Genleşme. Test 1 in Çözümleri. , =, 0 a T bağıntısı ile gösterebiliriz. Bağıntıdaki;

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Genleşme. Test 1 in Çözümleri. , =, 0 a T bağıntısı ile gösterebiliriz. Bağıntıdaki;"

Transkript

1 4 Genleşme 1 Test 1 in Çözümlei a b Sıcaklık attığında levha ve içindeki boşlukla bilikte büyü. Sıcaklık azaldığında levha ve içindeki boşlukla bilikte küçülü. Bu nedenle hem a, hem de b küçülü. anıt D di. küesi H halkas I. H nin genleşme katsayısı nınkinin 2 katı olduğundan, ikisi bilikte T kada ısıtıldığında, H halkası küesinin 2 katı kada genleşi. Bu duumda küe halkadan geçe. II. İkisi bilikte soğutulduğunda H halkası küseinin 2 katı büzülü, atık küe halkadan geçemez. III. alnız halka T kada ısıtıldığında küe halkadan geçe. anıt D di. 4. Cisim İlk boy Sıcaklık atışı Uzama miktaı, 2T a 2, 2T 2a 2. levha paa Nihat Bilgin ayıncılık 3, T 3a Çubuklada boyca genleşme; Çubuğun ilk uzunluğuna Çubuğun cinsine Sıcaklık değişimine bağlıdı. Bunla aasındaki ilişki;, =, 0 a T bağıntısı ile gösteebiliiz. Bağıntıdaki;,: Boyca uzama miktaı, 0 : Çubuğun ilk uzunluğu a: Boyca genleşme katsayısı T: Sıcaklık değişimidi. Boyca genleşme katsayısı katıla için ayıt edici bi özellik olduğundan, çubuklaının aynı cins madde olup olmadığını a laını kaşılaştıaak söyleiz. Tablodan; I. alnız paa ısıtılısa genleşi ve metal levhadan geçemez. II. alnız levha ısıtılısa üzeindeki deliğin yaıçapı büyü ve paa bu delikten geçe. D, a 1 a a = = =, 0 DT, 2T 2, T D, 2a 1 a a = = =, 0 DT 2, 2T 2, T III. İkisi bilikte ısıtılısa paanın genleşme katsayısı daha büyük olduğundan, paanın yaıçapı deliğin yaıçapından daha fazla ata. Paa bu duumda delikten geçemez. anıt A dı. D, 3a a a = = = 1, 0 DT 3, T, T Buna göe ve çubuklaı aynı cins maddeden yapılmış olabili, ancak faklıdı. anıt A dı.

2 2 5. Ünite: Isı ve Sıcaklık 5. Maddenin öz ısısı (c), kütlesi (m) ve hacmi (V) biliniyo. m d = V bağıntısı kullanılaak özkütle bulunu. m ile c nin çapımı ısı sığasıdı. Bu ikilinin çapımı ile ısı sığası bulunu. Veilen bilgile ile genleşme katsayısı bulunamaz. anıt C di. 7. d 8 I 3 5 d III d II Çubukla aynı cins metalden yapılmış olup sıcaklık değişimlei de aynıdı. Bu nedenle çubuklaın uzama miktaı ilk boylaı ile doğu oantılıdı. Dikkat edilise kaşılıklı gelen çubuklaın uzunluğu he üçünde de 10 kadadı. O hâlde çubukla aasındaki uzaklık he üçünde de eşit olu. anıt D di Nihat Bilgin ayıncılık 6. T Genleşme katsayısı büyük olan bi çubuk ısıtıldığında diğeleinden daha çok uza. Soğutulduğunda ise diğeleinden daha çok kısalı. 8. metal çubuk İlk uzunluklaı bibiine eşit çubuklaın sıcaklıklaı T kada değiştiildiğinde boylaı aasındaki ilişki > > oluyo. çubuğunun uzama katsayısı en büyüktü. Buna kaşılık boyu en kısa hâle gelmişti. Bunun anlamı çubuğunun soğutulmasıdı. ve nin uzama katsayılaı eşitti. Buna ağmen > ise, çubuğu ısıtılmış, ise soğutulmuştu. anıt A dı. Metal çubuk = 0 a T bağıntısına göe uzaken, genleşmesi önemsiz silindii ok yönünde döndüü. Metal çubuk ne kada çok uzasa, silindiin devi sayısı da o kada çok ata. Ayıca silindiin yaptığı devi sayısı, silindiin yaıçapına da bağlıdı. Bu nedenle silindiin yaptığı devi sayısı veilen üç önemeye de bağlıdı. anıt E di.

3 GENEŞME Isıtılan metalle, fotoğafın büyütülmesi gibi he taafı oantılı bi şekilde büyü. evhala aynı maddeden yapıldığına göe, ısıtılma sonucunda 1 = 2 = 3 olu. anıt E di. 11. Başlangıçta çubuğunun sıcaklığı çubuğunun sıcaklığından büyüktü. Bu iki çubuk bi aaya konulduğunda çubuğu ısı veeek soğu, çubuğu ısı alaak ısını. İkisinin son sıcaklığı eşit oluncaya kada aalaındaki ısı alış veişi devam ede. Bi başka ifadeyle, Q alan = Q veen di. Q alan = Q veen T < T (m c) T = (m c) T yazabiliiz. ve çubuklaının ısı sığalaı eşit olduğundan, T = T olu. Buna göe, II ve III. önemele kesinlikle doğudu. Uzama katsayısı bilinmeden boylaındaki değişmeyi bulamayız. anıt D di. Nihat Bilgin ayıncılık C C C C 20 C T Şekil I Şekil II 60 C sıcaklıkta ve T metallei iç kısımda, ve metallei de dış kısımda kalacak biçimde bükülmüşledi. Şekil I deki sistem soğutulunca Şekil II deki duum otaya çıkmıştı. Şekil II nin oluşabilmesi için dışaıdaki ve metal çubuklaının ve T metal çubuklaından daha çok büzülmelei geeki. Buna göe, ile T ve ile metalleinin cinsi aynı olabili. anıt C di. T su su su Genellikle sıvıla ısıtıldığında genleşi. Ancak su, diğe sıvıladan faklı bi özellik göstei. 0 C deki suyun sıcaklığı attııldığında büzülü. Bu duum su sıcaklığı +4 C oluncaya kada süe. Bu sıcaklıktan sona ısıtılmaya devam edilise genleşmeye başla. Bu da, kaynama sıcaklığı olan 100 C ye kada devam ede. kabındaki suyun sıcaklığı 0 C den +4 C ye çıkaıldığında kaptaki suyun hacmi küçülü. kabındaki suyun sıcaklığı +4 C den 0 C ye indiildiğinde kaptaki suyun hacmi ata. kabındaki suyun sıcaklığı +8 C den +4 C ye indiildiğinde kaptaki suyun hacmi küçülü. anıt D di.

4 4 5. Ünite: Isı ve Sıcaklık Test 2 nin Çözümlei C 0 C su su A B +4 C su C olmalıdı.,, kaplaındaki sıvılaın cinsi ve sıcaklık değişimlei aynı olduğundan hacimce genleşme miktaı sadece sıvılaın ilk hacmi ile doğu oantılıdı. kabındaki genleşme miktaı 1 biim, bousunun kesiti S alınaak yükselme miktaı h olaak veilmişti. kabındaki genleşme 8 biim olup, h = 4h olu. kabındaki genleşme 27 biimdi. Bousunun kesiti 3S olduğuna göe h = 9h olu. anıt B di. A kabındaki suyun sıcaklığı +2 C di. Bu kaba, içindeki suyun sıcaklığı 30 C oluncaya kada ısı veiliyo. Suyun sıcaklığı +4 C oluncaya kada hacmi küçülü. A kabındaki su, +4 C den 30 C ye kada ısıtılınca hacmi ata ve dışaı bi mikta su taşa. B kabındaki suyun sıcaklığı 0 C di. Bu kaptaki suyun sıcaklığı +4 C oluncaya kada suyun hacmi küçülü. Bu sıcaklıktan sona su ısıtılmaya devam edilip sıcaklığı 30 C olunca kaptan bi mikta su taşa. C kabındaki suyun başlangıç sıcaklığı +4 C di. Bu kaptaki su ısıtılınca hemen taşma başla. Suyun sıcaklığı 30 C oluncaya kada diğe iki kaptan daha fazla su taşması geçekleşi. anıt B di. Nihat Bilgin ayıncılık 3. a Metalle ısıtılınca fotoğafın büyütülmesi gibi he yei oantılı olaak büyü. Ancak i açısı değişmez. anıt D di. b 2. S 2S 3S s cak su banyosu üenin hacim bağıntısı V = 4 3 tü. Soudaki 3 üç cisim de küe olduğuna göe, 3 4 kısmı sabitti. Buna göe küesinin hacmi 3 ile, küesinin hacmi (2) 3 ile küesinin hacmi (3) 3 ile doğu oantılıdı. Buadan; V = V ise V = 8V, V = 27V 3 üelein hacim bağlantısı, V = 4 3 tü. ve 3 küelei aynı maddeden yapıldığı için özkütlelei eşitti. küesinin hacmi dolayısıyla kütlesi 1 biim alınısa, küesinin hacmi ve kütlesi 8 biim olu. Bu küelee eşit miktada ısı enejisi veildiğinde küesinin sıcaklığı T atasa inki 8 T ata. Bu nedenle hacimleindeki atışla eşit olu. anıt B di.

5 GENEŞME P R B A S I. P ve R tekeleinin ok yönünde dönmesini sağlayan çubuğunun çubuğundan fazla uzamasıdı. O hâlde nın uzama katsayısı ninkinden büyüktü. I. yagı doğudu. II. Çubuklada uzama miktaı, çubuğun ilk uzunluğu ile doğu oantılıdı. P ve R tekeleinin bulunduklaı konumla faklı olduğundan R tekei P den daha çok döne. II. yagı yanlıştı. III. S tekei dönmüyosa ve M çubuklaının uzama miktalaı eşitti. O hâlde ve M nin uzama katsayılaı eşitti. III. yagı doğudu. M çubuğunun uzama katsayısı 1 biim alınısa çubuğunun uzama katsayısı 3 biimdi. ve çubuklaının ilk uzunluklaı ve sıcaklık değişmelei eşit olduğuna göe, çubuğu 1 biim uzasa çubuğu 3 biim uza. A tekeini döndüen yalnızca çubuğudu. Bu nedenle A tekei çubuğunun uzadığı 3 biim kada döne. Buna bağlı olaak B tekei ve çubuklaının toplam uzaması kada,yani 4 biim ile oantılı döne. na 3 n = tü. B 4 anıt C di. anıt C di. Nihat Bilgin ayıncılık M Silindilein genleşme katsayılaı aasındaki ilişki a M > a > a biçimindedi. Sistem daha sıcak bi otama götüüldüğünde en çok M silindii genleşeek yi bıakı. Başlangıçta silindii silindiinin içine gimiş duumdadı. silindii silindiinden daha çok genleştiği için, yi sıka. anıt A dı. Başlangıçta silindii ve küesi, halkasından haşf bi sütme ile geçebilmektedi. Sistem daha soğuk bi otama götüülüdüğünde küesi çok büzüldüğü için halkasından ahat geçebili. ani a > a di. silindii ise halkasından geçemiyosa a > a ti. O hâlde; a > a > a olu. anıt E di.

6 6 5. Ünite: Isı ve Sıcaklık 9. ısıtılınca 11. genleşme M genleşme P R S M soğutulunca M Isıtılınca çubuğu çubuğundan daha fazla uzuyo. O hâlde a > a di. Soğutulunca çubuğu M den daha çok kısalıyo. O hâlde, a > a M di. Sonuç: a > a > a M olu. anıt B di. 0 sıvıla sıcaklık 0 katıla sıcaklık Sıvılı temometelede kullanılan sıvıla iyi genleşen sıvıla olmalıdı. Temometede kullanılan katı malzeme ise az genleşen katıladan seçili. Bu nedenle sıvı olaak, katı olaak da S katısı seçilmelidi. anıt D di. Nihat Bilgin ayıncılık h 0 C de su h h I II III S 2S 2S 0 C deki su ısıtılınca sıcaklığı +4 C oluncaya kada hacmi küçülü. Buna bağlı olaak önce h yüksekliği azalı. Suyun sıcaklığı +4 C den 8 C ye kada çıkaılıken yeniden hacmi ata. Buna bağlı olaak h yüksekliği ata. anıt E di. apladaki sıvılaın sıcaklığı eşit miktada atııldığında kesitlei aynı olan bouladaki sıvı yüksekliği eşit oluyo. Bu bilgilee göe, sıvılaın genleşme miktaı eşit olup, sıvılaın ilk hacimlei ile doğu oantılıdı. Sıvılaın ilk hacimlein V 3 > V 2 > V 1 olduğuna göe, a 1 > a 2 > a 3 olmalıdı ki genleşme miktalaı eşit olabilsin. anıt A dı.

7 GENEŞME zil 14. üeteç + Şekil I lamba ütü Şekil I deki metal çifti soğutulunca doğusal hâle geldiğine göe in genleşme katsayısı ninkinden büyüktü. metalinin genleşme katsayısı ninkinden büyük olduğundan bu sistem soğutulduğunda metali içede kalacak şekilde büzülme olu. Aynı zamanda metal çiftinde bi mikta da kısalma olu. Bu duumda sadece zil çalacak şekilde deve tamamlanı. küesi halkası Şekil II anıt B di. I. İkisi bilikte aynı sıcaklığa kada ısıtılısa küesinin genleşme katsayısı daha büyük olduğundan daha çok genleşi ve halkasından geçemez. Nihat Bilgin ayıncılık II. İkisinin sıcaklığı eşit miktada azatılısa küesinin genleşme katsayısı büyük olduğundan daha çok büzülü ve halkasından geçe. III. alnız halkası ısıtılısa iç kısmı genleşeceğinden küesi, halkasından geçe. anıt E di.

8 8 5. Ünite: Isı ve Sıcaklık Test 3 ün Çözümlei 1. Bakı tel iyi ısı iletkeni olduğu için kullanılmıştı. Çizik üzeine su damlatılması ise camın genleşmesini sağlayıp kesilmesinin geçekleşmesini kolaylaştımak içindi. anıt B di. 3. Cisim İlk boy Sıcaklık atışı Uzama miktaı d 2t a 2d 2t 2a 3d t 3a D = 0 a DT D a = 0 DT a a = 2dT a a = 2dT 3a a = = 3dT a dt ve nin genleşme katsayılaı aynı olduğu için aynı madde olabili. faklı bi maddedi. anıt A dı T 2 Nihat Bilgin ayıncılık Sıvılada genleşme hacimce olup, hacimce genleşme miktaı; Sıvının ilk hacmine Sıcaklık değişimine Sıvının cinsine bağlıdı. Soumuzda sıvının cinsi ve sıcaklık değişimlei aynıdı. Geiye yalnızca ilk hacim kalı. Bu souda ayıca boulaın kalınlığını da göz önünde bulundumak geeki. kabındaki sıvının ilk hacmi ninkinin 2 katıdı. Ancak, kabının bousunun kalınlığı da nin kinin 2 katıdı. Bu iki kaptaki sıvı yüksekliği eşit olu. ve T kaplaındaki sıvılaın ilk hacimlei eşit olduğundan genleşme miktalaı da aynıdı. Ancak T kabının bousu daha ince olduğundan h T > h olu. ve T kaplaındaki sıvılaın ilk hacimlei ve ninkinden büyük olduğundan, bu iki kaptaki genleşme en büyük olu. anıt D di. 4. Isı dengesi sağlanınca sıcaklığı düşük olanın sıcaklığı ataken yüksek olanın sıcaklığı düşe. Bundan dolayı T 1 > T 2 olu. Cisimlein ilk boylaı eşit ve genleşme katsayılaı aynı olduğu için sıcaklığı atanın boyu ataken sıcaklığı düşenin boyu azalacaktı. Bundan dolayı 1 > 2 olu. anıt D di.

9 GENEŞME H Sıcaklık attığıda topu halkasından geçemediğine göe, in genleşme özelliği ninkinden daha büyüktü. Sıcaklık attığında topu halkasından geçebildiğine göe, nin genleşme özelliği inkinden büyüktü. anıt C di. halka silindi küe atı cisimlede hacimce genleşme miktaı; Cismin ilk hacmine Sıcaklık değişimine Cismin yapıldığı maddenin cinsine bağlıdı. Soumuzda veilen cisimle aynı maddeden yapıldıklaı ve sıcaklık değişimlei aynı olduğu için yaıçap atışlaı eşit olu. Bu nedenle yüksek T sıcaklığında da silindii ve küesi yine H halkasından geçe. anıt C di. 6. Badaklaı kımadan bibiinden ayımak için, alttakini sıcak suya daldııp hacmini attımalıyız. Aynı anda üsttekinin büzülmesi için de buna soğuk su koymalıyız. anıt B di. Nihat Bilgin ayıncılık üeteç lamba zil demi çinko Çinkonun genleşme katsayısı demiinkinden büyük olduğu için sıcaklık atınca çinko demii üstüne bükülü ve lamba yanabili. anıt A dı. 7. M yalıtkan kıskaç - ikilisini soğutusak iki çubuğun da boyu kısalı. Ancak uzama katsayısı daha büyük olan çubuğu daha çok kısalı ve ile aynı boya gelebili. - M çiftini ısıtısak ikisinin de boyu uza. Uzama katsayısı daha büyük olan çubuğu daha çok uza ve M ile aynı boya gelebili. anıt E di. 10. I. alnız paayı soğutusak büzülü ve metal levhadan geçe. II. alnız levha soğutulusa üzeindeki deliğin yaıçapı küçüleceğinden paa bu delikten geçemez. III. İkisi bilikte soğutulusa paanın genleşme katsayısı daha büyük olduğundan, paanın yaıçapı deliğin yaıçapından daha fazla küçülü. Paa bu duumda delikten geçe. anıt E di.

10 10 5. Ünite: Isı ve Sıcaklık yatay Q = m c DT Q = m c DT c DT = c DT D = a DT metalinin uzama katsayısı ninkinden büyüktü. - metal çifti bilikte ısıtılısa, metali dışaıda kalacak şekilde bükülüle. Bu çift bilikte soğutulusa metali iç kısımda kalacak şekilde bükülme olu. Bükülme sıasında ucu 2 numaalı yolu izle. D = a DT a < a iken D > D ise DT > DT olu. DT > DT ise c < c di. anıt C di. anıt B di. 12. T 1 sıcaklığındaki boylaı eşit olan çubukla T 2 sıcaklığına kada ısıtıldığında çubuğunun boyu daha fazla uzuyo. O hâlde in uzama katsayısı ninkinden daha küçüktü. anıt E di. Nihat Bilgin ayıncılık 15. x P evha genleşiken içindeki boşluk da büyü. Bu nedenle hem x, hem de y ata. y anıt D di. 13. Çelik mete kalasa göe çok daha fazla genleşi. Bu nedenle kalasın hiç genleşmediğini düşünebiliiz. Sıcaklık azaldıkça çelik metenin boyu kısalı ve buna bağlı olaak da sayılaın aası küçülü. Böylece iki nokta aası daha büyük sayılala ifade edilebili. Sonuç: n 1 < n 2 < n 3 anıt D di. 16. İlk boylaı 0, sıcaklık değişimi DT aynı olan cisimleden genleşme katsayısı büyük olan cisim uzayınca en fazla uza. ısalınca da en fazla kısalı. çubuğunun genleşme katsayısı en büyük olmasına ağmen son boyu en küçük olduğuna göe soğutulmuştu. ve nin genleşme katsayılaı eşit olmasına ağmen, nin son boyu ninkinden küçük olduğuna göe soğutulmuş, ısıtılmıştı. anıt D di.

11 GENEŞME d d Çubukla T 1 sıcaklığından T 2 sıcaklığına kada ısıtıldığında çubuğu he iki yönde de eşit miktada uza. T 2 sıcaklığında - aasındaki uzaklık - aasındaki uzaklıktan küçük oluyo. Buadan çubuğunun çubuğundan daha çok uzadığı sonucu çıka. Çubuklaın ilk uzunluklaı ve sıcaklık değişimlei eşit olduğu hâlde, çubuğu çubuğundan daha fazla uzadığına göe, kesinlikle nin uzama katsayısı inkinden daha küçüktü. ani III. öneme doğudu. I ve II. önemele için bişey söylenemez. anıt C di. 19. P d R çubuğunun uzama katsayısı P nin 2 katı olduğuna göe, R nin boyundaki değişim P nin boyundaki değişimin 2 katı olu. İlk duumda; P nin boyu x kada uzaken R nin boyu 2x kada kısalı. Aalaındaki uzaklık d 1 > d olu. ikinci duumda; P nin boyu x kada kısalıken, R nin boyu 2x kada uza. Aalaındaki uzaklık d > d 2 olu. Buna göe, d 1 > d > d 2 bulunu. anıt E di. R Nihat Bilgin ayıncılık Uzama katsayılaının büyüklük ilişkisi > > biçimindedi. - çifti bilikte soğutulusa daha çok kısalı. Bu duumda çift doğusal hâle gelebili. - çifti bilikte soğutulusa daha çok kısalı ve çift doğusal hâle gelebili. - çifti bilikte soğutulusa, daha çok kısalı ve çift daha da bükülü. Doğusal hâle gelmez. anıt C di. - ve - çiftleinde otak olup he ikisininde de eşit miktada uzamıştı., >, olduğuna göe, çubuğu ten fazla uzamıştı. ani a > a ti. - ve - çiftinde otak olup he ikisinde eşit miktada uzamıştı., >, olduğuna göe, çubuğu den fazla uzamıştı. Bu nedenle a > a di. Sonuç: a > a > a olu. anıt B di.

12 12 5. Ünite: Isı ve Sıcaklık çubuğu duva çubuğu İki çubuğun sıcaklığı T kada atıılısa çubuğu çubuğundan daha fazla uza. Bu duumda çakı ok yönünde döne. I. yagı doğudu. çubuğunu T kada soğutusak uzaken kısalı. Bu duumda çakı ok yönünün tesine döne. II. yagı yanlıştı. çubuğunu T kada ısıtı, çubuğunu T kada soğutusak uza, kısalı. Bu duumda çakı ok yönünde döne. III yagı doğudu. anıt E di M R halkası R küesi anıt D di Genleşme katsayısı büyük olan cisim, ısıtıldığında diğeleine göe daha çok genleşi ve soğutulduğunda daha çok büzülü. m = 4m 22. çubuğunun uzama katsayısı inkinden büyüktü. Isıtılınca ikisinin boylaı bibiine eşit oluyosa in ilk boyu nin ilk boyundan büyüktü. soğutulunca boyu kısalı. ve nin ısıtılınca, de soğtulunca boylaı eşit oluyosa, nin ilk boyunun hem ten hem de den büyük olması geeki. Buna göe, çubuklaın ilk boylaı aasındaki ilişki,, >, >, di. Nihat Bilgin ayıncılık m = m olduğundan küesinin halkasının içinden geçmesi için yı ısıtmalıyız. I ya da III. işlemle yapılmalıdı anıt D di anıt A dı. 23. Genleşme katsayılaı faklı olan çubuklaın ilk boylaı eşitti. Buna göe çubukladan biinin sıcaklığını sabit tutup, diğeleinin sıcaklığını düşüüsek veilen göünüm elde edilebili. Bundan dolayı A seçeneği doğudu. anıt A dı. 26. T sıcaklığında metal küesi H metal halkasından geçemiyo. küesi halkayla beabe ısıtılınca halkadan geçebiliyo. O hâlde bu ısıtılma işleminde halka daha fazla genleşmiş olup, a H > a ti. T sıcaklığında metal küesi H halkasından geçemiyo. küesi halkayla beabe soğutulunca bunun sonucunda halkadan geçebiliyo. O hâlde soğutulma sıasında küesi daha fazla büzülmüştü. Bi başka ifadeyle, a > a H olup; a > a H > a ti. anıt B di

5. Ünite 4. Konu Genleşme A nın Yanıtları

5. Ünite 4. Konu Genleşme A nın Yanıtları GENEŞE 5. Ünite 4. onu Genleşme A nın anıtları Aşağıda metal çiftlerinin soğutulması veya ısıtılması ile metal çiftlerin ilk ve son durumları şekilde belirtilmiştir., 2, 3 ve 4. sorularda verilen boşluklara

Detaylı

Dönerek Öteleme Hareketi ve Açısal Momentum

Dönerek Öteleme Hareketi ve Açısal Momentum 6 Döneek Ötelee Haeketi e Açısal Moentu Test 'in Çözülei.. R L P N yatay M Çebe üzeindeki bi noktanın yee göe hızı, o noktanın ekeze göe çizgisel hızı ile çebein ötelee hızının ektöel toplaına eşitti.

Detaylı

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri Basit Makinele BASİ MAİNELER est in Çözümlei. Şekil üzeindeki bilgilee göe dinamomete değeini göstei. Cevap D di.. Makaa ve palanga sistemleinde kuvvetten kazanç sayısı kada yoldan kayıp vadı. uvvet kazancı

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 10. Konu BASİT MAKİNELER TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 10. Konu BASİT MAKİNELER TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI SRU BANASI. ÜNİE: UVVE VE HAREE 0. onu BASİ AİNEER ES ÇÖZÜERİ 0 Basit akinele est in Çözümlei.. I. II. II III. IV. Basit makinelede kuvvet yükten daha küçükse kuvvet kazancı vadı. uvvetin yükten

Detaylı

50 40 ----------30 20 10

50 40 ----------30 20 10 HACİM Maddenin uzayda kaplamış olduğu yedi.bi cismin kapladığı yei aynı anda başka bi cisim kaplayamaz.hacim biimlei m3 veya cm3 tü.ayıca sıvıla için Lite kullanılı. 1 Lite=1 dm3 1 ml=1cm3=1cc A)Katılaın

Detaylı

Madde ve Özellikleri

Madde ve Özellikleri Alıştımala 1. Sıvının acmi = a.b.c = 5.10.0 = 1000 cm = 1 dm = 1 L. K ÇÖZÜMLER Madde ve Özelliklei. Küp şeklindeki oyun amuunun acmi, küp = a = = 6 cm 1 tane küesel cismin acmi, küe = π =..(1) = cm Çocuğun

Detaylı

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri. Bir cisme verilen veya alınan ısı enerjisi Q= m.c. T bağıntısı ile bulunur. Q = m.

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri. Bir cisme verilen veya alınan ısı enerjisi Q= m.c. T bağıntısı ile bulunur. Q = m. 2 Isı - ıcaklık ve Genleşme 1 est 1 in Çözümleri 1.. alkol alkol tuzlu M Bir cisme verilen veya alınan ısı enerjisi Q= m.c. bağıntısı ile bulunur. Q = m.c.(12 10) Q = m.c.(15 10) Q = m.c M.(18 10) Bütün

Detaylı

F 1 = 4. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık = 1 2 P 3, = P, P F 4 F 4 2F 5 3, = P, kuvveti en küçüktür. a = 3

F 1 = 4. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık = 1 2 P 3, = P, P F 4 F 4 2F 5 3, = P, kuvveti en küçüktür. a = 3 Basit Makinele Test in Çözümlei. aldıaçlada sistem dengede ise; uvvet x uvvet kolu Yük x Yük kolu. z bağıntısı geçelidi. y 5 5 x y z İpteki geilme kuvvetlei Bijon anataında kuvvet kolu y di. Bu nedenle

Detaylı

Basit Makineler Çözümlü Sorular

Basit Makineler Çözümlü Sorular Basit Makinele Çözümlü Soula Önek 1: x Çubuk sabit makaa üzeinde x kada haeket ettiilise; makaa kaç tu döne? x = n. n = x/ olu. n = sabit makaanın dönme sayısı = sabit makaanın yaıçapı Önek : x Çubuk x

Detaylı

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri 6 Isı - Sıcaklık ve Genleşme 1 est 1 in Çözümleri 1. Sıcak yun içine atılan metal cisimler ve ısıl dengeye geldiğinde her üçünün de sıcaklığı eşit olur. anıt D dir. 3. Bir sistemi oluşturan atom ve moleküllerin

Detaylı

YGS Fizik 3D Soru Bankası Kitabı Düzeltmeleri

YGS Fizik 3D Soru Bankası Kitabı Düzeltmeleri GS Fizik D Sou Bankası itabı Düzeltmelei D GS Fizik Sou Bankası özelinde bazı sou ve çözümlede atala olduğu tespit edilmişti. Uzun tasi ve çapaz süecine ağmen meydana gelen bu ataladan dolayı siz değeli

Detaylı

Kütle Çekimi ve Kepler Kanunları. Test 1 in Çözümleri

Kütle Çekimi ve Kepler Kanunları. Test 1 in Çözümleri 7 Kütle Çekii e Keple Kanunlaı est in Çözülei. Uydu Dünya nın ekezinden kada uzaklıktaki yöüngesinde peiyodu ile dolanıken iki kütle aasındaki çeki kueti, ekezcil kuet göei göü. F çeki F ekezcil G Bağıntıya

Detaylı

1. BÖLÜM 1. BÖLÜM BASİ BAS T İ MAKİ T MAK N İ ELER NELER

1. BÖLÜM 1. BÖLÜM BASİ BAS T İ MAKİ T MAK N İ ELER NELER BÖÜ BASİ AİNEER AIŞIRAAR ÇÖZÜER BASİ AİNEER yatay düzlem 0N 0N 0N 0N fiekil-i fiekil-ii yatay düzlem 06 5 06 7 08 He iki şe kil de de des te ğe gö e tok alı nı sa a) kuvvetinin büyüklüğü 04 + 08 80 + 60

Detaylı

BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU

BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU Linee İmpuls-Momentum Denklemi Haeket halinde bulunan bi cismin hehangi bi andaki doğusal hızı, kütlesi m olsun. Eğe dt zaman aalığında cismin hızı değişiyosa,

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 0 BÖÜ ĞIRI EREZİ DE SRU - DEİ SRURI ÇÖZÜERİ Şekilde göüldüğü gibi, cisilein otak kütle ekezinin koodinatlaı (,) olu y 5 6 Şekilde göüldü- y ğü gibi, cisilein 6 otak kütle ekezinin 5 koodinatlaı 5 (,) olu

Detaylı

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ ÜTE VE AĞIRI MEREZİ BÖÜM 0 Alıştıala ÇÖZÜMER ütle ve Ağılık Mekezi y() () 0 ütle ekezinin koodinatı, + + M + + ( ) + + + ( ) + + + + + + 9+ 8+ 6 8 olu y() A 0 () 5 ütle ekezinin koodinatı b olduğundan,

Detaylı

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU BÖLÜM GAUSS KANUNU.1. ELEKTRİK AKISI Elektik akısı, bi yüzeyden geçen elektik alan çizgileinin sayısının bi ölçüsüdü. Kapalı yüzey içinde net bi yük bulunduğunda, yüzeyden geçen alan çizgileinin net sayısı

Detaylı

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri. 3. Verilen düzenekte yük 3 ipe bindiği için kuvvetten kazanç 3 tür. Bu nedenle yoldan kayıp da 3 olacaktır.

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri. 3. Verilen düzenekte yük 3 ipe bindiği için kuvvetten kazanç 3 tür. Bu nedenle yoldan kayıp da 3 olacaktır. 9 Basit Makinele BASİ MAİNEER est in Çözülei.. Veilen düzenekte yük ipe bindiği için kuvvetten kazanç tü. Bu nedenle yoldan kayıp da olacaktı. kasnak ükün 5x kada yükselesi için kasnağa bağlı ipin 5x.

Detaylı

5/31/2011. Termometrelerdeki sıcaklık değerlerini birbirine dönüştürmek için,eşitlikleri kullanılabilir.

5/31/2011. Termometrelerdeki sıcaklık değerlerini birbirine dönüştürmek için,eşitlikleri kullanılabilir. Bir buz kalıbını güneş ışınlarının geldiği yere koyduğumuzda eridiği, yazın elektrik tellerinin sarktığı, yeterince ısı alan suyun kaynadığı, kışın ise bazı yerlerde suların donduğu görülür. Yani kısaca

Detaylı

MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. Yalnız K anahtarı kapatılırsa;

MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. Yalnız K anahtarı kapatılırsa; 1. BÖÜ EESTROSTATİ ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ ODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ 1.. 1. Z. yatay üzlem 8 yatay üzlem ve küeleinin ve küeciğinin yükleinin işaeti I., II. ve III. satılaaki gibi olabili.

Detaylı

Gauss Kanunu. Gauss kanunu:tanım. Kapalı bir yüzey boyunca toplam elektrik akısı, net elektrik yükünün e 0 a bölümüne eşittir.

Gauss Kanunu. Gauss kanunu:tanım. Kapalı bir yüzey boyunca toplam elektrik akısı, net elektrik yükünün e 0 a bölümüne eşittir. Gauss Kanunu Gauss kanunu:tanım Kapalı bi yüzey boyunca toplam elektik akısı, net elektik yükünün e a bölümüne eşitti. yüzeydeki Gauss kanunu Coulomb kanununa eşdeğedi. Gauss kanunu : Tanım Bi yük dağılımını

Detaylı

FİZ102 FİZİK-II. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Ankara. A.

FİZ102 FİZİK-II. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Ankara. A. FİZ12 FİZİK-II Ankaa Ünivesitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Gubu 214-215 Baha Yaıyılı Bölüm-III Ankaa A. Ozansoy Bölüm-III: Gauss Kanunu 1. lektik Akısı 2. Gauss Kanunu 3. Gauss Kanununun Uygulamalaı

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER BASİT MAKİNELER

TEST 1 ÇÖZÜMLER BASİT MAKİNELER ES ÇÖÜER BASİ AİNEER. ( ) Sis tem den ge de ol du ğu na gö e, nok ta sı na gö e tok alı sak; ( ). 4 +.. +. 8 4 + 4 0 4 olu. CEVA A yi de ğiş ti me den eşit li ği sağ la mak için, a kü çül tül meli di.

Detaylı

Isı ve Sıcaklık. Test 1'in Çözümleri

Isı ve Sıcaklık. Test 1'in Çözümleri 1 Isı ve Sıcaklık 1 Test 1'in Çözümleri 1. Sıcaklığın SI sistemindeki birimi Kelvin'dir. 6. Madde moleküllerinin ortalama kinetik enerjileri maddenin sıcaklığı ile ilgilidir. Cisimlerin sıcaklıkları sırasıyla

Detaylı

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ BÖÜ 0 ÜTE VE ĞIRI EREZİ DE SRU - DEİ SRURI ÇÖZÜERİ y 6 5,/,/,/ Çubuk hoojen, düzgün ve tüdeş, olduğundan ve düşey konuda iken kütle ekezi çubuğun ta otasında olup değişez I yagı doğudu Dünya'nın çeki ivesi

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER KÜTLE ÇEKİMİ VE KEPLER KANUNLARI

TEST 1 ÇÖZÜMLER KÜTLE ÇEKİMİ VE KEPLER KANUNLARI ES ÇÖZÜE ÜE ÇEİİ E EE ANUNAI O u uydu ezeenin kütlesi yaıçapı ise yüzeyindeki çeki ivesi a ( ) 4 ezeenin dışındaki çeki ivesi a ( ) ezeenin içindeki ve üzeindeki çeki ivesi a d eşitliğinden bulunu ve d

Detaylı

TEST - 1 BAS T MAK NELER. fiekil-ii

TEST - 1 BAS T MAK NELER. fiekil-ii BA A EER E - fiekil-i fiekil-ii difllisi fiekil - II deki konuma yönünde devi yapaak gelebili Bu duumda difllisi yönünde döne f f ve kasnakla n n ya çapla eflit oldu undan kasna- tu atasa, de tu ata,,

Detaylı

BASİT MAKİNELER BÖLÜM 11. Alıştırmalar. Basit Makineler. Sınıf Çalışması. Şe kil I de: Yatay ve düşey kuvvetlerin dengesinden, T gerilme kuvveti;

BASİT MAKİNELER BÖLÜM 11. Alıştırmalar. Basit Makineler. Sınıf Çalışması. Şe kil I de: Yatay ve düşey kuvvetlerin dengesinden, T gerilme kuvveti; BASİ AİEER BÖÜ Alıştımala Sınıf Çalışması Basit akinele düşey duva 0,6 5 düşey duva 0,6 7 Şe kil I de: atay ve düşey kuvvetlein dengesinden, & 06,, olu 06 0 Şe ki II de: atay ve düşey kuvvetlein dengesinden,

Detaylı

5. SINIF KİMYA KONULARI

5. SINIF KİMYA KONULARI 5. SINIF KİMYA KONULARI ISI VE SICAKLIK ISI Sıcaklıkları farklı olan maddeler bir araya konulduğunda aralarında enerji alış verişi olur. Alınan ya da verilen enerji ısı enerjisi denir. Isı ve sıcaklık

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ. ρ 3. ρ 3 ρ 3. Şekil 1

KALDIRMA KUVVETİ. ρ 3. ρ 3 ρ 3. Şekil 1 ADIRMA UVVETİ. Özkütlesi,875 /cm olan koni şeklindeki bi cisim özkütlesi /cm olan suyun içinde tabanı su yüzeyine paalel olacak şekilde bıakılıyo. Bu koninin yüksekliğinin, suyun altında kalan kısmının

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 1. Konu Gölgeler ve Aydınlanma. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 1. Konu Gölgeler ve Aydınlanma. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sınıf Sou itabı 4. Ünite Optik 1. onu Gölgele ve Ayınlanma Test Çözümlei aze şınının Ele Eilmesi 4. Ünite Optik Test 1 in Çözümlei 1. Güneş (3) 3. ışık kaynağı Dünya Ay noktasınan bakan gözlemci ışık

Detaylı

BASIT MAKINALAR. Basit makinalarda yük P, dengeleyici kuvvet F ile gösterilir. Bu durumda ; Kuvvet Kazancı = olur

BASIT MAKINALAR. Basit makinalarda yük P, dengeleyici kuvvet F ile gösterilir. Bu durumda ; Kuvvet Kazancı = olur SIT MKINR Günlük yaşantımızda iş yapmamızı kolaylaştıan alet ve makineledi asit makinelele büyük bi yükü, küçük bi kuvvetle dengelemek ve kaldımak mümkündü asit makinalada yük, dengeleyici kuvvet ile gösteili

Detaylı

FİZİK BASİT MAKİNELER MAKARALAR

FİZİK BASİT MAKİNELER MAKARALAR İZİ AARAAR : BASİ AİEER Haeketli akaa : Sabit akaa : x h Önek : Şekildeki haeketli makaa sistemini dengede tutmak için; a) akaa ağılıksız ise =? h b) akaa ağılığı 0 ise =? x 60 c) akaa ağılısız ise yükü

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ . BÖÜ BASİ AİNEER ODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖÜERİ. Ve im %00 ol du ğun dan sü tün me yok tu. İlk du um da 0 N ile ikin ci du um da 50 N ile den ge sağ la nı yo. İlk du um da ve im % 00 ise ikin ci du um

Detaylı

ISI SICAKLIK GENLEŞME

ISI SICAKLIK GENLEŞME ISI SICAKLIK GENLEŞME SICAKLIK Bir maddenin belli bir ölçüye göre, soğukluğunu veya ılıklığını gösteren nicelik, sıcaklık olarak bilinir. Bir maddenin ortalama kinetik enerjisi ile orantılı olan büyüklüğe

Detaylı

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j ISI VE SICAKLIK ISI Isı ve sıcaklık farklı şeylerdir. Bir maddeyi oluşturan bütün taneciklerin sahip olduğu kinetik enerjilerin toplamına ISI denir. Isı bir enerji türüdür. Isı birimleri joule ( j ) ve

Detaylı

5. Açısal momentum korunduğu için eşit zaman aralıklarında. 6. Uydular eşit periyotta dönüyor ise yörünge yarıçapları CEVAP: D.

5. Açısal momentum korunduğu için eşit zaman aralıklarında. 6. Uydular eşit periyotta dönüyor ise yörünge yarıçapları CEVAP: D. KOU 5 VSL ÇK SS Çözüle. S 5- ÇÖÜL 5. çısal oentu kounduğu için eşit zaan aalıklaında eşit açı taala. L v CVP: C liptik öüngede dönen udua etki eden çeki kuvveti h z vektöüne dik de ildi. Bundan dola çeki

Detaylı

5. Ç kr kta denge koflulu, F. R = P. r dir.

5. Ç kr kta denge koflulu, F. R = P. r dir. Sistem dengede oldu una göe, noktas na göe moment al sak; ( ) + + 8 + 0 olu CEVA A 50cm x 5 geilme kuvvetinin oldu u ipe göe moment al sak, x 50 5 x 50 x 0 cm olu Bu duumda, (50 0) 60 cm olu CEVA A Sistem

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE ES 1 ÇÖÜMER IŞI VE GÖGE 1. 4. M Güneş Dünya Bu olay ışığın faklı sayam olaa faklı hızlaa yayılığını açıklayamaz. Ay küesel ışık kaynağı aynağa noktasınan bakılığına amı göülü. M noktasınan bakılığına hiç

Detaylı

Genleşme Ve Büzülme. Isınan maddelerin boyutları büyür. Maddelerin boyutlarında görülen değişikliklere genleşme denir.

Genleşme Ve Büzülme. Isınan maddelerin boyutları büyür. Maddelerin boyutlarında görülen değişikliklere genleşme denir. Genleşme Ve Büzülme Isınan maddelerin boyutları büyür. Maddelerin boyutlarında görülen değişikliklere genleşme denir. Genleşmenin tersi büzülmedir. Büzülme olayında maddelerin ha cimlerin de küçülme olur.

Detaylı

ASTRONOTİK DERS NOTLARI 2014

ASTRONOTİK DERS NOTLARI 2014 YÖRÜNGE MEKANİĞİ Yöüngeden Hız Hesabı Küçük bi cismin yöüngesi üzeinde veilen hehangi bi noktadaki hızı ve bu hızın doğultusu nedi? Uydu ve çekim etkisinde bulunan cisim (Ye, gezegen, vs) ikili bi sistem

Detaylı

Ünite. Isı ve Sıcaklık. 1. Isı, Sıcaklık 2. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim Yolları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme

Ünite. Isı ve Sıcaklık. 1. Isı, Sıcaklık 2. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim Yolları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme 3 Ünite Isı ve Sıcaklık 1. Isı, Sıcaklık. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim Yolları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme 1 Isı, Sıcaklık, Hâl Değişimi ve Genleşme'nin Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 1. Fizikte

Detaylı

BÖLÜM 6. BASÝT MAKÝNELER Fizik 1 BASİT MAKİNELER. Basit Makineler

BÖLÜM 6. BASÝT MAKÝNELER Fizik 1 BASİT MAKİNELER. Basit Makineler BASÝ MAÝNEER izik BASİ MAİNEER Basit Makinele UARI: Basit makinele bölümüne başka bölümlee konulabilecek bazı soulada konulmuştu. Amaç basit makinelein başka yelede de kullanılabileceğini göstemekti. BÖÜM

Detaylı

DRC. 5. ab b = 3 b ( a 1 ) = Deponun hacmi 24x olsun, 3. y = 6 için = 3. 7 MATEMATİK DENEMESİ. a 9 b. a 2 b b = 12 b ( a 2 1 ) = 12.

DRC. 5. ab b = 3 b ( a 1 ) = Deponun hacmi 24x olsun, 3. y = 6 için = 3. 7 MATEMATİK DENEMESİ. a 9 b. a 2 b b = 12 b ( a 2 1 ) = 12. MTEMTİK DENEMESİ Çözümle.. ab b = b ( a ) = a 9 b a b b = b ( a ) =. c d 7,,,,,, 7,, 9 + +... + 9 = : = a + + = a = b =, c = + 7 + d = d = = 7 < < & > > 7 & > > 7 =,,,, olup in alabileceği faklı değelein

Detaylı

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2.

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2. AIŞIRMAAR 8 BÖÜM R ÇÖZÜMER R cos N 4N 0 4sin0 N M 5d d N ve 4N luk kuv vet lein çu bu ğa dik bi le şen le i şekil de ki gi bi olu nok ta sı na gö e top lam tok; τ = 6 4sin0 + cos4 = 4 + 4 = Nm Çubuk yönde

Detaylı

Parçacıkların Kinetiği Impuls-Momentum Yöntemi: Çarpışma

Parçacıkların Kinetiği Impuls-Momentum Yöntemi: Çarpışma Paçacıklaın Kinetiği Impuls-Momentum Yöntemi: Çapışma İki kütle bibii ile kısa süe içeisinde büyük impulsif kuvvetlee yol açacak şekilde temas edese buna çapışma (impact) deni. Çapışma 1. Diekt mekezcil

Detaylı

Gölgeler ve Aydınlanma. Test 1 in Çözümleri. 4. Silindirik ışık demeti AB üst yarım küresini aydınlatır.

Gölgeler ve Aydınlanma. Test 1 in Çözümleri. 4. Silindirik ışık demeti AB üst yarım küresini aydınlatır. 28 Gölgele ve yınlanma 1 Test 1 in Çözümlei 1. engel 4. Siliniik emeti B üst yaım küesini ayınlatı. noktasınaki gözlemci CD sol yaım küesine bakıyo. Bu neenle teki gözlemci C aasını ayınlık, D aasını kaanlık

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE ES 1 ÇÖZÜE IŞI VE GÖGE 1. 3. Z Şekil-I ee üzeine un tam gölgesinin oluşmaması için noktasal ışık kaynağı ya a Z noktasına konulmalıı. Şekil-II. Gözlemci şekileki G noktasınan baktığına, sayam olmayan cisimen

Detaylı

r r r r

r r r r 997 ÖYS. + 0,00 0,00 = k 0,00 olduğuna göe, k kaçtı? B) C). [(0 ) + ( 0) ] [(9 0) (0 ) ] işleminin sonucu kaçtı? B) C) 9 6. Bi a doğal sayısının ile bölündüğünde bölüm b, kalan ; b sayısı ile bölündüğünde

Detaylı

Ünite. Isı ve Sıcaklık. 1. Isı, Sıcaklık 2. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim Yolları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme

Ünite. Isı ve Sıcaklık. 1. Isı, Sıcaklık 2. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim Yolları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme 3 Ünite Isı ve Sıcaklık 1. Isı, Sıcaklık 2. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim olları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme 1 Isı, Sıcaklık, Hâl Değişimi ve Genleşme'nin Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 1. Fizikte

Detaylı

DERS ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ÇALIŞMA YAPRAĞI HAZIRLAMA (MADDELERĐN AYIRT EDĐCĐ ÖZELLĐKLERĐ)

DERS ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ÇALIŞMA YAPRAĞI HAZIRLAMA (MADDELERĐN AYIRT EDĐCĐ ÖZELLĐKLERĐ) DERS ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ÇALIŞMA YAPRAĞI HAZIRLAMA (MADDELERĐN AYIRT EDĐCĐ ÖZELLĐKLERĐ) DERS SORUMLUSU : PROF. DR. Đnci MORGĐL HAZIRLAYAN Mustafa HORUŞ 20040023 ANKARA/2008

Detaylı

4. 89 / 5 ( mod p ) 84 / 0 ( mod p ) 60 / 4 ( mod p ) 56 / 0 ( mod p ) Cevap E. Cevap C. 6. x 0 f ( 0 ) = 1, f ( 1 ) = 2,...

4. 89 / 5 ( mod p ) 84 / 0 ( mod p ) 60 / 4 ( mod p ) 56 / 0 ( mod p ) Cevap E. Cevap C. 6. x 0 f ( 0 ) = 1, f ( 1 ) = 2,... eneme - / YT / MT MTMTİK NMSİ Çözümle. O ( b, c ) d ise b dm, c dk O ( a, b ) d ise b dm, a dn I. d tek saı iken a çift ise m ve n nin otak böleni olu. O ( a, b ) d olmaz. d tek ise a tek saıdı. ( oğu

Detaylı

Çembersel Hareket. Test 1 in Çözümleri

Çembersel Hareket. Test 1 in Çözümleri 7 Çebesel Haeket est in Çözülei. 3 3. düşey eksen yatay tabla yatay He üç cisi aynı ipe bağlı olduğundan peiyotlaı eşitti. Açısal hız bağıntısı; ~ di. Bağıntısındaki sabit bi değedi. Ayıca cisilein peiyotlaı

Detaylı

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı Madde:Hacmi ve kütlesi olan her şey. Molekül:Aynı ya da farklı cins atomlardan oluşmuş, bir maddenin tüm özelliğini taşıyan en küçük parçası.

Detaylı

MOLEKÜL HAREKETİ SICAKLIĞIN DEĞİŞMESİNE YOL AÇAR.

MOLEKÜL HAREKETİ SICAKLIĞIN DEĞİŞMESİNE YOL AÇAR. I S I ENERJİSİ MOLEKÜL HAREKETİ SICAKLIĞIN DEĞİŞMESİNE YOL AÇAR. BÜTÜN MOLEKÜLLER HAREKETLİDİR MOLEKÜLLERİN ISINDIKÇA HIZLARI ARTAR. KATI CİSİMLERİN MOLEKÜLLERİ ÇOK AZ HAREKET EDERLER. SIVILARIN MOLEKÜLLERİ

Detaylı

Optik Sorularının Çözümleri

Optik Sorularının Çözümleri Ünite 4 Optik Soulaının Çözümlei 1- Gölgele ve Ayınlanma 2- Işığın Yansıması ve Düzlem Aynala 3- üesel Aynala 4- Işığın ıılması 5- Renkle 6- ecekle 1 Gölgele ve Ayınlanma Testleinin Çözümlei 3 Test 1

Detaylı

1. ÜNİTE FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ 4. FİZİK VE BİLİM ARAŞTIRMA MERKEZLERİ. 7. Karışımların Özkütlesi 5. MADDE VE ÖZKÜTLE 6. KATI MADDELERDE DAYANIKLILIK

1. ÜNİTE FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ 4. FİZİK VE BİLİM ARAŞTIRMA MERKEZLERİ. 7. Karışımların Özkütlesi 5. MADDE VE ÖZKÜTLE 6. KATI MADDELERDE DAYANIKLILIK . ÜNİTE FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ PRES BİLGİ FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ. FİZİĞİN TANIMI VE ÖNEMİ Fizik: Uzay,zaman, madde ve eneji aasındaki ilişkilei inceleyen gözlem ve deneye dayalı bi bilim dalıdı. FİZİĞİN ALT

Detaylı

3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı

3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı 3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı 1- Maddenin Tanecikli Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Madde, doğada fiziksel özelliklerine göre katı, sıvı ve

Detaylı

Işığın Tanecikli Modeli Atom Fiziği Radyoaktivite Atom Altı Parçacıklar Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu...

Işığın Tanecikli Modeli Atom Fiziği Radyoaktivite Atom Altı Parçacıklar Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu... İÇİNDEİER izik Bilimine Giiş... Vektöle... uvvet Denge... 5 Tok... 7 Ağılık ekezi... Basit akinele... 5 Doğusal Haeket... 9 Dinamik... 5 İş Güç Eneji... eyüzünde Haeket... 7 Düzgün Çembesel Haeket... Basit

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MADDE VE ÖZELLİKLERİ

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MADDE VE ÖZELLİKLERİ unum ve istematik. BÖLÜ: ADDE VE ÖZELLİKLERİ ALIŞTIRALAR Bu başlık altında he bölüm kazanımlaa ayılmış, kazanımla tek tek çözümlü temel alıştımala ve soula ile taanmıştı. Özellikle bu kısmın sınıf içinde

Detaylı

ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ

ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ Öncelikle çembein tanımını hatılayalım. Neydi çembe? Çembe, düzlemde bi noktaya eşit uzaklıkta bulunan noktala kümesiydi. O halde çembein analitik incelenmesinde en önemli

Detaylı

FİZ101 FİZİK-I. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Grubu 3. Bölüm (Doğrusal Hareket) Özet

FİZ101 FİZİK-I. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Grubu 3. Bölüm (Doğrusal Hareket) Özet FİZ11 FİZİK-I Ankaa Üniesitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Gubu 3. Bölüm (Doğusal Haeket) Özet.1.14 Aysuhan Ozansoy Haeket Nedi? Mekanik; kuetlei e onlaın cisimle üzeine etkileini inceleyen fizik dalıdı

Detaylı

Cevap C. 400 / 0 ( mod 8 ) A harfi. 500 / 4 ( mod 8 ) D harfi. Cevap C. 6. I. n tam sayı ise. n 2 = 4k 2 4k + 1 veya n 2 = 4k 2

Cevap C. 400 / 0 ( mod 8 ) A harfi. 500 / 4 ( mod 8 ) D harfi. Cevap C. 6. I. n tam sayı ise. n 2 = 4k 2 4k + 1 veya n 2 = 4k 2 MTMTİ NMSİ. 8 h + + h. ( a, b ) 0 h. + h h+ h h. + h + bulunu. 0... 7 sayısında asal çapanladan bie tane olduğundan pozitif bölen sayısı kada ( a, b ) sıalı ikilisi vadı. ( + ). ( + ). ( + ). ( + ) tane

Detaylı

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI. Maddenin Sınıflandırılması

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI. Maddenin Sınıflandırılması Maddenin Sınıflandırılması 1.Katı Tanecikler arasında boşluk yoktur. Genleşir. Sıkıştırılamaz 2.Sıvı Tanecikler arasında boşluk azdır. Konulduğu kabın şeklini alır. Azda olsa sıkıştırılabilir. Genleşir.

Detaylı

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankara Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankara Aysuhan OZANSOY FİZ11 FİZİK Ankaa Üniesitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankaa Aysuhan OZANSOY Bölüm-III : Doğusal (Bi boyutta) Haeket 1. Ye değiştime e Haeketin Tanımı 1.1. 1 Mekanik Nedi? 1.. Refeans çeçeesi, Konum, Ye

Detaylı

Çembersel Hareket. Test 1 in Çözümleri

Çembersel Hareket. Test 1 in Çözümleri 5 Çebesel Haeket est in Çözülei.. düşey eksen tabla He üç cisi aynı ipe bağlı olduğundan peiyotlaı eşitti. Açısal hız bağıntısı; ~ di. Bağıntısındaki sabit bi değedi. Ayıca cisilein peiyotlaı eşitti. hâlde

Detaylı

Bölüm 5 Manyetizma. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 5 Manyetizma. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU ölüm 5 Manyetizma Pof. D. ahadı OYACOĞLU Manyetizma Manyetik Alanın Tanımı Akım Taşıyan İletkene Etkiyen Kuvvet Düzgün Manyetik Alandaki Akım İlmeğine etkiyen Tok Yüklü bi Paçacığın Manyetik Alan içeisindeki

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 1. Konu GÖLGELER ve AYDINLANMA ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 1. Konu GÖLGELER ve AYDINLANMA ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ 0. SNF ONU NTM 4. ÜNİTE: OPTİ. onu GÖGEER ve YDNNM ETİNİ ÇÖZÜMERİ Ünite 4 Optik. 5. Ünite. onu (yınlanma) nın Yanıtlaı pee. a. yaklaştıılmalıı. b. uzaklaştıılmalıı. B nin Yanıtlaı X Y. a. ekan. 3. şık

Detaylı

Kütlesi,hacmi,eylemsizliği olan,tanecikli yapıdaki her şeye madde denir. Yer yüzünde gözümüzle görebildiğimiz her şey maddedir.

Kütlesi,hacmi,eylemsizliği olan,tanecikli yapıdaki her şeye madde denir. Yer yüzünde gözümüzle görebildiğimiz her şey maddedir. Madde Tanımı Kütlesi,hacmi,eylemsizliği olan,tanecikli yapıdaki her şeye madde denir. Yer yüzünde gözümüzle görebildiğimiz her şey maddedir. MADDENİN MADDENİN HALLERİ HALLERİ maddenin haller i MADDENİN

Detaylı

IŞIK VE GÖLGE. 1. a) L ve M noktaları yalnız K 1. L noktası yalnız K 1. kaynağından, kaynağından, P ve R noktaları yalnız K 2

IŞIK VE GÖLGE. 1. a) L ve M noktaları yalnız K 1. L noktası yalnız K 1. kaynağından, kaynağından, P ve R noktaları yalnız K 2 BÖÜ IŞI VE GÖGE IŞTIRR ÇÖZÜER IŞI VE GÖGE a) c) N N O O P P R R pee pee ve noktalaı yalnız kaynağınan, P ve R noktalaı yalnız kaynağınan ışık alabili noktası yalnız kaynağınan, O ve P noktalaı yalnız kaynağınan

Detaylı

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri P. 2 = F 1 = 2P 2P. 1 = F F F 2 = 2P 3P. 1 = F F 3. Kuvvetlerin büyüklük ilişkisi F 1 > F 3

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri P. 2 = F 1 = 2P 2P. 1 = F F F 2 = 2P 3P. 1 = F F 3. Kuvvetlerin büyüklük ilişkisi F 1 > F 3 9 ok ve Denge est in Çözümlei. F. =. =. = F. F =. = F. F = uvvetlein büyüklük ilişkisi = F > F tü. Cevap D i. F Sistemlein engee olması için toplam momentin (tokun) sıfı olması geeki. Veilen üç şekil için

Detaylı

a) Isı Enerjisi Birimleri : Kalori (cal) Kilo Kalori (kcal)

a) Isı Enerjisi Birimleri : Kalori (cal) Kilo Kalori (kcal) 1- Maddenin Tanecikli Yapısı : Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Madde, doğada fiziksel özelliklerine göre katı, sıvı ve gaz olarak 3 halde bulunur. Madde

Detaylı

SAE 10, 20, 30 ve 40 d = 200 mm l = 100 mm W = 32 kn N = 900 d/dk c = mm T = 70 C = 2. SAE 10 için

SAE 10, 20, 30 ve 40 d = 200 mm l = 100 mm W = 32 kn N = 900 d/dk c = mm T = 70 C = 2. SAE 10 için ÖRNEK mm çapında, mm uzunluğundaki bi kaymalı yatakta, muylu 9 d/dk hızla dönmekte ve kn bi adyal yükle zolanmaktadı. Radyal boşluğu. mm alaak SAE,, ve yağlaı için güç kayıplaını hesaplayınız. Çalışma

Detaylı

BASİT MAKİNELER BÖLÜM 4

BASİT MAKİNELER BÖLÜM 4 BASİ AİNEER BÖÜ 4 ODE SORU DE SORUARIN ÇÖZÜER fi ip fiekil-i fi fiekil-i ip N fiekil-ii fiekil-ii Çuuklın he iinin ğılığın diyelim Şekil-I de: Desteğe göe moment lısk, Şekil-I de: Şekil-II de: 4 ESEN AINARI

Detaylı

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ ERİME VE DONMA NOKTASI

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ ERİME VE DONMA NOKTASI MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ KAYNAMA NOKTASI ERİME VE DONMA NOKTASI YOĞUNLUK Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir. K A Y N A M A MADDENİN

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 2. Konu ELEKTRİKSEL POTANSİYEL TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 2. Konu ELEKTRİKSEL POTANSİYEL TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SORU BNSI. ÜNİT: TRİ V MNYTİZM. onu TRİS POTNSİY TST ÇÖZÜMRİ lektiksel Potansiyel Test 1 in Çözümlei 1. y ı ca yük le en bi i (+), öte ki e ( ) ol ma lı ı. 1 in an uzak lı ğı 4 bi im ise, nin

Detaylı

FİZK Ders 6. Gauss Kanunu. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 6. Gauss Kanunu. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 14- Des 6 Gauss Kanunu D. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynakla: -Fizik. Cilt (SWAY) -Fiziğin Temellei.Kitap (HALLIDAY & SNIK) -Ünivesite Fiziği (Cilt ) (SAS ve ZMANSKY) http://fizk14.aovgun.com www.aovgun.com

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜM IŞI VE GÖGE MODE SORU - DEİ SORURIN ÇÖZÜMERİ 4 B Z ayınlık yaı yaı Z T T aalığı e iki kaynaktan a ışık alabili Z aalığı yalnız kaynağınan ışık alabili Şekile göülüğü gibi, ve Z noktalaı e üç kaynaktan

Detaylı

BÖLÜM 2 KORUNUM DENKLEMLERİ

BÖLÜM 2 KORUNUM DENKLEMLERİ BÖLÜM KORUNUM DENKLEMLERİ.-Uzayda sabit konumlu sonlu kontol hacmi.- Debi.3- Haeketi takiben alınmış tüev.4- üeklilik denklemi.5- Momentum denklemi.6- Eneji Denklemi.7- Denklemlein bilançosu Kounum Denklemlei

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: KATI, SIVI VE GAZLARDA BASINÇ KALDIRMA KUVVETİ 1. BÖLÜM: KATI, SIVI VE GAZLARDA BASINÇ KALDIRMA KUVVETİ

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: KATI, SIVI VE GAZLARDA BASINÇ KALDIRMA KUVVETİ 1. BÖLÜM: KATI, SIVI VE GAZLARDA BASINÇ KALDIRMA KUVVETİ unum ve istematik BÖÜM: ATI, II E AZARDA BAINÇ ADIRMA UETİ AIŞTIRMAAR Bu başlık altında e bölüm kazanımlaa ayılmış, kazanımla tek tek çözümlü temel alıştımala ve soula ile taanmıştı. Özellikle bu kısmın

Detaylı

5. ( 8! ) 2 ( 6! ) 2 = ( 8! 6! ). ( 8! + 6! ) Cevap E. 6. Büyük boy kutu = 8 tane. Cevap A dakika = 3 saat 15 dakika olup Göksu, ilk 3 saatte

5. ( 8! ) 2 ( 6! ) 2 = ( 8! 6! ). ( 8! + 6! ) Cevap E. 6. Büyük boy kutu = 8 tane. Cevap A dakika = 3 saat 15 dakika olup Göksu, ilk 3 saatte Deneme - / Mat MTEMTİK DENEMESİ Çözümle. 7 7 7, 0, 7, + + = + + 03, 00,, 3 0 0 7 0 0 7 =. +. +. 3 = + + = 0 bulunu.. Pa ve padaa eklenecek saı olsun. a- b+ b =- a+ b+ a & a - ab+ a =-ab-b -b & a + b =

Detaylı

Isı ve sıcaklık arasındaki fark : Isı ve sıcaklık birbiriyle bağlantılı fakat aynı olmayan iki kavramdır.

Isı ve sıcaklık arasındaki fark : Isı ve sıcaklık birbiriyle bağlantılı fakat aynı olmayan iki kavramdır. MADDE VE ISI Madde : Belli bir kütlesi, hacmi ve tanecikli yapısı olan her şeye madde denir. Maddeler ısıtıldıkları zaman tanecikleri arasındaki mesafe, hacmi ve hareket enerjisi artar, soğutulduklarında

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 3. K

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 3. K Elektostatik ve Elektiksel uvvetle 1 Test 1 in Çözümlei. 1. yal tkan ip yal tkan ayak İletken küele bibiine okunuuluğuna toplam yük, yaıçaplala oantılı olaak paylaşılı. Buna göe, küele okunuulup ayılınca

Detaylı

Bilgi İletişim ve Teknoloji

Bilgi İletişim ve Teknoloji MADDENİN HALLERİ Genel olarak madde ya katı ya sıvı ya da gaz hâlinde bulunur. İstenildiğinde ortam şartları elverişli hâle getirilerek bir hâlden diğerine dönüştürülebilir. Maddenin katı, sıvı ve gaz

Detaylı

ISI,MADDELERİ ETKİLER

ISI,MADDELERİ ETKİLER ISI,MADDELERİ ETKİLER Isı Alır Genleşir, Isı Verir Büzülür Maddelere verilen ısı,sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur.isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ORTAÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ TG ÖABT ORTAÖĞRETİM MATEMATİK Bu testlein he hakkı saklıdı. Hangi amaçla olusa olsun, testlein tamamının veya

Detaylı

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI. ısı b)isı Enerjisi Birimlerinin Dönüşümü. a) Isı Enerjisi Birimleri

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI. ısı b)isı Enerjisi Birimlerinin Dönüşümü. a) Isı Enerjisi Birimleri MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI Madde:Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. ** Madde hangi halde olursa olsun bütün maddeler taneciklerden

Detaylı

ÜNİTE: KUVVET VE HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: Evrende Her Şey Hareketlidir

ÜNİTE: KUVVET VE HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: Evrende Her Şey Hareketlidir ÜNTE: UET E HAREETN BUUŞMASI - ENERJ NU: Evende He Şey Haeketlidi ÖRNE SRUAR E ÇÖZÜMER. x M +x Bi adam önce noktasından noktasına daha sona ise noktasından M (m) 3 3 (m) noktasına geldiğine göe adamın

Detaylı

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir?

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir? ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ( ) a) Termometreler genleşme ilkesine göre çalışır. ( ) b) Isı ve sıcaklık eş anlamlı kavramlardır. ( ) c) Fahrenheit ve Celsius termometrelerinin

Detaylı

BASİT MAKİNALAR. Bölüm -1 MAKARALAR. Günlük hayatta el ile yaptığımız işlerde bize kolaylık sağlayan aletlere basit makinalar denir.

BASİT MAKİNALAR. Bölüm -1 MAKARALAR. Günlük hayatta el ile yaptığımız işlerde bize kolaylık sağlayan aletlere basit makinalar denir. Bölüm - Günlük ayatta el ile yaptığımız işlede bize kolaylık sağlayan aletlee basit makinala deni. AARAAR. Sabit akaa: Basit makinala kuvvetten veya yoldan kazanç sağlala, fakat işten kazanç veya kayıp

Detaylı

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER MADDENİN HALLERİ MADDE MİKTARINA BAĞLI ÖZELLİKLER:(ORTAK ÖZELLİKLER) :Madde miktarının ölçüsüdür. :Maddenin boşlukta kapladığı yerdir Eylemsizlik:Maddenin

Detaylı

Bölüm 6: Dairesel Hareket

Bölüm 6: Dairesel Hareket Bölüm 6: Daiesel Haeket Kaama Soulaı 1- Bi cismin süati değişmiyo ise hızındaki değişmeden bahsedilebili mi? - Hızı değişen bi cismin süati değişi mi? 3- Düzgün daiesel haekette cismin hızı değişi mi?

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ ÖÜM TRİS UT TRİS N MD SRU - Dİ SRURIN ÇÖZÜMRİ uvveti bileşenleine ayılığına yatay ve üşey bileşenle bibiine eşit olu u uuma, 4 4 yü ü nün işa e ti ( ol ma lı ı yü ü nün yü ü ne uy gu la ığı ele ti sel

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS MATEMATİK TESTİ. Bu testte 5 sou vadı.. Cevaplaınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için aılan kısmına işaetleiniz.. Veilen, ve z tamsaılaı için. =. z =. =f() olduğuna göe, + + z toplamı en çok kaçtı?

Detaylı

EMEKLILIK SİSTEMLERİ SINAV SORULARI WEB-ARALIK 2015. Bireysel emeklilik sistemine ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi(leri) yanlıştır?

EMEKLILIK SİSTEMLERİ SINAV SORULARI WEB-ARALIK 2015. Bireysel emeklilik sistemine ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi(leri) yanlıştır? EMEKLILIK SİSTEMLERİ SINAV SORULARI WEB-ARALIK 2015 Sou-1 Bieysel emeklilik sistemine ilişkin olaak aşağıdakileden hangisi(lei) yanlıştı? I. Bieysel emeklilik sistemindeki biikimle Sosyal Güvenlik Sistemine

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI 29. GRUP: MAKİNE MÜHENDİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI 29. GRUP: MAKİNE MÜHENDİSİ T.. MİLLÎ EĞİTİM KNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜÜRLÜĞÜ Ölçme eğelendime ve çıköğetim Kuumlaı aie aşkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ dayın dı ve Soyadı : day Numaası (T.. Kimlik No) : SĞLIK KNLIĞI PERSONEL GENEL

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI 29. GRUP: MAKİNE MÜHENDİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI 29. GRUP: MAKİNE MÜHENDİSİ T.. MİLLÎ EĞİTİM KNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜÜRLÜĞÜ Ölçme eğelendime ve çıköğetim Kuumlaı aie aşkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ dayın dı ve Soyadı : day Numaası (T.. Kimlik No) : SĞLIK KNLIĞI PERSONEL GENEL

Detaylı

ELEKTROSTATİK ÜNİTE -2. Nötr Cisim: Negatif ve pozitif yük sayıları eşit olan cisimlere denir. 2. Etki ile Elektriklenme

ELEKTROSTATİK ÜNİTE -2. Nötr Cisim: Negatif ve pozitif yük sayıları eşit olan cisimlere denir. 2. Etki ile Elektriklenme ÜNİTE Nöt Cisim: Negatif ve pozitif yük sayılaı eşit olan cisimlee eni. Pozitif Yüklü Cisim: Üzeineki pozitif yük sayısı, negatif yük sayısınan fazla olan cisimlei. Negatif Yüklü Cisim: Üzeineki negatif

Detaylı

Bir maddenin belli bir ölçüye göre, soğukluğunu veya ılıklığını gösteren nicelik, sıcaklık olarak bilinir.

Bir maddenin belli bir ölçüye göre, soğukluğunu veya ılıklığını gösteren nicelik, sıcaklık olarak bilinir. ISI ve SICAKLIK Bir buz kalıbını güneş ışınlarının geldiği yere koyduğumuzda eridiği, yazın elektrik tellerinin sarktığı, yeterince ısı alan suyun kaynadığı, kışın ise bazı yerlerde suların donduğu görülür.

Detaylı

ALTERNATİF AKIM BÖLÜM 6. Alıştırmalar. Alternatif Akım ÇÖZÜMLER i m. Akım denkleminde t = s yazarsak akımın. anlık değeri, i = i m

ALTERNATİF AKIM BÖLÜM 6. Alıştırmalar. Alternatif Akım ÇÖZÜMLER i m. Akım denkleminde t = s yazarsak akımın. anlık değeri, i = i m ALTERNATİF AKIM BÖLÜM 6 Alıştıala ÇÖZÜMLER Altenatif Akı f 80. i 4 A R 0 i i.sinwt i.sinπ.f.t 4v.sinπ.50.t 4v.sin00πt. Akıın zaanla değişi denkleinden, i(t) i.sinft i.sin.50. 400 i.sin 4 i. i v A Geiliin

Detaylı