SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ"

Transkript

1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ UYGULAMA 1 Ekipman Listesi : 1) Arduino Mega yada Uno 2) 1 Adet Led 3) 1 Adet 220 ohm (veya 330 ohm) Direnç 4) Bread Board 5) Jumper Kablo Kurulacak Devre : Uygulama : Bu uygulamada temel olarak seri port kullanarak Arduino ve bilgisayar arasında veri transferi yapılmıştır.uygulamada Arduino IDE'sinin bize sunduğu serial monitor kullanılmıştır.burada amacımız Arduinoya 'y' karakteri (yak anlamında) gönderdiğimizde ikinci pine bağlı ledin yanması sağlanacak aynı şekilde 's' karakteri (söndür anlamında) gönderildiğinde ise ikinci pine bağlı ledin sönmesi sağlanacaktır.aşağıda uygulamayı gerçekleştirebilmemiz için gerekli fonksyonlar açıklanmıştır.

2 Normalde seri haberleşmeyi kullanırken kütüphane eklememiz gerekir.kütüphane ekleme işlemi bir sonraki uygulamanın konusu ancak burada kütüphane eklememize gerek yok bunun nedeni Arduino ile bilgisayarı konuşturmak için gerekli seri haberleşme nesnesi Arduino tarafından hazır olarak oluşturulmuş durumdadır.bilgisayar - Arduino haberleşmesinde her ne kadar kütüphane tanımlamasakta Arduino Arduino haberleşmesinde kütüphane tanımlamamız gerektiği unutulmamalıdır. 1.Serial.begin(baud Rate) : Bu fonksyon seri haberleşmenin başlamasını sağlayan fonksyonumuzdur.serial nesnesi Arduino tarafından otomatik olarak bilgisayarla haberleşmemiz için oluşturulmuş bir nesnedir.serial.begin fonksyonu bilgisayarla seri haberleşmemizi başlatan bir fonksyondur.parametre olarak veri aktarım hızı (bps olarak) yani baud rate değerimizi alır.buraya yazdığımız baud rate ve serial monitor ekranındaki baud rate değerimiz mutlaka aynı olmalıdır aksi halde anlamsız veriler almaya başlarız. 2.while(!Serial) : Bu kavram bir fonksyon değil ancak belirtme gereği duydum.bunun nedeni bu kod parçasını kullanarak seri kanalın (Serial) açılması beklenebilir.bu kısımda seri kanal açılana kadar yani değeri true olana kadar beklenir.bu sayede seri kanal açılmadan işlem yapılmasının önüne geçilmiş olunur. 3.Serial.print( gönderilecek metin ) : Bu fonksyon kullanılarak Serial nesnemiz üzerinden bilgisayardaki serial monitore değer gönderilir.fonksyonun içerisine yazdığımız string okunarak serial monitöre aktarılır ve ekranda gösterilir.fonksyonun println şeklindeki halide mevcuttur.print ve println arasındaki fark oldukça basittir.print fonksyonu işlemini tamamladıktan sonra seri monitörde bir alt satıra geçmez.println fonksyonunu kullanırsak bu kez ekrana yazma işlemi gerçekleştirildikten sonra kursör bir alt satıra geçer ve diğer yazma işlemleri bir alt satırdan devam eder.print ve Println fonksyonları sadece Serial nesnemize yani bilgisayar-arduino haberleşmesine özel fonksyondur. 4.Serial.available() : Bu fonksyon parametresiz bir fonksyondur.if ve while gibi karar yapıları içerisinde kullanılır.fonksyonun görevi seri kanalın hazır olup olmadığı bilgisini döndürmesidir.bu yapıyı while içinde kullanarak seri kanal hazır olana kadar bir işlemi yapması için bekleme sağlayabiliriz.

3 5.Serial.read() : Bu fonksyonu kullanarak seri monitorden (bilgisayarımızdan) gelen verileri okuyabiliriz.genel olarak bu fonksyon çalıştığında seri haberleşmede karşı taraftan aldığımız veriyi bize döndürür.burada gelen veri char tipindedir ve char gelen = Serial.read() şeklinde tanımladığımız bir değişkene seri kanaldan okunan veriyi yazabiliriz.daha sonra bu veriyi if blokları ile karşılaştırmaya tabi tutup istediğimiz işlemleri gerçekleştirebiliriz. Uygulamada yukarıdaki fonksyonlar ve geçen hafta öğrendiğimiz fonksyonların dışında bir fonksyon kullanmanıza gerek yoktur.

4 UYGULAMA 2 Ekipman Listesi : 1) 2 Adet Arduino Mega yada Uno 2) 1 Adet Led 3) 1 Adet Buton 4) 1 Adet 220 ohm (veya 330 ohm) Direnç 5) Bread Board 6) Jumper Kablo Kurulacak Devre : Devrede bağlantı yapılırken ilk Arduino rx pini ikinci Arduino tx pinine, ilk Arduino tx pinide ikinci Arduino rx pinine bağlanmalıdır.bunun dışında yapılacak bağlantılarda veri alınamaz.ayrıca Arduino Uno'da iki Arduino konuşurken bilgisayarlada konuşma mümkün olmaz çünkü bilgisayar bağlantısı için gerekli pinlerde yine 0 ve 1. pinlerdir.kısacası burada Serial nesnesini kullanmanız pek mümkün değildir.

5 Uygulama : Bu uygulamada iki Arduinoyu seri haberleşme ile konuşturmaya çalışacağız.bu işlemi yapabilmek için yukarıdaki bağlantıyı gerçekleştirmemiz gerekir.uygulamada amacımız ilk Arduinoda butona basıldıktan sonra ikinci Arduinodaki ledi yakmaktır.burada ilk Arduinoda butona basıldığında butona basıldı bilgisini ikinci Arduinoya gönderecek ikinci Arduino bu bilgiyi alarak 3.pinine bağlı olan ledi yakacak ve daha sonra ilk Arduinoya ledin yandığı bilgisini geri gönderecektir.eğer butona bir daha basılırsa bu kez ilk Arduino butona basıldı bilgisini ikinci Arduinoya gönderecek ve ikinci Arduino yanmakta olan ledi söndürdükten sonra ilk Arduinoya ledin söndüğü bilgisini göndercektir.uygulamayı yapabilmemiz için SoftwareSerial.h kütüphanemizi tanımlamamız gerekmektedir.aksi halde seri haberleşme fonksyonlarını kullanamayız.aşağıda uygulama için kullanacağımız temel fonksyonlardan bahsedilmiştir.burada her iki Arduino içinde ayrı kodlar yazmak gerekmektedir. 1.SoftwareSerial serikanal(rx,tx) : Bu kod parçası nesnemizi tanımlamamız için gerekli kod parçasıdır.nesnenin adını serikanal dışında istediğiniz bir isim verebilirsiniz.tanımladığınız bu nesne üzerinden SoftwareSerial fonksyonlarını kullanırız.nesne tanımlanırken iki adet parametre alır.bunlar rx pin numarası ve tx pin numarasıdır.elinizde bulunan Arduino kartı pin numarasına göre değerleri girebilirsiniz.uno için bu değerler rx -> 0.pin ve tx -> 1.pin dir. 2.serikanal.begin(baud rate) : Aynı Serial nesnesinde olduğu gibi burada da seri kanal işlemlerimizi başlatmak için begin fonksyonunu kullanırız.bu fonksyon aynı Serial.begin'de olduğu gibi parametre olarak iletişim hızını (bps olarak) alır.burada dikkat edilecek kısım bu değerin iletişim yapacak her iki Arduinoda da aynı olması gerektiğidir.aksi halde anlamsız veriler alınmaya başlanır. 3.while(!serikanal) : Yukarıdaki kod parçasını kullanarak serikanal nesnemin açılıp açılmadığı kontrolünü yapabilirim.nesnem açılana kadar bu kısımda kalır ve nesnem açılmadan her hangi bir seri kanal işlemi yapılmasının önüne geçmiş olurum. 4.serikanal.write('karakter') : write fonksyonunu kullanarak seri kanala değer gönderme işlemini yapabilirim.bu fonksyon Serial.print fonksyonundan farklı olarak string bir parametre değil char bir parametre alır.komut işletildiği anda komutun işletildiği Arduinonun tx pininden gönderilir.

6 5.serikanal.listen() : Bu fonksyon seri kanalın dinlenmesini sağlar.seri kanaldan dinleme yapabilmek için kodumuzda dinleme yapacağımız kısmın başına bu fonksyonu yazarız.bu sayede rx pininin dinleneceği bilgisi mikroişlemciye gönderilir.fonksyon parametresiz bir fonksyondur. 6.serikanal.available() : Aynı Serial.available() fonksyonunda olduğu gibi serikanal.available() fonksyonuda seri kanalın hazır olup olmadığı kontrolünü yapar.genelde bu yapı if veya while gibi koşul yapılarında kullanılır.eğer yapı while yapısında kullanılırsa seri kanal hazır olana kadar while içindeki komutlar işletilir. 7.serikanal.read() : serikanal.read() fonksyonu seri kanaldan gelen verileri almak için kullandığımız bir fonksyondur.fonksyon parametresizdir.geri dönüş değeri olarak char bir karakter döndürür.bu char karakteri tanımladığımız bir değişkenin içerisine atarak kontrol yapılarında kullanabiliriz.bu sayede gelen veriye göre istediğimiz işlemi yaptırabiliriz.

7 UYGULAMA 3 Ekipman Listesi : 1) Arduino Mega yada Uno 2) 1 Adet 10k Potansiyometre 3) 1 Adet 50k (veya 10k) Potansiyometre 4) 1 Adet 330 ohm Direnç 5) 1 Adet LCD 6) Bread Board 7) Jumper Kablo Kurulacak Devre : Uygulama : Bu uygulamada Arduino ADC pinlerini kullanarak analog değerleri dijitale çevirme uygulaması yapacağız.arduinonun A ön eki ile başlayan (A0, A1, A2...) pinleri analog okuma yapabilen pinleridir.bizde bu uygulamada A0 pinini kullanarak potansiyometreden ölçtüğümüz gerilim değerini LCD ekranına yazdırma uygulaması yapacağız.

8 Uygulamada kullanacağımız fonksyonlar aşağıda verilmiştir.arduino ADC özelliğini kullanmak için ek bir kütüphane eklemeye gerek yoktur.ancak ADC kavramını bilmek uygulama anlaşılması açısından önemlidir. 1.ADC nedir? : ADC açılımı Analog Dijital Converterdır.ADC çevreden aldığımız analog değerleri sayısal sistemlerin anlayacağı dijital değerlere dönüştürme işlemidir.burada ADC nin genel devre yapısından bahsetmeyeceğim ancak çalışma mantığı önemlidir.adclerin mikroişlemcilerin yapısına göre çözünürlük adını verdiğimiz skalaları vardır yani bir ADC bir değer aralığını kalitesine göre belirli bir aralığa ayırır.arduinoda ADC çözünürlüğü 1024 bittir.bu şu anlama gelirarduinonun minimum gerilimi (0 V) ve maksimum gerilimi (5 V) arasını 1024 eş parçaya böler yani 0 V için 0 değeri V için 1 değeri... 5V için 1023 değeri şeklinde gerilim değerlerini sayılara dönüştürür.işte bu sayıları belirli oran orantılarla kullanarakda analog değerleri Arduino ile okumuş oluruz.bu uygulamada gerilim okuyacağımız için basit bir oran orantı formülü ile Arduinodan okuduğumuz sayısal değerleri gerilime aşağıdaki formül ile dönüştürebiliriz. Gerilim Değeri (V) = (Okunan Değer*5)/ analogRead(ADC pini) : Yukarıdaki fonksyonu kullanarak ADC pinlerinden gelen analog bilgiler dijital bilgilere çevrilir.fonksyon geri dönüş değeri olarak 0 ile 1023 arasında bir sayı döndürür.bu sayıyı tanımladığımız bir değişkene atayabiliriz.fonksyon parametre olarak sadece A ile başlayan (A0, A1 A2...) analog pinleri alır. Double okunandeger = analogread(a0) ; // A0 pininden okuma yapılıyor.

9 UYGULAMA 4 Ekipman Listesi : 1) Arduino Mega yada Uno 2) 1 Adet 10k Potansiyometre 3) 1 Adet LM35dz Sıcaklık Sensörü 4) 1 Adet 330 ohm Direnç 5) 1 Adet LCD 6) Bread Board 7) Jumper Kablo Kurulacak Devre : Burada LM35dz bağlantısı önemlidir.ters bağlantı durumunda sensör yanabilir.lm35dz aslında ısıya duyarlı bir transistördür.internetten datasheet dosyası incelenebilir.genel olarak yukarıda verilen bağlantı doğrudur.lm35dz sıcaklık sensörünün bacaklarını aşağıdaki resimden daha rahat görebilirsiniz.

10 Resimdende görüldüğü üzere LM35dz sensörünün yazılı tarafını kendimize tuttuğumuz zaman sol tarafta kalan bacağı 5 V vereceğimiz bacağı yani Vcc bacağı, sağ tarataki bacağı toprağa yani 0 V ' a bağlayacağımız bacağı orta bacağı ise analog pinlerimizle değerinin okunacağı bacağıdır.gelen analog değer yine dijital değere çevrilerek 0 ve 1023 arasında bir sayısal değer olacaktır.peki bu sayısal değeri dereceye nasıl çevireceğiz.bu formülü deneysel olarak oran orantı ile bulabilrsiniz yada datasheetden yardım alabilirsiniz. Sıcaklık(C) = Okunan Değer * Uygulama : Uygulamada A0 pinine bağlı bir LM35dz sensöründen değerler alınarak LCD ekranda gösterilecektir.bu kısımda kullanacağınız analog değer okuma fonksyonu 3.uygulamadaki ile aynıdır.sadece değer anlamlı değere dönüştürülürken yukarıdaki formül kullanılacaktır.değer okuma işlemi LM35dz sıcaklık sensörünün orta bacağından yapılacaktır.

11 UYGULAMA 5 Ekipman Listesi : 1) Arduino Mega yada Uno 2) 1 Adet 10k Potansiyometre 3) 1 Adet Ultrasonik Sensör 4) 1 Adet 330 ohm Direnç 5) 1 Adet LCD 6) Bread Board 7) Jumper Kablo Kurulacak Devre : Ultrasonik sensör Fritzingde bulunmadığından burada not kısmında gösterilmiştir.not kısmındaki sıralama ve kablo sıralaması aynıdır.

12 Uygulama : Uygulamada amacımız Ultrasonik Sensör kullanarak okunan uzaklık değerini LCD üzerinde göstermektir.kullanıcı her hangi bir derinliği bu uygulama sayesinde ölçebilecektir.ölçüm cm cinsinden yapılamaktadır.uygulamaya başlamadan önce Ultrasonik sensörün çalışma mekanizmasından bahsetmekte yarar var. 1.Ultrasonik Sensör Nedir? Ultrasonik sensör insan kulağının duyamayacağı frekanstaki ultrasonik ses dalgaları göndererek yansıyan dalgaları toplayan ve aradaki zaman farkı hesabından mesafe ölçümü yapan bir sensördür.aşağıdada gördüğümüz gibi Ultrasonik sensörün iki gözü ve 4 adet pini vardır. Uygulamada Trig pinine yüksek frekanslı bir kare dalga gönderilir.gönderilen dalga sol taraftaki gözden çıkar.belirli bir zaman sonra (ölçülen mesafeye bağlı olarak) yansıyan dalgalar sağ taraftaki gözden alınır ve echo pini HIGH seviyesine çekilir.sinyal gönderme ve alma arasındaki zaman farkı ölçülerek mesafe hesaplaması yapılır.vcc ve GND pinleri ise Ultrasonik sensörün besleme pinleridir.

13 Ultrasonik sensörde mesafe hesaplarken deneysel olarak cetvelle ölçüm yaparak ve gelen sonuca bakarak oran orantı ile bir formülasyon çıkartılabilir.burada deneysel olarak cm cinsinden aşağıdaki formülü kullanarak gelen değeri cm cinsinden yazabiliriz. Uzaklık (cm) = (Okunan Değer*10) / Ultrasonik Sensörde Kare Dalga Oluşturma : Ultrasonik sensörde ölçüm yapabilmemiz için ilk işimizin yüksek frekanslı bir kare dalga oluşturmak olduğunu söylemiştik.bu kısmı yapmak için önce Arduinoda trig pini ve echo pinini tanımlamamız gerekir.bu tanımlamaları sensörün trüg ve echo pinlerini Arduinoda bağladığınız pinlere göre yapabilirsiniz.şimdi kod parçası üzerinden kare dalga oluşturmayı anlatalım. digitalwrite(trigpin,low); // öncelikle kare dalga oluşturmadan önce pini LOW yaparım delaymicroseconds(2) ; // 2 mikrosaniyelik bir gecikme veririm. digitalwrite(trigpin,high) ; // kare dalgamın baş kısmı HIGH'a çekerim delaymicroseconds(10) ; // 10 mikrosaniyelik bir gecikme veririm. digitalwrite(trigpin,low) ; // kare dalga olması için tekrar LOW seviyesinde Yukarıdaki kod sonucunda trig pininden aşağıdaki gibi bir kare dalga çıkar. 3.pulseIn(echo pini,seviye) : Normalde Ultrasonik sensörden kare dalga gönderdiğimizde timer başlatmamız gerekir ancak Arduino bu işlemide bizim için kolaylaştırmış.pulsein fonksyonunu kullanarak direkt sayısal bir değer alabiliriz.fonksyon parametre olarak echo pinimizin numarasını ve hangi seviyede okuma tamamlanacağı bilgisini alarak bizim işimizin büyük bir bölümünü yapmaktadır.fonksyon geriye sayısal bir değer döndürür ve bu sayısal değeri bir değişkene atıyarak kullanabiliriz.bizim kullandığımız Ultrasonik sensörde seviye parametresinin HIGH olacağına dikkat ediniz.

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek 1 Adet Arduino Uno 1 Adet Hc-Sr04 Ultrasonik mesafe sensörü 1 Adet 16 2 Lcd Ekran 1 Adet Breadbord 1 Adet Potansiyometre 2 Ader led Yeteri

Detaylı

Mikroişlemciler ve Programlama Dersi- ARDUINO. Sensörler ve Analog-Digital Çeviriciler İle Çalışma

Mikroişlemciler ve Programlama Dersi- ARDUINO. Sensörler ve Analog-Digital Çeviriciler İle Çalışma Mikroişlemciler ve Programlama Dersi- ARDUINO Sensörler ve Analog-Digital Çeviriciler İle Çalışma Uygulama-5 LM35 Sensör İle Sıcaklık Ölçümü Kullanılacak Bileşenler 3 1. Adım LM35 Sensörün Arduino İle

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1. ARDUINO LCD ve Sensör Uygulamaları

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1. ARDUINO LCD ve Sensör Uygulamaları T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 ARDUINO LCD ve Sensör Uygulamaları DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Burak ULU ŞUBAT 2015 KAYSERİ

Detaylı

web-sitesi : satış : teknik destek : tel : IM-SMO20 Ultrasonik Mesafe Sensörü Özellikler

web-sitesi : satış : teknik destek : tel : IM-SMO20 Ultrasonik Mesafe Sensörü Özellikler web-sitesi : www.inovasyonmuhendislik.com www.evarobot.com satış : satis@inovasyonmuhendislik.com teknik destek : destek@inovasyonmuhendislik.com tel : +90 222 2290710 IM-SMO20 ultrasonik mesafe sensörü

Detaylı

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız.

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. ARDUİNO PROGRAMLAMA fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. fonksiyonu: Diğer programlama dillerinden alışık olduğumuz

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2)

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2) BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2) ROBOT PROGRAMLAMA 2.1.1. Robot Mimarisi 2.1.2. Robot Türleri ve Eğitsel Amaçlı Robotlar 2.1.3. Eğitsel Robotta Mekanik Bileşenler 2.1.4. Eğitsel Robotta Elektromekanik Bileşenler

Detaylı

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş 29.11.2016 İÇERİK Arduino Nedir? Arduino IDE Yazılımı Arduino Donanım Yapısı Elektronik Bilgisi

Detaylı

UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI

UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI UniGSM KARTI UniGSM GSM/GPRS kartı, hem Arduino kartlarına hem Raspberry kartlarına hem de bağımsız olarak (Stand alone) kullanılabilen bir

Detaylı

VTIY DERS-4 YARDIMCI NOTLARI -2018

VTIY DERS-4 YARDIMCI NOTLARI -2018 VTIY DERS-4 YARDIMCI NOTLARI -2018 Matlab Arduino haberleşmesi için 2. yöntem seri haberleşmedir. İlk yöntemde Arduino üzerinden kod yazmaya gerek yoktu ancak bu yöntemde Arduino IDE üzerinden kod yazmamız

Detaylı

2019

2019 Uygulama Kitapçığı www.toybotmaker.com 2019 TOYBOT PORT YAPISI Pin Numarası Fonksiyon 3, 5, 6 ve 9 PWM 4 Buzzer 7 Kırmızı LED 8 Sarı LED 10 Servo motor 11 Yeşil LED 12 ve 13 Mesafe sensörü 1) TOYBOT İLE

Detaylı

Grove Parmak İzi Okuyucu Sensör ile Arduino Uno

Grove Parmak İzi Okuyucu Sensör ile Arduino Uno Grove Parmak İzi Okuyucu Sensör ile Arduino Uno Ürün Linki : http://www.robotistan.com/parmak-izi-okuyucu-sensor-grove-fingerprint- Sensor,PR-1746.html Parmak izi okuyucu modülü farklı programlar aracılığı

Detaylı

İ İŞİ BÖLÜM ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENME ALANLARI BASİT ELEKTRONİK DEVRELERE GİRİŞ AKILLI CİHAZ TASARIMINA GİRİŞ ROBOTİĞE GİRİŞ

İ İŞİ BÖLÜM ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENME ALANLARI BASİT ELEKTRONİK DEVRELERE GİRİŞ AKILLI CİHAZ TASARIMINA GİRİŞ ROBOTİĞE GİRİŞ İ İŞİ İ BÖLÜM ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENME ALANLARI BASİT ELEKTRONİK DEVRELERE GİRİŞ AKILLI CİHAZ TASARIMINA GİRİŞ ROBOTİĞE GİRİŞ HAZIRLAYAN MUSTAFA ÖZER BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ makersardahan Küçük

Detaylı

BESLEME KARTI RF ALICI KARTI

BESLEME KARTI RF ALICI KARTI BESLEME KARTI Araç üzerinde bulunan ve tüm kartları besleyen ünitedir.doğrudan Lipo batarya ile beslendikten sonra motor kartına 11.1 V diğer kartlara 5 V dağıtır. Özellikleri; Ters gerilim korumalı Isınmaya

Detaylı

Melih Hilmi ULUDAĞ. Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi. a aittir.

Melih Hilmi ULUDAĞ. Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi.  a aittir. Melih Hilmi ULUDAĞ Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi www.melihhilmiuludag.com a aittir. ÖZET Teknolojiyi kısaca bilimsel bilgiden yararlanarak yeni bir ürün geliştirmek, üretmek ve hizmet desteği

Detaylı

Alıcı Devresi; Sinyali şu şekilde modüle ediyoruz;

Alıcı Devresi; Sinyali şu şekilde modüle ediyoruz; Bu e kitapta infrared iletişim protokolleri ile ilgili basit bir uygulamayı anlatmaya çalışacağım. Bunu yine bir mikrodenetleyici ile yapmamız gerekecek. Siz isterseniz 16f628a yı ya da ccp modülü olan

Detaylı

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur.

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Açık kaynak nedir? Açık kaynak, bir bilgisayar yazılımının makina diline dönüştürülüp kullanımından

Detaylı

DENEY 9-A : PIC 16F877 ve LM-35 ile SICAKLIK ÖLÇÜM UYGULAMASI

DENEY 9-A : PIC 16F877 ve LM-35 ile SICAKLIK ÖLÇÜM UYGULAMASI AMAÇ: DENEY 9-A : PIC 16F877 ve LM-35 ile SICAKLIK ÖLÇÜM UYGULAMASI 1- Mikrodenetleyici kullanarak sıcaklık ölçümünü öğrenmek EasyPIC7 setinde LM-35 kullanılarak analog giriş yaptırılması Sıcaklığın LCD

Detaylı

Elif İLİKSİZ. Keziban TURAN. Radio Frekanslarla Hareket Eden Araç

Elif İLİKSİZ. Keziban TURAN. Radio Frekanslarla Hareket Eden Araç Elif İLİKSİZ Keziban TURAN Radio Frekanslarla Hareket Eden Araç Mayıs 2016 İÇİNDEKİLER ALICI ALICI MEKANİZMASI VERİCİ MEKANİZMASI MALZEMELER MEKANİK KISIM ELEKTRONİK KISIM YAZILIM Robotumuzun adı: Radio

Detaylı

ORION ECHO ECH0201 Kullanıcı Kitapçığı Ver. 1.03

ORION ECHO ECH0201 Kullanıcı Kitapçığı Ver. 1.03 ORION ECHO ECH0201 Kullanıcı Kitapçığı Ver. 1.03 İÇİNDEKİLER 1.0. Orion ECH 0201 Ultrasonic Seviye Transmitteri 3 1.1. Ech_0201 Dc Hata Kontrolü Özellikleri 3 1.2. Uygulamalar 3 1.3. Teknik Özellikler

Detaylı

ARDUINO NEXTION UYGULAMASI. Bu makale, Arduino UNO kartı ile Nextion HMI ekranlarının nasıl kontrol edildiğini anlatmaktadır.

ARDUINO NEXTION UYGULAMASI. Bu makale, Arduino UNO kartı ile Nextion HMI ekranlarının nasıl kontrol edildiğini anlatmaktadır. 1 Bu makale, Arduino UNO kartı ile Nextion HMI ekranlarının nasıl kontrol edildiğini anlatmaktadır. Uygulama, Arduino UNO kartına bir analog giriş olarak uygulanan potansiyometredeki değişimi Nextion HMI

Detaylı

Kullanım Kılavuzu. Deneyler artık çok KOLAY! 2x16 Karekter LCD. Üniversal Motor Sürücü. HCSR04 Mesafe Sensörü. MCP9700 Sıcaklık Sensörü

Kullanım Kılavuzu. Deneyler artık çok KOLAY! 2x16 Karekter LCD. Üniversal Motor Sürücü. HCSR04 Mesafe Sensörü. MCP9700 Sıcaklık Sensörü Kullanım Kılavuzu 2x16 Karekter LCD Üniversal Motor Sürücü HCSR04 Mesafe Sensörü MCP9700 Sıcaklık Sensörü LDR Işık Sensörü 4x7 Segment Display Bread Board dnyarduino Deneyler artık çok KOLAY! dnyarduino

Detaylı

Hızlı ve Kolay Arduıno. Volkan Kanat

Hızlı ve Kolay Arduıno. Volkan Kanat Hızlı ve Kolay Arduıno Volkan Kanat İçindekiler Uygulama 1: Buton ile Led Kontrolü 1 Buton ile LED Kontrolü 2 Uygulama 2: RGB LED Animasyonu 11 RGB LED Animasyonu 12 Uygulama 3: 7 Segment Gösterge ile

Detaylı

1. Direnç 2. Akım 3. Gerilim 4. Kapasitans 5. Endüktans 6. Frekans

1. Direnç 2. Akım 3. Gerilim 4. Kapasitans 5. Endüktans 6. Frekans 1. Debi 2. İvme 3. Hız-Devir 4. Uzunluk 5. Açı-eğim 6. Kuvvet 7. Basınç 8. Moment 9. Seviye 10.Sıcaklık 11.Nem 12.Konum 13.Kütle 14.Işık 15.Ses 16.Temas 17.Renk 18.Isı Akısı 19.Gaz kaçağı 1. Direnç 2.

Detaylı

Terminal Üzerinden Led Kontrol Uygulaması

Terminal Üzerinden Led Kontrol Uygulaması Genel Bakış Bluetooth Shield üzerinde HC-05 bluetooth modülü bulunan bir arduino shield didir.bu shield ile arduino kartınıza android telefonunuzdan, bilgisayarınızdan veya başka bir arduino dan bluetooth

Detaylı

LED YAKMAK. Circuit 2. Kablo LED. Direnç. Arduino LED. Direnç (330ohm)

LED YAKMAK. Circuit 2. Kablo LED. Direnç. Arduino LED. Direnç (330ohm) Circuit 2 Pin 13 Arduino LED (Light Emitting Diode) 1 LED YAKMAK LED 'ler (light-emitting diodes) bir çok elektronik devrede kullanılan güçlü ışık kaynaklarıdır. Çalışmalarımıza ilk olarak her elektronik

Detaylı

GMTCNT PLC ile MODBUS MASTER Haberleşmesi -MICNO Serisi Hız Kontrol ile Bağlantı-

GMTCNT PLC ile MODBUS MASTER Haberleşmesi -MICNO Serisi Hız Kontrol ile Bağlantı- GMTCNT PLC ile MODBUS MASTER Haberleşmesi -MICNO Serisi Hız Kontrol ile Bağlantı- RS485 Bağlantı: 1- RS485 bağlantı için PLC nin RS485 bağlantısı için olan COM2 girişini kullanınız. (Şekildeki gibi takınız)

Detaylı

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7 PROJE RAPORU Proje Adı: Pedalmatik Projemizle manuel vitesli araçlarda gaz, fren ve debriyaj pedallarını kullanması mümkün olmayan engelli bireylerin bu pedalları yönetme kolu (joystick) ile sol el işaret

Detaylı

https://www.facebook.com/groups/alisrobotics/ https://www.instagram.com/alikesfet/ Bline Kutu İçeriği 2x Redüktörlü DC Motor 2x Tekerlek 1x Akıllı Araç Şasesi 1x Arduino Uno 1x USB Kablosu 1x Alis Robotics

Detaylı

Bütün ümidim gençliktedir.

Bütün ümidim gençliktedir. Mahmut BORA KARAKUŞ Bütün ümidim gençliktedir. Mustafa Kemal ATATÜRK 2 Hayallerinle Dünyanı Programla 3 Scratch ile Programlamaya Giriş E-Kitabımı okumak için Tıklayınız! 4 Programlama Nedir? Programlama:

Detaylı

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma Genel Bilgi NB Ekranlar üzerinde 2 adet seri port bulunmaktadır. Bu portları kullanarak noprotocol modunda

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ MİKROBİLGİSAYAR TABANLI SİSTEM TASARIMI DERSİ

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ MİKROBİLGİSAYAR TABANLI SİSTEM TASARIMI DERSİ 1. ARDUİNO SETİNİN BİLGİSAYARA TANITILMASI VE PROGRAM KURULUMU Arduino kartını bilgisayara tanıtmak için öncelikle Arduino nun resmi sitesinden Arduino IDE programını buradaki bağlantıdan indirip bilgisayarımıza

Detaylı

0.0000mL mL VFA ELEKTRONİK VF-DG01

0.0000mL mL VFA ELEKTRONİK VF-DG01 Cihazın Kullanımı ve Çalıştırılması Ön Panel Tanımı 1 2 3 0.0000mL 0.0000mL 4 5 6 7 8 9 10 1. 2X8 Karakter LCD üst satır. 2. 2x8 karakter LCD alt satır. 3. Hatanın varlığında yanan led. 4. Röle 1 in çıkışın

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 2. KLAVYE RB0... 19 3. KLAVYE RBHIGH... 27 4. 4 DİSPLAY... 31

İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 2. KLAVYE RB0... 19 3. KLAVYE RBHIGH... 27 4. 4 DİSPLAY... 31 İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 Satır ve Sütunlar...11 Devre Şeması...14 Program...15 PIC 16F84 ile 4x4 klavye tasarımını gösterir. PORTA ya bağlı 4 adet LED ile tuş bilgisi gözlenir. Kendiniz Uygulayınız...18

Detaylı

Strike 5.50 R Proximity Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu

Strike 5.50 R Proximity Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu Strike 5.50 R Proximity Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu Bu kılavuz Strike 5,50 R kullanım ve bilgisayar bağlantısı ile cihaz tanımlamalarına yönelik doğru çalışma alışkanlıkları konusunda bilgiler vermektedir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24

İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24 ULD-25AL ÇAP ÖLÇER 2016 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ... 5-13 HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ... 14-22 BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24 2 ÖZELLİKLER ÖZELLİKLER MODEL : U25AL ÖLÇÜM YÖNTEMİ.:

Detaylı

Paralel ve Seri İletişim. Asenkron/Senkron İletişim. Şekil 2: İletişim Modları

Paralel ve Seri İletişim. Asenkron/Senkron İletişim. Şekil 2: İletişim Modları Paralel ve Seri İletişim Şekil1a: Paralel İletişim Şekil1b. Seri iletişim Şekil 2: İletişim Modları Asenkron/Senkron İletişim PROTEUS/ISIS SANAL SERİ PORT ile C# USART HABERLEŞMESİ Seri iletişimde, saniyedeki

Detaylı

DENEY 1. 7408 in lojik iç şeması: Sekil 2

DENEY 1. 7408 in lojik iç şeması: Sekil 2 DENEY 1 AMAÇ: VE Kapılarının (AND Gates) çalısma prensibinin kavranması. Çıkıs olarak led kullanılacaktır. Kullanılacak devre elemanları: Anahtarlar (switches), 100 ohm ve 1k lık dirençler, 7408 entegre

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 ARDUINO DİJİTAL GİRİŞ-ÇIKIŞ KONTROLÜ DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Burak ULU ŞUBAT 2015 KAYSERİ

Detaylı

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Açılış ekranı açıklamaları: 1 - Son çalışma aç : Cizhazda en son çalışma yaptığınız dosyayı açar. 2 - Dosya aç : İstediğiniz dosyayı açmanızı sağlar. 3 Yeni çalışma

Detaylı

IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ

IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ Bölüm 6 IOT UYGULAMALARINA GİRİŞ Devre geliştirme kartları, üzerlerinde bulunan portlar yardımıyla, elektronik sistemlerle analog ve dijital değerleri okuyarak ya da değer göndererek haberleşir ve bu cihazları

Detaylı

TUŞ TAKIMI (KEYPAD) UYGULAMALARI

TUŞ TAKIMI (KEYPAD) UYGULAMALARI 12. Bölüm TUŞ TAKIMI (KEYPAD) UYGULAMALARI Tuş Takımı (Keypad) Hakkında Bilgi Tuş Takımı Uygulaması-1 74C922 Tuş Takımı Enkoder Entegresi Tuş Takımı Uygulaması-2 (74C922 İle) Bu bölümde tuş takımı diğer

Detaylı

ARDUINO NEDİR? Nasıl Kullanılır? Nasıl Programlanır?

ARDUINO NEDİR? Nasıl Kullanılır? Nasıl Programlanır? ARDUINO ARDUINO NEDİR? Arduino GPIO (General Purpose Input/Output) pinleri sayesinde çevre aygıtları ile etkileşime girebilen, proje prototipleme sürecinde kolaylık sağlayan açık kaynak kodlu geliştirme

Detaylı

esp8266 ve Arduıno ile Nesnelerin İnterneti Hasbi Sevinç

esp8266 ve Arduıno ile Nesnelerin İnterneti Hasbi Sevinç esp8266 ve Arduıno ile Nesnelerin İnterneti Hasbi Sevinç İçindekiler Bölüm 1: GİRİŞ 1 Ne Demektir Bu Nesnelerin İnterneti? 1 Yerel Ağdan İnternet Ağına Çıkma 2 Neler Öğrendik? 4 Bölüm 2: ESP8266 ile Wıreless

Detaylı

Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Giriş

Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Giriş Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Analog - Dijital Dönüştürücülerin ADC0804 entegre devresi ile incelenmesi Giriş Sensör ve transdüser çıkışlarında genellikle

Detaylı

PROJE SAHİBİ: ÖZCAN PİŞGİN

PROJE SAHİBİ: ÖZCAN PİŞGİN PROJE SAHİBİ: ÖZCAN PİŞGİN ARDUİNO UNO Arduino: Arduino, kolaylıkla devreler tasarlayabileceğiniz, açık kaynak kodlu bir geliştirme platformudur. Arduino kullanmak için üst düzey bir elektronik ve programlama

Detaylı

FP52 PROXIMITY KART OKUYUCUSU KULLANIM KILAVUZU

FP52 PROXIMITY KART OKUYUCUSU KULLANIM KILAVUZU FP52 PROXIMITY KART OKUYUCUSU KULLANIM KILAVUZU FP52 kart okuyucusunu; Mody serisi dış kapı buton modülleri ile birlikte kullanılır. Fp52 ile iki farklı röle çıkışı vardır.500 kullanıcıya kadar tanımlanabilir.

Detaylı

Giriş: Arduino Nano: Visuino ile Direkt Bağlanmış 2 X 16 LCD Ekran Karakteristik LCD Ekranlar Arduino projelerinde az miktardaki metin bilgilerinin görüntülenmesi için çok yaygın olarak kullanılır. En

Detaylı

MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ

MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ 192.168.1.0 Networkunda çalışan izleme sistemi PC Eth, TCP/IP Cihaz 1, Cihaz 2, Şekil-1 U 200 Şekil-1 deki örnek konfigürasyonda standart

Detaylı

SAYFA : 2 / 9 VERSİYON GEÇMİŞİ VERSİYON TARİH AMAÇ AÇIKLAMA V V

SAYFA : 2 / 9 VERSİYON GEÇMİŞİ VERSİYON TARİH AMAÇ AÇIKLAMA V V KULLANICI DÖKÜMANI Modbus-RTU Haberleşmeli Kompakt Sensör / LED İndikatör SAYFA : 1 / 9 VERSİYON GEÇMİŞİ VERSİYON TARİH AMAÇ AÇIKLAMA V1.03 17.12.2017 V1.02 07.07.2017 V1.01 03.04.2017 YAZILIMSAL YENİLİK

Detaylı

P-100 P-101. Bağlantı Şeması. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

P-100 P-101. Bağlantı Şeması. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri P-100 P-101 Bağlantı Şeması İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri POWER 1 12V DC 12V-24V Güç Soketi LOCAL SENSÖR 1 GND GND 2 TAMPER Tamper swich girişi 3 ALARM Alarm sensörü Local Sensör 4 FIRE

Detaylı

F2164 GPRS MODEMLER İLE MODBUS TCP PROTOKOLÜ KULLANARAK DİJİTAL VE ANALOG I/O KONTROLÜ UYGULAMASI KILAVUZU

F2164 GPRS MODEMLER İLE MODBUS TCP PROTOKOLÜ KULLANARAK DİJİTAL VE ANALOG I/O KONTROLÜ UYGULAMASI KILAVUZU F2164 GPRS MODEMLER İLE MODBUS TCP PROTOKOLÜ KULLANARAK DİJİTAL VE ANALOG I/O KONTROLÜ UYGULAMASI KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. Şti. info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417

Detaylı

RFID OKUYUCU / YAZICI

RFID OKUYUCU / YAZICI RFID OKUYUCU / YAZICI ÜRÜN KILAVUZU Version 1.2 (MAYIS 2006)!"#! $%%&'''()*+,-. %/ GENEL ÖZELLKLER Özellikler : 868 MHz. UHF bandında EN 300 220 uyumlu. RF çıkı gücü ayarlama özellii 2 adet -RS232 veya

Detaylı

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları -231- Öğr.Gör. Serkan DİŞLİTAŞ 10.1. PHP PHP, platformdan bağımsız sunucu taraflı çalışan betik bir web programlama dilidir. PHP programlama dili ile MySQL, MSSQL,

Detaylı

BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK

BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Genel Bilgi... 3 2. Program Ayarlarının ve Cihaz Bağlantısının

Detaylı

Raspberry Pi 3 ile Snort Entegrasyonu

Raspberry Pi 3 ile Snort Entegrasyonu Raspberry Pi 3 ile Snort Entegrasyonu (05.09.2017) Emre Övünç Siber Güvenlik Mühendisi İçerik 1. Giriş...3 2. Malzemeler...4 3. LCD...5 3.1 Hazırlık...5 3.2 LCD Pinleri...5 3.3 Ekran Şeması...6 4. Sensörler...7

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ MİKROBİLGİSAYAR TABANLI SİSTEM TASARIMI DERSİ

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ MİKROBİLGİSAYAR TABANLI SİSTEM TASARIMI DERSİ 1. ARDUINO MİKRODENETLEYİCİ KARTININ BİLGİSAYARA TANITILMASI VE PROGRAM KURULUMU Arduino kartını bilgisayara tanıtmak için öncelikle Arduino nun resmi sitesinden Arduino IDE programını buradaki bağlantıdan

Detaylı

C# ile NJ Simulatöre Bağlanmak

C# ile NJ Simulatöre Bağlanmak C# ile NJ Simulatöre Bağlanmak Genel Bilgi Sysmac Studio da Değişkenlerin Oluşturulması Windows Form Oluşturulması Gerekli Dosyaların Referanslara Eklenmesi Form1.cs Dosya Yapısı Genel Bilgi Bu dökümanda

Detaylı

Örnek. int analogpin = 3; int val = 0; void setup() { Serial.begin(9600); } void loop() { val = analogread(analogpin); Serial.

Örnek. int analogpin = 3; int val = 0; void setup() { Serial.begin(9600); } void loop() { val = analogread(analogpin); Serial. Seri Port Ekranı Arduinoyu USB üzerinden bilgisayarımıza bağladığımızda aslında seri port bağlantısı yapmış oluyoruz. Bu seri port üzerinden hem bilgi alışverişi yapabilir hem de uç bağlantı noktasındaki,

Detaylı

BLGM423 Gömülü Sistem Tasarımı

BLGM423 Gömülü Sistem Tasarımı 1 BLGM423 Gömülü Sistem Tasarımı İkinci Çalışma Sayısal giriş ucunun çeşitli konum ve hareketlerini algılama Bu çalışmada tipik bir anahtara bağlanmış olarak kullanılan sayısal giriş ucundaki konum ve

Detaylı

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014 14 Temmuz 2014 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : E-Fatura Gelen e-fatura Dosyalarının Transferi Firmalara tedarikçilerinden veya hizmet aldıkları firmalardan gelen e-faturalar,

Detaylı

Dizi elemanları yukarıdaki gibi tek tek tanımlanabileceği gibi matematiksel ifadelerdeki diziler gibi de tanımlanabilir.

Dizi elemanları yukarıdaki gibi tek tek tanımlanabileceği gibi matematiksel ifadelerdeki diziler gibi de tanımlanabilir. DİZİLER/ARRAY: Dizi yi çeşitli şekillerde tanımlamak mümkün. Dizi içlerinde birden fazla değer saklayabilen veri kümeleridir diye tanımlarsak uygun olur sanırım. Diziler yan yana dizilmiş kutucuklar olarak

Detaylı

Algılayıcılar / Transmitter

Algılayıcılar / Transmitter 1 Algılayıcı / Transmitter ATH100L Algılayıcılar / Transmitter ATH100L Kullanım Kılavuzu [Rev_1.0_ATH100L] 2 Algılayıcı / Transmitter ATH100L İÇİNDEKİLER 1. GENEL ÖZELLİKLER... 3 1.1. ATH100L... 3 1.2.

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları İnşaat Kategorisi Kuralları

İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları İnşaat Kategorisi Kuralları İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları 2018 Görev Tanımı: İnşaat Kategorisi Kuralları Bu kategoride robotlar, kendilerine verilen bloklarla önceden belirlenen yapıyı hatasız ve en kısa sürede

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ 4 Bitlik İki Sayının Tam Toplayıcı Entegresi ile Toplama Ve Çıkarma İşlemlerinin Yapılması Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı:

Detaylı

BÖLÜM 2 2. PROGRAMLAMA MANTIĞI

BÖLÜM 2 2. PROGRAMLAMA MANTIĞI BÖLÜM 2 2. PROGRAMLAMA MANTIĞI Programlama bir düşünce sanatıdır ve aslında, kullanılacak programlama dilinden bağımsız bir düşünme tekniğidir. Kullanılan programlama dilinin bu işleme katkısı ise makine

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ 3 Bitlik Bir Sayının mod(5)'ini Bulan Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı: 3 bitlik bir sayının mod(5)'e göre sonucunu bulan

Detaylı

RTX 6A-BX RF Uzaktan Kumanda

RTX 6A-BX RF Uzaktan Kumanda RTX 6A-BX RF Uzaktan Kumanda delab Deniz Elektronik Laboratuvarı Tel:0216-348 65 21 Yüksek performanslı 6 kanal RF kontrol alıcı verici seti. Çalışma frekansı UHF 434.9 MHz. Endüstriyel çalışmalara uyumlu.açık

Detaylı

PIC PROGRAMLAMA STEP MOTOR SÜRÜCÜ VE KONTROL AMAÇ NEDİR? Unipolar Step Motorlar. Uç TESPİTİ NASIL YAPILIR?

PIC PROGRAMLAMA STEP MOTOR SÜRÜCÜ VE KONTROL AMAÇ NEDİR? Unipolar Step Motorlar. Uç TESPİTİ NASIL YAPILIR? PIC PROGRAMLAMA hbozkurt@mekatroniklab.com www.mekatroniklab.com.tr STEP MOTOR SÜRÜCÜ VE KONTROL AMAÇ Bu ayki sayımızda, özellikle CNC ve robotik uygulamalarda oldukça yaygın olarak kullanılan step motorlar

Detaylı

AÇI VE EĞİM SENSÖRÜ Analog veya CANopen Çıkışlı

AÇI VE EĞİM SENSÖRÜ Analog veya CANopen Çıkışlı AÇI VE EĞİM SENSÖRÜ Analog veya Çıkışlı INC 110 GENEL ÖZELLİKLER ±90: iki eksenli ölçüm aralığı veya 0-360 tek eksenli ölçüm aralığı seçeneği 4-20 ma, 0-10V veya sinyal çıkışı seçeneği Redundant çıkış

Detaylı

idea rsbasic KOMUTLARI

idea rsbasic KOMUTLARI idea KOMUTLARI İÇİNDEKİLER 2.1 Etiketler (Labels)... 4 2.2 Yorumlar (Comments)... 5 2.3 Semboller (Symbols)... 6 2.4 backward (geri)... 7 2.5 debug (hata ayıkla/izle)... 8 2.6 dec (azalt)... 9 2.7 do..

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ 4 Bitlik İki Sayının Tam Toplayıcı Entegresi ile Toplama Ve Çıkarma İşlemlerinin Yapılması Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı:

Detaylı

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000 Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 22.04.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm...

Detaylı

AÇI VE EĞİM SENSÖRÜ Analog veya CANopen Çıkışlı

AÇI VE EĞİM SENSÖRÜ Analog veya CANopen Çıkışlı AÇI VE EĞİM SENSÖRÜ Analog veya Çıkışlı INC 110 GENEL ÖZELLİKLER ±90: iki eksenli ölçüm aralığı veya 0-360 tek eksenli ölçüm aralığı seçeneği 4-20 ma, 0-10V veya sinyal çıkışı seçeneği Redundant çıkış

Detaylı

IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU

IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU ÖNSÖZ: Delta IFD8520 izoleli adreslenebilir RS-232 RS-422/RS-485 çevirici, RS-422/RS-485 'den RS-232 protokolüne haberleşme arabirimi

Detaylı

1. PROGRAMLAMA. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

1. PROGRAMLAMA. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com . PROGRAMLAMA UTR-VC Windows altında çalışan konfigürasyon yazılımı aracılığıyla programlanır. Programlama temel olarak kalibrasyon, test ve giriş/çıkış aralıklarının seçilmesi amacıyla kullanılır. Ancak

Detaylı

User [Şirket adını. LTr Kullanım Kılavuzu. yazın]

User [Şirket adını. LTr Kullanım Kılavuzu. yazın] User [Şirket adını LTr Kullanım Kılavuzu yazın] İçindekiler Giriş... 4 Teknik Özellikler... 5 Ölçüler... 6 Cihaz Konnektör Bağlantıları... 7 Besleme Konnektörü Bağlantısı... 8 Haberleşme Konnektörü Bağlantısı...

Detaylı

Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması

Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması BÖLÜM 2: 2.1. STELARIS KART GENEL BİLGİ VE CODE COMPOSER STUDIO: Code Composer Studio İndirilmesi ve Kurulması 1. Aşağıdaki linkten Code Composer Studio yu indirebilirsiniz: http://processors.wiki.ti.com/index.php/download_ccs

Detaylı

KONTROL VE OTOMASYON KULÜBÜ

KONTROL VE OTOMASYON KULÜBÜ KONTROL VE OTOMASYON KULÜBÜ C DİLİ İLE MİKROKONTROLÖR PROGRAMLAMA EĞİTİMİ Serhat Büyükçolak Ahmet Sakallı 2009-2010 Güz Dönemi Eğitimleri Mikrokontrolör Gömülü sistemlerin bir alt dalı olan mikrokontrolör

Detaylı

Visuino: Nextion Ekranla Parmak İzi Sensörü

Visuino: Nextion Ekranla Parmak İzi Sensörü Visuino: Nextion Ekranla Parmak İzi Sensörü Bu sefer bir karışık programlama projesiyle geldim ( geleneksel Arduino kod programlama ve Visuino programlama).hmi ekranlar her zaman programlamak için yoğun

Detaylı

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI Bazı pinler çevre birimleri ile çoklanmıştır. Peki bu ne demek? Mesela C portundaki RC6 ve RC7 pinleri seri iletişim için kullanılır. Eğer seri iletişimi

Detaylı

EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı

EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı Power supply voltage regulator J6 ile power supply seçimi yapılır. USB seçilirse USB kablosu üzerinden +5V gönderilir, EXT seçilirse DC connector üzerinden harici bir power

Detaylı

BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU

BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU Yayınlanış Tarihi: 01.08.2012 Revizyon:1.2 1 1. MODEM İN ÖZELLİKLERİ: Beti GSM/GPRS modem kartı, kullanıcıların M2M uygulamaları için ihtiyaç duyabilecekleri asgari

Detaylı

5-14 KURULUM AYARLARI CALIŞMA FONKSİYONLARI MEKANÝK KURULUM ARIZA DURUMLARI GÜVENLÝK UYARILARI TEKNÝK ÖZELLÝKLER

5-14 KURULUM AYARLARI CALIŞMA FONKSİYONLARI MEKANÝK KURULUM ARIZA DURUMLARI GÜVENLÝK UYARILARI TEKNÝK ÖZELLÝKLER 3 4 5-14 2 KURULUM AYARLARI 15-16 CALIŞMA FONKSİYONLARI 17-20 MEKANÝK KURULUM 21-22 ARIZA DURUMLARI 23 GÜVENLÝK UYARILARI 24 TEKNÝK ÖZELLÝKLER 25 3 07 08 06 10 11 09 Perde Radar ( Opsiyonel) 4 07 Kayış

Detaylı

KISA MESAFE RADYO TELEMETRİ CİHAZLARI

KISA MESAFE RADYO TELEMETRİ CİHAZLARI TÜM SEBINETECH RADYO MODEMLERDE AŞAĞIDAKİ ÖZELLİKLER ORTAKTIR; KASA ÇALIŞMA SICAKLIĞI RF ÖZELLİKLERİ PERFORMANS ANTEN ARAYÜZÜ ÜRÜN SEÇİMİ Alüminyum kasa -10 C ~ +60 C Frekans: 433MHz, 25KHz kanal aralığı

Detaylı

1- KULLANILACAK DEVRE ELEMANLARININ TANITILMASI

1- KULLANILACAK DEVRE ELEMANLARININ TANITILMASI 1- KULLANILACAK DEVRE ELEMANLARININ TANITILMASI ARDUINO UNO Arduino, kolaylıkla devreler tasarlayabileceğiniz, açık kaynak kodlu bir geliştirme platformudur. Arduino kullanmak için üst düzey bir elektronik

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ Nesneye Yönelik Programlama C++ ile Beaglebone Black de Bluetooth Haberleşmesi Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAKUT Sinan

Detaylı

Bütün ümidim gençliktedir.

Bütün ümidim gençliktedir. Mahmut BORA KARAKUŞ Bütün ümidim gençliktedir. Mustafa Kemal ATATÜRK 2 Hayallerinle Dünyanı Programla 3 Scratch ile Programlamaya Giriş E-Kitabımı okumak için Tıklayınız! 4 5 Scratch ile Arduino Süper

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 ARDUINONUN TEMELLERİ 1

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 ARDUINONUN TEMELLERİ 1 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 ARDUINONUN TEMELLERİ 1 Mikrodenetleyiciler ve Arduino 2 Mikrodenetleyiciler 2 Atmel AVR Mikrodenetleyicileri 3 Avr ve RISC Mimarisi 4 Neden Arduino? 5 Arduino Geliştirme Ortamı

Detaylı

Model232I RS232 Optik İzolatör

Model232I RS232 Optik İzolatör Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com Model232I RS232 Optik İzolatör Industrial Model232I Isolation Protector, Seri haberleşme sistemlerinde RS232 seri arayüze sahip cihazlara

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Elektrik ve Elektronik Ölçmeler Laboratuvarı Deney Adı: Sensörler. Deney 5: Sensörler. Deneyin Amacı: A.

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Elektrik ve Elektronik Ölçmeler Laboratuvarı Deney Adı: Sensörler. Deney 5: Sensörler. Deneyin Amacı: A. Deneyin Amacı: Deney 5: Sensörler Sensör kavramının anlaşılması, kullanım alanlarının ve kullanım yerine göre çeşitlerinin öğrenilmesi. Çeşitli sensör tipleri için çalışma mantığı anlaşılıp sağlamlık testi

Detaylı

ACR-Net 100 Kullanım Kılavuzu

ACR-Net 100 Kullanım Kılavuzu ACR-Net 100 Kullanım Kılavuzu Ayrıntılı bilgi için web sayfamızı ziyaret edin. www.acrelektronik.com.tr 1 İçindekiler 1. ACR-Net 100... 3 1.1. ACR-Net 100 Özellikleri... 3 1.2. Kullanım Alanları... 3 1.3.

Detaylı

idea Kontrol Kartı (idea Board jv2.1) Kullanım Kılavuzu

idea Kontrol Kartı (idea Board jv2.1) Kullanım Kılavuzu idea Kontrol Kartı (idea Board j) Kullanım Kılavuzu 1 Genel Bakış idea (Board) Kontrol Kartı robotbilim ve mekatronik uygulamalar geliştirmek için sizlere yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor! Bu kontrol

Detaylı

FPGA İLE UYGULAMA ÖRNEKLERİ FPGA ile Seri Haberleşme (RS232) Uygulaması

FPGA İLE UYGULAMA ÖRNEKLERİ FPGA ile Seri Haberleşme (RS232) Uygulaması FPGA ile Seri Haberleşme (RS232) Uygulaması 1 FPGA ile (Sahada Programlanabilir Mantık Dizeleri) gerçekleştirilen bu örnek uygulamamızda, geliştirme kartımız üzerinde bulunan giriş / çıkış pinlerini FT232RL

Detaylı

OPEN ADVANCE V.1.1 FOTOSELLİ OTOMATİK KAPI SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

OPEN ADVANCE V.1.1 FOTOSELLİ OTOMATİK KAPI SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU OPEN ADVANCE V.. FOTOSELLİ OTOMATİK KAPI SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU Adres : SAKARYA. ORG.SAN.BÖL. 964 ADA PARSEL NO: HENDEK/SAKARYA Tel No : 009 064 64 8 0 Fax No : 009 064 64 8 3 www.alkur.com.tr info@alkur.com.tr

Detaylı

Arduino Temel Bilgiler

Arduino Temel Bilgiler Bu e-kitap Arduino ile proje geliştirmek isteyenler için temel bilgiler içermektedir. Arduino Temel Bilgiler Şevket Yılmaz Yazılım Mühendisi sevket-yilmaz@windowslive.com ARDUİNO NEDİR? Arduino bir mikro

Detaylı

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12 WiFi RS232 Converter Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 2 / 12 1. ÖZELLĐKLER 60.20mm x 40.0mm devre boyutları (5-15)VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 DOSYALAMA Sunu Planı Veri Hiyerarşisi Dosyalar ve Akımlar(streams) Sıralı Erişim (Sequential Access) dosyalarının oluşturulması Sıralı Erişim Dosyalarından Veri Okuma Rasgele

Detaylı

Excel' den Kitap Alma Sihirbazı

Excel' den Kitap Alma Sihirbazı Excel' del kitap alma sihirbazını kullanarak excel ortamında hazırlanmış kitap listelerinizi kolaylıkla kaydedebilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için aşağıdaki adımları inceleyiniz. Eğer excel listesini

Detaylı

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları 4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları Şart yapıları bir bilgisayar programının olmazsa olmazlarındandır. Şart yapıları günlük hayatımızda da çok fazla karşılaştığımız belirli

Detaylı