Sonsuz Diziler ve Seriler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sonsuz Diziler ve Seriler"

Transkript

1 Sonsuz Diziler ve Seriler İki veya birden çok sonlu sayıdaki sayının nasıl toplanacağını herkes bilir. Peki sonsuz tane sayıyı nasıl toplarız? Bu sorunun cevabını bu bölümde vermeye çalışacağız.

2 Diziler Bir dizi dediğimiz zaman (a 1, a 2, a 3,... birer sayıyı temsil etmek üzere) a 1, a 2, a 3,..., a n,... gibi belli bir düzende verilmiş sayıları kastediyoruz. Örneğin 2, 4, 6, 8, 10,..., 2n,... dizisinde ilk terim a 1 = 2, ikinci terim a 2 = 4 ve genel terim olarak n inci terim a n = 2n dir.

3 Biz genellikle sonsuz dizilerle(sonsuz elemanı olan) ilgileneceğiz. Dolayısıyla her a n teriminden sonra gelen bir a n+1 terimi olacaktır. Buradaki n tamsayısına a n in indisi denir. Dizilerde sıralama önemlidir. Örneğin 2, 4, 6, 8,... dizisi ile 4, 2, 6, 8,... dizileri aynı değildir.

4 Her pozitif n doğal sayısı için dizide bir a n terimi vardır. Bu şekilde, bir diziyi tanım kümesi doğal sayılar(n) olan bir fonksiyon olarak tanımlayabiliriz. Ancak, fonksiyonun n de aldığı değeri göstermek için f(n) yerine a n yazacağız.

5 Diziler aşağıdaki gibi terimleri belirleyen {a n } = { n }, {b n} = { n 1 {c n } = n } yazım kurallarıyla ifade edilebileceği gibi { ( 1) n+1 1 } n, {d n } = { ( 1) n+1} Not: n in 1 den başlama zorunluluğu yoktur.

6 terimlerini listlemek şeklinde de gösterilebilir, { } {a n } = 1, 2, 3,..., n,... {b n } = {1, 12, 13, 14,..., 1n } ( 1)n+1... {c n } = { 0, 1 2, 2 3, 3 4, 4 5,..., n 1 } n,... {d n } = {1, 1, 1, 1, 1, 1,..., ( 1) n+1,...}

7 Diziler reel eksende noktalar olarak temsil edilebileceği gibi, düzlemde noktalar olarak da temsil edilebilir. İkinci gösterimde yatay eksen n, terimin insisi ve dikey eksen ise a n onun değeridir.

8 Yakınsama ve Iraksama { } n {a n } = dizisini ele alalım. Bu dizinin elemanlarını n + 1 reel eksende gösterelim

9 ve ya koordinat düzleminde işaretliyelim Şekillerden { anlaşılabileceği } gibi, n sayısı büyüdükçe n {a n } = dizisinin terimleri 1 e yaklaşır. n + 1

10 Biz bunu yazarak ifade ediyoruz. lim n n n + 1 = 1 Genel olarak lim a n = L n gösterimi, n sayısı büyüdükçe {a n } dizisinin terimlerinin L ye yaklaştığını ifade etmek için kullanılır.

11 Tanım 1 : n sayısı yeteri kadar büyük seçilerek, a n terimleri L ye istenildiği kadar yakın yapılabiliyorsa, {a n } dizisinin limiti L dir ve yazılır. lim a n = L ya da n iken a n L n Eğer lim a n limiti varsa, a n dizisi yakınsaktır denir. Aksi durumda dizi ıraksaktır denir.

12 Limiti L olan iki dizinin grafiklerini görelim.

13

14 Fonksiyonlarda işlenen sonsuzdaki limit ( lim f(x)) ile şimdi x verdiğimiz tanım ( lim n a n)arasındaki tek fark n in doğal sayı olmasıdır. Teorem 1 : lim f(x) = L ve her n doğal sayısı için f(n) = a n ise x olur. lim a n = L n

15 Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi a n dizisinin her elemanı f(x) in grafiğinin üzerine denk geliyorsa f(x) in sonsuzdaki limitiyle a n dizisinin limiti aynıdır.

16 1 Özel olarak, r > 0 için lim = 0 olduğu bilindiğinden, r > 0 için x xr bulunur. lim n 1 n r = 0 (1)

17 Büyük n değerleri için a n de büyük değerler alıyorsa, yazılır. lim a n = n Bu durumda {a n } dizisi ıraksaktır. Ancak bu özel ıraksak olma durumunbu diğer ıraksaklıklardan ayırarak, {a n } dizisi sonsuza ıraksar diyeceğiz.

18 Yakınsak Dizilerde Limit Kuralları : {a n } ve {b n } yakınsak dizi ve c bir sabit ise lim (a n ± b n ) = lim a n ± lim b n n n n lim (ca n) = c lim a n n n lim (a n b n ) = lim a n lim b n n n n a lim n n bn lim n ap n = = lim n an lim n bn [ eğer lim n b n 0 ] p lim a n eğer p > 0 ve a n > 0 n

19 Sıkıştırma Teoremi dizilere aşağıdaki gibi uygulanabilir. Teorem 2 : n n 0 için a n b n c n ve lim n a n = lim n c n = L ise olur. lim b n = L n

20 {b n } dizisi, {a n } ve {c n } dizileri ile sıkıştırılmış.

21 Diziler hakkındaki diğer yararlı bir sonuç olan aşağıdaki teorem Sıkıştırma Teoreminden elde edilir. Teorem 3 : lim n a n = 0 ise lim n a n = 0 dır.

22 Örnek : lim n n n + 1 limitini bulunuz. Çözüm : Kesrin pay ve paydasını, n in paydada görülen en büyük kuvvetinin parantezine alırız lim n n n + 1 = lim n 1 n n(1+ n) 1 = lim n lim 1 n 1+ lim n = = 1 1 n

23 Örnek : ln n lim n n limitini bulunuz. Çözüm : Burada, n iken hem pay hemde payda sonsuza gitmektedir. L Hospital kuralını doğrudan uygulayamayız, çünkü bu kural dizilere değil gerçel değerli fonksiyonlara uygulanabilmektedir.

24 Ancak, L Hospital kuralını bu dizi ile çok yakından ilgili olan f(x) = ln x/x fonksiyonuna uygulabilir ve buluruz. Böylece elde ederiz. ln x lim x x = lim 1/x x 1 = 0 ln n lim n n = 0

25 Örnek : {a n } = {( 1) n } dizisinin yakınsak olup olmadığını belirleyiniz. Çözüm : Bu dizinin terimlerini tek tek yazarsak { 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1,...} elde ederiz. Terimler 1 ile 1 arasında devamlı gidip geldiği için a n hiç bir sayıya yaklaşmaz. Dolayısıyla lim n ( 1)n limiti yoktur. Başka bir deyişle {( 1) n } dizisi ıraksaktır.

26 { } ( 1) n Örnek : {a n } = dizisinin yakınsak olup olmadığını n belirleyiniz. Çözüm : lim n Dolayısıyla teorem 3 den ( 1) n n = lim n 1 n = 0 dır. ( 1) n lim n n = 0

27 Örnek : n! = n olmak üzere {a n } = yakınsak olup olmadığını belirleyiniz. { } n! n n dizisinin Çözüm : n iken hem pay hemde payda sonsuza gitmektedir. Fakat L Hospital kuralını uygulayabilmek için bu diziye karşılık gelen uygun bir fonksiyon yoktur(x tamsayı olmadığında x! tanımlı değildir).

28 n büyüdükçe a n sayısının nasıl değiştiği hakkında bilgi sahibi olmak için a n in genel terimini açarak yazalım: a n = n n n n... n Dolayısıyla a n = 1 n 2 }{{} n 1 3 }{{} n 1... n }{{} n 1 1 n 0 < a n 1 n elde edillir.

29 0 < a n 1 n n için lim 1/n 0 olduğunu biliyoruz. Sıkıştırma teoreminden n n için a n 0

30 Kural {r n } dizisi 1 < r 1 için yakınsak, diğer r değerleri için ıraksaktır. { 0 1 < r < 1 ise lim n rn = 1 r = 1 ise

31 Tanım 2 : Her n 1 için a n < a n+1, başka bir deyişle a 1 < a 2 < a 3 < ise, {a n } dizisine artan denir. Her n 1 için a n > a n+1 ise, {a n } dizisine azalan denir. Artan veya azalan bir diziye monoton dizi denir.

32 Örnek : { } 3 dizisi artan mıdır azalan mı? n + 5 Çözüm : a n ve a n+1 terimlerine bakalım a n = 3 n + 5 a n+1 = 3 (n + 1) + 5 = 3 n + 6 bu iki ardışık terime baktığımızda a n+1 < a n olduğunu görürüz. Dolayısıyla azalan bir dizidir.

33 Örnek : { } n n 2 dizisi artan mıdır azalan mı? + 1 Çözüm : f(x) = x x 2 fonksiyonunu inceliyelim.(dizimizin her + 1 terimi bu fonksiyonun üzerindedir.) Bir fonksiyonun artan/azalanlığını incelemek için birinci türevi kullanabiliriz. f (x) = 1 (x2 + 1) x 2x (x 2 + 1) 2 = 1 x2 (x 2 + 1) 2 x 1 iken f (x) < 0 dır. dolayısıyla azalandır. Dizimizde bu fonksiyonun üzerinde olduğuna göre dizimiz azalandır.

34 Tanım 3 : Her n 1 için a n M olacak şekilde bir M sayısı varsa {a n } dizisine üstten sınırlı, her n 1 için a n m olacak şekilde bir m sayısı varsa {a n } dizisine alttan sınırlı dizi denir. Hem alttan hem üstten sınırlı olan diziye sınırlı dizi denir.

35 Örnek : {a n } = { n } dizisi alttan sınırlıdır. n 1; a n = n 1 Örnek : {a n } = { n } dizisi sınırlıdır, çünkü her n için n < n < 1 dir.

36 Teorem 4 : Sınırlı ve monoton her dizi yakınsaktır.

37 Örnek : a n = 2n dizisinin yakınsaklığını monoton dizi teoremini 3 n+1 kullanarak gösteriniz. Çözüm : Dizinin ilk bir kaç terimini yazalım: { 2 9, 4 27, 8 81, , ,...} Görüldüğü gibi dizinin terimleri 2 9 ve 0 aralığında değerler almaktadır. Yani a n dizisi alttan 0 ve üstten 2 9 ile sınırlıdır. Şimdi de artan veya azalan olup olmadığını kontrol edeceğiz. ( ) a n+1 a n = 2n+1 2n 2n 2 = 3n+2 3n+1 3 n = 1 2 n 3 3 n+1 < 0 Bu durumda dizi azalandır (monoton). Sonuç olarak monoton dizi teoremine göre a n = 2n dizisi yakınsaktır. 3 n+1

38 Seriler Verilen {a n } dizisinin terimlerini toplamaya çalışırsak a 1 + a 2 + a a n +... (2) ifadesini elde ederiz. Bu sonsuz toplama bir sonsuz seri (ya da yalnızca seri) denir ve kısaca a n veya an ile gösterilir.

39 Ancak, sonsuz tane terimin toplamından bahsetmek anlamlı mıdır? n +... serisinin toplamı için sonlu bir sayı bulmak olanaklı değildir. Çünkü, eğer terimleri sırayla toplarsak 1, 3, 6, 10, 15, 21,... sayılarını elde ederiz, ve n inci terimden sonra toplam n(n + 1)/2 olur ve n büyüdükçe bu toplam çok büyük olur.

40 Ancak, n +... serisinin terimlerini sırasıyla toplarsak elde ederiz. 1 2, 3 4, 7 8, 15 16, 31 32, 63 64,..., n,...

41 Yandaki tablodan da görüleceği gibi, daha fazla terim ekledikçe elde edilen kısmi toplamlar 1 sayısına dahada yaklaşmaktadır.

42 Gerçekten, yeteri kadar fazla terim ekleyerek kısmi toplamları 1 sayısına istediğimiz kadar yaklaştırabiliriz. O halde, bu serinin toplamının 1 olduğunu söyleyebilir ve yazabiliriz. 1 2 n = n +... = 1

43 Benzer fikirler kullanarak (2) deki gibi verilen her hangi bir serinin toplamının var olup olmadığını bulabiliriz. Şimdi, kısmi toplamlarını ve genelde s 1 = a 1 s 2 = a 1 + a 2 s 3 = a 1 + a 2 + a 3 s 4 = a 1 + a 2 + a 3 + a 4 s n = a 1 + a 2 + a a n = n i=1 a i toplamını ele alalım.

44 Bu kısmi toplamlar yeni bir {s n } dizisi oluşturur ve bu dizinin bir limitinin olup olmadığı araştırılabilir. Eğer lim n s n = s limiti (sonlu bir sayı olarak) varsa o zaman, önceki örnekte olduğu gibi, bu limite a n serisinin toplamı diyoruz.

45 Tanım 4 : Bir a n = a 1 + a serisi verildiğinde, bu serinin n inci kısmi toplamı {s n } ile gösterilsin: n s n = a i = a 1 + a a n i=1 Eğer {s n } dizisi yakınsak ve lim n s n bir gerçel sayı olarak var ise, an serisi yakınsaktır denir ve a 1 + a a n +... = s veya a n = s yazılır. s sayısına serinin toplamı denir. {s n } dizisi ıraksak ise, seri ıraksaktır denir.

46 Böylece, bir serinin toplamı o serinin kısmi toplamlar dizisinin limitidir. Bu nedenle, a n = s yazmak serinin yeteri kadar terimi toplandığında s sayısına istenildiği kadar yaklaşılabilindiği anlamına gelmektedir. n a n = lim a i n olduğuna dikkat ediniz. i=1

47 Örnek : Önemli serilerden bir de geometrik seridir: a + ar + ar 2 + ar a n = ar n 1 a 0 her terim, kendisinden bir önceki terimin, r ortak oran sayısı ile çarpılmasıyla elde edilir. (a = 1 2 ve r = 1 2 durumunu biraz önce görmüştük.)

48 ar n 1 = a + ar + ar (3) geometrik serisi r < 1 olduğu zaman yakınsaktır ve serinin toplamı ar n 1 = a 1 r r < 1 dir. Eğer r 1 ise, geometrik seri ıraksaktır.

49 Örnek : Verilen geometrik serinin toplamını bulunuz: Çözüm : 5 ( ) +... = ( 2 3) n 1 = }{{} a }{{} r r = 2 3 < 1 olduğu için (3) den bu seri yakınsaktır ve serinin toplamı olarak bulunur = 5 1 ( 2 3 ) = = 3 n 1

50 Serinin toplamının 3 olduğunu söylediğimiz zaman ne demek istiyoruz? Yeterine fazla sayıda terim toplayarak, 3 sayısına istediğimiz kadar yaklaşabiliriz. Tabloda ilk 10 s n kısmi toplamı ve Şekil 1 deki grafikte kısmi toplamlar dizisinin 3 sayısına nasıl yaklaştığı görülmektedir. Şekil 1:

51 Örnek : 2 2n 3 1 n serisi yakınsak mı yaksa ıraksak mıdır? Çözüm : Serinin n inci terimini ar n 1 şeklinde yeniden yazalım: 2 2n 3 1 n = 4 n 3 n 1 = 4 ( ) 4 n 1 3 Böylece, bu seri a = 4 ve r = 4 3 olan bir geometrik seridir. r > 1 olduğu için (3) e göre seri ıraksaktır.

52 Örnek : = 2, sayısını tamsayıların oranı olarak yazınız. Çözüm : = Birinci terimden sonraki terimler, a = 17/10 3 ve r = 1/10 2 olan bir geometrik seri oluşturur. Buradan, = = = =

53 Örnek : x < 1 olmak üzere x n serisinin toplamını bulunuz. n=0 Çözüm : Bu seri n = 0 ile başlamaktadır ve dolayısıyla ilk terim x 0 = 1 dir. (Seriler için, x = 0 olsa bile x 0 = 1 olarak alacağız.) Bu nedenle, x n 1 = 1 + x + x 2 + x 3 + x olur. Bu, a = 1 ve r = x olan bir geometrik seridir. r = x < 1 olduğu için seri yakınsaktır ve (3) den bulunur. x n 1 = 1 1 x

54 1 Örnek : n(n + 1) toplamını bulunuz. serisinin yakınsak olduğunu gösteriniz ve Çözüm : Bu seri geometrik değildir, bu nedenle yakınsak serinin tanımına geri dönerek serinin kısmi toplarını hesaplayalım: s n = n i=1 1 i(i + 1) = n(n + 1) Bu ifade 1 i(i + 1) = 1 i 1 i + 1 eşitliği kullanılarak sadeleştirilebilir.

55 Böylece s n = = n 1 i(i + 1) = n ( 1 i 1 ) i + 1 ( 1 1 ) ( ) ( ) ( n 1 ) n + 1 = 1 1 n + 1 ( ) bulunur ve buradan lim s 1 n = lim 1 0 n n n+1 = 1 0 = 1 elde edilir. Dolayısıyla verilen seri yakınsaktır ve toplamı da olarak bulunur. 1 n(n + 1) = 1

56 Terimler ikişer ikişer sadeleşmektedir. Bu teleskopik toplama bir örnektir. Tüm sadeleştirmelerden sonra, (eski moda katlanabilir teleskop gibi) yalnızca iki terim kalır. Şekil 2 deki a n = 1/[n(n + 1)] dizisinin ve {s n } kısmi toplamlar dizisinin grafikleri örneği açıklamaktadır. Şekil 2:

57 Teorem 5 : a n serisi yakınsak ise lim n a n = 0 dır. Not : Theorem 5 in tersi genelde doğru değildir. lim a n = 0 olması a n serisinin yakınsak olmasını gerektirmez. n

58 Iraksaklık Testi lim a n yoksa veya lim a n 0 ise n n a n serisi ıraksaktır.

59 n 2 Örnek : 5n Çözüm : lim a n = lim n n serisinin ıraksak olduğunu gösteriniz. n 2 5n = lim n /n 2 = Dolayısıyla, Iraksaklık Testi nden bu seri ıraksaktır.

60 Teorem 6 : an ve b n serileri yakınsak ise, ca n (burada c bir sabit sayıdır), (a n + b n ), ve (a n b n ) serileri de yakınsaktır, ve (i) (ii) (iii) ca n = c a n (a n + b n ) = a n + (a n b n ) = a n b n b n

61 Örnek : Çözüm : dolayısıyla, dir. ( 3 n(n + 1) + 1 ) 2 n serisinin toplamını bulunuz. 1/2 n serisi, a = 1 2 ve r = 1 2 olan geometrik seridir ve n = = 1 2

62 Daha önce 1 n(n + 1) = 1 olduğunu bulmuştuk. Dolayısıyla, yukarıdaki teoremden, verilen seri yakınsaktır ve ( 3 n(n + 1) + 1 ) 2 n = 3 bulunur. 1 n(n + 1) n = = 4

63 Not: Bir seride sonlu sayıda terim serinin yakınsaklık durumunu değiştirmez. Örneğin, n n n=4 serisinin yakınsak olduğunu bildiğimizi varsayalım. olduğu için n n = n n n=4 n/(n 3 + 1) serisinin yakınsak olduğunu elde ederiz.

64 İntegral ve Karşılaştırma Testleri: Toplamların Yaklaşık Hesabı Genel olarak, lim n s n limitini hesaplamak kolay değildir. Dolayısıyla, bu ve bundan sonraki bölümde toplamını açık olarak bulmadan serinin yakınsak veya ıraksak olduğunu belirlemeye olanak sağlayacak testler geliştireceğiz. Bazı durumlarda yöntemlerimiz, serinin toplamına çok yakın değerler verecektir.

65 Bu bölümde sadece pozitif terimli seriler ile ilgilenceğiz, bu nedenle kısmi toplamlar dizisi artan bir dizi olacaktır. Monoton Dizi Teoremi nden, serinin yakınsak mı yoksa ıraksak mı olduğunu anlamak için, kısmi toplamlar dizisinin sınırlı olup olmadığını incelemek yeterli olacaktır.

66 Integral Testi [1, ) aralığında sürekli, pozitif, azalan bir f fonksiyonu verilsin ve a n = f(n) olsun. a n serisi ancak ve ancak f(x)dx integrali yakınsak ise yakınsaktır. Başka bir deyişle; 1 (a) (b) 1 1 f(x)dx integrali yakınsak ise f(x)dx integrali ıraksak ise a n serisi de yakınsaktır. a n serisi de ıraksaktır.

67 Not: İntegral Testi ni kullanmak için serinin veya integralin n = 1 den başlaması gerekli değildir. Örneğin, n=4 integralini kullanırız. 1 serisi için (n 3) (x 3) 2 dx

68 f fonksiyonunun her yerde azalan olması da gerekli değildir. Önemli olan, f fonksiyonunun belli bir yerden sonra, bir N sayısından büyük tüm x değerleri için azalan olmasıdır. Bu durumda, a n serisi yakınsaktır ve bir önceki bölümde verilen notdan n=n a n serisi de yakınsaktır.

69 Örnek : ln n n serisinin yakınsak olup olmadığını inceleyiniz. Çözüm : f(x) = ln x/x fonksiyonu, x > 1 için pozitif ve süreklidir, çünkü logaritma fonksiyonu süreklidir. Ancak, bu fonksiyonun azalan olup olmadığı o kadar açık değildir. Bunu için f fonksiyonunun türevini hesaplayalım: f (x) = x(1/x) ln x x 2 = 1 ln x x 2. Böylece ln x > 1 olduğunda, yani x > e için f (x) < 0 buluruz.

70 Buradan, x > e için f fonksiyonu azalandır ve İntegral Testi ni uygulayabiliriz: 1 ln x t dx = lim x t 1 ln x dx = lim x t (ln x) 2 2 ] t 1 (ln t) 2 = lim t 2 Bu integral ıraksak olduğu için, İntegral Testi nden (ln n)/n serisi de ıraksaktır. =

71 Örnek : p nin hangi değerleri için Çözüm Eğer p < 0 ise, lim n (1/np ) = olur, ve eğer p = 0 ise, lim n (1/n p ) = 1 olur. 1 serisi yakınsaktır? np Her iki durumda da lim n (1/np ) 0 olduğu için Iraksaklık Testi nden verilen seri ıraksaktır.

72 Eğer p > 0 ise, f(x) = 1/x p fonksiyonu [1, ) aralığında sürekli, pozitif ve azalandır. 1 1 x integralinin p > 1 için yakınsak ve p 1 için ıraksak p olduğunu bulmuştuk. İntegral Testi ne göre, 1/n p serisi p > 1 için yakınsak ve 0 < p 1 için ıraksaktır.

73 Bu örnekteki seriye p-serisi denir. p-serisi bu ünitenin bundan sonraki kısımlarında sıkça kullanılacağı için örnekteki sonucu şöyle özetleyebiliriz. 1, p-serisi, p > 1 için yakınsak ve p 1 için ıraksaktır. np

74 Not olarak, 1 n = dizisine harmonik seri denir. p-serisine bakarsak, p = 1 olduğundan, harmonik seri ıraksaktır.

75 Örneğin 1 n 3 = serisi yakınsaktır, çünkü bu seri bir p-serisidir ve p = 3 > 1 dir.

76 Karşılaştırma Testi an ve b n serilerinin terimlerinin pozitif olduğunu varsayalım. (a) b n yakınsak ve her n için a n b n ise, a n seriside yakınsaktır. (b) b n ıraksak ve her n için a n b n ise, a n seriside ıraksaktır. Karşılaştırma Testi ni kullanırken karşılaştırma yapmak amacıyla bildiğimiz b n serilerinin olması gereklidir. Çoğu zaman ya bir p- serisini ya da bir geometrik seriyi kullanacağız.

77 Örnek: belirleyiniz. 5 2n 2 + 4n + 3 serisinin yakınsak olup olmadığını Çözüm: Büyük n değerleri için paydadaki baskın terim 2n 2 dir. 5 Dolayısıyla verilen seriyi serisi ile karşılaştırabiliriz. 2n2 Şimdi, 5 2n 2 + 4n + 3 < 5 2n 2 eşitsizliği doğrudur, çünkü sol tarafın paydası daha büyüktür. (Karşılaştırma testindeki a n burada sol taraf, b n ise sağ taraftır.)

78 5 2n 2 = n 2 serisinin yakınsak olduğunu biliyoruz (p = 2 > 1 olan p-serisi). Bu nedenle, Karşılaştırma Testi nin (a) şıkkından serisi de yakınsaktır. 5 2n 2 + 4n + 3

79 Karşılaştırma Testi ndeki a n b n veya a n b n koşulunun her n için sağlanması gerektiği verildiği halde, bu eşitsizliğin belli bir sabit N tamsayısından büyük tüm n ler için doğru olması testi uygulayabilmek için yeterlidir. Çünkü sonlu tane terim serinin yakınsaklık-ıraksaklık durumunu etkilemez.

80 Örnek: ln n n serisinin yakınsak olup olmadığını inceleyiniz. Çözüm: Bu seri için daha önce İntegral Testi ni kullandık. Fakat, bu seriyi harmonik seri ile karşılaştırarak da inceleyebiliriz. Her n 3 için ln n > 1 olduğundan ln n n > 1 n n 3 bulunur. 1/n serisinin ıraksak olduğunu biliyoruz (p = 1 olan p-serisi). Dolayısıyla, Karşılaştırma Testi nden, verilen seri de ıraksaktır.

81 Not: Test edilecek olan serinin terimleri, ya yakınsak olan bir serinin terimlerinden daha küçük olmalı veya ıraksak olan bir serinin terimlerinden daha büyük olmalıdır. Verilen serinin terimlerinin, yakınsak bir serinin terimlerinden daha büyük veya ıraksak bir serinin terimlerinden daha küçük olması durumunda Karşılaştırma Testi uygulanamaz.

82 Örneğin, serisini ele alalım. 1 2 n n 1 > 1 2 n eşitsizliği Karşılaştırma Testi için hiç bir değer taşımaz. Çünkü bn = ( ) 1 n serisi yakınsak ve a n > b n dir. Buna karşın, 2 ( 1 n 2) 1 serisine çok benzeyen 2 n serisinin yakınsak olması 1 gerektiği akla gelmektedir.

83 Bu gibi durumlarda aşağıdaki test uygulanabilir. Limit Karşılaştırma Testi: a n ve b n pozitif terimli seriler olsun. Eğer c > 0 sonlu bir sayı ve a n lim = c n b n ise, ya serilerin her ikisi de yakınsaktır veya her ikisi de ıraksaktır.

84 Örnek: 1 2 n 1 serisinin yakınsaklık durumunu inceleyiniz. Çözüm: Limit Karşılaştırma Testi ni uygulamak için alırsak a n lim = lim n b n n a n = 1 2 n 1 2 n 2 n 1 = lim n b n = 1 2n 1 1 1/2 n = 1 > 0 elde ederiz. Limit var ve 1/2 n geometrik serisi yakınsak olduğu için, Limit Karşılaştırma Testi nden, verilen seride yakınsaktır.

85 Diğer Yakınsama Testleri Şimdiye kadar gördüğümüz yakınsaklık testlerinin tamamı pozitif terimli seriler içindi. Bu bölümde terimleri pozitif olmak zorunda olmayan serilerin yakınsaklığına nasıl bakılacağını öğreneceğiz.

86 Tanım 5 : Alterne Seriler Ardışık her iki terimden biri pozitif ve diğeri negatif olan seriye alterne seri denir. Şimdi buna iki örnek verelim: = ( 1) n 1 1 n = ( 1) n n n + 1

87 Alterne Seri Testi Verilen bir ( 1) n 1 b n = b 1 b 2 + b 3 b 4 + b 5 b 6 + (b n > 0) alterne serisi (a) her n için b n+1 b n (b) lim b n = 0 n koşullarını sağlıyorsa, seri yakınsaktır.

88 Örnek : = ( 1) n 1 n alterne harmonik serisi (a) b n+1 < b n ( 1 n+1 < 1 n olduğundan) (b) lim b 1 n = lim n n n = 0 koşullarını sağladığı için Alterne Seri Testi nden yakınsaktır.

89 Şekildeki a n = ( 1) n 1 /n dizisinin ve {s n } kısmi toplamlar dizisinin grafikleri, örneği açıklamaktadır.

90 Örnek : ( 1) n 3n 4n 1 serisinin yakınsaklığını araştırınız. Çözüm : ( 1) n 3n 4n 1 serisi alterne bir seridir, ancak lim b 3n n = lim n n 4n 1 = lim 3 n 4 1 n = 3 4 ve dolayısıyla (b) koşulu sağlanmaz.

91 Bunun yerine, serinin n inci teriminin limitine bakalım: Bu limit yoktur. lim a ( 1) n 3n n = lim n n 4n 1 Dolayısıyla, Iraksaklık Testi nden seri ıraksaktır.

92 Örnek : ( 1) n+1 n 2 n inceleyiniz. serisinin yakınsak olup olmadığını Çözüm : Verilen seri alterne bir seridir ve dolayısıyla Alterne Seri Testi deki (a) ve (b) koşullarını sağlayıp sağlamadığına bakarız. İlk örnekten farklı olarak, b n = n 2 /(n 3 + 1) dizisinin azalan olduğu açık değildir. Ancak, buna benzeyen f(x) = x 2 /(x 3 + 1) fonksiyonunu alırsak, buluruz. f (x) = x(2 x3 ) (x 3 + 1) 2

93 Sadece pozitif x değerlerini hesaba kattığımız için 2 x 3 < 0, bir başka deyişle x > 3 2 ise, f (x) < 0 olduğunu görürüz. Dolayısıyla, f fonksiyonu ( 3 2, ) aralığında azalmaktadır. Bu da, n 2 için f(n + 1) < f(n) ve dolayısıyla b n+1 < b n olduğunu verir. (b 2 < b 1 eşitsizliği doğrudan gösterilebilir, ancak burada önemli olan, {b n } dizisinin belli bir terimden sonra azalan olmasıdır.)

94 (b) koşulunun sağlandığını göstermek oldukça kolaydır: lim b n 2 n = lim n n n = lim n 0 n 3 1 n ( ) = 0 0 n Dolayısıyla, Alterne Seri Testi nden verilen seri yakınsaktır. n 3

95 Mutlak Yakınsaklık Elimizde pozitif terimli seriler ve alterne seriler için yakınsaklık testleri var, ama terimlerin işaretleri düzensiz olarak değişirse ne olacak?

96 Bir a n serisi verildiğinde, terimleri bu serinin terimlerinin mutlak değerleri olan serisini ele alalım. a n = a 1 + a 2 + a 3 +

97 Tanım 6 : Terimleri a n serisinin terimlerinin mutlak değerlerinden oluşan an serisi yakınsak ise, a n serisi mutlak yakınsaktır denir. Eğer a n serisinin terimleri pozitif ise, a n = a n olur ve bu nedenle, bu seri için yakınsaklık ile mutlak yakınsaklık aynı kavramlardır.

98 Örnek : ( 1) n 1 n 2 = serisi mutlak yakınsaktır, çünkü ( 1)n 1 1 = n 2 n 2 = serisi yakınsak bir p-serisidir (p = 2).

99 Örnek : ( 1) n 1 = 1 1 n alterne harmonik serisinin yakınsak olduğunu biliyoruz. Ancak bu seri mutlak yakınsak değildir, çünkü buna karşılık gelen mutlak değerler serisi ( 1)n 1 = n 1 n = harmonik seridir (p = 1 olan p-serisi) ve dolayısıyla ıraksaktır.

100 Örnek göstermektedir ki yakınsak olan bir seri mutlak yakınsak olmak zorunda değildir. Bunun yanında, aşağıdaki teorem mutlak yakınsak olmanın yakınsak olmayı gerektirdiğini göstermektedir. Teorem 8 : Verilen bir a n serisi mutlak yakınsak ise, aynı zamanda yakınsaktır.

101 Örnek : cos n n 2 = cos cos cos serisinin yakınsak olup olmadığını belirleyiniz. Çözüm : Bu serinin hem pozitif hem de negatif terimleri vardır, ancak alterne seri değildir. (İlk terim pozitif, sonraki üç terim negatif ve daha sonraki üç terim pozitiftir. Terimlerin işareti düzensiz bir şekilde değişmektedir.)

102 Karşılaştırma testini, mutlak değerlerden elde edilen cos n cos n = n 2 serisine uygulayabiliriz. Her n için cos n 1 olduğundan cos n buluruz. n 2 1 n 2 n 2

103 Şimdi, 1 serisi yakınsak olduğu için (p = 2 olan p-serisi) n 2 Karşılaştırma testinden cos n serisi de yakınsaktır. n 2 Dolayısıyla, verilen cos n n 2 Teorem 8 den yakınsaktır. serisi mutlak yakınsak ve buradan da

104 Oran Testi Eğer lim a n+1 = L < 1 ise, a n serisi mutlak n a n yakınsaktır (ve dolayısıyla yakınsaktır.) Eğer lim a n+1 a n+1 = L > 1 veya = ise, a n serisi n a n a n ıraksaktır. Not : Eğer lim bilgi vermez. n a n+1 /a n = 1 ise, o zaman Oran Testi hiç bir

105 Örneğin, yakınsak olan 1/n 2 serisi için n iken a n+1 a n = 1 (n+1) 2 1 n 2 = ve ıraksak olan 1/n serisi için buluruz. a n+1 a n = Dolayısıyla, eğer lim n 1 (n+1) 1 n n 2 (n + 1) 2 = 1 (1 + 1 n )2 1 = n n + 1 = n 1 a n+1 /a n = 1 ise, a n serisi yakınsak da olabilir ıraksak da. Bu durumda Oran testi çalışmaz ve başka bir test kullanmak gereklidir.

106 Örnek : ( 1) n n3 serisinin mutlak yakınsak olup olmadığını 3n inceleyiniz. Çözüm : a n = ( 1) n n 3 /3 n alarak Oran testini uygulayalım: n iken a n+1 a n ( 1) n+1 (n+1) 3 = 3 (n+1) ( 1) n n 3 3 n (n + 1)3 3 n = 3 (n+1) n 3 = 1 ( n + 1 ) 3 1 ( = ) n 3 n 3 < 1 Oran Testinden verilen seri mutlak yakınsak ve dolayısıyla yakınsaktır.

107 Örnek : n n n! serisinin yakınsak olup olmadığını inceleyiniz. Çözüm : a n = n n /n! terimleri pozitif olduğundan mutlak değer işaretleri gereksizdir. n iken a n+1 a n = (n+1) (n+1) (n+1)! n n n! = (n + 1)(n + 1)n (n + 1)n! n! n n ( n + 1 ) n ( = = n e n n) bulunur. e > 1 olduğundan Oran Testinden verilen seri ıraksaktır.

108 Not : Bir önceki örnekte Oran Testi sonuç vermiştir. Uygulanabilecek başka test de Iraksaklık Testi dir. a n = nn n! = n.n.n.....n n n olduğundan n iken a n sıfıra yaklaşmaz. Dolayısıyla, Iraksaklık Testinden verilen seri ıraksaktır.

109 Kuvvet Serileri Sonsuz sayıda toplam içeren serilerin yakınsaklığını artık test edebildiğimize göre şimdi sonsuz polinomlar benzeri ifadeleri inceleyebiliriz. Biz bunlara kuvvet serileri diyeceğiz, çünkü bu ifadeler bir değişkenin kuvvetlerinin oluşturduğu sonsuz seriler olarak tanımlanmaktadır; bizim durumumuzda x in kuvvetlerinin serileridir. Tıpkı polinomlarda olduğu gibi, kuvvet serilerini de toplayıp, çıkarıp, çarparak, türev ve integral alarak yeni kuvvet serileri elde edebiliriz.

110 Tanım c n x n = c 0 + c 1 x + c 2 x 2 + (4) n=0 biçiminde olan bir seriye kuvvet serisi denir. Burada x değişken, c n ler sabittir ve bu sabitlere serinin katsayıları adı verilir.

111 Sabit bir x değeri için (4) serisi, terimleri sayı olan bir seridir ve yakınsaklık için test edilebilir. Bir kuvvet serisi, bazı x değerleri için yakınsak ve diğer x değerleri için ıraksak olabilir. Serinin toplamı, tanım kümesi serinin yakınsak olduğu tüm x ler olan bir fonksiyonudur. f(x) = c 0 + c 1 x + c 2 x c n x n + f nin bir polinomu andırdığına dikkat ediniz. Tek fark, f de sonsuz tane terim olmasıdır.

112 Örnek Denklem (4) de bütün katsayıları 1 alırsak bir geometrik kuvvet serisi elde ederiz; x n = 1 + x + x x n + n=0 Bu serinin ilk terimi(a) 1 ve ortak oran(r) x tir. x < 1 için 1 e yakınsar. Bunu aşağıdaki gibi ifade ederiz; 1 x 1 1 x = 1 + x + x2 + + x n +, 1 < x < 1 (5)

113 Şekil 3: y n = 1 + x + x x n olmak üzere ( 1, 1) aralığında terim sayısını arttırarak y = 1/(1 x) fonksiyonuna istediğimiz kadar yaklaşabiliriz.

114 Daha genel olarak, Tanım c n (x a) n = c 0 + c 1 (x a) + c 2 (x a) 2 + (6) n=0 biçimindeki bir seriye (x = a) cinsinden kuvvet serisi veya a merkezli kuvvet serisi veya a çevresinde bir kuvvet serisi denir.

115 Not 1: Denklem (4), denklem (6) nin a = 0 ile verilen özel bir durumudur. Not 2: Denklem (4) ve (6) de, n = 0 a karşılık gelen terimi x = a olsa bile (x a) 0 = 1 aldığımızı unutmayınız. Seride x = a alındığında, n 1 için tüm terimlerin 0 olduğuna ve dolayısıyla da serinin yakınsak olduğuna dikkat ediniz.

116 Örnek n! x n serisi hangi x değerleri için yakınsaktır. n=0 Çözüm : Oran testini kullanalım. Her zaman olduğu gibi serinin n inci terimine a n dersek, a n = n! x n olur. Eğer x 0 ise, lim a n+1 n a n = lim (n + 1)! x n+1 n n! x n = lim (n + 1) x = n buluruz. Oran testinden, x 0 olduğu zaman seri ıraksaktır.. Dolayısıyla da verilen seri yalnızca x = 0 için yakınsar.

117 Örnek (x 3) n n serisi hangi x değerleri için yakınsaktır. Çözüm : a n = (x 3) n /n olsun. O zaman, n iken a n+1 a n = (x 3) n+1 n n + 1 (x 3) n bulunur. = x 3 x 3 n

118 Oran testinden verilen seri x 3 < 1 için mutlak yakınsak, dolayısıyla da yakınsak, ve x 3 > 1 içinde ıraksaktır. x 3 < 1 1 < x 3 < 1 2 < x < 4 Böylece seri 2 < x < 4 için yakınsak, x < 2 veya x > 4 için ıraksaktır.

119 Oran testi, x 3 = 1 olduğunda hiçbir bilgi vermediği için x = 2 ve x = 4 durumlarını ayrıca incelememiz gerekir. x = 4 için seri 1/n harmonik serisi olur ki bu da ıraksaktır. x = 2 için ise seri ( 1) n /n olur ve bu seri Alterne Seri Testinden yakınsaktır. Sonuç olarak, verilen kuvvet serisi 2 x < 4 için yakınsaktır.

120 Örnek ( 1) n x 2n J 0 (x) = 2 2n ile tanımlanan sıfırıncı basamaktan Bessel (n!) 2 n=0 fonksiyonunun tanım kümesini bulunuz. Çözüm : a n = ( 1)n x 2n 2 2n olsun. Her x için, n iken (n!) 2 a n+1 ( 1) n+1 x 2(n+1) a n = 2 2(n+1) ((n + 1)!) 2 2 2n (n!) 2 ( 1) n x 2n x 2n+2) = 2 2n+2 (n + 1) 2 (n!) 2 22n (n!) 2 x 2n = x 2 4(n + 1) 2 0 < 1 bulunur. Buna göre Oran Testinden, verilen seri x in her değeri için yakınsaktır. Başka bir deyişle, Bessel fonksiyonu J 0 ın tanım kümesi (, ) = R olur.

121 Bir serinin toplamının, serinin kısmi toplamlar dizisinin limitine eşit olduğunu anımsayınız. Dolayısıyla, Örnek 1.4 de Bessel fonksiyonunu bir serinin toplamı olarak tanımladığımız zaman, bundan anlaşılan; n ( 1) i x 2i s n (x) = 2 2i (i!) 2 i=0 olmak üzere, her x gerçel sayısı için olduğudur. J 0 (x) = lim n s n(x)

122 Bu serinin ilk birkaç kısmi toplamı: s 0 (x) = 1 dır. s 1 (x) s 2 (x) s 3 (x) s 4 (x) = 1 x2 4 = 1 x2 4 + x4 64 = 1 x2 4 + x4 64 x = 1 x2 4 + x4 64 x x

123 Şekil 4: Şekil 4 de birer polinom olan bu kısmi toplamların grafikleri görülmektedir. Bu kısmi toplamların her biri, J 0 fonksiyonuna birer yaklaştırımdır, ancak daha fazla terim ekledikçe daha iyi bir yaklaştırım elde edilmektedir.

124 Teorem Verilen bir vardır: c n (x a) n kuvvet serisi için yalnızca üç olasılık n=0 (i) Seri yalnızca x = a için yakınsar. (ii) Seri her x için yakınsar. (iii) Serinin x a < R için yakınsak ve x a > R için ıraksak olduğu bir R sayısı vardır. (iii) şıkkındaki R sayısına kuvvet serisinin yakınsaklık yarıçapı denir. Kullanım kolaylığı açısından, serinin yakınsaklık yarıçapını (i) durumunda R = 0 ve (ii) durumunda R = alacağız.

125 Kuvvet serisinin yakınsaklık aralığı serinin yakınsadığı tüm x değerlerinden oluşan aralıktır. Bu aralık, (i) durumunda yalnızca a noktasından oluşur. (ii) durumunda yakınsaklık aralığı (, ) aralığıdır. (iii) durumunda ise x a < R eşitsizliği a R < x < a + R şeklinde yazılabilir. x aralığın uç noktalarından biri olduğu zaman (x = a R) herşey olabilir: seri uç noktaların ikisinde de yakınsayabilir veya ıraksayabilir, ya da birinde yakısar diğerinde ıraksar. Dolayısıyla, (iii) durumunda yakınsaklık aralığı için dört olasılık vardır. (a R, a+r) (a R, a+r] [a R, a+r) [a R, a+r]

126 Daha önceki örneklerde gördüğümüz serilerin yakınsaklık yarıçapını ve yakısaklık aralıklarını bir tabloda özetleyelim. Yakınsaklık yarıçapını belirlemek için çoğu zaman Oran Testi kullanılabilir. x yakınsaklık aralığının bir uç noktası oluduğu zaman Oran Testi hiç bir zaman bilgi vermez; uç noktalar başka bir test ile ayrıca kontrol edilmelidir.

127 Örnek ( 3) n x n n + 1 n=0 bulunuz. serisinin yakınsaklık yarıçapını ve yakınsaklık aralığını Çözüm : a n = ( 3)n x n n + 1 olsun. Dolayısıyla, n iken a n+1 a n = ( 3) n+1 x n+1 n + 1 n + 2 ( 3) n x n = n + 1 3x n + 2 = n n x 3 x olur.

128 Oran Testinden, seri, 3 x < 1 için yakınsak ve 3 x > 1 için ıraksaktır. Dolayısıyla, seri x < 1 3 için yakınsak, x > 1 3 için ıraksaktır. Bu da yakınsaklık yarıçapının R = 1 3 olması demektir. Bu serinin ( 1 3, 1 3) aralığında yakınsak olduğunu biliyoruz. Ancak, uç noktalardaki yakınsaklık durumunu ayrıca araştırmalıyız.

129 Eğer x = 1 3 ise, seri n=0 ( 3) n ( 1 3 )n n + 1 = n=0 1 n + 1 = 1 n = p = 1/2 < 1 olan p serisidir, dolayısıyla ıraksaktır. 1 n 1/2 Eğer x = 1 3 ise, seri n=0 ( 3) n ( 1 3 )n n + 1 = n=0 ( 1) n n + 1 olur ve bu seri Alterne Seri Testinden yakınsaktır. Böylece, veilen kuvvet serisinin yakınsaklık aralığı ( 1 3, 1 ] olur. 3

130 Örnek n (x + 2) n 3 n+1 serisinin yakınsaklık yarıçapını ve yakınsaklık n=0 aralığını bulunuz. n (x + 2)n Çözüm : Eğer a n = 3 n+1 dersek, n iken a n+1 a n = (n + 1) (x + 2) n+1 3 n+1 3 n+2 n (x + 2) n elde ederiz. = ( ) x + 2 x + 2 n 3 3

131 Oran Testini kullanarak, serinin x x > 1 için ıraksak olduğunu görürüz. < 1 için yakınsak ve Buradan seri x + 2 < 3 için yakınsar. Dolayısıyla, verilen serinin yakınsaklık yarıçapı R = 3 tür. x + 2 < 3 eşitsizliği 5 < x < 1 olarak da yazılabilir. Şimdi seriyi uç noktalarda test edelim.

132 x = 5 için seri n=0 n ( 3) n 3 n+1 = 1 3 ( 1) n n n=0 olur ve Iraksaklık Testinden bu seri ıraksaktır. x = 1 için ise seri n=0 n (3) n 3 n+1 = 1 3 n n=0 olur ve Iraksaklık tesitinden bu seri de ıraksaktır. Böylece seri yalnızca 5 < x < 1 için yakısar. Dolayısıyla, yakınsaklık aralığı ( 5, 1) dir.

133 Fonksiyonların Kuvvet Serileri ile Gösterimi Bu bölümde, belirli fonksiyon tiplerinin kuvvet serilerinin toplamı olarak nasıl gösterilebileceğini göreceğiz. Bunu yaparken geometrik seriler veya onların türevleri veya integrallerinden yararlanacağız. Daha sonra göreceğimiz gibi, bu yöntem basit ilkeli bulunamayan fonksiyonların integrallerini bulmak, diferansiyel denklemleri çözmek ve fonksiyonlara polinomlar ile yaklaşmak için kullanılmaktadır.

134 Daha önce gördüğümüz bir eşitlik ile başlayalım: 1 1 x = 1 + x + x2 + x 3 + = x n, x < 1 (7) n=0 Bu eşitliği, ilk olarak Örnek 1.1 de görmüştük ve eşitliği göstermek için a = 1 ve r = x olan bir geometrik seri olduğunu kullanmıştık. Ancak buradaki bakış açımız biraz farklı olacak. Şimdi, Denklem 7 e, f(x) = 1/(1 x) fonksiyonunun bir kuvvet serisinin toplamı olarak ifade edilmesi olarak bakacağız.

135 Örnek 1 fonksiyonunu bir kuvvet serisinin toplamı olarak ifade ediniz 1 + x2 ve serinin yakınsaklık aralığını bulunuz. Çözüm : Denklem 7 de x yerine x 2 yazarsak, x 2 = elde ederiz. = 1 1 ( x 2 ) = ( x 2 ) n n=0 ( 1) n x 2n = 1 x 2 + x 4 x 6 + x 8 n=0

136 Bu seri bir geometrik seri olduğu için, x 2 < 1 olunca, başka bir deyişle x 1 < 1 yada x < 1 olunca seri yakınsar. Dolayısıyla, serinin yakınsaklık aralığı ( 1, 1) olarak bulunur.

137 Örnek 1 fonksiyonu için bir kuvvet serisi gösterimi bulunuz. x + 2 Çözüm : Bu fonksiyonu Denklem 7 in sol yanına benzetmek için, önce paydayı 2 parantezine alalım. 1 x + 2 = 1 2 ( 1 + x ) = 1 1 [ ( )] x 2 = 1 2 n=0 ( x 2 ) n = n=0 ( 1) n xn 2n+1 Bu seri, x 2 < 1 için, başka bir deyişle x < 2 olduğunda yakınsaktır. Buradan yakınsaklık aralığı ( 2, 2) olarak bulunuz.

138 Örnek x 3 fonksiyonu için bir kuvvet serisi gösterimi bulunuz. x + 2 Çözüm : Bu fonksiyon Örnek 1.8 deki fonksiyonun x3 ile çarpımı olduğundan, yapmamız gereken tek şey seriyi x 3 ile çarpmaktır: x 3 x + 2 = 1 x3 x + 2 = x 3 n=0 ( 1) n xn 2n+1 = n=0 ( 1) n 2 n+1 xn+3 = 1 2 x3 1 4 x x x6 +

139 Bu seriyi yazmanın bir diğer yolu: x 3 x + 2 = n=3 ( 1) n 3 2 n 2 x n dir. Örnek 1.8 de olduğu gibi, bu serinin yakınsaklık aralığı ( 2, 2) olur.

140 Kuvvet Serilerinin Türevi ve İntegrali Bir kuvvet serisinin toplamı, tanım kümesi serinin yakınsaklık aralığı olan bir f(x) = c n (x a) n fonksiyonudur. n=0 Böyle tanımlanmış fonksiyonların türevini ve integralini alabilmek istiyoruz. Şimdi yazacağımız teorem, polinomlarda olduğu gibi, serideki her terimin ayrı ayrı türevini veya integralini alarak bunu yapabileceğimizi söylemektedir. Buna terim-terim türev ve integral alma diyoruz.

141 Teorem cn (x a) n kuvvet serisinin yakınsaklık yarıçapı R > 0 ise, f(x) = c 0 + c 1 (x a) + c 2 (x a) 2 + = c n (x a) n n=0 olarak tanımlanan f fonksiyonu (a R, a + R) aralığında türevlenebilirdir (ve dolayısıyla süreklidir) ve (i) f (x) = c 1 +2c s (x a)+3c 3 (x a) 2 + = n c n (x a) n 1 (ii) f(x) dx = C + c 0 (x a) + c 1 (x a) c 2 (x a) = C + n=0 c n (x a) n+1 n+1 dir. Denklem (i) ve (ii) deki kuvvet serilerinin her ikisinin de yakınsaklık yarıçapı R dir.

142 Not 1: Teorem 1.2 nin bir kuvvet serisinin türevi veya integrali alındığında yakınsaklık yarıçapının değişmediğinin söylemesi, yakınsaklık aralığının değişmediği anlamına gelmez. Seri, yakınsaklık aralığının uç noktalarının birinde yakınsak olduğu halde, türevi alındığında o noktada ıraksak olabilir. Not 2: Bir kuvvet serisinin terim terim türevinin alınabilmesi, diferansiyel denklemlerin çözümü için çok güçlü bir yöntemin temelini oluşturmaktadır.

143 Örnek Denklem 7 in türevini alarak 1/(1 x) 2 fonksiyonunu bir kuvvet serisi olarak yazınız. Bulduğunuz serinin yakınsaklık yarıçapı nedir? 1 Çözüm : 1 x = 1 + x + x2 + x 3 + = yanının türevi alınırsa 1 (1 x) 2 = 1 + 2x + 3x2 + = x n eşitliğinin her iki n=0 n x n 1 elde edilir. Eğer istenirse n yerine n + 1 alarak, yanıt 1 (1 x) 2 = (n + 1) x n n=0 biçiminde yazılabilir. Teorem 1.2 den, türev alınınca elde edilen serinin yakınsaklık yarıçapı, ilk serinin yarıçapı ile aynı, R = 1 dir.

144 Örnek ln(1 x) fonksiyonunun kuvvetserisi açılımını ve bu serinin yakınsaklık yarıçapını bulunuz. Çözüm : ln(1 x) fonksiyonunun türevi, 1 çarpanı dışında 1/(1 x) fonksiyonudur. Dolayısıyla, Denklem 7 in her iki yanının integrali alalım: ln(1 x) = = C x dx = C + n=0 x n+1 n + 1 n=0 x n

145 x n+1 ln(1 x) = C + n + 1 n=0 C nin değerini belirlemek için denklemde x = 0 yazarsak ln(0 1) = C elde ederiz. Böylece C = 0 ve ln(1 x) = n=0 x n+1 n + 1 olur. Bu serinin yakınsaklık yarıçapıda ilk serinin yakınsaklık yarıçapıyla aynıdır: R = 1.

146 Örnek f(x) = tan 1 x fonksiyonunun bir kuvvetr serisi açılımını bulunuz. Çözüm : f (x) = 1 oluduğu için, istenilen seri, Örnek 1.7 de 1+x 2 1 bulunan fonksiyonunun kuvvet serisinin integrali alınarak 1+x 2 bulunur. tan 1 x = x 2 dx = (1 x 2 + x 4 x 6 + x 8 ) dx = C + x x3 3 + x5 5 x7 7 + = C + n=0 ( 1) n x2n+1 2n + 1

147 tan 1 x = C + n=0 ( 1) n x2n+1 2n + 1 C yi bulmak için, x = 0 alınır ve C = tan 1 0 = 0 bulunur. Böylece, tan 1 x = ( 1) n x2n+1 2n + 1 n=0 1 elde ederiz. nin kuvvet serisinin yakınsaklık yarıçapı x2 olduğu için tan 1 x fonksiyonunun kuvvet serisinin yakınsaklık yarıçapı da 1 olur.

148 Örnek (a) 1 dx integralini bir kuvvet serisi olarak hesaplayınız. 1 + x7 (b) (a) yı kullanarak 0.5 hata ile hesaplayınız x 7 dx integralini 10 7 dek küçük bir

149 1 Çözüm : (a) Önce, fonksiyonunu bir kuvvet serisinin 1 + x7 toplamı olarak ifade edelim. Örnek 1.7 deki gibi, Denklem 7 de x yerine x 7 yazalım: x 7 = = 1 1 ( x 7 ) = ( x 7 ) n ( 1) n x 7n n=0 n=0

150 Şimdi terim-terim integral alalım: x 7 dx = ( ) ( 1) n x 7n n=0 dx = C + n=0 ( 1) n x7n+1 7n + 1 = C + x x8 8 + x15 15 x Bu seri, x 7 < 1, ya da x < 1 için yakınsaktır.

151 (b) Değer Bulma Teoreminin uygularken hangi ilkel fonksiyonun kullanıldığı önemli olmadığı için, (a) şıkkında bulduğumuz ilkeli C alarak kullanabiliriz x 7 dx = ] 0.5 [x x8 8 + x15 15 x = ( 1) n + (7n + 1)2 7n+1 + Bu sonsuz seri, verilen belirli integralin kesin değeridir, ancak seri seri alterne seri olduğu için, Alterne Seri Hata Teoremini kullanarak bu toplamın yaklaşık değerinin bulabiliriz.

152 Toplama işlemini n = 3 e karşılık gelen terimden sonra durdurursak, yapılan hata n = 4 e karşılık gelen terimden daha küçüktür. Dolayısıyla da bulunur. 5.terim(n = 4) = < x 7 dx

153 Taylor ve Maclaurin Serileri Bir önceki bölümde sınırlı sayıda fonksiyon sınıfının kuvvet serisi gösterimini bulabilmiştik. Şimdi daha genel problemlerle ilgileneceğiz. Hangi fonksiyonların kuvvet serisi gösterimi vardır? Bu gösterimleri nasıl bulabiliriz?

154 Teorem f nin a noktasında bir kuvvet serisi gösterimi varsa, bir başka deyişle f(x) = c n (x a) n x a < R n=0 ise, serinin terimlerinin katsayıları formülü ile verilir. c n = f (n) (a) n!

155 c n nin bu formülü serideki yerine yazıldığında, f nin a noktasında bir kuvvet serisi göstermi varsa, bu serinin f(x) = n=0 f (n) (a) n! (x a) n = f(a) + f (a) 1! (x a) + f (a) 2! (x a) 2 + f (a) 3! (x a) 3 + (8) olması gerektiği görülür. Denklem 8 deki seriye f fonksiyonunun a noktasındaki(veya a çevresindeki veya a merkezli) Taylor Serisi denir.

156 a = 0 özel durumunda Taylor serisi f(x) = n=0 f (n) (0) n! x n = f(0) + f (0) 1! x + f (0) x 2 + (9) 2! serisine dönüşür. Bu seri ile sıkça karşılaşıldığından, ona özel bir ad verilerek, Maclaurin serisi denir.

157 Örnek f(x) = e x fonksiyonunun Maclaurin serisini ve bu serinin yakınsaklık yarıçapını bulunuz. Çözüm : f(x) = e x ise, her n için f (n) (x) = e x ve buradan da f (n) (0) = e 0 = 1 olur. Dolayısıyla f nin 0 çevresindeki Taylor serisi (yada Maclaurin serisi) olur. n=0 f (n) (0) x n = 1 + x n! 1! + x2 2! + x3 3! +

158 Bu serinin yakınsaklık yarıçapını bulmak için a n = xn n! diyelim. Buradan n iken a n+1 a n = x n+1 (n + 1)! n! x n = x n < 1 bulunur, ve oran testinden, seri her x için yakınsaktır ve yakınsaklık yarıçapı R = olur.

159 Teorem 1.3 ve Örnek 1.14 den e x fonksiyonunun 0 çevresinde bir kuvvet açılımı varsa, e x x n = (10) n! n=0 olması gerektiği sonucunu çıkarırız.

160 Özel olarak, Denklem 10 de x = 1 alırsak, e sayısını sonsuz bir serinin toplamı olarak yazmış oluruz: e = n=0 1 n! = ! + 1 2! + 1 3! +...

161 Örnek f(x) = e x fonksiyonunun a = 2 deki Taylor serisini bulunuz. Çözüm : f (n) (2) = e 2 olduğundan Taylor serisinin tanımında a = 2 yazarsak f (n) (2) (x 2) n e 2 = (x 2)n n! n! n=0 n=0 elde ederiz. Bu serinin yakınsaklık yarıçapının da R = olduğu Örnek 1.14 deki gibi gösterilebilir.

162 Örnek f(x) = sin x fonksiyonunun fonksiyonunun Maclaurin serisini bulunuz. Çözüm : Hesaplamalarımızı iki sütun halinde yazalım: f(x) = sin x f(0) = 0 f (x) = cos x f (0) = 1 f (x) = sin x f (0) = 0 f (x) = cos x f (0) = 1 f (4) (x) = sin x f (4) (0) = 0

163 Türevler her dört derecede bir aynı olacağı için Maclaurin serisini f(0) + f (0) 1! olarak yazılabilir. x + f (0) 2! x 2 + f (0) x ! = x x3 3! + x5 5! x7 7! +... = ( 1) n x2n+1 (2n + 1)! n=0

164 Bazı önemli Maclaurin serileri: 1 1 x = x n = 1 + x + x 2 + x ( 1, 1) e x = n=0 n=0 x n n! = 1 + x 1! + x2 2! + x (, ) 3! sin x = ( 1) n x2n+1 (2n + 1)! = x x3 3! + x5 5! x7 7! n= (, ) cos x = n=0 ( 1) n x2n (2n)! = 1 x2 2! + x4 4! x6 6! +... (, ) tan 1 x = n=0 ( 1) n x2n+1 2n + 1 = x x3 3 + x5 5 x [ 1, 1] 7

Bu tanım aralığı pozitif tam sayılar olan f(n) fonksiyonunun değişim aralığı n= 1, 2, 3,, n,

Bu tanım aralığı pozitif tam sayılar olan f(n) fonksiyonunun değişim aralığı n= 1, 2, 3,, n, DİZİLER Tamamen belirli bir kurala göre sıralanmış sayılar topluluğuna veya kümeye Dizi denir. Belirli bir kurala göre birbiri ardınca gelen bu sayıların her birine dizinin terimi ve hepsine birden dizinin

Detaylı

1. Hafta Uygulama Soruları

1. Hafta Uygulama Soruları . Hafta Uygulama Soruları ) x ekseni, x = doğrusu, y = x ve y = x + eğrileri arasında kalan alan nedir? ) y = x 3 ve y = 4 x 3 parabolleri arasında kalan alan nedir? 3) y = x, x y = 4 eğrileri arasında

Detaylı

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir?

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir? DİZİLER Tanım kümesi pozitif tam sayılar kümesi olan her fonksiyona dizi denir. Örneğin f : Z + R, f (n )=n 2 ifadesi bir dizi belirtir. Diziler, değer kümelerine göre adlandırı - lırlar. Dizinin değer

Detaylı

Türev Uygulamaları. 9.1 Ortalama Değer teoremi

Türev Uygulamaları. 9.1 Ortalama Değer teoremi 1 2 Bölüm 9 Türev Uygulamaları 9.1 Ortalama Değer teoremi Türevin çok farklı uygulamaları vardır. Bunlar arasında çok önemli olan bazılarını ele alacağız. Ortalama Değer Teoremi ni daha önce görmüştük.

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI. Analiz. Cilt 2. Ünite 8-14

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI. Analiz. Cilt 2. Ünite 8-14 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI Analiz Cilt 2 Ünite 8-14 T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI NO: 1082 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINLARI NO: 600

Detaylı

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir? Örnek...4 : Genel terimi w n. Örnek...1 : Örnek...5 : Genel terimi r n

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir? Örnek...4 : Genel terimi w n. Örnek...1 : Örnek...5 : Genel terimi r n DİZİLER Tanım kümesi pozitif tam sayılar kümesi olan her fonksiyona dizi denir. Örneğin f : Z + R, f (n )=n 2 ifadesi bir dizi belirtir. Diziler değer kümelerine göre adlandırılırlar. Dizinin değer kümesi

Detaylı

TÜREVİN UYGULAMALARI. Maksimum ve Minimum Değerler. Tanım : f bir fonksiyon ve D, f nin tanım kümesi olsun.

TÜREVİN UYGULAMALARI. Maksimum ve Minimum Değerler. Tanım : f bir fonksiyon ve D, f nin tanım kümesi olsun. Maksimum ve Minimum Değerler Tanım : f bir fonksiyon ve D, f nin tanım kümesi olsun. TÜREVİN UYGULAMALARI D içindeki her x elemanı için f(c) f(x) ise f fonksiyonunun c noktasında mutlak maksimumumu vardır.

Detaylı

13.Konu Reel sayılar

13.Konu Reel sayılar 13.Konu Reel sayılar 1. Temel dizi 2. Temel dizilerde toplama ve çarpma 3. Reel sayılar kümesi 4. Reel sayılar kümesinde toplama ve çarpma 5. Reel sayılar kümesinde sıralama 6. Reel sayılar kümesinin tamlık

Detaylı

Denklemler İkinci Dereceden Denklemler. İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler. a,b,c IR ve a 0 olmak üzere,

Denklemler İkinci Dereceden Denklemler. İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler. a,b,c IR ve a 0 olmak üzere, Bölüm 33 Denklemler 33.1 İkinci Dereceden Denklemler İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler a,b,c IR ve a 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden bir bilinmeyenli

Detaylı

Fonksiyonlarda limiti öğrenirken değişkenlerin limitini ve sağdan-soldan limit kavramlarını öğreneceksiniz.

Fonksiyonlarda limiti öğrenirken değişkenlerin limitini ve sağdan-soldan limit kavramlarını öğreneceksiniz. 8.2. Fonksiyonlarda Limit Fonksiyonlarda limiti öğrenirken değişkenlerin limitini ve sağdan-soldan limit kavramlarını öğreneceksiniz. 8.2.1. Değişkenin Limiti Sonsuz sayıda değer alabilen bir x değişkeninin

Detaylı

2(1+ 5 ) b = LYS MATEMATİK DENEMESİ. işleminin sonucu kaçtır? A)2 5 B)3 5 C)2+ 5 D)3+ 5 E) işleminin sonucu kaçtır?

2(1+ 5 ) b = LYS MATEMATİK DENEMESİ. işleminin sonucu kaçtır? A)2 5 B)3 5 C)2+ 5 D)3+ 5 E) işleminin sonucu kaçtır? 017 LYS MATEMATİK DENEMESİ Soru Sayısı: 50 Sınav Süresi: 75 ı 1. 4. (1+ 5 ) 1+ 5 işleminin sonucu kaçtır? A) 5 B)3 5 C)+ 5 işleminin sonucu kaçtır? D)3+ 5 E)1+ 5 A) B) 1 C) 1 D) E) 3. 4 0,5.16 0,5 işleminin

Detaylı

TÜREV VE UYGULAMALARI

TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI A R, a A ve f de A da tanımlı bir fonksiyon olsun. Eğer f(x) f(a) lim x a x a limiti veya x=a+h koymakla elde edilen f(a+h) f(a) lim h 0 h Bu türev f (a), df dx limiti varsa f fonksiyonu

Detaylı

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol ORGANİZASYON ŞEMASI . BÖLÜM Polinomlar... 7. BÖLÜM II. Dereceden Denklemler.... BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler... 9. BÖLÜM Parabol... 5 5. BÖLÜM Trigonometri... 69 6. BÖLÜM Karmaşık Sayılar... 09 7.

Detaylı

Temel Kavramlar 1 Doğal sayılar: N = {0, 1, 2, 3,.,n, n+1,..} kümesinin her bir elamanına doğal sayı denir ve N ile gösterilir.

Temel Kavramlar 1 Doğal sayılar: N = {0, 1, 2, 3,.,n, n+1,..} kümesinin her bir elamanına doğal sayı denir ve N ile gösterilir. Temel Kavramlar 1 Doğal sayılar: N = {0, 1, 2, 3,.,n, n+1,..} kümesinin her bir elamanına doğal sayı denir ve N ile gösterilir. a) Pozitif doğal sayılar: Sıfır olmayan doğal sayılar kümesine Pozitif Doğal

Detaylı

Yazım hatalari olabilir. Yeni sorular eklenecek. 1 Sunday 12 th January, :17

Yazım hatalari olabilir. Yeni sorular eklenecek. 1 Sunday 12 th January, :17 Prof. Dr. İsmail Kömbe Matematik Analiz III/Final çalışma soruları Sonbahar 3 SORU Lütfen çözümlerinizi basamak basamak ve net bir şekilde yaziniz. n ( n + )n3/ serisinin yakinsak olup olmadigini inceleyiniz.

Detaylı

HOMOGEN OLMAYAN DENKLEMLER

HOMOGEN OLMAYAN DENKLEMLER n. mertebeden homogen olmayan lineer bir diferansiyel denklemin y (n) + p 1 (x)y (n 1) + + p n 1 (x)y + p n (x)y = f(x) (1) şeklinde olduğunu ve bununla ilgili olan n. mertebeden lineer homogen denlemin

Detaylı

ARASINAV SORULARININ ÇÖZÜMLERİ GÜZ DÖNEMİ A A A A A A A

ARASINAV SORULARININ ÇÖZÜMLERİ GÜZ DÖNEMİ A A A A A A A AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ I ARASINAV SORULARININ ÇÖZÜMLERİ - 6 GÜZ DÖNEMİ ADI SOYADI :... NO :... A A A A A A A SINAV TARİHİ VE SAATİ : Bu sınav 4 sorudan oluşmaktadır ve sınav

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Lys x 2 + y 2 = (6k) 2. (x 2k) 2 + y 2 = (2k 5) 2 olduğuna göre x 2 y 2 =? Cevap: 14k 2

Lys x 2 + y 2 = (6k) 2. (x 2k) 2 + y 2 = (2k 5) 2 olduğuna göre x 2 y 2 =? Cevap: 14k 2 1. 1 =? Lys 1 7. x + y = (6k) (x k) + y = (k 5) olduğuna göre x y =?. 6 a.b = ise a + 1 b. b 1 a =? 1k 8. x ve y birbirinden farklı pozitif gerçel sayılar olmak üzere, x y y x. x.y = (x y) ise x y =?.

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN

Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN Lineer Dönüşümler Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN ÜNİTE 7 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Vektör uzayları arasında tanımlanan belli fonksiyonları tanıyacak, özelliklerini öğrenecek, Bir dönüşümün,

Detaylı

5. Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması PROJENİN ADI DİZİ DİZİ ÜRETEÇ PROJEYİ HAZIRLAYAN ESRA DAĞ ELİF BETÜL ACAR

5. Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması PROJENİN ADI DİZİ DİZİ ÜRETEÇ PROJEYİ HAZIRLAYAN ESRA DAĞ ELİF BETÜL ACAR 5. Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması PROJENİN ADI DİZİ DİZİ ÜRETEÇ PROJEYİ HAZIRLAYAN ESRA DAĞ ELİF BETÜL ACAR ÖZEL BÜYÜKÇEKMECE ÇINAR KOLEJİ 19 Mayıs Mah. Bülent Ecevit Cad. Tüyap Yokuşu

Detaylı

Diziler. Tanım 9.1. a i0, a i1, a i2,..., a in,... (9.2)

Diziler. Tanım 9.1. a i0, a i1, a i2,..., a in,... (9.2) 2 86 Bölüm 9 Diziler Tanım 9. a 0, a, a 2,..., a n,... (9.) biçiminde sıralanmış sayılar kümesine dizi denilir. {a n }, (a n ) n=0, {a n} n=0 gibi gösterimler kullanılır. Bu gösterimlerde, i doğal sayısına

Detaylı

LĐMĐT ÖSS ÖYS YILLAR SAĞDAN VE SOLDAN LĐMĐT. ÇÖZÜM: x=2 f(x) de yerine yazılır cevap:7

LĐMĐT ÖSS ÖYS YILLAR SAĞDAN VE SOLDAN LĐMĐT. ÇÖZÜM: x=2 f(x) de yerine yazılır cevap:7 YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS ÖYS LĐMĐT Tanım : Bir x0 A = [ a,b ] alalım, f: A R ye veya f: A - { x 0 } R ye bir fonksiyon olsun. Terimleri A - { x 0 } kümesine ait ve x

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ MATEMATİK

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ MATEMATİK YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ MATEMATİK SORU 1: Aşağıdaki grafik, bir okuldaki spor yarışmasına katılan öğrencilerin yaşa göre dağılışını göstermektedir. Öğrenci sayısı 5 3 9 10 1 14 Yaş 1.1: Yukarıdaki

Detaylı

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır.

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır. 1. GRUPLAR Tanım 1.1. G boş olmayan bir küme ve, G de bir ikili işlem olsun. (G yapısına aşağıdaki aksiyomları sağlıyorsa bir grup denir., ) cebirsel 1) a b cg,, için a( bc) ( ab) c (Birleşme özelliği)

Detaylı

Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Açık Ders Malzemeleri. Ders izlence Formu

Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Açık Ders Malzemeleri. Ders izlence Formu Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Açık Ders Malzemeleri Ders izlence Formu Dersin Kodu ve İsmi Dersin Sorumlusu Dersin Düzeyi MAT407 REEL ANALİZ Prof. Dr. Ertan İBİKLİ ve

Detaylı

Türev Uygulamaları. 4.1 Bağımlı Hız

Türev Uygulamaları. 4.1 Bağımlı Hız Bölüm 4 Türev Uygulamaları 4.1 Bağımlı Hız Eğer bir balonun içine hava pompalarsak, balonun hem yarıçapı hem de hacmi artar ve artış hızları birbirine bağımlıdır. Fakat, hacmin artış hızını doğrudan ölçmek

Detaylı

ÜNİTE MATEMATİK-1 İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜSTEL VE LOGARİTMA FONKSİYONLARI. Prof.Dr.Ahmet KÜÇÜK. Üstel Fonksiyon Logaritma Fonksiyonu

ÜNİTE MATEMATİK-1 İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜSTEL VE LOGARİTMA FONKSİYONLARI. Prof.Dr.Ahmet KÜÇÜK. Üstel Fonksiyon Logaritma Fonksiyonu HEDEFLER İÇİNDEKİLER ÜSTEL VE LOGARİTMA FONKSİYONLARI Üstel Fonksiyon Logaritma Fonksiyonu MATEMATİK-1 Prof.Dr.Ahmet KÜÇÜK Bu ünite çalışıldıktan sonra, Üstel fonksiyonun tanımı öğrenilecek Üstel fonksiyonun

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A Contents Rasyonel Fonksiyonlar 5 Bibliography 35 Inde 39 Rasyonel Fonksiyonlar Polinomlar Yetmez! Bölme

Detaylı

TÜREV VE UYGULAMALARI

TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI 1-TÜREVİN TANIMI VE GÖSTERİLİŞİ a,b R olmak üzere, f:[a,b] R fonksiyonu verilmiş olsun. x 0 (a,b) için lim x X0 f(x)-f( x 0 ) limiti bir gerçel sayı ise bu limit değerine f fonksiyonunun

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L

T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L 1 Denklemler 1.1 Doğru deklemleri İki noktası bilinen ya da bir noktası ile eğimi bilinen doğruların denklemlerini yazabiliriz.

Detaylı

Lineer Denklem Sistemleri

Lineer Denklem Sistemleri Lineer Denklem Sistemleri Yazar Yrd. Doç.Dr. Nezahat ÇETİN ÜNİTE 3 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Lineer Denklem ve Lineer Denklem Sistemleri kavramlarını öğrenecek, Lineer Denklem Sistemlerinin

Detaylı

Çözüm: Z 3 = 27 = 27CiS( +2k ) Z k =3CiS ( ) 3 3 k = 0 için z 0 = 2 k=1 için z 1 = 3

Çözüm: Z 3 = 27 = 27CiS( +2k ) Z k =3CiS ( ) 3 3 k = 0 için z 0 = 2 k=1 için z 1 = 3 p ve q iki önerme olsun p q q p dir. p: = 3 ve q: y< 8 alınırsa I ve III ün denk olduğu görülür. Yanıt B Z 3 = 7 = 7CiS( +k ) k Z k =3CiS ( ) 3 3 k = 0 için z 0 = k=1 için z 1 = 3 k = için z = Yanıt A

Detaylı

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Doç.Dr.Erdal KARADUMAN İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÖZDEŞLİKLER, DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Doç.Dr.Erdal KARADUMAN İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÖZDEŞLİKLER, DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER HEDEFLER İÇİNDEKİLER ÖZDEŞLİKLER, DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER Özdeşlikler Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler İkinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler Yüksek Dereceden Denklemler Eşitsizlikler

Detaylı

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İkinci Dereceden Denklemler a, b ve c reel sayı, a ¹ 0 olmak üzere ax + bx + c = 0 şeklinde yazılan denklemlere ikinci dereceden bir bilinmeyenli denklem denir. Aşağıdaki denklemlerden

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri   Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada,

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada, TAMSAYILAR Z = {.., -, -, -, 0,,,, } kümesinin her bir elemanına tamsayı denir. Burada, + Z = {,,,...} kümesine, pozitif tamsayılar kümesi denir. Z = {...,,,,} kümesine, negatif tamsayılar kümesi denir.

Detaylı

Projenin Adı: Metalik Oranlar ve Karmaşık Sayı Uygulamaları

Projenin Adı: Metalik Oranlar ve Karmaşık Sayı Uygulamaları Projenin Adı: Metalik Oranlar ve Karmaşık Sayı Uygulamaları Projenin Amacı: Metalik Oranların elde edildiği ikinci dereceden denklemin diskriminantını ele alarak karmaşık sayılarla uygulama yapmak ve elde

Detaylı

Şekil 23.1: Düzlemsel bölgenin alanı

Şekil 23.1: Düzlemsel bölgenin alanı Bölüm Belirli İntegral Şekil.: Düzlemsel bölgenin alanı Düzlemde kare, dikdörtgen, üçgen, çember gibi iyi bilinen geometrik şekillerin alanlarını bulmak için uygun formüller kullanıyoruz. Ama, uygulamada

Detaylı

Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir.

Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir. 2. SİMETRİK GRUPLAR Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir. Tanım 2.2. boş olmayan bir küme olsun. ile den üzerine bire-bir fonksiyonlar kümesini

Detaylı

1.4 Tam Metrik Uzay ve Tamlaması

1.4 Tam Metrik Uzay ve Tamlaması 1.4. Tam Metrik Uzay ve Tamlaması 15 1.4 Tam Metrik Uzay ve Tamlaması Öncelikle şunu not edelim: (X, d) bir metrik uzay, (x n ), X de bir dizi ve x X ise lim n d(x n, x) = 0 = lim n,m d(x n, x m ) = 0

Detaylı

Sevdiğim Birkaç Soru

Sevdiğim Birkaç Soru Sevdiğim Birkaç Soru Matematikte öyle sorular vardır ki, yanıtı bulmak önce çok zor gibi gelebilir, sonradan saatler, günler, aylar, hatta kimi zaman yıllar sonra yanıtın çok basit olduğu anlaşılır. Bir

Detaylı

fonksiyonu için in aralığındaki bütün değerleri için sürekli olsun. in bu aralıktaki olsun. Fonksiyonda meydana gelen artma miktarı

fonksiyonu için in aralığındaki bütün değerleri için sürekli olsun. in bu aralıktaki olsun. Fonksiyonda meydana gelen artma miktarı 10.1 Türev Kavramı fonksiyonu için in aralığındaki bütün değerleri için sürekli olsun. in bu aralıktaki bir değerine kadar bir artma verildiğinde varılan x = x 0 + noktasında fonksiyonun değeri olsun.

Detaylı

Bir özvektörün sıfırdan farklı herhangi bri sabitle çarpımı yine bir özvektördür.

Bir özvektörün sıfırdan farklı herhangi bri sabitle çarpımı yine bir özvektördür. ÖZDEĞER VE ÖZVEKTÖRLER A n n tipinde bir matris olsun. AX = λx (1.1) olmak üzere n 1 tipinde bileşenleri sıfırdan farklı bir X matrisi için λ sayıları için bu denklemi sağlayan bileşenleri sıfırdan farklı

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

İç-Çarpım Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv. Dr. Nevin ORHUN

İç-Çarpım Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv. Dr. Nevin ORHUN İç-Çarpım Uzayları Yazar Öğr. Grv. Dr. Nevin ORHUN ÜNİTE Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; R n, P n (R), M nxn vektör uzaylarında iç çarpım kavramını tanıyacak ve özelliklerini görmüş olacaksınız.

Detaylı

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 5 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; üstel ve logaritmik fonksiyonları tanıyacak, üstel ve logaritmik fonksiyonların grafiklerini

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte 50 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için

Detaylı

MAT 101, MATEMATİK I, FİNAL SINAVI 08 ARALIK (10+10 p.) 2. (15 p.) 3. (7+8 p.) 4. (15+10 p.) 5. (15+10 p.) TOPLAM

MAT 101, MATEMATİK I, FİNAL SINAVI 08 ARALIK (10+10 p.) 2. (15 p.) 3. (7+8 p.) 4. (15+10 p.) 5. (15+10 p.) TOPLAM TOBB-ETÜ, MATEMATİK BÖLÜMÜ, GÜZ DÖNEMİ 2014-2015 MAT 101, MATEMATİK I, FİNAL SINAVI 08 ARALIK 2014 Adı Soyadı: No: İMZA: 1. 10+10 p.) 2. 15 p.) 3. 7+8 p.) 4. 15+10 p.) 5. 15+10 p.) TOPLAM 1. a) NOT: Tam

Detaylı

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR 1 SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR RAKAM: Sayıları ifade etmek için kullandığımız 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembollerinden her birine rakam denir. Soru: a ve b farklı rakamlar olmak üzere a + b nin alabileceği

Detaylı

Mustafa Özdemir İrtibat İçin : veya Altın Nokta Yayınevi

Mustafa Özdemir İrtibat İçin : veya Altın Nokta Yayınevi 2 Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık 4 Mustafa Özdemir MATEMATİK OLİMPİYATLARINA HAZIRLIK 4 (336 sayfa) ANALİZ CEBİR 1 TANITIM DÖKÜMANI (Kitabın içeriği hakkında bir bilgi verilmesi amacıyla bu döküman

Detaylı

2012 LYS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ Niyazi Kurtoğlu

2012 LYS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ Niyazi Kurtoğlu .SORU 8 sayı tabanında verilen (5) 8 sayısının sayı tabanında yazılışı nedir?.soru 6 3 3 3 3 4 6 8? 3.SORU 3 ise 5? 5 4.SORU 4 5 olduğuna göre, ( )? 5.SORU (y z) z(y ) y z yz bulunuz. ifadesinin en sade

Detaylı

SÜREKLİLİK. 9.1 Süreklilik ve Süreksizlik Kavramları

SÜREKLİLİK. 9.1 Süreklilik ve Süreksizlik Kavramları SÜREKLİLİK Bu bölümde süreklilik kavramı, süreksizlik, sürekli fonksiyonların özellikleri ile buna ilişkin teoremler örnekler ve grafiklerle açıklanmaktadır. 9.1 Süreklilik ve Süreksizlik Kavramları Tanım

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

(m+2) +5<0. 7/m+3 + EŞİTSİZLİKLER A. TANIM

(m+2) +5<0. 7/m+3 + EŞİTSİZLİKLER A. TANIM EŞİTSİZLİKLER A. TANIM f(x)>0, f(x) - eşitsizliğinin

Detaylı

Matematikte karşılaştığınız güçlükler için endişe etmeyin. Emin olun benim karşılaştıklarım sizinkilerden daha büyüktür.

Matematikte karşılaştığınız güçlükler için endişe etmeyin. Emin olun benim karşılaştıklarım sizinkilerden daha büyüktür. - 1 - ÖĞRENME ALANI CEBİR BÖLÜM KARMAŞIK SAYILAR ALT ÖĞRENME ALANLARI 1) Karmaşık Sayılar Karmaşık Sayıların Kutupsal Biçimi KARMAŞIK SAYILAR Kazanım 1 : Gerçek sayılar kümesini genişletme gereğini örneklerle

Detaylı

x e göre türev y sabit kabul edilir. y ye göre türev x sabit kabul edilir.

x e göre türev y sabit kabul edilir. y ye göre türev x sabit kabul edilir. TÜREV y= f(x) fonksiyonu [a,b] aralığında tanımlı olsun. Bu aralıktaki bağımsız x değişkenini h kadar arttırdığımızda fonksiyon değeri de buna bağlı olarak değişecektir. Fonksiyondaki artma miktarını değişkendeki

Detaylı

Türev Uygulamaları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV

Türev Uygulamaları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV Türev Uygulamaları Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 10 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; türev kavramı yardımı ile fonksiyonun monotonluğunu, ekstremum noktalarını, konvekslik ve konkavlığını, büküm

Detaylı

28/04/2014 tarihli LYS-1 Matematik-Geometri Testi konu analizi SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 / 31

28/04/2014 tarihli LYS-1 Matematik-Geometri Testi konu analizi SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 / 31 SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ A B KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 1 / 31 11 32159 Rasyonel sayı kavramını açıklar. 2 12 32151 İki ya da daha çok doğal sayının en büyük ortak bölenini ve en küçük ortak katını bulur.

Detaylı

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ 8. İSTANBUL MATEMATİK YARIŞMASI LİSELER KATEGORİSİ TAKIM YARIŞMASI

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ 8. İSTANBUL MATEMATİK YARIŞMASI LİSELER KATEGORİSİ TAKIM YARIŞMASI DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ 8. İSTANBUL MATEMATİK YARIŞMASI LİSELER KATEGORİSİ TAKIM YARIŞMASI 1-60) Dört çocuk, Ahmet, Ferit, Berk ve Mehmet koşu yarışı yapıyorlar. Yarışma sonucunda, Ahmet, "Ben birinci ve sonuncu

Detaylı

V 2 = J 2,1 J 2,2 = aşamada ise atılanlar = 27. ve kalanlar. kümeleridir. aralıklar 2 n 1 tanedir ve. V n = J n,1 J n,2 n 1 = tanedir ve

V 2 = J 2,1 J 2,2 = aşamada ise atılanlar = 27. ve kalanlar. kümeleridir. aralıklar 2 n 1 tanedir ve. V n = J n,1 J n,2 n 1 = tanedir ve CANTOR KÜMELERİ H. Turgay Kaptanoğlu Yazımızın başlığında adı geçen Alman matematikçisi Georg Cantor (845 8), modern matematiğin temeli olan kümeler teorisinin kurucusu olarak kabul edilir. Cantor,. yüzyılın

Detaylı

10. DİREKT ÇARPIMLAR

10. DİREKT ÇARPIMLAR 10. DİREKT ÇARPIMLAR Teorem 10.1. H 1,H 2,, H n bir G grubunun alt gruplarının bir ailesi ve H = H 1 H 2 H n olsun. Aşağıdaki ifadeler denktir. a ) dönüşümü altında dır. b) ve olmak üzere her yi tek türlü

Detaylı

1 Primitif Kökler. [Fermat ] p asal, p a a p 1 1 (mod p) a Z, a p a (mod p) [Euler] ebob(a, m) = 1, a φ(m) 1 (mod m) φ(1) := 1

1 Primitif Kökler. [Fermat ] p asal, p a a p 1 1 (mod p) a Z, a p a (mod p) [Euler] ebob(a, m) = 1, a φ(m) 1 (mod m) φ(1) := 1 Primitif Kökler [Fermat ] p asal, p a a p (mod p) a Z, a p a (mod p) [Euler] ebob(a, m) =, a φ(m) (mod m) φ : Z + Z + φ() := φ(m) := {x Z x < m, ebob(x, m) = } φ fonksiyonunun özellikleri: ) m >, φ(m)

Detaylı

1.1 Üslü İfadeler: Üslü ifadelerle ilgili aşağıdaki kuralların hatırlanması faydalıdır.

1.1 Üslü İfadeler: Üslü ifadelerle ilgili aşağıdaki kuralların hatırlanması faydalıdır. FİNANSAL MATEMATİK ALTYAPI. Üslü İfadeler: Üslü ifadelerle ilgili aşağıdaki kuralların hatırlanması faydalıdır. i-) Toplama: Eşit üslü benzer ifadelerin katsayıları toplanır. 3a 5 +,5a 5 =,5a 5 a 3-7a

Detaylı

sayıların kümesi N 1 = { 2i-1: i N } ve tüm çift doğal sayıların kümesi N 2 = { 2i: i N } şeklinde gösterilebilecektir. Hiç elemanı olmayan kümeye

sayıların kümesi N 1 = { 2i-1: i N } ve tüm çift doğal sayıların kümesi N 2 = { 2i: i N } şeklinde gösterilebilecektir. Hiç elemanı olmayan kümeye KÜME AİLELERİ GİRİŞ Bu bölümde, bir çoğu daha önceden bilinen incelememiz için gerekli olan bilgileri vereceğiz. İlerde konular işlenirken karşımıza çıkacak kavram ve bilgileri bize yetecek kadarı ile

Detaylı

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz.

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz. Bölüm 3 Gruplar Bu bölümde ilk olarak bir küme üzerinde tanımlı işlem kavramını ele alıp işlemlerin bazı özelliklerini inceleyeceğiz. Daha sonra kümeler ve üzerinde tanımlı işlemlerden oluşan cebirsel

Detaylı

12. SINIF. Ağırlık (%) SAYILAR VE CEBİR ÜSTEL VE LOGARİTMİK FONKSİYONLAR Üstel Fonksiyon 1 8 4

12. SINIF. Ağırlık (%) SAYILAR VE CEBİR ÜSTEL VE LOGARİTMİK FONKSİYONLAR Üstel Fonksiyon 1 8 4 12. SINIF No Konular Kazanım Sayısı Ders Saati Ağırlık (%) 12.1. ÜSTEL VE LOGARİTMİK FONKSİYONLAR 6 36 17 12.1.1. Üstel Fonksiyon 1 8 4 12.1.2. Logaritma Fonksiyonu 3 18 8 12.1.3 Üstel, Logaritmik Denklemler

Detaylı

MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI

MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI SAKARYA UNIVERSİTESİ ENDUSTRI MUHENDISLIĞI YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI II MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI DERS NOTLARI 1 Önceki derslerimizde pek çok geçişten sonra n-adım geçiş olasılıklarının

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 8- SAYISAL İNTEGRASYON 1 GİRİŞ Mühendislikte sık karşılaşılan matematiksel işlemlerden biri integral işlemidir. Bilindiği gibi integral bir büyüklüğün toplam değerinin bulunması

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 2- HATA VE HATA KAYNAKLARI Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 GİRİŞ Bir denklemin veya problemin çözümünde kullanılan sayısal yöntem belli bir giriş verisini işleme tabi tutarak sayısal

Detaylı

Bir değişkenin bir sabite mümkün olduğu kadar çok yaklaşması durumu ancak onun limitiyle ifade edilebilir.

Bir değişkenin bir sabite mümkün olduğu kadar çok yaklaşması durumu ancak onun limitiyle ifade edilebilir. LİMİT VE SÜREKLİLİK A- LİMİTLER Bir top 10 metre yükseklikten bırakılmaktadır. Top yere vurduktan sonra ilk yüksekliğin 2/5 i kadar sıçramakta ve bunu her yükseliş için devam ettirmektedir. Topun sıçrayacağı

Detaylı

Temel Kavramlar. (r) Sıfırdan farklı kompleks sayılar kümesi: C. (i) Rasyonel sayılar kümesi: Q = { a b

Temel Kavramlar. (r) Sıfırdan farklı kompleks sayılar kümesi: C. (i) Rasyonel sayılar kümesi: Q = { a b Bölüm 1 Temel Kavramlar Bu bölümde bağıntı ve fonksiyon gibi bazı temel kavramlar üzerinde durulacak, tamsayıların bazı özellikleri ele alınacaktır. Bu çalışma boyunca kullanılacak bazı kümelerin gösterimleri

Detaylı

2014 LYS MATEMATİK. x lü terimin 1, 3. 3 ab olduğuna göre, ifadesinin değeri kaçtır? 2b a ifade- sinin değeri kaçtır? olduğuna göre, x.

2014 LYS MATEMATİK. x lü terimin 1, 3. 3 ab olduğuna göre, ifadesinin değeri kaçtır? 2b a ifade- sinin değeri kaçtır? olduğuna göre, x. 4 LYS MATEMATİK. a b b a ifade- ab olduğuna göre, sinin değeri kaçtır? 5. ifadesinin değeri kaçtır? 5. P() polinomunda katsaısı kaçtır? 4 lü terimin 4 log log çarpımının değeri kaçtır? 6. 4 olduğuna göre,.

Detaylı

LYS Y OĞRU MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a ve b asal

Detaylı

Değişken içeren ve değişkenlerin belli değerleri için doğru olan cebirsel eşitliklere denklem denir.

Değişken içeren ve değişkenlerin belli değerleri için doğru olan cebirsel eşitliklere denklem denir. 1 DENKLEMLER: Değişken içeren ve değişkenlerin belli değerleri için doğru olan cebirsel eşitliklere denklem denir. Bir denklemde eşitliği sağlayan(doğrulayan) değerlere; verilen denklemin kökleri veya

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

7.2 Fonksiyon ve Fonksiyon Tanımları (I) Fonksiyon ve Fonksiyon Tanımları (II)

7.2 Fonksiyon ve Fonksiyon Tanımları (I) Fonksiyon ve Fonksiyon Tanımları (II) 7.2 Fonksiyon ve Fonksiyon Tanımları (I) Tanım kümesindeki her elemanın değer kümesinde bir ve yalnız bir görüntüsü varsa, tanım kümesinden değer kümesine olan bağıntıya fonksiyon denir. Fonksiyonu f ile

Detaylı

2. SİMETRİK GRUPLAR. Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X e birebir örten fonksiyona permütasyon denir.

2. SİMETRİK GRUPLAR. Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X e birebir örten fonksiyona permütasyon denir. 2. SİMETRİK GRUPLAR Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X e birebir örten fonksiyona permütasyon denir. Tanım 2.2. X boş olmayan bir küme olsun. S X ile X den X e tüm birebir örten fonksiyonlar

Detaylı

Cebirsel Fonksiyonlar

Cebirsel Fonksiyonlar Cebirsel Fonksiyonlar Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 4 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; polinom, rasyonel ve cebirsel fonksiyonları tanıyacak ve bu türden bazı fonksiyonların grafiklerini öğrenmiş

Detaylı

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ 1.GİRİŞ Bu bölüm lineer cebirin temelindeki cebirsel yapıya, sonlu boyutlu vektör uzayına giriş yapmaktadır. Bir vektör uzayının tanımı, elemanları skalar olarak adlandırılan herhangi bir cisim içerir.

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 5- SONLU FARKLAR VE İNTERPOLASYON TEKNİKLERİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 210 - Sayısal Analiz 1 İNTERPOLASYON Tablo halinde verilen hassas sayısal değerler veya ayrık noktalardan

Detaylı

MB5002 NÜMERİK ANALİZ

MB5002 NÜMERİK ANALİZ MB500 NÜMERİK ANALİZ Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Emel YAVUZ DUMAN İstanbul Kültür Üniversitesi Matematik-Bilgisayar Bölümü c 01, Emel Yavuz Duman Tüm hakkı saklıdır. Bu notlar Örgün Öğretimde Uzaktan Öğretim

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI Ortak Akıl LYS MATEMATİK DENEME SINAVI 0505- Ortak Akıl Adem ÇİL Ali Can GÜLLÜ Ayhan YANAĞLIBAŞ Barbaros GÜR Barış DEMİR Celal İŞBİLİR Deniz KARADAĞ Engin POLAT Erhan ERDOĞAN Ersin KESEN Fatih TÜRKMEN

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

PERGEL YAYINLARI LYS 1 DENEME-6 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR

PERGEL YAYINLARI LYS 1 DENEME-6 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 2013-2014 PERGEL YAYINLARI LYS 1 DENEME-6 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ A B KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 1 / 31 12 32173 Üslü İfadeler 2 13 42016 Rasyonel ifade kavramını örneklerle açıklar ve

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER LAGRANGE YÖNTEMİ Bu metodu incelemek için Amaç fonksiyonu Min.z= f(x) Kısıtı g(x)=0 olan problemde değişkenler ve kısıtlar genel olarak şeklinde gösterilir. fonksiyonlarının

Detaylı

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır.

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır. MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a, b, c birer reel sayı

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Örnek 1: 2 x = 3 x = log 2 3. Örnek 2: 3 2x 1 = 2 2x 1 = log 3 2. Örnek 3: 4 x 1 = 7 x 1 = log 4 7. Örnek 4: 2 x = 3 2 x 2 = 3

Örnek 1: 2 x = 3 x = log 2 3. Örnek 2: 3 2x 1 = 2 2x 1 = log 3 2. Örnek 3: 4 x 1 = 7 x 1 = log 4 7. Örnek 4: 2 x = 3 2 x 2 = 3 Soru : f(x) = log x 4 5 fonksiyonunun tanım aralığını bulunuz? a x = b eşitliğinde a ve b belli iken x i bulmaya logaritma işlemi denir. Üstel fonksiyon bire bir ve örten olduğundan ters fonksiyonu vardır.

Detaylı

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü * Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü SAYILAR Doğal Sayılar, Tam Sayılar, Rasyonel Sayılar, N={0,1,2,3,,n, } Z={,-3,-2,-1,0,1,2,3, } Q={p/q: p,q Z ve q 0} İrrasyonel Sayılar, I= {p/q

Detaylı

Bekleme Hattı Teorisi

Bekleme Hattı Teorisi Bekleme Hattı Teorisi Sürekli Parametreli Markov Zincirleri Tanım 1. * +, durum uzayı * +olan sürekli parametreli bir süreç olsun. Aşağıdaki özellik geçerli olduğunda bu sürece sürekli parametreli Markov

Detaylı

(14) (19.43) de v yi sağlayan fonksiyona karşılık gelen u = F v fonksiyonunun ikinci türevi sürekli, R de 2π periodik ve

(14) (19.43) de v yi sağlayan fonksiyona karşılık gelen u = F v fonksiyonunun ikinci türevi sürekli, R de 2π periodik ve nin her g L 2 (S için tek çözümünüm olması için gerekli ve yeterli koşulun her j için λ λ j olacak biçimde λ j ifadesini sağlayan R \ {} de bir λ j dizisinin olduğunu gösteriniz. (13) Her λ j için (19.43)

Detaylı

Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi

Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi Uzayda bir noktayı ifade edebilmek için ilk önce O noktasını (başlangıç noktası) ve bu noktadan geçen ve birbirine dik olan üç yönlü doğruyu seçerek sabitlememiz gerekir.

Detaylı

Çözümlü Yüksek Matematik Problemleri. Doç. Dr. Erhan Pişkin

Çözümlü Yüksek Matematik Problemleri. Doç. Dr. Erhan Pişkin Çözümlü Yüksek Matematik Problemleri Doç. Dr. Erhan Pişkin Doç. Dr. Erhan PİŞKİN ÇÖZÜMLÜ YÜKSEK MATEMATİK PROBLEMLERİ ISBN 978-605-38-45-5 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 06, Pegem Akademi

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 11 HAZİRAN 2017 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı