Küresel Toz Boya Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Küresel Toz Boya Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği"

Transkript

1 Küresel Toz Boya Pazarı Bosad Genel Sekreterliği

2 SEKTÖR ANALİZİ Küresel olarak toz boyaların 2011 yılı değeri milyon litrede yaklaşık olarak milyon $ dır de toz boyalar hem hacimsel hem de değersel olarak toplam boya pazarının %8 ini temsil eder. Aynı yılda toz boyalar sadece sanayi son kat boyalarıyla karşılaştırılıdığında hacmin % 18 ini değerin ise %14 ünü kapsadığı görülmektedir. Kuşkusuz bu yüzdeler toz boyaların orijinal malzeme üreticileri için boyaların büyük ve çok önemli bir alt birimi olduğunu doğrular.

3 Toz Boyaların Hacimsel ve Değersel olarak Toplam Küresel Boya Pazarıyla Karşılaştırılması (2011)

4 HACİM VE DEĞER Aşağıdaki tabloda, küresel olarak 2006 ve 2011 yıllarında üretilen ve 2016 yılı için tahmini üretilecek toz boya hacimleri ve değerleri verilmektedir. Tablo 1 : Dekoratif Boyaların 2006, 2011 Yılı Satışları ve 2016 Yılı Tahminleri (tahmin) Hacim (milyon litre) Değer (milyon $) Ortalama Fiyat ($/L) 2,87 3,04 3,24 Yıllık Birleşik Büyüme Oranı (tahmin) Hacim % 5,8 %7,0 Değer %7,0 %8,4 Ortalama Fiyat %1,2 %1,3

5 Toz boyaların, çoğu müşteri tarafından bilinen üstün teknik özelliklerine ve avantajlarına rağmen aynı müşterilerin bir çoğu tarafından hala ticari mal olarak gösterildiği görülmektedir. Toz boya üreticileri kendi formüle ürünlerini rakiplerininkilerden ayırmakta zorlanmaya devam etmektedirler. Ahşap ve plastik yüzeylerin kullanımındaki içsel sorunların aşılmasındaki, ham madde tedarikçileri ve formülatörler tarafından yapılan ilerlemeler, bu ticari görünümü değiştirmeye yardımcı olabilir. Toz boyalar için umut vadeden diğer önemli alan, pazarın mimaride kullanılan aliminyum segmentidir. Bu uygulama için toz kullanımındaki büyüme; büyük yerleşim yeri, sanayi ve ticari inşaat projelerindeki sürekli büyümeye bağlı olacaktır. Çoğu toz boya üreticisi, mimari aliminyum gibi büyüyen segmentle, artan pay içerisinde başarılı olmak için; renk ve parlaklık kaybı, beyazlama ve solmaya karşı dayanıklılık gibi zorlu performans gereksinimlerini karşılayabilmenin çok önemli olduğunu anlamışlardır.

6 FİYAT Tablo 1 de de görüldüğü gibi, geçtiğimiz beş yıl boyunca, toz boyaların ortalama fiyatı 2,87 $/L (1,91 $/kg) den 3,04$/L (2,16 $/kg) e, %1 den biraz fazla oranda artmıştır. Fiyatlandırmanın benzer oranda artarak tahmini dönemin 3,24$/L (2,16 kg/l) 2016 ortalama fiyatıyla sonuçlanması beklenmektedir.

7 BÖLGESEL DAĞILIM Pasifik Asya, hacim esasına göre küresel tüketimin %69 unu kapsayarak, toz boyaların en geniş tüketildiği bölgedir. İkinci sırada segment hacmi açısında %16 lık hacim ile Avrupa gelir. Kuzey Amerika, hacim ve değer açısından Pasifik Asya ve Avrupa yı takip eder ve pazar talebinin yaklaşık %13 ünü temsil eder. Toz boya pazarında şu anda Pasifik Asya tarafından işgal edilen hakim durum, geçtiğimiz on yıl ya da daha uzun sürede Çin deki ve bu bölgede diğer büyüyen ekonomilerdeki toz boya kullanımındaki çarpıcı büyümenin sonucudur. Fakat, son yıllardaki büyümenin önemli kısmı, Çin, Hindistan ve Asya nın diğer bölgelerinde yaşam standartlarının artmasıyla artan iç tüketimle de ilgidir. Bundan dolayı üretilen malların satın alımları artar.

8 Toz Boyaların Yıllara Göre Hacimce ve Değerce Karşılaştırılması (2006, 2011, 2016(tahmini)) Dekoratif Boyaların Hacimce ve Değerce Bölgesel Dağılımı

9 PAZAR EĞİLİMLERİ VE ETKİLERİ

10 Son Kullanıcı Pazarları Toz boya pazarını, toz boyaya ihtiyaç duyan son kullanıcı pazarları ve pazarların büyüme dinamiği yönlendirmektedir. Toz boyanın kullanım alanları ve son kullanıcı pazarları oldukça geniştir. Örneğin toz boyalar uzun yıllardır bir çok araba parçasını boyamada kullanılmaktadır. Diğer önemli uygulama alanları; bazı ev cihazları, çimen & bahçe eşyaları, teras mobilyaları, metal ofis mobilyaları ve rafları gibidir.

11 Ekonomik Etkiler Toz boya talebi, tamamen toz boyanın kullanıldığı son kullanıcı ürünlerine olan talebe bağlıdır. Bu son kullanıcı ürünlerin üretiminde uygulanan toz boya miktarı genel GSYİH büyümesi ile ilgilidir. Toz boya pazarının hacmi ve büyüme hızı, küresel ticaret yollarında olan değişimlere, gelişmekte olan ülkelere ve bu ülkelerdeki yaşam kalitesinin artmasıyla doğan talebe bağlı olarak son 15 senede değişmektedir. Örneğin, Pasifik Asya bölgesi en yüksek küresel GSYİH payına sahiptir ve küresel toz boya pazarının 2/3 üne sahiptir. Önümüzdeki 5 yılda, Pasifik Asya bölgesinde GSYİH in geçtiğimiz yıllara göre daha yavaş olsa da artması beklenmektedir.

12 Milyar $ Bölgelere göre 2006,2011 Yılları GSYİH Dağılımları ve 2016 Tahminleri

13 Son 15 yılda gerçekleşen değişimlere bir örnek olarak, toz boya pazarının büyümesini teşvik eden lider konumdaki Pasifik Asya daki otomobil ve otomobil parçası üretimindeki artış verilebilir. Pasifik Asya %48 lik oranla dünyanın en çok otomobil üretilen bölgesi konumundadır ve onu Avrupa %26 ile takip etmektedir Yılı Bölgelere Göre Otomobil Üretim Dağılımı

14 Teknolojik Etkiler Son yıllarda, küresel toz boya pazarı metal olmayan, plastik ve ahşap gibi ürünlere göz dikmiştir. Fakat, plastik ve ahşap malzemelere toz boya uygulamanın çeşitli zorlukları bulunmaktadır. Bunlardan biri de bu ürünlerin iletken olmaması ve dolayısıyla gelenekselleşen toz boya uygulama tekniği olan elektrostatik uygulamanın yapılabilmesi için uygun değildir. Bir diğer zorluk ise, bu malzemelerin toz boya uygulama işlemi sona ermeden önce yüksek sıcaklık nedeniyle zarar görmesidir. Hammadde tedarikçileri ve formülasyonu geliştirenler yıllar boyunca beraber çalışarak kataliz tekniklerinde ve bu metal olmayan malzemeleri kürleme prosesinde önemli ilerlemeler kat etmişlerdir. Otomotiv ve hava ulaşım araçları da dahil olmak üzere ulaşım sektöründe, ağırlığın azaltılması ve daha az benzin harcanmasını sağlamak amacıyla metal parçalardan yüksek güçlü plastiklere ve kompozitlere önemli bir geçiş görülmektedir. almaktadır. Toz boya üreticileri ve hammadde tedarikçileri için, son kullanıcı ürününde toz boya ile UV radyasyon gibi düşük ısılı kürleme teknikleriyle kaplanmış birçok plastik ürün ve parçanın kullanılıyor olması önemli bir büyüme alanıdır.

15 Orta yoğunluklu fiber suntalara (MDF) düşük ısıda toz boya kürlemelerinin uygulamasındaki gelişmeler toz boya sektörünün teknolojik gelişmelerin en önemli etkilerinden biridir. Bu proseste, toz boya ilk olarak MDF in yüzeyine uygulanmaktadır. Boyalar, termal olarak veya UV radyasyonla kürlenebilmektedir. Termal kürleme sistemlerinde, infrared fırınlar, konveksiyon fırınlar veya hibrid fırınlar kullanılmaktadır. UV kürleme sistemlerinde ise, toz boyanın başlangıç erimiş ve akışkan kısmı son kürden ayrılmaktadır. Bu proses, toz boyayı kürlemek için çok az bir sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır. Hammadde tedariklçilerine, formülasyon geliştirenlere göre bu teknoloji toz boya kullanımının diğer ahşap yüzeylere de yayılmasını sağlayacaktır. İnce filmli, 20 μm dan daha ince, toz boyaların gelişmesi de toz boya pazarının genişlemesine fırsat vermektedir. İnce film kaplamalar, kullanılan toz miktarını azaltarak ve transfer verimliliğini arttırarak toz boyaların daha ekonomik olmasını sağlayacaktır. Geliştirilmiş penetrasyon kalınlığı sayesinde de görünüm hatalarını azaltabilmektedir.

16 Katı inşaat ve mimari standartların karşılanabilmesindeki gelişmeler ile dış cephelerde metal kullanılması, toz boyaların yüksek profilde kullanım alanını genişletmektedir. Toz boyaların görünüşü ve performansı ile endişeler, bu ve diğer birçok uygulamada zaman zaman toz boya yerine geleneksel boyların tercih edilmesi ile sonuçlanmaktadır. Geliştirilmesi gereken alanlardan bazıları; orta ve az parlak polyesterler ve dayanıklı verniklerdir. Asya nın bazı bölgelerinde ve Orta Doğu da rezidans ve plazaların artması nedeniyle, bu bölgelerde mimari alüminyum pazarı büyümektedir. Birçok toz boya firması, büyüme stratejilerinde bu bölgelerin mimari alüminyum pazarını hedeflemektedir. Geçtiğimiz yıllara göre günümüzde küresel boya pazarının toz boya segmenti, yüksek kaliteli uygulamalarıyla başarılı bir yere sahiptir. Teknolojik etkiler, küresel toz boya pazarını daha ilgi çekici, zorlayıcı ve büyüme fırsatlarıyla dolu hale getirmeye devam edecektir.

17 Ticari Etkiler Toz boya pazarının önemli son kullanıcı pazarları; ev cihazlarını, otomotiv parçalarını, çimen & bahçe eşyalarını, teras mobilyalarını, metal ofis mobilyalarını kapsamaktadır. Genellikle toz boyalar, uygulanacakları bölgelerde üretilmektedir. Böylelikle, son kullanıcı ürünlerinin küresel ticareti etkilenecektir ve toz boya talebinin küresel ticarete olan etkisi devam edecektir.

18 Regülasyonlar ve Çevresel Etkiler Katı VOC ve HAP regülasyonları, üreticileri başka fırsatları araştırmaya ve değerlendirmeye zorlamıştır. Birçok durumda, toz boyalar çevreci teknoloji olarak kabul edildiğinden dolayı çekici bir çözüm olarak sunulmaktadır. Bazı regülasyon organları ve toz boya firmaları Sıfır İsrarflı Toz Boyaları geliştirme insiyatifini üstlenmişlerdir. Düşük ısı kürlü toz boyaları ilgilendiren bu insiyatifler; minimum (veya hiç) israfı, çevreye zararlı kimyasalların kaldırılmasını ve ayrıca fiyatını düşürmeyi, elektrik israfını ve sera etkisinin gaz emisyonunu azaltmasını sağlamayı hedeflemektedir. Bu sürdürülebilir amaçlar, çok fonksiyonlu moleküllerden oluşan nanometre inceliğinde tabakalar tarafından sağlanabilmektedir. Bu ince tabakalı filmler, geleneksel toz boyalara göre çok daha düşük sıcaklıkta ve çok daha kısa zamanda kürlenebilmektedir. Regülasyonların daha katılaşmasına rağmen, son yıllarda su bazlı boyalarda ve yüksek katkılı solvent bazlı boyalarda önemli gelişmeler görülmüştür. Bu rekabetçi teknolojik gelişmeler, toz boya endüstrisinin büyümesine bir engel olarak görüşmektedir.

19 Toz boyaların sıvı boyalar yerine daha geniş kabulüne bir diğer potansiyel engel ise, Avrupa nın Triglisid izosiyanurat (TGIC) hakkındaki görüşleridir. Avrupa Birliği, TGIC içeren tüm ürünlerden uyarı talep etmektedir. Bu da bir çok müşteriyi boyasını değiştirmeye ve tedarikçilere TGIC içermeyen formülasyonlar kullanmaya yönlendirmiştir.

20 Satın Alma Faktörleri Toz boya müşterileri ile yapılan görüşmeler, sıvı boya yerine toz boyayı seçmelerindeki ana yönlendiricilerin veya satın almak faktörlerinin genellikle; daha iyi ürün performansı, daha düşük ücret ve çevreye uyum olduğunu ortaya koymaktadır. Genellikle toz boyalar, daha az maliyetlidir ve uygulama maliyet bazında yapılmaktadır. Eğer müşteri zaten toz boya kullanıcısıysa, karşılaşılan ikinci satın alma kararı aynı toz boyayı aynı firmadan almaya devam etmek veya farklı bir firmadan almak ile ilgilidir. Toz boya tedarikçisini değiştirmenin nedeni genellikle ekonomik sebeplerdir. Fiyat ve uygulama maliyeti ana satın alma faktörleridir. Yapılan araştırmaya göre, ürünün fiyatının dışında diğer önemli satın alma faktörü ise, ürünün kalitesi/yoğunluğu ve tedarikçi firmanın hizmetidir. Son kullanım uygulamalarına bağlı olarak, toz boya kullanıcıları daha düşük tedarikçileri diğer satın alma faktörlerini (kalite, hizmet, uygulama ekspetizliği vb.) sağlamamaları nedeniyle bırakmaktadırlar.

Bosad Genel Sekreterliği

Bosad Genel Sekreterliği Bosad Genel Sekreterliği Ahşap mobilya üretim alanı hem hacimsel hem de değersel olarak boya sanayisinin %6 sını kapsamaktadır. 2006 yılında ahşap yüzey boyalarında 1.725 milyon litreden 5.201 milyon $

Detaylı

KÜRESEL DEKORATİF BOYA PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL DEKORATİF BOYA PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL DEKORATİF BOYA PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Dekoratif boyalar küresel anlamda 2011 yılı için, yaklaşık hacimce %56 ve değerce %44 lük oranla, dünyanın en büyük boya segmentidir.

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Endüstriyel koruyucu boyalar talep hacminin %5 ini ve küresel boya satışlarının %7 sini oluşturmaktadır. Koruyucu boyaların hacimsel

Detaylı

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv OEM boyaları dünyanın en büyük boya segmentlerinden biridir. Otomotiv OEM boyaları, 2011 yılında toplam küresel boya

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ Haziran 2015 BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Bosad 2003 yılında kurulmuştur. Üyeleri hem boya üreticileri hem de hammadde ve hizmet tedarikçileridir. 100 e yakın üye ile sektörün

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. 2019 Yılına Kadar Boya Ve Kaplamalarda Küresel Talebin Büyümesi

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. 2019 Yılına Kadar Boya Ve Kaplamalarda Küresel Talebin Büyümesi BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

Küresel Otomotiv Boyaları Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği

Küresel Otomotiv Boyaları Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği Küresel Otomotiv Boyaları Pazarı Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv boyaları küresel boya pazarının önemli bir birleşenidir. 2011 yılında bu sektör dünya çapında 705 milyon litre hacminde

Detaylı

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü Sayı: 2016/1 TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA BOYA SEKTÖRÜ Son dönemde dünya boya sanayisi önemli değişikliklere sahne olmaktadır. Sektörde konsantrasyon, uzmanlaşma,

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi IRL, 2018 e kadar pazar gelişmelerindeki tahminlerini açıkladı.

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi IRL, 2018 e kadar pazar gelişmelerindeki tahminlerini açıkladı. BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org Avrupa Boya Pazarının Son Yıllardaki

Detaylı

GLOBAL SANAYİ BOYALARI PAZARI

GLOBAL SANAYİ BOYALARI PAZARI GLOBAL SANAYİ BOYALARI PAZARI Sanayi boyaları kategorisi çok geniş yelpazede ürünleri içermektedir. Fabrikaların yaptıkları kaplamalar genellikle OEM- (Original Equipment Manufacturer) kaplamalar olarak

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM Türkiye İMSAD Sektörel Gelişim Toplantıları-Adana 3 Eylül 2015 Şişecam Düzcam Cam Ev Eşyası Cam Ambalaj Kimyasallar Şişecam Düzcam Düzcam üretiminde 50 yıllık tecrübe 1981 den

Detaylı

Neden Ahşap? Doğaldır Uzun Ömürlüdür

Neden Ahşap? Doğaldır Uzun Ömürlüdür Aduro Ahşap, 20 yılı aşkın süredir tasarım ve yapı sektöründe faaliyet gösteren Yeni Güney İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. nin bir uzantısı olarak 1998 yılından beri faaliyet göstermekte olup, 2007 yılından

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Denizcilik Boyalarının 2019 yılında 8,37 milyar Euro değerinde olması bekleniyor.

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Denizcilik Boyalarının 2019 yılında 8,37 milyar Euro değerinde olması bekleniyor. BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

Teknik Föy Fenomastic Pure Colours Emulsion Matt

Teknik Föy Fenomastic Pure Colours Emulsion Matt Teknik Föy Fenomastic Pure Colours Emulsion Matt Ürün tanımı Fenomastic Emulsion Matt yüksek kalitede, akrilik kopolimer esaslı, su bazlı, düşük uçucu organik bileşik (VOC) değerine sahip bir iç cephe

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2014 Yılı Finansal Sunumu

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2014 Yılı Finansal Sunumu DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2014 Yılı Finansal Sunumu Dyo Boya nın Gücü Kaliteli, yenilikçi, pazar odaklı ürünler Birçok segmente hitap eden geniş ürün portföyü 1.000 farklı ürün, 60.000 renk seçeneği İlk

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi Grand View Research e göre, 2020 ye kadar pazarın gelişim ve değişim trendleri

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi Grand View Research e göre, 2020 ye kadar pazarın gelişim ve değişim trendleri BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org.tr BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

Teknik Föy Fenomastic Hygiene Emulsion Matt

Teknik Föy Fenomastic Hygiene Emulsion Matt Teknik Föy Fenomastic Hygiene Emulsion Matt Ürün tanımı Fenomastic Hygiene Emulsion Matt yüksek kalitede, saf akrilik, su bazlı iç cephe boyasıdır. Düşük uçucu organik bileşik (VOC) değerine sahip olması

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release 27.02.2013 BASF, 2012 yılında satışlarını ve operasyon gelirlerini arttırdı Elena Papayorgioğlu Tel.: 0216 570 35 76 Faks: 0216 570 35 79 E-mail: elena.papayorgioglu@basf.com 2012

Detaylı

Küresel Boya ve Hammaddeleri Sektöründen Kısa Haberler Şubat Bosad Genel Sekreterliği

Küresel Boya ve Hammaddeleri Sektöründen Kısa Haberler Şubat Bosad Genel Sekreterliği Küresel Boya ve Hammaddeleri Sektöründen Kısa Haberler Şubat 2013 Bosad Genel Sekreterliği Dünya Boya Sanayicileri Birliği (World Paint and Coatings Industry Association (WPCIA)) nın Ocak 2013 te yayınlanan

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ KÜRESEL TOZ BOYA PAZARI. Genel olarak ekonomik ve ticari piyasaların desteğiyle, pazarın büyümesinde artış görülmektedir.

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ KÜRESEL TOZ BOYA PAZARI. Genel olarak ekonomik ve ticari piyasaların desteğiyle, pazarın büyümesinde artış görülmektedir. BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

Basın Bülteni. BASF, yıl sonu hedeflerini güncelledi

Basın Bülteni. BASF, yıl sonu hedeflerini güncelledi Basın Bülteni BASF, yıl sonu hedeflerini güncelledi 2015 yılı üçüncü çeyreğine yönelik finansal verilerini açıklayan BASF, satışlarında 17,4 milyar Avro ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalma

Detaylı

SPK Konferansõ-Abant Aralõk-2003

SPK Konferansõ-Abant Aralõk-2003 SPK Konferansõ-Abant Aralõk-2003 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI TÜRK FİNANSAL PİYASALARINDA YENİ BİR SIÇRAMA İçindekiler 1) VOB Hakkõnda 2) Dünyada Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarõ 3) Neden Vadeli İşlemler?

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu 2015-1Y Başlıca Gelişmeler 1 2015 yılının ilk yarısında, Türkiye Boya Pazarı %2-3 aralığında büyüdü. Sektörde seçim ortamının getirdiği, siyasal

Detaylı

www.feidal-coatings.com Turkçe Rev. 1/2011 automotive system Ticari taşıt boyamada kalite ve verimlilik the step beyond

www.feidal-coatings.com Turkçe Rev. 1/2011 automotive system Ticari taşıt boyamada kalite ve verimlilik the step beyond Turkçe Rev. 1/2011 www.feidal-coatings.com automotive system Ticari taşıt boyamada kalite ve verimlilik the step beyond FEIDAL automotive system ile kararlı bir biçimde üretime önem verirsiniz. Yenilikçi

Detaylı

PVD SPUTTERING. Cr 3+ Cr 6+ GREEN TECHNOLOGY NEW ERA OF CHROME COATING

PVD SPUTTERING. Cr 3+ Cr 6+ GREEN TECHNOLOGY NEW ERA OF CHROME COATING PVD SPUTTERING NEW ERA OF CHROME COATING GREEN TECHNOLOGY Cr 3+ Cr 6+ KOLZER PVD İŞLEMİ FİZİKSEL BUHAR BİRİKTİRME PVD Prosesi ile Krom Kaplama, uygulama yapılacak yüzeye istenen mekanik özellikleri kazandırırken,

Detaylı

ASEAN (GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ. Ülke Profili

ASEAN (GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ. Ülke Profili ASEAN (GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ Genel Bilgiler Ülke Profili 8 Ağustos 1967 yılında, ASEAN (Bangkok) Deklarasyonu ile kurulan ASEAN" Güneydoğu

Detaylı

2013 Finansal Sonuçları

2013 Finansal Sonuçları 2013 Finansal Sonuçları Ajanda 2013 Yılı Gelişmeleri Haydar Yenigün Ford Motor Company ve Avrupa Pazarı Verileri William Periam Finansal Sonuçlar Oğuz Toprakoğlu Sorular & Cevaplar Sayfa 2 Haydar Yenigün

Detaylı

AkzoNobel ve AkzoNobel Kemipol 2011 Genel Tanıtım Sunuşu Bobin Boyaları Teknolojisine Genel Bakış

AkzoNobel ve AkzoNobel Kemipol 2011 Genel Tanıtım Sunuşu Bobin Boyaları Teknolojisine Genel Bakış AkzoNobel ve AkzoNobel Kemipol 2011 Genel Tanıtım Sunuşu Bobin Boyaları Teknolojisine Genel Bakış Sunum İçeriği Genel Boya Bilgileri Tanım ve Sınıflandırma Boya Hammaddeleri Bobin Boyaları Teknolojileri

Detaylı

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ HS No: 6907, 6908, 6910, 7003, 7004, 7005, 7008, 7016, 7019 Cam ve seramik inşaat malzemeleri sektörü kapsamında başlıca ihraç ürünlerimiz refrakter (69.02), seramik yer

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release BASF, 2013 yılının ilk yarısındaki zorlu ortamda iyi bir ticari performans sergiledi 26.07.2013 2013 yılı ikinci çeyreği - Satışlar 18.4 milyar Avro (%3 artış) - Özel kalemler öncesi

Detaylı

Gerçek Profesyonellerin Dünyasına Hoşgeldiniz yılında üretime başlayan Türkiye nin ilk termoplastik toz kaplama ürünleri üreticisi

Gerçek Profesyonellerin Dünyasına Hoşgeldiniz yılında üretime başlayan Türkiye nin ilk termoplastik toz kaplama ürünleri üreticisi Gerçek Profesyonellerin Dünyasına Hoşgeldiniz 2012 yılında üretime başlayan Türkiye nin ilk termoplastik toz kaplama ürünleri üreticisi Korotek termoplastik toz kaplama ürünleri, uzun süre dayanım gerektiren

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm Amerikan Merkez Bankası FED, tahvil alım programını 10 milyar

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü Sunum: Murat YAZICI (Daire Başkanı) Pamuğun Geleceği Şekilleniyor Konferansı Bodrum 12-14 Haziran 2014 TEKSTİL VE KONFEKSİYON ÜRÜNLERİ

Detaylı

Yenilikçi Nano Teknolojisi ile Tam Koruma

Yenilikçi Nano Teknolojisi ile Tam Koruma Yenilikçi Nano Teknolojisi ile Tam Koruma Würth Nano Teknolojisi Geleceği bugün yaşayınız! Yunanca nanos öneki, cüce anlamına gelir ve nanoteknolojinin 100 nanometreden (1 nanometre (nm) = milimetrenin

Detaylı

KAPLAMALI ÜRÜNLER VE MMK METALURJİ

KAPLAMALI ÜRÜNLER VE MMK METALURJİ KAPLAMALI ÜRÜNLER VE MMK METALURJİ Aralık 2015 50 ye Yakın Sektör Beyaz Eşya Prefabrik Yapılar Isıtma, Havalandırma, Soğutma Soğuk Hava Depoları Güneş Paneli Hava Kanalı Kablo Kanalı Elektrik Panosu Yükseltilmiş

Detaylı

Hakkımızda LAVİSER olarak 2003 yılında; gayrimenkul, dekorasyon, mobilya ve tadilat sektöründe ilk adımı attık. 2014 yılında bünyemize kattığımız Laviser markamızla dekorasyon sektöründe inovatif düşünce

Detaylı

SARMİCO IR YAŞ VE E-STATİK BOYA KURUTMA VE KÜRLEME UYGULAMALARI

SARMİCO IR YAŞ VE E-STATİK BOYA KURUTMA VE KÜRLEME UYGULAMALARI SARMİCO IR YAŞ VE E-STATİK BOYA KURUTMA VE KÜRLEME UYGULAMALARI Sarmico Uygulamaları işletmenize; zaman, kalite, maliyet, hız ve kâr olarak geri dönmektedir. IR BOYA ÖNCESİ ÖN ISITMA SİSTEMLERİ IR E-STATİK

Detaylı

MET KARŞILAŞTIRMA TABLOLARI ANALİZ VE GRAFİKLER. Prof. Dr. AYHAN ŞENGİL /09 /2016 ANKARA

MET KARŞILAŞTIRMA TABLOLARI ANALİZ VE GRAFİKLER. Prof. Dr. AYHAN ŞENGİL /09 /2016 ANKARA MET KARŞILAŞTIRMA TABLOLARI ANALİZ VE GRAFİKLER Prof. Dr. AYHAN ŞENGİL 28-29 /9 /16 ANKARA TÜRKİYE DE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GENEL MET LERE UYUM DURUMU 9 8 6 4 85 95 95 82 75 9 45 76 21.MET: Su tüketimi ve

Detaylı

İÇ CEPHE BOYALARI ÜRÜN RESMİ ÜRÜN İSMİ İÇERİK SAFRİYAT FİYAT

İÇ CEPHE BOYALARI ÜRÜN RESMİ ÜRÜN İSMİ İÇERİK SAFRİYAT FİYAT İÇ CEPHE BOYALARI Silikonlu Duvar Boyası Silikon modifiye styren akrilik bazlı mat iç cephe boya, taş gibi mineral kullanılır 7-8 m2/l İpek Mat Silikonlu Duvar Styren akrilik bazlı ipek görünümlü mat iç

Detaylı

7-530, 7-531, 7-532, 7-533 7-534, 7-535, 7-536, 7-537

7-530, 7-531, 7-532, 7-533 7-534, 7-535, 7-536, 7-537 570 TEKNİK BİLGİ FORMU 7-530, 7-531, 7-532, 7-533 7-534, 7-535, 7-536, 7-537 DIRECT SONKAT ÜRÜN TANIMI Selemix Direct, yüzeylere doğrudan uygulanabilen poliüretan bazlı, PU 2K teknolojisine sahip bir üründür.

Detaylı

PORTEKİZ ÜLKE NOTU & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ

PORTEKİZ ÜLKE NOTU & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ PORTEKİZ ÜLKE NOTU & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ A. GENEL BİLGİLER Temel Sosyal Göstergeler Portekiz, ya da resmî adıyla Portekiz Cumhuriyeti (Portekizce: República Portuguesa) Avrupa nın güneybatısında

Detaylı

Çin'in Gelişmiş Seramik Pazarı

Çin'in Gelişmiş Seramik Pazarı Çin'in Gelişmiş Seramik Pazarı Çin in gelişmiş seramik sanayi katlanarak büyümesini devam ettirmektedir. Coğrafi olarak, ülke; ileri düzey üretim uygulamalarında kullanılan ve dünyada nadir bulunan mineralleri

Detaylı

KAMARA FIRINLAR. PLF Serisi MoS Serisi PAS Serisi Asfalt Fırını Serisi

KAMARA FIRINLAR. PLF Serisi MoS Serisi PAS Serisi Asfalt Fırını Serisi KAMARA FIRINLAR PLF Serisi MoS Serisi PAS Serisi Asfalt Fırını Serisi Kamara Fırınlar PLF Serisi PLF 160/30 PLF serisi uzun yıllardır güvenilir bir şekilde profesyonel kamara fırını olarak labaratuvarlarda

Detaylı

Lamine Ahşap Pencere / Kapı Sistemleri

Lamine Ahşap Pencere / Kapı Sistemleri Lamine Ahşap Pencere / Kapı Sistemleri Aduro Ahşap, 20 yılı aşkın süredir tasarım ve yapı sektöründe faaliyet gösteren Yeni Güney İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. nin bir uzantısı olarak 1998 yılından beri

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release BASF, ikinci çeyrekte satış hacmini artırdı 26 Temmuz 2014 BASF, 2014 yılı ikinci çeyreğinde satışlarını yüzde 1 artırarak 18,5 milyar avroya çıkardı. Şirketin faiz ve vergi öncesi

Detaylı

2016-3Ç Finansal Sunumu.

2016-3Ç Finansal Sunumu. DYO DYO BOYA BOYA FABRİKALARI A.Ş. A.Ş. 2016-3Ç Finansal Sunumu yatirimciiliskileri@dyo.com.tr 2016 3Ç Başlıca Gelişmeler - I 1 Türkiye Boya Pazarı Petrol Fiyatları Hammadde Maliyetleri 2016-9A Finansal

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Yılı Finansal Sunumu

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Yılı Finansal Sunumu DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2013 Yılı Finansal Sunumu Dyo Boya nın Gücü Kaliteli, yenilikçi, pazar odaklı ürünler Birçok segmente hitap eden geniş ürün portföyü 1.000 farklı ürün, 60.000 renk seçeneği Ürün

Detaylı

Aftermarket Basın Toplantısı 12 Kasım, 2009. Şirket Tanıtımı

Aftermarket Basın Toplantısı 12 Kasım, 2009. Şirket Tanıtımı Aftermarket Basın Toplantısı 12 Kasım, 2009 Şirket Tanıtımı Honeywell Faaliyet Alanları Otomasyon ve kontrol çözümleri Özellikli materyaller 2008 Satışları $5.3B $14B $12.7B $4.6B Toplam = $36.6B Havacılık

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Mozambik Cumhuriyeti Resmi Dil : Portekizce (Resmi dil), 3 ana Afrika dil grubu; Makua-Lomwe, Tsonga, Sena-Nyanja Başkenti : Maputo Yüzölçümü : 799.380 km 2 Nüfus : 23 milyon

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1)

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1) T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1) Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi 1 İÇİNDEKİLER Şekiller Listesi... 3 Kısaltmalar Listesi... 3 YÖNETİCİ ÖZETİ... 4 1.SEKTÖRÜN

Detaylı

PLASTİK ÜRÜNLERİ SANAYİİ RAPORU

PLASTİK ÜRÜNLERİ SANAYİİ RAPORU MMP Ön Raporu EK 2E PLASTİK ÜRÜNLERİ SANAYİİ RAPORU MEVCUT DURUM: Dünyada olduğu gibi Türkiye de de plastiğin, geleneksel malzemeler olan demir, cam, kağıt, tahta gibi malzemeye alternatif olarak ortaya

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- ŞUBAT 2016 (SAYI: 84) GENEL DEĞERLENDİRME 24.02.2016 Ekonomide Güven Azaldı, Riskler Arttı. Sanayinin Maliyetlerini Artıracak Uygulamalardan Kaçınılmalı Dünya ekonomisi 2015

Detaylı

Silikonlar, Mastikler ve Köpükler

Silikonlar, Mastikler ve Köpükler Vulkanize fiber, Bez ve Kağıt mesnetler üzerine elektroliz yöntemiyle kaplanan zımparalarımız, en yüksek kalite ve performansta aşındırma kabiliyetine sahip, OSA, EN, ANSI sertifikalarına uygun ve uzun

Detaylı

Çeşitli Enerji Kaynaklarının Karşılaştırılması

Çeşitli Enerji Kaynaklarının Karşılaştırılması Çeşitli Enerji Kaynaklarının Karşılaştırılması Dünya Nüfusu sürekli arttığından ve ülkelerin şu anki Batı Avrupa,Japonya,Kuzey Amerika yaşam standartlarına ulaşma çabasından dolayı daha fazla elektrik

Detaylı

DÜNYA ÜRETİM RAPORU, 2014 YILI 1. ÇEYREK

DÜNYA ÜRETİM RAPORU, 2014 YILI 1. ÇEYREK 11/7/2014 DÜNYA ÜRETİM RAPORU, 2014 YILI 1. ÇEYREK (Çeviren:Şeyda YILDIZ, Aybüke Tuğçe KARABÖRK) MAKİNE ŞUBESİ Kaynak: Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) www.unido.org DÜNYA ÜRETİMİ 2014

Detaylı

2008, 3. Çeyrek Sonuçları

2008, 3. Çeyrek Sonuçları Arçelik A.Ş. 2008, 3. Çeyrek Sonuçları Genel 5,09 milyar YTL ciro (2,74 milyar ) Zor piyasa koşullarına rağmen korunan yüksek kar marjları Gelişmekte olan pazarlarda artan satış performansı Tüketici elektroniği

Detaylı

Toz Boya T O Z B O Y A N E D I R? T O Z B O Y A N E R E D E K U L L A N I L I R? A V A N T A J L A R I?

Toz Boya T O Z B O Y A N E D I R? T O Z B O Y A N E R E D E K U L L A N I L I R? A V A N T A J L A R I? Toz Boya T O Z B O Y A N E D I R? T O Z B O Y A N E R E D E K U L L A N I L I R? A V A N T A J L A R I? TOZ BOYA NEDİR? Elektrostatik toz boyama solvent içermeyen bir yüzey kaplama metodudur. Kaplayıcı

Detaylı

KİMYEVİ MADDELER, PLASTİKLER VE MAMULLERİ

KİMYEVİ MADDELER, PLASTİKLER VE MAMULLERİ KİMYEVİ MADDELER, PLASTİKLER VE MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU EYLÜL 2015 TÜRKİYE DE KİMYA VE PLASTİK SEKTÖRÜ Türk kimya endüstrisi, ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya-vernik, sentetik

Detaylı

Hoş geldiniz GoGaS. Proses Isıtma (Kurutma/Fırınlama) Goch GmbH & Co. KG. GoGaS ın 60 yılı aşkın deneyimiyle!

Hoş geldiniz GoGaS. Proses Isıtma (Kurutma/Fırınlama) Goch GmbH & Co. KG. GoGaS ın 60 yılı aşkın deneyimiyle! Hoş geldiniz GoGaS Goch GmbH & Co. KG Proses Isıtma (Kurutma/Fırınlama) GoGaS ın 60 yılı aşkın deneyimiyle! Konu Başlıkları 1. GoGaS a genel bakış 2. İnfrared brülör kavramları 3. Uygulamalar and referanslar

Detaylı

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTIKLERINBILINMEYEN YAŞAMI AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTİKLER DEĞERLİDİR TÜRKİYE DE ÜRÜNLERİN %47 Sİ PLASTİK MALZEME İLE AMBALAJLANIYOR PLASTİK AMBALAJLAR GIDA İSRAFINI ÖNLÜYOR TÜM AMBALAJ ATIKLARIN

Detaylı

KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ KOMPOZİT DÜNYASI

KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ KOMPOZİT DÜNYASI KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ KOMPOZİT DÜNYASI SEKTÖRÜN DÜNYADA GELİŞMESİ Kompozit sektörü, tüm dünyada, ikame malzemelerden de pay alarak büyümektedir ve geçen 30 yıl içerisinde global ekonomik büyümeye

Detaylı

ARC - RELAXTIVE OIL. Gelismis, Güvenilir, Kimyasallar YAĞLAYICI VE GEVŞETİCİ

ARC - RELAXTIVE OIL. Gelismis, Güvenilir, Kimyasallar YAĞLAYICI VE GEVŞETİCİ ARC - RELAXTIVE OIL YAĞLAYICI VE GEVŞETİCİ RELAXTIVE OIL HANGİ AMAÇLA GELİŞTİRİLDİ? RELAXTIVE OIL sıkışmış, paslanmış cıvataları, somunları, bağlantı elemanlarını, uzun süre kullanılmadığı için paslanarak

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Ocak Ayında % 6 Arttı.

Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Ocak Ayında % 6 Arttı. 4 Şubat 2015 BASIN ÖZETİ Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Ocak Ayında % 6 Arttı. Otomobil Pazarı %0,53, Hafif Ticari Araç Pazarı %21,86 Arttı. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı,

Detaylı

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Belçika ya ihracat yapan 334 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

Powdoor ahşap boyama endüstrisini yeniden yapılandırıyoruz. Powdoor Pulver Kimya San. ve Tic. A.Ş

Powdoor ahşap boyama endüstrisini yeniden yapılandırıyoruz. Powdoor Pulver Kimya San. ve Tic. A.Ş ahşap boyama endüstrisini yeniden yapılandırıyoruz Neden Toz Boya? Strateji Tuvali Toz Boya 3,5 3 03 Neden? 2,5 04 Neden? 2 1,5 1 0,5 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Kurulum Maliyeti Kaplama Birim Maliyeti

Detaylı

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi Verimlilik ve Toplam Kalite Yönetimi 10 Nisan 2010 Hatice EKSEN Uzman MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Ülke ekonomisinin

Detaylı

1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar

1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar 1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar TERMODİNAMİK VE ISI TRANSFERİ Isı: Sıcaklık farkının bir sonucu olarak bir sistemden diğerine transfer edilebilen bir enerji türüdür. Termodinamik: Bir sistem bir denge

Detaylı

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ HS No: 34.01, 34.02, 34.03, 34.04, 34.05, 34.06, 34.07 DÜNYA TEMİZİLİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ Temizlik maddeleri deterjanlar ve sabunlardan oluşmaktadır. Bu sektörün üretmekte olduğu

Detaylı

Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşmasının Türkiye Ekonomisine ve Dış Ticaretine Etkileri

Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşmasının Türkiye Ekonomisine ve Dış Ticaretine Etkileri Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşmasının Türkiye Ekonomisine ve Dış Ticaretine Etkileri Medine Atay Ergin 12 Mayıs 05.03.2015 2016, İstanbul Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması 4 Şubat 2016 tarihinde imzalandı.

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ HADDELEME (Calendering) İLE İŞLEME TEKNİĞİ HADDELEMEYE(Calendering) GİRİŞ Bu yöntem genellikle termoplastiklere ve de özellikle ısıya karşı dayanıklılığı düşük olan

Detaylı

Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (GU 60 ) ISO 2813

Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (GU 60 ) ISO 2813 30060;30061 1,2 30060 poliüretan ^(ValidationDate). 1 Ürün tanımı Çift bileşenli, kimyasal kürlenmeli, alifatik akrilik poliüretan esaslı bir boyadır. 'Parlak' bir sonkattır ve parlaklık dayanımı iyidir.

Detaylı

makina parkları kurarak, kaliteli eğitilmiş personeller ile tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

makina parkları kurarak, kaliteli eğitilmiş personeller ile tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. HAKKIMIZDA Firmamız, "Yeni nesil yalıtım sistemleri" sloganıyla yüksek teknolojiye sahip çözümleri ile sektöründeki öncü firmalardan bir tanesidir. Firmamız, Türkiye'de yalıtım bilincinin gelişmesi ile

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Y Finansal Sunumu

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Y Finansal Sunumu DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2016-1Y Finansal Sunumu 2016 1Y Başlıca Gelişmeler 2016 yılının ilk yarısında Türkiye Boya Pazarı %2-3 aralığında büyümüştür. 1 2016 yılının ilk yarısında jeopolitik riskler devam

Detaylı

Bol ve Kullanışlı Bir Madde: Alüminyum Nurel KILIÇ

Bol ve Kullanışlı Bir Madde: Alüminyum Nurel KILIÇ Bol ve Kullanışlı Bir Madde: Alüminyum Nurel KILIÇ Alüminyum, yer kabuğunda en çok bulunan üçüncü elementtir. Bugün dünyada; 730.000.000 ton/yıl ile ilk sırada yer alan demir-çelikten sonra 22.000.000

Detaylı

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ Mak. Yük. Müh. Emre DERELİ Makina Mühendisleri Odası Edirne Şube Teknik Görevlisi 1. GİRİŞ Ülkelerin

Detaylı

DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ

DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ Dünyanın önemli petrol ve enerji şirketlerinden Exxon Mobil tarafından 2018 Enerji Görünümü ve 2040 yılına dair öngörüleri içeren bir rapor yayınlandı. Rapor, Outlook

Detaylı

Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi

Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi Yavuz EROĞLU Yönetim Kurulu Başkanı 1 10 Eylül 2015 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ; SEKTÖRDE FAALİYET GÖSTEREN 6500 FİRMA

Detaylı

CP 50 KOMPOZİT PANEL. MİMARİ KATALOG Alüminyum Pencere, Kapı ve Giydirme Cephe Sistemleri

CP 50 KOMPOZİT PANEL. MİMARİ KATALOG Alüminyum Pencere, Kapı ve Giydirme Cephe Sistemleri MİMARİ KATALOG Alüminyum Pencere, Kapı ve Giydirme Cephe Sistemleri CP 50 KOMPOZİT PANEL ARCHITECTURAL CATALOGUE Aluminium Windows, Doors and Facade Systems 439 Akpa Alüminyum 1987 yılında Çağlayan da

Detaylı

Başlıca İthal Maddeleri : Petrol yağları, buğday, palm yağı, otomobil, gübre, iş makineleri

Başlıca İthal Maddeleri : Petrol yağları, buğday, palm yağı, otomobil, gübre, iş makineleri Etiyopya ve Seramik Sektörü Bilgi Notu GENEL BİLGİLER Resmi Dil : Amharikçe, Oromo, Tigrinya, Somaliae, İngilizce Başkenti : Addis Ababa Yüzölçümü : 1.127.127 km2 Nüfus : 88,4 Milyon(2013 tahmini Önemli

Detaylı

Fibercement levhalar iklim koşullarından etkilenmezler. Uzama kısalma miktarları benzer malzemelerden belirgin miktarda düşüktür.

Fibercement levhalar iklim koşullarından etkilenmezler. Uzama kısalma miktarları benzer malzemelerden belirgin miktarda düşüktür. Fibercement nedir? Yapıların her türlü iç ve dış cephe kaplamalarında kullanılan, otoklavda sertleştirilmiş, düz veya ahşap desenli yüzey görünümüne sahip doğal lifli çimento esaslı levhalardır. Selüloz

Detaylı

GÜNCELLEME TARİHİ 11/02/2008

GÜNCELLEME TARİHİ 11/02/2008 3593 İSTANBUL TİCARET ODASI EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ GÜNEY AFRİKA ÜLKE RAPORU GÜNCELLEME TARİHİ 11/02/2008 Ülke no :388 Ş.O - 07 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Güney Afrika Cumhuriyeti Yönetim

Detaylı

DIS TICARET ARASTIRMA SERVISI

DIS TICARET ARASTIRMA SERVISI ISTANBUL TICARET ODASI EKONOMIK VE SOSYAL ARASTIRMALAR SUBESI I R A N ÜLKE ETÜDÜ Güncelleme Tarihi: 08 Agustos 200 ETÜD NO :616 S.O. I- GENEL BILGILER Resmi Adi : Iran Islam Cumhuriyeti Yönetim Sekli :

Detaylı

Kalite kimse bakmadığında da doğru olanı yapmaktır. Henry FORD

Kalite kimse bakmadığında da doğru olanı yapmaktır. Henry FORD 1 Hakkımızda STARMET YAPI SAN. VE TİC. A.Ş. ; Uzman ve güçlü insan kaynağı ile Yassı Çelik Sektöründe çözüm ortağı ve tedarik merkezi olabilmek adına, özellikle İhracat ve imalata dayalı sanayi kuruluşlarına

Detaylı

2010 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2010 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

AkzoNobel Kemipol Bobin Boyaları. SMU Metal Coatings Introductory presentation

AkzoNobel Kemipol Bobin Boyaları. SMU Metal Coatings Introductory presentation AkzoNobel Kemipol Bobin Boyaları SMU Metal Coatings Introductory presentation 1 AkzoNobel Kemipol İzmir Kemalpaşa 2 Historical Background Swap of Businesses from AkzoNobel Kemipol to Kansai Altan Coil

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2014 1. Yarı Yıl Finansal Sunumu

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2014 1. Yarı Yıl Finansal Sunumu DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2014 1. Yarı Yıl Finansal Sunumu Dyo Boya nın Gücü Kaliteli, yenilikçi, pazar odaklı ürünler Birçok segmente hitap eden geniş ürün portföyü 1.000 farklı ürün, 60.000 renk seçeneği

Detaylı

ANKET-FİRMA Soruları yanıtlarken firmanızla/sektörünüzle ilgili olmadığını düşündüğünüz sorulara yanıt vermeyiniz.

ANKET-FİRMA Soruları yanıtlarken firmanızla/sektörünüzle ilgili olmadığını düşündüğünüz sorulara yanıt vermeyiniz. ANKET-FİRMA Soruları yanıtlarken firmanızla/sektörünüzle ilgili olmadığını düşündüğünüz sorulara yanıt vermeyiniz. Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederiz. BÖLÜM 1: FİRMA BİLGİLERİ Firma Adı : Bulunduğunuz

Detaylı

7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI

7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI 7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında organize edilen ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenen Türkiye

Detaylı

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu MALZEME BİLİMİ I MMM201 aluexpo2015 Sunumu Hazırlayanlar; Çağla Aytaç Dursun 130106110005 Dilek Karakaya 140106110011 Alican Aksakal 130106110005 Murat Can Eminoğlu 131106110001 Selim Can Kabahor 130106110010

Detaylı

renk teknolojisi ve yaratıcılığı KURUMSAL PROFİL

renk teknolojisi ve yaratıcılığı KURUMSAL PROFİL KURUMSAL PROFİL KURUMSAL PROFİLİMİZ BMCOLOR, müşterilerinin güveni ile 30 yıllık başarılı bir geçmişten günümüze ulaşmıştır. BMCOLOR, modern altyapısı ve nitelikli insan kaynağı ile baskı ve ambalaj sektörüne

Detaylı

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1 SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv Otomotiv İç Satışlarda Hızlı Artış Temmuz Ayında Devam Ediyor. Beyaz Eşya Beyaz Eşya İç Satışlarda Artış Temmuz Ayında Hızlandı. İnşaat Reel Konut Fiyat Endeksinde

Detaylı

Basın Bülteni. BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı

Basın Bülteni. BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı Basın Bülteni BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı BASF, 2014 yılı üçüncü çeyreğinde satışlarını yüzde 3 artırarak 18,3 milyar Avro ya çıkardı. Şirketin faiz ve vergi öncesi karı ise (FAVÖK) yüzde 9

Detaylı

Isı transferi (taşınımı)

Isı transferi (taşınımı) Isı transferi (taşınımı) Isı: Sıcaklık farkı nedeniyle bir maddeden diğerine transfer olan bir enerji formudur. Isı transferi, sıcaklık farkı nedeniyle maddeler arasında meydana gelen enerji taşınımını

Detaylı

tepav REACH ve tekstil endüstrileri: Fırsat nerede? Güven Sak Ankara, 20 Ağustos 2008 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav REACH ve tekstil endüstrileri: Fırsat nerede? Güven Sak Ankara, 20 Ağustos 2008 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı REACH ve tekstil endüstrileri: Fırsat nerede? Güven Sak Ankara, 20 Ağustos 2008 REACH Türkiye Direktifi Ekonomi ve Politikaları Tekstil ve Araştırma Hazır-Giyim

Detaylı

MİMARİ KATALOG Alüminyum Pencere, Kapı ve Giydirme Cephe Sistemleri

MİMARİ KATALOG Alüminyum Pencere, Kapı ve Giydirme Cephe Sistemleri MİMARİ KATALOG Alüminyum Pencere, Kapı ve Giydirme Cephe Sistemleri ARCHITECTURAL CATALOGUE Aluminium Windows, Doors and Facade Systems Akpa Alüminyum 1987 yılında Çağlayan da kurulmuştur. Kuruluşundan

Detaylı

ISI TRANSFER MEKANİZMALARI

ISI TRANSFER MEKANİZMALARI ISI TRANSFER MEKANİZMALARI ISI; sıcaklık farkından dolayı sistemden diğerine transfer olan bir enerji türüdür. Termodinamik bir sistemin hal değiştirirken geçen ısı transfer miktarıyla ilgilenir. Isı transferi

Detaylı

Mantolama Sistemleri

Mantolama Sistemleri Mantolama Sistemleri 6 7 8 Kale Mantolama Sistemleri Uygulama Katmanları Kale Taşyünü sistem uygulama katmanları. 1. Kale Taşyünü Mantotech Yapıştırma Harcı 2. Kale Taşyünü Isı Yalıtım Levhası 3. Kale

Detaylı