Engelli Kardeşlerimize Doğum Günü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Engelli Kardeşlerimize Doğum Günü"

Transkript

1 Yıl: 2014 Ay: 4 Sayı: 4 Engelli Kardeşlerimize Doğum Günü Emeklilerimize Vefa Gecesi Aramıza Hoş Geldin Evlilikte iletişim ve yaşam becerileri Eğitimi Çocuklarımızın Eğitim Durum Değerlendirme Toplantısı "Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri" Eğitimi Tokat merkezde ikamet eden Mevlüt ve Hatice Orakçı çiftinin 21 yaşındaki kızları Tuğba ve Sema, 19 yaşındaki Mustafa ve 28 yaşındaki kızları Suzan için İl Müdürlüğümüz tarafından doğum günü kutlaması düzenlendik. Akraba evliliği nedeniyle 5 çocuklarından 4 ü bedensel ve zihinsel engelli olan Orakçı Ailesi nin evinde yapılan doğum günü kutlaması programına Vali Mustafa Taşkesen ve eşi Betül Taşkesen Hanımefendinin yanı sıra Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cem Gül katıldı. Balonlarla süslenen evde palyaço ile eğlendirilen çocuklara Vali Mustafa Taşkesen ve eşi Betül Taşkesen ile Tokat Milletvekili Dilek YÜKSEL çeşitli hediyeler verdi. Vali Mustafa Taşkesen, engelli çocuklara moral vermek amacıyla düzenlenen doğum günü kutlamasına katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Orakçı Ailesi nin çocukları için ilk defa böyle renkli bir doğum günü kutlaması yaptıklarını öğrendiğini ifade eden Taşkesen, Çocuklarımızın bedensel ve zihinsel rahatsızlıkları var. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün sağladığı sosyal destek ve bakım yönünden hiçbir sıkıntımız yok. Bir doğum günü partimiz olsun çocuklara değişik bir gün yaşatalım diye buraya geldik. Aileye manevi destekte bulunmak istedik. Ayrıca burada istisnai bir durum var. Ailenin 5 çocuğundan 4 ü rahatsız. Hem aile ile tanışmak, hem manevi destek vermek, hem de çocuklara renkli bir an yaşatmak için buraya geldik diye konuştu. İl Müdürümüz Cem GÜL; Çarşamba günleri yapmış olduğumuz ev ziyaretleri esnasında tanıştık ailemizle. Anne ve babanın çocuklarına kenetlenmeleri bizleri çok memnun etti. Yaşlarını sorduğum bir esnada babanın hiç doğum günlerini kutlamadık açıklamalarından sonra il müdürlüğü olarak harekete geçtik. Mutlu edebildiysek ne mutlu bizlere dedi.

2 YAMAN Ailesinin Evlerinin Temelini, Hayırseverlerin Desteğiyle, Attık. Tokat merkeze bağlı Küçük Bağlar köyünde baraka evde yaşayan Yaman Ailesi ne İl Müdürlüğümüz öncülüğünde hayırseverlerden destek. Evi yıkıldığı için eşi, annesi ve 3 çocuğu ile birlikte baraka evde yaşayan İbrahim Yaman için hayırsever esnafların desteği ile yaptırılacak olan evin temeli törenle atıldı. Temel atma törenine Vali Mustafa Taşkesen, Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, İl Emniyet Müdürü Osman Balcı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cem Gül ve vatandaşlar katıldı. Geçimini köyde çiftlikle sağlayan 40 yaşındaki İbrahim Yaman ve ailesi için İl Müdürlüğümüz tarafından sosyal ve ekonomik destek sağlanırken, yine Müdürlüğümüz öncülüğünde harekete geçen hayırsever vatandaşlar da ev yaptırıyor. Temel atma töreninden sonra şu an yaşadıkları baraka evde konukları Vali Mustafa Taşkesen, Milletvekili Dilek Yüksel ve beraberindeki protokolü ağırlayan İbrahim Yaman ve ailesinin yapılacak ev için oldukça sevinçli oldukları gözlendi. Yaman Ailesi ile bir süre sohbet eden Vali Taşkesen, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı nın imkânları ölçüsünde kendilerine yardım ettiklerini, bu çerçevenin dışına çıkıldığı yerlerde de hayırseverler vatandaşların imdada yetiştiğini söyledi. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle derme-çatma baraka evde yaşadıklarını belirten İbrahim Yaman, "Yardımseverlerin destekleri ile artık çilemiz bitecek. 5, 9 ve 11 yaşındaki 3 çocuğum, eşim ve annem ile birlikte baraka evde hayat sürüyorduk, kışın çok soğuk oluyordu, ancak yapacak bir şeyimiz yoktu, hayırsever vatandaşlardan ve Devletimizden Allah razı olsun" dedi. İl Müdürümüz Cem GÜL; " Ev ziyaretlerimiz esnasında tespit ettiğimiz Yaman Ailesinin durumunu görünce harekete geçtik. Ve hayırsever esnafların desteğiyle bu aşamaya geldik. Tabi inşaat malzemelerinde eksiklerimiz var. İnanıyorum ki Tokatlı hayırseverler sayesinde evimizde hep beraber çay içeceğiz. Ailemize sıcak bir yuva kazandırabilirsek ne mutlu bizlere. Böyle hayırlı bir işe vesile olmaktan mutluluk duyuyoruz. Desteklerinizi bekliyoruz." dedi.

3 Emeklilerimize "VEFA GECESİ" Düzenledik. İl Müdürlüğümüzde ve İl Müdürlüğümüze bağlı Kuruluşlarımızda görev yapıp, hizmet sürelerini doldurarak emekli olan 50 personelimiz ve aileleri ile Yetiştirme Yurdu Müdürlüğünde biraraya geldik. Programımız İl Müdürümüz Cem GÜL'ün duygusal konuşmasıyla başladı. GÜL sözlerine Murat Can İNCEL'in VEFA adlı şiiriyle başlarken sözlerinin devamında ; ''Siz abilerimiz ablalarımız bu kurumda ve bağlı kuruluşlarda yıllarca emek verip görevinizi tamamladınız. Belki birçoğunuzla birlikte görev yapmak nasip olmadı ancak her köşede sizlerin yapmış olduğu hizmetlerin izleri var. Bu bir bayrak yarışıydı biz arkadaşlarımızla sizlerden bu bayrağı devralıp bizden sonra gelecek arkadaşlara devredeceğiz. Bugün burda bizlerde bir vefa gecesi düzenleyip sizlerle birlikte o geçmişte bıraktığımız güzel günleri birlikte yadetmek istedik. Görüyorum ki hepinizin gözlerinde bir mutluluk. Hepinizin içinizden Hey Gidi Günler.. dediğinizi duyabiliyorum.. Bugünde burda bir ilki Emekliler Buluşma Gecesini düzenledik. Bu gece ilk olduğunu ancak son olmayacağının sözünü veriyorum. Kurumumuzda hizmet edipte aramızda olmayan abilerimiz ablalarımızda var bazıları sağlık sorunları, bazıları il dışında olduğu için aramızda değiller. Onlarında hepinize selamları var. ve yine kurumumuzda hizmet edip emekli olan ancak Allah'ın rahmetine kavuşmuş arkadaşlarımız abilerimizde var. Bizler onlarıda unutmadık. Niksar Sevgi Evlerinde kalan çocuklarımız onlar için Hatim indirdiler.." dedi ve sözlerine şairin şu sözleriyle son verdi. Vefa nedir bilir misin? Hayır hayır, Senin dediğin semttir birader. Benim dediğim vefa, unutmamaktır... Gerçek sevgiyi çöpe atmamaktır. Karşılıksız vermektir, Senin için yapılan küçücük iyiliği, Ömür boyu hafızandan silmemektir. Programımız Niksar Sevgi Evleri Müdür Yardımcısının Hatim duasıyla devam etti. İl Müdürlüğümüz arşivinden bulunan, emeklilerimizin fotoğraflarından oluşan kısa film izletildi. Duygusal anların yaşandığı filmde mikrofonu emeklilerimize uzatıp unutamadıkları anılarını dinledik.

4 "ARAMIZA HOŞGELDİN" Projemiz Kapsamında Bebeklerimiz ve Ailelerine Ziyaretlere Başladık. İl Müdürlüğümüz ve Halk Sağlığı Müdürlüğü birlikteliği ile yürütülen ARAMIZA HOŞGELDİN Projesi kapsamında, Halk Sağlığı Müdürlüğünden alınan veriler doğrultusunda yeni çocuk sahibi olan ailelerimize eğitim ziyaretlerine başladık. Aramızda bir melek hoşgeldin bebek sloganlı hazırladığımız Aramıza Hoşgeldin Projesi, Birçok sağlık problemlerinin ve engellilik durumlarının kişilerin daha yeni doğan evresindeyken geliştiği, hatta bu evrede yapılan hatalı uygulamaların yeni doğanın sakat kalmasına, sağlık problemleri yaşamasına sebep olduğu bilinmektedir. Bu nedenle proje toplumda sağlıklı bireylerin yetişmesi gerekçesiyle hazırlanmış olup, yeni doğan çocuğa sahip olan ailelere (özellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan ailelere yönelik) sunulacak olan bilgilendirme, bilinçlendirme ve eğitim destekleri sayesinde, çocukların bakım kalitelerini arttırmak, gelecekte yanlış bilgiler ve uygulamalardan kaynaklanabilecek olumsuzlukları önlemek, sağlıklı bireyler yetişmesini amaçlayan sosyal destek programıdır. Uygulamakta olduğumuz bu proje kapsamında İl Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapmakta olan Psikolog Gülay HATIL, Çocuk Gelişimci Arzu SÖNMEZ ve Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Ebe Hemşire Songül İLİKÇİ bu hafta 10 aileyi ziyaret etti ve çocuk bakımı konusunda bilgi verdi. Kurumumuz bünyesinde görev yapan Psikolog Gülay HATIL, "Bu hafta 10 ailemizi ziyaret ederek, anne sütünün önemi, dönemlik aşılar, bir aylık gelişimsel dönem özellikleri, anne sağlığı, emzirme ve doğum sonrası depresyon konularında aileyi bilgilendirdik. Bu ziyaretlerimiz tek seferlik olmayacaktır. Ailelerimizi, bebeğin 3. ayında 6. ayında tekrar ziyaret edip gelişimsel dönemlerini takip edeceğiz." diyerek sözlerine son verdi.

5 "Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri" Eğitimi için Akın Köyündeydik. Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz tarafından başlatılan "Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri" konulu eğitim programı tarihinde saat 14:00' de icra edildi. Bayanlara yönelik program Kız Kur an Kursu toplantı salonunda Erkeklere yönelik program Akın Köyü Camisinde icra edildi. Evlilikte iletişim konusunu Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdür Yrd Özlem GÜL ve Sosyal Hizmet Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Biriminde görev yapan Öğretmen Sevgi TOKDİL, evlilikte sağlık konusunu Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli hemşire Nursen YAZICI, Dinde evlilik konusunu ise İl Vaizesi Hacer YILDIZ 30 kişilinin katıldığı bayan grubuna sunmuşlardır. Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri konulu programı Sosyal Hizmet Uzmanı Ali Koca,Dinde Evlilik konusunu ise İl vaizi Fatih ÇINAR 35 kişinin katıldığı erkek grubuna sunmuştur. Evliliğe hazırlık aşamasından Evlilikte İletişim ve yaşam kalitesini artırmak ve Evliliğin uzun yıllar sürmesini amaçlayan, Evlilikte Sağlık konuları, evlilik müessesinin önemi sağlıklı bireylerin ve sağlıklı toplumun oluşumu noktasında bilgilendirmeler yapıldı

6 Eğitim-Öğretim Yılı Dönem Arası Başarı Değerlendirmesi Toplantısı Gerçekleştirildi Eğitim-Öğretim yılı dönem arasında Yetiştirme Yurdu Müdürlüğünde ve Turhal Cumhuriyet Çocuk Yuvasında görev yapan öğretmenlerimizle çocuklarımızın eğitim durumları hakkında değerlendirme toplantısı yaptık. İl Müdürümüz Cem GÜL, çocuklar hakkında genel bilgiler aldıktan sonra grup öğretmenleri ile tek tek toplantı yaparak gruplarındaki her çocuğun karne bilgileri, eğitim planlarını, devamsızlıklarını çocuklarla ilgili hedeflerinin neler olduğunu öğrendi. Toplantı devamında ilk dönemin geride kaldığı ikinci yarıyılda çocukların motivasyonunu artırmak için neler yapılabileceği görüşüldü. Sorunların masaya yatırıldığı toplantıda çocuklarımızın geleceği masaya yatırıldı. İl Müdürümüz GÜL; ikinci yarıyılın daha verimli geçmesi temennisinde bulundu.

7 Çocuk Evlerinde Çalışan Personelimize Hizmet içi Eğitim Verdik. İl Müdürlüğümüze bağlı Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezimizde bakım elemanı olarak görev yapan personellerimize hizmet içi eğitim gerçekleştirdik. Hizmet standardımızın geliştirilmesi, personellerimizin çocuklarımızla sağlıklı iletişim kurmaları ve aile odaklı yapılan hizmetin daha kaliteli hale getirilmesi için konusunda uzman eğiticiler tarafında eğitim verildi. Eğitimin açılışında konuşma yapan Çocuk Koordinasyon Merkezi Müdürü Duran ÖZLÜ, ''Öncelikle tüm bakım personeline özveri ile çalıştıkları için, çocuklarımızı kendi ailelerinden ayırmadıkları için ve Eğitim ve Öğretim yılı ilk dönemi sonunda 32 çocuğumuz takdir-teşekkür ve onur belgesi almalarında yardımcı oldukları için teşekkür ederim. dedi. sözü İl Müdürümüz Cem GÜL'e bıraktı. İl Müdürümüz Cem GÜL, Eğitim - Öğretim dönemi sonunda 32 çocuğumuz başarı belgesi aldı.bakanlığımızın hizmet dönüşümü kapsamında çocuklarımıza daha iyi şartlar sunularak ve ev hayatına alışmaları adına Çocuk Evleri Modeline geçiş yapıldı.bakanlığımızın bu adımının başarıya ulaştığına bu dönem sonunda şahit olduk. Tabiki bu başarı sadece çocuklarımızın değil siz bakım personelleri siz değerli kardeşlerimizinde rolü çok büyük. Sizlere canı gönülden teşekkür ediyorum.dedi ve sözlerine çocukları her şeyin önünde tuttuklarını ifade ederek, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için herkesin kendini sürekli güncel tutması ve geliştirmesi gerektiğinden bahsetti. İl Müdürümüz Cem GÜL programa Eğitimde Rehberlik Anlayışı konulu sunumunu yaptı ve sözü GOP Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi ÖZDEMİR'e bıraktı. ÖZDEMİR, bakım personelinin görevlerinin hiç kolay olmadığını söylerek İletişimde Yapılan Hatalar konulu sunumunu gerçekleştirdi.

8 Niksar Sevgi Evlerinde Eğitim-Öğretim Dönemi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı Eğitim-Öğretim yılı 2. Yarıyılın başlamasıyla birlikte çocuklarımızın başarı ve motivasyonununu artırmak Niksar Sevgi Evleri ve Kız Yetiştirme Yurdunda grup öğretmenleri ve bakım personeli ile toplantı gerçekleştirildi. İl Müdürümüz Cem GÜL, Niksar ziyaretinde ilk olarak İlçemizde açılmış olan ilk çocuk evimizi ziyaret etti. Yeni faaliyete geçen evimizde bir takım incelemelerde bulunan GÜL, evimizde hizmet veren bakım personeliyle toplantı yaptı ve çocuklarımızın eve motive olmaları ve başarı oranların artırılması için çok çalışmamız gerektiğini vurguladı. İl Müdürümüz Cem GÜL, ziyaretlerine Sevgi Evleri ile devam etti. Kuruluş Müdürümüzden çocuklar hakkında genel bilgiler aldıktan sonra grup öğretmenleri ile tek tek toplantı yaparak gruplarındaki her çocuğun karne bilgileri, eğitim planlarını,devamsızlıklarını, sağlık durumlarını, çocuklarla ilgili hedeflerinin neler olduğunu öğrendi ve Bakım elemanları ile toplantı yapmak üzere toplantsalonuna geçildi. Toplantıda ilk dönemin geride kaldığı ikinci yarıyılda çocukların motivasyonunu artırmak için neler yapılabileceği görüşüldü. Sorunların masaya yatırıldığı toplantıda çocuklarımızın geleceği masaya yatırıldı. İl Müdürümüz GÜL; ikinci yarıyılın daha verimli geçmesi temennisinde bulundu.

9 2014 Yılı İlk Çocuk Koruma İl Koordinasyon Toplantısı Çocuk Koruma Kanunu İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Tokat Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü toplantısı salonunda gerçekleştirildi. İl Müdürlüğümüz Cem GÜL; "2014 yılının ilk toplantısında, geçtiğimiz yıl çocuk hizmetleri olarak neler yaptık? Neler yapamadık? Neler eksik kaldı? Bu sene Neler Yapacağız? Bunları hep beraber değerlendirmek istiyoruz. Bizler Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak 1 çocuk yuvası, 1 sevgi evi, 1 yetiştirme yurdu ve 11 çocuk evi ile hizmet vermekteyiz. 465 kişiye Sosyal Ekonomik Destek vermekteyiz ve 19 koruyucu ailemiz bulunmaktadır. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde sadece Turhal İlçemizde 2 çocuk evimiz varken bir yıl sıkı bir çalışma ile Tokat Merkezde 6, Turhal da 4, Niksar'da 1 olmak üzere toplam bu sayıyı 10'a çıkarttık. Üstün Yetenekli Çocuklar ile ilgili ilimizde özellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan ailelerimiz ile ilgili bir sosyal inceleme yaptık. Bunun sonucunda Sayın Valimizin büyük destekleriyle araştırmamızı kitaplaştırdık. 81 ile ve Ankara da bakanlıklara yolladık. Araştırmamızın amacı Sosyal Ekonomik Destek Yönetmeliğimize Üstün Zekalı çocuklarımıza maddi destek yapılması ile ilgili madde konulması gibi birçok madde teklifinde bulunduk. Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmede konunun gerekçesini mantıklı bulduklarını bu konuda konu ile ilgili çalışma yaptıklarını dile getirdiler. Ocak Ayı içerisinde, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile yürütmek üzere 'Aramıza Hoşgeldin' projemizi hayata geçirdik. Başlamış olduğumuz projede 16 çocuğumuzu bu proje kapsamında ziyaret ettik. İl Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan Psikoloğumuz ve Çocuk Gelişimcimizi bu projede görevlendirirken Halk Sağlığı Müdürlüğünden Ebe arkadaşımız evlerde eğitim vermektedir. Sayın Valimiz Mustafa TAŞKESEN'in destekleriyle İlimizde Koruyucu Yetim Destek Programı olan SAMİMİ-YET Projesini hayata geçirdik. Projemizin amacı,anne veya babasını, ya da her ikisini de yitirmiş çocuklara ve annelerine yönelik psiko-sosyal, eğitim ve ekonomik modellerde yardım hizmeti sunmaktır. İlimiz Merkezinde 384 çocuğumuz proje kapsamında olduğunu belirledik. Bu kapsamda 384 ailemizi ziyaret ettik ve çocuklarımızın kayıtlarını aldık. Bunla ilgili eylem planı hazırlayarak çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi ve sözlerine son verdi.