TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ"

Transkript

1 Sayfa 1 Gözden Geçirme tları 2010 Yılı Uluslararası Demokrasi Göstergeleri Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hazırlanan 2010 yılı İnsani Gelişme Raporu sonuçlarına göre; Cinsiyet eşitsizlik endeks rakamı, insani gelişme endeksi ile ters yönlü ve önemli bir ilişki düzeyine sahiptir. Cinsiyet eşitsizlik endeksinin en yüksek değerine sahip olduğu ülke 0,853 değeri ile Yemen, en düşük değerine sahip olduğu ülke de 0,174 ile Hollanda dır. Ülkemizde de cinsiyet eşitsizlik endeksi 0,679 gibi oldukça yüksek bir değerdedir. Parlamentosunda en yüksek oranda kadın milletvekiline sahip ülke %50,9 oranı ile Ruanda dır. İnsani gelişme yönünden çok yüksek kategorisinde yer alan ABD de de kadın milletvekili oranı %17,0 iken, Japonya da %12,3, Malta da %8,7 ve İtalya da ise %20,2 diir. Kişisel tercihlerde özgür olma konusunda duyulan memnuniyet oranları şirket genelinde en yüksek değerine %96,0 oranı ile Danimarka da sahipken, kadınların aynı konudaki memnuniyet oranının en yüksek olduğu ülke yine Danimarka dır ancak oran %93,0 a gerilemektedir. Siyasi özgürlük demokrasi skoru demokratik olan ülkeler; Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Bahamalar, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Burundi, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Kıbrıs, Estonya, Fransa, Almanya, Finlandiya, Gana, Yunanistan, Hindistan e örnek olarak Avustralya, Avusturya ve Türkiye dir. İnsan hakları ihlali skoru ile basın özgürlüğünün yeteri kadar olmadığı ülkelere de örnek; Türkmenistan, İran ve Vietnam verilebilir.

2 Sayfa 2 Güney Afrika insanlarının sadece %20,0 ı kendisini güvende hissederken, Singapur da ise %98.0 ı kendini güvende hissetmektedir. İnsani gelişim kapsamında soruların çok karmaşık olması, alanla ilgili verilerin her zaman mevcut olmaması ve kullanılan yöntemler konusundaki sınırlılıklar nedeniyle, karar alıcılar ve siyasiler için insani gelişimi tanımlamak oldukça güçtür. Günümüz dünyasında, alanında uzman enstitü ve araştırmacılar tarafından somut tavsiyeler planlanmakta, geliştirilmekte ve uygulanmaktadır. Gelişim hakkındaki düşünceler kabul edilebilir olmasına karşın, bu görüşlere alternatifler de, itirazlar da olabilmektedir. Hızlı ve sürdürülebilir insani gelişme politikaları ileri düzeyde gelir ve diğer faktörler ile ilintili olarak geliştirilmediği sürece güçlü kazanımların otomatik olarak sağlanabilmesi imkanı olmamaktadır. Bu süreçte siyasiler ve karar alıcılar pek çok değişkeni dikkate almak durumundadır. Pek çok ülke ekonomik gelişme ile birlikte, daha az yoksulluk ve insani gelişmeyi bir arada başarabilmiştir. Pek çok karar alıcı ve siyasi, parasal olmayan insani gelişme faktörleri ile büyük oranda çakışan ekonomik gelişmeyi tavsiye etmektedir. Özellikle ekonomik gelişme ve parasal olmayan insani gelişme faktörlerinin çakışması ve potansiyel sinerji konularına çok fazla dikkat edilmek durumundadır. Aynı politikalardaki konsensuslar büyümekte, farklı bağlamlarda farklı etkilere sahip olabilmektedir, bir ülkede başarılı olan bir politika başka bir ülkede başarılı olmayabilmektedir. Örneğin Haiti ve Mauritius her iki ülkede de ada ekonomilerinde ihracat işleme bölgeleri oluşturulmuş olmasına karşın, bu model Mauritius ta son derece başarılı olurken, Haiti de başarısız olmuştur. UNDP tarafından son 40 yıldır hazırlanmakta olan makro boyutlu raporlar da bu anlamda çok işlevsel olmamakta, değişik yoğun bölgelere, ülkelere göre özel raporların hazırlanması yönünde bir hedefe doğru yönelinmektedir. İnsani gelişim konusunda çalışan bireyler, gruplar ve liderler güçlü kurumsal, yapısal ve siyasi kısıtlamalar ve politika seçenekleri altında çalışmalarını yürütmeye çalışmaktadır. Ancak, insani gelişim konusundaki uygun politikaları bireysel deneyim ve tecrübeler daha fazla şekillendirebilmektedir.

3 Sayfa 3 Bu alandaki deneyimler göstermektedir ki, insani gelişme konusundaki temel sorun olaya sadece ekonomik boyutta yaklaşılmasıdır. Özellikle insani gelişmenin temel iki faktörü olan sağlık ve eğitim konularında yeteri kadar deneyime sahip olunsa dahi, hedeflenen büyümeye ulaşabilmek son derece güçtür. Sağlık ve eğitim alanında bölgeler arası dengesiz büyümeler, çevresel etkiler ile de olumlu ya da olumsuz ilişkilere sahip olabilmektedir. Bu alanda Çin deki önemli ve etkileyici deneyim, ekonomik alanda çok ciddi büyüme kaydeden bu ülkede parasal olmayan insani yatırım konularında duyulan endişe ve kaygıların önemini yeteri kadar vurgulamaktadır. UNDP nin raporunda yer alan demokrasi alanında ilgili tablo verileri ülkeler düzeyinde analiz edildiğinde oldukça ilginç sonuçlar ile karşılaşılmaktadır. UNDP tarafından hazırlanan 2010 yılı raporunda, bazı sivil toplum örgütleri temsilcilerinin insani gelişim ve güç konusunda görüşlerini alabilmek üzere web tabanlı bir anket çalışması gerçekleştirilmiş ve ankete yaklaşık olarak dünyanın her ülkesinden olmak üzere gönüllü sivil toplum örgütü temsilcisi, çalışanı katılmıştır. Ankete katılanların hemen tamamına yakın kısmı %94,0 ı toplumsal kararların alınmasına katılımın sağlanması gerektiği konusunda çok güçlü bir görüşe sahipken, %76,0 ı insani gelişimin en kapsamlı ve güçlü bir bileşeni olduğu görüşündedir. İnsani gelişimin en güçlü boyutu olarak da eğitim ve okur yazarlık, oy kullanabilme hakkı ve ifade özgürlüğü görülmektedir (Bkz, Tablo 1). Tablo 1. İnsani Gelişmenin Gücü ve En Önemli Boyutu Konusunda Sivil Toplum Kuruluşlarının Görüşü Boyut En Önemli Boyut En Önemli Diyenlerin Oranı Diyenlerin Oranı Okur yazarlık ve eğitim 66 Evde karar alabilme hakkı 29 Oy kullanabilme hakkı 54 Diğer düşüncelere katılma hakkı 27 İfade özgürlüğü 52 Protesto edebilme hakkı 19 Kendi kaderini çizebilme hakkı 35 Seçim ofisleri için çalışma ve koşturma 18 hakkı Kişisel kararlarını alabilme hakkı 33 Grup kimliğine sahip olma hakkı 12 Kaynak: İnsani Gelişme Raporu Ofis çalışanlarının, sivil toplum örgütlerine uyguladığı anket sonuçlarıdır.

4 Sayfa 4 1. Cinsiyetler Arası Gelir Eşitsizlik Endeksi UNDP tarafından, 169 ülkeden 136 sı için cinsiyet eşitsizlik endeksi 1 hesaplanmıştır. Cinsiyet Eşitsizlik Endeksi (CEE) 0-1 aralığında değişen değerler almaktadır, endeks rakamının 0 a yakın olması cinsiyetler arasında eşitlik olduğu anlamını taşırken, 1 e yakın değerler alması ise eşitsizlik olduğunu ifade etmektedir. Ayrıca, ülkelerin insani gelişme endeksi değerleri ile de ters yönlü bir korelasyona sahiptir. Bir başka ifade ile insani gelişme yönünden gelişmiş kategoride yer alan ülkeler için CEE rakamı daha küçük değerlere sahipken, tersine insani gelişme yönünden düşük kategoride yer alan ülkeler için CEE yüksek değere sahiptir. Yapılan analizde, CEE ile arasındaki korelasyon katsayısı -0,853 olarak hesaplanmış ve =0,05 yanılma düzeyinde önemli bulunmuştur. ile CEE arasındaki ilişkiye yönelik Kendall s tau-b katsayısı -0,730 ve Spearman s rho katsayısı da -0,898 olarak hesaplanmıştır ve her iki katsayıya göre yine =0,05 yanılma düzeyinde iki değişken arasındaki ilişkinin önemli olduğu söylenebilir. CEE rakamları, ülkeler düzeyinde irdelendiğinde, en düşük değerini aldığı ilk beş ülke sırasıyla; 0,174 endeks değeri ile Hollanda ilk sırada iken, bunu 0,209 değeri ile Danimarka, 0,212 değeri ile İsveç, 0,228 değeri ile İsviçre ve 0,234 değeri ile de rveç izlemektedir. Bu ülkelerin İnsani Gelişme Endeksi () değerlerine göre sıra numaraları ile CEE değerine göre sıra numaraları arası farklar yönünden ilk beşte yer alan bu ülkeler arasında en büyük sapmaya sahip olan ülke Danimarka dır. CEE ye göre ikinci sırada yer alan Danimarka, ye göre ise 19. sırada yer almaktadır. rveç ye göre birinci sırada iken, CEE ye göre 5. sıradadır. ye göre çok yüksek insani gelişme endeksine sahip olan ülkeler, rveç hariç olmak üzere CEE değeri açısından sıralamada çok daha üst sıralarda yer almaktadır. 1 Cinsiyet eşitsizlik endeksi oldukça karmaşık bir hesaplama yapısına sahiptir. Kadınlar için endeks bileşenleri; anne ölümlülük oranı, adolesan doğurganlık hızı, parlamentoda temsiliyet oranı, yüksek okula devam oranı, işgücüne katılım oranı iken, erkekler için endeks bileşenleri ise; parlamentoda temsiliyet oranı, yüksekokula devam oranı, işgücüne katılım oranıdır. Endeks bileşenlerinin geometrik ortalamaları alınarak cinsiyet bazında endeks hesaplanmaktadır. Daha sonra cinsiyet bazında hesaplanmış olan endeks rakamının harmonik ortalaması alınmak koşulu ile de ülke bazında cinsiyet eşitsizlik endeks rakamına ulaşılmaktadır. Endeks: 1- [(Harm (G F, G M )/G F,M ] formülü ile hesaplanmaktadır. Ayrıntı için, Bakınız UNDP Report, 2010, Sayfa 220.

5 Sayfa 5 CEE rakamlarına göre son beşte yer alan ülkeler; 0,853 değerine sahip olan Yemen ilk sırada iken, bunu 0,814 endeks değeri ile Kongo, 0,807 endeks değeri ile Nijer, 0,799 endeks değeri ile Mali ve 0,797 endeks değeri ile de Afganistan takip etmektedir. CEE değerine göre son beşte yer alan bu ülkeler, insani gelişme endeksi yönünden çok düşük kategorisinde yer alan ülkelerdir (Bkz, Tablo 1).

6 Sayfa 6 Tablo 1. Ülkelerin Cinsiyet Eşitsizlik Endeks Rakamları Sıra Kategorisi Rakamı Cinsiyet Eşitsizlik Endeksi (CEE) CEE Sıra Fark 155 Afghanistan 4 0,349 0, Albania 2 0,719 0, Algeria 2 0,677 0, Andorra 1 0, Angola 4 0, Argentina 2 0,775 0, Armenia 2 0,695 0, Australia 1 0,937 0, Austria 1 0,851 0, Azerbaijan 2 0,713 0, Bahamas 2 0, Bahrain 1 0,801 0, Bangladesh 4 0,469 0, Barbados 1 0,788 0, Belarus 2 0, Belgium 1 0,867 0, Belize 2 0,694 0, Benin 4 0,435 0, Bolivia (Plurinational State of) 3 0,643 0, Bosnia and Herzegovina 2 0, Botswana 3 0,633 0, Brazil 2 0,699 0, Brunei Darussalam 1 0, Bulgaria 2 0,743 0, Burkina Faso 4 0, Burundi 4 0,282 0, Cambodia 3 0,494 0, Cameroon 4 0,460 0, Canada 1 0,888 0, Cape Verde 3 0, Central African Republic 4 0,315 0, Chad 4 0, Chile 2 0,783 0, China 3 0,663 0, Colombia 2 0,689 0, Comoros 4 0, Congo 3 0,489 0, Congo (Democratic Republic of the) 4 0,239 0, Costa Rica 2 0,725 0, Côte d'ivoire 4 0,397 0, Croatia 2 0,767 0, Cyprus 1 0,810 0, Czech Republic 1 0,841 0, Denmark 1 0,866 0, Djibouti 4 0, Dominican Republic 3 0,663 0, Ecuador 2 0,695 0, Egypt 3 0,620 0, El Salvador 3 0,659 0, Equatorial Guinea 3 0,538.. Kaynak: UNDP, 2010 Yılı Raporu.

7 Sayfa 7 Tablo 1. Ülkelerin Cinsiyet Eşitsizlik Endeks Rakamları (Devamı) Sıra Kategorisi Rakamı Cinsiyet Eşitsizlik Endeksi (CEE) CEE Sıra Fark 34 Estonia 1 0,812 0, Ethiopia 4 0, Fiji 3 0, Finland 1 0,871 0, France 1 0,872 0, Gabon 3 0,648 0, Gambia 4 0,390 0, Georgia 2 0,698 0, Germany 1 0,885 0, Ghana 4 0,467 0, Greece 1 0,855 0, Guatemala 3 0,560 0, Guinea 4 0, Guinea-Bissau 4 0, Guyana 3 0,611 0, Haiti 4 0,404 0, Honduras 3 0,604 0, Hong Kong, China (SAR) 1 0, Hungary 1 0,805 0, Iceland 1 0,869 0, India 3 0,519 0, Indonesia 3 0,600 0, Iran (Islamic Republic of) 2 0,702 0, Ireland 1 0,895 0, Israel 1 0,872 0, Italy 1 0,854 0, Jamaica 2 0,688 0, Japan 1 0,884 0, Jordan 2 0,681 0, Kazakhstan 2 0,714 0, Kenya 4 0,470 0, Korea (Republic of) 1 0,877 0, Kuwait 2 0,771 0, Kyrgyzstan 3 0,598 0, Lao People's Democratic Republic 3 0,497 0, Latvia 2 0,769 0, Lesotho 4 0,427 0, Liberia 4 0,300 0, Libyan Arab Jamahiriya 2 0,755 0, Liechtenstein 1 0, Lithuania 2 0,783 0, Luxembourg 1 0,852 0, Madagascar 4 0, Malawi 4 0,385 0, Malaysia 2 0,744 0, Maldives 3 0,602 0, Mali 4 0,309 0, Malta 1 0,815 0, Mauritania 4 0,433 0, Mauritius 2 0,701 0,

8 Sayfa 8 Tablo 1. Ülkelerin Cinsiyet Eşitsizlik Endeks Rakamları (Devamı) Sıra Kategorisi Rakamı Cinsiyet Eşitsizlik Endeksi (CEE) CEE Sıra Fark 56 Mexico 2 0,750 0, Micronesia (Federated States of) 3 0, Moldova (Republic of) 3 0,623 0, Mongolia 3 0,622 0, Montenegro 2 0, Morocco 3 0,567 0, Mozambique 4 0,284 0, Myanmar 4 0, Namibia 3 0,606 0, Nepal 4 0,428 0, Netherlands 1 0,890 0, New Zealand 1 0,907 0, Nicaragua 3 0,565 0, Niger 4 0,261 0, Nigeria 4 0, rway 1 0,938 0, Pakistan 3 0,490 0, Panama 2 0,755 0, Papua New Guinea 4 0,431 0, Paraguay 3 0,640 0, Peru 2 0,723 0, Philippines 3 0,638 0, Poland 1 0,795 0, Portugal 1 0,795 0, Qatar 1 0,803 0, Romania 2 0,767 0, Russian Federation 2 0,719 0, Rwanda 4 0,385 0, Sao Tome and Principe 3 0, Saudi Arabia 2 0,752 0, Senegal 4 0,411 0, Serbia 2 0, Sierra Leone 4 0,317 0, Singapore 1 0,846 0, Slovakia 1 0,818 0, Slovenia 1 0,828 0, Solomon Islands 3 0, South Africa 3 0,597 0, Spain 1 0,863 0, Sri Lanka 3 0,658 0, Sudan 4 0,379 0, Suriname 3 0, Swaziland 3 0,498 0, Sweden 1 0,885 0, Switzerland 1 0,874 0, Syrian Arab Republic 3 0,589 0, Tajikistan 3 0,580 0, Tanzania (United Republic of) 4 0, Thailand 3 0,654 0, The former Yugoslav Republic of Macedonia 2 0,701..

9 Sayfa 9 Tablo 1. Ülkelerin Cinsiyet Eşitsizlik Endeks Rakamları (Devamı) Sıra Kategorisi Rakamı Cinsiyet Eşitsizlik Endeksi (CEE) CEE Sıra Fark 120 Timor-Leste 3 0, Togo 4 0,428 0, Tonga 2 0, Trinidad and Tobago 2 0,736 0, Tunisia 2 0,683 0, Turkey 2 0,679 0, Turkmenistan 3 0, Uganda 4 0,422 0, Ukraine 2 0,710 0, United Arab Emirates 1 0,815 0, United Kingdom 1 0,849 0, United States 1 0,902 0, Uruguay 2 0,765 0, Uzbekistan 3 0, Venezuela (Bolivarian Republic of) 2 0,696 0, Viet Nam 3 0,572 0, Yemen 4 0,439 0, Zambia 4 0,395 0, Zimbabwe 4 0,140 0, Fark: Ülkelerin ye göre sıra numarası ile CEE ye göre sıra numarası arasındaki farktır. Ülkemizde cinsiyet eşitsizlik endeks rakamı yüksek değerdedir. 0,679 CCE değeri ile 139 ülke arasında 76. sırada yer almaktadır. 2. Parlamentodaki Kadın Milletvekili Oranları Ülkelerin, parlamentolarındaki kadın milletvekili oranları irdelendiğinde, günümüzde hala hiç kadın milletvekiline sahip olmayan ülkelerin bulunduğu dikkati çekmektedir. Mikronezya, Katar, Suudi Arabistan ve Solomon Adaları yönetim şekli nedeniyle parlamentoda kadın milletvekili bulunmayan ülkelerdir. Bunun yanında 163 ülkeden (verisi mevcut olmayan 6 ülke olduğu için) sadece 24 ünde parlamentodaki milletvekili kadın oranı %30,0 ve üzerindedir. Parlamentodaki kadın milletvekili oranı en yüksek olan ülke %50,9 oranı ile Ruanda dır. Ruanda yı %47,0 oranı ile İsveç izlemekte, %41,5 oranı ile Finlandiya üçüncü sırada gelmekte, Arjantin %39,8 oranı ile dördüncü sırada ve %39,1 oranı ile de Hollanda beşinci sırada yer almaktadır.

10 Sayfa 10 İnsani gelişme endeksi yönünden çok yüksek kategorisinde yer alan ülkelerden bazılarının düşük oranda kadın milletvekiline sahip olması de ilgi çekici bir diğer sonuçtur. Örneğin ABD de kadın milletvekili oranı %17,0 iken, Japonya da %12,3, Malta da %8,7, İtalya da ise %20,2 dir. Ülkemizde tabloya bakıldığında, oranın çok düşük olduğu görülmektedir. Ülkemizde de parlamentoda kadın milletvekili oranı sadece %9,1 dir 2 (Bkz, Tablo 2). 3. Şirketlerin Kendi Tercihlerinde Özgür Olmaları Konusundaki Memnuniyet Oranları UNDP raporunda yer alan anket 3 sonuçlarına göre ülkelerde şirketlerin genel olarak ve şirketlerdeki kendi tercihlerinde özgür olma konularında duymuş olduğu memnuniyet oranları analiz edildiğinde; şirketlerdeki memnuniyet oranı en yüksek değerine %96,0 oranı ile Danimarka da sahiptir. Danimarka yı %93,0 oranları ile rveç, Lüksemburg ve Kamboçya izlemektedir. %92,0 oranı ile Finlandiya en yüksek orana sahip dördüncü ülke olup, %91,0 oranları ile de Kanada ve Avustralya beşinci sırada gelmektedir. Şirketlerin kendi tercihlerinde özgür olma konusunda duyduğu memnuniyet oranının en düşük olduğu ülkelerde sırasıyla; %24,0 oranı ile Togo, %31,0 oranı ile Pakistan, %32,0 oranı ile Bosna Hersek, %33,0 oranı ile da Madagaskar dır. Ülkemiz de şirketlerin kendi tercihlerinde özgür olma konusunda duyduğu memnuniyet oranı sadece %38,0 olup, 143 ülke içinde 7. sırada yer almaktadır. Türkiye bu memnuniyet oranı ile Etiyopya dan sonra, Ukrayna dan önce gelmektedir (Bkz, Tablo 3). Kadınların aynı konudaki memnuniyet oranları irdelendiğinde de, şirket geneline yönelik memnuniyet oranları arasında önemli sapmalar gözlenmemektedir. Örneğin en yüksek memnuniyet oranına sahip Danimarka da kadınların memnuniyet oranı %93,0 dır. rveç te şirketlerin kendi tercihlerinde özgür olması konusunda duyduğu memnuniyet oranı, kadınların duyduğu memnuniyet oranı %93,0 değeri ile eşittir. Şirket genelindeki 2 UNDP raporunda kadın milletvekili sayıları 2008 yılıdır. Ülkemizde 2011 yılı milletvekili genel seçim sonuçlarına göre 550 milletvekilinin 79 u kadındır ve oran olarak da %14,4 e yükselmiştir. 3 Gallup World Poll database (2010)

11 Sayfa 11 memnuniyet oranları ile kadınların memnuniyet oranları arasındaki mutlak fark genel olarak 1-6 aralığında değişmekte iken, en büyük sapma gösteren ülkeler; 14 puanlık farkla Moldova Cumhuriyeti ve Hırvatistan, 11 puanlık farkla Çad, 10 puanlık farkla da Fas ve Komoros tur. Ülkemizde de bu fark 8 dir. Kadınların tercihlerinde özgür olma konusundaki memnuniyet oranları, şirket genelinin 8 puan üzerinde bir değere sahiptir (Bkz, Tablo 3).

12 Sayfa 12 Tablo 2. Ülkelerin Kadın Milletvekili Oranları Sıra Parlementodaki Kadın Milletvekili Oranı (2008) Sıra Parlementodaki Kadın Milletvekili Oranı (2008) 155 Afghanistan 25,9 34 Estonia 20,8 64 Albania 7,1 157 Ethiopia 21,4 84 Algeria 6,5 86 Fiji.. 30 Andorra 25,0 16 Finland 41,5 146 Angola 37,3 14 France 19,6 46 Argentina 39,8 93 Gabon 16,1 76 Armenia 8,4 151 Gambia 9,4 2 Australia 29,7 74 Georgia 6,0 25 Austria 26,6 10 Germany 31,1 67 Azerbaijan 11,4 130 Ghana 7,9 43 Bahamas 25,0 22 Greece 14,7 39 Bahrain 13,8 116 Guatemala 12,0 129 Bangladesh 6,3 156 Guinea.. 42 Barbados 13,7 164 Guinea-Bissau 10,0 61 Belarus 32,5 104 Guyana 30,0 18 Belgium 36,2 145 Haiti 5,2 78 Belize 11,1 106 Honduras 23,4 134 Benin 10,8 21 Hong Kong, China (SAR).. 95 Bolivia (Plurinational State of) 14,7 36 Hungary 11,1 68 Bosnia and Herzegovina 12,3 17 Iceland 33,3 98 Botswana 11,1 119 India 9,2 73 Brazil 9,4 108 Indonesia 11,6 37 Brunei Darussalam.. 70 Iran (Islamic Republic of) 2,8 58 Bulgaria 21,7 5 Ireland 15,5 161 Burkina Faso 15,3 15 Israel 14,2 166 Burundi 31,7 23 Italy 20,2 124 Cambodia 15,8 80 Jamaica 13,6 131 Cameroon 13,9 11 Japan 12,3 8 Canada 24,9 82 Jordan 8,5 118 Cape Verde 18,1 66 Kazakhstan 12,3 159 Central African Republic 10,5 128 Kenya 9,8 163 Chad 5,2 12 Korea (Republic of) 13,7 45 Chile 12,7 47 Kuwait 3,1 89 China 21,3 109 Kyrgyzstan 25,6 79 Colombia 9,7 122 Lao People's Democratic Republic 25,2 140 Comoros 3,0 48 Latvia 20,0 126 Congo 9,2 141 Lesotho 25,8 168 Congo (Democratic Republic of the) 7,7 162 Liberia 13,8 62 Costa Rica 36,8 53 Libyan Arab Jamahiriya 7,7 149 Côte d'ivoire 8,9 6 Liechtenstein 24,0 51 Croatia 20,9 44 Lithuania 17,7 35 Cyprus 14,3 24 Luxembourg 23,3 28 Czech Republic 16,0 135 Madagascar 9,4 19 Denmark 38,0 153 Malawi 13,0 147 Djibouti 13,9 57 Malaysia 14,6 88 Dominican Republic 17,1 107 Maldives 12,0 77 Ecuador 25,0 160 Mali 10,2 101 Egypt 3,7 33 Malta 8,7 90 El Salvador 16,7 136 Mauritania 19,9 117 Equatorial Guinea 6,0 72 Mauritius 17,1 Kaynak: UNDP, 2010 Yılı Raporu. Açıklama: 169 ülke, rakamına göre büyükten küçüğe doğru sıralandığında verilen sıra numarasıdır.

13 Sayfa 13 Tablo 2. Ülkelerin Kadın Milletvekili Oranları (Devamı) Sıra Parlementodaki Kadın Milletvekili Oranı (2008) Sıra Parlementodaki Kadın Milletvekili Oranı (2008) 56 Mexico 22,1 29 Slovenia 10,0 103 Micronesia (Federated States of) 0,0 123 Solomon Islands 0,0 99 Moldova (Republic of) 21,8 110 South Africa 33,9 100 Mongolia 4,2 20 Spain 33,6 49 Montenegro 11,1 91 Sri Lanka 5,8 114 Morocco 6,2 154 Sudan 16,8 165 Mozambique 34,8 94 Suriname 25,5 132 Myanmar Swaziland 22,1 105 Namibia 26,9 9 Sweden 47,0 138 Nepal 33,2 13 Switzerland 27,2 7 Netherlands 39,1 111 Syrian Arab Republic 12,4 3 New Zealand 33,6 112 Tajikistan 19,6 115 Nicaragua 18,5 148 Tanzania (United Republic of) 30,4 167 Niger 12,4 92 Thailand 12,7 142 Nigeria 7,3 71 The former Yugoslav Republic of Ma 31,7 1 rway 36,1 120 Timor-Leste 29,2 125 Pakistan 21,2 139 Togo 11,1 54 Panama 16,7 85 Tonga 3,1 137 Papua New Guinea 0,9 59 Trinidad and Tobago 33,3 96 Paraguay 13,6 81 Tunisia 19,9 63 Peru 29,2 83 Turkey 9,1 97 Philippines 20,2 87 Turkmenistan.. 41 Poland 18,0 143 Uganda 30,7 40 Portugal 28,3 69 Ukraine 8,2 38 Qatar 0,0 32 United Arab Emirates 22,5 50 Romania 9,8 26 United Kingdom 19,6 65 Russian Federation 11,5 4 United States 17,0 152 Rwanda 50,9 52 Uruguay 12,3 127 Sao Tome and Principe 7,3 102 Uzbekistan 16,4 55 Saudi Arabia 0,0 75 Venezuela (Bolivarian Republic of) 18,6 144 Senegal 29,2 113 Viet Nam 25,8 60 Serbia 21,6 133 Yemen 0,7 158 Sierra Leone 13,2 150 Zambia 15,2 27 Singapore 24,5 169 Zimbabwe 18,2 31 Slovakia 19,3..: Bilgi mevcut değildir.

14 Sayfa 14 Tablo 3. Şirketlerin ve Kadınların Kendi Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet Oranları Sıra Şirketlerin Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet (%) Şirketlerdeki Kadınların Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet (%) Kategorisi Memnuniyet Farkı * 155 Afghanistan Albania Algeria Andorra Angola Argentina Armenia Australia Austria Azerbaijan Bahamas Bahrain Bangladesh Barbados Belarus Belgium Belize Benin Bolivia (Plurinational State of) Bosnia and Herzegovina Botswana Brazil Brunei Darussalam Bulgaria Burkina Faso Burundi Cambodia Cameroon Canada Cape Verde Central African Republic Chad Chile China Colombia Comoros Congo Congo (Democratic Republic of the) Costa Rica Côte d'ivoire Croatia Cyprus Czech Republic Denmark Djibouti

15 Sayfa 15 Tablo 3. Şirketlerin ve Kadınların Kendi Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet Oranları (Devamı) Sıra Şirketlerin Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet (%) Şirketlerdeki Kadınların Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet (%) Kategorisi Memnuniyet Farkı * 88 Dominican Republic Ecuador Egypt El Salvador Equatorial Guinea Estonia Ethiopia Fiji Finland France Gabon Gambia Georgia Germany Ghana Greece Guatemala Guinea Guinea-Bissau Guyana Haiti Honduras Hong Kong, China (SAR) Hungary Iceland India Indonesia Iran (Islamic Republic of) Ireland Israel Italy Jamaica Japan Jordan Kazakhstan Kenya Korea (Republic of) Kuwait Kyrgyzstan Lao People's Democratic Republic Latvia Lesotho Liberia Libyan Arab Jamahiriya Liechtenstein 1....

16 Sayfa 16 Tablo 3. Şirketlerin ve Kadınların Kendi Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet Oranları (Devamı) Sıra Şirketlerin Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet (%) Şirketlerdeki Kadınların Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet (%) Kategorisi Memnuniyet Farkı * 44 Lithuania Luxembourg Madagascar Malawi Malaysia Maldives Mali Malta Mauritania Mauritius Mexico Micronesia (Federated States of) Moldova (Republic of) Mongolia Montenegro Morocco Mozambique Myanmar Namibia Nepal Netherlands New Zealand Nicaragua Niger Nigeria rway Pakistan Panama Papua New Guinea Paraguay Peru Philippines Poland Portugal Qatar Romania Russian Federation Rwanda Sao Tome and Principe Saudi Arabia Senegal Serbia Sierra Leone Singapore Slovakia

17 Sayfa 17 Tablo 3. Şirketlerin ve Kadınların Kendi Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet Oranları (Devamı) Sıra Şirketlerin Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet (%) Şirketlerdeki Kadınların Tercihlerinde Özgür Olma Konusundaki Memnuniyet (%) Kategorisi Memnuniyet Farkı * 29 Slovenia Solomon Islands South Africa Spain Sri Lanka Sudan Suriname Swaziland Sweden Switzerland Syrian Arab Republic Tajikistan Tanzania (United Republic of) Thailand The former Yugoslav Republic of Macedonia Timor-Leste Togo Tonga Trinidad and Tobago Tunisia Turkey Turkmenistan Uganda Ukraine United Arab Emirates United Kingdom United States Uruguay Uzbekistan Venezuela (Bolivarian Republic of) Viet Nam Yemen Zambia Zimbabwe *: Şirketlerin tercihlerinde özgür olma durumuna yönelik memnuniyet oranı ile kadınların memnuniyet oranı arasındaki farktır...: Bilgi mevcut değildir. Açıklama: Ülkelerin Kategori sıra numarasında; 1 çok yüksek, 2 yüksek, 3 orta ve 4 düşük insani gelişme endeks değerini ifade etmektedir.

18 Sayfa Ülkelerin Siyasi Özgürlük Demokrasi Skoru UNDP raporunda yer alan siyasi özgürlük 4 alanında ülkeler göstermiş olduğu performansa göre Likert ölçeği bazında üçlü skalada değerlendirilmiştir. 169 ülkeden ikisi için bu alanda veri mevcut olmadığından, 167 ülkenin %22,8 i olan 38 ülke başka alternatif olmadığı için demokratik iken, %61,7 si olan 103 ülke demokratik ve %15,6 sı olan 26 ülke de demokratik değildir. Başka alternatif olmadığı için demokratik görünen ülkelere örnek olarak; Afganistan, Azerbaycan, Cezayir, Botswana, Çad, Mısır, Haiti, Kazakistan, Mozambik, Ruanda, Singapur, Güney Afrika, Tacikistan, Tanzanya, Uganda, Özbekistan, Yemen, Zambiya, Zimbabve örnek olarak verilebilir. Demokratik olmayan bir başka ifade ile siyasi özgürlük demokrasi skoru 2 olan ülkelere örnek olarak da; Angola, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Çin, Cibuti, Fiji, Ürdün, Kuveyt, Fas, Katar, Suudi Arabistan, Sudan, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam verilebilir. Demokratik ülkeler de; Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Bahamalar, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Burundi, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Kıbrıs, Estonya, Fransa, Almanya, Finlandiya, Gana, Yunanistan, Hindistan verilebilir. Ülkemiz de siyasi özgürlük demokrasi skoru yönünden, demokratik kategorisinde yer almaktadır (Bkz, Tablo 4). 4 UNDP raporunda siyasi özgürlüğe yönelik demokrat olunması konusunda yapılan Likert ölçeğine göre 3 lü skalada; 1 demokratik olmamayı, 2 başka alternatif olmadığı için demokratik olmayı ve 3 demokratik olmayı göstermektedir.

19 Sayfa 19 Tablo 4. Ülkelerin Siyasi Özgürlük Demokrasi Skoru Sıra Siyasi Özgürlük; Demokrasi Skoru (Skor; 0-2) Demokratik Skor 155 Afghanistan 1 Başka alternatif yok, demokratik 64 Albania 2 Demokratik 84 Algeria 1 Başka alternatif yok, demokratik 30 Andorra 2 Demokratik 146 Angola 0 Demokratik değil 46 Argentina 2 Demokratik 76 Armenia 2 Demokratik 2 Australia 2 Demokratik 25 Austria 2 Demokratik 67 Azerbaijan 1 Başka alternatif yok, demokratik 43 Bahamas 2 Demokratik 39 Bahrain 0 Demokratik değil 129 Bangladesh 0 Demokratik değil 42 Barbados 2 Demokratik 61 Belarus 0 Demokratik değil 18 Belgium 2 Demokratik 78 Belize 2 Demokratik 134 Benin 2 Demokratik 95 Bolivia (Plurinational State of) 2 Demokratik 68 Bosnia and Herzegovina 0 Demokratik değil 98 Botswana 1 Başka alternatif yok, demokratik 73 Brazil 2 Demokratik 37 Brunei Darussalam.. 58 Bulgaria 2 Demokratik 161 Burkina Faso 1 Başka alternatif yok, demokratik 166 Burundi 2 Demokratik 124 Cambodia 1 Başka alternatif yok, demokratik 131 Cameroon 1 Başka alternatif yok, demokratik 8 Canada 2 Demokratik 118 Cape Verde 2 Demokratik 159 Central African Republic 1 Başka alternatif yok, demokratik 163 Chad 1 Başka alternatif yok, demokratik 45 Chile 2 Demokratik 89 China 0 Demokratik değil 79 Colombia 2 Demokratik 140 Comoros 2 Demokratik 126 Congo 1 Başka alternatif yok, demokratik 168 Congo (Democratic Republic of the) 1 Başka alternatif yok, demokratik 62 Costa Rica 2 Demokratik 149 Côte d'ivoire 0 Demokratik değil 51 Croatia 2 Demokratik 35 Cyprus 2 Demokratik 28 Czech Republic 2 Demokratik 19 Denmark 2 Demokratik 147 Djibouti 0 Demokratik değil

20 Sayfa 20 Tablo 4. Ülkelerin Siyasi Özgürlük Demokrasi Skoru (Devamı) Sıra Siyasi Özgürlük; Demokrasi Skoru (Skor; 0-2) Demokratik Skor 88 Dominican Republic 2 Demokratik 77 Ecuador 2 Demokratik 101 Egypt 1 Başka alternatif yok, demokratik 90 El Salvador 2 Demokratik 117 Equatorial Guinea 1 Başka alternatif yok, demokratik 34 Estonia 2 Demokratik 157 Ethiopia 1 Başka alternatif yok, demokratik 86 Fiji 0 Demokratik değil 16 Finland 2 Demokratik 14 France 2 Demokratik 93 Gabon 1 Başka alternatif yok, demokratik 151 Gambia 1 Başka alternatif yok, demokratik 74 Georgia 2 Demokratik 10 Germany 2 Demokratik 130 Ghana 2 Demokratik 22 Greece 2 Demokratik 116 Guatemala 2 Demokratik 156 Guinea 0 Demokratik değil 164 Guinea-Bissau 2 Demokratik 104 Guyana 1 Başka alternatif yok, demokratik 145 Haiti 1 Başka alternatif yok, demokratik 106 Honduras 2 Demokratik 21 Hong Kong, China (SAR).. 36 Hungary 2 Demokratik 17 Iceland 2 Demokratik 119 India 2 Demokratik 108 Indonesia 2 Demokratik 70 Iran (Islamic Republic of) 0 Demokratik değil 5 Ireland 2 Demokratik 15 Israel 2 Demokratik 23 Italy 2 Demokratik 80 Jamaica 2 Demokratik 11 Japan 2 Demokratik 82 Jordan 0 Demokratik değil 66 Kazakhstan 1 Başka alternatif yok, demokratik 128 Kenya 2 Demokratik 12 Korea (Republic of) 2 Demokratik 47 Kuwait 0 Demokratik değil 109 Kyrgyzstan 2 Demokratik 122 Lao People's Democratic Republic 0 Demokratik değil 48 Latvia 2 Demokratik 141 Lesotho 1 Başka alternatif yok, demokratik 162 Liberia 2 Demokratik 53 Libyan Arab Jamahiriya 0 Demokratik değil 6 Liechtenstein 2 Demokratik

21 Sayfa 21 Tablo 4. Ülkelerin Siyasi Özgürlük Demokrasi Skoru (Devamı) Sıra Siyasi Özgürlük; Demokrasi Skoru (Skor; 0-2) Demokratik Skor 44 Lithuania 2 Demokratik 24 Luxembourg 2 Demokratik 135 Madagascar 2 Demokratik 153 Malawi 2 Demokratik 57 Malaysia 1 Başka alternatif yok, demokratik 107 Maldives 2 Demokratik 160 Mali 2 Demokratik 33 Malta 2 Demokratik 136 Mauritania 0 Demokratik değil 72 Mauritius 2 Demokratik 56 Mexico 2 Demokratik 103 Micronesia (Federated States of) 2 Demokratik 99 Moldova (Republic of) 2 Demokratik 100 Mongolia 2 Demokratik 49 Montenegro 1 Başka alternatif yok, demokratik 114 Morocco 0 Demokratik değil 165 Mozambique 1 Başka alternatif yok, demokratik 132 Myanmar 0 Demokratik değil 105 Namibia 1 Başka alternatif yok, demokratik 138 Nepal 2 Demokratik 7 Netherlands 2 Demokratik 3 New Zealand 2 Demokratik 115 Nicaragua 2 Demokratik 167 Niger 2 Demokratik 142 Nigeria 2 Demokratik 1 rway 2 Demokratik 125 Pakistan 2 Demokratik 54 Panama 2 Demokratik 137 Papua New Guinea 2 Demokratik 96 Paraguay 2 Demokratik 63 Peru 2 Demokratik 97 Philippines 2 Demokratik 41 Poland 2 Demokratik 40 Portugal 2 Demokratik 38 Qatar 0 Demokratik değil 50 Romania 2 Demokratik 65 Russian Federation 1 Başka alternatif yok, demokratik 152 Rwanda 1 Başka alternatif yok, demokratik 127 Sao Tome and Principe 2 Demokratik 55 Saudi Arabia 0 Demokratik değil 144 Senegal 2 Demokratik 60 Serbia 2 Demokratik 158 Sierra Leone 2 Demokratik 27 Singapore 1 Başka alternatif yok, demokratik 31 Slovakia 2 Demokratik

22 Sayfa 22 Tablo 4. Ülkelerin Siyasi Özgürlük Demokrasi Skoru (Devamı) Sıra Siyasi Özgürlük; Demokrasi Skoru (Skor; 0-2) Demokratik Skor 29 Slovenia 2 Demokratik 123 Solomon Islands 2 Demokratik 110 South Africa 1 Başka alternatif yok, demokratik 20 Spain 2 Demokratik 91 Sri Lanka 2 Demokratik 154 Sudan 0 Demokratik değil 94 Suriname 2 Demokratik 121 Swaziland 0 Demokratik değil 9 Sweden 2 Demokratik 13 Switzerland 2 Demokratik 111 Syrian Arab Republic 0 Demokratik değil 112 Tajikistan 1 Başka alternatif yok, demokratik 148 Tanzania (United Republic of) 1 Başka alternatif yok, demokratik 92 Thailand 2 Demokratik 71 The former Yugoslav Republic of Macedonia 2 Demokratik 120 Timor-Leste 2 Demokratik 139 Togo 1 Başka alternatif yok, demokratik 85 Tonga 1 Başka alternatif yok, demokratik 59 Trinidad and Tobago 2 Demokratik 81 Tunisia 1 Başka alternatif yok, demokratik 83 Turkey 2 Demokratik 87 Turkmenistan 0 Demokratik değil 143 Uganda 1 Başka alternatif yok, demokratik 69 Ukraine 2 Demokratik 32 United Arab Emirates 0 Demokratik değil 26 United Kingdom 2 Demokratik 4 United States 2 Demokratik 52 Uruguay 2 Demokratik 102 Uzbekistan 1 Başka alternatif yok, demokratik 75 Venezuela (Bolivarian Republic of) 2 Demokratik 113 Viet Nam 0 Demokratik değil 133 Yemen 1 Başka alternatif yok, demokratik 150 Zambia 1 Başka alternatif yok, demokratik 169 Zimbabwe 1 Başka alternatif yok, demokratik..: Bilgi mevcut değildir.

23 Sayfa Ülkelerde İnsan Hakları İhlali Skoru ve Basın Özgürlüğü Endeksi UNDP raporunda yer alan insan hakları ihlali skoru 5 dikkate alındığında; 144 ülkeden %19,4 ü olan 28 ülke insan hakları ihlali skoru yönünden en az ihlalin olduğu 1 skorunu alırken, %31,9 u olan 46 ülke 2 skoru, %27,1 i olan 39 ülke 3 skoru, %17,4 ü olan 25 ülke 4 skoru ve sadece %4,2 si olan 6 ülke de 5 skorunu almıştır. İnsan hakları ihlali skorunun en yüksek olduğu 6 ülke; Sudan, Mynmar, Kongo, Kolombiya, Çad ve Afganistan dır. İnsan hakları ihlalinin yine yüksek olduğu ülkeler de; Yemen, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Rusya Federasyonu, Pakistan, Nijerya, Nepal, Meksika, Kenya, Ürdün, Hindistan, İran, Mısır, Çin ve Brezilya olarak örneklendirilebilir. Ülkemizin de içinde yer aldığı insan hakları ihlali skorunun orta düzeyde olduğu ülkelere de örnek olarak; ABD, Ukrayna, Uganda, Tunus, Güney Afrika, Senegal, Romanya, Fas, Kazakistan, İsrail, Yunanistan, Beyaz Rusya ve Cezayir verilebilir. Avustralya, Avusturya, Hırvatistan, Kıbrıs, Fiji, Finlandiya, Almanya, Macaristan, Finlandiya, Japonya, Kırgızistan, Kuveyt, Namibya, Hollanda, Yeni Zelanda, Polonya, Singapur ve İsveç de insan hakları ihlalinin en düşük olduğu ülkelerdir (Bkz, Tablo 5). Aynı tabloda ülkelerin basın özgürlüğü endeksi 6 verilmiştir. Tabloya göre insan hakları ihlali skorunun en düşük olduğu 27 ülkeden, sadece dördü hariç olmak üzere ki bu ülkeler; Lao, Fiji, Singapur, Kırgızistan, basın özgürlüğü endeks rakamlarına göre basının çok özgür olduğu söylenebilir. Yine insan hakları ihlali skorunun yüksek olduğu ülkeler arasında da Türkmenistan da basın özgürlüğü endeks rakamı 107,0 gibi çok yüksek bir değerdedir. İnsan hakları ihlalinin orta düzeyde olduğu Vietnam da ise basın özgürlüğü endeksi 81,7 gibi oldukça yüksek bir değerdedir. İran örneğinde ise insan hakları ihlali skoru 4 iken, basın özgürlüğü endeksi de 104,1 gibi çok yüksek bir değerdedir (Bkz, Tablo 5). 5 Skor 1-5 arası değer almakta ve 1 en az insan hakları ihlalini, 5 en fazla insan hakları ihlalini göstermektedir. 6 Ülkeler bazında hesaplanmış olan endekste küçük değer, basının çok daha fazla özgür olduğunu göstermektedir.

24 Sayfa 24 Tablo 5. Ülkelerin İnsan Hakları İhlali Skoru ve Basın Özgürlüğü Endeks Rakamları Sıra İnsan Hakları İhlalleri Skoru (Skor; 1-5) Basın Özgürlüğü Endeksi 155 Afghanistan 5 54,3 64 Albania 2 21,8 84 Algeria 3 49,6 30 Andorra Angola 3 36,5 46 Argentina 2 11,3 76 Armenia 3 31,1 2 Australia 1 3,1 25 Austria 1 3,0 67 Azerbaijan 2 53,5 43 Bahamas Bahrain 2 36,5 129 Bangladesh 4 37,3 42 Barbados Belarus 3 59,5 18 Belgium 2 2,5 78 Belize Benin 2 16,0 95 Bolivia (Plurinational State of) 3 24,2 68 Bosnia and Herzegovina 2 10,5 98 Botswana.. 15,5 73 Brazil 4 15,9 37 Brunei Darussalam Bulgaria 2 15,6 161 Burkina Faso 3 15,0 166 Burundi 4 29,0 124 Cambodia 2 35,2 131 Cameroon 4 30,5 8 Canada 2 3,7 118 Cape Verde.. 11,0 159 Central African Republic 4 17,8 163 Chad 5 44,5 45 Chile 2 10,5 89 China 4 84,5 79 Colombia 5 40,1 140 Comoros.. 19,0 126 Congo 3 34,3 168 Congo (Democratic Republic of the) 5 53,5 62 Costa Rica.. 8,0 149 Côte d'ivoire 3 29,0 51 Croatia 1 17,2 35 Cyprus 1 5,5 28 Czech Republic 1 5,0 19 Denmark 2 0,0 147 Djibouti.. 31,0

25 Sayfa 25 Tablo 5. Ülkelerin İnsan Hakları İhlali Skoru ve Basın Özgürlüğü Endeks Rakamları (Devamı) Sıra İnsan Hakları İhlalleri Skoru (Skor; 1-5) Basın Özgürlüğü Endeksi 88 Dominican Republic 4 26,8 77 Ecuador 2 20,0 101 Egypt 4 51,4 90 El Salvador 2 17,3 117 Equatorial Guinea 3 65,5 34 Estonia 2 0,5 157 Ethiopia 3 49,0 86 Fiji 1 60,0 16 Finland 1 0,0 14 France 2 10,7 93 Gabon.. 43,5 151 Gambia 2 48,3 74 Georgia 3 18,8 10 Germany 1 3,5 130 Ghana 2 6,0 22 Greece 3 9,0 116 Guatemala 2 29,5 156 Guinea 4 28,5 164 Guinea-Bissau 1 23,5 104 Guyana.. 10,5 145 Haiti 2 15,0 106 Honduras 2 42,0 21 Hong Kong, China (SAR).. 11,8 36 Hungary 1 5,5 17 Iceland.. 2,0 119 India 4 29,3 108 Indonesia 3 28,5 70 Iran (Islamic Republic of) 4 104,1 5 Ireland 1 0,0 15 Israel 3 23,8 23 Italy 2 12,1 80 Jamaica 4 4,8 11 Japan 1 3,3 82 Jordan 4 31,9 66 Kazakhstan 3 49,7 128 Kenya 4 25,0 12 Korea (Republic of) 2 15,7 47 Kuwait 1 15,3 109 Kyrgyzstan 1 40,0 122 Lao People's Democratic Republic 1 92,0 48 Latvia 2 3,0 141 Lesotho.. 27,5 162 Liberia 2 15,5 53 Libyan Arab Jamahiriya 3 64,5 6 Liechtenstein....

26 Sayfa 26 Tablo 5. Ülkelerin İnsan Hakları İhlali Skoru ve Basın Özgürlüğü Endeks Rakamları (Devamı) Sıra İnsan Hakları İhlalleri Skoru (Skor; 1-5) Basın Özgürlüğü Endeksi 44 Lithuania 1 2,3 24 Luxembourg.. 4,0 135 Madagascar.. 45,8 153 Malawi 2 15,5 57 Malaysia 2 44,3 107 Maldives 1 14,0 160 Mali 2 8,0 33 Malta 2 2,5 136 Mauritania 3 28,5 72 Mauritius.. 14,0 56 Mexico 4 48,3 103 Micronesia (Federated States of) Moldova (Republic of) 3 33,8 100 Mongolia 3 23,3 49 Montenegro 2 17,0 114 Morocco 3 41,0 165 Mozambique 3 19,0 132 Myanmar 5 102,7 105 Namibia 1 9,0 138 Nepal 4 35,6 7 Netherlands 1 1,0 3 New Zealand 1 3,0 115 Nicaragua 2 16,8 167 Niger 3 48,5 142 Nigeria 4 46,0 1 rway.. 0,0 125 Pakistan 4 65,7 54 Panama.. 14,5 137 Papua New Guinea 2 14,7 96 Paraguay 3 14,3 63 Peru 2 20,9 97 Philippines 4 38,3 41 Poland 1 9,5 40 Portugal 2 8,0 38 Qatar 2 24,0 50 Romania 3 12,5 65 Russian Federation 4 60,9 152 Rwanda 2 64,7 127 Sao Tome and Principe Saudi Arabia 4 76,5 144 Senegal 3 22,0 60 Serbia.. 15,5 158 Sierra Leone 3 34,0 27 Singapore 1 45,0 31 Slovakia 1 11,0

27 Sayfa 27 Tablo 5. Ülkelerin İnsan Hakları İhlali Skoru ve Basın Özgürlüğü Endeks Rakamları (Devamı) Sıra İnsan Hakları İhlalleri Skoru (Skor; 1-5) Basın Özgürlüğü Endeksi 29 Slovenia 1 9,5 123 Solomon Islands South Africa 3 8,5 20 Spain 3 11,0 91 Sri Lanka 4 75,0 154 Sudan 5 54,0 94 Suriname 1 10,6 121 Swaziland 3 52,5 9 Sweden 1 0,0 13 Switzerland 2 1,0 111 Syrian Arab Republic 4 78,0 112 Tajikistan 2 32,0 148 Tanzania (United Republic of) 2 15,5 92 Thailand 3 44,0 71 The former Yugoslav Republic of Macedonia 2 8,8 120 Timor-Leste 2 16,0 139 Togo 2 15,5 85 Tonga Trinidad and Tobago 3 7,0 81 Tunisia 3 61,5 83 Turkey 3 38,3 87 Turkmenistan 2 107,0 143 Uganda 3 21,5 69 Ukraine 3 22,0 32 United Arab Emirates 2 21,5 26 United Kingdom 2 4,0 4 United States 3 4,0 52 Uruguay 1 7,6 102 Uzbekistan 3 67,7 75 Venezuela (Bolivarian Republic of) 3 39,5 113 Viet Nam 3 81,7 133 Yemen 4 83,4 150 Zambia.. 26,8 169 Zimbabwe 4 46,5..: Bilgi mevcut değildir.

28 Sayfa Ülkelere göre Güvenlik Algısı UNDP raporunda yer alan insanların güvenlik algısı 7 oranı dikkate alındığında; kendilerini en güvensiz hisseden insanların Güney Afrika da olduğu dikkati çekmektedir. Güney Afrika insanlarının sadece %20,0 ı kendisini gece yolda tek başına yürürken güvende hissedebilmekte, geriye kalan %80,0 ı ise güvende hissetmemektedir. Güven algısının en düşük olduğu ülkelere örnek olarak; %23,0 oranı ile Venezuella, %28,0 oranı ile Çad, %29,0 oranı ile Litvanya, %31,0 oranı ile Rusya Federasyonu ve Ukrayna verilebilir. Güven algısının %50,0-%60,0 arasında olduğu ülkelere örnek olarak da; Nijerya, Romanya, Uganda, Kazakistan, Kırgızistan, Mozambik, Angola, İran, Bulgaristan, Madagaskar, Yeni Zelanda, Fransa, İspanya verilebilir. Güven algısının %80,0 ve üzerinde olduğu sadece 16 ülke vardır. Bu ülkeler de; Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Hong Kong, Suriye, Ürdün, Cibuti, Endonezya, Danimarka, Bangladeş, Tunus, rveç, Mynmar, Vietnam ve Ruanda dır (Bkz, Tablo 6). 7 İnsanların, gece sokakta tek başına yürürken kendilerini güvende hissetmeleri sorusuna verilen yanıtlardan hesaplanmış olan orandır.

29 Sayfa 29 Tablo 6. Ülkelere göre İnsanların Güven Algısı Sıra Güvenlik Sıra Algısı (%) Güvenlik Algısı (%) 155 Afghanistan Dominican Republic Albania Ecuador Algeria Egypt Andorra.. 90 El Salvador Angola Equatorial Guinea.. 46 Argentina Estonia Armenia Ethiopia 49 2 Australia Fiji.. 25 Austria Finland Azerbaijan France Bahamas.. 93 Gabon.. 39 Bahrain Gambia Bangladesh Georgia Barbados.. 10 Germany Belarus Ghana Belgium Greece Belize Guatemala Benin Guinea Bolivia (Plurinational State of) Guinea-Bissau.. 68 Bosnia and Herzegovina Guyana Botswana Haiti Brazil Honduras Brunei Darussalam.. 21 Hong Kong, China (SAR) Bulgaria Hungary Burkina Faso Iceland Burundi India Cambodia Indonesia Cameroon Iran (Islamic Republic of) 55 8 Canada 76 5 Ireland Cape Verde.. 15 Israel Central African Republic Italy Chad Jamaica Chile Japan China Jordan Colombia Kazakhstan Comoros Kenya Congo Korea (Republic of) Congo (Democratic Republic of the) Kuwait Costa Rica Kyrgyzstan Côte d'ivoire Lao People's Democratic Republic Croatia Latvia Cyprus Lesotho.. 28 Czech Republic Liberia Denmark Libyan Arab Jamahiriya Djibouti 84 6 Liechtenstein..

30 Sayfa 30 Tablo 6. Ülkelere göre İnsanların Güven Algısı (Devamı) Sıra Güvenlik Sıra Algısı (%) Güvenlik Algısı (%) 44 Lithuania Senegal Luxembourg Serbia Madagascar Sierra Leone Malawi Singapore Malaysia Slovakia Maldives.. 29 Slovenia Mali Solomon Islands.. 33 Malta South Africa Mauritania Spain Mauritius.. 91 Sri Lanka Mexico Sudan Micronesia (Federated States of).. 94 Suriname.. 99 Moldova (Republic of) Swaziland Mongolia 40 9 Sweden Montenegro Switzerland Morocco Syrian Arab Republic Mozambique Tajikistan Myanmar Tanzania (United Republic of) Namibia Thailand Nepal The former Yugoslav Republic of Mace 60 7 Netherlands Timor-Leste.. 3 New Zealand Togo Nicaragua Tonga Niger Trinidad and Tobago Nigeria Tunisia 81 1 rway Turkey Pakistan Turkmenistan.. 54 Panama Uganda Papua New Guinea.. 69 Ukraine Paraguay United Arab Emirates Peru United Kingdom Philippines 66 4 United States Poland Uruguay Portugal Uzbekistan Qatar Venezuela (Bolivarian Republic of) Romania Viet Nam Russian Federation Yemen Rwanda Zambia Sao Tome and Principe Zimbabwe Saudi Arabia 77..: Bilgi mevcut değildir. Bu konuyla ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlama tarihini adresinde İSTATİSTİKLER başlığı altında, Takvimden görebilirsiniz.

2013 YILI İTHALAT HARİTASI

2013 YILI İTHALAT HARİTASI 940429 YILI İTHALAT HARİTASI yılı verilerine göre 1.796 milyar dolarlık olan pazarın en büyük alıcısı Almanya ve ardından ABD ve Fransa dır. AB ülkeleri pazarın diğer alıcıları arasında önemli bir yer

Detaylı

940320- METAL MOBİLYA PAZAR ARAŞTIRMASI

940320- METAL MOBİLYA PAZAR ARAŞTIRMASI 940320- METAL MOBİLYA PAZAR ARAŞTIRMASI 940320- METAL MOBİLYA DÜNYA İTHALATÇILARI 2013 Yılı verilerine göre dünya ithalat pazarının 13,7 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu dikkat çekerken ABD pazarının

Detaylı

ÖĞRETİM YILI YURT DIŞI ÖĞRENCİLER İÇİN AYLIK BURS/ÖĞRENİM KREDİSİ MİKTARI

ÖĞRETİM YILI YURT DIŞI ÖĞRENCİLER İÇİN AYLIK BURS/ÖĞRENİM KREDİSİ MİKTARI ABD United States 727 1.454 2.181 Afganistan Afghanistan 400 800 1.200 Almanya Germany 759 1.518 2.277 Antigua ve Barbuda Antigua and Barbuda 442 884 1.326 Arnavutluk Albania 400 800 1.200 Avustralya Australia

Detaylı

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke 2008 Yılı 2009 Yılı 2010 Yılı 2011 Yılı 2012 Yılı Sayısı Ulke adı İhracat Ulke adı İhracat Ulke

Detaylı

Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Üyesi Ülkelerin Uluslararası Ticaret Hacimleri Üzerine Bir Çalışma

Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Üyesi Ülkelerin Uluslararası Ticaret Hacimleri Üzerine Bir Çalışma Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Üyesi Ülkelerin Uluslararası Ticaret Hacimleri Üzerine Bir Çalışma Ahmet Ziyaeddin Bulum 1,*, Filiz Ersöz 1, Taner Ersöz 1 Karabük Üniversitesi, Fen Bilimleri Fakültesi, Endüstri

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları Yılı Uluslararası İnsani Gelişme Endeksi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından 02/11/ tarihinde yayımlanan 2009 Yılı Uluslar arası İnsani Gelişme Raporu Sonuçları

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Rapor tarihi:11/02/2016 ABD 1.213.773 78.470 109 5 869.143 775.224 511 467 690810 ABD 2.411 139 100 5 2.074 1.841 3.205 2.844 ABD 153.405.707 7.747.676 77.068 3.951 52.525.397 47.327.904 75.673 67.506

Detaylı

Vize Rejim Tablosu YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT. Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün)

Vize Rejim Tablosu YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT. Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Rejim Tablosu ÜLKE ÇİPLİ (UMUMA MAHSUS) PASAPORT YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT GRİ (HİZMET) PASAPORT LACİVERT (DİPLOMATİK) PASAPORT A.B.D AFGANİSTAN ALMANYA ANDORRA ANGOLA ANTİGUA-BARBUDA ANTİLLER ARJANTİN

Detaylı

ÜLKE NORMAL PASAPORT HUSUSİ VE HİZMET PASAPORTU DİPLOMATİK PASAPORT ABD Vize gerekiyor Vize gerekiyor Vize gerekiyor Afganistan Vize gerekiyor Vize

ÜLKE NORMAL PASAPORT HUSUSİ VE HİZMET PASAPORTU DİPLOMATİK PASAPORT ABD Vize gerekiyor Vize gerekiyor Vize gerekiyor Afganistan Vize gerekiyor Vize ÜLKE NORMAL PASAPORT HUSUSİ VE HİZMET PASAPORTU DİPLOMATİK PASAPORT ABD Vize gerekiyor Vize gerekiyor Vize gerekiyor Afganistan Vize gerekiyor Vize gerekiyor Vize gerekmiyor Afrika Cumhuriyeti Vize gerekiyor

Detaylı

TABLO 21. YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN UYRUKLARINA GÖRE SAYILARI, 2014-2015 TABLE 21. NUMBER OF FOREIGN STUDENTS BY NATIONALITY, 2014-2015

TABLO 21. YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN UYRUKLARINA GÖRE SAYILARI, 2014-2015 TABLE 21. NUMBER OF FOREIGN STUDENTS BY NATIONALITY, 2014-2015 TABLE 21. NUMBER OF FOREIGN BY NATIONALITY, 2014-2015 ÖN / ÖN / TOPLAM TOTAL AFGANİSTAN AFGHANISTAN ALMANYA GERMANY ALMANYA HAYM. GERMANY AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ UNITED STATES OF AMERICA ANGOLA ANGOLA

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve ye göre dış ticaret İhracat İhracat İhracat 690721 ABD 205.907.319 10.016.491 545.647 26.090 61.237.372 54.367.866 442.498 388.194 690722 ABD 3.805.776 224.607 67.890 3.140 1.177.009 1.052.756 82.674

Detaylı

UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var. AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var

UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var. AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var VİZE TABLOSU Pasaport Vize Tablosu MAVİ YEŞİL GRİ KIRMIZI ÜLKE UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK MAHSUS DAMGALI A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var ALMANYA

Detaylı

İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2

İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2 ve ye göre dış ticaret Miktar Euro 690710 ABD 1.019 74 0 0 1.880 1.707 690790 ABD 3.197.164 190.462 0 0 1.422.439 1.299.514 Euro 690810 ABD 78.284 3.850 1.848 118 43.314 38.735 5.575 5.168 690890 ABD 178.045.692

Detaylı

Kaba doğum hızı (%) Kaba ölüm hızı (%)

Kaba doğum hızı (%) Kaba ölüm hızı (%) TABLO 5. 6. DEMOGRAFİK GÖSTERGELER Ülkeler Yıllık artıș 1970-90 1990- Kaba ölüm 1970 1970 1970 Afganistan 11437 4009 0.4 4.2 26 22 51 48 38 43 6.8 23 2.9 6.1 Arnavutluk 1069 278 2.2-0.4 8 5 33 18 67 74

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2 690721 ABD 121.201.978 5.919.468 183.351 9.561 36.358.373 33.291.590 60.931 55.611 690722 ABD 2.013.654 112.572 67.890 3.140 654.446 609.369 82.674 78.128 690723 ABD 2.805.625 204.888 17.952 1.700 1.092.601

Detaylı

Sizin için hazırladığımız fiyat teklifimiz

Sizin için hazırladığımız fiyat teklifimiz Sizin için hazırladığımız fiyat teklifimiz 0.00 global express Fiyatlarımız Euro ( ) cinsindendir. Global Express Document Export 0.25 20.54 21.11 27.17 22.62 25.67 26.69 32.35 34.30 0.50 22.29 22.60 29.86

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 ABD 0 2.595 0 0 100.977 91.002 ABD 5.202.084 16.444 10.298.622 9.300.856 138.768 126.892 TOPLAM 5.202.084 19.039

Detaylı

İHRACAT-İTHALAT

İHRACAT-İTHALAT 8462 8462:Metalleri dövme, çekiçleme veya kalıpta dövme suretiyle işlemeye mahsus takım tezgâhları (presler dahil); metalleri kavislendirmeye, katlamaya, düzeltmeye, makasla kesmeye, zımbalı kesmeye, taslak

Detaylı

ÖĞRENİM TÜRÜ Ön lisans lisans

ÖĞRENİM TÜRÜ Ön lisans lisans Amerika Birleşik Devleti United States 572 1.144 1.716 Afganistan Afghanistan 330 660 990 Almanya Germany 595 1.190 1.785 Amerikan Samoası American Samoa 330 660 990 Andorra Andorra 330 660 990 Angora

Detaylı

İlkokul kayıt oranı. 100 kiși bașına (2001) telefonu internet olanlar kullananlar

İlkokul kayıt oranı. 100 kiși bașına (2001) telefonu internet olanlar kullananlar TABLO 5. EĞİTİM Ülkeler ve Bölgeler Yetișkin okur yazarlık telefonu internet olanlar kullananlar İlkokul kayıt 1995-1999* 1995-2001 Afganistan 40 12 51 21 0-29 0 42x 15x 58 14 49-32x 11x Arnavutluk - -

Detaylı

2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ Ocak Eylül 2015 Dönemi Ev Tekstili Genel İhracatı 2015 Ocak - Eylül Dönemi KG M² USD EURO TL TOPLAM EV TEKSTİLİ İHRACATI 227.814.574 274.117.940

Detaylı

Çocukların emzirilme durumuna göre dağılımı (1995-2002*) Ek besinlerle birlikte anne sütü alanlar

Çocukların emzirilme durumuna göre dağılımı (1995-2002*) Ek besinlerle birlikte anne sütü alanlar TABLO 5. 2. DEMOGRAFİK BESLENME GÖSTERGELER, kavrukluk ve bodurluğun etkisinde olan Ülkeler ve Bölgeler Afganistan - - - - 48-25 52 84t 2 Arnavutluk 3 6 24 6 14 4 11 32-62 Cezayir 7 13 38 22 6 1 3 18-69

Detaylı

Günde 1 dolardan az kazanan nüfus % si Yıllık enflasyon. oranı (%)

Günde 1 dolardan az kazanan nüfus % si Yıllık enflasyon. oranı (%) TABLO 5. 7. DEMOGRAFİK EKONOMİK GÖSTERGELER Ülkeler ve Bölgeler 1990- (1992-*) Afganistan 250x 0.1x - - - - - - 402 - - - Arnavutluk 1380-4.5 31-4 2 4 269 6 1 1 Cezayir 1720 2.4 0.3 16 2 4 24 17 182 0

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı 691010 ABD 355 2.625 1.691 1.530 35.205 31.976 691090 ABD 2.525.971 116 5.177.455 4.765.696 491 465 TOPLAM 2.526.326 2.741 5.179.146 4.767.226 35.696 32.441 691090 Afganistan 1.230 0 2.570 2.376 691010

Detaylı

DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI

DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI BURHANİYE TİCARET ODASI 04.07.21. TAVUK YUMURTASI (GALLUS DOMESTICUS) ÜRETİCİLERİNİN İHRACAT POTANSİYELLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ GTIP 04.07.21 Tavuk Yumurtası (Gallus Domesticus) DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI

Detaylı

1/92. Ülkelere göre ihracat, 1996-2015 Exports by countries, 1996-2015

1/92. Ülkelere göre ihracat, 1996-2015 Exports by countries, 1996-2015 2015 Toplam 132 194 403 12 302 632 12 232 520 12 522 481 13 350 958 11 081 341 11 954 607 11 132 950 11 028 296 11 590 349 13 260 718 11 737 552 Total 1 Fransa 5 302 277 474 495 460 244 465 429 472 654

Detaylı

TABLO 1. TEMEL GÖSTERGELER

TABLO 1. TEMEL GÖSTERGELER TABLO 1. TEMEL GÖSTERGELER Ülkeler ve Bölgeler 1960 1960 nüfus Afganistan 4 360 257 215 165 22930 1101 283 250x 43 36 36 - - Arnavutluk 98 151 30 112 26 3141 57 2 1380 74-98 - - Cezayir 74 280 49 164 39

Detaylı

UN SEKTÖRÜ DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI

UN SEKTÖRÜ DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI UN SEKTÖRÜ DIŞ PAZAR ARAŞTIRMASI İTHALAT HARİTASI yılı verilerine göre 4.718.029.000$ büyüklüğü olan pazarın en büyük alıcısı Irak ve ardından Afganistandır. Son 5 yıllık verilere göre Pazar yılında az

Detaylı

1996-2015 Ülkelere göre ithalat 1996-2015 Imports by countries

1996-2015 Ülkelere göre ithalat 1996-2015 Imports by countries 1996-2015 Ülkelere göre ithalat 1996-2015 Imports by countries (Değer: Bin $ / Value: Thousand $) Yıl Ülke Kodu Ülke Toplam Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ülke

Detaylı

İhracat-İthalat

İhracat-İthalat 8463 8463: Metalleri veya sermetleri talaş kaldırmadan işlemeye mahsus diğer takım tezgâhları 8463.1: Çubuk, boru, profil, tel veya benzerlerini çekme makinaları 8463.2: Diş açma makinaları 8463.3: Tel

Detaylı

NARENCİYE Uluslararası Pazar Analizi. Yaş Meyve ve Sebze Kümesi

NARENCİYE Uluslararası Pazar Analizi. Yaş Meyve ve Sebze Kümesi NARENCİYE Uluslararası Pazar Analizi Yaş Meyve ve Sebze Kümesi Haziran 2011 MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA İŞLETMELER AĞI NARENCİYE ULUSLARASI PAZAR ANALİZİ HAZİRAN 2011 1 İçindekiler 1. BÖLÜM:

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 Antalya Serbest Bölgesi 152 0 246 233 Antalya Serbest Bölgesi 5.610 0 20.211 18.934 TOPLAM 5.762 0 20.457 19.167

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI 691010 ABD 0 463 0 0 9.273 7.644 691090 ABD 783.096 190 1.634.689 1.330.333 3.869 3.102 TOPLAM 783.096 653 1.634.689 1.330.333 13.142 10.746 691090 Afganistan 6.557 0 24.223 19.558 691010 Almanya 885 1.068

Detaylı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı TÜRKİYE İSTATİ DIŞ TİCARET İSTATİST Rapor tarihi:13/06/ 2017 HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı İhracat Miktar 1 İhracat Miktar 2 2017 690721 Seramikten döşeme veya kaplama

Detaylı

UFRS 16 KİRALAMA STANDARDI, ŞİRKETİNİZE ETKİSİ

UFRS 16 KİRALAMA STANDARDI, ŞİRKETİNİZE ETKİSİ UFRS 16 KİRALAMA STANDARDI, ŞİRKETİNİZE ETKİSİ İÇİNDEKİLER NEDEN BU STANDARDA İHTİYAÇ VAR? 3 YENİ STANDART KİMLER İÇİN GEÇERLİ? 3 YENİ STANDART, KİRACI OLARAK SİZİN İÇİN NE ANLAMA GELİYOR? 4 ÖNEMLİ KAVRAMLARA

Detaylı

C.Can Aktan (Ed.), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002.

C.Can Aktan (Ed.), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. C.Can Aktan (Ed.), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DÜNYADA VE TÜRKİYE DE KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VE CİNSİYETLERARASI YOKSULLUK Yoksulluk konusunu incelerken

Detaylı

Ülkelere göre ihracat Exports by countries

Ülkelere göre ihracat Exports by countries 1996-2015 Ülkelere göre ihracat 1996-2015Exports by countries (Değer: Bin $ / Value: Thousand $) Yıl Ülke kodu Ülke Toplam Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ülke

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Ülke TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Temsilcilik Türü Şehir Telefon Faks e-posta A.B.D. Başkonsolosluk Adana (0322) 346 62 62 (0322) 346 79 16 A.B.D. Büyükelçilik Ankara 455 55 55 467 00 19 A.B.D.

Detaylı

Status Convention on the Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards

Status Convention on the Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards Newyork Konvansiyonuna Taraf Olan Ülkeler ve Çekinceleri (İngilizce) - Türk Tahkim Sitesi - Turkish Arbit Status 1958 - Convention on the Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards This page

Detaylı

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018 ve ye göre dış ticaret Miktar m2 Miktar m2 690721 ABD 29.636.682 1.428.016 0 0 8.481.569 6.912.337 690722 ABD 226.394 13.790 0 0 68.891 55.759 690723 ABD 826.034 61.902 0 0 349.614 285.071 690730 ABD 88.188

Detaylı

DÜNYA İTHALATÇILAR LİSTESİ

DÜNYA İTHALATÇILAR LİSTESİ DÜNYA İTHALATÇILAR LİSTESİ 392410 GTİP kodlu Metal Mobilya başlığı için yılı verilerine göre sıralanmış ithalatçı tablosudur. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa ve İngiltere önemli pazarlar arasındadır.

Detaylı

Turizm ve Yoksullaştıran Büyüme

Turizm ve Yoksullaştıran Büyüme İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ Cilt: 5, Sayı: 4, 2016 Sayfa: 922-932 Nisan Özel Turizm ve Yoksullaştıran Büyüme Öz H. Önder SARIDOĞAN Öğr. Gör., Bozok Üniversitesi Sorgun Meslek Yüksekokulu

Detaylı

1/96. Ülkelere göre ithalat, Imports by countries, (Değer: Bin $ / Value: Thousand $)

1/96. Ülkelere göre ithalat, Imports by countries, (Değer: Bin $ / Value: Thousand $) 2015 Toplam 189 219 304 16 645 714 16 941 062 18 726 258 18 373 668 17 868 763 18 200 097 18 212 015 15 967 033 15 403 392 16 907 342 15 973 959 Total 1 Fransa 7 032 027 487 387 513 933 606 709 1 014 881

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 269.665.223,68 305.580.419,69 13,32 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 155.240.675,64 92.044.938,69-40,71 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 Bölüm 1: TÜRKİYE NİN VİZE POLİTİKASI VE UYGULAMALARI... 3 1.1. Tarihi Süreç:... 3 1.2. Güncel Vize Düzenlemesi:... 5 1.3. Vize Zorunluluğu:... 5 1.4. Vize Muafiyet Programı:... 6

Detaylı

AFRİKA ANALİZİ Türkiye nin un ihracatı 100 den fazla ülkeye yapılırken, bu ülkelerin 44 tanesi Afrika kıtasında bulunmaktadır.

AFRİKA ANALİZİ Türkiye nin un ihracatı 100 den fazla ülkeye yapılırken, bu ülkelerin 44 tanesi Afrika kıtasında bulunmaktadır. 1 AFRİKA ANALİZİ Türkiye nin un ihracatı 100 den fazla ülkeye yapılırken, bu ülkelerin 44 tanesi Afrika kıtasında bulunmaktadır. 2006 2010 dönemi Trademap istatistikleri dikkate alınarak yaptığımız pazar

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA TUTARI DÜNYADAKİ 1.264.850 452.261 36% DÜNYA 1 1 Amerika Birleşik MEVCUT YE TUTARI NİN NİN DÜNYA MEVCUT DEKİ LAR TUTAR TUTAR

Detaylı

MAYIS HAZİRAN. Belek - Antalya / TÜRKİYE

MAYIS HAZİRAN. Belek - Antalya / TÜRKİYE SPONSORLUK DOSYASI MAYIS HAZİRAN Belek - Antalya / TÜRKİYE Hakkında 3. International MICE & Wedding Forum 28 Mayıs - 01 Haziran 2018 tarihleri arasında Titanic Deluxe Golf Belek, Antalya'da gerçekleşecektir.

Detaylı

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DÜNYADA VE TÜRKİYE DE İNSANİ GELİŞME

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DÜNYADA VE TÜRKİYE DE İNSANİ GELİŞME C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DÜNYADA VE TÜRKİYE DE İNSANİ GELİŞME Birleşmiş Milletler bünyesinde oluşturulan Birleşmiş Milletler Kalkınma

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Dolar Euro Dolar Euro 381600 400 ABD 7.173.384 508.337 2.238.359 2.028.858 1.031.457 930.108 681591 400 ABD 23.110 0 24.277 21.649 681599 400 ABD 4.378 60.671 50.504 45.428 219.208 197.245 690210 400 ABD

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 521.361.708,54 519.945.727,22-0,27 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 308.690.215,23 226.634.279,98-26,58 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DÜNYADA VE TÜRKİYE DE İNSANİ YOKSULLUK

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DÜNYADA VE TÜRKİYE DE İNSANİ YOKSULLUK C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını,. DÜNYADA VE TÜRKİYE DE İNSANİ YOKSULLUK İnsani yoksulluk (human poverty), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı

Detaylı

ERASMUS+ KA107 ULUSLARARASI KREDİ HAREKETLİLİĞİ

ERASMUS+ KA107 ULUSLARARASI KREDİ HAREKETLİLİĞİ ERASMUS+ KA107 ULUSLARARASI KREDİ HAREKETLİLİĞİ Yükseköğretim Programı Gözde ÖZTÜRK Uzman Yardımcısı 2018 Dönemi KA107 Proje Bilgilendirme Toplantısı 28 Kasım 2017, Afyon TEMEL BİLGİLER Aynı proje, farklı

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Rapor tarihi:10/02/2014 İhracat Miktar Miktar İhracat İhracat Euro 250610 Kuvars 3 Hollanda 0 490.700 0 0 180.149 136.413 4 Almanya 429.387 336.598 64.931 47.605 173.941 131.141 5 İtalya 18.984.512 23.250

Detaylı

Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017)

Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017) Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017) UİB Ar-Ge Şubesi 1 Eylül 2017 Sayfa 1 / 15 İÇİNDEKİLER AYLIK İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ... AĞUSTOS 2017

Detaylı

Ek 1. Uluslararas Saydaml k Örgütü Y l Yolsuzluk Alg lamalar Endeksi

Ek 1. Uluslararas Saydaml k Örgütü Y l Yolsuzluk Alg lamalar Endeksi Ek 1. Uluslararas Saydaml k Örgütü 1980-1985 Y l Yolsuzluk Alg lamalar Endeksi Ülke S ralamas Ülke Ad Endeks Derecesi 1 Yeni Zelanda 8.4 2 Kanada 8.4 3 Danimarka 8.4 4 Finlandiya 8.4 5 sveç 8.4 6 Norveç

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Mevlana Değişim Programı Birimi HUKUK FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Mevlana Değişim Programı Birimi HUKUK FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Evrak Tarih ve Sayısı: 14/02/2017-E.23076 *BEKABPP2M* T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Mevlana Değişim Programı Birimi Sayı : 48403959-203.99- Konu : Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı ve Mevlana Değişim Programı

Detaylı

İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ)

İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) TUZ 1 IRAK 3.665.673 4.904.225 33,79 TUZ 2 ROMANYA 882.243 1.341.776 52,09 TUZ 3 RUSYA FEDERASYONU 733.563 920.885 25,54 TUZ 4 KUZEY KIBRIS TÜRK CU 786.773 651.917-17,14 TUZ 5 MENEMEN DERİ SR.BLG. 476.010

Detaylı

Bilgi için: Güloya SEVİNÇ Unvanı: Bilgisayar İşletmeni Tel No: 0(322) /2

Bilgi için: Güloya SEVİNÇ Unvanı: Bilgisayar İşletmeni Tel No: 0(322) /2 Tarih ve Sayı: 27/11/2017-E.162993 T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı *BE6EBYB6T* Sayı : 79508372-304.01/ Konu : Türkiye Bursları ACELE FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları. 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları

İÇİNDEKİLER. 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları. 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları İÇİNDEKİLER 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları 3 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları çelik borular İthalat-İhracat

Detaylı

İSTATİSTİK TABLOLAR. Veriler üzerine genel not. Sembollerin açıklanması 104 İSTATİSTİK TABLOLAR. kayıttan devamlılığa kayması anlamına gelmektedir.

İSTATİSTİK TABLOLAR. Veriler üzerine genel not. Sembollerin açıklanması 104 İSTATİSTİK TABLOLAR. kayıttan devamlılığa kayması anlamına gelmektedir. İSTATİSTİK TABLOLAR Dünyadaki ülkelerin ve bölgelerin, çocukların refahına özel ağırlık veren ekonomik ve sosyal istatistikleri. Veriler üzerine genel not Buradaki istatistik tablolarda sunulan verilere,

Detaylı

EK 1. 2903.76.10.00.00 Bromoklorodiflorometan 2903.76.20.00.00 Bromotriflorometan 2903.76.90.00.00 Dibromotetrafloroetanlar EK 2

EK 1. 2903.76.10.00.00 Bromoklorodiflorometan 2903.76.20.00.00 Bromotriflorometan 2903.76.90.00.00 Dibromotetrafloroetanlar EK 2 EK 1 G.T.İ.P. Eşyanın Tanımı 2903.76.10.00.00 Bromoklorodiflorometan 2903.76.20.00.00 Bromotriflorometan 2903.76.90.00.00 Dibromotetrafloroetanlar EK 2 G.T.İ.P. Eşyanın Tanımı 2903.39.11.00.00 Bromometan

Detaylı

Yetișkinler arası prevalansın % 1 den fazla olduğu ülkelerde gebe kadınlar (15-24 yaș) arasındaki medyan HIV prevalansı. diğer

Yetișkinler arası prevalansın % 1 den fazla olduğu ülkelerde gebe kadınlar (15-24 yaș) arasındaki medyan HIV prevalansı. diğer TABLO 5. 4. DEMOGRAFİK HIV/ GÖSTERGELER Ülkeler Bölgeler ı HIV/ li tahmini ı arası prevalansın % 1 den fazla arasındaki medyan HIV prevalansı HIV/ önleme çalıșmaları 1996-2002* En son yüksek Afganistan

Detaylı

ULUSLARARASI MARKA TESCİL İŞLEMLERİ (WIPO)

ULUSLARARASI MARKA TESCİL İŞLEMLERİ (WIPO) ULUSLARARASI MARKA TESCİL İŞLEMLERİ (WIPO) MALİ PORTRE KOD ÜLKE COUNTRY İSVİÇRE FRANGI (CHF) ÖDENECEK ÜCRET SABİT ÜCRET AG ANTİLLER VE BARBADOS ANTIGUA & BARBDUDA AL ARNAVUTLUK ALBANIA AM ERMENİSTAN ARMENIA

Detaylı

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİODASI ANKARA ŞUBESİ

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİODASI ANKARA ŞUBESİ TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİODASI ANKARA ŞUBESİ TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Bülteni Ekidir. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Adına Sahibi Selim Tulumtaş Yazı İşleri Müdürü Özgür

Detaylı

HEDEF PAZAR ARAŞTIRMA RAPORU

HEDEF PAZAR ARAŞTIRMA RAPORU HEDEF PAZAR ARAŞTIRMA RAPORU - 2017 040610-Taze peynir (olgunlaştırılmamış veya preslenmemiş) (peyniraltısuyundan yapılmış peynirler dahil) ve pıhtılaştırılmış ürünler FATİH YILMAZ GENEL SEKRETER MALKARA

Detaylı

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1 EK TABLOLAR Tablolar, - (129) Dünya Sağlık Örgütü: WHO Dünya Sağlık Raporu - (123) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: UNDP İnsani Gelişme Raporu - (128) Dünya Bankası: WB

Detaylı

1950-2300 Yılları Arası Uluslararası Doğuşta Yaşam Beklentisi

1950-2300 Yılları Arası Uluslararası Doğuşta Yaşam Beklentisi 1950-2300 Yılları Arası Uluslararası Doğuşta Yaşam Beklentisi Birleşmiş Milletler (UN) tarafından 04/12/2012 tarihinde güncellenmiş olan 2300 Yılında Dünya Nüfusu raporuna göre; 1950, 2000 yıllarında Çin

Detaylı

2013-Aralık Un İhracat Rakamları

2013-Aralık Un İhracat Rakamları 25 Şubat 2014 2013-Aralık Un İhracat Rakamları ÜLKE İHRACAT MİKTARI (KG) İHRACAT TUTARI ($) Almanya 554 239 İngiltere 38.279 16.518 Bulgaristan 2.000 1.080 Mısır 396.000 222.948 Sudan 8.614.530 4.622.432

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BİRİMİ Programı Koordinasyon Toplantısı AVRUPA KOMİSYONU AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRKİYE ULUSAL AJANS AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı

Detaylı

İSTANBUL A GELEN YABANCI SAYILARI

İSTANBUL A GELEN YABANCI SAYILARI İSTANBUL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL BİLGİLERİ (Oca k 0 0) İSTANBUL A GELEN YABANCI SAYILARI TÜRKİYE 00 Bir Önceki Aya Göre Değişim Oranı İSTANBUL 00 OCAK 00 00 00 00 5.0. Önceki Yıla Göre Değişim

Detaylı

KURU MEYVE RAPOR (EGE)

KURU MEYVE RAPOR (EGE) Sayı : 73445262-TİM.EİB.GSK.15.1/6686 İzmir, 03/08/2015 Konu : Kuru Meyve Haftalık İhracat İstatistikleri SİRKÜLER EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE Sayın Üyemiz, 2014/15 sezonu

Detaylı

Yurtdışı temsilciliklerimiz - RUSYA. Seyahat Rehberi. Son güncelleme: 29.01.2015. 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage

Yurtdışı temsilciliklerimiz - RUSYA. Seyahat Rehberi. Son güncelleme: 29.01.2015. 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage Son güncelleme: 29.01.2015 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage Seyahat Rehberi Uçuşlar Uçak bileti Bagaj Check- in ve uçuşa hazırlık Gümrük ve vize bilgileri Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Detaylı

MİLLİ DNA VERİ BANKASI ÇALIŞMALARI ve ADLİ DNA ANALİZLERİNDE YENİ NESİL

MİLLİ DNA VERİ BANKASI ÇALIŞMALARI ve ADLİ DNA ANALİZLERİNDE YENİ NESİL MİLLİ DNA VERİ BANKASI ÇALIŞMALARI ve ADLİ DNA ANALİZLERİNDE YENİ NESİL İbrahim SEMİZOĞLU TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU EKİM- 2013 MALATYA ÜLKEMİZDE ADLİ DNA ANALİZLERİ BAŞBAKANLIK Üniversiteler Adalet

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 12 17 Ocak 2016 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET

Detaylı

Uluslararası Kredi Hareketliliği Kapsamında Hareketlilik Gerçekleştirilebilecek Ülkeler:

Uluslararası Kredi Hareketliliği Kapsamında Hareketlilik Gerçekleştirilebilecek Ülkeler: Uluslararası Kredi Hareketliliği Kapsamında Hareketlilik Gerçekleştirilebilecek Ülkeler: Uluslararası Kredi Hareketliliği Faaliyeti kapsamında, ülkemizin de arasında bulunduğu program ülkeleri (28 AB üyesi

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2018-2019AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (02.11.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 11721 1545 13266 1591 74 1665 4187 400 4587 TOPLAM

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2018-2019AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (28.09.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 11936 1512 13448 1527 76 1603 4154 356 4510 TOPLAM

Detaylı

Dünya ekmek, makarna ve bisküvi sanayi ile bu sanayiye hizmet veren makine sanayinin güvenilir bilgi kaynağı ve iletişim mecrası olmayı hedefleyen

Dünya ekmek, makarna ve bisküvi sanayi ile bu sanayiye hizmet veren makine sanayinin güvenilir bilgi kaynağı ve iletişim mecrası olmayı hedefleyen Medya Kit 2015 1 HAKKINDA Dünya ekmek, makarna ve bisküvi sanayi ile bu sanayiye hizmet veren makine sanayinin güvenilir bilgi kaynağı ve iletişim mecrası olmayı hedefleyen BBM DERGISI; Dünya ekmek, makarna

Detaylı

Hangi Ülke Hangi Dili konuşuyor,

Hangi Ülke Hangi Dili konuşuyor, Hangi Ülke Hangi Dili konuşuyor, Almanca Konuşan Ülkeler Almanya Avusturya Belçika Danimarka İsviçre Liechtenstein Lüksemburg Arnavutça Konuşan Ülkeler Arnavutluk Afrikanca Konuşan Ülkeler Güney Afrika

Detaylı

MERNİS KODU ADI AKTİF 9775 KORE DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ Aktif 9776 RUSYA FED. / ALTAY CUMHURİYETİ Aktif 9777 RUSYA FED. / ADIGE CUMHURİYETİ Aktif

MERNİS KODU ADI AKTİF 9775 KORE DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ Aktif 9776 RUSYA FED. / ALTAY CUMHURİYETİ Aktif 9777 RUSYA FED. / ADIGE CUMHURİYETİ Aktif MERNİS KODU ADI AKTİF 9775 KORE DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ Aktif 9776 RUSYA FED. / ALTAY CUMHURİYETİ Aktif 9777 RUSYA FED. / ADIGE CUMHURİYETİ Aktif 9778 KONGO CUMHURİYETİ Aktif 9779 RUSYA FED. / BURYAT

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2018-2019AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (12.09.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 11816 1486 13302 1533 75 1608 4056 297 4353 TOPLAM

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 9845 1322 11167 477 20 497 4000 285 4285 TOPLAM 14323 1627 15950

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 8906 1233 10139 435 20 455 3977 286 4263 TOPLAM 13318 1539 14857

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (23.07.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 8612 1206 9818 413 20 433 3474 267 3741 TOPLAM

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 9889 1326 11215 480 21 501 4155 291 4446 TOPLAM 14524 1638 16162

Detaylı

İSTATİSTİK TABLOLAR. Veriler üzerine genel not. Sembollerin açıklanması 104 İSTATİSTİK TABLOLAR. kayıttan devamlılığa kayması anlamına gelmektedir.

İSTATİSTİK TABLOLAR. Veriler üzerine genel not. Sembollerin açıklanması 104 İSTATİSTİK TABLOLAR. kayıttan devamlılığa kayması anlamına gelmektedir. İSTATİSTİK TABLOLAR Dünyadaki lerin ve bölgelerin, çocukların refahına özel ağırlık veren ekonomik ve sosyal istatistikleri. Veriler üzerine genel not Buradaki istatistik tablolarda sunulan verilere, tanımlar,

Detaylı

ERASMUS+ KA107 ULUSLARARASI KREDİ HAREKETLİLİĞİ

ERASMUS+ KA107 ULUSLARARASI KREDİ HAREKETLİLİĞİ T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı ERASMUS+ KA107 ULUSLARARASI KREDİ HAREKETLİLİĞİ Gözde ÖZTÜRK Uzman 2019 Teklif Çağrısı KA107 Bilgilendirme Toplantısı 24 Ekim 2018,

Detaylı

Yurtdışı temsilciliklerimiz - AVUSTURYA

Yurtdışı temsilciliklerimiz - AVUSTURYA Son güncelleme: 28.01.2015 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage Seyahat Rehberi Uçuşlar Uçak bileti Bagaj Check- in ve uçuşa hazırlık Gümrük ve vize bilgileri Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Detaylı

ERASMUS+ KA107 ULUSLARARASI KREDİ HAREKETLİLİĞİ

ERASMUS+ KA107 ULUSLARARASI KREDİ HAREKETLİLİĞİ ERASMUS+ KA107 ULUSLARARASI KREDİ HAREKETLİLİĞİ Yükseköğretim Programı Gözde ÖZTÜRK Uzman Yardımcısı 2018 Dönemi KA107 Proje Bilgilendirme Toplantısı 28 Kasım 2017, Afyon TEMEL BİLGİLER Aynı proje, farklı

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 9857 1324 11181 478 20 498 4033 285 4318 TOPLAM 14368 1629 15997

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI LİSANS ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 10197 1374 11571 520 20 540 4624 292 4916 TOPLAM 15341

Detaylı

2013-Aralık Un İhracat Rakamları

2013-Aralık Un İhracat Rakamları 4 Eylül 2014 2013-Aralık Un İhracat Rakamları ÜLKE İHRACAT MİKTARI (KG) İHRACAT TUTARI ($) Almanya 554 239 İngiltere 38.279 16.518 Bulgaristan 2.000 1.080 Mısır 396.000 222.948 Sudan 8.614.530 4.622.432

Detaylı

İSTATİSTİK TABLOLAR. Veriler üzerine genel not. Sembollerin açıklanması 104 İSTATİSTİK TABLOLAR. kayıttan devamlılığa kayması anlamına gelmektedir.

İSTATİSTİK TABLOLAR. Veriler üzerine genel not. Sembollerin açıklanması 104 İSTATİSTİK TABLOLAR. kayıttan devamlılığa kayması anlamına gelmektedir. İSTATİSTİK TABLOLAR Dünyadaki ülkelerin ve bölgelerin, çocukların refahına özel ağırlık veren ekonomik ve sosyal istatistikleri. Veriler üzerine genel not Buradaki istatistik tablolarda sunulan verilere,

Detaylı

Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları Son güncelleme: 11.05.2015 Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları Yurtdışına seyahat etmeden önce, gitmek istediğiniz ülkede, turist veya transit vize uygulaması olup olmadığını kontrol ediniz.

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI LİSANS ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 10270 1346 11616 539 19 558 4627 284 4911 TOPLAM 15436

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI LİSANS ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 10106 1386 11492 519 21 540 4610 297 4907 TOPLAM 15232

Detaylı

PASSPORT VERİ TABANI

PASSPORT VERİ TABANI PASSPORT VERİ TABANI EUROMONITOR INTERNATIONAL KİMDİR? 30 sektörde stratejik pazar anlayışı Bilinçli kararlarınız için güvenilir kaynak Üyelik hizmetleri (Passport Veri tabanı), Raporlar ve Danışmanlık

Detaylı