Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Pa

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Pa"

Transkript

1 Yelkenli Teknelerde Donanım

2 Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Parçaları ve Güverte Donanımı Yelkenli Bir Teknenin Đç Donanımı

3 Yelken Nedir?

4 Yelkenin en kısa tanımı,rüzgar enerjisini kullanarak, bir kuvvet oluşturan ve bu kuvvet ile bağlı bulunduğu aracın hareket etmesini sağlayan yapıdır. Genelde yelkenler teknelere takılır. Ancak unutulmamalıdır ki rüzgarın esmediği durumlarda hiçbir yelken kuvvet oluşturamaz ve çalışamaz.

5 Yelken özel bir kumaştan yapılır. Bu kumaşın en önemli özelliği çok sağlam ve biraz esnek yapıda olmasıdır. Yelkenler dümdüz değildir. Her yelkene özel bir tor (derinlik) verilerek yelken üç boyutlu hale getirilir. Her yelkenli kullanma koşullarına göre ilk zamanki formunu yavaş yavaş kaybeder.

6 Yelken Nasıl Çalışır?

7 Yelken hafif torlu bir yapıya sahiptir. Tor hafif bombeli yani tam düz değil anlamındadır. Bunun sonucunda yelken üzerinde hava basınç farkı oluşur ve yelkeni ileri doğru çeker.

8 Yelkene gelen hava molekülleri yelkene vurduğu zaman iki kısıma ayrılır. Bir kısmı rüzgar üstünden (Rüzgarın geldiği taraf), diğer bir kısmı rüzgar altından geçer. Yelkenin rüzgar altı kısmında hava moleküllerinin gideceği yol, rüzgar üstünden daha fazladır. Bu moleküllerin yelkenden aynı anda çıkmaları gerektiğine göre rüzgar altı taraftaki moleküller daha hızlı gitmek zorundadırlar.

9 Bernoulli Teoremine göre hız arttığı zaman hava basıncı düşer, dolayısıyla yelkenin rüzgar altında bir alçak basınç alanı oluşur. Buna nazaran rüzgar üstü tarafta hava moleküllerinin büyük bir kısmı yelkene değmeden düz bir çizgi halinde yelkenden çıkarlar. Yani daha kısa yol giderler. Hızlarını artmaz ve rüzgar üstü taraf yüksek basınç alanı oluşur Havanın hareketinin yüksek basınçtan alçak basınca doğrudur. Dolayısıyla yelkende dışarı doğru yani rüzgar altına doğru bir kuvvet oluşur.bu kuvvet gelen rüzgara diktir.

10 Alttaki şekilde de yelkeni ileri doğru iten kuvvet görülmektedir

11 Yelken Tarihi

12 Yelken tarihi,insanlığın gelişmesiyle orantılıdır.bilimde gelişen insanoğlu, yelken ile denizleri keşfetmeye başladı. Rüzgarın bir kuvvet olduğunu keşfeden insanoğlu, yelkeni yaparak, günümüze kadar gelen bu önemli aracı kullanmış oldu. Tarihte ilk yelkenin mısırlılar tarafından yapılığı ve ilk olark Nil nehrinde kullanıldığı biliniyor. Tarihte yapılan ilk yelken kare şeklindeydi, dolayısıyla sadece rüzgarı arkadan aldığı zaman ilerliyordu ve uygun rüzgarı bulmak için, yelkenler çoğu zaman ya denizde bekliyorlardı, ya da günlerce limanlarda beklemek zorundaydı. Zamanla yelkenlerin boyu büyüdü ve sonucunda daha büyük yelkenli gemiler yapılmaya başlandı. Daha çok taşımacılıkta kullanılan bu gemiler, zamanla savaş gemilerine dönüştü.

13 Yelken ilk Mısırlılar tarafından bulunduğu için yelkenli gemiler genelde Akdeniz'de görülüyorlardı. Fakat yeni yerler bulmak isteyen cesur kişiler yelkenle dünyanın bilinmeyen yerlerine gittiler. Vikingler sayesinde Avrupa ülkeleri de yavaş yavaş kare yelken ile tanıştılar. Fakat Mısır ve yakın yerlerdeki yelkencilik daha da ilerlemişti ve Arap denizciler latin yelken adı verilen üçgen şeklindeki yelkeni buldular. Đlk üçgen yelkenler Fas ile Hindistan arasında kullanıldı. Bu yelken ile istenilen yöne gidilebiliyordu (direk rüzgarüstüne hariç). Kısa sürede çok yaygınlaştı çünkü kare yelkenli gemiler limanlarda beklerken, bu tip gemiler suya açılıyorlardı.

14 Fakat Akdeniz'de yapılan gemiler okyanus şartlarına pek uygun değildi ve pasifik kıyısında yaşayanların, büyük ağaç kavuklarını oyarak yaptıkları gemiler oldukça sağlam oluyordu. Pusulanın da bulunmasıyla denizcilikte hızlı bir ilerleme yaşandı. Sanayi devrimiyle buhar gücünün bulunmasına kadar, yelkenli gemiler hem ticaret amacıyla hemde savaşmak amacıyla çok uzun yıllar kullanıldı. Günümüzde de gezi veya spor amaçlı yelkenlileri kullanıyoruz

15 Yelken Sınıfları

16 Yelkenli yatlar adlarını direk ve yelkenlerinin düzenlenmiş biçiminden yani armalarından alırlar.

17 Tek direkli bir yat şalupa olarak bilinir.

18 Yola ve keçler iki direklidir ve üç veya daha çok sayıda yelken açabilirler. En yaygını bir ana yelken, bir mizana yelkeni ve bir floktur.

19 Uskunalarda ana direğin önünde pruva direği bulunur. Uskunalar daha büyüktür ve diğer bütün yatlardan daha büyük ve çok sayıda yelken açabilirler

20 Kotra

21 Keç

22 Uskuna

23 Gulet

24 Brik

25 Barkentin

26 Bark

27 Fully Rigged Ship

28 Salma Nedir?

29 Salma yelkenli teknelerin su altı kısımlarında bulunan parçadır. Yelkenli teknenin rotasından kaymasını engellemesinin yanında teknenin, rüzgarın bayıltıcı etkisine karşı koymasını ve rüzgar altına doğru olası bayılma hareketini azaltmayı sağlar.

30 Alttaki resimde, rüzgarın ne derece etkili olabildiği ve bu büyük kuvvete karşı salmanın ne kadar önemli olduğu görünüyor. Eğer salma olmasaydı yelkenler çoktan suya girmiş ve yelkenli yat devrilmişti.

31 Salma Teorisi

32 Temel olarak salmanın görevi ve amacı teknenin yanlara yatmasını engellemek ve ilerlemesini Bir yelken emiş yada itiş dediğimiz iki şekilde kuvvet üretir. Emişte yelken her iki tarafında oluşan basınç farkı ile ilerlerken, itişte sadece arkadan gelen rüzgarın itmesiyle ilerler. Dolayısıyla orsa ve apaz gibi yelken seyirlerinde emiş var iken, pupa gibi rüzgarın arkadan geldiği seyirde itiş devreye girer. Emiş, itiş kuvvetinde çok daha büyüktür. O yüzden orsa ve apaz seyrinde yelkenli tekneler bu emiş kuvvetinin yanal kuvveti etkisiyle yan taraflara yatarak seyir yaparlar.

33

34 Alttaki şekilde yelkene üstten bakıyoruz ve rüzgarın etkisiyle yelkende oluşacak olan emiş kuvvetini görüyoruz. Görüldüğü gibi bu kuvvetin çok büyük bir kısmı yelkeni yana doğru kaydırmaya çalışır.

35 Kuvvetin küçük bir kısmı ise yelkenli tekneyi ilerletmeye çalışır.ama yelkende oluşan bu yanal kuvvet yelkenli tekneyi de yana atmak isteyecektir.dolayısıyla yelkenli tekne bu kuvvet etkisiyle ilerlerken çok daha büyük ölçüde yana kayacaktır.đşte bu yanal kuvvete karşı koymak için salma dediğimiz yapıyı kullanmak zorunda kalırız.

36 Seyirler ve Salma

37 Salmanın yelken seyirlerine göre önem derecesi farklıdır. Salmasız bir şekilde rüzgara kaşı gitmek imkansızdır. Kısacası yelkende oluşan kuvvet büyüdükçe buna karşı koyması gereken zıt kuvvet de büyümelidir. Yelkende en fazla kuvvet rüzgar ile yelkenin en dar açılı olduğu seyirlerde olduğu için bu seyirlerde salma etkisi de artar.

38 Çizimde rüzgarla yelken arasında dar bir açı var ve teknedeki tüm kuvvetler gösteriliyor. Kırmızı ile gösterilen ok emme kuvvetine kaşı, mavi ile gösterilen ok, onu kuvveti dengelemeye çalışan salma kuvvetini gösteriliyor. Kuvvetlerin toplamı da yeşil gösterilmiş. Ayrıca salma ne kadar etkili olursa olsun, teknenin rotasında hafif rüzgar altı tarafa doğru kayma oluşur.

39 Şimdi de şekilden, rüzgarın arkadan geldiği yani pupa seyri için salma görevinden bahsedelim. Görüldüğü gibi rüzgar arkadan gelirken yelkendeki kuvvet küçülür. Çünkü yelken itiş kuvveti yaratır ve kuvvet emme kuvvetinden daha küçüktür. Bu kuvvete paralel olarak da dengeleyici kuvvet olan salma kuvveti de küçülür. Yani pupa seyrinde orsadaki gibi salmanın çok büyük bir etkisi yoktur. Ama tekneyi dengeleyeci etki yapacağı için her zaman gereklidir.

40 Salma Tipleri

41 Yelkenli teknelerin tasarımlarına, yelken alanına,amacına vs. gibi birçok nedene bağlı olarak çok farklı şekillerde ve farklı ağırlıklarda salmalar üretilir. Okyanus aşırı yatlarda salma derin ve ağır olabildiği gibi göl veya sığ sular için tasarlanmış yatlarda salma sığ ve daha hafif olabilir. Ayrıca salmalar hareketli veya teknenin omurgasına bağlı bulunabilirler.

42 Resimde teknenin omurgasına sabit bir salmanın suyun altından görüntüsü verilmiş. Salma düz bir panel ile aşağı iniyor ve ucunda torpile benzer bir parça var. Bu torpile benzer parça genelde yelkendeki kuvveti dengelemek için içine kurşun dökülmüş ağırlaştırılmış bir yapıdır. Ucunda torpil olmayan ama daha geniş salmalar da vardır.

43 Resimde ise hareketli bir salma görünüyor. Salma isteğe bağlı olarak aşağıya indiriliyor veya yukarı çekilebiliyor. Genelde daha küçük boyutlu teknelerde kullanılır. Omurgaya sabit salmalar kadar da ağır olma şansları yok.

44 Yelkenli Bir Teknenin Parçaları ve Güverte Donanımı

45

46

47 Yelkenli Bir Teknenin Đç Donanımı

48

49

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN YELKEN FİZİĞİ Murat AYCİBİN 28-01-2015 ç Yol Haritası Tarihçe Yelkenliyi Oluşturan Kısımlar Yelkenli Yönler Seyir Yönleri Yelken Fiziğine Tarihçe I. Mısır ve Fenike (M.Ö 4000) II. Ticaret Gemileri (M.Ö

Detaylı

YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI

YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI Merhaba Bahar 18! Ege Mehmet Akman Boğaziçi Ü i ersitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü (M.S.2000) Ulu uru Batığı (M.Ö.1400) GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YELKENCİLİK Mısırlılar önceleri

Detaylı

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin?

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin? Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir ISSN: 2146-281X Yelkenli Tekneler Nasıl Yüzer, Bilir misin? Yelkenli teknelerle ilgili bilmeniz gereken 5 şey Dev gemiler nasıl

Detaylı

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Güz 18 Dilovan Karabulut Geçmişten Günümüze Yelkencilik ve Denizcilik Mısırlılar, bildiğimiz ilk yelkenli tekneleri Nil nehri üzerinde ulaşım ve ticaret amaçlı yapmışlardır.

Detaylı

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEKNE YÖNLERİ ve KISIMLARI RÜZGAR ALTI ve RÜZGAR ÜSTÜ Rüzgarın tekneye ilk temas ettiği alan teknenin rüzgar üstüdür. Rüzgarın tekneden ayrıldığı son alan ise rüzgar

Detaylı

YELKENLİ TEKNE FİZİK PRENSİPLERİ

YELKENLİ TEKNE FİZİK PRENSİPLERİ YELKENLİ TEKNE FİZİK PRENSİPLERİ 1. TEMEL FİZİK KURALLARI 1.1. Katı cisimleri statiği Kuvvet Kuralı: Bir cisme etki eden kuvvet veya enerji, o cismi hareket ettirebilir; hareket eden bir cismi durdurabilir;

Detaylı

Alp Akoğlu. Yelkenli Tekne Fiziği. Yelkenler Fora! Getty Images

Alp Akoğlu. Yelkenli Tekne Fiziği. Yelkenler Fora! Getty Images Alp Akoğlu Yelkenli Tekne Fiziği Yelkenler Fora! Denizlere yelken açmak ne kadar keyifliyse, ardındaki fizik de bir o kadar ilginç. Yelkenli teknelerin geçmişi binlerce yıl öncesine gitse de günümüzün

Detaylı

Amaç. 1. Giriş. 2. Dalga oluşumu

Amaç. 1. Giriş. 2. Dalga oluşumu İçindekiler Amaç 2 1. Giriş 2 2. Dalga oluşumu 2 3. Dalgaların sınıflandırılması 3 4. Dalganın kırılması 4 5. Dalganın kıyı şekilleri ve dip kontürlerine göre hareketi 5 4.1. Dip yapısı ve dalga yüksekliği

Detaylı

Yazan: Ahmet Muhittin ÖNEY Yayınlayan: Mesut BARAN (Yelken Dünyası / Ocak 1994 / Sayı 117)

Yazan: Ahmet Muhittin ÖNEY Yayınlayan: Mesut BARAN (Yelken Dünyası / Ocak 1994 / Sayı 117) Büyük Yarış a katılan yatları Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı nda gece seyri bekliyor. Ve ticaret yolunda Uluslararası Çatışmayı Önleme Kuralları geçerli olacak. Hem yelken dünyasının iki önemli ismini

Detaylı

SEYİRLER. Yelkenli teknelerde 2 adet seyir grubu vardır: Tıpkı pusulada olduğu gibi, bunlardan ilki ANA SEYİRler iken, diğeri ise ARA SEYİR lerdir.

SEYİRLER. Yelkenli teknelerde 2 adet seyir grubu vardır: Tıpkı pusulada olduğu gibi, bunlardan ilki ANA SEYİRler iken, diğeri ise ARA SEYİR lerdir. SEYİRLER Seyir in Tanımı: Bir teknenin bir noktadan hareketle, muhtelif rotalar izleyerek farklı bir noktaya ulaşmak amacıyla yaptığı sefere verilen isimdir. Motorlu teknelerde (motoryacht, kotra, gemi,

Detaylı

DONANIM DİZAYNI. 1. Sabit donanımlar (çarmıklar ve ıstralyalar) 2. Hareketli donanımlar (halatlar, makaralar vs.) olarak ikiye ayırmak mümkündür.

DONANIM DİZAYNI. 1. Sabit donanımlar (çarmıklar ve ıstralyalar) 2. Hareketli donanımlar (halatlar, makaralar vs.) olarak ikiye ayırmak mümkündür. DONANIM DİZAYNI Yelkenli teknelerde bulunan ve yelken sisteminin bir parçası olan teller, halatlar, direkler vs. gibi yelken dışında kalan elemanlara donanım denir. Bu donanımları; 1. Sabit donanımlar

Detaylı

DENİZCİ: Yelkenli gemi

DENİZCİ: Yelkenli gemi DENİZCİ 1. Yelkenli Gemi!lk yelkenli teknelere ait örnekler MÖ 2400 yıllarına kadar gitmektedir.!lk kürekli tekneler gibi ilk yelkenli teknelere ait örneklerde Mısır da bulunmuştur. Tüm deniz ticaretinin

Detaylı

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 1. Dar bir kanalda ilerleyen bir tekne, kanalın neresinde seyredecektir? Kanalın, teknenin sancak tarafındaki dış sınırına olabildiğince güvenle yaklaşabileceği mesafede 2.

Detaylı

Seyirler Tekneyi elemanlarını ve yönleri kabaca tanıdığımıza göre, seyir kavramını inceleyebiliriz.

Seyirler Tekneyi elemanlarını ve yönleri kabaca tanıdığımıza göre, seyir kavramını inceleyebiliriz. Seyirler Tekneyi elemanlarını ve yönleri kabaca tanıdığımıza göre, seyir kavramını inceleyebiliriz. Halk arasında bilinen genel yargı, yelkenli teknelerin rüzgarı arkadan almaları gerektiğidir. Oysa modern

Detaylı

Dalgalar Sorularının Çözümleri

Dalgalar Sorularının Çözümleri Ünite 3 Dalgalar Sorularının Çözümleri 1- ay Dalgaları 2- Su Dalgaları 3- Ses Dalgaları 1 ay Dalgaları Testlerinin Çözümleri 3 Test 1 in Çözümleri 1. a) b) c) gelen atma B M dan yansıyan B den yansıyan

Detaylı

7 Kotra Arma. Arvel Gentry trinket yelkenin yararlarını keşfediyor

7 Kotra Arma. Arvel Gentry trinket yelkenin yararlarını keşfediyor 7 Kotra Arma Arvel Gentry trinket yelkenin yararlarını keşfediyor Arvel Gentry SAIL Magazine Ekim 1973 sayısından tercümedir ticari amaçlı değildir, amatör denizcilerin kendi amaçlarına yönelik yararlanmaları

Detaylı

Adım Adım... temel bilgiler

Adım Adım... temel bilgiler Adım Adım... temel bilgiler A. Anayelken açmak B. Cenoa açmak C. Tramola atmak D. Kavança atmak E. Camadan vurmak A. Standard bir Anayelken tam boy basmak (yukarıya çekmek): 1. Halatları hazırlayın: a.

Detaylı

Sert Hava Seyri. Mert Ergen

Sert Hava Seyri. Mert Ergen Sert Hava Seyri Mert Ergen Bu dersin başladığı yer Beaufort 5 Beaufort 6 Beaufort 7 (Fırtına Sınırı) Sert Havaya Hazırlıklı Olmak Hava durumundan haberdar olmak için: https://www.mgm.gov.tr/ https://www.windguru.cz

Detaylı

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı)

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) Ulaşım Coğrafyası Ulaşım Coğrafyası Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) DENĐZ ULAŞIMI Deniz Ulaşımı Deniz ulaşımının kökeni M.Ö. 3200 yıllarına kadar uzanmakta olup Mısır kıyı denizciliği ile başlamıştır

Detaylı

Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar

Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar Gorbon 7 teknemiz biliyorsunuz ki her Su-Sail üyesine açık olmakla beraber tamamen özgürce kullanabilmemiz için tasarlanmış bir proje. Eğitim alan her

Detaylı

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti 1 F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ)

Detaylı

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde Ozan Özkiper Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde hedefe götürmektir. Güneş (Güneş pusulası ve

Detaylı

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 6 Mercekler Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri cisim düzlem ayna görüntü g 1 1. çukur ayna perde M N P ayna mercek mercek sarı mavi g 1 Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler. Mavi ışık kaynağının

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sını Soru itabı 4. Ünite Optik 5. onu Mercekler Test Çözümleri azer Işınının Elde Edilmesi 4. Ünite Optik Test 1 in Çözümleri 1. çukur ayna sarı mavi perde ayna Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler.

Detaylı

Davalı Alinghi ile Davacı BMW Oracle arasında bir düello yapılacak. kağıt üzerinde

Davalı Alinghi ile Davacı BMW Oracle arasında bir düello yapılacak. kağıt üzerinde Amerika Kupası nın yapılmasına engel olan anlaşmazlığın çözümü için mahkemenin rdiği kararla Davalı Alinghi ile Davacı BMW Oracle arasında bir düello yapılacak. Deed of Gift karşılaşmasında BMW Oracle

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti KALDIRMA KUVVETİ Her cisim, dünyanın merkezine doğru bir çekim kuvvetinin etkisindedir. Buna rağmen su yüzeyine bırakılan, tahta takozun ve gemilerin batmadığını, bazı balonların da havada, yukarı doğru

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG)

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG) DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG) Genel Denizde Çatışmayı Önleme Uluslararası Kuralları, teknelerin birbirlerine karşı davranışlarını bir düzene bağlayarak çatışma risklerinin ortadan kaldırılmasına

Detaylı

İki-Kuvvet Elemanları Basit (2 Boyutlu) Kafesler Düğüm Noktaları Metodu ile Analiz Sıfır-Kuvvet Elemanları Kesme Metodu ile Analiz

İki-Kuvvet Elemanları Basit (2 Boyutlu) Kafesler Düğüm Noktaları Metodu ile Analiz Sıfır-Kuvvet Elemanları Kesme Metodu ile Analiz Yapıların Analizi Konu Çıktıları İki-Kuvvet Elemanları Basit (2 Boyutlu) Kafesler Düğüm Noktaları Metodu ile Analiz Sıfır-Kuvvet Elemanları Kesme Metodu ile Analiz Kafesleri oluşturan elemenlara etki eden

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ 4.BÖLÜM: STATİK MOMENT - MOMENT (TORK) Moment (Tork): Kuvvetin döndürücü etkisidir. F 3 M ile gösterilir. Vektörel büyüklüktür. F 4 F 3. O. O F 4

Detaylı

KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI

KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI KURAL 42 de KULLANILAN TERİMLERİN YORUMLARI Aşağıda belirtildiği gibi kullanılan bir terim, italik olarak yazılmıştır. Kural 42 ye özel olan terimler ise kuralda belirtildiği

Detaylı

08 09 Kasım 2014, İstanbul. Selma Uca (ISAF IRO)

08 09 Kasım 2014, İstanbul. Selma Uca (ISAF IRO) 08 09 Kasım 2014, İstanbul ISAF KURAL EK P5 O VE R BAYRAKLARI OSCAR / ORUÇ Kural 42 geçersiz OFF ROMEO / REİS Kural 42 geçerli RESTORED 2 O ve R BAYRAKLARININ KULLANIMI Kural Ek P5 (a) Eğer sınıf kuralları,

Detaylı

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ 1. GEMİ DİRENCİNE GİRİŞ Geminin istenen bir hızda seyredebilmesi için, ana makine gücünün doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Bu da gemiye etkiyen su ve hava dirençlerini yenebilecek

Detaylı

Balon Yelken (Spinnaker)

Balon Yelken (Spinnaker) Balon Yelken (Spinnaker) 19. yüzyılda kullanılmaya başlanan balonun yeri, yelken tarihinde yenidir. Üretimi ve kullanımı daha önce gördüğümüz yelkenlerden çok daha karışık olan balon yelken ilk başlarda

Detaylı

Kural 42 En Yaygın İhlaller Laser Standard, Laser Radial and Laser 4.7

Kural 42 En Yaygın İhlaller Laser Standard, Laser Radial and Laser 4.7 Kural 42 En Yaygın İhlaller Laser Standard, Laser Radial and Laser 4.7 BU EVRAK HAKEM VE SPORCULARA BIR REHBER OLARAK HAZIRLANMIŞTIR PRENSIP: Hakemler yarışçıları tereddütlerinden yararlandıracaklardır,

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

Yelken ve Yatçılık Bilgileri

Yelken ve Yatçılık Bilgileri Yelken ve Yatçılık Bilgileri Deniz Giray www.yelkenokulu.com NOT: Elinizdeki bu dosya, yelken ve yatçılık konularında merak ettiğiniz bir çok konuda sizi bilgilendirmeyi ve ülkemizdeki yelkenciliği geliştirmeyi

Detaylı

Harita Nedir? Haritaların Sınıflandırılması. Haritayı Oluşturan Unsurlar

Harita Nedir? Haritaların Sınıflandırılması. Haritayı Oluşturan Unsurlar Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçek dahilinde düzleme aktarılmasıyla oluşan çizimlere denir. Haritacılık bilimine kartografya denir. Bir çizimin harita

Detaylı

yaşam boyu bağlanırsanız.

yaşam boyu bağlanırsanız. Size nasıl tarif etsem ki... İlk görüşte âşık olmak gibi bir duygu. " İşte bu benim aradığım kadın," dersiniz ya, işte öyle bir şey. Önce teknenize âşık olacaksınız sonra satın alacaksınız. Eğer sevmeden,

Detaylı

Beyoğlu nun kuğuları Haliç te süzülüyor

Beyoğlu nun kuğuları Haliç te süzülüyor 2 Geleceğe doğru pupa yelken Yelken sporunun faydaları Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, yelken sporuyla ilgilenen gençler için bir tebrik mesajı yayınladı. Başkan mesajında yelkene verilen

Detaylı

Diğer oyuncakları görmek için arka sayfaya bak!

Diğer oyuncakları görmek için arka sayfaya bak! Öncelikle birleşik adet Danino küpünü al. Tekerlekli yan yüzleri çizgili bölümden içe doğru kıvır. Kıvırdığın bölüm küplerin altına gelecek şekilde küplerin iki yanına yapıştır. Lambayı ortadan ikiye katla,

Detaylı

Yelkenli Tekneler ve Donanımları

Yelkenli Tekneler ve Donanımları Yelkenli Tekneler ve Donanımları www.su-sail.org 1 1.1 Asıl Tekne Asıl tekne, adından da anlaşılacağı üzere teknenin üzerindeki tüm donanımdan arındırılmış kabuğa verilen isimdir. Ahşap, fiberglas, metal

Detaylı

HAVACILIK. Uçuşun Temelleri. 1. Havacılık Nedir? 2. Havacılık Çeşitleri Nelerdir? Askeri. Sivil Havacılık. Havacılık. Genel. Havacılık.

HAVACILIK. Uçuşun Temelleri. 1. Havacılık Nedir? 2. Havacılık Çeşitleri Nelerdir? Askeri. Sivil Havacılık. Havacılık. Genel. Havacılık. Uçuşun Temelleri 1. Nedir? : Uçmak eylemi ile ilgili olan her şey demektir. Pilotluk, hava trafik kontrolörlüğü, uçak mühendisliği, havacılık meteorolojistliği, hava ulaştırma işletmeciliği gibi pek çok

Detaylı

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V 8.SINIF KUVVET VE HAREKET ÜNİTE ÇALIŞMA YAPRAĞI /11/2013 KALDIRMA KUVVETİ Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetini bulmak için,n nı önce havada,sonra aynı n nı düzeneği bozmadan suda ölçeriz.daha

Detaylı

Katılarda Basınç. Bir sünger üzerine aynı kütleli iki kitaptan bir tanesini yatay diğerini ise dikey konumda bırakalım.

Katılarda Basınç. Bir sünger üzerine aynı kütleli iki kitaptan bir tanesini yatay diğerini ise dikey konumda bırakalım. Bir sünger üzerine aynı kütleli iki kitaptan bir tanesini yatay diğerini ise dikey konumda bırakalım. Kışın kar yağdığı zaman normal ayakkabılarımızla karda yürümek kolay değildir. Ayağımıza kar ayakkabısı

Detaylı

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK)

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, temel kavramlar, statiğin temel ilkeleri 2-3 Düzlem kuvvetler

Detaylı

Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç

Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç Atmosfer çeşitli gazlardan oluşmuştur ve bu gazların belirli bir ağırlığı vardır. Havada bulunan bu gazların ağırlıkları oranında yeryüzüne yaptığı etkiye atmosfer

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adı-Soyadı:... Önce kelimeleri tek

Detaylı

27.Bodrum Cup, Alondra nın birinciliği ile sona erdi

27.Bodrum Cup, Alondra nın birinciliği ile sona erdi 27.Bodrum Cup, Alondra nın birinciliği ile sona erdi Palmarina Bodrum, Bodrum Belediyesi, TAV, Technogym ve TÜRSAB ana sponsorluğunda; Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Deniz Ticaret

Detaylı

HARİTA OKUMA BİLGİSİ

HARİTA OKUMA BİLGİSİ HARİTA OKUMA BİLGİSİ 1. Harita üzerinde gösterilen işaretlerden hangisi uluslararası yol numarasıdır? a) O-3 b) E-80 c) D100 d) K2 2. Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün matematiksel

Detaylı

BOĞAZĠÇĠ ÜNĠVERSĠTESĠ YELKEN TAKIMI. Temel Yelkencilik Kursu Teorik Eğitim Kitabı. Boğaziçi Üniversitesi

BOĞAZĠÇĠ ÜNĠVERSĠTESĠ YELKEN TAKIMI. Temel Yelkencilik Kursu Teorik Eğitim Kitabı. Boğaziçi Üniversitesi BOĞAZĠÇĠ ÜNĠVERSĠTESĠ YELKEN TAKIMI Temel Yelkencilik Kursu Teorik Eğitim Kitabı Boğaziçi Üniversitesi Boğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı 2011-2012 Yönetim Kurulu Dicle Türe Efecan Saka Faruk Kuşcan Özlem

Detaylı

2. Basınç ve Akışkanların Statiği

2. Basınç ve Akışkanların Statiği 2. Basınç ve Akışkanların Statiği 1 Basınç, bir akışkan tarafından birim alana uygulanan normal kuvvet olarak tanımlanır. Basıncın birimi pascal (Pa) adı verilen metrekare başına newton (N/m 2 ) birimine

Detaylı

Samsung Galaxy S7 Ekran Değiştirme

Samsung Galaxy S7 Ekran Değiştirme Samsung Galaxy S7 Ekran Değiştirme samsung galaxy s7 ekranını değiştirme ama aynı zamanda bunu satmak böylece eski ekran kaydetmek deneyin Yazan: Brian ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 10 GİRİŞ

Detaylı

METEOROLOJĐYE GĐRĐŞ DENİZ METEOROLOJİSİ

METEOROLOJĐYE GĐRĐŞ DENİZ METEOROLOJİSİ METEOROLOJĐYE GĐRĐŞ DENİZ METEOROLOJİSİ Yelkencilik rüzgara dayalı gerçekleştirilen bir spor olduğundan, ayrıca rüzgarın ve diğer doğa olaylarının stabilitesini koruyamamasından dolayı bir yelkenci, yaptığı

Detaylı

Sıvılarda Basınç. Sıvıların basıncı, sıvının yoğunluğuna ve sıvının derinliğine bağlıdır.

Sıvılarda Basınç. Sıvıların basıncı, sıvının yoğunluğuna ve sıvının derinliğine bağlıdır. Sıvılar bulundukları kabın her yerine aynı basıncı uygulamazlar. Katılar zemine basınç uygularken sıvılar kabın her yerine basınç uygularlar. yoğunluğunun zeytin yağının yoğunluğundan büyük olduğunu görmekteyiz.

Detaylı

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018 TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ Erkan GÜLER Haziran 2018 1 HARİTA Yeryüzündeki bir noktanın ya da tamamının çeşitli özelliklere göre bir ölçeğe ve amaca göre çizilerek, düzlem üzerine aktarılmasına harita

Detaylı

ANTARKTİKA TÜRK ARAŞTIRMA İSTASYONU NUN YERİ VE TÜRK KUTUP ARAŞTIRMA GEMİSİ: (Seyir Rotaları, Personel Yapısı, Gemi Kapasitesi)

ANTARKTİKA TÜRK ARAŞTIRMA İSTASYONU NUN YERİ VE TÜRK KUTUP ARAŞTIRMA GEMİSİ: (Seyir Rotaları, Personel Yapısı, Gemi Kapasitesi) ANTARKTİKA TÜRK ARAŞTIRMA İSTASYONU NUN YERİ VE TÜRK KUTUP ARAŞTIRMA GEMİSİ: (Seyir Rotaları, Personel Yapısı, Gemi Kapasitesi) Yük. Müh. Hamdi Sena Nomak* İstanbul Teknik Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK C IŞIĞIN KIRILMASI (4 SAAT) 1 Kırılma 2 Kırılma Kanunları 3 Ortamların Yoğunlukları 4 Işık Işınlarının Az Yoğun Ortamdan Çok Yoğun Ortama Geçişi 5 Işık Işınlarının

Detaylı

(b) Model ve prototipi eşleştirmek için Reynolds benzerliğini kurmalıyız:

(b) Model ve prototipi eşleştirmek için Reynolds benzerliğini kurmalıyız: AKM 205 BÖLÜM 7 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Askeri amaçlı hafif bir paraşüt tasarlanmaktadır. Çapı 7.3 m, deney yükü, paraşüt ve donanım ağırlığı

Detaylı

Kaynak: Dudular, Kardelen ve Prof. Dr. Oktay Hüseyin (Guseinov) "Canlılar Neden Genellikle Yuvarlaktır?"

Kaynak: Dudular, Kardelen ve Prof. Dr. Oktay Hüseyin (Guseinov) Canlılar Neden Genellikle Yuvarlaktır? Kaynak: Dudular, Kardelen ve Prof. Dr. Oktay Hüseyin (Guseinov) "Canlılar Neden Genellikle Yuvarlaktır?" Eğitişim Dergisi. Sayı 15. Mayıs 2007. CANLILAR NEDEN GENELLİKLE YUVARLAKTIR? Kardelen Dudular Prof.

Detaylı

Sıvılar ve Katılar. Maddenin Halleri. Sıvıların Özellikleri. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN

Sıvılar ve Katılar. Maddenin Halleri. Sıvıların Özellikleri. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sıvılar ve Katılar MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sıcaklık düşürülürse gaz moleküllerinin kinetik enerjileri azalır. Bu nedenle, bir gaz yeteri kadar soğutulursa moleküllerarası

Detaylı

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır.

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. RÜZGARLAR Yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava hareketidir. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. Rüzgarın Hızında Etkili

Detaylı

TurkSail - Yelkencilerin Evi (YENI) - MADMAX III Kaş önlerinde Salı, 28 Temmuz :57 - Son Güncelleme Salı, 28 Temmuz :18

TurkSail - Yelkencilerin Evi (YENI) - MADMAX III Kaş önlerinde Salı, 28 Temmuz :57 - Son Güncelleme Salı, 28 Temmuz :18 Onlardan yani Hopa dan yola çıkıp sadece yelken seyri ile Hatay a doğru yol alan Orhan Özdaş Kerim Gürçay dan son söz ettiğimizde İstanbul a yaklaşıyorlardı Oysa İstanbul artık çok gerilerde kaldı. Orhan

Detaylı

SU HALDEN HALE GİRER. Nazife ALTIN. Fen ve Teknoloji

SU HALDEN HALE GİRER. Nazife ALTIN. Fen ve Teknoloji SU HALDEN HALE GİRER SU DÖNGÜSÜ Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. Havanın bir kısmı dolaylı yoldan ısınır. Karalar ve suların ısınması sırasında bunlarla temas

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 7 İç Kuvvetler Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 7. İç Kuvvetler Bu bölümde, bir

Detaylı

10. KONSOLİDASYON. Konsolidasyon. σ gerilmedeki artış zeminin boşluk oranında e azalma ve deformasyon yaratır (gözeneklerden su dışarı çıkar).

10. KONSOLİDASYON. Konsolidasyon. σ gerilmedeki artış zeminin boşluk oranında e azalma ve deformasyon yaratır (gözeneklerden su dışarı çıkar). . KONSOLİDASYON Konsolidasyon σ gerilmedeki artış zeminin boşluk oranında e azalma ve deformasyon yaratır (gözeneklerden su dışarı çıkar). σ nasıl artar?. Yeraltısuyu seviyesi düşer 2. Zemine yük uygulanır

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 29. ADIM HÜCRE 6- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ 3

ADIM ADIM YGS-LYS 29. ADIM HÜCRE 6- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ 3 ADIM ADIM YGS-LYS 29. ADIM HÜCRE 6- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ 3 TURGOR BASINCI: Hücre içindeki suyun hücre çeperine yaptığı basınca TURGOR BASINCI denir. Turgor durumundaki bir hücrenin turgor basıncı

Detaylı

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI 0 DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI Dünya güneşten koptuktan sonra, kendi ekseni etrafında dönerken, meydana gelen kuvvetle; ekvator kısmı şişkince, kutuplardan basık kendine özgü şeklini almıştır. Bu şekle

Detaylı

BASINÇ GENEL KAVRAMLAR BASINÇ BİRİMLERİ KATILARDA BASINÇ SIVILARDA BASINÇ GAZ BASINÇLARI

BASINÇ GENEL KAVRAMLAR BASINÇ BİRİMLERİ KATILARDA BASINÇ SIVILARDA BASINÇ GAZ BASINÇLARI BASINÇ BASINÇ GENEL KAVRAMLAR BASINÇ BİRİMLERİ KATILARDA BASINÇ SIVILARDA BASINÇ GAZ BASINÇLARI KALEMLERDEN HANGİSİ TABANA DAHA ÇOK BASKI UYGULUYOR? YAZARKEN KULLANINCA HANGİSİ DAHA ÇOK BASKI UYGULAR?

Detaylı

DENİZLERDE BÖLGESEL SU ÇEKİLMESİNİN METEOROLOJİK ANALİZİ

DENİZLERDE BÖLGESEL SU ÇEKİLMESİNİN METEOROLOJİK ANALİZİ Mahmut KAYHAN Meteoroloji Mühendisi mkayhan@meteoroloji.gov.tr DENİZLERDE BÖLGESEL SU ÇEKİLMESİNİN METEOROLOJİK ANALİZİ Türkiye'de özellikle ilkbahar ve sonbaharda Marmara bölgesinde deniz sularının çekilmesi

Detaylı

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATIK MUKAVEMET Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATİK DENGE KOŞULLARI Yapı elemanlarının tasarımında bu elemanlarda oluşan iç kuvvetlerin dağılımının bilinmesi gerekir. Dış ve iç kuvvetlerin belirlenmesinde

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

BODRUM INTERNATIONAL OPTIMIST REGATTA

BODRUM INTERNATIONAL OPTIMIST REGATTA BODRUM INTERNATIONAL OPTIMIST REGATTA Bodrum International Optimist Regatta ( BIOR ) Bodrum Belediyesi Bodrum Spor Yelken Şubesi tarafından, dünyanın önde gelen turizm kenti olan Bodrum'da düzenlenmektedir.

Detaylı

DENİZ DEN HABERLER BU SAYIDA NELER VAR? 15 EKİM 2013 SAYI:2 YELKEN DERSİ COM DENİZCİLİK VE YELKEN EĞİTİM MERKEZİ

DENİZ DEN HABERLER BU SAYIDA NELER VAR? 15 EKİM 2013 SAYI:2 YELKEN DERSİ COM DENİZCİLİK VE YELKEN EĞİTİM MERKEZİ DENİZ DEN HABERLER YELKEN DERSİ COM DENİZCİLİK VE YELKEN EĞİTİM MERKEZİ 15 EKİM 2013 SAYI:2 BU SAYIDA NELER VAR? 2020 Olimpiyatları ve İstanbul. FARR 40 Dünya Şampiyonası Hazırlık Yarışları Marmara da

Detaylı

SU DALGALARINDA GİRİŞİM

SU DALGALARINDA GİRİŞİM SU DALGALARINDA GİRİŞİM Yukarıda iki kaynağın oluşturduğu dairesel su dalgalarının meydana getirdiği girişim deseni gösterilmiştir Burada kesikli çizgiler dalga çukurlarını, düz çizgiler dalga tepelerini

Detaylı

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI ANKARA 2009 1 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRES : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI : Amatör Denizciler

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr.

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr. T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Aydın DURMUŞ EYLÜL 2011 SAMSUN SANTRĠFÜJ POMPA DENEYĠ 1. GĠRĠġ Pompa,

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

Bölüm 2. Sıcaklık ve Gazların Kinetik Teorisi. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 2. Sıcaklık ve Gazların Kinetik Teorisi. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 2 Sıcaklık ve Gazların Kinetik Teorisi Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Sıcaklık ve Gazların Kinetik Teorisi Gazlarda Basınç Gaz Yasaları İdeal Gaz Yasası Gazlarda Basınç Gazlar parçacıklar arasında

Detaylı

SAIL YOUR DREAMS. Yelkenle Mavi Seyahatler

SAIL YOUR DREAMS. Yelkenle Mavi Seyahatler SAIL YOUR DREAMS Yelkenle Mavi Seyahatler Yelkenle Mavi Seyahatler Seyahatler aynı zamanda yelken eğitmeni olan tecrübeli bir kaptanla konforlu bir yelkenlide tatil yapmak ve gezmek isteyenler için düşünülmüştür.

Detaylı

Gezegenimizi Tanıyalım Dünya nın Şekli Dünya mızın Katmanları Dünya nın Yapısı

Gezegenimizi Tanıyalım Dünya nın Şekli Dünya mızın Katmanları Dünya nın Yapısı Gezegenimizi Tanıyalım Dünya nın Şekli Dünya mızın Katmanları Dünya nın Yapısı 1 Dünya nın Şekli Etkinlik Öğretmenleri; Seda, Ali ve Emre ye çevrelerinden Dünya nın şekline benzeyen üç varlık seçmelerini

Detaylı

30 Mercekler. Test 1 in Çözümleri

30 Mercekler. Test 1 in Çözümleri 0 Mercekler Test in Çözümleri.. Mercek gibi, ışığı kırarak geçiren optik sistemlerinde ava ve su içindeki odak uzaklıkları arklıdır. Mercek suyun içine alındığında avaya göre odak uzaklığı büyür. Aynalarda

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI NU ANAIMI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENGE EİNİ VE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge 1. Ünite 8. onu (ork ve Denge) A nın Çözümleri 1. Çubuk dengede olduğuna göre noktasına göre toplam tork sıfırdır.

Detaylı

Yağmurlama Sulama Yöntemi

Yağmurlama Sulama Yöntemi SULAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI Yağmurlama Sulama Yöntemi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Prof. Dr. Süleyman KODAL Prof. Dr. Yusuf Ersoy YILDIRIM Yağmurlama sulama

Detaylı

ÇÖZÜMLER ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VII

ÇÖZÜMLER ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VII Soru 1 : Şekildeki hazne boru sisteminde; a- 1, 2, 3 noktalarındaki akışkanın basınçlarını bulunuz. b- Rölatif enerji ve piyezometre çizgilerini çiziniz. Sonuç: p 1=28.94 kn/m 2 ; p 2=29.23 kn/m 2 ; p

Detaylı

Yelken Ölçü Formu. Genel Arma Bilgileri. P miz. E miz

Yelken Ölçü Formu. Genel Arma Bilgileri. P miz. E miz Yelken Ölçü Formu Yelken ölçülerini iyi almanız yelkenin kalitesi hakkında belirleyici etkendir. Tüm ölçüleri hassas şekilde almanızı ve daha sonra yelken ihtiyacınız olduğunda kullanmak üzere ölçü formunu

Detaylı

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi GÜNEŞİMİZ Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Genel Özellikleri Çapı ~ 700000 km Yer in çapının 109 katı Kütlesi: 1.99x10 33 gram Yer in kütlesinin 333000 katı Gaz yapılıdır (Ort. yoğunluk = 1.4 g/cm

Detaylı

Bodru m Kupası 26 Ekim deki Bodrum etabı ile sona erecek.

Bodru m Kupası 26 Ekim deki Bodrum etabı ile sona erecek. Bodrum Kupası, 22 Ekim günü sokak şenlikleri ile başlayacak. 23-26 Ekim tarihleri arasında 4 etaptan oluşan yarışlarda iki etaba yakın zamanda kaybettiğimiz iki deniz sevdalısının adları verildi. Gümüşlük-Güllük

Detaylı

INM 305 Zemin Mekaniği

INM 305 Zemin Mekaniği Hafta_8 INM 305 Zemin Mekaniği Zeminlerde Gerilme ve Dağılışı Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com Haftalık Konular Hafta 1: Zeminlerin Oluşumu Hafta 2: Hafta 3: Hafta

Detaylı

02.01.2012. Kullanım yerlerine göre vida Türleri. Vida Türleri. III. Hafta Đmal Usulleri. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek

02.01.2012. Kullanım yerlerine göre vida Türleri. Vida Türleri. III. Hafta Đmal Usulleri. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek III. Hafta Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek Page 1-1 Page 1-2 Vida Türleri Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet

Detaylı

Bağıl hız ve bağıl ivme..

Bağıl hız ve bağıl ivme.. Bağıl hız ve bağıl ivme.. Bağıl hareket, farklı referans sistemlerindeki farklı gözlemciler tarafından hareketlerin nasıl gözlemlendiğini ifade eder. Aynı hızla giden iki otomobilden birisinde bulunan

Detaylı

Đleri Trim Teknikleri

Đleri Trim Teknikleri Đleri Trim Teknikleri Genel Esaslar: Bir yelkenli için trim yapılırken 4 temel durum göz önünde bulundurulmalıdır: -Hava -Dalga -Süreklilik -Öncelikler Hava ile ilgili trimler rüzgar ve yağış durumlarını

Detaylı

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI Denizde C atıs mayı O nleme Kuralları, teknelerin birbirlerine kars ı davranısļarını bir du zene bag layarak c atıs ma

Detaylı

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY)

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) Hazırlayan: Ibrahim CAMALAN Meteoroloji Mühendisi 2012 TROPİKAL OLAYLAR Ekvatoral Trof (ITCZ) Her iki yarım kürede subtropikal yüksek basınçtan nispeten alçak basınca doğru

Detaylı

Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın

Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın Yelken sporuna gönül vermiş 4 kadın yelkenci 70 gün sürecek seyahatlerine başlamadan önce Bodrum Belediyesini ziyaret etti. Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı

Detaylı

Çevre Koruma ve K /

Çevre Koruma ve K / Amatör Denizci Çevre Koruma ve K 0850 459 23 11 / 0850 459 23 23 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde

Detaylı

PARALEL KUVVETLERİN DENGESİ

PARALEL KUVVETLERİN DENGESİ ARALEL KUVVETLERİN DENGESİ aralel kuvvetler eğer aynı yönlü ise bileşke kuvvet iki kuvvetin arasında ve büyük kuvvete daha yakın olur. Bileşke kuvvetin bulunduğu noktadan cisim asılacak olursak cisim dengede

Detaylı

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri 7 Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu 225 Test 1 in Çözümleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktur. Işık hızıyla hareket ettikleri için atom içerisinde bulunamazlar. Fotonlar

Detaylı

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT:

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT: Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir. Daha önceki

Detaylı

STATİK. Prof. Dr. Akgün ALSARAN - Öğr. Gör. Fatih ALİBEYOĞLU -3-

STATİK. Prof. Dr. Akgün ALSARAN - Öğr. Gör. Fatih ALİBEYOĞLU -3- 1 STATİK Prof. Dr. Akgün ALSARAN - Öğr. Gör. Fatih ALİBEYOĞLU -3- Moment KUVVET SİSTEMLERİ 2 Moment, bir kuvvetin bir nokta veya bir eksen etrafında oluşturduğu döndürme etkisinin ölçüsüdür. Momentin büyüklüğü

Detaylı