12. Sınıf(B) Fizik. Fizik Bilimine Giriş. 1. Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi türetilmiş bir büyüklüktür?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "12. Sınıf(B) Fizik. Fizik Bilimine Giriş. 1. Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi türetilmiş bir büyüklüktür?"

Transkript

1 . Sınıf(B) Bilimine Giriş. Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi türetilmiş bir büyüklüktür? A) Işık şiddeti B) Zaman C) Sıcaklık D) Hız E) Uzunluk 4. Aşağıda verilen büyüklüklerden hangisi fizik bilimindeki temel bir büyüklüktür? A) hız B) ivme C) kütle D) enerji E) momentum. Aşağıda verilen büyüklük ve SI birim sistemindeki eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır? A) Uzunluk metre B) Zaman saniye C) Elektrik Akımı Amper D) Sıcaklık elvin E) Ağırlık kilogram 3. Ölçme aracı ile ölçülen büyüklük eşleştirmeleri aşağıdaki gibidir. I. Uzunluk II. Mezura ütle MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 5. Aşağıda verilen büyüklüklerden hangisi vektörel bir büyüklüktür? A) enerji B) uzunluk C) kütle D) ağırlık E) sıcaklık III. Dinamometre Ampermetre Sıcaklık Buna göre, bu eşleştirmelerinden hangileri doğrudur? A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III. 6. İfade edilebilmesi için başka büyüklüklerden faydalanılan büyüklüklere türetilmiş büyüklükler denir. Buna göre aşağıdaki büyüklüklerden hangisi türetilmiş bir büyüklüktür? A) ütle B) Işık şiddeti C) Özkütle D) Zaman E) Uzunluk

2 Bilimine Giriş. Sınıf (B) 7. Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi hem skaler hem de türetilmiş bir büyüklüktür? A) alınan yol B) hız C) kuvvet D) enerji E) sıcaklık 0. Tek başına ifade edilebilen büyüklüklere temel büyüklük denir. Buna göre aşağıdaki levhalardan hangisi temel büyüklüklerden oluşmuştur? A) B) Ağırlık Manyet k Alan Hız İvme D renç Hac m 8. Maddenin kristal yapısını inceleyen fiziğin alt dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Elektromanyetizma B) atı hâl Fiziği C) Optik D) Atom Fiziği E) Nükleer MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü C) D) Potans yel Fark Sığa Elektr k Alan E) Özkütle Isı Hac m Işık Ş ddet Madde M ktarı Zaman. Aşağıdakilerden hangisi vektörel bir büyüklüğün birimidir? A) alori B) Newton C) Amper D) Pascal E) Volt 9. Aşağıdaki verilen cümlelerden hangisinde vektörel bir büyüklükten bahsedilmiştir? A) Ali nin boyu 78 cm dir. B) Ahmet 3,5 kg doğmuş. C) Hava sıcaklığı bence 35 C dir. D) Almira yolun tamamını 75 saniyede koşmuştur. E) Dinamometre gösterdiği değer 50 N dur.. Aşağıdakilerden hangisi vektörel bir büyüklüktür? A) kütle çekim ivmesi B) zaman C) akım şiddeti D) ışık şiddet E) sıcaklık Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

3 . Sınıf(B) Madde ve Özellikleri. Esnek bir çocuk balonu şişirilip, ağzı sıkıca kapatılarak farklı ortamlara konuyor. 4. Düzgün bir kap içindeki suya ait kütle hacim grafiği şekildeki gibidir. ütle Sıcak ortam Soğuk ortam Balonun sıcak ve soğuk ortamlardaki görünümü şekildeki gibi olduğuna göre; I. Gazların belirli bir hacmi yoktur. II. Gazlar bulundukları ortama yayılır. III. Özkütle gazlar için sadece sabit basınç ve sıcaklık altında ayırt edici özelliktir. çıkarımlarından hangileri yapılabilir? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III.. Hacmi V kütlesi m olan bir cismin özkütlesi d dir. Bu cismin içine bir oyuk açılıyor ve içi 4d özkütleli bir sıvı ile dolduruluyor. Son durumda cismin kütlesi 3m olduğuna göre açılan oyuğun hacmi kaç V dir? A) 4 B) 5 C) 3 D) 3 E) 5 3. Aynı maddeden yapılmış, aynı hacimdeki küp silindir ve kürenin dayanıklılıkları sırayla D, D, D 3 tür. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 0 M Buna göre grafikten yola çıkarak; Hacim I. bölgesinde kap içerisindeki suyun sıcaklığı arttırılmıştır. II. M bölgesinde su içerisine özkütlesi suyun özkütlesinden farklı sıvı eklenmiştir. III. bölgesinde suyun özkütlesi sabittir. yargılarından hangileri doğru olabilir? A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III. 5. Özkütle ile ilgili; I. Saf katı ve sıvılar için ayırt edicidir. II. Sıcaklık değişiminden etkilenmez. III. Madde miktarına bağlı olarak değişir. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. h Buna göre D, D, D 3 arasındaki büyüklük ilişkisi nedir? A) D = D = D 3 B) D 3 > D = D C) D > D > D 3 D) D > D > D 3 E) D = D > D 3 6. ütle ve hacim ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) Düzgün geometrili cisimlerin hacimleri formüllerle hesaplanabilir. B) Şekli düzgün olmayan cisimlerin hacimleri dereceli kap ile bulunur. C) Hacim türetilmiş bir büyüklüktür. D) Bir cismin kütlesi uzayın başka bir yerinde farklı ölçülebilir. E) ütle temel bir büyüklüktür.

4 Madde ve Özellikleri. Sınıf (B) 7. Aynı sıcaklık ve basınç altında birbirine karışmayan A, B ve C sıvılarının denge durumları şekildeki gibi verilmiştir. A B A 0. Aynı maddeden yapılmış ve dikdörtgen prizmaları şekildeki gibidir. boy en B C C Buna göre sıvıların özkütleleri arasındaki ilişki nedir? A) d C < d B < d A B) d C < d A < d B yükseklik boy yükseklik en C) d A < d B < d C D) d B < d A < d C E) d B < d C < d A 8. Özdeş I ve II kaplarına A ve B sıvıları konulduğunda aşağıdaki görünümü alıyor. Buna göre; A Sıvısı I B Sıvısı I. A sıvısının kohezyon kuvveti, adezyon kuvvetinden büyüktür. II. B sıvısı kabı A sıvısından daha fazla ıslatır. III. A sıvısının yüzey gerilimi, B sıvısından büyüktür. A) alnız I. B) alnız II. C) II ve III. D) I ve III. E) I, II ve III. II MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve cisimlerinin dayanıklıklarını kıyaslamak isteyen bir öğrencinin ve ye ait niceliklerden hangilerini bilmesi gerekli ve yeterlidir? A) ütle B) En, boy ve yükseklik C) esit alanı D) ütle ve yükseklik E) ükseklik. Aşağıdaki şekilde tahta ve demir parçalarının suyun içindeki konumları verilmiştir. Tahta Su Demir Buna göre; tahta, demir ve suyun özkütleleri arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisidir? A) d demir > d su > d tahta B) d tahta = d su > d demir C) d demir > d tahta > d su D) d demir > d tahta = d su E) d tahta = d demir = d su 9. ütlesi 30 gram, hacmi 5 cm 3 olan sıvısı ile kütlesi 40 gram hacmi 30 cm 3 olan sıvısından belirli oranlarda alınarak karıştırılıyor. Buna göre oluşan karışımın özkütlesi aşağıdakilerden hangisi olamaz?. Boşken kütlesi M olan kap yarısına kadar su ile doldurulursa gram geliyor. Tamamı d özkütleli sıvı ile doldurulursa gram geliyor. Buna göre d özkütlesi aşağıdakilerin hangisine eşittir? (d su = g/cm 3 ) A) 5 3 g/cm3 B) 5 4 g/cm3 C) 8 5 g/cm3 D) 9 5 g/ cm3 E) 3 g/cm3 A) M D) B) + M M E) M C) ( M) M + Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

5 3. Sınıf(B) Isı ve Sıcaklık. Aşağıda verilen; I. Sıcaklık farkından dolayı aktarılan enerjidir. II. üksek sıcaklıktan düşük sıcaklığa doğrudur. III. İki madde arasındaki sıcaklık farkı arttıkça aktarım hızı da artar. 4. A ve B termometrelerinin gösterdiği sıcaklıkları arasındaki ilişki grafikteki gibidir. özellikleri hangi fiziksel büyüklüğe aittir? A) Sıcaklık B) Güç C) Isı D) İç enerji E) uvvet 80. Bir öğrenci yaptığı termometre ile deniz seviyesinde suyun donma noktasını -0, kaynama noktasını 40 olarak ölçüyor. Buna göre öğrencinin termometresinin 0 i gösterdiği bir günde hava sıcaklığı kaç C dir? A) 50 B) 40 C) 30 D) 0 E) 0 3. ve cisimleri bir iletkenle şekildeki gibi birbirine bağlanıyor. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre B termometresinin 80 B gösterdiği bir günde A termometresi kaç A yi gösterir? A) 0 B) 90 C) 80 D) 70 E) Celsius ve termometrelerinin gösterdiği sıcaklıklar şekildeki gibidir. Buna göre T değeri kaç dir? A) 30 B) 60 C) 80 D) 0 E) 50 Buna göre, I. T > T ise ısı akışı dan ye doğrudur. II. T > T ise nin ısısı nın ısısından büyüktür. III. ve cisimlerinin sıcaklık değişimleri eşit olur. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. 6. Isı sığası ile ilgili; I. Isı sığası yüksek olan maddenin ısı alma kapasitesi yüksektir. II. Isı sığası büyük olan cisimlerin sıcaklıkları küçük olana göre hızlı değişir. III. Maddeler için ayırt edici bir özelliktir. A) alnız I. B) alnız II. C) II ve III. D) I ve II. E) I, II ve III.

6 3. Sınıf (B) Isı ve Sıcaklık 7. Sıcaklıkları farklı iki sıvı birbirlerine karıştırılıyor. Buna göre, I. Sıcaklığı düşük olanın aldığı ısı sıcaklığı yüksek olanın verdiği ısıya eşittir. II. Isı geçişi yüksek sıcaklıktan düşük sıcaklığa doğrudur. III. Sıvıların son sıcaklıkları eşit olur C deki 00 g buzu eritmek için gerekli olan ısı miktarı kaç g suyun sıcaklığı 40 C yükseltir? (c su = cal/g C, e =80 cal/g) A) 50 B) 00 C) 50 D) 00 E) 50 (Sıvılar buharlaşmamaktadır.) A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. 8. Aşağıda verilen; I. alori II. Joule III. elvin birimlerden hangileri ısı birimi olarak kullanılır? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Ortama ısı veren bir madde ile ilgili, I. Sıcaklığı azalır. II. İç enerjisi azalır. III. Öz ısısı artar. yargılarından hangisi kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. D) I ve III. E) I, II ve III. 9. Aşağıda verilen; I. Saf bir madde hal değiştirirken sıcaklığı değişmez. II. Bir maddenin erime hâl değişim ısısı donma hâl değişim ısısına eşittir. III. Özısı maddeler için ayırt edici bir özelliktir. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II.. Isı iletimi ile ilgili, I. İki ortam arasındaki sıcaklık farkı arttıkça ısı iletim hızı artar. II. İki ortam arasındaki tahta yerine metal cisim konulursa ısı iletim hızı artar. III. Isı iletimi olması için maddesel ortam şarttır. yargılarından hangisi kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. D) I ve III. E) I, II ve III. Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

7 4. Sınıf(B) Isı ve Sıcaklık. Şekil I deki gibi aynı sıcaklıktaki,, Z metal çubuklarından T kadar ısıtılıp, ve Z T kadar soğutulduğunda son durum Şekil II deki gibi oluyor. 3. Isıca yalıtılmış bir kapta ısıl dengedeki su buz karışımına ısı verilmektedir. Buna göre buzun tamamı eriyinceye kadar, buz su Şekil I Şekil II Buna göre çubukların uzama katsayıları m, m, m Z arasındaki ilişki nedir? A) m = m Z > m B) m = m = m Z C) m = m > m Z D) m > m > m Z E) m > m = m Z. Farklı maddelerden yapılmış ve metal parçaları Şekil I deki gibi birbirine perçinlenip ısıl denge sağlandığında Şekil II deki gibi görünümü alıyor. Daha sonra metal parçalar soğuk suya bırakılıp ısıl denge sağlandığında görünümleri Şekil III teki gibi oluyor. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü I. Su yüksekliği artar. II. Suyun sıcaklığı artar. III. Su ile buz arasında ısı alışverişi olur. A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) I, II ve III. 4. Isıca yalıtılmış bir kap içinde su varken kaba miktar buz atılıyor. Buna göre suyun kütle zaman grafiği, ütle Zaman ütle Zaman ütle I II III grafiklerinden hangileri olabilir? Zaman A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. 5. Isıca yalıtılmış kapta bulunan katı bir cismin sıcaklığının aldığı ısıya bağlı değişim grafiği şekildeki gibidir. 4T Sıcaklık Şekil I Şekil II Şekil III Buna göre I. nin ilk sıcaklığı ten büyüktür. II. in uzama katsayısı den küçüktür. III. in uzama katsayısı den büyüktür. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) I ve III. T 0 3Q 5Q Isı Buna göre, I. Cismin kütlesi arttırılırsa erime sıcaklığı artar. Q II. atı halinin ısı sığası 3T dir. III. Cismin tamamının erimesi için 5Q enerji gerekir. yargılarından hangileri yanlıştır? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II.

8 4 Isı ve Sıcaklık. Sınıf (B) 6. Isıca yalıtılmış bir kapta bulunan sıvının sıcaklığı artırıldığında I. Isısı artar. II. Özısısı değişmez. III. Özkütlesi artar. IV. Sıvı yüksekliği artar. Sıvı A) I ve II B) I ve III. C) II ve III. D) II ve IV. E) I, II ve IV. 7. Deniz seviyesinde bulunan bir gölün üst yüzeyi şekildeki gibi donmuştur. a Su C Buz Düşey kesitteki A, B, C noktaları ve a buz kalınlığı ile ilgili olarak; I. Hava sıcaklığı düşerse buz kalınlığı artar. II. A noktasının sıcaklığı dış ortamın sıcaklığına eşittir. III. B noktasının sıcaklığı 0 C dir. IV. C noktasının sıcaklığı 0 C den büyüktür. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. D) II, III ve IV. E) I, II, III ve IV. 8. Eşit hacim bölmeli şekildeki kaplarda bulunan sıvıların genleşme katsayıları a, a, a Z dir. Sıvıların sıcaklıkları eşit miktarda arttırıldığında kaplardaki sıvı yükseklikleri eşit oluyor. A B h MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 9. Metalden yapılmış homojen dikdörtgen levhanın taralı kısımları şekildeki gibi kesilerek çıkarılıyor. α Buna göre dikdörtgen levha ısıtılırsa; I. d uzaklığı artar. II. a açısı artar. III. Üçgenin alanı artar. A) alnız I. B) alnız III. C) I ve III. 0. Şekildeki kapta oda sıcaklığında h yüksekliğinde saf zeytinyağı bulunmaktadır. Buna göre kaptaki zeytinyağı ısıtılırsa; I. h yüksekliği artar. II. Zeytinyağının özkütlesi azalır. III. Zeytinyağının hacmi artar. d Zeytinyağı A) alnız I. B) alnız III. C) I ve II.. atı, sıvı ve gaz maddelerin ısı etkisiyle genleşmesinden teknolojide faydalanılmaktadır. Buna göre; h Z Buna göre a, a, a Z arasındaki büyüklük ilişkisi nedir? (apların genleşmesi önemsiz ve kaplardan dışarı sıvı taşmıyor.) A) a > a > a Z B) a > a = a Z C) a Z > a = a D) a Z > a > a E) a Z > a > a I. Termometre II. Termostat III. Seyahat balonları araçlarından hangileri genleşme ilkesi ile çalışmaktadır? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

9 5. Sınıf(B) Basınç. Özdeş tuğlalar şekildeki konumlarda iken yere uyguladıkları basınçlar P, P ve P 3 oluyor. 4. Boyutları aynı ve cisimlerinin Şekil I de zemine uyguladığı basınçlar eşit ve P dir. I II III yer Buna göre P, P, P 3 arsındaki ilişki aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? A) P > P > P 3 B) P > P = P 3 C) P = P = P 3 D) P = P 3 > P E) P > P 3 > P. Şekildeki katı cisim, ve M yüzeyleri üzerine konulduğunda yere uyguladığı basınçlar P M > P > P oluyor. Buna göre bu yüzeylerin büyüklük ilişkisi aşağıdakilerden hangişidir? A) M > > B) > > M C) = > M D) M > = E) M > > 3. Türdeş ve katı cisimleri Şekil I ve II deki gibi üst üste konulduğunda zemine eşit büyüklükte basınç uyguluyor. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Şekil I Şekil II Buna göre cisimler Şekil II deki gibi üst üste konulduğunda zemine uyguladıkları basınç kaç P olur? A) 4 B) 3 7 C) 3 5 D) 3 4 E) 5. İçi sıvı dolu kapalı kabın Şekil I de yere uyguladığı basınç P, sıvının kabın tabanına yaptığı basınç P oluyor. yer sıvı Şekil I sıvı Şekil II yer Buna göre kap Şekil I deki konumdan Şekil II deki konuma getirilince P ve P için aşağıdakilerin hangisi doğru olur? P P A) Azalır Değişmez B) Artar Artar C) Azalır Değişmez D) Değişmez Azalır E) Artar Artar 6. Şekilde U borusu içinde birbirine karışmayan ve sıvıları vardır. Şekil I Şekil II m Buna göre cisimlerin kütleleri oranı m kaçtır? A) B) 3 C) 3 D) 5 E) 6 Buna göre ve noktasındaki sıvı basınçları oranı P P kaçtır? A) 3 B) C) D) 3 E) 4

10 Basınç 5. Sınıf (B) 7. Şekildeki manometreler kollarındaki cıvalarla dengededir. 9. Sürtünmesiz ve ağırlıksız pistonlara sahip özdeş cendereler üzerindeki, ve Z cisimleri dengededir. Z S Z S S S sıvı Şekil I sıvı Şekil II Buna göre I. m = m = m Z II. m = m Z > m Buna göre; I. P > P 0 II. P > P 0 III. P 0 > P Z A) alnız II. B) alnız III. C) I ve II. D) I ve III. E) II ve III. 8. Şekil I deki eşit bölmelendirilmiş kapta sıvı vardır. Şekil I Şekil II Buna göre kap Şekil II deki gibi ters çevrildiğinde sıvının tabanına uyguladığı basınç P ve kabın yere uyguladığı basınç kuvveti F nasıl değişir? MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü III. m > m Z = m IV. m > m = m Z yargılarından hangileri doğru olabilir? A) I ve II. B) I, II ve III. C) I, II ve IV. D) II, III ve IV. E) I, II ve IV. 0. Üstten görünümü şekildeki gibi olan kapalı kapta sürtünmesiz pistonlar F, F, F 3 kuvvetleriyle dengede durmaktadır. Buna göre bu kuvvetlerin büyükten küçüğe doğru sıralanışı aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir? A) F 3, F, F B) F, F, F 3 C) F, F,F 3 D) F, F 3, F E) F 3, F, F. Eşit bölmelendirilmiş kapta birbirine karışmayan d ve d özkütleli eşit hacimli sıvılar varken kap tabanındaki toplam sıvı basıncı P dir. P F A) Artar Artar B) Artar Azalır C) Değişmez Değişmez D) Değişmez Artar E) Azalır Artar Buna göre kap ters çevrildiğinde kap tabanındaki toplam basınç kaç P olur? A) 4 B) 6 C) 5 9 D) 5 7 E) 7 5 Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

11 6. Sınıf(B) Basınç. apalı kap içerisindeki,, Z gazları sürtünmesiz ve ağırlığı önemsenmeyen pistonlarla şekildeki gibi dengelenmiştir. 4. Sabit debili bir musluktan akıtılan su ile doldurulan kabın tabanına etki eden sıvı basıncının zaman göre değişim grafiği şekildeki gibidir. Sıvı Basıncı P P Buna göre gaz basınçları P, P, P Z arasındaki ilişki aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir? A) P Z > P >P B) P = P = P Z C) P > P Z > P D) P = P Z > P E) P = P > P Z. apta h yüksekliğinde sıvı varken kap tabanına etki eden sıvı basıncı P, sıvı basınç kuvveti ise F dir. h h sıvı Buna göre kap ters çevrilirse P ve F nasıl değişir? P F A) Azalır Azalır B) Azalır Değişmez C) Değişmez Değişmez D) Artar Azalır E) Artar Değişmez 3. Özkütleleri 3d, d olan ve birbiriyle karışmayan, sıvıları şekildeki kaba konulmuştur. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 0 t t Zaman Buna göre, kabın şekli aşağıdakilerden hangisi gibidir? A) E) B) C) D) 5. Açık hava basıncı deneyi yapan bir öğrenci m uzunluğundaki cam boruyu tamamen cıva doldurup cıva dolu kaba şekildeki gibi daldırdığında cıva sütununun 74 cm kadar yükseldiğini görüyor. h = 74 cm h h noktasındaki sıvı basıncı P, noktasındaki P olduğuna göre P P oranı kaçtır? Cıva Öğrencinin açık hava basıncını 74 cm-hg ölçmesinde, I. Deneyi deniz seviyesinden yüksekte yapması II. Hava sıcaklığının 0 C den yüksek olması III. Deneyin yapıldığı ortamda esinti olması olaylarından hangileri etkili olabilir? A) 7 B) 3 C) D) E) 3 A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III.

12 Basınç 6. Sınıf (B) 6. Bir uçak hareketli iken kanadındaki hava akımı şekildeki gibi gösterilmiştir. anadın alt tarafındaki akışkan hızı v, basıncı P üst tarafta ise v ve P dir. hava akımı v v P uçak kanadı Buna göre hızlar ve basınçlar arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisi gibidir? P 9. ışın yollarda araçların geçtiği yerlerde ya da yayaların yürüdüğü kısımlarda kar eridiği halde diğer yerlerde daha geç erir. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Basıncın artmasıyla erime sıcaklığının düşmesi B) Basıncın artmasıyla erime sıcaklığının artması C) Basıncın azalmasıyla erime sıcaklığının düşmesi D) Basıncın azalmasıyla erime sıcaklığının yükselmesi E) Açık hava basıncının etkili olması A) v > v ; P > P B) v = v ; P = P C) v > v ; P > P D) v > v ; P < P E) v > v ; P = P 7. Aşağıda verilen, I. Parfüm şişesinde parfümün fışkırması II. Damacanalarda pompayla suyun akması III. Hızlı giden araçların birbirine doğru itilmesi olaylarından hangileri akışkan hızının arttığı yerde basıncının azalması ile ilgilidir? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III. 8. Su deniz seviyesinde 00 C ta kaynar. Fakat basıncın değiştiği durumlarda bu değer de değişir. Basıncın az olduğu Ağrı Dağı nın tepesinde ve basıncın fazla olduğu bir düdüklü tencerede suyun kaynama sıcaklığı aşağıdakilerden hangisi gibi olabilir? Ağrı Dağı Düdüklü Tencere A) B) C) D) E) 0 0 MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 0. Bir tencerede 00 C ta kaynayan suda uzun sürede pişen et, düdüklü tencerede daha kısa sürede pişer. Buna göre düdüklü tencerede, I. aynama sıcaklığı düşer. II. Basınç düşer. III. aynama sıcaklığı yükselir. IV. Basınç yükselir. A) alnız I. B) I ve III. C) I ve IV. D) II ve III. E) III ve IV.. Aşağıdakilerden hangisi basıncın hal değişimine etkisine örnek olarak verilemez? A) ışın kara bastığımızda karın erimesi B) Deniz kenarında 00 C ta kaynayan saf suyun yüksek yerlerde daha düşük sıcaklıklarda kaynaması C) Açık hava basıncının azalması ile buharlaşmanın artması D) Soğuk havalarda suyun donmaması için antifiriz katılması E) Düdüklü tencerede suyun kaynama sıcaklığının yükselmesi Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

13 7. Sınıf (B) aldırma uvveti., ve M cisimlerinin aynı sıvı içerisindeki denge durumu şekildeki gibidir. 4. Eşit hacimli,, M cisimleri su içerisinde şekildeki gibi dengededir. M Cisimlerin batan hacimleri eşit olduğuna göre cisimlerin ağırlıkları G, G ve G M arasındaki ilişki nedir? A) G M > G > G B) G M > G > G M cismine yüzeyin tepkisi sıfırdan farklı olduğuna göre cisimlerin ağırlıkları G, G, G M arasındaki büyüklük ilişkisi nedir? C) G = G = G M D) G = G > G M E) G > G > G M. Eşit hacimli,, M cisimlerinin aynı sıvıdaki denge durumları şekildeki gibidir. Cisimlerin özkütleleri sırasıyla d, d, d M olduğuna göre özkütleler arasındaki ilişki nedir? A) d = d = d M B) d > d > d M C) d > d = d M D) d > d > d M E) d M > d > d 3. Şekilde sıvı içerisindeki küresel cismine yüzeyin tepkisi sıfırdır. Buna göre I. aptaki sıvıyı ısıtmak II. aptaki sıvıyı soğutmak M N=0 III. aba sıvıyla karışmayan aynı sıcaklıkta başka bir sıvı eklemek işlemlerinden hangileri yapılırsa sıvı tabanı cismine tepki kuvveti uygulayabilir? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü A) G M > G > G B) G = G = G M C) G = G > G M D) G M > G = G E) G > G > G M 5. Eşit hacim bölmeli ve cisimleri aynı sıvı içerisinde şekildeki gibi dengededir. d Buna göre cisimlerin özkütleleri oranı d kaçtır? A) B) 3 C) 4 3 D) 3 E) Taban alanı S özkütlesi d C olan katı cisim özkütlesi d S olan sıvı içinde şekildeki gibi dengededir. h Buna göre T ip gerilmesi, I. S taban alanı II. h yüksekliği III. d C özkütlesi d C h niceliklerinden hangilerine bağlıdır? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III. S T d S

14 7 aldırma uvveti. Sınıf (B) 7. Aynı sıvı içerisindeki,, M cisimlerinin denge durumları şekildeki gibidir. 0. Eşit hacim bölmeli cisminin su içerisindeki denge durumu Şekil I deki gibidir. Alkol dolu bir kabın içerisine cismi konulduktan sonra cismi de yavaşça cisminin üzerine Şekil II deki gibi bırakılıyor. Cisimlerin hacimleri eşit olduğuna göre G, G, G M ağırlıkları arasındaki ilişki nedir? A) G = G = G M B) G > G M > G C) G > G = G M D) G > G M > G E) G M > G > G 8. Eşit hacim bölmeli cisminin birbirine karışmayan d, d ve 3d özkütleli sıvılardaki denge durumu şekildeki gibidir. Buna göre cisminin özkütlesi kaç d dir? A) 3 B) 3 C) 3 4 D) 3 5 E) Eşit hacim bölmeli bir cisminin su içerisindeki denge durumu şekildeki gibidir. Suyun özkütlesi g/cm 3 olduğuna göre ; I. cisminin özkütlesi 3/4 g/cm 3 tür. II. Suya özkütlesi sudan büyük bir sıvı eklenirse cisminin batan hacmi azalır. III. Suya tuz eklenirse cismine etki eden kaldırma kuvveti artar. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü su Şekil I alkol Şekil II Buna göre cisminin ağırlığının cisminin ağırlığına oranı kaçtır?(d G su = g/cm 3, d Alkol = 0,8 g/cm 3 G ) A) 5 B) 5 3 C) 5 7. cisminin birbirine karışmayan d ve d özkütleli sıvılardaki denge durumu şekildeki gibidir. Buna göre sıvıların homojen karışması sağlanırsa; D) 5 8 I. Cisme etki eden kaldırma kuvveti artar. II. Cisme etki eden kaldırma kuvveti değişmez. III. Cismin sıvı içindeki toplam hacmi değişmez. E) 5 9 A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve III. E) II ve III.. G ağırlıklı bir cisim birbirine karışmayan d ve d özkütleli sıvılarda şekildeki gibi dengededir. İpteki gerilme kuvveti sıfırdan farklı olduğuna göre; I. aba d özkütleli sıvı eklenirse ipteki gerilme kuvveti değişmez. II. aba d özkütleli sıvı eklenirse ipteki gerilme kuvveti azalır. III. Sıvıların homojen karışım yapması sağlanırsa ipteki gerilme kuvveti artar. A) alnız I. B) alnız III. C) I ve II. d d D) I ve III. E) I, II ve III. T G Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

15 8. Sınıf (B). Sıvı dolu kapta yüzen ve cisimlerinin kütleleri eşittir. Buna göre, I. Batan hacimleri eşittir. II. aldırma kuvvetleri eşittir. III. Özkütleleri eşittir. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? aldırma uvveti sıvı A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. D) I ve III. E) II ve III.. Eşit hacim bölmeli bir cisim sıvı içerisinde bir bölmesi batmışken tartıldığında ağırlığı G olarak ölçülüyor. Buna göre cismin iki bölmesi sıvı içerisinde tartıldığında ağırlığı kaç G ölçülür? (3d cisim = d sıvı ) A) 0 B) 3 C) Sıvı içerisindeki cisim şekildeki gibi dengededir. Musluk açılarak sıvı ile karışabilen özkütlesi daha büyük bir sıvı kaba akmaya başlıyor. Buna göre cisme etkiyen kaldırma kuvvetinin zamana bağlı grafiği aşağıdakilerden hangisi gibi olur? (F : aldırma kuvveti, t : Zaman) A) F B) F D) E) 3 C) F MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 4. Özkütlesi sıvının özkütlesinden küçük olan G ağırlıklı cisim şekildeki gibi sıvı içerisinde ip yardımıyla dengededir. İp gerilmesi T olduğuna göre ; I. aptaki ağırlaşma G T kadardır. II. aptaki ağırlaşma G kadardır. III. aldırma kuvveti T kadardır. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve III. E) II ve III. 5. cismi, ve M sıvıları içerisinde ipler yardımıyla şekildeki gibi dengededir. Buna göre,, M sıvılarının ve cisminin özkütleleri ile ilgili olarak, I. d > d M II. d M = d III. d > d A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) II ve III. 6. Eşit hacim bölmeli birbirine bağlı ve cisimleri şekildeki gibi sıvı içerisinde dengededir. t t D) E) F F t Aradaki ip kesildiğinde cismine etki eden kaldırma kuvveti değişmediğine göre cisimlerin özkütleleri d d ve sıvının özkütlesi d S arasındaki ilişki aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir? A) d < d S = d B) d < d S < d C) d < d < d S D) d = d = d S t t E) d = d < d S

16 8 aldırma uvveti. Sınıf (B) 7. Eşit hacim bölmeli cismi d S özkütleli sıvı içerisinde Şekil I deki gibi dengededir. cismi üzerine cismi konulunca cisimler Şekil II deki gibi dengede kalıyor. Buna göre I. d = d 3 S II. G = G III. d > d Sıvı Şekil I Sıvı Şekil II yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. 8. Eşit hacim bölmeli ve cisimleri Şekil I deki gibi ip yardımıyla dengededir. Cisimlerin arasındaki ip kesildiğinde cisimler Şekil II deki gibi dengeye geliyor. Şekil I Şekil II d Buna göre ve cisimlerinin özkütleleri oranı d kaçtır? 3 B) 3 C) Su dolu kabın içerisinde, cisimleri ve buz şekildeki gibi dengededir. D) 3 E) 9 MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 0. Eşit hacimli ve cisimleri homojen sıvı içinde ip ve makara yardımıyla şekildeki gibi dengededir. Makaralar sürtünmesiz, ip gerilimi sıfırdan farklı olduğuna göre; I. nın kütlesi nin kütlesinden küçüktür. II. ve ye etki eden kaldırma kuvvetleri eşittir. III. İpler kesildiğinde cisimler dibe batar. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) II ve III.. Ağırlığı önemsiz eşit bölmeli ve cisimleri şekildeki gibi dengededir. d 3V Sıvının özkütlesi d, cisminin özkütlesi 3d olduğuna göre cisminin özkütlesi kaç d dir? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7. Eşit kütleli, cisimleri ağırlıksız eşit bölmeli çubuk yardımıyla sıvı içerisinde şekildeki gibi dengededir. aba sadece buzu eritecek kadar ısı verildiğinde I. h yüksekliği artar. II. ve ye etki eden kaldırma kuvvetleri değişmez. III. in batan hacmi artar. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) I ve III. İplerdeki gerilim sıfırdan farklı olduğuna göre, cisimlerin özkütleleri d, d ve sıvının özkütlesi d S arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisindeki gibi olabilir? A) d > d > d S B) d > d S > d C) d > d = d S D) d = d = d S E) d S > d > d Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

17 9. Sınıf (B) Vektörler. Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi vektörel bir büyüklük değildir? A) Hız B) uvvet C) İvme D) Moment E) Güç 4. Aynı düzlemdeki büyüklükleri 3 br, 5 br ve 6 br olan üç vektörün bileşkesi en az kaç br olabilir? A) 0 B) C) D) 4 E) 6. Aynı düzlemdeki,, M, N ve P vektörleri şekildeki gibidir. N P Buna göre + + M+ N+ P işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisine eşittir? A) 0 B) C) M D) P E) P 3. Şekildeki ve vektörlerinin bileşkesi R dir. l α k M MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 5. Birim kareli düzlemdeki,, M, N ve P vektörleri şekilde gösterilmiştir. N Buna göre aşağıdaki seçeneklerde verilen vektörlerden hangisinin bileşkesi en büyüktür? A) + P B) + M C) + N P M D) + P E) N+ P 6. Aynı düzlemdeki vektörler şekildeki gibidir. 5 N +y 53º 37º 0 N +x Buna göre a açısı arttırılarak k ekseninden l eksenine taşınırsa R vektörü nasıl değişir? A) önü değişmez, büyüklüğü artar. B) önü değişir, büyüklüğü azalır. C) önü değişir, büyüklüğü artar. D) önü değişmez, büyüklüğü azalır. E) önü ve büyüklüğü değişmez. 5 N Buna göre vektörlerin bileşkesi kaç N dur? (sin37 o = 0,6 ; cos37 o = 0,8) A) 5 B) 5 C) 5 5 D) 0 E) 0

18 Vektörler 9. Sınıf (B) 7. Şekildeki birim kare bölmeli düzlemde, + ve M vektörleri verilmiştir Büyüklükleri 3 br ve 4 br olan iki vektörün bileşkesi aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) B) 3 C) 5 D) 7 E) 9 Buna göre + + M vektörünün büyüklüğü kaç br dir? A) B) 3 C) 3 D) 4 E) 5. Şekildeki verilen " F, " F, " F 3 ve gösterilmeyen " F 4 kuvvetleri O noktasal cismine etki etmektedir. 8. Birim kare bölmeli sürtünmesiz düzlemde O cismine etki eden kuvvetler şekilde gösterilmiştir. N P O M Buna göre cismi dengede tutacak kuvvet aşağıdakilerden hangisidir? A) B) D) E) 9. Merkezi O olan çember üzerindeki, ve M vektörleri şekildeki gibidir. C) MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü F O F 3 F Sürtünmesiz yüzeydeki cisim dengede olduğuna göre F " 4 kuvveti aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) E). Aynı düzlemdeki kuvvetler şekildeki gibidir. +y N 6 N r O 60º O 30º 30º +x M Buna göre + M işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) M E) 6 N Buna göre kuvvetlerin bileşkesi kaç N dur? (sin30 = cos60 =,sin60 = cos30 = 3 ) A) 4 B) 6 C) 6 3 D) E) 3 Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

19 0. Sınıf (B) Hareket. Doğrusal yolda hareket eden bir aracın konum-zaman grafiği şekildeki gibidir. 4. Doğrusal yolda başlangıçta yan yana olan ve araçlarının hız-zaman grafiği şekildeki gibidir. 40 onum (m) 8 v (m/s) Zaman (s) t (s) Buna göre aracın (0-5) s aralığında ortalama hızı kaç m/s dir? A) 6 B) 8 C) 9 D) 0 E) 5. Doğrusal bir yolda aynı anda, yan yana harekete başlayan ve araçlarının hız-zaman grafiği şekildeki gibidir. 3v v v Hız 0 t t 3t 4t Zaman Buna göre hangi zamanlarda araçlar tekrar yan yana gelmiş olurlar? A) t, t B) t, 3t C) t, 4t D) t, 3t E) t, 4t MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre 0 saniye sonunda araçların birbirine göre konumları nasıldır? A) aracı 5 m öndedir. B) aracı 45 m öndedir. C) aracı 5 m öndedir. D) aracı 5 m öndedir. E) an yanadırlar. 5. Doğrusal yoldaki bir hareketliye ait konum - zaman grafiği şekildeki gibidir. x 0 x onum t t 3t 4t 5t 6t Zaman Buna göre araç kaç kez yön değiştirmiştir? A) B) C) 3 D) 4 E) 5 3. Bir bisikletli,6 km lik yolu saatte tamamlıyor. Buna göre bsikletlinin hızı kaç m/s dir? A) 0,8 B) 5,4 C) 4 D) 3 E),08 6. Doğrusal bir yolda hareket eden bir araç gideceği yolun üçte birini 0 m/s, geri kalan kısmını ise 0 m/s büyüklüğündeki sabit hızlarla gitmektedir. Buna göre, aracın hareketi boyunca ortalama hızı kaç m/s dir? A) 0 B) C) 6 D) 8 E) 0

20 Hareket 0. Sınıf (B) 7. Birbirine paralel raylarda sabit v ve v hızlarıyla hareket eden ve trenleri şekildeki gibi aynı anda tünele girmektedirler. Bir süre sonra tünelin ucunda treninin arka kısmı ile treninin ön kısmı karşılaşıyorlar. Buna göre; v Tünel I. Tünelin boyu treninin boyuna eşittir. II. Tünelin boyu treninin boyuna eşittir. III. treninin boyu tünelin uzunluğunun katıdır. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve III. E) II ve III. 8. Doğrusal bir yolda hareket eden araca ait hız-zaman grafiği şekildeki gibidir Hız (m/s) v Zaman (s) Buna göre aracın (0-0) s aralığındaki ortalama hızı kaç m/s dir? A) 7 B) 8 C) 9 D) 0 E) 9. Doğu yönünde v büyüklüğündeki hız ile giden aracındaki gözlemci aracını kuzeye doğru v, M aracını doğuya doğru v hızıyla gidiyormuş gibi görüyor. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 0. Aynı düzlemde hareket eden ve araçlarının hız vektörleri şekildeki gibidir. uzey v = 0 m/s Batı v = m/s Güney 37º Doğu Buna göre aracı aracını hangi yönde kaç m/s hızla gidiyor görür? A) uzeydoğu, 8 m/s B) uzeybatı, 8 m/s C) Güneydoğu, 8 m/s D) Güneybatı, 8 m/s E) uzeydoğu, 8 m/s. Şekildeki gibi akıntı hızının v A olduğu bir nehirde noktasından v hızıyla harekete geçen yüzücü noktasından noktasına t sürede gidip hiç durmaksızın geri dönerek noktasından noktasına 3t sürede geliyor. v Buna göre akıntı hızı ile yüzücü hızının büyüklükleri oranı v v A kaçtır? A) 7 B) 3 C) 5 v A D) E) 3. Akıntı hızının sabit olduğu şekildeki nehirde O noktasından şekildeki gibi suya giren bir yüzücü M noktasından karşı kıyıya ulaşıyor. d=0 m v =0 m/s M v A =3 m/s Buna göre M aracındaki gözlemci aracını hangi yönde, hangi hızla gidiyor görür? A) uzeybatı, 0 v B) Güneybatı, 0 v C) uzeydoğu v D) uzeybatı, v E) Güney v 6º 37º O Buna göre M uzaklığı kaç metredir? A) 35 B) 30 C) 5 D) 0 E) 5 Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

21 . Sınıf (B) Newton un Hareket asaları. Aşağıda verilen; I. şekil değiştirme, II. yön değiştirme, III. hareket ettirme olaylarından hangileri kuvvetin özelliğidir? A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III. 4. Aşağıda verilen; I. Hareket hâlindeki aracın frene basılarak yavaşlatılması II. Ağaçta duran elmanın yere düşmesi III. Suda duran geminin batması olaylarından hangileri sürtünme kuvvetinden dolayı gerçekleşir? A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III.. Aşağıda verilen; I. Newton II. Joule metre III. kg.m s birimlerden hangileri kuvvetin birimi olarak kullanılabilir? A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 5. Tahtadan yapılmış, eşit kütleli ve takozları aynı yüzey üzerinde şekildeki gibi durmaktadır. S F S F yatay Buna göre ve cisimlerini harekete geçirecek en küçük yatay kuvvetlerin oranı F F A) 3 B) kaçtır? C) D) E) 3 6. Şekil I ve II deki N ile P cisimlerini yatay düzlemde harekete geçirecek en küçük yatay kuvvetler eşittir. 3. Etki - tepki kuvvetleri ile ilgili; I. Aynı cisme etki eder. II. Dengeleyici kuvvetlerdir. III. Büyüklükleri eşittir. A) alnız I. B) alnız III. C) I ve III. N P m F m F yatay S S Şek l I Şek l II Buna göre N cisminin bulunduğu yüzeyle arasındaki sürtünme katsayısının, P cisminin bulunduğu yüzeyle arasındaki sürtünme katsayısına oranı k k kaçtır? A) 3 B) C) D) E) 3 P

22 Newton un Hareket asaları. Sınıf (B) 7. Şekildeki cisminin kütlesi m ve taban alanı S dir. 0 Durgun aracı ve hareketli aracına şekildeki gibi aynı büyüklükteki kuvvetler etki ediyor. cismi v hızıyla harekete başladığında yüzeyle arasında oluşan sürtünme kuvveti ile ilgili; m I. Hareket yönüne zıt yöndedir. II. Cismin kütlesine bağlıdır. III. Cismin kesit alanına bağlıdır. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. 8. Şekildeki gibi durmakta olan 4 kg kütleli cismi 5 N luk kuvvetle çekiliyor. 4 kg F = 5 N Cismin ivmesi 4 m/s olduğuna göre cismine hareketi esnasında etki eden sürtünme kuvveti kaç N dur? (g=0 m/s ) A) 7 B) 8 C) 9 D) 0 E) 3 9. ve araçlarına ait ivme kuvvet grafiği şekildeki gibidir. v MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü F v =0 Buna göre ve araçlarının hareketi için ne söylenebilir? A) Hızlanır avaşlar B) Hızlanır Hızlanır C) Durur Durur D) avaşlar Hızlanır E) avaşlar avaşlar. Şekildeki yatay sürtünmeli yolda durmakta olan kg kütleli cismine 0 N ve 0 N luk kuvvetler etki ediyor. F = 0 N v k= 0, F = 0 N oldaki sürtünme katsayısı k = 0, olduğuna göre cismi kaç m/s lik ivme ile hareket eder? (g=0 m/s ) A) B) C) 3 D) 4 E) 5. Aşağıda verilen; I. enerji kaybı, II. araçlarının ömrünün kısalması, III. makine parçalarının aşınması m Buna göre araçların kütleleri oranı m kaçtır? A) 8 B) 4 C) D) E) 4 olaylarının hangileri sürtünme kuvvetinin olumsuz etkileri sonucu oluşur? A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III. Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

23 . Sınıf(B) Bir Boyutta Sabit İvmeli Hareket. Doğrusal bir yolda 45 m/s büyüklüğündeki hızla hareket eden araç, 3 ms lik ivme ile yavaşlıyor. Buna göre araç 0 saniyede kaç m yol alır? A) 5 B) 50 C) 75 D) 300 E) Doğrusal bir yolda durgun olarak harekete başlayan cismine ait ivme zaman grafiği şekildeki gibidir. a a. Doğrusal yolda başlangıçta durgun olan bir aracın hız-zaman grafiği şekildeki gibidir. Buna göre cismin ivme-zaman grafiği aşağıdakilerden hangisidir? A) C) E) t(s) t(s) 0 0 B) 4 0 D) Hız(m/s) t(s) 0 Zaman (s) 3. Doğrusal bir yolda ve noktalarından şekildeki gibi harekete başlayan ve araçlarından, cisminin hızı sabit 0 m/s olup cismi durgundur. v 0 = 0 v = 0 m/s 00 m 00 m M t(s) t(s) cismi sabit ivme ile harekete başlayıp cismiyle aynı anda M noktasına vardığına göre cisminin ivmesi kaç m/s dir? A) B) 3 C) 4 D) 6 E) 8 MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 0 Zaman(s) t t 3t cisminin 0-t zaman aralığında aldığı yol x, t-t zaman aralığında aldığı yol x, t-3t zaman aralığında aldığı yol x 3 olduğuna göre, alınan yollar arasındaki ilişki nedir? A) x > x > x 3 B) x = x > x 3 C) x = x = x 3 D) x 3 > x > x E) x 3 > x > x 6. Doğrusal bir yolda aynı anda, yan yana harekete başlayan ve araçlarının hız-zaman grafiği şekildeki gibidir. Hız 3v v v 0 t t 3t 4t Zaman Buna göre hangi zamanlarda araçlar tekrar yan yana gelmiş olurlar? A) t, t B) t, 3t C) t, 4t D) t, 3t E) t, 4t 6. Doğrusal bir yolda hareket eden araca ait konum-zaman grafiği şekildeki gibidir. onum 4x 3x 0 t t 3t Zaman Buna göre araç için; I. 0-t aralığında yavaşlamıştır. II. 0-t aralığında aracın ivmesi değişmemiştir. III. Araç t anında yön değiştirmiştir. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız III. C) I ve II. D) I ve III. E) I, II ve III.

24 Bir Boyutta Sabit İvmeli Hareket. Sınıf (B) 7. erin h yüksekliğinden serbest bırakılan bir cisim hareketinin son saniyesinde 55 m yol alıp yere çarpıyor. Buna göre cismin yere çarpma hızı ve bırakıldığı h yüksekliği aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? (g = 0 m/s, Ortam sürtünmesizdir.) Hız (m/s) ükseklik (m) A) B) 50 5 C) D) E) ve cisimleri şekildeki konumlardan 0 m/s ve 0 m/s lik hızlarla düşey v =0 m/s atıldığında cismi t, cismi ise t sürede yere 40 m çarpıyor. v =0 m/s Buna göre cisimlerin yere çarpma süreleri oranı t t kaçtır? A) B) C) 4 D) E) 5 yer Buna göre bu yükseklikler ora- h nı h kaçtır? A) 3 B) 3 C) 5 h 8. ütlesi m olan bir cismi şekil- deki gibi h yüksekliğinden ilk hızsız serbest bırakılıyor. Cismin atıldığı noktadan h kadar aşağıdaki seviyesindeki hızı v ve seviyesinden h kadar aşağıdaki seviyesindeki hızı 3v oluyor. h D) 6 h m v= 0 9. ütlesi m olan cisim noktasından v = 0 ilk hızsız olarak şekildeki gibi serbest bırakıldığında arası t, M arasını ise t sürede alıyor. h üksekliklerin oranı 4 h = 5 oldu- t ğuna göre, t oranı kaçtır? 3v M v E) 8 h h MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü. ve cisimleri, aralarında 5 m uzaklık varken düşey doğrultuda eşit 0 m/s lik hızlarla aynı anda şekildeki gibi fırlatılıyor. Buna göre, cisimler atıldıktan kaç s sonra karşılaşırlar? A) 5 3 B) 8 5 C) 8 5 m 0 m/s D) E) 0 m/s. ve cisimleri şekildeki konumlarında iken, cismi v hızıyla fırlatıldığında yerden h kadar yükselip h geri geliyor. cismi ise h yüksekliğinden serbest bırakılıyor. h v ükseklikler arasında yer h h = oranı olduğuna göre, cisminin yere çarp- 4 ma hızı kaç v dir? A) B) C) D) 3 E) 4 A) 3 B) C) D) E) Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

25 3. Sınıf(B) İki Boyutta Hareket. Hava sürtünmesinin önemsiz olduğu ortamda cismi yerden h yükseklikten 5 m/s hızla şekildeki gibi atılıyor. 4. cismi yerden 45 m yüksekten v= 40 m/s lik yatay hızla, cismi ise yerle 37 açı yapacak biçimde şekildeki gibi v=5 m/s t eğik atıldığında cisimlerin uçuş süreleri oranı t = oluyor. h v = 40 m/s x=60 m 45 m Cisim yatayda 60 m yol aldığına göre h yüksekliği kaç m dir? (g=0 m/s ) A) 5 B) 30 C) 60 D) 75 E) 80. Hava sürtünmesinin önemsiz olduğu ortamda cismi yerden h yükseklikten v hızıyla şekildeki gibi atılıyor. 4x v Cisim atıldıktan 8 saniye sonra yere çarptığına göre v hızı kaç m/s dir? (g=0 m/s ) A) 40 B) 30 C) 5 D) 0 E) 5 3. ve cisimleri eşit v süratleriyle yatay olarak şekildeki gibi atılıyor. v 3x h h v MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü v 37 v 37 v Buna göre cisimlerin yere çarpma hızlarının büyüklükleri oranı v v kaçtır? (g = 0m/s ; sin37 = 0,6) A) 5 4 B) 5 3 C) D) 3 E) 5 5. Hava sürtünmesinin önemsiz olduğu ortamdaki,, M cisimleri farklı ilk hızlarla atıldıklarında uçuş süreleri eşit oluyor. Buna göre cisimlerin yatayda aldıkları yollar x, x, x M arasındaki ilişki nedir? A) x > x > x M B) x = x > x M C) x = x = x M D) x M > x > x E) x M > x > x 6. cismi yerden 05 m yüksekten 5 m/s lik hızla şekildeki gibi yatayla 53 lik açı yapacak şekilde eğik atılıyor. v = 5m/s 53 M 05 m 3x x Cisimlerin yatayda aldıkları yollar sırayla 3x ve x olduğuna göre atıldıkları yükseklikler oranı h h kaçtır? A) 9 B) 3 C) D) E) Buna göre cisminin yere düşme süresi kaç s dir? (g = 0m/s ; sin53 = 0,8 ; cos53 = 0,6) A) 7 B) 9 C) 0 D) E) 6

26 3 İki Boyutta Hareket. Sınıf (B) 7. cismi eğik düzlemin üst ucundan düzleme dik olarak 36 m/s lik hızla fırlatıldığında şekildeki yörüngeyi izleyip eğik düzlemin alt ucuna çarpıyor. v=36 m/s Buna göre cismin havada kalma süresi kaç saniyedir?(g = 0m/s ; sin53 = 0,8 ; cos53 = 0,6) 53 A) 3,6 B) 6 C) 7, D) 9 E) 8. Bir cisim v 0 ilk hızıyla, yatayla 30 açı yapacak şekilde eğik olarak atıldığında yerden maksimum 80 m yüksekliğe çıkabiliyor. v 0 30 h max Buna göre cismin ilk hızının büyüklüğü kaç m/s dir? (g = 0m/s ; sin30 = ; cos30 = 3 ) A) 40 B) 60 C) 80 D) 00 E) 0 9. noktasından v hızıyla şekildeki gibi eğik olarak atılan cisim arasını t, O M arasını 4t sürede alıyor. v a h O h max Buna göre, cismin noktasındaki yerden yüksekliğinin, maksimum yüksekliğine oranı h h kaçtır? max M MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 0. Bir cisim yerden 80 m yüksek- v 0 = 50 m/s likten yatayla 37 açı yapacak 37 şekilde 50 m/s lik hızla fırlatılıyor. Buna göre cismin yere düşme süresi kaç s dir? (g = 0m/s ; sin37 = 0,6 ; cos37 = 0,8; ortamdaki sürtünmeler önemsizdir.) h = 80 m A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 0. Hava sürtünmesinin önemsiz olduğu ortamda cisim yerden 80 m yükseklikten 50 m/s lik hızla yatayla 37 açı yapacak şekilde eğik atılıyor. Buna göre cismin yatayda aldığı yol x kaç m dir? (g = 0m/s ; sin37 = 0,6 ; cos37 = 0,8; ortamdaki sürtünmeler önemsizdir.) v 0 = 50 m/s 37 h = 80 m A) 60 B) 40 C) 30 D) 360 E) 400. cismi yatayla 37 açı yapacak şekilde v hızıyla ve cismi yatayla 53 açı yapacak şekilde v hızıyla şekildeki gibi atılıyor. v 37 h h 53 v Cisimlerin yatayda aldıkları yollar eşit olduğuna göre, cisimlerin çıkabilecekleri maksimum yüksekliklerin oranı h kaçtır? h x yer yer A) 4 B) C) 3 4 D) E) 5 4 A) 3 B) 3 4 C) 3 5 D) 4 9 E) 9 6 Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

27 4. Sınıf(B) İki Boyutta Hareket. noktasından v hızıyla eğik atılan cisim yerden h yüksekliğindeki N noktasına t sürede çarpıp, çarptıktan t süre sonra v hızıyla noktasına çarpıyor. Buna göre; I. v > v II. h max > h h N N v v III. t > t (Çarpışmalar esnek, h max cismin normalde çıkabileceği maksimum yüksekliktir.) A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II.. Bir cismin hareketine ait hız - zaman grafiği şekildeki gibidir. Buna göre bu cisim aşağıdakilerden hangisi gibi atılmış olabilir? v 0 Hız A) B) C) v 0 v 0 Zaman MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 3. noktasından yatay v hızıyla atılan bir cisim şekildeki yörüngeyi izleyerek s sonra eğik düzlemin ucuna çarpıyor. v 53 Buna göre uzunluğu kaç m dir? (sin53 = 0,8 ; cos53 = 0,6) A) 5 B) 0 C) 5 D) 30 E) ütlesi m olan bir cisim v hızıyla h yüksekliğinden yatay olarak atıldığında şekildeki yörüngeyi izleyip noktasına düşüyor. h h m v x Buna göre, cismin düşeyde aldığı yolların oranı h h kaçtır? A) B) C) 3 x D) 4 E) 5 5. atay zeminde eğik olarak atılan bir hareketlinin yatayda v x, düşeydeki v y ile ifade edilen hız bileşenlerinin zamana bağlı değişim grafiği şekildeki gibidir. Hız (m/s) v x v Zaman (s) v D) E) v 0 v 0 Cismin çıkabileceği maksimum yükseklik h max, h menzili x olduğuna göre max x oranı kaçtır? α A) B) C) 3 D) 4 E) 5

28 4 İki Boyutta Hareket. Sınıf (B) 6. Hava sürtünmesinin önemsiz olduğu ortamdaki bir cisim yatay v 0 hızıyla atıldığında O noktasından 3, m aşağıdaki noktasına çarpıyor. v 0 O 3, m 9. Hava sürtünmesinin önemsiz olduğu ortamda yatayla 37 açı yapacak şekilde 5 m/s ilk hızla fırlatılan bir cisim 5 saniye sonra yere çarpıyor. v 0= 5 m/s , m h Cisim yatayda 00 m yol aldığına göre v 0 hızı kaç m/s dir? (g = 0 m/s ) A) 00 B) 50 C) 300 D) 400 E) Hava sürtünmesinin önemsiz olduğu ortamda h yüksekliğinden yatay 40 m/s hızla atılan cismin hız - zaman grafiği şekildeki gibidir Hız (m/s) t Zaman (s) Cisim t sürede yere çarptığına göre, I. Cismin atıldığı yüksekliğin yatayda aldığı yola oranı 3 8 dir. II. Cisim yere 50 m/s hızla çarpar. III. Cismin hareketi boyunca ivmesi sabittir. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III. 8. Hava sürtünmesinin önemsiz olduğu ortamda yatayla 53 açı yapacak şekilde 50 m/s ilk hızla fırlatılan bir cisim duvardaki noktasına çarpıyor. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre cismin atıldığı noktanın yerden yüksekliği kaç metredir? (sin 37 =0,6 ; g=0 m/s ) A) 5 B) 30 C) 45 D) 50 E) Hava sürtünmesinin önemsiz olduğu ortamdaki bir cisim yatayla 37 açı yapacak şekilde 50 m/s ilk hızla fırlatılıyor. v 0 =50 m/s 37 3, 00 m h max Buna göre cisim yatayda 00 m yol aldığında yerden yüksekliği kaç m dir? (sin 37 =0,6 ; g=0 m/s ) A) 5 B) 30 C) 35 D) 40 E) 45. Hava sürtünmesinin önemsiz olduğu ortamda yatayla 53 açı yapacak şekilde 5 m/s ilk hızla fırlatılan bir cisim hedeflenen noktanın 7, m altında duvara çarpıyor. h 7, m M v 0=50 m/s 53º 50 m Buna göre noktasının yerden yüksekliği kaç metredir? (sin 53 =0,8 ; g=0 m/s ) A) 75 B) 70 C) 65 D) 60 E) 45 h 53º v 0=5 m/s Buna göre cisim yatayda kaç metre yol alır? (sin 37 =0,6 ; g=0 m/s ) x A) 0 B) 8 C) 6 D) E) 8 Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

29 5. Sınıf(B) Enerji ve Hareket. Aşağıda verilen, I. piyano çalan adam, II. halter kaldıran sporcu, III. elindeki çantayla yürüyen öğrenci kişilerinden hangileri fiziksel anlamda iş yapmaktadır? 4. Bir manav 3 kg kütleli bir karpuzu yerden m yükseklikteki kamyonun üzerine kaldırdığında yaptığı iş kaç joule olur? (g = 0 N/kg) A) 0 B) 30 C) 40 D) 50 E) 60 A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) II ve III.. Şekildeki sürtünmesiz yatay düzlem üzerindeki 3 kg kütleli cisim 30 N luk kuvvetle A noktasından B noktasına kadar m yer değiştiriyor. 3 kg F= 30 N A x= m B atay Buna göre " F kuvvetinin cisim üzerinde yaptığı iş kaç jouledür? A) 30 B) 40 C) 50 D) 60 E) 70 MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 5. Şekilde bir cisme ait kuvvet-yer değiştirme grafiği verilmiştir. F 0 F(N) x x(m) Buna göre, grafiğin altında kalan alan aşağıdaki büyüklüklerden hangisini verir? A) ütle B) İş C) Güç D) Hız E) İvme 6. Şekildeki sürtünmesiz yatay düzlem üzerindeki m kütleli bir cisim " F, " F, " F3 ve " F 4 kuvvetlerinin etkisinde " x yolu boyunca ilerlemektedir. F 3 F 4 3. Bir kuvvetin yaptığı iş için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) İş vektörel bir büyüklüktür. B) uvvet, hareket doğrultusuna paralel ise iş yapmaz. C) uvvet, hareket yönünde ise mutlaka iş yapar. D) Balığın oltaya takılmasını bekleyen bir balıkçı iş yapmaktadır. E) Merdivenleri çıkan bir adam iş yapmamaktadır. F m x F atay Buna göre hangi kuvvetler cisim üzerinde iş yapmaz? A) F ", F " ve F " 3 B) F ", F " 3 ve F " 4 C) F ", F " 3 ve F " 4 D) F " ve F " E) F " 3 ve F " 4

30 5 Enerji ve Hareket. Sınıf (B) 7. Şekildeki sürtünmesiz yatay düzlem üzerindeki 4 kg kütleli cisim, " F ve " F kuvvetlerinin etkisinde 3 m yer değiştirmektedir. F = 0 N m = 4 kg F = 6N atay 0. Birim zamanda harcanan enerjinin SI birim sistemindeki birimi aşağıdakilerden hangisidir? A) kalori B) joule C) watt D) watt.saat E) kilowatt.saat Buna göre, kuvvetlerin cisim üzerinde yaptığı net iş kaç joule dür? A) 3 B) 6 C) D) 4 E) 6 8. Aşağıdaki olayların hangisinde uygulanan kuvvet iş yapmamıştır? A) öğrenci okul formasını ütülerken B) atlar faytonu çekerken C) usta yerdeki tuğlayı kaldırırken D) adam pazardan aldıklarını eve taşırken E) öğrenci yazı yazarken MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Bir ayda toplam 5 dakika kullanılarak 6000 joule enerji harcayan bir mutfak robotunun gücü kaç watttır? A) 0 B) 0 C) 30 D) 40 E) 50. Şekilde bir cisme ait enerji-zaman grafiği verilmiştir. E(J) Bir elektrik ocağı 3 saniyede 600 joule enerji harcadığına göre, bu ocağın gücü kaç watttır? A) 00 B) 400 C) 600 D) 900 E) 800 t(s) 0 Buna göre sistemin gücü kaç watt'tır? A) 70 B) 80 C) 00 D) 0 E) 70 Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

31 6. Sınıf(B) Enerji ve Hareket. Aşağıda verilen; I. dalında duran bir erik, II. dünya çevresinde dolanan bir uydu, III. aralarında d kadar uzaklık bulunan iki elektrik yükü durumlarından hangilerinde potansiyel enerji vardır? A) alnız I. B) I ve II. C) alnız II. D) I ve III. E) I, II ve III. 4. Şekildeki 4 kg kütleli cisim 6 m/s lik hızla şekildeki gibi hareket etmektedir. m = 4 kg yatay Buna göre cismin kinetik enerjisi kaç jouledür? A) 7 B) 60 C) 48 D) 36 E) 4 v. Şekilde yerden 0 m yükseklikte tutulan kg kütleli bir cisim gösterilmiştir. kg 0 m yer Buna göre cismin potansiyel enerjisi kaç jouledür? (g = 0 N/kg) A) 40 B) 00 C) 00 D) 400 E) 500 MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 5. Potansiyel ve kinetik enerji ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Eşit kütleli cisimlerden, yerden daha yüksekte olanın yere göre potansiyel enerjisi küçüktür. B) Eşit kütleli cisimlerden hızı büyük olanın kinetik enerjisi daha büyüktür. C) erden aynı yükseklikte bulunan cisimlerden kütlesi küçük olanın potansiyel enerjisi büyüktür. D) Eşit hızlı olan cisimlerden kütlesi büyük olanın kinetik enerjisi küçüktür. E) erden yüksekliği sabit kalıp kütlesi iki kat artırılan bir cismin kinetik enerjisi yarıya düşer. 3. ütleleri ve hızları Şekil I, II ve III teki gibi olan,, M cisimlerinin kinetik enerjileri E, E ve E M dir. M m v m v m v 6. Aşağıda verilen; Şekil I Şekil II Şekil III Buna göre, cisimlerin kinetik enerjileri arasındaki ilişki nedir? A) E M < E < E B) E < E M < E C) E < E < E M D) E < E < E M E) E M < E < E I. gergin halde bekleyen yay II. yatay yolda ilerleyen araba III. barajda birikmiş su örneklerinin hangilerinin kinetik enerjisi vardır? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II.

32 6 Enerji ve Hareket. Sınıf (B) 7. Şekildeki gibi yerden h ve 3 h yüksekliklerinde tutulan ve cisimlerinin kütleleri m ve m dir. m h yer m 3h yer 0. Şekildeki sürtünmeli yatay yolun, noktasından 4 m/s süratle harekete geçen 4 kg kütleli cisim noktasında duruyor. v= 0 v 0 = 4 m/s yatay Buna göre sürtünme kuvvetinin yaptığı iş kaç jouledür? A) 4 B) 3 C) 36 D) 40 E) 48 Buna göre cisimlerin sahip oldukları potansiyel enerjileri oranı E E kaçtır? A) 3 B) C) D) E) 3 8. erden yüksekliği 0 m olan 4 kg kütleli cismin hızı 6 m/s dir. 4 kg 0 m v = 6 m/s Buna göre cismin sahip olduğu toplam enerji kaç jouledür? (g = 0 N/kg) yer A) 8 B) 360 C) 47 D) 560 E) 57 MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Şekildeki cisme 5 metre boyunca 0 N luk " F kuvveti etki etmektedir. F = 0 N x = 5 m yatay Buna göre cismin enerjisindeki değişim kaç jouledür? A) 0 B) 0 C) 30 D) 40 E) 50. Sürtünmesiz bir ortamda yerden h kadar yükseklikteki m kütleli cisim " v hızıyla yere doğru atılmaktadır. h " v 9. Aşağıda verilen; I. havada ilerleyen bir uçak, II. duvarda asılı duran saat, III. sapanla bir noktayı hedefleyen çocuk durumlarından hangilerinde mekanik enerji söz konusudur? A) alnız I. B) I ve II. C) alnız II. yer Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Başlangıçta cisim mekanik enerjiye sahiptir. B) Mekanik enerji korunur. C) Cisim yere doğru düşerken kinetik enerjisi artar. D) Cisim yere doğru düşerken potansiyel enerjisi azalır. E) Cisim yere çarptığında potansiyel enerjisi maksimum olur. Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

33 7. Sınıf(B) İtme ve Çizgisel Momentum. Sürtünmesiz yatay yolda 40 m/s lik hızla hareket eden bir cisme hareketine zıt yönde bir kuvvet 3 s etki edip hızını 0 m/s ye düşürüyor Hız (m/s) 0 3 Zaman (s) 4. atay sürtünmesiz yolda hareket eden cismin momentum - zaman grafiği şekildeki gibidir. Buna göre, 3P P P Momentum 0 t t 3t 4t Zaman Cismin kütlesi 0, kg olduğuna göre 0 3 s zaman aralığındaki momentum değişimi kaç kgm/s olur? A) 6 B) 0 C) 5 D) 8 E) 4. Sürtünmesiz yatay düzlemde şekildeki hızlarla hareket eden m ve m kütleli iki cisim O noktasında çarpışıp yapışıyorlar. Buna göre, çarpışmadan sonra ortak kütle numaralandırılmış çizgilerle gösterilen yönlerden hangisinde hareket eder? m v m V v O III IV A) I B) II C) III D) IV E) V 3. Eşit kütleli ve cisim- Momentum lerinin (0-t) zaman aralığındaki momentum 4P değişimleri grafikteki gibidir. 3P P Buna göre, cisim- P lerin süratlerindeki değişim oranı Dv Dv kaçtır? A) 7 B) 5 0 C) 3 t D) t II Zaman E) I MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü I. (0-t) aralığında cisme kuvvet etki etmiştir. II. (t-3t) aralığında cismin hızı değişmemiştir. III. (3t-4t) aralığında uygulanan net kuvvet harekete ters yöndedir. yargılarından hangileri doğru olabilir? A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III. 5. ütlesi 0,5 kg olan cisim h yüksekliğinden yatay 5 m/s lik hızla atılıyor. h 5 m/s v yatay Cisim noktasına gelinceye kadar momentum değişimi 6 kgm/s olduğuna göre yere çarpma hızı kaç m/s dir? A) 5 B) 8 C) D) 3 E) 5 6. Sürtünmesiz bir ortamda kütleleri m ve m olan ve cisimleri şekildeki birbirlerine doğru v ve v hızlarıyla çarpışarak duruyorlar. m v m v Buna göre cisimleri çarpışmadan önceki hızlarının büyüklükleri oranı v v kaçtır? 3m A) m B) m m 3 m C) m D) m m E) m m

34 7 İtme ve Çizgisel Momentum. Sınıf (B) Buna göre cisim yere ininceye kadar momentum-zaman grafiği aşağıdakilerden hangisi gibi olur?(düzlem sürtünmesiz g: yer çekimi ivmesi) A) Momentum B) Momentum C) m Momentum 7. ütlesi m olan cisim eğik düzle- min üst ucundan şekildeki serbest bırakılıyor. a 0. ütlesi m olan cisim 40 m/s hızla düşey yukarı doğru atılıyor. Cisim 3 s sonra iç patlama sonucu iki eşit parçaya ayrılıyor. yatay Parçalardan biri şekildeki gibi sola doğru yatay atış hareketi yaptığına göre, diğer parça hangi yönde hareket eder? v 3 4 m 5 40 m/s m A) B) C) 3 D) 4 E) 5 0 Zaman D) Momentum E) 0 Zaman 0 0 Zaman 0 Momentum Zaman Zaman 8. Doğrusal yolda hareket Momentum (kg.m/s) eden bir hareketlinin 6 momentum - zaman grafiği 4 şekildeki gibidir. Buna göre hareketlinin hızının 4 m/s olduğu andaki kinetik enerjisi kaç joule'dür? Hız (m/s) A) 6 B) 8 C) 4 D) E) MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü. ütleleri sırasıyla m ve m, hızları v ve v olan iki cisim sürtünmesiz yatay zeminde şekildeki konumlarından aynı anda sabit hızlarla harekete başlıyorlar. Cisimler t süre sonra P noktasında esnek olmayan çarpışma yapıyorlar. m v v M N P R S T Buna göre çarpışmadan t süre sonra ortak kütle hangi noktadadır? m A) P R arası B) R S arası C) S T arası D) S noktası E) T noktası 9. ütlesi m olan cisim sürtünmesiz or- tamda noktasından ilk hızsız bırakılıyor. Cisme arası etkiyen itme I, M arası etkiyen ivme I olduğuna göre itmelerin büyüklükleri oranı I I kaçtır? A) B) 4 C) 8 D) 6 M v = 0 h 6h E) 64. ütleleri sırasıyla m ve m olan hızları 3v ve v olan ve cisimleri birbirlerine doğru hareket ederek O noktasında esnek olmayan çarpışma yaparak ortak hareket ediyorlar. m 3v v m O Buna göre başlangıçtaki toplam kinetik enerjinin, çarpışmadan sonraki kinetik enerjiye oranı nedir? 7 A) 4 B) 5 3 C) 6 9 D) E) 8 Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

35 8. Sınıf(B) İtme ve Çizgisel Momentum. Sürtünmesiz yolda hareket eden kg kütleli cismin ivme-zaman grafiği şekildeki gibidir. Buna göre cisme 3. saniye sonuna kadar uygulanan itme kaç N.s dir? a (m/s ) t (s) 4. Momentumu 3P, hızı 3v olan cismin, kinetik enerjisi E dir. Buna göre momentumu P olan, hızı v olan cismin kinetik enerjisi kaç E dir? A) B) 3 C) 9 D) 3 E) 9 4 A) 6 B) 8 C) 0 D) E) 4 Buna göre bu cismin momentum-zaman grafiği aşağıdakilerden hangisi gibidir? onum (m) A) P B) P C) P 0 t 0 t 0 D) P E) P 0 t 0 0. İlk hızsız harekete baş- layan bir cisme ait konum-zaman grafiği şekildeki gibidir. t t 3t t Zaman (s) 3. Şekildeki ve cisimleri merkezi esnek çarpışma yapıyor. m 3v v 3m t MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 5. Hava sürtünmesinin ihmal edil- v = 0 3 kg diği bir ortamda 3 kg kütleli cisim 45 m yükseklikten serbest bırakılıyor. 45 m Buna göre yere düşene kadar cisme etki eden itme kaç N.s yer dir?(g = 0 m/s ) A) 30 B) 60 C) 90 D) 0 E) ütlesi m olan bir cismin hız-zaman grafiği şekildeki gibidir. v v Hız 0 t t 3t Zaman Buna göre çarpışmadan sonra cisimlerin hızları ve yönleri aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? A) 3v # v $ B) 3v $ v $ C) v # 3v $ D) v $ 3v # E) 3v # v # Hareketlinin t t arası momentum değişimi " P, t 3t arası momentum değişimi " P olduğuna göre P ve P değerleri aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? P P A) mv mv B) mv mv C) 0 mv D) mv 3mv E) 0 mv

36 8 İtme ve Çizgisel Momentum. Sınıf (B) 7. Bir hareketlinin momentum değişiminin zamana bağlı grafiği şekildeki gibidir. Buna göre cisme etki eden kuvvetin zamana bağlı değişim grafiği aşağıdakilerden hangisi gibi olur? Momentum (N.s) A) F(N) B) F(N) C) F(N) Zaman(s) 0. ütlesi m olan cisim duvara sabit v hızı çarpıp, aynı hızla şekilde gösterilen doğrultuda yansıyor. Buna göre duvarın cisme uyguladığı itmenin yönünü ve büyüklüğü aşağıdakilerden hangisinde doğru çizilmiştir? düşey v m v m 30 duvar ile A) B) C) mv mv mv t(s) t(s) 0 D) F(N) E) F(N) t(s) t(s) 8. Sürtünmesiz yatay düzlemde 6 m/s lik hızla gitmekte olan 3 kg kütleli cismi, v süratiyle ile gitmekte olan 3 kg kütleli cismiyle merkezi çarpışıp yapışıyor. 3 kg 6 m/s 3 kg v Ortak kütlenin hızı 4 m/s olduğuna göre, v sürati kaç m/s dir? t(s) A) 6 B) 4 C) 3 D) E) MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü düşey D) mv E) 60 düşey düşey 60 düşey düşey. ütleleri ve hızları eşit olan I II iki cisim O noktasında esnek m olmayan çarpışma yapıp yapışıyor. O v Buna göre cisimlerin bundan v sonraki hareketi hangi m yönde olur? mv A) I B) II C) III D) IV E) V III IV V 9. ütleleri ve hızları şekildeki gibi olan cisimler esnek olmayan çarpışma yaparak yapışıyor. 0 m/s 0 m/s kg 3 kg Buna göre çarpışma sırasında kaybolan kinetik enerji kaç joule dür? (Ortam sürtünmesizdir.). M noktasında durmakta olan cisim iç patlama sonucu eşit kütleli üç parçaya ayrılıyor. " P Parçalardan iki tanesinin momentumu şekildeki P " ve P " olduğuna II III I göre üçüncü parçanın momentum vektörü numaralandırılmış vektörlerden hangisi gibidir? V M IV " P A) 600 B) 580 C) 560 D) 540 E) 50 A) V B) IV C) III D) II E) I Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

37 9. Sınıf(B) Tork. O noktasından bir iple bağlanmış eşit bölmeli türdeş çubuğa ÁF, ÁF, ÁF 3 kuvvetleri ayrı ayrı uygulandığında bu kuvvetlerden sadece bir tanesi çubuğu yatay dengede tutabiliyor. ÁF 4. Eşit bölmeli - çubuğu Şekil I deki gibi dengedeyken iplerdeki gerilmeler eşit ve P büyüklüğünde oluyor. T ÁF ÁF 3 P ÁF 4 Şekil-I Şekil-II O ip Buna göre dengede tutabilen bu kuvvet hangisidir? (Bölmeler eşit aralıklıdır.) A) F B) F C) F 3 D) F 4 E) F 5. Şekildeki türdeş çubuk dengedeyken esnemeyen ipteki gerilme kuvveti T, yaydaki sıkışma kuvveti F yay, desteğin tepkisi ise N oluyor. ip ÁF 5 F yay Buna göre, çubuk üzerindeki küre ok yönünde ilerlerken T, F yay ve N nasıl değişir? T F yay N A) Artar Azalır Azalır B) Artar Değişmez Azalır C) Artar Değişmez Artar D) Azalır Azalır Azalır E) Azalır Artar Artar 3. Ağırlığı önemsenmeyen eşit bölmeli çubuğa A ve B cisimleri asıldığında ip gerilmeleri arasındaki ilişki T = T olmaktadır. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre, - çubuğu şekil II deki gibi dengelendiğinde ipteki gerilme kuvveti T kaç P olur? A) 5 B) 3 C) 7 D) 4 E) 5 5. Eşit bölmeli homojen türdeş ve çubuklarının ağırlıkları eşit olup şekildeki gibi dengededirler. A B Buna göre A ve B desteklerinin çubuğuna uyguladığı tepki kuvvetlerinin N A N B oranı kaçtır? A) 6 B) 5 C) 4 ip D) 3 E) 6. O noktasından duvara menteşelenmiş P ağırlığındaki eşit bölmeli homojen türdeş çubuk ip yardımıyla şekildeki gibi dengededir. T T M N P R S ip A B O 37 Buna göre, hangi noktaya hangi cisimden asıldığında iplerdeki gerilmeler eşit olur? A) M noktasına A cismi B) R noktasına B cismi C) R noktasına A cismi D) S noktasına B cismi E) P noktasına A cismi P 0P Buna göre, O noktasında menteşenin çubuğa uyguladığı tepki kuvveti kaç P dir? (sin37 = 0,6 ; cos37 = 0,8) A) 9 B) 0 C) D) 3 E) 5

38 Tork 9. Sınıf (B) 7. Eşit bölmeli türdeş çubuk ÁF kuvveti ile Şekil I deki gibi dengededir. 9. O noktasından menteşelenmiş düzgün türdeş bir çubuk yay yardımı ile şekildeki gibi dengelenmiştir. ÁF Şekil-I O ÁF Şekil-II Aynı çubuk Şekil II deki gibi ÁF ile dengelendiğinde düşey duvarın çubuğa gösterdiği tepki kuvvetinin yönü ve büyüklüğü nasıl değişir? ön Büyüklük A) Değişir Artar B) Değişir Azalır C) Değişir Değişmez D) Değişmez Artar E) Değişmez Değişmez 8. Ağırlığı P olan eşit bölmeli homojen türdeş çubuk şekildeki gibi dengededir. M N MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre yayın çubuğa uyguladığı kuvvetin O noktasına göre tork yönü ve çubuğu döndürme yönü aşağıdakilerden hangisidir? Tork önü Döndürme önü A) Saat yönünde B) Saatin tersi yönde C) Saat yönünde D) Saatin tersi yönde E) Saatin tersi yönde 0. Şekildeki O merkezli türdeş kürenin yarıçapı 00 cm, ağırlığı ise 40 N dur. 00 cm O 40 cm Buna göre, küreyi 40 cm yüksekliğindeki basamaktan yukarı çıkarabilecek en küçük kuvvet kaç N olmalıdır? A) 8 B) C) 6 D) 4 E) 3. Ağırlıksız makara ve iplerle kurulan sürtünmesiz düzenekler serbest bırakılıyor. 30 Esnemeyen ipteki gerilme kuvveti T olduğuna göre; I. ucuna P ağırlığı asılırsa çubuğun dengesi bozulmaz, T = 0 olur. II. N ucuna P ağırlığı asılırsa çubuğun dengesi bozulur. III. Destek N noktasına kaydırılırsa çubuğun dengesi bozulmaz. A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve III. E) II ve III. a i (a i) Buna göre,, M cisimlerinden hangileri verilen konumlarda dengede kalabilir? A) alnız B) alnız C) alnız M D) ve E) ve M M Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

39 0. Sınıf(B). Ağırlıksız makara ve iplere bağlı ve cisimleri şekildeki gibi dengededir. cisminin ağırlığı N olduğuna göre cisminin ağırlığı kaç N dur? (sin37 = 0,6) 37 düşey A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 8 Denge 4. Sürtünmesiz sistem şekildeki gibi dengededir. T a T S. Düzgün türdeş, bir telden kesilen parçalardan oluşan sistem şekildeki gibidir. M Buna göre, telin düşey düzlemde şekildeki konumunda dengede kalması için hangi noktadan bir iple asılması gerekir? (Bölmeler eşit aralıklıdır) A) noktasından B) - arasından C) noktasından D) -M arasından E) M noktasından 3. Birbirine yapıştırılmış özdeş ve türdeş P ağırlıklı küreler şekildeki gibi dengededir. a Buna göre; T ip I. üreleri ısıtmak II. İplerin boyunu eşit miktar kısaltmak III. üreleri birbirinden ayırmak işlemlerinden hangileri tek başına yapılırsa T ip gerilmesi azalabilir? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III. ip T a MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre, S ipi kesilip sistem tekrar dengeye geldiğinde T, T ip gerilmeleri ve α açısı nasıl değişir? T T a A) Azalır Azalır Artar B) Değişmez Azalır Artar C) Artar Azalır Artar D) Değişmez Azalır Değişmez E) Değişmez Değişmez Artar 5. ütleleri m, m, m Z olan türdeş,, Z levhalarının yapıştırılması ile oluşan şekildeki sistemin kütle merkezi noktasıdır. Buna göre m, m, m Z arasında nasıl bir ilişki vardır? (Bölmeler eşit aralıklıdır) A) m > m > m Z B) m Z > m > m C) m > m Z > m D) m = m Z > m E) m Z > m > m 6. Şekildeki eşit bölmeli, türdeş kare levhanın ağırlık merkezi O noktasıdır. Buna göre; 5 Z O 4 3 I. parçasını kesip nin üzerine yapıştırmak II. 3 ve 4 parçalarını çift katlı yapmak III. 5 parçasını kesip 6 nın üzerine yapıştırmak işlemlerinden hangileri tek başına yapılırsa levhanın ağırlık merkezi ok yönünde yer değiştirir? A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III. 6

40 Denge 0. Sınıf (B) 7. O noktasından düşey duvara menteşelenmiş P ağırlığındaki eşit bölmeli türdeş çubuk ip yardımıyla şekildeki gibi dengededir. 0. Ağırlığı 60N, uzunluğu 6x olan düzgün, türdeş bir çubuk bükülüp O noktasından menteşelenerek şekildeki gibi dengelenmiştir. T ip 4P T ip O Buna göre, ipteki T gerilme kuvveti kaç P dir? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 8 O 4 İpin boyu 5x olduğuna göre ipteki gerilme kuvveti kaç N dur? 8. Şekildeki özdeş eşit bölmeli - çubukları dengede olup ip gerilmeleri sıfırdan farklıdır. 9. Buna göre; T T 3 T I. Çubuklar türdeş değildir. II. T > T 3 tür. III. Çubuğun ağırlığı T den büyüktür. A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III. 4P ip M MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü A) 0 B) 30 C) 40 D) 45 E) 50. Özdeş ve türdeş küplerin bir- F birine yapıştırılması ile şekildeki düzenek kuruluyor. Düzeneği dengede tutabilecek en büyük F kuvveti F B, en küçük F kuvveti F ise F B oranı kaçtır? F A) 0 3 B) 0 7 C). Eşit uzunluktaki, türdeş,, Z çubuklarının birbirine yapıştırılmasıyla oluşan düzenek şekildeki gibi dengededir. α ip α 6 5 Z D) yatay 5 3 E) 5 6P Ağırlıkları önemsenmeyen eşit bölmeli çubukların şekildeki konumda dengede kalabilmesi için hangi noktaya ne kadar yük asılmalıdır? A) noktasına 6P B) - arasına 4P C) noktasına 3P D) -M arasına P E) M noktasına P Çubukların ağırlıkları G, G, G Z olduğuna göre; I. G Z > G II. G Z > G III. G > G eşitliklerinden hangileri kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) I ve III. Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

41 . Sınıf(B) Denge. Sürtünmelerin önemsiz olduğu şekildeki sistem serbest bırakıldığında cismi yükselmeye başlıyor. h h h M N 30 Buna göre, cismi nereye geldiğinde cismi ile aynı yatay hizada olur? (sin30 = 0,5) A) noktası B) -M arası C) M noktası D) M-N arası E) - arası uvvet kazancı sabit kalmak şartıyla F kuvvetini azaltmak için; I. b yi artırmak II. a yı azaltmak III. yüzeyi değiştirmek işlemlerinden hangileri tek başına yapılabilir? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve III. E) I, II ve III. b. Vida adımı a, vida kolunun uzun- luğu b olan vidaya ÁF kuvveti uygulanarak yüzeyde ilerlemesi sağlanıyor. a ÁF MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 4. Şekildeki düzenekte,, M, N kasnaklarının yarıçapları sırasıyla r, 4r, r ve 3r olup ile M kasnakları birbirine eş merkezli olarak sabitlenmiştir. Buna göre kasnağı ok yönünde 6 tur döndürülürse N kasnağı hangi yönde kaç tur döner? 6 tur r Dönme önü Tur sayısı A) B) C) 3 D) E) 4 5. Merkezleri çakışacak şekilde perçinlenmiş 4r yarıçaplı kasnağı ile kasnağı kaymadan ok yönünde tur döndürüldüğünde cismi 6r yükseliyor. 4r masa Buna göre, kasnağının yarıçapı kaç r dir? A) B) 3 C) D) 5 3r 3r N r M E) 3 6. endi eksenleri etrafında dönebilen r, r, r 3 yarıçaplı kasnaklardan cismine bağlı kasnak döndürüldüğünde cismi h kadar yer değiştiriyor. 3. Makara ağırlıklarının T kadar olduğu şekildeki sürtünmesiz sistem dengededir. Buna göre,,, Z cisimlerin ağırlıkları G, G, G Z arasında nasıl bir ilişki vardır? A) G = G = G Z B) G > G = G Z C) G = G Z > G D) G = G > G Z E) G > G = G Z 5T T Z r r r 3 h sabit kalmak şartıyla r, r, r 3 yarıçaplarından hangileri tek başına değiştirildiğinde nin yer değiştirmesi değişmez? A) alnız r B) r ve r C) r ve r 3 D) r ve r 3 E) r, r ve r 3

42 Denge. Sınıf (B) 7. Ağırlığı önemsiz makaralarla kurulu şekildeki düzeneklerde P yükleri F, F ve F kuvvetleriyle dengelenmiştir r, r yarıçaplı eş merkezli kasnaklar, eşit bölmeli çubuğu ve eğik düzlem ile kurulan düzenek şekildeki gibi dengededir. F F 3 r F r P P P Buna göre F, F ve F3 kuvvetlerinin büyüklükleri arasındaki ilişki nedir? A) F > F > F 3 B) F > F 3 > F 30 Z C) F = F 3 > F D) F > F 3 = F E) F = F = F 3 8. Şekildeki 4r ve r yarıçaplı dişlilere 3r ve r yarıçaplı kasnaklar merkezleri çakışacak şekilde perçinlenmiştir. 4r 3r O M N Eşit bölmeli çubuk dengede olduğuna göre çubuğun ağırlık merkezi neresidir? r r A) noktası B) noktası C) -M arası D) M noktası E) N noktası 9. Ağırlıksız makaralarla kurulan şekildeki sürtünmesiz sistemler serbest bırakılıyor. F O MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü,, Z nin ağırlıkları eşit olduğuna göre; I. çubuğu türdeştir. II. r yarıçapı r nin iki katıdır. III. çubuğu yataylığı bozulmadan biraz aşağı çekilirse ve Z cisimleri düşeyde eşit yer değiştirir. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III.. Ağırlığı önemsiz makaralar ve eşit bölmeli çubukla kurulu şekildeki sistem dengedir. F M F M N P Buna göre,, M cisimlerinden hangileri verilen konumda dengede kalabilir? A) alnız B) alnız C) alnız M D) ve E) ve M Buna göre çubuğun ağırlık merkezi nerededir? A) - arasında B) noktasında C) -M arasında D) M noktasında E) N-P arasında Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

43 . Sınıf(B) Elektrostatik. Elektriklenme ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 4.,, M nötr iletken kürelerine pozitif yüklü P küresi yalıtkan sapından tutularak şekildeki gibi yaklaştırılıyor. A) Aynı cins elektrik yükleri birbirini iter. B) Üzerindeki pozitif yük miktarı negatif yük miktarına eşit olan cisme nötr cisim denir. C) Farklı cins yükler birbirini çeker. D) Nötr bir cisim elektron kaybederse pozitif yükle yüklenir. E) Elektrik yüklü bir cisim nötr bir cisme dokundurulursa her zaman yüklü cisimden nötr cisme yük geçişi olur.. Aşağıda verilen; I. atı, sıvı ve gazlarda elektrik iletimini sadece elektronlar sağlar. II. Doğadaki en küçük elektrik yüküne elemanter yük denir. III. alıtkan maddeler hiçbir koşulda elektriklenmezler. yargılardan hangileri doğrudur? A) alnız I B) alnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III 3. Pozitif yüklü küresi yalıtkan sapından tutularak yalıtkan ayak üzerinde duran nötr - cismine şekildeki gibi yaklaştırılıyor. Buna göre; I. ucundaki pozitif yükler ucuna doğru hareket eder. II. ucundaki negatif yüklerin bir kısmı ucuna doğru hareket eder. III. küresinin yük miktarı artırılırsa ve uçlarının yük miktarı da artar. yargılardan hangileri doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre; I. ve M aynı cins yükle yüklenir. II. küresinin yük yoğunluğu M küresinin yük yoğunluğundan fazladır. III. dan M ye doğru negatif yük geçişi olur. A) alnız I. B) alnız III. C) II ve III. D) I ve III. E) I, II ve III. 5. Şekildeki ve kürelerinin yarıçapları r ve r, yükleri ise +8q ve -5q dur. küresi yalıtkan bir maşa ile tutulup ye dokundurulup çekiliyor. Bu durum ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) den ye yük geçmiştir. B) den ye yük geçmiştir. C) den ye -7q kadar yük geçmiştir. D) nin son yükü +q dur. E) ve son durumda (+) yük ile yüklenmiştir. 6. Nötr,, M iletken cismine iki yanından +q ve +q yüklü küreler şekildeki gibi eşit uzaklıkta yaklaştırılıyor. Buna göre,, M nin yük durumu aşağıdakilerden hangisi gibi olabilir? M A) -q +4q -q B) +q +3q +q C) -q +3q -q D) -q +q -q E) +q Nötr +q

44 Elektrostatik. Sınıf (B) 7. ve iletken küreleri ve yüklü M elektroskobu şekildeki gibidir. küresi yalıtkan sapından tutularak M elektroskobuna yaklaştırıldığında elektroskobun yaprakları biraz daha açılırken, küresi yalıtkan sapından tutularak M elektroskobuna yaklaştırıldığında ise elektroskobun yaprakları önce kapanıp sonra tekrar açılıyor. 0. çubuğu kumaşına sürtüldüğünde çevredeki tozları çekmezken kumaşına sürtüldüğünde çekiyor. çubuğu ise kumaşına sürtüldüğünde negatif yüklenmiş oluyor. Şekil I Şekil II Elektroskobun yükü pozitif olduğuna göre I. nin yükü pozitiftir. II. nin yükü negatiftir. III. nin yük miktarı, M elektroskobunun yük miktarından fazladır. A) alnız I. B) alnız II. C) II ve III. D) I ve III. E) I, II ve III. 8. ve elektroskopları iletken bir tel ile birbirine bağlanıp anahtarı kapatılıyor. Buna göre aşağıdaki durumlardan hangisi gerçekleşmez? A) nin ve nin yaprakları tamamen kapanabilir. B) Elektroskopların yapraklarında hareketlilik olmayabilir. C) nin yaprakları biraz kapanırken nin yaprakları önce kapanıp sonra açılabilir. D) ve nin yaprakları daha çok açılabilir. E) nin yaprakları önce tamamen kapanıp sonra tekrar açılabilir. 9. alıtkan iple asılmış ve cisimleri şekildeki gibi dengededir. Sistemde β>a olduğuna göre; MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre, I. çubuğu camdan yapılmıştır. II. yünlü bir kumaştır. III. çubuğu sürtülünce kumaşı pozitif yüklenir. yargılarından hangileri doğru olabilir? A) alnız I. B) alnız III. C) I ve II.. Aşağıda, ve Z atomları modellenmiştir Z Buna göre atomların elektriksel durumları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? ( :elektron, + :proton, : nötron) I. ve aynı cins yükle yüklüdür. II. nin yük miktarı M nin yük miktarından fazladır. III. nin kütlesi nin kütlesinden büyüktür. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III. atomu atomu Z atomu A) Pozitif Pozitif Negatif B) Pozitif Negatif Nötr C) Negatif Nötr Nötr D) Negatif Pozitif Pozitif E) Nötr Negatif Pozitif Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

45 3. Sınıf(B) Elektrik Akımı. Bir iletkenin direnci aşağıdakilerden hangisine bağlı değildir? 4. Şekildeki elektrik devresi ile ilgili olarak; A) İletkenin uzunluğu B) İletkenin yapıldığı maddenin cinsine C) İletkenin özdirenci A V D) İletkenin kesit alanı E) İletkenden geçen akımın şiddeti I. Reostanın sürgüsü yönünde çekilirse ampermetrenin gösterdiği değer artar. II. Reostanın sürgüsü yönünde çekilirse voltmetrenin gösterdiği değer azalır.. Şekil I deki iletkenin yapıldığı maddenin özdirenci ρ, uzunluğu,, yarıçapı r ve direnci 40 Ω dur., Şekil I r, Şekil II Buna göre uzunluğu,, özdirenci ρ ve yarıçapı r olan iletkenin direnci kaç Ω dir? A) 0 B) 0 C) 40 D) 80 E) ve iletkenlerinin potansiyel farka bağlı akım grafiği şekildeki gibidir. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 5. III. Reosta devrede akım ayarlayıcı olarak kullanılabilir. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III. Şekildeki devre parçasında noktaları arasındaki eşdeğer direnç kaç Ω dur? A) 0 B) 0 C) 30 D) 40 E) Şekildeki devre parçasında voltmetre ve ampermetre idealdir. A A V İletkenlerin dirençleri sırasıyla R ve R olduğuna göre R R oranı kaçtır? Buna göre - noktaları arasındaki eşdeğer direnç kaç Ω dur? A) 0 B) 0 C) 30 D) 40 E) 60 A) B) C) 3 D) 4 3 E)

46 3 Elektrik Akımı. Sınıf (B) Şekildeki devre parçasında voltmetre ve ampermetre idealdir. A V Şekildeki devre parçasında - arasındaki eşdeğer direnç kaç Ω dur? A) 0 B) 5 C) 30 D) 35 E) 40 - arasındaki eşdeğer direnç kaç ohm dur? A) 5 B) 0 C) 5 D) 0 E) 5 8. Şekildeki devrede - noktaları arasına 0 Volt luk gerilim uygulanıyor. 9. Buna göre ampermetre kaç amperi gösterir? A) 0,5 B) C),5 D) E),5 A MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Şekildeki devre parçasında ampermetre idealdir. A A A ampermetresinden geçen akım değeri I, A ampermetresinden geçen akım değeri I olduğuna göre I I oranı kaçtır? A) 5 B) 5 C) 3 D) 3 E) 3. Şekildeki devrede - arasındaki eşdeğer direnç kaç ohm dur? A) 0 B) 0 C) 30 D) 40 E) 50 Şekildeki devrede anakoldan geçen i akımı kaç amperdir? A) B) C) 3 D) 4 E) 5 Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

47 4. Sınıf(B) Elektrik Akımı. arıçapları r, r ve 3r uzunlukları,,,, 3, olan,, Z cisimleri aynı maddeden yapılmış olup dirençleri R, R ve R Z dir. 4. Özdeş dirençlerle kurulu şekildeki devre parçasında direncinden 6 amper akım geçiyor. A Buna göre R, R ve R Z arasındaki ilişki nasıldır? A) R > R > R Z B) R = R = R Z C) R Z > R > R D) R > R Z > R E) R Z > R > R. ve dirençlerine uygulanan akımın gerilime göre değişim grafikleri şekildeki gibidir. ve dirençleri seri bağlandığında eşdeğer direnç R, paralel bağlandığında R olduğuna R göre oranı kaçtır? R A) 3 4 B) 7 C) 3 8 D) 4 6 E) 3 MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre ampermetrenin gösterdiği değer kaç amperdir? A) 4 B) 6 C) 8 D) 0 E) 5. Şekildeki devrede üreteçler özdeştir. 6. Buna göre anahtar kapatılırsa, I. ambanın parlaklığı artar. I. Ampermetrenin gösterdiği değer değişmez. III. ambanın ışık verme süresi artar. A) alnız I. B) alnız III. C) I ve II. D) I ve III. E) II ve III. A 3. Şekildeki devre parçasında - noktaları arasındaki eşdeğer direnç kaç ohm dur? A) 4 B)6 C)8 D)0 E)4 İç direnci önemsiz üreteçlerle kurulu şekildeki devrede 3 ohm luk dirençten geçen akım hangi yönde kaç amperdir? A) yönünde, 5A B) yönünde,a C) yönünde, 3A D) yönünde, 3A E) yönünde, 5A

48 4 Elektrik Akımı. Sınıf (B) 7. Şekildeki devrede kaç tane lamba ışık verir? 0. İç direnci önemsiz üreteçle kurulu şekildeki devrede ohm luk dirençte harcanan güç kaç Wattır? A) B) C) 3 D) 4 E) 5 A) 0 B) 30 C) 40 D) 50 E) Şekil I deki gibi bağlanmış özdeş,, M lambaları şekil II deki gibi bağlanıyor. Şekil I Şekil II Buna göre ve M lambalarının parlaklıkları nasıl değişir? M A) Artar Azalır B) Azalır Artar C) Değişmez Değişmez D) Azalır Azalır E) Artar Değişmez 9. ekildeki devrede anahtarı kapatılırsa ve lambalarının parlaklığı nasıl değişir? MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Şekildeki devrede ampermetreden geçen akım hangi yönde kaç amperdir? (Üretecin iç direnci önemsizdir.) A) yönünde, A B) yönünde, A C) yönünde, 0,5 A D) yönünde, 0,5 A E) yönünde, A. Şekildeki iletkenin bir ke-sitinden yönünde 40 saniyede tane elektron geçiyor. A A) Artar Değişmez B) Azalır Artar C) Artar Azalır D) Değişmez Artar E) Değişmez Azalır Buna göre iletkenden geçen elektrik akımı hangi yönde kaç amperdir? (Elektron yükü =,6.0-9 C) A) yönünde, A B) yönünde, A C) yönünde, A D) yönünde, 4A E) yönünde, 4A Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

49 5. Sınıf(B) Elektriksel uvvet ve Elektrik Alan. Şekildeki q ve q 'nin yük miktarları farklı, kütleleri m, m ; birbirine uyguladıkları elektriksel kuvvet büyüklükleri F, F ; ip gerilmeleri ise T, T dir. 4. Aralarında d uzaklığı bulunan eşit hacimli ve noktasal kürelerinin yükleri sırayla +q ve -q dur. cismine etki eden elektriksel kuvvet ÂF'dir. +q -q d T T +q +q Sistem dengede olduğuna göre; I. m = m II. F = F III. T = T eşitliklerinden hangileri doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III.. Aynı düzlemdeki ve noktalarına yerleştirilen q ve q yüklerinin M noktasındaki yüke uyguladıkları bileşke kuvvet ÁF olmaktadır. 60 Buna göre, q ñ3 oranı kaçtır? (sin60 = q ) A) M B) ñ3 C) D) 3. Eşit bölmeli sürtünmesiz yatay düzleme şekildeki yükler sabitlenmiştir. Buna göre + işarete sahip bir yük hangi noktaya bırakılırsa dengede kalabilir? ÁF q +q +q E) ñ3 N M MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Cisimler birbirlerine dokundurulup aynı uzaklığa konulursa cismine etki eden kuvvet kaç ÂF olur? A) -ÂF 8 B) -ÂF 4 C) -ÂF D) ÂF 4 E) ÂF 8 5. Şekildeki sürtünmesiz, yalıtkan, yatay düzlemin noktasına +q yükü sabitlenip diğer yükler yaylara bağlanıp serbest bırakılıyor. F +q +q q F d d Denge durumunda yaylarda oluşan kuvvetlerin büyüklükleri F ve F olduğuna göre F oranı aşağıdakilerden F hangisi olamaz? (ükler birbirine dokunmuyor.) A) 4 3 B) 3 C) 3 4 D) 4 5 E) 6. Sürtünmesiz, yalıtkan, eğik düzleme şekildeki gibi yükü sabitlenip +q yüklü cismi serbest bırakıldığında dengede kalıyor. h h h h M 53 Buna göre, nin yükü q yapılıp yine den serbest bırakılırsa nereden geçerken ivmesi g olur? (g:yer çekimi ivmesi ; sin53 = 0,8) N A) noktası B) -N arası C) -M arası D) M noktası E) noktası A) - arası B) noktası C) -M arası D) M noktası E) M-N arası

50 5 Elektriksel uvvet ve Elektrik Alan. Sınıf (B) 7. Aynı işaretli q, q, q 3 yüklerinin A noktasında oluşturduğu bileşke elektrik alan ÁE dir. Bölmeler eşit aralıklı olduğuna göre yüklerle ilgili verilen aşağıdaki değerlerden hangisi doğru olabilir? ÁE A q q q 3 0. Eşit kare bölmeli düzleme yerleştirilen yük miktarları farklı q, q, q 3 yükleri şekildeki gibidir. Buna göre, A noktasındaki bileşke elektrik alan vektörü numaralandırılmış vektörlerden hangisi olamaz? q 3 4 A 5 q q 3 q q q 3 A) +6q +q +4q B) +6q q 4q C) 8q 3q 5q D) +8q 3q +5q E) +6q +q +8q 8. Merkezleri çakışık içi boş +q ve q yüküne sahip kürelerin A ve B noktalarında meydana getirdikleri elektrik alan E A ve E B olmaktadır. Buna göre, S anahtarı kapatılırsa E A ve E B nasıl değişir? E A E B A) Azalır Azalır B) Azalır Artar C) Azalır Değişmez D) Değişmez Azalır E) Değişmez Değişmez 9. üklü bir cisim ayrı ayrı ÁE, ÁE, ÁE elektrik alanlarına konulduğunda denge durumu şekillerdeki gibi olup ip gerilmeleri T, T ve T 3 oluyor. T 45 +q q T T 3 S A B MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü A) B) C) 3 D) 4 E) 5. Eşit yük miktarına sahip zıt işaretli q ve q yükleri şekildeki gibi yerleştiriliyor. I II III q Buna göre hangi bölgelerde bileşke elektrik alan sıfır olamaz? A) alnız II. B) I ve II. C) I ve III.. Aynı düzlemdeki eşit yarıçaplı ve yüklü cisimlerinin O noktasında oluşturduğu bileşke elektrik alan ÁE dir. ÁE d 30 5 O 4 3 d q ÁE ÁE Buna göre, ip gerilmeleri T, T, T 3 arasındaki ilişki nedir? A) T 3 > T > T B) T > T > T 3 C) T > T 3 > T D) T = T 3 > T E) T > T = T 3 ÁE d Buna göre, ve birbirine dokundurulup aynı yerlerine konulursa O daki bileşke elektrik alan vektörü hangi yönde olur? A) B C) 3 D) 4 E 5 Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

51 6. Sınıf(B) Elektriksel Potansiyel. Şekilde +q yükleri sabit tutulurken yükü ok yönünde hareket ettiriliyor. deki bileşke elektrik alan azaldığına göre, I. in yük işareti + dır. d d +q +q 4. ük miktarları eşit olan zıt cins yüklü ve küreleri şekildeki gibidir. II. deki toplam elektrik potansiyeli azalır. III. Sistemin elektrik potansiyel enerjisi artar. A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) II ve III.. Şekildeki O merkezli çembersel yörünge üzerine +q, q yükleri sabitlenirken +q 3 yükü den ye doğru hareket ettiriliyor. Buna göre, +q 3 yükü den ye ok yönünde taşınırken sistemin elektriksel potansiyel enerjisi nasıl değişir? +q +q 3 O q A) Sürekli artar. B) Sürekli azalır. C) Değişmez. D) Önce azalır, sonra artar. E) üklerin büyüklüğü bilinmeden kesin bir şey söylenemez. 3. Şekil-I deki gibi aynı doğru boyunca yerleştirilen noktasal +q yükleri Şekil-II deki üçgenin köşelerine taşınıyor. d 3d +q +q +q 3d +q MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre; I. ve yi birbirine dıştan dokundurup aynı yerlerine yerleştirmek II. küresini dıştan toprağa bağlamak III. üreleri merkezleri çakışacak şekilde noktasına yaklaştırmak işlemlerinden hangileri tek başına yapılırsa deki elektriksel potansiyel değişmez? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) I ve III. 5. Şekildeki +q noktasal yükün +q d noktasında meydana getirdiği elektrik alanı E dir. Buna göre ve noktaları d arasındaki potansiyel farkı veren bağıntı aşağıdakilerden y hangisidir? A) Ed B) E C) 5 d ñed D) Ed E) d E 6. Şekildeki eşit bölmeli düzlemde +q ve q yükleri sabit tutulurken deki q yükü MN yolu boyunca hareket ettiriliyor. +q q q N x Şekil-I +q 4d Şekil-II Buna göre, yükleri Şekil-II deki konumlarına taşımakla yapılan iş kaç kq d A) 5 B) 3 5 dir? (k:coulomb sabiti) C) 4 5 D) 3 5 E) +q 4 5 M Buna göre, hangi yollarda elektriksel kuvvetlere karşı iş yapılır? A) alnız B) alnız M C) M ve MN D) ve MN E), M ve MN

52 6 Elektriksel Potansiyel. Sınıf (B) 7. Bir doğru boyunca yerleştirilen şekildeki yüklerden ve Z yi sabit tutup i T ye taşımakla yapılan iş, W, ve yi sabit tutup Z yi T ye taşımakla yapılan iş W dir. +q +q +q d d T d Z Buna göre W W oranı kaçtır? A) 3 B) 3 4 C) D) 3 E) Eşit kare bölmeli yalıtkan düzleme +q ve q yükleri şekildeki gibi yerleştiriliyor. Buna göre, +q yüklü bir cismi hangi noktadan hangi noktaya taşınırsa elektriksel kuvvetlere karşı yapılan toplam iş sıfır olur? +q A) den ye B) den N ye C) den M ye D) M den P ye E) N den P ye N P M -q 8. ütleleri m olan özdeş cisimler +q şekildeki gibi tutulurken teki cisim serbest bırakıldığında noktasında duruyor. h - arası potansiyel fark V ise cisimlerden birinin ağırlığını veren bağıntı aşağıdakilerden h hangisidir? Z +q A) q. V h D) h q. V B) q. V h E) h qv C) q. V h 9. Eşit bölmeli yalıtkan düzleme yer-leştirilen q ve q yüklerinin noktasında meydana getirdiği bileşke elektrik alan E dir. q yer MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Bir üçgenin köşesine yerleştirilen q yükünün noktasında oluşturduğu potansiyel volttur. 5d Buna göre, - noktaları arasındaki V potansiyel farkı kaç volttur? A) 0 B) 6 C) 4 D) 4 E) 0. O merkezli çember üzerine yerleştirilen +q ve q yüklerinin O da oluşturduğu bileşke elektrik alan şiddeti E, toplam potansiyel ise V dir. N +q M 3d q q ÁE q yükünün deki potansiyeli V ise deki toplam elektriksel potansiyel kaç V dir? A) V B) V C) 0 D) V E) V q R P Buna göre, +q yükü noktasından hangi noktaya taşınırsa E azalır, V değişmez? A) noktasına B) M noktasına C) N noktasına D) P noktasına E) R noktasına Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

53 + 7. Sınıf(B) Düzgün Elektrik Alan ve Sığa -. atay, sürtünmesiz düzleme yerleştirilen iletken paralel levhalardan nin önünden v hızıyla atılan +q yüklü, m kütleli cisim M levhasından v M hızı ile çıkıyor. 3. Sürtünmesiz yalıtkan düzleme yerleştirilen paralel levhaların S noktasından v hızı ile atılan bir elektronun noktasındaki kinetik enerjisi 35 ev tur. M d d d d d d d d +q v v M S e v M N P + Buna göre; I. ε > ε dir. ε ε + II. M levhası den uzaklaştırılırsa v M azalır. III. -M arası kinetik enerji değişimi q. (ε -ε ) kadardır. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) II ve III.. Düşey düzleme yerleştirilen iletken paralel levhalar arasında cismi dengede kalmaktadır. ve Z cisimleri serbest bırakıldığında hareket ivmeleri a ve a Z oluyor. Buna göre a a Z A) B) 4 m m Z m +q +q q oranı kaç olur? + C) D) E) 4 V MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü + 30 volt 75 volt Buna göre, elektron hangi noktadan geri döner? A) B) M C) M-N arası D) N E) P 4. Sürtünmesiz yatay düzleme yerleştirilen paralel levhaların noktasından v hızıyla atılan bir cisme ait hız-zaman grafiği şekildeki gibidir. +q v + 3d 4d V = 60 volt V + v Hız Buna göre V gerilimi kaç volttur? v 0 t t Zaman A) 60 B) 80 C) 0 D) 60 E) 00

54 7 Düzgün Elektrik Alan ve Sığa -. Sınıf (B) 5. Şekildeki +q yüklü cisim noktasından serbest bırakılıp düşey düzleme yerleştirilmiş paralel levhalardaki küçük bir delikten geçerek noktasında durmaktadır. 8. V elektrik potansiyel farkı altında yük cinsi bilinmeyen m kütleli cisim, düşey düzlemdeki paralel levhalar arasında v hızıyla atılınca II yolunu izliyor. +q d V + q I m III II d d d + V Buna göre; Buna göre, cismin ağırlığını veren bağıntı aşağıdakilerden hangisidir? A) qv B) q. V C) q. V d d D) q. V 4d E) q V. d 6. Uçlarına şekildeki gibi üreteç d d d d bağlanmış paralel metal levhaların arasındaki, ve M noktalarında elektrik alanlar sırasıyla M E, E ve E M dir. Buna göre, elektrik alanların büyüklükleri arasındaki ilişki nedir? + V A) E = E = E M B) E > E > E M C) E = E > E M D) E > E = E M E) E M > E > E M 7. Noktasal bir yük çevresindeki elektrik alan çizgileri ve eş potansiyel eğrilerinin durumu ile ilgili; I. Elektrik alan çizgileri düzgündür. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü I. Potansiyel fark (V) artırıldığında I yolunu izler. II. üklü cismin ağırlığı (G) artırılırsa III yolunu izler. III. Cisim pozitif yüklüdür. yargılardan hangileri doğrudur? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) I, II ve III. 9. Aralarındaki uzaklık 0 cm olacak şekilde paralel yerleştirilmiş iki iletken levha şekildeki gibi üreteçlere bağlanmıştır. Buna göre levhalar arasındaki elektrik alan şiddeti kaç N tur? C d = 0 cm + - ε = 30 V ε = 5 V A) 00 B) 5 C) 50 D) 500 E) Düşey düzlemdeki yüklü paralel iletken plakalar arasında yer alan, ve Z parçacıklarına ait sabit büyüklükteki hareket nicelikleri Şekil I, II ve III teki gibidir. + - II. Eş potansiyel eğrileri eşit aralıklarda eşit miktarda değişim gösterir. III. Elektrik alan çizgileri ve eş potansiyel eğrileri birbirine diktir. A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III. a Z g v Şekil I Şekil II Şekil III Buna göre hangi parçacıklar pozitif yük taşımaktadır? (a = ivme g = yer çekim ivmesi v = hız) A) alnız B) alnız C) alnız Z D) ve E) ve Z Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

55 8. Sınıf(B) Düzgün Elektrik Alan ve Sığa -. Sığa birimi aşağıdakilerden hangisidir? A) coulomb B) farad C) volt D) watt E) ohm 4. Paralel levhalı bir kondansatör üretece bağlı durumda iken, levhaların yüzey alanları artırılırsa, I. Her iki levhadaki toplam (net) yükü değişmez. II. Bir levhanın yüzeyce yük yoğunluğu değişmez. III. Bir levhada biriken yük miktarı değişmez. durumlarından hangileri gerçekleşir?. Paralel levhalı kondansatörün sığasını artırmak için; I. levha alanlarını artırmak, A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III. II. levhalar arası uzaklığı artırmak, III. levhalar arasına yalıtkan yerleştirmek işlemlerinden hangileri yapılabilir? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. D) I ve III. E) II ve III. 3. kondansatörünün yükü q, levhalar arasındaki potansiyel farkı V dir. kondansatörünün levhaları arasına yalıtkanlık katsayısı küçük olan madde konuluyor. V + Buna göre, kondansatörün levhalar arasındaki potansiyel farkı V ve yükü q nasıl değişir? MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 5. Bir paralel levhalı kondansatör gerilim kaynağına bağlı durumdadır. ondansatörde depolanan yük miktarını artırmak için; I. levhalar arası uzaklığı azaltmak, II. kaynağın gerilimini artırmak, III. levhaların yüzey alanını artırmak işlemlerinden hangileri yapılabilir? A) alnız II. B) I ve II. C) I ve III. 6. Bir kondansatörün yük miktarı ve potansiyel farkı grafiği şekildeki gibidir. ük (C) + - Buna göre, 0 α Potansiyel Fark (V) I. Grafiğin eğimi kondansatörün sığasını verir. q V A) Azalır Artar B) Azalır Değişmez C) Artar Değişmez D) Değişmez Azalır E) Artar Artar II. Grafiğin altındaki kalan alan kondansatörün enerjisini verir. III. ondansatörün uçları arasındaki potansiyel fark artırılırsa sığa artar. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II.

56 8 Düzgün Elektrik Alan ve Sığa -. Sınıf (B) 7. Bir kondansatörün sol plakasında biriken yük miktarı +q dur. sol plaka sağ plaka 0. ondansatörün levhaları arası uzaklık değiştirilerek depolanan yük iki katına çıkartılmıştır. ük miktarının eski durumuna getirilmesi için; I. levhalar arasındaki yalıtkanı değiştirme, II. levha alanını yarıya indirme, üreteç Üreteç ters bağlanır ve plakalar arası uzaklık yarıya indirilirse, sol plakanın son yük durumu ne olur? A) 0 B) q C) q D) +q E) 4q III. uygulanan gerilimi yarıya indirme işlemlerinden hangileri yapılabilir? A) alnız I. B) I ve II. C) I ve III. 8. ve kondansatörlerinin yük miktarı-potansiyel fark grafiği şekildeki gibidir. 6q 4q q ük Miktarı 0 V V 3V Potansiyel Fark Buna göre kondansatörlerin sığaları oranı C C kaçtır? A) B) 3 C) 3 4 D) 3 E) Bir kondansatörün levhalarına uygulanan potansiyel fark iki katına çıkartılıyor. Bu durumdan kondansatörün hangi özelliği, nasıl etkilenir? A) Sığa, yarıya iner. B) Sığa, iki katına çıkar. C) Direnç, yarıya iner. D) ük, iki katına çıkar. E) ük, yarıya iner. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Üretece bağlanmış olan kondansatörün yük miktarı q dur. Buna göre q yük miktarını azaltmak için; I. d'yi arttırmak, II. V'yi azaltmak, III. ε'yi arttırmak d + - V işlemlerden hangileri tek başına yapılabilir? (ε = Dielektrik sabiti) A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. D) I ve III. E) I, II ve III.. Aşağıdakilerden hangisi sığa birimi olan farad yerine kullanılabilir? A) coulomb volt B) volt coulomb C) coulomb volt D) coulomb metre E) volt metre Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

57 9. Sınıf(B) Manyetizma ve Elektromanyetik İndüklenme -. Şekildeki sayfa düzlemine dik tellerden gösterilen yönlerde i =60 A ve i =30 A akımlar geçmektedir. 3 cm 3 cm O 4. İletken doğrusal bir tel üzerinden akım geçirildiğinde iletken tel çevresinde manyetik alan oluşur. Buna göre aşağıdakilerden hangisinde akım taşıyan doğrusal iletken tel çevresinde oluşan manyetik alan doğru olarak gösterilmiştir? i A) B) i Buna göre O noktasında meydana gelen manyetik - Tm. alanın yönü ve şiddeti nedir? ( = 0 7 A ) A) ; y yönünde B) ; +y yönünde C) ; +x yönünde D).0 4 ; x yönünde E).0 4 ; z yönünde. Sayfa düzlemine şekildeki gibi yerleştirilmiş yarım çember biçimindeki teli ile düz telinden geçen akımlar i ve i dir. r r Tellerin O noktasında oluşturdukları manyetik alan i şiddetleri sıfır ise oranı kaçtır? (π=3) i A) 3 B) 3 C) D) 3 E) 3 3. Sayfa düzlemine yerleştirilen eşit uzunluktaki, ve M tellerinden belirtilen yönlerde sırayla 4i, i ve i lik akımlar geçmektedir. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü B C) i D) B E) i 5. uzunluklu homojen tel uçlarından pil bağlanarak ip yardımıyla şekildeki gibi tavana asıldığında ipte T büyüklüğünde gerilme kuvveti oluşuyor. B + ε Buna göre ipte oluşan T gerilme kuvvetinin büyüklüğünü azaltmak için; - T B i B B I. pilin gerilimini arttırmak, II. B manyetik alanının şiddetini arttırmak, III. telin direncini arttırmak M telinin ye uyguladığı kuvvet F olduğuna göre M teline uygulanan bileşke kuvvet nedir? A) F B) F C) 0 D) -F E) -3F işlemlerinden hangileri yapılabilir? A) alnız I. B) alnız III. C) I ve II.

58 9 Manyetizma ve Elektromanyetik İndüklenme -. Sınıf (B) 6. Şekildeki bobinin etrafında pusulaların ibreleri, gösterilen yön ve doğrultularda durmaktadır. M 9. Düzgün bir manyetik alan içerisine şekildeki gibi yerleştirilen telden i akımı geçirildiğinde tele manyetik kuvvet etki ediyor. i S + - ε S anahtarı kapatıldığında, etkileşme mesafesinde bulunan, ve M pusulalarının hangisinde gösterilen doğrultu ve yön değişmez? A) alnız B) alnız C) alnız M D) ve M E), ve M 7. Sayfa düzlemine dik 300T şiddetli manyetik alan içerisine kenar uzunlukları 0 cm x 40 cm olan tel şekildeki gibi yerleştirilmiştir. ÁB Halkadan geçen akım 5 A olduğuna göre halkaya etki eden tork kaç N. m dir? A) 40 B) 60 C) 90 D) 0 E) Sayfa düzleminin dışına doğru B manyetik alanı içindeki aynı düzlemli, ve M çubukları sırasıyla v, v ve v hızlarıyla şekildeki gibi hareket ettiriliyor. 30 o v v MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre etki eden kuvvet ile ilgili ; I. i akımı arttırılırsa artar. II. Tel dik konuma getirilirse artar. III. Manyetik kutuplar yer değiştirirse kuvvetlerin yönü dışa doğru olur. A) alnız I. B) I ve II. C) II ve III. D) I ve III. E) I, II ve III. 0. Üzerinden A akım geçen kenar uzunlukları 50 cm x 50 cm olan tel çerçeve şiddeti 00 T olan manyetik alan içerisine şekildeki gibi yerleştiriliyor. B = 00 T Çerçeve yüzeyinin normali ile manyetik alan arasında 53 lik açı bulunduğuna göre, çerçeveye etki eden tork kaç N. m dir? (sin53 = 0,8 ; cos53 = 0,6) A) 5 B) 30 C) 40 D) 50 E) 60 N v Buna göre çubukların uçları arasında oluşan indüksiyon emk ları arasındaki ilişki nasıldır? (sin30 = ) A) ε > ε > ε M B) ε = ε > ε M C) ε > ε > ε M. Düzgün B manyetik alanı içerisine + C yüklü taneciği 6 m/s hızla şekildeki gibi giriyor. Buna göre taneciğine etki eden manyetik kuvvet kaç newton'dur? B = 0 Wb/m v = 6 m/s D) ε M > ε > ε E) ε = ε M > ε A), B) 6 C) 30 D) 60 E) 0 Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

59 30. Sınıf(B) Manyetizma ve Elektromanyetik İndüklenme -. atay düzlemdeki düzgün B manyetik alanı içerisine giren +q, e ve n 0 parçacıkların izlediği yörüngeler şekildeki gibi verilmiştir. +q ÁB e ÁB n 0 ÁB 4. Şekildeki düzenekte verilen f yönde indüksiyon akımı oluşması için I. R yi artırmak II. R yi azaltmak III. ε yi azaltmak i ind Buna göre parçacıklardan hangilerinin izlediği yörünge doğru çizilmiştir? A) alnız q B) alnız e C) q ve e D) e ve n 0 E) q ve n 0. Düzgün ÁB manyetik alanı içerisine özdeş, ve Z telleri şekildeki gibi yerleştirilmiştir. ÁB Z N α Buna göre tel çerçevelerde oluşan manyetik akı büyüklükleri Φ, Φ ve Φ Z arasındaki ilişki nedir? A) Φ = Φ = Φ Z B) Φ = Φ > Φ Z C) Φ > Φ > Φ Z D) Φ Z > Φ > Φ ÁB N E) Φ Z > Φ = Φ 3. x-y-z koordinat düzleminde x-y düzlemine yerleştirilen telden şekildeki gibi indüksiyon akımı oluşması için; I. +z yönünde azalan manyetik alan, II. -z yönünde azalan manyetik alan, III. +x yönünde artan manyetik alan hangileri uygulanmalıdır? ÁB i MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü işlemlerinden hangileri tek başına yapılabilir? A) alnız I. B) alnız II. C)alnız III. D) I ve III. E) I, II ve III. 5. Akım makarası ve mıknatıs şekildeki gibi tutuluyor. 4 3 R direncinden verilen yönde indüksiyon akımı geçmesi için mıknatıs hangi yönde çekilmelidir? A) alnız B) alnız 3 C) ve i R D) ve 4 E) ve 3 6. Şekildeki düzenekte i akımı geçen telin, halkada verilen yönünde bir indüksiyon akımı oluşturması için halka hangi yönde hareket ettirilmelidir? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) I ve III. A) alnız B) alnız C) alnız 3 D) veya 3 E) veya 4

60 30 Manyetizma ve Elektromanyetik İndüklenme -. Sınıf (B) 7. Şekildeki düzenekte verilen yönde i özindüksiyon akımı oluşması için; I. anahtarını kapatmak, II. reostanın sürgüsünü yönünde çekmek, III. reostanın sürgüsünü yönünde çekmek i işlemlerinden hangileri tek başına yapılabilir? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. 9. Şekildeki bobinin karşısına kesit alanları birbirine bakacak biçimde çembersel bir tel yerleştiriliyor. + R Buna göre, S anahtarı kapatılırsa; S 3 4 D) I ve II. E) I ve III. 8. Düzgün ÁB, ÁB ve ÁB manyetik alanlarının bulunduğu ortamlarda eşit uzunluktaki teller şekillerde belirtilen hızlarla hareket ettirildiğinde R, R ve R 3 dirençlerinden eşit indüksiyon akımları geçmektedir. B v R Şekil I v 3v B R 3 v B v R Şekil II v MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü I. R direncinden yönünde indüksiyon akımı geçer. II. Çemberden 4 yönünde indüksiyon akımı geçer. III. R direncinden yönünde öz indüksiyon akımı geçer. A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) II ve III. 0. Üzerinden i akımı geçen düz tel ile ve halkaları şekildeki gibi yerleştiriliyor. Buna göre; i Şekil III Buna göre R, R ve R 3 dirençleri arasında nasıl bir ilişki vardır? A) R > R > R 3 B) R 3 > R > R C) R 3 > R = R D) R = R 3 > R E) R = R = R 3 I. halkasını yukarı, düz teli aşağı yönde hareket ettirmek, II. sadece düz teli yukarı yönde hareket ettirmek, III. ve halkalarını aşağı yönde hareket ettirmek işlemlerinden hangileri tek başına yapılırsa ve halkalarında aynı yönde indüksiyon akımı oluşabilir? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) I, II ve III. Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

61 3. Sınıf(B) Alternatif Akım ve Transformatörler. Zamana bağlı olarak şiddetini ve yönünü sürekli değiştiren akımlara denir. 4. R = 5 ukarıda boş bırakılan alan aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanır? A) Alternatif akım B) Doğru akım C) Elektrik akımı D) Manyetik akı E) Öz indüksiyon akımı V = 00 sin rt Volt Şekildeki devreden geçen akım şiddetinin etkin değeri kaç amperdir? A) 0 B)0 C) 0 D) 0 E) 40. Etkinlikte alternatif akım ile ilgili verilen yargılar doğru ise (D) yanlış ise () yolu takip ediliyor. D Manyetik akı değişimi sonucu oluşur. D D Sürekli yönü ve şiddeti değişen akımdır. Akım değeri sabittir. 3 Elektrik potansiyelinin yüksek olduğu yerden düşük olduğu yere doğru çıkar. D 4 5 Buna göre hangi numaralı çıkışa ulaşılır? A) B) C) 3 D) 4 E) 5 MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 5. R = 5 Şekildeki devreden geçen akımın denklemi nedir? A) i=0ñ sinπt B) i=0 sinπt C) i=0ñ sinπt D) i=00ñ sinπt E) i=000ñ sinπt 3. Değişken akım karşısında bobinin gösterdiği direnç etkisini veren ifade nedir? ( : Özindiksiyon katsayısı, f : Frekans) A) fπ B) f D) πf E) πf C) π f 6. Bir alternatif akım devresinde devrenin direnci; I. devredeki ohmik direnç, II. akımın frekansı, III. akım makarasının yapısı değerlerinden hangilerine bağlıdır? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II.

62 3 Alternatif Akım ve Transformatörler. Sınıf (B) 7. ondansatör, bobin ve dirençten oluşan bir alternatif akım devresinde kaynağın frekansı artarılıyor. Buna göre I. Ohmik direnç değişmez. II. İndüktans artar. III. apasitans azalır. hangileri gerçekleşir? A) alnız II. B) alnız III. C) I ve II. 0. İdeal transformatörlerden oluşan şekildeki sistemde girişe 5 V gerilim uygulanmaktadır. V g Buna göre devrenin çıkışından kaç Volt gerilim elde edilir? A) 60 B) 50 C) 40 D) 5 E) 0 V ç 8. Transformatörlerle ilgili; I. Alternatif akımla çalışır. II. Doğru akımla çalışır. III. Elektrik enerjisinin taşınması için kullanılan araçlardır. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III. D) I ve III. E) II ve III. 9. Şekildeki ideal transformatörün giriş devresinde N çıkış devresinde ise 3N sarım vardır. Buna göre, V p N 3N I. Girişe 30 V gerilim uygulanırsa çıkıştan 0 V gerilim elde edilir. II. Çıkıştan 5V gerilim alınıyorsa girişe 5 V gerilim uygulanmıştır. III. Transformatör yükseltici görevi görmektedir. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III. V s MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sarım sayıları sırayla 0 ve 30 olan şekildeki ideal transformatörün girişine 0 V gerilim uygulandığında giriş akımı i P = 6 A oluyor Buna göre transformatörün çıkış akımı i S kaç amper'dir? A) 5 B) 4 C) 3 D) E). Sarım sayıları eşit ve transformatörlerinden in çıkış uçları nin giriş uçlarına şekildeki gibi bağlanmıştır. V giriş V s M N V çıkış Buna göre çıkış gerilimini üç katına çıkarmak için; I. nın sarım sayısını üç katına çıkarmak II. nin sarım sayısını üçte birine indirmek III. M nin sarım sayısını üçte birine indirmek IV. N nin sarım sayısını üç katına çıkarmak işlemlerinden hangileri tek başına yapılabilir? A) I ya da II. B) I ya da III. C) II ya da III. D) II ya da IV. E) III ya da IV. Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

63 3. Sınıf(B) Dalgalar -. Özelliklerin değişmediği ortamda bir dalga kaynağı 5 s de 0 dalga üretmektedir. aynağın oluşturduğu periyodik dalgaların 5 dalga tepesi arası uzaklık 40 cm olduğuna göre dalgaların hızı kaç cm/s dir? 4. Bir dalga leğeninde oluşturulan doğrusal dalgaların üstten görünüşü şekildeki gibidir. A) 6 B) 0 C) 5 D) 30 E) 40 I II III. Bir dalga leğeninde noktasındaki doğrusal dalgaların üstten görünümü şekildeki gibidir. Buna göre, I. aynağın titreşim frekansı azalmaktadır. II. aynaktan uzaklaştıkça, suyun derinliği artmaktadır. III. İlerleyen dalgaların dalgaboyu artmaktadır. yargılarından hangileri doğru olabilir? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) II ve III. 3. Düşey kesiti şekildeki gibi olan kabın alt kısımlarında şekildeki gibi engeller vardır. Su Su M Su MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Buna göre I, II ve III bölgelerinin derinlikleri için ne söylenebilir? I II III A) Derin Çok derin Sığ B) Derin Sığ Çok derin C) Sığ Derin Çok derin D) Çok derin Sığ Derin E) Sığ Çok derin Derin 5. Derinliği ekildeki gibi kaynaktan uzaklaştıkça azalan bir dalga leğenindeki dalga kaynağı sabit frekanslı dalgalar oluşturuyor. Su Engel Buna göre ilerleyen dalgalara ait; I. ayılma hızı (v), II. Dalga boyu (λ), III. Periyodu (T) niceliklerinden hangilerinin büyüklüğü azalır? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) I ve III. Sabit frekanslı noktasal dalga kaynağı çalıştırıldığında, ve M bölgelerinde yayılan dalga boyları sırasıyla λ, λ ve λ M olduğuna göre, bu dalga boyları arasındaki ilişki nedir? A) λ > λ M > λ B) λ > λ > λ M C) λ M > λ > λ D) λ > λ > λ M E) λ M > λ > λ 6. Bir dalga leğeninde oluşturulan su dalgalarının dalga boyu; I. dalganın doğrusal veya dairesel olması, II. dalga leğenindeki suyun derinliği, III. dalga kaynağının periyodu niceliklerinden hangilerine bağlı değildir? A) alnız I. B) alnız II. C) alnız III. D) I ve II. E) II ve III.

64 Dalgalar - 3. Sınıf (B) 7. Şekildeki sistemde F noktası her iki engelin de odak noktasıdır. 9. Su dalgaları ile ilgili, I. Derinlik arttıkça dalgaların hızı artar. I F II II. aynağın frekansı arttıkça dalgaların hızı azalır. III. aynağın frekansı azaldıkça dalgaların dalga boyu azalır. Buna göre, doğrusal dalganın önce I, sonra II engelinden yansıması sonucu oluşan görüntüsü nasıl olur? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve II. D) I ve III. E) II ve III. A) B) F C) D) F E) 8. Bir dalga leğeninde kaynak tarafından oluşturulan doğrusal dalga, ve Z ortamlarına girdiğinde şekildeki görünümü alıyorlar. aynak F F Z MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 0. Derinliğin sabit olduğu bir dalga leğeninde ve parabolik engellerine doğrusal bir dalga şekildeki gibi gönderiliyor. Buna göre dalganın yansıması sonucu oluşan son görüntüsü nasıl olur? (Noktalar arası uzaklıklar eşit ve engellerin odak uzaklıkları kadardır.) A) B) C) D) E) Buna göre, ortamların derinlikleri için hangisi doğrudur? Z A) Çok derin Derin Sığ B) Sığ Derin Çok derin C) Derin Sığ Çok derin D) Derin Çok derin Sığ E) Sığ Çok derin Derin. 6 yarıklı bir stroboskop 3 Hz frekansla çevrildiğinde dalgalar ilk kez duruyor gözleniyor. Dalgaların dalga boyu 4 cm olduğuna göre hızı kaç cm/s dir? A) B) 4,5 C) 8 D) 8 E) 7 Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

65 33. Sınıf(B) Dalgalar -. ayılan ses dalgalarının hızı ortamın; I. hacim, II. yoğunluk, III. sıcaklık niceliklerinden hangilerine bağlıdır? A) alnız II. B) alnız III. C) I ve II. 4. Ses dalgalarıyla ilgili; I. ayılmaları için maddesel ortam gerekir. II. Enine dalgadır. III. ayılma hızı ortamın sıcaklığına bağlıdır. A) alnız I. B) I ve III. C) I ve II.. 0 o C deki tatlı suda sesin yayılma hızı yaklaşık 440 m/s dir. Buna göre 0 o C deki tatlı suda dalga boyu 5 m olan sesin kaynağının frekansı kaç Hz dir? A) 48 B) 7 C) 86 D) 96 E) Ses dalgaları ile ilgili; I. Pürüzlü ve yumuşak yüzeye çarptıklarında soğrulurlar. II. Frekansları değiştikçe yüzeylerden yansıma miktarı değişir. III. Frekansları aynı iki kaynaktan çıkan sesler rezonansa neden olur. A) alnız III. B) I ve III. C) II ve III. D) I ve II. E) I, II ve III. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 5. Sesin özelliklerini inceleyen ve bununla ilgili araştırmalar yapan bilime ne ad verilir? A) Süpersonik B) Sonar C) Akustik D) ankı E) Sismoloji 6. Aşağıdaki verilen; I. Radar, II. Sonar, III. Ultrason, IV. MR cihazlarından hangileri ses dalgalarını kullanır? A) I ve II. B) II ve III. C) III ve IV. D) I, II ve III. E) I, II, III ve IV.

66 Dalgalar Sınıf (B) 7. Aşağıda aynı ortamda ilerleyen, ve Z ses dalgaları sembolize edilmiştir. Z 0. Fay hatlarında biriken enerjinin kendiliğinden boşalmasıyla doğal depremler oluşabildiği gibi insan faaliyetleri sonucu yapay depremler de görülebilir. Buna göre; I. volkanik faaliyetler, II. nükleer denemeler, Buna göre, I. sesinin dalga boyu en büyüktür. II. sesi en ince sestir. III. Z sesinin şiddeti en azdır. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III. 8. Bir diyapazonuna belirli bir şiddetle vurulduğunda karşısındaki diyapazonun da bir süre sonra titreştiği görülüyor. Buna göre, I. Diyapazonlar rezonans durumundadır. II. diyapazonunda aynı frekansta ses oluşur. III. diyapazonu susturulursa diyapazonu bir süre daha tınlamaya devam eder. A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III. 9. Bir kaynaktan çıkan sesin karşısındaki duvardan yansıyıp yankı oluşturması için sesin en az 0, s yol alması gerekmektedir. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü III. levha hareketleri olaylarının hangilerinde yapay deprem oluşabilir? A) alnız I. B) alnız II. C) I ve III.. Aşağıda deprem olayına ait terimler ve tanımlar verilmiştir. I. Sismoloji - Deprem bilimci II. Sismolog - er hareketine hassas sarkaç III. Sismometre M - Deprem bilimi IV. Sismogram N - er hareketinin sinyal görüntüsü Terimler ve tanımlar eşleştirildiğinde sıralama aşağıdakilerden hangisidir? A) - - M - N B) - - M - N C) M - - N - D) - M - - N E) M N. Şekilde deprem oluşumuna ait basit bir model verilmiştir. er kabuğu I. Fay hattı: er kabuğunda yan yana duran iki blok arasındaki bağıl hareket sonucunda oluşmuş kırık yapısı II. Odak noktası: Sıkışan enerjinin açığa çıkması için hareketlenen ilk alan III. Merkez üssü: Sıkışan enerjinin boşaltıldığı ve sarsıntının en şiddetli olduğu alan M Sesin hızı 360 m/s olduğuna göre duvara doğru çığlık atan Mehmet in kendi sesinin yankısını duyabilmesi için d uzaklığı en az kaç metre olmalıdır? A) 9 B) 8 C) 36 D) 54 E) 7 d ıkarıdaki tanımlara göre şekildeki, ve M noktalarının adları nedir? M A) I III II B) I II III C) II III I D) III II I E) II I III Cevap anahtarına ulaşmak için karekodu okutunuz.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =. 2014 2015 Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 1. Aşağıda verilen boşluklarara ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız. A. Fiziğin ışıkla

Detaylı

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir?

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir? ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ( ) a) Termometreler genleşme ilkesine göre çalışır. ( ) b) Isı ve sıcaklık eş anlamlı kavramlardır. ( ) c) Fahrenheit ve Celsius termometrelerinin

Detaylı

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI Sıvıların Kaldırma Kuvveti SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ (ARŞİMET PRENSİBİ) F K Sıvı içerisine batırılan bir cisim sıvı tarafından yukarı doğru itilir. Bu itme kuvvetine sıvıların

Detaylı

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT:

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT: Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir. Daha önceki

Detaylı

d = m/v g / cm 3 kg / m 3 m = kütle v = hacim 1cm 3 su + 4 C 1gr d su = 1gr/cm 3 d su = 1000kg/m 3

d = m/v g / cm 3 kg / m 3 m = kütle v = hacim 1cm 3 su + 4 C 1gr d su = 1gr/cm 3 d su = 1000kg/m 3 ÖZKÜTLE Özkütle: bir maddenin birim hacminin kütlesine denir. d ile gösterilir. Özkütleye yoğunluk da denir. Maddenin ayırt edici özelliklerinden biridir. d = m/v g / cm 3 kg / m 3 d = özkütle m = kütle

Detaylı

4. Düşey kesiti şekildeki gibi olan bir boru içindeki sıvı ok

4. Düşey kesiti şekildeki gibi olan bir boru içindeki sıvı ok Basınç arma BÖÜ 03 Test 05 1. Düşey kesiti şekildeki gibi olan kap içindeki X ve Y gazları dengededir. Esnek zar, ve noktalarındaki gaz basınçları P, P ve P arasındaki büyüklük ilişkisi nasıl olur? A)

Detaylı

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 Açıklama: Bu deneme sınavında 14 fizik sorusu vardır. Deneme süresi 14 dakikadır. 2017 yılı fizik öğretimi kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır. YGS konu dağılımına eşdeğer

Detaylı

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları 9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI MEV Koleji Özel Ankara Okulları Sevgili öğrenciler; yorucu bir çalışma döneminden sonra hepiniz tatili hak ettiniz. Fakat öğrendiklerimizi kalıcı hale getirmek

Detaylı

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir 1. Bir öğrenci sıvının kaldırma kuvveti ile ilgili aşağıdaki deney düzeneğini kurarak K cismi bağlanmış dinamometrenin havada 100N, suda 60N gösterdiğini gözlemliyor. 3. Taşma seviyesine kadar su dolu

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET A BASINÇ VE BASINÇ BİRİMLERİ (5 SAAT) Madde ve Özellikleri 2 Kütle 3 Eylemsizlik 4 Tanecikli Yapı 5 Hacim 6 Öz Kütle (Yoğunluk) 7 Ağırlık 8

Detaylı

ÜNİTE: KUVVET ve HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: İş Yap, Enerji Aktar

ÜNİTE: KUVVET ve HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: İş Yap, Enerji Aktar ÜNTE: UVVET ve HAREETN BUUŞMASI - ENERJ ONU: ş ap, Enerji Aktar ÖRNE SORUAR VE ÇÖZÜMER. = 0 N Sürtünmesi önemsiz yatay düzlemde durmakta olan cismi 0 N luk kuvvetin etkisinde 4 metre yer değiştirmiştir.

Detaylı

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 1-) 2002 OKS 3-) 4-) 2004 OKS 2-) 2003 OKS 5-) 2005 OKS 6-) 2006 OKS 10-) 2010 SBS 7-) 2008 OKS 11-) 2011 SBS 8-) 2009 SBS 2012 SBS 14-) 12-) 15-) 2015 TEOG 2014 TEOG 13-)

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A S 2 FİZİ TESTİ. Bu testte 0 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fizik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. Aşağıdakilerden hangisi momentum birimidir? joule joule A) B) newton saniye weber

Detaylı

SORULAR 1. Serbest düşmeye bırakılan bir cisim son iki saniyede 80 m yol almıştır.buna göre,cismin yere çarpma hızı nedir? a) 40 b) 50 c) 60 d) 70

SORULAR 1. Serbest düşmeye bırakılan bir cisim son iki saniyede 80 m yol almıştır.buna göre,cismin yere çarpma hızı nedir? a) 40 b) 50 c) 60 d) 70 SORUAR 1. Serbest düşmeye bırakılan bir cisim son iki saniyede 80 m yol almıştır.buna göre,cismin yere çarpma ızı nedir? a) 40 b) 50 c) 60 d) 70 2. cismi v ızı ile ukarı atılıp, ise serbets bırakılıyor.

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 1. FİZİK OLİMPİYATI 24 MAYIS 2014,

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 1. FİZİK OLİMPİYATI 24 MAYIS 2014, ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 1. FİZİK OLİMPİYATI 24 MAYIS 2014, 10.00-12.30 SINAVIN YAPILDIĞI İL:.... ADI: SOYADI:.... OKULU:...... HABERLEŞME ADRESİ VE TELEFONU:... İMZA... SINAVLA İLGİLİ UYARILAR: Bu sınavda

Detaylı

MADDE VE ÖZELIKLERI. Katı, Sıvı ve Gazlarda Basınç 1

MADDE VE ÖZELIKLERI. Katı, Sıvı ve Gazlarda Basınç 1 MADDE VE ÖZELIKLERI Katı, Sıvı ve Gazlarda Basınç 1 Katılar, sıvılar ve gazlar ağırlıkları nedeni ile dokundukları her yüzeye bir kuvvet uygular. Birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç, bütün

Detaylı

BASINÇ ( SIVILARIN BASINCI )

BASINÇ ( SIVILARIN BASINCI ) BAINÇ ( IVIARIN BAINCI ) 1. Düşey kesiti verilen kap, özkütlesi 4 g/cm 3 olan sıvısıyla 60 cm çizgisine kadar dolduruluyor. Buna göre, kabın tabanındaki bir noktaya etki eden sıvı basıncı kaç N/m 2 dir?

Detaylı

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır.

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır. Fİİ TTİ. Bu testte 0 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi dakikadır... sal eksenleri çakışık, odak uzaklıkları sırasıyla f ve f olan tümsek ve çukur aynadan oluşan sistemde tümsek aynaya

Detaylı

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler.

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler. Soru 1) YGS Denemesi 01 I. Mekanik cisimlerin hareketlerini ve nasıl etkileştiğini inceler. II. Elektrik maddenin yapısındaki elektron ve protonların sahip olduğu elektrik yükünü ve bu yüklerin neden olduğu

Detaylı

KAVRAMA TESTÝ. Vektörler (SAY) Aynı düzlemde bulunan ve sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan ÂK, ÁL ve ÂM vektörleri şekildeki gibidir.

KAVRAMA TESTÝ. Vektörler (SAY) Aynı düzlemde bulunan ve sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan ÂK, ÁL ve ÂM vektörleri şekildeki gibidir. 1 11. SINIF AVRAA TESTÝ Vektörler FİZİ 1.  _ Á 3. = 3br = 4br  = 5br  + Á +  Aynı düzlemde bulunan e sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan Â, Á e  ektörleri şekildeki gibidir. Eşit bölmeli düzlemde

Detaylı

A) B) C) D) E) Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU ALDIĞI NOT:...

A) B) C) D) E) Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU ALDIĞI NOT:... ADI: SOADI: No: Sınıfı: A) GRUBU Tari.../.../... ADIĞI NOT:... a) Bir vida iki parmak arasına alınıp sıkıştırıldığında vidanın sivri tarafındaki parmakta acıma issinin diğer taraftakine göre daa fazla

Detaylı

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5 BÖLÜM 2 UVVET MODEL SORU - 1 DEİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. F net =5N 1. = 30N =20N =10N = 40N yatay düzlem = 30N yatay düzlem yatay düzlem I = 40N uvvetler cisme aynı yönde uygulandığında bileşke kuvvet maksimum,

Detaylı

DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 2006-2007 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI FİZİK DERSİ YILLIK ÖDEVİ

DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 2006-2007 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI FİZİK DERSİ YILLIK ÖDEVİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 2006-2007 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI FİZİK DERSİ YILLIK ÖDEVİ Öğrencinin ; Adı : Özgür Soyadı : ATİK Numarası : 387 Sınıfı : 10F/J Ders Öğretmeninin ; Adı : Fahrettin Soyadı : KALE Ödevin

Detaylı

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar 1. Kütlesi m 1 = 0.5 kg olan bir blok Şekil 1 de görüldüğü gibi, eğri yüzeyli m 2 = 3 kg kütleli bir cismin tepesinden sürtünmesiz olarak kayıyor ve sürtünmesiz yatay zemine

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 05-06. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 05-06.SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ (LS ) DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAISI : 80 SINAV

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti KALDIRMA KUVVETİ Her cisim, dünyanın merkezine doğru bir çekim kuvvetinin etkisindedir. Buna rağmen su yüzeyine bırakılan, tahta takozun ve gemilerin batmadığını, bazı balonların da havada, yukarı doğru

Detaylı

3. kg = kütle birimi, m = uzunluk birimi, s = zaman birimi olduğuna göre gücün birimi nedir?

3. kg = kütle birimi, m = uzunluk birimi, s = zaman birimi olduğuna göre gücün birimi nedir? ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ MÜHENDİSLİK FİZİĞİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Yarıçapı 20 cm olan içi boş küre kaç litre su alır? (П=3 alınız) 2. A = 570 ± 1 ve B = 570 ± 10 olarak verilen iki ölçüm sonucunu

Detaylı

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder.

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder. DİNAMİK Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Dinamiğin üç temel prensibi vardır. 1. Eylemsizlik

Detaylı

04_Nisan _2012 ITAP_Deneme Sınavı

04_Nisan _2012 ITAP_Deneme Sınavı 04_Nisan _2012 ITAP_Deneme Sınavı 1.R yarıçaplı bir diske iki ip takılmıştır ve ipler teğettir. İki ipin doğrultuları arasındaki açı α=60 iken disk w açısal hızı ile dönüyor. Bu anda kütle merkezinin hızı

Detaylı

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 Numara Ön Takı Simge sin 37 = cos 53 = 0,6 sin 53 = cos 37 = 0,8 10 9 giga G tan 37 = 0,75 10 6 mega M tan 53 = 1,33 10 3

Detaylı

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir.

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

12-A. Fizik Bilimine Giriş TEST. 4. Aşağıda verilen büyüklüklerden hangisi fizik bilimindeki. 1. Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi türetilmiş bir

12-A. Fizik Bilimine Giriş TEST. 4. Aşağıda verilen büyüklüklerden hangisi fizik bilimindeki. 1. Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi türetilmiş bir -A TEST Fizik Bilimine Giriş. Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi türetilmiş bir büyüklüktür? 4. Aşağıda verilen büyüklüklerden hangisi fizik bilimindeki temel bir büyüklüktür? A) Işık şiddeti B) Zaman C)

Detaylı

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti 1 F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ)

Detaylı

Çözüm: K ve M çünkü, Cisim sabit alabilmesi için kuvvetin sıfır olması gerekir

Çözüm: K ve M çünkü, Cisim sabit alabilmesi için kuvvetin sıfır olması gerekir KUVVET SORULARI (I)- L nin kütlesi K nın kütlesinden büyüktür. Çünkü hareket yönü aşağıya doğrudur. (II)- Sürtünme olup olmadığı kesin değildir. (III)- L nin ağırlığı, ipte oluşan T gerilme kuvvetinden

Detaylı

1. BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI - VEKTÖRLER DENGE - MOMENT - AĞIRLIK MERKEZİ

1. BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI - VEKTÖRLER DENGE - MOMENT - AĞIRLIK MERKEZİ 1. BÖLÜM FİZİĞİN DĞASI - VEKÖRLER DENGE - MMEN - AĞIRLIK MERKEZİ FİZİĞİN DĞASI - VEKÖRLER - DENGE - MMEN - AĞIRLIK MERKEZİ SRULAR 1. I. ork (x) II. Güç (P) III. Açısal momentum (L) Yukarıdakilerden hangisi

Detaylı

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir.

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir. 6. 9 8. Şekil I Şekil II Z Eşit kollu bir terazinin kefelerinde Şekil I deki cisimler varken binici. bölmeye, Şekil II deki cisimler varken de 9. bölmeye getirilerek denge sağlanıyor. Binicinin bir bölme

Detaylı

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 VERİER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s Metrik Ön Takılar sin 4 = cos 4 = 0,7 Rakam Ön Takı Simge sin 7 = cos = 0,6 sin = cos 7 = 0,8 10 9 giga G tan 7 = 0,7 10 6 mega M sin 0 = cos 60 = -cos 10 = 0, 10 kilo

Detaylı

ENERJİ. Konu Başlıkları. İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu

ENERJİ. Konu Başlıkları. İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu ENERJİ Konu Başlıkları İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu İş Bir cisme uygulanan kuvvet o cismin konumunu değiştirebiliyorsa, kuvvet iş yapmış denir. İş yapan bir kuvvet cismin

Detaylı

BÖLÜM 03. Doğrusal Hareket Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış

BÖLÜM 03. Doğrusal Hareket Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış Doğrusal Hareket - 3 BÖÜ 03 Test 03 1. Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış küp yere dik paralel ışık ile aydınlatılmaktadır. üpün noktasında bulunan karınca şekildeki - - - N

Detaylı

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 7 TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Adem ÇALIŞKAN Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Hareket, bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 27.10.2016 DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamiğin Prensipleri (Newton Kanunları) 1) Eylemsizlik Prensibi (Dengelenmiş Kuvvetler) 2) Temel Prensip (Dengelenmemiş Kuvvetler) 3) Etki-Tepki

Detaylı

Isı ve Sıcaklık. Test 1'in Çözümleri

Isı ve Sıcaklık. Test 1'in Çözümleri 1 Isı ve Sıcaklık 1 Test 1'in Çözümleri 1. Sıcaklığın SI sistemindeki birimi Kelvin'dir. 6. Madde moleküllerinin ortalama kinetik enerjileri maddenin sıcaklığı ile ilgilidir. Cisimlerin sıcaklıkları sırasıyla

Detaylı

G = mg bağıntısı ile bulunur.

G = mg bağıntısı ile bulunur. ATIŞLAR Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir.

Detaylı

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 2. FİZİK OLİMPİYATI 23 MAYIS 2015,

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 2. FİZİK OLİMPİYATI 23 MAYIS 2015, ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ. FİZİK OLİMPİYATI MAYIS 015, 10.00 1.00 SINAVIN YAPILDIĞI İL:.... ADI: SOYADI:.... OKULU:...... HABERLEŞME ADRESİ VE TELEFONU:... İMZA... SINAVLA İLGİLİ UYARILAR: Bu sınavda toplam

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu 2011 Seçme Sınavı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu 2011 Seçme Sınavı ITAP Fizik Olimpiyat Okulu 11 Seçme Sınavı 1. Dikey yönde atılan bir taş hareketin son saniyesinde tüm yolun yarısını geçmektedir. Buna göre taşın uçuş süresinin en fazla olması için taşın zeminden ne

Detaylı

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER MADDENİN HALLERİ MADDE MİKTARINA BAĞLI ÖZELLİKLER:(ORTAK ÖZELLİKLER) :Madde miktarının ölçüsüdür. :Maddenin boşlukta kapladığı yerdir Eylemsizlik:Maddenin

Detaylı

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir.

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir. HAREKET Bir cismin zamanla çevresindeki diğer cisimlere göre yer değiştirmesine hareket denir. Hareket konumuzu daha iyi anlamamız için öğrenmemiz gereken diğer kavramlar: 1. Yörünge 2. Konum 3. Yer değiştirme

Detaylı

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamik, kuvvet ile hareket arasındaki ilişkiyi inceler. Kuvvet Hareketsiz bir cismi harekete ettiren ve ya hareketini değiştiren etkiye kuvvet denir. Dinamiğin, Newton

Detaylı

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j ISI VE SICAKLIK ISI Isı ve sıcaklık farklı şeylerdir. Bir maddeyi oluşturan bütün taneciklerin sahip olduğu kinetik enerjilerin toplamına ISI denir. Isı bir enerji türüdür. Isı birimleri joule ( j ) ve

Detaylı

Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2)

Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2) Soru 1 Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2) Soru 2 Kütlesi 20 kg olan bir cisim 10 m/s hızla hareket ederken kinetik

Detaylı

ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243

ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243 ÜMİT KAAN KIYAK 9/B 243 1.Bir cisim, sabit hızla gideceği yolun 1/3 ünü 40km/h hızla 1/2. sini 50km/h hızla, geri kalan yolu ise 100km/h hızla gidiyor. Bu cismin ortalama hızı kaç km/h tır? A)40 B)45 C)50

Detaylı

10. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI

10. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI 10. SINIF FİZİ YAZ TATİİ ÖDEV İTAPÇIĞI Sevgili öğrenciler; yorucu bir çalışma döneminden sonra hepiniz tatili hak ettiniz. Fakat öğrendiklerimizi kalıcı hale getirmek için konu tekrarı yapmamız, soru çözerek

Detaylı

ISI SICAKLIK GENLEŞME

ISI SICAKLIK GENLEŞME ISI SICAKLIK GENLEŞME SICAKLIK Bir maddenin belli bir ölçüye göre, soğukluğunu veya ılıklığını gösteren nicelik, sıcaklık olarak bilinir. Bir maddenin ortalama kinetik enerjisi ile orantılı olan büyüklüğe

Detaylı

FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM SINIFI NUMARASI: 9/A 821

FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM SINIFI NUMARASI: 9/A 821 FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM ÖĞRETMENİN ADI SOYADI: FAHRETTİN KALE ÖĞRENCİNİN: ADI SOYADI: ESMA GÖKSAL SINIFI NUMARASI: 9/A 821 1. Çiftliğinde 4000 tane koyun barındıran bir çiftçi, koyunların 8 günlük

Detaylı

VEKTÖR SORULARI SORU 1 : ÇÖZÜM : A şıkkında bileşke kuvvet 3N - 2N = 1N dir. B şıkkında 3N - 1N = 2N dir. C şıkkında 3N + 2N = 5N dir.

VEKTÖR SORULARI SORU 1 : ÇÖZÜM : A şıkkında bileşke kuvvet 3N - 2N = 1N dir. B şıkkında 3N - 1N = 2N dir. C şıkkında 3N + 2N = 5N dir. VEKTÖR SORULARI SORU 1 : ÇÖZÜM : A şıkkında bileşke kuvvet 3N - 2N = 1N dir. B şıkkında 3N - 1N = 2N dir. C şıkkında 3N + 2N = 5N dir. D şıkkında 3N - 1N = 2N dir. E şıkkında kök 10 dur. 3 ün karesi artı

Detaylı

ÖABT FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ

ÖABT FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ ÖABT FİZİ ÖĞRETMENİĞİ 000000000 omisyon ÖABT FİZİ ÖĞRETMENİĞİ PİYASA 9 DENEME ISBN 978-605-8-97-2 itapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç Kaldırma Kuvveti - Dünya, üzerinde bulunan bütün cisimlere kendi merkezine doğru çekim kuvveti uygular. Bu kuvvete yer çekimi kuvveti

Detaylı

Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU ALDIĞI NOT:...

Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU ALDIĞI NOT:... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU Tari.../.../... ALDIĞI NOT:... a) Bir maddenin areket durumunu korumak istemesine maddenin.. özelliği denir. b) Birim ve sayıya ilave olarak bir yöne de saip olan büyüklüklere..

Detaylı

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s Metrik Ön Takılar sin = cos = 0, Numara Ön Takı Simge sin = cos = 0,6 sin = cos = 0,8 10 9 giga G tan = 0, 10 6 mega M sin 0 = cos 60 = -cos 10 = 0, 10 kilo k sin 60

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği -Fizik I 2013-2014 Dönme Hareketinin Dinamiği Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 İçerik Vektörel Çarpım ve Tork Katı Cismin Yuvarlanma Hareketi Bir Parçacığın Açısal Momentumu Dönen Katı Cismin

Detaylı

MADDE ve ÖZELLİKLERİ

MADDE ve ÖZELLİKLERİ MADDE ve ÖZELLİKLERİ 1 1. Aşağıdaki birimleri arasındaki birim çevirmelerini yapınız. 200 mg =.. cg ; 200 mg =... dg ; 200 mg =...... g 0,4 g =.. kg ; 5 kg =... g ; 5 kg =...... mg t =...... kg ; 8 t =......

Detaylı

Ünite. Madde ve Özellikleri. 1. Fizik Bilimine Giriş 2. Madde ve Özellikleri 3. Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcal Olaylar

Ünite. Madde ve Özellikleri. 1. Fizik Bilimine Giriş 2. Madde ve Özellikleri 3. Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcal Olaylar 1 Ünite Madde ve Özellikleri 1. Fizik Bilimine Giriş 2. Madde ve Özellikleri 3. Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcal Olaylar 1 Fizik Bilimine Giriş Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 1. Fizikteki

Detaylı

A) B) C) D) Aşağıdakilerden hangisi öz ısı birimini ifade eder? I. J/g

A) B) C) D) Aşağıdakilerden hangisi öz ısı birimini ifade eder? I. J/g 8.6.1. Özısı 8.6.1.1. Özısıyı tanımlar ve yaptığı deneylerle farklı maddelerin özısılarının farklı olabileceği çıkarımında bulunur. :8.6.1.1 Test: 1 8.6.1. Özısı 8.6.1.1. Özısıyı tanımlar ve yaptığı deneylerle

Detaylı

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin titreşim hızı artar. Tanecikleri bir arada tutan kuvvetler

Detaylı

Video Mekanik Enerji

Video Mekanik Enerji Video 06 05.Mekanik Enerji Sürtünmenin olmadığı bir sistemde toplam enerji kinetik ve potansiyel toplamıdır. Herhangibir anda sistemin toplam enerjisi sabittir. Örnek: 2 Kg lık bir kütleye sahip bir cismin

Detaylı

5/31/2011. Termometrelerdeki sıcaklık değerlerini birbirine dönüştürmek için,eşitlikleri kullanılabilir.

5/31/2011. Termometrelerdeki sıcaklık değerlerini birbirine dönüştürmek için,eşitlikleri kullanılabilir. Bir buz kalıbını güneş ışınlarının geldiği yere koyduğumuzda eridiği, yazın elektrik tellerinin sarktığı, yeterince ısı alan suyun kaynadığı, kışın ise bazı yerlerde suların donduğu görülür. Yani kısaca

Detaylı

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi Fizik-1 UYGULAMA-7 Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi 1) Bir tekerlek üzerinde bir noktanın açısal konumu olarak verilmektedir. a) t=0 ve t=3s için bu noktanın açısal konumunu, açısal hızını

Detaylı

Kuvvet, Tork ve Denge

Kuvvet, Tork ve Denge 2 Kuvvet, ork ve Denge Doğadaki temel kuvvetler Beyzbol topu ve sopası arasındaki etki ve tepki kuvvetlerini gösterelim. Kütle çekim kuvveti Elektromanyetik kuvvet Zayıf nükleer kuvvet üçlü (yeğin) nükleer

Detaylı

Komisyon LYS2 FİZİK - KİMYA - BİYOLOJİ 10 DENEME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Komisyon LYS2 FİZİK - KİMYA - BİYOLOJİ 10 DENEME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. omisyon YS FİZİ - İMYA - BİYOOJİ 0 DENEME TAMAMI ÇÖZÜMÜ ISBN 978-605-8-85- itapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayım ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi Fiz 1011 - Ders 7 İş, Güç ve Enerji Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş Güç İş-Kinetik Enerji Teoremi http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Günlük yaşamda iş kavramı bir çok

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 5 Ağırlık merkezi STATİK Bir cisim moleküllerden meydana gelir. Bu moleküllerin her birine yer çekimi kuvveti etki eder. Bu yer çekimi kuvvetlerinin cismi meydana getiren

Detaylı

İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu

İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu 1. Kütlesi 7 kg olan motorsuz oyuncak bir araba, sürtünmesiz yatay bir düzlem üzerinde 4 m/s ilk hız ile gitmektedir. Araba daha sonra ilk hızı ile

Detaylı

1. Ünite 3. Konu Fiziksel Niceliklerin Sınıflandırılması

1. Ünite 3. Konu Fiziksel Niceliklerin Sınıflandırılması FİİKSEL NİCELİKLERİN SINIFLANDIRILMASI 1 1. Ünite 3. Konu Fiziksel Niceliklerin Sınıflandırılması A nın anıtları 1.... Temel büyüklükler kendi başına ifade edildiğinde bir anlamı vardır. 2. Fizikte kullanılan

Detaylı

01/U UYGULAMA FİZİK 1 - FÖY İZLEME TESTLERİ. ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş. 1. I. Termodinamik

01/U UYGULAMA FİZİK 1 - FÖY İZLEME TESTLERİ. ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş. 1. I. Termodinamik FİZİ 1 - FÖ İZEE TESTERİ 1/U UGUAA ÜNİTE 1: FİZİ BİİİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş 1. I. Termodinamik II. Atom Fiziği III. atıhal Fiziği ukarıda verilenlerden hangileri fiziğin alt alanlarıdır? 4. ütle

Detaylı

5. SINIF KİMYA KONULARI

5. SINIF KİMYA KONULARI 5. SINIF KİMYA KONULARI ISI VE SICAKLIK ISI Sıcaklıkları farklı olan maddeler bir araya konulduğunda aralarında enerji alış verişi olur. Alınan ya da verilen enerji ısı enerjisi denir. Isı ve sıcaklık

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF KONU ANLATIMLI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 7 İtme ve Çizgisel Momentum. Ünite 7. Konu (İtme ve Çizgisel Momentum) A nın Çözümleri. Eğik

Detaylı

FIZ Uygulama Vektörler

FIZ Uygulama Vektörler Vektörler Problem 1 - Serway 61/75 Bir dikdörtgenler prizmasının boyutları şekildeki gibi a=10,0 cm, b=20,0 cm ve c=15,0 cm dir. a) Yüz köşegen vektörü R 1 nedir? b) Cisim köşegen vektörü R 2 nedir? c)

Detaylı

ISI VE SICAKLIK KAVRAM ÖLÇEĞİ (ISKÖ)

ISI VE SICAKLIK KAVRAM ÖLÇEĞİ (ISKÖ) ISI VE SICAKLIK KAVRAM ÖLÇEĞİ (ISKÖ) 2010 Hasan Şahin KIZILCIK hskizilcik@gazi.edu.tr Mustafa TAN mtan@gazi.edu.tr Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Ankara/Türkiye

Detaylı

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V 8.SINIF KUVVET VE HAREKET ÜNİTE ÇALIŞMA YAPRAĞI /11/2013 KALDIRMA KUVVETİ Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetini bulmak için,n nı önce havada,sonra aynı n nı düzeneği bozmadan suda ölçeriz.daha

Detaylı

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır?

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? BSNÇ S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? - Özdeş küplerden üzerine "bir" tane küp koymak

Detaylı

Hız. t 1 2t 1 3t 1 4t 1. Zaman 1-4- P. Suya göre hızları şekildeki gibi olan K ve L motorlarında, K motoru X noktasında karşı kıyıya çıkmıştır.

Hız. t 1 2t 1 3t 1 4t 1. Zaman 1-4- P. Suya göre hızları şekildeki gibi olan K ve L motorlarında, K motoru X noktasında karşı kıyıya çıkmıştır. 1-4- P A M Suya göre hızları şekildeki gibi olan ve motorlarında, motoru X noktasında karşı kıyıya çıkmıştır. Akıntı hızı sabit, bölmeler eşit aralıklı olduğuna göre motoru hangi noktada karşı kıyıya çıkar?

Detaylı

Bütün maddelerde bulunan özelliğe ortak özellik denir. Bir maddenin yalnız kendine ait özelliğine ise, ayırt edici özellik denir.

Bütün maddelerde bulunan özelliğe ortak özellik denir. Bir maddenin yalnız kendine ait özelliğine ise, ayırt edici özellik denir. MADDE ve ÖZELLİKLERİ Madde Uzayda yer kaplayan, kütlesi, hacmi olan ve eylemsizliğe uyan varlıklara madde denir. Maddeler katı, sıvı ve gaz halinde bulunabilir. Maddenin şekil almış haline de cisim denir.

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı 29 Kasım 2010 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 13:00 Bitiş Saati: 14:30 Toplam Süre: 90 Dakika Lütfen adınızı

Detaylı

Hareket Kanunları Uygulamaları

Hareket Kanunları Uygulamaları Fiz 1011 Ders 6 Hareket Kanunları Uygulamaları Sürtünme Kuvveti Dirençli Ortamda Hareket Düzgün Dairesel Hareket http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Sürtünme Kuvveti Çevre faktörlerinden dolayı (hava,

Detaylı

2. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ 2.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ. Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir.

2. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ 2.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ. Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir. BÖLÜM POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir. Mesela Şekil.1 de görülen

Detaylı

2. Ünite. Kuvvet ve Hareket

2. Ünite. Kuvvet ve Hareket uvvet ve Hareket 2. Ünite uv vet ve Ha re ket 1 3 4 5 Cisim Þekil I 1 3 4 5 Þekil II Þekil III Sývýlarýn aldýrma uvveti Dünya üzerindeki bütün maddelere Dünya nýn merkezine doðru bir çekim kuvveti etki

Detaylı

Kaldırma kuvveti F k ile gösterilir birimi Newton dur.

Kaldırma kuvveti F k ile gösterilir birimi Newton dur. Cisimlere içerisinde bulundukları sıvı ya da gaz gibi akışkan maddeler tarafından uygulanan,ağırlığın tersi yöndeki etkiye kaldırma kuvveti denir. Kaldırma kuvveti F k ile gösterilir birimi Newton dur.

Detaylı

Hâl Değişimi. Test 1 in Çözümleri. 5. Kaynama noktası, donma noktası ve öz ısı maddeler için ayırt edici özellik olup kütle çokluğuna bağlı değildir.

Hâl Değişimi. Test 1 in Çözümleri. 5. Kaynama noktası, donma noktası ve öz ısı maddeler için ayırt edici özellik olup kütle çokluğuna bağlı değildir. 2 Hâl Değişimi 1 est 1 in Çözümleri 1. Karışımın denge sıcaklığı 5 C olduğuna göre, olay sırasında buzun tamamı erimiştir. Diğer iki bilginin doğruluğu kesin değildir. 5. Kaynama noktası, donma noktası

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 4 Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. atı, Sıvı ve Gaz Basıncı 2. aldırma uvveti 1 atı, Sıvı ve Gaz Basıncı Test Çözümleri Test 1'in Çözümleri. B 1. Sistem dengede olduğuna göre P ve P B basınçları eşittir.

Detaylı

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi Kuvvet izik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi 2 Kuvvet Kuvvet ivmelenme kazandırır. Kuvvet vektörel bir niceliktir. Kuvvetler çift halinde bulunur. Kuvvet

Detaylı

ÖDEV SETİ 4. 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir.

ÖDEV SETİ 4. 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir. ÖDEV SETİ 4 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir. 2) a) 3 kg lık b) 7 kg lık blok iki ip ile şekildeki gibi bağlanıyor, iplerdeki gerilme

Detaylı

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri DENEY 3 MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri AMAÇ: Maddelerin üç halinin nitel ve nicel gözlemlerle incelenerek maddenin sıcaklık ile davranımını incelemek. TEORİ Hal değişimi,

Detaylı

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 5. MERSİN FİZİK OLİMPİYATI 28 NİSAN 2018,

ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ 5. MERSİN FİZİK OLİMPİYATI 28 NİSAN 2018, ERDEMLİ ANADOLU LİSESİ. MERSİN FİZİK OLİMPİYATI 28 NİSAN 2018, 10.00 13.00 SINAVIN YAPILDIĞI İL:.... ADI: SOYADI:.... OKULU:...... HABERLEŞME ADRESİ VE TELEFONU:... İMZA... SINAVLA İLGİLİ UYARILAR: Bu

Detaylı

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel:

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: Fizik 203 Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: 0392-630-1379 ali.ovgun@emu.edu.tr www.aovgun.com İşinTanımı Güç KinetikEnerji NetKuvvetiçinİş-EnerjiTeoremi EnerjininKorunumuYasası

Detaylı

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Newton un II. yasası Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Bir cisme F A, F B ve F C gibi çok sayıda kuvvet etkiyorsa, net kuvvet bunların

Detaylı

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini hesaplayınız.

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini hesaplayınız. FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 51) SI birim sisteminde momentumun birimi nedir? 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini 53) Şekildeki kayakçının

Detaylı

2. Basınç ve Akışkanların Statiği

2. Basınç ve Akışkanların Statiği 2. Basınç ve Akışkanların Statiği 1 Basınç, bir akışkan tarafından birim alana uygulanan normal kuvvet olarak tanımlanır. Basıncın birimi pascal (Pa) adı verilen metrekare başına newton (N/m 2 ) birimine

Detaylı