GENEL DEĞERLENDİRME. İç düzenleme, eş güdüm ve genel değerlendirme: (Prof. Dr. Oğuz Yılmaz)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GENEL DEĞERLENDİRME. İç düzenleme, eş güdüm ve genel değerlendirme: (Prof. Dr. Oğuz Yılmaz)"

Transkript

1

2 Tasarım Atölyesi grubu altında 5 alt grupta çalışmalar yapılmıştır. Bu gruplar, görev alanları ve grup çalışanları aşağıda verilmiştir; 1. Grup: Türkiye deki 33 PMB programını irdeleyip, istatistiki sonuçları elde etmiştir. Doç. Dr. Çiğdem Kılıçaslan ve Doç. Dr. Barış Kara) 2. Grup: Dünyada öne çıkan PMB programlarını irdeleyip, istatistiki sonuçları elde etmiştir. Yard. Doç. Dr. Pınar Köylü ve Yard. Doç. Dr. Nilüfer Kart Aktaş 3. Grup: Ülkemizde tasarım eğitimini anketler yoluyla irdeleyip, istatistiki sonuçları elde etmiştir. Doç. Dr. Bülent Yılmaz (Öğrenciler), Yard. Doç. Dr. Tahsin Yılmaz (Öğretim üyeleri) ve Yard. Doç. Dr. Ahmet Benliay (Araştırma Görevlileri). 4. Grup: Tasarım eğitimi veren öğretim üye ve yardımcıları ile tasarıma uygun mekansal eğitim olanaklarının durumunu mezunlara yönelik anketler yoluyla irdeleyip, istatistiki sonuçları elde etmiştir. Yard. Doç. Dr. Filiz Aklanoğlu Çelik 5. Grup : Ülkemizde ve dünyada tasarım eğitiminin yürütülüşünü irdelemiş, öneriler geliştirilmiştir. Prof. Dr. Halim Perçin, Prof. Dr. Oğuz Yılmaz ve Dr. Gaye Çulcuoğlu İç düzenleme, eş güdüm ve genel değerlendirme: (Prof. Dr. Oğuz Yılmaz)

3 1. ÜLKEMİZDEKİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİN TASARIM EĞİTİM-ÖĞRETİMİ VERİLERİ A. 45 PM bölümünün içinde yer aldığı fakültelerin sayısı: Mimarlık, Tasarım ve Sanat Fakülteleri içinde : 22 Ziraat ve Orman Fakülteleri içinde : 23 B. 33 PM Bölümünde Tasarım Derslerinin programdaki ortalama oranı : Mimarlık, Tasarım ve Sanat Bölümleri programlarında : % arasında, Ziraat, Orman vb. bölümleri programlarında : % arasındadır Not: Programlarda seçmeli dersler de yer almaktadır.

4 2. AMERİKA, AVRUPA VE ASYA ÜLKELERİNDEKİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDE TASARIM EĞİTİM-ÖĞRETİMİ VERİLERİ A. PM bölümlerinin içinde yer aldığı fakültelerin ortalama oranı : Mimarlık, Tasarım ve Sanat Fakülteleri içinde % arasında, Ziraat, Orman vb. Fakülteleri içinde % arasındadır. B. Tasarım /Tasarım Destekli Derslerinin diğer derslere göre ortalama oranı : Mimarlık, Şehircilik veya Tasarım bölümleri programlarında : % 45-30/20-12 arasında, Ziraat, Orman vb. bölümleri programlarında : % 18-9/12-3 arasındadır Not: Mimarlık veya Tasarım Fakülteleri altında yer almayan PM bölümlerinin genellikle bu fakültelerin daha az bulunduğu Asya ve Bazı Avrupa ülkelerinde oldukları saptanmıştır.

5 3.a. PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDE VERİLEN TASARIM EĞİTİM-ÖĞRETİMİNİN ÖĞRETİM ÜYELERİ TARAFINDAN İRDELENMESİ. 20 üniversiteden 46 öğretim üyesi anketleri yanıtlamıştır. Yard.Doç. Oranı %71 olmuştur. -Öğretim üyelerinin deneyimli ve gelişmeleri izler durumda olması, -Öğrenci sayısının 40 dan az olması, -Tasarım derslerinin sayısının, içeriklerinin ve ders saatlerinin yeterli olması, -Jüri sisteminin uygulanması ve dışarıdan katılımlı olması, -Stüdyo/Proje derslerinde tüm aşamaların işlenmesi -BDT dersinin olabildiğince erken öğretilmesi, -Öğretim üyelerinin eğitimin yanısıra DS-Arge proje, danışmanlık yapmaları, yarışmalara katılmaları % arasında katılım almıştır. -PM öğrencilerinin üniversiteye yetenek sınavı ile alınması, -Fakültelerin yönetmelik ve uygulamalarının PM programlarına uygun olması, -Derslik ve stüdyo altyapılarının yeterli olması, -Öğretim üyesi sayısının yeterli olması, donanımlı olmaları, öğrencilere yeterli zaman ayırabilmeleri, -Proje derslerinde Bitkisel tasarım konusunun yeterince işlenmesi, -Öğrencilerin tasarım alanında yeterli bilgi ve beceriyle mezun olması ve iş hayatında başarılı olmaları konuları % arasında katılım almıştır.

6 3.b. PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDE VERİLEB TASARIM EĞİTİM-ÖĞRETİMİNİN ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TARAFINDAN İRDELENMESİ. 13 üniversiteden 41 Araştırma Görevlisi anketleri yanıtlamıştır. -Öğrenci sayısının 40 dan az olması, -Jüri sisteminin uygulanması ve dışarıdan katılımlı olması, -Stüdyo/Proje derslerinde tüm aşamaların işlenmesi -Araştırma Görevlilerinin eğitimin yanısıra DS-Arge projelerinde ve yarışmalarda yer almaları konuları % arasında katılım almıştır. -PM öğrencilerinin üniversiteye yetenek sınavı ile alınması, -Tasarım derslerinin sayısının, içeriklerinin ve ders saatlerinin yeterli olması, Derslik, stüdyo ve salonların sayısının yeterli olması, -Derslik ve stüdyo altyapılarının yeterli olması, -Öğretim üyesi sayısının yeterli olması, donanımlı olmaları, öğrencilere yeterli zaman ayırabilmeleri, -Araştırma Görevlilerinin güncel gelişmeleri izliyor olmaları, öğrencilere yeterli zaman ayırabilmeleri, -BDT dersinin olabildiğince erken öğretilmesi, -Tasarım felsefesinin ve mühendislik derslerinin yeterince öğretiliyor olması, konuları % arasında katılım almıştır. Diğer konularda katılma veya katılmama biribirine yakın çıkmıştır.

7 3.c. PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDE VERİLEN TASARIM EĞİTİM-ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENCİLER TARAFINDAN İRDELENMESİ. 3 ve 4. sınıf 140 Öğrenci anketleri yanıtlamıştır. Akdeniz PMB Oranı %35 olmuştur. -Derslik ve stüdyo altyapılarının yeterli olması, -Jüri sisteminin uygulanması ve dışarıdan katılımlı olması, -Stüdyo/Proje derslerinde tüm aşamaların işlenmesi -BDT dersinin olabildiğince erken öğretilmesi, % arasında katılım almıştır. -Tasarım derslerinin sayısının yeterli olması,, % arasında katılım almamıştır. Diğer konularda katılma veya katılmama biribirine yakın çıkmıştır.

8 4.a. ÜLKEMİZDEKİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDEKİ MEKANLARIN TASARIM EĞİTİM- ÖĞRETİMİNE UYGUNLUĞU Mezunlara yönelik anketlere 48 katılım olmuştur. Bunların %45 i Ankara PMB mezunudur. - Tasarım derslerinin gerçekleştiği derslikler, çizim salonu ve stüdyolar sayı ve büyüklük açısından yaklaşık olarak (% 50 yeterli %25 yetersiz) bulunmuştur. - Her sınıf için ayrı stüdyo istenmektedir (%92). - Bilgisayar destekli tasarım birimi olması istenmektedir (%96) - Proje örneklerinin ve yapı malzemelerinin sergilenip tanıtıldığı mekanlar olması istenmektedir (%98).

9 4.b. ÜLKEMİZDEKİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDEKİ TASARIM EĞİTİMİ VEREN ÖĞRETİM ÜYELERİ VE YARDIMCILARININ YETERLİLİKLERİ Mezunlara yönelik anketlere 48 katılım olmuştur. Bunların %45 i Ankara PMB mezunudur. Öğretim Üyeleri; -Sayıca yeterlidir : % 58 Katılıyorum, % 25 Katılmıyorum. -Bilgi ve deneyimler yeterlidir : % 50 Katılıyorum, % 31 Katılmıyorum. -Öğrencilere yeterli zaman ayırmaktadır : % 31 Katılıyorum, % 36 Katılmıyorum. -Güncel gelişmeleri ve teknikleri izlemektedirler: % 50 Katılıyorum, % 33 Katılmıyorum. Araştırma Görevlileri; -Sayıca yeterlidir : % 25 Katılıyorum, % 50 Katılmıyorum. -Bilgi ve deneyimler yeterlidir : % 21 Katılıyorum, % 48 Katılmıyorum. -Öğrencilere yeterli zaman ayırmaktadır : % 40 Katılıyorum, % 29 Katılmıyorum. -Güncel gelişmeleri ve teknikleri izlemektedirler: % 44 Katılıyorum, % 16 Katılmıyorum.

10 4.c. ÜLKEMİZDEKİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDEKİ TASARIM EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRMESİ Mezunlara yönelik anketlere 48 katılım olmuştur. Bunların %45 i Ankara PMB mezunudur. -Öğrenci sayısının 40 dan az olması gerektiği, -Dersleri birden fazla öğretim üyesinin vermesi gerektiği, -Öğretim üyelerinin eğitimin yanısıra DS-Arge proje, danışmanlık yapmaları ve yarışmalara katılmaları, -Öğretim üyelerinin yurtiçi ve dışında diğer üniversitelerde ders vermesinin yararlı olacağı, -Tasarım dersleri birbirleriyle ilişkili olduğu ve birbirini izlediği, -Konstrüksiyon ve mühendislik derslerinin tasarımı desteklediğine ilişkin konular % arasında katılım almıştır. -Öğrencilerin özgür düşünme ve kendini ifade edebilmelerinin sağlandığı, -Ders saatinin öğretim üyesince iyi kullanıldığı, ders dışında ulaşılabildikleri, iyi ilişki kurulabildiği, -Tasarım kuram ve felsefesinin öğretildiği konuları % arasında katılım almıştır. Diğer konularda katılma veya katılmama biribirine yakın çıkmıştır.

11 5. ÜLKEMİZDEKİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNİN TASARIM EĞİTİM-ÖĞRETİMİNİ YÜRÜTME BİÇİMLERİNİN İRDELENMESİ Bazı fakültelerin yönetmelik ve uygulamalarının PM programlarını desteklememektedir. Tasarım dersi verebilecek deneyimli ve yetenekli öğretim üyesi sayısı yeterli değildir. Var olanların tasarım eğitimine ve öğretimine katkıları yeterince sağlanamamaktadır. Dışarıdan destek alınmamaktadır. Sınıflardaki öğrenci sayıları tasarım eğitimi için çok yüksektir. Akreditasyona uygun programa sahip bölüm sayısı çok azdır. Benzer disiplinlerle ortak program olanağı bulunmamaktadır. Kamu ve özel sektörle ilişkili eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama olanakları geliştirilmemektedir. Ders sayısı fazla olmasına rağmen, stüdyo-proje saatleri çoğunlukla yetersizdir. Peyzaj Tasarımını destekleyecek seçmeli diğer derslerin sayısı ve çeşidi azdır. Bölümlerin büyük bir kısmında proje stüdyosu uygulaması bulunmamaktadır. Proje stüdyolarında Jüri sistemi uygulanmamakta, uygulananlarda dışarıdan jüri üyesi katılımı olmamaktadır. Tasarım ve planlama derslerinde gerçeğe uygun ve uygulanabilir projeler ortaya çıkarmayı sağlayacak bir eğitimin yaklaşımı sağlanamamaktadır. Bitkisel ve yapısal malzemelerin güncel ve yeni gelişmelerle paralel öğretilmesi yeteri kadar sağlanamamaktadır. Eğitim, uygulama ve laboratuvar mekanları eksik ve yetersizdir. Stajlara gerekli özen gösterilmemekte, süre ve içerikleri yetersiz kalmaktadır. Tasarım alanında yeterince yayın üretilememektedir.

12 ÖNERİLER 1. PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNİN YAPILANMASINA İLİŞKİN ÖNERİLER Yönetsel yapılanma önerileri a. Tasarım eğitim ve öğretimini amaçlayan Peyzaj Mimarlığı Bölümleri, günümüzdeki anlayışa uygun olarak Planlama ve Tasarım temel alanında kurulan fakülteler içinde yer almalıdır. Ancak bazı bölümler kendi istekleri doğrultusunda doğa bilimleri, bitki, ekoloji gibi temel alanlarda çalışmak üzere farklı bir ad alarak (örneğin: Horticulture, Çevre veya Doğa bilimleri vb.) buna uygun fakülteler altında kalabilir. b. Bu fakültelerin idari ve eğitime yönelik programları PM eğitim ve öğretiminin gereklerini tam olarak karşılayacak şekilde olmalı veya buna uygun hale getirilmelidir. Özellikle diğer üniversite, fakülte ve bölümlerle ortak program yürütülmesi, öğretim üyesi değişimi ve desteği sağlanması yollarının açık olması gerekmektedir. c. Gerek eğitim birimleri içinde gerekse dışında, Tasarım eğitimi yürüten öğretim/eğitim kadrolarının birbirleriyle görüş alışverişi yapabileceği ve deneyimlerini paylaşabileceği düşünce platformlarının, tartışma ortamlarının veya internet gruplarının oluşturulması yararlı olacaktır. Bu bağlamda Pemat ve Pemkon da daha etkin ve verimli işleyen bir yapıya kavuşturulmalıdır. d. Diğer kamu ve özel kurum/kuruluşlarla ortak çalışma yolları açılmalı, özel sektör ile akademinin kopukluğu bu yolla giderilmelidir. Öğretim elemanlarının bu kurum ve kuruluşlarla araştırma ve proje üretmeleri desteklenmelidir. e. Tasarım alanında yasal mevzuata tek müdahil olan Peyzaj Mimarları Odasının desteklenmesi ve birlikte çalışma ortamlarının sağlanması yararlı olacaktır.

13 ÖNERİLER PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNİN YAPILANMASINA İLİŞKİN ÖNERİLER Mekansal (fiziksel) yapılanma önerileri a. Eğitim birimlerindeki derslik, stüdyo, laboratuvar, arşiv vb. gibi mekanların tasarım eğitim ve araştırma etkinliklerine uygun sayıda ve büyüklükte olması sağlanmalı, eğitim için gerekli her türlü yardımcı malzeme ile donatılmış olmalıdır. b. Proje/stüdyo salonları ortak (yatay ve dikey) eğitim için yeterli büyüklükte ve yapıda olmalı, her sınıfa bir stüdyo sağlanmalıdır. Bu mekanların öğrenciler tarafından daha verimli kullanabilmeleri adına gerekirse 24 saat açık kalması olanakları yaratılmalıdır. c. Bitkisel malzemenin tanıtımı ve kullanımına yönelik olarak, zengin bir çeşitlilik sunan ve gerekli büyüklükte araştırma-uygulama alanları ile konstrüksiyon uygulama alanları bulunmalıdır. Bu alanlarda açık ve kapalı eğitim ve üretim/sergileme yapıları yer almalı, malzeme ve araç-gereç eksiği olmamalıdır. d. Bilgisayara dayalı tasarım alanı mezunlarımıza büyük bir iş alanı sunmaktadır. Bu nedenle son teknolojiye uyum sağlayan, tüm tasarım/sunum programlarının çalışmasına uygun bilgisayar destekli tasarım birimleri mutlaka bulunmalıdır. e. Öğrencilerin sosyal ve kültürel hayatına olumlu katkı sağlayacak; Çay salonu, toplantı/etkinlik salonu, kütüphane gibi kapalı mekanlar ve bahçede zaman geçirmeye ve etkinlik yapmaya uygun açık mekanlar yapılması sağlanmalıdır.

14 ÖNERİLER 2. PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDE TASARIM EĞİTİM-ÖĞRETİMİNİN GELİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN ÖNERİLER Eğitim-Öğretim programlarına yönelik öneriler a. PM eğitim ve öğretiminin en önemli sorunu, üzerinde uzlaşıya varılan ve en az koşulları sağlayan bir programın ortaya koyulamamış olmasıdır. Bu nedenle bölümlerde kişiye özgü veya geçmişten kalan dersler ve alışkanlıklar nedeniyle köklü değişimler yapılamamaktadır. Bu tasarım eğitimini de etkilemektedir. b. Ortak bir tasarım dili oluşturulamamış olması da diğer önemli bir sorundur. c. Eğitim programlarında Tasarım eğitimi için zorunlu olan ve bunu destekleyecek tüm teknik ve kuramsal derslerin yer alması zorunludur. Bu derslerin uluslar arası uygunluk da göz önüne alınarak, ortak görüş çerçevesinde belirlenmesi gerekmektedir d. Tüm derslerin içerik ve uygulamaları güncel gelişmelere uygun olarak yenilenmeli, yeni kuram, yöntem, yaklaşım ve teknikler öğrencilere aktarılabilmelidir. e. PM bölümlerinin tasarım eğitimi deneyimlerini birbirlerine aktarmalarını sağlayacak organizasyonların (atölye çalışmaları, yarışmalar, PMO yaz okulları, değişim programları vb.) yapılması koşulları sağlanmalıdır. f. Başarı değerlendirmeleri Jüri sistemi (sınıf jürisi, ara jüri ve son jüri şeklinde) ile yapılmalı, jürilere dışarıdan katılım sağlanmalıdır.

15 ÖNERİLER PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDE TASARIM EĞİTİM-ÖĞRETİMİNİN GELİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN ÖNERİLER Eğitim-Öğretim programlarına yönelik öneriler (devam) g. Tasarım eğitiminde stüdyo sürecinin bir araştırma, inceleme ve geliştirme aracı olduğunun kabul edilerek, stüdyo eğitiminin benimsenmesi ve bunun altyapısının ivedi olarak hazırlanması zorunludur. Eğitim süreci buna göre kurgulanmalıdır. h. Tasarım stüdyolarının yürütülüşü sırasında öğrencilerin kazanması gereken kişisel beceriler konusunda ortak bir düşünceye ulaşılması gereklidir. Amaç; özgüven, eleştirel bakış, farklılıklara saygı, birlikte çalışma becerisi gibi konularda öğrenciye yol göstermek olmalıdır. i. Tasarım stüdyolarının 8 dönem birbirini izlemesi ve her stüdyoda ortalama 15 öğrenciye bir öğretim üyesi olacak şekilde yapılandırılması için programların yeniden düzenlenmesi sağlanmalıdır. j. Dünyadaki diğer PM bölümlerinde ve ülkemizdeki bazı bölümlerde olduğu gibi, tasarım stüdyolarında benzer disiplinlerden gelen öğretim elemanlarının yarı zamanlı olarak bulunması ve hatta tam zamanlı olarak yer alması yararlı görülmektedir. k. Her dönem sonunda stüdyo sürecinin değerlendirilmesi ve raporlanması yapılmalı, olumlu ve olumsuz değerlendirmelerin üzerine gidilmelidir.

16 ÖNERİLER 2. PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDE TASARIM EĞİTİM-ÖĞRETİMİNİN GELİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN ÖNERİLER Eğitim-Öğretim elemanlarına yönelik öneriler a. Bölüm politikaları oluşturulması bağlamında, Tasarım (özellikle stüdyo) eğitimini yürütecek, yönlendirecek ve geliştirecek yeni öğretim elemanlarının yetiştirilmesi için stratejilerin belirlenmesi gerekir. b. Tasarım derslerine giren öğretim üyeleri kendini iyi yetiştirmiş ve kanıtlamış olmalı, tasarım derslerinde farklı/yeni yöntem ve teknikleri kullanmalı ve tasarım için uygunluğunu deneyimlemelidir. c. Öğretim üyeleri ders ve uygulamaların ilgi çekici ve katılımı arttırıcı olmasını sağlamalıdır. Özellikle uygulamalara doğrudan girmeli ve tek tek kritik vermelidirler. Böylece dersten sorumlu olan araştırma görevlilerinin yetişmeleri de sağlanacaktır. d. Tasarım öğretim elemanlarının kendilerini geliştirmeleri, öğrencilere daha güncel ve gerçekçi bilgi ve becerileri aktarmaları için eğitim birimleri dışında, proje, araştırma, yarışma ve danışmanlık gibi hizmetleri yürütmeleri veya katılmaları çok yararlı görülmektedir.

17 TARTIŞMA ÜLKEMİZDEKİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDEKİ TASARIM EĞİTİMİ ve ÖĞRETİMİNİN DEĞERLENDİRMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMA ÜZERİNE a. Bu atölye çalışması varolan durumun saptanmasında bir adım olarak görülmelidir. Aynı çalışmalar daha geniş, düzenli ve katılımlı olarak yeni yapılanmalar yoluyla yaygın olarak yapılmalıdır. Bu yapılanmalar her bölümden en az 1 temsilcinin katılması ile oluşturulacak sürekli çalışma grupları şeklinde olabilir. Bu gruplar Pemat web alanında oluşturulacak kendi alanlarında, bir veya iki eşgüdüm sağlayıcı (koordinatör) ile bilgi üretebilir ve bunları Pemat toplantılarında ve forumlarda paylaşabilir. b. Bu atölye çalışmasında, alt gruplarca elde edilen istatistiksel verilerin kesin doğru sonuçları verdiği kabul edilmemelidir. Çünkü oransal olarak bakıldığında katılım ve temsiliyet beklentileri karşılamamaktadır. Ancak daha sonra yapılacak çalışmalar için önemli hareket noktalarını ortaya çıkarmıştır. c. Atölye çalışması sonunda elde edilen sonuçlar ve öneriler, konuyu tartışmaya açmaya ve yıllardır üzerine gidilmeyen bazı sorunları ortaya koymaya yöneliktir. Böylece tüm PM bölümlerinde durağanlıktan sıyrılarak, harekete geçilmesinin sağlanması öngörülmektedir. d. Ulaşılacak son nokta; ülkemizdeki PM bölümlerinde, tasarım eğitim-öğretiminin uluslar arası alanda bile ses getirecek başarılara ulaşmasını sağlayacak bir düzeydir.

- Tasarım konularının seçimi ve stüdyo üyelerineöğrencilere sunumu (problem seçimi/ sunuş biçimi/ sürelendirme),

- Tasarım konularının seçimi ve stüdyo üyelerineöğrencilere sunumu (problem seçimi/ sunuş biçimi/ sürelendirme), Tasarım Eğitiminin çalışma, üretim ve paylaşım ortamı «tasarım stüdyoları»dır. Bu yaklaşımdan hareket ederek, tasarım eğitiminin yürütülmesi ve değerlendirilmesi aşağıdaki başlıklarda incelenecektir: -

Detaylı

ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN TASARIM EĞİTİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN TASARIM EĞİTİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN TASARIM EĞİTİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ Ahmet BENLİAY Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Cinsiyetiniz Kadın 28 68,3 Erkek 13 31,7 Üniversiteniz Adet Yüzde

Detaylı

PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ 3. VE 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN TASARIM EĞİTİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ 3. VE 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN TASARIM EĞİTİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ 3. VE 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN TASARIM EĞİTİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ Bülent YILMAZ İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Peyzaj

Detaylı

PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİM-ÖĞRETİMİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ ÖĞRENCİ FORUMLARI ORTAK RAPORU

PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİM-ÖĞRETİMİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ ÖĞRENCİ FORUMLARI ORTAK RAPORU PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİM-ÖĞRETİMİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ ÖĞRENCİ FORUMLARI ORTAK RAPORU LİSANS ÖĞRENCİLERİ FORUM RAPORU KATKI VEREN BÖLÜMLER AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÇUKUROVA

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ESPİYE MESLEK YÜKSEKOKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER PROGRAMI BİLGİ FORMU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ESPİYE MESLEK YÜKSEKOKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER PROGRAMI BİLGİ FORMU TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ESPİYE MESLEK YÜKSEKOKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER PROGRAMI BİLGİ FORMU Bölüm Bölüm Başkanı Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü

Detaylı

Amaç: Bu derste öğrencilerin ekonometrik analizlerde kullanılan paket programların tanıtımı amaçlanmaktadır.

Amaç: Bu derste öğrencilerin ekonometrik analizlerde kullanılan paket programların tanıtımı amaçlanmaktadır. BÖLÜM EKONOMETRİ Amaç: Bu derste öğrencilerin ekonometrik analizlerde kullanılan paket programların tanıtımı amaçlanmaktadır. Hedef: Dünya çapında bilgi üreterek, bilim dünyasına katkıda bulunmak. Lokal,

Detaylı

İlgili satırda, Eksiklik için "E", Zayıflık için "Z", Kaygı için "K", Gözlem için "G", hiçbir yetersizlik ya da gözlem yoksa ( ) kullanınız.

İlgili satırda, Eksiklik için E, Zayıflık için Z, Kaygı için K, Gözlem için G, hiçbir yetersizlik ya da gözlem yoksa ( ) kullanınız. HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ Kurum: Program: Takım Başkanı: Program Değerlendiricisi: Ziyaret Tarihi: İlgili satırda, Eksiklik için "E", Zayıflık için "Z", Kaygı için "K", Gözlem için "G", hiçbir

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İHTİSAS KURULLARI VE KOMİSYONLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İHTİSAS KURULLARI VE KOMİSYONLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İHTİSAS KURULLARI VE KOMİSYONLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) İhtisas Kurulları ve Komisyonları İnşaat

Detaylı

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK - Program Değerlendirme Çizelgesi Sürüm: 1.0-13.09.2013 Sayfa 1 HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ Kurum: Program: Takım Başkanı: Program Değerlendiricisi:

Detaylı

Peyzaj Tasarımına Giriş (MMR 215) Ders Detayları

Peyzaj Tasarımına Giriş (MMR 215) Ders Detayları Peyzaj Tasarımına Giriş (MMR 215) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Peyzaj Tasarımına Giriş MMR 215 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK - Program Değerlendirme Çizelgesi (Sürüm: 3.0-16.01.2017) Sayfa 1 HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ Kurum: Program: Takım Başkanı: Program Değerlendiricisi:

Detaylı

Amaç: C programlama dilini tanıtma, C programlama dilinde program yazma

Amaç: C programlama dilini tanıtma, C programlama dilinde program yazma BÖLÜM EKONOMETRİ Amaç: C programlama dilini tanıtma, C programlama dilinde program yazma Hedef: Dünya çapında bilgi üreterek, bilim dünyasına katkıda bulunmak. Lokal, bölgesel ve ulusal düzeyde ihtiyaçlar

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI. Stajın yurtiçi ve/veya yurtdışında şu alanlarda yapılması söz konusudur:

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI. Stajın yurtiçi ve/veya yurtdışında şu alanlarda yapılması söz konusudur: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI Amaç: Birim dışı eğitim ve uygulama, öğrencilerin peyzaj mimarlığı eğitimi süresince bölümde teorik ve uygulamalı derslerde edindikleri

Detaylı

PEYZAJ MİMARLIĞI VE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ

PEYZAJ MİMARLIĞI VE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI PEYZAJ MİMARLIĞI VE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ İletişim: www.bartin.edu.tr/ Tel : 03782235126 Fax : 03782235065 Adres : Bartın Üniversitesi, Orman Fakültesi,

Detaylı

Amaç: Ekonometrinin tanımını, temel kavramlarını ve diğer alanlarla ilişkisini öğretmektir

Amaç: Ekonometrinin tanımını, temel kavramlarını ve diğer alanlarla ilişkisini öğretmektir BÖLÜM EKONOMETRİ Amaç: Ekonometrinin tanımını, temel kavramlarını ve diğer alanlarla ilişkisini öğretmektir Hedef: Dünya çapında bilgi üreterek, bilim dünyasına katkıda bulunmak. Lokal, bölgesel ve ulusal

Detaylı

ECZACILIK EĞİTİMİNİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ: AKREDİTE OLAN FAKÜLTELERE BAKIŞ

ECZACILIK EĞİTİMİNİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ: AKREDİTE OLAN FAKÜLTELERE BAKIŞ ECZACILIK EĞİTİMİNİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ: AKREDİTE OLAN FAKÜLTELERE BAKIŞ Prof. Dr. Belma Gümüşel belmagumusel@yahoo.com ECZACILIK FAKÜLTELERİ n=12 Öğrenci Alan Öğrenci alması onaylanan Öğrenci almayan

Detaylı

Maltepe Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi nin Sevgili Öğrencileri

Maltepe Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi nin Sevgili Öğrencileri Maltepe Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi nin Sevgili Öğrencileri 2011/2012 eğitim-öğretim yılından başlayarak, 3 bölümün öğrencileri adı geçen modele göre düzenlenmiş öğretim programları çerçevesinde eğitim-öğretimlerini

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI 1.YARIYIL ADI T+U+L KREDİ AKTS SBP101 Planlama Stüdyosu 1

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI Haziran 2014 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI 1. Bu ilkeler ve uygulama esasları;

Detaylı

Program Öğrenme Çıktıları:

Program Öğrenme Çıktıları: BÖLÜM EKONOMETRİ Amaç: Matrisler, determinantlar, lineer denklem sistemleri ve çözümleri hakkında gerekli bilgileri vererek ekonometrideki bazı konulara temel teşkil etmektir Hedef: Dünya çapında bilgi

Detaylı

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEN, EDEBİYAT, FEN - EDEBİYAT, DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTELERİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEDEK FEN, EDEBİYAT, FEN-EDEBİYAT,

Detaylı

Bölümde gerçekleştirilen etkinlikler

Bölümde gerçekleştirilen etkinlikler Bölümün tanıtımı Mimarlık Bölümü nün misyonu; yaratıcı, teknolojik ve bilimsel gelişmelere hakim, doğal, sosyal ve kültürel çevreye duyarlı, değişime açık, disiplinler arası etkileşime ve ekip çalışmasına

Detaylı

PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018

PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018 PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018 Diler ASLAN PAÜ Kalite Komisyonu Üyesi Kalite Yönetimi ve Veri Değerlendirme Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAVDEM) Müdürü Kurum Kalite Koordinatörü

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Tasarımda İnsan-Mekan İlişkisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

2017/2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ GÖREVLENDİRMELERİ

2017/2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ GÖREVLENDİRMELERİ 2017/2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ GÖREVLENDİRMELERİ Bölüm Başkanı Bölüm Başkan Yrd. Bölüm Başkan Yrd. OZAN OZAN ---- Bölüm Sekreterliği Şükran KARAASLAN ---- Bölüm Staj Komisyonu Bölüm Mezuniyet ve Not Tetkik

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA YETERLİK KURULU

KLİNİK BİYOKİMYA YETERLİK KURULU 1. Amaç ve Hedefler 2. Eğiticiler 3. Eğitim Alt Yapı ve Olanakları 3.1. Uygulamalı Eğitim Olanakları 3.2. Kuramsal Eğitim Olanakları 3.3. Araştırma Eğitimi Olanakları 4. Eğitim Programı 5. Ölçme ve Değerlendirme

Detaylı

Mezun Anketleri Sonuç Raporu

Mezun Anketleri Sonuç Raporu Peyzaj Mimarlığı Eğitim-Öğretimine Yönelik Mezunların Görüş ve Önerileri: Mezun Anketleri Sonuç Raporu Meryem ATİK Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 07070 Antalya Mezun Anketleri

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU Sevgili U.Ü.Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Programı Öğrencileri, Aralık,2013 Uludağ Üniversitesi

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönerge, Tıp Fakültesi ndeki eğitim ve genel amaçlı kurul ve komisyonların

Detaylı

AKREDİTASYON DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ ÖLÇÜT 2 PROGRAM ÖĞRETİM AMAÇLARI. Hazırlayan : Öğr. Gör. Feride GİRENİZ

AKREDİTASYON DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ ÖLÇÜT 2 PROGRAM ÖĞRETİM AMAÇLARI. Hazırlayan : Öğr. Gör. Feride GİRENİZ AKREDİTASYON DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ ÖLÇÜT 2 PROGRAM ÖĞRETİM AMAÇLARI Hazırlayan : Öğr. Gör. Feride GİRENİZ Öğretmen Eğitimi Programı Özdeğerlendirme Raporu PROGRAM ÖĞRETİM AMAÇLARI : Programın

Detaylı

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI nın PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİNE BAKIŞI

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI nın PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİNE BAKIŞI TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI nın PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİNE BAKIŞI GENEL BİLGİLER - PMO 1994 yılında kurulmuştur. - Toplam üye sayısı 5234... - Anayasanın ilgili hükmünce kurulaş kamu kurumu niteliğinde

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU Bölüm Bölüm Başkanı Bölümün amacı Bölümün Hedefi Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI Aralık 2012 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI 1. Bu ilkeler ve uygulama

Detaylı

1. Matematik analiz ve diferansiyel denklemlerle ilgili temel kavramları öğrenecektir.

1. Matematik analiz ve diferansiyel denklemlerle ilgili temel kavramları öğrenecektir. BÖLÜM EKONOMETRİ Amaç:Türev ve integralin uygulamaları ile diferansiyel denklemlerin çözüm tekniklerini öğretmek bu dersin başlıca amacıdır. Çok sayıda örnek problem çözümleriyle bu teknikler öğrenciye

Detaylı

FEDEK DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

FEDEK DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEN, EDEBİYAT, FEN- EDEBİYAT, DİL VE-TARİH COĞRAFYA FAKÜLTELERİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ FEDEK DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ GİRİŞ TANIMLAR A. GENEL ÖLÇÜTLER Ölçüt 1. ÖĞRENCILER

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İş Güvenliği Uzmanlığı ORE 438 8 2+0 2

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU PAYDAŞ ANALİZİ ANKETİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU PAYDAŞ ANALİZİ ANKETİ Hiç yeterli değil Yeterli değil Kararsızım Oldukça yeterli Tamamen yeterli KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU PAYDAŞ ANALİZİ ANKETİ AKADEMİK PERSONEL Aşağıdaki ifadeler

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi imarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi Dersin Adı imari Proje 3 DERS TANI BİLGİLERİ Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi I 311 4

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME PROJESİ HAZIRLIK (MMM 4709) ve BİTİRME PROJESİ (MMM 4098) DERSLERİ YÜRÜTME YÖNERGESİ 1. AMAÇ ve KAPSAM Madde 1: Bu yönerge (MMM4709) Bitirme Projesi Hazırlık ve (MMM 4098) Bitirme Projesi derslerinin

Detaylı

ÜYELERE YÖNELĐK ANKET ÇALIŞMASI PEYZAJ MĐMARLARI ODASI ĐSTANBUL ŞUBESĐ ÜYE ANKETĐ SORULARI

ÜYELERE YÖNELĐK ANKET ÇALIŞMASI PEYZAJ MĐMARLARI ODASI ĐSTANBUL ŞUBESĐ ÜYE ANKETĐ SORULARI ÜYELERE YÖNELĐK ANKET ÇALIŞMASI PEYZAJ MĐMARLARI ODASI ĐSTANBUL ŞUBESĐ ÜYE ANKETĐ SORULARI PMO Đstanbul Şube etkinliklerinden hangisine katılmak istersiniz? ( ) Fotoğraf ( ) Sinema Tiyatro ( ) Mesleki

Detaylı

ÖĞRENMEYİ MÜKEMMELLEŞTİRMEK

ÖĞRENMEYİ MÜKEMMELLEŞTİRMEK ÖĞRENMEYİ MÜKEMMELLEŞTİRMEK Prof. Dr. Aşkın ASAN Rektör 16-09-2015 Misyon Kıtaların buluşma noktasında eğitim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde öncü ve yol gösteren,

Detaylı

İş Yaşamı İçin İletişim Becerileri II (ENG 302) Ders Detayları

İş Yaşamı İçin İletişim Becerileri II (ENG 302) Ders Detayları İş Yaşamı İçin İletişim Becerileri II (ENG 302) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İş Yaşamı İçin İletişim Becerileri II ENG 302 Bahar 3 0 0

Detaylı

Form İnşa (GRT114 ) Ders Detayları

Form İnşa (GRT114 ) Ders Detayları Form İnşa (GRT114 ) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Form İnşa GRT114 Bahar 1 2 0 2 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

www.eng.harran.edu.tr/insaat/

www.eng.harran.edu.tr/insaat/ Misyon Yönetim Eğitim Başlıca Araştırma ve İnceleme Konuları Bilimsel Çalışmalar Bölüm Faaliyetleri İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Misyon Araştırma sistematiğine sahip Araştırmalarını dışlaştırabilen ve savunabilen

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMü BİLGİ FORMU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMü BİLGİ FORMU TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMü BİLGİ FORMU Bölüm Bölüm Başkanı TARİH PROF.DR. AYGÜN ATTAR Bölümün amacı Tarih Bölümünün amacı; tarih bilimi ile ilgili meslek

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GRAFİK TASARIMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GRAFİK TASARIMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GRAFİK TASARIMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ 1. Program Bilgileri Amaç: Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Yüksek Lisans Programı, grafik

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRENİMDE KALİTE MEKANİZMASI

EĞİTİM-ÖĞRENİMDE KALİTE MEKANİZMASI EĞİTİM-ÖĞRENİMDE KALİTE MEKANİZMASI STRATEJİK PLAN AKREDİTASYON Nasıl bir insan? Nasıl bir işgücü? Nasıl bir mezun? KALİTE GÜVENCESİ 1 KALİTE GÜVENCESİ & AKREDİTASYON NEDİR VE NASIL SAĞLANIR? KALİTE GÜVENCESİ,

Detaylı

ÇALIŞMA GRUBU II Mühendislik programlarında Çekirdek Müfredat (Yeterlilik Temelli Eğitim Planı oluşturulması)

ÇALIŞMA GRUBU II Mühendislik programlarında Çekirdek Müfredat (Yeterlilik Temelli Eğitim Planı oluşturulması) ÇALIŞMA GRUBU II Mühendislik programlarında Çekirdek Müfredat (Yeterlilik Temelli Eğitim Planı oluşturulması) 28 Mart 2017 33. MDK Toplantısı, ANKARA ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMINDAN (ÇEP) NE ANLAŞILMAKTADIR?

Detaylı

Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Haftalık Ders Programı Mimarlık Bölümü

Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Haftalık Ders Programı Mimarlık Bölümü Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Fakültesi 2016-2017 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Haftalık Ders Programı Mimarlık Bölümü 1. Sınıf 08:00 09:00 Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma MİM 102 Stüdyosu MİM 106

Detaylı

STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU

STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU FAKÜLTE/BÖLÜM ADI: STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU Stj. Amaç No Hedef No Faaliyet No Performans no Stratejik Amaç / Hedef / Faaliyet Tanımı 2008 mevcut durum 2009 2010 2011 2012 2013 Faaliyet

Detaylı

T.C. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Öğretmenlik Uygulaması-I Dersi Kılavuzu. Şubat, 2015 İZMİR

T.C. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Öğretmenlik Uygulaması-I Dersi Kılavuzu. Şubat, 2015 İZMİR T.C. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretmenlik Uygulaması-I Dersi Kılavuzu Şubat, 2015 İZMİR T.C. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretmenlik Uygulaması-I Dersi Kılavuzu Amaç: Bu kılavuz, Ege Üniversitesi

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM VE SINAV ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM VE SINAV ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM VE SINAV ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam Madde 1- Bu Esasların amacı ve kapsamı; Aksaray Üniversitesi,

Detaylı

Program Öğrenme Çıktıları: 1.Bir elektronik hesaplama tablosu yazılımını profesyonel olarak kullanabilecekler

Program Öğrenme Çıktıları: 1.Bir elektronik hesaplama tablosu yazılımını profesyonel olarak kullanabilecekler BÖLÜM EKONOMETRİ Amaç:Bilgisayar destekli eğitimde, hesap tablolarının ileri düzeyde kullanımı, ileri düzey sunu hazırlama teknikleri, web sayfası hazırlama ve hazırlanan içeriğin web ortamında sunulması

Detaylı

İŞ AKIŞ ŞEMASI BAŞLANGIÇ

İŞ AKIŞ ŞEMASI BAŞLANGIÇ Ana Öğrenci İşleri Öğrencilerin belge talepleri Öğrencilerin belge taleplerinin alınması (Öğrenci Belgesi, Transkript, Askerlik Belgesi, Yabancı Uyruklu Öğrenci Bilgi Formu, Disiplin Cezası) Öğrenci Bilgi

Detaylı

Mühendislik Fakülteleri Sanayinin İstediği Mühendis Profilini Karşılıyor mu? Elektrik-Elektronik Sektöründeki Durum Değerlendirmesi

Mühendislik Fakülteleri Sanayinin İstediği Mühendis Profilini Karşılıyor mu? Elektrik-Elektronik Sektöründeki Durum Değerlendirmesi Mühendislik Fakülteleri Sanayinin İstediği Mühendis Profilini Karşılıyor mu? Elektrik-Elektronik Sektöründeki Durum Değerlendirmesi Prof. Dr. Yorgo İstefanopulos Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Detaylı

: 1554 kişi ( tarihleri arasında) Taban ve Tavan Puanları : Taban Puan 175,556 Tavan Puan 283,916 ( ) :---

: 1554 kişi ( tarihleri arasında) Taban ve Tavan Puanları : Taban Puan 175,556 Tavan Puan 283,916 ( ) :--- İnşaat Teknolojisi Programı Kuruluş Yılı : 1976 Eğitime Başlama Yılı : 1976 Mezun Sayımız : 1554 kişi (2006-2017 tarihleri arasında) Yer : Burdur Eğitim Süresi : 2 Yıl Puan Türü : YGS-1 Kontenjan : 130

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İş Etüdü ve Ergonomi ORE 439 7 2+0 2 4

Detaylı

Makine, Resim ve Konstrüksiyon teknikerleri imalat yapan hemen hemen her sektörde iş bulabilmektedir. Belli başlı sektörler aşağıda belirtilmiştir.

Makine, Resim ve Konstrüksiyon teknikerleri imalat yapan hemen hemen her sektörde iş bulabilmektedir. Belli başlı sektörler aşağıda belirtilmiştir. Bölüm: Makine ve Metal Teknolojileri Program: Makine, Resim ve Konstrüksiyon Programın Tanıtımı: Okulumuz Makine, Resim ve Konstrüksiyon Programı 1980 1981 Eğitim Öğretim yılında açılmıştır. 4702 sayılı

Detaylı

Amaç: Bazı temel istatistiki kavramları tanımlayabilmelerini sağlamak konuları anlayabilme becerisini geliştirmek.

Amaç: Bazı temel istatistiki kavramları tanımlayabilmelerini sağlamak konuları anlayabilme becerisini geliştirmek. BÖLÜM EKONOMETRİ Amaç: Bazı temel istatistiki kavramları tanımlayabilmelerini sağlamak konuları anlayabilme becerisini geliştirmek. Hedef: Dünya çapında bilgi üreterek, bilim dünyasına katkıda bulunmak.

Detaylı

BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ

BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ BARTIN ÜNİVERSİTESİ Bartın, Karadeniz Bölgesi nde, Batı Karadeniz Bölümü nde bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye nin 74. ili olmuştur. Bartın bölünmüş yollar ile İstanbul a 420km,

Detaylı

Prof.Dr. Veli Ortaçeşme, Arş.Gör. Pınar Kınıklı, Dr. Emrah Yıldırım. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Antalya

Prof.Dr. Veli Ortaçeşme, Arş.Gör. Pınar Kınıklı, Dr. Emrah Yıldırım. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Antalya . Peyzaj Mimarlığı Eğitim-Öğretim Çalıştayı, - Nisan / Antalya Türkiye deki Peyzaj Mimarlığı Bölümleri ve Eğitim-Öğretime İlişkin Mevcut Durum Prof.Dr. Veli Ortaçeşme, Arş.Gör. Pınar Kınıklı, Dr. Emrah

Detaylı

Mimari Tasarım III (MMR 301) Ders Detayları

Mimari Tasarım III (MMR 301) Ders Detayları Mimari Tasarım III (MMR 301) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Tasarım III MMR 301 Güz 4 8 0 8 10 Ön Koşul Ders(ler)i MMR 202 Mimari

Detaylı

T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ MİMARİ TASARIM DERSLERİ UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ

T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ MİMARİ TASARIM DERSLERİ UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ MİMARİ TASARIM DERSLERİ UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç: Madde 1: Bu yönergenin amacı İstanbul Arel Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık

Detaylı

Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir.

Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir. SAYFA NO : 1/7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir. 2.UYGULAMA ALANI Bölüm Başkanı, Dekanlık

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI. Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı (Tezli)

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI. Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı (Tezli) SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı (Tezli) Ülkemizde Sanat ve Tasarım alanında yetişmiş uzman kişiler sınırlıdır. Üniversitelerimizde Güzel Sanatlar

Detaylı

Ders: Açık Mekan Organizasyonu DERSİN GENEL DEĞERLENDİRİLMESİ

Ders: Açık Mekan Organizasyonu DERSİN GENEL DEĞERLENDİRİLMESİ Ders: Açık Mekan Organizasyonu DERSİN GENEL DEĞERLENDİRİLMESİ Soru: 1. Dönem başında dersin içeriğinin ve amaçlarının belirtilmesi 0.00% 0.00% 0.00% 0.00% 33.33% 66.67% Soru: 2. Dersin güncel konularla

Detaylı

Ekonometri. yöneylem araştırması ile ilgili temel kavramları öğrenebilecekler. bazı yöneylem araştırması tekniklerini uygulamayı öğrenebilecekler.

Ekonometri. yöneylem araştırması ile ilgili temel kavramları öğrenebilecekler. bazı yöneylem araştırması tekniklerini uygulamayı öğrenebilecekler. Ekonometri Amaç: Öğrencilere gerçek yaşam problemlerini modelleme ve rasyonel ve optimal çözüm metotları sunmaktır. Dersin sonunda öğrenciler problemleri anlama, modelleme, temel algoritmalarla çözme ve

Detaylı

GRUP DOĞAR ÇALIŞTAY RAPORU,

GRUP DOĞAR ÇALIŞTAY RAPORU, GRUP DOĞAR ÇALIŞTAY RAPORU, 29.10.2011 Sektör derneklerinin yapısı: Genel olarak sektör dernekleri firma esaslı olan (Tüzel kişilere dayanan) yapılardır. Belirli grupları kapsar. Sadece tasarımcılar ayrı

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin

Detaylı

UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ

UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ FAALİYET RAPORU () YÖNETiM Dekan Prof.Dr. Harun TANRIVERMİŞ Dekan Yardımcısı Doç. Dr. F. Nihan ÖZDEMİR SÖNMEZ Fakülte Sekreteri Vekili Nuri KOCAER Fakülte Yönetim Kurulu Üyeleri

Detaylı

TÜRKİYE PLANLAMA OKULLARI BİRLİĞİ (TUPOB) İŞBİRLİĞİ YÖNERGESİ (2011)

TÜRKİYE PLANLAMA OKULLARI BİRLİĞİ (TUPOB) İŞBİRLİĞİ YÖNERGESİ (2011) TÜRKİYE PLANLAMA OKULLARI BİRLİĞİ (TUPOB) İŞBİRLİĞİ YÖNERGESİ (2011) 1- Kuruluş Türkiye Planlama Okulları Birliği (TUPOB), Türkiye'de lisans ve/veya lisansüstü düzeyde Şehir ve Bölge Planlama eğitimi veren

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı Ekim 2018, Ankara

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı Ekim 2018, Ankara MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 13-14 Ekim 2018, Ankara MÜDEK Mühendislik Lisans Programları Değerlendirme Ölçütleri (Sürüm 2.1) Mühendislik Lisans Programları

Detaylı

Amaç: İstatistiksel analizlerde kullanılan paket programları tanıtmak.

Amaç: İstatistiksel analizlerde kullanılan paket programları tanıtmak. BÖLÜM EKONOMETRİ Amaç: İstatistiksel analizlerde kullanılan paket programları tanıtmak. Hedef: Dünya çapında bilgi üreterek, bilim dünyasına katkıda bulunmak. Lokal, bölgesel ve ulusal düzeyde ihtiyaçlar

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UYGULADIĞI EĞİTİM ULUSAL TIP EĞİTİMİ AKREDİTASYON KURULU TARAFINDAN AKREDİTE EDİLEN ÜLKEMİZDEKİ SAYILI TIP FAKÜLTELERİNDEN BİRİSİ İSTANBUL DA TEK TIP FAKÜLTESİ http://tip.marmara.edu.tr

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ KONU: Ç.Ü. Dış İlişkiler Birim Binası YER: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ / ADANA 1. Konu Hakkında Genel

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ POZANTI MESLEK YÜKSEKOKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ ORGANİK TARIM PROGRAMI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ POZANTI MESLEK YÜKSEKOKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ ORGANİK TARIM PROGRAMI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ POZANTI MESLEK YÜKSEKOKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ ORGANİK TARIM PROGRAMI BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ ORGANİK TARIM PROGRAMI Bu programda sürdürülebilir bir tarım

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ 1. Program Bilgileri Amaç: Bölümümüzün amacı, öğrencilerimize sadece geçmişle ilgili bilgi ve disiplinleri değil aynı zamanda

Detaylı

Kamusal Akıl Stüdyosu VI (KAM 346) Ders Detayları

Kamusal Akıl Stüdyosu VI (KAM 346) Ders Detayları Kamusal Akıl Stüdyosu VI (KAM 346) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kamusal Akıl Stüdyosu VI KAM 346 Bahar 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Ekonometri. Üretim planlama ve kontrol (ÜPK) sistemlerini tanımlayabilirler.

Ekonometri. Üretim planlama ve kontrol (ÜPK) sistemlerini tanımlayabilirler. Ekonometri Amaç: Üretim sistemlerinin düşük maliyet ve yüksek verimliliğe ulaşmaları için kaynakların planlanmasına, stokların yönetimine ve kaliteye odaklanılmasını amaçlamaktadır. Hedef: Dünya çapında

Detaylı

4. Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi,

4. Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi, TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ESPİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ SİVİL SAVUNMA VE İTFAİYECİLİK PROGRAMI BİLGİ FORMU Bölüm Bölüm Başkanı Program Programın Amacı Programın

Detaylı

Mimari Tasarım VI (MMR 402) Ders Detayları

Mimari Tasarım VI (MMR 402) Ders Detayları Mimari Tasarım VI (MMR 402) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Tasarım VI MMR 402 Bahar 4 6 0 7 18 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNDE TASARIM I/II DERSLERİ UYGULAMA ESASLARI

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNDE TASARIM I/II DERSLERİ UYGULAMA ESASLARI MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNDE TASARIM I/II DERSLERİ UYGULAMA ESASLARI Amaç Necmettin Erbakan Üniversitesi Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü müfredatında yer alan Makine

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Meslek Etiği Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM 478

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) BİLGİ PAKETİ 05.01.2016 İletişim Bilgileri Bölüm Başkanı:

Detaylı

İleri Çelik Tasarımı (CE 510) Ders Detayları

İleri Çelik Tasarımı (CE 510) Ders Detayları İleri Çelik Tasarımı (CE 510) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İleri Çelik Tasarımı CE 510 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Bulunmuyor Dersin

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ LİSANS DERS BİLGİ FORMU COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ LİSANS DERS BİLGİ FORMU COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ DERSİN ADI ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ LİSANS DERS BİLGİ FORMU COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ DERSİN KODU PM 327 DERSİN TÜRÜ Seçmeli (Zorunlu/Seçmeli) ÖN KOŞUL DERSİN DÖNEMİ Sonbahar

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EBELİK BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EBELİK BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EBELİK BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU Bölüm Bölüm Başkanı Bölümün amacı Bölümün Hedefi EBELİK Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Çebi Ebelik bölümünün amacı;

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO RADYO TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO RADYO TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO RADYO TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU Bölüm Bölüm Başkanı Bölümün amacı Bölümün Hedefi Öğrenme Çıktıları RADYO TV TEKNOLOJİSİ Öğr.

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ LİSANS DERS BİLGİ FORMU ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ LİSANS DERS BİLGİ FORMU ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ DERSİN ADI ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ LİSANS DERS BİLGİ FORMU ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ DERSİN KODU PM 430 DERSİN TÜRÜ Zorunlu (Zorunlu/Seçmeli) ÖN KOŞUL DERSİN DÖNEMİ

Detaylı

YÖNETİM VE ORGANİZASYON Bölümü Öz Değerlendirme Raporu (2017) 1 Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyonu: Çağdaş ve etik değerleri

YÖNETİM VE ORGANİZASYON Bölümü Öz Değerlendirme Raporu (2017) 1 Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyonu: Çağdaş ve etik değerleri YÖNETİM VE ORGANİZASYON Bölümü Öz Değerlendirme Raporu (2017) 1 Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyonu: Çağdaş ve etik değerleri benimseyen, araştırmacı, üretken, yaratıcı, takım çalışmasına

Detaylı

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAM BİLGİLERİ

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAM BİLGİLERİ İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAM BİLGİLERİ Amaç: Programımız, kalite kültürüne verilen önem bağlamında, öğretim üyelerinin öğrencilerle birebir iletişim kurabilmesini, Bilgi ve İletişim Teknolojilerini yetkin

Detaylı

ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOOPERATİFİ ÖZEL 3 MART İLKÖĞRETİM OKULU

ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOOPERATİFİ ÖZEL 3 MART İLKÖĞRETİM OKULU ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOOPERATİFİ ÖZEL 3 MART İLKÖĞRETİM OKULU Uyguladığı kooperatif modeli ile eğitimde ülkemizde tek ve örnek bir kurum olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi, kurulduğu tarihten bu yana hep eğitimin

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Şehir Mimarlık ve Mekan Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU İÇ MEKÂN TASARIMI PROGRAMI

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU İÇ MEKÂN TASARIMI PROGRAMI MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU İÇ MEKÂN TASARIMI PROGRAMI PROGRAMIN TANITIMI: Sanat ve Tasarım, toplumsal yaşamın temelini oluşturan kültür, tarihsel sürecin bir ürünüdür.

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UYGULADIĞI EĞİTİM, ULUSAL TIP EĞİTİMİ AKREDİTASYON KURULU (UTEAK) TARAFINDAN AKREDİTE EDİLEN ÜLKEMİZDEKİ SAYILI TIP FAKÜLTELERİNDEN BİRİSİ http://tip.marmara.edu.tr

Detaylı

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans Programı

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans Programı Yeni Nesil Devlet Üniversitesi SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans Programı 2015-2016 Tanıtım Broşürü Bölüm Hakkında Genel Bilgiler Kamu Yönetimi, işlevsel anlamda kamu politikaları

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı Ocak 2017, Ankara

MÜDEK Değerlendirme. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı Ocak 2017, Ankara MÜDEK Değerlendirme erlendirme Ölçütleri MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 21-22 Ocak 2017, Ankara MÜDEK Mühendislik M Lisans Programları Değerlendirme erlendirme Ölçütleri (Sürüm m 2.1)

Detaylı

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım ORY 400 Bahar 0

Detaylı

PEMKON KURULUŞ PROTOKOLÜ TÜRKİYE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜM BAŞKANLARI KONSEYİ

PEMKON KURULUŞ PROTOKOLÜ TÜRKİYE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜM BAŞKANLARI KONSEYİ 10-13 HAZİRAN 2010/PEMAT 2010 TRABZON PEMKON KURULUŞ PROTOKOLÜ TÜRKİYE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜM BAŞKANLARI KONSEYİ Kuruluşu TÜRKİYE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜM BAŞKANLARI KONSEYİ, Türkiye de lisans ve lisansüstü

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü. 30. yıl

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü. 30. yıl İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 30. yıl Peyzaj Mimarlığı Bölümü Kuruluş 30. yıl Peyzaj Mimarlığı Bölümü 1985 te İ.Ü. Orman Fakültesinin 3. bölümü olarak açılmıştır. Fakültemiz,

Detaylı