KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir)"

Transkript

1 1 KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir) GİRİŞ Sekizinci sınıf Kimya dersi yedinci sınıf Kimya dersinin devamıdır. Sekizinci sınıfta gerçekleştirilmesi gereken program içerikleri şunlardır: Kimyasal hesaplamalar-stokiyometri, kimyasal reaksiyonların hızı, kimyasal elementler (metaller, ametaller ve metaloidler) özellikleri ve bileşikleri. Öğretim programında çevre korunumu ile ilgili içerikler de yer almaktadır. UZAK HEDEFLER: Kimyasal hesaplamalar, kimyasal reaksiyonların hızı ve kimyasal denge, kimyasal elementler-özellikleri ve bileşikleri hakkındaki bilgileri genişletebilme; Denel bir bilim olan Kimyanın günlük hayatımızın bir parçası olduğunu ve toplumsal, bilimsel, ekonomik, kültürel ve teknolojik gelişmeye katkıda bulunduğunu kavrayabilme; Değişik aktiviteler, denel çalışmalar, kendi başına yapılan teorik ve pratik çalışmalarda sorunları incelemeler sayesinde alışkanlık ve yetenekleri geliştirebilme; Bağımsız ve eleştirel olan, öğretmen ve velilerle, okul personeli ile barışık ve işbirliği içinde olan bir öğrenci şahsiyeti kazandırabilme.

2 2 GENEL VE ÖZEL HEDEFLER: Bilgi açısından: q Mol, molar kütle ve molar hacim kavramlarını kavrayabilme; q Element ve bileşik özelliklerini kavrayabilme; q Metal, metaloid ve ametallerin elde edilişini kavrayabilme. Anlama açısından: q Kimyasal reaksiyonların gerçekleştiği bilimsel teori, kanun ve yöntemleri anlayabilme; q Periyodik sistemin, elementlerin özelliklerine göre yapıldığını anlayablme; q Kimyasal reaksiyonların hızını ve bu hızı etkileyen etkenleri anlayabilme. Uygulama açısından: q SI sistemine ait ölçme birimlerini ve kimyada hesaplama kurallarını uygulayabilme; q Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Birliği (İUPAC) sistemine göre bileşikleri adlandırabilme; q Laboratuvar araç ve gereçleri, ayrıca kimyasal maddeleri kullanabilme ve koruyucu önlemleri alabilme. Analiz açısından: q Element ve bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceleyebilme; q Metal, metaloid ve ametallerin özelliklerini inceleyebilme; q Kimyasal reaksiyonların hızını ve bu hızı etkileyen etkenleri inceleyebilme. Sentez açısından: q İnorganik bileşikleri (oksitler, asitler, bazlar, tuzlar vb.) kavrayabilme. Değerlendirme açısından: q Element ve bileşiklerin günlük yaşamdaki önemini değerlendirebilme; q Kimyasal maddelerin çevreye getirdiği zararları, çevrenin korunmasında alınması gereken önlemleri değerlendirebilme.

3 PROGRAM İÇERİĞİ Kategori Alt kategori Ders Saati Yüzdelik % I. Kimyanın Temelleri 1. Kimyasal Hesaplamalar Kimyasal Reaksiyonların Hızı ve Kimyasal Denge II. Kimyasal Elementler ve 1. Ametaller ve Metaloidler ve Metaller Sınıflandırılmaları 2. Çevre Korunumu Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. Kimyanın Temelleri I. 1. Kimyasal Hesaplamalar I Gerçek ve Bağıl Atom Kütlesi (Gerçek ve bağıl atom kütlesinin, ayrıca bağıl molekül kütlesinin hesaplanması). I Madde Miktarı - Mol (Madde miktarı ve molar kütlenin hesaplanması). I Elementlerin Bileşiklerdeki Yüzdelikleri, Reaksiyona Giren ve Reaksiyondan Çıkan Maddelerin Kütleleri (Elementlerin bileşiklerdeki yüzdeliklerinin hesaplanması. Reaksiyona giren ve reaksiyondan çıkan maddelerin kütlelerinin hesaplanması). Bu konuları tamamlayan her öğrenci: 1. Atomların gerçek atom kütlelerini hesaplayarak kütle birimiyle gösterir. 2. Periyodik cetvelden yararlanarak bağıl molekül kütlelerini hesaplar. 3. Molün ne olduğunu açıklar ve molar hesaplamalar yapar. 4. Atom ve molekül gram kavramlarını tanımlar. 5. Elemetlerin bileşiklerdeki yüzdeliklerini hesaplar. 6. Kimyasal denklemleri denkleştirir. 7. Reaksiyon maddelerinin molekül kütle ve molar hacımlarını hesaplar. 3 Fizik (Ölçme birimlerinin kullanılması). Matematik (Kimyasal hesaplamalarda matematiksel işlemlerin uygulanması). Enformatik (İnternetteki bilgilerden yararlanma).

4 Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. Kimyanın Temelleri I. 2. Kimyasal Reaksiyonları n Hızı ve Kimyasal Denge I Kimyasal Reaksiyonların Hızı ve Bu Hızı Etkileyen Etkenler (Kimyasal reaksiyon hızı kavramı.yoğunluk, sıcaklık ve katalizörlerin kimyasal reaksiyon hızına etkisi). I Kimyasal Denge (Tersinir olmayan ve tersinir olan reaksiyonlar). I Oksido-Redüksiyon Reaksiyonları ve Elektrik Akımının Kimyasal Kaynakları (Oksidasyon ve redüksiyon kavramı ve oksido-redüksiyon reaksiyonlarının denkleştirilmesi. Elektroliz olayı ve piller). Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: 1. Kimyasal reaksiyon hızı kavramını tanımlar. 2. Reaksiyon hızını etkileyen etkenleri belirler. 3. Tersinir olmayan reaksiyonları tersinir olanlardan ayırt eder. 4. Oksidasyon ve Redüksiyon olaylarını açıklar. 5. Oksido-redüksiyon reaksiyonlarında oksitlenen ve redüklenen maddeleri birbirlerinden ayırt eder. 6. Basit örneklerde oksidoredüksiyon reaksiyonlarını denkleştirir. 7. Elektrik akımının kimyasal kaynaklarını belirler. 4 Fizik (Elektroliz kanunları). Enformatik (İnternetteki bilgilerden kullanılması). Biyoloji (Canlılardaki oksidoredüksiyon reaksiyonları). Endüstri (Elektrik akımının kimyasal kaynaklarından yararlanma).

5 Kategori II. Kimyasal Elementler ve Sınıflandırılmaları Alt Kategori II. 1. Ametaller ve Metaloidler Ders İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki II Ametaller ve Metaloidler edilişi ve kullanılışı). II Klor bileşikleri ve kullanılışı) II Oksijen ve Kükürt II Azot II Fosfor II Karbon II Silisyum Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: 1. Metal, metaloid ve ametalleri birbirinden ayırt eder. 2. Klorün fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar. 3. Klor bileşiklerini tanımlar ve kullanılışlarını açıklar. 4. Oksijenin ve kükürdün bulunuşunu, özelliklerini, bileşiklerini ve kullanılışını açıklar. 5. Oksijen ve kükürdün bileşiklerini inceler ve kullanılışlarını açıklar. 6. Oksijenin solunumdaki önemini açıklar. 7. Azotun bulunuşunu ve özelliklerini açıklar. 8. Azotun önemli bileşiklerinin fomüllerini yazar, özellik ve kullanılışların açıklar. 9. Azot gübrelerinin tarımdaki önemini değerlendirir. 10. Fosforun elde edilişini, özelliklerini, bileşiklerini ve kullanılışını açıklar. 11. Karbonun bulunuşunu, özelliklerini, inorganik bileşiklerini ve kullanılışını açıklar. 12. Karbonun allotropik şekillerini ayırt eder. 13. Karbonun inorganik bileşiklerini organik bileşiklerinden ayırt eder. 14. Silisyumun bulunuşunu, özelliklerini ve bileşiklerini açıklar. 15. Silisyumun elektronikte, silikatların inşaattaki önemini açıklar. 5 Fizik (Metal, metaloid ve ametal özellikleri). Enformatik (İnternetteki bilgilerden yararlanma). Biyoloji (Biyolojik elementlerin önemi). Endüstri (Metal, metaloid, ametal ve bileşiklerinin kullanılışı).

6 Kategori II. Kimyasal Elementler ve Sınıflandırılmaları Alt Kategori Ders İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki II Metaller edilişi, alaşımları ve kullanılışı). II Sodyum II Magnezyum ve Kalsiyum II Demir. Paslanma Korozyon ve Önlenmesi edilişi, bileşikleri ve kullanılışı. Paslanma olayı). II Bakır edilişi, bileşikleri ve kullanılışı). II Kurşun ve Çinko edilişi, bileşikleri ve kullanılışı). II Alüminyum edilişi, bileşikleri ve kullanılışı) Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: 1. Metal ve filizlerinin bulunuşunu açıklar. 2. Metal ve alaşımlarının özelliklerini, elde ediliş ve kullanılışlarını açıklar. 3. Sodyumun fiziksel ve kimyasal özelliklerini, elde edilişini, bileşiklerini ve kullanılışını açıklar. 4. Magnezyum ve kalsiyumun bulunuşunu, özelliklerini, bileşiklerini ve kullanılışlarını açıklar. 5. Magnezyum ve kalsiyum bileşiklerini ve onların canlılar için önemini inceler. 6. Kalsiyum ve bileşiklerinin inşaattaki önemini açıklar. 7. Kalsiyum ve magnezyum tuzlarının doğal sulardaki önemi. 8. Demirin bulunuşu, özellikleri, filizlerinden elde edilişi. 9. Demirin önemli olan alaşım ve bileşiklerini ve kullanılışını açıklar. 10. Paslanma ve zararları; paslanmanın önlenmesi. 11. Bakırın bulunuşunu, elde edilişini, alaşımlarını, bileşiklerini ve onların önemini açıklar. 12. Kurşun ve çinkonun bulunuşunu, elde edilişini, özelliklerini, alaşım ve bileşiklerini, kullanılışlarını açıklar. 13. Kurşun ve çinkonun, ayrıca alaşımlarının endüstri ve yaşamdaki önemini açıklar. 14. Alüminyumun bulunuşunu, elde edilişini, özelliklerini, alaşımlarını, bileşiklerini ve kullanılışlarını açıklar. 6

7 7 Kategori Alt Kategori Ders İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki II. Kimyasal Elementler ve Sınıflandırılmaları II. 2. Çevre Korunumu II Hava, Su ve Toprak Kirliliği - Kirliliğin Önlenmesi (Hava, su ve toprak kirliliği ve neticeleri; kirliliğin önlenmesi). II Atıkların Yeniden Kazanılması - Resiklaj (Atıkların yeniden kazanılması yöntemleri). Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: 1. Kirli havayı temiz havadan ayırt eder. 2. Hava kirlilik kaynaklarını tespit eder. 3. Su kirlilik kaynaklarını belirler ve suların temizlenme yollarını açıklar. 4. Toprak kirlilik kaynaklarını ve bu kaynakların canlılara etkisini açıklar. 5. Atıkların yeniden kazanılması resiklaj yöntemlerini açıklar. 6. Kirli hava, su ve toprağın insana etkisini açıklar. Enformatik (İnternetteki bilgilerden yararlanma). Biyoloji (Kirli hava, su ve toprağın ekosistemlere etkisi). Endüstri (Kirliliğin önlenmesi ve atıkların yeniden kazanılması).

8 8 METODOLOJİ Kimya dersi plan ve programının gerçekleştirilebilmesi için çalışmalarda değişik öğretim yöntem ve tekniklerinin (bilgi edinme, tekrarlama, pekiştirme, ödev yapma, proje yapma, pratik çalışma, ayrıca çizim, diyagram, grafik, laboratuvar araçları, ölçme araçları gibi teknik araç ve gereçleri kullanma, internet kullanma) uygulanması gerekir. Kimya dersinde uygulanacak olan öğretim yöntem ve teknikler öğretmenin seçimine bırakılmıştır. Yöntem ve teknik seçerken öğrencilerin istem ve ihtiyaçları, konuların içeriği, didaktik kurallar, öğrencilerin bilgi seviyesi vb. gözönünde bulundurulmalıdır. Aynı bir derste öğretim yöntem ve tekniklerin birkaçı uygulandığında çalışmalar daha ilginç ve daha dinamik olur; monotoni kırılır, neticede öğrenciler daha başarılı olur. Öğrencilerle çalışmada uygulanabilecek olan öğretim yöntem ve teknikler öğretim çeşitleri kadar çoktur. Öğretim yöntem ve tekniklerin program içeriklerinin kolay öğrenilmesini sağlayabileceği gibi, bilgi ve alışkanlıkların, yetenek, tutum ve değerlerin, özellikle günlük problemlerin çözümü için gereken bilgilerin de uygulanmasını sağlamalıdır. Öğretimde uygulanabilecek bazı yöntem ve teknikler aşağıda verilmiştir: Doğrudan öğretim (anlatma, açıklama, alıştırma, örnek verme); Dolaylı öğretim (inceleme, keşfetme, problem çözme); Soru sormakla öğretim ( öğrencilere soru sorma); Tartışma ve işbirliği yapmakla öğretim (eleştirel düşünme, yapıcı düşünme, problemleri bilgisayar aracılığı ile çözme); Proje yapmakla öğretim; Gösteri ve deney yapmakla öğretim; Multimedyal araçlar, özellikle bilgisayar aracılığı ile öğretim; Bağımsız inceleme ile öğretim; Doğa ve endüstri objelerinde öğretim. Yukarıda sözü edilen öğretim yöntem ve tekniklerin araç ve gereçlerle birlikte uygulanması gerekir. Aksi halde beklenen sonuçlara ulaşılamaz.

9 9 DEĞERLENDİRME Bireylere verilen eğitim sonunda, istenen yönde bazı davranışların oluşması beklenir. Bu davranışların oluşup oluşmadığını, oluştu ise ne derecede oluştuğunu saptamak için değerlendirmeye; değerlendirmenin yapılabilmesi için de ölçmeye ihtiyaç vardır. Öğretimde uygulanan değerlendirmenin birkaç türü vardır: Yapıcı değerlendirme; Teşhis edici değerlendirme; Toplam değerlendirme; Teşvik edici değerlendirme. Değişik konuların işlenmesinden sonra yapılan her değerlendirme iyi sonuçlar vermektedir. Bu tür değerlendirmeler gerek öğrencilerde gözlenen davranışlar, gerekse eğitim sistemi hakkında önemli bilgiler sunar. Son değerlendirme öğrencilerin tüm aktivitelerini (sözlü cevaplar, projeler, seminerler, davranışlar, deneyler sırasında kazanılan yetiler, ev ödevleri, test sonuçları, sınavlar vb.) içine almaktadır. Öğretim sürecinde öğrencilere kazandırılacak olan davranışlar üç alanda toplanabilir: Bilişsel alan; Duyuşsal alan; Devinimsel alan. Öğretmen, program içeriklerini değerlendirirken çeşitli araç ve teknikler uygular. Program içerikleri (bir konu, bir bölüm, bir sömestre ya da yarı yıl ve ders yılı sonunda) gerçekleştirildikten sonra öğrencilere not vererek değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonuçları öğrenci, veli ve eğitim yöneticileri için açık olmalıdır. Değerlendirme sonuçları değişik amaçların gerçekletirilmesinde yararlı olur. Örneğin: 1. Öğrencilerin ilerlemesiyle ilgili bilgilerin saptanması; 2. Öğrencilere gereken bilgilerin saptanması; 3. Öğrencilerin teşvik edilmesi; 4. Öğrencilerin ilerlemeleri için gereken koşulların sağlanması; 5. Güncel amaçların gerçekleştirilmesi; 6. Öğrencilerde becerilerin saptanması; 7. Kendini ve diğerlerini değerlendirme sırasında öğretim kalitesinin düzeltilmesi.

10 10 KAYNAKÇA VE DERS ARAÇ İLE GEREÇLERİ Kimya dersi öğretim plan ve programının gerçekleştirilebilmesi için öğretmen ve öğrenciler aşağıdaki kaynakça ve ders araç ile gereçlerinden yararlanabilir: Kaynakça: 1. H. Çağırgan, M. Ay: Fen Bilgisi 7, MEB-Ankara, H. Çağırgan, M. Ay: Fen Bilgisi 8. MEB Ankara, Y Koroliya: Kimya 7, Priştine, Y Koroliya: Kimya 8, Priştine, Ders Araç ve Gereçleri: 1) Kimya laboratuvarı ya da mobil laboratuvar;. 2) Kimya kitapları, elkitapları, praktikumlar, iş defterleri; 3) Mesleki ve bilimsel dergiler, sözlükler, ansiklopediler; 4) Elementlerin periyodik cetveli, fotoğraflar, modeller, şemalar, diyagramlar, maketler, mineraller koleksiyonu; 5) Multimedyal araçlar (bilgisayar programları, internet, CD); 6) Video rekorderli TV araçlar, grafoskop, fotoslaydlar, videokasetler vb. Kaynakça ve ders araç ile gereçlerin seçimini Kimya öğretmeni, okuldaki koşulları ve kimya dersi genel ve özel amaçlarını gözönünde bulundurarak yapar. Aynı imkânlar öğrencilere de tanınmalıdır.

KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir)

KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir) KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir) GİRİŞ Sekizinci sınıf Kimya dersi yedinci sınıf Kimya dersinin devamıdır. Sekizinci sınıfta gerçekleştirilmesi gereken

Detaylı

KİMYA haftalık 2, yıllık yoplam 74 ders saati

KİMYA haftalık 2, yıllık yoplam 74 ders saati KİMYA haftalık 2, yıllık yoplam 74 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Kimya dersi yedinci sınıf Kimya dersinin devamıdır. Sekizinci sınıfta gerçekleştirilmesi gereken program içerikleri şunlardır: Kimyasal

Detaylı

KİMYA 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

KİMYA 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati KİMYA 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Kimya dersi ilköğretimin 7. sınıfında öğretilmeye başlar. Önceki sınıflarda öğretilen İnsan ve Doğa, Biyoloji ve Fizik derslerinde

Detaylı

Fen Lisesi (haftalık 3, yıllık toplam 111 ders saati)

Fen Lisesi (haftalık 3, yıllık toplam 111 ders saati) KİMYA Fen Lisesi (haftalık 3, yıllık toplam 111 ders saati) 1 GİRİŞ Kimya maddenin yapısını ve maddede meydana gelen değişmleri inceleyen fen bilimidir. Kimya bilimi diğer bilimlerle, özellikle fizik,

Detaylı

KİMYA GİRİŞ UZAK HEDEFLER

KİMYA GİRİŞ UZAK HEDEFLER KİMYA haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati GİRİŞ Kimya dersi ilköğretimin 7. Sınıfında öğretilmeye başlar. Önceki sınıflarda öğretilen İnsan ve Doğa, Biyoloji ve Fizik derslerinde öğrenciler doğa ve

Detaylı

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı 37 ders saatinde gerçekleştirilmektedir. Sınıf ve okuldaki koşullar gözönünde bulundurularak

Detaylı

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı 37 ders saatinde gerçekleştirilmektedir. Sınıf ve okuldaki koşullar gözönünde bulundurularak

Detaylı

BİYOLOJİ GİRİŞ UZAK HEDEFLER. haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati

BİYOLOJİ GİRİŞ UZAK HEDEFLER. haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati BİYOLOJİ haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı 74 ders saatinde gerçekleştirilmektedir. Sınıf ve okuldaki koşullar gözönünde bulundurularak pratik

Detaylı

Malzeme Bilgisi. Mühendsilik Malzemeleri - RÜ

Malzeme Bilgisi. Mühendsilik Malzemeleri - RÜ Malzeme Bilgisi 1 Giriş Genel anlamda, gereksinme duyulan maddelerin tümüne malzeme denir. Teknik dilde ise malzeme sözcüğünden özellikle, mühendislik yapıtlarının gerçekleştirilebilmesi için gerekli katı

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

FİZİK GİRİŞ GENEL HEDEFLER. Öğrenciler:

FİZİK GİRİŞ GENEL HEDEFLER. Öğrenciler: FİZİK haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati GİRİŞ Altıncı sınıf fizik dersi müfredat programı insan ve doğa esasına göre yazılmıştır. Doğa olayların ve kanunlarının açıklanması bu yaştaki

Detaylı

KİMYA. Fen Bilimleri Lisesi, Matematik ve Bilişim ve Genel Lise GENEL AMAÇLAR

KİMYA. Fen Bilimleri Lisesi, Matematik ve Bilişim ve Genel Lise GENEL AMAÇLAR KİMYA (haftalık ders sayıs 2, yıllık toplam 74 ders saati) Fen Bilimleri Lisesi, Matematik ve Bilişim ve Genel Lise GENEL AMAÇLAR Fen ve deneyler bilimi olan kimya felsefesi özetinin açıklanması ve İUPAC

Detaylı

HASAN KALYONCU ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ SINIF ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI DERSĠN TANIMI VE UYGULAMASI

HASAN KALYONCU ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ SINIF ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI DERSĠN TANIMI VE UYGULAMASI HASAN KALYONCU ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ SINIF ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI DERSĠN TANIMI VE UYGULAMASI Döne Teori+Prati Ders ismi Ders kodu Kredi AKTS m k GENEL KİMYA SNF104 GÜZ 2+0 2 4 Ön Şartlı Ders(ler)

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA SORU 1: 32 16X element atomundan oluşan 2 X iyonunun; 1.1: Proton sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.2: Nötron sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.3: Elektron

Detaylı

AVRASYA UNIVERSITY ALTERNATİF AKIM DEVRE ANALİZİ

AVRASYA UNIVERSITY ALTERNATİF AKIM DEVRE ANALİZİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili ALTERNATİF AKIM DEVRE ANALİZİ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X ) Uzaktan

Detaylı

İNSAN VE DOĞA (haftalık ders sayısı: 1, yıllık toplam: 36 ders saati)

İNSAN VE DOĞA (haftalık ders sayısı: 1, yıllık toplam: 36 ders saati) İNSAN VE DOĞA (haftalık ders sayısı: 1, yıllık toplam: 36 ders saati) GİRİŞ İnsan ve Doğa dersi fen bilimlerinden biyoloji, kimya, fizik ve coğrafyayı kapsayıp, üçüncü sınıftan itibaren okutulmaya başlar.

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Aralık 1. Hafta) ( ) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Aralık 1. Hafta) ( ) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Aralık 1. Hafta) (29.11.2010-03.12.2010) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No BİLEŞİKLER Konu 1 / 24 KOVALENT BİLEŞİKLER Kovalent bileşiklerin adlandırılması

Detaylı

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 18 ders saati)

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 18 ders saati) TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 18 ders saati) GİRİŞ Sekizinci sınıf teknoloji dersi önceden kazanılmış bilgilerin devamı ve bu seviye için öngörülmüş gerekli bilgi ve becerilerin (cisimlerin

Detaylı

MOL KAVRAMI I. ÖRNEK 2

MOL KAVRAMI I.  ÖRNEK 2 MOL KAVRAMI I Maddelerin taneciklerden oluştuğunu biliyoruz. Bu taneciklere atom, molekül ya da iyon denir. Atom : Kimyasal yöntemlerle daha basit taneciklere ayrılmayan ve elementlerin yapıtaşı olan taneciklere

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Genel Kimya EEE

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Genel Kimya EEE DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Genel Kimya EEE120 2 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zrunlu / Yüz Yüze Dersin Koordinatörü

Detaylı

ÖĞRENCİYE VERİLEBİCEK DİGER YILLIK ÖDEV KONULARI

ÖĞRENCİYE VERİLEBİCEK DİGER YILLIK ÖDEV KONULARI Salı, 29 Aralık 2009 16:49 - Son Güncelleme Pazartesi, 08 Mart 20 20:15 ÖĞRENCİYE VERİLEBİCEK DİGER YILLIK ÖDEV KONULARI Öğrencinin bir konuda inceleme ve araştırma yaparak onunla ilgili hazırlayacağı

Detaylı

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. HAFTALARA GÖRE KONU

Detaylı

Temel Kimya Eğitim İçeriği

Temel Kimya Eğitim İçeriği Temel Kimya Eğitim İçeriği Konu Alanı KA 1 Malzeme Bilgisi KA 2 Kimyasal Karışımların Ayrılması KA 3 Kimyasal Yapıların Araştırılması ve Özellikleri KA 4 Fotomoketrik ve Kromatografik Analizler KA 5 Preparatif

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM. Metaller, Ametaller ve Yarı metaller

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM. Metaller, Ametaller ve Yarı metaller Metaller, Ametaller ve Yarı metaller 1 Elementler gösterdikleri benzer özelliklere göre metaller, yarı metaller ve ametaller olarak sınıflandırılabilirler. Periyodik tabloda metal, ametal ve yarı metallerin

Detaylı

Dersin Kodu

Dersin Kodu Genel Kimya II Dersin Adı Genel Kimya II Dersin Kodu 1206.2103 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 6,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 4 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Staj Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer ( ) Dersin Türü

Detaylı

TYYÇ-ENDODONTİ DOKTORA PROGRAM YETERLİKLERİNİN İLİŞKİLENDİRİLMESİ

TYYÇ-ENDODONTİ DOKTORA PROGRAM YETERLİKLERİNİN İLİŞKİLENDİRİLMESİ TYYÇ- 8 DOKTORA EQF-LLL: 8. Düzey QF-EHEA: 3. Düzey - Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde

Detaylı

Biyoanorganik Kimya (CEAC 412) Ders Detayları

Biyoanorganik Kimya (CEAC 412) Ders Detayları Biyoanorganik Kimya (CEAC 412) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Biyoanorganik Kimya CEAC 412 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Ekim 1. Hafta) ( ) .. ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Ekim 1. Hafta) ( ) .. ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Ekim 1. Hafta) (4.10.2010-8.10.2010).. ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No Kimyanın Gelişimi Konu 1 / 23 Kimyanın Temel Kanunları. Kütlenin Korunumu

Detaylı

X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X X X X Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 BİLGİ (Kurumsal ve Olgusal) 1-Lisans düzeyi yeterliliklerine

Detaylı

2014 LYS-2 TESTLERİNE YÖNELİK STRATEJİLERİ

2014 LYS-2 TESTLERİNE YÖNELİK STRATEJİLERİ 2014 LYS-2 TESTLERİNE YÖNELİK STRATEJİLERİ Adaylar LYS-2 de fizik, kimya ve biyoloji testlerinden sınava girecekler. LYS- 2 ler sayısal alanda sağlık bilimleri, fen bilimleri ve mühendislik alanında tercih

Detaylı

1 mol = 6, tane tanecik. Maddelerde tanecik olarak atom, molekül ve iyonlar olduğunda dolayı mol ü aşağıdaki şekillerde tanımlamak mümkündür.

1 mol = 6, tane tanecik. Maddelerde tanecik olarak atom, molekül ve iyonlar olduğunda dolayı mol ü aşağıdaki şekillerde tanımlamak mümkündür. 1 GENEL KİMYA Mol Kavramı 1 Mol Kavramı Günlük hayatta kolaylık olsun diye, çok küçük taneli olan maddeler tane yerine birimlerle ifade edilir. Örneğin pirinç alınırken iki milyon tane pirinç yerine ~

Detaylı

Kimyada Özel Konular

Kimyada Özel Konular Kimyada Özel Konular Dersin Adı Dersin Kodu 1206.5104 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 3,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 2 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar Saati 0 Dersin

Detaylı

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Işık Enerjisinin Kimyasal Enerjiye Dönüştürülmesi Fotosentez, karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) atomlarını

Detaylı

DERS TANIMLAMA FORMU

DERS TANIMLAMA FORMU Dersin Kodu ve Adı : KMU 02 Termodinamik 2 DERS TANIMLAMA FORMU Programın Adı: Kimya Mühendisliği Yarıyıl Eğitim ve Öğretim Yöntemleri (ECTS) Teori Uyg. Lab. Proje/Alan Çalışması Krediler Diğer Toplam

Detaylı

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani elementlerin yapı yaşı atomlardır. BİLEŞİK: En

Detaylı

Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ

Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ Ders içeriği 1. Giriş ve Periyodik cetvel 2. Kıymetli Metaller (Ag, Au, Pt, ) 3. Kıymetli Metaller (Ag, Au, Pt, ) 4. Kıymetli Metaller (Ag, Au,

Detaylı

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER I. GİRİŞ Eğitim, Kosova nın toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmesinin etki alanını temsil eder. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (EBTB) savaşın bitiminden sonra başlayan, en gelişmiş uluslararası

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi I YDI302 6.Yarıyıl 2+2 3 5. YDI205 İngilizce Öğretiminde Yaklaşımlar I

DERS BİLGİLERİ. Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi I YDI302 6.Yarıyıl 2+2 3 5. YDI205 İngilizce Öğretiminde Yaklaşımlar I DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi I YDI302 6.Yarıyıl 2+2 3 5 Ön Koşul Dersleri YDI205 İngilizce Öğretiminde Yaklaşımlar I Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : ODTÜ- Üniversiteler Mahallesi, Dumluıpınar Bulvarı No:1 - Çankaya 06800 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 210 28 97 Faks : 0 312 210 56 68

Detaylı

İçindekiler. Cilt 1. 1 Kimyanın Temelleri Cilt 2 16

İçindekiler. Cilt 1. 1 Kimyanın Temelleri Cilt 2 16 Cilt 1 Çeviri Editörlerinden Yazarlar Hakkında Öğrencilere xiii xi 1 Kimyanın Temelleri 1 2 3 4 5 6 7 x Kimyasal Formüller ve Bileşenlerin Stokiyometrisi 48 Kimyasal Denklemler ve Tepkime Stokiyometrisi

Detaylı

ÖĞRETİM PLAN VE PROGRAMI

ÖĞRETİM PLAN VE PROGRAMI EĞİTİM, BİLİM VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Alt seviye ortaöğretim altıncı ve yedinci sınıf ÖĞRETİM PLAN VE PROGRAMI Priştine, aralık 2004 1 Yayın Sorumlusu İsuf Zeneli Yayına Hazırlayanlar: Agim Bërdyna Ramush

Detaylı

Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM. Elementlerin periyodik sistemdeki yerlerine göre sınıflandırılması

Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM. Elementlerin periyodik sistemdeki yerlerine göre sınıflandırılması Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM Elementlerin periyodik sistemdeki yerlerine göre sınıflandırılması METALLER Metaller doğada..atomlu halde ya da bileşikleri halinde bulunur. Oda sıcaklığında..hariç

Detaylı

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37 TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37 GİRİŞ Altıncı sınıf Teknoloji dersi önceki senelere ait bilgilerin devamı ve genişlemiş halidir. Teknoloji dersi, öğrencileri değişik tecrübe ve etkinliklerin

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ. PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI ÇALIŞTAY KOORDİNATÖR: Prof. Dr. Mehmet AY TÜSSİDE-GEBZE HAZİRAN

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ. PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI ÇALIŞTAY KOORDİNATÖR: Prof. Dr. Mehmet AY TÜSSİDE-GEBZE HAZİRAN TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ-MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI ÇALIŞTAY 2009-2 KOORDİNATÖR: Prof. Dr. Mehmet AY TÜSSİDE-GEBZE 23-30 HAZİRAN

Detaylı

KİMYANIN UĞRAŞI ALANLARI NELER KAZANACAĞIZ

KİMYANIN UĞRAŞI ALANLARI NELER KAZANACAĞIZ KİMYANIN UĞRAŞI ALANLARI NELER KAZANACAĞIZ Biyokimya, analitik kimya, organik kimya, anorganik kimya, fizikokimya, polimer kimyası ve endüstriyel kimya disiplinlerini kısaca tanıyacak, İlaç, gübre, petrokimya,

Detaylı

Kimyasal Proses Endüstrileri (CEAC 540) Ders Detayları

Kimyasal Proses Endüstrileri (CEAC 540) Ders Detayları Kimyasal Proses Endüstrileri (CEAC 540) Ders Detayları Ders Adı Kimyasal Proses Endüstrileri Ders Kodu CEAC 540 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MME 2004

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MME 2004 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: ÇÖZELTİLER TERMODİNAMİĞİ Dersin Orjinal Adı: THERMODYNAMICS OF SOLUTIONS Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)

Detaylı

4) Elementleri metal, ametal ve soygaz olarak sınıflandırarak özelliklerini karşılaştırır.

4) Elementleri metal, ametal ve soygaz olarak sınıflandırarak özelliklerini karşılaştırır. 1) 8.3.1.1. Geçmişten günümüze periyodik sistemin oluşturulma sürecini araştırır ve sunar. 4) 8.3.2.1. Elementleri metal, ametal ve soygaz olarak sınıflandırarak özelliklerini karşılaştırır. 2) 8.3.1.2.

Detaylı

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52.

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52. İ Ç İ NDEKİ LER Ön Söz xiii K I S I M 1 Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1 BÖLÜM 1 Giriş 3 1.1 Su 4 1.2 Atık Sular ve Su Kirliliği Kontrolü 5 1.3 Endüstriyel ve Tehlikeli Atıklar

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Malzeme Bilimi MK-213 2/Güz (3+1+0) 3,5 6

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Malzeme Bilimi MK-213 2/Güz (3+1+0) 3,5 6 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Malzeme Bilimi MK-213 2/Güz (3+1+0) 3,5 6 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi : Lisans,

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Restorasyon Kimyası Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

VIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 8 VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. O, S, Se, Te, Po O ve S: Ametal Se ve Te: Yarı metal Po: Metal *Oksijen genellikle bileşiklerinde

Detaylı

Temel Alan Yeterlilikleri (Doğa Bilimleri, 8. Düzey, Doktora)

Temel Alan Yeterlilikleri (Doğa Bilimleri, 8. Düzey, Doktora) Temel Alan Yeterlilikleri (Doğa Bilimleri, 8. Düzey, Doktora) 1 2 Bilgi 1 Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile

Detaylı

KİMYASAL BİLEŞİKLER İÇERİK

KİMYASAL BİLEŞİKLER İÇERİK KİMYASAL BİLEŞİKLER İÇERİK Mol, Molar Kütle Kimyasal Formülden Yüzde Bileşiminin Hesaplanması Bir Bileşiğin Yüzde Bileşiminden Kimyasal Formülünün Hesaplanması Organik Bileşiklerin Kimyasal Bileşiminin

Detaylı

maddelere saf maddeler denir

maddelere saf maddeler denir Madde :Kütlesi olan her şeye madde denir. Saf madde: Aynı cins atom veya moleküllerden oluşan maddeye denir. Fiziksel yollarla kendisinden başka maddelere ayrışmayan maddelere saf maddeler denir Element:

Detaylı

Biyokimyasal Hesaplamalar (CEAC 519) Ders Detayları

Biyokimyasal Hesaplamalar (CEAC 519) Ders Detayları Biyokimyasal Hesaplamalar (CEAC 519) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Biyokimyasal Hesaplamalar CEAC 519 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

BİYOLOJİ 6. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

BİYOLOJİ 6. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati BİYOLOJİ 6. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Biyolojiye ait konular ilköğretimde Doğa ve İnsan dersinde öğretilir. Biyoloji, ayrı bir ders olarak ancak alt kademe ortaöğretimin

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersin Adı Öğretim Dili İtfaiye Araç Malzeme Bilgisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün

Detaylı

Burada a, b, c ve d katsayılar olup genelde birer tamsayıdır. Benzer şekilde 25 o C de hidrojen ve oksijen gazlarından suyun oluşumu; H 2 O (s)

Burada a, b, c ve d katsayılar olup genelde birer tamsayıdır. Benzer şekilde 25 o C de hidrojen ve oksijen gazlarından suyun oluşumu; H 2 O (s) 1 Kimyasal Tepkimeler Kimyasal olaylar elementlerin birbirleriyle etkileşip elektron alışverişi yapmaları sonucu oluşan olaylardır. Bu olaylar neticesinde bir bileşikteki atomların sayısı, dizilişi, bağ

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : İstanbul Yolu, Gersan Sanayi Sitesi 2306.Sokak No :26 Ergazi/Yenimahalle 06370 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 255 24 64 Faks : 0 312 255

Detaylı

Temel Grafik Eğitimi - II (GRT 202) Ders Detayları

Temel Grafik Eğitimi - II (GRT 202) Ders Detayları Temel Grafik Eğitimi - II (GRT 202) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Temel Grafik Eğitimi - II GRT 202 Bahar 2 4 0 4 8 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ ORE 222 4 2+2 3 4

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ ORE 222 4 2+2 3 4 BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Orman Endüstri Makineleri ORE 222 4 2+2 3 4

Detaylı

Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II (CEAC 402) Ders Detayları

Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II (CEAC 402) Ders Detayları Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II (CEAC 402) Ders Detayları Ders Adı Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II Ders Kodu CEAC 402 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Bahar 0 4 0 2 6

Detaylı

Kimyanın Temel Kanunları

Kimyanın Temel Kanunları Kimyanın Temel Kanunları A. Kütlenin Korunumu Kanunu Lavoiser miktarı belli olan kalay (Sn) parçasını içinde bir miktar hava bulunan bir fanusa koyarak tartmış.daha sonra fanusu içindekilerle birlikte

Detaylı

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi KİMYASAL DENKLEMLER İki ya da daha fazla maddenin birbirleri ile etkileşerek kendi özelliklerini kaybedip yeni özelliklerde bir takım ürünler meydana getirmesine kimyasal olay, bunların formüllerle gösterilmesine

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Statik MK-212 2/Güz (3+0+0) 3 5

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Statik MK-212 2/Güz (3+0+0) 3 5 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Statik MK-212 2/Güz (3+0+0) 3 5 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi : Lisans, Zorunlu

Detaylı

STOKİYOMETRİ. Kimyasal Tepkimelerde Kütle İlişkisi

STOKİYOMETRİ. Kimyasal Tepkimelerde Kütle İlişkisi STOKİYOMETRİ Kimyasal Tepkimelerde Kütle İlişkisi Sülfür oksijen içerisinde yanarak kükürt dioksit oluşturur. Modeller elementel sülfürü (S8), oksijeni ve kükürt dioksit moleküllerini göstermektedir. Her

Detaylı

TOPLAM 29 14 14 7 ÇOCUKLARDA SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ GENÇLERDE SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ SOSYAL HİZMET ALANLARI (*)

TOPLAM 29 14 14 7 ÇOCUKLARDA SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ GENÇLERDE SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ SOSYAL HİZMET ALANLARI (*) ALAN/DAL MESLEK LİSESİ AİLE VE TÜKETİCİ ALANI (ÇEVRE, TÜKETİCİ, SOSYAL DESTEK HİZMETLER, EV VE KURUM DALLARI) ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DERS KATEGORİLERİ ORTAK DERSLER DERSLER 9.

Detaylı

Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR

Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR 200 Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR I.1. Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji İnsan için önemli olan birçok ürünlerin üretimi biyoteknolojinin

Detaylı

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri ATOMUN YAPISI ATOMLAR Atom, elementlerin en küçük kimyasal yapıtaşıdır. Atom çekirdeği: genel olarak nükleon olarak adlandırılan proton ve nötronlardan meydana gelmiştir. Elektronlar: çekirdeğin etrafında

Detaylı

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7. Ders Bilgileri.

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : 03029080 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE Sayı : B.08.0.TTK.0.01.01.02 Konu : Haftalık Ders Çizelgeleri İli İlgili Tereddüt Edilen Hususlar ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE İlgi: a) Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 11.09.2006 tarih ve 11824 sayılı

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji

7. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Maddenin Yapısı ve Özellikleri Eski çağlarda yaşayan insanlar, doğada bulunan bütün maddelerin; Bir elementin bütün atomları birbirinin aynıdır. Farklı elementlerin atomları ise birbirinden farklıdır.

Detaylı

MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ

MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ ÜNİTE : MADDENİN YAPISI ve Üniteye Giriş ÖZELLİKLERİ Her madde kendinden küçük atomlardan oluşmuştur. Ancak her madde aynı atomlardan oluşmamıştır. Maddeyi oluşturan atomlar

Detaylı

Teori (saat/hafta) BES400 8.Bahar 2 8 0 8

Teori (saat/hafta) BES400 8.Bahar 2 8 0 8 DIŞ HASTANE VE KURUM UYGULAMASI Dersin Adı Kodu Yarıyıl DIŞ HASTANE VE KURUM UYGULAMASI Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Aralık-5. Hafta) ( ) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Aralık-5. Hafta) ( ) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Aralık-5. Hafta) (27.12.2010-31.12.2010) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No BİLEŞİKLER Konu 1 / 12 Organik bileşikler-hidrokarbonlar. Alkanlar-Siklo

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Bilgisayar Destekli Tasarım-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Gaz Türbinleri MK-424 4/Bahar (3+0+0) 3 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Gaz Türbinleri MK-424 4/Bahar (3+0+0) 3 4 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Gaz Türbinleri MK-424 4/Bahar (3+0+0) 3 4 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi : Lisans,

Detaylı

Genel Kimya I (CEAC 103) Ders Detayları

Genel Kimya I (CEAC 103) Ders Detayları Genel Kimya I (CEAC 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Kimya I CEAC 103 Güz 3 2 0 4 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/8 ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 SU, ATIK SU 1,2 İletkenlik Elektrot Metodu TS 9748 EN 27888 Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Metal Malzemeler (MATE 304) Ders Detayları

Metal Malzemeler (MATE 304) Ders Detayları Metal Malzemeler (MATE 304) Ders Detayları Ders Adı Metal Malzemeler Ders Kodu MATE 304 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bahar 3 0 0 3 4.5 Ön Koşul Ders(ler)i MATE 202 Dersin

Detaylı

Teori (saat/ha fta) BESLENME İLKELERİ II BES202 4. Bahar 2 3 2 5 Önkoşullar

Teori (saat/ha fta) BESLENME İLKELERİ II BES202 4. Bahar 2 3 2 5 Önkoşullar BESLENME İLKELERİ II Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/ha fta) (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) AKTS BESLENME İLKELERİ II BES202 4. Bahar 2 3 2 5 Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme

Detaylı

FİZİK haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders sayısı

FİZİK haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders sayısı FİZİK haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders sayısı GİRİŞ Sekizinci sınıf fizik müfredat programı öğrencilerin yaş ve psiko fizik yeteneklerini göz önünde bulundurarak daha üst bir bilimsel düzeydedir.

Detaylı

Genel Kimya IV (Organik Kimya)

Genel Kimya IV (Organik Kimya) Genel Kimya IV (Organik Kimya) Dersin Adı Genel Kimya IV (Organik Kimya) Dersin Kodu 1206.4103 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 4,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 2 Haftalık Uygulama

Detaylı

TEKNOLOJİ (haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 18 ders saati)

TEKNOLOJİ (haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 18 ders saati) TEKNOLOJİ (haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 18 ders saati) GİRİŞ Sekizinci sınıf teknoloji dersi önceden kazanılmış bilgilerin devamı ve bu seviye için öngörülmüş gerekli bilgi ve becerilerin (cisimlerin

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS TERMODİNAMİK II 521044100001202 3 0 0 3 5. : Yüz yüze eğitim Face to Face / e-learning / b-learning

Öğretim planındaki AKTS TERMODİNAMİK II 521044100001202 3 0 0 3 5. : Yüz yüze eğitim Face to Face / e-learning / b-learning Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS TERMODİNAMİK II 521044100001202 3 0 0 3 5 Ön Koşullar : Termodinamik I Önerilen Dersler : Sonraki dönemlerde Motorlar derslerinin alınması

Detaylı

Açılış Dersi

Açılış Dersi Tarih Saat Dönem 1 Kurul 1 Ö. Üyesi Ders 18.Eyl.17 09.00-09.50 Rektörlük Programı Pazartesi 10.00-10.50 Rektörlük Programı 11.00-11.50 Rektörlük Programı 13.00-13.50 Rektörlük Programı 14.00-14.50 Rektörlük

Detaylı

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDE Saf madde Karışımlar Element Bileşik Homojen Karışımlar Heterojen Karışımlar ELEMENT Tek cins atomlardan oluşmuş saf maddeye element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ Elementler

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

Kimyasal Süreç Hesaplamaları (CEAC 207) Ders Detayları

Kimyasal Süreç Hesaplamaları (CEAC 207) Ders Detayları Kimyasal Süreç Hesaplamaları (CEAC 207) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Kimyasal Süreç Hesaplamaları CEAC 207 Güz 3 2 2 4 7 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

Kimya Mühendisliği Tasarımı I (CEAC 405) Ders Detayları

Kimya Mühendisliği Tasarımı I (CEAC 405) Ders Detayları Kimya Mühendisliği Tasarımı I (CEAC 405) Ders Detayları Ders Adı Kimya Mühendisliği Tasarımı I Ders Kodu CEAC 405 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Güz 3 2 0 4 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Termodinamik II (ENE 204) Ders Detayları

Termodinamik II (ENE 204) Ders Detayları Termodinamik II (ENE 204) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Termodinamik II ENE 204 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i ENE 203 veya CEAC203

Detaylı

Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) :16:57 1

Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) :16:57 1 Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) 28.10.2015 12:16:57 1 I. DERS İÇERİĞİ 1.KİMYA MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİNİN TANIMI 2.KİMYA MÜHENDİSLİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 3. MÜHENDİSLİK

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: BDE 1003

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: BDE 1003 Dersi Veren Birim: ORTAK ZORUNLU DERSLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI Dersin Türkçe Adı: Beden Eğitimi Dersin Orjinal Adı: Beden Eğitimi Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu:

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : İnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü 44280 MALATYA / TÜRKİYE Tel : 0 422 377 49 81 Faks : E-Posta : inonu-pal@inonu.edu.tr Website : iys.inonu.edu.tr/index.php?web=ino

Detaylı