Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN"

Transkript

1 Elektrik Enerjisi Üretimi Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN

2 ELEKTRİK PİYASALARI İŞLETME A.Ş.

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 Doğalgaz Yenilenemez (Fosil) Kaynaklı Kömür Elektrik Enerjisi Üretim Çeşitleri Nükleer Petrol türevleri Yenilenebilir Kaynaklı Hidrolik Rüzgar Güneş Jeotermal Dalga Gelgit Hidrojen Biokütle (atık)

16

17 DOĞAL GAZ KAYNAKLI SANTRALLER Dünya doğal gaz rezervlerinin yüzde 42,7 si Ortadoğu da, yüzde 29,3 ü Avrasya da, yüzde 8,2 si Asya Pasifik te, yüzde 7,6 sı Afrika da, yüzde 6,5 i Kuzey Amerika da ve yüzde 1,7 si ise Avrupa da bulunmaktadır. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (Organisation for Economic Co-operation and Development-OECD) ülkelerinin doğal gaz rezervi ise 18,6 trilyon metreküp olup toplam rezervin yüzde 10,4 ünü oluşturmaktadır. Genel olarak doğal gaz keşif büyüklüklerinde bir azalma dikkati çekmektedir. Ancak aşağı yönlü bu eğilim petrol keşiflerinde görüldüğü kadar çarpıcı değildir. Ayrıca son dönem keşifleri büyük ölçüde bakir alanlardadır yılı itibarıyla gerçekleşen keşiflere rağmen en fazla rezerve sahip on ülkenin sıralamasının değişmediği görülmektedir (Grafik 11).

18

19 Dünya doğal gaz tüketimi 2017 yılı itibarıyla yaklaşık 3,6 trilyon metreküp ile bir önceki yıla göre yüzde 1,5 oranında artarken yüzde 2,3 olan on yıllık ortalamanın altında bir artış göstermiştir.türkiye OECD ülkeleri içerisinde geçtiğimiz on yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke konumundadır.aynı şekilde Türkiye dünyada 2000 yılından bu yana elektrik ve doğal gazda Çin den sonra talep artış oranı en büyük ikinci ekonomi olmuştur. Türkiye de doğal gazın kullanılmaya başlandığı 1987 de 500 milyon metreküp olan yıllık doğal gaz tüketimi 2016 da 46 milyar metreküp olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan 2002 de 4 bin 510 kilometre olan doğal gaz iletim ve dağıtım hattı 2016 Ağustos ayı sonu itibarıyla 124 bin 275 kilometre seviyesine ulaşmıştır. Bu hattın 13 bin 91 kilometresini yalnızca doğal gaz iletim hattı oluşturmaktadır.

20 2015 yılı verilerine göre doğal gaz ve LNG kaynaklı üretim yapan 233 santral ülkenin kurulu gücüne 21 bin 222 MW kapasitede katkı sağlamıştır. Bu pay toplam kurulu gücün yüzde 29 unu oluşturmaktadır. Bu değer 2016 yılında yüzde 1,06 oranında artarak 244 santrale ulaşmış ve elektrik üretimine katkı 22 bin 502 MW kapasitesine yükselmiştir. Doğal gaz ve LNG santrallerinin kurulu güçteki payı ise 2015 e göre yüzde 1,01 düşerek 2017 yılı Mayıs ayı itibarıyla yüzde 28,6 seviyesine gerilemiştir.

21 Türkiye deki En Büyük 10 Doğalgaz Enerji Santrali S. Santral Adı İl Firma Kurulu Güç 1) Enka Gebze Doğalgaz Santrali Sakarya Enka Elektrik MW 2) Enka İzmir Doğalgaz Santrali İzmir Enka Elektrik MW 3) Bursa Doğalgaz Santrali Bursa EÜAŞ MW 4) Hamitabat Termik Santrali Kırklareli Limak Enerji MW 5) Aksa Antalya Doğalgaz Santrali Antalya Aksa Enerji MW 6) Bandırma Doğalgaz Santrali Balıkesir Enerjisa Elektrik 931 MW 7) Kırıkkale Doğalgaz Santrali Kırıkkale Acwa Power 927 MW 8) Erzin Doğalgaz Santrali Hatay Akenerji 904 MW 9) OMV Samsun Doğalgaz Santrali Samsun OMV Samsun Elektrik 887 MW 10) Yeni Elektrik Doğalgaz Çevrim Santrali Kocaeli Unit Elektrik 865 MW

22

23 Gaz Türbinli Santraller Küçük ve orta büyüklükteki yükler için kullanılan ve puant santrali olarak görev yapan santrallerdir. Elektrik şebekelerinde, yükün yüksek olduğu zamanlarda artan enerji ihtiyacını karşılamak için devreye çabuk girip çıkan santrallere ihtiyaç vardır yılı itibariyle Türkiye elektrik sisteminde %20 oranında doğalgaz santralleri kullanılmaktadır.

24 Buhar türbinli santrallere göre daha az yer kaplar, daha az suya ihtiyaç duyar ve daha çabuk yol verirler. Gaz türbinli santrallerde en çok motorin, benzin ve doğal gaz kullanılmaktadır.

25 Gaz Türbinli Santraller Gaz türbinli santrallerin bölümleri ve görevleri; Hava kompresörü: Yakıt-hava karışımındaki basınçlı havayı sağlayan elemandır. Yanma odası (hücresi): Yakıtın yakılarak ısı elde edildiği bölümdür. Ekonomizer: Türbinden çıkıp bacaya giden kullanılmış gaz ısısının bir kısmıyla, kompresörden gelen havayı ısıtır. Aynı zamanda, bacaya giden çürük gazın ısısını da düşürür. Türbin: Yanma odasından gelen sıcak gazı genleştirerek gazın kinetik enerjisini mekanik enerjiye çevirir ve alternatör milini döndürür.

26 Gaz Türbinli Santraller Jeneratör: Türbinden sağlanan mekanik enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştürür. Hava ısıtıcısı: Yakıtlakarıştırılacakhavanın ısıtılmasınısağlar. Ateşleme sistemi: Yanma odasında, gazın yanmasını sağlayan düzenektir.

27 Gaz Türbinli Santraller Regülatör: Generatör devrinin sabit olabilmesi için yeterli yakıtı ayarlar. Yolverme motoru: Kompresörü harekete geçirmek için kullanılır.

28 Gaz Türbinli Santraller Fakat son yıllarda, üretilen ısıdan da yararlanılarak gerçekleştirilen kombine çevrim santralleri ile hem ısı hem elektrik elde edilerek sistem verimi %50 lere yükseltilmiştir. Bu santrallere kojenerasyon ( aynı anda ısı ve elektrik elde edilen) ya da kombine çevrim santral denilmektedir.

29 Dizel Santraller Nafta, fuel oil ve motorin kaynaklı santrallerin kurulu güçteki payına bakıldığında bu kaynakların toplamda 14 adet santral ile elektrik üretimine yüzde 0,5 lik katkı sağlayarak 368,7 MW üretim yaptığı görülmektedir. Diğer taraftan bu dönemde fuel oil, nafta ve motorin yakıtlı santrallerin kurulu gücünde yüzde 17,3 oranında düşüş gerçekleşmiştir (Tablo 5).

30

31 Dizel Santraller Dizel santraller, küçük ve orta büyüklükteki güçlerin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kurulan santrallerdir. Günümüzde fabrika, işletme, Telekom, TV istasyonları, hastaneler gibi önemli yerlerde ve indüksiyon bobinlerinin çalıştığı işletmelerde enerji kesilmesinde, tesisin zarar görmesini önlemek için kullanılır. Dizel santraller elektrik enerjisinin ulaştırılamadığı çöllerde ve gemilerde de kullanılır.

32 Dizel Santraller Dizel santraller küçük yapılı olduğu için az yer kaplar. İstenildiğinde taşınabilir. Bu özelliklerinden dolayı çok kullanılır. Fakat elektrik enerjisi üretiminde birim maliyeti çok pahalı olduğu için büyük santral seviyesinde kullanılması uygun olmaz.

33

34 Dizel Santraller Elektrik enerjisinin kesildiği zamanlarda hizmetlerin devamlılığını sağlamak için kullanılır. Uygulamalarda generatör olarak bildiğimiz cihazlar küçük çaplı dizel santral uygulamalarıdır.

35 Dizel Santraller Dizel santrallerde yakıt olarak mazot kullanılır. Süzgeç ve susturucudan geçerek basınç ve sıcaklığı arttırılmış hava, dizel motora verilir. Motorun pistonları tarafından sıkıştırılan bu havanın içine basınçlı yakıt (mazot) püskürtüldüğünde, ortamda bir patlama oluşur. Bu patlama etkisi ile sıkışan pistonlar geriye doğru itilir. Bu olay zincirleme devam eder.

36 Dizel Santraller Pistonların ucuna bağlı bir volan sayesinde hareket düzgün dairesel harekete çevrilir. Buradaki mekanik enerji, dizel motorun miline bağlı alternatörü döndürerek elektrik enerjisi elde edilir.

37 Duyurular için Bozok pbs adresi; emrahcetin emrah-cetin

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN Elektrik Enerjisi Üretimi Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN Kojenerasyon - Trijenerasyon Kojenerasyon kısaca, enerjinin hem elektrik hem de ısı formlarında aynı sistemden üretilmesidir ve iki enerji formunun

Detaylı

Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri

Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri 5 Kasım 2015 Ekonomi Bakanlığı 1 Enerji Sektöründe Düzenlenen Teşvik Belgeleri V - 20.06.2012-30.06.2014 Döneminde Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerinin Kaynaklarına

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI. 31 Ocak 2019

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI. 31 Ocak 2019 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI 31 Ocak 2019 Kurulu Güç Karşılaştırmalı Verisi Elektrik Enerjisi Üretiminin Kaynaklara Göre Dağılımı Tüketici Türüne Göre Dağılım Elektrik Enerjisi Tüketim Ocak Ayı değerleri

Detaylı

AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-5

AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-5 EİGM İstatistik & Analiz Enerji İşleri Genel Müdürlüğü http://www.enerji.gov.tr/yayinlar_raporlar/ Mayıs 2014 AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-5 Esra KARAKIŞ, Enerji İstatistikleri Daire Başkanlığı İçindekiler

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR Alternatör Elektrik elde etmek için bir mıknatısı iletken sargı içinde kendi çevresinde döndürmemiz yeterlidir. Manyetik alanın hareketi ile de elektrik

Detaylı

AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-7

AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-7 EİGM İstatistik & Analiz Enerji İşleri Genel Müdürlüğü http://www.enerji.gov.tr/tr-tr/eigm-raporlari Temmuz 2016 AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-7 Latife DEMİRTAŞ, Enerji İstatistikleri Daire Başkanlığı

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2. ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2. HAFTA 1 İçindekiler Gaz Türbinli Santraller Kuruluş Amacı Gaz

Detaylı

AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-1

AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-1 EİGM İstatistik & Analiz Enerji İşleri Genel Müdürlüğü http://www.enerji.gov.tr/yayinlar_raporlar/ Ocak 2015 AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-1 Esra KARAKIŞ, Enerji İstatistikleri Daire Başkanlığı İçindekiler

Detaylı

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON 27 MAYIS 2015 - İZMİR Yavuz Aydın Başkan TÜRKOTED KÜRESEL ENERJİ PİYASALARINDA GELİŞMELER VE BEKLENTİLER 2 02.06.2015 The future

Detaylı

TÜRKİYE 2013 YILLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU

TÜRKİYE 2013 YILLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU TÜRKİYE 213 YILLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU Esra KARAKIŞ, Enerji İstatistikleri Daire Başkanlığı İçindekiler Özet... 1. DENGE... 2 1. ELEKTRİK... 4 2. DOĞAL GAZ... 9 3. LİNYİT VE TAŞ KÖMÜRÜ... 1 4.

Detaylı

AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-3

AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-3 EİGM İstatistik & Analiz Enerji İşleri Genel Müdürlüğü http://www.enerji.gov.tr/yayinlar_raporlar/ Mart 2015 AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-3 Esra KARAKIŞ, Enerji İstatistikleri Daire Başkanlığı İçindekiler

Detaylı

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU Zinnur YILMAZ* *Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, SİVAS E-mail: zinnuryilmaz@cumhuriyet.edu.tr, Tel: 0346 219 1010/2476 Özet Yüzyıllardan

Detaylı

Enerjinin varlığını cisimler üzerine olan etkileri ile algılayabiliriz. Isınan suyun sıcaklığının artması, Gerilen bir yayın şekil değiştirmesi gibi,

Enerjinin varlığını cisimler üzerine olan etkileri ile algılayabiliriz. Isınan suyun sıcaklığının artması, Gerilen bir yayın şekil değiştirmesi gibi, ENERJİ SANTRALLERİ Enerji Enerji soyut bir kavramdır. Doğrudan ölçülemeyen bir değer olup fiziksel bir sistemin durumunu değiştirmek için yapılması gereken iş yoluyla bulunabilir. Enerjinin varlığını cisimler

Detaylı

ENERJİ ÜRETİM SANTRALLERİ MALİYET ANALİZİ

ENERJİ ÜRETİM SANTRALLERİ MALİYET ANALİZİ MAKALE ENERJİ ÜRETİM SANTRALLERİ MALİYET ANALİZİ Kadir Kaya * Arş. Gör., Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, Samsun kadir.kaya@omu.edu.tr Erdem Koç Prof. Dr.,

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2 SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Kaynak: YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Mevcut Durumu

Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Mevcut Durumu Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Mevcut Durumu Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi Türkiye Elektrik Enerjisi Üretimi üretimdeki paylarına göre sırasıyla doğalgaz,

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 16. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 16. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 16. Hafta (15.4.219-21.4.219) 16. Haftada (15 Nisan - 21 Nisan), * Haftalık PTF ortalamasının 12,87 TL/MWh azalması, * Hidrolik kaynaklı üretim miktarının 39.73 MWh

Detaylı

AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-2

AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-2 EİGM İstatistik & Analiz Enerji İşleri Genel Müdürlüğü http://www.enerji.gov.tr/yayinlar_raporlar/ Şubat 2015 AYLIK ENERJİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU-2 Esra KARAKIŞ, Enerji İstatistikleri Daire Başkanlığı İçindekiler

Detaylı

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları ENERJİ KAYNAKLARI 1 4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları A nın Yanıtları 1. Günümüzde kullanılan nin maliyetinin düşük, çevreye zarar vermeyen... yenilenebilir ve güvenli olmasına önem verilmektedir. 12.

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ

ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Prof. Dr. Ferruh Ertürk Doç. Dr. Atilla Akkoyunlu Çevre Yük. Müh. Kamil B. Varınca 31 Mart 2006 İstanbul İçindekiler İÇİNDEKİLER...İ ÇİZELGELER LİSTESİ...İİİ ŞEKİLLER

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI. Gökhan BAŞOĞLU

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI. Gökhan BAŞOĞLU YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI İÇERİK 1. DÜNYADAKİ VE ÜLKEMİZDEKİ ENERJİ KAYNAKLARI VE KULLANIMI 1.1 GİRİŞ 1.2 ENERJİ KAYNAKLARI 1.3 TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ ENERJİ POTANSİYELİ 2. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

Detaylı

SORULAR. 2- Termik santrallerden kaynaklanan atıklar nelerdir? 4- Zehirli gazların insanlar üzerindeki etkileri oranlara göre nasıl değişir?

SORULAR. 2- Termik santrallerden kaynaklanan atıklar nelerdir? 4- Zehirli gazların insanlar üzerindeki etkileri oranlara göre nasıl değişir? SORULAR 1- Termik enerji nedir? 2- Termik santrallerden kaynaklanan atıklar nelerdir? 3- Gaz atıklar nelerdir? 4- Zehirli gazların insanlar üzerindeki etkileri oranlara göre nasıl değişir? 5- Bir termik

Detaylı

KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ

KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ Prof. Dr. Güven ÖNAL Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı 1 Sunumun Ana Konuları Dünya da Kömür ve Enerji Türkiye nin Kömür Rezervleri ve Üretimi Türkiye nin Enerji Durumu Yerli

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 7. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 7. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 7. Hafta (11.2.219-17.2.219) 7. Haftada (11 Şubat- 17 Şubat), * Haftalık PTF ortalamasının 8,7 TL/MWh azalması, * Hidrolik kaynaklı üretim miktarının 93.48 MWh (saatlik

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.Ç.1. Enerjinin Dönüşümü ve Tasarım Burdur İl Koordinatörleri Bu ünitede su, rüzgar ve güneş gibi doğal kaynakları kullanarak temiz ve sürdürülebilir enerji elde etme teknolojilerini

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 9. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 9. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 9. Hafta (25.2.219-3.3.219) 9. Haftada (25 Şubat- 3 Mart), * Haftalık PTF ortalamasının 9,83 TL/MWh artması, * Hidrolik kaynaklı üretim miktarının 122.29 MWh (saatlik

Detaylı

Yakın n Gelecekte Enerji

Yakın n Gelecekte Enerji Yakın n Gelecekte Enerji Doç.Dr.Mustafa TIRIS Enerji Enstitüsü Müdürü Akademik Forum 15 Ocak 2005 Kalyon Otel, İstanbul 1 Doç.Dr.Mustafa TIRIS 1965 Yılı nda İzmir de doğdu. 1987 Yılı nda İTÜ den Petrol

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA 2018 Yenilenebilir Enerji Kaynakları SUNU İÇERİĞİ 1-DÜNYADA ENERJİ KAYNAK KULLANIMI 2-TÜRKİYEDE ENERJİ KAYNAK

Detaylı

Dünyada Enerji Görünümü

Dünyada Enerji Görünümü 22 Ocak 2015 Dünyada Enerji Görünümü Gelir ve nüfus artışına paralel olarak dünyada birincil enerji talebi hız kazanmaktadır. Özellikle OECD dışı ülkelerdeki artan nüfusun yanı sıra, bu ülkelerde kentleşme

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ. O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ. O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK NEDİR BU ENERJİ? İş Yapabilme Yeteneğidir. Canlı Tüm Organizmalar Enerjiye İhtiyaç Duyar. İnsanlık Enerjiye Bağımlıdır. Yaşam

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR --

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR -- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ Prof. Dr. Zafer DEMİR -- zaferdemir@anadolu.edu.tr Konu Başlıkları 2 Yenilenebilir Enerji Türkiye de Politikası Türkiye de Yenilenebilir Enerji Teşvikleri

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL Kömür ve Doğalgaz Öğr. Gör. Onur BATTAL 1 2 Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş, diğer kaya tabakalarının arasında

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 37. Hafta (12.9.216-18.9.216) 37. haftada (12 Eylül - 18 Eylül), * Haftalık üretim miktarının % 25,78 ( 1.372.915 MWh, saatlik ortalama 8.172 MWh) azalması, * Haftalık

Detaylı

4. ÜNİTE ELEKTRİK ENERJİSİNİN ÖNEMİ VE ÜRETİLMESİ

4. ÜNİTE ELEKTRİK ENERJİSİNİN ÖNEMİ VE ÜRETİLMESİ 4. ÜNİTE ELEKTRİK ENERJİSİNİN ÖNEMİ VE ÜRETİLMESİ KONULAR 1. Elektrik Enerjisinin Önemi 2. Elektrik Santralleri 3. Santrallerin Sınıflandırılması 4. Termik Santraller 5. Hidroelektrik Santraller 4.1 ELEKTRİK

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI. Yrd.Doç.Dr. Cabbar Veysel BAYSAL Erciyes Üniversitesi Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl.

ENERJİ KAYNAKLARI. Yrd.Doç.Dr. Cabbar Veysel BAYSAL Erciyes Üniversitesi Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl. ENERJİ KAYNAKLARI Yrd.Doç.Dr. Cabbar Veysel BAYSAL Erciyes Üniversitesi Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl. cvbaysal@erciyes.edu.tr 1 Giriş Enerji Nedir? Enerji, en basit tarifle, iş yapabilme yetisidir.

Detaylı

19. haftada (7 Mayıs - 13 Mayıs),

19. haftada (7 Mayıs - 13 Mayıs), Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 19. Hafta (7.5.218-13.5.218) 19. haftada (7 Mayıs - 13 Mayıs), * Haftalık PTF ortalamasının 14,2 TL/MWh azalması, * Haftalık bazda toplam elektrik ithalatının 12.357

Detaylı

ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ. Yavuz Aydın 10 Ocak 2014

ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ. Yavuz Aydın 10 Ocak 2014 ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ Yavuz Aydın 10 Ocak 2014 Enerji Tasarrufunda Kombine Çevrim ve Kojenerasyon Yaşadığımız dünyada elektrik üretiminin % 80 i fosil yakıtlardan

Detaylı

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 26. Toplantısı Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkanı Enerji İhtiyacımız Katlanarak Artıyor Enerji ihtiyacımız ABD, Çin ve Hindistan

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta (27.8.218-2.9.218) 35. Haftada (27 Ağustos - 2 Eylül), * Haftalık PTF ortalamasının 35,19 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 1.14.346 MWh

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 06/02/2016 YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR? Sürekli devam eden

Detaylı

Sistemleri. (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 04.01.2010 - İstanbul

Sistemleri. (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 04.01.2010 - İstanbul Birleşik ik Isı ve GüçG Sistemleri (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 1 Birleşik ik Isı ve GüçG Sistemi Kojenerasyon- Nedir? En temel ifadeyle ; Elektrik ve Isının aynı

Detaylı

Ocak 2019 aylık toplam üretim miktarı MWh, aritmetik ortalama PTF 223,04 TL/MWh olarak gerçekleşmiştir.

Ocak 2019 aylık toplam üretim miktarı MWh, aritmetik ortalama PTF 223,04 TL/MWh olarak gerçekleşmiştir. Elektrik Piyasaları Özet Veriler aylık toplam üretim miktarı.. MWh, aritmetik ortalama PTF, TL/MWh olarak gerçekleşmiştir. Değişim Aralık Aritmetik Ortalama PTF, -,%, Ağırlıklı Ortalama PTF, -,%,. Hafta

Detaylı

KIBRIS TÜRK MİMAR VE MÜHENDİS ODALARI BİRLİĞİ ULUSLARARASI ENERJİ SEMPOZYUMU 2017 DOĞAL GAZ İLE ENERJİ ÜRETİMİ

KIBRIS TÜRK MİMAR VE MÜHENDİS ODALARI BİRLİĞİ ULUSLARARASI ENERJİ SEMPOZYUMU 2017 DOĞAL GAZ İLE ENERJİ ÜRETİMİ KIBRIS TÜRK MİMAR VE MÜHENDİS ODALARI BİRLİĞİ ULUSLARARASI ENERJİ SEMPOZYUMU 2017 DOĞAL GAZ İLE ENERJİ ÜRETİMİ Adnan Sucuka 1 SUNUCU KİMDİR? İSİM : ADNAN SUCUKA MEZUNİYET : ODTÜ METALURJİ MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 40. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 40. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 4. Hafta (1.1.218-7.1.218) 4. Haftada (1 Ekim- 7 Ekim), * Haftalık PTF ortalamasının 2,94 TL/MWh artması, * Rüzgar kaynaklı üretim miktarının 157.426 MWh (saatlik ortalama

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 33. Hafta (13.8.218-19.8.218) 33. Haftada (13 Ağustos - 19 Ağustos), * Haftalık PTF ortalamasının 37,23 TL/MWh artması, * Rüzgar kaynaklı üretim miktarının 16.773 MWh

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 33. Hafta (14.8.217-2.8.217) 33. haftada (14 Ağustos- 2 Ağustos), * Haftalık PTF ortalamasının 13,51 TL/MWh azalması, * Hidrolik kaynaklı üretim miktarının 26.724 MWh

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 26. Hafta (27.6.216-3.7.216) 26. haftada (27 Haziran - 3 Temmuz), * Haftalık üretim miktarının %3 (194.116 MWh, saatlik ortalama 1.156 MWh) azalması, * İkili anlaşma

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 2. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 2. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 2. Hafta (7.1.219-13.1.219) 2. Haftada (7 Ocak- 13 Ocak), * Haftalık PTF ortalamasının 8,46 TL/MWh azalması, * Hidrolik kaynaklı üretim miktarının 148.753 MWh (saatlik

Detaylı

Kojenerasyonla ilgili Kanunlar

Kojenerasyonla ilgili Kanunlar Kojenerasyonla ilgili Kanunlar YÜRÜRLÜKTE OLAN VE DEĞİŞEN KANUNLAR Eski Kanunlar: 4/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Kanun, 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanun, 16/7/1997 tarihli ve 4283 sayılı Kanun,

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 52. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 52. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 52. Hafta (24.12.218-3.12.218) 52. Haftada (24 Aralık- 3 Aralık), * Haftalık PTF ortalamasının 14,32 TL/MWh azalması, * Rüzgar kaynaklı üretim miktarının 12.958 MWh

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 37. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 37. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 37. Hafta (1.9.218-16.9.218) 37. Haftada (1 Eylül - 16 Eylül), * Haftalık PTF ortalamasının 14,98 TL/MWh azalması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 23.77 MWh (saatlik

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 1. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 1. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 1. Hafta (31.12.218-6.1.219) 1. Haftada (31 Aralık- 6 Ocak), * Haftalık PTF ortalamasının 2,54 TL/MWh azalması, * Hidrolik kaynaklı üretim miktarının 151.342 MWh (saatlik

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 51. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 51. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 51. Hafta (17.12.218-23.12.218) 51. Haftada (17 Aralık- 23 Aralık), * Haftalık PTF ortalamasının 8,32 TL/MWh azalması, * Rüzgar kaynaklı üretim miktarının 55.85 MWh

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ağustos/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ağustos/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Dünya Birincil Enerji Tüketimi Kaynaklar Bazında (%), 2015

Dünya Birincil Enerji Tüketimi Kaynaklar Bazında (%), 2015 Dünya Birincil Enerji Tüketimi Kaynaklar Bazında (%), 2015 Nükleer %4,4 Hidroelektrik 6,8 % Yenilenebilir %2,8 Petrol %32,9 Dünya Birincil Enerji Tüketimi: 13.147 Milyon TEP Kömür %29,2 Doğal Gaz %23,9

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 41. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 41. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 41. Hafta (8.1.218-14.1.218) 41. Haftada (8 Ekim- 14 Ekim), * Haftalık PTF ortalamasının 1,51 TL/MWh azalması, * Rüzgar kaynaklı üretim miktarının 11.1 MWh (saatlik

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 28. Hafta (9.7.218-15.7.218) 28. Haftada (9 Temmuz - 15 Temmuz), * Haftalık PTF ortalamasının 6,67 TL/MWh artması, * Gün Öncesi Piyasası katılım anlaşması imzalayan

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 31. Hafta (1.8.216-7.8.216) 31. haftada (1 Ağustos - 7 Ağustos), * Haftalık üretim miktarının %2,1 artış göstermesi, * Haftalık PTF ortalamasının 1,36 TL/MWh artması,

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu. 21. haftada (21 Mayıs - 27 Mayıs), * Haftalık PTF ortalamasının 0,9 TL/MWh artması,

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu. 21. haftada (21 Mayıs - 27 Mayıs), * Haftalık PTF ortalamasının 0,9 TL/MWh artması, Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 21. Hafta (21.5.218-27.5.218) 21. haftada (21 Mayıs - 27 Mayıs), * Haftalık PTF ortalamasının,9 TL/MWh artması, * Geçtiğimiz haftaya göre üretimin 165.34 MWh (saatlik

Detaylı

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS RÜZGAR ENERJĐSĐ Erdinç TEZCAN FNSS Günümüzün ve geleceğimizin ekmek kadar su kadar önemli bir gereği; enerji. Son yıllarda artan dünya nüfusu, modern hayatın getirdiği yenilikler, teknolojinin gelişimi

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 3. Hafta (23.7.218-29.7.218) 3. Haftada (23 Temmuz - 29 Temmuz), * Haftalık PTF ortalamasının 1,7 TL/MWh artması, * Gün Öncesi Piyasası katılım anlaşması imzalayan katılımcı

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta (29.8.216-4.9.216) 35. haftada (29 Ağustos - 4 Eylül), * Haftalık üretim miktarının % 3,4 (195.266 MWh, saatlik ortalama 1162 MWh) azalması, * Haftalık PTF

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 32. Hafta (6.8.218-12.8.218) 32. Haftada (6 Ağustos - 12 Ağustos), * Haftalık PTF ortalamasının 28,42 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 273.694 MWh

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 37. Hafta (11.9.217-17.9.217) 37. haftada (11 Eylül - 17 Eylül), * Haftalık PTF ortalamasının 12,59 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 36.52 MWh (saatlik

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 29. Hafta (16.7.218-22.7.218) 29. Haftada (16 Temmuz - 22 Temmuz), * Haftalık PTF ortalamasının 2,68 TL/MWh artması, * Gün Öncesi Piyasası katılım anlaşması imzalayan

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 38. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 38. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 38. Hafta (17.9.218-23.9.218) 38. Haftada (17 Eylül - 23 Eylül), * Haftalık PTF ortalamasının 1,87 TL/MWh azalması, * Rüzgar kaynaklı üretim miktarının 128.32 MWh (saatlik

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta (28.8.217-3.9.217) 35. haftada (28 Ağustos- 3 Eylül), * Haftalık PTF ortalamasının 8,67 TL/MWh azalması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 597.878 MWh

Detaylı

* Haftalık fiyattan bağımsız satış miktarının %21 ( MWh, saatlik ortalama MWh) artması,

* Haftalık fiyattan bağımsız satış miktarının %21 ( MWh, saatlik ortalama MWh) artması, Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 48. Hafta (28.11.216-4.12.216) 48. haftada (28 Kasım - 4 Aralık), * Haftalık fiyattan bağımsız satış miktarının %21 (2.876 MWh, saatlik ortalama 1.196 MWh) artması,

Detaylı

24. haftada (11 Haziran- 17 Haziran),

24. haftada (11 Haziran- 17 Haziran), Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 24. Hafta (11.6.218-17.6.218) 24. haftada (11 Haziran- 17 Haziran), * Haftalık PTF ortalamasının 8,63 TL/MWh azalması, * Verilen DGP talimatlarının %1'ünün kodlu talimatlardan

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu. 22. haftada (28 Mayıs- 3 Haziran), * Haftalık PTF ortalamasının 1,20 TL/MWh artması,

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu. 22. haftada (28 Mayıs- 3 Haziran), * Haftalık PTF ortalamasının 1,20 TL/MWh artması, Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 22. Hafta (28.5.218-3.6.218) 22. haftada (28 Mayıs- 3 Haziran), * Haftalık PTF ortalamasının 1,2 TL/MWh artması, * Geçtiğimiz haftaya DGP yerine getirilen talimat miktarının

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Temmuz/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Temmuz/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Mayıs/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Mayıs/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM-TÜKETİM DURUMU

ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM-TÜKETİM DURUMU ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM- DURUMU Yusuf BAYRAK TEİAŞ APK Dairesi Başkanlığı Türkiye elektrik sistemi tümleşik bir sistemdir. Bölgelerin veya illerin coğrafi sınırları ile elektrik sistemi işletme bölgelerinin

Detaylı

20. haftada (14 Mayıs - 20 Mayıs),

20. haftada (14 Mayıs - 20 Mayıs), Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 2. Hafta (14.5.218-2.5.218) 2. haftada (14 Mayıs - 2 Mayıs), * Haftalık PTF ortalamasının 14,22 TL/MWh artması, * Geçtiğimiz haftaya göre üretimin 35.29 MWh (saatlik

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Kasım/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Kasım/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

GDF SUEZ de Su Ayak İzi ve Su Risklerinin Yönetimi. Peter Spalding: HSE Manager, GDF SUEZ Energy International April 2015

GDF SUEZ de Su Ayak İzi ve Su Risklerinin Yönetimi. Peter Spalding: HSE Manager, GDF SUEZ Energy International April 2015 GDF SUEZ de Su Ayak İzi ve Su Risklerinin Yönetimi Peter Spalding: HSE Manager, GDF SUEZ Energy International April 2015 GDF SUEZ Önemli Rakamlar 2013 de 81,3 milyar gelir 147,400 dünyada çalışan sayısı

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 29. Hafta (18.7.216-24.7.216) 29. haftada (18 Temmuz - 24 Temmuz), * Haftalık üretim miktarının %1'lik değişime uğraması, * Haftalık PTF ortalamasının 13,18 TL/MWh düşmesi,

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ Kemal YILDIR Genel Müdür Yönetim Kurulu Başkanı TÜREK, İstanbul Kasım 2013 ANA FAALİYET KONULARI Türkiye Elektrik Sistemini yönetmek Türkiye

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Eylül/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Eylül/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER... İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...4 1.Yönetici Özeti... 11 2.Giriş... 12 3.Sektörel Analiz... 13 3.1 Birincil Enerji Kaynaklarına Bakış...13 3.1.1 Kömür... 13 3.1.1.1 Dünya da Kömür... 14 3.1.1.1.1 Dünya

Detaylı

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI MAYIS 2015 1 Kojenerasyon Nedir? Bugün enerji, insanların hayatındaki en önemli olgulardan birisi haline gelmiştir. Kojenerasyon fikri, tamamen enerji verimliliği

Detaylı

13. haftada (26 Mart - 1 Nisan),

13. haftada (26 Mart - 1 Nisan), Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 13. Hafta (26.3.218-1.4.218) 13. haftada (26 Mart - 1 Nisan), * Haftalık PTF ortalamasının 6,8 TL/MWh artması, * Hidrolik kaynaklı üretim miktarının 136.774 MWh (saatlik

Detaylı

Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız!

Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız! Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız! Ocak 2014 te Durum: Son dönemde PV panel fiyatlarında büyük düşüş:

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 8. Hafta (2.2.217-26.2.217) 8. haftada (2 Şubat - 26 Şubat), * Haftalık PTF ortalamasının 5,2 TL/MWh düşmesi, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 172.4 MWh (saatlik

Detaylı

JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ

JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ Karbonsan ın fabrikası, Orhangazi Bursa da bulunmaktadır. Karbonsan ın ürün çeşitlerini genel çerçevesiyle

Detaylı

15. haftada (9 Nisan - 15 Nisan),

15. haftada (9 Nisan - 15 Nisan), Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 15. Hafta (9.4.218-15.4.218) 15. haftada (9 Nisan - 15 Nisan), * Haftalık PTF ortalamasının 4,28 TL/MWh azalması, * Rüzgar kaynaklı üretim miktarının 76.76 MWh (saatlik

Detaylı

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE SEKTÖRÜ Türkiye birincil enerji tüketimi 2012 yılında 121 milyon TEP e ulaşmış ve bu rakamın yüzde 82 si ithalat yoluyla karşılanmıştır. Bununla birlikte,

Detaylı

Gaz Motorlu Kojenerasyon Uygulamalarında Yeni Teknolojiler

Gaz Motorlu Kojenerasyon Uygulamalarında Yeni Teknolojiler Gaz Motorlu Kojenerasyon Uygulamalarında Yeni Teknolojiler Sedat Akar Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi 1 İçerik Kojenerasyon nedir? Gaz Motor teknolojilerinde

Detaylı

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI KONULAR 1-Güneş Enerjisi i 2-Rüzgar Enerjisi 4-Jeotermal Enerji 3-Hidrolik Enerji 4-Biyokütle Enerjisi 5-Biyogaz Enerjisi 6-Biyodizel Enerjisi 7-Deniz Kökenli Enerji 8-Hidrojen

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 4.4.216-1.4.216 4-1 Nisan haftasında, * Haftalık üretim miktarı 88.79 MWh azalarak, %2 oranında değişime uğramıştır. * Haftalık ikili anlaşma mikarının bir önceki haftaya

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 28.3.216-3.4.216 Elektrik üretiminin artış gösterdiği 28 Mart - 3 Nisan haftasında, PTF 'nin dönemsel değerlerin üzerinde seyretmesi; * İkili Anlaşma işlem hacminin

Detaylı

Alstom Türkiye. Türkiye'de enerji ve ulaşım altyapısının gelişimine 60 yıldır katkı sağlıyoruz. Alstom Tesisleri. Holding. Power (Enerji Üretimi)

Alstom Türkiye. Türkiye'de enerji ve ulaşım altyapısının gelişimine 60 yıldır katkı sağlıyoruz. Alstom Tesisleri. Holding. Power (Enerji Üretimi) Alstom Tesisleri Ortadoğu & Afrika Merkez Ofisi, Türkiye Proje Yönetim Ofisi, İstanbul Satış Ofisi İstanbul Satış Ofisi Güney Avrupa ve Orta Asya Merkez Ofisi, İstanbul Satış Ofisi Güç Transformatörleri

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM)

TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM) TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM) 8. İLETİM TESİS VE İŞLETME GRUP MÜDÜRLÜĞÜ (İŞLETME VE BAKIM MÜDÜRLÜĞÜ) HAZIRLAYAN TEMMUZ 2008 Ankara 1 Gönderen: Recep BAKIR recepbakir38@mynet.com ENTERKONNEKTE

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu / Ağustos/ 2017

Elektrik Piyasası Sektör Raporu / Ağustos/ 2017 I Bu raporda yer alan tüm bilgi, tablo ve şekillerin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ANKARA 2017 Önemli

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ekim/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ekim/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı