Fen Lisesi (haftalık 3, yıllık toplam 111 ders saati)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Fen Lisesi (haftalık 3, yıllık toplam 111 ders saati)"

Transkript

1 KİMYA Fen Lisesi (haftalık 3, yıllık toplam 111 ders saati) 1 GİRİŞ Kimya maddenin yapısını ve maddede meydana gelen değişmleri inceleyen fen bilimidir. Kimya bilimi diğer bilimlerle, özellikle fizik, matematik ve biyoloji ile sıkı bir bağlılık içindedir. Çağdaş yaşamın bir parçası olup günlük yaşam ve toplumsal ile ekonomik gelişmede önemli rol oynamaktadır. Birçok endüstriler (gıda endüstrisi, enerji endüstrisi, ilaç endüstrisi, kozmetik preparatlar endüstrisi) kimyasız düşünülemez. Her yanlı gelişmeyi sağladığı gibi eleştirel düşünmeyi, yaratmayı, gözlemeyi, problem çözmeyi de sağlar. Sürekli gelişen bir bilim olarak Kimya, bilimin ortaya koyduğu bilgileri öğretim programlarına alarak öğrencilerin bu bilgileri benimsemelerini ve bu bilgilerden yararlanmalarını sağlar. UZAK HEDEFLER q q q q Inorganik kimya, teknik endüstri ve gènlük yaşamda ayrı önem taşıyan metal ve çeşitli malzemeler hakkındaki bilgileri genişletebilme. Doğal ve yapay elementler, inorganic bileşikler hakkındaki bilgileri geliştirebilme. Öğrencilerde kişiliği geliştirebilme, pratik çalışmalarda bağımsız çalışma alışkanlığını kazandırabilme, kimya laboratuvarında bulunan araç ve gereçleri kullanabilme, çevreyi koruyabilme. Yerel ekonomiye ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunabilmek için bilgi ve becerileri geliştirebilme.

2 2 GENEL VE ÖZEL HEDEFLER Bilgi Açısından: Element ve bileşikleri, onların bulunuş, elde ediliş ve kullanışlarını kavrayabilme; Metal ve alaşımların elde edilişinde kullanılan maden filizlerini kavrayabilme; Günlük yaşamda önemli rol oynayan metal ve malzemeleri (Kireç, alçı, çimento, seramik) kavrayabilme. Anlama Açısından: Metal, metaloid ve ametallerin elde ediliş yöntemlerini anlayabilme; Inşaat malzemesi ve diğer malzemelerin elde edilişini anlayabilme; Kimyasal ve nükleer enerjiyi anlayabilme. Uygulama Açısından: Uluslararası Yaf ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) Sistemine göre inorganik bileşikleri adlandırabilme; Basit kimyasal bileşikleri (oksitler, asitler, bazlar, tuzlar) adlandırabilme; Kompleks bileşikleri adlandırabilme. Analiz Açısından: Atomun elektron yapısını yapısını (s, p, d, f altyörüngeleri) inceleyebilme; Elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerin inceleyebilme; Elementlerin bulunuşunu, elde edilişini, bileşiklerini ve kullanılışını inceleyebilme. Sentez Açısından: Inorganik bileşikleri (oksitler, asitler, bazlar, tuzlar) kavrayabilme; Kompleks bileşikleri (kompleks tuzlar) kavrayabilme. Değerlendirme Açısından: Metal, alaşım, inşaat malzemesi ve ekonomik değeri büyük olan ürünleri ayrıca yaşam standardını yükselten ürünleri değerlendirebilme; Çevreyi kirleten metal, tuz ve diğer bileşikleri değerlendirebilme; Insanlığın değişik dönemlerinde kullanılan metal, ametal ve metaloidlerin önemini değerlendirebilme.

3 3 PROGRAM İÇERİĞİ Kategoriler Alt Kategoriler Ders Saati Yüzdelik % I. Kimyasal Elementler ve Bileşikleri II. Metaller ve Günlük Yaşamda Ayrı önem Taşıyan Malzemeler 1. Elementlerin Periyodik sistemi s Grubu elementler p Grubu elementler d ve f Grubu elementler çekirdek (Nükleer) Reaksiyonları Metal ve alaşımların Teknikteki önemi 2. Inşaat, Endüstri ve Günlük Yaşamda Kullanılan Malzemeler Toplam

4 4 Kategoriler Alt Kategoriler Program Içeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. Kimyasal Elementler ve Bileşikleri I. 1. Elementlerin Periyodik Sistemi I Periyodik Sisteminin Tarihçesi (Mendeleyev in Priyodik sistemi; Periyodik Sistemin çağdaş cetveli) I Periyodik sistemin yapısı ve elementlerin periyodik özellikleri (Elementlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve periyodik yasa) Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: 1. Dobereiner, Newlends, Mendeleev, Lotar Mayer ve Moseley, tarafından yapılan kimyasal elementlerin sıralamasını karşılatırır. 2. Elementlerin periyodik yasaya göre periyodik sisteminde grup ve periyotlara yerleştirir. 3. Elementleri (metal, ametal, metaloid) özelliklerine göre sınıflandırır. 4. Elementlerin Elektron yapılarına göre sınıflandırır (s, p, d, f elementleri) 5. Periyodik özelliklerin (iyonlaşma enerjisi, atom ışınları, elektron eğilimi, elektronegativite) atomların elektron yapısıyla bağlılığını Fizik (Elementlere ait özelliklerin tespiti) Bioloji (Biyoelementle rin yaşam için önemi) Enformatik (Periyodik sisteme ait bilgilerin internetten alınması.)

5 5 Kategoriler Alt Kategoriler Program Içeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. Kimyasal Elementler ve Bileşikleri I. 2. s Grubu elementler I Hidrojen (Bulunuşu, özellikleri, elde edilişi, bileşikleri, I Alkali Metaller (Ia grubu elementleri) (Alkali metallerin özellikleri, elektron yapıları ve oksidasyon sayıları) I Sodyum (Bulunuşu, özellikleri, elde edilişi, bileşikleri ve I Potasyum (Bulunuşu, özellikleri, elde edilişi, bileşikleri ve I Diğer Alkali Metaller (özellikleri Li, Rb, Fr ve Cs Elementlerinin en önemli bileşikleri) Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci : 1. s grubu elementlerini belirler. 2. Hidrojenin bulunuşunu, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elde ediliş ve kullanışını 3. Hidrojenin izotoplarını, onların özellik ve yapılarını karşılaştırır. 4. Hidrojenin metal ve ametallerle yaptığı reaksiyonları laboratuvarda deneysel olarak gösterir. 5. Hidrojenin en önemli bileşiklerini (su, amonyak, metal hidrürler, hidrojen peroksit, hodroklorik asit) ayırt eder. 6. Alkali metallerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, electron yapıları ve oksidasyon sayılarını analiz eder. 7. Sodyumun bulunuşunu, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elde ediliş ve kullanışını 8. Sodyumun oksijen ve su ile yaptığı reaksiyonları laboratuvarda deneysel o larak gösterir. 9. Sodyumun bileşiklerinin elde ediliş ve kullanılışlarını 10. Potasyumun bulunuşunu, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 11. Potasyumun oksijen ve su ile reaksiyonunun laboratuvarda deneysel olarak gösterir. 12. Potasyum bileşiklerinin elde ediliş ve kullanılışlarını Fizik (s grubu elementlerinin özelliklerini ) Biyoloji (Biyoelement lerin yaşamı için öneminin değerlendiril mesi) Enformatik (s grubu elementlerine ait bilgilerin internetten alınması) Hekimlik ( Sodyum tuzlarının vücut sıvılarının elektroliti olarak kullanılması) Tarım (Potasyum tuzlarının yapay gübre olarak kullanılması)

6 I Toprak Alkali Metaller (IIa grubu elementleri) (özellikleri, electron yapıları ve oksidasyon sayıları) I Magnezyum (Bulunuşu, özellikleri, elde edilişi, bileşikleri) I Kalsiyum (Bulunuşu, özellikleri, elde edilişi, bileşikleri) I Diğer toprak alkali metaller (Fiziksel ve kimyasal özellikleri; Be,Ba, Sr, ve Ra elementlerinin en önemli bileşikleri) 13. Li, Rb, Cs, Fr, elementlerinin özelliklerini, kullanılış ve bileşiklerini analiz eder. 14. Toprak alkali metallerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elde ediliş ve kullanışlarını 15. Magnezyumun bulunuşunu, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 16. Magnezyumun oksijen, magnezyum oksidin su ve asitler ile reaksiyonunu laboratuvarda deneysel olarak gösterir. 17. Magnezyum bileşiklerini ve onların kullanılışını 18. Kalsiyumun bulunuşunu, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 19. Kalsiyum oksidin su ve asitlerle verdiği reaksiyonları laboratuvarda deneysel olarak gösterir. 20. Kalsiyum bileşiklerini ve onların kullanılışını 21. Kalsiyum ve magnezyum tuzlarının sulara sertlik kazandırdığını 22. Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun canlılar için önemini 23. Kalsiyum ve magnezyum bileşiklerinin inşaat malzemelerinin yapısında bulunduğunu 24. Be,Sr,Ba, Ra, elementlerinin özelliklerini, bileşik ve kullanılışlarını 6

7 7 Kategoriler Alt Kategoriler Program Içeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. Kimyasal Elementler ve Bileşikleri I. 3. p - Grubu Elementleri I Halojen Elementler ( VIIa grubu elementleri) (özellikleri, elektron yapıları ve oksidasyon sayıları) I Fluor (Bulunuşu, özellikleri, elde edilişi, bileşikleri ve I Klor (Bulunuşu, özellikleri, elde edilişi, bileşikleri ve I Brom (özellikleri, elde edilişi, bileşikleri ve I Iyot (özellikleri, elde edilişi, bileşikleri ve I Halojen elementler (VIa grubun elementleri) (özellikleri, elektron yapıları ve oksidasyon sayıları) I Oksijen (Bulunuşu, özellikleri, elde edilişi, kullanılışı, oksitleri ve onların sınıflandırılması) Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: 1. Periyodik Cetvelde p grubu elementleri belirler. 2. Halojen elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elektron yapıları ve oksidasyon sayılarını 3. Fluorün bulunuşunu, özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 4. Fluorün hidrojen, oksijen, sodyum ve kalsiyum ile oluşturduğu bileşikleri ve bu bileşiklerin özellik ile kullanılışlarını 5. Klorün bulunuşunu, özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 6. Klorün hidrojen, oksijen, sodyum ve potasyum ile oluşturduğu bileşiklerive bu bileşiklerin elde ediliş, özellik ve kullanılışlarını 7. Bromun bulunuşunu, özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 8. Bromun hidrojen ve oksijen ile oluşturduğu bileşikleri ve bu bileşiklerin özellik ve kullanılışlarını 9. Iyodun bulunuşunu, özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 10. Iyodun hidrojen ve oksijen ile oluşturduğu bileşikleri, onların özellik ve kullanılışlarını 11. Halojen elementlerini özelliklerini (fiziksel hali, çözünürlük, aktiflik ve renk) laboratuvarda deneysel olarak gösterir. Fizik (Elementlere ait ézelliklerin tespiti) Biyoloji (Biyoelementle rin yaşam için önemi) Inşaat (Inşaat malzemelerinin bileşimi) Tarım (Azot ve fosfor gübreleri) Hekimlik (p grubu elementlerin hastalıkların teşhisinde ve ilaç üretimindeki kullanılışı. Enformatik (p grubu elementlerine ait bilgilerin internetten alınması)

8 I Ozon ve Kullanılışı (Yapısı, özellikleri, elde ediliş ve I Su (Doğada bulunuşu, kullanılışı, yapı ve özellikleri) I Kirli sular (kirli suların sınıflandırılması ve temizlenmesi) I Kükürt (Bulunuşu, özellikleri, bileşikleri, elde ediliş ve I Sülfürik Asit (özellikleri, elde edilişi, kullanılışı ve tuzları) I Via grubunun Diğer elementleri (Se,Te ve Po elementlerinin yapısı, özellik ve bileşikleri) I Va Grubu Elementleri (özellikleri, elektron yapıları ve oksidasyon sayıları) I Azot (Bulunuşu, özellikleri, elde ediliş, bileşikleri ve 12. Halijen elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elektron yapılarını ve oksidasyon sayılarını 13. Oksijenin bulunuşunu, özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 14. Oksijenin allotropik şekillerini ve bileşiklerini (oksit ve peroksitleri) 15. Ozonun bulunuşunu, özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 16. Doğal suların sınıflandırılmasını, bulunuşunu, özelliklerini, doğadaki döngüsünü ve kullanılışını 17. Suları kirlilik derecesine göre sınıflandırır ve temizleme yöntemlerini 18. Kükürdün bulunuşunu, özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 19. Kükürdün allotropik şekillerini ve bileşiklerini (oksitler ve sülfürik asit) 20. Sülfürik asidin elde ediliş yöntemlerini ve edndüstrinin değişik alanlarında kullanılışını 21. Se, Te ve Po, elementlerinin özelliklerini, bileşiklerini ve bileşiklerin kullanılışını 22. VIa grubu elementleri ve bileşiklerinin özelliklerini laboratuvarda deneysel olarak gösterir. 23. Va grubu elementlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elektron yapılarını ve oksidasyon sayılarını 8

9 9 I Nitrik Asit (özellikleri, elde ediliş ve I Amonyak ve Azot Gübreleri (özellikleri, elde edilişi; azot gübreleri elde edilişi ve I Fosfor (Bulunuşu, özellikleri, bileşikleri ve I Fosfor Gübreleri (elde edilişi, sınıflandırılması, kullanılışı ve önemi) I Va Grubunun Diğer Elementleri (As, Sb, Bi, elementlerinin elektron yapıları, özellikleri ve bileşikleri) I IVa Grubu Elementleri (özellikleri, elektron yapıları ve oksidasyon sayıları) I Karbon ve Inorganik Bileşikleri (Bulunuşu, özellikleri, inorganik bileşikleri ve bu bileşiklerin I Silisyum ve Silikatlar (Bulunuşu, özellikleri, kullanılışı, silikatlar ve 24. Azotun bulunuşunu, özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 25. Azotun oksijen ve hidrojen ile oluşturduğu bileşikleri adlandırır ve bu bileşiklerin özellik ve kullanılışlarını 26. Amonyağın meydana gelmesini formüllerle gösterir ve nitric asit ile azot gübrelerinin elde edilişini 27. Fosforun bulunuşunu, özelliklerini, elde ediliş ve kullanışını 28. Fosforun allotropik şekillerini ve bileşiklerini ayırt eder. 29. Fosforik asidin elde edilişini formüllerle gösterir ve fosfor gübrelerini 30. As, Sb ve Bi elementlerinin özelliklerini, bileşiklerini ve kullanılışlarını 31. Va grupu elementlerinin ve bileşiklerinin özelliklerini, laboratuvarda deneysel olarak gösterir. 32. IVa grubu elementlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elektron yapılarını ve oksidasyon sayılarını 33. Karbonun bulunuşunu, allotropik şekillerini, özellik ve kullanılışını 34. Karbon bileşiklerini (inorganik ve organik) yapı ve özelliklerine göre ayırt eder. 35. Silisyumun bulunuşunu, allotropik şekillerini, özellik ve kullanılışını 36. Silisyumun hidrojen, oksijen, karbon ve halojen elementlerle oluşturduğu bileşiklerin özellik ve kullanılışlarını

10 I IVa Grubun Diğer elementleri (Ge,Sn ve Pb elementlerinin elektron yapısı, özellikleri, bileşikleri ve I IIIa Grubu elementleri (Bulunuşu, fiziksel ve kimyasal özellikleri, elektron yapısı ) I Bor (Fiziksel ve kimyasal özellikleri, bileşikleri ve I Alüminyum (Bulunuşu, fiziksel ve kimyasal özellikleri, kullanılışı, bileşikleri ve onların amfoter özellikleri ve I IIIa Grubunun Diğer elementleri ( Ga, In ve Tl, elementlerinin elektron yapısı, özellikleri, bileşikleri ve kullanılışı ) I Soy Gazlar (VIIIa Grubu Elementleri) (Elektron yapıları, özellikleri ve 37. Inşaat malzemesi olarak silikatların önemini değerlendirir. 38. Ge,Sn ve Pb elementlerinin ve bileşiklerinin özellik ve kullanışlarını 39. IVa grubu elementleri ve bileşiklerinin laboratuvarda özelliklerini deneysel olarak gösterir. 40. IIIa grupu elementlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elektron yapı ve oksidasyon sayılarını 41. Bor un bulunuşunu, elde ediliş ve özelliklerini, bileşiklerini ve onların kullanılışlarını 42. Alüminyumun bulunuşunu, elde ediliş ve özelliklerini, alaşımlarını ve onların kullanılışını 43. Alüminiyum bileşiklerini sınıflandırır ve kullanılışlarını 44. IIIa grubu elementleri ve bileşiklerinin özelliklerini laboratuvarda deneysel olarak gösterir. 45. Ga, In ve Tl elementleri ve bileşiklerinin özellik ve kullanılışını 46. VIIIa grup elementlerinin elektron yapılarını, bileşik ve kullanılışını 10

11 Kategoriler Alt Kategoriler Program Içeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. Kimyasal Elementler ve Bileşikleri I. 4. d ve f Grubu Elementleri I Geçici elementler (Bulunuşu, özellikleri, elktron yapıları ve oksidasyon sayıları) I Nikel (Bulunuşu, özellikleri bileşikleri ve I Krom (Bulunuşu, özellikleri, bileşikleri ve I Mangan (Bulunuşu özellikleri, bileşikleri ve I Kompleks Bileşikler (Yapıları, adlandırılmaları, özellikleri ve kullanılışları) I f- Grubu Elementler (Lantanitler ve Aktinitler; özellikleri, bileşikleri ve kullnılışları) Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: 1. Peryodik Cetvelde d grubu elementleri belirler 2. Geçici elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elektron yapılarını, oksidasyon sayılarını 3. Nikelin bulunuşunu, elde ediliş ve özelliklerini, bileşik ve kullanılışını 4. Kromun bulunuşunu, elde ediliş ve özelliklerini, bileşik ve kullanılışını 5. Manganın bulunuşunu, elde ediliş ve özelliklerini, bileşik ve kullanılışını 6. Krom, mangan, demir ve nikelin kompleks bileşiklerinin yapısını inceler. 7. Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) sistemine göre kompleks bileşikleri adlandırır. 8. Kompleks bileşiklerin günlük hayatta ve pratikteki (hekimlik, eczacılık, biyoloji) önemi değerlendirir. 9. Geçici elementlerin ve bileşiklerinin özelliklerini laboratuvarda deneysel olarak gösterir. 10. f Grubu elemetlerinin (lantanit ve aktinitler) özelliklerini, elektron yapıları ve karanlıklarını 11 Fizik (Geçici elementlerin özelliklerini belirler) Biyoloji (Geçici elementlerin canlılar için önemi) Enformatik (Geçici metallere ait bilgilerin internetten alınması) Eczacılık (Kompleks bileşiklerin ilaç üretiminde kullanılması) Tarım (Geçici metallerin tarım için önemi)

12 Kategoriler Alt Kategoriler Program Içeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. Kimyasal I. 5. Nükleer Bu konuları başarıyla Elementler ve Reaksiyonlar tamamlayan her öğrenci: Bileşikleri I Radyoaktivite (çekirdekteki değişmeler, radyoaktif elementlerin özellikleri, radyasyon çeşitleri, uranyumun parçalanması) I Nükleer, Fisyon ve Fuzyon (Fisyon ve Fuzyonun anlatımı, aralarındaki farklar) I Nükleer Reaksiyonların Uygulanması (Teşhis ve teknikte radyoaktif elementler, radyo aktivitenin çevreye etkisi) 1. Nükleer reaksiyonlar sırasındaki değişmeleri 2. Nükleer reaksiyonları kimyasal reaksiyonlardan ayırt eder. 3. Fisyonu fusyondan ayırt eder. 4. Nükleer reaksiyonlar sırasında çevreye yayılan alfa, beta ve gama ışınları inceler. 5. Radyoaktivitenin çevreye zararlarını değerlendirir. 6. Radyoaktif elementlerin teşhislerdeki önemini değerlendirir. 12 Fizik (Kimyasal elementlerin özelliklerinin belirlenmesi) Biyoloji ( Radyasyonun canlılara etkisi) Hekimlik (Radyoaktif elementlerin teşhislerde Enerjetik (Ekonomide nükleer enerjinin elde edilişi) Enformatik (Radyoaktivite ve radyoaktif elementlere ait bilgilerin internetten alınması)

13 Kategoriler II. Günlük yaşamda ayrı önem Taşıyan Metal ve Malzemeler Alt Kategoriler II. 1. Teknikte kullanılan Metal ve Alaşımlar Program Içeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki II Metaller (özellikleri, bulunuşu, önemi ve II Metallerin Kristal Yapısı (Metallerin yapısı ve yapının fiziksel özellikleri ve bağlılığı) II Alaşımlar (legürler) (Elde edilişi, özellikleri ve II Demir (Bulunuşu, filizleri, elde edilişi, çeşitleri ve II Çelik (özellikleri, elde ediliş yöntemleri ve II Bakır (Bulunuşu, filizleri, filizlerin saflaştırılması ve II Kurşun (Bulunuşu, filizleri, filizlerin saflaştırılması, elde edilişi ve II çinko (Bulunuşu, filizleri, elde edilişi ve II Saf Metaller (özellikleri, bulunuşu, alaşımları ve II çevre kirliliği (Ağır metallerin çevreyi kirletmesi, kirliliği önlemesi ve kirli suların temizlenmesi) Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: 1. Metallerin özelliklerini ve kullanılışını 2. Metallerin kristal şebeke çeşitlerini ayırt eder. 3. Teknik ve günlük yaşamda kullanılan en önemli metal ve alaşımları karşılaştırır. 4. Demir alaşımlarını, demirin özelliklerini, elde edilişini, özellik ve kullanılışını 5. Ham demirin elde edilişini inceler ve yüksek fırınlardaki olayları 6. Çeliğin elde ediliş yöntemlerini, özellik ve kullanılışını 7. Paslanmanın (korozyon) endüstri ve ekonomideki zararlarını 8. Bakırın bulunuşunu, elde edilişini, özelliklerini, kullanılışını, bileşik ve alaşımlarını 9. Kurşunun bulunuşunu, elde edilişini, özelliklerini, kullanılışını, bileşik ve alaşımlarını 10. Çinkonun bulunuşunu, elde edilişini, özelliklerini, kullanılışını, bileşik ve alaşımlarını 11. Soy metallarein (altın, gümüş, platin) özelliklerini, elde ediliş ve alaşımlarını 12. Ağır metallerin sağlığa etkisini ve çevreyi ne derecede kirlettiklerini 13 Fizik (Metal özelliklerinin belirlenmesi) Biyoloji (Metallerin günlük yaşamdaki önemi ve ağır metallerin etkisi) Enformatik (Metallere ait bilgilerin internetten alınması Jeoloji (Metal filiz ve minerallerinin doğada bulunuşu) Madencilik (Filizlerin zenginleştirilmes i ve işlenmesi) Metalurji (Metallerin elde ediliş yöntemleri)

14 Kategoriler Alt Kategoriler Program Içeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki II. Metaller ve Günlük Yaşamda Ayrı önem Taşıyan Malzemeler II. 2. Inşaat, Endüstri ve Günlük Yaşamda Kullanılan malzemeler II Bağlayıcı malzemeler (Hidraulik olanlar ve hidraulik olmayanlar) II Kireç (Elde edilişi, özellikleri ve II Alçı (Elde edilişi, özellikleri ve II Çimento (Ilkel maddesi, elde edilişi ve türleri) II Seramik (Ilkel maddesi, elde edilişi, özellikleri, türleri ve II Cam (Ilkel maddesi, elde edilişi, özellikleri, türleri ve Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: 1. Inşaat ve günlük yaşamda kullanılan malzemeleri (kireç, alçı, çimento, seramik ve cam) birbirinden ayırt eder. 2. Hidraulik olan malzemeleri hidraulik olmayanlardan ayırt eder. 3. Kirecin ilkel maddesini, elde ediliş ve kullanılışını 4. Alçının ilkel maddesini, özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışını 5. Çimentonun ilkel maddesini, özelliklerini elde ediliş ve kullanılışını 6. Camın ilkel maddesini, türlerini, elde edilişini, özelliklerini, işleniş ve kullanışını 7. Seramiğin ilkel maddesini, elde edilişini, özelliklerini, türlerini ve kullanılışını 8. Seramik ve camın inşaatçılık, evcilik, ambalajlama ve laboratuvardaki önemini değerlendirir. 14 Fizik (Inşaat malzemelerin in önemi) Enformatik (Inşaat malzemeleri ne ait bilgilerin internetten alınması) Inşaatçılık (Inşaat malzemesi nin Jeoloji (ilkel maddelerin bulunuşu) Mineraloji (minerallerin bulunuşu,

15 15 METODOLOJİK YÖNERGELER Kimya dersi plan ve programının gerçekleştirilebilmesi için çalışmalarda değişik yöntem ve tekniklerin (bilgi edinme, tekrarlama, pekiştirme, alıştırma, ödev yapma, proje yapma, pratik çalışma, ayrıca çizim, diyagram, model, grafik, laboratuvar araçları, ölçme araçları gibi teknik araç ve gereçleri kullanma, internet kullanma) uygulanması gerekir. Kimya derslerinde uygulanacak olan yöntem ve teknikler öğretmenin seçimine bırakılmıştır. Yöntem ve teknik seçerken öğrencilerin istem ve ihtiyaçları, konuların içeriği, didaktik kurallar, öğrencilerin bilgi seviyesi v.b. göz önünde bulundurulmalıdır. Öğrencilerle çalışmada uygulanabilecek yöntem ve teknikler öğrenim çeşitleri kadar çoktur. Öğretim yöntem ve tekniklerin program içeriklerinin kolay öğrenilmesini sağlayabileceği gibi bilgi ve alışkanlıkların, yetenek, tutum ve değerlerin, özellikle günlük problemlerin çözümü için gereken bilgilerin de uygulanmasını sağlamalıdır. Öğretimde uygulanabilecek bazı yöntem ve teknikler aşağıda verilmiştir: Doğrudan öğretim (anlatma, açıklama, alıştırma, örnek verme); Dolaylı öğretim (inceleme, keşfetme, problem çözme); Sorularla öğretim (öğrencilere soru sorma); Tartışma ve işbirliğiyle öğretim (küçük ve büyük gruplarla, bütün sınıfta çalışma); Düşünme ile öğretim (eleştirel düşünme, yapıcı düşünme, problemleri bilgisayar aracılığı ile çözme); Proje yapmakla öğretim; Gösteri ve deney yapmakla öğretim; Multimedial araçlarla, özellikle bilgisayar aracılığı ile öğretim; Bağımsız inceleme ile öğretim; Doğa ve endüstri objelerinde öğretim. Sözü geçen yöntem ve tekniklerin uygun didaktik araç ve gereçlerle birlikte uygulanması gerekir, aksi taktirde beklenen sonuçlara ulaşılamaz.

16 16 Değerlendirme Bireylere verilen eğitim sonunda, istenen yönde bazı davranışların oluşması beklenir. Bu davranışların oluşup oluşmadığını, oluştu ise ne derecede oluştuğunu saptamak için değerlendirmeye; değerlendirmenin yapılabilmesi için de ölçüye ihtiyaç vardır. Öğretimde uygulanan değerlendirmenin birkaç türü vardır: Yapıcı değerlendirme; Tehşis edici değerlendirme; Toplam değerlendirme; Teşvik edici değerlendirme. Değişik konuların işlenmesinden sonra yapılan her değerlendirme iyi sonuçlar vermektedir. Bu tür değerlendirmeler gerek öğrencilerde gözlenen davranışlar, gerekse eğitim sistemi hakkında önemli bilgiler verir. Son değerlendirme öğrencilerin tüm aktivitelerini (sözlü cevaplar, projeler, seminerler, gruptaki davranışlar, deneyler sırasında edinilen yetiler, ev ödevleri, test sonuçları, sınavlar v.b.) içine almaktadır. Öğretim sürecinde öğrencilere kazandırılacak olan davranışlar üç alanda toplanabilir: Bilişsel alan; Duyuşsal alan; Devinimsel alan. Öğretmen, program içeriklerini değerlendirirken çeşitli araç ve teknikler uygular. Program içerikleri (bir konu, bir bölüm, bir sömestre ya da yarıyıl ve ders yılı sonu) gerçekleştirildikten sonra öğrenciler notlarla değerlendirilir. Değerlendirme sonuçları öğrenci, veli ve eğitim yöneticileri için açık olmalıdır. Değerlendirme sonuçları değişik amaçların gerçekleştirilmesinde yararlı olur. Örneğin: 1. Öğrenci başarılarının saptanması; 2. Öğrencilere derslerle ilgili bilgilerin saptanması; 3. Öğrencilerin teşvik edilmesi; 4. Öğrenci gelişmelerinin sağlanması; 5. Güncel becerilerinin saptanması; 6. Öğrenci becerilerinin saptanması; 7. Kendini ve diğerlerini değerlendirme esnasında öğretim kalitesinin düzeltilmesi.

17 17 Kaynakça ve Ders Araç ile Gereçleri Kimya dersi öğretim plan ve programın gerçekleştirilebilmesi için öğretmen ve öğrenciler aşağıdaki kaynakça ve ders araç ile gereçlerinden yararlanabilir: Türkçe Kaynakça: 1. H. Çağırgan, M. Ay: Fen Bilgisi 8, MEB Ankara, C. Yetkin, I Gülbay: Kimya, lise1, MEB Ankara, G. Kızıldağ, I. Gülbay: Kimya, lise2, MEB Ankara, Y. Koroliya: Kimya 7, Priştine, Y. Koroliya: Kimya 8, Priştine, Ders Araç ve Gereçleri 1) Kimya laboratuvarı ya da mobil laboratuvar; 2) Kimya kitapları, elkitapları, praktikumlar, iz defterleri; 3) Mesleki ve bilimsel dergiler, sözlükler, ansiklopediler; 4) Elementlerin periyodik cetveli, fotograflar, modeler, şemalar, diyagramlar, maketler, mineraller koleksiyonu; 5) Multimedyal araçlar (bilgisayar programları, internet, CD); 6) Videorekorderli TV araç, grafoskop, fotoslaydlar, videokasetler; Kaynak ve ders araç ile gereçlerin seçimini Kimya öğretmeni, okuldaki koşulları ve kimya dersi genel ve özel amaçlarını gözönünde bulundurarak yapar. Aynı imkanlar öğrencilere de tanınmalıdır.

KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir)

KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir) 1 KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir) GİRİŞ Sekizinci sınıf Kimya dersi yedinci sınıf Kimya dersinin devamıdır. Sekizinci sınıfta gerçekleştirilmesi

Detaylı

KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir)

KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir) KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir) GİRİŞ Sekizinci sınıf Kimya dersi yedinci sınıf Kimya dersinin devamıdır. Sekizinci sınıfta gerçekleştirilmesi gereken

Detaylı

KİMYA haftalık 2, yıllık yoplam 74 ders saati

KİMYA haftalık 2, yıllık yoplam 74 ders saati KİMYA haftalık 2, yıllık yoplam 74 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Kimya dersi yedinci sınıf Kimya dersinin devamıdır. Sekizinci sınıfta gerçekleştirilmesi gereken program içerikleri şunlardır: Kimyasal

Detaylı

KİMYA 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

KİMYA 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati KİMYA 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Kimya dersi ilköğretimin 7. sınıfında öğretilmeye başlar. Önceki sınıflarda öğretilen İnsan ve Doğa, Biyoloji ve Fizik derslerinde

Detaylı

KİMYA GİRİŞ UZAK HEDEFLER

KİMYA GİRİŞ UZAK HEDEFLER KİMYA haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati GİRİŞ Kimya dersi ilköğretimin 7. Sınıfında öğretilmeye başlar. Önceki sınıflarda öğretilen İnsan ve Doğa, Biyoloji ve Fizik derslerinde öğrenciler doğa ve

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı 37 ders saatinde gerçekleştirilmektedir. Sınıf ve okuldaki koşullar gözönünde bulundurularak

Detaylı

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı 37 ders saatinde gerçekleştirilmektedir. Sınıf ve okuldaki koşullar gözönünde bulundurularak

Detaylı

VIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 8 VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. O, S, Se, Te, Po O ve S: Ametal Se ve Te: Yarı metal Po: Metal *Oksijen genellikle bileşiklerinde

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji

7. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Maddenin Yapısı ve Özellikleri Eski çağlarda yaşayan insanlar, doğada bulunan bütün maddelerin; Bir elementin bütün atomları birbirinin aynıdır. Farklı elementlerin atomları ise birbirinden farklıdır.

Detaylı

Malzeme Bilgisi. Mühendsilik Malzemeleri - RÜ

Malzeme Bilgisi. Mühendsilik Malzemeleri - RÜ Malzeme Bilgisi 1 Giriş Genel anlamda, gereksinme duyulan maddelerin tümüne malzeme denir. Teknik dilde ise malzeme sözcüğünden özellikle, mühendislik yapıtlarının gerçekleştirilebilmesi için gerekli katı

Detaylı

8.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Elementlerin Sınıflandırılması

8.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Elementlerin Sınıflandırılması KONU: Elementlerin Sınıflandırılması Element: Aynı cins atomlardan oluşan saf maddelere element denir. Elementler sembollerle gösterilir. 7. Sınıfta 20 elementi görmüştük. Bu yirmi element şunlardı, Elementin

Detaylı

ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI

ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI Element: Aynı cins atomlardan oluşan saf maddelere element denir. Elementler sembollerle gösterilir. 7. Sınıfta 20 elementi görmüştük. Bu yirmi element şunlardı, Elementin

Detaylı

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Kimya EğitimiE Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Konu:Metallerin Reaksiyonları Süre: 4 ders saati Metallerin Su Đle Reaksiyonları Hedef : Metallerin su ile verdikleri reaksiyonları kavratabilmek. Davranışlar:

Detaylı

FEN BİLİMLERİ LGS 1. FÖY. 2 Ders Saati PERİYODİK SİSTEM. Ünite: 4. Periyodik Sistem. 8. sınıf. Neler Öğreneceğiz?

FEN BİLİMLERİ LGS 1. FÖY. 2 Ders Saati PERİYODİK SİSTEM. Ünite: 4. Periyodik Sistem. 8. sınıf. Neler Öğreneceğiz? . FÖY FEN BİLİMLERİ Maddenİn VE ENDÜSTRİ LGS Neler Öğreneceğiz? Ders Saati PERİYODİK SİSTEM Ünite: 4 Periyodik Sistem Periyodik Sistemin Özellikleri Elementlerin Periyot ve Gruplarını Belirleme Periyodik

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

maddelere saf maddeler denir

maddelere saf maddeler denir Madde :Kütlesi olan her şeye madde denir. Saf madde: Aynı cins atom veya moleküllerden oluşan maddeye denir. Fiziksel yollarla kendisinden başka maddelere ayrışmayan maddelere saf maddeler denir Element:

Detaylı

Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ

Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ Ders içeriği 1. Giriş ve Periyodik cetvel 2. Kıymetli Metaller (Ag, Au, Pt, ) 3. Kıymetli Metaller (Ag, Au, Pt, ) 4. Kıymetli Metaller (Ag, Au,

Detaylı

Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM. Elementlerin periyodik sistemdeki yerlerine göre sınıflandırılması

Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM. Elementlerin periyodik sistemdeki yerlerine göre sınıflandırılması Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM Elementlerin periyodik sistemdeki yerlerine göre sınıflandırılması METALLER Metaller doğada..atomlu halde ya da bileşikleri halinde bulunur. Oda sıcaklığında..hariç

Detaylı

s, p, d Elementleri f Elementleri Asal Gazlar

s, p, d Elementleri f Elementleri Asal Gazlar s, p, d Elementleri Hidrojen 1A Grubu: Alkali metaller 2A Grubu: Toprak Alkali Metaller 3A Grubu: Toprak Metalleri 4A Grubu 5A Grubu 6A Grubu: Kalkojenler 7A Grubu: Halojenler B Grubu: Geçiş Metalleri

Detaylı

İçindekiler. Cilt 1. 1 Kimyanın Temelleri Cilt 2 16

İçindekiler. Cilt 1. 1 Kimyanın Temelleri Cilt 2 16 Cilt 1 Çeviri Editörlerinden Yazarlar Hakkında Öğrencilere xiii xi 1 Kimyanın Temelleri 1 2 3 4 5 6 7 x Kimyasal Formüller ve Bileşenlerin Stokiyometrisi 48 Kimyasal Denklemler ve Tepkime Stokiyometrisi

Detaylı

Periodic Table of the. Elements I A II A III B IV B V B VI B VII B VIII B I B II B III A IV A V A VI A VII A VIII A 1 1 2 1 H H He 1.008 1.008 4.

Periodic Table of the. Elements I A II A III B IV B V B VI B VII B VIII B I B II B III A IV A V A VI A VII A VIII A 1 1 2 1 H H He 1.008 1.008 4. PERİYODİK SİSTEM Periodic Table of the s d p Elements I A II A III B IV B V B VI B VII B VIII B I B II B III A IV A V A VI A VII A VIII A 1 1 2 1 H H He 1.008 1.008 4.0026 3 4 5 6 7 8 9 10 2 Li Be B C

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

Kimyada Özel Konular

Kimyada Özel Konular Kimyada Özel Konular Dersin Adı Dersin Kodu 1206.5104 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 3,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 2 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar Saati 0 Dersin

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Aralık-5. Hafta) ( ) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Aralık-5. Hafta) ( ) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Aralık-5. Hafta) (27.12.2010-31.12.2010) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No BİLEŞİKLER Konu 1 / 12 Organik bileşikler-hidrokarbonlar. Alkanlar-Siklo

Detaylı

Dersin Kodu

Dersin Kodu Genel Kimya II Dersin Adı Genel Kimya II Dersin Kodu 1206.2103 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 6,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 4 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar

Detaylı

İnstagram:kimyaci_gln_hoca MODERN ATOM TEORİSİ-2.

İnstagram:kimyaci_gln_hoca MODERN ATOM TEORİSİ-2. MODERN ATOM TEORİSİ-2 ATOM YARIÇAPI PERİYODİK ÖZELLİK DEĞİŞİMİ Kovalent Yarıçap: Tek bir kovalent bağla bağlanmış eşdeğer iki atomun çekirdekleri arasındaki uzaklığın yarısına kovalent yarıçap denir.(şekil1)

Detaylı

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR PERİODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR 1. Bir elementin periyodik cetveldeki yeri aşağıdakilerden hangisi ile belirlenir? A) Atom ağırlığı B) Değerliği C) Atom numarası D) Kimyasal özellikleri E) Fiziksel

Detaylı

BİYOLOJİ GİRİŞ UZAK HEDEFLER. haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati

BİYOLOJİ GİRİŞ UZAK HEDEFLER. haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati BİYOLOJİ haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı 74 ders saatinde gerçekleştirilmektedir. Sınıf ve okuldaki koşullar gözönünde bulundurularak pratik

Detaylı

ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ

ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ Melike YILDIRIM, Berkay İLYAS Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Kurupelit / Samsun mellike_yldrm@hotmail.com, berkayilyas@gmail.com Bu

Detaylı

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52.

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52. İ Ç İ NDEKİ LER Ön Söz xiii K I S I M 1 Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1 BÖLÜM 1 Giriş 3 1.1 Su 4 1.2 Atık Sular ve Su Kirliliği Kontrolü 5 1.3 Endüstriyel ve Tehlikeli Atıklar

Detaylı

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ . ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ.4. Elektron Dizilimi ve Periyodik Sisteme Yerleşim Atomun Kuantum Modeli oluşturulduktan sonra Bohr, yaptığı çalışmalarda periyodik cetvel ile kuantum teorisi arasında bir

Detaylı

Periyodik Sistem. Mendeleyev

Periyodik Sistem. Mendeleyev Element: Aynı cins atomlardan oluşan saf maddelere element denir. Elementler sembollerle gösterilir. Elementin Numarası Elementin Adı 1 Hidrojen H 2 Helyum He 3 Lityum Li 4 Berilyum Be 5 Bor B 6 Karbon

Detaylı

İkincil Çelik Metalurjisi (MATE 482) Ders Detayları

İkincil Çelik Metalurjisi (MATE 482) Ders Detayları İkincil Çelik Metalurjisi (MATE 482) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İkincil Çelik Metalurjisi MATE 482 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM. Metaller, Ametaller ve Yarı metaller

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM. Metaller, Ametaller ve Yarı metaller Metaller, Ametaller ve Yarı metaller 1 Elementler gösterdikleri benzer özelliklere göre metaller, yarı metaller ve ametaller olarak sınıflandırılabilirler. Periyodik tabloda metal, ametal ve yarı metallerin

Detaylı

2/8/2018. MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teori + Uygulama) MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teorik + Uygulama)

2/8/2018. MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teori + Uygulama) MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teorik + Uygulama) MLZ 204 Yapı Malzemesi 3.0 +2.0 (Teori + Uygulama) Değerlendirme: I. Ara sınav %20 Klasik II. Ara sınav %20 Sözel ve sayısal sorular Dönem Sonu sınavı %40 Kısa sınav %10 Lab. uygulamaları öncesi uygulama

Detaylı

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Kimya FEB-113 1/1 2+0+0 2 2 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Önkoşulu

Detaylı

ENCON LABORATUVARI MADEN VE AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ.

ENCON LABORATUVARI MADEN VE AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. ENCON LABORATUVARI MADEN VE ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) JEOKİMYA NUMUNE HAZIRLAMA Kod Parametre Ücret ENC-01 Kırma 20 ENC-02 Öğütme 30 ENC-03 Kurutma 25 ENC-04

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Ekim 4. Hafta) ( ) ..ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Ekim 4. Hafta) ( ) ..ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Ekim 4. Hafta) (25.10.2010-29.10.2010)..ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No BİLEŞİKLER Konu 1 / 24 İYONİK BİLEŞİKLER Elementlerin elektron alma-verme

Detaylı

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 Periyodik sistemde yatay sıralara Düşey sütunlara.. adı verilir. 1.periyotta element, 2 ve 3. periyotlarda..element, 4 ve 5.periyotlarda.element 6 ve 7. periyotlarda

Detaylı

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani elementlerin yapı yaşı atomlardır. BİLEŞİK: En

Detaylı

NELER KAZANACAĞIZ?

NELER KAZANACAĞIZ? NELER KAZANACAĞIZ? Mendeleyev in periyodik sistem üzerine yaptığı çalışmaları ve Moseley in katkılarını, Atomların katman-elektron dağılımlarıyla periyodik sistemdeki yerleri arasındaki ilişkiyi (İlk 20

Detaylı

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Elementler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Elementler çok sayıda

Detaylı

Element ve Bileşikler

Element ve Bileşikler Element ve Bileşikler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Bir elementi oluşturan bütün atomların

Detaylı

Hayat Kurtaran Radyasyon

Hayat Kurtaran Radyasyon Hayat Kurtaran Radyasyon GÜNLÜK HAYAT KONUSU: Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi KĐMYA ĐLE ĐLĐŞKĐSĐ: Radyoterapi bazı maddelerin radyoaktif özellikleri dolayısıyla ışımalar yapması esasına dayanan

Detaylı

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP Ek-1 Nnumunelerin Muhafazası İçin Uygun Olan Teknikler Yapılacak Tayin Kabın Tipi Muhafaza Tekniği En uzun Muhafaza Süresi Yüksek derişimde çözünmüş gaz içeren numuneler için, alındıkları yerde analiz

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/8 ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 SU, ATIK SU 1,2 İletkenlik Elektrot Metodu TS 9748 EN 27888 Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Malzeme Bilimi MK-213 2/Güz (3+1+0) 3,5 6

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Malzeme Bilimi MK-213 2/Güz (3+1+0) 3,5 6 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Malzeme Bilimi MK-213 2/Güz (3+1+0) 3,5 6 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi : Lisans,

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ A ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ (4 SAAT) 1 Elementler 2 Elementlerin Özellikleri 3 Element Çeşitleri 4 Elementlerin Sembolleri 5 Sembol

Detaylı

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bölüm 4 TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra Magnezyum, kalsiyum, stronsiyum, baryum ve radyumdan

Detaylı

1.Evrende ve Dünyada Elementler. 2.Elementler Nasıl Elde Edilir? 3.Alaşımlar 6 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu. 4.Hidrojen. 5.Alkaliler ve Toprak Alkaliler

1.Evrende ve Dünyada Elementler. 2.Elementler Nasıl Elde Edilir? 3.Alaşımlar 6 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu. 4.Hidrojen. 5.Alkaliler ve Toprak Alkaliler KASIM EKİM EYLÜL Öğretim Yılı: 0 05 Okulu: Özel Asfa Fen Lisesi ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN Dersin Adı: KİMYA Sınıflar: A SÜRE.ÜNİTE: ELEMENTLER KİMYASI.. Hafif elementlerin olusumunu, evrenin baslangıcı

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

1H: 1s 1 1.periyot 1A grubu. 5B: 1s 2 2s 2 2p 1 2.periyot 3A grubu. 8O: 1s 2 2s 2 2p 4 2.periyot 6A grubu. 10Ne: 1s 2 2s 2 2p 6

1H: 1s 1 1.periyot 1A grubu. 5B: 1s 2 2s 2 2p 1 2.periyot 3A grubu. 8O: 1s 2 2s 2 2p 4 2.periyot 6A grubu. 10Ne: 1s 2 2s 2 2p 6 PERİYODİK CETVEL Periyodik cetvel, benzer kimyasal özellik gösteren elementlerin alt alta gelecek şekilde artan atom numaralarına göre sıralandıkları çizelgelerdir. Periyodik cetveli oluşturan yatay satırlara

Detaylı

Kimyasal Proses Endüstrileri (CEAC 540) Ders Detayları

Kimyasal Proses Endüstrileri (CEAC 540) Ders Detayları Kimyasal Proses Endüstrileri (CEAC 540) Ders Detayları Ders Adı Kimyasal Proses Endüstrileri Ders Kodu CEAC 540 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 25 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri ATOMUN YAPISI ATOMLAR Atom, elementlerin en küçük kimyasal yapıtaşıdır. Atom çekirdeği: genel olarak nükleon olarak adlandırılan proton ve nötronlardan meydana gelmiştir. Elektronlar: çekirdeğin etrafında

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden farklı atomlara dönüşemezler. Atomda (+) yüklü

Detaylı

METAL ÜRETİM TEKNİKLERİ

METAL ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM YÖNTEMLERİ VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ Doç. Dr. Fehmi Nair Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Afşın Alper Cerit Erciyes Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Genel Kimya EEE

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Genel Kimya EEE DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Genel Kimya EEE120 2 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zrunlu / Yüz Yüze Dersin Koordinatörü

Detaylı

AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU

AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU Fiziksel ve Kimyasal Analizler - ph Değeri Elektrometrik AWWA 4500-H + B 21 st ed. 2005-103-105 o C de Toplam Katı Madde AWWA 2540-B 21 st ed. 2005 - İletkenlik AWWA

Detaylı

Öncelikle periyodik cetvelin bazı gruplarını inceleyelim:

Öncelikle periyodik cetvelin bazı gruplarını inceleyelim: Yatay sütun Periyot : 7 tane periyot vardır Düşey Sütun Grup : 8 tane a grubu ve 8 tanede b grubu vardır. b grubu elementlerine geçiş elementleri denir. Öncelikle periyodik cetvelin bazı gruplarını inceleyelim:

Detaylı

KİMYANIN UĞRAŞI ALANLARI NELER KAZANACAĞIZ

KİMYANIN UĞRAŞI ALANLARI NELER KAZANACAĞIZ KİMYANIN UĞRAŞI ALANLARI NELER KAZANACAĞIZ Biyokimya, analitik kimya, organik kimya, anorganik kimya, fizikokimya, polimer kimyası ve endüstriyel kimya disiplinlerini kısaca tanıyacak, İlaç, gübre, petrokimya,

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI ---------------------------------------Boşluk Doldurma Soru

Detaylı

4) Elementleri metal, ametal ve soygaz olarak sınıflandırarak özelliklerini karşılaştırır.

4) Elementleri metal, ametal ve soygaz olarak sınıflandırarak özelliklerini karşılaştırır. 1) 8.3.1.1. Geçmişten günümüze periyodik sistemin oluşturulma sürecini araştırır ve sunar. 4) 8.3.2.1. Elementleri metal, ametal ve soygaz olarak sınıflandırarak özelliklerini karşılaştırır. 2) 8.3.1.2.

Detaylı

KĐMYA DERSĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI PERĐYODĐK CETVEL PERİYODİK CETVEL

KĐMYA DERSĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI PERĐYODĐK CETVEL PERİYODİK CETVEL KĐMYA DERSĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI PERĐYODĐK CETVEL PERİYODİK CETVEL Periyodik Cetvel, elementleri gösteren ve özellikleriyle ilgili bilgi veren bir tablodur. Bu tabloda elementler belirli bir düz-

Detaylı

İyonlar. İyon? Pozitif veya negatif yükü olan bir atoma yada atomlar grubuna iyon denir.

İyonlar. İyon? Pozitif veya negatif yükü olan bir atoma yada atomlar grubuna iyon denir. İyonlar İyon? Pozitif veya negatif yükü olan bir atoma yada atomlar grubuna iyon denir. 1 Atomlardan İyon Oluşumu ve İyon Bir atomdan iyon denilen yüklü bir parçacık oluşturulabilir. Bunun için, nötral

Detaylı

ÖĞRENCİYE VERİLEBİCEK DİGER YILLIK ÖDEV KONULARI

ÖĞRENCİYE VERİLEBİCEK DİGER YILLIK ÖDEV KONULARI Salı, 29 Aralık 2009 16:49 - Son Güncelleme Pazartesi, 08 Mart 20 20:15 ÖĞRENCİYE VERİLEBİCEK DİGER YILLIK ÖDEV KONULARI Öğrencinin bir konuda inceleme ve araştırma yaparak onunla ilgili hazırlayacağı

Detaylı

KİMYA. Fen Bilimleri Lisesi, Matematik ve Bilişim ve Genel Lise GENEL AMAÇLAR

KİMYA. Fen Bilimleri Lisesi, Matematik ve Bilişim ve Genel Lise GENEL AMAÇLAR KİMYA (haftalık ders sayıs 2, yıllık toplam 74 ders saati) Fen Bilimleri Lisesi, Matematik ve Bilişim ve Genel Lise GENEL AMAÇLAR Fen ve deneyler bilimi olan kimya felsefesi özetinin açıklanması ve İUPAC

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : İstanbul Yolu, Gersan Sanayi Sitesi 2306.Sokak No :26 Ergazi/Yenimahalle 06370 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 255 24 64 Faks : 0 312 255

Detaylı

BĐLEŞĐK FORMÜLLERĐNĐN ADLANDIRILMASI

BĐLEŞĐK FORMÜLLERĐNĐN ADLANDIRILMASI BĐLEŞĐK FORMÜLLERĐNĐN KONU ANLATIMI FĐGEN HASRET BĐLEŞĐK FORMÜLLERĐNĐN 1) METAL ĐLE AMETALDEN OLUŞAN BĐLEŞĐKLERĐN METALĐN ADI + AMETALĐN ADI + ÜR EKĐ ***Ametal oksijen ise oksit; azot ise nitrür; kükürt

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Ekim 1. Hafta) ( ) .. ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Ekim 1. Hafta) ( ) .. ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Ekim 1. Hafta) (4.10.2010-8.10.2010).. ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No Kimyanın Gelişimi Konu 1 / 23 Kimyanın Temel Kanunları. Kütlenin Korunumu

Detaylı

Element ve Bileşikler

Element ve Bileşikler Element ve Bileşikler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Bir elementi oluşturan bütün atomların

Detaylı

Atık toplama prosedürünü her laboratuvar kendi bünyesinde belirlemelidir.

Atık toplama prosedürünü her laboratuvar kendi bünyesinde belirlemelidir. 5. ÇEVRE GÜVENLİĞİ Atık toplama prosedürünü her laboratuvar kendi bünyesinde belirlemelidir. 5.1. Kimyasal Atıklar Kimyasal atıkların nötralize edilerek depolanması daha fazla kimyasal harcanması ve oluşabilecek

Detaylı

Genel Kimya IV (Organik Kimya)

Genel Kimya IV (Organik Kimya) Genel Kimya IV (Organik Kimya) Dersin Adı Genel Kimya IV (Organik Kimya) Dersin Kodu 1206.4103 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 4,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 2 Haftalık Uygulama

Detaylı

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37 TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37 GİRİŞ Altıncı sınıf Teknoloji dersi önceki senelere ait bilgilerin devamı ve genişlemiş halidir. Teknoloji dersi, öğrencileri değişik tecrübe ve etkinliklerin

Detaylı

ARES PERİYODİK SİSTEM MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 1.PERĠYODĠK SĠSTEM 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ. Geçmişten Günümüze Periyodik Sistem

ARES PERİYODİK SİSTEM MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 1.PERĠYODĠK SĠSTEM 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ. Geçmişten Günümüze Periyodik Sistem ARES EĞĠTĠM MERKEZĠ *Metni yazın+ MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 1.PERĠYODĠK SĠSTEM 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ PERİYODİK SİSTEM DİMİTRİ İVANOVİÇ MENDELEYEV (Dimitri İvanoviç Mendelyef) (1834-1907) Elementleri

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ ALİ UZUN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ Yaşadığınız ortamı incelediğinizde kullandığınız pek çok malzemenin kimya endüstrisi sayesinde üretildiğini görürsünüz. Duvarlarda, kapılarda

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Kasım 4. Hafta) ( ) . ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Kasım 4. Hafta) ( ) . ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Kasım 4. Hafta) (22.11.2010-26.11.2010). ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No BİLEŞİKLER Konu 1 / 24 KOVALENT BİLEŞİKLER Elementlerin elektron alma-verme

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER Biyokimyanın tanımı yaşamın temel kimyası ile ilgilenen bilim dalı (Bios, Yunancada yaşam demektir.) canlı sistemin yapısını ve fonksiyonlarını kimyasal

Detaylı

MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ

MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ ÜNİTE : MADDENİN YAPISI ve Üniteye Giriş ÖZELLİKLERİ Her madde kendinden küçük atomlardan oluşmuştur. Ancak her madde aynı atomlardan oluşmamıştır. Maddeyi oluşturan atomlar

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : BİYOFİZİK Ders No : 010020013 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları 1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ 1.7. İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları Yüksüz bir atomun yapısındaki pozitif (+) yüklü protonlarla negatif () yüklü elektronların sayıları birbirine eşittir. Yüksüz

Detaylı

VIIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 9 VIIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. F, Cl, Br, I, At Halojenlerin Genel Özellikleri *Halojenlerin hepsi zehirli ve renklidir.

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: KİM 1015

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: KİM 1015 Dersi Veren Birim: Mühendislik Fakültesi Dersin Türkçe Adı: KİMYA Dersin Orjinal Adı: KİMYA Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: KİM 0 Dersin Öğretim Dili: Türkçe

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU KİMYA. Dersin Kodu: KİM 1013

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU KİMYA. Dersin Kodu: KİM 1013 Dersi Veren Birim: Mühendislik Fakültesi Dersin Adı: KİMYA Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Dersin Kodu: KİM 0 Dersin Öğretim Dili: Türkçe Formun Düzenleme / Yenilenme Tarihi:

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU KİMYA. Dersin Kodu: KİM 1015

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU KİMYA. Dersin Kodu: KİM 1015 Dersi Veren Birim: Mühendislik Fakültesi Dersin Adı: KİMYA Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: KİM 0 Dersin Öğretim Dili: Türkçe Formun Düzenleme / Yenilenme Tarihi:

Detaylı

PERĐYODĐK ÇĐZELGE. Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK

PERĐYODĐK ÇĐZELGE. Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK PERĐYODĐK ÇĐZELGE Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK 8.1. PERĐYODĐK ÇĐZELGENĐN GELĐŞMESĐ 8.2. ELEMENTLERĐN PERĐYODĐK SINIFLANDIRILMASI Katyon ve Anyonların Elektron Dağılımları 8.3.FĐZĐKSEL ÖZELLĐKLERDEKĐ

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ Günümüzde 70.000 demir esaslı malzeme (özellikle çelik) olmak üzere 100.000 den fazla kullanılan geniş bir

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Ek-9A T.C. ÇED İzin ve Denetim lüğü Kapsam : Su, Atık Su, Atık, Gürültü, Numune Alma Düzenleme Tarihi : 12.05.2015 Laboratuvar Adı : Gümüşsu A.Ş. Çevre Laboratuvarı Adres : Zafer Mah. Değirmen Cad. No:41

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA SORU 1: 32 16X element atomundan oluşan 2 X iyonunun; 1.1: Proton sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.2: Nötron sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.3: Elektron

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : ODTÜ- Üniversiteler Mahallesi, Dumluıpınar Bulvarı No:1 - Çankaya 06800 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 210 28 97 Faks : 0 312 210 56 68

Detaylı

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ Elementlerin Periyodik Çizelgedeki Konumları ve Özellikleri

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ Elementlerin Periyodik Çizelgedeki Konumları ve Özellikleri 1.6. Elementlerin Periyodik Çizelgedeki Konumları ve Özellikleri Elementlerin periyodik çizelgedeki konumu ile kimyasal ve fiziksel davranışları sistematik olarak incelenebilir. Periyodik çizelgede elementler

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı