T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı ORTAÖĞRETİM ÖBBS RAPORU 2009 (ÖĞRENCİ BAŞARILARINI BELİRLEME SINAVI)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı ORTAÖĞRETİM ÖBBS RAPORU 2009 (ÖĞRENCİ BAŞARILARINI BELİRLEME SINAVI)"

Transkript

1 T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı ORTAÖĞRETİM ÖBBS RAPORU 2009 (ÖĞRENCİ BAŞARILARINI BELİRLEME SINAVI)

2 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD üye olan veya olmayan ülkelerin katılımıyla belirli yaş grubundaki öğrencilerin öğrenme becerilerini rutin aralıklarla izlemektedir. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA bu bağlamda üç yıllık aralarla düzenlenmekte olan ve 15 yaş grubu öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerilerin değerlendirilmesine yönelik yapılan bir tarama araştırmasıdır.

3 Katılımcı ülkelerle ortaklaşa yürütülen, ilköğretim 4. ve 8. sınıflar düzeyinde uluslararası fen bilimleri ve matematik yeterliliklerini değerlendirme çalışması olan Uluslar arası Matematik ve Fen Bilimleri Eğilimleri Araştırması-TIMSS Uluslararası Okuma ve Yazma Becerileri Araştırması-PIRLS

4 Uluslararası izleme ve değerlendirme çalışmaları yanında ulusal düzeyde yapılan ÖBBS, SBS, YGS ve LYS gibi durum belirleme ve seçme amaçlı yapılan sınav sonuçları da okul öğrenmelerinin izlenmesine ışık tutabilecek sonuçlar vermektedir.

5 AMAÇ Ortaöğretimde öğrenci başarılarının izlenmesi, ortaöğretimin geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle 2006 yılında çalışmalara başlanılan Ortaöğretim Projesi'nde aşağıdaki amaçlar belirlenmiştir: 1. Uzun vadede zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, 2. Orta öğretimde, meslekî ve teknik eğitimin payının artırılması, 3. Genel, meslekî ve teknik ortaöğretim programlarının geliştirilmesi, 4. Meslekî ve teknik öğretim programlarının, Meslek Standartlarına ve bireysel öğretime dayalı olarak yapılandırılması yolu ile Avrupa Birliği ülkeleri standartlarına çıkarılması, 5. Meslekî bilgilendirme, yönlendirme ve rehberlik hizmetleri konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması,

6 6. Modüler öğretim yöntemlerinin ve eğitimde teknolojinin kullanılması, 7. Meslekî ve teknik ortaöğretim sürecinin ağırlık kazanacağı bir ortaöğretim sisteminin geliştirilmesi, 8. Eğitim kurumlarımızda eğitimde kalitenin artırılması ve Planlı Okul Gelişim Modeli uygulamalarına paralel olarak, bölgesel eğitim ihtiyaçları doğrultusunda çevrenin katılım ve iş birliğinin sağlanması, 9. Gençlere, hayat boyu öğrenme temel becerilerinin kazandırılması, 10. Türkiye'nin AB'ye geçiş sürecindeki hedefleri arasında yer alan bilgi ekonomisi sürecindeki engelleri ortadan kaldırma amacı doğrultusunda, mevcut genel, meslekî ve teknik ortaöğretim sisteminin yeniden yapılandırılması.

7 Ortaöğretim Projesi bileşenleri şu şekildedir: 1. Ortaöğretim Reformu a) Ortaöğretim Programları b) Bilişim Teknolojileri (BT) c) Meslekî Rehberlik ve Danışmanlık 2. Kalite, Değerlendirme ve Yönetim a) Öğrenci Başarılarının ve Projenin Değerlendirilmesi b) Okul Geliştirme Çalışmaları (Etkili Okul) c) Proje Yönetimi

8 Yetişkinlerde eğitim yılı ortalaması ülkemizde 5,3 yılken, 22 Avrupa Birliği ülkesinde 9,08 yıl ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 12 yıldır ( Ülkemizin eğitim durumuna bakıldığında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün eğitim kurumlarındaki toplam öğrenci sayısı öğretim yılında 'dur. Bunun ü ortaöğretim okullarındadır. Ortaöğretimdeki çağ nüfusunun (14-17 yaş) net okullaşma oranına bakıldığında, Genel ortaöğretimde %33,51 ve mesleki teknik öğretimde %25,01 olmak üzere toplamda %58,52'dir. Bakanlığımızın 2014 yılı sonu hedefi %80 dir.

9 Uluslararası PISA, TIMSS, PIRLS gibi projeler, ulusal bazda ÖBBS ve Ortaöğretimi Geliştirme Projesi gibi çalışmaların amacı, çeşitli derslerdeki öğrenci başarılarına yönelik durum tespiti yapmak, varsa gelişmeleri izlemek ve bulgulara dayalı önerilerin ortaya konmasını sağlamaktır. Ortaöğretim Geliştirme Projesi araştırmasında çözüm aranan problem ve cevaplanmaya çalışılan sorular şu şekilde ifade edilebilir: Ortaöğretimin 9 ve 10. sınıflarındaki öğrenci başarı düzeyleri ne durumdadır? Ortaöğretimin 9 ve 10. sınıflarındaki öğrenci başarısı hangi etkenlerle ilişkili görünmektedir? Ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler ile bu okullardaki öğrencilerin eğitim ve öğretim ile ilgili görüşleri nelerdir?

10 Bölgelere göre örnekleme alınan il, okul, şube ve öğrenci sayıları

11 Örnekleme giren öğrencilerin bölgelere, sınıflara ve cinsiyete göre dağılımı

12 Okul türlerine göre örnekleme giren öğrenci sayıları

13 Örnekleme giren öğretmenlerin bölgelere, branşlara ve cinsiyete göre dağılımı

14 BULGULAR 1. ÖĞRENCİLERİN DERS BAŞARILARI İLE DOĞRUDAN İLGİLİ OLMAYAN ANKET SORULARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

15 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin anne-baba eğitim düzeyleri

16 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin kardeş sayıları

17 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin evlerinde bulunan eğitim olanakları

18 9.SINIF 10.SINIF Genel olarak bakıldığında kimya dersinde öğrenme güçlüğü nedenleri arasında sınıfların çok gürültülü olması ve önceki sınıflardaki bilgi eksikliği önemli nedenler arasında görülmektedir. Önceki sınıflardaki bilgi eksikliğinin okullar, ilçeler ve iller düzeyinde bir izleme programları ve bu programlarda oluşturulacak proje ekipleri ile kontrol edilmesi mümkün olabilir. Sınıfların gürültülü olması ise öğretmenlerin sınıf yönetimi konusunda hizmet içi eğitimlere alınmasıyla kontrol edilmesi mümkün hâle gelebilir.

19 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin öğrenme güçlüğü çekilen derslere ilişkin destek aldığı kişiler

20 9. sınıf öğrencilerinin bir hafta boyunca okul dışı etkinliklere ayırdıkları süre

21 10. sınıf öğrencilerinin bir hafta boyunca okul dışı etkinliklere ayırdıkları süre

22 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin okula devam etmelerinde etkisi olan faktörler

23 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin tamamlamayı düşündükleri eğitim düzeyleri

24 10. sınıf öğrencilerinin bölümlerini tercih ederken aldıkları bilgi kaynakları

25 10. sınıf öğrencilerinin seçmiş oldukları bölümlerin kendi özelliklerine uygunluğu

26 10. sınıf öğrencilerine yönelik okullarda yapılmakta olan mesleki bilgilendirme faaliyetleri

27 10. sınıf öğrencilerinin aldıkları eğitimin kendilerini yükseköğretime hazırlamadaki görüşleri

28 10. sınıf öğrencilerinin aldıkları eğitimin kendilerini yükseköğretime hazırlamadaki görüşleri

29 Meslek lisesi 10. sınıf öğrencilerinin okullarının kendilerini mesleğe hazırlama konusundaki düşünceleri

30 2. ÖĞRETMENLERE İLİŞKİN BULGULAR.

31 Öğretmenlerin cinsiyet ve mesleki kıdemlerine göre dağılımı Öğretmenler arsında kadınların oranı (%55,3) erkeklerin oranından (%44,7) fazladır. Öğretmenlerin ağırlıklı olarak meslekteki hizmet süresinin yıl arası olduğu görülmektedir. Bu da bizlere kimya öğretmenlerinin meslekte deneyimli bir grup olduğunu göstermektedir.

32 Öğretmenlerin kıdem ve öğrenim düzeylerine göre dağılımı. Öğretmenlerin büyük bir bölümü (%88.5) lisans düzeyinde öğrenim görmüştür.

33 Öğretmenlerin ders dışı zamanlarda yaptıkları etkinliklere göre dağılımı Öğretmenlik görevinin gereklerinden zamanlarının büyük bir çoğunluğunu (%42,2) ölçme ve değerlendirmeye ayırdıkları görülmektedir. Öğretmenlerin girdikleri derslerin çeşitliliğine göre bu oran daha da artmaktadır.

34 Öğretmenlerin ders dışı zamanlarda yaptıkları etkinliklere göre dağılımı Bulgulardan da anlaşılacağı üzere öğretmenlerimiz bir hafta boyunca en fazla (%32,9) gazete, dergi, kitap okumaya zaman ayırdıkları görülmektedir.

35 Öğretmenlerin ders dışı zamanlarda yaptıkları etkinliklere göre dağılımı Tablodaki bulgular, kimya öğretmenlerinin kendini yetiştirme etkinliklerinden haftada en fazla internette araştırma yapmaya en az da diğer okullardaki branş öğretmenleri ile iş birliği içinde bulunmaya zaman ayırdıklarını göstermektedir.

36 Öğretmenlerin ders dışı zamanlarda yaptıkları etkinliklere göre dağılımı Öğretmenlerin çoğunluğu idari çalışmalara hiç zaman ayırmadıklarını (%57,2) belirtmiştir.

37 Öğretmenlerin hizmetiçi eğitimlere ilişkin görüşlerinin dağılımı Hizmet içi eğitime katılmadığını belirtenlerin oranı %32,7 ile %54,0 arasındadır. Öğretmenlerin hizmet içi eğitime katılmama oranlarının yüksek olduğu söylenebilir. Hizmet içi eğitimlere katıldığını belirten öğretmenlerin eğitimleri yeterli bulma oranları oldukça düşüktür. Öğretmenlerin yetersiz buldukları hizmet içi eğitimlerin başında %18,9 ile materyal geliştirme gelmektedir. Hizmet içi eğitimleri kısmen yeterli bulanların oranı %46,3 ile %57,8 arasında değişmektedir.

38 Öğretmenlerin hizmet içi eğitime en fazla ihtiyaç duyduklarını belirttikleri konu materyal geliştirme (%69,1), en az ihtiyaç duydukları hizmet içi eğitim sınıf yönetimi (%34,5) olarak kendini göstermektedir. KİMYA Öğretmenlerin hizmet içi eğitim ihtiyaçları konusundaki görüşlerinin dağılımı

39 Öğretmenlerin kaynakları kullanma sıklıklarının dağılımı Öğretmenlerden basılı kaynaklardan ders kitapları ve kaynak kitapları sık sık kullandıklarını belirtenlerin oranı sırasıyla %63,6 ve %82,6'dır.

40 Öğretmenlerin kaynakları kullanma sıklıklarının dağılımı Öğretmenlerin internet ve televizyon kaynaklarından en fazla eğitimle ilgili web sitelerini, en az da televizyon programlarını kullandıkları görülmektedir.

41 Öğretmenlerin kaynakları kullanma sıklıklarının dağılımı Öğretmenlerinin kişiler kategorisindeki kaynaklardan en fazla kendi okulundaki meslektaşlarından; en az da üniversitedeki öğretim elemanlarından yararlandıkları görülmektedir

42 Öğretmenlerin kaynakları kullanma sıklıklarının dağılımı Öğretmenler tarafından sık sık yapıldığı belirtilen etkinlikler arasında en yüksek %25,3 ile laboratuar etkinliğine katılma gelmektedir. En az da bilimsel toplantılara katıldıkları görülmektedir.

43 Öğretmenlerin kaynakların yeterlilik düzeylerine ilişkin görüşleri. Öğretmenlerden ders kitaplarını yeterli bulanlar %20,9'dur. Öğretmenlerin %59,6'sı ders kitaplarını kısmen yeterli, %19,5'i de yetersiz bulduğunu belirtmiştir. Basılı kaynaklar içerisinden yeterliliği en yüksek olarak belirtilen, kaynak kitaplardır (%63,1). Tebliğler Dergisi ise %49,9 oranında kısmen yeterli bulunmuştur.

44 Öğretmenlerin kaynakların yeterlilik düzeylerine ilişkin görüşleri. Öğretmenler en yüksek oranda eğitimle ilgili web sitelerini yeterli bulduklarını belirtmişlerdir (%34,9). Kaynaklardan kısmen yeterli bulunanlar arasında en yüksek oranda MEB'in Web sitesi yer almaktadır (%56,8).

45 Öğretmenlerden kendi okulundaki meslektaşlarını yeterli bulduğunu belirtenlerin oranı %48,3'tür. Diğer okullardaki meslektaşlarını yeterli bulan öğretmenler daha azdır ( %30,4). Öğretmenler hem yeterli buldukları hem de her an yüz yüze oldukları kendi okullarındaki meslektaşlarından daha çok faydalanmaktadırlar. KİMYA Öğretmenlerin kaynakların yeterlilik düzeylerine ilişkin görüşleri.

46 Öğretmenlerin kaynakların yeterlilik düzeylerine ilişkin görüşleri. Öğretmenler tarafından en yüksek oranda yeterli bulunan etkinlik bilimsel toplantılardır (%17,4). Eğitimle ilgili toplantılar söz konusu olduğunda ise %63 ile laboratuarlar %56,3 ile kısmen yeterli bulunmuştur. Kimya dersinde laboratuarların yetersiz bulunması, okulda laboratuar olanaklarının yetersizliğinden veya yokluğundan kaynaklanmış olabilir.

47 Öğretmenlerin performansları hakkındaki algıları Grafik incelendiğinde öğretmenlerin çoğunun (%67,8) mesleklerinde kendilerini yeterli buldukları söylenmektedir. Yaklaşık üçte birden fazlası (%30,6) gelişmeye ve desteğe ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Küçümsenmeyecek düzeydeki bu grubun hizmet içi eğitimlere alınması doğabilecek bazı problemleri önleyecektir.

48 Öğretmenlerin yarısından çoğu iş doyum düzeylerinin orta olduğunu, %38,2'si ise yüksek olduğunu belirtmişlerdir. İş doyum düzeyinin düşük olduğunu bildiren %8,2'lik bir grup olduğu görülmektedir. İş doyum düzeyi düşük ve orta düzeyde olan öğretmenlerin kendilerini yaptıkları işe vermede, işlerini severek yapmalarında önemli sorun yaratacağı düşünülebilir. Eğitimin önemli girdilerinden biri olan öğretmenin iş doyumunu yükseltecek önlemlerin alınması gereği görülmektedir. KİMYA Öğretmenlerin mesleklerindeki iş doyum düzeyleri

49 Kazanımları anlama ve program uygulayabilme yetenekleri Öğretmenlerin yarısından çoğunun kazanımları anlama ve programları uygulayabilme düzeylerinin yüksek olduğu görülmektedir (%65,4 ve %54,3).

50 Öğretmenlerin öğrenci ve velilere ilişkin görüşlerinin dağılımı. Öğretmenlere göre öğrencilerin derslerinde başarılı olma istekleri ile kariyer beklentilerinin daha çok orta ve az düzeyde oldukları anlaşılmaktadır. Kimya öğretmenleri veliler ile iletişimlerinin ve velilerin okul etkinliklerine katılımının da oldukça düşük düzeyde olduğu görüşündedirler. Öğrencilerin beklentilerinin düşüklüğü ve velilerin okul ile iletişime geçmedeki yetersizliği, öğrencilerin okul başarılarına olumsuz katkı getirebilir. Bu nedenle özellikle velilerin okul ile iletişiminin artırılması ve okul etkinliklerine katılımları sağlanmalıdır.

51 Öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin önünde gördüğü engellerin dağılımı.

52 Takdir edilme algılarının dağılımı. Öğretmenlerin her zaman takdir edildiğini belirttiği gruplar arasında ilk sırayı %62,5 ile öğrencileri gelmektedir. Bunu sırasıyla %43,1 ile meslektaşları, %41,1 ile veliler, %35,1 ile toplum izlemektedir. Okul yönetimi ise % 33,6 ile son sırada yer almaktadır. Hiç takdir etmeyenlerin başında da okul yönetimi gelmektedir (%16,8).

53 3. ÖĞRENCİLERE İLİŞKİN BULGULAR.

54 9. Sınıf öğrencilerinin bölgelere göre fen bilimleri testindeki mutlak başarı yüzdeleri (A kitapçığı)

55 9. Sınıf öğrencilerinin bölgelere göre fen bilimleri testindeki mutlak başarı yüzdeleri (B kitapçığı)

56 9. Sınıf öğrencilerinin bölgelere göre fen bilimleri testindeki mutlak başarı yüzdeleri (C kitapçığı)

57 9. Sınıf öğrencilerinin bölgelere göre fen bilimleri testindeki mutlak başarı yüzdeleri (D kitapçığı)

58 Dört kitapçıktan elde edilen sonuçlara göre Fen Bilimleri Testi'ndeki mutlak başarı yüzdeleri ortalaması 31,95 olarak görülmektedir. Fen bilimleri kapsamında fizik, kimya ve biyoloji derslerinde, Türkiye genelinde öğrenciler öngörülen öğrenmelerin yaklaşık üçte birini öğrenebildiklerini söylemek mümkündür ve bu durum oldukça yetersizdir. Bölgelere göre mutlak başarı yüzdelerine bakıldığında en yüksek mutlak başarı yüzdesi A kitapçığında ve 41,8 oranında İç Anadolu Bölgesi'nde; en düşük mutlak başarı yüzdesi ise B kitapçığında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve yüzde 24,4 olarak belirlenmiştir. Fen Bilimleri Testi'nde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki öğrenme eksikliklerinin daha fazla olduğu görülmektedir.

59 Fizik, Kimya ve Biyoloji Derslerinde Başarıyı Etkileyen Faktörler 1. CİNSİYET KİMYA

60 Fizik, Kimya ve Biyoloji Derslerinde Başarıyı Etkileyen Faktörler 2. OKUL TÜRÜ

61 Fizik, Kimya ve Biyoloji Derslerinde Başarıyı Etkileyen Faktörler 3. COĞRAFİ BÖLGE

62 Ev Ödevi Yapmaya Ve Ders Çalışmaya Ayrılan Zaman: Kimya dersinde bir hafta boyunca ödev yapmaya ve ders çalışmaya ayırdıkları zaman manidar olarak farklılık göstermektedir. Etki büyüklükleri tüm kitapçıklarda düşük düzeydedir. Bu durum, tüm kitapçıkları cevaplayan öğrencilerin başarılarında bir hafta boyunca ödev yapmaya ve ders çalışmaya ayırdıkları zamana göre görülen farklılığın örneklem büyüklüğünden etkilendiğini göstermektedir.

63 Okul Dışında Özel Ders ve Dershaneye Ayrılan Zaman

64 Öğrencilerin Kendilerini Başarılı Bulma Düzeyi

65 SONUÇ VE ÖNERİLER 1.Öğrencilere İlişkin Sonuçlar

66 Öğrencilerin öğrenme güçlüğü çekip çekmediklerine ilişkin elde edilen bulgulara göre dokuz ve onuncu sınıfların her ikisinde de a) Sınıfın gürültülü olmasının bir öğrenme güçlüğü nedeni olarak gören öğrenciler ders ayrımı yapmadan dokuzuncu sınıflarda ortalama %16'iken, onuncu sınıflarda ortalama %13'tür. b) Bir önceki sınıftaki öğrenme eksikliğinin geldiği görülmektedir. c) Ders çalışmaya yeterince zaman ayıramamayı öğrenme güçlüğü nedeni olarak gösteren öğrenciler, tüm dersler genelinde %11 civarındadır. d) Dokuzuncu ve onuncu sınıf öğrencilerinin bir hafta boyunca yaptıkları ders dışı etkinliklerin başında televizyon, DVD, VCD izleme, arkadaşları ile sohbet etme, spor yapma ve internette gezinme gelmektedir. e) Öğrencilerin okula devam etmelerinde neyin etkisi olduğuna ilişkin görüşlerinin başında iyi bir meslek sahibi olma isteklerinin geldiği anlaşılmaktadır.

67 f) Öğrencilerin büyük çoğunluğu en son bitirmeyi düşündükleri eğitim sevilerinin yükseköğretim okulları olduğu anlaşılmaktadır. g) Onuncu sınıf öğrencilerinin bölümlerini seçmede en çok öğretmenlerinden bilgi aldıkları, bunu ailenin izlediği anlaşılmaktadır h) Öğrencilerin seçmiş oldukları bölümlerin kendilerine uygunluğuna ilişkin görüşleri çok uygun seçeneğinde toplanmaktadır. i) Onuncu sınıf öğrencilerinin okullarında yapılan mesleki bilgilendirme faaliyetlerinden yeterli düzeyde yapıldığı belirtilenlerde, ilk sırayı okul rehberlik servisinin yapmış olduğu meslek tanıtma etkinlikleri almaktadır. j) Onuncu sınıf öğrencilerinin aldıkları eğitimin kendilerini yükseköğretime hazırladığına daha çok kısmen katıldıkları görülmektedir. k) Bu bulgular doğrultusunda, ortaöğretimdeki dokuzuncu sınıf öğrencilerinin okul başarılarında, toplumda sanılanın aksine dershanelerin ve özel dersin önemli bir etkisinin olmadığını söylemek mümkündür. l) Öğrencilerin kendilerini başarılı olarak algılama düzeyleri arttıkça, dokuzuncu ve onuncu sınıflarda tüm testlerdeki başarılarının da yükseldiği görülmüştür.

68 2. Öğretmenlere İlişkin Sonuçlar

69 a) öğretmenlerinin ders dışı etkinliklerden öğretmenlik görevleri ile ilgili olanlara ayırdıkları zaman incelendiğinde, tüm branşlardaki öğretmenler birinci sırada sınav hazırlama ve okumaya haftada 3 saatten fazla zaman ayırmaktadır. b) Ders dışı kişisel ve sosyal etkinliklere ayırdıkları zaman incelendiğinde, tüm branşlarda ilk sırada gazete, dergi, kitap okuma etkinliği vardır. c) Ders dışında kendini yetiştirme başlığı altındaki etkinliklerden tüm branşlarda internette araştırma yapmaya en fazla zaman ayırdıklarını belirtmişlerdir. d) Hizmet içi eğitime katılma oranlarına bakıldığında, öğretmenlerin %43'ü hizmet içi eğitime katılmadıklarını belirtmişlerdir.

70 e) Mesleki gelişimleri için kullandıkları kaynaklar birinci sırada kaynak kitaplar olarak belirtilmektedir.. f) Yaklaşık %60'ı kendilerini mesleki performans bakımından yeterli bulurken, yaklaşık %30 'u da gelişmeye ihtiyaç duyduklarını belirtmiştir. g) Yaklaşık %50'si meslekteki doyum düzeylerini orta derecede değerlendirmişlerdir. h) Programı uygulama düzeyleri ise en yüksek kimya öğretmenleri için %54 belirlenmiştir. i) Okul-aile işbirliğinin zayıflığı kimya öğretmenleri için birinci sırada yer almıştır.

71 TEŞEKKÜR EDERİM

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir?

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG), okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarının gelişimini destekleyen, etkili öğrenme ve öğretme

Detaylı

FĠZĠK ÖĞRETMENLERĠ PROFĠLĠ

FĠZĠK ÖĞRETMENLERĠ PROFĠLĠ FĠZĠK ÖĞRETMENLERĠ PROFĠLĠ Ġlkay ABAZAOĞLU 1 Yılmaz YILDIZHAN 1 1 Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen YetiĢtirme ve GeliĢtirme Genel Müdürlüğü ÖZET Betimselniteliklitaramamodelindekibuaraştırmada, 2009 ÖBBS

Detaylı

Matematik Başarısında Dünya Ülkeleri İçerisinde Türkiye nin Konumu: TIMSS * Verileri

Matematik Başarısında Dünya Ülkeleri İçerisinde Türkiye nin Konumu: TIMSS * Verileri Matematik Başarısında Dünya Ülkeleri İçerisinde Türkiye nin Konumu: TIMSS * Verileri Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi ndedeoglu@sakarya.edu.tr *TIMSS-Trends in International

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ

MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ (Not: Tez konuları listesi 25 yeni tez konusu da ilave edilerek güncellenmiştir.) 1. Öğretmen yetiştirme sisteminde mevcut durum analizi

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

TÜRKİYE VE PİSA Puanlarının Daha Altında

TÜRKİYE VE PİSA Puanlarının Daha Altında TÜRKİYE VE PİSA Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli sınavlardan biri PISA 2015 sonuçları açıklandı. Türkiye'nin fen, matematik ve okumada 2003'ten beri

Detaylı

SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME (LYS) SINAVLARI İLE ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ (ÖABT) SINAVLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME (LYS) SINAVLARI İLE ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ (ÖABT) SINAVLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ 2. Alt Probleme Ait Bulgular Son beş yılın verileri incelenmiş ve gerekli matematiksel işlemler yapılmıştır. Bu doğrultuda elde edilen verilere göre SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME () SINAVLARI

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ALANLARI TANITIM MODÜLÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ALANLARI TANITIM MODÜLÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ALANLARI TANITIM MODÜLÜ ANKARA EYLÜL 2007 2006 T.C. Milli Eğitim Bakanlığı http://megep.meb.gov.tr Bu modül (ders notu); Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin

Detaylı

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir.

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. 1.1.Sonuçlar Öğretmenlerin eleştirel düşünme becerisini öğrencilere

Detaylı

2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI

2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI 2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI 11.07.2017 2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2017-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS Sonrası Herhangi Bir LYS ye Girmeye Hak Kazanan Aday Sayısı:

Detaylı

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Nasıl Olmalı? Durum ve Çözüm Önerileri

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Nasıl Olmalı? Durum ve Çözüm Önerileri Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Nasıl Olmalı? Durum ve Çözüm Önerileri Prof.Dr. R. Nükhet Demirtaşlı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Bölümü E-posta: ndemirtasli@ankara.edu.tr

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

YABANCI DİL ÖĞRETİM PROGRAMLARININ ETKİNLİĞİ ARAŞTIRMASI

YABANCI DİL ÖĞRETİM PROGRAMLARININ ETKİNLİĞİ ARAŞTIRMASI YABANCI DİL ÖĞRETİM PROGRAMLARININ ETKİNLİĞİ ARAŞTIRMASI Dil öğretimi her dönemde önemini korumuştur. Dil öğretiminde karşılaşılan güçlükler geçmişte olduğu gibi günümüzde de güncelliğini korumakta ve

Detaylı

Tablo 1. Araştırmaya Katılan Öğretmenlerin Mesleki Kıdemlerine Göre Dağılımı

Tablo 1. Araştırmaya Katılan Öğretmenlerin Mesleki Kıdemlerine Göre Dağılımı YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞİN DEĞERLENDİRİLMESİ Yükseköğretime geçiş için yapılan sınav veya sınavlar uzun yıllardır tartışılmaktadır. Öğrenci ve velilerin korkulu rüyası olan bu sınavların gerekli olup olmadığı,

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler:

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler: Sevgili Öğrenciler: Yeni Sınav Sistemi 2010 Yılında uygulanacak yeni ÖSS sistemi konusunda sizi bilgilendirmek için bu kitapçığı hazırladık. SAY, EA, SÖZ, DİL puan türlerindeki sayı ve içerik olarak artışları,

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YENİ SINAV SİSTEMİ

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YENİ SINAV SİSTEMİ ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YENİ SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - ARALIK 2017 Sayın Velimiz, Öğrencilerimizin üniversite sınavlarına hazırlık sürecini sağlıklı geçirmeleri ve sınavlarda

Detaylı

Eğitim Denetimi Uygulamaları Kapsamında Öğretmenlere Göre Öğretmenlerin Performans Değerlendirmesine İlişkin Bir İnceleme

Eğitim Denetimi Uygulamaları Kapsamında Öğretmenlere Göre Öğretmenlerin Performans Değerlendirmesine İlişkin Bir İnceleme 7. Uluslararası Eğitim Denetimi Kongresi Eğitim Denetimi Uygulamaları Kapsamında Öğretmenlere Göre Öğretmenlerin Performans Değerlendirmesine İlişkin Bir İnceleme Prof. Dr. Münevver ÇETİN *, Gürkan SARIDAŞ

Detaylı

2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI. 30 Haziran 2015

2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI. 30 Haziran 2015 2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI 30 Haziran 2015 2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2015-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS sonrası herhangi bir LYS ye girmeye hak kazanan aday

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİ ÇALIŞMA VE UYGULAMA YÖNERGESİ Aralık, 2016 Bu yönerge, Pedagojik Formasyon Sertifika Programında

Detaylı

9. SINIF. final 9. Sınıf Aylık Dergi Seti FİNAL EĞİTİM KURUMLARINDA ÖĞRENCİLERE VERİLECEK KAYNAKLAR. TOPLAM - 110t. Kurumun KDV li Alış Fiyatı

9. SINIF. final 9. Sınıf Aylık Dergi Seti FİNAL EĞİTİM KURUMLARINDA ÖĞRENCİLERE VERİLECEK KAYNAKLAR. TOPLAM - 110t. Kurumun KDV li Alış Fiyatı 9. Sınıf Aylık 9. SINIF 9. Sınıf Aylık Türk Dili ve Edebiyatı Bilgi Bankası Fen Bilimleri Bilgi Bankası TOPLAM - 110t Sipariş Verilecek Yayıncılık 10. Sınıf Aylık 10. SINIF 10. Sınıf Aylık Türk Dili ve

Detaylı

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Fizikle ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki

Detaylı

TED Kayseri Koleji Vakfı Okulları Öğretim Yılında Uygulanacak Akademik Etüt Programı için tıklayınız

TED Kayseri Koleji Vakfı Okulları Öğretim Yılında Uygulanacak Akademik Etüt Programı için tıklayınız TED Kayseri Koleji Vakfı Okulları 2015-2016 Öğretim Yılında Uygulanacak Akademik Etüt Programı için tıklayınız TED KAYSERİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL LİSESİ 9,10,11 ve 12. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN 2015-2016 EĞİTİM

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Yahya İLTÜZER Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

18. Milli Eğitim Şurası Kararları. Komisyon: İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİMİN GÜÇLENDİRİLMESİ, ORTAÖĞRETİME ERİŞİMİN SAĞLANMASI

18. Milli Eğitim Şurası Kararları. Komisyon: İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİMİN GÜÇLENDİRİLMESİ, ORTAÖĞRETİME ERİŞİMİN SAĞLANMASI 18. Milli Eğitim Şurası Kararları Komisyon: İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİMİN GÜÇLENDİRİLMESİ, ORTAÖĞRETİME ERİŞİMİN SAĞLANMASI Madde 2 (1+4+4+4) Zorunlu eğitim öğrencilerin yaş grupları ve bireysel farklılıkları

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Sayı : 3501582-77.01.02-E.821723 26.08.2015 Konu: Mesleki lar DAĞITIM YERLERİNE İlgi: a) Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi

Detaylı

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Biyoloji konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumları temsilcilerinden oluşturulan "Öğretmen Yeterlikleri Komisyonu" 1999 yılında başlattığı çalışmalarını 2002 yılında tamamlayarak öğretmen

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanında şu an Web Programcılığı ve Ağ İşletmenliği dalları bulunmaktadır. Yeni eğitim öğretim yılında diğer dalların açılması düşünülmektedir.

Detaylı

Müfredat ve test ağırlıkları öğrenci performansına uygun olarak hazırlanır.

Müfredat ve test ağırlıkları öğrenci performansına uygun olarak hazırlanır. EĞİTİM VE İŞLEYİŞ Ders verimli bir şekilde işlenir. Öğretmen ders anlatma hızını sınıf seviyesine göre ayarlar. Öğrencilerin anlatılanları anlama problemi olmaz. Müfredat ve test ağırlıkları öğrenci performansına

Detaylı

Birinci Aşama : Yüseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)

Birinci Aşama : Yüseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Değerli Velilerimiz, Günümüzde, üniversiteye yerleşmekle meslek sahibi olmak çoğu kez eş anlamlı kabul edilmektedir. Öğrenciler, üniversiteye yerleşmeyi gelecekleri açısından bir nevi teminat ve hedeflerine

Detaylı

KOCAELİ 1. ÜNİVERSİTE TANITIM FUARI VE KARİYER GÜNLERİ FİNAL RAPORU

KOCAELİ 1. ÜNİVERSİTE TANITIM FUARI VE KARİYER GÜNLERİ FİNAL RAPORU KOCAELİ 1. ÜNİVERSİTE TANITIM FUARI VE KARİYER GÜNLERİ FİNAL RAPORU Bu yıl birincisi düzenlenen Üniversite Tanıtım Fuarı ve Kariyer Günleri organizasyonunun katılımcılar ve ziyaretçiler gözünden etkililiğin

Detaylı

TIMSS ULUSLARARASI MATEMATİK VE FEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI TIMSS 2015 ULUSAL MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ ÖN RAPORU. 4. ve 8. SINIFLAR.

TIMSS ULUSLARARASI MATEMATİK VE FEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI TIMSS 2015 ULUSAL MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ ÖN RAPORU. 4. ve 8. SINIFLAR. TIMSS ULUSLARARASI MATEMATİK VE FEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI TIMSS 2015 ULUSAL MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ ÖN RAPORU 4. ve 8. SINIFLAR Hazırlayanlar Muhsin POLAT Emre GÖNEN Burcu PARLAK Ahmet YILDIRIM Barış

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

T.V. ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ LİSESİ

T.V. ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ LİSESİ TERAKKİ VAKFI OKULLARI T.V. ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ LİSESİ Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği 9. SINIFLAR EYLÜL, 2010 TVO Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi

Detaylı

Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme

Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme Fatma Kübra ÇELEN & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİMİN AKSAMASINA NEDEN OLAN ETMENLERLE, BİLGİNİN DOĞRUDAN AKTARIMI ANLAYIŞI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLER Gürcan UZAL (1) Aytekin ERDEM (1) Yaşar ERSOY (2) (1) Yrd.Doç.Dr.;.; Namık Kemal Üniv. Teknik

Detaylı

TÜRKİYE DE SOSYAL PLANLAMA; SORUNLAR ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: GİRİŞ VE EĞİTİM

TÜRKİYE DE SOSYAL PLANLAMA; SORUNLAR ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: GİRİŞ VE EĞİTİM TÜRKİYE DE SOSYAL PLANLAMA; SORUNLAR ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: GİRİŞ VE EĞİTİM Prof.Dr. Esin Ergin 21. Yüzyıl için Planlama Kurultayı Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi 5.Aralık.2012 İÇERİK PLANLAMA

Detaylı

ORTAÖĞRETİMDE KARİYER VE YETENEK YÖNETİMİ KONUSUNDA YASAL ÇERÇEVE

ORTAÖĞRETİMDE KARİYER VE YETENEK YÖNETİMİ KONUSUNDA YASAL ÇERÇEVE ORTAÖĞRETİMDE KARİYER VE YETENEK YÖNETİMİ KONUSUNDA YASAL ÇERÇEVE OKUL AİLE BİREY/ ÖĞRENCİ AKRAN GRUBU SOSYAL ÇEVRE MESLEKİ REHBERLİK Her yaştan bireylere yaşamlarının herhangi bir döneminde Eğitsel ve

Detaylı

Danimarka ilköğretim okullarına hoş geldiniz. Danimarka ilköğretim okullarına hoş geldiniz 1

Danimarka ilköğretim okullarına hoş geldiniz. Danimarka ilköğretim okullarına hoş geldiniz 1 Danimarka ilköğretim okullarına hoş geldiniz Danimarka ilköğretim okullarına hoş geldiniz 1 Danimarka ilköğretim okullarına hoş geldiniz Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır, 2010 ISBN 978-87-603-2853-4

Detaylı

(ki-kare) analizi ( Tablo 1. Araştırmaya Katılanların Çalıştıkları Okul Türüne Göre Dağılımı. Sayı % 1259 65,6 659 34,4 1918 100,0

(ki-kare) analizi ( Tablo 1. Araştırmaya Katılanların Çalıştıkları Okul Türüne Göre Dağılımı. Sayı % 1259 65,6 659 34,4 1918 100,0 ÖĞRENME ORTAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ARAŞTIRMASI Eğitimin kalitesi, öğrenme ortamlarının kalitesiyle doğru orantılıdır. Nitelikli öğrencilerin yetişmesi için nitelikli öğretmenlerin yanında öğrenme ortamlarının

Detaylı

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilerine matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Öğrencilerine matematik ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve

Detaylı

GRAFİK VE FOTOĞRAF BİLGİSAYAR DESTEKLİ REKLAM VE TASARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GRAFİK VE FOTOĞRAF BİLGİSAYAR DESTEKLİ REKLAM VE TASARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF BİLGİSAYAR DESTEKLİ REKLAM VE TASARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Beykoz İlçesi Üniversiteye Giriş Analiz Çalışması (2012, 2013 ve 2014 Yılları)

Beykoz İlçesi Üniversiteye Giriş Analiz Çalışması (2012, 2013 ve 2014 Yılları) Beykoz İlçesi Üniversiteye Giriş Analiz Çalışması (2012, 2013 ve 2014 Yılları) Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 7 Şubat 2015 SUNUŞ 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu nun 28. maddesi ile ortaöğretim

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YG S/ LY S ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YGS/LYS BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - EKİM 1 YGS-LYS SİSTEMİ-1 Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarına hazırlık dönemini sağlıklı geçirmeleri

Detaylı

BUCAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ STRATEJİK PLAN EYLEM PLANI

BUCAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ STRATEJİK PLAN EYLEM PLANI BUCAK MESLEK VE TEKNK ANADOLU LSES PLAN EYLEM PLANI ZAMANLAMA (FAALYETN BAŞLAYIŞBTŞYILI). Okulumuz u ortaokul son sınıf n leri ne daha iyi tanıtarak okula erişimi kolaylaştır mak. Okulumuz u tercih eden

Detaylı

T.C. RİZE VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğrencilerin Ödüllendirilmesine İlişkin Yönerge BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. RİZE VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğrencilerin Ödüllendirilmesine İlişkin Yönerge BİRİNCİ BÖLÜM T.C. RİZE VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğrencilerin Ödüllendirilmesine İlişkin Yönerge Genel Hükümler Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Türk Millî

Detaylı

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi.

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi. Sayın Velimiz, Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarına hazırlık dönemini sağlıklı geçirmeleri ve sınavlarda iyi bir sonuca ulaşmaları için bizler kadar sizlere de önemli görevlerin düştüğü unutulmamalıdır.

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ VE TEKNİK LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS BAŞARISINDAKİ DÜŞÜŞ NEDENLERİ

ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ VE TEKNİK LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS BAŞARISINDAKİ DÜŞÜŞ NEDENLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı (EARGED) ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ VE TEKNİK LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS BAŞARISINDAKİ DÜŞÜŞ NEDENLERİ ANKARA 2008 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI...

Detaylı

GÜZ YARIYILI HAFTALIK DERS PROGRAMI (YÜKSEK LİSANS TEZSİZ YÜKSEK LİSANS) DERS SAATİ 08:30 09:15 09:25 10:10

GÜZ YARIYILI HAFTALIK DERS PROGRAMI (YÜKSEK LİSANS TEZSİZ YÜKSEK LİSANS) DERS SAATİ 08:30 09:15 09:25 10:10 6 7 8 0-06 GÜZ YARIYILI HAFTALIK PROGRAMI (YÜKSEK LİSANS TEZSİZ YÜKSEK LİSANS) 08:0 09: 09: 0:0 0:0 :0 : :00 :00 : : :0 :0 : : 6:0 (A ŞUBESİ)- (A ŞUBESİ)- (A ŞUBESİ)- (B ŞUBESİ) (B ŞUBESİ) (B ŞUBESİ) EBE

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü AFYONKARAHİSAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA

Detaylı

Araştırma Notu 18/229

Araştırma Notu 18/229 Araştırma Notu 18/229 18 Mayıs 2018 15-19 YAŞ ARASINDAKİ 700 BİN GENÇ NE İŞGÜCÜNDE NE EĞİTİMDE Gökçe Uysal * ve Yazgı Genç ** Yönetici Özeti 2012-2016 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Anketi verileri kullanılarak

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İÇİNDEKİLER: Üniversite Sınav Sistemi Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS)

Detaylı

2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI. 27 Haziran 2014

2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI. 27 Haziran 2014 2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI 27 Haziran 2014 2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2014-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS sonrası herhangi bir LYS ye girmeye hak kazanan aday

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖNSÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİMDEN ENDÜSTRİYE: NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ ÇALIŞTAYI

YÜKSEKÖĞRETİMDEN ENDÜSTRİYE: NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ ÇALIŞTAYI YÜKSEKÖĞRETİMDEN ENDÜSTRİYE: NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ ÇALIŞTAYI Yükseköğretim Kurulu tarafından meslek yüksekokullarının mevcut durumunun görüşülmesi amacıyla YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İÇİNDEKİLER: Üniversite Sınav Sistemi Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS)

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALAN TANITIMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALAN TANITIMI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALAN TANITIMI ALANIN TANIMI:Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı altında yer alan erken çocukluk eğitimi ve özel eğitim dallarının yeterliklerini Kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim

Detaylı

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fulya USLU, Rıdvan KETE Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi,

Detaylı

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ 016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ YGS DEKİ TESTLER VE KAPSAMLARI Test Testin Kapsamı Soru Sayısı Türkçe Testi Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular... 0 Sosyal Bilimler

Detaylı

2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi. Erkan AYYILDIZ Koor.Rehber Öğretmen

2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi. Erkan AYYILDIZ Koor.Rehber Öğretmen 2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Erkan AYYILDIZ Koor.Rehber Öğretmen ÜNİVERSİTEYİ KAZANMADA 3 KURAL *YOLUNU KARARLI BİR ŞEKİLDE DOĞRU ÇİZ *ASLA KORKMA,UMUTSUZLUĞA DÜŞME *SENİ ENGELLEYEN

Detaylı

9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ 10.SINIF DERS PROGRAMLARI SEÇMELİ DERSLER YÜKSEKÖĞRENİME GEÇİŞ SINAVI SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ SINIF GEÇME A-DOĞRUDAN Tüm derslerden

Detaylı

EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi

EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi 80 EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi Sayın İnşaat Mühendisi Adayı, İnşaat Mühendisliği Eğitimi Kurulu, İMO 40. Dönem Çalışma Programı çerçevesinde İMO Yönetim Kurulu nca İnşaat Mühendisliği Eğitimi

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ GELİŞİM ÇALIŞMALARI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ GELİŞİM ÇALIŞMALARI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ GELİŞİM ÇALIŞMALARI İlgi: a) Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim kurumları Yönetmeliği. b) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği.

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

EKLER. Öğretmenlere Uygulanan Fen Laboratuvar Uygulamalarına Yönelik Davranış Amaçlarını Belirleme Ölçeği

EKLER. Öğretmenlere Uygulanan Fen Laboratuvar Uygulamalarına Yönelik Davranış Amaçlarını Belirleme Ölçeği EKLER EK-1 EK-2 EK-3 EK-4 EK-5 Pilot Uygulama Ölçeği Öğretmenlere Uygulanan Fen Laboratuvar Uygulamalarına Yönelik Davranış Amaçlarını Belirleme Ölçeği Öğretmen Adaylarına Uygulanan Fen Laboratuvar Uygulamalarına

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BİRİNCİ DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BİRİNCİ DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ 2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BİRİNCİ DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ Birinci dönem 14 EYLÜL 2015 günü başladı ve 22 Ocak 2016 tarihinde sona erdi. Tatillerin normalden fazla olduğu birinci dönemin öğrenci ve

Detaylı

2+2 MERKEZİ KAZANIM DEĞERLENDİRME SINAVI SİSTEMİ ÖNERİ RAPORU

2+2 MERKEZİ KAZANIM DEĞERLENDİRME SINAVI SİSTEMİ ÖNERİ RAPORU T.C. SAKARYA İLİ PAZARKÖY İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLÜĞÜ 2011 2012 ÖĞRETİM YILI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE YENİLİKÇİLİK ÖDÜLLERİ 2+2 MERKEZİ KAZANIM DEĞERLENDİRME SINAVI SİSTEMİ ÖNERİ RAPORU

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirme

Ölçme ve Değerlendirme Ölçme ve Değerlendirme Çocuklarımızın her ders ve düzeyde yeterliliklerinin belirlenmesi, izlenmesi ve desteklenmesi için Yeterlilik Temelli Değerlendirme Sitemi kurulacaktır. Erken çocukluktan lise mezuniyetine

Detaylı

Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 8d28-1222-330b-9b07-d4e1 kodu ile teyit edilebilir.

Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 8d28-1222-330b-9b07-d4e1 kodu ile teyit edilebilir. Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 8d28-222-330b-9b07-d4e kodu ile teyit edilebilir. EK - MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Din

Detaylı

ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ VE TEKNİK LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS BAŞARISINDAKİ DÜŞÜŞ NEDENLERİ

ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ VE TEKNİK LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS BAŞARISINDAKİ DÜŞÜŞ NEDENLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı (EARGED) ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ VE TEKNİK LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS BAŞARISINDAKİ DÜŞÜŞ NEDENLERİ ANKARA 2008 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI...

Detaylı

TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ

TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ TED Antalya Koleji PDR Birimi olarak öncelikli amacımız; kişilik özellikleri ve gelişimsel özellikleri göz önünde bulundurarak sorun ortaya çıkmadan öğrencilerimize

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ GRAFİK VE ANİMASYON TABANLI WEB SAYFASI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ GRAFİK VE ANİMASYON TABANLI WEB SAYFASI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ GRAFİK VE ANİMASYON TABANLI WEB SAYFASI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN YETİŞTİRME

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN YETİŞTİRME T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN YETİŞTİRME ve GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRETMENLERİN 2018 HAZİRAN DÖNEMİ MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI ANKARA-2018 İÇİNDEKİLER Genel Açıklamalar... 3 Milli Eğitim Bakanlığı

Detaylı

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU Öğretmen Akademisi Vakfı, Öğrenen Lider Öğretmen (ÖLÖ) eğitimi ile ilk ve ortaokul düzeyindeki öğretmenlere iletişim becerileri,

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Öğrencilerimizin üniversite sınavlarına hazırlanma süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla, okulumuzda sınava hazırlık çalışmaları planlanır ve yürütülür. 9. sınıftan itibaren;

Detaylı

MATBAA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir.

MATBAA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Matbaa meslek alanı ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Amaç

BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Amaç T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ OKUL DENEYİMİ VE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI YÖNERGESİ ERZİNCAN 2016 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

Detaylı

ÖZEL ATAFEN LİSESİ REHBERLİK ÇALIŞMALARI

ÖZEL ATAFEN LİSESİ REHBERLİK ÇALIŞMALARI ÖZEL ATAFEN LİSESİ REHBERLİK ÇALIŞMALARI ÖĞRENCİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR MESLEKİ REHBERLİK ÇALIŞMALARI ANNE BABALARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR ÖĞRETMENLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR TOPLUMSAL SORUMLULUK PROJELERİ ÖĞRENCİLERE

Detaylı

ÖZGEÇMĠġ. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

ÖZGEÇMĠġ. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ÖZGEÇMĠġ Adı-Soyadı Yrd. Doç. Dr. İsmail KARAKAYA Uzmanlık Alanı Ölçme ve Değerlendirme Doğum Yeri ve Tarihi Balıkesir. 1979 EĞĠTĠM Doktora Yüksek Lisans Lisans 2002 2007 Öğrenci Seçme Sınavının (ÖSS)

Detaylı

Yüksek lisans ve Doktora Tez Konusu. Bilgisayar var mı?

Yüksek lisans ve Doktora Tez Konusu. Bilgisayar var mı? T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLK VE ORTAÖĞRETİM OKULLARI İÇİN REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YILSONU ÇALIŞMA RAPORU Okulunuzda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri kapsamında yürütülen

Detaylı

2. DÖNEM YAZILI YOKLAMA TARİHİ 2. DÖNEM YAZILI YOKLAMA TARİHİ 2. DÖNEM YAZILI YOKLAMA TARİHİ 2. DÖNEM YAZILI YOKLAMA TARİHİ

2. DÖNEM YAZILI YOKLAMA TARİHİ 2. DÖNEM YAZILI YOKLAMA TARİHİ 2. DÖNEM YAZILI YOKLAMA TARİHİ 2. DÖNEM YAZILI YOKLAMA TARİHİ 4. SINIF 4. YAZILI DERS TARİHİ SAATİ TÜRKÇE 12.03.2013 2.DERS 02.05.2013 2.DERS 30.05.2013 2. DERS MATEMATİK 26.03.2013 2.DERS 30.04.2013 2.DERS 21.05.2013 2. DERS FEN VE TEKNOLOJİ 05.03.2013 2.DERS 04.04.2013

Detaylı

ÇANKIRI TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİMDE KALİTENİN OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ YÖNTEMİYLE ARTTIRILMASI VELİ ANKETİ SONUÇLARI

ÇANKIRI TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİMDE KALİTENİN OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ YÖNTEMİYLE ARTTIRILMASI VELİ ANKETİ SONUÇLARI ÇANKIRI TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİMDE KALİTENİN OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ YÖNTEMİYLE ARTTIRILMASI VELİ ANKETİ SONUÇLARI Çankırı Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen AB Projesi kapsamında okulumuz

Detaylı

SAĞLIK STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON PERSONEL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SAĞLIK STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON PERSONEL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON PERSONEL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE AYLIK KARŞILIĞI OKUTACAKLARI DERSLERE İLİŞKİN

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12.SINIF VELİ TOPLANTIMIZA HOŞGELDİNİZ

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12.SINIF VELİ TOPLANTIMIZA HOŞGELDİNİZ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12.SINIF VELİ TOPLANTIMIZA HOŞGELDİNİZ 1 KİŞİSEL REHBERLİK Öğrencinin bireysel ve sosyal gelişimini desteklemek, duygusal sorunlarında yardımcı olmak amaçlanır. Öğrencinin

Detaylı

PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme

PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme Bengisu Özenç Araştırmacı Selin Arslanhan Araştırmacı TEPAV Değerlendirme Notu Aralık 2010 PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme Türkiye puanını

Detaylı

T.C. Niğde Üniversitesi

T.C. Niğde Üniversitesi T.C. Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi (TBTF) Lisans Öğrenci iyet Anketi 2015-2016 Bu veri toplama aracı, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU Tarihçe Yabancı Diller Bölümü, 1976 yılında kurulan Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi bünyesinde İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere

Detaylı

Web Tasarımı ve Geliştirme (COMPE 518) Ders Detayları

Web Tasarımı ve Geliştirme (COMPE 518) Ders Detayları Web Tasarımı ve Geliştirme (COMPE 518) Ders Detayları Ders Adı Web Tasarımı ve Geliştirme Ders Kodu COMPE 518 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ İLK YARDIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ İLK YARDIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ İLK YARDIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI 19 MAYIS ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ DOSYASI

T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI 19 MAYIS ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ DOSYASI TC TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI 19 MAYIS ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ 2012- BRİFİNG 2013 DOSYASI 2012-2013 Okul /Kurum Haritası I BÖLÜM KURUMUN ADI : 19 Mayıs Ortaokulu Müdürlüğü İLİ : Mersin İLÇESİ : Toroslar ADRES :

Detaylı

SANAT TARİHİ ÖĞRETMENİ

SANAT TARİHİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere sanat tarihi ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Sanat tarihi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları

Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları PISA ARAŞTIRMALARI ve TÜRKİYE Yrd. Doç. Dr. Ergül Demir Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ankara, 21 Kasım 2015 1 PISA Nedir? Uluslararası eğitim

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2017)

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2017) YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2017) 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ

Detaylı

Yeni kanun teklifi neden yeterli değildir?

Yeni kanun teklifi neden yeterli değildir? tepav Economic Policy Research Foundation of Turkey Yeni kanun teklifi neden yeterli değildir? Güven Sak 28 Şubat 2012 Çerçeve Ne yapmak istiyoruz? İnsan gücümüz dünyanın en büyük 10 uncu ekonomisi olma

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders No : 0010090001 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

EĞİTİM İŞ ANNE BABALARIN ÖSS SINAVI SONRASI BEKLENTİ VE KAYGILARININ TESPİT EDİLMESİ ARAŞTIRMA NO:2 GENEL EĞİTİM SEKRETERLİĞİ 14.06.

EĞİTİM İŞ ANNE BABALARIN ÖSS SINAVI SONRASI BEKLENTİ VE KAYGILARININ TESPİT EDİLMESİ ARAŞTIRMA NO:2 GENEL EĞİTİM SEKRETERLİĞİ 14.06. 2009 EĞİTİM İŞ EĞİTİM VE BİLİM İŞGÖRENLERİ SENDİKASI ANNE BABALARIN ÖSS SINAVI SONRASI BEKLENTİ VE KAYGILARININ TESPİT EDİLMESİ ARAŞTIRMA NO:2 GENEL EĞİTİM SEKRETERLİĞİ 14.06.2009 ARAŞTIRMANIN AMACI Araştırmanın

Detaylı