GLOMERÜLONEFRİTTE TEDAVİNİN SONLANDIRILMASI. Dr Sim Kutlay

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GLOMERÜLONEFRİTTE TEDAVİNİN SONLANDIRILMASI. Dr Sim Kutlay"

Transkript

1 GLOMERÜLONEFRİTTE TEDAVİNİN SONLANDIRILMASI Dr Sim Kutlay

2 Önerinin Gücü Derecelendirme Grade Hasta açsından önemi Klinisyen açısından önemi Politika açısından önemi 1.Kademe(%28) Durumunuzdaki hastaların küçük bir grubu hariç hepsi bu önerileni kabul eder. Hastaların çoğu bu öneriyi seçmeli. Bu öneri bir politika veya performans ölçüsü geliştirmeye aday kabul edilebilir. 2.Kademe(%72) Durumunuzdaki hastaların önemli bir kısmı hariç çoğu bu önerileni kabul eder. Farklı hastalar için farklı seçimler uygundur. Her hastada hastanın değer ve tercihlerine göre karar verilmeli. Bu öneri politika olarak kabul edilmeden önce tartışmak ve araştırmak gerekir KDIGO Klinik Pratik Glomerülonefrit Kılavuzu

3 Grade Kanıt Kalitesi Anlamı Kanıtın Kalitesinin Derecelendirilmesi A (%2) Yüksek Gerçek etki tahmin ettiğimiz etkiye çok yakın olduğundan eminiz. B (%20) Orta Gerçek etki muhtemelen tahmin edilene çok yakın ama farklı olma ihtimali var. C (%40) Düşük Gerçek etki tahmin edilenden belirgin derecede farklı olabilir. D (%38) Çok düşük Tahmin edilen etki bilinmemektedir ve sıklıkla gerçekten uzaktır KDIGO Klinik Pratik Glomerülonefrit Kılavuzu

4 Minimal Değişiklik Hastalığının (MCD) Sekonder Nedenleri Malignite Hodgkin ve non-hodgkin lenfoma Lösemi Enfeksiyon Sifiliz HIV Tüberküloz Mycoplasma İlaçlar NSAID ler Lityum 5-Aminosalisilik asit (5-ASA) Bisfosfonatlar Ampisilin Penisilamin Aşılar Alerji Gıda ve çevresel alerjenler

5 Erişkinlerde Minimal Değişiklik Hastalığı (MCD) İlk Atak Tedavisi 5.1.1: Nefrotik sendromda başlangıç tedavisi olarak kortikosteroid öneriyoruz. (1C) 5.1.2: Prednison ya da prednisolon tek doz 1 mg/kg (max 80 mg) veya alterne tek doz 2 mg/kg (max 120 mg) verilmesini öneriyoruz. (2C) 5.1.3: Eğer hasta başlangıçtaki yüksek doz kortikosteroidleri tolere edebilmişse tam remisyona kadar en az 4 hafta kortikosteroidlerin sürdürülmesini öneririz. Remisyon sağlanamamışsa maksimum 16 hafta sürdürülmelidir.(2c) 5.1.4: Remisyona girdikten sonra kortikosteroidler 6 aya kadar yavaşça azaltılarak verilmelidir. (2D) 5.1.5: Yüksek doz kortikosteroidlerin görece olarak kontrendike olduğu veya tolere edilemediği hastalarda (kontrolsüz DM, şiddetli osteoporoz, psikoz), sık relaps gösteren MCD li hastalarda önerilen şekilde oral siklofosfamid ve CNI öneriyoruz. (2D) 5.1.6: 5.1.2, ve teki dozu ve süreyi sık olmayan relaplarda da öneriyoruz. (2D)

6 5.2 Sık Relaps/Steroid Bağımlı Minimal Değişiklik Hastalığı (FR/SD MCD) 5.2.1: Sekiz hafta boyunca 2-2,5 mg/kg/gün oral siklofosfamid. (2C) 5.2.2: Siklofosfamide rağmen relaps olan ya da fertiliteyi koruma sorunu olan FR/SD hastalarda 1-2 yıl siklosporin 3-5 mg/kg/gün veya takrolimus 0,05-0,10 mg/kg/gün öneriyoruz. (2C) 5.2.3: Kortikosteroid, siklofosfamid ve kalsinörin inhibitörlerini tolere edemeyen hastalara 1-2 yıl süreyle günde 2 kez mg MMF öneriyoruz. (2D) 5.3 Kortikosteroid Dirençli MCD 5.3.1: Kortikosteroide dirençli hastalarda başka nefrotik sendrom nedenlerini araştır. (Derecelendirilmemiş)

7 5.4 Destek Tedavisi 5.4.1: Akut böbrek hasarlı MCD li hastalarda gerekiyorsa renal replasman tedavisi uygulanması ve ilk MCD atağındaki gibi kortikosteroidlerle beraber tedavi edilmesi önerilir. (2D) 5.4.2: MCD de ilk atakta hiperlipidemi tedavisi kullanılmamalı ve normotensiflerde proteinüri azaltmak için ACE veya ARB verilmemelidir. (2D)

8 ARAŞTIRMA ÖNERİLERİ Erişkinde MCD Erişkindeki MCD nin ilk atağındaki kortikosteroid tedavisinin dozu ve süresi ile ilgili RCT çalışmalara ihtiyaç vardır. FR/SD MCD de ikinci ajanların (siklofosfamid, MMF, CNI, RTX, levamizol) karşılaştırmalı etkinliklerini gösteren RCT lere ihtiyaç vardır. Böbrek dışı tutulumu(kardiyovasküler alan, enfeksiyon, Ca) ile ilişkili uzun dönem verilere ihtiyaç vardır.

9 Erişkinde İdiyopatik FSGS de KDIGO Önerileri 6.1 FSGS nin İlk Değerlendirmesi 6.1.1: Sekonder FSGS tiplerini ekarte etmek için kapsamlı bir değerlendirme yapılmalıdır. (Derecelendirilmemiş) 6.1.2: Rutin genetik test yapılması önerilmez. (Derecelendirilmemiş)

10 FSGS nin Nedenleri PRİMER İdiyopatik Genetik bozukluklar Slit diyafram proteinleri: NPHS1, NPHS2, CD2AP Hücre membran asosiye proteinler: TRPC6, PTPRO, LAMB2, CD151, ITGB4, ITGA3 Sitozolik veya sitoskeletal: ACTN4, PLCE1 Nükleer Proteinler: WT1, SMARCAL1 Mitokondrial Komponentler:COQ2, COQ6 Lizozomal Protein: SCARB2 Sirkülan Patojenik Faktörler SEKONDER Virüsle İlişkili: HIV, parvovirus B19 İlaçla ilişkili: İnterferon alfa, interferon beta, interferon gamma, lityum, bisfosfonatlar, anabolik steroidler Azalmış Renal Kitleye Adaptasyon: Oligomeganefron, tek taraflı böbrek agenezi, böbrek displazisi, kortikal nekroz, reflü nefropati, kronik allograf nefropati, azalan fonksiyonel nefronlu ileri evre KBH Başlangıçta Normal Böbrek Kitlesi: DM, obezite, HT Başka glomerüler hastalıklardaki böbrek skarından kaynaklanan FSGS

11

12 6.2 FSGS nin Başlangıç Tedavisi 6.2.1: Kortikosteroid ve immünsupresif tedaviyi sadece nefrotik sendromun klinik özelliklerini gösteren idiyopatik FSGS de öneriyoruz. (1C) 6.2.2: Prednisonun, tek doz şeklinde 1 mg/kg/gün (maksimum 80 mg) ya da günaşırı 2 mg/kg/gün (maksimum 120 mg) şeklinde kullanılmasını öneriyoruz. (2C) 6.2.3: Başlangıç tedavisindeki yüksek doz kortikosteroidin en az 4 hafta süreyle verilmesini, tolere edilebilirse komplet remisyona kadar veya en fazla 16 hafta kullanılmasını öneriyoruz (hangisi önce olursa). (2D) 6.2.4: tam remisyon sağlandıktan sonra 6 aylık süre içinde kortikosteroidlerin yavaş yavaş azaltılmasını öneriyoruz. (2D) 6.2.5: Yüksek doz kortikosteroidleri tolere edemeyen veya relatif kontrendikasyon olan hastalara ilk basamak tedavide kalsinörin inhibitörlerini öneriyoruz. (2D)

13 6.3 Relaps Tedavisi 6.3.1: Nefrotik sendrom relapsının erişkin MCD relapsındaki gibi tedavi edilmesini öneriyoruz. (2D)

14 6.4 Steroide Dirençli FSGS Tedavisi 6.4.1: Steroide dirençli FSGS de en az 4-6 ay 3-5 mg/kg/gün siklosporin bölünmüş dozlarda verilmelidir. (2B) 6.4.2: Kısmi ya da tam remisyon sağlanırsa siklosporin tedavisi en az 12 ay sürdürülmeli ve sonra yavaş yavaş azaltılmalıdır. (2D) 6.4.3: Steroide dirençli FSGS hastalarında, siklosporin alamayan olgularda MMF+yüksek doz deksametazon öneriyoruz. (2C)

15 ARAŞTIRMA ÖNERİLERİ Erişkinde İdiyopatik FSGS FSGS ye sebep olan hastalıkların biyolojilerini anlamak için (mesela podosit ölüm ve kaybına sebep olan genetik mutasyon ve çevresel etkenler) çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu araştırmalar hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak veya durduracak yeni terapötik hedeflerin belirlenmesine yardımcı olacaktır. Hastaliğın doğal seyri ve tedaviye yanıttaki farklılıkları gösterecek ve subklasifiye edecek anlamlı biyomarkerların belirlenmesine ihtiyaç vardır. Böylece hastalığın subklasifikasyonu ile çalışma popülasyonunun heterojenitesi azalacak ve yorumlanamaz ya da negatif bulgular ortadan kalkacaktır. Böbrek fonksiyonlarının korunması, iyileşmiş yaşam ve böbrek sağkalımı veya iyileşmiş yaşam kalitesini tahmin ettirecek yeni sonlanım noktalarına ihtiyaç vardır. Böylelikle daha etkili ve daha ucuz çalışmalar planlanabilir.

16

17 7.2 İdiyopatik Membranöz Nefropatili Olgularda İmmünsupresif Ajanlarla Tedaviye Uygun Hastaların Seçimi 7.2.1: Başlangıç tedavisini sadece nefrotik sendromlu hastalarda ve aşağıdaki durumlardan en az bir tanesinin varlığında uygulanmasını öneriyoruz. İdrar protein atılımı sürekli olarak 4 gr/gün den fazla VE bazal değerin en az %50 üzerinde kalmakta VE en azından 6 aylık gözlem + antihipertansif ve antiproteinürik tedaviyle bile düşme eğilimi göstermemektedir. (1B) Nefrotik sendrom ile ilişkili şiddetli, kısıtlayıcı veya yaşamı tehdit eden semptomların varlığı. (1C) Tanı konduktan sonraki 6-12 ayda serum kreatinin düzeyi %30 yükselmiştir ancak egfr ml/dk dan düşük değildir VE bu değişiklik süperempoze komplikasyonlarla açıklanamamaktadır. (2C) 7.2.2: Serum kreatinini sürekli olarak >3.5 mg/dl olan (veya egfr <30 ml/dk/1.73m 2 ) VE böbrek boyutu ultrasonda küçülmüş olan VEYA konkomitan şiddetli veya potansiyel olarak hayatı tehdit edebilecek enfeksiyonu olan hastalarda immünsupresif tedavi uygulamayın. (Derecelendirilmemiş)

18 7.3 İdiyopatik Membranöz Nefropatide Başlangıç Tedavisi 7.3.1: Başlangıç tedavisinde 6 ay süreyle aylık sürelerle dönüşümlü olarak oral ve IV kortikosteroid ile oral alkilleyici ajan kullanımı önerilir. (1B) 7.3.2: Başlangıç tedavisinde klorambusil yerine siklofosfamid kullanımını öneriyoruz. (2B) 7.3.3: Hastaların böbrek fonksiyonları kötüleşmiyorsa veya bozukluk çok şiddetli değilse, nefrotik sendromla ilişkili hayatı tehdit eden semptomlar olmadıkça remisyon gözlenmese bile tedavi bittikten sonra en az 6 ay daha konservatif olarak tedavi edilmelerine rağmen remisyon olmayan hastalarda tedavi başarısız kabul edilir. (1C) 7.3.4: Masif proteinüri yokken (15 gr/gün) sadece BFT si hızla bozulan (serum kreatininin 1-2 aylık gözlemde 2 katına çıkması) hastalarda tekrar biyopsi yapın. (Derecelendirilmemiş) 7.3.5: Siklofosfamid ve klorambusil dozunu hastanın yaşına ve egfr sine göre ayarla. (Derecelendirilmemiş) 7.3.6: Sürekli günlük (siklik değil) oral alkilleyici ajan kullanılmasının etkili olabileceğini fakat 6 aydan uzun süre kullanılan hastalarda daha yüksek toksisite riski oluşacağını düşünüyoruz. (2C)

19 7.4 İdiyopatik Membranöz Nefropatide Başlangıç Tedavisinde Alternatif Rejimler: CNI 7.4.1: Başlangıç tedavi kriterlerine uygun hastalardan siklik kortikosteroid + alkilleyici ajan rejimini almak istemeyenlerde veya bu rejime kontrendike olan hastalarda en az 6 ay siklosporin veya takrolimus kullanılmasını öneriyoruz. (1C) 7.4.2: Altı ay sonunda kısmi ya da tam remisyon göstermeyenlerde CNI kesilmelidir. (2C) 7.4.3: Remisyon devam ettikçe ve CNI ile ilişkili tedaviyi kısıtlayıcı nefrotoksisite oluşmadıkça biz CNI dozunun 4-8 haftalık intervallerle başlangıç dozunun %50 sine düşülmesini ve en az 12 ay boyunca bu tedavinin sürdürülmesini öneriyoruz. (2C) 7.4.4: Başlangıç tedavi döneminde düzenli olarak ve serum kreatininde tedavi süresince açıklanamayan >%20 lik artışta CNI kan düzeylerinin monitorize edilmesini öneriyoruz. (Derecelendirilmemiş)

20 7.5 İdiyopatik Membranöz Nefropatide Başlangıç Tedavisinde Önerilmeyen Rejimler 7.5.1: IMN başlangıç tedavisinde kortikosteroidleri monoterapi olarak önermiyoruz. (1B) 7.5.2: IMN başlangıç tedavisinde MMF monoterapisini önermiyoruz. (2C) 7.6 Önerilen Başlangıç Tedavisine Dirençli IMN li Hasta 7.6.1: Alkilleyici ajan/steroid tabanlı başlangıç tedavisine dirençli IMN li olgularda CNI ile tedaviyi öneriyoruz. (2C) 7.6.2: CNI tabanlı başlangıç tedavisine dirençli IMN li olgularda alkilleyici ajan/steroid ile tedaviyi öneriyoruz. (2C)

21 7.7 İdiyopatik Membranöz Nefropatili Erişkinde Nefrotik Sendrom Relaps Tedavisi 7.7.1: IMN de nefrotik sendrom relapslarında ilk remisyonu sağlayan tedavisinin aynen uygulanmasını öneriyoruz. (2D) 7.7.2: Başlangıç tedavisinde 6 aylık siklik kortikosteroid/alkilleyici ajan rejimi kullanılmış ise relaps tedavisinde bu rejim sadece bir kez tekrarlanabilir. (2B)

22 ARAŞTIRMA ÖNERİLERİ IMN Sitotoksikler, CNI lar ve diğer ajanlarla tedavinin süresi tamamen ampiriktir. Daha sistematik değerlendirme yapılması gerekir. Gelecekte antipla2r veya diğer endojen otoantikorlar ile immunolojik ve klinik remisyon ilişkisini belirleyecek çalışmalara ihtiyaç vardır.

23 8.1 MPGN nin Değerlendirilmesi 8.1.1: Spesifik tedavi düşünmeden önce altta yatan hastalık açısından MPGN nin histolojik (ışık mikroskobi) tipini değerlendirin. (Derecelendirilmemiş)

24 İmmunofloresan Boyama MPGN Kategorileri IgG ve/veya IgM Kompleman C3 Elektron Dens Depositlerin Yeri Kompleman Yolağının Dahil Olduğu İmmunoglobulinle mediye MPGNI + + M, SEN Klasik MPGNIII + + M, SEN, SEP C3 Glomerulopati DDD - + M, IM Alternatif C3GN - + M, SEN, SEP ve/veya IM

25 MEMBRANOPROLİFERATİF PATERN NEDENLERİ İmmunoglobulin ve Kompleman Depositleriyle Seyreden SLE nin de aralarında bulunduğu otoimmün hastalıklar Viral: hepatitis C ve hepatitis B Bakteriyel: endokardit, visseral apse, enfekte atrioventriküler şant, lepra Protozoa/diğer: sıtma, şistosomiasis, mikoplazma Kriyoglobulinemi Monoklonal IgG depositleri olan proliferatif glomerulonefrit Fibriler/immunotaktoid glomerulonefrit Sadece C3 Depositleriyle Seyreden C3 glomerulopatiler Belirgin İmmunoglobulin veya Kompleman Bulunmayan Kronik trombotik mikroanjiopati Atipik HUS/TTP Antifosfolipid sendrom Radyasyon nefriti Kemik iliği transplantasyonu ile ilişkili nefropati İlaç ile ilişkili trombotik mikroanjiopati Orak Hücreli Anemi Protrombotik Durumlar Transplant Glomerulopatisi

26 8.2 IMPGN de Tedavi 8.2.1: Nefrotik sendromun eşlik ettiği idiyopatik olduğu düşünülen MPGN de hem erişkinlerde hem de çocuklarda böbrek fonksiyonları progresif olarak bozuluyorsa başlangıç tedavisinde 6 ayı geçmeyecek şekilde günlük veya günaşırı düşük doz kortikosteroid + MMF veya oral siklofosfamid öneriyoruz. (2D)

27 ARAŞTIRMA ÖNERİLERİ IMPGN Bu gruptaki hasta sayısının az olması nedeniyle çokmerkezli çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu hastaların net subklasifikasyonunu sağlamak ve sistemik değerlendirme için veri kayıt sistemi oluşturmak gerekmektedir. Tedavi süresi ile ilgili karar verirken hastalık aktivitesini daha iyi gösteren biyomarkerlara ihtiyaç vardır.

28 İmmünglobulin A Nefropatisi İçin KDIGO Önerileri 10.1 Progresif Böbrek Hastalığı Riski de Dahil İlk Değerlendirme : Biyopsi ile kanıtlanmış IgA nefropatili hastalarda sekonder nedenleri değerlendirin. (Derecelendirilmemiş) : Tanı anında ve takip boyunca tüm hastaları proteinüri, kan basıncı ve egfr yönünden değerlendirin. (Derecelendirilmemiş) : Prognozu değerlendirmek için patolojik bulgular kullanılabilir. (Derecelendirilmemiş)

29 10.2 Antiproteinürik ve Antihipertansif Tedavi : Proteinüri >1 gr/gün ise kan basıncına göre artırılan dozda uzun süreli ACE veya ARB öneriyoruz. (1B) : Proterinüri <0.5-1 gr/gün düzeyinde ise ACE veya ARB öneriyoruz. (2D) : Proteinüri <1 gr/gün düzeyinde olacak şekilde hastanın aldığı ACE veya ARB dozunu tolere edebileceği şekilde artırın. (2C) : IgA nefropatili hastalardan proteinürisi <1 gr/gün olan hastalarda kan basıncı hedefinin <130/80mmHg, >1 gr/gün olanlarda da kan basıncı hedefinin <125/75mmHg olmasını öneriyoruz. (Derecelendirilmemiş)

30 10.3 Kortikosteroidler : 3-6 ay süreyle uygulanan optimize destek tedavisine rağmen (ACE inhibitörü veya ARB, kan basıncı kontrolü dahil) persistan proteinürisi 1 gr/gün ve GFR si >50 ml/dk/1.73m2 olanların 6 ay süreyle kortikosteroid almasını öneriyoruz. (2C)

31 IgAN li Hastalarda Kortikosteroid Rejimleri Rejim Pozzi ve ark. 1., 3. ve 5. aylarda 3 gün süreyle IV bolus şeklinde 1 gr metilprednisolon ve sonrasında 6 ay süreyle günaşırı 0.5 mg/kg oral steroid prednison Manno ve ark, Lv ve ark. İlk 2 ayında mg/kg/gün dozla başlayan daha sonraki 4 ayda da doz azaltılarak 0.2 mg/kg/gün şeklinde verilen toplam 6 aylık oral prednison rejimi 2012 KDIGO Klinik Pratik Glomerülonefrit Kılavuzu

32 10.4 İmmunosupresif Ajanlar : Biz IgAN li hastaların kortikosteroidlerle kombine bir şekilde siklofosfamid ya da azathiopürin ile tedavi edilmesini önermiyoruz. (böbrek fonksiyonları hızla bozulan kresentik IgAN liler hariç) (2D) : Kresentik IgAN olup böbrek fonksiyon testleri hızla bozulan kişiler hariç GFR <30 ml/dk/1.73m2 olan hastalarda immunpupresif tedavi önermiyoruz. (2C) : Biz IgAN lilerde MMF kullanımını önermiyoruz. (2C)

33 10.5 Diğer Tedaviler : 3-6 ay süreyle optimal destek tedavi (ACE, ARB ve kan basıncı kontrolü dahil) gördüğü halde persistan proteinürisi 1 gr/gün olan hastaların tedavisinde balık yağı öneriyoruz. (2D) : IgAN tedavisinde antiplatelet ajan önermiyoruz. (2C) : IgAN için tonsillektomi önermiyoruz. (2C)

34 10.6 Atipik IgAN Formları : Histopatolojisinde mezenjial IgA depositleri ile birlikte MCD bulguları olan nefrotik sendromlu hastalarda MCD deki tedaviyi öneriyoruz. (2B) : Makroskobik hematüri ile ilişkili akut böbrek hasarı olan IgAN lilerde eğer 5 gün sonra böbrek fonksiyonlarında iyileşme yoksa tekrar biyopsi yapılmasını öneririz. (Derecelendirilmemiş) : IgAN de makroskobik hematüri atağı sırasında yapılan böbrek biyopsisinde sadece ATN ve intratübüler eritrosit slendirli hastalarda akut böbrek hasarı için genel destek tedavisi öneriyoruz. (2C) : Kresentik IgAN sini böbrek fonksiyonlarının hızla bozulduğu ve biyopside >%50 glomerülde kresent olan hastalar olarak tanımlıyoruz. (Derecelendirilmemiş) : Biz kresentik IgAN ve IgAN de steroid ve siklofosfamid kullanımını öneriyoruz. Bu ANCA vaskülit tedavisinin analogudur. (2D)

35 ARAŞTIRMA ÖNERİLERİ IgAN Optimal kan basıncı kontrolü ve antiproteinürik tedavi alan hastalarda yeni immunsupresif ajanları, tek başına kortikosteroidlerle karşılaştıracak çalışmalara ihtiyaç vardır. Immunsupresif ajanlara yanıttaki ırk farklılıklarını, ilaç ve metabolit düzeylerinde araştıran çalışmalara ihtiyaç vardır. Kortikosteroidden sonra relaps gelişenlerde ve kortikosteroide dirençli hastalıkta tedavi ile ilgili çalışmalara ihtiyaç vardır. Optimal destek tedavi alan hastalarda tek başına kortikosteroidlerle MMF+kortikosteroidleri karşılaştıran çalışmalara ihtiyaç vardır.

36

37 Tedavi edilmesi zor veya steroide bağımlı nefrotik sendromlu hastalarda rituximab ile remisyon sağlanabilir ve sürdürulebilir ; remisyon sağlanması steroid dozlarının azaltılmasına ve CNI lerin kesilmesine imkan verir. CNI lere yanıt vermeyen steroide rezistan nefrotik sendromlu hastalarda rituximab ile tedavi daha az etkindir. Rituximab dozları, B hücre sayısının düzelmesi ve klinik yanıt arasında yakın bir ilişki bulunmamaktadır. Rituximab ve plazma exchange ile kombine tedavi fokal segmental glomerulosklerozun rekürrensinin önlenmesi ve tedavisinde faydalı olabilir. CNI tedavisine yanıt vermeyen idiyopatik membranöz nefropatili hastalarda rituximab ile tedavi düşünülmelidir. Rituximab kullanılan hastalarda akut infüzyon reaksiyonları sık ancak geçicidir; enfeksiyon riskinde artma da dahil olmak üzere ciddi yan etkiler seyrek görülür.

IgA NEFROPATİSİ. Dr. Sedat Üstündağ. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı, Edirne

IgA NEFROPATİSİ. Dr. Sedat Üstündağ. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı, Edirne IgA NEFROPATİSİ Dr. Sedat Üstündağ Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı, Edirne IgAN Semin Immunopathol 2012 DOI10.1007/s00281-012-0306-z , Normal IgA1 Metabolizması Mukozal lenf dokusu

Detaylı

ERİŞKİN YAŞ GRUBUNDA NATİV BÖBREK BİYOPSİ SONUÇLARININ ANALİZİ 10 Yıllık Tek Merkez Deneyimi

ERİŞKİN YAŞ GRUBUNDA NATİV BÖBREK BİYOPSİ SONUÇLARININ ANALİZİ 10 Yıllık Tek Merkez Deneyimi ERİŞKİN YAŞ GRUBUNDA NATİV BÖBREK BİYOPSİ SONUÇLARININ ANALİZİ 10 Yıllık Tek Merkez Deneyimi Murat Tuğcu, Umut Kasapoğlu, Çağlar Ruhi, Başak Boynueğri, Özgür Can, Gülizar Şahin, Gülistan Gümrükçü, Fügen

Detaylı

STEROİDE DİRENÇLİ NEFROTİK SENDROM OLGULARINDA SİKLOSPORİN TEDAVİSİ: 12 AYLIK TAKİP

STEROİDE DİRENÇLİ NEFROTİK SENDROM OLGULARINDA SİKLOSPORİN TEDAVİSİ: 12 AYLIK TAKİP STEROİDE DİRENÇLİ NEFROTİK SENDROM OLGULARINDA SİKLOSPORİN TEDAVİSİ: 12 AYLIK TAKİP Dr. Murat Şakacı Ankara Eğitim E ve Araştırma rma Hastanesi Nefroloji Kliniği GİRİŞİŞ Steroide dirençli nefrotik sendrom

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

MEMBRANOPROLĐFERATĐF GLOMERÜLOPATĐLER

MEMBRANOPROLĐFERATĐF GLOMERÜLOPATĐLER MEMBRANOPROLĐFERATĐF GLOMERÜLOPATĐLER Dr. Sim Kutlay Membranoproliferatif glomerülonefritlerde sınıflandırma (1) Membranoproliferatif glomerülonefrit Đdiopatik Tip I: Tip II (dens depozit hastalığı) Tip

Detaylı

NEFROTİK SENDROM. INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013

NEFROTİK SENDROM. INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013 NEFROTİK SENDROM INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013 NEFROTİK SENDROM NEDİR? Nefrotik sendrom ; proteinüri (günde 3.5gr/gün/1.73 m2), hipoalbüminemi (

Detaylı

HCV İNFEKSİYONU OLAN BÖBREK TRANSPLANTLI HASTALARDA DİREKT ETKİLİ ANTİVİRALLERİN ETKİNLİĞİ

HCV İNFEKSİYONU OLAN BÖBREK TRANSPLANTLI HASTALARDA DİREKT ETKİLİ ANTİVİRALLERİN ETKİNLİĞİ HCV İNFEKSİYONU OLAN BÖBREK TRANSPLANTLI HASTALARDA DİREKT ETKİLİ ANTİVİRALLERİN ETKİNLİĞİ Şafak Mirioğlu¹, Zülal İstemihan¹, Ezgi Şahin¹, Elif Aksoy¹, Erol Demir², Sebahat Usta-Akgül³, Sabahattin Kaymakoğlu⁴,

Detaylı

Membranöz Nefropati: Tanı ve Tedavide Son Gelişmeler. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Membranöz Nefropati: Tanı ve Tedavide Son Gelişmeler. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Membranöz Nefropati: Tanı ve Tedavide Son Gelişmeler İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Schieppati A, N Engl J Med, 1993 Jha V, J Am Soc Nephrol, 2007 Hogan SL,

Detaylı

NEFRİTİK SENDROMLAR. Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013

NEFRİTİK SENDROMLAR. Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013 NEFRİTİK SENDROMLAR Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013 NEFRİTİK SENDROM NEDİR? Akut böbrek yetmezliği bulguları ile gelen bir hastada gross hematüri, varsa tanı nefritik sendromdur. Proteinürü

Detaylı

Tedaviye Dirençli Nefrotik Sendrom. Dr. Kayser Çağlar

Tedaviye Dirençli Nefrotik Sendrom. Dr. Kayser Çağlar Tedaviye Dirençli Nefrotik Sendrom Dr. Kayser Çağlar Figure 1 Association between proteinuria level, ESRD and rate of GFR decline in patients with nondiabetic chronic nephropathies enrolled in the Ramipril

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK NEFROLOJİ VE ROMATOLOJİ B.D. ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ PATOLOJİ KURSU KASIM, 2016

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK NEFROLOJİ VE ROMATOLOJİ B.D. ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ PATOLOJİ KURSU KASIM, 2016 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK NEFROLOJİ VE ROMATOLOJİ B.D. ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ PATOLOJİ KURSU KASIM, 2016 Olgu-1 13 yaş, kız Haziran, 2007 (7 yaş) Şikayet yok Tam idrar tetkiki; proteinüri 1010/5/prt

Detaylı

Nefrotik Sendrom Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar. Dr. Alev Yılmaz 2016

Nefrotik Sendrom Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar. Dr. Alev Yılmaz 2016 Nefrotik Sendrom Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Dr. Alev Yılmaz 2016 Nefrotik Sendrom Çocuklarda NS un en sık nedeni idiopatik nefrotik sendromdur (INS) INS, - nefrotik send bulguları (ödem, yoğun proteinüri,

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Nefroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Kasım 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Nefroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Kasım 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Kasım 2016 Salı Ar. Gör. Dr. Uğur Topçu ÇOCUK NEFROLOJİ OLGU SUNUMU 22.11.2016 2 yaş 7

Detaylı

ENDOJEN POSTERİOR ÜVEİTLERDE MEDİKAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ DR ŞENGÜL ÖZDEK

ENDOJEN POSTERİOR ÜVEİTLERDE MEDİKAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ DR ŞENGÜL ÖZDEK ENDOJEN POSTERİOR ÜVEİTLERDE MEDİKAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ DR ŞENGÜL ÖZDEK Uveitler - Prognoz %22 sinde en az bir gözde kanuni körlükle sonuçlanmakta Morbidite İMMÜN MEKANİZMA Ön Üveit: MHC class I/CD8+ sitotoksik

Detaylı

Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu

Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu Sevcan A. Bakkaloğlu, Yeşim Özdemir, İpek Işık Gönül, Figen Doğu, Fatih Özaltın, Sevgi Mir OLGU 9 yaş erkek İshal,

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 23 Mayıs 2017 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 23 Mayıs 2017 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 23 Mayıs 2017 Perşembe Uzm Dr. Mehtap Ezel Çelakıl Asistan Dr. Kenan Doğan ÇOCUK NEFROLOJİ

Detaylı

NEFROLOJİDE RİTUKSİMAB KULLANIMI: OLGULAR Doç. Dr. Tolga YILDIRIM Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

NEFROLOJİDE RİTUKSİMAB KULLANIMI: OLGULAR Doç. Dr. Tolga YILDIRIM Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı NEFROLOJİDE RİTUKSİMAB KULLANIMI: OLGULAR Doç. Dr. Tolga YILDIRIM Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı RİTUKSİMAB GENEL BİLGİLER 500 mg/50ml içeren tek flakon 100 mg/10 ml içeren iki

Detaylı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Neslihan Çiçek, Harika Alpay, İbrahim Gökce, Serçin Güven, Ali Yaman Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı 9. Ulusal Çocuk Nefroloji Kongresi, 24-27 Kasım 2016, Antalya Giriş Çocuklarda

Detaylı

LUPUS PATOGENEZ VE TEDAVİSİNDE YENİLİKLER. Dr. Gülizar Şahin SB Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Nefroloji

LUPUS PATOGENEZ VE TEDAVİSİNDE YENİLİKLER. Dr. Gülizar Şahin SB Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Nefroloji LUPUS PATOGENEZ VE TEDAVİSİNDE YENİLİKLER Dr. Gülizar Şahin SB Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Nefroloji Epidemiyoloji Prevelans: 40 200/100.000 20-30 yaşlarda başlar İnsidansın arttığı aralık

Detaylı

Birinci Basamakta Böbrek Fonksiyon Bozukluğu Olan Hastanın Değerlendirilmesi ve Sevk. Dr. İhsan ERGÜN Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Birinci Basamakta Böbrek Fonksiyon Bozukluğu Olan Hastanın Değerlendirilmesi ve Sevk. Dr. İhsan ERGÜN Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Birinci Basamakta Böbrek Fonksiyon Bozukluğu Olan Hastanın Değerlendirilmesi ve Sevk Dr. İhsan ERGÜN Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Akut Böbrek Yetmezliği -Tanım Glomerüler filtrasyon hızının saatler-günler

Detaylı

Dirençli Nefrotik Sendrom Tedavisi. Prof Dr Esra Baskın Başkent Üniversitesi Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı Ankara

Dirençli Nefrotik Sendrom Tedavisi. Prof Dr Esra Baskın Başkent Üniversitesi Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı Ankara Dirençli Nefrotik Sendrom Tedavisi Prof Dr Esra Baskın Başkent Üniversitesi Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı Ankara Sunum Planı Steroide dirençli Nefrotik sendrom tanımı ve patogenez Cocuklarda ve eriskinde

Detaylı

Dr Gülsüm Özkan. Nefroloji Bölümü

Dr Gülsüm Özkan. Nefroloji Bölümü Nefritik sendromlu vaka örnekleri Dr Gülsüm Özkan Hatay Antakya Devlet Hastanesi Nefroloji Bölümü Olgu 1 22 yașında bayan Birkaç haftadır dönem dönem İdrar renginde koyulașma Bașağrısı ș ğ șikayeti y ile

Detaylı

LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ. Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı

LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ. Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı DİYABETİK NEFROPATİ YENİLİKLER Zinman B, et al. Empagliflozin, cardiovascular outcomes, and mortality

Detaylı

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr.

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. Aslı KANTAR Akut rejeksiyon (AR), greft disfonksiyonu gelişmesinde major

Detaylı

Primer Glomerüler Hastalıkların Tedavisinde Rituksimab Kullanımı. Dr. Yaşar Çalışkan İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Primer Glomerüler Hastalıkların Tedavisinde Rituksimab Kullanımı. Dr. Yaşar Çalışkan İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Primer Glomerüler Hastalıkların Tedavisinde Rituksimab Kullanımı Dr. Yaşar Çalışkan İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı PAMPS: pathogen-associated molecular patterns DAMPS: damage-associated molecular

Detaylı

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İMMUNSUPRESİF TEDAVİ İndüksiyon İdame Kurtarma Am J Surg 2009 Transplantation 2006 İndüksiyon tedavilerinin

Detaylı

Birincil IgA Nefropatisinde C4d Varlığının ve Yoğunluğunun Böbrek Hasarlanma Derecesi ve Sağkalımı ile Birlikteliği

Birincil IgA Nefropatisinde C4d Varlığının ve Yoğunluğunun Böbrek Hasarlanma Derecesi ve Sağkalımı ile Birlikteliği Birincil IgA Nefropatisinde C4d Varlığının ve Yoğunluğunun Böbrek Hasarlanma Derecesi ve Sağkalımı ile Birlikteliği 32. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi Dr. Cihan Heybeli

Detaylı

Selçuk Yüksel. Pamukkale Üniversitesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı

Selçuk Yüksel. Pamukkale Üniversitesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Selçuk Yüksel Pamukkale Üniversitesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu Ad Soyad/Yaşı/Cinsiyeti : GD / 14 yaş / İlk başvuru tarihi : 18/05/2012 Başvuru yakınmaları Bedensel gelişme geriliği Çocuk endokrin

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

Focal Segmental Glomerüloskleroz

Focal Segmental Glomerüloskleroz Focal Segmental Glomerüloskleroz Patogenez ve Tedavi Prof.Dr. Kayser Çağlar Epidemiyoloji ABD de FSGS oranı artmaktadır 1974-2003 yılları arasında spesifik glomerüler hastalıkların insidensi * Toplam

Detaylı

RENAL PATOLOJİDE GÜNCEL BAŞLIKLAR. Prof. Dr. Dilek (Ertoy) Baydar Hacettepe Ün. Patoloji AD

RENAL PATOLOJİDE GÜNCEL BAŞLIKLAR. Prof. Dr. Dilek (Ertoy) Baydar Hacettepe Ün. Patoloji AD RENAL PATOLOJİDE GÜNCEL BAŞLIKLAR Prof. Dr. Dilek (Ertoy) Baydar Hacettepe Ün. Patoloji AD Sunum İçeriği YENİ KAVRAYIŞLAR ve BAŞLIKLARDA DÖNÜŞÜM Membranoproliferatif Glomerülonefrit Önemi Bilinmeyen Monoklonal

Detaylı

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI Kronik böbrek hastalığı-tanım Glomerül filtrasyon hızında (GFH=GFR) azalma olsun veya olmasın, böbrekte

Detaylı

REHBERLER: TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLAMALI? Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

REHBERLER: TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLAMALI? Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD REHBERLER: TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLAMALI? Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 1 2 3 4 ANTİRETROVİRAL TEDAVİ HIV eradiksayonu yeni tedavilerle HENÜZ mümkün değil

Detaylı

Lupus Nefriti İdame Tedavisi. Dr. Kübra KAYNAR

Lupus Nefriti İdame Tedavisi. Dr. Kübra KAYNAR Lupus Nefriti İdame Tedavisi Dr. Kübra KAYNAR Dünya Lupus Günü ü 10 Mayıs Birmingham Üniversitesi, Romatoloji Kliniği Klinik Hastalığın ğ İlerleyicilik y Risk Faktörleri-1 Başlangıç serum kreatinin düzeyinin

Detaylı

HCV POZİTİF RENAL TRANSPLANT HASTALARINDA POSTTRANSPLANT DİYABET GELİŞİMİ RİSKİ ARTMIŞ MIDIR?

HCV POZİTİF RENAL TRANSPLANT HASTALARINDA POSTTRANSPLANT DİYABET GELİŞİMİ RİSKİ ARTMIŞ MIDIR? HCV POZİTİF RENAL TRANSPLANT HASTALARINDA POSTTRANSPLANT DİYABET GELİŞİMİ RİSKİ ARTMIŞ MIDIR? Abdullah ŞUMNU 1, Erol DEMİR 2, Ozan YEĞİT, Ümmü KORKMAZ, Yaşar ÇALIŞKAN 2, Nadir ALPAY 3, Halil YAZICI 2,

Detaylı

Nefrotik Sendrom. Dr Salim Çalışkan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Nefrotik Sendrom. Dr Salim Çalışkan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nefrotik Sendrom Dr Salim Çalışkan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sunu planı Nefrotik Sendromda yeni araştırmalar ne getiriyor? Nefrotik Sendrom tedavi kılavuzu (KDIGO) ve yeni immünosüpressifler

Detaylı

24 Ekim 2014/Antalya 1

24 Ekim 2014/Antalya 1 Kronik Böbrek Hastalığının Kontrolü ve Yönetimi Doç. Dr. Öznur USTA YEŞİLBALKAN Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği o.u.yesilbalkan@ege.edu.tr 24 Ekim 2014/Antalya 1 SUNUM

Detaylı

Vakalar ile glomerulonefrit. Prof. Dr. Siren Sezer Başkent Üniversitesi Nefroloji BD

Vakalar ile glomerulonefrit. Prof. Dr. Siren Sezer Başkent Üniversitesi Nefroloji BD Vakalar ile glomerulonefrit Prof. Dr. Siren Sezer Başkent Üniversitesi Nefroloji BD 28 yaşında kadın 8 haftalık hamile Çocukluğunda mikroskopik hematürisi var Yeni tanı hipertansiyon nedeniyle yaptırdığı

Detaylı

Böbrek Biyopsisine Yaklaşım

Böbrek Biyopsisine Yaklaşım Böbrek Biyopsisine Yaklaşım Prof. Dr. B. Handan Özdemir Başkent Üniversitesi Ankara Renal Doku Örneklenmesi Dokunun gönderilmesi Dokunun takibi En az 1 cm uzunluk İki kor biyopsi 14 16 gauge iğne Biyopsi

Detaylı

KRONİK BÖBREK HASTASINDA (HBV) TEDAVİ PROTOKOLU NASIL OLMALIDIR?

KRONİK BÖBREK HASTASINDA (HBV) TEDAVİ PROTOKOLU NASIL OLMALIDIR? KRONİK BÖBREK HASTASINDA (HBV) TEDAVİ PROTOKOLU NASIL OLMALIDIR? Dr. Ziya Kuruüzüm DEÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 07.09.2013, UVHS, Güral Sapanca Otel, Sakarya Kronik böbrek hastası

Detaylı

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 03.05.2016 OLGU 38 yaşında evli kadın hasta İki haftadır olan bulantı, kusma, kaşıntı, halsizlik, ciltte ve gözlerde

Detaylı

GLOMERÜLER HASTALIKLAR VE KANSER

GLOMERÜLER HASTALIKLAR VE KANSER GLOMERÜLER HASTALIKLAR VE KANSER (SOLİD TÜMÖRLER YÖNÜNDEN AĞIRLIKLI OLMAK ÜZERE) Dr. Caner Çavdar DokuzEylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.D-Nefroloji B.D 67 yaş, erkek hasta Multipl myelom

Detaylı

PRİMER GLOMERÜLONEFRİTLER: NE ZAMAN, KİME BİYOPSİ YAPALIM

PRİMER GLOMERÜLONEFRİTLER: NE ZAMAN, KİME BİYOPSİ YAPALIM PRİMER GLOMERÜLONEFRİTLER: NE ZAMAN, KİME BİYOPSİ YAPALIM Doç.Dr. Elbis Ahbap Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği NEFRON GLOMERÜL Glomerül Hasarının Belirti Ve Bulgularına

Detaylı

III. BÖLÜM EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

III. BÖLÜM EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ III. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE

Detaylı

Membranöz Nefropatide Güncel Tanı ve Tedavi. Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji

Membranöz Nefropatide Güncel Tanı ve Tedavi. Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji Membranöz Nefropatide Güncel Tanı ve Tedavi Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji SUNUM PLANI Temel Bilgiler Temel Yapılar TND GN Verileri ve Klinik Bilgiler MN Patogenezi Tanı Güncel Tedavi Non-immunosupressif

Detaylı

PRİMER BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Murat Tuncer

PRİMER BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Murat Tuncer PRİMER BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Murat Tuncer TANIM Bilinen sistemik bir hastalık veya etken (herediter, multisistemik, metabolik, ilaçlar vb) olmaksızın yanlız veya ağırlıklı olarak glomerüllerin

Detaylı

Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama. Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama. Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bağışıklığın Baskılanması Birincil İkincil B hücre hastalıkları

Detaylı

Birinci Basamakta Böbrek Hasarının Değerlendirilmesi Proteinüri; Kimde, Nasıl Bakılmalı, Nasıl Değerlendirilmeli?

Birinci Basamakta Böbrek Hasarının Değerlendirilmesi Proteinüri; Kimde, Nasıl Bakılmalı, Nasıl Değerlendirilmeli? Birinci Basamakta Böbrek Hasarının Değerlendirilmesi Proteinüri; Kimde, Nasıl Bakılmalı, Nasıl Değerlendirilmeli? Dr. İhsan ERGÜN Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Gerçek bir pozitiflik söz konusu mudur?

Detaylı

N. Beşbas 1, B. Gülhan 1,A. Düzova 1, Y. Bilginer 1, R. Topaloğlu 1,S. Özen 1, E. Korkmaz 2, F. Özaltın 1, 2

N. Beşbas 1, B. Gülhan 1,A. Düzova 1, Y. Bilginer 1, R. Topaloğlu 1,S. Özen 1, E. Korkmaz 2, F. Özaltın 1, 2 N. Beşbas 1, B. Gülhan 1,A. Düzova 1, Y. Bilginer 1, R. Topaloğlu 1,S. Özen 1, E. Korkmaz 2, F. Özaltın 1, 2 1 Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Çocuk Nefrolojisi Ünitesi,

Detaylı

Glomerülonefritlerde yeni tedavi yaklaşımları. Kayser Çağlar GATA Nefroloji Bilim Dalı

Glomerülonefritlerde yeni tedavi yaklaşımları. Kayser Çağlar GATA Nefroloji Bilim Dalı Glomerülonefritlerde yeni tedavi yaklaşımları Kayser Çağlar GATA Nefroloji Bilim Dalı OLGU-1 45 yaşında kadın hasta Son 1 aydır gelişen bacaklarda şişlik ve çabuk yorulma yakınmaları ile başvuruyor. FM:

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

Hızlı İlerleyici Glomerulonefritlerde Tedavi İlkeleri. Dr. Ali Rıza ODABA İstanbul, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nefroloji Kliniği

Hızlı İlerleyici Glomerulonefritlerde Tedavi İlkeleri. Dr. Ali Rıza ODABA İstanbul, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nefroloji Kliniği Hızlı İlerleyici Glomerulonefritlerde Tedavi İlkeleri Dr. Ali Rıza ODABA İstanbul, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nefroloji Kliniği Hızlı İlerleyici Glomerülonefrit Böbrek yetersizliği: günler/haftalar

Detaylı

KBH - GEBELİK KBH. Dr. Hasan KAYABAŞI SBÜ Ümraniye SUAM Nefroloji Kliniği

KBH - GEBELİK KBH. Dr. Hasan KAYABAŞI SBÜ Ümraniye SUAM Nefroloji Kliniği KBH - GEBELİK KBH Dr. Hasan KAYABAŞI SBÜ Ümraniye SUAM Nefroloji Kliniği Gebelikte Fizyolojik Değişiklikler Böbrek Boyutları vetoplayıcı Sistem Gebelikteki değişiklikler geri dönüşlüdür. Böbreklerin boyutları

Detaylı

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar Dr. Dilek Çolak 10 y, erkek hasta Olgu 1 Sistinozis Böbrek transplantasyonu Canlı akraba verici HLA 2 antijen uyumsuz 2 Olgu 1 Transplantasyon öncesi viral

Detaylı

Kronik ürtikerde güncel tedaviler

Kronik ürtikerde güncel tedaviler Kronik ürtikerde güncel tedaviler Dr. Emek Kocatürk Göncü İstanbul Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi Sunum akışı EAACI/GALEN/EDF/WAO Ürtiker Kılavuzu Amerikan Allerji İmmunoloji Akademisi Ürtiker Kılavuzu

Detaylı

Membranöz Glomerulonefrit: Patogenez ve Tedavi. Dr. Nüket Bavbek Rüzgaresen Turgut Özal Üniversitesi

Membranöz Glomerulonefrit: Patogenez ve Tedavi. Dr. Nüket Bavbek Rüzgaresen Turgut Özal Üniversitesi Membranöz Glomerulonefrit: Patogenez ve Tedavi Dr. Nüket Bavbek Rüzgaresen Turgut Özal Üniversitesi BİYOPSİ YAPILAN HASTALARDA NEFROTİK SENDROM SEBEPLERİ ÇOCUKLAR ERİŞKİNLER 60 YAŞ ÜSTÜ MDH 70 15 20 FSGS

Detaylı

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM KOMPLEMAN SİSTEM GENLERİNDE MUTASYON VARLIĞI GENOTİP FENOTİP İLİŞKİSİ VE TEDAVİ Ş. Hacıkara, A. Berdeli, S. Mir HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM (HÜS) Hemolitik anemi (mikroanjiopatik

Detaylı

BÖBREK NAKLİ SONRASI HİPERÜRİSEMİ GELİŞİMİ İLE İLİŞKİLİ RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Dr. Şahin EYÜPOĞLU

BÖBREK NAKLİ SONRASI HİPERÜRİSEMİ GELİŞİMİ İLE İLİŞKİLİ RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Dr. Şahin EYÜPOĞLU BÖBREK NAKLİ SONRASI HİPERÜRİSEMİ GELİŞİMİ İLE İLİŞKİLİ RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI Dr. Şahin EYÜPOĞLU Giriş Hiperürisemi, böbrek nakli sonrası yaygın olarak karşılaşılan bir komplikasyondur. Hiperürisemi

Detaylı

Diyabetik Nefropati Tanı ve Tedavide Güncelleme. Dr. Gültekin Süleymanlar Dr. Alper Sönmez

Diyabetik Nefropati Tanı ve Tedavide Güncelleme. Dr. Gültekin Süleymanlar Dr. Alper Sönmez Diyabetik Nefropati Tanı ve Tedavide Güncelleme Dr. Gültekin Süleymanlar Dr. Alper Sönmez Diyabetik Nefropati Tanısında Güncelleme Dr. Alper Sönmez GATA Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim

Detaylı

İMMUNADSORBSİYON GEÇ BAŞLANGIÇLI ANTİKOR ARACILI REJEKSİYONDA ETKİNDİR

İMMUNADSORBSİYON GEÇ BAŞLANGIÇLI ANTİKOR ARACILI REJEKSİYONDA ETKİNDİR İMMUNADSORBSİYON GEÇ BAŞLANGIÇLI ANTİKOR ARACILI REJEKSİYONDA ETKİNDİR Yaşar Çalışkan¹, Ozan Yeğit², Yasemin Özlük³, Erol Demir¹, Ayşe Serra Artan¹, Aydın Türkmen¹, Alaattin Yıldız¹, Mehmet Şükrü Sever¹

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI. Dahili Nörolojik semiyoloji ve endokrinolojik hastaya yaklaşım-tiroid muayenesi

İÇ HASTALIKLARI. Dahili Nörolojik semiyoloji ve endokrinolojik hastaya yaklaşım-tiroid muayenesi 1.GÜN 2.GÜN 4.GÜN 5.GÜN 6.GÜN 7.GÜN 8.GÜN Lökomotor sistem semiyolojisi Lökomotor sistem semiyolojisi Üriner sistem semiyolojisi Üriner sistem semiyolojisi Solunum sistemi semiyolojisi Solunum sistemi

Detaylı

SOLİT ORGAN TRANSPLANTASYONU ve BK VİRUS ENFEKSİYONLARI Doç. Dr. Derya Mutlu Güçlü immunsupresifler Akut, Kronik rejeksiyon Graft yaşam süresi? Eskiden bilinen veya yeni tanımlanan enfeksiyon etkenleri:

Detaylı

Kronik HCV İnfeksiyonlarında Güncel Tedavi Yaklaşımları Dr. Kaya Süer

Kronik HCV İnfeksiyonlarında Güncel Tedavi Yaklaşımları Dr. Kaya Süer Kronik HCV İnfeksiyonlarında Güncel Tedavi Yaklaşımları Dr. Kaya Süer Near East University Faculty of Medicine Infectious Diseases and Clinical Microbiology HCV tarihçesi 1989 Hepatitis C (HCV) genomu

Detaylı

Posttransplant proteinüride hasta yönetimi

Posttransplant proteinüride hasta yönetimi Posttransplant proteinüride hasta yönetimi Başlık Dr Murathan Uyar Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesi İç Hastalıkları ABD, Nefroloji BD Proteinüri Nativ böbrekli hastalarda

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü VAKA SUNUMU Dr. Neslihan Çiçek Deniz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü N.E.K. 5.5 YAŞ, KIZ 1. Başvuru: Haziran 2011 (2 yaş 4 aylık) Şikayet: idrar renginde koyulaşma Hikaye: 3-4

Detaylı

GLOMERULUS HASTALIKLARI

GLOMERULUS HASTALIKLARI ÜRİNER SİSTEM Böbrekler II GLOMERULUS HASTALIKLARI AKUT GLOMERULONEFRİTİS SUBAKUT GLOMERULONEFRİTİS KRONİK GLOMERULONEFRİTİS AMİLOİDOZİS Özel Patoloji I Prof.Dr.İbrahim FIRAT Çoğu zaman farklı segmentlerde

Detaylı

BEHÇET SENDROMU NDA GÖZ TUTULUMU VE TEDAVİSİ

BEHÇET SENDROMU NDA GÖZ TUTULUMU VE TEDAVİSİ BEHÇET SENDROMU NDA GÖZ TUTULUMU VE TEDAVİSİ Y. Doç. Dr. Şengül Özdek GÜTF Göz Hastalıkları Anabilim Dalı BEHÇET SENDROMU Tıkayıcı tipte vaskülit Hulusi Behçet, 1937 Üveit, retinal vaskülit, Oral ve genital

Detaylı

Prof. Dr. Sezgi ÇINAR PAKYÜZ. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği ABD. MANİSA

Prof. Dr. Sezgi ÇINAR PAKYÜZ. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği ABD. MANİSA Prof. Dr. Sezgi ÇINAR PAKYÜZ Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği ABD. MANİSA KBH dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Detaylı

Proteinüri. Prof. Dr. Aydın ECE Dicle Ü Tıp Fak Çocuk Sağ ve Hast AD 11/6/2013 AECE 1

Proteinüri. Prof. Dr. Aydın ECE Dicle Ü Tıp Fak Çocuk Sağ ve Hast AD 11/6/2013 AECE 1 Proteinüri Prof. Dr. Aydın ECE Dicle Ü Tıp Fak Çocuk Sağ ve Hast AD AECE 1 Proteinüri Genellikle geçici ve selimdir Kalıcı proteinüri sistemik bir hastalık belirtisi olabilir Kronik böbrek hastalığı erken

Detaylı

ADCK-4 Mutasyonu Saptanan Hastaların Klinik Özelliklerinin ve Koenzim Q10 Tedavisine Yanıtlarının Değerlendirilmesi

ADCK-4 Mutasyonu Saptanan Hastaların Klinik Özelliklerinin ve Koenzim Q10 Tedavisine Yanıtlarının Değerlendirilmesi ADCK-4 Mutasyonu Saptanan Hastaların Klinik Özelliklerinin ve Koenzim Q10 Tedavisine Yanıtlarının Değerlendirilmesi Mustafa Atmaca 1, Bora Gulhan 2, Emine Korkmaz 3, Mihriban Inozu 2, Oguz Soylemezoglu

Detaylı

Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar-

Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar- Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar- Dr. Lale Sever 9. Ulusal Çocuk Nefroloji Kongresi, 24-27 Kasım 2016 - Antalya Glomerülonefritlerin pek çoğunda (patogenez çok iyi bilinmemekle birlikte)

Detaylı

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı)

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı) Sevgili Arkadaşlarım, CANTAB için en önemli çalışmamız CHARM Çalışmasıdır.. Eğitimlerde söylediğim gibi adınız-soyadınız gibi çalışmayı bilmeniz ve doğru yorumlayarak kullanmanız son derece önemlidir.

Detaylı

HEMATÜRİLİ HASTAYA YAKLAŞIM İNT. DR. AHMET KURTULUŞ AİBÜ TIP FAKÜLTESİ

HEMATÜRİLİ HASTAYA YAKLAŞIM İNT. DR. AHMET KURTULUŞ AİBÜ TIP FAKÜLTESİ HEMATÜRİLİ HASTAYA YAKLAŞIM İNT. DR. AHMET KURTULUŞ AİBÜ TIP FAKÜLTESİ TANIMLAR Hematüri: İdrarda kan olması durumudur. Makroskobik hematüri: Gözle, kırmızı-kahve renkli idrar görülmesi (Total, başlangıç,

Detaylı

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Dr.Meltem Pekpak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 34.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon 18-22 Ekim,Antalya

Detaylı

FEN kurs 2009 risk değerlendirmesi

FEN kurs 2009 risk değerlendirmesi FEN kurs 2009 risk değerlendirmesi Prof. Dr. Volkan Korten Marmara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi İnfeksiyon Hastalıklar kları ve Klinik Mikro. ABD. Risk? Başlangıç tedavisine yanıtsızlık değil. Ciddi

Detaylı

TRANSPLANTASYONDAN DİYALİZE DÖNEN HASTADA İMMÜNSÜPRESİF TEDAVİ. Dr. Ebru Aşıcıoğlu

TRANSPLANTASYONDAN DİYALİZE DÖNEN HASTADA İMMÜNSÜPRESİF TEDAVİ. Dr. Ebru Aşıcıoğlu TRANSPLANTASYONDAN DİYALİZE DÖNEN HASTADA İMMÜNSÜPRESİF TEDAVİ Dr. Ebru Aşıcıoğlu NIDDK USRDS EPİDEMİYOLOJİ A.B.D. de böbrek nakli sonrası diyalize dönen hasta oranı %4-5 (2010 yılında 5588 kişi) Kanada

Detaylı

Takrolimus konsantrasyonunda oluşan dalgalanmalar antikor gelişiminde etkili mi?

Takrolimus konsantrasyonunda oluşan dalgalanmalar antikor gelişiminde etkili mi? Takrolimus konsantrasyonunda oluşan dalgalanmalar antikor gelişiminde etkili mi? Gülşah Kaya Aksoy Elif Çomak Atilla Gemici Mustafa Koyun Bülent Aydınlı Halide Akbaş Fahri Uçar Sema Akman Takrolimus (FK506)

Detaylı

İNDÜKSİYONDA YENİ ALTERNATİF ARAYIŞLARI. Doç. Dr. Kültigin TÜRKMEN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

İNDÜKSİYONDA YENİ ALTERNATİF ARAYIŞLARI. Doç. Dr. Kültigin TÜRKMEN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İNDÜKSİYONDA YENİ ALTERNATİF ARAYIŞLARI Doç. Dr. Kültigin TÜRKMEN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi 22.10.2015 SUNU PLANI İndüksiyonda yeni ilaçlara gerçekten ihtiyaç var mı? Günümüzde

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN 08.15-09.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 09.15-10.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 10.15-11.00 Kardiyovasküler sistem semiyolojisi M.YEKSAN 11.15-12.00

Detaylı

NEFROTİK SENDROMLU ÇOCUKLARDA MDR 1 CEVABIN BELİRLENMESİNDE ROLÜ

NEFROTİK SENDROMLU ÇOCUKLARDA MDR 1 CEVABIN BELİRLENMESİNDE ROLÜ NEFROTİK SENDROMLU ÇOCUKLARDA MDR 1 GENİ mrna EKSPRESYONUNUN TEDAVİYE CEVABIN BELİRLENMESİNDE ROLÜ Özgü Hançerli*, Aslıhan Kara*, Metin Kaya Gürgöze*, Murat Kara** Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi *Çocuk

Detaylı

C3 Glomerülopatisi Tanısal ve Tedavisel Yaklaşım. Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji

C3 Glomerülopatisi Tanısal ve Tedavisel Yaklaşım. Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji C3 Glomerülopatisi Tanısal ve Tedavisel Yaklaşım Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji SUNUM PLANI Temel Bilgiler Eski MPGN Sınıflandırılması-Yeni Sınıflandırma C3 GN Patogenezi Güncel Tanısal Yaklaşım

Detaylı

Kronik Hepatit B Tedavisinde Zor Vakaların Yönetimi. Uz. Dr. Eyüp Arslan

Kronik Hepatit B Tedavisinde Zor Vakaların Yönetimi. Uz. Dr. Eyüp Arslan Kronik Hepatit B Tedavisinde Zor Vakaların Yönetimi Uz. Dr. Eyüp Arslan Vaka N.T, 68 Y, Erkek, Batman 10.11.1999 yılında HBs Ag pozitifliği DM ve diyabetik nefropati 15 yıldır DM, oral anti-diyabetik BUN;

Detaylı

NEFRİTİK SENDROM TANISI İLE BÖBREK BİYOPSİSİ YAPILAN HASTAYA YAKLAŞIM

NEFRİTİK SENDROM TANISI İLE BÖBREK BİYOPSİSİ YAPILAN HASTAYA YAKLAŞIM NEFRİTİK SENDROM TANISI İLE BÖBREK BİYOPSİSİ YAPILAN HASTAYA YAKLAŞIM Prof. Dr. Gülfiliz GÖNLÜŞEN Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Nefritik Sendrom Bir klinik sendrom Hematüri

Detaylı

FOKAL SEGMENTAL GLOMERÜLOSKLEROZ (FSGS) VAKA SUNUMU ÖZGE ÖZEROĞLU

FOKAL SEGMENTAL GLOMERÜLOSKLEROZ (FSGS) VAKA SUNUMU ÖZGE ÖZEROĞLU FOKAL SEGMENTAL GLOMERÜLOSKLEROZ (FSGS) VAKA SUNUMU ÖZGE ÖZEROĞLU NEFROTİK SENDROM VE FOKAL SEGMENTAL GLOMERÜLOSKLEROZ (FSGS) Nefrotik sendrom yoğun proteinüri sonucu gelişen hipoalbüminemi ve yaygın ödem

Detaylı

MİYELODİSPLASTİK SENDROM

MİYELODİSPLASTİK SENDROM MİYELODİSPLASTİK SENDROM Türk Hematoloji Derneği Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2013 30.01.2014 İnt. Dr. Ertunç ÖKSÜZOĞLU Miyelodisplastik sendrom (MDS) yetersiz eritropoez ve sitopenilerin varlığı ile ortaya

Detaylı

VI. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi

VI. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi VI. Ulusal Yoğun Bakım Kongresi PFAPA (Marshall) Sendromu Klinik belirtiler ortaya çıktığında tek doz prednizolon/prednizon (1-2mg/kg) veya tercihen betametazon (0,3 mg/kg) verilmesi Ateşin 2-4 saat içinde

Detaylı

Multipl Myelomda otolog kök hücre nakli sonrası tedaviler. Dr. Gülsan Türköz SUCAK

Multipl Myelomda otolog kök hücre nakli sonrası tedaviler. Dr. Gülsan Türköz SUCAK Multipl Myelomda otolog kök hücre nakli sonrası tedaviler Dr. Gülsan Türköz SUCAK Multiple Myelomda etkili ajanlar 1. Alkilleyiciler 2. Kortikosteroidler (Prednizolon, Dexamethazon) 3. Antrasiklinler (Doxorubisin,

Detaylı

Vaskülitler R.TUNÇ Vaskülitler R.TUNÇ Uygulama-Vizit Uygulama-Vizit

Vaskülitler R.TUNÇ Vaskülitler R.TUNÇ Uygulama-Vizit Uygulama-Vizit İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN 08.15-09.00 Genel sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Genel sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 10.15-11.00 Kardiyovasküler sistem semiyolojisi K. TÜRKMEN 11.15-12.00 Kardiyovasküler

Detaylı

Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıklarında Aldosteron Antagonistlerinin Kullanımı

Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıklarında Aldosteron Antagonistlerinin Kullanımı Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıklarında Aldosteron Antagonistlerinin Kullanımı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Renin-Anjiyotensin Sistemi Anjiyotensinojen

Detaylı

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM ETİYOPATOGENEZ

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM ETİYOPATOGENEZ HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM ETİYOPATOGENEZ Dr. Nurcan Cengiz 1955 de tanımlandı (Gasser) Çocukluk çağında akut böbrek yetmezliğinin en sık nedenlerindendir. Batıda kronik böbrek yetmezliğinin de önemli sebeplerinden

Detaylı

Fokal Segmental Glomerüloskleroz: Tek Merkez Deneyimi

Fokal Segmental Glomerüloskleroz: Tek Merkez Deneyimi Özgün Araştırma / Original Article DOI: 1.4274/haseki.2941 Med Bull Haseki 216;54:137-43 Fokal Segmental Glomerüloskleroz: Tek Merkez Deneyimi Focal Segmental Glomerulosclerosis: A Single Center Experience

Detaylı

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal.

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal. 1. HAFTA Volüm dengesi bozuklukları Böbrek hastalıklarında tanısal yöntemler Diabetes mellitus: Tanı, sınıflama ve klinik bulgular Nilgün Başkal Diabetes mellitus komplikasyonları Sevim Güllü Artritlere

Detaylı

Hastalıklar Çalışma Grubu

Hastalıklar Çalışma Grubu TND Primer Glomeruler Hastalıklar Çalışma Grubu Kayıt Sistemi Dr. Savaş Öztürk TND Glomeruler Hastalıklar Çalışma Grubu Sekreteri Grup Katılımcıları Ahmet Uğur Yalçın Ali Rıza Odabaş Aydın Türkmen Belda

Detaylı

Nekrotizan kresentik glomerülonefritler: Kanıta dayalı tedavi. Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji Kliniği

Nekrotizan kresentik glomerülonefritler: Kanıta dayalı tedavi. Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji Kliniği Nekrotizan kresentik glomerülonefritler: Kanıta dayalı tedavi Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji Kliniği Konuşma Planı Terminoloji Sınıflama Etyoloji Klinik Tanı Prognoz Tedavi (KDIGO Kılavuzu) Terminoloji

Detaylı

Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Kronik Böbrek Hastalarında Hepatit B ve C Tedavisi Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Kronik Böbrek Hastalığı *Glomerüler filtrasyon

Detaylı

BKV Nefropatisi Dr.Turgay Arınsoy Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı BK Virusun tanımı Epidemiyoloji Klinik bulgular Tanı Risk faktörleri Tedavi Prognoz Retransplantasyon Konuşma Planı

Detaylı

ECULİZUMAB DOÇ. DR. NURHAN SEYAHİ. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

ECULİZUMAB DOÇ. DR. NURHAN SEYAHİ. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ECULİZUMAB DOÇ. DR. NURHAN SEYAHİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ECULİZUMAB Fare kaynaklı, insanlaştırılmış Monoklonal bütün antikor Moleküler ağırlığı 148 kda Yarı ömrü 11 gün Kompleman

Detaylı

ÇOCUKLARDA BÖBREK TRANSPLANTASYONUNDA YİNELEYEN HASTALIKLAR. DR. Ahmet KESKİNOĞLU Ege üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nefroloji

ÇOCUKLARDA BÖBREK TRANSPLANTASYONUNDA YİNELEYEN HASTALIKLAR. DR. Ahmet KESKİNOĞLU Ege üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nefroloji ÇOCUKLARDA BÖBREK TRANSPLANTASYONUNDA YİNELEYEN HASTALIKLAR DR. Ahmet KESKİNOĞLU Ege üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nefroloji SDBY Morbidite, mortalite, Sosyal maddi-manevi sorunlar Tx yeni bir

Detaylı

HEMATÜRiLİ HASTANIN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yard.Doç.Dr MEHMET NURİ BODAKÇİ

HEMATÜRiLİ HASTANIN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yard.Doç.Dr MEHMET NURİ BODAKÇİ HEMATÜRiLİ HASTANIN DEĞERLENDİRİLMESİ Yard.Doç.Dr MEHMET NURİ BODAKÇİ HEMATÜRİ İdrarda her büyük büyütme alanında üçten fazla ya da 1 mm 3 idrarda 1000 den fazla eritrosit bulunması Üriner sistem ve üriner

Detaylı

Prof Dr Özlem Durmaz İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı

Prof Dr Özlem Durmaz İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Prof Dr Özlem Durmaz İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Karaciğer naklinde sağkalım Cerrahi başarı: 1963 Thomas Starzl (Colorado) İmmunolojik başarı:

Detaylı