10. Sınıf - Biyoloji. 5. Mitoz bölünme sırasında gerçekleşen; A) İnterfaz B) Profaz. C) Telofaz D) Metafaz. E) Anafaz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "10. Sınıf - Biyoloji. 5. Mitoz bölünme sırasında gerçekleşen; A) İnterfaz B) Profaz. C) Telofaz D) Metafaz. E) Anafaz"

Transkript

1 Test Ünite Eşesiz Üreme. Mitoz bölünme ilgili; I. Yaşam bou devam eder. II. Çok hücrelilerde çoğalmaı sağlar. III. Kalıtsal çeşitliliğe neden olduğundan evrime katkı sağlar. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III I, II ve III. Yukarıdaki şekilde, bir hücrenin mitoz bölünme evrelerinden biri gösterilmektedir. Bu evreden önce gerçekleşmiş olan evre aşağıdakilerden hangisidir? A) İnterfaz B) Profaz. Sınıf - Bioloji 5. Mitoz bölünme sırasında gerçekleşen; I. Protein sentezi II. Solunum III. ATP harcanması IV. DNA replikasonu olalardan hangileri olgun bir aluvar hücresinde görülmez? A) Yalnız III B) Yalnız IV C) I ve III D) II ve IV I, II ve IV HÜCRE BÖLÜNMELERİ Hücre bölünmesinin nedenleri Hacim oranının artması Yüze Çekirdeğin hücrei önetememesi Hücrede madde alışverişinin aksaması Hücre döngüsü S C) Telofaz D) Metafaz G G Anafaz Karokinoz. I. Hücre zarının madde alışverişinde etersiz kalması II. Sitoplazma miktarının azalması III. Çekirdeğin hücrei önetmekte zorlanması Yukarıda verilen olalardan hangileri sonucunda hücre bölünmesi başlar? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III I, II ve III. Mitoz bölünme sırasında; I. DNA miktarının katına çıkması II. Kromozomların ekvatoral düzleme dizilmesi III. Çekirdek zarının oluşması IV. Kardeş kromatitlerin zıt kutuplara çekilmesi olaları hangi sıra ile gerçekleşir? A) I - II - IV - III B) I - III - II - IV C) II - III - IV - I D) III - II - IV - I III - I - IV - II 6. I II III IV Yukarıda verilen mitoz bölünme evreleri hangi sıraa göre gerçekleşir? A) I - III - IV - II B) I - IV - II - III C) II - I - III - IV D) III - IV - II - I IV - I - II - III Sitokinez Bir hücrenin bölünmee başlamasından itibaren diğer hücre bölünmesine kadarki geçen sürece hücre döngüsü denir. G + S + G İnterfoz (Hazırlık Evresi) S evresinde DNA katına çıkar. Karokinez + Sitokinez Mitotik Evre Mitoz Bölünmenin Özellikleri Tek hücrelilerde üreme çok hücrelilerde büüme ve enilenmei sağlar. Yaşam bou devam eder. Sonucunda avru hücre oluşur. Oluşan avruların kromozom saıları ana canlı ile anıdır. Genetik çeşitlilik görülmez. _Bio.indd :

2 Mitoz Evreleri ) PROFAZ: TEST Eşesiz Üreme 7. Mitoz bölünmele ilgili; I. Sitokinezin gerçekleşme şekli II. Kromozomların ekvatoral düzleme dizilmesi III. İğ ipliklerinin oluşum şekli olalardan hangileri bitki ve havan hücrelerinde anı şekilde gerçekleşir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III I, II ve III.A.C.D.A 5.B 6.B 7.B 8.B 9.E.D.E 9. n = kromozomlu bir hücrenin mitoz. n = 8 kromozomlu bir hücre art bölünme evreleri aşağıda göste- arda kez mitoz bölünme geçirir- rilmiştir. se, kaç eni avru hücre oluşur (a), oluşan hücrelerin kromozom saısı (b) kaçtır? Hücre saısı Kromozom saısı A) 6 I. II. B) 6 8 C) 8 6 D) III. ) METAFAZ: Buna göre I, II ve III numaralı evrelerin isimleri aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?. I II III A) Profaz Anafaz Metafaz İnterfaz DİKKAT: Bitki ve havan hücrelerinde sitokinez farklı şekilde gerçekleşir. Havan hücreleri boğumlanarak, bitki hücreleri ara lamel oluşturarak e bölünür. ) ANAFAZ: DİKKAT: Olgun aluvar, retina ve sinir hücreleri mitoz bölünme geçirmez. 8. I. DNA nın katına çıkması II. Protein sentezinin artması III. Hücre boğumlanması IV. Kardeş kromatitlerin hücrenin zıt kutuplarına çekilmesi olalardan hangileri profaz evresinden önce gerçekleşir? B) Profaz Metafaz Anafaz C) Anafaz Metafaz Profaz D) Metafaz Anafaz Profaz Metafaz Profaz Anafaz Karokinez Sitokinez Yukarıdaki şekilde bir havan hücresinin hücre döngüsü gösterilmiştir. Buna göre, I. Çekirdeğin bölündüğü evre karokinezdir. II. Döngünün en uzun evresi interfazdır. III. Sitokinez boğumlanma ile gerçekleşir. argılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız II B) I ve II A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) II ve IV C) I ve II D) II ve III II, III ve IV I, II ve III _Bio.indd :

3 Test Ünite Eşesiz Üreme. Sınıf - Bioloji. I. Tek hücrelilerde gelişme II. Çok hücrelilerde üreme III. Tek hücrelilerde üreme. Aşağıdakilerden hangisi vejetatif üreme çeşitlerinden değildir? A) Çelikle üreme 5. Aşağıda verilen canlı üreme şekli eşleştirmelerinden hangisi doğru değildir? Mitoz bölünme ile ukarıdakilerden hangileri sağlanabilir? A) Yalnız I B) I ve I C) Yalnız III D) I ve II II ve III B) Daldırma C) Tomurcuklanma D) Aşılama Sürünücü gövde A) Paramesum Bölünerek B) Patates Tomurcuklanma ile üreme C) Hidra Rejenerason D) Bakteri Bölünerek Bira maası Tomurcuklanma Tüm canlı hücrelerde mitoz bölünme görülebilir. Eşesiz üremenin temeli mitoz bölünmee daanır. Eşesiz üreme çeşitleri Bölünerek Vejetatif. Tek hücreli canlılarda görülür. En hızlı üreme şeklidir. Temeli mitoz bölünmee daanır. Yukarıdaki bilgileri verilen eşesiz üreme şekli aşağıdakilerden hangisidir?. Deniz ıldızından kopan parçadan eni bir canlı oluşması sürecinde; I. Farklılaşma II. Mitoz bölünme III. Maoz bölünme IV. Döllenme 6. I. Eşesiz üreme mitozla gerçekleşir. II. Genetik çeşitlilik gözlenmez. III. Yeni oluşan hücrelerin sitoplazma miktarı farklı olabilir. Eşesiz üreme ile ilgili hangileri doğrudur? Rejenerason Tomurcuklanma Sporla A) Tomurcuklanma B) Bölünerek üreme C) Rejenerason olalarından hangileri gerçekleşir? A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II ve IV A) Yalnız B) I ve I C) I ve III D) II ve II I, II ve III Eşesiz üremede tek bir ata bire bulunur. D) Vejetatif II, III ve IV Sporlama üreme _Bio.indd :

4 Eşesiz üremede Kromozom saısı sabittir. Çeşitlilik sağlanmaz. Tek hücreli ve çok hücreli canlılarda görülebilir. Eşesiz üreebilen bazı canlılar; Bakteri Mantar Bitki Arkea Amip Öglena Paramesum Eşesiz üremenin evrime katkısı oktur, genetik olarak birbirinin anısı bireler medana gelir. TEST Eşesiz Üreme 7. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklı bir üreme şekline sahiptir? A) Mantar B) Öglena C) Arke bakteri D) Amip Paramesum 8. Bazı canlıların kopan vücut kısımlarının kendilerini tamamlaarak eni bire oluşturulması şeklinde olan üreme tipi hangisidir? A) Bölünerek B) Tomurcuklanma ile C) Sporla D) Vejetatif Rejenerason.E.B.C.B 5.B 6.E 7.A 8.E 9.B.C.D.E 9. Tek hücreli bir canlının eşesiz üremesine ilişkin çizilen; II. Vejetatif. I. Tomurcuklanma ile üreme üreme Kromozom saısı n I Bölünme Çeşitlilik III Hücre saısı II Bölünme Bölünme grafiklerden hangileri doğrudur? A Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II ve III I, II ve III. Aşağıdakilerden hangisi eşesiz üreme ile ilgili değildir? A) Deniz ıldızından kopan parçalardan eni bireler oluşması B) Menekşeden kopan aprağın eni menekşei oluşturması C) Pandalarda sperm ve umurtanın birleşmesile zigot oluşumu D) Çileğin sürünücü gövdele üremesi E. coli bakterisinden eni birelerin medana gelmesi III. Sporla üreme Yukarıda bazı eşesiz üreme şekilleri verilmiştir. A. Hidra B. Menekşe C. Mantar canlılar ve eşesiz üreme şekilleri eşleştirmeleri hangi seçenekte doğru verilmiştir? A B C A) III I II B) III II I C) II III I D) I II III I III II. Eşesiz üreme ile ilgili verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi anlıştır? A) Prokarot canlılarda mitoz ile gerçekleşir. B) Tek hücreli ve çok hücrelilerde görülür. C) Kalıtsal çeşitlilik görülmez D) Oluşan canlıların kromozom saısı anıdır. Evrime katkısı vardır. _Bio.indd :

5 Test Ünite Eşesiz Üreme. Sınıf - Bioloji. Aşağıda verilenlerden hangisinin n = kromozomlu bir hücree ait maoz bölünme evresi olduğu kesindir?. n = 8 kromozomlu bir hücre maoz, mitoz bölünme geçirirse oluşan hücre saısı ve bu hücrelerin kromozom saıları hangi seçenekte doğru verilmiştir? 5. Aşağıdakilerden hangisi maoz sonucu oluşmamıştır? A) Polen B) Sperm C) Embrio D) Yumurta A) B) Spor C) D) Kromozom Saısı Hücre Saısı A) 8 B) 9 8 Spor, sperm, umurta ve polen hücreleri maoz bölünme ile oluşur. C) 8 8 D) 9 9 Maoz bölünmede kromozom saısı arıa inmiş eni hücre oluşur. Maoz bölünme eşe ana hücre-. I. Diploid hücrelerden anı kalıtsal apıda hücrelerin oluşması II. Bir hücreden iki eni hücre medana gelmesi III. n kromozomlu hücrelerden haploid hücre oluşması IV. Haploid hücrelerden diploid bir hücre oluşması Yukarıda verilenlerden hangileri maoz sonucunda medana gelir?. Maoz bölünme ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir? A) Kromozom saısı arıa iner. B) Tetrat oluşumu gözlenir. C) Kalıtsal çeşitlilik alnız cross-over ile sağlanır. D) Bölünme sonunda dört eni hücre oluşur. Eşe ana hücrelerinde görülür. 6. Aşağıdakilerden hangisinin maoz bölünmee ait olduğu kesindir? A) B) C) D) lerinde gamet oluşturmak için gerçekleşir. Bir hücre birden fazla maoz bölünme geçiremez. A) Yalnız I B) I ve I C) Yalnız III D) III ve IV I, III ve IV _Bio.indd :

6 Maoz bölünmede Cross - over Homolog kromozomların rastgele arılması kalıtsal çeşitlilik sağlar TEST Eşesiz Üreme 7. Homolog kromozomlarla ilgili; I. Aralarında parça değişimi görülebilir. II. Anne ve babadan gelen kromozomlardır. III. Döllenme ile bir araa gelirler. İfadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II ve III I, II ve III 9. Maoz bölünmenin maoz I evresindeki; I. Cross over II. Tetrat oluşumu III. Homolog kromozomların arılması olaları hangi sıraa göre gerçekleşir? A) I - II - III B) III - I - II C) II - I - III D) I - III - II II - III - I.D.C.B.C 5.C 6.D 7.E 8.E 9.C.C.D.A. Maoz bölünmede kardeş kromatitlerin zıt kutuplara çekildiği evre aşağıdakilerden hangisidir? A) İnterfaz B) Anafaz I C) Metefaz II D) Anafaz II Telofaz I Maoz bölünme iki evrede gerçekleşir. İnterfaz Maoz I Profaz I Metafaz I Anafaz I Telefaz I Maoz II Profaz II Metafaz II Anafaz II Telefaz II 8. I III II. Aşağıda verilen hücrelerden hangisi Maoz bölünme geçirebilir? A) Çizgili kas hücresi B) Kertenkelenin sperm hücresi C) İnsanda umurta ana hücresi D) Memelilerde olgun aluvar hücresi Menekşede aprak hücresi. I. Sitokinez II. DNA eşlenmesi III. Cross over IV. Homolog kromozomların arılması Normal bir maoz bölünme sırasında ukarıdakilerden hangileri gerçekleşmek zorunda değildir? A) Yalnız III B) II ve III Yukarıda verilen Maoz bölünme evreleri hangi sırala gerçekleşir? C) I ve IV D) II ve IV I, II ve IV A) I - II - III B) III - II - I C) II - I - III D) III - I - II I - III - II _Bio.indd :

7 Test Ünite Eşeli Üreme. Sınıf - Bioloji. n = + XX kromozom formülene sahip olan dişi bir birein maoz sonucu oluşturduğu umurta hücrelerinin kromozom formülü aşağıdakilerden hangisi gibidir? A) + X B) + X C) + X D) + X + XX. I. Kalıtsal çeşitlilik sağlanır. II. Temelini mitoz bölünme oluşturur. III. Döllenme gözlenir Yukarıdakilerden hangileri maoz bölünmenin özelliklerindendir? A) Yalnız I B) I ve II C)Yalnız III II ve III D) I ve III 5. Eşeli üreen canlılarda kromozom saısının sabit kalmasını sağlaan olalar hangi seçenekte birlikte verilmiştir? A) Mitoz - Maoz B) Döllenme - Mitoz C) Maoz - Döllenme D) Maoz - Cross over Eşeli üreme maoz bölünme ve Cross over - Mitoz döllenme ile gerçekleşir. Omurgalı havanların tamamı, bitkiler ve bazı omurgasızlar eşeli olarak üreebilir. Eşeli üremede; Kalıtsal çeşitlilik sağlanır. Kromozom saısının sabit kalmasını sağlar.. Eşeli üreme gözlenen çok hücreli canlılardan eni bir organizmanın medana gelmesi sırasında gerçekleşen olalar hangi seçenekte sırasıla verilmiştir? A) Mitoz - Maoz - Döllenme. I. Yumurta hücresi II. Spor hücresi III. Sperm ana hücresi Yukarıda verilenlerden hangileri maoz bölünme sonucu oluşmuş üreme hücresidir? 6. Aşağıdakilerden hangisi bakterilerde görülen eşeli üreme şeklidir? A) Partanogenez B) Rejenerason C) Vejetatif üreme D) Konjugason Mutason Evrime katkı sağlar. Eşeli üremede iki ata bire ve gamet oluşumu gözlenir. B) Maoz - Mitoz - Döllenme A) Yalnız I B) I ve II C) Döllenme - Maoz - Mitoz C) I ve III D) II ve III D) Maoz - Döllenme - Mitoz I, II ve III Mitoz - Döllenme - Maoz _Bio.indd :

8 7. TEST Eşeli Üreme Kromozom saısı 9. Eşeli üreme için;.c.d.d.a 5.C 6.D 7.A 8.C 9.A.D.A.C. I. Bire saısının artması n n I II III Zaman I. Bire saısı artar. II. Kalıtsal özellikler ata birein anısıdır. III. Çeşitlilik görülmez. İfadelerinden hangileri doğrudur? II. Maoz bölünme III. Döllenme Yukarıda verilen özelliklerden hangileri eşeli ve eşesiz üremede ortak olarak görülür? Eşeli üremede zigot oluşumu döllenme ile gerçekleşirken, zigotun gelişmesi mitoz bölünme ile gerçekleşir. Yukarıdaki grafikte n=6 kromozomlu bir hücrenin zamana bağlı olarak kromozom saısındaki değişimler verilmiştir. A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III I, II ve III A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III I, II ve III Buna göre I, II, III ile gösterilen aralıklarda hangi olalar gerçekleşmiştir? A) Mitoz - Maoz - Döllenme Maoz bölünmenin profaz I evresin- B) Maoz - Mitoz - Döllenme de gerçekleşen cross-over sırasında C) Döllenme - Maoz - Mitoz medana gelen gen değişimi genetik D) Maoz - Döllenme - Mitoz çeşitliliğin nedenlerinden biridir. Mitoz - Döllenme - Maoz Cross - over Döllenme Mutason Homolog kromozomların rastgele arılması kalıtsal çeşitliliği sağlar 8. Anı türe ait eşeli üreme gerçekleştiren bir canlının dişi ve erkek üreme hücrelerinden aşağıdakilerden hangisi anı olmak zorundadır? A) Organel saısı B) Sitoplazma miktarı C) Kromozom saısı D) Gonozom çeşidi Hareket şekli. Aşağıdakilerden hangisi maoz bölünme sırasında gözlenmez? A) İnterfaz B) Sitokinez C) Karokinez D) Döllenme Cross over. Eşeli üremede aşağıdakilerden hangisi genetik çeşitliliğe sebep olmaz? A) Homolog kromozomların rastgele arılması B) Dişi ve erkek gametlerin birleşmesi C) Zigotun embrioa gelişmesi D) Cross - over gerçekleşmesi Maoz sırasında mutason gerçekleşmesi _Bio.indd :

9 Test 5 Ünite TARAMA. Sınıf - Bioloji.. Kromozom saısı. I. Rejenerason II I n n I II III IV II. Partenogenez III. Vejetatif üreme olalarından hangileri omurgasızlarda gözlenebilir? III Yukarıda hücre bölünmelerinin bazı evreleri verilmiştir. Buradan hangileri mitoz ve maoz bölünmede ortak olarak gözlenebilir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III Yukarıda eşeli üreme sırasında kromozom saısındaki değişimler grafikte gösterilmiştir. Buna göre numaralandırılmış evrelerle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi anlıştır? A) I. numaralı evrede mitoz gerçekleşmiş olabilir. B) II. numaralı evre maoz bölünmedir. A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II ve III I, II ve III Maoz bölünmede kromozom saısı arıa inerken, döllenme ile kromozom saısı iki katına çıkar ve türün devamı sağlanır. Mitoz ve maoz hücre bölünmesinde; & İnterfaz I, II ve III C) IV. evrede umurta ve sperm çekirdekleri kanaşır. & Karokinez & Sitokinez D) III. evrede döllenme gerçekleşir ortak olarak görülür. II. numaralı evrede homolog kromozomlar arılır. Fakat Karokinez ve sitokinez mitoz hücre bölünmesinde bir kez, maoz hücre bölünmesinde iki kez gerçek- 5. Eşeli olarak üreen canlılarda; leşir.. Döllenme olaında; I. Mitoz bölünme I. Homolog kromozomların bir araa gelmesi II. Döllenme III. Cross-over II. Yumurta ve spermin çekirdeklerinin birleşmesi III. Kromozom saısının iki katına çıkması IV. Maoz bölünme olalarından hangileri türün devamlılığı için kromozom saısının sabit kalmasını sağlar? Homolog kromozom arılması ve cross - over maoz bölünmee özgüdür. olalarından hangileri gerçekleşir? A) I ve II B) II ve III A) Yalnız I B) I ve II C) II ve IV D) III ve IV C) I ve III D) II ve III II, III ve IV I, II ve III _Bio.indd :

10 TEST 5 TARAMA 6. Maoz bölünme ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir? A) Kromozom saısı arıa inen hücre görülür. B) İki kez sitoplazma bölünmesi görülür. C) İnterfaz evresi iki kez gerçekleşir. 8. Mitoz bölünme ile ilgili aşağıdaki grafiklerden hangisi çizilebilir? A) B) Kromozom saısı DNA miktarı n n.c.e.d.b 5.C 6.C 7.C 8.D 9.A.C.E. Aşağıda hücre bölünmesi sırasında gerçekleşen bazı evreler ve bu evrelerde gerçekleşen olalar verilmiştir. Bölünme Bölünme Bunlardan hangisi anlıştır? A) Profaz I: Çekirdek zarı erimesi gerçekleşir. B) İnterfaz: DNA eşlenir. Bitki hücresi mitoz bölünmesi DNA eşlenir Karokinez görülür Havan hücresi mitoz bölünmesi DNA eşlenir Karokinez görülür D) Cross over gerçekleşirse kalıtsal çeşitlilik artar. Homolog kromozomlar birbirinden arılır. C) D) Hücre Saısı Kromozom saısı n Bölünme n Hücre saısı Bölünme C) Metafaz II: Kromozomlar zıt kutuplara çekilir. D) Anafaz I: Homolog kromozomlar arılır. Telofaz II: Çekirdek zarı eniden oluşur, kromatin iplik oluşur. İğ iplikleri sitoplazma proteinleri ile oluşturulur. İp iplikleri sentrozzom ile oluşturulur. Bölünme Sitoplazma bölünmesi içten dışa doğru plak oluşumu ile gerçekleşir. Bölünme sonucu birbirinin kalıtsal olarak anısı iki hücre oluşur. Sitoplazma bölünmesi dıştan içe doğru boğumlanarak gerçekleşir. Bölünme sonucu birbirinin kalıtsal olarak anısı iki hücre oluşur. 7. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi anlıştır? A) Döllenmiş umurta hücresinde zigot denir. B) Döllenme olaında, sperm ve umurta hücrelerinin çekirdekleri kanaşır. C) Cross over olaında, homolog kromozomların, kardeş kromatitleri arasında gen alışverişi olur. D) Paramesum ve bakterilerde konjugason olaı gerçekleşir. Maoz sonucu oluşan bir hücre tekrar maoz geçiremez. 9. Bitki ve havan hücrelerindeki hücre bölünmeleri kıaslandığında; I. DNA eşlenmesi II. Kardeş kromatitlerin arılması III. Sitoplazma bölünmesi olalarından hangileri anı şekilde gerçekleşir? A) I ve II B) Yalnız III C) I ve III D) II ve III I, II ve III. Eşeli üreen canlılarda eni oluşan oğul döllerin birbirinden farklı olmasını sağlaan ve genetik çeşitliliğe neden olan esas maoz bölünme evresi aşağıdakilerden hangisidir? A) İnterfaz B) Telofaz II C) Profaz I D) Sitokinez Anafaz I _Bio.indd :

11 Test 6 Ünite İnsanda Üreme. Sınıf - Bioloji. Oogenez sırasında medana gelen; I. Oogonum II. Ootid. Erkek üreme sistemile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi anlıştır? A) FSH etkisile spermler oluşturulur. 5. Aşağıdakilerden hangileri dişide üreme sistemini kontrol eden hormonlardan değildir? III. Birincil oosit IV. Yumurta V. İkincil oosit hücrelerinin oluşma sırası hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) I - III - II - IV - V B) Spermler epididimiste hareket eteneği kazanır. C) LTH etkisile spermler epididimise gönderilir. D) Spermler testislerde seminifer tüpçüklerinde üretilir. A) Östrojen B) LH C) FSH D) Testesteron LTH Oogenez B) II - III - I - V - IV C) I - II - IV - V - III D) I - III - V - II - IV Testislerden sagılanan testesteron ikincil erkeklik özelliklerini oluşturur. n Oogonum Mitoz II - I - V - III - IV n I. Oosit. II Maoz I n n II. Oosit III IV Yukarıda verilen dişi üreme sisteminde numaralarla gösterilen apılardan hangisi anlış verilmiştir? A) II Fallop tüpü V I. İnsanda dişi birelerde ovulasonun gerçekleşmesi hangi hormon tarafından düzenlenir? A) Oksitosin B) Progesteron C) Luteinleştirici hormon D) Folikül uarıcı hormon Östrojen 6. Aşağıdaki apılardan hangisi erkek üreme sisteminde spermlerin oluşturulduğu apıdır? A) Vas deferens B) Prostat bezi C) Penis D) Epididimis Seminifer tüpcükleri n n n n Kutup hücreleri (erir kabolur) n Yumurta (Ovum) Maoz II Ootid Gelişir B) I Ovarum C) V Uterus D) IV Serviks III Endometrium _Bio.indd :

12 Test Ünite. Sınıf Matematik FONKSİYONLAR. A = {,,, } ve B = {,, 5, 7, 9} kümeleri verilior. f: A " B olacak şekilde kaç tane - fonksion tanımlanır? A) 6 B) C) 8 D) 6. A = {,,, } ve B = {a, b, c, d} kümeleri verilior. f() = b ve f()! c olacak şekilde A dan B e tanımlı - ve örten kaç farklı fonksion tanımlanır? A) B) C) D) 6 5. A = {,, } ve B = {a, b, c, d, e} kümeleri verilior. A dan B e tanımlı - fonksionlardan kaç tanesinde 'in görüntüsü a olur? A) 8 B) 9 C) D) s(a) = m, s(b) = n olmak üzere, A dan B e (-) fonksion saısı, n! P^n, mh =, ] n $ mg kadardır. ] n- m g! Eğrisi verilen bir fonksionun (-) olabilmesi için eksenine çizilen paralel doğrular eğrii tek noktada kesmelidir.. Aşağıda grafikleri verilen fonksionlardan hangileri - dir? I. II. A = {,, 5, 7} ve B = {,, 6, 8, } kümeleri için f: A B olacak şekilde fonksion saısı; 5! P(5, ) = = (5 - )! = III. V. IV. A) I, II, III B) I, III, IV C) I, IV D) I, III, V II, IV, V. Aşağıda verilen fonksionlardan kaç tanesi tanımlı oldukları kümelerde - fonksion belirtir? I. f: Z " N, f() = + II. f: N " N, f() = + 7 III. f: Z " Z, f() = IV. f: N " R, f() = 6 V. f: R + " R, f() =. A) B) C) D) 5 6. A = {,, }, B = { 8,, } kümeleri verilior. f: A " B, f() = biçiminde tanımlanan f fonksionu için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) f, sabit fonksiondur. B) f, - dir. C) f, örtendir. D) f, - ve örtendir. f, - ve içinedir. A = {,, 6, 8} ve B = {a, b, c, d, e} kümeleri verilior. A dan B e tanımlı fonksionlardan kaç tanesinde 'nin görüntüsü e olur? A 6 8! P(, ) = ( - )! B a b c d =! =

13 TEST FONKSİYONLAR 7. f: A " {, 5, 9} tanımlı f() = + fonksionu - ve örten ise A kümesinin elemanları toplamı kaçtır? A) B) 8 C) 6 D) 9. f: A " B fonksionu f() = olarak tanımlanıor. f(a) = [ 7, 8) olduğuna göre, A kümesi aşağıdakilerden hangisidir? A) [, ) B) [, ] C) [, ).E.D.C.C 5.E 6.D 7.A 8.B 9.C.E.A.B. Aşağıdaki fonksionlardan hangisi A dan B e bire-bir fonksion belirtir? A) A f B a b c d e B) A f B a b c d e f: A {,, 8} f() = + fonksionu ve örten ise A kümesinin elemanları toplamı kaçtır? D) [, ) (, ] C) A f B a b c d e D) A f B a b c d e Çözüm: + = = = + = = = + = 8 = 6 = A f B a b c d e + + = bulunur. 8. f: {,,, } " A tanımlı f() = fonksionu - ve örten ise A kümesinin elemanları toplamı kaçtır? A) B) C) D). f() = 5 fonksionu aşağıda verilen kümelerden hangisi için - bir fonksion belirtir? A) N " N B) Z " N C) R " N D) N " Z + N " R. f: {,, } " B ve g: B " C f() = ve g() = fonksionları - ve örten ise C kümesinin elemanları toplamı kaçtır? A) B) 8 C) 6 D)

14 Test Ünite. Sınıf Matematik FONKSİYONLAR. Aşağıda grafiği verilen fonksionlardan hangisinin terside fonksion belirtir? A) B) = f() = f() C) = f() D) = f(). f: R {} " R {} fonksionu bire bir ve örtendir. f]g a + 7 = + b olduğuna göre, a + b toplamı kaçtır? A) B) C) D) 5. f: R " R olmak üzere, f() = 7 olduğuna göre, f () fonksionu aşağıdakilerden hangisidir? A) 7 + B) 7 C) - 7 D) f: A " B f: {(, ) da, db} fonksionu bire bir ve örten olmak üzere; f : B " A f : {(, ) (, )df} fonksionuna f nin ters fonksionu denir. = f() f() : R {a} "R {b} 6 + f() = - 9 bire bir ve örten fonksion ise a. b kaçtır? Çözüm: a, f() i tanımsız apar b, f () i tanımsız apar. f: R {a} " R {b} fonksionu bire bir ve örtendir. f]g + 8 = + olduğuna göre, a + b toplamı kaçtır? A) B) C) D) 5. fr : -& " R -&- olmak üzere, 5f] g + 6 = f] g + olduğuna göre, f() fonksionu aşağıdakilerden hangisidir? A) - 5 B) C) - 5 D) f: R " R ve g: R " R olmak üzere, f() = + 7 ve g() = + 8 fonksionları verilior. Buna göre; f () + g () toplamı kaçtır? A) B) + C) 5 D) 5 a 9 = a = f 9 + () = - 6 b 6 = b = Buna göre, a. b = 6 bulunur.

15 f: R + " R olmak üzere, f() = fonksionu verilior. Buna göre f (7) kaçtır? TEST FONKSİYONLAR 7. fr : -! + " R -& ve g: R {} " R {} olmak üzere, f] g + 6 ve g = ] g + - = - fonksionları verilior. Buna göre, f () + g () toplamı kaçtır? A) 9 B) 7 C) D) 7. D. B. C. A 5. E 6. A 7. B 8. D 9. B. C. E. D 9. f( + ) = + 8. f bire bir ve örten bir fonksiondur. olduğuna göre, f (5) in değeri kaçtır? - 5 fb + 7 l= olduğuna göre, f () fonksionu A) 6 B) C) aşağıdakilerden hangisidir? D) A) - 5 B) C) - D) Çözüm: f (7) = m ise f(m) = 7 olur. m 5 6m + 7 = 7 m(m 6) = m =, m =, m = ise m = bulunur. 8. f: [, +) " [ 7, +) f() = 6 + olduğuna göre, f () aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) 7- + D) Ugun koşullarda tanımlı f fonksionu için,.f() = 7.f() olduğuna göre, f () fonksionu aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) - D) f: R " R olmak üzere, f]g= + olduğuna göre, f () fonksionu aşağıdakilerden hangisidir? A) B) + C) D) -

16 Test Ünite. Sınıf Matematik FONKSİYONLAR. _ - f ogi] g = g] g + g] g - olduğuna göre, f() fonksionu aşağıdakilerden hangisidir? + + A) - B) - - C) + D) f doğrusal fonksiondur. f (5) = f ( ) = olduğuna göre, f() kaçtır? A) 7 B) 9 C) D) 5 5. (f og) () = + 7 f() = + olduğuna göre, g() fonksionu aşağıdakilerden hangisidir? A) + B) + 5 C) + 9 D) A f B f = f() + = f () f() = a + b & f () = - b a f a b ] g + f - d + b = & = a + d - ] g c - a (fog) () = (g of ) () f() = + 7 &f () = - 7 f() = 5& f () = + 5. ^ fogh] g = - (g oh)() = 5 f() = + &f () = f() = - &f + () = -. f]g + 7 = - olduğuna göre, (fofofofofof)( ) kaçtır? A) B) C) olduğuna göre (foh)() fonksionu aşağıdakilerden hangisidir? A) B) 8 C) 6 D) 6. f ( + ) = g( ) olduğuna göre, (fog)(5) kaçtır? A) 5 B) 6 C) 7 f() = f() = & f - + () = 6 - &f () = D) D) 8 9

17 (fog ) = gof olur. (f og) = g of olur. TEST FONKSİYONLAR 7. f] g +, g = ] g - - = olduğuna göre, ( f og) ( ) değeri kaçtır? A) - B) D) 5 - C) (f og)() = + 8 f() = + + olduğuna göre, g( ) kaçtır? A) 5 B) C) D). B. A. C. D5. E6. B7. D8. B9. C. E. A. D. f]g - = + fonksionu verilior. ^fof h] - g + f ] g - = ^f ofh] g olduğuna göre, kaçtır? - - A) 8 B) 7 C) 6 D) 5 fo(f og) = fof og Ι = log = g olur. (fof ) o (goh ) =? = fog ogoh Ι = foιoh f = foh bulunur. (fof ) (7) = Ι(7) = 7 Ι (fof )(8) = Ι(8) = 8 Ι (fofof ) () = (foι) () Ι = f() olur. 8. f(9 ) = + olduğuna göre, f () kaçtır? A) B) C) D) 6 7. Ugun koşullarda tanımlı aşağıdaki fonksionlardan hangisinin tersi kendisine eşit değildir? A) + 7 B) 8 C) - + D) f( + m) = + 5 fonksionu verilior. f (6) = 5 olduğuna göre, m kaçtır? A) B) C) D)

18 Test Ünite. Sınıf Matematik FONKSİYONLAR.. 6 = f() Yukarıda = f() doğrusal fonksionun grafiği verilmiştir. Buna göre, f() + f () toplamı kaçtır? A) B) C) D).. 5 = f( ) Yukarıda = f( ) fonksionunun grafiği verilmiştir. f - ] 5g. f] -g Buna göre, - işleminin f ]- g sonucu kaçtır? A) - B) C) D) = g() = f() Yukarıda = f() fonksionu ile = g() doğrusal fonksionunun grafiği verilmiştir. Buna göre, (g of) (5) + f (5) toplamı kaçtır? A) B) C) D) f: R " R tanımlı f() = 6 fonksionunun ve tersinin grafiği aşağıdakilerden hangisinde birlikte verilmiştir? A) = f () = f() B) 6 6 = f () = f() 6 f: R {a} " R {b} olmak üzere = a, f() i tanımsız apar. = b, f () i tanımsız apar., ekseninde tanım kümesinin elemanları bulunur. ekseninde Değer kümesinin elemanları bulunur. f() =, f() =, f( ) =, f() =, f( ) = = f() Eğrinin eksenini kestiği noktalar kökleridir. = f() Yukarıda = f() fonksionunun grafiği verilmiştir. Buna göre, - - ^ fof h] 5g + f ]- g - f ] g işleminin değeri kaçtır? A) B) C) D) = f () Yukarıda = f () fonksionunun grafiği verilmiştir. Buna göre, (fof) (5) f () değeri kaçtır? A) B) C) D) 5 C) = f() D) = f () 6 = f() = f () = f () = f() = f() = f() f( ) = f() = f() =

19 = f( + ) = için; f(5) = = için; f() = = için; f() = = için; f() = = için; f() = = için; f() = = için; f( ) = olur. TEST FONKSİYONLAR 7. f: R " R tanımlı - ve örten f() doğrusal fonksionu ile f () fonksionunun grafikleri için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? I. eksenine göre simetriktirler. II. eksenine göre simetriktirler. III. Orijine göre simetriktirler. IV. = doğrusuna göre simetriktirler. A) Yalnız I B) Yalnız II 8. C) Yalnız III D) Yalnız IV = g() I ve III = f() Yukarıda = f() ve = g() fonksionlarının grafikleri verilmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi anlıştır? A) (fog ) ( ) = B) (gof ) () = C) (f og ) ( ) = 5 D) (f og) ( ) = g(f()) < 9.. Yukarıda = f( ) fonksionunun grafiği verilmiştir. - f] g - f ] 5g Buna göre, - =- olduğuna göre m kaçtır? f ] 6g + f] g A) B) C). D. C. A. B 5. E 6. A 7. D8. C9. E. C. B. B. = g() = g() D) = f () Yukarıda = f () fonksionunun grafiği verilmiştir. Buna göre, ` f of of o... of j] 7g ABBBBBBBBBBBBBBBBB BC 95 işleminin sonucu kaçtır? A) 6 B) 5 C) D). f: R + " R + f fonksionu " den e kadar olan taralı bölgenin alanı" biçiminde tanımlanıor. Buna göre, f () kaçtır? A) B) 9 C) 6 D) 5 = f( + ) Yukarıda = f( + ) fonksionunun grafiği verilmiştir. (f of ) ( ) = m eşitliğini sağlaan kaç farklı m reel saı değeri bulunur? A) B) C) D) 5 6

20 Test Ünite. Sınıf Matematik 5 FONKSİYONLAR. f: R " R, f() = +. f() = +, g() = ve h() = 5. f() = ve g() = g: R " R, g() = + fonksionları verilior. fonksionları biçiminde tanımlanıor. fonksionları verilior. Buna göre, (fog)() fonksionu aşağıdakilerden hangisidir? A) B) 6 + C) 6 + D) Buna göre, (fogoh)() fonksionu aşağıdakilerden hangisidir? A) 6 B) 6 C) 6 + D) Buna göre, ^ foghb l değeri kaçtır? A) B) C) D) 6 (fog) () = f(g()) f() fonksionunda erine g() fonksionu azılarak elde edilir. (fog)oh = fo(goh) = fogoh fonksionlarda bileşke işlemi birleşme özelliğini sağlar. f() = ve g() = + 7 ise (fog) () = ( + 7) = (gof)() = ( ) + 7 = + Değişme özelliği her zaman sağlanmaz. f() = +. f() = + ve g() = g() = fonksionları verilior. Buna göre, (gof)() fonksionu aşağıdakilerden hangisidir? A) + B) + + C) 6 + D) f() = ve g() = + fonksionları verilior. (fog)() + (gof)() toplamı kaçtır? A) 6 B) C) D) 8 6. f() = 5 + g() = + fonksionları verilior. Buna göre, (fog)() + (gof)( ) ifadesi aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) + D) f() = + g() = (fog)() = f(g()) = f() = bulunur.

21 f( ) = + ve g(5 + ) = ise (fog) (6) = f(g(6) =f(8) = bulunur. TEST 5 FONKSİYONLAR 7. Bir f fonksionu "Her bir reel saıı çarpımsal tersine" g fonksionu "Her bir reel saıı toplamsal tersinin bir fazlasına" dönüştürüor. Buna göre (fog)() nin değeri kaçtır? A) B) C) D) 9. f() = + ve g() = - fonksionları verilior. Buna göre, (fog)(95) in değeri kaçtır? A) B) 95 C) 9 D) A. B. C. D5. C6. D7. E8. D9. E. C. A. D. f() =, g() =, h() = + ve r() = + fonksionları verilior. Buna göre, aşağıda verilen hangi fonksion ikilisi için bileşke işlemine göre değişme özelliği sağlanır? A) f ve g B) f ve h C) f ve r D) r ve g h ve r f(, ) = mo(., + + ) biçiminde tanımlanıor. Buna göre, f(,) kaçtır? Çözüm: = ve = için f(, ) = ma(., + + ) = ma(, 8) = bulunur. 8. f( + ) = ve g( ) = biçiminde tanımlanıor. Buna göre, (fog)() nin değeri kaçtır? A) B) C) 5. f() = ma(, ) g() = min b, l biçiminde tanımlanıor. Buna göre, ^ foghb l nin değeri kaçtır? A) B) C). f: R " R olmak üzere, f() = olduğuna göre, (fofof)() nin değeri kaçtır? A) 6 B) 7 C) 8 D) 6 7 D) D) 9

22 Test Ünite. Sınıf Matematik 6 FONKSİYONLAR. f( + ) = R " R tanımlı f ve g fonksionları için 5. f() = ve g() = g() = (fog)() = g () fonksionları verilior. fonksionları verilior. olduğuna göre, f() kaçtır? (fog)() = Buna göre, (fog)() nin değeri kaçtır? A) 79 B) 5 C) 7 D) 7 A) 8 B) C) D) 6 eşitliğini sağlaan değeri kaçtır? A) B) C) D) f: A " A ise, fof = f of = Ι() f: A " A ise, Ιof = foι = f() Ι() = Ι = dir. f() = + 7 için (fof )() değeri kaçtır? Çözüm: f() = + 7 f - 7 () = (fof - 7 )() =. ` j+ 7 =. f() = 8 ve (gof)() = olduğuna göre, g() in değeri kaçtır? A) B) C) D) 5. fb - l 9 = ve gb + l - 5- = + fonksionları verilior. Buna göre, (fog)() nin değeri kaçtır? A) B) C) 6 D) 8 6. Reel saılarda tanımlı f fonksionu için, (fof)() = 9 8 eşitliğini sağlaan f() fonksionu aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) B) C) + D) + (fof )() = bulunur.

23 f: {, ), (,), (,)} fonksionu liste biçiminde verilior. Buna göre, f( ) + f () f() ün değeri kaçtır? Çözüm: f( ) =, f() =, f() =. f( ) + f () f() =. + = bulunur. TEST 6 FONKSİYONLAR 7. f() = biçiminde tanımlanıor. Buna göre, _ fofofo... ofi] 8g ABBBBBBBBBBC ifadesinin 6 eşiti aşağıdakilerden hangisi- dir? A) B) 9 C) 8 D) 7 6. D. A. B. C5. E6. D7. B8. A 9. E. D. B. D 9. f(. f() = ) = 7 - ve g( + ) = (gof)() = olduğuna göre, g( ) değeri kaçtır? biçiminde tanımlanıor. Buna göre, (fog)() ın değeri kaçtır? A) 9 B) 7 C) A) 9 B) C) 8 D) 5 D) 8 f() = + ve g() = + fonksionları verilior.. (gof)() fonksionunun g() türünden ifadesini bulunuz. Çözüm: (gof)() = + = +. f() g() = g(). =. g() bulunur. 8. f() = + olduğuna göre, (fofof)() fonksionunun f() cinsinden eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) f() + B) f() C) 8f() + D) f() + + f ve g fonksionları ukarıdaki şekilde tanımlanıor. Buna göre, ^ 7 gofhb l ün değeri kaçtır? A) 8 B) 7 C) 6. f: {(, ), (, ), (, )} g: {(, ), (, ), (, )} olduğuna göre, (fog)() + (gof)() işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) f() + D) 5 D)

24 Test Ünite. Sınıf Matematik 7 FONKSİYONLAR. = f(). = f() 5. = f() = g() (fog) = g of Yukarıda = f() fonksionunun grafiği verilmiştir. Buna göre, (fofof)( ) değeri kaçtır? A) B) C) Yukarıda = f() doğrusal fonksionunun grafiği verilmiştir. Buna göre, (fof)() değeri kaçtır? A) B) C) Yukarıda verilen grafiğe göre, aşağıdakilerden hangisi anlıştır? A) (fog)() > B) f(5).g() < C) (gof)() < D) (fog)(5) > (fof) () = (g of )() =g (f ()) tür. D) D) (fog)() > = f(). = f() Yukarıda = f() fonksionunun grafiği verilmiştir. Buna göre, (fofof)( ) değeri kaçtır? A) B) C). = f() g: " " Taralı bölgenin alanı" biçiminde tanımlanıor. Buna göre (gof)() ün değeri kaçtır? A) B) C) 6. = f() = g() Yukarıda = f() ve = g() fonksionlarının grafikleri verilmiştir. Buna göre, (fogof)( ) in değeri kaçtır? A) B) C) D) g() >, g() <, g( ) > f( ) <, f() >, f() > = g() D) D) 8

25 7. TEST 7 FONKSİYONLAR A. E. C. B 5. D6. A 7. B 8. E 9. C. E. C. A. = g() 7 5 = f() 7 = f() Yukarıda = f() fonksionunun grafiği verilmiştir. Buna göre, _ fofofo... ofi( 5) in değeri kaçtır? ABBBBBBBBBBB C 9 A) B) C) D) 5 = (fog) () Yukarıda (fog)() fonksionunun grafiği verilmiştir. Buna göre, f() = 8 ve g() = m + 6 olduğuna göre, m nin değeri kaçtır? A) B) C) D) = f() Yukarıda = f() ve = g() fonksionlarının grafikleri verilmiştir. Buna göre, ^fogh] g + ^gofh] -g ^gofogh] g ifadesinin değeri kaçtır? A) 6 B) C) ukarıda = f() in grafiği verilmiştir. Buna göre f() ün değeri kaçtır? D) Çözüm: = a + b olmak üzere = için = ise = b bulunur. = için = ise 8... f() = g() = 8 = a + b = a + a = a = bulunur. 6 = f() = f( + ) Buna göre, f() = + 5 f() = + = bulunur. Yukarıda = f() fonksionunun grafiği verilmiştir. Buna göre, (fof)() = eşitliğini sağlaan tamsaıları toplamı kaçtır? A) B) C) Yukarıda = f( + ) fonksionunun grafiği verilmiştir. Buna göre, (fof)() nin değeri kaçtır? A) B) C) Yukarıda = f() ve = g() fonksionlarının grafikleri verilmiştir. Buna göre, (gog) ( + ) = f( ) eşitliğini sağlaan değeri kaçtır? A) B) C) D) 6 7 D) D)

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 10. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 10. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI 10. Sınıf 1) Hücre döngüsünün interfaz evresini yeni tamamlamış bir hücre ile bu hücrenin döngü sonunda oluşturduğu yeni hücrelerde; I. DNA miktarı II. Gen Sayısı III. Gen

Detaylı

Mayoz Bölünmenin Oluşumu

Mayoz Bölünmenin Oluşumu MAYOZ BÖLÜNME NEDİR? 03 Ocak 2012, 23:39 Osman BEDEL MAYOZ BÖLÜNME NEDİR? Kromozom sayılarının nesiller boyu sabit tutulması mayoz bölünme ile sağlanır. Mayoz özel bir hücre bölünmesidir. Bu bölünme ile

Detaylı

Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür.

Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür. HÜCRE BÖLÜNMELERİ Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür. I. MİTOZ BÖLÜNME Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara ve insana kadar bir çok canlı grubu

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 6 MAYOZ BÖLÜNME-3

10. SINIF KONU ANLATIMI 6 MAYOZ BÖLÜNME-3 10. SINIF KONU ANLATIMI 6 MAYOZ BÖLÜNME-3 Mayoz Bölünmenin Genel Özellikleri Üreme ana hücrelerinde görülür. Üreme hücrelerinin oluşmasını sağlar. Sadece 2n kromozomlu hücrelerde görülür. 4 yeni hücre

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 10. Sınıf 1 MİTOZ BÖLÜNME EŞEYSİZ ÜREME

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 10. Sınıf 1 MİTOZ BÖLÜNME EŞEYSİZ ÜREME YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 10. Sınıf 1 MİTOZ BÖLÜNME EŞEYSİZ ÜREME Hücre döngüsü uzun bir interfaz ve kısa bir bölünme evresinden oluşur. Hücre bölünmesi tüm canlılarda büyüme, gelişme ve onarım sağlar.

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #6. Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme

LYS ANAHTAR SORULAR #6. Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme LYS ANAHTAR SORULAR #6 Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme 1) 2n = 40 kromozomlu memeli türünde, Dişinin ovaryumlarında yumurta hücresi oluşurken anafaz I evresinde gonozomların

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 Hücrenin bölünmeye başlamasından itibaren onu takip eden diğer hücre bölünmesine kadar geçen zaman aralığına hücre döngüsü denir. Hücreler belli

Detaylı

2n n. Kromozom sayısı. Zaman

2n n. Kromozom sayısı. Zaman Mitoz Döllenme Mitoz MAYOZ BÖLÜNME 10. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 10.1.2. ve Eşeyli Üreme 10.1.2.1. u açıklar. a. un evreleri temel düzeyde işlenir. Evreler açıklanırken mikroskop, görsel

Detaylı

MİTOZ ÇALIŞMA KÂĞIDI A. Aşağıdaki resimli bulmacayı çözünüz.

MİTOZ ÇALIŞMA KÂĞIDI A. Aşağıdaki resimli bulmacayı çözünüz. MİTOZ ÇALIŞMA KÂĞIDI A. Aşağıdaki resimli bulmacayı çözünüz. B. Numaralandırılmış evrelerle ilgili aşağıdaki cümlelerde ifadeyi doğru tamamlayan koyu renkli ifadeyi yuvarlak içine alınız. 2. / 5. resimde

Detaylı

1- Aşağıda verilen mayoz bölünme geçirmekte olan hücrelerin evrelerini ve her birinin kromozom sayısını yazınız. (6*1,5=9 ) 5- Mayoz bölünmede kalıtsal çeşitliliği sağlayan olaylar nelerdir? (2*4=8 ) Profaz_I

Detaylı

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi.

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi. KONU 9. HÜCRE BÖLÜNMESİ MİTOZ BÖLÜNME Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara ve insana kadar birçok canlı grubu tarafından gerçekleştirilebilir. Mitoz bölünme sonunda bölünen hücrelerden

Detaylı

MAHMUT ASLAN - FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ

MAHMUT ASLAN - FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ 1. Mayoz bölünme aşağıda verilenlerden hangisinde gerçekleşebilir? A) B) Yumurta Polen ana C) D) Mide Deri 4. Üreme ana hücrelerinde, biri anneden, biri babadan gelen iki takım (2n) kromozom bulunur. Aşağıda

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Şekil 2.

Ayxmaz/biyoloji. Şekil 2. Şekil 1. 1) Yukarıdaki üreme süreci aşağıdakilerden hangisine örnek gösterilir: a) hermafroditlik b) oogami c) sporlanma d) patenogenez e) izogami 2) Aşağıdakilerden hangisi eşeysiz üreme özelliği değildir?

Detaylı

Aşağıda mitoz bölünme safhaları karışık olarak verilmiştir.

Aşağıda mitoz bölünme safhaları karışık olarak verilmiştir. 2015/2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ ÖRNEK 8.SINIFLAR 1.DÖNEM 1.YAZILI Adı Soyadı : No: Sınıf: Resimdeki türlerin bazı hücrelerindeki kromozom sayılarını yazınız. (4x2p) Aşağıda mitoz bölünme

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 12 EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME SORU ÇÖZÜMÜ

10. SINIF KONU ANLATIMI 12 EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME SORU ÇÖZÜMÜ 10. SINIF KONU ANLATIMI 12 EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME SORU ÇÖZÜMÜ Eşeysiz Üreme ile ilgili, I. Canlının yararlı özelliklerinin korunmasını sağlar. II. Canlının değişen ortam koşullarına uyumunu artırır. III.

Detaylı

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ *Hücrenin yaşam döngüsü: Hücrenin; bir bölünme sonundan, ikinci bir bölünme sonuna kadar olan zaman sürecinde; geçirdiği yaşamsal olaylara hücrenin yaşam döngüsü denir. Hücreler,

Detaylı

Fonksiyonlar ve Grafikleri

Fonksiyonlar ve Grafikleri Fonksionlar ve Grafikleri Isınma Hareketleri Aşağıda verilenleri inceleiniz. A f f(a) 7 çocuk baan f: Çocukları annelerine götürüor. Fonksion olma şartı: Her çocuğun annesi olmalı ve bir tane olmalı. (

Detaylı

ÜREME. Canlıların kendilerine benzer canlı fertler (yavrular) meydana getirerek neslini devam ettirmesine üreme denir.

ÜREME. Canlıların kendilerine benzer canlı fertler (yavrular) meydana getirerek neslini devam ettirmesine üreme denir. 1 ÜREME Canlıların kendilerine benzer canlı fertler (yavrular) meydana getirerek neslini devam ettirmesine üreme denir. *Eşeysiz üreme: EŞEYSİZ ÜREME Tek bir ata bireyin, kendisiyle aynı genetik özelliklere

Detaylı

Fonksiyonlar ve Grafikleri

Fonksiyonlar ve Grafikleri Fonksionlar ve Grafikleri Isınma Hareketleri Aşağıda verilenleri inceleiniz. A f f(a) 7 f: Çocukları annelerine götürüor. Fonksion olma şartı: Her çocuğun annesi olmalı ve bir tane olmalı. ( çocuk annenin

Detaylı

ADI SOYADI SINIFI - NO TENZİLE ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ 2014 2015 ÖĞRETİM YILI 10. SINIFLAR SEÇMELİ BİYOLOJİ DERSİ I. DÖNEM II. YAZILI SINAVI PUAN GRUP B RAKAMLA YAZIYLA 1- Aşağıda verilen mayoz bölünme

Detaylı

BAĞINTI - FONKSİYON Test -1

BAĞINTI - FONKSİYON Test -1 BAĞINTI - FONKSİYON Test -. A,,,4,5 B,, olduğuna göre, AB kümesinin eleman saısı A) 8 B) C) D) 4 E) 5 5. A ve B herhangi iki küme AB,a,,a,,a,,b,,b,,b olduğuna göre, s(a) + s(b) toplamı A) B) 4 C) 5 D)

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2

ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2 ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2 4) Partenogenez Döllenmemiş yumurtadan mitoz bölünmeler ile canlı gelişimine PARTENOGENEZ denir. Arı, karınca, su piresi ve bazı kertenkele gibi canlılarda görülür.

Detaylı

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 2.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 2.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK 8. SINIF ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 KAZANIM TESTLERİ TÜRKÇE MATEMATİK T.C İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK FEN VE TEKNOLOJİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ İNGİLİZCE Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır

Detaylı

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir CANLILARDA ÜREME EYLÜL 3.HAFTA MİTOZ VE EŞEYSİZ ÜREME Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir Üreme canlıların ortak özelliğidir 3 4 Canlılar hücrelerden meydana gelir

Detaylı

5. Bitki ve hayvan hücrelerinin mitoz bölünmesinde; 6. Mitoz bölünme sonucu oluşan hücreler birbirinin genetik kopyasıdır.

5. Bitki ve hayvan hücrelerinin mitoz bölünmesinde; 6. Mitoz bölünme sonucu oluşan hücreler birbirinin genetik kopyasıdır. BÖLÜM 04 Test Üreme / Mitoz ve Eşeysiz Üreme 1 01 1. Mitoz bölünme; I. tek hücreli canlılarda üreme, II. çok hücreli canlılarda büyüme, III. tek hücreli canlılarda büyüme, IV. çok hücreli canlılarda rejenerasyon

Detaylı

Mitoz bölünme, hücredeki kalıtım maddesinin yavru hücrelere eşit miktarda bölünmesini sağlayan karmaşık bir olaydır.

Mitoz bölünme, hücredeki kalıtım maddesinin yavru hücrelere eşit miktarda bölünmesini sağlayan karmaşık bir olaydır. Mitoz bölünme, hücredeki kalıtım maddesinin yavru hücrelere eşit miktarda bölünmesini sağlayan karmaşık bir olaydır. Hücre mitozla bölünmeden önce DNA eşlemesi olur. Hücre mitozla bölünmeye başlamadan

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi:

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi: HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir özelliktir. Hücre büyüyüp gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplâzma hücre zarına oranla daha hızlı büyümesinden dolayı,

Detaylı

FONKSİYONUN TANIMI ve FONKSİYON ÇEŞİTLERİ

FONKSİYONUN TANIMI ve FONKSİYON ÇEŞİTLERİ KONU: Fonksionlar FONKSİYONUN TANIMI ve FONKSİYON ÇEŞİTLERİ. A,, kümesinden B a, b, c, d kümesine tanımlanan aşağıdaki bağıntılardan hangisi bir fonksiondur?,a,,b,,c,,d,a,,d,,a,a,,b,,c,,d,b,, c,,d,a,,b,,c,,a.

Detaylı

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D 1. DNA replikasyonu.. için gereklidir A) sadece mitoz B) sadece mayoz C) mitoz ve mayoz D) sadece gamet oluşumu E) sadece protein sentezi 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki

Detaylı

Konu: Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme

Konu: Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme Konu: Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir özelliktir. Hücre büyüyüp gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplâzma hücre zarına oranla daha hızlı

Detaylı

MAYOZ VE EŞEYLİ YAŞAM DÖNGÜLERİ

MAYOZ VE EŞEYLİ YAŞAM DÖNGÜLERİ MAYOZ VE EŞEYLİ YAŞAM DÖNGÜLERİ Kalıtıma giriş Ebeveynler yavrularına gen adı verilen kodlanmış bilgileri verirler. Genler DNA parçalarıdır. Çoğu gen, hücreyi özgün enzimler ve diğer proteinleri sentezlemesi

Detaylı

Mitoz ve Eşeysiz Üreme Biyoloji Ders Notları

Mitoz ve Eşeysiz Üreme Biyoloji Ders Notları Mitoz ve Eşeysiz Üreme Biyoloji Ders Notları Yeni hücreler ancak mevcutlarının bölünerek oğul hücreler üretilmesiyle oluşur. Mitoz hücre bölünmesi çok hücreli canlılarda büyüme, gelişme ve yenilenmeyi

Detaylı

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı,

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, MİTOZ Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten meydana gelmiştir. Hücreler büyüme ve gelişme sonucunda belli bir olgunluğa

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI 2014 2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 1. Bir canlının mitoza hazırlanan hücresinde

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÜREME ÜNİTE 1. Mayoz ve Eşeyli Üreme...41 ÜNİTE 2. Kalıtım ve Biyolojik Çeşitlilik...119. Modern Genetik Uygulamaları...

İÇİNDEKİLER ÜREME ÜNİTE 1. Mayoz ve Eşeyli Üreme...41 ÜNİTE 2. Kalıtım ve Biyolojik Çeşitlilik...119. Modern Genetik Uygulamaları... İÇİNDEKİLER kardefl kromatitler ÜNİTE 1 ÜREME kinetokor iğ iplikleri Sayfa No Mitoz ve Eşeysiz Üreme....7 sentromer Mayoz ve Eşeyli Üreme....41 İnsanda Üreme Sistemi - Büyüme ve Gelişme....79 ÜNİTE 2 KALITIMIN

Detaylı

TEOG1 DENEME SINAVI 2 ( DNA, Mitoz,Mayoz Kapsamlı)

TEOG1 DENEME SINAVI 2 ( DNA, Mitoz,Mayoz Kapsamlı) 1. TEOG1 DENEME SINAVI 2 ( DNA, Mitoz,Mayoz Kapsamlı) Yukarıdaki şekil için aşağıda yapılan yorumlardan hangisi yanlıştır? A) Hücre 2 kere mitoz bölünme geçirmiştir. B) Oluşan yavru hücreler ana hücrenin

Detaylı

10. Sınıf BİYOLOJİ. Soru Kitabı BİYOLOJİ. Öğretim programında yaptığı son güncelleme doğrultusunda YENİDEN DÜZENLENMİŞTİR.

10. Sınıf BİYOLOJİ. Soru Kitabı BİYOLOJİ. Öğretim programında yaptığı son güncelleme doğrultusunda YENİDEN DÜZENLENMİŞTİR. 10. Sınıf BİYOLOJİ Soru Kitabı T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı BİYOLOJİ Öğretim programında yaptığı son güncelleme doğrultusunda YENİDEN DÜZENLENMİŞTİR. Banu KARAAĞAÇ Bilgehan

Detaylı

Sermin YAVAŞ KURT, Yeşim DAŞDEMİR ÇALIK

Sermin YAVAŞ KURT, Yeşim DAŞDEMİR ÇALIK YAYIN KURULU Hazırlayanlar Sermin YAVAŞ KURT, Yeşim DAŞDEMİR ÇALIK YAYINA HAZIRLAYANLAR KURULU Kurumsal Yayınlar Yönetmeni Saime YILDIRIM Kurumsal Yayınlar Birimi Dizgi & Grafik Mustafa Burak SANK & Ezgi

Detaylı

Mayoz ve Eşeyli Üreme Biyoloji Ders Notları

Mayoz ve Eşeyli Üreme Biyoloji Ders Notları A. Mayoz Bölünme Mayoz ve Eşeyli Üreme Biyoloji Ders Notları Eşeyli üremenin temelidir. Eşey ana hücrelerinden (2n), eşey hücrelerini (n) oluşturan özelleşmiş bölünme şeklidir. Mayoz I ve II olarak birbirini

Detaylı

TEOG1 DENEME SINAVI 1 ( DNA, Mitoz, Mayoz Kapsamlı)

TEOG1 DENEME SINAVI 1 ( DNA, Mitoz, Mayoz Kapsamlı) TEOG1 DENEME SINAVI 1 ( DNA, Mitoz, Mayoz Kapsamlı) 4. 1.Şekilde hayvan hücresinin mitoz bölünmede bir evresi gösterilmiştir. Bu evreden sonra aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmez? A) Kalıtım maddesinin

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5 Miktar 1) I.Hemoglobinin yapısındaki karbon atomu sayısını tespit etmek II. Solunumda kullanılacak gazların hangi molekülle taşınacağını tespit etmek III. Kanın ph ını tespit

Detaylı

S evresi: Organellerin iki katına çıkarılması devam ederken DNA sentezi olur.

S evresi: Organellerin iki katına çıkarılması devam ederken DNA sentezi olur. HÜCRE DÖNGÜSÜ İnterfaz: Bölünmeyen bir hücre interfaz durumundadır. Bu safhada replikasyon ve bölünme için hazırlık yapılır. Çekirdek belirgindir, bir yada daha fazla çekirdekçik ayırt edilebilir. Kromozomlar

Detaylı

Yayınlarımız eğitim öğretim yılında uygulanacak yeni müfredata uyumludur. Kitaplarımız KONU ÖZETLİ SORU BANKASIDIR.

Yayınlarımız eğitim öğretim yılında uygulanacak yeni müfredata uyumludur. Kitaplarımız KONU ÖZETLİ SORU BANKASIDIR. ÖN SÖZ Sevgili gençler, 21. yüzyıl hiç şüphesiz sosyalleşmiş ve seçtiği alanda kendini yetiştirmiş donanımlı kişilere ufuklar açacaktır. Bu ufukların yolu kaliteli üniversitelerden, fakültelerden geçmektedir.

Detaylı

ÜNİTE I HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1.1 HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi canlılar aleminde görülen en önemli biyolojik olaylardan biridir.

ÜNİTE I HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1.1 HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi canlılar aleminde görülen en önemli biyolojik olaylardan biridir. ÜNİTE I HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1.1 HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi canlılar aleminde görülen en önemli biyolojik olaylardan biridir. Hücre büyürken, hücre zan genişler, hacmi artar. Ancak hücrenin

Detaylı

Mitoz. - Mitozda 2 yavru hücre oluşur ve bunların genetik yapısı birbirinin ve ana hücrenin aynıdır.

Mitoz. - Mitozda 2 yavru hücre oluşur ve bunların genetik yapısı birbirinin ve ana hücrenin aynıdır. Mitoz - Mitozda 2 yavru hücre oluşur ve bunların genetik yapısı birbirinin ve ana hücrenin aynıdır. - 2n --- 4n (anafaz) ------2n - İdentik kardeş kromatidler ayrılarak yavru hücrelere giderler. - Somatik

Detaylı

DNA NIN ÖZELLİKLERİ DNA HÜCRE. DNA da 4 çeşit nükleotid vardır. Bunlar Adenin (A), Timin (T) Guanin (G) ve Sitozin (S veya C)

DNA NIN ÖZELLİKLERİ DNA HÜCRE. DNA da 4 çeşit nükleotid vardır. Bunlar Adenin (A), Timin (T) Guanin (G) ve Sitozin (S veya C) 8. Sınıf Fen 8. Sınıf Bilimleri Fen Bilimleri İNSANDA İNSANDA ÜREME, ÜREME, BÜYÜME BÜYÜME VE VE GELİŞME GELİSME Ahmet KARAYEL KARAYEL Süleyman Süleyman ALTINTAS ALTINTAŞ HÜCRE DNA DNA NIN ÖZELLİKLERİ NEDİR:

Detaylı

Biyoloji. Hücre Bölünmeleri 1. FASİKÜL 10

Biyoloji. Hücre Bölünmeleri 1. FASİKÜL 10 Biyoloji 1. FASİKÜL 10 Hücre Bölünmeleri 561 soru Kavram Yanılgıları Müfredat Dışı Konu Uyarıları Bilgi Teknolojileri Uyarlamaları PISA Tarzı Sorular ÖSYM Çıkmış Sınav Soruları Yazılı Soruları Video Çözümler

Detaylı

Yumurta ve sperm hücreleri örnek olarak verilebilir.

Yumurta ve sperm hücreleri örnek olarak verilebilir. MİTOZ VE EŞEYSİZ ÜREME I. Kromozomlar Kromozomlar, hücre bölünmesi sırasında kromatin ipliğin kısalıp kalınlaşması sonucu meydana gelen yapılardır. DNA ve DNA yı kaplayan protein moleküllerinden oluşmuştur.

Detaylı

Biyoloji. Hücre Bölünmeleri FEN LİSESİ 1. FASİKÜL SINIF

Biyoloji. Hücre Bölünmeleri FEN LİSESİ 1. FASİKÜL SINIF FEN LİSESİ Biyoloji 10 SINIF 1. FASİKÜL Hücre Bölünmeleri 652 soru Kavram Yanılgıları Müfredat Dışı Konu Uyarıları Bilgi Teknolojileri Uyarlamaları Pisa Tarzı Sorular ÖSYM Çıkmış Sınav Soruları Yazılı

Detaylı

Her canlının neslini devam ettirmek üzere kendine benzer yeni bireyler meydana getirmesi olayına üreme denir.

Her canlının neslini devam ettirmek üzere kendine benzer yeni bireyler meydana getirmesi olayına üreme denir. ÜREME ve ÇEŞİTLERİ Her canlının neslini devam ettirmek üzere kendine benzer yeni bireyler meydana getirmesi olayına üreme denir. A. EŞEYSİZ ÜREME Eşey hücrelerinin oluşumu ve döllenme olmadan, bir atadan

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #6

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #6 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #6 1) Canlılar soylarının devam ettirebilmek için üreyerek yeni bireyler meydana getirir. Bu üreme olaylarıyla ilgili olarak; I. Bakterinin ikiye bölünerek kendine benzer yeni

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Hayvansal organizmalarda gamet ve gamet oluşumu oluşumu:

Ayxmaz/biyoloji. Hayvansal organizmalarda gamet ve gamet oluşumu oluşumu: MAYOZ BÖLÜNME Mayoz-1 evreleri: Mayoz bölünme homolog kromozomların ve kardeş kromatidlerin ayrılmasını sağlayan ardışık iki bölünme bütünüdür. Homolog kromozomların ayrılmasına neden olan birinci evreye

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ TEOG DENEME SINAVI SORULARI 4.

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ TEOG DENEME SINAVI SORULARI 4. 1. FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ TEOG DENEME SINAVI SORULARI 4. Çiftçi çok hızlı büyüyen ve bol ürün aldığı bir bitki türünü yukarıdaki gibi yetiştiriyor. Buna göre çiftçinin bunu yapmasındaki amacı aşağıdakilerden

Detaylı

10.Sınıf Biyoloji. Üreme ve Gelişme. cevap anahtarı

10.Sınıf Biyoloji. Üreme ve Gelişme. cevap anahtarı 10.Sınıf Biyoloji 4 Üreme ve Gelişme cevap anahtarı 4 EŞEYLİ ÜREME. **Eşeyli üreme: Erkek ve dişi gametlerin birleşerek, yeni bir canlı meydana getirmesine eşeyli üreme denir. (1) bölünme ve (2) esasına

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÜREME ÜNİTE 1. Mayoz ve Eşeyli Üreme...41 ÜNİTE 2. Kalıtım ve Biyolojik Çeşitlilik Modern Genetik Uygulamaları...

İÇİNDEKİLER ÜREME ÜNİTE 1. Mayoz ve Eşeyli Üreme...41 ÜNİTE 2. Kalıtım ve Biyolojik Çeşitlilik Modern Genetik Uygulamaları... İÇİNDEKİLER kardefl kromatitler ÜNİTE 1 ÜREME kinetokor iğ iplikleri Sayfa No Mitoz ve Eşeysiz Üreme....7 sentromer Mayoz ve Eşeyli Üreme....41 İnsanda Üreme Sistemi - Büyüme ve Gelişme....79 ÜNİTE 2 KALITIMIN

Detaylı

Bu kromozomlar üzerinde taşınan genlerin sorumlu olduğu karakterler, dişilerde ve erkeklerde her zaman eşit olasılıklarla

Bu kromozomlar üzerinde taşınan genlerin sorumlu olduğu karakterler, dişilerde ve erkeklerde her zaman eşit olasılıklarla MİTOZ VE EŞEYSİZ ÜREME I. Kromozomlar Kromozomlar, hücre bölünmesi sırasında kromatin ipliğin kısalıp kalınlaşması sonucu meydana gelen yapılardır. DNA ve DNA yı kaplayan protein moleküllerinden oluşmuştur.

Detaylı

Mitoz aynı sayıda kromozom içeren iki hücrenin oluşumuyla sonuçlanır. Oluşan hücrelerin kromozom sayısı, ana hücrenin yarısı kadardır.

Mitoz aynı sayıda kromozom içeren iki hücrenin oluşumuyla sonuçlanır. Oluşan hücrelerin kromozom sayısı, ana hücrenin yarısı kadardır. MİTOZ VE MAYOZ Çekirdekli hücrelerde genetik maddenin bir nesilden diğer hücre nesline aktarımı mitoz ve mayoz bölünmeleri içerir. Mayoz gametlerin (eşey hücrelerinin) oluşumunu sağlar. Oluşan hücrelerin

Detaylı

Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş kan lı ğı nın 24.08.2011 ta rih ve 121 sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve 2011-2012

Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş kan lı ğı nın 24.08.2011 ta rih ve 121 sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve 2011-2012 Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi e Ku ru lu Baş kan lı ğı nın.8. ta rih ve sa ı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve - Öğ re tim Yı lın dan iti ba ren u gu lana cak olan prog ra ma gö re ha zır

Detaylı

DENEME 400 SORU DENEME. Fenito. Fenito. Fenito. Fenito. Fenito. Fenito AKILLI FEN BİLİMLERİ DEFTERLERİ AKILLI FEN BİLİMLERİ ATÖLYELERİ

DENEME 400 SORU DENEME. Fenito. Fenito. Fenito. Fenito. Fenito. Fenito AKILLI FEN BİLİMLERİ DEFTERLERİ AKILLI FEN BİLİMLERİ ATÖLYELERİ AKILLI FEN BİLİMLERİ DEFTERLERİ 0 DENEME AKILLI FEN BİLİMLERİ ATÖLELERİ AKILLI FEN BİLİMLERİ ÖDEVLERİ 5 6 7 8 9 0 TEST 0 AKILLI FEN BİLİMLERİ TESTLERİ DENEME 00 SORU AKILLI FEN BİLİMLERİ TEST KUTULARI

Detaylı

10. Sınıf - Biyoloji. 5. Mitoz bölünme sırasında gerçekleşen; A) İnterfaz B) Profaz. C) Telofaz D) Metafaz. E) Anafaz

10. Sınıf - Biyoloji. 5. Mitoz bölünme sırasında gerçekleşen; A) İnterfaz B) Profaz. C) Telofaz D) Metafaz. E) Anafaz 01 Üite 1 Eşeysiz Üreme 1. Mitoz bölüme ilgili; I. Yaşam boyu devam eder. II. Çok hücrelilerde çoğalmayı sağlar. III. Kalıtsal çeşitliliğe ede olduğuda evrime katkı sağlar. ifadeleride hagileri doğrudur?

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Fen ve Teknoloji Fosfat - Şeker - Organik Baz

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Fen ve Teknoloji Fosfat - Şeker - Organik Baz Nükleotid - en - Dna - Kromozom Fen ve eknoloji Fosfat - Şeker - Organik Baz 6. Kromozomlar DN molekülü ve protein kılıftan oluşmuşlardır. DN molekülünün yapısında da genler bulunur. enler ise nükleotitlerden

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 1) Canlılarda özelliklerin genlerle kontrol edildiği ve her genin en az bir özellikten sorumlu olduğu bilindiğine göre, I. Diploid canlılarda her özellik için iki gen bulunması

Detaylı

6. loga log3a log5a log4a. 7. x,y R olmak üzere;

6. loga log3a log5a log4a. 7. x,y R olmak üzere; log. 5 5 0 olduğuna göre, değeri kaçtır? A) 5 B) 0 C) 6 8 E) 6. loga loga log5a loga eşitliğini sağlaan a değeri kaçtır? 5 A) 5 5 B) 5 5 C) 5 E) 5. loga logb logc ifadesinin eşiti aşağıdakilerden a c A)

Detaylı

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR Fonksionlar ve Özel Tanımlı Fonksionlar Özel tanımlı fonksionlar konusu fonksionların alt bir dalıdır. Bu konuu daha ii anlaabilmemiz için fonksionlar ile ilgili bilgilerimizi

Detaylı

FEN BİLİMLERİ Fasikül 1

FEN BİLİMLERİ Fasikül 1 ATU FEN BİLİMLERİ Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ZENGİN İÇERİKLİ ÖZGÜN KONU ANLATIMI ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR BİLGİ KONTROLÜ ODAKLI KARMA SORULAR PEKİŞTİREN BİRLİKTE ÇÖZELİM

Detaylı

MAYOZ BÖLÜNME ve EŞEYLİ ÜREME

MAYOZ BÖLÜNME ve EŞEYLİ ÜREME MAYOZ BÖLÜNME ve EŞEYLİ ÜREME MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Türe ait genetik özelliklerin soylar arası aktarılmasına kalıtım adı verilir. Bu işleyişte türlerin genetik bilgisinin

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 1) Aşağıda bazı dönüşüm tepkimeleri gösterilmiştir. a 2) Enzimlerin çalışma hızına etki eden faktörlerle ilgili; RH RH ADP + Pi ATP I II b Buna göre a ve b yönlerindeki değişimlerle

Detaylı

Mitoz Bölünme. 5. Bütün ökaryot canlılardaki hücre bölünmelerinde aşağıdaki. 6. Bir hücrenin bölünmesi sırasında gerçekleşen bazı olaylar

Mitoz Bölünme. 5. Bütün ökaryot canlılardaki hücre bölünmelerinde aşağıdaki. 6. Bir hücrenin bölünmesi sırasında gerçekleşen bazı olaylar BİYOLOJİ Mitoz Bölünme 10. SINIF GENEL 01 1. Mitoz bölünmedeki interfaz evresi ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) İnterfaz evresi mitotik evreye göre daha kısa sürer. 5. Bütün ökaryot canlılardaki

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM Mitoz Bölünme Hücreler neden mitoz bölünme geçirir? 1 Büyüme ve gelişme için 2 Yıpranan doku ve organların onarılması için 3 Eşeysiz üreyen canlılarda üremenin sağlanması için.

Detaylı

FONKSİYONLAR ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİT

FONKSİYONLAR ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİT FONKSİYONLAR ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİT. Kazanım : Gerçek saılar üzerinde tanımlanmış fonksion kavramını açıklar. Tanım kümesi, değer kümesi, görüntü kümesi kavramlarını açıklar.. Kazanım : Fonksionların

Detaylı

MİTOZ BÖLÜNME VE EŞEYSİZ ÜREME TEST 1

MİTOZ BÖLÜNME VE EŞEYSİZ ÜREME TEST 1 MİTOZ BÖLÜNME VE EŞEYSİZ ÜREME TEST 1 1. Hücrede hacim/yüzey oranının artması, çekirdeğin bölünme emri vermesi, sitoplazma /çekirdek oranının artışı hücre bölünmesinin nedenleri arasında yer alır. 7. En

Detaylı

9. BÖLÜM. Özel Tanımlı Fonksiyonlar ÇİFT VE TEK FONKSİYONLAR: ÖRNEK ÖRNEK ÇÖZÜM ÇÖZÜM. M A T E M A T İ K

9. BÖLÜM. Özel Tanımlı Fonksiyonlar ÇİFT VE TEK FONKSİYONLAR: ÖRNEK ÖRNEK ÇÖZÜM ÇÖZÜM. M A T E M A T İ K M A T E M A T İ K www.akademitemellisesi.com ÇİFT VE TEK FONKSİYONLAR: f:ar (A R) fonksionu için, 9. BÖLÜM ) Her A için f( ) = f() ise f e çift fonksion denir. olduğundan ne tek nede çifttir. MUTL AK DEĞER

Detaylı

DNA ve Genetik Kod Akıllı Ödev - 1

DNA ve Genetik Kod Akıllı Ödev - 1 DN ve enetik Kod kıllı Ödev - 1 dı Soyadı:... Sınıfı:... No:... Soru 1 şağıdaki sorulara uygun cevapları seçip, numaralarını cümlenin başındaki boş kutucuklara yazınız. 1 en 2 Kromozom 3 Nükleotid 4 imin

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

EŞİTSİZLİK SİSTEMLERİ Test -1

EŞİTSİZLİK SİSTEMLERİ Test -1 EŞİTSİZLİK SİSTEMLERİ Test -1 1. 9 5. 69 A) (, ] B) (, ) C) (, ) D) [, ] E) [, ) A) B) {} C) {, } D) R E) R {}. 5 6. 1 A) (, 5) B) [, 5] C) (, 5) D) (5, ) E) (, ) A) (, 1] B) (, ) C) [1, ) D) (, ] [1,

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 1) Bakterilerin gerçekleştirdiği, I. Kimyasal enerji sayesinde besin sentezleme II. Işık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürme III. Kimyasal bağ enerjisini ATP enerjisine

Detaylı

a-spermatogenez:erkek bireylerde testislerde spermlerin meydana gelmesidir: Özellikleri:

a-spermatogenez:erkek bireylerde testislerde spermlerin meydana gelmesidir: Özellikleri: MAYOZ BÖLÜNME Mayoz-1 evreleri: Mayoz bölünme homolog kromozomların ve kardeş kromatidlerin ayrılmasını sağlayan ardışık iki bölünme bütünüdür. Homolog kromozomların ayrılmasına neden olan birinci evreye

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 1 : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 1 : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 1 : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM A MİTOZ (4 SAAT) 1 Kromozom ve Özellikleri 2 Hücre Bölünmesi 3 Mitoz Bölünme (Aynı Hücreler Oluşturan Bölünme) 4 Üreme (Çoğalma) 5

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Fen ve Teknoloji

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Fen ve Teknoloji MİTOZ -. Ünite 6. Deniz yıldızının kopan parçasının yenilenmesi (onarım), ağaç gövdesinin büyümesi (büyüme) ve zigotun embriyoya dönüşmesi mitoz bölünme ile gerçekleşirken insanlarda yumurta hücresinin

Detaylı

Hücre Yapısı: Somatik ve Germ Hücrelerinin Bölünme ve Farklanmaları. Yrd.Doç.Dr.Sevda Söker

Hücre Yapısı: Somatik ve Germ Hücrelerinin Bölünme ve Farklanmaları. Yrd.Doç.Dr.Sevda Söker Hücre Yapısı: Somatik ve Germ Hücrelerinin Bölünme ve Farklanmaları Yrd.Doç.Dr.Sevda Söker Embriyonal yaşamın başlangıcından itibaren hücre bölünmesi başlar ve gelişmeyle ilgili her aşama hücre bölünmesiyle

Detaylı

2- Tek yumurta ikizleri olan Ceyda ve Şeyda yı gören arkadaşları şu yorumları yapmışlardır.

2- Tek yumurta ikizleri olan Ceyda ve Şeyda yı gören arkadaşları şu yorumları yapmışlardır. 1-3- Fen Bilimleri öğretmeni Yusuf tan tahtada verilen kavramları basitlik karmaşıklık özelliklerine göre eşleştirmesini istemiştir. Yusuf aşağıdakilerden hangisini yaparsa doğru yapmış olur? A)1-a B)1-b

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme. -G1 -Profaz -S -Metafaz -G2 -Anafaz -Telofaz

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme. -G1 -Profaz -S -Metafaz -G2 -Anafaz -Telofaz HÜCRE BÖLÜNMESİ 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme A:İNTERFAZ B: MİTOZ -G1 -Profaz -S -Metafaz -G2 -Anafaz -Telofaz TERİMLER Sentromer Metafaz aşamasında kromozomlar üzerindeki boğumlanma

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #4

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #4 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #4 1) Bir hücrenin X maddesini difüzyonla almakta olduğu görülmüştür. Bu hücre ve içerisinde bulunduğu ortamla ilgili, I. Ortamdaki X yoğunluğu hücreden daha fazladır. II. X in

Detaylı

12. SINIF. Fonksiyonlar - 1 TEST. 1. kx + 6 fonksiyonu sabit fonksiyon olduğuna göre aşağıdakilerden hangisidir? k. = 1 olduğuna göre k. kaçtır?

12. SINIF. Fonksiyonlar - 1 TEST. 1. kx + 6 fonksiyonu sabit fonksiyon olduğuna göre aşağıdakilerden hangisidir? k. = 1 olduğuna göre k. kaçtır? . SINIF M Fonksionlar. f ( + a ) + vef( ) 7 olduğuna göre a kaçtır? E) TEST. f ( ) k + 6 fonksionu sabit fonksion olduğuna f ( ) göre aşağıdakilerden k E). f( ) 6 k ve f ( ) olduğuna göre k kaçtır? E)

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19 1) X Ağız Mide İnce bağırsak Şekildeki grafikte insanın sindirim kanalındaki X maddesinin değişimi gösterilmiştir. Buna göre X maddesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Glikojen

Detaylı

Kromozom nedir? kromozom mikronla

Kromozom nedir? kromozom mikronla KROMOZOM 2 Kromozom nedir? Çekirdeğin içinde ipliksi halde bulunan parçalara kromozom adı verilir. Çift olarak bulunup 2n ile gösterilirler. Kromozomlar, elektron mikroskobunda İ, V, J harfleri gibi biçimlerde

Detaylı

Basým Yeri: Ceren Matbaacılık AŞ. Basým Tarihi: Haziran / ISBN Numarası: Sertifika No: 33674

Basým Yeri: Ceren Matbaacılık AŞ. Basým Tarihi: Haziran / ISBN Numarası: Sertifika No: 33674 kapak safası İÇİNDEKİLER. ÜNİTE FNKSİYNLARDA İŞLEMLER VE UYGULAMALARI Fonksionların Simetrileri ve Cebirsel Özellikleri... 4 Tek ve Çift Fonksionlar... 4 Fonksionlarda İşlemler... 6 Konu Testleri -...

Detaylı

FONKSİYONLAR FONKSİYONLAR... 179 198. Sayfa No. y=f(x) Fonksiyonlar Konu Özeti... 179. Konu Testleri (1 8)... 182. Yazılıya Hazırlık Soruları...

FONKSİYONLAR FONKSİYONLAR... 179 198. Sayfa No. y=f(x) Fonksiyonlar Konu Özeti... 179. Konu Testleri (1 8)... 182. Yazılıya Hazırlık Soruları... ÜNİTE Safa No............................................................ 79 98 Fonksionlar Konu Özeti...................................................... 79 Konu Testleri ( 8)...........................................................

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

AMAÇ: Ökaryotik hücrelerin bölünme mekanizmasını ve kromozom morfolojilerini öğrenmek.

AMAÇ: Ökaryotik hücrelerin bölünme mekanizmasını ve kromozom morfolojilerini öğrenmek. 19.11.2014/Çarşamba Lab 6 KONU: Hücre Bölünmesi ve Kromozom Morfolojisi AMAÇ: Ökaryotik hücrelerin bölünme mekanizmasını ve kromozom morfolojilerini öğrenmek. KAZANIMLAR: Ökaryotik hücrelerin nasıl çoğaldıkları

Detaylı

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 1.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK MEHMET BOZKURT

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 1.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK MEHMET BOZKURT 8. SINIF ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KAZANIM TESTLERİ TÜRKÇE MATEMATİK T.C İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK FEN VE TEKNOLOJİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ İNGİLİZCE Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır 1.SAYI

Detaylı

Test DNA nın bir zincirindeki organik baz sayısı bilinmektedir.

Test DNA nın bir zincirindeki organik baz sayısı bilinmektedir. DNA ve GENETİK KOD-2 2 KAZANIM KAVRAMA TESTİ8. SINIF FEN BİLİMLERİ 1. 8. sınıf öğrencisi olan Ayşe, arkadaşına Kromozom yapısı DNA dan büyüktür. demiştir. 2. Ayşe nin bu görüşünü aşağıda verilen ifadelerden

Detaylı

FEN BĠLĠMLERĠ DERSĠ DENEME SINAVI

FEN BĠLĠMLERĠ DERSĠ DENEME SINAVI 1. Yukarıda verilenlere göre sembolü ile gösterilen kısma hangi bedensel değiģiklikler yazılabilir? 1- Duygusal dalgalanmalar yaşanır. 2- Ter salgısı artar. 3- Deride yağlanma ve sivilce oluşur. A) 1 ve

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ Bunlar: Bunlar: Sitoplazma ve hücre zarındaki bu dengesiz büyümeden dolayı hücrelerde şu sorunlar oluşur.

HÜCRE BÖLÜNMESİ Bunlar: Bunlar: Sitoplazma ve hücre zarındaki bu dengesiz büyümeden dolayı hücrelerde şu sorunlar oluşur. HÜCRE BÖLÜNMESİ Bir hücre inter faz veya bölünme evresinde görülür. 1-İnter faz evresi bazı hücrelerde çok kıssa sürer. Örnek bakteri hücrelerinde 20 dakikadır. Bazı hücrelerde ise çok uzun sürer. Örnek

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA 2) Sitoplazma Hücrenin içini dolduran sıvıdır. İçinde inorganik ve organik maddeler vardır. Ayrıca görevleri birbirinden farklı olan organeller de bulunur.

Detaylı

1-A. Adı Soyadı. Okulu. Sınıfı LYS-1 MATEMATİK TESTİ. Bu Testte; Toplam 50 Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 75 dakikadır.

1-A. Adı Soyadı. Okulu. Sınıfı LYS-1 MATEMATİK TESTİ. Bu Testte; Toplam 50 Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 75 dakikadır. -A Adı Soadı kulu Sınıfı LYS- MATEMATİK TESTİ Bu Testte; Toplam Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 7 dakikadır. Süre bitiminde Matematik Testi sınav kitapçığınızı gözetmeninize verip Geometri Testi

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #9

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #9 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #9 1) Hücre teknolojisi yöntemlerinin gelişmesi, kök hücrelerden faydalanmaya başlanmasına, ayrıca hücre ve doku kültürü ile ilgili çalışmalarda önemli gelişmeler kaydedilmesine

Detaylı