Görünürlük ve aydınlatma işlevlerinin uzaktan etkinleştirmesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Görünürlük ve aydınlatma işlevlerinin uzaktan etkinleştirmesi"

Transkript

1 İşlev İşlev Aşağıdaki görünürlük ve aydınlatma işlevleri uzaktan etkinleştirilebilir: Aydınlatmaya ilişkin ayrıntılı bilgiye Sürüş lambalarının devre dışı bırakılması ve Uzun far flaşörünü dönüşümlü çalıştırma belgelerinden ulaşılabilir. Dörtlü flaşör Uzun far Çalışma lambası Harici aydınlatma cihazı kontrolü Korna Ön cam silecekleri Davranış Dörtlü flaşör Tüm sinyal lambaları yanıp söner. İşlev aşağıdaki gibi yapılandırılabilir: EXT düğmesine etkinleştirmeden önce basılmalıdır. Etkinleştirildiğinde dörtlü flaşör lambası tüm süre boyunca yanıp söner. Fonksiyon etkinse, araç hareketliyken dörtlü flaşör sinyali otomatik olarak kapanır ve araç hareketsiz olduğunda otomatik olarak açlır. Uzun far Uzun far yanar İşlev aşağıdaki gibi yapılandırılabilir: Spot lambaları uzun farlarla birlikte açılır. EXT düğmesine etkinleştirmeden önce basılmalıdır. 22: Yayım 2.1 tr-tr 1 (10)

2 Davranış Fonksiyon etkinse, araç hareketliyken uzun far otomatik olarak kapanır ve araç hareketsiz olduğunda otomatik olarak açlır. Çalışma lambası Çalışma lambasının etkinleştirilmesi Çalışma lambasını uzaktan etkinleştirme BIC (Bodywork Interface configuration) veya Harici CAN aracılığıyla tamamlanabilir. Etkinleştirme artık talep edilmediğinde çalışma lambası kapanır. Çalışma lambası şalter ile etkinleştirilmişse BIC veya Harici CAN aracılığıyla başka bir sinyal tarafından devreden çıkarılabilir. Her iki giriş BIC'den aynı anda etkinleştirilip devre dışı bırakılırsa, çalışma lambası araç hareketsiz haldeyken otomatik olarak yanar ve araç hareket ettiğinde otomatik olarak kapanır. Hız ayarlı değeri aşarsa, fonksiyon BIC kontrol ünitesi talebine bakılmaksızın devreden çıkarılır. Hız limiti bir parametre ile ayarlanabilir. Dış aydınlatma ve geri vites uyarısı Sürücünün aydınlatma ve geri vites uyarısının çalışıp çalışmadığını kontrol edebilmesi için dış aydınlatma cihazlarını sırayla açar. İşlev, seçilen girişe saniyelik bir pals gönderilerek etkinleştirilir ve devre dışı bırakılır. 22: Yayım 2.1 tr-tr 2 (10)

3 Davranış Korna Kornayı etkinleştirir. İşlev aşağıdaki gibi yapılandırılabilir: EXT düğmesine etkinleştirmeden önce basılmalıdır. Fonksiyon etkinse, araç hareketliyken korna otomatik olarak kapanır ve araç hareketsiz olduğunda otomatik olarak açlır. Ön cam silecekleri Ön cam sileceklerini etkinleştirir İşlev aşağıdaki gibi yapılandırılabilir: Ön cam silecekleri yüksek ya da düşük hızda çalışır EXT düğmesine etkinleştirmeden önce basılmalıdır. Fonksiyon etkinse, araç hareketliyken ön cam silecekleri otomatik olarak kapanır ve araç hareketsiz olduğunda otomatik olarak açlır. 22: Yayım 2.1 tr-tr 3 (10)

4 Davranış Etkinleştirme Aşağıdaki koşullar farklı fonksiyonların etkinleştirildiğinde uygulanmalıdır: Koşul listesi: 1. Marş anahtarı sürüş konumunda 2. EXT anahtarı etkin 3. Hareketsiz 4. El freni çekili İşlev Zorunlu Olası koşullar Dörtlü flaşör 1 2 ve 3 Uzun far 1 2 ve 3 Çalışma lambası 1 Dış aydınlatma lambaları kontrolü 1 ve 4 Korna 1 2 ve 3 Ön cam silecekleri 1 2 ve 3 Bu koşullar yerine getirilirse, işlev BIC (Üstyapı Arayüz Yapılandırması) veya Harici CAN aracılığıyla etkinleştirilebilir. EXT anahtarı ile veya EXT anahtarsız (sıralı kontrol) EXT anahtarı ile: EXT anahtarının marş anahtarı sürüş konumuna çevrildikten sonra etkinleştirilmesi gerekir. Ancak o zaman seçili işlev etkinleştirilebilir. EXT anahtarı olmadan: İşlevin etkinleştirilmesi Harici butonuna bağlı değildir 22: Yayım 2.1 tr-tr 4 (10)

5 Şasi koşulları Şasi koşulları Araç üretim süresi Fabrikadaki hazırlıklar Üretim sahası Şasi seri numarası Seçenek Alternatif Varyant kodu BIC işlevselliği Var 5837A Södertälje Zwolle Gerekirse Angers Kabinden şasiye kadar üst yapı kablo tesisatı pim 2411F Şasideki üst yapı kablo tesisatı 2 m 3023A São Bernardo do Campo m 3023D 12 m 3023C 22: Yayım 2.1 tr-tr 5 (10)

6 Şasi koşulları SDP3 kullanılarak ayarlanabilen parametreler SDP3'e erişilemiyorsa Scania satıcısı ile iletişime geçin. Parametreler, SDP3 işlevlerinin altına ayarlanmıştır. Değişken Açıklama Olası değer Fabrikadan Grup EXT şalteri a EXT düğmesinin etkin veya devre dışı olmasını Yok Yaylı Üstyapı adaptas- seçme 2 konum yonu Yaylı Spot lamba kontrolü Uzaktan uzun far etkinleştirmesinde spot aydınlatması Geri vites lambası ile birlikte çalışma lambası Çalışma lambasının belli bir hızda kapatılması Ön cam sileceklerinin uzaktan etkinleştirmesi hızı Görünürlük sistemindeki işlevlerin uzaktan kontrolüne ilişkin araç hız koşulları a. Parametre ayarı, EXT şalterine bağlı tüm fonksiyonları etkiler. Spot lambalarının nasıl aydınlatılması gerektiğinin ayarı Uzaktan uzun far etkinleştirimesinde spot aydınlatması etkin olmalıdır. Çalışma lambasını geri vites lambası ile birlikte kullanma ayarı. Çalışma lambasının araç belli bir hızı geçtiğinde otomatik olarak kapatılmasının ayarı. Uzaktan etkinleştirmede ön cam sileceklernin hızını seçin. Burada, görünürlük sistem fonksiyonlarının uzaktan kontrol olanağının aracın hızına nasıl bağlı olacağı ayarlanır. Alternatif 1: Aynı zamanda spot lambaları da aynı anda olmamak koşulu ile hem güneşlik alanda hem de tamponda açılmalıdır. Alternatif 2: Spot lambalarının hem güneşlikte hem tamponda açılması. Var Yok Var Yok Alternatif 1 Yok Var 8 91 km/h 20 km/h Düşük hız Yüksek devir Hareketli Hareketsiz Düşük hız Hareketsiz Görünürlük Parametrelerle ilgili daha fazla bilgi, Ayarlanabilir parametreler bölümünde bulunabilir. 22: Yayım 2.1 tr-tr 6 (10)

7 Sinyal tipi ve işlev etkinleştirmesi Sinyal tipi ve işlev etkinleştirmesi İşlevin etkinleştirilmesine örnek Etkinleştirme türü BIC (Bodywork Interface Configuration) Harici CAN Etkinleştirme yöntemi C259'deki pin veya BIC'daki başka bir sinyal ile. Bodywork Visibility Control: Hazard Lamp Request Bodywork Visibility Control: Main Beam Request Bodywork Visibility Control: Work Light Control Bodywork Visibility Control: Horn Request Bodywork Visibility Control: Wiper Activation 22: Yayım 2.1 tr-tr 7 (10)

8 Sinyal tipi ve işlev etkinleştirmesi Bağlantı BICT, +24 V ve topraklama kullanarak yapılmasının örneği V 2 Bu tanım kabinin içindeki bağlantıyı gösterir. Şasideki uzatma tesisatı bağlantısının nasıl yapılacağına ilişkin bilgiye üstyapı için kablo tesisatı belgesi'nden ulaşılabilir. (22: ) 3 1 Aşağıdaki şekilde ilerleyin: 1. Etkinleştirme kablosunu konektör C259'daki herhangi bir pime bağlayın. 2. Üstyapı Arayüz Yapılandırma Aleti (BICT) kullanılarak işlev, seçilen pine yönlendirilir. C259 C İşlev etkinleştirme için hazırdır: Parça bilgisi ve bağlantı konumları +24 V ile etkinleştirme Örneğin, C259'daki herhangi bir pime bağlı bir anahtar 2 Sigorta 5 A Üst yapı imalatçısı tarafından takılmış 3 Kablo Minimum kablo kesiti 0,75 mm² Üst yapı imalatçısı tarafından takılmış 1 Parçalar, bir Scania bayisinden temin edilebilir. C259 C Topraklama ile etkinleştirme 22: Yayım 2.1 tr-tr 8 (10)

9 Sinyal tipi ve işlev etkinleştirmesi Sinyal tipi Pim (BWE) Etkinleştirme yöntemi C259'da seçilen pime +24 V BCI master C-pin (1 10), High or low Selected function veya C259'da seçilen pimin topraklanması 1 2 BICT'de İşlevin etkinleştirilmesi için seçilen pim 2. İşlev: Seçilen işlevlerin uzaktan etkinleştirmesi 22: Yayım 2.1 tr-tr 9 (10)

10 Sinyal tipi ve işlev etkinleştirmesi Harici CAN ile bağlantı Bu tanım kabinin içindeki bağlantıyı gösterir. Şasideki uzatma tesisatı bağlantısının nasıl yapılacağına ilişkin bilgiye üstyapı için kablo tesisatı belgesi'nden ulaşılabilir. (22: ) Harici CAN ile bağlantının yapılabilmesi için aşağıdakiler gereklidir: Araç BIC-işlevsellik varyant kodu 5837A ile donatılır C493 CAN için olan parametre etkinleştirildi Bağlantı doğrudan konnektör C493'e (Harici düşük-can'den pin 3'e ve Harici yüksek-can'den pin 4'e) yapılır C Sinyal tipi CAN Mesaj Bodywork Visibility Control: Hazard Lamp Request Harici CAN ile etkinleştirme Bodywork Visibility Control: Main Beam Request Bodywork Visibility Control: Work Light Control Bodywork Visibility Control: Horn Request Bodywork Visibility Control: Wiper Activation Parçalar, bir Scania bayisinden temin edilebilir. CAN hakkında ayrıntılı bilgi, Elektrik sistemlerinin altındaki CAN belgelerinde bulunabilir. 22: Yayım 2.1 tr-tr 10 (10)