YENİ TÜRKİYE YE DOĞRU. Kırılamayan / Çatlatılamayan Ampul Ve Bir Değerlendirme

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YENİ TÜRKİYE YE DOĞRU. Kırılamayan / Çatlatılamayan Ampul Ve Bir Değerlendirme"

Transkript

1 Kırılamayan / Çatlatılamayan Ampul Ve Bir Değerlendirme Geçmişte, 29 Ekim, Cumhûriyet imizin ilân târihi... Her sene olduğu gibi 29 Ekim de bu mutlu günün 78. Yıl Dönümü nü yine kutladık... Ama hangi yüzle! Bu yıl da gönüllerimiz yine buruk! 1 diyerek giriş yapmış; Bize bırakılan bu emâneti Çağdaş Uygarlık Seviyesi ne çıkaramadık da onun için... Çaldık, çırptık, hortumladık, yüzümüz kızarmadı da onun için! Milletimize fakr-u zarûret i revâ gördük de onun için! diyerek çok çok hayıfsınmış; Bunlardan utanmayanlara ne demeli bilemiyorum diyerek de Tütkiyemiz in içinde bulunduğu kötü durumlardan örnekler vermiştim. Yazıyı, Cumhûriyet mizin okullarında memleketimizin Çağdaş Medeniyet Seviyesi ne çıkarılması emeli, beyinlerimize âdetâ kazındığı ve yıllarca bütün siyâsilerden bunları işittiğimiz hâlde, sonuçta ELDE VAR SIFIR Bu ne rezâlet! diyerek sürdürmüş, sonra: Yok mu, söylediklerini gerçekleştirecek bir insan, bir lider, bir vatan evlâdı? şeklindeki hasret ve ümitsizlik cümleriyle sonlandırmıştım. 12 yıl içinde yüzlerce kırma ve çatlatılma bâdireleri ile karşılaşan ampulün mânevî birleştiriciliği ve timsâli altında, Memleketimiz de ekonomi, eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme, benzeri gelişmeleri ya da Türkiyemiz in uluslararası îtibârının yükselmesi gibi hususlara imzâ atmasını ikinci plânda değerlendirebilirsiniz. Ama birinci plânda yapılan bir değerlendirme olarak bu Yeni Türkiye de: Gerek içerdeki ve gerekse dışardaki hâinler ve düşmanlar tarafından beslenen yüzlerce suikast ve öldürülme tehditlerini aşarak, inancımıza göre samîmi Kültürel (Dinî) sadâkati nedeniyle aşırtılarak, yalnızca halkımızın %50 den fazlasının teveccühünü kazanan bir Öncü Neferi nin, hapishâneden Cumhurreisliğine yükselmesi bile, Pozitif düşünmemiz için yeterli bir ipucu olarak alınamaz mı, dersiniz? Giriş Kul bunalmayınca hızır yetişmez. Atasözü Cumhûriyetimizin 78. yılında Konuşa Konuşa Elde Var Sıfır 2 başlıklı bir değerlendirme yapmıştım. 1 Temiz, M., Konuşa Konuşa Elde Var Sıfır, Düşünme Zamanı, Cumhûriyetimizin 78. Yılında Bir Değerlendirme, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA YA DA YA DA En Son Erişim Târihi: Temiz, M., Konuşa Konuşa Elde Var Sıfır, Düşünme Zamanı, Cumhûriyetimizin 78. Yılında Bir Değerlendirme, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA YA DA YA DA En Son Erişim Târihi:

2 2 29 Ekim, Cumhûriyet imizin ilân târihi... Her sene olduğu gibi 29 Ekim de bu mutlu günün 78. Yıl Dönümü nü yine kutladık... Ama hangi yüzle! Bu yıl da gönüllerimiz yine buruk! diyerek giriş yapmış; Bize bırakılan bu emâneti Çağdaş Uygarlık Seviyesi ne çıkaramadık da onun için... Çaldık, çırptık, hortumladık, yüzümüz kızarmadı da onun için! Milletimize fakr-u zarûret i revâ gördük de onun için! diyerek çok çok hayıfsınmış; Bunlardan utanmayanlara ne demeli bilemiyorum diyerek de Tütkiyemiz in içinde bulunduğu kötü durumlardan örnekler vermiştim: Örneklerde: Milletin efendisi olan köylüye bir bakınız! Çöplüklerden ekmek kırıntıları toplayan karınları aç asîl insanlara bir bakınız! Hayatlarını bu Millet ve Memleket e hizmetle geçiren fakat banka kuyruklarında kaybeden hizmet ve görev emektarlarına bir bakınız! Semt pazarlarında pazarcılık yapan şefkat ile dolu öğretmenlere bir bakınız! Çocuklarına bir simit ya da bir balon alamayacak kadar fakirleştirilmiş insanların kahırlarından giriştikleri intihar serüvenlerine bir bakınız! Hayatta en hakîki mürşit ilimdir. vecizesini düstur edinerek Türk gençlerini ilimle irfanla donatıp Memleketimiz i Muâsır medeniyet seviyesine çıkarmak için canla başla gayret sarf eden fakat gelirleri geçim sınırının dahî altına düşen üniversite öğretim üyelerinin haysiyet ve îtibarlarının nasıl sıfırlandığına bir bakınız! Okuyarak memleketine hizmet etmek azmi içinde yanıp tutuşan fakat fakirlik, yoksulluk ve geçim darlığı yüzünden, bin bir güçlüklerle okuma hakkını kazandıkları üniversitelerden kayıtlarını sildirmek zorunda kalan öğrencilere bir bakınız! Memleketimize hizmet etsinler diye bu fakir Milletin paraları ile yetiştirilmiş yüzlerce beyin gücünün yurtlarını terk ederek ileri ülkelere akın akın gidişlerini âdetâ teşvik eden bir sistemin kurbanı olduğumuza bir bakınız! Bakınız! Bakınız! Bakınız! dedikten sona: Neden böyle olduk? sorusu için de aşağıdaki tespitleri yapmıştım: Millet fakr-u zarûret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir. Memleketin dâhilinde iktidara sâhip olanlar gaflet, delâlet ve hattâ hıyânet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sâhipleri şahsî menfaatlerini müstevlîlerin siyâsi emelleriyle tevhidedebilirler uyarısını,

3 3 mâruz bıraktıkları geçim derdinin şok etkisiyle, halkımıza unutturmaya çalıştılar da onun için... Bir memlekette ki, ilim ve sanattan ziyâde paraya îtibar olunursa; bilinmelidir ki o memlekette keseler şişmiş, fakat kafalar boşalmıştır diyen Büyük Frederick in sözü gereğince, eğitim, öğretim, ilim ve teknoloji, bir avuç azınlığın eğlence ve para hırsının gölgesinde kaldı da onun için... Memleket sathındaki, geçmişe göre izâfî, gelişmeleri, sırf geri kalmış ülkelerle karşılaştırarak, Milletimizi kandırdılar da onun için... Şahsî çıkar hesaplarını daha kolay yürütebilmeleri için, insanlarımızı ve işlerini sınıflara ayırarak birlik ve berâberliğimizi zayıflattılar da onun için... Yağcı ve pohpohçuları, karakterli, dürüst, çalışkan ve işlerinin ehli olan insanlara tercih ettiler de onun için... Adâlet mülkün temelidir gerçeğini ayaklar altına alarak, haklarını alamayan insanlarımızı küstürerek, onların hizmet aşklarını söndürdüler de onun için... Daha bunlara benzer binlercesinden dolayı... Yazıyı: Cumhûriyet mizin okullarında memleketimizin Çağdaş Medeniyet Seviyesi ne çıkarılması emeli, beyinlerimize âdetâ kazındığı ve yıllarca bütün siyâsilerden bunları işittiğimiz hâlde, sonuçta ELDE VAR SIFIR. Bu ne rezâlet! Suçlu kim? Suçlu benim! Suçlu sensin! Kimse suçluyu kendi dışında aramasın! Atalarımız bu kutsal emânetleri bir kişiye mi bıraktı? Çocukluğumuz bitti! Gençliğimiz bitti! Nihâyet sona doğru yaklaşıyoruz. Korkarım gözümüz açık gidecek! Lâf olarak sözlerimiz hâlâ çok güzel! Çağdaşlık, lâiklik, demokrâsi, insan hakları v.s... Fakat bir arpa boyu ilerleyemiyoruz! Geriliyoruz, geriliyoruz... Ne dehşetli bir manzara ki, bu hızımızı kesmezsek Afrika yamyamlarını da geride bırakacağız. Ne yazık! Ne yazık! Milletimiz in refah ve mutluluğunu göremeden bu zillet içinde göçüp gideceğiz!

4 4 Bundan sonra da gerçekleşmeyen lâfları bilmem ne uğruna tekrar tekrar dinleyecek miyiz? Yok mu, söylediklerini gerçekleştirecek bir insan, bir lider, bir vatan evlâdı? şeklindeki hasret ve ümitsizlik cümleriyle sonlandırmıştım. Esen Ümit Rüzgârları Çok şükür, Yeni Türkiye kavramı ile ümitlerimizin yeniden kıpırdamaya başladığını hissediyorum. Bir atasözümümüz var, Kul bunalmayınca hızır yetişmez diye O ümitsizliğimizin dibe vurduğu o sıralarda teknolojik bir eleman olan AMPUL, birden bire TÜRKİYE gündemine girmişti. Çünkü AMPUL ü sembol kabul eden bir parti kurulmuştu. Türkiyemiz için, adı ADALET VE KALKINMA PARTİSİ olan, bu partinin, kurıluşundan yaklaşık 12 yıl sonra bir HIZIR gibi, yetiştiğini / yetiştirildiğini ancak bugün değerlendirendirebiliyoruz. O zamanlar, Ampulün Hikâyesi adı ile ele almış olduğum bu yazıda, hiç olmazsa teknolojik bir eleman olan AMPUL ü tanıtmış olurum diye düşünmüştüm. Geçmişin üzerimizde bıraktığı karamsarlığın etkisinden dolayı olacak ki, hasretimizi bu ampul üzerinden dile getirerek ümitsizliğimizi tâze tutmaya da ayrıca gayret sarfetmiştim: Burada bendeniz, yalnızca yazıyı tekrarlamak istiyorum. Ama o zamanki ampul üzerinden dile getirmiş olduğum hasret ve temennilerimin, KIRILMAYAN / ÇATLAMAYAN / ÇATLATILAMAYAN AMPUL ün sembolü altında kümelenen gayretli vatansever insanlar nezdinde, ne derece gerçekleşmiş olduğuna siz okuyucularım karar verirseniz daha gerçekçi olur, diye düşünüyorum. Giriş AMPULÜN HİKÂYESİ Genellikle Dünyâ da insanların çoğu futbol, basketbol gibi heyecan verici günlük konulara daha çok ilgi duymakta, bilimsel konuları daha sıkıcı ve garip karşılamaktadırlar. Meşhur bilim yazarlarından bir tânesi: Yanımda oturanlarla bir ilişki kurmak istediğim zaman hemen futboldan ve benzeri konulardan bahsederim. Eğer yanımdakilerin benimle ilgilerini kesmek istiyorsam konuşmayı hemen bilimsel konulara getiririm. O zaman, affedersiniz diyerek yavaş yavaş benden uzaklaşırlar diyor.

5 5 Biz eğitim ve bilimle uğraşan kimselerin vazîfelerinden bir tânesi de bilimi geniş halk kitlelerine sevdirerek toplumda bilimsel düşünme seviyesinin yükselmesini sağlamaktır. Bu görev, bilime âit konuların halk nazârında popüler konular hâline geldiği anlarda daha kolay olmaktadır. Bu sırada böyle bir fırsatın doğduğunu görüyoruz. Teknolojik bir eleman olan AMPUL birden bire TÜRKİYE gündemine girmiş bulunuyor. Bunu bir fırsat bilerek, ampulün sâyesinde târihî ve teknik bâzı konuları, daha da câzip şekilde süsleyerek, halkımızın dikkatlerine sunmayı bir görev kabûl ediyorum. İnsanoğlunun bir özelliği vardır: Bir insan, bildiğini ne kadar çok insanla paylaşırsa, o kadar çok mutlu olur. Bu bakımdan, yeni kurulan bir partinin ampulü amblem olarak seçmesi benim için kaçırılamaz bir fırsat olmuştur. Ampulün sâyesinde, bâzı konuları insanlarla paylaşacağım. Zerre kadar bile katkım olursa, bu benim için yeterli olacaktır. Ampulün siyâset sahnesine gireceği hiç aklınıza gelir miydi? Şimdiye kadar sâdece maddî ve fizikî karanlıkları aydınlatan ampul, bundan böyle acabâ çeşitli şekillerde şartlanmış kafaların içlerinin aydınlanmasına da sebep olabilecek mi? Bunun çok zor olacağını düşünüyorum. Memleketimin selâmeti için yanılmış olmamı çok isterdim! Görüyorsunuz, daha şimdiden, koca koca insanlar olarak bilinenler tarafından bile, ne yakıştırmalar, ne câhilce yorumlar yapılıyor. Yapılan tartışmaların ekseriyâ bilimsellikten çok uzaklarda ve gülünç olduğu görülmektedir. Teknik terimlerle yakıştırma ve benzetme yapanların bu terimlerin teknik tanım ve fizikî yorumlarını da bilmelidirler ki, tartışmalar daha mantıkî ve daha seviyeli olsun. Bu hususta da bir katkı sağlayabilirsem ne mutlu bana! Ampul Yeni kurulan ADÂLET ve KALKINMA partisinin amblemi olarak seçilen AMPUL, adâlet ve kalkınmayı ne derece temsil edebilir? Ya da soruyu şöyle de sorabiliriz. Seçilen ampul, adı geçen siyâsi partiyi temsil husûsunda isâbetli olmuş mudur? Bunun cevâbını, ampulü tanıdıktan sonra, elbette halk verecektir. Bu yazının amacı ampulü tanıtmanın ötesine geçemez ve geçmemeli de Ancak, onun kişilerin beyinlerinde, kıssadan hisse misâli, iz eden ibretli çağrışımları müstesnâ ADÂLET ve KALKINMA PARTİSİ nin adındaki ADÂLET kelimesi, daha çok soyut kavramlara; kalkınma ise, bilim ve teknoloji ve bunların halka kazandırdığı katma değerler gibi kavramlara çağrışım yapabilir. En azından ampulün bunlarla yakın bir ilişkisi kurulabilmelidir. Bu, ampulü tanıdıktan sonra net olarak ortaya çıkabilir.

6 6 Edison Ampul dendiği zaman ilk akla gelen Amerikalı Edison olmaktadır. Ampul ve ışığını gören hemen herkes ilkin onu hatırlar, bilhassâ, eskiden gaz yağı ile aydınlananların ve idâre lâmbası ya da çıra ışığında geceleyip de ampule yetişenlerin, onun verdiği ışığın mutluluğu altında: Edison cennetlik mi, değil mi? tartışmalarına bir çoklarımız şâhit olmuş ya da hâlâ olmaktadır. Neden? Çünkü ampulü bulan Edison da onun için... Bu yüzden, hemen herkes Edison u bilir. Ampul ile Edison un eşleşmesi, ampulün târihî hikâyesini gündeme getirmektedir. Thomas Alva Edison, 1847 yılında doğmuş, 1931 yılında ölmüştür. 7 yaşında okula başlamış ama anlayışı yavaş gerekçesiyle okuldan atılmıştır. Edison un insanlığa hizmeti ortada olduğuna göre, bu olaydan şunu da öğreniyoruz: Öğretmenlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Edison, okuldan atılmasa da, eğer tahsil görmüş olsaydı, kim bilir daha nasıl olurdu? Anlayışı kıt gerekçesiyle Edison u okuldan atan öğretmenler, eğer onun buluşlarına yetişebilmişlerse, onun ampulü ile aydınlandıkları zaman, acabâ, gene aynı fikirleri taşıyorlar mıydı bilemiyoruz? Edison kendi gayretleriyle okuma yazma öğrenmiş, 12 yaşında iken Detroit ile Port Huron arasındaki demir yolu hattında çalışmaya başlamıştır. Bu sırada teknik yayınlara ilgi duyan Edison, boş vakitlerini bu yönde değerlendirmiş ve bilinen makinelerin geliştirilmesi için büyük bir gayret sarf etmiş, kısa sürede çok başarılara damgasını vurmuştur. Bu başarılarından bir tânesi de ampulü bulmasıdır. İnsanlar, 7 patent sâhibi Edison u daha çok ampul ve ışık ile hatırlarlar. Çünkü karanlığı tanımayan yoktur. Tabiî olarak, karanlıkları yok eden bir cihazın bulunuşu, elbette bunun mûcidini akıllara nakşedecek ve bütün insanların sevgi ve ilgisini çekecektir. Kitaplarda Edison un kafasının bilimsel konularla ne derece meşgul olduğunu vurgulamak için, şöyle bir olaydan da bahsederler. Bilindiği gibi Edison ampul ile aydınlatmayı elde etmek için binlerce deney yapar ve her defâsında başka bir başarısızlıkla karşılaşır. Gezerken, otururken, hattâ çocuklarıyla eğlenirken bile hep kafasında ampul deneyleri vardır. Aslında bu özellik, kendini bir konuya veren herkes için geçerlidir. Yeter ki, insan kendi konusuna yoğun olarak eğilmiş olabilsin. Kendimden biliyorum, doktora yaptığım sıralarda yolda giderken dahî aklım hep formüllerle haşir-neşir oluyordu. Şimdi de pek farklı değil ya!

7 7 İşte yine kendi konusu ile kafası dolu olarak düşünceler içinde bulunduğu bir gün, Edison evinde çocuklar ve hanımıyla yemeğini yedikten sonra, masada çalışmasını sürdürüyordu. Çocuklar da etrâfında oynuyor ve ara sıra gürültü ve patırtı da ediyorlardı. Bu durumu gören hanımının, çocukların babalarının çalışmasına engel olmamaları için, sarf ettiği bir kelime, Edison un ufkunun birden bire açılmasına sebep olmuştur. Hanımı çocuklara: Susun boş kafalılar demişti. Bu sözleri işiten Edison, birden bire irkilip sonra düşündükten sonra, Boş ha! deyip Deneyi bir de ampulün havasını boşaltarak yapayım kararını alır ve işte o zaman ampulün ışık huzmelerinin kesintisiz olarak her tarafı aydınlattığını sevinç içinde seyreder. Ampulü partilerine sembol yapan siyâsilerin, ampulün temsil ettiği aydınlığın bir yorumu olarak, güzel fikir ve düşünceleri insanlara aşılıyabilmeleri, ancak onların örnek insanî davranışlarını kendilerine birer meleke hâline getirmelerine bağlı olduğu unutulmamalıdır. Bu melekelerin başında, Millet ve Memleket çıkarlarının parti ve şahsî çıkarlardan üstün olduğunu kabûl etmeleri gelir. Ayrıca bunların, Milletimiz in temel mânevî karakteri olarak, sövene karşı dilsiz, vurana karşı elsiz olmaları da ayrı bir husustur. Bu deyimden kastimiz, insanların her türlü tenkitlerine olumlu yaklaşılmasını vurgulamak ve sabırlı olmaktır. Millet e hizmet aşkı ve insan sevgisi, bunların verdiği ıstırâbı söndürebilmelidir. Eğer Memleket ve Millet hizmetleri birer ibâdet aşkı ile yapılamıyor ve bahsedilen yukarıdaki davranışlar birer meleke olarak sindirilemiyorsa, way, onların, Millet ve Memleket in hâline! Ampulün Mâcerâsı Elektrikle aydınlatma 1808 yılında Humphrey Davy nin ark ışığı ile başlamıştır. İlk enkandesan ampul, bu târihten 70 yıl sonra İngiliz Joseph Swan tarafından geliştirilmiş ve nihâyet 1879 yılında Edison un buluşları ile birleştirilerek pratik bir ışık kaynağı olarak insanlığın hizmetine girmiştir. İngilizce si ampule olarak yazılan ve Türkçe de ampul olarak anılan bu elektrik aygıtına, bâzen ışık kaynağı denmesi, onun ışık vermesi sebebiyledir. Ampul basit olarak bir cam muhafaza ve onun içindeki fitilden ibârettir. Fitilin oksitlenmemesi için cam muhafazanın havası boşaltılır.

8 8 Fitil ampulün en önemli kısmıdır. Fitilin geliştirilmesiyle ampulün ışık verimi gittikçe artırılmaktadır. Bu nedenle, zamanla çeşitli ampul tipleri meydana gelmiştir yılında Paris Dünyâ Sergisi ile Avrupa ya giren ampulün ilk önemli yeniliği Hollanda da Philips Gloelampen-fabrieken firması, Edison un kullandığı bambu fitili yerine, püskürtme yöntemi ile elde edilen kömür fitili kullanmak sûretiyle, yapmıştır. Daha sonra, 1893 yılında ampulde fitil olarak osmiyum ve 1904 yılında volfram telinin kullanılmasına geçilmiş ve her merhâlede ışık verimi biraz daha artmıştır yılından itibâren enkandesan ampule ilâve olarak içi gazla doldurulmuş yeni tip ampuller geliştirilmiştir yılında enkandesan ampulün fitili kıvrımlı olarak yapılmış, verim daha da artırılmıştır. Ayrıca, Fransız Andre Claude un buluşları ile cıva buharlı ampul piyasaya girmiştir. Bu gün piyasada ampulün, enkandesan ampulden başka, fleoresan ampul, SL ampul gibi çeşitli tipleri bulunmaktadır. Görüldüğü gibi, ampulün içinde, bâzı sözde basın (medya) mensuplarının keşfettikleri (!), gerçekten sarık veyâ rahle gibi nesneler yoktur; ampulün tamâmı teknik parçalardan ibârettir. Bu benzetmeler, insana onların teknik ve sosyal konularda câhil ya da gözlerinde şaşı hastalığı na sâhip olabileceklerini hatırlatıyor. Eskiler bu göz hastalarını dönen değirmen taşına baktırarak tedâvi ederlermiş Bugün bu değirmen taşlarını bulmak mümkün olur mu bilemem? Tabiî, bugün daha modern tedâvi yöntemleri muhakkak vardır. Ama bu hastalar, karakterleri îcâbı illâ da eskiye özlem duyarak bu değirmen taşlarını isterlerse ne yapacağız? Çünkü bunların nasıl davranacağı belli olmuyor. Böyle kıymetli ve önemli görevler (!) yapan bu hasta arkadaşlara hayırseverlerin yardımcı olmaları ne kadar güzel olur. İhmal etmemeli! Bilhassâ böyle meslekleri seçen vatan ve milletini sevenlerin güzel birer eğitim alarak gerçekten aydınlanmış, bilgili ve dürüst olmalarını ve 21. yüzyılda yazdıkları böyle yazılarla Millet ve Memleketimiz i dünyâ önünde böyle gülünç durumlara düşürmemelerini arzû ediyoruz. Bâzı Matematik Tanımlar Bilim adamları, bütün bilimlerde olduğu gibi, bâzı fiziksel büyüklükleri tanımlayarak onları kontrol etmek sûretiyle, ışığın aydınlatmasından faydalanmasını da başarabilmişlerdir. Yazıda adı geçen parti kurulup ampulü parti amblemi olarak seçtikleri sırada bâzı sözde basın (medya) mensupları gazetelerinde ampulün içinde, her nasılsa, rahle ve sarık gibi dinî semboller gördüklerini yazmışlardı.

9 9 Fitil, ampulün ışık yayan bir elemanıdır. Bu, bir ışık yayan kaynaktır. Bu kaynağın ışığının ölçülmesi gerekir. Işık ölçümü bilimine fotometri denir. Fotometride pratik olarak 3 büyüklük vardır. Bunlar, kaynaktan gelen ışığın Işık Şiddeti, kaynağın yaydığı ışığın Işık Akısı ve Aydınlatma olarak sınıflandırılabilir. Bunların, standart bir büyüklüğe göre tanımlanması gerekir. Kabûl edilen standart ışık şiddetine (büyüklüğe) Mum (M) denir.1 Mum luk aydınlanmanın târifi şudur: Plâtinin ergime sıcaklığında (1773 C o ) bulunan siyah bir cismin bir santimetre karelik yüzeyinin kendisine dik bir doğrultuda verdiği ışık şiddetinin 1/60 ına 1 Mum denir. Bu tanım, standart bir büyüklük olarak alınır. Diğer bir büyüklük de Işık Akısı dır. Işık akısı, görünen ışığın akış hızıdır. Bunun birimine Lümen (L) denir: 1 Lümen (L), 1 M luk ışık şiddetindeki bir kaynağın 1 metre (m) uzaklıktaki 1m 2 lik bir yüzeye dik olarak gönderdiği ışık miktarıdır. 1 m (metre) yarıçaplı bir kürenin yüzeyinin 4 metrekare (m 2 ) ettiği bilinmektedir. Buna göre, 1 m yarıçaplı bir kürenin merkezine 1 mum (M) şiddetinde bir ışık kaynağı konursa, bütün küre yüzeyine 4 L lik bir ışık akısı gelir. Eğer kürenin merkezine I M şiddetinde bir ışık kaynağı konursa, o zaman toplam ışık akısı, 4 IL olur. Işık akısı F ile gösterilebilir: O zaman bu, F 4 L Mum xi Mum 4 I L (1) olarak formalize olur. Aydınlatma (E) ışık akısına bağlı olarak tanımlanır. Bunun birimi Lüks tür. Birim yüzeye düşen ışık akısına aydınlatma denir. Aydınlatma, A yüz ölçümünü ifâde etmek üzere, E=F/A (2)

10 10 formülü ile gösterilebilir. Buna göre 1m 2 lik bir yüzeye düşen ışık akısı 1 L ise, bu yüzeyin aydınlatması 1 Lüks olur. Eşitlik (2) ile verilen aydınlatma 2 E=F/A= 4 I / 4 s =I/s 2 (3) formülüne dönüşür. Burada s, merkezinde bulunan I şiddetindeki ışık kaynağı tarafından 2 aydınlatılan 4 s lik küresel alan yüzeyinin ideal yarıçapını gösterir. Eğer ışık kaynağı bulunduğu yüzey normali ile bir açısı yaparsa, o zaman F=Icos /s 2 (4) olur. Lambaların ışık verimleri Verim=F/P (5) formülü ile hesaplanabilir. Burada P, ampulü besleyen elektrik gücünü gösterir ve birimine vat (watt-w) denir. Buna göre verimin boyutu Lümen/vat (L/W) olur. Edison un bambu teli, kömür fitili ile değiştirildiği zaman elde edilen verim 3 L/W olmuştur. Daha sonra fitil olarak, yılları arasında, osmiyum ve wolfram telleri kullanıldığında ampul verimi 8 L/W a çıkmıştır. Argon gazı ile kullanıldığında 12 L/W olan lâmba verimi, 1933 yılında fitilin çift kıvrımlı yapılmasıyla, 14 L/W a ulaşmıştır. Verim, Fleoresan lâmbalarda yılları arasında 40 L/W tan 90 L/W a çıkmıştır te başlayan basınçlı cıva buharlı lâmbalarda verim, 40 L/W tan 55 L/W ta, 1968 de geliştirilen yüksek basınçlı sodyumlu deşarj lâmbalarında 95 L/W olan verim, 125 L/W ta ve 1933 te çıkan düşük basınçlı sodyum deşarj lâmbalarında 55 L/W tan 200 L/W a çıkmıştır. Görüldüğü gibi ampulün verimi, ilk başlangıçtan beri durmadan artarak büyümüş ve büyümektedir. Cumhûriyet devrinde Memleketimiz i idâre etmek için başımıza geçenlerin, çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak ve onu geçmek için çalışmaları gerekiyordu. Çağdaş medeniyet seviyesini geçmeyi bir yana bırakalım, Atatürk ten sonra, şimdiye kadar gelen bütün yöneticilerin çabalarının sonucunda Milletimiz, âdetâ bir Dünyâ dilencisi hâline getirilmeye çalışılmış bulunmaktadır. Ahlâkî seviyemiz (düzeyimiz) yaralanmış,

11 11 böylece dünyâ yelpâzesinde (göstergesinde) yolsuzluk ve hortumculukta 4. sıraya yükselmiş duruma düşürülmüş bulunmaktayız. Ey vah Memleketimiz e! Yazık oldu Milletimiz e! Bu Millet buna mı lâyıktı? Ey ampulü partilerine sembol yapan yeni parti kurucuları! Ampulün seyrindeki gelişmeyi, Memleketimiz in gelişmesine teşmil ediniz! Bizler, ampul sembolünden gelen bu çağrışımların gerçekleşmesini bekliyoruz. Bunu yapabilirseniz, şimdiden Ne mutlu size! Ne mutlu Türk Ulusu na! diye peşinen haykırıyorum. Ampul Ne Diyor? Ampulün bir parti amblemi olarak seçilmesi, siyâsilere şu mesajı vermelidir. Ampulün hedefi aydınlatma olduğuna göre, parti lider(ler)inin hedefinde de, geleceğin aydın olması için, evrensel değerlerin elde edilmesi olmalıdır. Hedef ve geleceğin aydınlanması ancak ilim ile olur. İlim, peygamberlerin tek mîrâsı ve evrensel bir fikrî aydınlanma kaynağıdır. İlim ile elde edilen sonuçlar, ampul aydınlığı içinde görülen ve yapılan işlere benzer. Aydın ortamlarda bunların yapılması esnâsında meydana gelen hatâ ve noksanlar, karanlık ortamlarda yapılan hatâlı işlere göre, son derece az olur. Ampul şeffaflık demektir. Demek oluyor ki, ilmin zıddı olan câhillik karanlığın bir başka yüzüdür, kapalı kapılar arkasında entrika çevirmek demektir. Onun için ampulü sembol olarak seçenler, câhillik, bilgisizlik ve câhillerden yüz çevirmelidirler ve şeffaf olmalıdırlar. Nasıl ampulün aydınlatması elde edilene kadar bir takım bilimsel tanımlar yapılmış ve sonra da bir takım standartlar geliştirilmiş ise, bunlara benzer olarak, liderlerin karakterleri de, başta kendi öz Kültürümüz olmak üzere, evrensel insan karakterlerine ve insânî değer yargılarına uygun düşmeli ve bunların işlerinde prensip sâhibi olmaları gerekmelidir. Bu mânevî değerlerin ifâdesi, bu liderlerin nefislerine hâkim olmalarıyla ölçülebilir. Ampul parçalarının aydınlatmada ne derece etkin olduğu bilindiğine ve bu parçaların daha uygun parçalarla değiştirilerek verimin yükseltilmesi sağlandığına göre, lider kadrosunun da Memleket in her köşesinde iş verimini artırması ve Memleket in çağdaş Bu yazının yazıldığı sırada yolsuzlukta dünyâ 4.sü olmuştuk. Âyet meali.

12 12 medeniyet seviyesine çıkarılması için insanlar arasından liyâkatli kimselerin seçilmesi lâzımdır. Cumhûriyet kurulduğundan bu yana gelen çoğu yöneticilerimizin bu bahsedilen ölçülerde olmadığını, son yıllarda ayyuka çıkan hortumlamalarla insanlarımızı sefil ve Memleketimiz i Dünyâ önünde para dilenen dilenci seviyesine düşürmelerinden, artık kolayca görüyoruz. Ağzımızın sütle yanması sebebiyle, ayranı şimdi üfleyerek içiyoruz. Ampulün hikâyesi, onu parti amblemi seçenlere, bir uyarı olsun diye de ele alınmıştır. Yoksa kimse, hikâye peşinde değildir. Ampulün ışığından faydalanmak için onun her bir parçası ne kadar titizlikle seçilmiş ise, idâreye tâlip olanlar da titizlikle seçilmelidir. Seçimin temelinde ehliyet ve liyâkat olmalıdır. Fatih Sultan Mehmet in top yapmak için Macar topçusuna görev vermesinin temelindeki gerçek, o kişinin topçuluk husûsunda ehliyet sâhibi oluşudur. Ampul üzerinde çalışanlar nasıl samîmi olarak gayret göstermişlerse, ampulü sembol kabul edenler de Millete hizmet husûsunda samîmi olmalıdırlar. Şimdiye kadar bizi idâre edenlerin çoğu gösterdikleri kötü idâreleriyle bizlerin, hattâ bu iktidar sâhipleri şahsî menfaatlerini müstevlîlerin siyâsi emelleriyle tevhit edebilirler uyarısını istemeye istemeye hatırlamamıza sebep olmuşlardır. Bunlar, Millet ve Memleket işlerinden daha önemli gördükleri bir takım şahsî çıkar, grup ve parti menfaatlerinin peşine düştükleri için, tavşana kaç, tazıya tut mantığıyla hareket ederek, Memleketimiz i beş sente muhtaç hâle düşürmüşlerdir. Cumhûriyetimiz in ilk yıllarında bir dolar yaklaşık 1 Türk lirası iken bu gün T.L. değil midir? Memleketimiz, bırakınız çağdaş medeniyet seviyesine yetişmeyi, Dünyâ da yolsuzlukta 4. sırayı almıştır. Büyümesi durmuş, gerilemesi %11 olmuştur. Dikkat ediyor musunuz ampulün gelişme sürecindeki verimi gittikçe artmıştır. Ampulü sembol kabûl edenler, Memleketimiz in her bir köşesindeki faâliyetlerde ele alınan işleri bir adım daha ileri götürürlerse, ancak bir ümit ışığı belirebilir. Liderlerin fiziksel bünyeleri ampulün, ruhları ise ışığın çağrıştırdığı bir yapıda olmalıdır. Işık Cisimlerin gölgeleri incelendiğinde bunların keskin kenarlarının olmaması, ışığın dalga özelliği taşıdığının ipuçlarını verir. Çünkü katı bir engelin kenârını sıyırarak geçen ışık, bilime âit ifâdeyle konuşmak gerekirse, kırınıma uğrayarak hafifçe engelin arkasına doğru yayılır. Ayrıca ışıkta gözlenen girişim özelliği de dalga yapısının bir sonucudur.

13 13 Işık, değişen dalga boyu uzunluklarının gözün retina tabakasındaki algılama olayıdır. Bu tabaka her dalga boyunu değişik bir şekilde duyar. Algılanan bu değişikliklere renk diyoruz. İnsanın gözü, görünen ışığın içindeki ana dalga boyları olan kırmızı, turuncu, pembe sarı, yeşil, mâvi, lâcivert, mor renklerinin karışımını beyaz olarak algılamaktadır. Bu 7 rengin dalga boyu sahâsı µm (4000 A o A o ) arasıdır. Bu sahâya karşı düşen frekans aralığı, 2.5x x10 14 Hz dir. Evrendeki frekans spektrumunun 10 Hz ile Hz gibi büyük bir sahâyı kapladığı düşünülürse, insanoğlunun evrende algıladığı sahânın küçüklüğü ortaya çıkar. İnsan gözü tarafından algılanan bu kısım, evrendeki frekans spektrumunun i civârındadır. İnsanın Hz civârında küçük bir sahâyı algılaması, bunun dışındaki renk cümbüşlerinden mahrum olması, insanlara Küçük dağları ben yarattım küstahlığına kapılmadan her an haddini aşmamasının uyarısını vermektedir. Bugün, Memleketimiz Dünyâ nın en büyük zenginlik potansiyeline sâhip olduğu halde, Milletimiz e fakr-u zarûretin revâ görülmesinin, hazînesinin yağma edilmesinin, yolsuzlukta dünyâda 4. sıraya getirilmesinin temel sebeplerinden bir tânesi de, yurdun her tarafındaki idârî kademelerin çoğundaki yöneticilerin, o makamlara işlerinin ehli olarak değil de, çeşitli entrikalarla gelmiş olmaları ve dolayısıyla oturdukları koltukları dolduramamaları, Küçük dağları ben yarattım küstahlığı neticesi olarak, hadlerini bilememeleri ve bu yüzden ADÂLET kavramını zaâfa uğratmaları, zulmü şahsî menfaatlerin bir vâsıtası saymalarıdır. ADÂLET mülkün temelidir diyen Gâzi Mustafa Kemal in sözleri ile Her iyiliğin kaynağı ADÂLETtir. Âdil olmayan kişinin elinden çıkan iş kötü olur diyen cihan Pâdişâhı Kânûnî Sultan Süleyman ın ADÂLET görüşleri aynı noktada birleşmektedir. Nitekim bugün Millet olarak içinde bulunduğumuz şu perişanlık ve fakirlik, Memleketimiz in kaderini yıl ellerinde bulunduran kişi ve zihniyetlerin, ADÂLET dışı uygulamalarının bir sonucu olsa gerektir. Öyle ki, bu kişilerin ADÂLET dışı uygulamaları, Memleket in hayrı için yapılmış işlerin bereketini de silmiş süpürmüş ve Memleketimiz in bir enkaz hâline dönüşünü engelleyememiş bulunmaktadır. Demek ki, bir idâreci bâzen dürüst bâzen yamuk; bâzen âdil, bâzen zâlim olamaz; her zaman âdil, dürüst olmalı ve faydalı iş yapmalıdır. Her davranışın ilerisi için çimlenmeye hazır bir çekirdek olduğunu, ileride filizlenmeye hazır bir potansiyel Gâzi Mustafa Kemal, İslâm Kültürü ne son derece hâkimdi ve bütün icraatlarında bu Kültür ün izleri vardır. Bu söz gibi, Gâzi Mustafa Kemal in, İstikbâl göklerdedir. sözü de Peygamberimiz (SAV) in Sizin rızkınız göklerdedir. hadîsinden ilhamla söylenmiştir/(atatürk ün Kur an Kültürü-Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Kasapoğlu, 6. Baskı, İstanbul, İlgi Yayınları, 2006).

14 14 kazandığını unutmamalıdır. Çünkü adâletsiz olarak yapılan işler, eksinin artıyı yok edişi gibi, faydalı işlerin etkisini de ortadan kaldırmaktadır. Şu söz de yine Kânûnî Sultan Süleyman a âittir: Büyük devletler, büyük adamların eseri ise, büyük adamlar da Âdil denilen Yüce Kudret in eseridir. Milletimizin şanssızlığı, Memleketimiz in potansiyel zenginliğini harekete getirecek iyi, samîmi ve âdil idârecilere sâhip olamayışıdır. 10 Hz Hz arasındaki trilyonlarca rengi değil de sâdece Hz civârındaki 7 rengi görebilen insan için asıl olan, trilyonlarca renk güzelliklerinin temâşasının verdiği çılgınlıkları yaşamaktansa, bu akıl almaz güzelliklere göre kendisine tanınan imkânların ilham ettiği haddini ve kendini tanımasının verdiği olgunluğu yakalamaktır. Bu olgunluk herkesin hedefi olmakla berâber, liderliğe ve halkın hizmetine soyunanlar için kaçınılmazdır. Asıl liderlik burada belli olur. Işığın bir de parçacık (partikül) karakteri vardır. Bir yüzeye çarpan ışığın, enerji aktararak, çarptığı yüzey elektronlarını harekete getirmesi, onun parçacık karakteri ile açıklanabilmektedir. Tıpkı, yağmur damlaları gibi... Işık parçacıklarına bilimde foton denmektedir. Her bir foton, ışığın enerjisini taşıyan birer enerji yumağıdır. Fotonun enerjisi, E=hf şeklinde, ışığın f frekansı ile doğru orantılıdır. Burada h Planck Sâbiti dir. Işık, enerjisini elektronlara fotonlar vâsıtasıyla aktarmaktadır. Bir yüzeye çarpan fotonlar, eğer o yüzey tarafından tamâmen emiliyorlarsa, o yüzeye p=hf/c momentum ve tamâmen yansıtılıyorlarsa, p=2hf/c momentum büyüklüğünü uygular. Işığın bu iki karakteri 1920 li yıllarda Kuantum Mekaniği adı ile anılan bilim dalını doğurmuştur. Radyo dalgalarının incelenmesi, daha ziyâde ışığın dalga modeli ile ve ultra viole ve x ışınlarının incelenmesi ise, tânecik modeli ile açıklanmaya uygun düşmektedir. Görünen ışık tayfında ise, hem tânecik ve hem de dalga karakteri hâkimdir. Işığın hızı, meşhur Einstein kütle-enerji formülünde E=mc 2 ile vazgeçilmez evrensel bir sâbiti meydana getirir. Mutlak boşlukta c ile gösterilen ışık hızı, mutlak boşluğun diğer birer evrensel sâbiti olan dielektrik sâbiti ve manyetik geçirgenlik sâbitinin c=1/(μ o ε o ) 1/2 şeklindeki bir ilişkisi sonucuna da sâhiptir. Evrenin tasarımında hep birlikte bulunan bu sâbitler arasındaki bu özelliğe bakarak, yöneticilerin birbirleri arasındaki kardeşlikten doğan birlik, berâberlik ve kenetlenmeyi tesis etmeleri gerektiğini anlıyoruz. Işık deyip geçmemelidir. Hizmet için yola çıkanlar, Amerikalı bir bilim yazarının yazdığı bir kitabına verdiği Beauty of Light-Işığın Güzelliği sözcüğünün çağrışımlarını taşımalıdırlar. Ampulü, sembol olarak seçmek, onun ürünü olan ışık gibi aydınlatıcı, ışık

15 15 gibi sıcak, ışık gibi renkli, ışık gibi yumuşak, ışık gibi kıvrak, ışık gibi alternatifli olmaya namzet olmak demektir. Umutlarımızın gerçekleşip gerçekleşmediğini görmek için sabırla bekleyeceğiz. Sonuç O ümitsizlik günlerinden bu güne kadar çok sular aktı. Birçok gelişmelere, gözlemlere şâhit olduk: Ey V a a h (!) Bir İmam Hatipli Türkiye Cumhûriyeti nin Başbakanı, Ardından Bir Başörtülü Mazlum Türkiye Cumhûriyeti nin First Lady si Olm u u ş! 3 adlı yazımın Zulüm başlığı altında bakınız dikkatleri nelere çekmişim: Kim olursa olsun, ister kâfir, ister ateist ve isterse Müslüman olsun, zülme uğrayan ile Allâhü Teâlâ arasındaki perdeler kalkar, O,zulme uğrayanların duâlarını kabul eder. Biliyorsunuz, Memleketimiz de yıllarca bir imam hatipli ve başörtüsü düşmanlığı sürüyordu, hâlâ da kısmen sürüyor ya... Bu düşmanlık ve aşağılama çok yakın geçmişte o dereceye varmıştı ki, hakâretlerin dozu insanlık sınırlarını çok çok aşmıştı. Öyle ki, imam hatipliler ve başörtülüler, kelimenin tam anlamıyla mazlum durumuna düşmüşlerdi. Mazlumluk, öyle bir mâğdurluk olmalı ki, İslâm da kötü sözün söylenmesi yasak olmasına rağmen, bu husus mazluma yasaklanmamıştır. Allah (CC), zâlime bu dünyâda belli bir süre tanıdığı hâlde, mazlumu himâyesinde bulundurur, onun duâsını kabul eder, bu Dünyâ da olmasa bile, Kıyâmet Günü hakkını zâlimden alır. Mazlumun duâsı ile Allah (CC) arasında perde kalkar. Kim bilir, kim ya da kimler, nasıl duâ ettiler ki, o vicdansızlara bir ibret olsun diye Allah (CC) bir imam hatipliyi Türkiye Cumhûriyeti nin Başbakanı, derken ardından, öğrenciyken tam anlamıyla başörtüsü mâğduru olmuş, bir hanımı da first lady si yapmasın mı? Ey madalyonun arka yüzünü görüp düşünmek istemeyenler! Şaşırdınız, değil mi? O hâlde şimdi size düşen, başlarınızı iki ellerinizin arasına alıp şaşkın şaşkın düşünmek Başka bir çıkar yolunuz yok, artık! Ancak pişman olur da Allah a (CC) dönerseniz, ancak o konu için bir şeyler söylemek mümkün değil Çünkü Allah tan (CC) ümit kesilmez. Bütün bu olaylarda kalpleri, gözleri ve kulakları olduğu halde olup bitenlerden ibret almayan gâfiller için hava-cıva, ders alarak düşünenler için ise büyük ibretler vardır. Olaylara hava-cıva yorumu ile katılanların başları üzerinde yük olan gözlerinden 3 Temiz, M., Ey V a a h (!).. Bir İmam Hatipli Türkiye Cumhûriyeti nin Başbakanı, Ardından Bir Başörtülü Mazlum Türkiye Cumhûriyeti nin First Lady si Olm u uş!, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA En Son Erişim Târihi:

16 16 başka kulaklarının ve kalplerinin de kendilerine düşmanlık etmeyeceklerini kim söyleyebilir? Bir gözki onun olmaya ibret nazârında Ol düşmanıdır sâhibinin baş üzerinde Gerçekten bu ibretlik gelişmelerle ve sabırla 12 yıl bekledik, her şeyi çok iyi gördük 12 yıl içinde yüzlerce kırma ve çatlatılma bâdireleri ile karşılaşan ampulün mânevî birleştiriciliği ve timsâli altında, Memleketimiz de ekonomi, eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme, benzeri gelişmeleri ya da Türkiyemiz in uluslararası îtibârının yükselmesi gibi hususlara imzâ atmasını ikinci plânda değerlendirebilirsiniz. Ama birinci plânda yapılan bir değerlendirme olarak bu Yeni Türkiye de: Gerek içerdeki ve gerekse dışardaki hâinler ve düşmanlar tarafından beslenen yüzlerce suikast ve öldürülme tehditlerini aşarak, inancımıza göre samîmi Kültürel (Dinî) sadâkati nedeniyle aşırtılarak, yalnızca halkımızın %50 den fazlasının teveccühünü kazanan bir Öncü Neferi nin, hapishâneden Cumhurreisliğine yükselmesi bile, Pozitif düşünmemiz için yeterli bir ipucu olarak alınamaz mı, dersiniz?

Ampulün Hikâyesi. Giriş

Ampulün Hikâyesi. Giriş Ampulün Hikâyesi Prof. Dr. Mustafa TEMİZ Giriş Genellikle Dünyâ da insanların çoğu futbol, basketbol gibi heyecan verici günlük konulara daha çok ilgi duymakta, bilimsel konuları daha sıkıcı ve garip karşılamaktadırlar.

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA

KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş ın Elbistan İlçesi nde siyaseti sadece insan için yaptıklarını, iktidara gelmeleri halinde terörü sonlandırıp ülkeye huzuru getireceklerini

Detaylı

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur.

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. 1- Buluşlar ve teknolojik gelişmeler insanların yaşamlarını değiştirir, kolaylaştırır. Fakat ihtiyaçlarımızı karşılamak için yapılan bu buluşlar ve teknolojik gelişmelerin olumlu etkilerinin yanında olumsuz

Detaylı

12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 9. ÖZET 10. DEĞERLENDİRME SORULARI

12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 9. ÖZET 10. DEĞERLENDİRME SORULARI 12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 2. Işık 3. Işık Nasıl Yayılır? 4. Tam Gölge ve Yarı Gölge 5. Güneş Tutulması 6. Ay Tutulması 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 8. Işık Şiddeti

Detaylı

EMRE KÖROĞLU BAŞKANLIK İÇİN ADAYLIĞINI AÇIKLADI

EMRE KÖROĞLU BAŞKANLIK İÇİN ADAYLIĞINI AÇIKLADI EMRE KÖROĞLU BAŞKANLIK İÇİN ADAYLIĞINI AÇIKLADI EMRE KÖROĞLU CHP BODRUM İLÇE BAŞKANLIĞINA YENİLİKÇİ VE BAŞARI ODAKLI BİR SİYASET İÇİN ADAY OLDUĞUNU AÇIKLADI Emre Köroğlu 29 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM NASIL BAŞLAR?

KİŞİSEL GELİŞİM NASIL BAŞLAR? KİŞİSEL GELİŞİM NASIL BAŞLAR? Kişisel gelişim, insanın gelişimi merak etmesi, yeni insanlar tanıması, gazetede güzel yazı yazan veya kitap yazmış insanları merak ederek onları tanımak, sadece yazılarından

Detaylı

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz.

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz. Bozuk Paralar KISA FİLM Yaşar AKSU İLETİŞİM: (+90) 0533 499 0480 (+90) 0536 359 0793 (+90) 0212 244 3423 SAHNE 1. OKUL GENEL DIŞ/GÜN Okulun genel görüntüsünü görürüz. Belki dışarı çıkan birkaç öğrenci

Detaylı

ÖYKÜLERİ Yayın no: 170 ADALET VE CESARET ÖYKÜLERİ

ÖYKÜLERİ Yayın no: 170 ADALET VE CESARET ÖYKÜLERİ ADALET ve CESARET ÖYKÜLERİ Yayın no: 170 ADALET VE CESARET ÖYKÜLERİ Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen: Durmuş Yalman Kapak: Zafer Yayınları İsbn: 978 605 4965 24 3 Sertifika no: 14452 Uğurböceği

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 SÖZCÜ / AKP de bir kişi konuşur, diğerleri asker gibi bekler! Tarih : 06.01.2012 CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu hem AKP deki tek adamlığı hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın üslubunu ve liderliğini

Detaylı

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi SES FĠZĠĞĠ SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bir ortama ihtiyaç duymazlar ve boşlukta da

Detaylı

SÖZCÜKTE ANLAM. Gerçek Anlam Yan Anlam Mecaz Anlam Terim Anlam Sözcükler Arasý Anlam Ýliþkileri Anlam Olaylarý Söz Öbeklerinde Anlam

SÖZCÜKTE ANLAM. Gerçek Anlam Yan Anlam Mecaz Anlam Terim Anlam Sözcükler Arasý Anlam Ýliþkileri Anlam Olaylarý Söz Öbeklerinde Anlam SÖZCÜKTE ANLAM 1 Gerçek Anlam Yan Anlam Mecaz Anlam Terim Anlam Sözcükler Arasý Anlam Ýliþkileri Anlam Olaylarý Söz Öbeklerinde Anlam BADEM AÐACI Ýlkbahar gelmiþti. Hava bazen çok güzel oluyordu. Güneþ

Detaylı

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır.

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır. İnsanın toplumsal bir varlık olarak başkaları ile iyi ilişkiler kurabilmesi, birlik, barış ve huzur içinde yaşayabilmesi için birtakım kurallara uymak zorundadır. Kur an bununla ilgili ne gibi ilkeler

Detaylı

Doğuştan Gelen Haklarımız Sadece insan olduğumuz için doğuştan kazandığımız ve tüm dünyada kabul gören yani evrensel olan haklarımız vardır.

Doğuştan Gelen Haklarımız Sadece insan olduğumuz için doğuştan kazandığımız ve tüm dünyada kabul gören yani evrensel olan haklarımız vardır. Dersin Adı Tema Adı Kazanım Konu Süre : İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi : İnsan Olmak : Y4.1.2. İnsanın doğuştan gelen temel ve vazgeçilmez hakları olduğunu bilir. : Doğuştan Gelen Haklarımız :

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

Bir gün insan virgülü kaybetti. O zaman zor cümlelerden korkar oldu ve basit ifadeler kullanmaya başladı. Cümleleri basitleşince düşünceleri de basitleşti. Bir başka gün ise ünlem işaretini kaybetti. Alçak

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ IŞIĞIN VE SESİN YAYILMASI TESTİ A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

5. SINIF FEN BİLİMLERİ IŞIĞIN VE SESİN YAYILMASI TESTİ A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 1- Yukarıdaki ışık kaynaklarından kaç tanesi doğal ışık kaynağıdır? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 2- I Işık doğrular boyunca yayılır. II Işık ışınları tüm cisimlerden geçer. III Işık boşlukta yayılır. Yukarıdakilerden

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Davranış Bilimleri I. Fizyobiyolojik Sistem A Biyolojik Yaklaşım II. Psikolojik Sistem B. Davranışçı Yaklaşım C. Gestalt

Detaylı

ÖYKÜ NÜN GÜNLÜĞÜ GÜNLÜĞÜM

ÖYKÜ NÜN GÜNLÜĞÜ GÜNLÜĞÜM ÖYKÜ NÜN GÜNLÜĞÜ Merhaba arkadaşlar, adım Öykü ilköğretim 2. sınıf öğrecisiyim. Gün içinde düşüncelerimi, duygularımı, hissettiklerimi yazdığım bir günlük defterim var. Günlük defterime bugün not aldığım,

Detaylı

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU Nereden geliyor bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme isteğim? Kim verdi düşünce deryalarında özgürce dolaşmamı sağlayacak özgüven küreklerimi? Bazen,

Detaylı

Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene

Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene Öğr.Gör.Alkan AKSOY Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene Abdullah 1 Aydınlatma aracları ilk olarak İÖ 70.000 lerden beri kullanılırdı. İlk olarak kayaların içi oyularak bu oyuklara hayvan yağının

Detaylı

Atatürk ün Kişisel Özellikleri. Elif Naz Fidancı

Atatürk ün Kişisel Özellikleri. Elif Naz Fidancı Atatürk ün Kişisel Özellikleri Atatürk cesur ve iyi bir liderdir Atatürk iyi bir lider olmak için gerekli bütün özelliklere sahiptir. Dürüstlüğü ve davranışları ile her zaman örnek olmuştur. Gerek devlet

Detaylı

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi AYDINLATMA SİSTEMLERİ İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi Işık Göze etki eden özel bir enerji şekli olup dalga veya foton şeklinde yayıldığı kabul edilir. Elektromanyetik dalgalar dalga uzunluklarına göre

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Elektrik ve Elektronik Ölçmeler Laboratuvarı Deney Adı: Sensörler. Deney 5: Sensörler. Deneyin Amacı: A.

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Elektrik ve Elektronik Ölçmeler Laboratuvarı Deney Adı: Sensörler. Deney 5: Sensörler. Deneyin Amacı: A. Deneyin Amacı: Deney 5: Sensörler Sensör kavramının anlaşılması, kullanım alanlarının ve kullanım yerine göre çeşitlerinin öğrenilmesi. Çeşitli sensör tipleri için çalışma mantığı anlaşılıp sağlamlık testi

Detaylı

ŞEKİL KAVRAMI TEMA ÇALIŞMALARIMIZ KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI SES KAVRAMI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI

ŞEKİL KAVRAMI TEMA ÇALIŞMALARIMIZ KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI SES KAVRAMI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI 1 31 MART TEMA ÇALIŞMALARIMIZ Merakla ve sabırsızlıkla ilkbaharı bekliyoruz..gelir umuduyla.. Bu ay temamız İlkbahar.. Kışı gördük, iliklerimize kadar yaşadık aylardır..

Detaylı

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR Tanımlar Renk Oluşumu Gökyüzünde yağmur sonrasında olağanüstü bir renk kuşağı ( gökkuşağı ) görülür. Bunun nedeni yağmur damlalarının, cam prizma etkisi ile ışığı yansıtarak altı

Detaylı

Yenişimdir Sözü Girişimdir Yönü İnsandır Özü:

Yenişimdir Sözü Girişimdir Yönü İnsandır Özü: Yenişimdir Sözü Girişimdir Yönü İnsandır Özü: Hoşgörü ile Yenişim ve Girişim Yaklaşımları Halil Kulluk Yönetim Kurulu Başkanı İntekno Şirketler Topluluğu Selçuk Üniversitesi - 16 Aralık 2013 Yeniliğe Doğru

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

LAZER CĐHAZI : (1 ) lazer ortamı (2) maddeye verilen enerji (ışık), (3) ayna, (4) yarı geçirgen ayna, (5) dışarı çıkan lazer ışını

LAZER CĐHAZI : (1 ) lazer ortamı (2) maddeye verilen enerji (ışık), (3) ayna, (4) yarı geçirgen ayna, (5) dışarı çıkan lazer ışını 50. YILINDA LAZER Đlk kullanılabilir lazer 1960 yılında Dr. Theodor Maiman tarafından yapılmıştır. Lazerin bulunuşunun 50. yılı kutlama etkinlikleri, 2010 yılı boyunca sürecektir. Einstein in 1917 yılında,

Detaylı

ZAMBAK 7.Sınıf Din Kültürü Konu Başlıkları

ZAMBAK 7.Sınıf Din Kültürü Konu Başlıkları ZAMBAK 7.Sınıf Din Kültürü Varlıklar Âlemi Meleklere İman Kur an a Göre Cin ve Şeytan ÜNİTE 1 Şeytanın Kötülüğünden Korunma Konusunda Kur an ın Öğütleri Toplumda Yaygın Olan Bazı Batıl İnançlar Ahirete

Detaylı

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC Niyeti temiz olan ve haddini bilen bir Müslüman, başarıya, nîmete karşı şükrünü edâ edemez ise, Allah (CC) o kişiyi bir mahrûmiyete, bir sıkıntıya mâruz bırakır. Meselâ, dikkat ediniz, bir başarıya imzâ

Detaylı

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir.

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir. Değerli Anne ve Babalar, Anne-baba olarak ders seçimi aşamasında etkimiz ne kadar olmalı?, Çocuğumun ilgi ve yeteneklerini nasıl belirlerim?, Çocuğuma uygun meslek grupları nelerdir?, ve Ders seçimi sürecinde

Detaylı

DTİK TÜRK GİRİŞİMCİLER KURULTAYI. Açış Konuşması. Ömer Cihad Vardan, DEİK Başkanı. 26 Mart 2016, İstanbul

DTİK TÜRK GİRİŞİMCİLER KURULTAYI. Açış Konuşması. Ömer Cihad Vardan, DEİK Başkanı. 26 Mart 2016, İstanbul DTİK TÜRK GİRİŞİMCİLER KURULTAYI Açış Konuşması Ömer Cihad Vardan, DEİK Başkanı 26 Mart 2016, İstanbul Sayın Başbakan Yardımcılarım; Bakanlarım; Saygıdeğer Protokol; Çok Değerli Başkanlar; Dünyanın dört

Detaylı

Bölüm 8: Atomun Elektron Yapısı

Bölüm 8: Atomun Elektron Yapısı Bölüm 8: Atomun Elektron Yapısı 1. Elektromanyetik Işıma: Elektrik ve manyetik alanın dalgalar şeklinde taşınmasıdır. Her dalganın frekansı ve dalga boyu vardır. Dalga boyu (ʎ) : İki dalga tepeciği arasındaki

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİ

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİ 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİ Üniversitemizde Hazırlık Sınıflarıyla Tanışma Toplantısı Yapılıyor Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından Üniversitemize yeni katılan 2012-2013 Eğitim

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Testin 1 in Çözümleri 1. B manyetik alanı sabit v hızıyla hareket ederken,

Detaylı

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ BÖLÜM. İLETİŞİM, NLM VE DEĞERLENDİRME ( puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKYESİ 8 Hayatı boyunca mutlu olmadığını fark eden bir adam, artık mutlu olmak istiyorum demiş ve aramaya

Detaylı

MARUF VAKFI İSLAM EKONOMİSİ ENSTİTÜSÜ AÇILDI

MARUF VAKFI İSLAM EKONOMİSİ ENSTİTÜSÜ AÇILDI MARUF VAKFI İSLAM EKONOMİSİ ENSTİTÜSÜ AÇILDI Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Maruf Vakfı Genel Merkezinin Açılışına Katıldı. Maruf Vakfı Genel Merkez açılışı, Vakfımızın Zeytinburnu ndaki merkezinde

Detaylı

Bir$kere$güneşi$görmüş$ olan$düşmez$dara$

Bir$kere$güneşi$görmüş$ olan$düşmez$dara$ ilk yar'larımızın değerli dostları, çoktandır ekteki yazıyı tutuyordum, yeni gönüllülerimizin kaçırmaması gereken bir yazı... Sevgili İbrahim'i daha önceki yazılarından tanıyanlar ekteki coşkuyu çok güzel

Detaylı

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή:

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΓΙΔΤΘΤΝΗ ΜΔΗ ΔΚΠΑΙΓΔΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

Yaz l Bas n n Gelece i

Yaz l Bas n n Gelece i Emre Aköz Yeni Okur-Yazarlar ve Gazetelerin Geleceği ABD li serbest gazeteci Christopher Allbritton õn yaşadõklarõ bize yazõlõ medyanõn (ki bu tabirle esas olarak gazeteleri kastediyorum) geleceği hakkõnda

Detaylı

MÜSİAD VİZYONER 15 Basın Toplantısı 16.11.2015, Feriye Lokantası Değerli Basın Mensupları,

MÜSİAD VİZYONER 15 Basın Toplantısı 16.11.2015, Feriye Lokantası Değerli Basın Mensupları, MÜSİAD VİZYONER 15 Basın Toplantısı 16.11.2015, Feriye Lokantası Değerli Basın Mensupları, 18-19.Kasım tarihleri arasında, yani, bu hafta Çarşamba- Perşembe günü, İstanbul Yeşilköy Wow Otel de gerçekleştireceğimiz,

Detaylı

Ýstanbul hastanelerinde GREV!

Ýstanbul hastanelerinde GREV! Ýstanbul hastanelerinde GREV! Onaylayan Administrator Wednesday, 20 April 2011 Orijinali için týklayýn Doktorlar, hemþireler, eczacýlar, diþ hekimleri, hastabakýcýlar, týp fakültesi öðrencileri ve taþeron

Detaylı

SES. Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı

SES. Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı SES Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı Sesin Oluşumu Ses kaynakları titreşerek meydana gelir. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Titreşen

Detaylı

Bu haftaki yazımıza geçmişten bir medya kazasıyla giriyoruz Yıl 1983

Bu haftaki yazımıza geçmişten bir medya kazasıyla giriyoruz Yıl 1983 - Turgut Sunalp'e seçim kaybettiren medya kazası - Gaffur'a Vakit zulmü Ve - İki ayrı "KANATLI" kaza RAPORU HAZIRLAYANLAR: Azime Acar & Ender Bölükbaşı * * * Bu haftaki yazımıza geçmişten bir medya kazasıyla

Detaylı

MISIR IN SİYASAL HARİTASI

MISIR IN SİYASAL HARİTASI MISIR IN SİYASAL HARİTASI GÖKHAN BOZBAŞ Kırklareli Üniversitesi Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi MISIR IN SİYASAL HARİTASI HAZIRLAYAN GÖKHAN BOZBAŞ Kapak Fotoğrafı http://www.cbsnews.com/

Detaylı

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir.

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir. ÖRNEKLER DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHL. BİLGİSİ ÜNİTE: 1. ÜNİTE (KADER İNANCI) KONU: KAZA VE KADER İNANCI KADER: Kelime olarak KAZA: Kelime olarak kader; bir şeye gücü kaza, hükmetmek, - Su 100 yetmek, biçimlendirmek,

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

1. IŞIK BİLGİSİ ve YANSIMA

1. IŞIK BİLGİSİ ve YANSIMA 1. IŞIK BİLGİSİ ve YANSIMA Işığın Yayılması Bir ışık kaynağından çıkarak doğrular boyunca yayılan ince ışık demetine ışık ışını denir. Işık ışınları doğrusal çizgilerle ifade edilir. Bir ışık kaynağından

Detaylı

Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti

Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti Deneyin Temeli Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti Fotoelektrik etki modern fiziğin gelişimindeki anahtar deneylerden birisidir. Filaman lambadan çıkan beyaz ışık ızgaralı spektrometre

Detaylı

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR)

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik ışıma (ışık) bir enerji şeklidir. Işık, Elektrik (E) ve manyetik (H) alan bileşenlerine sahiptir. Light is a wave, made up of oscillating

Detaylı

Böylesine anlamlı ve sevinçli bir günde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Türkiye İş Bankası adına sizleri kutluyorum.

Böylesine anlamlı ve sevinçli bir günde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Türkiye İş Bankası adına sizleri kutluyorum. Sayın Kaymakam, Sayın Belediye Başkanı, Sayın Milli Eğitim Müdürü, Darüşşafaka Cemiyeti nin Sayın Başkanı ve Yöneticileri, Saygıdeğer Öğretmenlerimiz, Darüşşafaka daki temel öğrenimlerini başarıyla tamamlayıp,

Detaylı

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz Uzay Ne Kadar Soğuk? Uzay ne kadar soğuk, veya ne kadar sıcak? Öncelikle belirtelim; uzay, büyük oranda boş bir ortamdır. Öyle ki, uzayda 1 metreküplük bir hacimde çoğu zaman birkaç tane atom, molekül

Detaylı

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son 10-11 senesinde bizim de katkılarımızın olması bizi her zaman çok mutlu ediyor çünkü Avrupa da yaşayan

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BU ÖDEVİN HAZIRLANMASINDA MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BURCU OLGUN GÜLŞAH GELİŞ VE FATMA GEZER TARAFINDAN ORTAK HAZIRLANMIŞTIR. BİLGİSAYAR 1 DERSİ PROJE ÖDEVİ NURAY GEDİK

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz.

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Işık genellikle titreşen elektromanyetik dalga olarak düşünülür; bu suda ilerleyen dalgaya

Detaylı

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR Site İsmi : Zaman 53 Tarih: 10.05.2012 Site Adresi : www.zaman53.com Haber Linki : http://www.zaman53.com/haber/14544/camilerin-ayaga-kalkmasi-lazim.html ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

Öykü ile ilgili bitişik eğik yazı ile 5N1K soruları üretip çözünüz. nasıl : ne zaman:

Öykü ile ilgili bitişik eğik yazı ile 5N1K soruları üretip çözünüz. nasıl : ne zaman: Hafta Sonu Ev Çalışması BALON Küçük çocuk, baloncuyu büyülenmiş gibi takip ederken, şaşkınlığını izleyemiyordu. Onu hayrete düşüren şey, "Bizim eve bile sığmaz" dediği o güzelim balonların adamı nasıl

Detaylı

Tokat Plevne İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerinin Sorularına cevaplarımız

Tokat Plevne İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerinin Sorularına cevaplarımız Tokat Plevne İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerinin Sorularına cevaplarımız 51. Kütüphane Haftası dolayısı ile 1. Nisan.2015 tarihinde Tokat Plevne İmam Hatip Ortaokulunda Kitap Okumanın Kişisel Gelişim deki

Detaylı

SEDAŞ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜNÜ KUTLADI

SEDAŞ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜNÜ KUTLADI ÇOCUKLAR DA PAYDAŞLARIMIZ SEDAŞ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜNÜ KUTLADI SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, Dünya çocuk günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Bölgemizde, sanayiden, sağlığa, ticaretten, aydınlatmaya,

Detaylı

Değerli basın emekçileri

Değerli basın emekçileri Değerli basın emekçileri Sendikamız Yapı Yol Sen Köprü ve Otoyolların özelleştirilmesi gündeme geldiği tarihten itibaren Köprü ve Otoyolların özelleştirilmesine karşı çıkmış olup birçok eylem ve etkinlik

Detaylı

Y.Selçuk TÜRKOĞLU Bursa Milletvekili Aday Adayı. Biz Bir Ekibiz Ekibimiz Milletimiz

Y.Selçuk TÜRKOĞLU Bursa Milletvekili Aday Adayı. Biz Bir Ekibiz Ekibimiz Milletimiz Y.Selçuk TÜRKOĞLU Bursa Milletvekili Aday Adayı Biz Bir Ekibiz Ekibimiz Milletimiz MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ Bursa Milletvekili Aday Adayı Türk Milleti karar arifesindedir. Ya İkinci Endülüs, ya da yeniden

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ARGE İNOVASYON YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇALIŞTAYI ÇALIŞMA GRUBU RAPORLARI TARIMSAL MEKANİZASYON VE OTOMASYON GRUP RAPORU 20 Ekim 2010, Isparta

Detaylı

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç katıyordu. Bulutlar gülümsüyor ve günaydın diyordu. Melek

Detaylı

Kazanım: : Vatanımız için mücadele eden insanların fedakarlıklarını öğrenerek vatanseverlik duygusunu artırır.

Kazanım: : Vatanımız için mücadele eden insanların fedakarlıklarını öğrenerek vatanseverlik duygusunu artırır. MUSTAFA KARAŞAHİN İLKOKULU 4. SINIFLAR DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMASI MART 2016 SINIFI DEĞER ADI.-. BARIŞ VE VATANSEVERLİK Kazanım: : Vatanımız için mücadele eden insanların fedakarlıklarını öğrenerek vatanseverlik

Detaylı

Sınıf Yönetimi etkinlikleri

Sınıf Yönetimi etkinlikleri Sınıf Yönetimi etkinlikleri http://meb-itec-moocakademi.weebly.com/uygulama.html Toplam katılım etkinlikleri Aşağıdaki uygulamayı kendi alanınızda rahatlıkla yapabilirsiniz İngilizce dersi sadece model

Detaylı

KİTAP VE OKUMA SEVGİSİ ÜZERİNE HAZIRLAYAN: FERİDUN ESER GEYVE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ FELSEFE ÖĞRETMENİ

KİTAP VE OKUMA SEVGİSİ ÜZERİNE HAZIRLAYAN: FERİDUN ESER GEYVE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ FELSEFE ÖĞRETMENİ KİTAP VE OKUMA SEVGİSİ ÜZERİNE HAZIRLAYAN: FERİDUN ESER GEYVE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ FELSEFE ÖĞRETMENİ BİR GELİŞMİŞLİK ÖLÇÜTÜ: KİTAP OKUMA Günümüzde gelişmişliğin, kalkınmışlığın ölçütlerinden biri,

Detaylı

TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL

TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL 2013-2014 EĞİTİM YILI KELEBEK GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİ TEMALARIMIZ UZAY VE GEZEGENLER DÜNYA GÖKYÜZÜ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI YERLİ MALLARI VE TUTUM HAFTASI YENİ YIL Uzay ve gökyüzü panosu hazırlama

Detaylı

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 Issue #: [Date] MAVİSEL YENER İLE RÖPOTAJ 1. Diş hekimliği fakültesinden mezunsunuz. Bu iş alanından sonra çocuk edebiyatına yönelmeye nasıl karar verdiniz?

Detaylı

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108 Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4 Fakrnâme Vîrânî Abdal Yayına Hazırlayan Fatih Usluer ISBN: 978-605-64527-9-6 1. Baskı:

Detaylı

TEMEİ, ESER II II II

TEMEİ, ESER II II II 1000 TEMEİ, ESER II II II v r 6n ıztj BEHÇET K E M A L Ç A Ğ L A R MALAZGİRT ZAFERİNDEN İSTANBUL FETHİNE (Dört destan) BİRİNCİ BASILIŞ DEVLET KİTAPLARI MİLLİ EĞİTİM BASIMEVİ _ İSTANBUL 1971 1000 TEM EL

Detaylı

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ SAMANYOLU 10. ULUSAL MATEMATİK YARIŞMASI 22 MART 2014 A KİTAPÇIĞI Bu sınav çoktan seçmeli 40 Test sorusundan oluşmaktadır. Süresi 120 dakikadır. Sınavla İlgili Uyarılar Cevap kağıdınıza,

Detaylı

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ E. Mustafa YEĞİN 1, M. Zeki BİLGİN 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Umuttepe

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 3 Dalgalar 3. Ünite 3. Konu (Ses Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Sesin yüksekliği, sesin frekansına bağlıdır.

Detaylı

MÜSİAD İNGİLTERE ŞUBESİ AÇILIŞI , LONDRA. İş ve Siyaset Dünyasının, STK larının Başkan ve Temsilcileri,

MÜSİAD İNGİLTERE ŞUBESİ AÇILIŞI , LONDRA. İş ve Siyaset Dünyasının, STK larının Başkan ve Temsilcileri, MÜSİAD İNGİLTERE ŞUBESİ AÇILIŞI 09.09.2017, LONDRA Sayın Büyükelçim Abdurrahman Bilgiç, Değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz İş ve Siyaset Dünyasının, STK larının Başkan ve Temsilcileri, Değerli MÜSİAD Üyeleri

Detaylı

POLARİZE MİKROSKOP 2009511026 ÇAĞRI KOCABIYIK

POLARİZE MİKROSKOP 2009511026 ÇAĞRI KOCABIYIK POLARİZE MİKROSKOP 2009511026 ÇAĞRI KOCABIYIK Mikroskop (Yunanca: μικρός; σκοπεῖν), çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin birkaç çeşit mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini

Detaylı

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ 215 DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 25 Kasım 1981 tarihli ve 36/55 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

Bahadın, 2 Ağustos 2014 Sevgili Yoldaşlar, Canlar, Yol Arkadaşlarım, Devrimciler Diyarı Bahadın da buluşan güzel insanlar,

Bahadın, 2 Ağustos 2014 Sevgili Yoldaşlar, Canlar, Yol Arkadaşlarım, Devrimciler Diyarı Bahadın da buluşan güzel insanlar, Bahadın, 2 Ağustos 2014 Sevgili Yoldaşlar, Canlar, Yol Arkadaşlarım, Devrimciler Diyarı Bahadın da buluşan güzel insanlar, Anadolu coğrafyasında bazı yerler vardır... O yerler, şehirler, kasabalar, beldeler,

Detaylı

İşte Marpoll'ün Son Anketi

İşte Marpoll'ün Son Anketi İşte Marpoll'ün Son Anketi Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Selim Işık; Araştırmada anketörlerimiz Şehit Abdullah Çavuş, Namık Kemal, Mağralı, Sakarya, Yunus Emre ve İsmet paşa

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Kılıçdaroğlu: İş adamı konuşuyor tehdit, gazeteci konuşuyor tehdit, belediye başkanı konuşuyor tehdit, ne olacak tehditlerin sonu? Tarih : 04.06.2011 -BATMAN MİTİNGİ- Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu,

Detaylı

Editör Reyhan KAYA. Dil Uzmaný Rabia Eda ÖZDEMÝR. Görsel Tasarýmcý Özlem KAYMAZ. Program Geliþtirme Uzmaný Nihal AHÝOÐLU

Editör Reyhan KAYA. Dil Uzmaný Rabia Eda ÖZDEMÝR. Görsel Tasarýmcý Özlem KAYMAZ. Program Geliþtirme Uzmaný Nihal AHÝOÐLU 1. Kitap Editör Reyhan KAYA Dil Uzmaný Rabia Eda ÖZDEMÝR Görsel Tasarýmcý Özlem KAYMAZ Program Geliþtirme Uzmaný Nihal AHÝOÐLU Ölçme Deðerlendirme Uzmaný Murat AKYILDIZ Rehberlik Süleyman AYHAN ATATÜRK'ÜN

Detaylı

Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz

Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz ve Özellikle Canım Annem 1 Üniversite tercihlerini yaptığımız zaman,

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

Şu davranışçılar da sadist midir, anlamadım gitti yahu!!! Biri zavallı köpekleri et,et diye inletir, biri de kedileri kafese kapatır.

Şu davranışçılar da sadist midir, anlamadım gitti yahu!!! Biri zavallı köpekleri et,et diye inletir, biri de kedileri kafese kapatır. Şu davranışçılar da sadist midir, anlamadım gitti yahu!!! Biri zavallı köpekleri et,et diye inletir, biri de kedileri kafese kapatır. Thorndike deneylerini kediler üzerinde gerçekleştirmiştir. Thorndike'ın

Detaylı

Yazılım Ekonomisi ve Özgür Yazılım. Bora Güngören 26 Ağustos 2006

Yazılım Ekonomisi ve Özgür Yazılım. Bora Güngören 26 Ağustos 2006 Yazılım Ekonomisi ve Özgür Yazılım Bora Güngören 26 Ağustos 2006 Seminer Programı Yazılım Nedir? Yenir mi? Yazılımın Ekonomideki Yeri Nedir? Özgür Olmayan Yazılım Ekonomisi Nasıl İşler? Özgür Yazılım Nasıl

Detaylı

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com de Misafir Yazarlık Eylül 2012 de Misafir Yazarlık Nedir? Misafir yazarlık, de yazar olmayan takipçilerimizin yazdıkları herhangi bir yazılarının de yayınlanması anlamına gelir. Kendi bloğunuz olsun ya

Detaylı

bilgilerle feminizm hakkında kesin yargılara varıp, yanlış fikirler üretmişlerdir. Feminizm ya da

bilgilerle feminizm hakkında kesin yargılara varıp, yanlış fikirler üretmişlerdir. Feminizm ya da YANLIŞ ALGILANAN FİKİR HAREKETİ: FEMİNİZM Feminizm kelimesi, insanlarda farklı algıların oluşmasına sebep olmuştur. Kelimenin anlamını tam olarak bilmeyen, merak edip araştırmayan günümüzün insanları,

Detaylı

GELECEĞİN EVİ. Elifcan AYAZ

GELECEĞİN EVİ. Elifcan AYAZ GELECEĞİN EVİ Elifcan AYAZ Bir taraftan Küresel Isınma, Diğer tarafta çevrenin kirletilmesi ve doğal kaynakların tüketilmesi sonucu, Tarım arazileri, beton yığınlarına ve çöle dönüşmekte, Dünyamız, yaşanmaz

Detaylı

Türkiye nin Yeni Anayasa Arayışı: 2011-2013 TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Tecrübesi

Türkiye nin Yeni Anayasa Arayışı: 2011-2013 TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Tecrübesi Taylan BARIN Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Türkiye nin Yeni Anayasa Arayışı: 2011-2013 TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Tecrübesi AK Parti, CHP, MHP ve BDP

Detaylı

Yahya Kemal Beyatlı 100. Yıl İlkokulu Gazetesi. Okulumuzdan Haberler

Yahya Kemal Beyatlı 100. Yıl İlkokulu Gazetesi. Okulumuzdan Haberler Yahya Kemal Beyatlı 100. Yıl İlkokulu Gazetesi B ü l ten Ta r ihi:04. 04.2 0 16 Cilt 1, Sayı 1 M ü dü rü n Adı : Hasa n CE Rİ T M ü dü r Ya rdı mc ı sı nı n A dı : Şe no l T ÜM TA Ş Okulumuzdan Haberler

Detaylı

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan IŞIK Görme olayı ışıkla gerçekleşir. Cisme gelen ışık, cisimden yansıyarak göze gelirse cisim görünür. Ama bu cisim bir ışık kaynağı ise, hangi ortamda olursa olsun, çevresine ışık verdiğinden karanlıkta

Detaylı

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri 38 Elektromanyetik Dalgalar 1 Test 1 in Çözümleri 1. Radyo dalgaları elektronların titreşiminden doğan elektromanyetik dalgalar olup ışık hızıyla hareket eder. Radyo dalgalarının titreşim frekansı ışık

Detaylı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de 22.11.2017-22:35 Son Güncelleme: 22.11.2017-22:35 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, 2019 a giden yolda dava uğruna daha fazla mücadele edeceğiz

Detaylı

www.astromedya.com Örnek Tarot Okuması

www.astromedya.com Örnek Tarot Okuması Örnek Tarot Okuması Bir tarot okuması, bilinçaltına atılmış bir oltadır. Bizler yani tarot okuyucuları, sizin zihninize, bilinçaltınıza olta atarak, sebeplerini ve sonuçlarını zaten sizin biliyor olduğunuz

Detaylı

Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Değerli Konuklar,

Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Değerli Konuklar, Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Değerli Konuklar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu nun desteğiyle, Enerji

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri büyük yazılır. Cesur Yumak Nevşehir Japon Azerbaycan Ağrı Dağı Anıtkabir Cümleler her zaman büyük

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri

Detaylı

UFUK ÜNİVERSİTESİ NDE AKADEMİK YIL AÇILIŞI HEYECANI

UFUK ÜNİVERSİTESİ NDE AKADEMİK YIL AÇILIŞI HEYECANI UFUK ÜNİVERSİTESİ NDE AKADEMİK YIL AÇILIŞI HEYECANI Ufuk Üniversitesi 2018 2019 Akademik Yılı Açılış Töreni nde konuşan Rektör Prof.Dr. Tevfik TEZCANER, tüm çalışmaların ortak bir akıl ile sürdürülmesi

Detaylı