İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ"

Transkript

1 İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ ŞEHİRCİLİK, PLANLAMA VE İNŞAAT MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR AĞUSTOS 2014 Adres: Atatürk Caddesi No: Pasaport İZMİR Çağrı Merkezi: Faks: Web:

2 İZMİR LİMANLARININ DURUMU İZMİR ALSANCAK LİMANI İzmir Alsancak Limanı, Türkiye nin en önemli ihracat ve ana limanlarından bir tanesidir yılı verilerine göre Türkiye'nin toplam konteyner elleçlemesi TEU'dur. Aşağıda 2012 yılında Türkiye'de konteyner elleçleyen ilk on liman yer almaktadır: 1) Marport (İstanbul/ Ambarlı) TEU 2) Mersin TEU 3) Kumport (İstanbul/ Ambarlı) TEU 4) İzmir Alsancak TEU 5) Mardaş (İstanbul/ Ambarlı) TEU 6) Gemport (Gemlik) TEU 7) Nemport (Nemrut / Aliağa) TEU 8) Yılport (Gebze) TEU 9) Borusan (Gemlik) TEU 10) Port Akdeniz (Nemrut / Aliağa) TEU İzmir Alsancak Limanı nın potansiyeline rağmen iç körfez girişinden itibaren limana kadar yeterli derinliğe sahip olmaması ve liman sahasını büyütememesi, daha kapasiteli bir liman haline gelmesini engellemektedir. Ancak İzmir in şehir olarak varlığını limanına borçlu olduğu ve kent merkezindeki ekonomik canlılığın ve ticareti aktivitenin Alsancak Limanın yarattığı ekonomi üzerinden döndüğü unutulmamalıdır. YILLAR İzmir Alsancak Limanı İstatistikleri GEMİ HAREKETLERİ YÜK HAREKETLERİ Adet Tonaj(GRT) Ağırlık (TON) Konteyner(TEU)

3 KUZEY EGE ÇANDARLI LİMANI Kuzey Ege Çandarlı Limanı Avrupa ile Ortadoğu arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanan kombine taşımacılık zincirinde, aktarma merkezi olarak planlanmıştır. Aşamalı olarak yapılacak revizyonlarla kapasitesinin 12 Milyon TEU/yıl a çıkarılacaktır yılı Temmuz ayı itibariyle Çandarlı Limanı mendireğinin geçici kabulü yapılmıştır. Teknik Bilgiler Toplam Kapasite: TEU/yıla kadar 1. Faz: TEU/yıl Mendirek İnşaatları, m uzunluğunda rıhtım inşaatını, terminal alanını, operasyon binalarını kapsamaktadır. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü, m uzunluğundaki mendirek inşaatını devlet imkanları ile yapmıştır tarihinde yer teslimi yapılmış, inşaatın tamamlanmasının ardından 1501 m olarak geçici kabulü yapılmıştır. Mendirek Mendirek Uzunluğu : m İhale tarihi : Yer teslim tarihi : Proje bedeli : ,95.-TL

4 2. Faz: TEU/yıl 1. faz m rıhtım inşaatına ek olarak m rıhtım inşaatı. (toplam m2) Terminal alanı, operasyon binaları ile birlikte kapasite 4 Milyon TEU/yıl. Konteynır stoklama sahası 100 hektar, apron sahası 20 hektar YİD İhalesi Çandarlı Limanında terminaller ve üstyapılar tarihinde YİD Modeli ile ihale edilmiştir. Ancak limanın demiryolu bağlantı hatlarının altyapısı, Çiğli-Aliağa-Bergama otoyolunun bağlantısının ihale kapsamına dahil edilmesi ile birlikte yatırım maliyetlerinin ciddi oranda yükselmesi, bununla birlikte Petkim tarafından konteynır limanı yatırımına başlanması yatırımcının kafasını karıştırmış; Sabancı, MNG, Limak, Yıldırım Holding, Arkas gibi holdingler dosya almasına rağmen hiçbir grup ihaleye teklif vermemiştir.

5 NEMRUT İSKELELER BÖLGESİ Nemrut İskeleler Bölgesi, dökme yük taşımacılığına yönelik yapılmış 5 adet iskeleden oluşmaktadır. İskele işletmecisi olan Ege Gübre, Akdeniz Kimya gibi şirketler, Alsancak Limanında yaşanan sorunlar nedeniyle konteynır taşımacılığında ortaya çıkan ihtiyacı görerek son 3 yılda konteyner hizmetleri vermeye başlamıştır. Bunun dışında Nemrut Körfezinde imar planlarına işlenmiş halde 3-4 iskele daha inşa edilmeyi beklemektedir. Aliağa Limanları Konteynır Elleçleme YÜKLEME BOŞALTMA GENEL TOPLAM Ege Gübre Nemport Aliağa Limanları İstatistikleri YILLAR GEMİ HAREKETLERİ YÜK HAREKETLERİ Adet Tonaj (GRT) Ağırlık (TON) Konteyner(TEU) (İLK 5 AY)

6 Petkim Konteynır Limanı Petkim başlangıç kapasitesi 1,5 Milyon TEU ve tam faaliyete geçtiğinde 4 Milyon TEU kapasiteye ulaşacak bir konteyner limanı inşaatına başlamıştır. 22 Şubat 2013 te konteyner limanı işletmeciliği alanında dünyanın önde gelen işletmecilerinden APM Terminals ile 28 yıl süreli sözleşme imzalayan Petkim, TEU kapasiteli gemilerin yanaşacağı ilk liman olma özelliğini taşıyacaklarını belirtilmektedir. Liman ard alanında karayoluna yakın noktada bir lojistik merkez yapılması da yatırımın bir diğer ayağı olarak açıklanmıştır. Bu kapsamda; konteyner depolanması için liman sahasında 42 hektar, geri hizmet alanında ise 6 hektar olmak üzere toplam 48 hektar lojistik saha yapılacağı açıklanmıştır. DEĞERLENDİRME Kısa vadeli olarak Nemrut Körfezindeki iskelelerin konteynır elleçleme hizmeti vermesi, Alsancak Limanından kaynaklı sorunlara çare olmakta iken Petkim Konteynır Limanı na devlet tarafından izin verilmesi ve teşvik edilmesi ayrı önemli bir sorunu beraberinde getirmektedir. Alsancak Limanı, özelleştirme ihalesi yargıya taşınmış ve küresel kriz ile birlikte talipliler limanı almaktan vazgeçmişti. 5 Kasım 2013 de yapılan Çandarlı Limanı ihalesine ise liman yatırımının yanı sıra demiryolu ve karayolu bağlantı yollarının da şartnameye dahil edilmesi nedeniyle yük miktarı bu yatırımı karşılamaya yetemeyeceğinden dolayı yatırımcılar ürkmüş ve ihaleye teklif veren olmamıştır. Petkim Konteyner Limanı devreye girdiğinde ise üretim ve ihracat kısıtlı büyüdüğü için İzmir Limanına gelen yüklerin paylaşılması söz konusu olacaktır. Nitekim 2009 krizi öncesi 9 milyon ton/yıl elleçleme yapılan Alsancak Limanında şu an 7 milyon ton/yıl civarı bir elleçleme yapılmaktadır. Buradan çıkan sonuç, Çandarlı ve Petkim Limanlarının ilk etapta devreye girmesi ile birlikte yapılacak yatırımlar ile 3 Milyon TEU kapasiteye ulaşacak ve İzmir Alsancak Limanın özelleştirilme ihtimali ortadan kalkacaktır. Bu durumda geçtiğimiz yıllarda Odamızın gündeme getirdiği Otonom Yönetim Modeli tekrar değerlendirilmelidir.

7 Odamızın 2010 yılında İzmir Alsancak Limanı için hazırlamış olduğu Yeniden Yapılandırma Proje önerisi (önerimiz limanın 3 milyon TEU kapasiteye ulaştırılması) Ulaştırma Bakanlığınca uygun görülerek Bakanlık limanın modernizasyonu ve kapasite artırımı için çalışmalara başlamıştır. Bu kapsamda 2011 yılından itibaren liman kapıları yenilenmiş, saha beton ve asfalt çalışması yapılmış, vinçler revizyona sokulmuş, atıl binalar yıkılmış, viyadükler limana indirilmiş, yaklaşım kanalı projesi proje ve ÇED süreci başlatılmıştır. ÇED sunumu 15 Nisan 2013 tarihinde yapılmış olmasına rağmen halen sonuç çıkmamıştır. Ancak 2013 yılında bu çalışmaların oldukça yavaşladığını görmekteyiz. Körfez yaklaşma kanalı derinleştirme çalışmalarında ise; başlangıçta ortaya çıkan heyecan kaybolmuş, taramadan çıkacak çamurun nereye atılacağı problem olduğu için ÇED sorunu halen aşılamamıştır. Eğer Alsancak Limanında devlet tarafından yapılan yatırımlar bir şekilde durur ise Alsancak Limanı, Çandarlı, Petkim ve Nemrut Limanlarına karşı çok ciddi kan kaybedecek ve zaman içerisinde önemsizleşecektir ki bu merkez kent ekonomisi için büyük sorunları doğuracaktır. Sonuç olarak; her ne kadar 2023 Türkiye si için 500 Milyar Dolar ihracat hedefi ve bu bağlamda İzmir için 100 Milyar Dolar ihracat hedefi var ise de Anadolu dan ihraç edilen yükler stratejik bir plan çerçevesinde İzmir Limanlarına yönlendirilmez ise İzmir in limanlarının beklenen performansı ortaya koyması mümkün değildir yılında Türkiye'nin ihracatı 152 Milyar Dolar iken Alsancak Limanın da, TEU (yaklaşık TEU ihracat), Nemruta'ta ise TEU toplam elleçleme yapılmıştır. 2012'de İzmir'in gümrüklere göre ihracatı 21,1 Milyar Dolar, İzmirli firmaların yaptığı ihracat 8,6 milyar Dolardır. İzmir ve çevresinde ilk etap yatırımları düşünüldüğünde Çandarlı Limanı 2 milyon TEU, Petkim 1,5 milyon TEU ve Alsancak Limanı 1,5 milyon TEU, Nemrut İskeleleri TEU olmak üzere toplamda 5,5 Milyon TEU kapasiteye ulaşmaktadır. Bu rakam 2012 İzmir liman konteyner istatistikleri ve 2012 İzmir ihracatına oranlandığında basit hesapla 105 Milyar Dolarlık bir ihracat demektir.

8 Bu basit hesapla bile Çandarlı Limanının 2. ve 3. etaplarının ve Petkim Limanının gelişme etaplarının orta vadede dahi yapılamayacağı aşikardır. Tabii bu noktada Çandarlı Limanı'nın transit yükleri ne kadar çekebileceği bu bağlamda Malta, Mısır ve Yunanistan (Pire) limanlarındaki transit yüklerden ne kadarını alabileceği yönündeki performansı önem taşımaktadır. Ya da Çandarlı ve Petkim Liman yatırımların fizıbıl hale getirilmesi için İzmir Alsancak Limanı'nın kapasite artırımı durdurulacaktır. Gelinen noktada ne yazık ki, Ulaştırma Bakanlığı'nın bu yöntemi seçmesi kuvvetle muhtemeldir. İzmir Alsancak Limanı'nın vasat bir liman olarak mevcudiyetini korurken Aliağa ve Çandarlı Limanı'nın parlatılması, aslında üstü örtülü bir şekilde İzmir Alsancak Limanı'nın kaderine terk edilerek fonksiyon değiştirmesine yol açacaktır. İzmir Alsancak Limanı'nın önemini yitirmesi demek İzmir kent merkezindeki ekonomik hayatın büyük bir sekteye uğraması demektir. Örneğin şehrin içinde kalan İstanbul Ambarlı Limanı nın Tekirdağ yönüne taşınmasına dair herhangi bir talep ya da girişim söz konusu değildir. Ambarlı Limanlarında, toplamda 3 milyon TEU nun üzerinde konteynır elleçlenmektedir. Diğer taraftan İzmir'in lojistik merkez olması sadece limanlarıyla mümkün değildir. Kara üzerinde de lojistik sahalar ve merkezler yaratılmalıdır. Dünyada örnekleri olan bu sahaların ismi lojistik merkezlerdir. İzmir'de henüz lojistik merkez bulunmamaktadır. Ulaştırma Bakanlığı Kemalpaşa'da 2000 dönüm üzerinde kamulaştırma ve altyapı çalışmalarını yürüttüğü lojistik merkez projesinin altyapı inşaatını tarihinde ihale etmiş ve Temmuz ayı itibariyle inşaatta %78 gerçekleşme sağlanmıştır. Kemalpaşa demiryolu inşaatı tamamlanmış olup 3 milyon ton/yıl taşıma kapasitesine sahiptir. Kemalpaşa Lojistik Merkezinin 2014 yılında YİD şeklinde ihale edilmesi düşülmekle birlikte YİD ihalesinin 2015 yılına sarkması olası gözükmektedir. Petkim Liman yatırımını müteakip arka sahasında bir lojistik merkez kurma düşüncesindedir. Odamız da Güney İzmir Lojistik Projesi çerçevesinde güneyde bir lojistik merkezi kurma fikrindedir. İzmir üç farklı aksında yer alacak bu lojistik merkezleri kaldırabilecek nitelikte midir? Aslında kentin üç önemli yük aksında birer adet lojistik merkezin olması kent açısından son derece olumludur. Ama sektör bu kapasiteyi doldurabilecek midir veya ne kadar sürede doldurabilecektir?

9 Lojistik sektörü alt yapı yatırımı yapıldıkça kendisini büyüten bir sektördür. Bununla birlikte ülke ve dünya ekonomisi ile de doğrudan bağlantılıdır. Özetle gerek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı gerekse İzmir in Oda ve Borsaları İzmir'in liman ve lojistik merkez yatırımlarını değerlendirirken eldeki verileri iyi analiz edip geleceğe ilişkin yatırım ve stratejileri doğru kurgularla şekillendirmeliyiz. İzmir Limanları yatırım, yük miktarları ve yatırımları karşılama yönünden tekrar ele alınmalı, İzmir Limanları Master ve Eylem Planları hazırlanmalı, limanlar birbirini baltalayacak şekilde rakip duruma düşürülmemelidir. Çandarlı Limanı yatırımcı yönünden makul hale getirilerek tekrar ihale edilmeli, İzmir Alsancak Limanı yatırımları temposunu kaybetmeden devam etmelidir.

10 ÇEŞME ULUSOY LİMANI YILLAR YÜKLEME/BOŞALTMA YÜKLEME/BOŞALTMA UĞRAK YAPAN YÜK(TON) TIR SAYISI GEMİ SAYISI(YÜK) ,675 3, ,723 3, ,439 2, (İLK 5 AY) 18, DİKİLİ LİMANI YILLAR YÜKLEME/BOŞALTMA YÜK (TON) UĞRAK YAPAN GEMİ SAYISI(YÜK) , , , (İLK 5 AY)

11 İzmir Alsancak Limanı Yılları Konteyner Bilgileri BOŞALTMA YÜKLEME GENEL TOPLAM YIILAR DOLU BOŞ DOLU BOŞ TEU TON 20' 40' 20' 40' 20' 40' 20' 40' TEU TON ADET TEU TON FARK (% ) %17,29 %28,56 %24,44 %28,87 %26,19 %24,44 %14,26 %21,70 -%9,27 %33,75 %18,61 %16,89 %20,92 %22,25 %19, FARK (% ) %21,44 %21,30 %18,43 %3,60 %14,84 %19,62 %18,11 %11,58 %55,42 %19,96 %14,77 %17,63 %16,05 %14,81 %18, FARK (% ) %6,09 %5,71 -%5,04 -%13,29 -%2,72 %7,98 -%0,95 -%4,40 -%52,01 %54,29 -%2,30 -%0,62 -%2,49 -%2,51 %2, FARK (% ) %17,55 %10,46 -%4,86 %17,43 %9,07 %9,40 %1,25 %11,48 %83,68 -%11,39 %7,16 %4,18 %6,58 %8,10 %5, FARK (% ) %11,20 -%4,81 %16,05 %7,28 %5,67 %5,35 %11,95 -%0,75 %2,50 %39,51 %5,36 %7,93 %7,53 %5,51 %7, FARK (% ) -%3,29 -%1,87 %8,77 -%5,06 -%0,24 %0,49 %6,37 -%3,44 -%36,60 %6,10 %0,34 -%2,07 %1,36 %0,05 -%1,22

12 FARK (% ) -%33,23-%12,31 %2,09 -%4,87 -%9,22 -%18,07 -%5,53 -%7,76 %7,98 -%17,78 -%7,21 -%8,03 -%8,00 -%8,21 -%11, FARK (% ) %6,22 -%11,67 -%11,21 -%10,35 -%9,29 -%5,09 -%10,71 -%15,85 -%37,01 -%6,56 -%13,51 -%11,86 -%10,76 -%11,43 -%9, FARK (% ) %11,85 %11,34 -%12,67 -%16,15 -%3,69 %4,91 -%6,60 -%11,26 %43,98 %13,71 -%7,63 -%7,52 -%5,67 -%5,64 -%3, FARK (% ) -%7,39 %0,06 %11,41 %6,68 %3,79 -%5,28 -%0,13 %6,51 -%21,35-%23,38 %1,51 %1,14 %2,54 %2,69 -%1,1

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ÜLKEMİZDEKİ KIYI TESİSLERİ Uluslararası sefer yapan gemilere açık 178 kıyı tesisimiz

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü LİMAN Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük te liman, gemilerin barınarak yük alıp boşaltmalarına,

Detaylı

2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak

2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak 2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanıcak 2016 Liman Yılı Olacak. Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanıcak.

Detaylı

Limanların Önemi. Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi

Limanların Önemi. Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi Limanların Önemi Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi Knidos, Efes, Bergama, Assos, Teos, Pagos (Kadifekale), Urla Knidos Knidos Marmaray.. OSMANLI DÖNEMİNDE LİMANLARIMIZ Osmanlı İmparatorluğunda

Detaylı

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL II. Ulusal Liman Kongresi 5-6 Kasım 2015/ İzmir Global ticarette üretimden tüketime

Detaylı

Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi

Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi İşletmeci: SASA DUPONT SABANCI POLYESTER SANAYİİ A.Ş. İli: Hatay İlçesi/Köyü: İskenderun Niteliği: Şamandıra Coğrafi Konumu: 36 35' N - 36 10" E Erişim: Tesisin demiryolu

Detaylı

Ege Bölgesi Limanları ve Sektör Durumu

Ege Bölgesi Limanları ve Sektör Durumu İzmir Nemrut/Aliağa Ege Bölgesi Limanları ve Sektör Durumu 2011 İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi 1 En Fazla Yük Elleçlemesi Yapılan İlk 10 Liman Başkanlığı (2010 Yılı / Ton) 60.000.000 (% 17) 53.770.364

Detaylı

İZMİR ALSANCAK LİMANI VE ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ

İZMİR ALSANCAK LİMANI VE ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ İZMİR TİCARET ODASI İZMİR ALSANCAK LİMANI VE ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ Hazırlayan: Hitay BARAN İZMİR, Haziran 2006 1 İZMİR ALSANCAK LİMANI ve ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ İzmir, yüzyıllardır sadece Anadolu nun değil,

Detaylı

Satılık Depolama Tesisi / Arsa. Haramidere, Avcılar, İstanbul

Satılık Depolama Tesisi / Arsa. Haramidere, Avcılar, İstanbul Haramidere, Avcılar, İstanbul İçerik Yatırım Özeti Konum & Ulaşım Bölgedeki Önemli Yatırımlar Mülkiyet & İmar Durumu Teknik Özellikler Satış İşleminin Yapısı İletişim 2 Yatırım Özeti Yatırım arsası, İstanbul

Detaylı

I. Ulusal Liman Kongresi. 1-2 Kasım 2013

I. Ulusal Liman Kongresi. 1-2 Kasım 2013 I. Ulusal Liman Kongresi Küresel Rekabette Tedarik Zinciri Etkinliği 1-2 Kasım 2013 http://web.deu.edu.tr/ulk2013/ Onursal Başkan Prof.Dr. Mehmet FÜZUN Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Bilim Kurulu Başkanı

Detaylı

Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği

Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği 551 (1) Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği Öğr. Gör. Soner ESMER (1) ve Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Kaynaklar Yerleşkesi,

Detaylı

LOJİSTİK YATIRIMLARI KONFERANSI

LOJİSTİK YATIRIMLARI KONFERANSI LOJİSTİK YATIRIMLARI KONFERANSI TOPLAM KAMU YATIRIM HARCAMALARI İÇİNDEKİ BAKANLIĞIMIZ YATIRIMLARININ PAYI Cari fiyatlarla Bakanlığımız yatırımlarının toplam kamu harcamaları içindeki payı %17 den %46

Detaylı

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi: SOCAR Rakamlarla SOCAR: 51.000 Çalışan 11 ülkeden 21 uluslararası enerji şirketi ile anlaşmalar Dünyada 17 noktada faaliyet: 15

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-1 HABER BÜLTENİ 24.2.216 Yük İstatistikleri, 216 Yük elleçlemesi %12,1 arttı Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı ayında bir önceki yılın

Detaylı

Hatay İskenderun Bilgi Notu

Hatay İskenderun Bilgi Notu İskenderun Bilgi Notu Bölgemizin lokomotif sektörleri ticaret, nakliye, inşaat ve sanayi olarak ifade edilebilir. ilinde demir çelik ürünleri, otomotiv filtresi, tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler

Detaylı

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI Doç.Dr.Ersan BAŞAR, Dr.Sercan EROL ve H.İbrahim Kurt KTÜ, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü II.Ulusal Liman Kongresi, DEU-2015

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatay Hakkında Genel Bilgiler Hatay; gerek demografik yapısı ve kültürel mozaiği, gerek üretim

Detaylı

BATI ANADOLU GRUBU. BATI ANADOLU GRUBU bugün,

BATI ANADOLU GRUBU. BATI ANADOLU GRUBU bugün, BATI ANADOLU GRUBU BATI ANADOLU GRUBU nun temelleri, 1966 yılında, %100 Türk Sermayesi ile kurulan Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş. ile atılmıştır. Grubun ilk şirketi olan Batıçim hızla büyümüş ve kısa

Detaylı

EGE BÖLGESİNDE LOJİSTİK SEKTÖRÜ NÜN GELECEĞİ

EGE BÖLGESİNDE LOJİSTİK SEKTÖRÜ NÜN GELECEĞİ EGE BÖLGESİNDE LOJİSTİK SEKTÖRÜ NÜN GELECEĞİ 5. İzmir İktisat Kongresi 3o Ekim 1 Kasım 2013 Kenan YAVUZ SOCAR Turkey Enerji A.Ş. Başkan/CEO Ege Bölgesi Lojistik Sektörü Lojistik sektörü dünyada hızlı büyüme

Detaylı

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD.

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. Multi Modal İmkanlar Mart 2012 2010 yılında sadece Hamburg

Detaylı

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU Gökhan GÖMCÜ Kırşehir Yatırım Destek Ofisi 15.04.2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 1. Karayolu Taşımacılığı Karayolu taşımacılığı, başlangıç ve varış noktaları arasında aktarmasız

Detaylı

TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY. Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü

TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY. Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü SUNUġ UTİKAD Türkiye Lojistik Sektörü 2011 Hatay : Lojistik Olanaklar 2 UTĠKAD 3 UTĠKAD Ülkemiz Lojistik Sektörünün En Büyük Temsilcisi

Detaylı

İZMİR DE KİMYA SEKTÖRÜ, SEKTÖRÜN POTANSİYELİ VE GELİŞTİRME OLANAKLARI

İZMİR DE KİMYA SEKTÖRÜ, SEKTÖRÜN POTANSİYELİ VE GELİŞTİRME OLANAKLARI İZMİR DE KİMYA SEKTÖRÜ, SEKTÖRÜN POTANSİYELİ VE GELİŞTİRME OLANAKLARI Gözde SEVİLMİŞ Kimya sanayi; önümüzdeki yıllarda küresel üretim ve ticarette etkin olacak sektörlerden otomotiv, bilgi ve iletişim

Detaylı

E-POSTA : bursa.ikk@tmmob.org.tr WEB: http://bursakentsempozyumu.org

E-POSTA : bursa.ikk@tmmob.org.tr WEB: http://bursakentsempozyumu.org TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi BAOB Yerleşkesi Odunluk Mah. Akademi Cad. No:8 A1 Blok Kat2-3 Nilüfer / BURSA TEL : 0 224 453 62 00 FAX : 0 224 453 62 12

Detaylı

Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları. Prof.Dr.Okan TUNA

Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları. Prof.Dr.Okan TUNA Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları Prof.Dr.Okan TUNA Limanları Etkileyen Makro Gelişmeler Küresel Ekonomi, Ticaret ve Denizyolu Ticareti Konteyner ticaret büyümesi, liman konteyner elleçlemesini

Detaylı

KUZEY EGE LİMANI. Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr

KUZEY EGE LİMANI. Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr 697 KUZEY EGE LİMANI Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr GİRİŞ Dünya taşımacılığının dolayısı ile ticaretinin en önemli alt yapısını oluşturan limanlar bulundukları bölgenin gelişmesinde

Detaylı

KÜRESEL KONTEYNER TERMİNAL OPERATÖRLERİNİN TEDARİK ZİNCİRİNİN ENTEGRASYONU VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN STRATEJİLERİ: TÜRK LİMANLARI İÇİN FIRSATLAR

KÜRESEL KONTEYNER TERMİNAL OPERATÖRLERİNİN TEDARİK ZİNCİRİNİN ENTEGRASYONU VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN STRATEJİLERİ: TÜRK LİMANLARI İÇİN FIRSATLAR KÜRESEL KONTEYNER TERMİNAL OPERATÖRLERİNİN TEDARİK ZİNCİRİNİN ENTEGRASYONU VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN STRATEJİLERİ: TÜRK LİMANLARI İÇİN FIRSATLAR PSA HPH APM Terminals PSA COSCO Terminal Investment Ltd. Dr.

Detaylı

ÖZET THE HINTERLAND OF İZMİR ALSANCAK PORT AND ITS LINK WITH THE ECONOMIC STRUCTURE OF IZMIR CITY

ÖZET THE HINTERLAND OF İZMİR ALSANCAK PORT AND ITS LINK WITH THE ECONOMIC STRUCTURE OF IZMIR CITY Dokuz Eylül Üniversitesi Cilt:2 Sayı:2 2010 İZMİR ALSANCAK LİMANI NIN ETKİ ALANI VE İZMİR KENTİNİN EKONOMİK YAPISI İLE BAĞI ÖZET Hitay BARAN 1 Çınar ATAY 2 İktisadi faaliyetlerin temel altyapı yatırımlarından

Detaylı

ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ

ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ ĠSKENDERUN KÖRFEZĠ Demir-Çelik ve enerji sektörünün ön plana çıktığı, Türkiye Ham Sıvı Demirinin %48 nin üretildiği, BTC ve Kerkük Petrol Boru Hattının bulunduğu,

Detaylı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı Ekim 2013 Kısa Tanıtım Dökümanı na İlişkin Önemli Not Önemli Not Bu Kısa Tanıtım Dökümanı nda ( Kısa Tanıtım Dökümanı ) yer alan bilgiler

Detaylı

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 Sektörel Görünüm: Yük Taşımacılığı ve Limancılık Ağustos 2018 I İÇİNDEKİLER 1. Demiryolu... 6 2. Karayolu... 7 3. Denizyolu... 8 4. Havayolu Taşımacılığı... 11 5. Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 1.

Detaylı

KONYA HAVA KARGO TERMİNALİ Ahmet ÇELİK

KONYA HAVA KARGO TERMİNALİ Ahmet ÇELİK 1. GİRİŞ Konya Havalimanı, 2 yılında hizmete girmiş, 21 de dış hatlar yolcu trafiğine açılmış olup, yıllık uçak kapasitesi 17.52 dir. Havaalanı 196. m² alan üzerine kurulmuştur. Konya Havalimanı 213 yılı

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI RAPOR: TÜRKİYE NİN LOJİSTİK GÖRÜNÜMÜ Giriş: Malumları olduğu üzere, bir ülkenin kalkınması için üretimin olması ve bu üretimin hedefe ulaşması bir zorunluluktur. Lojistik, ilk olarak coğrafyanın bir ürünüdür,

Detaylı

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ TANITIM VE TARİHÇE HopaPort Limanı Doğu Karadeniz in doğu sınırında B.D.T. Gürcistan Cumhuriyeti hududu olan Sarp Sınır kapısına 15 km. mesafededir. Batum

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ 15.8.216 Yük İstatistikleri, Temmuz 216 Yük elleçlemesi %1, arttı Sayı:Y-7 Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı Temmuz ayında bir

Detaylı

MERSİN INTERNATIONAL PORT (MIP)

MERSİN INTERNATIONAL PORT (MIP) MERSİN INTERNATIONAL PORT (MIP) Mart 2015 1 1 Hedef 500 Milyar ABD Doları İhracat Türkiye Sanayi Stratejisi nin uzun dönemli stratejisi, Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya nın üretim üssü olmak,

Detaylı

ENTEGRE TOPLU TAŞIMA, KOMBİNE TAŞIMACILIK VE LOJİSTİK

ENTEGRE TOPLU TAŞIMA, KOMBİNE TAŞIMACILIK VE LOJİSTİK ENTEGRE TOPLU TAŞIMA, KOMBİNE TAŞIMACILIK VE LOJİSTİK Oturum II : Karayolu Ulaştırması ve Diğer Ulaşım Modları İle Entegrasyonu Fatih TURAN Altyapı Yatırımları Genel Müdür V. Karayolu 3.Ulusal Kongresi,

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti 2012 İstatistikleri 2013 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...1 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN

Detaylı

Invest in İZMİR DENİZYOLU LOJİSTİĞİ: LİMANLAR

Invest in İZMİR DENİZYOLU LOJİSTİĞİ: LİMANLAR Invest in İZMİR DENİZYOLU LOJİSTİĞİ: LİMANLAR Invest in İZMİR DENİZYOLU LOJİSTİĞİ: LİMANLAR İzmir ulusal ve uluslararası deniz ulaşımı açısından oldukça büyük bir potansiyele sahiptir. Alsancak, Aliağa-Nemrut,

Detaylı

Çanakkale de Yatırım. Invest in Çanakkale. Gelişen Ulaşım Ağı ile Yatırımcıların Yeni Gözdesi; Çanakkale ÇANAKKALE

Çanakkale de Yatırım. Invest in Çanakkale. Gelişen Ulaşım Ağı ile Yatırımcıların Yeni Gözdesi; Çanakkale ÇANAKKALE Gelişen Ulaşım Ağı ile Yatırımcıların Yeni Gözdesi; Çanakkale Çanakkale sahip olduğu ulaşım altyapısı ve son yıllarda hız kazanan karayolu, havayolu ve denizyolu yatırımları sayesinde lojistik açıdan yatırımcılara

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ FAALİYETLERİ MART 2011

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ FAALİYETLERİ MART 2011 DÜNYADA VE TÜRKİYE DE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ FAALİYETLERİ MART 2011 İçerik Dünyada Gemi Taşımacılığı ve Ticari LimanSektörü Türkiye deliman İşletmeciliği Sektörü Türkiye deki Liman Özelleştirmeleri Page 2

Detaylı

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Şubat 19, 2013-2:34:27 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'na ilişkin, ''Buradan çıkan vagonlar Anadolu'ya,

Detaylı

İZMİR LOJİSTİK MERKEZ (İLM) PROJESİ

İZMİR LOJİSTİK MERKEZ (İLM) PROJESİ 1 İZMİR LOJİSTİK MERKEZ (İLM) PROJESİ 1. İzmir in Lojistik Açısından Stratejik Önemi Kıyı kenti olma özelliği nedeniyle, geçmişte Doğu Akdeniz'in ticaret kavşağında olan İzmir günümüzde de ticaret merkezi

Detaylı

Yetki Sınırları :Yönetim Kurulu Üyeleri T.T.K ve Şirket esas mukavelesinin ilgili maddelerinde öngörülen yetkilere sahiptir.

Yetki Sınırları :Yönetim Kurulu Üyeleri T.T.K ve Şirket esas mukavelesinin ilgili maddelerinde öngörülen yetkilere sahiptir. 1-Raporun Dönemi : 01.01.2009 30.09.2009 2-Ortaklığın Ünvanı : EGE GÜBRE SANAYĐĐ A.Ş. 3-Yönetim Kurulu Üyeleri : 5 Nisan 2007 Tarihli Genel Kurulda 3 Yıl için seçilmişlerdir. Ahmet GENÇER : Yönetim Kurulu

Detaylı

Samsun Limanı nın Pazar Payını Arttırma Koşullarının Đncelenmesi Yrd.Doç.Dr. Soner ESMER (1) ve Yrd.Doç.Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Tınaztepe Kampüsü Buca

Detaylı

1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012

1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012 1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012 Atilla Yıldıztekin Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla@yildiztekin.com Lojistik? Son 5 Yılda Türkiye de hazırlanan

Detaylı

BİLGİ NOTU. Adresi / Konumu

BİLGİ NOTU. Adresi / Konumu BİLGİ NOTU Taşınmaz İNEBOLU LİMANI Adresi / Konumu İnebolu Limanı, Karadeniz bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Kastamonu ilinin, Karadeniz kıyısındaki ilçelerinden birisi olan İnebolu İlçesi

Detaylı

KUZEY MARMARA OTOYOLU PROJESİ

KUZEY MARMARA OTOYOLU PROJESİ KUZEY MARMARA OTOYOLU (3. Boğaz Köprüsü Dahil) PROJESİ KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ www.marmaraotoyolu.com KUZEY MARMARA OTOYOLU (3. Boğaz Köprüsü Dahil) PROJESİ KINALI ODAYERİ KESİMİ

Detaylı

RAKAMLARLA DÜNYA, TÜRKİYE VE İZMİR KRUVAZİYER TURİZMİ

RAKAMLARLA DÜNYA, TÜRKİYE VE İZMİR KRUVAZİYER TURİZMİ DÜNYA KRUVAZİYER PAZARI NEREYE GİDİYOR? Hazırlayan: Mine Güneş / İzmir Ticaret Odası Kruvaziyer Sorumlusu Uzman RAKAMLARLA DÜNYA, VE İZMİR KRUVAZİYER TURİZMİ Kruvaziyer destinasyonlar içerisinde, Büyüme

Detaylı

İZMİR İLİ, ALİAĞA İLÇESİ, ÇAKMAKLI KÖYÜ, LİMAN AMAÇLI 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DİLEK ÇAKANŞİMŞEK ŞEHİR PLANCISI

İZMİR İLİ, ALİAĞA İLÇESİ, ÇAKMAKLI KÖYÜ, LİMAN AMAÇLI 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DİLEK ÇAKANŞİMŞEK ŞEHİR PLANCISI İZMİR İLİ, ALİAĞA İLÇESİ, ÇAKMAKLI KÖYÜ, LİMAN AMAÇLI 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DİLEK ÇAKANŞİMŞEK ŞEHİR PLANCISI 1- GİRİŞ : Aliağa ve Nemrut Liman bölgelerinden başlayarak Horozgediği Liman sahasına

Detaylı

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU Nisan - 2016 1. Giriş Agrega, beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adıdır. Beton içinde hacimsel

Detaylı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı Nisan 2014 Kısa Tanıtım Dökümanı na İlişkin Önemli Not Önemli Not Bu Kısa Tanıtım Dökümanı nda ( Kısa Tanıtım Dökümanı ) yer alan bilgiler

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü

T.C. BAŞBAKANLIK DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü T.C. BAŞBAKANLIK DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü TÜRK LİMANLARI İÇİN LİMAN YÖNETİM MODELİ OLUŞTURULMASI HAKKINDA RAPOR Deniz Ticareti Dairesi Başkanlığı Haziran, 2010 ANKARA İÇİNDEKİLER

Detaylı

İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI

İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 343 İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI Hüseyin CEYLAN Nesrin BAYKAN Soner HALDENBİLEN Halim CEYLAN

Detaylı

USTURMAÇA, İSKELE BABASI, ÇABUK BIRAKMA KANCASI, ANALE(Gemi Bağlama Halkası) TEMİNİ VE MONTAJI İŞLERİ

USTURMAÇA, İSKELE BABASI, ÇABUK BIRAKMA KANCASI, ANALE(Gemi Bağlama Halkası) TEMİNİ VE MONTAJI İŞLERİ USTURMAÇA, İSKELE BABASI, ÇABUK BIRAKMA KANCASI, ANALE(Gemi Bağlama Halkası) TEMİNİ VE MONTAJI İŞLERİ Firmamız, 2006 Yılından beri Türkiye nin çeşitli limanlarında, iskele babası, Usturmaça, Çabuk Bırakma

Detaylı

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018 Fiyat Analiz Raporu PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018 İşbu rapor; Sermaye Piyasası Kurulu nun VII-128.1 Pay Tebliği nin 29. Maddesi 2. Fıkrasına istinaden

Detaylı

Phone Didim Marina YSR Yatching Services HABERLER

Phone Didim Marina YSR Yatching Services HABERLER Phone +90 533 704 13 07 www.didimmarina.com Didim Marina YSR Yatching Services HABERLER DOĞUŞ GRUBU NUN TÜRKİYE DEKİ İKİNCİ MARİNASI D-MARİN DİDİM RESMEN HİZMETE AÇILDI Turizm sektöründe derinleşme ve

Detaylı

Basit rafineri niteliğindeki ATAŞ, 2004 yılı sonlarında dönüşüm ünitesine yönelik yatırımın maliyetini yüklenmeyerek,

Basit rafineri niteliğindeki ATAŞ, 2004 yılı sonlarında dönüşüm ünitesine yönelik yatırımın maliyetini yüklenmeyerek, Dosya Türkiye'nin ilk modern rafinerisi, 1955 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Batman'da kuruldu. 1972 yılında ham petrol işleme kapasitesi 1,1 milyon ton/yıla yükseldi. 1953

Detaylı

SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ

SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ Soner ESMER * Ersel Zafer ORAL ** Özet Bir kentin uluslararası pazarlarda belirleyici ve rekabetçi olabilmesi için vizyonunu

Detaylı

Doğu Akdeniz de Konteyner Potansiyeli: Đskenderun ve Mersin Limanlarının Rekabeti Dr. Ersel Zafer ORAL (1) ve Dr. Soner ESMER (1,2) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Tınaztepe Kampüsü Buca

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Özet Beyan 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması

Detaylı

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Murat KORÇAK Kimya Yüksek Mühendisi 2. Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu ve Sergisi 1 Sunum İçeriği Denizcilik Sektörüne Temel Bakış

Detaylı

Ticaret yollarınız açık olsun...

Ticaret yollarınız açık olsun... Ticaret yollarınız açık olsun... Güçlü bir dayanışmanın eseri RODA Limanı, Kuzeybatı Anadolu ve Ankara ya kadar uzanan bölge içinde faaliyet gösteren sanayi ve ticari kuruluşlarının ihtiyaçları göz önünde

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012 KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI Erkunt Öner 2012 1 1. Kruvaziyer Endüstrisinin Gelişimi Global olarak kruvaziyer endüstrisi, son 5 yılda turizmin en fazla büyüme gösteren alanı olmuştur. Yapılan

Detaylı

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU Eylül - 2014 1. Giriş Agrega, beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adıdır. Beton içinde hacimsel

Detaylı

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (3. Boğaz Köprüsü Dahil) KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ (Bağlantı Yolları Dahil)

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (3. Boğaz Köprüsü Dahil) KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ (Bağlantı Yolları Dahil) Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (3. Boğaz Köprüsü Dahil) KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ ( Dahil) MARMARA OTOYOL İNŞAATI ADİ ORTAKLIĞI TİCARİ İŞLETMESİ Proje Tanımı... 3996 sayılı Bazı Yatırım

Detaylı

HALKA ARZA İLİŞKİN ÖZET BİLGİLER

HALKA ARZA İLİŞKİN ÖZET BİLGİLER Global Liman İşletmeleri A.Ş. Fiyat Tespit Raporu Hakkında Değerlendirme ve Analiz Raporu 1- Amaç A1 Capital Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanmış olan bu rapor, Global Liman İşletmeleri A.Ş. ( Global

Detaylı

İZMİR ALSANCAK LİMANI YÜK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET

İZMİR ALSANCAK LİMANI YÜK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 399 İZMİR ALSANCAK LİMANI YÜK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Derya BARTAN Didem YILMAZER Esin ÇEVİK Yalçın YÜKSEL İnş. Müh. Araş. Gör. Dr. Prof. Dr. Prof. Dr. YTÜ

Detaylı

İzmir Bölge Planı. İlçe Toplantıları Kınık Özet Raporu

İzmir Bölge Planı. İlçe Toplantıları Kınık Özet Raporu 2010-2013 İzmir Bölge Planı İlçe Toplantıları Kınık Özet Raporu Aralık 2010 1 2010-2013 İzmir Bölge Planı İlçe Toplantıları Kınık Özet Raporu Nüfus Yapısı Kınık ın toplam nüfusu 2009 Adrese Dayalı Nüfus

Detaylı

Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010. halka arz

Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010. halka arz Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010 halka arz 1 Özet Bilgiler HALKA ARZ VE ORTAKLIK YAPISI Afken Holding in altyapı yatırımları konularında uzmanlaşmış tecrübesi 1976 yılına dayanmaktadır. Günümüzde ana

Detaylı

TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ

TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ Soner ESMER (1), Volkan ÇAĞLAR (2), Ersel Zafer ORAL (3) (1) Doç.Dr. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi

Detaylı

Arsa Dikili, İzmir, TÜRKİYE

Arsa Dikili, İzmir, TÜRKİYE Arsa Dikili, İzmir, TÜRKİYE 592 Dönüm Termal Arazi (aralarından asfaltlı yol geçen iki parça 514 ve 77 Dönüm) Konut ve Termal Turizm İmarlı (Bakanlık onaylı 1/100.000 lik plan) Yasal Bilgiler, Teşvikler

Detaylı

DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI

DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI DENİZ-NEHİR TİPİ GEMİLER Sovyet Dönemi Modern Tarz 4500 6200 DWT 8000 DWT - VOLGA AZOV MAX - VOLZHSKIY - VOLGO-DON - 2900-3500 DWT - VOLGO-BALT - SORMOSKIY - OMSKIY - SIBIRSKIY

Detaylı

TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3

TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3 III. Ulusal Liman Kongresi doi: 10.18872/DEU.df.ULK.2017.016 TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3 ÖZET Deniz taşımacılığının

Detaylı

RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI AÇIKLAMA RAPORU

RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI AÇIKLAMA RAPORU RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI 1/5000 ÖLÇEKLİ İLAVE + REVİZYON NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU İÇİNDEKİLER 1) GENEL KAVRAMLAR... 3 1.1) Genel Tanım... 3 2) PLANLAMA ALANI... 5

Detaylı

İZMİR VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ KIYI YAPILARINDAKİ GELİŞMELERİN ANALİZİ. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@margenproje.com

İZMİR VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ KIYI YAPILARINDAKİ GELİŞMELERİN ANALİZİ. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@margenproje.com 701 İZMİR VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ KIYI YAPILARINDAKİ GELİŞMELERİN ANALİZİ Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@margenproje.com GİRİŞ Ege Bölgesi doğal ve tarihi zenginliklerinin yan s ra tar mdan madenciliğe,

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ. İbrahim EKİNCİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ. İbrahim EKİNCİ İki yılda 7 lojistik köy faaliyete başladı 6'sında ise açılış yakın Karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu erişimi ile kombine taşımacılık imkanlarının olduğu depolama ve ulaştırma hizmetlerinin birlikte

Detaylı

Proje Bilgilendirme Dokümanı İskenderun Limanı Kapasite Artışı Projesi

Proje Bilgilendirme Dokümanı İskenderun Limanı Kapasite Artışı Projesi Proje Bilgilendirme Dokümanı İskenderun Limanı Kapasite Artışı Projesi Şubat 2013 Giriş Bu Proje Bilgilendirme Dokümanı, İskenderun Limanı Kapasite Artışı Projesi (Proje) ile ilgili bilgi vermektedir.

Detaylı

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Trabzon Liman. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu Değerlendirme Raporu. 18 Ocak ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş.

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Trabzon Liman. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu Değerlendirme Raporu. 18 Ocak ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş. Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Trabzon Liman Halka Arz Fiyat Tespit Raporu Değerlendirme Raporu 18 Ocak 2018 ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş. ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş. Ahi Evran Caddesi Polaris Plaza No: 21

Detaylı

KÜRESEL LOJİSTİK MERKEZLERDEN LİMANLARIN REKABET GÜCÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL

KÜRESEL LOJİSTİK MERKEZLERDEN LİMANLARIN REKABET GÜCÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL KÜRESEL LOJİSTİK MERKEZLERDEN LİMANLARIN REKABET GÜCÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL II. Ulusal Liman Kongresi 5-6 Kasım 2015/ İzmir Küresel Ticaret Dinamiklerindeki Değişim

Detaylı

DMO KAMU ALIMLARI HAKKINDA TESPİT VE ÖNERİLER

DMO KAMU ALIMLARI HAKKINDA TESPİT VE ÖNERİLER DMO KAMU ALIMLARI HAKKINDA TESPİT VE ÖNERİLER İş Makinesi Sektörü Dünyada Yıllık Satış yaklaşık 1.000.000 Adet (~=160 Milyar Dolar) Türkiye de Yıllık Satış yaklaşık 11.500 Adet %60 Distribütör, %40 Yerli

Detaylı

Halka Arz Özet Bilgiler

Halka Arz Özet Bilgiler Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş fiyat tespit değerlendirme raporumuz 12/02/2013 tarihli Sermaye Piyasası Kurulu Bülteni nde yer alan Kurul Karar Organı nın 12/02/2013 tarih ve 5/145 sayılı kararında belirtilen;

Detaylı

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ:

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: Çanakkale Liman İşletmesi Örneği Evren BECEREN 1, Ali AKTOPRAK 1, Arzu TORÖZ 2 1 Çanakkale Liman İşletmesi San. Ve Tic. A.Ş. 2 Arse Çevre Mühendislik Dan.

Detaylı

İlin yatırımlar yönünden cazibesi nedir? İlde hangi sektörler yatırımcıları çağırmaktadır?

İlin yatırımlar yönünden cazibesi nedir? İlde hangi sektörler yatırımcıları çağırmaktadır? İlin yatırımlar yönünden cazibesi nedir? İlde hangi sektörler yatırımcıları çağırmaktadır? 1. Konum (Taşımacılık ve Lojistik Avantaj) 2. Yetişmiş insan gücü 3. Zengin yer altı kaynakları (Maden, Termal)

Detaylı

iç Anadolu; 292 çok daha az olmakla ve gaz depolama imkanlarına sahip antrepo birlikte hacim olarak 896 milyon m3 'e ulaşmaktadır.

iç Anadolu; 292 çok daha az olmakla ve gaz depolama imkanlarına sahip antrepo birlikte hacim olarak 896 milyon m3 'e ulaşmaktadır. TÜRKİYE'DE ANTREPOLAR KARADENiZ iç ANADOLU DOGU ANADOLU AKDENiZ Türkiye'de toplam antrepo sayısı 1326'dır. Bu antrepoların adresi belirtilmeyen az sayıda olanlar hariç tutulduğu takdirde toplamda 48 ilde

Detaylı

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ 2014 OCAK SEKTÖREL YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ Nurel KILIÇ Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, ekonomiye döviz girdisi, yurt dışında istihdam imkanları, teknoloji transferi ve lojistikten ihracata

Detaylı

Park Hopa Limanı. Temel bilgiler. Tahıl Terminali. Balıkçı Rıhtımı. Yıllar İtibarıyla Yük hareketi (ton) +%15

Park Hopa Limanı. Temel bilgiler. Tahıl Terminali. Balıkçı Rıhtımı. Yıllar İtibarıyla Yük hareketi (ton) +%15 Park Hopa Limanı W E 28 498,37 32,292 465,745 29 583,813 28,96 555,717 21 Tahıl Terminali +%15 Balıkçı Rıhtımı 582,795 3,24 552,555 211 858,186 62,5 794,885 212 874,23 28,647 845,376 213 İşletmeci: PARK

Detaylı

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Yazarın Üçüncü Basıma Ön Sözü Çeviri Editörünün Ön Sözü Kısaltmalar Başlıca Deniz Ticaret Terimleri XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Bölüm 1 Deniz Ticareti ve Küresel Ekonomi 3 1.1 Giriş

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI

KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI DÜNYA KRUVAZİYER PAZARI NEREYE GİDİYOR? Hazırlayan: Mine Güneş Kruvaziyer destinasyonlar içerisinde, son yıllara kadar

Detaylı

Piri Group/ Neti. Demiryolu Hizmetleri Tanıtım

Piri Group/ Neti. Demiryolu Hizmetleri Tanıtım Piri Group/ Neti Demiryolu Hizmetleri Tanıtım Konu başlığı: PROJELERIMIZ TCDD Yeniden Yapılanma Projesi (AB, 2007-2008) Irmak-Zonguldak hattının yenilenmesi Proje Fizibilitesi (AB, 2009) Demiryollarında

Detaylı

ŞİRKETİMİZ HAKKINDA ANTREPO KAPASİTEMİZ REFERANSLARIMIZ

ŞİRKETİMİZ HAKKINDA ANTREPO KAPASİTEMİZ REFERANSLARIMIZ ŞİRKETİMİZ HAKKINDA 2002 yılında lojistik sektöründe hizmete başladık. Yılların tecrübesini de kullanarak 2013 yılında TARIK LOJİSTİK Tahmil- Tahliye firmasını kurduk. Firmamız, lojistik hizmetleri kapsamındaki,

Detaylı

Fiyat Tespit Raporu na İlişkin Analist Raporu Trabzon Liman İşletmeciliği (TLMAN)

Fiyat Tespit Raporu na İlişkin Analist Raporu Trabzon Liman İşletmeciliği (TLMAN) Fiyat Tespit Raporu na İlişkin Analist Raporu Trabzon Liman İşletmeciliği (TLMAN) Bu değerlendirme raporu Sermaye Piyasası Kurulu nun 22/06/2013 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan Seri: VII 128.1 numaralı

Detaylı

İZMİT KÖRFEZİ LİMAN BÖLGESİ RAPORU

İZMİT KÖRFEZİ LİMAN BÖLGESİ RAPORU 1 İZMİT KÖRFEZİ LİMAN BÖLGESİ RAPORU 2 İçindekiler 1. Giriş 1.1. Amaç 1.2. Yöntem 1.3. Kapsam 2. Mevcut Durum Analizi 2.1. Liman İşletme Tesisleri 2.2. İlçelere Göre İskele ve Tank Kapasiteleri 2.3. Sıvı

Detaylı

Taşıma L.Yönetim Depolama Yükleme

Taşıma L.Yönetim Depolama Yükleme Yrd.Doç.Dr. Birsen KOLDEMİR Kpt. Engin KUDU İZMİR / 05-06.10.2015 *Lojistik maliyetler nihai ürünün satış fiyatının %13-35 i dolaylarındadır. Lojistik Maliyetler 15.5 12.1 51.6 Taşıma L.Yönetim Depolama

Detaylı

Türkiye Denizcilik ve Lojistik

Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye İki kıtayı buluşturan, coğrafi konumu ve jeopolitik yapısı sebebiyle denizcilik ve lojistik faaliyetlerinde tarihte de bugün olduğu gibi kilit öneme sahip bir ülke

Detaylı

Aşağıçinik Mah. Tekkeköy Samsun - Türkiye SAMSUN LOJİSTİK MERKEZİ

Aşağıçinik Mah. Tekkeköy Samsun - Türkiye SAMSUN LOJİSTİK MERKEZİ Bu Proje Avrupa Birliği vetürkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. This Project is co-financed by the European Union and Republic of Turkey Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Mekânsal Gelişme ve Erişilebilirlik İhtisas Komisyonu Çalışmaları

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Mekânsal Gelişme ve Erişilebilirlik İhtisas Komisyonu Çalışmaları 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Mekânsal Gelişme ve Erişilebilirlik İhtisas Komisyonu Çalışmaları 27.05.2013 Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi, Bursa Mekânsal Gelişme ve Erişilebilirlik Çok merkezli

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti İstatistikleri 2012 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...3 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN YÜK

Detaylı

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1. Ulaştırma Ulaştırma; sermaye, işgücü, hizmetler ve malların ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde en hızlı biçimde hareket etmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu altyapının güçlü olmasının yanı

Detaylı

BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER

BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER İÇİNDEKİLER BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER 1.1. Küresel Ulaştırma Pazarı ve Yatırım Harcamalarındaki Eğilimler 1.2. Küresel Lojistik Anlayışının Gelişimi ve Temel Entegrasyon Türleri

Detaylı