BMH-210 MOBİL CİHAZ PROGRAMLAMA. Android OS Tanıtımı, Kurulumu, Bileşenleri, Önemli noktalar Dr. Musa ATAŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BMH-210 MOBİL CİHAZ PROGRAMLAMA. Android OS Tanıtımı, Kurulumu, Bileşenleri, Önemli noktalar Dr. Musa ATAŞ"

Transkript

1 BMH-210 MOBİL CİHAZ PROGRAMLAMA Android OS Tanıtımı, Kurulumu, Bileşenleri, Önemli noktalar Dr. Musa ATAŞ

2 İçerik ANDROID PLATFORMU ANDROID STUDIO KURULUMU ANDROID STUDIO IDE TANITIMI ANDROID KODLAMA STİLİ GELİŞTİRİCİ SEÇENEĞİNİN AKTİF EDİLMESİ ANDROID Studio ile ilk ANDROID uygulamanın geliştirilmesi

3 ANDROID PLATFORMU

4 ANDROID Platformuna Giriş Mobil cihazlar için yazılım sistemleri ve kütüphaneleri İşletim Sistemi Çekirdeği (OS Kernel) Sistem Kütüphaneleri Uygulama Çatısı (Application Framework) ANDROID SDK (Software Development Kit) Çeşitli kütüphaneler ve geliştirme araçları Tonlarca dokümantasyon adresine gözatmanızı ve incelemenizi öneririm.

5 ANDROID OS Mobil İşletim Sistemidir. Linux kerneli üzerine kurulmuştur. (UNIX Türevi) Google tarafından geliştirilmektedir. Temmuz 2013 verilerine göre, Google PlayStore da 1 milyonun üzerinde ANDROID uygulamaları bulunmaktadır ve 50 milyar download yapılmıştır. Merkezinde C dili, ara katmanlarda ve sistem kütüphanelerinde C++, ve UI de JAVA dili kullanılmıştır. Resmi geliştirme dili JAVA dır. ARM, MIPS ve x86 mimarilerinde çalışabilmektedir. Son sürümü, 8.0 OREO (2018) da çıkmıştır.

6 ANDROID Software Stack (Yazılım Yığını)

7

8 LINUX Çekirdeği Katmanı OS Standart Servisleri Memory & Process Management (bellek ve işlem yönetimi) File & Network I/O (dosya ve ağ giriş çıkışları) Security (güvenlik) Device Drivers (aygıt sürücüleri) + ANDROID Özel Servisleri Power management (güç yönetimi) Memory sharing & low memory killer (bellek paylaşımı ve düşük bellek) Interprocess communication (işlemler arası haberleşme)

9 Sistem Kütüphaneleri (System Libraries Layer) Sistem C Kütüphaneleri (libc) Bellek ayırma, matematiksel işlemler v.s. Surface Manager (Yüzey İdarecisi) Display Management Media Framework Audio, Image, Video Webkit Browser engine opengl High performance graphics engine (SGL for 2D android.graphics.drawable lib, OpenGL-ES for 3D android.opengl) SQLite Relational database

10 ANDROID Runtime Core JAVA kütüphaneleri (JVM) Temel JAVA Sınıfları (Common data structures, file I/O, concurrency and threading issues) -> java.*, javax.* Android paketleri (i.e. Lifecycle of mobile app) -> android.* Internet/Web/Network services -> org.* Unit test -> junit.* Dalvik Virtual Machine (DVM) Uygulamalar JAVA da yazılır JAVA byte code olarak derlenir DX converter bytecode ları uzantısı *.dex olan dosyalara çevirir. DVM dex dosyalarını çalıştırır (execution)

11 ANDROID application workflow/overview

12 Dalvik Virtual Machine DVM (Dalvik Sanal Makinesi) Designed for resource-constrained environments (kaynak kısıtlı aygıtlar için tasarlanmıştır) Slower CPU (ARM Cortex) (Intel ve AMD işlemcilerine göre nispeten düşük hız) Less Memory Limited battery life For more information see also this video

13 Application Framework (Uygulama Çatısı/Çerçevesi) Package Manager : mobil cihaza yüklenmiş tüm uygulamaların tutulduğu bir çeşit veri tabanıdır. Uygulamalar kendi aralarında ortak verileri veya servisleri kullanabilirler. Window Manager: Uygulamayı meydana getiren pencerelerin yönetildiği yerdir/sistemdir. View System: bilinen user interface objelerini sağlayan birimdir. (i.e text, button, icons v.s.) Resource Manager: non-compiled entities as images, strings,layout files etc. (derlenmemiş varlıklar mesela görüntüler, katarlar, planlar vb.)

14 Application Framework (Uygulama Çatısı/Çerçevesi) Activity Manager: uygulamalar arasında geçişleri, navigasyonu ve bir uygulamanın ne kadar süre boyunca çalışacağını yönetir. Content Provider : Uygulamalar çalıştığı zaman ihtiyaç duydukları yapısal bilgileri bu içerik sağlayıcısı veri tabanından alırlar. Mesela, telefon adres defterindeki bilgiler, telefon açma uygulaması, twitter, e- mail veya mesaj uygulamalarında istenebilir.

15 Application Framework (Uygulama Çatısı/Çerçevesi) Location Manager: GPS sistemlerinde mesela, gerekli olan lokasyon ve hareket hatta yön bilgilerini sağlamaya yarar. (Google maps uygulamasında olduğu gibi) Notification Manager: Önemli olaylar olacağı zaman, uygulamanın notify etmesi mesela sinyal vermesini sağlayan sistemdir. XMMP Service: Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) is a communications protocol for message-oriented middleware based on XML. (XML tabanlı mesaj yönelimli ara-katman haberleşme protokolüdür.

16 Applications Layer (Uygulamalar Katmanı) Bu katmanda Application Framework Katmanındaki API lar kullanılarak 1. Androiddeki standart uygulamalar (üstteki) 2. Üçüncü parti uygulamalar (başka geliştiricilerin) 3. Geliştiricinin kendi ürettiği uygulamalar çalıştırılmaktadır.

17

18 ANDROID KURULUMU

19

20 ANDROID Developer Tools (ADT) kurulumu

21

22 Android Studio Kurulumu Bilgisayar ve network hızınıza bağlı olarak yaklaşık dk. arası kurulum gerçekleşmektedir.

23 ANDROID STUDIO IDE TANITIMI

24

25 ANDROID KODLAMA STİLİ

26 Yanlış Girinti (Indentation) Örneği

27 Doğru Girinti (Indentation) Örneği

28 Program bloklarınızı küçültün Yazdığınız fonskiyonlar/metodlar olabildiğince küçük ve atomik olmalıdır. Neden? Program satırları ortalama 100 karakter civarında olmalıdır, uzun cümleler alta alınmalıdır. Bu şekilde kod okunurluğu artmaktadır.

29 Kurallar Sınıf isimleri büyük harfle başlarlar. AppFrame gibi. Bileşik kelimeler her bir kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır. Sabitler tamamen büyük harflerle yazılmalıdır. Değişken isimlerinde tamamen küçük harfler kullanılır. Ancak bileşik kelime yapılacaksa ilk kelimenin ilk harfi küçük sonra eklenen her kelimenin ilk harfleri büyük olmalıdır. Public erişim belirleyicisi olan her ifade için açıklama yazılsa iyi olur. Bunun javadoc belirleyicisi olan /** ifade */ kullanılır.

30 Kurallar Ata sınıftan türeyen sınıflarda tekrar yazılan (ezilen) her method un eklemeniz gerekir. Neden? Artık ileride kullanılması düşünülmeyen methodlar için annotation kelimesi eklenmelidir.

31 Kurallar Mümkün olan en dar kapsama alanı olacak şekilde değişken kullanın.

32 Tüm yerel değişkenlerin ilk değerlerini tanımlandıkları zaman atayın.

33 GELİŞTİRİCİ SEÇENEĞİNİN AKTİF EDİLMESİ

34 Geliştirici Seçenekleri ni açmak için: Ayarlar menüsüne ardından açılan menüde en altta bulunan Telefon hakkında (veya Cihaz hakkında) seçeneği seçilir. Samsung ve bazı diğer markalarda Telefon hakkında menüsü Genel altındadır. Bazı cihazlarda Telefon/Cihaz Bilgisi menüsü altında bir alt menü şeklinde Yazılım menüsü vardır. Öyle ise o menünün içine girin. Açılan pencerede yine en altta olan Derleme numarası yazan yere üst üstü 7 kez dokunduktan sonra geliştirici açılmış olur. Her dokunmamızda Geliştirici olmanıza 4 adım, kaldı 3 adım kaldı şeklinde bilgi çıkacaktır.

35

36 Run tuşuna bastıktan sonra

37 DDMS nedir? Dalvik Debugging Monitoring Service kelimelerinin kısaltılmış şeklidir. Android Studio da alt kısımda TODO nun yanında yer alan Android Monitor sekmesine basılarak açılan ADB yani Android Debug Bridge ekranıdır. Bu ekranda debugging işlemlerinin yanısıra, loglama, threading ve sistem kaynaklarının izlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.

38 LogCat Ekranı LogCat ekranına program üzerinden loglama yapmak amacıyla kullanılan sınıf android.util.log isimli sınıftır. Bu sınıf kullanılarak, e, w, i, v, d seçeneklerinde çeşitli seviyelerde loglama yapılarak programın takibi ve önemli yerlerinde bilgilendirmeler yapılabilir. i: Info bilgi verme amaçlı mavi text ile yazılmıştır. w: Warning, uyarı anlamına gelir, turuncu renktedir. e: Error, hata manasındadır, kırmızı renk v: Verbose, gereksiz bilgi ve fazladan çıktı d: Debug hata ayıklama amaçlıdır.

39 Log lama pattern i Loglama yaparken çeşitli pattern ler kullanılabilir. Örnek olması açısından Log.w( MainActivity.onCreate, Aktivite yapıldı ); Log.e( DBGateway.Insert, Kayıt eklenemiyor: +ex.getmessage()); Log fonkisyonlarının ilk parametresi tag bilgisi, ikinci parametresi ise mesaj veya açıklama bilgisini içermektedir.

40 Android Emulatörü Telnet üzerinden yönetme Android emülatör aslında localhost da 5554 portunda ağ üzerinde haberleşebilen bir cihazdır. Bundan dolayı telnet ile bu cihaza bağlanıp yönetebiliriz. Bunun için komut satırı penceresini açmalıyız. Winkey+R bastıktan sonra cmd yazıp entere basıyoruz. Veya internetten CmDer yazılımını indirip kuruyoruz. sayfasından mini veya full seçeneğini kullanabilirsiniz.

41

42

43

44

45 Android Menüsü

46 Manifest bölümünde AndroidManifest.xml dosyası bulunur. Bu dosyada XML formatında kullanılan kütüphaneler, verilen izinler (mesela kamera gibi), aktivite ve servisler gibi temel elemanlar vardır. Java kısmında java kaynak kodlarınız bulunmaktadır. Res klasöründe ise normalde app ile birlikte derlenmeyen ancak beraberinde tutulan yan unsurlar bulunur. Mesela görseller, drawable de tasarımlar layout kısmında tutulurlar. Resource yani kaynak dosyalarına her projede ide tarafından üretilen ve final sınıf olan R sınıfı kullanılarak erişim yapılmaktadır. R sınıfının değiştirilmesi engellenmiştir sadece kullanıma açıktır. (read only)

47 İLK UYGULAMA

48 Android Studio ile İlk Uygulama Örneği Android uygulamasının adı : ColorSelector SRS (Software Requirement Specification): 1. Ekranın üst kısmına «Background Color Selector» bilgisi yazılmalı. 2. Ekranda alt alta 3 adet buton olmalı. 3. Butonların üzerlerinde red, green, blue yazılmalı. 4. Kullanıcı (User) bu butonlara tıkladığında arka plan zemin rengi buton üzerindeki isimlerle alakalı bir şekilde kırmızı, yeşil veya mavi olarak değiştirilmelidir.

49 Android Studio yu Çalıştırma

50

51

52

53 Virtual Device Yükleme

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63 <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <RelativeLayout xmlns:android=" xmlns:tools=" android:layout_width="match_parent" android:layout_height="match_parent" tools:context="com.example.bap1.colorselector.mainactivity"> <TextView android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:text="hello World!" /> <Button android:text="red" android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:layout_margintop="17dp" android:layout_alignparentleft="true" android:layout_alignparentstart="true" android:layout_marginleft="14dp" android:layout_marginstart="14dp" /> <Button android:text="green" android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:layout_margintop="23dp" /> <Button android:text="blue" android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:layout_margintop="28dp" /> <Button android:text="show message" android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:layout_margintop="24dp" /> <EditText android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:inputtype="textpersonname" android:ems="10" android:layout_marginleft="13dp" android:layout_marginstart="13dp" /> <Button android:text="show Message 2" android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:layout_margintop="21dp" /> </RelativeLayout>

64

65

66

67 ColorSelector Android Uygulaması Aşağıdaki videodaki adımları izleyerek colorselector örneğini çalıştırınız. c7fmpfzwlvjb9n5joyqi73nlj_etxper

68 Minimum Api Level nasıl değiştirilir?

69

70

71 Sync yazan yere tıklayın Projeyi menüden Build yazan yerden Rebuild yapın. Artık projenizin minimum api seviyesi belirlediğiniz numaraya adapte edilmiştir.

72 Android de uygulama geliştirirken dikkat edilmesi gereken kurallar View nesnelerine layout tasarım ekranında id verirken (xml) ve aynı zamanda kaynak dosyasında (java) değişken olarak tanımlarken birçok geliştirici tarafından kabul görmüş kısaltmaları kullanmak yerinde olacaktır. Bunun için aşağıdaki önekler kullanılabilir; TextView lbl lbl_isim, lblisim EditText txt txt_password, txtpassword Button btn btn_gonder, btngonder CheckBox chk chk_sec, chksec RadioButton rdo rdo_ekle, rdoekle

73 Diğer önemli bir nokta da, aktivite kaynak dosyasında (java), nesnelerin findviewbyid metodu kullanılarak yapıldığı yerin seçilmesidir. Bazı kaynaklarda nesneler oncreate metodunun içerisinde lokal olarak tanımlanmışlardır. Ve gerekli olay-çağrı metodları da bu metodun içerisinde gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu tarz bir yaklaşım her ne kadar programın çalışması açısından sorun teşkil etmese de program içerisinde başka bir metoddan ilgili değişkenlere ulaşım imkansız olacağından değişkenlerin mümkünse global özellikli sınıf değişkeni olarak tanımlanmasında fayda bulunmaktadır. Hatta, oncreate olayında setcontentview komutundan hemen sonra, yazacağınız bir init() metodu içerisinde nesne üretimini gerçekleştirmeniz kod karmaşıklığını azaltarak okunurluğu arttıracaktır.

74 farklı onclicklistener kodlama yaklaşımları

75

76

77

78

Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız?

Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? 4 Kaynak Kodu 5 2 MERHABA DÜNYA 7 Android Nedir?

Detaylı

1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız?

1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? İÇİNDEKİLER V İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? 4 Kaynak Kodu 4 2 MERHABA DÜNYA 7 Android Nedir?

Detaylı

Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların

Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların bilgilerini saklamalarına, program yüklemelerine izin

Detaylı

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android e Giriş Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android İşletim Sistemi Hakkında 2 Google tarafından geliştirilmiştir. Dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. 2018 itibariyle Dünyada Android; %78.65,

Detaylı

Görsel Komponentler. TextView. Metin değerlerini ekranda göstermek için kullanılır.

Görsel Komponentler. TextView. Metin değerlerini ekranda göstermek için kullanılır. Uygulamalarımızı tasarlarken gereksinim duyabileceğimiz görsel öğeler bize Google tarafından sağlanmıştır. Android SDK ile gelen ve layout dosyalarında kullanacağımız temel öğelerin bazıları şunlardır;

Detaylı

Android Ders Notları

Android Ders Notları Android Ders Notları 1. Yeni Bir Proje Başlatma Android Studio programında yeni bir proje başlatıyoruz. İlk olarak karşımıza resim 1 deki gibi bir pencere gelecek. Burada Application name kısmına proje

Detaylı

Android ile Mobil Programlama

Android ile Mobil Programlama Android ile Mobil Programlama Eğitimi - 192 saat Şerif GÜNGÖR - Android & Java Trainer İsmek Fatih Bilişim Okulu Android Nedir? Bir Yazılım Platformu ve Mobil işletim sistemidir. Linux Kernel (çekirdek)

Detaylı

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica Android üzerine Penetrasyon testi üzerine Penetrasyon testi adımları Örnek Zafiyetler Sonuç http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica Ahlaklı Korsan Blog Yazarı Python Programcısı Zararlı

Detaylı

MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME

MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME PELIN YILDIRIM FATMA BOZYIĞIT YZM 3214 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Bu Derste Android Nedir ve Uygulama Temelleri Android Uygulama Bileşenleri

Detaylı

Muhar a r r e r m e T a T ç J PT Gel e e l c e e c k e o k nli l n i e And n r d oi o d i Nedi d r

Muhar a r r e r m e T a T ç J PT Gel e e l c e e c k e o k nli l n i e And n r d oi o d i Nedi d r Muharrem Taç JDPT Gelecekonline Android Nedir 1 Android Nedir? Google ın 5 Kasım 2007 de 34 şirket ile birlik olarak çalışmalarına başladığı mobil işletim sistemi projesidir. Şu an 65 şirket bu birliktedir.

Detaylı

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş Kurulum için ilk önce Sun Microsystems in sitesinden uygun J2SE sürümünü indirin. Ben J2SE v1. 4. 2_16 Windows Installer paketini kullandım J2SE SDK Kurulumu aşağıdaki gibi başlayacaktır. 1 Kurulum tamamlandıktan

Detaylı

4. Bölüm Programlamaya Giriş

4. Bölüm Programlamaya Giriş 4. Bölüm Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 4.1. C# ile Program Geliştirme Net Framework, Microsoft firması tarafından açık internet protokolleri ve standartları

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; BaseAdapter yapısından miras alabilir, ListView bileşenine özel layout ve adapter oluşturabilir, WebView bileşenini kullanarak web sayfalarını

Detaylı

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi GÜVENLİK VE İZİNLER. BLM401 Dr.Refik SAMET

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi GÜVENLİK VE İZİNLER. BLM401 Dr.Refik SAMET BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi GÜVENLİK VE İZİNLER BLM401 Dr.Refik SAMET 1 GİRİŞ (1/3) Güvenlik, verilerin veya bilgilerin saklanması, kullanılması ve taşınması esnasında bilgilerin

Detaylı

Android Kaynakları (Resources)

Android Kaynakları (Resources) Android Kaynakları (Resources) Android Resources (Kaynakları) res/drawable : çizim (resim) dosyalarının bulundu kaynak res/layout : layout (tasarım) dosyaları tanımlıdır res/menu : menu dosyalarını barındırır

Detaylı

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi KULLANICI ARAYÜZ. BLM401 Dr.Refik SAMET

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi KULLANICI ARAYÜZ. BLM401 Dr.Refik SAMET BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi KULLANICI ARAYÜZ BİLEŞENLERİ 1 GİRİŞ (1/6) Arayüz bileşenleri kullanıcı ile uygulama arasındaki etkileşimleri gerçekleştirmektedir. Arayüz bileşenleri

Detaylı

Android Platformunda Uygulama Geliştirme. http://tr.linkedin.com/in/sarpcentel

Android Platformunda Uygulama Geliştirme. http://tr.linkedin.com/in/sarpcentel Android Platformunda Uygulama Geliştirme Sarp Centel Sezer Yeşiltaş http://sarp.me http://yesiltas.net/sezer http://friendfeed.com/sarp http://frienfeed.com/sezer http://twitter.com/sarp http://twitter.com/sezerr

Detaylı

Java Temel Özellikleri

Java Temel Özellikleri Java Temel Özellikleri Java Programlama Dili Java programlama dili şu anda dünyadaki en popüler programlama dillerinden biri haline gelmiştir. Java SUN bilgisayar şirketince elektrikli ev aletlerinin birbiriyle

Detaylı

Görsel Programlama DERS 01. Görsel Programlama - Ders01/ 1

Görsel Programlama DERS 01. Görsel Programlama - Ders01/ 1 Görsel Programlama DERS 01 Görsel Programlama - Ders01/ 1 Takdim Planı Nesneye Dayalı Programlama Kavramı Nesne, Sınıf Kavramı Java Programlama Dili Java Programlama Dili Temel Özellikleri Java Sürümleri

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Android projesi oluşturabilir, Android projesini çalıştırabilir, Android projesi genel yapısını açıklayabilir, Activity kavramını açıklayabilir,

Detaylı

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005 Kaynak Kodlardan Derleme Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Hüseyin Ergün 26 Mart 2005 Turquaz Muhasebe, Kaynak Kodları Derleme Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ 4 1.1 AÇIKLAMA

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ Mikroişlemci Uygulamaları Ders Projesi Beaglebone Black ile Android ve NFC Üzerinden Kapı Kontrolü Gökhan TARIM 100208090

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Java programlama dilinde görsel arayüz tasarımı yapabilir, Java programlama dilinde görsel bileşenler üzerinde olay tanımlayabilir. Android

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemleri ve Donanım İşletim Sistemlerine Giriş/ Ders01 1 İşletim Sistemi? Yazılım olmadan bir bilgisayar METAL yığınıdır. Yazılım bilgiyi saklayabilir, işleyebilir

Detaylı

Sistem Programlama. (*)Dersimizin amaçları Kullanılan programlama dili: C. Giriş/Cıkış( I/O) Sürücülerinin programlaması

Sistem Programlama. (*)Dersimizin amaçları Kullanılan programlama dili: C. Giriş/Cıkış( I/O) Sürücülerinin programlaması Sistem Programlama Sistem programlama bilgisayar mühendisliğinin bir alanı olup karmaşık sistemlerin ve bu sistemlerin parçalarının ile ilgilenir. İşletim Sistemlerinin Programlaması Giriş/Cıkış( I/O)

Detaylı

C# nedir,.net Framework nedir?

C# nedir,.net Framework nedir? 1 C# nedir,.net Framework nedir? C# nedir? C#, C/C++ ve Java dillerinde türetilmiş,bu dillerin dezavantajlarının elenip iyi yönlerinin alındığı, güçlü basit, esnek, tip-güvenli(typesafe,tür dönüşümlerindeki

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

MAC OS X E- İMZA KURULUMU VE ÖRNEK E-İMZA ATMA İŞLEMLERİ 1. Kullanılan MAC Bilgisayar, MAC OS X El Capitan ve üzeri bir sürüm ise csrutil disable

MAC OS X E- İMZA KURULUMU VE ÖRNEK E-İMZA ATMA İŞLEMLERİ 1. Kullanılan MAC Bilgisayar, MAC OS X El Capitan ve üzeri bir sürüm ise csrutil disable MAC OS X E- İMZA KURULUMU VE ÖRNEK E-İMZA ATMA İŞLEMLERİ 1. Kullanılan MAC Bilgisayar, MAC OS X El Capitan ve üzeri bir sürüm ise csrutil disable ayarı yapılması gereklidir. Bu işlem için; Bilgisayarın

Detaylı

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü OMNET++ 4.2.2 Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları OMNET++ OMNET++ (Objective Modular Network Testbed in C++), nesneye yönelik (objectoriented)

Detaylı

MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK

MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK 1.1 Programın Başlatılması 1.2 Yeni Proje Oluşturma 1.3 MCU Seçimi Yrd.Doç.Dr.Bülent Çobanoğlu 1.4 MCU Programlama Dil Seçimi 1.5 Proje İsmi

Detaylı

İÇERİK 2 Java Kodlaması için Gerekli Programlar JRE, JDK kurulması ve Başlangıç Ayarları Java Kodlamayı Kolaylaştıran IDE ler Java Kod Yapısı İlk Java

İÇERİK 2 Java Kodlaması için Gerekli Programlar JRE, JDK kurulması ve Başlangıç Ayarları Java Kodlamayı Kolaylaştıran IDE ler Java Kod Yapısı İlk Java JAVA KODLAMAYA GİRİŞ Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlaması için Gerekli Programlar JRE, JDK kurulması ve Başlangıç Ayarları Java Kodlamayı Kolaylaştıran IDE ler Java Kod Yapısı İlk Java Programı

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA DİLİ Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Programlama Diline Giriş Java Platform Çeşitleri Java nın Kodlama ve Çalışma Adımları Java Derleyicisi, Java Yorumlayıcısı Java Çöp Toplayıcısı

Detaylı

1 LK ANDROID YAZILIMIMIZ VE ÖN HAZIRLIKLAR

1 LK ANDROID YAZILIMIMIZ VE ÖN HAZIRLIKLAR +++ANDROID-icindekiler 3/21/11 11:58 AM Page vii Ç NDEK LER 1 LK ANDROID YAZILIMIMIZ VE ÖN HAZIRLIKLAR 1 Hoflgeldin Android Proje Örne i 10 Eclipse ile Yeni Bir Android Projesi Oluflturmak 12 Program Çal

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 1. Bölüm C# Programlamaya Giriş

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 1. Bölüm C# Programlamaya Giriş Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 1. Bölüm C# Programlamaya Giriş C Programlama Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 1.1. C# ile Program Geliştirme.Net Framework, Microsoft firması tarafından

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

Listview Kullanımı. Aşağıdaki örnekte bir ListView'ı birkaç ülke ismiyle dolduracağız.

Listview Kullanımı. Aşağıdaki örnekte bir ListView'ı birkaç ülke ismiyle dolduracağız. Listview Kullanımı Mobil cihazlarda kullanıcılara birbiriyle ilişkili verileri listeyle vermek çok tercih edilen bir yöntemdir. Kullanıcı listedeki veriler içinde tek parmağıyla yukarı-aşağı sürükleme

Detaylı

Java Programlamaya Giriş

Java Programlamaya Giriş Java Programlamaya Giriş Amaçlar: 1. Java kurulumu (Netbeans ve JDK) 2. Java Netbeans Kullanımı 3. Program yazma Java Kurulumu Java dili ile programlama yapabilmek için java jdk ve java kodlama yapılabilecek

Detaylı

Android ile SQLLite Veri Tabanı

Android ile SQLLite Veri Tabanı Android ile SQLLite Veri Tabanı Android de verileri SQLLite veritabanında tutmak için: Adım-1) File-New Project buradan projeye bir isim verelim ( örneğin: AndroidSQLite), Next ile bir sonraki adımda API

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems)

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems) İŞLETİM SİSTEMLERİ (Operating Systems) İşletim Sistemi Tanımı, Görevleri, Bilinen İşletim Sistemleri Çok Kullanıcılı Sistemler, Bellek Yönetim Birimi Linux ve Windows Ailesi, Bilinen İşletim Sistemleri

Detaylı

Zararlı Yazılımla Mücadele Eği7mi

Zararlı Yazılımla Mücadele Eği7mi 12/01/16 Zararlı Yazılımla Mücadele Eği7mi Mobil Zararlı Yazılım Analizinde Temel Konular TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Ens7tüsü 12 Ocak 2016 Android Zararlı Yazılım Analiz Adımları 1. 2. 3. 4. 5. Ağ Trafiği

Detaylı

2.Eclipse açıldıktan sonra Workspace alanı seçilmesi gerekir. Workspace alanı projelerinizin fiziksel olarak bulunduğu kısımdır.

2.Eclipse açıldıktan sonra Workspace alanı seçilmesi gerekir. Workspace alanı projelerinizin fiziksel olarak bulunduğu kısımdır. 1.Eclipse http://www.eclipse.org/downloads/download.php?file=/technology/epp/downloads/release/juno/s R2/eclipse-jee-juno-SR2-win32.zip&mirror_id=1163 linkinden indiriyoruz. 2.Eclipse açıldıktan sonra

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 Terazi Ayarları Teraziyi ayarlamaya başlamak için öncelikle X S Z ENTER Raporlar Program Ayarlar FONKSIYON Bölümlerine geçiş yapabilmemiz gerekmektedir. Bunun

Detaylı

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM-209 Nesne Yönelimli Programlama Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Java Programlama Dili Java bayt kodları Java Sanal Makineleri üzerinde

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi -

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - WINDOWS 7 Tekno-K@mp Eğitim ID 98 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223 Ana Kategori İşletim Sistemleri Alt Kategori Giriş Konu Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - GENEL BİLGİSAYAR

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ İşletim sistemi kullanıcıyla bilgisayar donanımı arasında iletişim sağlayan programdır.

İŞLETİM SİSTEMİ İşletim sistemi kullanıcıyla bilgisayar donanımı arasında iletişim sağlayan programdır. İŞLETİM SİSTEMİ İşletim sistemi kullanıcıyla bilgisayar donanımı arasında iletişim sağlayan programdır. Programların ve donanımların kullanılması için bir çalıştırılması platformu oluşturur. Sistemin yazılım

Detaylı

Activity Context.startActivity Activity, AndroidManifest

Activity Context.startActivity Activity, AndroidManifest Activity sınıfı tarafından oluşturulan nesneler uygulama içinde kullanılan ekranları temsil ederler. Kullanıcı yeni bir ekrana geçtiğinde Context.startActivity metoduyla bu ekran başlatılır. Eğer yeni

Detaylı

www.oncuguvenlik.com.tr

www.oncuguvenlik.com.tr BİLGİSAYARDAKİ YEREL AĞ IP ADRES (LAN IP) AYARLARI Bu kitapçık; 3 farklı işletim sisteminde, bilgisayarınızın otomatik aldığı ip adresini öğrenmeyi ve bilgisayarınıza sabit ip verme işlemlerini göstermektedir.

Detaylı

Layout. (Düzen,Plan,Yerleşim)

Layout. (Düzen,Plan,Yerleşim) Layout (Düzen,Plan,Yerleşim) Layout LinearLayout TableLayout GridLayout RelativeLayout http://developer.android.com/guide/topics/ui/declaring-layout.html, 9 Mart 2015 Layout Telefon/Tablet Ekranındaki

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ CANLI DERSLER İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 2014 1 Değerli öğretim elemanları, Aşağıda, canlı ders olarak adlandırılan sanal sınıflarınızda dikkat

Detaylı

Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması

Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması BÖLÜM 2: 2.1. STELARIS KART GENEL BİLGİ VE CODE COMPOSER STUDIO: Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması 1. Aşağıdaki linkten Code Composer Studio yu indirebilirsiniz: http://processors.wiki.ti.com/index.php/download_ccs

Detaylı

Dil değiştiği andan itibaren bilgisayar yeniden başlatılmalıdır.

Dil değiştiği andan itibaren bilgisayar yeniden başlatılmalıdır. BAŞLARKEN Mac OS 10.9 ve üzeri sürümleri Java 6 ile çalışmamaktadır. Daha önceki sürümlerde Java, Apple firması tarafından sağlanmaktaydı. Fakat Java 7 ve üzeri sürümlerde sağlayıcı Apple değildir ve bu

Detaylı

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi Instructional Technologies Support Office Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Semboller, Ses Ekleme, Video Ekleme Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Detaylı

Windows 7 or 2 GB 2 GHz Mac OS GB 1 GHz Intel. Placement Tests. English for Success Teacher Training

Windows 7 or 2 GB 2 GHz Mac OS GB 1 GHz Intel. Placement Tests. English for Success Teacher Training DynEd Sistem Gereksinimleri DynEd yazılımlarını kullanabilmek için bilgisayarınız aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır: İşletim Sistemine göre en az bellek ve ana işlemci hızı: İşletim Sistemi Bellek

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ E-İMZA KURULUM AŞAMALARI Birimimizden almış olduğunuz e-imzanızı

Detaylı

Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri

Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri Mac OS işletim sisteminde e-imza işlemini gerçekleştirebilmek için, öncelikle işletim sisteminin dil ayarlarını İngilizce yapmanız ve bilgisayarınızda şifre yoksa,

Detaylı

Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu

Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu R Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu PWR HDD Digital Video Recorder 1 İÇİNDEKİLER Mobil Cihaz Uygulaması... 3 Cihaz Ekleme... 6 Manuel Cihaz Ekleme...6 Çevirimiçi Cihaz Ekleme...15 Mobil Cihazdan Mobil Cihaza

Detaylı

Bilgisayarın Yapıtaşları

Bilgisayarın Yapıtaşları Bilgisayarın Yapıtaşları Donanım (Hardware) bilgisayarın fiziki yapısını oluşturan şeylerdir. Yazılım (Software) bilgisayarın fiziki yapısını kulanan ve ona hayat veren komutlar bütünüdür. 1 Dosyalar (Files)

Detaylı

Data Structures Lab 1 2012-Güz

Data Structures Lab 1 2012-Güz Data Structures Lab 1 2012-Güz C# Ortamı Tanıtımı ve Uygulama Geliştirilmesi Visual Studio 2010 Ortamının Temini -NYG'ndan MSDN üyeliği için başvuru dilekçesi alınıp doldurulmalı ve yine NYG'ye teslim

Detaylı

Java 2 Micro Edition (J2ME)

Java 2 Micro Edition (J2ME) Java 2 Micro Edition (J2ME) Arş.Gör. Cenk ATLIĞ Bahar 2005-2006 Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği İçerik Giriş MIDP nedir? MIDP in Java 2 Platformundaki yeri Java 2 Platformunda cihazların kullanım

Detaylı

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır.

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik Sense için sistem gereksinimleri Qlik Sense June 2017 Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Telif Hakkı 1993-2017 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik,

Detaylı

JAVA API v2.0 Belge sürümü: 2.0.2

JAVA API v2.0 Belge sürümü: 2.0.2 JAVA API v2.0 Belge sürümü: 2.0.2 1. İçindekiler 1. İÇİNDEKİLER... 2 2. BU BELGENİN AMACI... 3 3. BELGE SÜRÜMLERİ... 3 4. SİSTEM GEREKSİNİMLERİ... 3 5. KULLANIM ŞEKLİ... 4 5.1. GENEL... 4 5.2. UYARILAR...

Detaylı

ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME. Dr. Fatma Cemile Serçe

ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME. Dr. Fatma Cemile Serçe ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME Dr. Fatma Cemile Serçe İçerik Android ve Uygulama Geliştirme Android Açık Aksesuar Aksesuar Geliştirme Kiti Aksesuar Geliştirme Ortamı Gereksinimleri Örnek

Detaylı

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI License manager ile lisanslamanın tamamlandığına emin olunduktan sonra son kullanıcıların makinalarına IBM SPSS Statistics 21 client kurulumu yapılabilir.

Detaylı

SAVİOR OTOMASYON TEKNİK DESTEK BİRİMİ

SAVİOR OTOMASYON TEKNİK DESTEK BİRİMİ ETHERNET ÜZERİNDEN PC-FP7_PLC HABERLEŞME İlk olarak FPWINPRO 7 programımızı açalım. Başlamadan önce gerekli ayarlamaları yapalım. Ekranın üst kısmında bulunan Extras kısmından Options segmesine tıklayalım.

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar) Öğr.Gör. Dr. Dr. Şirin KARADENİZ

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar) Öğr.Gör. Dr. Dr. Şirin KARADENİZ İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar) Öğr.Gör. Dr. Dr. Şirin KARADENİZ Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; Performans:

Detaylı

T.C. GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

T.C. GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ T.C. GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü LOKASYON TABANLI İLAN ARAYAN MOBİL UYGULAMA Ümit YALAP Danışman Dr. Hidayet TAKÇI Mayıs, 2011 Gebze, KOCAELİ T.C. GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ

Detaylı

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu Serhat Öztürk Medyasoft Danışmanlık ve Eğitim A.Ş. v.1.0 Kantar Uygulaması üç temel parçadan oluşur. Veritabanı, WCF servisi ve Masaüstü uygulaması. Bu nedenle sistemde

Detaylı

2 CORDOVA UYGULAMA DİZİN YAPISI 9 Cordova Uygulama Dizin Yapısı 9 www Klasörü 10 platforms Klasörü 11 plugins Klasörü 12 merges Klasörü 15

2 CORDOVA UYGULAMA DİZİN YAPISI 9 Cordova Uygulama Dizin Yapısı 9 www Klasörü 10 platforms Klasörü 11 plugins Klasörü 12 merges Klasörü 15 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME VE APACHE CORDOVA/PHONEGAP 1 PhoneGap ya da Apache Cordova Nedir? 1 PhoneGap Nasıl Ortaya Çıktı? 2 PhoneGap Nasıl Çalışır? 2 PhoneGap ile Hangi Platformalara

Detaylı

Bilgisayarım My Computer. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı

Bilgisayarım My Computer. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Bilgisayarım My Computer Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 11-12 Mar. 2014 Bilgisayarım (my computer) simgesine sağ tıklar ve özellikler (properties) seçeneğini

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; 1. Performans: İşletim sistemi, makine

Detaylı

DynEd İngilizce g Dil Eğitimi

DynEd İngilizce g Dil Eğitimi { DynEd İngilizce g Dil Eğitimi Sistemi i Kurulumu DynEd Sistem Gereksinimleri DynEd yazılımlarını kullanabilmek için bilgisayarınız aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır: 1-İşletim Sistemine göre en az

Detaylı

www.mekatroncnc.com.tr

www.mekatroncnc.com.tr Sayfa 1 Sayfa 2 Sayfa 3 MACH3 PROGRAMI KULLANMA KLAVUZU 1. ADIM: İlk olarak MACH3 MILL programı içerisine giriyoruz ve alttaki ekran karşımıza geliyor.(reset butonun yeşil yanmasına dikkat ediyoruz ve

Detaylı

Türk Telekom Güvenlik Güvenli Aile(Safe Family) Ürünü Kurulum Kılavuzu

Türk Telekom Güvenlik Güvenli Aile(Safe Family) Ürünü Kurulum Kılavuzu Türk Telekom Güvenlik Güvenli Aile(Safe Family) Ürünü Kurulum Kılavuzu Kurulum tamamlandıktan sonra çocukların cihazlarına Safe Family uygulamasının kurulması gerekmektedir. PC için http://family.mcafee.com/

Detaylı

Bilgisayarım My Computer

Bilgisayarım My Computer My Computer Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 12-13 Mar. 2012 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Bilgisayarım (my computer) simgesine sağ tıklar ve özellikler (properties) seçeneğini seçeriz.

Detaylı

NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler

NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler Genel Bilgi Makro Nasıl Eklenir? NB Ekranlarda Genel Makro Mantığı Makro Nasıl Çağrılır? Örnek Makro Projesi Genel Bilgi Makro, gelişmiş bir HMI kontrol metodudur.

Detaylı

Kampüs Dışından Veritabanlarına Erişim (SSL-VPN)

Kampüs Dışından Veritabanlarına Erişim (SSL-VPN) Kampüs Dışından Veritabanlarına Erişim (SSL-VPN) SSL VPN için İstemci Programı (GlobalProtect) Yükleme İşlemi MAC OS İşletim sistemleri için İşletim sisteminize uygun olan linke tıklayarak SSL VPN istemci

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders01/ 1 Servlet Nedir? Web sayfaları ilk başlarda durağan bir yapıya sahipti ve kullanıcıdan bilgi alarak işlemler yapmıyordu. Zamanın geçmesiyle kullanıcıya

Detaylı

Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım

Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere windows 10 platforumunda java development kit (java geliştirme kiti) Java JDK nın kurulumundan

Detaylı

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat Merhaba arkadaşlar, Bu yazımızda yerel ağda veya Ip adresimizle bir web sitesinin paylaşıma açılması, aynı ağdan veya uzaktan bir bilgisayarın web sitemize nasıl erişebileceği konuları üzerinde duracağız.

Detaylı

NP301. K&K NP301 Sanal COM portu tanımlama adımları ADIM-1

NP301. K&K NP301 Sanal COM portu tanımlama adımları ADIM-1 NP301 ADIM-1 NP301 ilk konfigürasyonu için; öncelikle bilgisayarınızın ethernet portu ile NP301 cihazın ethernet portunu düz ağ kablosu ile birbirine bağlayın. Bilgisayarınızın ağ ayarlarını otomatik şekle

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ TC İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU İçindekiler WEB İçerik Sistemine Giriş Bilgileri... 3 Sunucu, Şifre, SQL, yedekleme, Debug... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1)

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) Ders 4 BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu

Detaylı

1 OTOMASYON DÖNÜŞÜM İŞLEMLERİ

1  OTOMASYON DÖNÜŞÜM İŞLEMLERİ 1 www.mepsan.com.tr OTOMASYON DÖNÜŞÜM İŞLEMLERİ 2 www.mepsan.com.tr İÇİNDEKİLER 1. Sistem Gereksinimleri 2. Flash Bellek Sıfırlama 3. Flash Belleğe Sistem Yükleme 4. Sistemi Yükleme İşlemi 3 www.mepsan.com.tr

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ

ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ DOKÜMAN ARŞİV VE ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ YAZILIMI TEMEL KULLANICI KILAVUZU ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ Elektronik Belge Yönetim Sistemi web

Detaylı

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak.

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Amaçlarımız 2 Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Slayt gösterilerini ayarlamak. 1 3 Slaytlara eklenti yapmak için Insert

Detaylı

Docmage.exe dosyasını çalıştırılır ve karşımıza Şekil-1 deki ekran gelecektir.

Docmage.exe dosyasını çalıştırılır ve karşımıza Şekil-1 deki ekran gelecektir. 22 Haziran 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Etiket Yazdırma ETĐKET YAZDIRMA MODÜLÜNDE DOCMAGE DĐZAYNI (BARKOD) Doküman sihirbazı DocMage den görsel açıdan zengin form

Detaylı

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 10. Yrd.Doç.Dr.Hacer Karacan

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 10. Yrd.Doç.Dr.Hacer Karacan NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 10 Yrd.Doç.Dr.Hacer Karacan İçerik Grafik Kullanıcı Arayüzü Uygulamaları AWT, Swing Arayüz Yerleşim Düzeni Temel GKA Bileşenleri Olay Yönetimi Olay Dinleyiciler Olay

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

Eclipse, Nesneler ve Java 2 Java Nereden Çıktı? 2

Eclipse, Nesneler ve Java 2 Java Nereden Çıktı? 2 1 Eclipse, Nesneler ve Java 2 Java Nereden Çıktı? 2 Eclipse Mimarisi 4 Java Teknolojisine Genel Bir Bakış 6 Taşınabilirlik 6 Java Derleyicisi ve Bytecode 6 Java Sanal Makinası (Java Virtual Machine - JVM)

Detaylı

TÜRKİYE ULUSAL AJANSI ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ

TÜRKİYE ULUSAL AJANSI ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ TÜRKİYE ULUSAL AJANSI ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ Elektronik Belge Yönetim Sistemi web tarayıcınızda açık durumdayken güvenilen sitelere ekleme işlemi

Detaylı

. ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

. ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI . ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Ders Tanıtım Sunumu Database Managegement II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08 Eyl. 2016 SQL Server 2008 veritabanlarının grafiksel arayüzden yönetimi ve

Detaylı

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur.

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur. Dosya Sistemi ve Çalışma Mantığı Dosya Sistemi Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Linux

Detaylı