachusetts Teknoloji Enstitüsü-izik ölüü izik 8.0 Öde # Güz, 999 ÇÖZÜLER Dru Renner dru@it.edu Kası 999 Saat: 0.4 Proble. (Ohanian, saya 9, proble ) u iki otoobilin kütleleri =540kg

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 7 BÖÜM İTME E MMENTUM MDE SRU - DEİ SRUARIN ÇÖZÜMERİ Cisi esnek çarpışa yaptığına göre, çarptığı hızla engelden eşit açıyla yansır II engeline dik geldiğinden üzerinden geri döner II I 45 45 45 3 Cis e

Detaylı

Soru No Puan Program Çıktısı 1,3,10 1,3,10 1,3,10

Soru No Puan Program Çıktısı 1,3,10 1,3,10 1,3,10 OREN000 Final Sınavı 0.06.206 0:30 Süre: 00 dakika Öğrenci Nuarası İza Progra Adı ve Soyadı SORU. Bir silindir içerisinde 27 0 C sıcaklıkta kg hava 5 bar sabit basınçta 0.2 litre haciden 0.8 litre hace

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET Bir Doğru Boyunca Hareket Konum ve Yer-değiştirme Ortalama Hız Ortalama Sürat Anlık Hız Ortalama ve Anlık İvme Bir Doğru Boyunca Hareket Kinematik, cisimlerin hareketini

Detaylı

BÖLÜM 4 SÜRTÜNME KUVVETİ

BÖLÜM 4 SÜRTÜNME KUVVETİ BÖÜM 4 SÜRTÜNME UETİ 1. MODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ x +x g yatay yol Sürtüne kuvveti, f sür k.g eşitliğinden bulunur. Sürtüne kuvveti tekerin ve yolun cinsine bağlıdır. Sürtüne kuvveti vektörel

Detaylı

ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş. 4. I. Hipotez oluşturulması. 5. I. Hava sıcaklığının termometre ile ölçülmesi

ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş. 4. I. Hipotez oluşturulması. 5. I. Hava sıcaklığının termometre ile ölçülmesi ÜNİTE 1: İZİK BİLİMİNE GİRİŞ izik Biliine Giriş UYGULAMA TESTİ 1 AS 1. Aşağıda verilenlerden hangisi fizik biliinin atoun olekül yapısını inceleyen alt alanıdır? A) Nükleer fizik B) Optik C) Ato fiziği

Detaylı

ÜNİTE: KUVVET ve HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: İş Yap, Enerji Aktar

ÜNİTE: KUVVET ve HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: İş Yap, Enerji Aktar ÜNTE: UVVET ve HAREETN BUUŞMASI - ENERJ ONU: ş ap, Enerji Aktar ÖRNE SORUAR VE ÇÖZÜMER. = 0 N Sürtünmesi önemsiz yatay düzlemde durmakta olan cismi 0 N luk kuvvetin etkisinde 4 metre yer değiştirmiştir.

Detaylı

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri. Madde X Y Z T. Bilgi. Molekülleri öteleme hareketi yapar. Kaptaki toplam sıvı kütlesi + + +

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri. Madde X Y Z T. Bilgi. Molekülleri öteleme hareketi yapar. Kaptaki toplam sıvı kütlesi + + + 2 Madde ve Özkütle Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 4. d 2d 1. Bilgi Madde Y Z T d Molekülleri ötelee hareketi yapar + + + Kaptaki topla sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir Mıknatıstan her zaan etkilenir +

Detaylı

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar 1. Kütlesi m 1 = 0.5 kg olan bir blok Şekil 1 de görüldüğü gibi, eğri yüzeyli m 2 = 3 kg kütleli bir cismin tepesinden sürtünmesiz olarak kayıyor ve sürtünmesiz yatay zemine

Detaylı

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 Numara Ön Takı Simge sin 37 = cos 53 = 0,6 sin 53 = cos 37 = 0,8 10 9 giga G tan 37 = 0,75 10 6 mega M tan 53 = 1,33 10 3

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

TEST 14-1 KONU İTME MOMENTUM. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ 6. F F

TEST 14-1 KONU İTME MOMENTUM. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ 6. F F KOU 4 TM MOMTUM Çözüler TST 4- ÇÖÜMLR. F t grafi inin alt ndaki alan iteyi verir. Cisin ilk h z bilineden ya da. aral kta h zland n bulaay z. ve. alanlar eşit olduğundan = ise oentu değişileri ayndr..

Detaylı

XIV. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-2006 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI

XIV. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-2006 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI XIV. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI 006 / BİRİNCİ AŞAMA SINAVI TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI XIV. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI-006 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI 6

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANASI. ÜNİTE: UVVET VE HAREET. onu ATIŞ HAREETERİ TEST ÇÖZÜERİ Atış Hareketleri Test in Çözümleri II. e cisimleri düzün yaaşlayarak duran sonra düzün ızlanarak başlanıç noktasına. Aşağıdan

Detaylı

İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu

İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu 1. Kütlesi 7 kg olan motorsuz oyuncak bir araba, sürtünmesiz yatay bir düzlem üzerinde 4 m/s ilk hız ile gitmektedir. Araba daha sonra ilk hızı ile

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 13 Parçacık Kinetiği: Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 13 Parçacık

Detaylı

Fizik 101: Ders 14 Ajanda

Fizik 101: Ders 14 Ajanda Fizik 0: Ders 4 Ajanda Boyutta inelastik çarpışa Patlaalar Boyutta elastik çarpışa Kütle erkezi referans gözle çerçeesi Çarpışan arabalar Elastik çarpışanın özellikleri Moentuun Korunuu dp F DIŞ 0 dt dp

Detaylı

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S 4 atı, ıvı ve Gazların Basıncı 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 3 30 60 atı cisimlerin basınçları ağırlıkları ile doğru orantılı, yere temas yüzeyi ile ters orantılıdır. Özdeş cisimlerden nin temas alanı

Detaylı

Alıştırmalar. Enerji ÇÖZÜMLER. 1. Bir kuvvetin fiziksel anlamda iş yapabilmesi için cismin uygulanan kuvvet doğrultusunda hareket etmesi gerekir.

Alıştırmalar. Enerji ÇÖZÜMLER. 1. Bir kuvvetin fiziksel anlamda iş yapabilmesi için cismin uygulanan kuvvet doğrultusunda hareket etmesi gerekir. Alıştıralar ÇÖZÜMR nerji Bir kuvvetin fiziksel anlada iş yapabilesi için cisin uygulanan kuvvet doğrultusunda areket etesi gerekir F kuvveti cisi yukarı yönde areket ettiriştir uvvet yola paralel olduğundan

Detaylı

Sarmal Yaylar esnek cisimler

Sarmal Yaylar esnek cisimler Sarmal Yaylar Kuvvet uygulandığında bazı cisimlerin şekillerinde değişiklikler olduğunu, uygulanan kuvvet ortadan kalktığında ise bu cisimlerin ilk şekillerine dönerler. Bu tür cisimlere, esnek cisimler

Detaylı

TEOG -1 ÖNCESİ ÇIKABİLECEK SORULARDAN OLUŞAN SON DENEME SINAVI

TEOG -1 ÖNCESİ ÇIKABİLECEK SORULARDAN OLUŞAN SON DENEME SINAVI 1. TEOG -1 ÖNCESİ ÇIKABİLECEK SORULARDAN OLUŞAN SON DENEME SINAI 3. Aynı ortaa aynı sayıda bırakılan iki tavşan türünün 3 yıl içinde birey sayısındaki değişi grafikte veriliştir. A) Kuraklık nedeniyle

Detaylı

Kinetik Enerji ve İş-Kinetik Enerji Teoremi. 2. Bir cismin kinetik enerjisi negatif bir değere sahip olabilir mi? Açıklayınız.

Kinetik Enerji ve İş-Kinetik Enerji Teoremi. 2. Bir cismin kinetik enerjisi negatif bir değere sahip olabilir mi? Açıklayınız. Kinetik Enerji ve İş-Kinetik Enerji Teoremi 1. İki takımın bir halatı, hiçbir hareket olmayacak şekilde birbirine denk bir şekilde çekildiği halat çekme oyununu düşününüz. Halatın uzamadığını varsayınız.

Detaylı

Fizik 101: Ders 12 Ajanda. Problemler İş & Enerji Potansiyel Enerji, Kuvvet, Denge Güç

Fizik 101: Ders 12 Ajanda. Problemler İş & Enerji Potansiyel Enerji, Kuvvet, Denge Güç Fizik 101: Ders 1 Ajanda Probleler İş & Enerji Potansiyel Enerji, Kuvvet, Denge Güç Proble: Yaylı Sapan Yay sabiti k olan iki yaydan bir sapan yapılıştır. Her iki yayın başlangıç uzunluğu x 0. Kütlesi

Detaylı

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini hesaplayınız.

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini hesaplayınız. FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 51) SI birim sisteminde momentumun birimi nedir? 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini 53) Şekildeki kayakçının

Detaylı

İŞ Bir F kuvveti uygulandığı cismin yer değiştirmesini sağlıyor ise bu kuvvet cisim üzerine iş yapıyor demektir. İş W sembolü ile gösterilir.

İŞ Bir F kuvveti uygulandığı cismin yer değiştirmesini sağlıyor ise bu kuvvet cisim üzerine iş yapıyor demektir. İş W sembolü ile gösterilir. İŞ Bir F kuvveti uygulandığı cismin yer değiştirmesini sağlıyor ise bu kuvvet cisim üzerine iş yapıyor demektir. İş W sembolü ile gösterilir. W = F. Δr =!F! Δr cosθ Yola paralel bir F! kuvveti cismin yatay

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu İKİ BOYUTTA HAREKET (ATIŞ HAREKETLERİ) TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu İKİ BOYUTTA HAREKET (ATIŞ HAREKETLERİ) TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANASI. ÜNİTE: UVVET VE HAREET. onu İİ BOYUTTA HAREET (ATIŞ HAREETERİ) TEST ÇÖZÜERİ İki Boyutta Hareket (Atış Hareketleri) Test in Çözümleri 3. cismi 80 m yük- seklikten serbest bı-. Aşağıdan

Detaylı

Fizik 101-Fizik I

Fizik 101-Fizik I Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Potansiyel enerji (U) bir cisimler sisteminin enerjisidir. Başka bir deyişle, cisimler sisteminin

Detaylı

9.X,Y ve Z yaylarına şekildeki kuvvetler etki etmektedir. 10. Yayların sıkıştırılması veya esnetilmesiyle meydana

9.X,Y ve Z yaylarına şekildeki kuvvetler etki etmektedir. 10. Yayların sıkıştırılması veya esnetilmesiyle meydana YAYLAR-İŞ VE ENERJİ KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ /12/2013 1. Aşağıdaki sistemlerde yaylar özdeştir. Cisimler sürtünmesiz yüzeylerde hareket etmektedir. Kemal, 54 N luk kuvvet uygulayarak yayı 9 cm sıkıştırdığına

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 4 Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. atı, ıvı ve Gaz Basıncı 2. aldırma uvveti 1 atı, ıvı ve Gaz Basıncı Test Çözümleri Test 1'in Çözümleri. B 1. istem dengede olduğuna göre P ve P B basınçları eşittir.

Detaylı

Kütle - Hacim - Özkütle. Test 1 in Çözümleri

Kütle - Hacim - Özkütle. Test 1 in Çözümleri ütle - Haci - Öz Test in Çözüleri.. I II apta bulunan özli sıvının üstüne önce özli sıvı akıyor. Bu iki sıvıan oluşan eşit acili karışıın özsi olur. usluğu kapatı- öz lıp usluğu açılıyor. usluğunan akan

Detaylı

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi Kuvvet izik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi 2 Kuvvet Kuvvet ivmelenme kazandırır. Kuvvet vektörel bir niceliktir. Kuvvetler çift halinde bulunur. Kuvvet

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 4 Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. atı, Sıvı ve Gaz Basıncı 2. aldırma uvveti 1 atı, Sıvı ve Gaz Basıncı Test Çözümleri Test 1'in Çözümleri. B 1. Sistem dengede olduğuna göre P ve P B basınçları eşittir.

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Birinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Birinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Birinci Ara Sınavı 6 Kasım 2010 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 11:00 Bitiş Saati: 12:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF KONU ANLATIMLI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 7 İtme ve Çizgisel Momentum. Ünite 7. Konu (İtme ve Çizgisel Momentum) A nın Çözümleri. Eğik

Detaylı

DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI

DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI AMAÇ Bu deney bir cismin hareketi ve hareketi doğuran sebepler arasındaki ilişkiyi inceler. Bu deneyde eğik hava masası üzerine kurulmuş Atwood makinesini kullanarak Newton un ikinci

Detaylı

İş= Örnek1: 15 m. V=sbt. 2kg. Aşağıdaki durumlarda fiziksel anlamda iş olup olmadığını bu bilgiler ışığında inceleyelim:

İş= Örnek1: 15 m. V=sbt. 2kg. Aşağıdaki durumlarda fiziksel anlamda iş olup olmadığını bu bilgiler ışığında inceleyelim: İŞ izikteki iş, cisimlerin kuvvet etkisinde ve kuvvet doğrultusunda... dir ya da kuvvet ile cisimlere enerji aktarmaktır. izikteki iş günlük ayatta bildiğimiz işten farklı olarak... ve kuvvet etkisinde...

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği -Fizik I 2013-2014 Dönme Hareketinin Dinamiği Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 İçerik Vektörel Çarpım ve Tork Katı Cismin Yuvarlanma Hareketi Bir Parçacığın Açısal Momentumu Dönen Katı Cismin

Detaylı

Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri. çıkan kütle ( ) 3 d = m olur. Bu kaptaki kütle artışı. olur. 3. kaba giren kütle m, çıkan. m3 = kütle ( olur.

Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri. çıkan kütle ( ) 3 d = m olur. Bu kaptaki kütle artışı. olur. 3. kaba giren kütle m, çıkan. m3 = kütle ( olur. Mae ve Özkütle ) olur. Bu kaptaki kütle artışı olur.. kaba giren kütle, çıkan kütle ( ) olur. Bu kaptaki kütle artışı olur. Kaplaraki kütle artışlarının büyüklük ilişkisi, Test in Çözüleri çıkan kütle

Detaylı

Fizik 101: Ders 6 Ajanda. Tekrar Problem problem problem!! ivme ölçer Eğik düzlem Dairesel hareket

Fizik 101: Ders 6 Ajanda. Tekrar Problem problem problem!! ivme ölçer Eğik düzlem Dairesel hareket Fizik 101: Ders 6 Ajanda Tekrar Problem problem problem!! ivme ölçer Eğik düzlem Dairesel hareket Özet Dinamik. Newton un 3. yasası Serbest cisim diyagramları Problem çözmek için sahip olduğumuz gereçler:

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı 29 Kasım 2010 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 13:00 Bitiş Saati: 14:30 Toplam Süre: 90 Dakika Lütfen adınızı

Detaylı

Fizik 101: Ders 11 Ajanda

Fizik 101: Ders 11 Ajanda Fizik 101: Ders 11 Ajanda Korunumlu kuvvetler & potansiyel enerji toplam mekanik enerjinin korunumu Örnek: sarkaç Korunumsuz kuvvetler sürtünme Genel İş/enerji teoremi Örnek problemler Korunumlu Kuvvetler:

Detaylı

Fizik 1 Laboratuvarı. Deney 5: Momentumun Korunumu ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ RAFET KAYIŞ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Fizik 1 Laboratuvarı. Deney 5: Momentumun Korunumu ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ RAFET KAYIŞ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Deney 5: ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ RAFET KAYIŞ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 1. DENEYİN AMACI Doğrusal hareket halindeki iki cismin yapmış olduğu farklı çarpışma türleri için momentum ve kinetik enerjinin

Detaylı

Q7.1. Bir elma aşağı doğru serbest düşme hareketi yapmaktadır.

Q7.1. Bir elma aşağı doğru serbest düşme hareketi yapmaktadır. Q7.1 Bir elma aşağı doğru serbest düşme hareketi yapmaktadır. A. Yerçekimi kuvveti elma üzerine pozitif iş yapar ve potansiyel enerji artar. B. Yerçekimi kuvveti elma üzerine pozitif iş yapar ve potansiyel

Detaylı

Fizik 101-Fizik I

Fizik 101-Fizik I Fizik 101-Fizik I 2013-2014 İş ve Kinetik Enerji Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 1 2 Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş Cisim üzerine sabit bir kuvvet uygulayan bir etkenin cisim üzerinde yaptığı

Detaylı

... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014. Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar

... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014. Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar ... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014 Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar Sınıfı:. Numara: 1) Şekilde verilen düzeneklerden hangisi ya da hangilerinde

Detaylı

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI Sıvıların Kaldırma Kuvveti SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ (ARŞİMET PRENSİBİ) F K Sıvı içerisine batırılan bir cisim sıvı tarafından yukarı doğru itilir. Bu itme kuvvetine sıvıların

Detaylı

Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2)

Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2) Soru 1 Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2) Soru 2 Kütlesi 20 kg olan bir cisim 10 m/s hızla hareket ederken kinetik

Detaylı

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder.

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder. DİNAMİK Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Dinamiğin üç temel prensibi vardır. 1. Eylemsizlik

Detaylı

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti 1 F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ)

Detaylı

Fizik 103 Ders 9 Dönme, Tork Moment, Statik Denge

Fizik 103 Ders 9 Dönme, Tork Moment, Statik Denge Fizik 3 Ders 9 Döne, Tork Moent, Statik Denge Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölüü www.aovgun.co q θ Döne Kineatiği s ( π )r θ nın birii radyan (rad) dır. Bir radyan, yarçapla eşit uzunluktaki bir yay parasının

Detaylı

Işığın Tanecikli Özelliği. Test 1 in Çözümleri

Işığın Tanecikli Özelliği. Test 1 in Çözümleri 37 Işığın Tanecikli Özelliği 1 Test 1 in Çözüleri 1. Fotoeletronların katottan ayrıla ızı, kullanılan ışığın frekansı ile doğru, dalga boyu ile ters orantılıdır. Bu elektronların anado doğru giderken ızlanaları

Detaylı

.O Noktasından donecek olan cismin - 5 mgh, bunun 3 mgh ı L Noktasına vardıgı anda gıdecektır.

.O Noktasından donecek olan cismin - 5 mgh, bunun 3 mgh ı L Noktasına vardıgı anda gıdecektır. İş güç enerji sorusu k noktasındakı Ek=8mgh O noktasında ise 5 mgh surtunmeden dolayı 3 mgh kayıp var..o Noktasından donecek olan cismin - 5 mgh, bunun 3 mgh ı L Noktasına vardıgı anda gıdecektır. cisim

Detaylı

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel:

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: Fizik 203 Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: 0392-630-1379 ali.ovgun@emu.edu.tr www.aovgun.com İşinTanımı Güç KinetikEnerji NetKuvvetiçinİş-EnerjiTeoremi EnerjininKorunumuYasası

Detaylı

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V 8.SINIF KUVVET VE HAREKET ÜNİTE ÇALIŞMA YAPRAĞI /11/2013 KALDIRMA KUVVETİ Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetini bulmak için,n nı önce havada,sonra aynı n nı düzeneği bozmadan suda ölçeriz.daha

Detaylı

KAVRAMA TESTÝ. Vektörler (SAY) Aynı düzlemde bulunan ve sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan ÂK, ÁL ve ÂM vektörleri şekildeki gibidir.

KAVRAMA TESTÝ. Vektörler (SAY) Aynı düzlemde bulunan ve sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan ÂK, ÁL ve ÂM vektörleri şekildeki gibidir. 1 11. SINIF AVRAA TESTÝ Vektörler FİZİ 1.  _ Á 3. = 3br = 4br  = 5br  + Á +  Aynı düzlemde bulunan e sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan Â, Á e  ektörleri şekildeki gibidir. Eşit bölmeli düzlemde

Detaylı

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine etkiyen F kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından r geçerken konum vektörü uygun bir O orijininden ölçülmektedir ve A dan A ne diferansiyel

Detaylı

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri 0 üresel Aynalar Test in Çözümleri.. L T T Cismin L noktası merkezde ve birim yükseklikte olduğu için görüntüsü yine merkezde, ters ve birim yükseklikte olur. Cismin noktası dan uzaklıkta ve birim yükseklikte

Detaylı

Kuantum Fiziğine Giriş - Fotoeletrik Olay - Compton ve de Broglie. Test 1 in Çözümleri

Kuantum Fiziğine Giriş - Fotoeletrik Olay - Compton ve de Broglie. Test 1 in Çözümleri 4 uantu Fiziğine Giriş - Fotoeletrik Olay - Copton ve de Broglie 1 Test 1 in Çözüleri. ışık 1. ışık katot anot katot anot A A 1 fotosel V Fotoeletronların katottan ayrıla ızı, kullanılan ışığın frekansı

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A S 2 FİZİ TESTİ. Bu testte 0 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fizik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. Aşağıdakilerden hangisi momentum birimidir? joule joule A) B) newton saniye weber

Detaylı