BULAŞICI HASTALIKLARIN İHBAR VE BİLDİRİM SİSTEMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BULAŞICI HASTALIKLARIN İHBAR VE BİLDİRİM SİSTEMİ"

Transkript

1 BULAŞICI HASTALIKLARIN İHBAR VE BİLDİRİM SİSTEMİ

2 Amaç Bulaşıcı hastalıkların önemi ve bulaşıcı hastalıkların ihbar ve bildirim sistemi hakkında bilgiler vermek.

3 Öğrenim Hedefleri-1 Bulaşıcı hastalık tanımını söyleyebilmeli Bulaşıcı hastalıkların önemini açıklayabilmeli Bildirimin tanımını söyleyebilmeli Bildirimi zorunlu hastalıkların tanımını söyleyebilmeli Sürveyansın tanımını söyleyebilmeli Sürveyansın amacını ve önemini açıklayabilmeli Sürveyans türlerini söyleyebilmeli Olası ve kesin vakanın tanımını açıklayabilmeli

4 Öğrenim Hedefleri-2 Bulaşıcı hastalıkların ihbar ve bildirim sistemine yönelik mevzuatları açıklayabilmeli İhbar ve bildirim sistemi kapsamında bulaşıcı hastalıkların ve etkenlerin dört grup halinde takip edilen yöntemlerini açıklayabilmeli Aile Hekimleri tarafından bulaşıcı hastalıkların bildirimlerinin nasıl yapılacağını söyleyebilmeli

5 Bulaşıcı hastalıklar; Bulaşıcı Hastalık Nedir? Bir mikroorganizma veya toksik ürünlerine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklardır. Etken, Bir enfekte kişiden, hayvandan veya rezervuardan; Hayvan, konak, vektör veya cansız çevre aracılığıyla, Doğrudan veya dolaylı olarak duyarlı konağa geçmektedir.

6 Bulaşıcı Hastalıkların Önemi Hastalıklar; Çeşitli yollar ile sağlıklı kişilere bulaşmakta Bazen alınan tüm önlemlere rağmen toplumu tehdit eden boyutlara ulaşabilmektedir.

7 Bulaşıcı Hastalıkların Topluma Verebileceği Zararlar Toplumda sakat kalma ve ölüm sayılarında artışa neden olabilir. Sosyal yaşamı olumsuz etkileyebilir. Sağlık hizmetlerinde beklenmeyen yükler getirebilir. Yerel ya da ulusal ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Hastalıklar dünya çapında yayılabilir.

8 Bildirim Nedir? Sağlık otoritesinin belirlenen iletişim kanalları ile vakalar veya salgınlardan haberdar edilmesidir.

9 Bildirimi Zorunlu Hastalık Nedir? Yasal bir gereklilik ile yerel veya merkezi sağlık otoritesine rapor edilmesi zorunlu hastalıklara bildirimi zorunlu hastalık denir.

10 Sürveyans Sürveyans, sağlık uygulamalarını planlama, müdahale ve değerlendirme için gerekli sağlık bilgilerinin, bilmesi gereken kişilere zamanlı dağıtılması ile yakından ilişkili olarak, devamlı ve sistematik toplanması, analizi ile yorumudur. (Dünya Sağlık Örgütü)

11 Sürveyans Verilerin sistematik olarak toplanması ve biriktirilmesidir. Elde edilen sonuçlara göre harekete geçecek kişiler başta olmak üzere, bu sonuçlara ihtiyacı olan birimlere hızla geri bildirimini sağlayacak şekilde verilerin değerlendirilmesi sürecidir. Sürveyans kısaca; Harekete geçmek için veri toplamaktır.

12 Bulaşıcı Hastalıkların Sürveyansı Bulaşıcı hastalıklardan korunma ve bunların kontrolü için; verilerin düzenli ve rutin olarak sürekli toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve geri bildirim yapılmasıdır.

13 Sürveyansın Amacı Bir durumun veya hastalığın Görülme sıklığındaki değişiklikleri gözlemlemek, Salgınları erken tespit etmek, Koruyucu önlemlerin etkisini değerlendirmek, Etkenlere hassas grupları belirlemek, Kaynakların bölüşülmesi için öncelikleri ortaya koyabilmek, Hastalığın nedenine ilişkin ipuçları bulabilmektir. Hastalıkların kontrolü ve korunması sağlanarak morbidite ve mortaliteyi azaltmaktır.

14 Sürveyansın Sağlık Hizmetlerine Katkısı Sağlıkla ilgili sorunların ortaya konularak tanımlanması, Sorunlarla ilgili önceliklerin belirlenmesi, Sorunlara yönelik amaçların belirlenmesi, Stratejilerin saptanması, Koruma ve kontrol önlemlerinin değerlendirilmesi, Daha ileri araştırma gereksinimlerinin tespit edilmesi olarak sıralanabilir.

15 Sürveyansın Önemi-1 Sürveyansın amacı sadece veri toplamak değildir. Hangi verilerin ne amaçla toplandığının bilinmesi gereklidir. Hastalıkların sıklığını belirlemek için analiz edilebilir bilgileri hızlı ve güvenli biçimde sağlamak ve hastalığın kimlerde nerede ve ne zaman ortaya çıktığına dair soruları yanıtlayabilmek önemlidir. Sağlık hizmeti sunumundaki değişiklikler saptanabilir.

16 Sürveyansın Önemi-2 Sürveyans ile hastalıkların tipleri, değişim trendleri, alınabilecek korunma ve kontrol önlemleri ortaya konabilir. Hastalığın toplumdaki insidansı ve prevalansı takip edilebilir, yüksek riskli bölge ve kişi özellikleri tanımlanabilir ve hastalığın topluma olan yükü belirlenebilir. Hastalıkların değişim trendleri yer, kişi ve zamana göre izlenebilir.

17 Sürveyansın Önemi-3 Hastalıkların sıklık ve dağılımının sürekli izlenmesi ile muhtemel salgınlar zamanında tespit edilebilir. Hastalığın doğal seyrinin takibiyle olabilecek salgınlar önceden tespit edilebilir. Hastalığın yaygın olduğu bölgelerin tespiti ile halk sağlığı müdahaleleri yapılabilir. Hastalığın etyolojisinin tam olarak bilinmesiyle elde edilen bilgilerle sağlıklı bireylere yönelik koruyucu önlemler alınabilir.

18 Sürveyans Öncelikleri Hastalıkların insidans ve prevalansı Salgın yapma potansiyeli yüksek olan hastalıklar Mortalite ve morbiditeye neden olan hastalıklar (vaka/ölüm oranı, hastaneye yatış hızı) Sosyoekonomik etki (HIV-AIDS Hastalığı) Maliyet Önlenebilirlik Kamuyu ilgilendiren sorunlar (olimpiyatlarda biyoterörizm)

19 Sürveyans Türleri Pasif Sürveyans: -Pasif sistemler dinamik bir planlama ve yaklaşım gerektiren sistemlerdir. -Bu sisteme göre, bildirimle görevli kişiler, tanımlanmış formlar ile belirli bir süre içinde, belirlenmiş şekilde bildirim yapar. -Pasif sistemin en sık kullanıldığı alan, hastalık bildirim sistemleridir ve bu sistem doktorların merkezi sağlık otoritelerine hastalıkları bildirmeleri esasına dayanmaktadır.

20 Sürveyans Türleri Aktif Sürveyans: -Bildirim yapmakla yükümlü kişi veya birimlerin kendiliğinden rapor etmesini beklemeksizin, yetkili birimlerce düzenli olarak verilerin toplanmasıdır. -Rutin raporlar beklenmeden belirlenen zaman dilimlerinde sağlık personeli sağlık kurumlarına giderek verileri taramakta ve hastalık ile ilgili bilgileri toplamaktadır. - Süreç içerisinde hiç vaka tespit edilmemiş ise sıfır vaka bildirimi yapılmaktadır.

21 Sürveyans Türleri Sentinel Sürveyans: -Bir hastalık için olguların erken saptanması veya trendler hakkında gösterge sayılabilecek bilgiye ulaşılmasında; verilerin, toplumun kalan kısmındaki duruma işaret edecek şekilde, örnek bir populasyondan toplandığı sürveyans tipi. - Seçilmiş gruplarda yapılan sürveyanstır. - Pasif sürveyansa göre veri kalitesi yüksek, aktif sürveyansa göre daha ucuzdur. - Hastalık yükü belirlenmesi, bulaşıcı hastalığa zemin hazırlayan ya da yayılmasını etkileyen koşulların bilinmesi, davranış özelliklerinin izlenmesi en önemli yararlarıdır.

22 Vaka nedir? Sürveyans amacıyla veya salgın için yapılmış olan vaka tanımı ile uyumlu bir hastalık ya da sağlık sorununa sahip olan kişidir. Olası vaka: Net bir klinik tabloya sahip ve/veya destekleyici bir laboratuvar testi sonucu pozitif bulunmuş veya kesin vaka ile epidemiyolojik olarak ilişkili vaka. Kesin vaka: Laboratuvar incelemeleri ile doğrulanmış vaka.

23 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirim Sistemi Mevzuatı Türkiye de bulaşıcı hastalıkların bildiriminde yayımlanan ilk mevzuat, 1930 yılında 1593 sayı ile yayımlanmış olan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu dur. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu nda, -Sağlık sisteminin genel yapısı, -Bulaşıcı hastalıklara dair bilgiler, -Aşı yapılması zorunlu olan hastalıklar ve -Evlenmeye engel durumlar gibi maddeler de yer almaktadır.

24 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirim Sistemi Mevzuatı 2001 yılında, AB ve DSÖ yapısında yer alan ağlara dahil olabilmek ve veri paylaşabilmek için sistemlerin uyumlu hale getirilmesi, standart bildirimlerin toplanması ve vaka tanımlarının standart hale getirilmesi çalışmaları başlatılmıştır. Çalışmalar 2004 yılının sonunda tamamlanmış, ilgili genelge yayınlanmış ve 2005 yılında yürürlüğe girmiştir.

25 Mevzuat Çalışmaları /1534 tarih ve sayılı Yeni Bildirim Sistemi Yönergesi hazırlanmıştır /129 tarih ve sayılı Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi Genelgesi yayınlanmıştır. Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi Standart Tanı Sürveyans ve Laboratuvar Rehberi yayımlanmış ve sahada kullanılmak üzere dağıtılmıştır Ocak 2005 de yenilenen bildirim sistemi çalışmaya başlamıştır.

26 Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi Standart Tanı Sürveyans ve Laboratuvar Rehberi Bildirim sistemini tanımlayan yönergenin yürütülmesine yol gösteren bir rehber hazırlanmış ve 2005 yılında yayınlanmıştır. Vaka tanımları, bildirim şekilleri, bildirim sorumluları, numune türleri, uygun numune alımları ve gönderimi rehberde yer almaktadır.

27 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirim Sistemi Mevzuatı Bulaşıcı hastalıkların sürveyansı ile alakalı olarak; Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliği 30/05/2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Daha sonra mevcut yönetmelikte yer alan ve hastalıkların bildirimlerinde kullanılan standart vaka tanımlarında güncelleme yapılarak mezkur yönetmelik değişikliği 02/04/2011 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

28 Mevzuat Çalışmaları yılında Uluslararası Sağlık Tüzüğü nün (UST) yayınlanmasından sonra tüzükte yer alan gerekliliklerin yerine getirilmesi, bazı bulaşıcı hastalıklarda karşılaşılan gelişmeler sonrasında bulaşıcı hastalıkların bildirimi ve sürveyansına dair yönetmelik düzenlenmiş ve 2007 yılında yayımlanmıştır. UST kapsamında halk sağlığı tehdidi oluşturabilecek durumların belirlenmesi halinde uluslararası bildirimlerin yapılması, erken uyarı ve cevap biriminin oluşturulması ve erken uyarının evreleri, hastalıkların sürveyans sistemine dâhil edilme kriterleri gibi maddeler de yönetmelikte yer almıştır.

29 Mevzuat Çalışmaları 2011 Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi yönetmeliğinde güncelleme yapılmıştır. Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 ve Ek-3, AB direktifleri ve ülke ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile; Bildirime esas bulaşıcı hastalıklar listesi güncellenmiş ve hastalık sayısı 73 e çıkarılmıştır. Bildirim sistemine dahil olan hastalıklar için vaka tanımları belirlenmiştir. Bildirimi yapılan hastalıklardan bazılarının vaka tanımı güncellenirken, bazılarının ise isimleri ya da grupları değiştirilmiştir.

30 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirim Sistemi Mevzuatı Ülkemizde aile hekimliği sistemine geçilmesi ve 2011 yılında yayımlanan 663 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı teşkilat yapısında değişikliğe gidilmesi ile; Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirim Sistemi 2015/18 sayılı Genelge ile yeniden güncellenmiştir.

31 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirimi-1 Bildirimi zorunlu bir bulaşıcı hastalığın ihbarı ve bildiriminden, sağlık hizmeti veren bütün kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler sorumludur.

32 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirimi-2 Bulaşıcı hastalıkların ihbar ve bildiriminde; yılında yayınlanan Yönetmelik te yer alan bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklara ait standart vaka tanımları ve tanı kriterleri dikkate alınacaktır. -ihbar ve bildirim algoritmaları ise 2015 yılında yayınlanan Genelgeye göre uygulanacaktır.

33 Form 014 Yazılım programlarında yer alan ve bildirimlerde kullanılacak olan standart form, Form 014 tür.

34 Form 014 Bildirim yapan kurumkişi ve bilgileri, Hasta kimlik bilgileri, kayıtlı ikamet adresi bilgileri Beyan adresi ve iletişim bilgileri (varsa) kullanılan sistemden otomatik getirilecektir.

35 Form 014 Hastalığın Adı ve Hastalığın Kodu muayene ekranındaki tanı kısmından otomatik olarak gelecektir. Bu ekranda doldurulması zorunlu tek alan; Vaka Tipi, Belirtilerin Başlama Tarihi, Vaka Durumu bilgileridir.

36 Form 014 Hastanın ikamet adresi, Mernis adresinden farklı ise beyan adresi bölümünde belirtilmelidir. (Ancak zorunlu değildir.) Beyan adresi bölümünde, kişinin beyanı doğrultusunda hastalığının kendisine bulaştığından şüphelendiği yere göre adres tipinin seçilerek adres bilgilerinin doldurulması gerekmektedir. Eğer kurum veritabanında kişiye ait beyan adres bilgisi mevcut ise bu alan sistem tarafından dolu olarak getirilmelidir. Hekim isterse bu alanda değişiklik yapabilmelidir.

37 Form 014 Beyan adresi bölümünde 6 farklı adres tipi bulunmaktadır. Bunlar; Sürekli ikamet adresi, Geçici ikamet adresi, İş adresi, Okul adresi, Velisinin veya yakınının adresi, Olayın gerçekleştiği adrestir.

38 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirimi-3 Aile hekimleri tarafından bildirimi zorunlu bulaşıcı bir hastalık tanısı konulduğu takdirde; -AHBS yazılım programında bulunan Form 014 te, hastalığa ait bilgileri doldurup, Sağlık.NET-Online a anlık olarak ya da gün sonunda göndereceklerdir.

39 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirimi-4 Hastanelerde hekimler tarafından bildirimi zorunlu bulaşıcı bir hastalığa ait tanı konulduğu takdirde; - Hekim yazılım programında bulunan Form014 ü doldurarak bildirimini yapacak, - Yapılan bu bildirim, hastane sürveyans sorumlusunun ekranına otomatik olarak düşecektir.

40 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirimi-5 -Hastane sürveyans sorumlusu, Form 014 ü kontrol edecek ve varsa forma dair eksikleri bildirimi yapan hekime tamamlatacak, -Kontrolleri tamamlanan Form 014 ün çıktısını alarak hastanenin bağlı bulunduğu ilçe Toplum Sağlığı Merkezine, günlük olarak gönderecektir. -Bulaşıcı hastalık etken bildirimi amacıyla kullanılan ve ilgili laboratuvar tarafından doldurulan Form 014D ler de (Enfeksiyon Etkenleri Bildirim Fişi) günlük olarak TSM ye gönderilecektir. -Aynı zamanda, kontrolleri tamamlanan Form 014 ü Sağlık.NET-Online a da günlük olarak gönderecektir.

41 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirimi-6 İhbar ve bildirim sistemi kapsamında bulaşıcı hastalıklar ve etkenler dört grup halinde takip edilmektedir. Bu gruplar: - A Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar - B Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar - C Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar - D Grubu Bildirimi Zorunlu Etkenler

42 Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalık Grupları

43 A Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar Ülke genelinde hizmet veren tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler tarafından bildirimi yapılacak hastalıkları kapsar.

44

45 B Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar Uluslararası bildirimi zorunlu olan hastalıkları ve durumları kapsar. Ülke genelinde hizmet veren tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler tarafından yapılacak olan hastalık bildirimi belirtilen usuller çerçevesinde yapılmalıdır.

46

47 B Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar B Grubunda yer alan hastalıklar tespit edildiği anda, tek vaka görülmesi durumunda dahi, ivedilikle, en hızlı iletişim araçları kullanılarak, direkt olarak Müdürlüğe İHBAR edilecektir. Müdürlük tarafından da en hızlı iletişim araçları kullanılarak Kurum a bildirilecektir. Bu hastalıklar için, Kurum tarafından, uluslararası bildirim yapılacaktır. Hastalık ile ilgili olarak Kurum ve/veya Müdürlük kanalı ile inceleme başlatılacaktır.

48 C Grubu Bildirimi Zorunlu Hastalıklar Yataklı tedavi kurumları tarafından bildirimi yapılacak hastalıkları kapsar. Hastalığın bildirimi belirtilen esaslar çerçevesinde yapılmalıdır.

49

50 D Grubu Bildirimi Zorunlu Etkenler Tanı koyma kapasitesine sahip veya sentinel laboratuvarlar tarafından tespit edilen etkenleri kapsar. Laboratuvarlardan enfeksiyöz etkenin bildirimi Grup D Enfeksiyon Etkenleri Bildirim Fişi ile ve akış şeması çerçevesinde yapılmalıdır.

51

52 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirimi-7 B grubunda yer alan hastalıkların dışındaki herhangi bir bulaşıcı hastalık ya da durumun, halk sağlığı tehdidi oluşturma riski ve uluslararası öneme haiz halk sağlığı acil durumları, Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliği ekinde yer alan karar aracı kullanılarak değerlendirilecek ve sonrasında Kurum tarafından uluslararası bildirimine karar verilecektir.

53 Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumlarını Belirlemede Kullanılan Karar Aracı, 2015/18 sayılı Genelge nin ekinde yer almaktadır. Algoritmada izlenecek yollar genelge ekinden detaylı olarak incelenebilir.

54 Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirimi-8 Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi Standart Tanı, Sürveyans ve Laboratuvar Rehberinde belirlenen, İHBARI gereken hastalıklar tespit edildiğinde, bütün sağlık kurum ve kuruluşları tarafından, en hızlı şekilde, telefon, fax gibi iletişim araçları ile TSM ye derhal ihbarı yapılmalıdır. Bu ihbardan sonra genelgede belirlenen esaslar çerçevesinde hastalık bildirimleri yapılmalıdır.

55 Aile Hekimleri Tarafından Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi

56 Aile Hekimleri Tarafından Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi-1 Aile hekimliği bilgi sistemi (AHBS) yazılım programlarında, bulaşıcı hastalık bildirim ekranına (Form Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Formu) hastanın kimlik bilgileri, kayıtlı ikamet adresi bilgisi, hastalığa ait bilgilerden hastalık adı ve hastalık kodu ile bildirim yapan kurum ve kişi bilgilerinin tam olarak gelmesi sağlanmalıdır.

57

58 Aile Hekimleri Tarafından Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi-3 Aile hekimleri, AHBS yazılım programlarında bulunan bulaşıcı hastalık bildirim ekranında yer alan bilgileri doldurarak (Form-014 Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Formu) bu formu AHBS aracılığıyla Sağlık Net Online a günlük olarak göndermelidir.

59 Aile Hekimleri Tarafından Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi-4 Aile Hekimlerinin AHBS üzerinden Sağlık.NET- Online a gönderdiği bulaşıcı hastalık bildirimleri, TSM nin görebileceği şekilde TSİM deki ilgili raporlama sayfalarına elektronik ortamda aktarılmaktadır. Bu bildirimler hastanın ikamet adresinin olduğu TSM tarafından TSİM de görüntülenecektir.

60 Aile hekimleri, Aile Hekimleri Tarafından Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi-5 AHBS yazılım programları aracılığıyla sağlık bilgi sistemlerine gönderdikleri Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Formu (Form 014) çıktısını TSM ye ayrıca göndermeyeceklerdir.

61 Aile Hekimleri Tarafından Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi-7 Kurum tarafından sentinel ve sendromik sürveyans kapsamında değerlendirilen Akut Bağırsak Enfeksiyonu, Makülopapüler Döküntülü Hastalıklar, Akut Flask Paralizi, Maternal Neonatal Tetanoz İnfluenza gibi bazı özel hastalıklar ve sendromlar için özel sürveyanslar yürütülmektedir. Bu hastalıklara ait bildirimler, Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi Standart Tanı, Sürveyans ve Laboratuvar Rehberi ve ayrıca yayınlanan ilgili mevzuatlar çerçevesinde yapılmalıdır.

62 Aile Hekimleri Tarafından Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi-8 Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi Standart Tanı, Sürveyans ve Laboratuvar Rehberinde belirtilen hastalıklar için, hastalığın etkeninin, kaynağının tespit edilmesi ve yayılımının engellenmesi amacı ile TSM tarafından filyasyon çalışmalarına başlanacaktır. Gerekli durumlarda, filyasyon çalışmalarına aile hekimleri ve halk sağlığı müdürlükleri de katılacaktır.

63 Toplum Sağlığı Merkezlerinde Bulaşıcı Hastalıkların Bildirim Mekanizması

64 TSM lerde Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi-1 Bulaşıcı hastalık vaka bildirimleri ve sonrasında yapılacak raporlama ve gerekli çalışmaların en kısa sürede yapılabilmesi amacı ile; bulaşıcı hastalıkların bildirimine dair mevzuat güncellemesi ve buna yönelik TSİM de veri girişi ve raporlama alanında güncellemeler yapılmıştır.

65 TSM lerde Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi-2 Güncelleme öncesinde; sağlık kurumlarından Form- 014 (Bildirimi zorunlu hastalık fişi) ve Form-014D (Enfeksiyon etkenleri bildirim fişi) ile halk sağlığı müdürlüğü veya toplum sağlığı merkezine gelen bulaşıcı hastalık bildirimlerinin Form 016 ve Form 017 ye aktarılması sonrasında TSİM e (Temel Sağlık İstatistikleri Modülü) girişleri, takip eden ayın 20. gününe kadar, aylık olarak yapılmakta idi.

66 TSM lerde Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi-3 TSİM de vaka bazlı ve günlük olarak bulaşıcı hastalık bildirimlerinin takibi için yapılan düzenleme ile Form 014 ve Form 014D veri giriş ve raporlama sayfaları tasarlanmıştır. Bu sayfalarda iki ayrı yetki tanımlanmıştır. - Form girişi - Raporlama Bildirimi yapılan hastalıklara dair hastaneden gelen formların TSİM e girişi, yetkilendirilmiş TSM personeli tarafından yapılacaktır. Bu bildirimlere yönelik raporlamalar ise TSM lerde ve HSM lerde yetkilendirilmiş personel tarafından yapılacaktır.

67 TSM lerde Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi-4 Raporlama yetkileri, halk sağlığı müdürlüklerinde şube müdürleri ve birim çalışanlarına, toplum sağlığı merkezlerinde ise bulaşıcı hastalıklardan sorumlu hekimlere verilecektir.

68 Filyasyon-1 Bulaşıcı hastalıklara ait bildirimlerin yapılması sonrasında; hastalığın yayılmasının engellenmesi amacı ile kaynağın tespit edilmesi, vakanın incelenmesi, temaslıların takip edilmesi ve koruma ve kontrol önlemlerinin alınması gerekmektedir. Bu amaçla bildirim sonrasında ilgili birimler tarafından filyasyon çalışmaları yapılmaktadır.

69 Filyasyon-2 Bulaşıcı hastalıkların kontrolüne yönelik uygulanan halk sağlığı hizmetleri, zamana karşı verilen bir mücadele olması nedeni ile bu noktada ekip çalışması daha da fazla önem taşımaktadır. Toplum Sağlığı Merkezi ve Bağlı Birimler yönetmeliğinde belirtildiği gibi bu çalışmaların asıl olarak bölge tabanlı hizmet veren TSM lerce yürütülmesi gerekmektedir. TSM çalışmalarına Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Aile Hekimlerinin de katılması gerekebilir.

70 Halk Sağlığı Müdürlüklerinde Bulaşıcı Hastalıkların Bildirim Mekanizması

71 HSM de Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi Halk Sağlığı Müdürlükleri bulaşıcı hastalıkların bildirimi konusunda veri girişi yapmayacaktır. Mevcut raporlama üzerinden raporlamaları görecektir. Halk Sağlığı Müdürlükleri, ilde ikamet eden ve bulaşıcı hastalığı olduğu bildirilen kişilerin kayıtlarını ilçe düzeyinde görebilecektir.

72 TEŞEKKÜRLER

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu DAĞITIM YERLERİNE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu DAĞITIM YERLERİNE TC SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Sayı : 13588366/149 Konu : Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirim Sistemi Genelgesi Uygulaması DAĞITIM YERLERİNE İlgi: 10/06/2015 tarihli ve 23248055/700-719/26391

Detaylı

Hastanelerde Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıkların Bildirim Mekanizması

Hastanelerde Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıkların Bildirim Mekanizması Hastanelerde Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıkların Bildirim Mekanizması Bulaşıcı Hastalık Sürveyans Bulaşıcı Hastalık Bulaşıcı Hastalık GİRİŞ Bulaşıcı hastalıklar, önlem alınmadığı takdirde salgınlar

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B100TSH0110001 Konu : BulaĢıcı Hastalıkların Bildirimi Sistemi Yönergesi 24.02.2004 / 1534 BAKANLIK MAKAMINA Ülkemizde, sağlık ile ilgili

Detaylı

TÜRKĠYE DE KUDUZ VE YÜRÜTÜLEN ÇALIġMALAR

TÜRKĠYE DE KUDUZ VE YÜRÜTÜLEN ÇALIġMALAR TÜRKĠYE DE KUDUZ VE YÜRÜTÜLEN ÇALIġMALAR Dr. Ebru AYDIN Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı 0 312 565 5347 ebruaydin.tr@gmail.com ebru.aydin@thsk.gov.tr KUDUZ Kuduz, dünyada hâlâ önemini koruyan

Detaylı

TÜBERKÜLOZ SÜRVEYANS ÇALIŞMALARINA PRATİK YAKLAŞIM ve ÖNEMİ

TÜBERKÜLOZ SÜRVEYANS ÇALIŞMALARINA PRATİK YAKLAŞIM ve ÖNEMİ 21. Yüzyılda Tüberküloz Sempozyumu ve II. Tüberküloz Laboratuvar Tanı Yöntemleri Kursu, Samsun TÜBERKÜLOZ SÜRVEYANS ÇALIŞMALARINA PRATİK YAKLAŞIM ve ÖNEMİ Prof. Dr. Yıldız PEKŞEN Ondokuz Mayıs Üniversitesi,

Detaylı

BULAŞICI HASTALIKLARA GİRİŞ

BULAŞICI HASTALIKLARA GİRİŞ BULAŞICI HASTALIKLARA GİRİŞ Öğr. Gör. Blm. Uzm. F. Özlem ÖZTÜRK AHE 206 Enfeksiyon Hastalıkları Hemşireliği SUNU PLANI Enfeksiyon, enfeksiyon hastalığı kavramı Epidemiyoloji ve kullanılan kavramlar Sürveyans

Detaylı

BULAŞICI HASTALIK BİLDİRİM VERİ SETİ

BULAŞICI HASTALIK BİLDİRİM VERİ SETİ BULAŞICI HASTALIK BİLDİRİM VERİ SETİ Oluşturma Tarihi : 01.06.2007 Sürüm Tarihi : 31.01.2015 Kaynak Kurum / Birim : Türkiye Halk Sağlığı Kurumu / lar Kontrol Programları Başkan Yardımcılığı Kapsamı : Ülkemiz

Detaylı

HBYS BİLDİRİMİ ZORUNLU BULAŞICI HASTALIK BİLDİRİM MEKANİZMASI

HBYS BİLDİRİMİ ZORUNLU BULAŞICI HASTALIK BİLDİRİM MEKANİZMASI HBYS BİLDİRİMİ ZORUNLU BULAŞICI HASTALIK BİLDİRİM MEKANİZMASI TANIMLAR: Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar (BZBH): SKRS ICD10-MSVS İLİŞKİSİ tablosunda 68 numaralı MSVS de tanımlanmış olan tanı kodları.

Detaylı

BULAŞICI HASTALIKLAR SÜRVEYANS VE KONTROL ESASLARI YÖNETMELİĞİ

BULAŞICI HASTALIKLAR SÜRVEYANS VE KONTROL ESASLARI YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 30.05.2007 Resmi Gazete Sayısı: 26537 BULAŞICI HASTALIKLAR SÜRVEYANS VE KONTROL ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik; a)

Detaylı

Bulaşıcı Hastalık Salgınlarının Erken Tespitinde CBS nin Rolü

Bulaşıcı Hastalık Salgınlarının Erken Tespitinde CBS nin Rolü Bulaşıcı Hastalık Salgınlarının Erken Tespitinde CBS nin Rolü Dr. Ali Göktepe Ankara 2016 Sunum Planım, Biz kimiz ve ne yapıyoruz? Biyolojik tehditlerin erken tespiti, Göstergeye dayalı... sendromik surveyans,

Detaylı

Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi

Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi Dr. Mustafa Bahadır Sucaklı 2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi 12 Kasım 2013 Antalya 1 Akut Sağlık Olaylarına Cevap İnceleme ve risk değerlendirmesi İnceleme

Detaylı

BULAŞICI HASTALIKLAR SÜRVEYANS VE KONTROL ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

BULAŞICI HASTALIKLAR SÜRVEYANS VE KONTROL ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar BULAŞICI HASTALIKLAR SÜRVEYANS VE KONTROL ESASLARI YÖNETMELİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik; BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar a) Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolünün sağlanması

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Kontrolü Daire Başkanlığı Zoonoz ve Paraziter Hastalıklar Şube Müdürlüğü SAĞLIK BAKANLIĞI VE TULAREMİ Dr. Ramazan

Detaylı

Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı Ve Bildirim Sistemi Yönergesi

Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı Ve Bildirim Sistemi Yönergesi Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı Ve Bildirim Sistemi Yönergesi I. BÖLÜM AMAÇ, DAYANAK, TANIMLAR Amaç Madde 1. Bu yönerge, Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sisteminin yapısı, işleyişi ile ilgili usul

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROL KOMİTELERİNİN GÖREVLERİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA ENFEKSİYON KONTROLÜ ve ÖNLENMESİ

ENFEKSİYON KONTROL KOMİTELERİNİN GÖREVLERİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA ENFEKSİYON KONTROLÜ ve ÖNLENMESİ TC SAĞLIK BAKANLIĞI Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ENFEKSİYON KONTROL KOMİTELERİNİN GÖREVLERİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA ENFEKSİYON KONTROLÜ ve ÖNLENMESİ Dr. Mustafa ERTEK Refik Saydam Hıfzıssıhha

Detaylı

VİRAL HEPATİT BİLDİRİMLERİ

VİRAL HEPATİT BİLDİRİMLERİ VİRAL HEPATİT BİLDİRİMLERİ Uz. Dr. Raika Durusoy İçerik planı Giriş: Sürveyansın önemi, bildirimlerin yetersizliği Yeni bulaşıcı hastalık bildirim sistemi Bildirme yükümlülüğü Hangi olgular bildirilmeli?

Detaylı

KOD:ENF.PR.01 YAYIN TRH:MART 2009 REV TRH: EYLÜL 2012 REV NO:02 Sayfa No: 1/6

KOD:ENF.PR.01 YAYIN TRH:MART 2009 REV TRH: EYLÜL 2012 REV NO:02 Sayfa No: 1/6 1.AMAÇ: Hastanede sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesi ve kontrolü ile ilgili faaliyetleri yürütmek üzere Enfeksiyon Kontrol Komitesi nin çalışma şekli, görev, yetki ve sorumluluklarını

Detaylı

7.EKMUD Kongresi,Antalya-Türkiye GÜNAYDIN

7.EKMUD Kongresi,Antalya-Türkiye GÜNAYDIN 7.EKMUD Kongresi,Antalya-Türkiye GÜNAYDIN SENDROMİK YAKLAŞIM NEDİR? DR.GÜLAY KORUKLUO LU HALK SA LI I GENEL MÜDÜRLÜ Ü ULUSAL VİROLOJİ REFERANS LABORATUVARI 7.EKMUD Kongresi,Antalya-Türkiye Sendrom; belirli

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2006/ 23

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2006/ 23 B100TSH0110001 Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele 17.02.2006 / 1808 GENELGE 2006/ 23 Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafik yapı, alt yapı eksikliklerinden kaynaklanan problemler ve genel hijyen uygulamalarındaki

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI

SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI Dr. Ebru AYDIN Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Uzm.Dr. Sühendan ADIGÜZEL Birim Sorumlusu 1 BAKANLIĞIMIZDA, ÇALIŞAN SAĞLIĞI İLE

Detaylı

Türkiye de Toplum Kökenli Enfeksiyon Hastalıklarında Neredeyiz?

Türkiye de Toplum Kökenli Enfeksiyon Hastalıklarında Neredeyiz? Türkiye de Toplum Kökenli Enfeksiyon Hastalıklarında Neredeyiz? İzmir İl Sağlık Müdürü Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Bediha TÜRKYILMAZ Toplum Kökenli Enfeksiyonlar Toplum kökenli enfeksiyon; önemli

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA İZLEME YÖNTEMİ TERMİN 1. Hastane enfeksiyonunun oluşmasını ve yayılmasını önlemek 1.a) Enfeksiyon kontrol programı oluşturmak

Detaylı

Gelişen teknoloji Tanı ve tedavide kullanım Uygulanan teknikler çok gelişmiş bile olsalar kendine özgü komplikasyon riskleri taşımaktadırlar

Gelişen teknoloji Tanı ve tedavide kullanım Uygulanan teknikler çok gelişmiş bile olsalar kendine özgü komplikasyon riskleri taşımaktadırlar Gelişen teknoloji Tanı ve tedavide kullanım Uygulanan teknikler çok gelişmiş bile olsalar kendine özgü komplikasyon riskleri taşımaktadırlar 2 Hastanın hastanede yatış süresini uzatmakta Tedavi maliyetini

Detaylı

GEZİCİ SAĞLIK HİZMETİ PLANLAMASI VE ÖDEMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

GEZİCİ SAĞLIK HİZMETİ PLANLAMASI VE ÖDEMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR GEZİCİ SAĞLIK HİZMETİ PLANLAMASI VE ÖDEMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Aile hekimliği uygulaması kapsamında sağlık hizmetine ulaşımın zor olduğu belde, köy, mezra, uzak mahalleler ve benzeri yerleşim yerlerine,

Detaylı

Sağlık Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Konularında Hakları, Yükümlülükleri ve Sağlık Bakanlığı nın Faaliyetleri

Sağlık Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Konularında Hakları, Yükümlülükleri ve Sağlık Bakanlığı nın Faaliyetleri Sağlık Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Konularında Hakları, Yükümlülükleri ve Sağlık Bakanlığı nın Faaliyetleri Dr. Sedat GÜLAY Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Devlet Devletin Ödevi İşverenlerin

Detaylı

Đstatistik Birimi Çalışma Prosedürü

Đstatistik Birimi Çalışma Prosedürü T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Doküman Adı Đstatistik Birimi Çalışma Prosedürü Doküman Numarası IDR/203/PR-009 ISO 9001:2008 KYS Kriter No 8.4. Yayın Tarihi Revizyon

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Hastanemizin

Detaylı

ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ STRATEJİK EYLEM PLANI ( )

ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ STRATEJİK EYLEM PLANI ( ) ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ STRATEJİK EYLEM PLANI (2018-2023) Prof. Dr. Selçuk KILIÇ T.C. Sağlık Bakanlığı Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanlığı Antimikrobiyal Direnç

Detaylı

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Tüm sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla çalışmalarının sağlanması için 14.05.2012 tarihinde çalışan güvenliğinin sağlanmasına

Detaylı

SENATO KARARLARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KURULUNUN KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ

SENATO KARARLARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KURULUNUN KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ SENATO KARARLARI Karar Tarihi: 07/02/2014 Toplantı Sayısı:02 Sayfa:1 Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma ve Uygulama Merkezi Enfeksiyon Kontrol Kurulunun Kuruluş ve Çalışma Yönergesi hk.

Detaylı

Türkiye de Son Durum, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Aktiviteleri

Türkiye de Son Durum, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Aktiviteleri Türkiye de Son Durum, Aktiviteleri Dr. Ahmet ÖZLÜ Daire Başkanı 23 Kasım 2013-İSTANBUL 2 1985: İlk AIDS vakası HIV/AIDS Kontrol Programı Gelişimi 1985: HIV/AIDS bildirimi zorunlu hastalık kapsamında 1986:

Detaylı

Salgın Analizi. Prof.Dr.IŞIL MARAL. Halk Sağlığı Uzmanı, Mikrobiyoloji Doktoru (PhD) Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı

Salgın Analizi. Prof.Dr.IŞIL MARAL. Halk Sağlığı Uzmanı, Mikrobiyoloji Doktoru (PhD) Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Salgın Analizi Prof.Dr.IŞIL MARAL Halk Sağlığı Uzmanı, Mikrobiyoloji Doktoru (PhD) Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Amaç Bu oturum sonunda katılımcılar salgın incelemesi konusunda

Detaylı

OKUL SAĞLIĞI HĠZMETLERĠ ĠġBĠRLĠĞĠ PROTOKOLÜ

OKUL SAĞLIĞI HĠZMETLERĠ ĠġBĠRLĠĞĠ PROTOKOLÜ OKUL SAĞLIĞI HĠZMETLERĠ ĠġBĠRLĠĞĠ PROTOKOLÜ Madde 1. TARAFLAR Bu protokolün tarafları; Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü dür. Madde 2. KONU Bu protokolün konusu; Okul sağlığı

Detaylı

TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ)

TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ) TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ) Dr. Ebru AYDIN Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı 1 SAĞLIK BAKANLIĞINDA ZOONOTİK HASTALIKLAR İLE İLGİLİ YAPILANMA

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI

TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI Dr. M. Bahadır Sucaklı Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Klinik HIV/AIDS Sempozyumu 26-27 Kasım 2011 Antakya HIV/AIDS Kontrol

Detaylı

(1) ATRG L 268, 3.10.1998, s. 1.

(1) ATRG L 268, 3.10.1998, s. 1. 2119/98/AT sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Kararı çerçevesinde bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolü için erken uyarı ve yanıt sistemi hakkında 22 Aralık 1999 tarihli KOMİSYON KARARI [C(1999)

Detaylı

Dr. Çiğdem BAŞGÜL Toplum Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı ANKARA

Dr. Çiğdem BAŞGÜL Toplum Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı ANKARA Dr. Çiğdem BAŞGÜL Toplum Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı ANKARA SUNUM PLANI Evde Sağlık Hizmetlerinin Mevcut Durumu Yönetmeliğin Getirdiği Yenilikler Evde Sağlık ve Palyatif Bakım Hizmetlerinin Gerekçeleri

Detaylı

Vet. Hekim Ahmet SAFRAN

Vet. Hekim Ahmet SAFRAN T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Vet. Hekim Ahmet SAFRAN Zoonotik Hastalıklar Daire Başkanlığı Riketsiyal ve Viral Zoonotik Hastalıklar Şube Müdürlüğü Tel: 0312 585 13 90,

Detaylı

KUDUZ RİSKLİ TEMAS BİLDİRİM VERİ SETİ

KUDUZ RİSKLİ TEMAS BİLDİRİM VERİ SETİ KUDUZ RİSKLİ TEMAS BİLDİRİM VERİ SETİ Oluşturma Tarihi : 17.09.2014 Sürüm Tarihi : 31.01.2015 Kaynak Kurum / Birim Kapsamı Bağlamı Bildirimi Yapacak Kurumlar Bildirimi Yapılacak Paketler : Türkiye Halk

Detaylı

KANSER İSTATİSTİKLERİ

KANSER İSTATİSTİKLERİ 1 KANSER İSTATİSTİKLERİ Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biridir. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk sağlığı sorunudur. Tanı olanaklarının gelişmesi ve

Detaylı

Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri Yönetmeliği

Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri Yönetmeliği Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri Yönetmeliği SAĞLIK BAKANLIĞI NDAN: KANSER ERKEN TEŞHİS VE TARAMA MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1-Bu yönetmeliğin

Detaylı

Sağlık-Net Klinik Veri Gönderim İşlemleri KULLANICI KLAVUZU

Sağlık-Net Klinik Veri Gönderim İşlemleri KULLANICI KLAVUZU Sağlık-Net Klinik Veri Gönderim İşlemleri KULLANICI KLAVUZU 1 Sisoft Sağlık Bilgi Versiyon Bilgisi Doküman No Versiyon 2.0.0.558 Tarih 30.01.2014 2 Sisoft Sağlık Bilgi Sağlık-NET Klinik Veri Gönderim İşlemleri

Detaylı

KANSER KAYITÇILIĞI: AMAÇ VE KULLANIM ALANI. Prof Dr Gül Ergör DEÜTF Halk Sağlığı AD

KANSER KAYITÇILIĞI: AMAÇ VE KULLANIM ALANI. Prof Dr Gül Ergör DEÜTF Halk Sağlığı AD KANSER KAYITÇILIĞI: AMAÇ VE KULLANIM ALANI Prof Dr Gül Ergör DEÜTF Halk Sağlığı AD Kanser Kayıtçılığı Amaç, kanserin boyutunu belirlemek ve gelecekteki durumu hakkında öngörüde bulunmak Tanımlanmış bir

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik kamu, üniversite ve özel sektör ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarını kapsar.

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik kamu, üniversite ve özel sektör ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarını kapsar. 6 Nisan 2011 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27897 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1

Detaylı

Bu kitap yeni atanan personelin birimine uyumunu sağlamak için yapılmıştır.

Bu kitap yeni atanan personelin birimine uyumunu sağlamak için yapılmıştır. T.C SAĞLIK BAKANLIĞI PENDİK DEVLET HASTANESİ TEMİZLİK HİZMETLERİ BÖLÜM ORYANTASYON REHBERİ Bu kitap yeni atanan personelin birimine uyumunu sağlamak için yapılmıştır. EĞİTİM KOMİTESİ GENEL TANITIM Birim

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV/AIDS YÜRÜTÜLEN HİZMETLER. Dr. Ayla Aydın Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı

TÜRKİYE DE HIV/AIDS YÜRÜTÜLEN HİZMETLER. Dr. Ayla Aydın Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı TÜRKİYE DE HIV/AIDS YÜRÜTÜLEN HİZMETLER Dr. Ayla Aydın Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Tüm dünyada yürütülen programlar ve etkinlikler ile; Toplum genelinin HIV/AIDS konusunda doğru bilgilenmesini

Detaylı

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ YÖNERGESİ Birinci Bölüm Amaç, Kapsam ve Tanımlar

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ YÖNERGESİ Birinci Bölüm Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ YÖNERGESİ Birinci Bölüm Amaç, Kapsam ve Tanımlar Madde 1- Bu yönergenin amacı üniversitenin günlük faaliyetlerinde karşılaştığı veya gelecekteki

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi intörnlük

Detaylı

TÜBERKÜLOZDA KAYIT ve BİLDİRİM. Dr. Suha ÖZKAN Ankara Verem Savaşı İl Koordinatörü

TÜBERKÜLOZDA KAYIT ve BİLDİRİM. Dr. Suha ÖZKAN Ankara Verem Savaşı İl Koordinatörü TÜBERKÜLOZDA KAYIT ve BİLDİRİM Dr. Suha ÖZKAN Ankara Verem Savaşı İl Koordinatörü 1 AMAÇ Bildirimi zorunlu bir hastalık olan tüberkülozun kendine özgü terminolojisi hakkında bilgilenmek, ülkemizdeki, bildirim,

Detaylı

5- SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ EĞİTİM PROGRAMININ İÇERİĞİNDE NELER

5- SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ EĞİTİM PROGRAMININ İÇERİĞİNDE NELER 1- SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? Saha epidemiyolojisi; toplumun sağlık düzeyini korumak, geliştirmek ve ortaya çıkan tehditleri belirleyip ortadan kaldırmak için güvenilir bilimsel incelemeler

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç İÜ Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı nda sunulan laboratuvar hizmetlerinin; hizmet verdiği hasta popülasyonu, klinik ve polikliniklerin gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

HASTANE ENFEKSİYONLARI VE SÜRVEYANS

HASTANE ENFEKSİYONLARI VE SÜRVEYANS HASTANE ENFEKSİYONLARI VE SÜRVEYANS Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı İÇERİK Sürveyansın tanımı Amaçlar CDC Hastane enfeksiyonu

Detaylı

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İL KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İL KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İL KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI 1. Amaç Uyuşturucu ile Mücadele İl Kurullarının amacı, uyuşturucu ile mücadele sürecinde mevcut durumu tespit etmek ve hazırlanan eylem

Detaylı

SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ

SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ Sağlık Net Hata Kodlarına Göre Yapılacak İşlemler KULLANICI KLAVUZU Doküman No: F-34 Yürürlük Tarihi: 25.05.2013 1 Sisoft Sağlık Bilgi

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Sayı : 23776858/157.05 Konu : Patoloji Veri Seti DAĞITIM YERLERİNE İlgi: 14.11.2014 tarihli ve 67523305-700/2014.5181.5446 sayılı yazı Kanser

Detaylı

Hazırlayan

Hazırlayan Yürürlük i: 14.09.2012 SÜRVEYANS TALİMATI Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 1.2, 2.3, 2.6-2.5 KAPSAM: Tüm birimler Hazırlayan Güler DEMİRCİ Canan SERÇELİK

Detaylı

Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Ağı (UHESA)

Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Ağı (UHESA) Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Ağı (UHESA) Doç. Dr. Mustafa Gökhan Gözel Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı ve Klinik

Detaylı

KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU BİLDİRİM İŞLEMLERİ YAZILIMI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KULLANIM KILAVUZU

KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU BİLDİRİM İŞLEMLERİ YAZILIMI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KULLANIM KILAVUZU KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU BİLDİRİM İŞLEMLERİ YAZILIMI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KULLANIM KILAVUZU Mart 2014 İÇİNDEKİLER A. TANIMLAR B. BİY MODÜLÜNE GİRİŞ C. SERTİFİKA YÖNETİCİSİ TARAFINDAN YAPILMASI

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 29 Nisan 2015 17. Hafta (20-26 Nisan 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 17. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

OKUL SAĞLIĞI HĠZMETLERĠ UYGULAMA TALĠMATNAMESĠ

OKUL SAĞLIĞI HĠZMETLERĠ UYGULAMA TALĠMATNAMESĠ OKUL SAĞLIĞI HĠZMETLERĠ UYGULAMA TALĠMATNAMESĠ Okul Sağlığı, öğrencilerin sağlığının değerlendirilmesi, geliştirilmesi, sağlıklı okul yaşamının sağlanması ve sürdürülmesi, öğrenciye ve dolayısıyla topluma

Detaylı

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-ÇSGB İSGGM, Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK, Üniversite Hastaneleri Temsilcileri, Meslek Hastalıkları Hastanesi-MHH,

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞININ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ FAALİYETLERİ

SAĞLIK BAKANLIĞININ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ FAALİYETLERİ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ FAALİYETLERİ Dr. Rahime KAÇMAZ Planlama ve Uygulama Birim Sorumlusu 1 BAKANLIĞIMIZDA İŞ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ YAPILANMA SÜRECİ-1 Mülga Temel Sağlık

Detaylı

Sayı : B.10.0.SGB / /09/2007 Konu: Toplum Sağlığı Performans Puanları Kriterleri Hk. GENELGE 2007/79

Sayı : B.10.0.SGB / /09/2007 Konu: Toplum Sağlığı Performans Puanları Kriterleri Hk. GENELGE 2007/79 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı : B.10.0.SGB.0.82.00.02/ 11021 06/09/2007 Konu: Toplum Sağlığı Performans Puanları Kriterleri Hk. GENELGE 2007/79 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı

Detaylı

Sağlık.NET Sağlık.NET bilgi iletişim platformudur

Sağlık.NET Sağlık.NET bilgi iletişim platformudur Sağlık.NET Sağlık.NET sağlık kurumlarında elektronik ortamda üretilen verileri, doğrudan üretildikleri yerden, standartlara uygun şekilde toplamayı, toplanan verilerden tüm paydaşlar için uygun bilgiler

Detaylı

BİLGİ TOPLAMA FORMU KULLANIM BİLGİLERİ

BİLGİ TOPLAMA FORMU KULLANIM BİLGİLERİ BİLGİ TOPLAMA FORMU KULLANIM BİLGİLERİ 1-SİSTEME GİRİŞ Tarafınıza verilmiş olan ÇKYS şifresi ile giriş yapılmalıdır. Açılan bölümden şekil de görüldüğü gibi İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi, altta açılan

Detaylı

Sağlık Bakımıyla İlişkili İnfeksiyonların Epidemiyolojisinde Temel Tanımlar

Sağlık Bakımıyla İlişkili İnfeksiyonların Epidemiyolojisinde Temel Tanımlar Sağlık Bakımıyla İlişkili İnfeksiyonların Epidemiyolojisinde Temel Tanımlar Dr. Alpay AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikr. AD. Epidemiyoloji Nedir? Sağlıkla ilgili

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü AİLE HEKİMLİĞİ PERFORMANS VE İTİRAZ DEĞERLENDİRME KOMİSYON TALİMATNAMESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü AİLE HEKİMLİĞİ PERFORMANS VE İTİRAZ DEĞERLENDİRME KOMİSYON TALİMATNAMESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü AİLE HEKİMLİĞİ PERFORMANS VE İTİRAZ DEĞERLENDİRME KOMİSYON TALİMATNAMESİ BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu Komisyonun

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Amaç: İSG hizmetleri İlgili diğer yönetmeliklerinin uygulanması İSG hizmetlerinde ekip halinde çalışmanın önemi hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır Öğrenim

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü BRUSELLOZİS

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü BRUSELLOZİS T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü BRUSELLOZİS (Dünyadaki ve Ülkemizdeki durum; Yapılan Çalışmalar) Dr. Vet. Hekim Ramazan UZUN Vet. Hekim İbrahim KÖŞKER Vet. Hekim Ahmet SAFRAN

Detaylı

Kızamık ve Kızamıkçığın Eliminasyonu ve Konjenital Kızamıkçık Sendromunun Önlenmesi Programı

Kızamık ve Kızamıkçığın Eliminasyonu ve Konjenital Kızamıkçık Sendromunun Önlenmesi Programı Kızamık ve Kızamıkçığın Eliminasyonu ve Konjenital Kızamıkçık Sendromunun Önlenmesi Programı S.B. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Salgın Kontrolü Daire Başkanlığı Kızamık

Detaylı

USS RAPORLARI KILAVUZU İÇİNDEKİLER

USS RAPORLARI KILAVUZU İÇİNDEKİLER USS RAPORLARI KILAVUZU İÇİNDEKİLER A. VERİ AKIŞ SAYILARI: 1. Veri Akış Sayıları 2. Veri Akış Sayıları TSIM 3. SağlıkNet Online TSIM Veri Gönderimi Karşılaştırma Ulusal Sağlık Sistemi (Sağlık.Net Online)

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI KOD YÖN.PL.06 YAY. TAR OCAK 2013 REV.TAR OCAK REV. NO 02 SYF. NO 1/5 S. NO PLANLANAN FAALİYET SORUMLULAR PLANLANAN FAALİYET DÖNEM Her doktor ve hemşire odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri,

Detaylı

ERİŞKİNDE AŞIYLA KORUNULABİLEN HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ

ERİŞKİNDE AŞIYLA KORUNULABİLEN HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ ERİŞKİNDE AŞIYLA KORUNULABİLEN HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ Dr. Sema ALP ÇAVUŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD,İzmir Seroepidemiyoloji Aşıyla

Detaylı

Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) TABS İzleme ve Kontrol Modülü Ahmet GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı

Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) TABS İzleme ve Kontrol Modülü Ahmet GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) TABS İzleme ve Kontrol Modülü Ahmet GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı ÇED,İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Envanteri ve Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanlığı Veri Değerlendirme

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Şu anki sunumun yapılmasına imkan tanıyan bu proje, 692188 sayılı anlaşma kapsamındaki AB Horizon 2020 Araştırma

Detaylı

Halk Sağlığı Hizmetleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM)

Halk Sağlığı Hizmetleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) Halk Sağlığı Hizmetleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) Uz. Dr. Özgür ERDEM Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Toplum Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı (10 Mart 2015/ ŞANLIURFA) 1 Sunu Planı Halk sağlığı

Detaylı

663 Sayılı KHK Madde 34

663 Sayılı KHK Madde 34 1 663 Sayılı KHK Madde 34 Hastaneler; tıbbî ve malî kriterler ile kalite, hastaçalışan güvenliği ve eğitim kriterleri çerçevesinde Kurumca belirlenecek usûl ve esaslara göre altı aylık veya bir yıllık

Detaylı

5- SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ EĞİTİM PROGRAMININ İÇERİĞİNDE NELER

5- SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ EĞİTİM PROGRAMININ İÇERİĞİNDE NELER 1- SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? Saha epidemiyolojisi; toplumun sağlık düzeyini korumak, geliştirmek ve ortaya çıkan tehditleri belirleyip ortadan kaldırmak için güvenilir bilimsel incelemeler

Detaylı

Uluslararası sağlık tüzüğü ve mikrobiyoloji laboratuvarları yeni fırsatlar ve görevler. Dr Hakan Abacıoğlu

Uluslararası sağlık tüzüğü ve mikrobiyoloji laboratuvarları yeni fırsatlar ve görevler. Dr Hakan Abacıoğlu Uluslararası sağlık tüzüğü ve mikrobiyoloji laboratuvarları yeni fırsatlar ve görevler Dr Hakan Abacıoğlu 2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi, Antalya, 10-13 Kasım 2013 Kathe Kollwitz, Salgın (1903)

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. VALİLİĞİNE (Halk Sağlığı Müdürlüğü)

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. VALİLİĞİNE (Halk Sağlığı Müdürlüğü) T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Sayı : 99858683/431.03.01 Konu : Gezici Sağlık Hizmeti VALİLİĞİNE (Halk Sağlığı Müdürlüğü) Aile hekimliği uygulaması kapsamında sağlık hizmetine ulaşımın

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

Arçelik te İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmaları

Arçelik te İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmaları Arçelik te İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmaları MARKALAR Arçelik Demek 1955 den bugüne yarım asırdan fazla tecrübe Ev yaşamına yönelik dayanıklı tüketim malları, komponentleri ve tüketici elektroniği ürünleri

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2017 Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı BEYAZ KOD GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ Beyin Ve Sinir Cerrahisi Servisi Sorumlu Hemşiresi

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sayı : 31678769/700 Konu : Patoloji Veri Seti DAĞITIM YERLERİNE İlgi: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının 11.11.2014 tarihli ve 2014.5679.84410

Detaylı

1- TÜRKİYE SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI

1- TÜRKİYE SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? 1- TÜRKİYE SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI Türkiye Saha Epidemiyolojisi Sertifikalı Eğitim Programı; toplumun sağlık düzeyini korumak, geliştirmek ve ortaya çıkan tehditleri belirleyip

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROL KURULU GÖREV TANIMI

ENFEKSİYON KONTROL KURULU GÖREV TANIMI ENFEKSİYON KONTROL KURULU GÖREV TANIMI Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi bünyesinde enfeksiyonların kontrolü ve önlenmesine yönelik süreçlerin tanımlanması, kontrolü ve sürekliliğini sağlamak, enfeksiyon

Detaylı

Toprak Veri Tabanı ve ÇEMobil-BGS nin Tanıtılması. Ahmet KÜÇÜKDÖNGÜL Mühendis (Orman Mühendisi)

Toprak Veri Tabanı ve ÇEMobil-BGS nin Tanıtılması. Ahmet KÜÇÜKDÖNGÜL Mühendis (Orman Mühendisi) Toprak Veri Tabanı ve ÇEMobil-BGS nin Tanıtılması Ahmet KÜÇÜKDÖNGÜL Mühendis (Orman Mühendisi) SUNUM PLANI Toprak Toprak Veritabanı Ulusal Toprak Veritabanı Çalışmaları:ÇEM-Toprak Veritabanı ÇEMobil :

Detaylı

Sağlık Bilgi Sistemleri ve Güncel Mevzuat. Dr. M. Mahir ÜLGÜ (MD, MSc.) Sağlık Bakanlığı Bilişim Teknolojileri Koordinatörlüğü

Sağlık Bilgi Sistemleri ve Güncel Mevzuat. Dr. M. Mahir ÜLGÜ (MD, MSc.) Sağlık Bakanlığı Bilişim Teknolojileri Koordinatörlüğü Sağlık Bilgi Sistemleri ve Güncel Mevzuat Dr. M. Mahir ÜLGÜ (MD, MSc.) Sağlık Bakanlığı Bilişim Teknolojileri Koordinatörlüğü VIII. Ulusal Tıp Bilişimi Kongresi Kasım 2011 Antalya SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİNE

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ ÇALIŞMA TALİMATI

ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No 1 / 5 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Temsilcisi Başhekim 1.AMAÇ Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi nde sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların

Detaylı

İLKADIM İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Ek.1

İLKADIM İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Ek.1 İLKADIM İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Ek.1 SIRA NO KURUM KODU STANDART DOSYA PLANI KODU HİZMETİN ADI 1 38152343 1700102 Eğitimler (Örn. Halk Sağlığı Eğitimleri,Hzmet içi eğitimler) 2 38152343 903010000 Atama,görevlendirme,sıhhi

Detaylı

Phd. Dr. Levent Tunalı

Phd. Dr. Levent Tunalı Phd. Dr. Levent Tunalı Bulaşıcı meslek hastalılığı; görülen işin gereği olarak veya işyerinin özel koşulları etkisi ile oluşan ve enfeksiyonun labratuvar bulguları ile kanıtlandığı bir hastalıktır. Salgın,

Detaylı

Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 13 Mayıs 2015tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan, tüm yataklı sağlık kurumlarını,

Detaylı

UÜ-SK HASTA GÜVENLİK PLANI

UÜ-SK HASTA GÜVENLİK PLANI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 10 Şubat 2012 1/5 1. Amaç: Bu plan UÜ-SK da hasta güvenliğini esas alan bir yaklaşımın tüm kuruluş ölçeğinde benimsenmesi ve uygulanması için bir sistematik oluşturmayı amaçlamaktadır.

Detaylı

Influenza Tanı Testi Uygulaması

Influenza Tanı Testi Uygulaması Sayfa No : 2 / 6 DEĞİŞİKLİK N0 TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ 00 01.03.2018 Dokumanın hazırlanıp, Yürürlüğe alınması DEĞİŞİKLİĞİ YAPAN Müge AŞKAROĞLU Sayfa No : 3 / 6 1. Amaç Influenza test servisi

Detaylı

0% *İ)%*İ #0() $%3#, /İ/0%+İ!0#$/"

0% *İ)%*İ #0() $%3#, /İ/0%+İ!0#$/ 0% *İ)%*İ #0() $%3#, /İ/0%+İ!0#$/" 2% 13&1*#+# /-,14*#.( Arzu NURAY Kimyager Sunum İçeriği Atık Yönetimi Görev ve Sorumluluklar Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) TABS İzleme ve Kontrol Modülü 2009 yılı

Detaylı

ADRES BEYAN FORMUNUN VERİ GİRİŞİ SIRASINDA YAPILACAK KONTROLLER VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

ADRES BEYAN FORMUNUN VERİ GİRİŞİ SIRASINDA YAPILACAK KONTROLLER VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR T.C. BAŞBAKANLIK TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ MUHTARLIK ASKI SÜRECİ ADRES BEYAN FORMUNUN VERİ GİRİŞİ SIRASINDA YAPILACAK KONTROLLER VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Kayıt bürosu

Detaylı

08 Mayıs Haziran 2017

08 Mayıs Haziran 2017 SINIF KURUL HAFTA 08 Mayıs 2017 16 Haziran 2017 TARİH 08.05.2017 09.05.2017 10.05.2017 11.05.2017 12.05.2017 09: 15 GEÇEN DERS KURULUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE DERS KURULUNUN TANITIMI Hipertansiyon Ölüm

Detaylı

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Sayfa No 1/17 ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Acil servise 24 saat içinde aynı şikâyetle tekrar başvuran hasta sayısı ve oranının tespiti

Detaylı