BĠLGĠSAYAR AĞLARI. 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BĠLGĠSAYAR AĞLARI. 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri"

Transkript

1 BĠLGĠSAYAR AĞLARI 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri

2 Ağ Kavramı Bilgisayarların birbirleri ile iletiģimlerini sağlamak, dosya paylaģımlarını aktif hale getirmek ve kaynakları ortak kullanıma açmak için oluģturulan sistemlere Ağ denir

3 Bilgisayar Ağları Yerel Alan Ağı (Local Area Network-LAN) GeniĢ Alan Ağı (Wide Area Network-WAN)

4 Yerel Alan Ağı (Local Area Network-LAN) Yerel alan ağları; bilgisayar sistemlerinin belli bir alan içerisinde, kablo veya elektromanyetik dalgalar kullanılarak birbirlerine bağlanmasıyla oluģturulan ağ yapılarıdır. ġirket içindeki bilgisayarın, bilgisayar sınıfındaki bilgisayarların, okul içindeki bilgisayarların, hastane içindeki bilgisayarların birbirlerine bağlanması sonucu oluģan ağlar, yerel alan ağına örnektir.

5

6 GeniĢ Alan Ağı (Wide Area Network WAN) Coğrafi olarak birbirine uzak mesafedeki bilgisayar ve bilgisayar sistemlerinin iletiģim kurmaları için oluģturdukları Ağa GeniĢ alan ağı (WAN) denir. ġehirler ve ülkeler arası ağlardır. WAN lar, DeğiĢik tipte LAN ların birleģmesi ile oluģur. WAN larda milyonlarca bilgisayar birbirine bağlanarak iletiģim kurabilir. ÖRNEK: Ġnternet ağı geniģ alan ağına örnektir.

7

8 AĞ TOPOLOJĠLERĠ Topoloji;Bir ağdaki bilgisayarların nasıl yerleģeceğini, nasıl bağlanacağını, veri iletiminin nasıl olacağını belirleyen genel yapıdır

9 Ağ Topolojileri Doğrusal YerleĢim (Bus Topoloji) Yıldız YerleĢim (Star Topoloji) Halka YerleĢim (Ring Topoloji)

10 Doğrusal -Halka -Yıldız

11 Doğrusal YerleĢim(Bus Topoloji) Bus topolojisi tüm bilgisayarların aynı kabloya bağlı oldukları sistemdir.kablonun her iki ucunda sonlandırıcı denen 50 ohm luk dirençler bulunur. Avantajı:Kolay kurulur ve az kablo gider Dezavantajı: Ana kablodaki kopukluk tüm ağ sistemini çökertir

12

13 Yıldız YerleĢim (Star Topoloji) Tüm düğümlerin ortak bir merkeze (örneğin, hub, switch) bağlanmasıdır. Bilgisayarların Switch veya hub a göre yerleģim biçimleri yıldıza benzediği için bu adı almıģtır.

14 Yıldız (Star) Topoloji

15 Yıldız YerleĢim (Star Topoloji) Her bilgisayar diğer bilgisayarlardan bağımsız olarak bir kablo sayesinde Hub veya Switch e ulaģır. Böylece bir bilgisayarın ağ sisteminde meydana gelen sorun diğer bilgisayarın çalıģmasını engellemez.

16 Yıldız Topoloji (Avantaj ve Dezavantajları) Avantajları: Ağı kurmak kolaydır Bir bilgisayara bağlı kablo bozulduğunda ağın çalıģması etkilenmez. Ağdaki sorunları tespit etmek kolaydır. Dezavantajları Hub kullanıldığında ağ trafiği artar. Doğrusala göre daha fazla uzunlukta kablo gerektirir. Hub veya Switch bozulduğunda tüm ağ çalıģmaz hale gelir. Hub ve Switch gibi cihazlar nedeniyle doğrusala göre kurulumu daha pahalıdır.

17 Halka YerleĢim (Ring Teknoloji) IBM tarafından geliģtirilmiģtir. Sistemde veri aktarımını sağlayan bir sinyal sürekli olarak sırasıyla tüm sistemleri dolaģmaktadır. Token adı verilen bu sinyal tek tek halka Ģeklindeki tüm sistemlere uğradığı için ring(halka) terimi kullanılmaktadır.

18 Ring Topoloji

19

20 Ağ Adaptör Kartları (Network Ġnterface Card-NIC) Ethernet kartı bilgisayarların bir bilgisayar ağına bağlanabilmesi için bilgisayara takılan bir karttır.

21 SWĠTCH(Ağ Anahtarı) LAN (Yerel Alan Ağı ) Ġçerisindeki aygıtların ortak kullanım için birbirlerine bağlanmasını sağlayan ve LAN içerisindeki cihazlardan gelen veri paketlerini filtreleyerek sadece ilgili porta gönderen cihazdır.

22 HUB Hub, bilgisayarların ağda iletiģim kurmasını sağlar. Her bilgisayar bir Ethernet kablosuyla hub a bağlanır ve bir bilgisayardan diğerine gönderilen bilgiler hub üzerinden geçer. Hub kaynağı veya aldığı bilgilerin gönderilmesinin istendiği hedefi belirleyemez, bu nedenle bilgileri, bilgiyi gönderen bilgisayarı da içerecek Ģekilde kendisine bağlı tüm bilgisayarlara gönderir. Hub bilgi gönderebilir ve alabilir, ancak iki iģlemi aynı anda yapamaz. Bu da, hub ların Switch (Anahtar)lardan daha yavaģ olmasına neden olur.

23

24 REPEATER(Tekrarlayıcı) Elektronik sinyalleri güçlendiren aygıtlardır. Repeater bir sinyali aldığında onu orijinal gücüne ve durumuna getirir. Repeaterler fiziksel olarak çalıģan aygıtlardır. Sinyaller belli bir mesafe katettikten sonra zayıflarlar. AnlaĢılmaz hale gelen bu sinyalleri daha uzaklara göndermek için repeaterler kullanılır.

25 Repeaterler

26 ROUTER(Yönlendirici) Farklı ağlara ait bilgisayarların birbiri ile iletiģimini router temin eder. Router yönlendirme yaparken gelen paketin hedef ĠP adresine bakar. Eğer gidilmek istenen ağ routera direkt bağlı network ise paket o ara yüze gönderilir. Kullandığımız ADSL modemler Router özelliği vardır

27 Telefon Ağı Kullanımı Ġnternet ağı üzerindeki haberleģmenin büyük bir bölümü telefon hatları üzerinden gerçekleģmektedir. Telefon hatlarının yetersiz olduğu durumlarda uydu haberleģmesi sitemi kullanılarak bağlantılar sağlanır. ADSL bağlantı sistemleri ile telefon hatları üzerinden hem konuģma hemde internet bağlantısı aynı anda yapılmaktadır.

28 PSDN (Public Switched Data Network) Paket anahtarlamalı veri ağları Telefon Ģebekeleri aracılığı ile kurulmuģ bir ağ çeģididir. Gönderilen veriler hareket noktalarından varıģ noktalarına gönderilmeden önce paketlere ayrılarak kodlanır. VarıĢ noktalarında ise tekrar bir araya getirilerek anlamlı bilgi oluģtururlar Ġnternet bu ağ omurgası üzerinden çalıģmaktadır.

29 ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line - Asimetrik Sayısal Abone Hattı) Mevcut telefon hattınız üzerinden yüksek hızda veri, ses ve görüntü iletiģimini aynı anda sağlayan, hızlı ve güvenli, sabit modem teknolojisidir. ADSL evdeki telefon hattınız üzerinden size internet eriģimi sağlar. Yani aynı telefon hattı üzerinden hem telefon görüģmeleriniz yapabilir hemde internete bağlanabilirsiniz. ADSL teknolojisi telefon hattınızdaki boģ olan frekans aralıklarını kullanır

30

31 Bir Söz; «Boş kafa şeytanın çalışma odasıdır»