Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı. Yayın Kataloğu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı. Yayın Kataloğu"

Transkript

1 Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayın Kataloğu 2013

2

3

4 2 TAHRÎRU USÛLİ L-HENDESE VE L-HİSÂB EUKLEIDES İN ELEMANLAR KİTABININ TAHRİRİ Nasîruddin Tûsî (ö. 1274) Meşhur Matematikçi Eukleides in (m.ö ) Elemanlar kitabına yine büyük matematikçi ve astronom olan Nasiruddin Tûsî tarafından yapılan bu Tahrir, Osmanlı bilim adamlarının en muteber kaynaklarındandır. Fatih Sultan Mehmet in mütalaası için yazılmış olmasından ötürü büyük bir emek mahsulü sahih bir metin ortaya çıkmış, bu da nüshanın değerine değer katmıştır. 20 Millet Yazma Eser Kütüphanesi Feyzullah Efendi Koleksiyonu No Genel Yayın No: 2 Tıpkıbasım Serisi:1 Fatih Kitaplığı Dizisi:1 Yayına Hazırlık ve İnceleme: Prof. Dr. İhsan FAZLIOĞLU Yayın Yılı: syf. Karton Sert Kapak Ebat: 24,5X 17,5 ISBN:

5 3 ACÂYİBÜ L-MAHLÛKÂT VE GARÂYİBÜ L-MEVCÛDÂT Muhammed bin Mahmûd et-tûsî es-selmânî (12. yy.) Coğrafya, astronomi, botanik, zooloji ve ilahiyat alanlarında yazılmış olan ve Çelebi Mehmed (Saltanatı, ) döneminde Farsçadan Türkçeye çevrilen bu eser, rükünler içerisinde değinilen hikâyelerin taşıdığı edebi değerle de öne çıkmaktadır. 138 Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Nuri Arlasez Koleksiyonu, No.128 Genel Yayın No: 4 Tıpkıbasımlar Serisi: 2 Yayına Hazırlayan: Prof. Dr.Günay KUT Yayın Yılı: syf. Sunî Deri Cilt Kağıt: Mat Kuşe 115 gr. Ebat: 29,5 X 19,5 ISBN:

6 4 TÂRİH-İ CÜLÛS-I SULTÂN MUSTAFA HÂN-I SÂLİS SULTAN ÜÇÜNCÜ MUSTAFA TARİHİ Teşrifatçı Mehmet Âkif Bey (ö.1768) Teşrifatçı Mehmet Âkif Bey tarafından yazılan eser, Sultan Üçüncü Mustafa nın (Saltanatı, ) tahta çıkışı; 18. yy.da Osmanlı teşrifat ve usulleri yanında siyasî, askerî ve iktisadî olaylara dair önemli bilgiler içerir. Müellifi tarafından yazılmış tek nüsha olması eserin değerini artırmaktadır. 95 Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Esad Efendi Koleksiyonu No Genel Yayın No: 5 Tıpkıbasım Serisi: 3 Yayına Hazırlayan: Prof. Dr. Erhan AFYONCU Yayın Yılı: syf. Sunî Deri Cilt Kağıt: Mat Kuşe 115 gr. Ebat: 27,5X 16,5 ISBN:

7 5 MURADİ DİVANI Sultan lll. Murad ( ) Arapça ve Farsçayı iyi derecede bilen bir âlim, hattat ve şair olan Sultan III. Murat ın (Saltanatı, ) şiirlerinde sade bir dil ve tasavvufî bir söyleyiş hâkimdir. Tıpkıbasımı yapılan nüsha, hattı ve süslemeleriyle eserin içerik değerine yakışır güzelliktedir. 80 Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Fatih Koleksiyonu No Genel Yayın No: 6 Tıpkıbasım Serisi: 4 Yayına Hazırlık-Çeviriyazı: Prof. Dr. H. Ahmet KIRKKILIÇ Yayın yılı: syf. Sunî Deri Cilt Kağıt: Mat Kuşe 115 gr. Ebat: 30 X 18,5 ISBN:

8 6 Memlük kumandanı İbn Menglî tarafından savaş sanatı ve taktikleri konusunda kaleme alınan eser, bu konuda küçük bir terminoloji sözlüğü de içerir. Eserde, Arapça olmayan silah isimlerinin çoğunun Türkçe olması dikkat çekicidir. 65 Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi KİTÂBÜ T-TEDBÎRÂTİ S-SULTÂNİYYE FÎ SİYÂSETİ S-SINÂ ATİ L-HARBİYYE HARP SANATI TAKTİKLERİ Ayasofya Koleksiyonu No Genel Yayın No: 7 Tıpkıbasım Serisi: 5 İslam Medeniyetinde Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dizisi: 1 Yayına Hazırlayan: Prof. Dr. Salim AYDÜZ Yayın Yılı: syf. Sunî Deri Cilt Kağıt: Mat Kuşe 135 gr. Ebat: 27 X 19,5 ISBN: Muhammed bin Menglî (ö. 1382?)

9 7 KİTÂBÜ L-HAŞÂİŞ FÎ T-TIB DE MATERIA MEDICA Pedanius Dioscorides (Ms. l. yy.) Yunan hekim ve bitkibilimci Pedanius Dioscorides in De Materia Medica adlı eseri, İstefan b. Bâsil in tercümesi ve Huneyn b. İshak (ö.873) ın tahkikiyle Kitâbü l-haşâiş fî t-tıb adıyla Arapçaya kazandırılmıştır. Eser eşsiz görsel özellikleriyle en nadide yazmalarımız arasındadır. 75 Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Ayasofya Koleksiyonu, No Genel Yayın No: 8 Tıpkıbasım Serisi: 6 Yayına Hazırlayan: Abdulkadir COŞKUN, Yasin COŞKUN Yayın Yılı: syf. Sunî Deri Cilt Kağıt: Mat Kuşe 135 gr. Ebat: 34 X 25 ISBN:

10 8 TUHFE-İ MURÂDÎ (CEVHERNÂME) Muhammed bin Mahmûd Şirvânî (ö 1440?) Muhammed bin Mahmûd Şirvânî, madenler ve değerli taşlar hakkında önce Cevhernâme adıyla bir eser kaleme aldı yılında bu esere ilaveler yaparak Tuhfe-i Murâdî adıyla dönemin padişahı II. Murat'a takdim etti. 50 Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Ayasofya Koleksiyonu No Genel Yayın No: 9 Tıpkıbasım Serisi: 7 Yayına Hazırlayan: Prof. Dr. Mustafa ARGUNŞAH Yayın Yılı: syf. Sunî Deri Cilt Kağıt: Mat Kuşe 135 gr. Ebat: 20 X 14 ISBN:

11

12 10 EL-OKYÂNÛSU L-BASÎT FÎ TERCEMETİ L-KÂMÛSİ L-MUHÎT KÂMÛSU L-MUHÎT TERCÜMESİ 1-2. cilt Mütercim Âsım Efendi ( ) Arapça-Osmanlıca kaleme alınmış en önemli sözlüklerden biridir. Klasik metinlerin doğru anlaşılmasında araştırmacılar için oldukça değerli bir müracaat metni ve dil zenginliğimizi gösteren kaynak bir eserdir. İlk iki cildi yayınlanan eser, toplam 6 ciltte tamamlancaktır. 80 Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Hamidiye Koleksiyonu No Edebiyat ve Sanat Serisi 1 Genel Yayın No: 1 Yayına Hazırlık-Çeviriyazı: Prof. Dr. Mustafa KOÇ, Doç. Dr. Eyyüp TANRIVERDİ Yayın Yılı: syf (2 Cilt), Sert Kapak Cilt Bezi Kağıt: Ivory 70 gr, Ebat: 24 X 17 Takım no: (Tk) ISBN: (1.c), ISBN: (2.c)

13 11 MESÂLİHU L-EBDÂN VE L-ENFÜS BEDEN VE RUH SAĞLIĞI Ebu Zeyd el-belhî (ö. 934) Beden ve ruh sağlığının korunması ve tedavi yöntemleriyle ilgili olan bu eser, psikoloji bilimini ilk defa tıbbın bir dalı olarak ele almasıyla öne çıkar. Eserin çevirisi, Fatih Sultan Mehmet için, dönemin meşhur hattatı Şeyhü l-hattâtîn Hamdullah (ö. 1526) tarafından istinsah edilmiş nefis nüshayla karşılıklı şekilde yayınlanmıştır. 22 Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Ayasofya Koleksiyonu no Genel Yayın No: 3 Bilim ve Felsefe Serisi: 1 Fatih Kitaplığı Dizisi:2 Çevirenler: Nail Okuyucu-Zahit Tiryaki Yayın Yılı: syf. Sert Karton Kapak Kağıt: Ivory 70gr. Ebat: 24,5 X 17,5 ISBN:

14 12 KİTÂBÜ L-EMED ALE L-EBED SONSUZLUK PEŞİNDE Ebu l-hasan Muhammed b. Yûsuf el-âmirî (ö. 992) Nefsin bedenden ayrıldıktan sonraki durumu, haşir, bilgi teorisi ve ahlaka dair görüşler ile Grek felsefesi ve dinler tarihine ilişkin orijinal bilgiler sunan eserin, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi nde bulunan ve tercüme için kullanılan nüshası; bilinen tek nüsha olması hasebiyle de büyük bir öneme sahiptir. 12 Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Servili Koleksiyonu, No. 179, vr. 75b-110a Genel Yayın No: 10 Bilim ve Felsefe Serisi: 2 Çeviren: Yakup KARA Yayın Yılı: 2013 Amerikan Cilt, 210 Syf. Kağıt: Ivory 70 gr. Ebat: 23,5 X16,5 ISBN:

15 SERGÜZEŞTNÂME-İ HİNDÎ MAHMÛD İNEBAHTI GÂZİSİ HİNDÎ MAHMÛD VE ESÂRET HÂTIRÂLARI Hindî Mahmûd (ö dan sonra) 13 İnebahtı Savaşı na katılan şair Hindî Mahmud un Haçlılara esir düşüp Roma da (Vatikan da) geçirmiş olduğu esaret yıllarını manzum bir şekilde anlattığı Sergüzeştnâme si, Edirne Yazma Eser Kütüphanemizde yeni bulunan tek nüshasına dayanılarak geniş ve değerli bir inceleme ile birlikte yayına hazırlandı. 22 Edirne Selimiye Yazma Eser Kütüphanesi No Genel Yayın No:12 Edebiyat ve Sanat Serisi: 3 İnceleme ve Çeviriyazı: Yrd. Doç Dr. Ahmet KARATAŞ Yayın Yılı: syf. Amerikan Cilt Kağıt: Ivory 70 gr. Ebat: 23,5 X 16,5 ISBN:

16 14 TEHZÎBÜ L-AHLÂK AHLAK EĞİTİMİ Yahya İbn Adî (ö. 974) İslam coğrafyasında yetişmiş Hıristiyan bir düşünür olan Yahya İbn Adî nin bu eseri, felsefî ahlâk literatüründe özel bir yere sahiptir. İslam medeniyetinin gök kubbesinde nefes alıp vermiş filozoflardan birinin, Hıristiyan da olsa bu kültür ve medeniyete mensubiyet bilincini gösteren çarpıcı örneklerden biridir. 10 Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Şehid Ali Paşa Koleksiyonu, No vr. 1a-25a Genel Yayın No: 13 Bilim ve Felsefe Serisi: 3 Çeviren: Harun KUŞLU Yayın Yılı: syf. Amerikan Cilt Kağıt: Ivory 70 gr. Ebat: 23,5 X16,5 ISBN:

17 15 ŞERHU L-USÛLİ L-HAMSE MU TEZİLE NİN BEŞ İLKESİ Kâdî Abdülcebbâr b. Ahmed (ö. 1025) İslam ın akılcı düşünce ekolü olarak bilinen, itikâdî fırkası Mu tezile nin meşhur beş temel esasının (Tevhid, Adalet, Va d ve Va id, el-menzile beyne l-menzileteyn, Emir bi l-ma ruf ve Nehiy ani l-münker) açıklanması amacıyla yazılan bu klasik eser, ilk defa Türkçeye çevrilerek yayınlandı. 30 Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi III. Ahmed Koleksiyonu No Genel Yayın No: 14 Dinî Bilimler Serisi: 1 Çeviren: Prof. Dr. İlyas ÇELEBİ Yayın Yılı: syf. (Cilt 1), 799 syf. (Cilt 2) Kağıt: Ivory 70 gr. Amerikan Cilt Ebat: 23,5 X 16,5 ISBN: (Tk) (1.c) (2.c)

18

19 // Süleymaniye mah. Kanuni Medresesi Sok. No:5 Süleymaniye Cami Karşısı / Fatih/İstanbul // //